Protokoll 1 (49) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll 1 (49) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen"

Transkript

1 Protokoll 1 (49) Beslutande organ Plats och tid Enköpingsrummet, tisdagen den 28 augusti 2018, klockan , med ajournering för fika och paus och Beslutande Helena Proos, Ordförande (S) Anders Wikman, 1:e vice ordförande (NE) Ingvar Smedlund, 2:e vice ordförande (M) Matz Keijser (S) Solweig Sundblad (S), till och med paragraf 114 Sven Jansson (S), till och med paragraf 114 Jesper Englundh (S) Johnny Karlsson (NE) Ingvar Magnusson (NE) Jan Petersson (M) Bitte Myrsell (M) Mats Flodin (M), till och med paragraf 112 Kenneth Löthegård (C) Kristina Einarsdotter (-) Kenneth Hällbom (MP), tjänstgörande ersättare Sverre Ahlbom (S), tjänstgörande ersättare, från och med paragraf 113 Hans Olsson (S), tjänstgörande ersättare, från och med paragraf 115 Justeringens plats och tid Måndag den 3 september 2018, Linbanegatan 12 Avser paragrafer Sekreterare Ordförande Justerande Maria Westberg Helena Proos Ingvar Smedlund Bevis om anslag Protokollet är justerat och justeringen har meddelats genom anslag på kommunens anslagstavla som finns på enkoping.se/anslagstavla. Beslutande organ Anslaget sätts upp Anslaget tas ned Sista dag att överklaga Protokollet finns tillgängligt på enkoping.se/kommun-och-politik och hos det beslutande organet.

2 Protokoll 2 (49) Ej tjänstgörande ersättare Sverre Ahlbom (S), till och med paragraf 112 Hans Olsson (S), till och med paragraf 114 Agneta von Schoting (NE), till och med paragraf 109 Övriga deltagare Peter Lund, kommundirektör Isabell L Eklund, förvaltningschef Magnus Åsman, tf kansli- och stabschef, paragraf 97, 109, Paula Hautala, ekonomichef, paragraf 98, 101, 103 och 114 Per Augustsson, Finans- och bolagsstrateg, paragraf Daniel Nilsson, controller, paragraf 103 Camilla Wester, miljöstrateg, paragraf 110 Frank Stoor, förvaltningschef, paragraf 113 Charlotte Bergdahl, lokalstrateg, paragraf 114 Malin Kvist, utredare/sekreterare Maria Westberg, kommunsekreterare

3 Protokoll 3 (49) Innehållsförteckning Ärende Sidnr Upprop och val av protokolljusterare... 4 Godkännande av föredragningslista... 5 Ekonomisk rapport kommunstyrelsen Ekonomisk rapport Enköpings kommun Finansiell rapport De kommunala bolagens verksamhet under Svar på revisionsrapport - Styrning och kontroll av större investeringar Revidering av kommunens firmatecknare Tidpunkt för beslut om övergripande verksamhet med budget Sammanträdesdagar 2019 för kommunfullmäktige och kommunstyrelsen samt tidplan för styrning och uppföljning Redovisning av partistöd Beslut om partistöd Rapportering av ej verkställda gynnande beslut från socialnämnden Valärenden Effekter av åtgärdsplan för fastighetsverksamheten i Enköpings kommun Handlingsplan - Klimat och konsumtion 4 Mälarstäder Svar på medborgarförslag - Grillby Svar på medborgarförslag - Bort med KSO! Information från skolnämnden om stigande elevantal med mera Information om kommunhusfrågan Möten med externa organ Anmälan av delegationsbeslut Anmälningsärenden... 49

4 Protokoll 4 (49) Paragraf 95 Upprop och val av protokolljusterare Beslut Ingvar Smedlund (M) utses till protokolljusterare.

5 Protokoll 5 (49) Paragraf 96 Godkännande av föredragningslista Beslut Föredragningslistan godkänns.

6 Protokoll 6 (49) Paragraf 97 Ärendenummer KS2018/258 Ekonomisk rapport kommunstyrelsen 2018 Beslut tackar för informationen. Beskrivning av ärendet Kommunledningskontoret har den 14 augusti 2018 sammanställt en ekonomisk rapport för kommunstyrelsen per den sista maj Prognosen för politisk verksamhet är enligt budget. Kommunledningskontorets flytt från kommunhuset till nya lokaler kommer medföra ökade kostnader med uppskattningsvis 1,3 miljoner kronor i form av bland annat dubbla hyror och ombyggnation av lokalerna. Ej budgeterade kostnader till följd av byte av leverantör för förvaltningsnätet uppgår till 1,4 miljoner kronor. Underskottet vägs till stor del upp av lägre hyreskostnader för lokalbanken samt lägre personalkostnader på grund av sjukskrivningar och senarelagda ersättningsrekryteringar. 2 miljoner kronor av digitaliseringsfonden kommer inte att förbrukas utan kommer istället bidra till att täcka kommunens underskott. Sammantaget visar kommunledningskontoret en positiv avvikelse mot budget om 1,6 miljoner kronor. Utfallet för serviceförvaltningen exkl. kontaktcenter visar något lägre kostnader än beräknat vilket förklaras framförallt av lägre personalkostnader och lägre kostnader för licenser/avtal. De lägre personalkostnaderna beror huvudsakligen på fler personer på deltid och högre sjukfrånvaro än beräknat. Kostnaderna för licenser/avtal kommer att öka då vissa fakturor inte ännu inkommit. Baserat på nu kända beslut bedöms prognosen uppgå till 0,5 miljoner kronor i förhållande till budgeten. Överskottet förklaras främst av lägre personalkostnader. I kommunstyrelsens budget ingick ursprungligen 3,0 miljoner kronor som en reserv för ökade driftkostnader för kommande investeringar Av dessa har 1,8 miljoner kronor överförts till upplevelsenämnden. Sedan 2012 finns medel reserverats i eget kapital för sociala investeringar. Dessa medel används för de underskott som uppstår när den årliga driftbudgeten inte räcker. Investeringsfonden ska användas för projekt som arbetar med förebyggande insatser och som minskar riskerna för utanförskap. Under har medel för sociala investeringsprojekt beviljats med 19,7 mnkr och under 2018 har ett projekt beviljats med 3,0 miljoner kronor.

7 Protokoll 7 (49) För 2018 finns 4,0 miljoner kronor i driftbudget att användas för årets kostnader i de olika projekten. Projekten löper över flera år och kostnader uppstår inte jämnt fördelade över åren. Prognosen i nuläget visar ett underskott om 2,9 miljoner kronor. Tf kansli- och stabschef Magnus Åsman redogör för ärendet. Kommunledningskontorets förslag till kommunstyrelsen tackar för informationen. s arbetsutskotts beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 21 augusti 2018 och lämnat förslag till beslut. s arbetsutskotts förslag till kommunstyrelsen tackar för informationen.

8 Protokoll 8 (49) Paragraf 98 Ärendenummer KS2018/257 Ekonomisk rapport Enköpings kommun 2018 Beslut Den ekonomiska månadsrapporten för januari-maj 2018 med prognos för 2018 för Enköpings kommun fastställs. Beskrivning av ärendet Kommunledningskontoret har den 25 juni 2018 inkommit med skrivelse i ärendet. Av skrivelsen framgår att prognosen för 2018 års resultat är minus 23,6 miljoner kronor. Det är 5,6 miljoner kronor bättre än föregående prognos från april. Budgeterat resultat är 49,1 miljoner kronor vilket innebär en negativ avvikelse med 72,7 miljoner kronor. har lämnat förslag på besparingskrav, arbetet har påbörjats hos nämnderna med att ta fram åtgärder för att minska underskottet. Orsakerna till underskottet är flera. Nämnder Nämnderna prognostiseras göra ett totalt underskott med 80,9 miljoner kronor. De största underskotten beräknas för skolnämnden med 38,4 miljoner kronor, teknisk nämnd med 33,1 miljoner kronor och utbildningsnämnd med 3,1 miljoner kronor. Därutöver redovisar miljö- och byggnadsnämnden ett underskott på 3,0 miljoner kronor och vård- och omsorgsnämnden underskott med 4,7 miljoner kronor. Underskotten för skol- och utbildningsnämnderna beror delvis på ökande kostnader för personal och lokaler. Elev och barnantal har även ökat de senaste åren framförallt på skolnämnden. Tekniska nämndens underskott har i sin helhet uppstått till följd av händelser utöver den löpande fastighetsverksamheten. På grund av dålig inomhusmiljö har Åkersbergs omvårdnadsboende och kommunhuset evakuerats. Kostnaden beräknas uppgå till cirka 11,2 miljoner kronor. För att möjliggöra att hyresgäster ska kunna flytta tillbaka till Åkersbergs omvårdnadsboende behöver det återställas till en uppskattad kostnad på 20,0 miljoner kronor. Därutöver finns ett nedskrivningsbehov för Korsängens gamla förskola med cirka 2,2 miljoner kronor. Under våren kommer förskolan att bli helt tom från verksamhet och den modul som står där ska vara riven och marken återställd under hösten.

9 Protokoll 9 (49) Miljö- och byggnadsnämndens underskott hänförs till flytt av nya lokaler. Vård- och omsorgsförvaltningens underskott kommer främst från LSS-verksamheten. Centrala poster Reavinster från försäljning av exploateringsmark förväntas öka med 26,0 jämfört med budget. Total reavinst prognostiseras till 30,0 miljoner kronor. Samtidigt förväntas kostnaderna för arkeologi uppgå till 17,4 miljoner kronor. Skatteintäkter och generella statsbidrag Prognos för skatteintäkter redovisas i enlighet med SKLs prognos från 27 april En ökning jämfört med föregående prognos noteras till följd av att preliminär slutavräkning för 2018 förbättrats med 9,7 miljoner kronor. Jämfört med budget minskar dock skatteintäkterna för 2018 med 5,9 miljoner kronor. Prognosen för generella statsbidrag och utjämning tyder på en ökning med totalt 7,0 mnkr jämfört med budget. I prognosen finns en uppskattad intäkt från byggbonus på 5,0 miljoner kronor. Finansiella poster Prognosen för finansiella poster är i nivå med aprilrapporten. Det beror på att erhållen utdelning från Kommuninvest var högre än budgeterat. Prognosen för borgensavgifter är oförändrad. Kommunledningskontorets bedömning Prognosen visar ett oroväckande stort underskott jämfört med budget, till stor del beroende på kostnader för lokaler. Budgetmässigt finns inte marginaler för uppkomna evakueringskostnader, utan de kostnaderna resultatförs när de uppstår. Vilket är fallet med Åkersbergs äldreboende och kommunhuset. Att kostnaden för arkeologiundersökningen redovisas som driftkostnad motiveras av att kostnaderna inte kan redovisas som en investering då det skulle innebära ett alltför högt bokfört värde av Statt-tomten. I budgetprocessen för 2018 var denna fråga inte klarlagd och kostnaden finns därför inte med i budget. De ökningar av lokalkostnader som finns inom skolnämnd och även utbildningsnämnd förklaras till stor del av volymökningar som har skett över tid och under flera år. Den pågående utvecklingen av lokalförsörjningsprocessen har också inriktats på att identifiera lokalbehovet för verksamheterna inom skolnämnden. Ekonomichef Paula Hautala redogör för ärendet.

10 Protokoll 10 (49) Kommunledningskontorets förslag till kommunstyrelsen Den ekonomiska månadsrapporten för januari-maj 2018 med prognos för 2018 för Enköpings kommun fastställs. s arbetsutskotts beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 21 augusti 2018 och lämnat förslag till beslut. s arbetsutskotts förslag till kommunstyrelsen Den ekonomiska månadsrapporten för januari-maj 2018 med prognos för 2018 för Enköpings kommun fastställs.

11 Protokoll 11 (49) Paragraf 99 Ärendenummer KS2018/418 Finansiell rapport 2018 Beslut Finansiell rapport per anmäls och läggs till handlingarna. Beskrivning av ärendet Kommunledningskontoret har den 14 augusti 2018 inkommit med en skrivelse i ärendet. Av skrivelsen framgår att finanspolicyn föreskriver att ekonomiavdelningen, tertialvis, ska lämna en rapport gällande den finansiella utvecklingen för kommunkoncernen till kommunstyrelsen. Kommunkoncernens låneportfölj ökade med 46 miljoner kronor under det första tertialet Ökningen står AB Enköpings hyresbostäder för och avser pågående investeringar ibland annat Romberga och Bacho. Arbetet med koncernens låneportfölj utgår ifrån gällande finanspolicy. De parametrar som främst arbetas med är att förlänga låneportföljens duration vad gäller kapital- och räntebindning. Per sista april 2018 var kommunkoncernens kapitalbindning 2,63 år (2,78 år) och räntebindningen 2,52 år (2,95 år). Målsättningen är att hitta jämnvikt och löptider mellan dessa parametrar utan att räntekostnaderna ökar dramatiskt. Den genomsnittliga snitträntan var nästan 0,10 procent lägre än vid motsvarande period förra året. Däremot har den totala räntekostnaden ökat som en följd av större total låneskuld. Marknadsräntorna ligger på fortsatt låga nivåer, även om de så sakteliga börjar krypa uppåt, vilket skapar möjligheter för kommunkoncernen att säkra upp lån till attraktiva räntenivåer. Kommunkoncernen följer antagen finanspolicy. Finans- och bolagsstrateg Per Augustsson redogör för ärendet. Kommunledningskontorets förslag till kommunstyrelsen Finansiell rapport per anmäls och läggs till handlingarna. s arbetsutskotts beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 21 augusti 2018 och lämnat förslag till beslut.

12 Protokoll 12 (49) s arbetsutskotts förslag till kommunstyrelsen Finansiell rapport per anmäls och läggs till handlingarna.

13 Protokoll 13 (49) Paragraf 100 Ärendenummer KS2018/387 De kommunala bolagens verksamhet under 2017 Beslut 1. noterar årsredovisningarna avseende år 2017 för Enköpings kommuns Moderbolag AB, AB Enköpings Hyresbostäder samt ENA Energi AB. 2. beslutar att verksamheten i Enköpings kommuns Moderbolag AB, AB Enköpings Hyresbostäder samt ENA Energi AB uppfyller ändamålen som kommunfullmäktige fastställt och följer de kommunala befogenheterna enligt kommunallagen. Beskrivning av ärendet Kommunledningskontoret har den 14 augusti 2018 inkommit med en skrivelse i ärendet. Av skrivelsen framgår att Enköpings kommun har tre helägda dotterbolag; Enköpings kommuns Moderbolag AB, AB Enköpings Hyresbostäder samt ENA Energi AB. Enköpings kommuns Moderbolag AB är moderbolag och de andra två bolagen är dotterbolag. Enköpings kommuns Moderbolag AB förvaltar aktier i de helägda dotterbolagen AB Enköpings Hyresbostäder och ENA Energi AB. AB Enköpings Hyresbostäder Energi är ett allmännyttigt bostadsföretag och ENA Energi AB försörjer centralorten med energi via ett fjärrvärmenät samt producerar elenergi. Enligt kommunallagens 6 kapitel paragraferna 1a-b ska kommunstyrelsen, för varje aktiebolag som avses i 3 kapitlet 17 och 18 paragraferna, årligen pröva om bolagets verksamhet under föregående kalenderår har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Utifrån informationen i de helägda bolagens årsredovisningar samt den uppsikt som kommunstyrelsen i övrigt utfört under året i form av uppföljningar och dialog med bolagen föreslås kommunstyrelsen fatta beslut att verksamheten i Enköpings kommuns moderbolag AB och dess helägda dotterbolag AB Enköpings Hyresbostäder samt ENA Energi AB, under 2017 har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Finans- och bolagsstrateg Per Augustsson redogör för ärendet.

14 Protokoll 14 (49) Kommunledningskontorets förslag till kommunstyrelsen 1. noterar årsredovisningarna avseende år 2017 för Enköpings kommuns Moderbolag AB, AB Enköpings Hyresbostäder samt ENA Energi AB. 2. beslutar att verksamheten i Enköpings kommuns Moderbolag AB, AB Enköpings Hyresbostäder samt ENA Energi AB uppfyller ändamålen som kommunfullmäktige fastställt och följer de kommunala befogenheterna enligt kommunallagen. s arbetsutskotts beredning Arbetsutskottet har berett ärendet och lämnat förslag till beslut. s arbetsutskotts förslag till kommunstyrelsen 1. noterar årsredovisningarna avseende år 2017 för Enköpings kommuns Moderbolag AB, AB Enköpings Hyresbostäder samt ENA Energi AB. 2. beslutar att verksamheten i Enköpings kommuns Moderbolag AB, AB Enköpings Hyresbostäder samt ENA Energi AB uppfyller ändamålen som kommunfullmäktige fastställt och följer de kommunala befogenheterna enligt kommunallagen.

15 Protokoll 15 (49) Paragraf 101 Ärendenummer KS2018/88 Svar på revisionsrapport - Styrning och kontroll av större investeringar Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Revisionsrapporten och kommunstyrelsens svar anmäls och läggs till handlingarna. för egen del 2. antar kommunledningskontorets svar på revisionsrapporten som sitt eget och översänder det till revisorerna. Beskrivning av ärendet Kommunledningskontoret har den 14 augusti 2018 inkommit med en skrivelse i ärendet. Av skrivelsen framgår att revisorerna har till kommunfullmäktige överlämnat en granskningsrapport avseende styrning och kontroll av kommunens större investeringar. Kommunfullmäktige remitterade revisionsrapporten till kommunstyrelsen för beredning. har i sin tur remitterat rapporten till skolnämnd, utbildningsnämnd, teknisk nämnd och upplevelsenämnd. Granskningsuppdraget har utförts av PWC. Frågan som skulle besvaras var: Är kommunstyrelsen och berörda nämnders interna kontroll avseende investeringsprocessen tillräcklig? Den sammanfattade bedömningen från revisionen är att den interna kontrollen inte är helt tillräcklig inom de utvalda områdena riktlinjer och rutinbeskrivningar, ansvar och befogenheter, beslutsunderlag samt uppföljning och återrapportering. Kommunledningskontorets bedömning Kommunledningskontoret instämmer med revisionens uppfattning att utveckling behöver ske inom rapportens områden. Kommunledningskontoret har kommunstyrelsens uppdrag att utveckla investeringsprocessen med tillhörande styrdokument. Fokus ligger på lokalförsörjningsprocessen där de större investeringarna ingår. I detta utvecklingsarbete är både nämnder och förvaltningar delaktiga. Nedan följer revisionens sammanfattande bedömning inom de fyra kontrollområdena med kommunledningskontorets kommentarer:

16 Protokoll 16 (49) Fastställda riktlinjer och rutinbeskrivningar för investeringsprojekt efterlevs Revisionen anser att styrdokumentet Riktlinjer för investeringar i huvudsak följs med avseende på beslutsgången. De anser att det är positivt att det pågår ett arbete med att se över riktlinjerna för att aktualisera dem samt att utvecklingsarbete sker kring kommunens lokalförsörjningsprocess avseende fastighetsverksamheten. Dock anser revisionen att prioriteringar av investeringar inom ramen för investeringsstyrgruppen i samverkan med förvaltningarna inte har fungerat fullt ut. Av riktlinjerna framkommer heller inte vilka befogenheter som investeringsstyrgruppen har avseende prioriteringar. Kommunledningskontorets kommentar: har gett alla nämnder i uppdrag att se över sina styrdokument. Inom investeringsområdet har kommunfullmäktige beslutat om en Policy för lokalförsörjning i december Kommunfullmäktige har i februari 2018 även beslutat om en revidering av Riktlinjer för investeringar som nu heter Regler för investeringar. Regler för investeringar är återigen aktuell för revidering för att överensstämma och integreras i den fortsatta översynen av övriga styrdokument. Kommunledningskontoret håller med revisionen om att prioriteringsarbetet inte har fungerat hitintills. Därför har Regler för investeringar kompletterats med ett avsnitt om just prioriteringar. Önskad effekt är att åstadkomma ett bättre underlag till lokalstyrgruppen och kommunstyrelsen. Detta nya arbetssätt kommer att prövas nu i planeringsprocessen för budget Befogenheterna för lokalstyrgruppen ingår i styrdokumentet Arbetsmodell för lokalresursplanering. Processen är tydlig avseende ansvar och befogenheter kring initiering, planering, beslut och genomförande av investeringar Revisionen anser att rollfördelningen mellan politiker och tjänstemän behöver förtydligas ytterligare, då det framkommer att politiken inte upplever sig tillräckligt delaktiga i arbetet med prioriteringar. Vidare anser revisionen att det kan behöva tydliggöras hur lokaleffektiviseringsarbetet ska bedrivas (överväganden/analyser). Revisionen anser också att utifrån det stora investeringsbehovet kan de ekonomiska incitamenten i processen behöva utvecklas. Vid avvikelser i projekten

17 Protokoll 17 (49) bör det finnas tydliga regler för driftansvarig nämnd och teknisk nämnd kring en fördyring. Kommunledningskontorets kommentar: Rollfördelningen angående prioriteringar prövas (enligt punkten innan) med ett nytt arbetssätt i pågående planeringsprocess för budget Att uppnå en tydlig rollfördelning ingår i utvecklingsarbetet kring kommunens lokalförsörjningsprocess. I beslutsunderlagen ska bedömningar göras över hur effektiva olika alternativ är både ur ett ekonomi- och verksamhetsperspektiv. Regler för avvikelser finns idag men ska förtydligas ytterligare vid nästa revidering. Beslutsunderlagen inkluderar kalkyler och är utformade på ett sådant sätt att de ger rimliga möjligheter för kommunstyrelsen och nämnderna att få tillräcklig information om projektet för att kunna prioritera, styra och kontrollera detsamma Revisionen anser att kontrollmålet uppfylls under förutsättning att samtliga mallar följs. Riskanalyser bör dock lyftas fram i beslutsunderlagen för att ytterligare förbättra transparensen. Revisionen anser också att kalkylen kring nya ishallen inte har varit tillräckligt bra. Kommunledningskontorets kommentar: Kommunledningskontoret har arbetat fram en mall som enligt beslutade styrdokument ska användas för investeringar. Mallen syftar till att ge ett underlag med en helhetsbild av projektet där både totala utgifter och totala driftkostnader finns med. Det har förekommit vissa synpunkter på att mallen är otydlig vilket kommunledningskontoret tar med i fortsatt förbättringsarbete. Riskanalyser finns med i utvecklingsarbetet av lokalförsörjningsprocessen. Vad gäller investeringsprocessen av ishallsprojektet så ska inte en upprepning kunna ske om nuvarande rutiner följs. Genom återbesättning av lokalstrategsfunktionen styrs och struktureras beredning av nya projekt via lokalberedningsgrupp och lokalstyrgrupp. Först när investeringsunderlaget är komplett enligt beredningskraven kan en beställning göras. Revisionen anger att budgeten för ishallsprojektet är 68 miljoner kronor. Enligt beslut är budgeten för ishallsprojektet totalt 60 miljoner kronor inklusive ismaskin för 1 miljon kronor. Prognos för byggnaden är 60 miljoner kronor, det vill säga en avvikelse med 1 miljon kronor (delårsrapport januari-april 2018). Den post

18 Protokoll 18 (49) revisionen lägger till är tekniska nämndens åtgärd för en ny kylanläggning som budgeterats till 6 miljoner kronor. Investering i kylanläggning har budgeterats under tekniska nämndens energibesparande åtgärder för att sänka eller hålla låga driftkostnader i tre anläggningar; Bahcohallen, ishallen och kommande simhall. Investeringen kan därför inte hänföras till enbart den nya ishallen. Uppföljning och återrapportering sker så att nämndernas kontroll av projekten säkerställs Revisionen bedömer att den muntliga uppföljningen av investeringar har förbättrats sedan tidigare granskning. De anser dock att det saknas en tydlig modell och struktur för den muntliga rapporteringen. Revisionen anser att processen och rollfördelningen mellan nämnder och förvaltningar behöver tydliggöras vad gäller avvikelsehantering i projekten. Även ekonomiska slutredovisningar inklusive analys bör vidareutvecklas och diskuteras mellan politiker och tjänstemän. Kommunledningskontorets kommentar: Kommunledningskontoret anser att uppföljningen av investeringar ska generellt dokumenteras i så hög grad som möjligt för att undvika missuppfattningar. Med tanke på vikten av spårbarhet bör muntliga rapporteringars utformning beaktas i pågående utvecklingsarbete. Vad gäller slutredovisningar har avsnittet reviderats i Regler för investeringar. Samhällsbyggnadsförvaltningen har påbörjat arbetet med framtagande av mall. Övriga synpunkter från nämndernas remissvar Skol- och utbildningsnämnderna anser att förtroendet mellan politik och tjänstemannaorganisationen behöver stärkas och att förtydliganden av roller behövs i alla led. Nämnderna tar upp behovet av ökat ansvar för utförande och tillit. Upplevelsenämnden kommer i sitt utvecklingsarbete att fokusera på hur dialogen mellan nämnd och förvaltning kan förbättras vad gäller roller och ansvarsfördelning. Förvaltningen avser att ta fram en handlingsplan. Tekniska nämnden anser att återrapportering och dialog är ett återkommande förbättringsområde som behöver tydliggöras i investeringsprocessen. Ekonomichef Paula Hautala redogör för ärendet.

19 Protokoll 19 (49) Kommunledningskontorets förslag till kommunfullmäktige 1. Revisionsrapporten och kommunstyrelsens svar anmäls och läggs till handlingarna. Kommunledningskontorets förslag till kommunstyrelsen 2. antar kommunledningskontorets svar på revisionsrapporten som sitt eget och översänder det till revisorerna. s arbetsutskotts beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 21 augusti 2018 och lämnat förslag till beslut. s arbetsutskotts förslag till kommunfullmäktige 1. Revisionsrapporten och kommunstyrelsens svar anmäls och läggs till handlingarna. s arbetsutskotts förslag till kommunstyrelsen 2. antar kommunledningskontorets svar på revisionsrapporten som sitt eget och översänder det till revisorerna. Kopia till: Revisorerna, för kännedom Upplevelsenämnden, för kännedom Utbildningsnämnden, för kännedom Skolnämnden, för kännedom Tekniska nämnden, för kännedom

20 Protokoll 20 (49) Paragraf 102 Ärendenummer KS2018/502 Revidering av kommunens firmatecknare Beslut 1. Kommunens firma tecknas från och med den 29 augusti 2018 av Helena Proos (S), Anders Wikman (NE) eller Ingvar Smedlund (M), med en medsignatur av kommundirektör Peter Lund, förvaltningschef Isabell Lundquist Eklund, HR-chef Håkan Sandberg, utvecklingschef Christin Tjärnheden eller ekonomichef Paula Hautala. 2. s beslut den 13 februari 2018 paragraf 44 upphävs från och med 29 augusti Beskrivning av ärendet Kommunledningskontoret har den 14 augusti 2018 inkommit med en skrivelse i ärendet. Av skrivelsen framgår att som en följd av personalförändringar behöver kommunstyrelsens beslut om vem som får teckna kommunens firma revideras. Kommunledningskontorets förslag till kommunstyrelsen 1. Kommunens firma tecknas från och med den 29 augusti 2018 av Helena Proos (S), Anders Wikman (NE) eller Ingvar Smedlund (M), med en medsignatur av kommundirektör Peter Lund, förvaltningschef Isabell Lundquist Eklund, HR-chef Håkan Sandberg, utvecklingschef Christin Tjärnheden eller ekonomichef Paula Hautala. 2. s beslut den 13 februari 2018 paragraf 44 upphävs från och med 29 augusti s arbetsutskotts beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 21 augusti 2018 och lämnat förslag till beslut. s arbetsutskotts förslag till kommunstyrelsen 1. Kommunens firma tecknas från och med den 29 augusti 2018 av Helena Proos (S), Anders Wikman (NE) eller Ingvar Smedlund (M), med en medsignatur av kommundirektör Peter Lund, förvaltningschef Isabell Lundquist Eklund, HR-chef Håkan Sandberg, utvecklingschef Christin Tjärnheden eller ekonomichef Paula Hautala.

21 Protokoll 21 (49) 2. s beslut den 13 februari 2018 paragraf 44 upphävs från och med 29 augusti 2018.

22 Protokoll 22 (49) Paragraf 103 Ärendenummer KS2018/509 Tidpunkt för beslut om övergripande verksamhet med budget Beslut Enköpings kommun fattar beslut om övergripande verksamhetsplan med budget i juni varje år med möjlighet till revidering i slutet på året om förutsättningarna ändras väsentligt. Beskrivning av ärendet Kommunledningskontoret har den 14 augusti 2018 inkommit med en skrivelse i ärendet. Av skrivelsen framgår att på uppdrag av kommunstyrelsen (KS2017/514) har en utredning genomförts för att ta reda på för- och nackdelar med att fatta beslut om den övergripande verksamhetsplanen med budget i juni respektive sept/okt. Baserat på resultaten lämnas ett tjänstemannaförslag. Efter intervjuer eller enkätsvar från 17 personer, varav 10 förtroendevalda och 7 tjänstemän, anser en majoritet att beslut i juni är mest fördelaktigt för deras verksamhet. Omvärldsanalysen i 4M visar även att samtliga kommuner fattar motsvarande beslut i juni med en revidering i november. Vinsterna med ett beslut i juni är ökad tid för planeringsprocessen under hösten vilket bör medföra att kvalitén på underlag och beslut ökar. Det skulle även underlätta att t.ex. satsningar och besparingar får en helårseffekt det följande året. Vidare kan arbetsmiljön förbättras för vissa förvaltningar. Å andra sidan finns risken att planeringsprocessen blir utdragen och beslutsunderlagen inte lika aktuella. Med möjlighet till revidering i november, likt kommunerna inom 4M, kan budgetbeslutet kompletteras med anledning av uppdaterade underlag och ändrade förutsättningar. Tjänstemannaförslaget är att kommunfullmäktige fattar beslut om övergripande verksamhetsplan med budget i juni med möjlighet till revidering i slutet på året om förutsättningarna ändras väsentligt. Controller Daniel Nilsson redogör för ärendet. Kommunledningskontorets förslag till kommunstyrelsen Enköpings kommun fattar beslut om övergripande verksamhetsplan med budget i juni varje år med möjlighet till revidering i slutet på året om förutsättningarna ändras väsentligt.

23 Protokoll 23 (49) s arbetsutskotts beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 21 augusti 2018 och lämnat förslag till beslut. s arbetsutskotts förslag till kommunstyrelsen Enköpings kommun fattar beslut om övergripande verksamhetsplan med budget i juni varje år med möjlighet till revidering i slutet på året om förutsättningarna ändras väsentligt. Kopia till: Samtliga nämnder, för kännedom

24 Protokoll 24 (49) Paragraf 104 Ärendenummer KS2018/517 Sammanträdesdagar 2019 för kommunfullmäktige och kommunstyrelsen samt tidplan för styrning och uppföljning 2019 Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Kommunfullmäktige sammanträder följande dagar 2019 klockan 18.00: Måndag den 4 februari Måndag den 4 mars Måndag den 15 april Måndag den 13 maj Måndag den 16 september Måndag den 14 oktober Måndag den 11 november Måndag den 9 december Måndag den 10 juni, klockan 9.00 för egen del 2. sammanträder följande dagar 2019 klockan 13.30: Tisdag den 15 januari Tisdag den 12 februari Tisdag den 26 mars Tisdag den 23 april Tisdag den 27 augusti Tisdag den 24 september Tisdag den 22 oktober Tisdag den 19 november Tisdag den 21 maj 3. Kommunstyrelserna i Fyra Mälarstäder (Eskilstuna, Strängnäs, Västerås, Enköping) sammanträder torsdag den 19 september. 4. Tidsplan för styrning och uppföljning daterad den 21 augusti 2018 antas. Beskrivning av ärendet Kommunledningskontoret har den 14 augusti 2018 tagit fram förslag till sammanträdesplan för år 2019 för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen samt kommunstyrelsens arbetsutskott, personalutskott och plan-, mark- och exploateringsutskott.

25 Protokoll 25 (49) Förslaget har tagits fram utifrån de förutsättningar som ges i kommunallagen, kommunfullmäktiges arbetsordning och kommunstyrelsens reglemente. Flera faktorer påverkar valet av sammanträdesdagar, till exempel kommunallagens krav på när kommunfullmäktige senast måste behandla vissa ärenden och när kallelsen till fullmäktige senast ska ha nått alla ledamöter och ersättare. I förslaget har också hänsyn tagits till skollov och Sveriges Kommuner och Landstings mötesplanering. Arbetsutskottet, personalutskottet och plan-, mark- och exploateringsutskottet fattar egna beslut om sina sammanträdesdagar. Kommunstyrelserna i Fyra Mälarstäder (Eskilstuna, Strängnäs, Västerås och Enköping) träffas en gång per år. Eskilstuna som är nuvarande värd för samarbetet har lämnat förslag på mötesdag. Kommunledningskontoret har utövar detta även tagit fram förslag till tidsplan för styrning och uppföljning för Kommunledningskontorets förslag till kommunfullmäktige 1. Kommunfullmäktige sammanträder följande dagar 2019 klockan 18.00: Måndag den 4 februari Måndag den 4 mars Måndag den 15 april Måndag den 13 maj Måndag den 16 september Måndag den 14 oktober Måndag den 11 november Måndag den 9 december Måndag den 10 juni, klockan 9.00 Kommunledningskontorets förslag till kommunstyrelsen 2. sammanträder följande dagar 2019 klockan 13.30: Tisdag den 15 januari Tisdag den 12 februari Tisdag den 26 mars Tisdag den 23 april Tisdag den 27 augusti Tisdag den 24 september Tisdag den 22 oktober Tisdag den 19 november Tisdag den 21 maj 3. Kommunstyrelserna i Fyra Mälarstäder (Eskilstuna, Strängnäs, Västerås, Enköping) sammanträder torsdag den 19 september.

26 Protokoll 26 (49) 4. Tidsplan för styrning och uppföljning daterad den 7 augusti 2018 antas. s arbetsutskotts beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 21 augusti 2018 och lämnat förslag till beslut. s arbetsutskotts förslag till kommunfullmäktige 1. Kommunfullmäktige sammanträder följande dagar 2019 klockan 18.00: Måndag den 4 februari Måndag den 4 mars Måndag den 15 april Måndag den 13 maj Måndag den 16 september Måndag den 14 oktober Måndag den 11 november Måndag den 9 december Måndag den 10 juni, klockan 9.00 s arbetsutskotts förslag till kommunstyrelsen 2. sammanträder följande dagar 2019 klockan 13.30: Tisdag den 15 januari Tisdag den 12 februari Tisdag den 26 mars Tisdag den 23 april Tisdag den 27 augusti Tisdag den 24 september Tisdag den 22 oktober Tisdag den 19 november Tisdag den 21 maj 3. Kommunstyrelserna i Fyra Mälarstäder (Eskilstuna, Strängnäs, Västerås, Enköping) sammanträder torsdag den 19 september. 4. Tidsplan för styrning och uppföljning daterad den 21 augusti 2018 antas. Kopia till: Samtliga nämnder, för åtgärd

27 Protokoll 27 (49) Paragraf 105 Ärendenummer KS2018/324 Redovisning av partistöd 2017 Beslut Förslag till kommunfullmäktige Partiernas redovisning av partistödet 2017 anmäls och läggs till handlingarna. Beskrivning av ärendet Kommunledningskontoret har den 14 augusti 2018 inkommit med en skrivelse i ärendet. Av skrivelsen framgår att av reglerna för partistöd i Enköpings kommun som antogs av kommunfullmäktige den 16 december 2014 paragraf 145 framgår att partistödet syftar till att stärka de politiska partiernas ställning i den kommunala demokratin. Partistödet ges till de politiska partier som är representerade i kommunfullmäktige och ska användas för politisk verksamhet med anknytning till Enköpings kommun. Partistödet ska användas till ett långsiktigt och kontinuerligt arbete för att öka medborgligt inflytande och valdeltagande i kommunen. Av reglerna framgår också att mottagarna av kommunalt partistöd (de politiska partierna) ska årligen till kommunfullmäktige ge in en skriftlig redovisning som visar att partistödet har använts i enlighet med det ändamål som anges i 3 kapitlet 29 paragrafen första stycket kommunallagen samt partistödets syfte enligt reglerna. Redovisningen ska avse perioden 1 januari 31 december varje år och ska ges in till kommunfullmäktige (kommunledningskontoret) senast sex månader efter redovisningsperiodens utgång. Av redovisningen ska framgå: Organisationsnummer för partiet. Partiföreningens stadgar. Uppgift om partiföreningens styrelseledamöter samt revisorer för innevarande år. Redovisning hur partistödet har använts från föregående år samt protokoll från årsmöte som visar att ansvarsfrihet beviljats. Uppgift om partiföreningens bankgiro eller plusgiro. Uppgiften ska styrkas med kopia av kontoutdrag eller motsvarande. Protokoll från partiföreningen som visar vem som tecknar föreningens firma.

28 Protokoll 28 (49) En av mottagaren utsedd särskild granskare ska granska om redovisningen ger en rättvisande bild av hur mottagaren har använt partistödet. Det finns inte något krav på utbildning eller speciell kompetens för den särskilde granskaren. Granskarens rapport över granskningen ska bifogas redovisningen. Av fullmäktiges 8 partier har 7 inkommit med redovisning. Vänsterpartiet har inte inkommit med någon redovisning. Eftersom de samlade redovisningarna utgör ett omfattande material har kommunledningskontoret gjort ett urval av handlingar som bifogas till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Det samlade materialet finns i diariet. Kommunledningskontorets bedömning Partistödet har till syfte att stärka partiernas ställning i den kommunala demokratin. Genom att lämna in årliga redovisningar av partistödet ska partierna visa att de använt pengarna enligt stödets syfte. Kommunfullmäktige har emellertid inte möjlighet att kräva återbetalning eller stoppa framtida utbetalningar om redovisningen visar att pengarna har använts på ett sätt som står i strid med stödets syfte. Däremot kan fullmäktige besluta att inte lämna fortsatt partistöd till ett parti som inte lämnat in någon redovisning. Mot bakgrund av ovanstående har kommunledningskontoret inte analyserat det inkomna materialet. Det är också därför som det är ett urval av handlingar som bifogas till denna skrivelse. Kommunledningskontorets förslag till kommunfullmäktige Partiernas redovisning av partistödet 2017 anmäls och läggs till handlingarna. s arbetsutskotts beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 21 augusti 2018 och lämnat förslag till beslut. s arbetsutskotts förslag till kommunfullmäktige Partiernas redovisning av partistödet 2017 anmäls och läggs till handlingarna. Efter arbetsutskottets sammanträde har Vänsterpartiet inkommit med redovisning av partistödet.

29 Protokoll 29 (49) Paragraf 106 Ärendenummer KS2018/15 Beslut om partistöd 2018 Beslut Förslag till kommunfullmäktige Partistödet för andra halvåret 2018 betalas ut enligt följande: Moderaterna Centerpartiet Liberalerna Nystart Enköping Socialdemokraterna Miljöpartiet Sverigedemokraterna kronor kronor kronor kronor kronor kronor kronor Beskrivning av ärendet Kommunledningskontoret har den 14 augusti 2018 inkommit med en skrivelse i ärendet. Av skrivelsen framgår att kommunfullmäktige den 16 december 2014 paragraf 145 antog regler för partistöd för Av reglerna framgår att kommunfullmäktige ska fatta beslut om partistöden två gånger per år: i februari och i september. Detta för att stödet ska kunna betalas ut per den 1 mars respektive den 1 oktober. Reglerna har sin grund i den ändring av kommunallagen som trädde i kraft under 2014 och som innebär att beslut om att betala ut partistöd ska fattas av kommunfullmäktige minst en gång per år. Kommunledningskontoret har, i enlighet med det beslutade regelverket, räknat upp partistödet för Det fanns inga otillsatta mandat i kommunfullmäktige den 30 juni Enligt uppräkningen ser fördelningen av partistöd för den andra utbetalningen för 2018 ut enligt följande:

30 Protokoll 30 (49) Parti Kr per parti Antal mandat Kr per mandat Produkt av antal mandat och kr per mandat Belopp per parti år 2018 Utbetalning i oktober M C L NE S V MP SD Summa Kommunledningskontorets bedömning Av reglerna för partistöd framgår att mottagarna av kommunalt partistöd (de politiska partierna) ska årligen till kommunfullmäktige ge in en skriftlig redovisning som visar att partistödet har använts i enlighet med det ändamål som anges i 4 kapitlet 29 paragrafen första stycket kommunallagen. Redovisningen ska avse perioden 1 januari 31 december varje år och ges in till kommunfullmäktige (kommunledningskontoret) senast sex månader efter redovisningsperiodens utgång. Av fullmäktiges 8 partier har 7 inkommit med redovisning. Vänsterpartiet har inte lämnat in någon redovisning. Genom att lämna in årliga redovisningar av partistödet ska partierna visa att de använt pengarna enligt stödets syfte. Kommunfullmäktige har emellertid inte möjlighet att kräva återbetalning eller stoppa framtida utbetalningar om redovisningen visar att pengarna har använts på ett sätt som står i strid med stödets syfte. Däremot kan fullmäktige besluta att inte lämna fortsatt partistöd till ett parti som inte lämnat in någon redovisning. Mot bakgrund av ovanstående föreslår kommunledningskontoret att partistöd ska utbetalas till de 7 partier som lämnat in redovisning av föregående års partistöd.

31 Protokoll 31 (49) Kommunledningskontorets förslag till kommunfullmäktige Partistödet för andra halvåret 2018 betalas ut enligt följande: Moderaterna Centerpartiet Liberalerna Nystart Enköping Socialdemokraterna Miljöpartiet Sverigedemokraterna kronor kronor kronor kronor kronor kronor kronor s arbetsutskotts beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 21 augusti 2018 och lämnat förslag till beslut. s arbetsutskotts förslag till kommunfullmäktige Partistödet för andra halvåret 2018 betalas ut enligt följande: Moderaterna Centerpartiet Liberalerna Nystart Enköping Socialdemokraterna Miljöpartiet Sverigedemokraterna kronor kronor kronor kronor kronor kronor kronor Efter arbetsutskottets sammanträde har Vänsterpartiet inkommit med redovisning av partistödet.

32 Protokoll 32 (49) Paragraf 107 Ärendenummer KS2018/408 Rapportering av ej verkställda gynnande beslut från socialnämnden 2018 Beslut Förslag till kommunfullmäktige Socialnämndens rapport över ej verkställda gynnande beslut enligt socialtjänstlagen för första kvartalet 2018 anmäls och läggs till handlingarna. Beskrivning av ärendet Socialnämnden har den 21 maj 2018 paragraf 80 överlämnat rapport av ej verkställda gynnande beslut enligt socialtjänstlagen. Av nämndens protokoll framgår att kommuner har skyldighet att rapportera alla gynnande beslut enligt 4 kapitlet 1 paragrafen socialtjänstlagen och rapportering enligt 16 kapitlet 6 paragrafen socialtjänstlagen som inte verkställts inom 3 månader. Rapporteringen avser även avbrott i verkställigheten om ett beslut inte verkställts på nytt inom 3 månader från avbrottet. En kommun som inte inom skälig tid tillhandahåller bistånd enligt 4 kapitlet 1 paragrafen som någon är berättigad till enligt ett beslut av socialnämnden kan åläggas att betala en särskild avgift. Socialförvaltningen har två ej verkställt beslut att rapportera för första kvartalet Båda besluten avser beviljat bistånd i form av bostad och där det inte varit möjligt att erbjuda dem detta inom tre månader. I dagsläget så har den ena av dem erbjudits bostad och flyttat in medan den andra personen väntar fortfarande. Boteamet jobbar aktivt med att finna lämplig bostad till personen som fortfarande väntar. Den personen är idag placerad på stödboende via annan kommun. s arbetsutskotts beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 21 augusti 2018 och lämnat förslag till beslut.

33 Protokoll 33 (49) s arbetsutskotts förslag till kommunfullmäktige Socialnämndens rapport över ej verkställda gynnande beslut enligt socialtjänstlagen för första kvartalet 2018 anmäls och läggs till handlingarna.

34 Protokoll 34 (49) Paragraf 108 Ärendenummer KS2014/450 Valärenden Beskrivning av ärendet Inga valärenden har inkommit.

35 Protokoll 35 (49) Paragraf 109 Ärendenummer KS2016/145 Effekter av åtgärdsplan för fastighetsverksamheten i Enköpings kommun Beslut 1.Redovisningen av effekterna av åtgärdsplanen mottages. 2. Kommundirektören ska återkomma med en förnyad bedömning om åtgärdsplanens effekter senast juni Beskrivning av ärendet Kommunledningskontoret har den 5 juni 2018 inkommit med en skrivelse i ärendet. Av skrivelsen framgår att kommunstyrelsen beslutade den 22 mars 2016, paragraf 85, att kommunledningskontoret får i uppdrag att genomföra en översyn av kommunens fastighetsverksamhet. Kommundirektören fick därefter på kommunstyrelsens sammanträde den i uppdrag att bereda frågan ytterligare. beslutade (KS2016/145) att ge tekniska nämnden i uppdrag att skyndsamt upprätta en åtgärdsplan för hur fastighetsutredningens tre konstaterade utvecklingsområden ska hanteras: 1) ägandeskap och politiskt beslutsfattande, 2) arbetsmodell för utförande av nyproduktion och fastighetsförnyelse samt 3) förtroende och tillit. Effekter av åtgärdsplanen ska redovisas för kommunstyrelsen senast på sammanträdet , inför fortsatt hantering av ärendet. På kommunstyrelsens sammanträde den 23 maj 2017 informerades om arbetet med åtgärdsplanen. beslöt med anledning av detta att kommundirektören ska återkomma med en bedömning av åtgärdsplanens effekter senast i maj Tekniska nämnden beslutade den 15 december 2016 att ge fastighetsavdelningen på samhällsbyggnadsförvaltningens i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för en utvecklad fastighetsverksamhet i Enköpings kommun. Tekniska nämnden antog åtgärdsplanen på sammanträdet den 20 april 2017, se bilaga 1, och föreslog vidare att prioriteringsordningen i åtgärdsplanen ska vara att lokalstrateg rekryteras, ekonomisk styrform utreds, ny policy för kommunens lokalförsörjning upprättas och implementera lokalförsörjningsprocessen hos förtroendevalda och tjänstemän. Tekniska nämnden beslutade den 19 april 2018 att ställa sig bakom Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning av åtgärdsplanens effekter.

36 Protokoll 36 (49) Kommunledningskontorets bedömning Kommunledningskontoret delar Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning. Samhällsbyggnadsförvaltningen har under året arbetat med åtgärder inom områdena: 1) ägandeskap och politiskt beslutsfattande, 2) arbetsmodell för utförande av nyproduktion och fastighetsförnyelse samt 3) förtroende och tillit. Under ägandeskap och politiskt beslutsfattande har en lokalstrateg rekryterats på kommunledningskontoret och en policy för lokalförsörjning är framtagen som efter remiss ska fastställas i kommunfullmäktige i juni Vidare pågår arbeten med regler för investeringar och lokalförsörjning. Översyn av ekonomisk styrform är påbörjad och beräknas vara klar under Utbildning av förtroendevalda och tjänstemän sker kontinuerligt. Under området arbetsmodell för utförande av nyproduktion och fastighetsförnyelse pågår arbete med att utveckla en generell organisationsmodell för kommunens lokalprojekt. Vidare pågår arbeten med att upprätta detaljerade processbeskrivningar med beskrivna aktiviteter, fastställda beslutstillfällen med mera för lokalbehovet. Under området förtroende och tillit så har en informationsplattform med förbättrad information till hyresgäster på Komin tagits fram. Vidare har ett nytt ärendehanteringssystem införts. Fastighetsavdelningen har även arbetat fram en kommunikationsrutin (bilaga 2) och en kompetensförsörjningsplan (bilaga 3). Ett pågående arbete sker med att förstärka och utveckla forum för samverkan i lokalfrågor. Exempel på detta är avstämningsmöten med lokalsamordnare och strategimöten för långsiktig planering av förskolor och skolor. Inom alla områden jobbar fastighetsavdelningen aktivt med att implementera, och leva upp till, kommunens gemensamma värdegrund. Effekterna av ovan beskrivna åtgärder har fångats upp i en enkät till presidier och förvaltningschefer. Enkäten visar bland annat att fastighetsavdelningens leverans till verksamheten i högre grad motsvarar förväntningarna i jämförelse med utfallet vid motsvarande mätning Även om svarsresultaten är högre för både presidier och förvaltningschefer kvarstår skillnaden mellan grupperna. Tjänstemännen ger överlag högre svarsvärden än tillfrågade politiker. [MÅ1] Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning är att vidtagna och fortsatta åtgärder är relevanta och ger långsiktigt positiva effekter för de aktuella områdena. Redan nu tyder enkätsvaren på att åtgärdsplanen har effekt.

37 Protokoll 37 (49) Åtgärdernas positiva effekter förväntas också öka med tiden. Fortsatta mätningar blir ett viktigt verktyg för att säkerställa att åtgärdsplanens effekter. bordlade ärendet den 22 maj 2018 paragraf 103 och den 11 juni 2018 paragraf 94. Tf kansli- och stabschef Magnus Åsman redogör för ärendet. Kommunledningskontorets förslag till kommunstyrelsen 1.Redovisningen av effekterna av åtgärdsplanen mottages. 2. Kommundirektören ska återkomma med en förnyad bedömning om åtgärdsplanens effekter senast juni s arbetsutskotts beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 8 maj 2018 och lämnat förslag till beslut. s arbetsutskotts förslag till kommunstyrelsen Redovisningen av effekterna av åtgärdsplanen mottages. Kopia till: Tekniska nämnden, för kännedom

38 Protokoll 38 (49) Paragraf 110 Ärendenummer KS2018/198 Handlingsplan - Klimat och konsumtion 4 Mälarstäder Beslut antar 4 Mälarstäders handlingsplan för klimat och konsumtion Beskrivning av ärendet Kommunledningskontoret har den 14 augusti 2018 inkommit med en skrivelse i ärendet. Av skrivelsen framgår att inom ramen för ett av de 8 långsiktiga utvecklingsområdena inom 4 Mälarstäder Vi verkar aktivt för att minska klimatpåverkan och för att effektivisera energianvändningen har klimatgruppen har tagit fram ett förslag på handlingsplan för att minska konsumtionens klimatpåverkan. Handlingsplanen är en 5-årsplan Förslaget presenterades på träffen för 4M:s KS-presidier den 10 januari Synpunkter som framfördes har tagits omhand enligt följande: Det är viktigt att vi påverkar upphandlingskraven inom vår egen organisation. Det konstaterades också att upphandlingsfrågorna inte är helt enkel. Några ytterligare tillägg i handlingsplanen behöver inte göras utan sker genom samarbete med Upphandlingsgruppen. Till exempel arbeta fram miljö och klimatkrav för vissa utvalda produktgrupper. Vikten av att kunna visualisera effekterna för miljön för olika åtgärder. Hur kan vi mäta dessa effekter? Vi lägger in en icke-målrelaterad aktivitet där vi tittar just på hur vi kan följa upp och utvärdera våra aktiviteter på ett visuellt sätt. Hur ska vi mäta, vad ska vi mäta och vad finns redan att tillgå. Finns någon koppling till tillväxtperspektivet? Hur kan vi få en klimatpositiv tillväxt. En skrivning har författats som ligger under rubriken Omvärldsanalys och utmaningar. Syftet med handlingsplanen är att gemensamt inom 4 Mälarstäder hitta de samverkansområden som bidrar positivt till kommunernas arbete med klimat och energifrågor. Den ska förbättra möjligheterna att mobilisera krafter för en hållbar utveckling och minskad klimatpåverkan inom främst konsumtion.

39 Protokoll 39 (49) Kommunledningskontorets bedömning Att kommunstyrelsen antar 4 Mälarstäders klimatgrupps förslag till Handlingsplan för klimat och konsumtion Miljöstrateg Camilla Wester redogör för ärendet. Kommunledningskontorets förslag till kommunstyrelsen antar 4 Mälarstäders handlingsplan för klimat och konsumtion s arbetsutskotts beredning Arbetsutskottet har berett ärendet den 21 augusti 2018 och lämnat förslag till beslut. s arbetsutskotts förslag till kommunstyrelsen antar 4 Mälarstäders handlingsplan för klimat och konsumtion Kopia till: Västerås stad, för kännedom Eskilstuna kommun, för kännedom Strängnäs kommun, för kännedom

Protokoll 1 (7) Plats och tid Enköpingsrummet, torsdagen den 22 november 2018, klockan

Protokoll 1 (7) Plats och tid Enköpingsrummet, torsdagen den 22 november 2018, klockan Protokoll 1 (7) Beslutande organ Plats och tid Enköpingsrummet, torsdagen den 22 november 2018, klockan 12.30 12.45 Beslutande Ingvar Smedlund, Ordförande (M) Ulrika Ornbrant, 1:e vice ordförande (C) Jesper

Läs mer

Protokoll 1 (5) Plats och tid Trögdsrummet, tisdagen den 9 oktober 2018, klockan

Protokoll 1 (5) Plats och tid Trögdsrummet, tisdagen den 9 oktober 2018, klockan Protokoll 1 (5) ande organ Plats och tid Trögdsrummet, tisdagen den 9 oktober 2018, klockan 10.10 10.16 ande Helena Proos, Ordförande (S) Anders Wikman, 1:e vice ordförande (NE) Ingvar Smedlund, 2:e vice

Läs mer

Protokoll 1 (11) Plats och tid Trögdsrummet, OBS! Lokalen, måndagen den 9 april 2018, klockan

Protokoll 1 (11) Plats och tid Trögdsrummet, OBS! Lokalen, måndagen den 9 april 2018, klockan Protokoll 1 (11) ande organ Plats och tid Trögdsrummet, OBS! Lokalen, måndagen den 9 april 2018, klockan 13.30 15.45 ande Helena Proos, Ordförande (S) Anders Wikman (NE) Ingvar Smedlund (M) Ej tjänstgörande

Läs mer

Protokoll 1 (10) Plats och tid Torsvi, måndagen den 10 december 2018, klockan

Protokoll 1 (10) Plats och tid Torsvi, måndagen den 10 december 2018, klockan Protokoll 1 (10) ande organ Plats och tid Torsvi, måndagen den 10 december 2018, klockan 13.30 15.00 ande Ingvar Smedlund, Ordförande (M) Ulrika Ornbrant, Vice ordförande (C) Jesper Englundh (S) Ej tjänstgörande

Läs mer

Protokoll 1 (12) Sammanträdesrummet Allium, måndagen den 7 oktober 2019, klockan

Protokoll 1 (12) Sammanträdesrummet Allium, måndagen den 7 oktober 2019, klockan Protokoll 1 (12) Beslutande organ Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Sammanträdesrummet Allium, måndagen den 7 oktober 2019, klockan 13.30 15.30 Ingvar Smedlund, Ordförande (M) Ulrika Ornbrant,

Läs mer

Plats och tid Trögdsrummet, måndagen den 29 januari 2018, klockan Elin Billås, HR-konsult Maria Westberg, kommunsekreterare

Plats och tid Trögdsrummet, måndagen den 29 januari 2018, klockan Elin Billås, HR-konsult Maria Westberg, kommunsekreterare Protokoll 1 (12) ande organ Plats och tid Trögdsrummet, måndagen den 29 januari 2018, klockan 13.30 15.40 ande Helena Proos, Ordförande (S) Anders Wikman (NE) Ingvar Smedlund (M) Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

Protokoll 1 (21) Plats och tid Enköpingsrummet, måndagen den 11 juni 2018, klockan

Protokoll 1 (21) Plats och tid Enköpingsrummet, måndagen den 11 juni 2018, klockan Protokoll 1 (21) Beslutande organ Plats och tid Enköpingsrummet, måndagen den 11 juni 2018, klockan 15.30 16.30 Beslutande Helena Proos, Ordförande (S) Anders Wikman, 1:e vice ordförande (NE) Ingvar Smedlund,

Läs mer

Protokoll 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrummet Allium, Linbanegatan 12 plan 1, måndagen den 8 april 2019, klockan

Protokoll 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrummet Allium, Linbanegatan 12 plan 1, måndagen den 8 april 2019, klockan Protokoll 1 (9) ande organ Plats och tid Sammanträdesrummet Allium, Linbanegatan 12 plan 1, måndagen den 8 april 2019, klockan 13.30 14.50 ande Övriga deltagare Ingvar Smedlund, Ordförande (M) Jesper Englundh

Läs mer

Protokoll 1 (10) Sammanträdesrummet Torsvi, kommunledningsförvaltningen, Linbanegatan 12, måndagen den 11 mars 2019, klockan

Protokoll 1 (10) Sammanträdesrummet Torsvi, kommunledningsförvaltningen, Linbanegatan 12, måndagen den 11 mars 2019, klockan Protokoll 1 (10) ande organ Plats och tid ande Sammanträdesrummet Torsvi, kommunledningsförvaltningen, Linbanegatan 12, måndagen den 11 mars 2019, klockan 13.30 14.40 Ingvar Smedlund, Ordförande (M) Ulrika

Läs mer

Protokoll 1 (18) Utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 11 september 2018, klockan

Protokoll 1 (18) Utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 11 september 2018, klockan Protokoll 1 (18) ande organ Plats och tid ande Utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 11 september 2018, klockan 15.00-17.00 Sven Jansson, Ordförande (S) Monica Avås, Vice ordförande (M)

Läs mer

Protokoll 1 (16) Plats och tid Linbanegatan 12, onsdagen den 16 maj 2018, klockan

Protokoll 1 (16) Plats och tid Linbanegatan 12, onsdagen den 16 maj 2018, klockan Protokoll 1 (16) ande organ Plats och tid Linbanegatan 12, onsdagen den 16 maj 2018, klockan 15.00 17.25 ande Ej tjänstgörande ersättare Sven Jansson, Ordförande (S) Monica Avås, Vice ordförande (M) Susanne

Läs mer

Förslag till nya regler för partistöd i Eskilstuna kommun

Förslag till nya regler för partistöd i Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen 2017-11-16 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2017:638 Andreas Lindbom 016-710 54 80 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till nya regler för partistöd i Eskilstuna kommun Förslag till

Läs mer

Plats och tid Sydney, Rådhusgatan 8, torsdagen den 20 september 2018, klockan

Plats och tid Sydney, Rådhusgatan 8, torsdagen den 20 september 2018, klockan Protokoll 1 (20) ande organ Plats och tid Sydney, Rådhusgatan 8, torsdagen den 20 september 2018, klockan 17.00 20.00 ande Ej tjänstgörande ersättare Solweig Sundblad, Ordförande (S) Bitte Myrsell, Vice

Läs mer

Regler för kommunalt partistöd

Regler för kommunalt partistöd Styrdokument Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: Kommunfullmäktige 2014-09-25 130 Ansvarig: Kanslichefen Revideras: Vart 4:e år, inför ny mandatperiod Följas upp: Minst

Läs mer

290 Nya regler för partistöd från och med den 15 oktober 2018 (KSKF/2017:638)

290 Nya regler för partistöd från och med den 15 oktober 2018 (KSKF/2017:638) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 290 Nya regler för partistöd från och med den 15 oktober 2018 (KSKF/2017:638) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Kommunledningskontorets

Läs mer

Utbetalning av partistöd 2019

Utbetalning av partistöd 2019 TJÄNSTESKRIVELSE 2019-01-02 1(2) Dnr KS 2019/000038 Ekonomi Utbetalning av partistöd 2019 Beskrivning av ärendet Enligt Mörbylånga kommuns reglemente för lokalt partistöd ska fullmäktige varje år vid sitt

Läs mer

Protokoll 1 (22) Tisdagen den 12 mars klockan 8.30, sammanträdesrummet Torsvi, Linbanegatan 12

Protokoll 1 (22) Tisdagen den 12 mars klockan 8.30, sammanträdesrummet Torsvi, Linbanegatan 12 Protokoll 1 (22) ande organ Plats och tid Fullmäktigesalen, måndagen den 4 mars 2019, klockan 18.00 19.30, med ajournering klockan 18.08-18.21 för utdelning av tillgänglighetspriset samt allmänhetens frågestund.

Läs mer

Tjänsteskrivelse Utbetalning av kommunalt partistöd 2015

Tjänsteskrivelse Utbetalning av kommunalt partistöd 2015 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2014-11-20 DNR KS 2014.487 KAROLIN STAAF SID 1/2 TF. ENHETSLEDARE KS KANSLI/ARKIVARIE KAROLIN.STAAF@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Utbetalning av kommunalt

Läs mer

Regler. Regler för partistöd

Regler. Regler för partistöd Regler Regler för partistöd 1 Styrdokument Handlingstyp: Regler för partistöd Diarienummer: KS/2014:211 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2014-11-24, 126 Dokumentansvarig: Funktionschef

Läs mer

g ENKÖPINGS .KOMMUN --:J.o 1 >1. - o v-2 f ojo J 't - 61/ - 1 lo ;Jo 18 - o Y -65 Protokoll Sammanträdesdatum Upplevelsenämnden

g ENKÖPINGS .KOMMUN --:J.o 1 >1. - o v-2 f ojo J 't - 61/ - 1 lo ;Jo 18 - o Y -65 Protokoll Sammanträdesdatum Upplevelsenämnden ~ g ENKÖPINGS 1 (13) Beslutande organ Plats och tid Stadshuset i Kumla, torsdagen den 22 mars 2018, klockan 13.10-14.30 Beslutande Jesper Englundh, Ordförande (S) Mats O Karlsson (S) Philip Wikman (NE)

Läs mer

Jobbcentrum, Drottninggatan 44, torsdagen den 22 november 2018, klockan

Jobbcentrum, Drottninggatan 44, torsdagen den 22 november 2018, klockan Protokoll 1 (22) ande organ Plats och tid ande Ej tjänstgörande ersättare Jobbcentrum, Drottninggatan 44, torsdagen den 22 november 2018, klockan 17.00 19.40 Solweig Sundblad, Ordförande (S) Bitte Myrsell,

Läs mer

Justeringens plats och tid Måndag den 19 november 2018, Linbanegatan 12

Justeringens plats och tid Måndag den 19 november 2018, Linbanegatan 12 Protokoll 1 (28) Beslutande organ Plats och tid Mentorn 1 och 2, utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 13 november 2018, klockan 13.00 16.20, med ajournering för fika 14.25-14.40. Öppet

Läs mer

Plats och tid Syndey, Rådhusgatan 8, torsdagen den 25 april 2019, klockan Marja-Leena Tiitinen (KD) Britta Dalved (V) Barbara Ciolek (SD)

Plats och tid Syndey, Rådhusgatan 8, torsdagen den 25 april 2019, klockan Marja-Leena Tiitinen (KD) Britta Dalved (V) Barbara Ciolek (SD) Protokoll 1 (14) Beslutande organ Plats och tid Syndey, Rådhusgatan 8, torsdagen den 25 april 2019, klockan 17.00 19.50 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Bitte Myrsell, Ordförande (M) Solweig Sundblad,

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 34 Dnr KS/2017:128

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 34 Dnr KS/2017:128 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-07 1 (1) Sida 34 Dnr KS/2017:128 Partistödsmallen Bakgrund Kommunallagen har sedan valperioden 2018-2018 gett kommunfullmäktige i

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Christian Björkqvist. Lena Axelsson (S) Ann-Helen Nilsson (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Christian Björkqvist. Lena Axelsson (S) Ann-Helen Nilsson (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Politikerrummet, kommunhuset, 2018-09-13, kl. 13.00 14.30 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Christian Björkqvist, kanslichef, sekreterare Justerade paragrafer 36-41

Läs mer

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd

Redovisning av partistöd 2017 samt ändring av regler för partistöd TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Datum Diarienummer 2018-11-26 KLK 2018/473 Handläggare Kanslichef Elisabeth Aidemark Kansliavdelningen Elisabeth.Aidemark@hassleholm.se Kommunfullmäktige Redovisning av partistöd

Läs mer

Redovisning av erhållet kommunalt partistöd avseende år 2016

Redovisning av erhållet kommunalt partistöd avseende år 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Dnr KS/2017:212-104 2017-08-03 1/2 Handläggare Tobias Rundström 0152-29252 Redovisning av erhållet kommunalt partistöd avseende år 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

241 Utbetalning av partistöd för 2017 (KSKF/2016:547)

241 Utbetalning av partistöd för 2017 (KSKF/2016:547) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-11-29 Sida 1(3) 241 Utbetalning av partistöd för 2017 (KSKF/2016:547) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Partistöd betalas ut för första halvåret

Läs mer

Ändring i regler för kommunalt partistöd

Ändring i regler för kommunalt partistöd TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén 2014-09-10 KS 2014/0639 0480-450044 Rev 2014-10-28 Kommunfullmäktige Ändring i regler för kommunalt partistöd Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Dnr KS/2014: Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att. Ej justerat

Dnr KS/2014: Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att. Ej justerat SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KF 15:1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-12-03 22/42 KS 232 Dnr KS/2014:505-104 Partistöd för mandatperioden 2014-2018 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Mathias Andersson (SD) Johnny Nilsson (S)

Mathias Andersson (SD) Johnny Nilsson (S) Protokoll 1 (8) Plats och tid Sessionssalen kl. 15.30 15.50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Torbjörn Karlsson (S), Ordförande Jan Isaksson (M) Bertil Larsson (SÖS), Vice ordförande

Läs mer

Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge. Samtliga bilagor har skickats ut i samband med kommunstyrelsens kallelse

Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge. Samtliga bilagor har skickats ut i samband med kommunstyrelsens kallelse Kallelse/föredragningslista Kungörelse 2014-10-01 Kommunfullmäktige Tid 2014-10-13, kl. 19:00 Plats Bilagor Kävlinge kommunhus, Fullmäktigesalen, Kullagatan 2, Kävlinge Samtliga bilagor har skickats ut

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens.

Leksands kommun. Revisionsrapport. Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens. www.pwc.se Revisionsrapport Sammanfattning Kommunstyrelsens ansvar för ledning, styrning och uppföljning av kommunkoncernens verksamhet Louise Cedemar Helena Steffansson Carlson David Boman Niklas Eriksson

Läs mer

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt

Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt 1 (5) 3 Dnr 2017/00469 194 Kommunrevisionens granskning av kommunstyrelsens uppsiktsplikt s beslut 1 beslutar att lämna svar till revisionen angående kommunstyrelsens uppsiktsplikt enligt yttrande nedan.

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl ajournering kl Kommunstyrelsen 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 21 november 2011 kl. 13.00 14.00 ajournering kl. 13.30-13.40 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 2 av 2 Innehåll 12 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 13 Årsredovisning 2014 4 14 Remiss Ändrad inkomstutjämning för kommuner och landsting 5 15 Svar på revisionsrapport om nämndernas

Läs mer

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare

Socialnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.50-15.10 Ajournering 14.30-14.45 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Krister Olsson (S), ordförande Håkan Andersson (C) Thomas Löfgren

Läs mer

Ändring av regler för det kommunala partistödet. (AU 316) KS

Ändring av regler för det kommunala partistödet. (AU 316) KS kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-11-04 272 Ändring av regler för det kommunala partistödet. (AU 316) KS 2014-405 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Protokoll 1 (75) Enköpingsrummet, tisdagen den 22 maj 2018, klockan , med ajournering för paus och

Protokoll 1 (75) Enköpingsrummet, tisdagen den 22 maj 2018, klockan , med ajournering för paus och Protokoll 1 (75) Beslutande organ Plats och tid Enköpingsrummet, tisdagen den 22 maj 2018, klockan 13.30 17.00, med ajournering för paus 14.45-15.00 och 15.45-15.55 Beslutande Se sidan 2 Justeringens plats

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30 12.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Tjänstepersoner Carl-Olof Bengtsson (S), ordförande Carl Geijer (M) Magnus Jisborg (M) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(14)

Sammanträdesprotokoll 1(14) Sammanträdesprotokoll 1(14) Plats och tid Kommunhusets sessionssal klockan 09:00-10:48 ande Ordförande Kent Persson (V) Johanna Odö (S) Christer Wallin (S) Lisa Bäckman (V) Olle Rahm (S) Johanna Odö (S)

Läs mer

Lantmäterinämnden 30 januari 2013

Lantmäterinämnden 30 januari 2013 Lantmäterinämnden Lantmäterinämnden 30 januari 2013 Sid Justering... 3 1 Bokslut 2012 - Lantmäterinämnden... 4 2 Överföring av resultat - lantmäterinämnden... 5 3 Svar på remiss angående revidering av

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-10-17, kl. 08:00-12:00 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Robert Wenglén (M) Jerry Ahlström (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Utbetalning av kommunalt partistöd för 2015

Utbetalning av kommunalt partistöd för 2015 Tjänsteskrivelse VARMDO KOMMUN 2014-11-14 HandIggare Per Fogeiström Kansli- och utvecklingsavdelningen Diarienummer 14KS/0489 Kommunstyrelsen Utbetalning av kommunalt partistöd för 2015 Förslag till beslut

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Tid och plats B-salen, kl. 08:30 12:30 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S), Ordförande Sven Pehrson (C), 1:e vice ordförande Johnny Werlöv (V) Marita Bengtsson (MP) Eva Ericsson (L) Peter Bengtsson

Läs mer

Regler för partistöd för mandatperioden KSN

Regler för partistöd för mandatperioden KSN KF 14 11 juni 2018 17 (30) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-05-30 88 Regler för partistöd för mandatperioden 2019-2022 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

anta regler för lokalt partistöd i Österåkers kommun, i enlighet med tjänstudåtande, daterat (bilaga).

anta regler för lokalt partistöd i Österåkers kommun, i enlighet med tjänstudåtande, daterat (bilaga). 1 Österåker Kommunkansliet Till Kommunstyrelsen Datum 2014-12-04 Dnr KS 2014/0349 Regler för lokalt partistöd i Österåkers kommun Sammanfattning I slutet av år 2013 överlämnade Regeringen till Riksdagen

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ägardirektiv för Sollentuna Energi AB Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige 2010-06-09, 44 Fastställda av bolagsstämman 2010-06-22 att gälla från och med 2011-01-01 Antagna av Sollentuna kommunfullmäktige

Läs mer

Jessica Bergman, Verksamhetschef stöd och omsorg Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Verksamhetschefer 13. Stöd och omsorgsnämnden

Jessica Bergman, Verksamhetschef stöd och omsorg Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Verksamhetschefer 13. Stöd och omsorgsnämnden 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 7 mars kl. 14.00 16.00 Beslutande Övriga närvarande Rolf Emanuelsson, Ordförande (C) Liv Pettersson, V. ordförande (S) Agneta Eklund (S) Hans Karlsson (S) Märta

Läs mer

Delårsrapport 31 augusti 2011

Delårsrapport 31 augusti 2011 Datum 29 september 2011 Till Revisionen Från Susanne Svensson Angående Granskning av delårsrapport 31 augusti 2011 1 Inledning 1.1 Syfte På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har vi översiktligt

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och skolnämndens arbetsutskott 2011-08-29 Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Fregatten, Norrtälje kommunala vuxenutbildning (NKV) Astrid Lindgrens gata 2, Nordrona, Norrtälje kl 13:00-13:30

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl

Sammanträdesdatum Hässleholmsgården, kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (11) Plats och tid ande gården, kl.15.00-16.00 Robin Gustavsson (KD) ordförande Sven Lundh (SD) 1:e vice ordförande Lena Nilsson (S) 2:e vice ordförande Maija-Liisa Mogensen (M)

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Social- och omvårdnadsnämnden (13) Stadshuset, sessionssalen kl

Social- och omvårdnadsnämnden (13) Stadshuset, sessionssalen kl Social- och omvårdnadsnämnden 2013-11-19 1 (13) Plats och tid Stadshuset, sessionssalen kl. 13.00 14.45 Paragrafer 86-94 BESLUTANDE Ledamöter Namn Christer Johansson (S) ordförande Berit Sörman (S) Bernt

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KOMMUNFULLMÄKTIGE. Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl Ärenden: Enligt bilagda handlingar KALLELSE/UNDERRÄTTELSE UTSKRIFTSDATUM 2018-10-18 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE KOMMUNFULLMÄKTIGE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19.00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar 2(2) GRUPPSAMMANTRÄDEN Parti Plats Tid Socialdemokraterna

Läs mer

Mentorn 1, utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 12 mars 2019, klockan

Mentorn 1, utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 12 mars 2019, klockan Protokoll 1 (12) Beslutande organ Plats och tid Beslutande Mentorn 1, utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 12 mars 2019, klockan 10.00 11.00 Ingvar Smedlund, Ordförande (M) Ulrika Ornbrant,

Läs mer

Regler. Regler för partistöd

Regler. Regler för partistöd Regler Regler för partistöd 1 Styrdokument Handlingstyp: Regler för partistöd Diarienummer: KS/2017:827 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2018-03-05 17 Dokumentansvarig: Funktionschef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Magnus Jisborg. Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer Magnus Jisborg. Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V) Tid och plats C-salen, kl. 08:30 Beslutande Ledamöter Kennerth Sjögren (S) Magnus Jisborg (M) Carl Geijer (M) Eva Ericsson (L) Bertil Olsson (KD) Jonas Wanér (V) Övriga närvarande Tjänstepersoner Sofie

Läs mer

Innehåll. Protokoll av 2

Innehåll. Protokoll av 2 Protokoll 2 av 2 Innehåll 16 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 17 Medarbetarenkät 2016 4 18 Revisionsrapport granskning avseende konsulttjänster 5 19 Årsredovisning 2016 6 20 Ekonomiskt

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll

KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Tid och plats Beslutande Ledamöter Tisdagen den 21 juni 2011, kl. 15.00-15.10 i Debatten, kommunhuset Peter Carpelan (M) ordf. Lennart Nilsson (M) Jan Runesten (M) Lena Gerby (M) Jan-Eric

Läs mer

Plats och tid Kompassen, måndagen den 21 maj 2018, klockan

Plats och tid Kompassen, måndagen den 21 maj 2018, klockan Protokoll 1 (20) ande organ Plats och tid Kompassen, måndagen den 21 maj 2018, klockan 15.00 17.00 ande Solweig Eklund, Ordförande (S) Tuija Rönnback, 1:e vice ordförande (NE) Peter Book, 2:e vice ordförande

Läs mer

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare

Margareta Karlsson, Förvaltningschef Cecilia Vestergaard, Områdeschef Thomas Holm, Ekonom Åsa Engberg, Förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Sammanträdesrummet våning 2, Marnäsliden, 13:00 14:30 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund(M) Gunnar Grahn (S) Ann-Katrin

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-04-12 1 Tid och plats Klockan 14.00-16:40, (del av ordinarie sammanträde vid samma tid) Huangshan, Kommunhuset, (Ajournering klockan 15:40-15:45) Beslutande Elof Jonsson (C), ordf

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-06-17. KilArena, tisdag 17 juni 2014, 18.00 OBS! 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-06-17. KilArena, tisdag 17 juni 2014, 18.00 OBS! 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-06-17 PLATS OCH TID KilArena, tisdag 17 juni 2014, 18.00 OBS! FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt

Läs mer

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista

Protokoll 1. Se bifogad uppropslista Protokoll 1 Plats och tid Timrå kommunhus 17:00-17.50 ande Övriga närvarande Se bifogad uppropslista Annica Sjödin, kommunsekreterare Sten Ekström, revisionens ordförande, 22 Utses att justera Benny Eriksson

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-02-11

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-02-11 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus

Läs mer

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden

sammanträde. Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Ärenden Plats och tid Hälsön 2018-03-13 08:30 Ledamöter: Bertil

Läs mer

Plats och tid Årholmen :30-11:30

Plats och tid Årholmen :30-11:30 1 Plats och tid Årholmen 2018-03-13 08:30-11:30 Beslutande Bertil Olsson (S) Maria Sörkvist (C) Anders Tenghede (V) Ulf Sjölinder (L) Eva Skoglund (S), tjänstgörande Ulla Kedbäck (MP), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Granskning av nämndernas beredningsrutiner

Granskning av nämndernas beredningsrutiner Revisionsrapport Granskning av nämndernas beredningsrutiner Marks kommun 2010-06-23 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Uppdrag och syfte... 3 1.2 Revisionsfråga... 3 1.3 Kontrollmål...

Läs mer

166 Sammanträdesplan 2018 för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och arbetsutskott

166 Sammanträdesplan 2018 för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och arbetsutskott Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-09-05 Sida 1(2) 166 Sammanträdesplan 2018 för kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och arbetsutskott Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Kommunfullmäktige

Läs mer

Ajournering

Ajournering 1(11) Plats och tid Sammanträdesrummet Roten, Kommunhuset, Svalöv, kl 16.30-17.15 Ajournering 16.50-16.55 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Jan Zielinski (S), ordförande Fredrik Jönsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-05-09, kl. 08:00-11:24 Sammanträdesdatum s. 1 (9) Beslutande Övriga deltagare Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Justeringens plats och tid Måndag 1 oktober 2018 klockan Linbanegatan 12

Justeringens plats och tid Måndag 1 oktober 2018 klockan Linbanegatan 12 Protokoll 1 (42) ande organ Plats och tid Mentorn 1 och 2, utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 25 september 2018, klockan 13.30 16.25, med ajournering för fika 14.30-14.45. ande Helena

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Kalix kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Vård- och omsorgsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(9) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 15.10 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Anders Svärd (S), ordförande Eva Olofsson (C), vice ordförande Stefan Pettersson (M) Ingrid

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.00 15.17 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Trollhollmen, Henån :15-14:00

Plats och tid Sammanträdesrum Trollhollmen, Henån :15-14:00 1 Plats och tid Sammanträdesrum Trollhollmen, Henån. 2018-01-11 08:15-14:00 Beslutande Kerstin Gadde (S), ordförande Lars Larsson (C) Kristina Svensson (MP) Anders Arnell (M), tjänstgörande ersättare Veronica

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/11 Fastställd: 2018-03-26 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

Tjänsteskrivelse av kanslichef Teresa Fridell, Vägledning för redovisning av erhållet kommunalt partistöd samt granskningsrapport

Tjänsteskrivelse av kanslichef Teresa Fridell, Vägledning för redovisning av erhållet kommunalt partistöd samt granskningsrapport 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-02-27 43 Partistöd för 2017 Dnr 2017-000032 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att för 2017 utbetala följande belopp i grund-

Läs mer

Kerstin Fors-Mattsson, skolchef Carola Hansson, sekreterare Helen Isaksson, rektor, 27. Wivi-Anne Mulk (Sv) ANSLAG / BEVIS

Kerstin Fors-Mattsson, skolchef Carola Hansson, sekreterare Helen Isaksson, rektor, 27. Wivi-Anne Mulk (Sv) ANSLAG / BEVIS Plats och tid: Sammanträdesrum 3, kommunhuset, Jokkmokk, klockan 09.30 11.40 Beslutande ledamöter: Sven Holmqvist (S), ordförande Tord Larsson (S), v ordf Johan Agetoft (S) Anna-Karin Jonsson Kvist (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Spinnerskan i Mark AB 2011-12-07

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Spinnerskan i Mark AB 2011-12-07 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Svansjörummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08:30 12.00. Beslutande (M) Tomas Johansson (C) Anders Andersson (KD) (S) Ola Andreasson Pelle Pellby (S) Barbro

Läs mer

Beslutande Mathias Haglund, (s) Christer Lundgren, (c) Frida Hallgren, kommunsekreterare Per-Eric Magnusson, kommunchef ...

Beslutande Mathias Haglund, (s) Christer Lundgren, (c) Frida Hallgren, kommunsekreterare Per-Eric Magnusson, kommunchef ... 2015-06-22 1(8) Plats och tid Stora sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, måndagen den 22 juni 2015, kl. 08.00 09.30 Beslutande Mathias Haglund, (s) Christer Lundgren, (c) Dan Oskarsson, (s) Marianne

Läs mer

Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen

Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen Tjänsteskrivelse 2018-03-19 Handläggare Hans Ivarsson Sektorn för ekonomi och uppföljning Kommunstyrelsen Årsredovisningar 2017 för kommunen och de kommunala bolagen Förslag till beslut 1. Värmdö kommuns

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Hotell Gässlingen, Skanör Tid Tis-onsdagen den 29-30 september 2015 kl. 09.00-17.30, 09.00-14.30 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M)

Läs mer

K U N G Ö R E L S E Upprop och anmälningar om förhinder Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Justering av sammanträdets protokoll

K U N G Ö R E L S E Upprop och anmälningar om förhinder Kungörelse av fullmäktigesammanträdet Justering av sammanträdets protokoll K U N G Ö R E L S E Kommunfullmäktige i Nynäshamn kallas att sammanträda i Folkets Hus Nynäshamn, Mysingen, onsdagen den 14 december 2016 kl. 19.00, varvid följande ärenden behandlas: 181. Upprop och anmälningar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-06-17

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-06-17 Plats B-salen Tid Kl. 13:00 17:00 Beslutande Ledamöter Frånvarande Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus Jisborg

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Kommunstyrelsen 2010-05-31 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, kl. 10:00 10:15 Beslutande Övriga deltagare Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter:, Glenn Nordlund (S), Jim Sundelin (S), Lena

Läs mer

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport

Ovanåkers kommun. Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll. Revisionsrapport Ansvarsgranskning av kommunstyrelsen och nämnderna med inriktning mot intern kontroll Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 9 Innehåll 1. Sammanfattning och kommentarer/rekommendationer 1 2. Uppdrag 2

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

Kommunkontoret Agneta Henriksson. Justerande Sven-Erik Sjöstrand ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret Agneta Henriksson. Justerande Sven-Erik Sjöstrand ANSLAG/BEVIS Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, 14.00-16.10 1 (14) Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Hans Stifors (PF), tjänstgörande ersättare Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB

Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2016/165 Fastställd: 2016-05-30 Reviderad: FÖRFATTNINGSSAMLING Ägardirektiv för Tidaholms Bostad AB 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Ägardirektiv för Tidaholms

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2016-12-14 Konsumentnämnden Plats och tid Samhällsbyggnad Ugglan kl. 10:00 11:45 Beslutande Valter Stenberg(S), ordförande Lilian Nilsson(V), vice ordförande Ann-Sofi Sehlstedt(S) Lars-Eric

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer