KARLSTADS KOMMUN. Projekt Horisont till en permanent verksamhet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KARLSTADS KOMMUN. Projekt Horisont till en permanent verksamhet"

Transkript

1 sid 11 (47) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Protokoll Projekt Horisont till en permanent verksamhet Dnr KS Dpl 54 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Projektet Horisont blir en permanent verksamhet och integreras som en del i kommunens ordinarie verksamhet. 2. Verksamheten organiseras inom gymnasienämndens verksamhetsområde. 3. Gymnasienämnden får i uppdrag att årligen redovisa vilka socioekonomiska effekter verksamheten ger för kommunen, uppföljning sker i samband med strategisk plan. 4. Gymnasienämnden får ett tilläggsanslag på kr för att bedriva verksamheten från den l juli till och med den 31 december Finansiering sker genom kommunfullmäktiges anslag för oförutsedda behov. s. Ambitionsnivåer och nivåer på fortsatt finansiering hanteras i budgetärende för Sammanfattning av ärendet Horisont är ett tillfälligt projekt finansierat av samspelet till och med juni Projektet har arbetat med att möta upp och ge stöd till målgruppen år som saknar fullständiga gymnasiebetyg och riskerar att hamna i eller har hamnat i ett utanförskap. Syftet har varit att samordna insatser och samverka med aktuella myndigheter för att snabbt kunna erbjuda målgruppen det stöd de behöver på vägen mot bättre hälsa, självkänsla, studier och egen försörjning. Projektet har givit goda resultat och behovet av fortsatt stöd till denna grupp är stort. Karlstads-Hammarö gymnasienämnd och arbetsmarknads- och socialnämnden har lyft behovet av att permanenta verksamheten och integrera den som en del i ordinarie kommunal verksamhet och då inom gymnasienämndens ansvarsområde. Beslutsunderlag Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse den 25 mars Kommunledningskontorets tjänsteyttrande den 25 mars KarIstads-Hammarö gymnasienämnds protokoll den 12 december KarIstads-Hammarö gymnasieförvaltnings tjänsteskrivelse den 23 november Arbetsmarknads- och socialnämndens protokoll den 12 december Arbetsmarknads- och socialförvaltningens tjänsteskrivelse den 22 november Postadress: Kommunledningskontoret, Karlstad Besöksadress: Tage Erlandergatan 8A Webb: karlstad.se Tel: Fax: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: PIusGiro: Bankgiro:

2 sid 12 (47) KARLSTADS KOMMUN Yrkanden Niklas Wikström (FP) yrkar för Folkpartiets, Moderaternas, Miljöpartiets, Centerpartiets och Kristdemokraternas räkning bifall till kommunledningskontorets förslag: l. Projektet Horisont blir en permanent verksamhet och integreras som en del i kommunens ordinarie verksamhet. 2. Verksamheten organiseras inom gymnasienämndens verksamhetsområde. 3. Gymnasienämnden får i uppdrag att årligen redovisa vilka socioekonomiska effekter verksamheten ger för kommunen, uppföljning sker i samband med strategisk plan. 4. Gymnasienämnden får ett tilläggsanslag på kr för att bedriva verksamheten från den l juli till och med den 31 decetnber Finansiering sker genom kommunfullmäktiges anslag för oförutsedda behov. 6. Ambitionsnivåer och nivåer på fortsatt finansiering hanteras i budgetärende för Lena Melesjö Windahi (S) yrkar för Socialdemokraternas räkning bifall till kommunledningskontorets förslag. Håkan Svenneling (V) yrkar för Vänsterpartiets räkning bifall till kommunledningskontorets förslag. Beslutet skickas till Arbetsmarknads- och socialnämnden Karl stad s-hammarö gymnasienämnd Marie Andersson, Arbetsmarknads- och socialförvaltningen Ola Johansson, gymnasieförvaltningen Postadress: Kommunledningskontoret, Karlstad Besöksadress: Tage Erlandergatan 8A Webb: karlstad.se Tel: Fax: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: PIusGiro: Bankgiro:

3 Dnr KS Dpl 54 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ek & vstyr, Verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse Lena Huldén, lena.hulden@karlstad.se Projekt Horisont till en permanent verksamhet Dnr KS Dpl 54 Kommunledningskontorets förslag 1. Projektet Horisont blir en permanent verksamhet och integreras som en del i kommunens ordinarie verksamhet 2. Verksamheten organiseras inom gymnasienämndens verksamhetsområde 3. Gymnasienämnden får i uppdrag att årligen redovisa vilka socioekonomiska effekter verksamheten ger för kommunen, uppföljning sker i samband med strategisk plan. 4. Gymnasienämnden får ett tilläggsanslag på kr för att bedriva verksamheten från den 1 juli till och med den 31 december Finansiering sker genom kommunfullmäktiges anslag för oförutsedda behov. 5. Ambitionsnivåer och nivåer på fortsatt finansiering hanteras i budgetärende för Sammanfattning av ärendet Horisont är ett tillfälligt projekt finansierat av samspelet till och med juni Projektet har arbetat med att möta upp och ge stöd till målgruppen år som saknar fullständiga gymnasiebetyg och riskerar att hamna i eller har hamnat i ett utanförskap. Syftet har varit att samordna insatser och samverka med aktuella myndigheter för att snabbt kunna erbjuda målgruppen det stöd de behöver på vägen mot bättre hälsa, självkänsla, studier och egen försörjning. Projektet har givit goda resultat och behovet av fortsatt stöd till denna grupp är stort. Karlstads-Hammarö gymnasienämnd och arbetsmarknads- och socialnämnden har lyft behovet av att permanenta verksamheten och integrera den som en del i ordinarie kommunal verksamhet och då inom gymnasienämndens ansvarsområde. Beslutsunderlag Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse den 25 mars 2013 Kommunledningskontorets yttrande den 25 mars 2013 Karlstads-Hammarö gymnasienämnds protokoll den 12 december 2012 Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltnings tjänsteskrivelse den 23 november 2012 Arbetsmarknads- och socialnämndens protokoll den 12 december 2012 Arbetsmarknads- och cocialförvaltningens tjänsteskrivelse den 22 november 2012 Postadress: Kommunledningskontoret, Besöksadress: Webb: karlstad.se Tel: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

4 Dnr KS Dpl 54 sid 2 (2) Lars Sätterberg Ekonomidirektör Lena Huldén Enhetschef, verksamhetsstyrning Beslutet skickas till Karlstad-Hammarö gymnasienämnd Ola Johansson, gymnasieförvaltningen Arbetsmarknads- och socialnämnden Marie Andersson, Arbetsmarknads- och socialförvaltningen

5 Dnr KS Dpl 54 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande Lena Huldén, lena.hulden@karlstad.se Projekt Horisont till en permanent verksamhet Dnr KS Dpl 54 Ärende Horisont är ett tillfälligt projekt finansierat av samspelet till och med juni Projektet har arbetat med att möta upp och ge stöd till målgruppen år som saknar fullständiga gymnasiebetyg och riskerar att hamna i eller har hamnat i ett utanförskap. Projektet, i den omfattning det har bedrivits fram till juni 2013, har haft en årlig kostnad på 1,3 Mkr. Syftet har varit att samordna insatser och samverka med aktuella myndigheter för att snabbt kunna erbjuda målgruppen det stöd de behöver på vägen mot bättre hälsa, självkänsla, studier och egen försörjning. Projektet har givit goda resultat och behovet av fortsatt stöd till denna grupp är stort. Under det första verksamhetsåret deltog 80 personer i projektet. 34 av dessa påbörjade gymnasiestudier, fem läste in fullständigt gymnasiebetyg, sju personer är på väg till universitetet och nio fick jobb. Karlstads-Hammarö gymnasienämnd och arbetsmarknads- och socialnämnden har lyft behovet av att permanenta verksamheten och integrera den som en del i ordinarie kommunal verksamhet och då inom gymnasienämndens ansvarsområde. De båda nämnderna lyfter också behovet av utöka verksamheten för att bättre möta de behov som finns samt för att få en väl fungerande verksamhet på lång sikt. Nämnderna föreslår följande finansieringsnivå för att klara verksamheten: : 3,5 Mkr årligen, 2016 och framåt: 3,3 Mkr årligen. Detta är kostnader för lokaler, fem heltidstjänster, följeforskning samt övriga kostnader som telefoni och datorer. Utförlig ekonomisk beräkning finns i nämndernas underlag. Båda nämnderna har också påpekat medvetenheten om den ansträngda ekonomin i kommunen. Karlstads-Hammarö gymnasienämnd har som egen beslutspunkt framhållit att verksamheten permanentas under förutsättning att nödvändig finansiering erhålls, dvs 3,5 Mkr. Arbetsmarknads- och socialnämnden beslutade att om inte resurser tilldelas vill man ändå permanenta verksamheten till nuvarande nivå där kostnaden uppgår till 1,3 Mkr. Syftet med att permanenta verksamheten är att långsiktigt motverka utanförskapet och långtidsarbetslösheten. Genom att verksamheten blir kvar inom kommunen Postadress: Kommunledningskontoret, Besöksadress: Webb: karlstad.se Tel: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

6 Dnr KS Dpl 54 sid 2 (2) underlättar det vårt långsiktiga arbete och vi kan också se positiva effekter inom bl a arbetsmarknads- och socialnämndens verksamhet. Koppling till kommunens mål i strategisk plan Projektresultaten visar att verksamheten långsiktigt kommer att bidra till att kommunen når flera av sina mål. T ex att Antalet förvärvsarbetande ska öka med 15 %, Barns och elevers förutsättningar för fortsatta studier och arbete ska förbättras, Karlstadsbornas förutsättning till egen försörjning ska förbättras samt att Karlstadsbornas hälsa ska bli bättre. Verksamheten inom Horisont ingår också i det åtagande som kommunfullmäktige tilldelat arbetsmarknads- och socialnämnden och som löper till och med Åtagande handlar om att utveckla metoder tillsammans med samhällsaktörer för att motverka långtidsarbetslöshet. Kommunledningskontorets bedömning Initiativ som detta är något som kommunledningskontoret ser som mycket positivt. Här är ett exempel på gott samarbete där förvaltningar samverkat över förvaltningsgränser och sett till kommunens bästa. De positiva långsiktiga effekterna för både våra kommuninvånare och för kommunens verksamheter talar för att verksamheten inom horisont bör permanentas. Kontoret föreslår att de socioekonomiska effekterna ska följas årligen och rapporteras till kommunstyrelsen i samband med uppföljning av strategisk plan. Kommunledningskontoret stödjer de båda nämndernas bedömning att om verksamheten permanentas så måste även verksamheten bättre möta de behov som finns samt etablera en väl fungerande verksamhet på lång sikt. Detta innebär att kostnaderna kommer att öka och att finansieringsnivån som tidigare varit måste justeras. Kontoret bedömer samtidigt att ambitionsnivåer och finansieringsnivåer för nästa år och framåt måste tas upp i den totala budgetdiskussionen i samband med budgetärendet för perioden I detta fall är det dock viktigt att verksamheten inte stannar av under tiden slutligt beslut om långsiktig finansiering fattas. Därför föreslår kommunledningskontoret att gymnasienämnden får kr i tilläggsanslag för att bedriva verksamheten från den 1 juli och året ut. Lars Sätterberg ekonomidirektör Lena Huldén enhetschef

7 sid9(18) KARLSTADS KQ,.,MUN KARLSTADS KOMMUN Kommunstyrelsen O KARLSTADS-HAMMARÖ GYMNASIENÄMND Protokoll ))nr. ~led.la8p'l : IDpI. 7 Projekt HQrisont till en permanent verksamhet Dnr GN Dpl 54 Karlstads-Hammarö gymnasienämnds beslut 1. Projektet Horisont integreras som en del av ordinarie kommunal verksamhet. 2. Verksamheten organiseras inom gymnasienämndens verksamhetsområde inom beställarorganisationen för vuxenutbildningen fr.o.m. den 1 juli 2013, under förutsättning att nödvändig finansiering erhålls. 3. Föreslå kommunfullmäktige att medel anslås som en socioekonomisk investering enlighet med utredningens förslag. Sammanfattning av ärendet Horisont är ett tillfälligt projekt finansierat av. Samspelet till och med juni För att kunna möta upp och ge stöd till målgruppen år, som saknar fullständiga gymnasiebetyg och riskerar att hamna i eller har hamnat i ett utanförskap efter juni 2013, behöver Horisont fortsätta som en permanent kommunal verksamhet. Beslutsunderlag Karlstads-Hammarö gymnasieförva1tnings tjänsteskrivelse den 23 november Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltnings tjänsteyttrande den 8 november Ingvar Nilssons socioekonomiska rapport om Horisont "Och alla dessa våra minsta... Om unga människor på glid och utanförskapets pris i Karlstad" den 30 augusti 2012 (finns att tillgå på GYF stab). Arbetsmarknads- och socialförvaltningens skrivelse om Horisont av deltagare i Horisont den 6 november 2012 (finns att tillgå på GYF stab). Karlstads-Hammarö gymnasienämnds protokoll den 21 september Yrkanden Göran Nilsson (M) yrkar för majoritetens räkning, bifall till tjänsteförslaget med följande tillägg till beslutspunkt 2: under förutsättning att nödvändig finansiering erhålls. Otto Keyser (S) yrkar för Socialdemokraternas räkning, bifall till tjänsteförslaget samt att i andra hand, om ett resurstillskott på 3,5 mkr inte är möjligt, yrka på att medel avsätts för att permanenta verksamheten på befintlig nivå i syfte att senare utöka den. Arskostnaden var för detta år 2012, 1,3 mkr; Postadress: Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning, Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 45 Webb: karlstad. se Tel: Fax: E-post: gymnasieforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PIusGiro: Bankgiro:

8 sid 10 (18) KARLSTADS KOMMUN Beslutsgång Ordfårande ställer Göran Nilssons (M) yrkande mot Otto Keysers (S) yrkande och finner att gymnasienämnden beslutar i enlighet med Göran Nilssons (M) yrkande. Beslutet skickas till Kommunstyrelsen Arbetsmarknads- och socialnämnden Postadress: Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning, Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 45 Webb: karlstad. se Tel: Fax: E-post: gymnasieforvaitningen@karlstad.se Org.nr: PIusGiro: Bankgiro:

9 Dnr GN Dpl54 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KARLSTADS-HAMMARÖ GYMNASIEFÖRVAL TNING Staben Tjänsteskrivelse Ola Johansson, ola.johansson@karlstad.se KARLSTADS KOMMUN Kommunstyrelsen Dm. _dl~ O IDpI. Projekt Horisont till en permanent verksamhet Dnr GN Dpl54 Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltnings förslag 1. Projektet Horisont integreras som en del av ordinarie kommunal verksamhet. 2. Verksamheten organiseras inom gymnasienämndens verksamhetsområde inom beställarorganisationen för vuxenutbildningen fr.o.m. den 1 juli Föreslå kommunfullmäktige att medel anslås som en socioekonomisk investering i enlighet med utredningens förslag. Sammanfattning av ärendet Horisont är ett tillfälligt projekt finansierat av Samspelet till och med juni För att kunna möta upp och ge stöd till målgruppen år som saknar fullständiga gymnasiebetyg och riskerar att hamna i, eller har hamnat i, ett utanförskap efter juni 2013 behöver Horisont fortsätta som en permanent kommunal verksamhet. Beslutsunderlag Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltnings tjänsteskrivelse den 23 november Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltnings tjänsteyttrande den 8 november Ingvar Nilssons socioekonomiska rapport om Horisont "Och alla dessa våra minsta... Om unga människor på glid och utanförskapets pris i Karlstad" den 30 augusti 2012(finns att tillgå på GYF stab). Arbetsmarknads- och socialförvaltningens skrivelse om Horisont av deltagare i Horisont den 6 november 2012 (finns att tillgå på GYF stab). Karlstads-Hammarö gymnasienämnds protokoll den 21 september /;1.'1.! lj----- I. l Staffan Sjölund II/c_ Skoldirektör, gymnasiet - Ola Johansson Utvecklingschef Postadress: Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning, Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 45 Webb: karlstad. se Tel: Fax: E-post: gymnasieforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PIusGiro: Bankgiro:

10 Beslutet skickas till Kommunstyrelsen Arbetsmarknads- och socialnämnden Dnr GN Dpl54 sid 2 (2)

11 DnrGN Dpl54 sid 1 (7) KARLSTADS KOMMUN KARLSTADS-HAMMARÖ GYMNASIEFÖRVALTNING Staben Tjä nstemannayttrande Ola Johansson, ola.johansson@karlstad.se KARLSTADS KOMMUN KommWlstyrelsen Om.llndl~liI~ O 1[)pI Projekt Horisont till en permanent verksamhet Dnr GN Dpl54 Ärende Ärendet gäller ett förslag att integrera projekt Horisont som en permanent kommunal verksam för målgruppen år som saknar fullständiga gymnasiebetyg och riskerar att hamna i, eller har hamnat i, utanförskap. Bakgrund I Karlstads kommun har gjorts en beräkning att cirka ungdomar i åldergruppen år saknar fullständiga gymnasiebetyg, en del saknar även betyg från grundskolan. Många av dessa ungdomar finns registrerade på Arbetsförmedlingen och/eller på Arbetsmarknads - och socialförvaltningen, men det finns också ett mörkertal av ungdomar, så kallade drop-outs, som vi inte når genom de åtgärder som finns hos respektive verksamheter idag. Delar av målgruppen har en svår och komplex problematik, exempelvis neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller ångestrelaterade besvär. För att förhindra att dessa unga vuxna som hoppar av skolan (eller är på väg att hoppa av) hamnar i ett utanförskap behöver Gymnasieförvaltningen och Arbetsmarknads- och socialförvaltningen samverka och tillsammans erbjuda tidiga insatser. I den nya skollagen 29 kap 9 regleras kommunens skyldighet att hålla sig informerad och erbjuda åtgärder för de ungdomar som inte fyllt 20 år (skyldigheten omfattar inte de ungdomar som genomför eller har genomfört utbildning inom gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan) och i dagsläget ansvarar Gymnasienämnden för denna verksamhet. I många kommuner pågår arbeten med att förbättra kvaliten kring det kommunala informationsansvaret och kännetecknande för dessa är helhetsperspektiv och samverkan. I Karlstads kommun pågår för närvarande projektverksamheten Horisont som syftar till att minska utanförskapet bland unga vuxna. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen är huvudman för projektet som drivs genom Samordningsförbundet (Samspelet). Från och med juli 2013 upphör Samspelets finansiering av projektet och då bör Horisont integreras som en del av ordinarie verksamhet inom kommunen för att kunna möta upp och ge stöd till unga vuxna för att minska och förebygga utanförskap och långtidsarbetslöshet. Postadress: Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning, Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 45 Webb: karlstad.se Tel: Fax: E-post: gymnasieforvallningen@karlslad.se Org.nr: PIusGiro: Bankgiro:

12 Dnr GN DplS4 sid 2 (7) Nuläge Projekt Horisont startade i månadsskiftet augusti/september 2011, fmansierat av Samordningsförbundet Samspelet, med syfte att nå och ge stöd till unga vuxna mellan år som helt eller delvis saknar gymnasiebetyg och som ett resultat av detta upplever sig befinna sig i ett utanförskap. Projektets styrgrupp består av representanter från Gymnasieförvaltningen, Arbetsmarknads- och socialförvaltningen, Vuxenutbildningen, Folkuniversitetet, Arbetsförmedlingen och Samspelet. Eftersom Samordningsförbundet finansierar projektet består målgruppen av unga vuxna i kommunerna Karlstad, Grums, Kristinehamn och Hammarö. Syftet med projektet är att samordna insatser och samverka med aktuella myndigheter för att snabbt kunna erbjuda målgruppen det stöd de behöver på vägen mot bättre hälsa, självkänsla, studier, arbete och egen försörjning. Målgruppen ska få ökad kunskap om utbildnings- och arbetsmöjligheter och individuella handlingsplaner upprättas. Under Horisonts första verksamhetsår deltog 80 personer i projektet. 34 av dessa påbörjade gymnasiestudier, 5 personer har läst in fullständigt gynmasiebetyg, 4 personer har gått vidare till Vuxenutbildning, 7 personer är på väg till Universitetet och 9 personer gick ut i arbete. I en rapport av Ingvar Nilsson "Och alla dessa våra minsta... Om unga människor på glid och utanförskapets pris i Karlstad" ( ) finns en socioekonomisk analys av projekt Horisont. Ingvar konstaterar att projektmålen är utomordentligt högt satta och omöjliga att uppnå med tanke på målgruppens bakgrund, behov och problematik. Trots detta menar Ingvar Nilsson att Horisont bidragit till stora socioekonomiska vinster, närmare bestämt en långsiktig samhällsekonomisk vinst på strax under 90 Mkr varav den kommunala vinsten uppgår till 13 Mkr. För att passera "break even" under en mandatperiod krävs att 2 % av deltagarna, eller 1.6 personer, kommer in på arbetsmarknaden. En framtida långsiktig organisation i enlighet med projekt Horisont kan men andra ord ses som en god socioekonomisk investering. Slutsatser Erfarenheterna av Horisont är mycket goda och kan utgöra en god grund för en framtida organisation av verksamheten. Utvärderingar av projektet visar på ett behov inom målgruppen och stora mänskliga och socioekonomiska vinster varför vi föreslår att Horisont integreras som en del av ordinarie kommunal verksamhet. Stora delar av målgruppen för Horisont har tidigare upplevt att de inte har platsat någonstans i samhället. Många har varit isolerade i långa perioder utan några kontakter med samhället och flertalet känner sig fångade i ett utanförskap. En analys av resultaten från Horisonts första verksamhetsår visar på goda effekter för

13 Dnr GN Dpl54 sid 3 (7) målgruppen som berättar att de fått bättre hälsa, självförtroende och kunskap om studier och arbete. En av projektets framgångs faktorer är verksamhetens geografiska plats och fysiska miljö som upplevts som trygg och inbjudande. Målgruppen har uttryckt att det varit viktigt för dem att verksamheten inte funnits i traditionell skolmiljö eller socialförvaltning. Ytterligare framgångsfaktor för projektet har varit personalens breda och samlade kompetens (pedagogisk och beteendevetenskaplig kompetens), samarbetet med andra aktörer utifrån utanförskapsperspektivet, individuella handlingsplaner, möjlighet till studier med gymnasiebetyg i egen takt i samma lokaler med en möjlighet att gå till vidare studier via projektet Urverket. Gymnasienämnden har beslutat om en förändrad organisation för vuxenutbildningen. En särskild "beställarorganisation" skapas för att kunna tillgodose behovet av vuxenutbildning i ett individ- och samhällsperspektiv. Detta uppdrag renodlas från utförarrollen. Studie- och yrkesvägledning tillsammans med antagning ingår i uppdraget för beställarorganisationen. Detta innebär att den verksamhet som Horisont bedriver med fördel kan organiseras Inom gymnasienämndens verksamhetsområde. Verksamheten ska samverka med andra viktiga aktörer, exempelvis Introduktionsprogrammet på gymnasiet. Verksamheten ska tillsammans med Vuxenutbildningen utveckla åtgärder och former för utbildning som är anpassade till målgruppen (liknande projekt Urverket). Verksamheten ska samverka med Kultur- och fritidsförvaltningen med syfte att skapa mötesplatser och aktiviteter som efterfrågas av målgruppen. Förslag Förslaget är att från och med juli 2013 integrera projekt Horisont som en del av ordinarie kommunal verksamhet. Verksamhetens syfte Det långsiktiga och övergripande syftet med verksamheten är att motverka utanförskap och långtidsarbetslöshet. Verksamheten ska erbjuda stöd till målgruppen unga och unga vuxna i åldern år som saknar fullständiga gymnasiebetyg och riskerar att hamna i, eller redan befinner sig i, ett utanförskap. Det kommunala informationsansvaret enligt skollagen 29 kap 9 skall integreras i verksamheten Horisonts verksamhet bidrar till att uppfylla Arbetsmarknads- och socialnämndens åtagande att "utveckla metoder tillsammans med samhällsaktörer för att motverka långtidsarbetslöshet". Syftet med Horisont är att långsiktigt motverka långtidsarbetslöshet och verksamheten bygger på samverkan mellan Arbetsmarknads- och socialförvaltningen och Gymnasieförvaltningen och till

14 Dnr GN Dpl54 sid 4 (7) verksamheten knyts även andra samhällsaktörer så som Kultur- och fritidsförvaltningen, Vuxenutbildning, Introduktionsprogrammet, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Landstinget samt med privata och offentliga näringslivet etc. Verksamheten ska ha ett löpande intag med cirka deltagare som ska erbjudas olika insatser och aktiviteter utifrån den enskildes behov och önskemål. Det kan bland annat vara insatser som syftar till att: förbättra hälsa, självförtroende och självkänsla ge ett socialt sammanhang med gemenskap med andra och social träning ge en strukturerad vardag med rutiner motivera till fortsatta studier erbjuda studievägledning erbjuda samtalsstöd erbjuda yrkesvägledning erbjuda karriärplanering upprätta individuella handlingsplaner med tydliga delrnål och mål Under 2012 har Karlstads kommun arbetar med uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring av projektet via medel från Ungdomsstyrelsen och det är viktigt att detta arbete fortsätter under 2013 och att en följeforskare kopplas till verksamheten för fortsatt kunna säkerställa kvaliten. Verksamhetens organisation Verksamheten organiseras inom gymnasienämndens verksamhetsområde med tydligt uppdrag och mandat och verksamheten leds aven verksamhetsansvarig. Totalt bör 5.0 Dänster finnas inom verksamheten med följande kompetenser: beteendevetenskaplig eller motsvarande, pedagogisk, kurativ, psykologisk kompetens samt studie- och yrkesvägledning. Till verksamheten knyts en' styrgrupp med representanter från Gymnasie- och Arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Till styrgruppen kopplas även representanter från andra samhällsaktörer. Styrgruppen har som huvudskalig uppgift att svara för att verksamheten bedrivs i enlighet med uppdraget och att se till att verksamheten följs upp, utvärderas och kvalitetssäkras tillsammans med en plan för utvecklingsarbete. Samordning av insatser och kompetenser skall också ske inom ramen för styrgruppens mandat. Verksamhetens ekonomiska förutsättningar Lokaler Cirka kvm, centralt belägna lokaler fristående från Gymnasieskola och Socialförvaltning med arbetsrum, grupprum, konferensrum, kök med matplatser, toaletter. Skattad kostnad cirka kr per år

15 Dnr GN Dpl54 sid 5 (7) Personal S,O heltider Kostnad cirka 2 SOO 000 kr per år Följeforskning Rekommenderar följeforskning IS. Kostnad cirka kr år 1 och därefter kr per år. ÖVriga kostnader Kompetensutveckling av personal, administration, datorer, telefoni, inventarier, medel till aktiviteter, material etc. Skattad kostnad cirka kr år 1 och därefter cirka SOO 000 kr per år. Total kostnad 2013: kr Total kostnad S: 3 SOO 000 kr (exklusive löneökningar) per år Total kostnad 2016 och framåt: kr (exklusive löneökningar) per år Socioekonomiska effekter Enligt Ingvar Nilssons beräkningar kan de långsiktiga ackumulerade kostnaderna för en enda ung människas utanförskap se ut så här: Ackumulerat aggregat , , ::.rm ~ (lj 1:: :nirk o,g "'" =rri"h.<: u o... ~ (lj :; E ::> "'" u <t:, >.< rtiihi... Summa finansiellt netto aktör Produktionsvärde Summa realt netto aktör o Ar Ingvar Nilsson; Och alla dessa våra minsta... Om unga människor på glid och utanförskapets pris i Karlstad En socioekonomisk beräkning har gjorts utifrån förslaget om ett permanent Horisont enligt följande förutsättningar: Arskostnad för verksamheten: 3 SOO 000 kr Målgrupp: år Antal deltagare i genomsnitt per år: 60 deltagare

16 Dnr GN Dpl54 sid 6 (7) Produktionsbortfall: Här har vi utgått från ett försiktigt scenario med ett mycket litet produktionsbortfall från och med 19 års ålder med full effekt först vid 27 års ålder Framgångstal: Som en försiktighetsåtgärd har vi här valt att utgå från ett mycket försiktigt scenario där vi antar att endast 10 deltagare per år lyckas få ett långvarigt arbete De långsiktiga ackumulerade socioekonomiska effekterna av Horisont om endast 10 deltagare under ett år lyckas få långvarigt arbete ~ O IU ' " b<,i F1R"~~~~~ '\ 10,,":> 'O,,~ n'l.- n~ n'o "," ~'\,,10,,":> Ar Produktionsvärde Övriga Rättsväsendet D Landstinget D Kommunen Försäkringskassan Arbetsförmedling Ovanstående diagram visar de ackumulerade samhälleliga socioekonomiska effekterna av Horisont beräknat på en årskull där man endast lyckas med 10 personer. Redan innan år tre har samhället gått med vinst och nedanstående tabell visar att redan efter 4 år är nettoavkastningen av Horisonts verksamhet cirka 4.5 Mkr för en årskull där man endast lyckats med 10 personer. De långsiktiga samhälleliga ackumulerade effekterna efter 45 år uppgår till nästan 117 Mkr för en årskull där man endast lyckas med 10 personer. Vinst Grupp Antal år Motsvarande ackumulerade effekter av Horisont för kommunen innebär att man får igen satsat kapital redan efter cirka 3 år beräknat på en enda årskull där man endast lyckas med 10 personer.

17 Dnr GN Dpl54 sid 7 (7) Enligt diagrammet nedan uppgår de långsiktiga kommunala effekterna efter 45 år till cirka 10.5 Mkr för en årskull där man endast lyckas med 10 personer. De långsiktiga ackumulerade socioekonomiska effekterna av Horisont för kommunen om endast 10 deltagare under ett år lyckas få långvarigt arbete , t :========-- -======= =~=~ _t ~ ~ :/ I - Kommunen l : +--/,/-- / " '/ ~ '\ ~ ':> 1/ ' ' Ar I Staffan Sjölund skoldirektör gymnasiet Ola Johansson Utvecklingschef

18 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALNÄMNDEN Protokoll KARLSTADS KOMMUN Kommunstyrelsen Dnr KS-,:2.o/d. - Tb 1- I.tndljjjij(iL'e IOp;'-Y 9 Projekt Horisont till en permanent verksamhet Dnr ASN Dpl01 Arbetsmarknads- och socialnämndens beslut l. Integrera projekt Horisont som en del av ordinarie kommunal verksamhet inom gymnasienämndens verksamhetsområde och inom beställarorganisationen för vuxenutbildningen fr.o.m. den 1 juli Om Karlstad-Hammarö gymnasienämnd inte får resurstillskott med 3,5 mkr permanentas verksamheten på nuvarande nivå, kostnaden för denna är då 1,3 mkr årligen. Sammanfattning av ärendet Horisont är ett tillfälligt projekt finansierat av Samspelet till och med juni För att kunna möta upp och ge stöd till målgruppen år som saknar fullständiga gymnasiebetyg och riskerar att hamna i, eller har hamnat i, ett utanförskap efter juni 2013 behöver Horisont fortsätta som en permanent kommunal verksamhet. Beslutsunderlag Arbetsmarknads- och socialförvaltningens ~änsteskrivelse den 26 november Arbetsmarknads- och socialförvaltningens tjänsteyttrande den 22 november Karlstad-Hammarö gymnasieförvaltningens tjänsteskrivelse den 23 november Bilaga l Skrivelse Horisont deltagare den 21 november Bilaga 2 Socioekonomisk rapport Horisont den 30 augusti Yrkanden Christian Norlin (S) yrkar i första hand på förvaltningens förslag och i andra hand att permanenta verksamheten på nuvarande nivå, dvs 1,3 mkr årligen. Se bilaga. Johanna Larsson (M) yrkar bifall till socialdemokraternas förslag. Beslutet skickas till Kommunstyrelsen och Gymnasienämnden. Postadress: Arbetsmarknads- och socialförvaltningen, Besöksadress: Webb: karlstad.se Tel: E-post: arbetsmarknadsochsocialforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PIusGiro: Bankgiro:

19 KARLSTADS KOMMUN Kommunstyrelsen Dnr. landl~lim l J IDpI Yrkande Projekt Horisont till en permanent verksamhet Verksamheten Horisont har visat sig vara mycket lyckat och vi socialdemokrater vill se att verksamheten permanentas. Vi har inget emot att verksamheten flyttas över från arbetsmarknadsoch socialnämnden till Karlstads- Hammarö gymnasienämnd. Vi är däremot oroade över att förutsättningen för att verksamheten ska permanentas är resurs tillskott till gymnasieförvaltningen på 3,5 mkr. Detta för att dels permanenta verksamheten, men också utöka den. Konsekvensen riskerar att bli att verksamheten inte kommer att permanentas, då ekonomin i kommunen är betydligt sämre idag än tidigare. Vi anser att det ska finnas ytterligare ett alternativ och det är att permanenta verksamheten på nuvarande nivå, kostnaden för denna är då 1,3 mkr årligen. Christian Norlin 1: e vice ordförande

20 Dnr ASN Dpl 01 sid 1 (1) ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse Marie Andersson, marie.andersson5@karlstad.se Projekt Horisont till en permanent verksamhet Dnr ASN Dpl 01 Arbetsmarknads- och socialförvaltningens förslag Integrera projekt Horisont som en del av ordinarie kommunal verksamhet inom gymnasienämndens verksamhetsområde och inom beställarorganisationen för vuxenutbildningen fr.o.m. den 1 juli Sammanfattning av ärendet Horisont är ett tillfälligt projekt finansierat av Samspelet till och med juni För att kunna möta upp och ge stöd till målgruppen år som saknar fullständiga gymnasiebetyg och riskerar att hamna i, eller har hamnat i, ett utanförskap efter juni 2013 behöver Horisont fortsätta som en permanent kommunal verksamhet. Beslutsunderlag Arbetsmarknads- och socialförvaltningens tjänsteskrivelse den 26 november Arbetsmarknads- och socialförvaltningens tjänsteyttrande den 22 november Bilaga 1 Skrivelse Horisont deltagare den 21 november Bilaga 2 Socioekonomisk rapport Horisont den 30 augusti 2012 Monica Persson socialdirektör Marie Andersson arbetskonsulent Beslutet skickas till Kommunstyrelsen och Gymnasienämnden. Postadress: Arbetsmarknads- och socialförvaltningen, Karlstad Besöksadress: Kungsgatan 18 Webb: karlstad.se Tel: Fax: E-post: arbetsmarknadsochsocialforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

21 Dnr ASN Dpl 01 sid 1 (7) ARBETSMARKNADS- OCH SOCIALFÖRVALTNINGEN Tjänstemannayttrande Marie Andersson, marie.andersson5@karlstad.se Projekt Horisont till en permanent verksamhet Dnr ASN Dpl 01 Ärende Ärendet gäller ett förslag att integrera projekt Horisont som en permanent kommunal verksam för målgruppen år som saknar fullständiga gymnasiebetyg och riskerar att hamna i, eller har hamnat i, utanförskap. Bakgrund I Karlstads kommun har gjorts en beräkning att cirka ungdomar i åldergruppen år saknar fullständiga gymnasiebetyg, en del saknar även betyg från grundskolan. Många av dessa ungdomar finns registrerade på Arbetsförmedlingen och/eller på Arbetsmarknads - och socialförvaltningen, men det finns också ett mörkertal av ungdomar, så kallade drop-outs, som vi inte når genom de åtgärder som finns hos respektive verksamheter idag. Delar av målgruppen har en svår och komplex problematik, exempelvis neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller ångestrelaterade besvär. För att förhindra att dessa unga vuxna som hoppar av skolan (eller är på väg att hoppa av) hamnar i ett utanförskap behöver Gymnasieförvaltningen och Arbetsmarknads- och socialförvaltningen samverka och tillsammans erbjuda tidiga insatser. I den nya skollagen 29 kap 9 regleras kommunens skyldighet att hålla sig informerad och erbjuda åtgärder för de ungdomar som inte fyllt 20 år (skyldigheten omfattar inte de ungdomar som genomför eller har genomfört utbildning inom gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan) och i dagsläget ansvarar Gymnasienämnden för denna verksamhet. I många kommuner pågår arbeten med att förbättra kvalitén kring det kommunala informationsansvaret och kännetecknande för dessa är helhetsperspektiv och samverkan. I Karlstads kommun pågår för närvarande projektverksamheten Horisont som syftar till att minska utanförskapet bland unga vuxna. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen är huvudman för projektet som drivs genom Samordningsförbundet (Samspelet). Från och med juli 2013 upphör Samspelets finansiering av projektet och då bör Horisont integreras som en del av ordinarie verksamhet inom Postadress: Arbetsmarknads- och socialförvaltningen, Karlstad Besöksadress: Handelsgatan 3 Webb: karlstad.se Tel: E-post: arbetsmarknadsochsocialforvaltningen@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: Bankgiro:

22 Dnr ASN Dpl 01 sid 2 (7) kommunen för att kunna möta upp och ge stöd till unga vuxna för att minska och förebygga utanförskap och långtidsarbetslöshet. Nuläge Projekt Horisont startade i månadsskiftet augusti/september 2011, finansierat av Samordningsförbundet Samspelet, med syfte att nå och ge stöd till unga vuxna mellan år som helt eller delvis saknar gymnasiebetyg och som ett resultat av detta upplever sig befinna sig i ett utanförskap. Projektets styrgrupp består av representanter från Gymnasieförvaltningen, Arbetsmarknads- och socialförvaltningen, Vuxenutbildningen, Folkuniversitetet, Arbetsförmedlingen och Samspelet. Eftersom Samordningsförbundet finansierar projektet består målgruppen av unga vuxna i kommunerna Karlstad, Grums, Kristinehamn och Hammarö. Syftet med projektet är att samordna insatser och samverka med aktuella myndigheter för att snabbt kunna erbjuda målgruppen det stöd de behöver på vägen mot bättre hälsa, självkänsla, studier, arbete och egen försörjning. Målgruppen ska få ökad kunskap om utbildnings- och arbetsmöjligheter och individuella handlingsplaner upprättas. Under Horisonts första verksamhetsår deltog 80 personer i projektet. 34 av dessa påbörjade gymnasiestudier, 5 personer har läst in fullständigt gymnasiebetyg, 4 personer har gått vidare till Vuxenutbildning, 7 personer är på väg till Universitetet och 9 personer gick ut i arbete. I en rapport av Ingvar Nilsson Och alla dessa våra minsta Om unga människor på glid och utanförskapets pris i Karlstad ( ) finns en socioekonomisk analys av projekt Horisont. Ingvar konstaterar att projektmålen är utomordentligt högt satta och omöjliga att uppnå med tanke på målgruppens bakgrund, behov och problematik. Trots detta menar Ingvar Nilsson att Horisont bidragit till stora socioekonomiska vinster, närmare bestämt en långsiktig samhällsekonomisk vinst på strax under 90 Mkr varav den kommunala vinsten uppgår till 13 Mkr. För att passera break even under en mandatperiod krävs att 2 % av deltagarna, eller 1.6 personer, kommer in på arbetsmarknaden. En framtida långsiktig organisation i enlighet med projekt Horisont kan men andra ord ses som en god socioekonomisk investering. Slutsatser Erfarenheterna av Horisont är mycket goda och kan utgöra en god grund för en framtida organisation av verksamheten. Utvärderingar av projektet visar på ett behov inom målgruppen och stora mänskliga och socioekonomiska vinster varför vi föreslår att Horisont integreras som en del av ordinarie kommunal verksamhet. Stora delar av målgruppen för Horisont har tidigare upplevt att de inte har platsat någonstans i samhället. Många har varit isolerade i långa perioder utan några kontakter med samhället och flertalet känner sig fångade i ett utanförskap. En

23 Dnr ASN Dpl 01 sid 3 (7) analys av resultaten från Horisonts första verksamhetsår visar på goda effekter för målgruppen som berättar att de fått bättre hälsa, självförtroende och kunskap om studier och arbete. En av projektets framgångsfaktorer är verksamhetens geografiska plats och fysiska miljö som upplevts som trygg och inbjudande. Målgruppen har uttryckt att det varit viktigt för dem att verksamheten inte funnits i traditionell skolmiljö eller socialförvaltning. Ytterligare framgångsfaktor för projektet har varit personalens breda och samlade kompetens (pedagogisk och beteendevetenskaplig kompetens), samarbetet med andra aktörer utifrån utanförskapsperspektivet, individuella handlingsplaner, möjlighet till studier med gymnasiebetyg i egen takt i samma lokaler med en möjlighet att gå till vidare studier via projektet Urverket. Gymnasienämnden har beslutat om en förändrad organisation för vuxenutbildningen. En särskild beställarorganisation skapas för att kunna tillgodose behovet av vuxenutbildning i ett individ- och samhällsperspektiv. Detta uppdrag renodlas från utförarrollen. Studie- och yrkesvägledning tillsammans med antagning ingår i uppdraget för beställarorganisationen. Detta innebär att den verksamhet som Horisont bedriver med fördel kan organiseras inom gymnasienämndens verksamhetsområde. Verksamheten ska samverka med andra viktiga aktörer, exempelvis Introduktionsprogrammet på gymnasiet. Verksamheten ska tillsammans med Vuxenutbildningen utveckla åtgärder och former för utbildning som är anpassade till målgruppen (liknande projekt Urverket). Verksamheten ska samverka med Kultur- och fritidsförvaltningen med syfte att skapa mötesplatser och aktiviteter som efterfrågas av målgruppen. Förslag Förslaget är att från och med juli 2013 integrera projekt Horisont som en del av ordinarie kommunal verksamhet. Verksamhetens syfte Det långsiktiga och övergripande syftet med verksamheten är att motverka utanförskap och långtidsarbetslöshet. Verksamheten ska erbjuda stöd till målgruppen unga och unga vuxna i åldern år som saknar fullständiga gymnasiebetyg och riskerar att hamna i, eller redan befinner sig i, ett utanförskap. Det kommunala informationsansvaret enligt skollagen 29 kap 9 skall integreras i verksamheten Horisonts verksamhet bidrar till att uppfylla Arbetsmarknads- och socialnämndens åtagande att utveckla metoder tillsammans med samhällsaktörer för att motverka långtidsarbetslöshet. Syftet med Horisont är att långsiktigt motverka långtidsarbetslöshet och verksamheten bygger på samverkan mellan

24 Dnr ASN Dpl 01 sid 4 (7) Arbetsmarknads- och socialförvaltningen och Gymnasieförvaltningen och till verksamheten knyts även andra samhällsaktörer så som Kultur och fritidsförvaltningen, Vuxenutbildning, Introduktionsprogrammet, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Landstinget samt med privata och offentliga näringslivet etc. Verksamheten ska ha ett löpande intag med cirka deltagare som ska erbjudas olika insatser och aktiviteter utifrån den enskildes behov och önskemål. Det kan bland annat vara insatser som syftar till att: förbättra hälsa, självförtroende och självkänsla ge ett socialt sammanhang med gemenskap med andra och social träning ge en strukturerad vardag med rutiner motivera till fortsatta studier erbjuda studievägledning erbjuda samtalsstöd erbjuda yrkesvägledning erbjuda karriärplanering upprätta individuella handlingsplaner med tydliga delmål och mål Under 2012 har Karlstads kommun arbetar med uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring av projektet via medel från Ungdomsstyrelsen och det är viktigt att detta arbete fortsätter under 2013 och att en följeforskare kopplas till verksamheten för fortsatt kunna säkerställa kvalitén. Verksamhetens organisation Verksamheten organiseras inom gymnasienämndens verksamhetsområde med tydligt uppdrag och mandat och verksamheten leds av en verksamhetsansvarig. Totalt bör 5.0 tjänster finnas inom verksamheten med följande kompetenser: beteendevetenskaplig eller motsvarande, pedagogisk, kurativ, psykologisk kompetens samt studie- och yrkesvägledning. Till verksamheten knyts en styrgrupp med representanter från Gymnasie- och Arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Till styrgruppen kopplas även representanter från andra samhällsaktörer. Styrgruppen har som huvudskalig uppgift att svara för att verksamheten bedrivs i enlighet med uppdraget och att se till att verksamheten följs upp, utvärderas och kvalitetssäkras tillsammans med en plan för utvecklingsarbete. Samordning av insatser och kompetenser skall också ske inom ramen för styrgruppens mandat. Verksamhetens ekonomiska förutsättningar Lokaler Cirka kvm, centralt belägna lokaler fristående från Gymnasieskola och Socialförvaltning med arbetsrum, grupprum, konferensrum, kök med matplatser, toaletter. Skattad kostnad cirka kr per år

25 Dnr ASN Dpl 01 sid 5 (7) Personal 5,0 heltider Kostnad cirka kr per år Följeforskning Rekommenderar följeforskning Kostnad cirka kr år 1 och därefter kr per år. Övriga kostnader Kompetensutveckling av personal, administration, datorer, telefoni, inventarier, medel till aktiviteter, material etc. Skattad kostnad cirka kr år 1 och därefter cirka kr per år. Total kostnad 2013: kr Total kostnad : kr (exklusive löneökningar) per år Total kostnad 2016 och framåt: kr (exklusive löneökningar) per år Socioekonomiska effekter Enligt Ingvar Nilssons beräkningar kan de långsiktiga ackumulerade kostnaderna för en enda ung människas utanförskap se ut så här: Ingvar Nilsson; Och alla dessa våra minsta Om unga människor på glid och utanförskapets pris i Karlstad En socioekonomisk beräkning har gjorts utifrån förslaget om ett permanent Horisont enligt följande förutsättningar: Årskostnad för verksamheten: kr Målgrupp: år Antal deltagare i genomsnitt per år: 60 deltagare

26 Dnr ASN Dpl 01 sid 6 (7) Produktionsbortfall: Här har vi utgått från ett pessimistiskt scenario med ett mycket litet produktionsbortfall från och med 19 års ålder med full effekt först vid 27 års ålder Framgångstal: Som en försiktighetsåtgärd har vi här valt att utgå från ett mycket pessimistiskt scenario där vi antar att endast 10 deltagare per år lyckas få ett långvarigt arbete De långsiktiga ackumulerade socioekonomiska effekterna av Horisont om endast 10 deltagare under ett år lyckas få långvarigt arbete Kr År Produktionsvärde Övriga Rättsväsendet Landstinget Kommunen Försäkringskassan Arbetsförmedling Ovanstående diagram visar de ackumulerade samhälleliga socioekonomiska effekterna av Horisont beräknat på en årskull där man endast lyckas med 10 personer. Redan innan år tre har samhället gått med vinst och nedanstående tabell visar att redan efter 4 år är nettoavkastningen av Horisonts verksamhet cirka 4.5 Mkr för en årskull där man endast lyckats med 10 personer. De långsiktiga samhälleliga ackumulerade effekterna efter 45 år uppgår till nästan 117 Mkr för en årskull där man endast lyckas med 10 personer. Vinst Grupp Antal år Motsvarande ackumulerade effekter av Horisont för kommunen innebär att man får igen satsat kapital redan efter cirka 3 år beräknat på en enda årskull där man endast lyckas med 10 personer.

27 Dnr ASN Dpl 01 sid 7 (7) Enligt diagrammet nedan uppgår de långsiktiga kommunala effekterna efter 45 år till cirka 10.5 Mkr för en årskull där man endast lyckas med 10 personer De långsiktiga ackumulerade socioekonomiska effekterna av Horisont för kommunen om endast 10 deltagare under ett år lyckas få långvarigt arbete Kr Kommunen År Monica Persson socialdirektör Marie Andersson arbetskonsulent

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 KARLSTADS KOMMUN Ärende 6 sid 11 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 5 Motion - Höj lönen för kommunens feriearbetare Dnr KS-2011-391 Dpl 15 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ärendet

Läs mer

sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-02-19 Dnr KS-2011-573 Dpl 46 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Sammanfattning av ärendet

sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-02-19 Dnr KS-2011-573 Dpl 46 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Sammanfattning av ärendet sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-02-19 7 Återredovisning av möjligheterna för Karlstad att bli en fristad för författare, dramatiker, journalister och andra professionella skribenter som lever

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 Ärende 3 sid 9 (24) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-06-19 4 Finansieringsmodell för kontaktcenter Dnr KS-2012-345 Dpl 11 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Aterrapporten av principerna kring

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 KARLSTADS KOMMUN Ärende 5 sid 12 (24) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-06-19 6 Motion - Förskottera E18 väster om Bergvik över Sörmon Dnr KS-2011-758 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Samordningsförbundet

Samordningsförbundet Samordningsförbundet Horisont - upprinnelse Projekt JobbTorg (2009-2010, 1,5 år) - aktiva insatser från dag 1 när ungdom (18-24 år) söker försörjningsstöd Bild: ökat inflöde av unga utan fullständiga betyg

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 sid 23 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 16 Aterbetalning av sjukförsäkringspremier (AFA). tilläggsanslag för ökade underhållsinsatser Dnr KS-2012-504 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 7

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 7 Ärende 7 sid 9 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 7 Motion - Inrätta en social investeringsfond Dnr KS-2011-672 Dpl11 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Motionens första punkt bifalls

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 Ärende 5 sid 9 (21) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-09-25 4 Motion - Ändra riktlinjerna för försörjningsstöd för internet Dnr KS-2011-750 Dpl 35 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 Ärende 6 Dnr KS-2011-672 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-17 Lars Sätterberg, lars.satterberg@karlstad.se Motion - Inrätta en social investeringsfond

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 4

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 4 Ärende 4 sid 19 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 9 Medborgarförslag - Inför källsortering på alla skolor i Karlstad Dnr KS-2011-576 Dpl74 s förslag till kommunfullmäktige Medborgarförslaget anses

Läs mer

Införande av kommunstyrelsens servicegarantier

Införande av kommunstyrelsens servicegarantier sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-09-25 8 Införande av kommunstyrelsens servicegarantier Dnr KS-2011-719 Dpl 01 Kommunstyrelsens beslut 1. Servicegarantierna godkänns enligt bilaga 1-4, med tillägg

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 Ärende 3 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kontaktcenter Tjänsteskrivelse 2012-05-31 Ann Salomonsson, 054-540 10 62 ann.salomonsson@karlstad.se Finansieringsmodell för kontaktcenter Kommunledningskontorets

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 2 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 4

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 4 Ärende 4 Dnr KS-2012-302 Dpl01 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-05-30 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Nya och ändrade avgifter

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 KARLSTADS KOMMUN Ärende 2 sid 8 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 3 Gemensam förtroendevald revisor för Landstinget och kommunerna i Dnr KS-2012-130 Dpl 00 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 19

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 19 Ärende 19 sid 24 (46) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 15 Motion - Slutför plan processen för handelsområdet Eriksberg så att fler nya jobb kan skapas i Karlstad Dnr KS-2011-696 Dpl 80 Kommunstyrelsens

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 Ärende 5 sid 7 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 S Rapport avseende ej verkställda beslut enligt 9 lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och rapportering enligt 28 samma

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 7

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 7 Ärende 7 Dnr KS-2012-370 Dpl11 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-05-30 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Tilläggsanslag till kultur-

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 13

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 13 Ärende 13 sid 13 (46) KARLStADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 9 Rapport avseende ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 och 2 kap 3 socialtjänstlagen och rapportering enligt 16 kap 6 f-h samma

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 Ärende 6 sid 8 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 6 Rapport avseende ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 och 2 kap 3 socialtjänstlagen och rapportering enligt 16 kap 6 f-h samma lag Dnr KS-2012-164

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 Ärende 5 Dnr KS-2012-164 Dpl34 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-07-13 Madeleine N yva II, 054-540 1286 madeleine. nyvall@karlstad.se Rapport avseende ej verkställda

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12 KARLSTADS KOMMUN Ärende 12 ,~~~//L ''f

Läs mer

Remiss - Regional biblioteksstrategi

Remiss - Regional biblioteksstrategi Dnr KS-2012-458 Dpl 40 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-09-03 Per Wiker, 054-540 10 14 per.wiker@karlstad.se Remiss - Regional biblioteksstrategi 2013-2015 Dnr

Läs mer

«.,;l bfa4" KARLSTADS KOMMUN. Ärende 25

«.,;l bfa4 KARLSTADS KOMMUN. Ärende 25 «.,;l bfa4" Ärende 25 Dnr KS-2011-135 Dpl90 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum Tjänsteskrivelse 2012-04-04 Peter Thörn, peter. thorn@karlstad.se Politiskt initiativ från majoriteten - Utökad

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8 Ärende 8 sid 16 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 7 Motion - Utred förutsättningarna för att erbjuda en yrkeshögskoleutbildning inom hydrauliska styrsystem Dnr KS-2011-643 DplOO s förslag till

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Köp av turistbyråtjänster av kontaktcenter

KARLSTADS KOMMUN. Köp av turistbyråtjänster av kontaktcenter Ärende 21 Dnr KS-2012-181 Dpl01 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kontakcenter Tjänsteskrivelse 2012-04-04 Ann Salomonsson, 0545401062 ann. salomonsson @karlstad.se Köp av turistbyråtjänster av kontaktcenter

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 5 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Strategisk överenskommelse med Polismyndigheten Värmland

Strategisk överenskommelse med Polismyndigheten Värmland Ärende 11 Dnr KS-2012-388 Dpl 00 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-06-11 Lars Sätterberg, lars.satterberg@karlstad.se Strategisk överenskommelse med

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 Ärende 2 sid 4 (26) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 2 Ersättningslokaler vid renovering av skolor, inhyrning av Skepparen 15 Dnr KS-2012-372 Dpl 62 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 4 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Tid och plats Tisdag den 4 juni 2013, kl Mötet ajourneras kl Gustaf Fröding, plan 3, Karlstad CCC

Tid och plats Tisdag den 4 juni 2013, kl Mötet ajourneras kl Gustaf Fröding, plan 3, Karlstad CCC sid 1 (14) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-06-04 Tid och plats Tisdag den 4 juni 2013, kl. 09.05 09.50 Mötet ajourneras kl. 09.25 09.35 Gustaf Fröding, plan 3, Karlstad CCC Tjänstgörande Ersättare Justerare

Läs mer

Tid och plats Tisdag den 24 januari 2012, kl Norssalen, Stadshuset

Tid och plats Tisdag den 24 januari 2012, kl Norssalen, Stadshuset sid 1 (18) Tid och plats Tisdag den 24 januari 2012, kl. 15.00-15.15 Norssalen, Stadshuset Tjänstgörande Per-Samuel Nisser (M) ordförande tjänstgör ej i 8 p.g.a. jäv Helene Lundberg (C) tjänstgör för Per-Samuel

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 14

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 14 KARLSTADS KOMMUN Ärende 14 sid 14 (46) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 10 Motion - Utred möjligheterna för Karlstad att bli en fristad för författare, dramatiker, journalister och andra professionella

Läs mer

C~wr Carina Wiberg ~ administrativ chef

C~wr Carina Wiberg ~ administrativ chef Ärende 7 Dnr KS-2012-163 Dpl34 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-04-05 Madeleine Nyvall, 054-540 1286 madelein e. nyvall@karlstad.se Rapport avseende

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 KARLSTADS KOMMUN Ärende 3 sid 17 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 8 Politiskt initiativ från majoriteten - Användande av sociala medier för medborgardialog - återrapportering Dnr KS-2011-535 Dpl

Läs mer

Motion - Seniorboende i ytterområdena

Motion - Seniorboende i ytterområdena Dnr KS-2012-141 Dpl 30 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Tillväxt & planfrågor Tjänsteskrivelse 2012-09-05 Elin Hedenkvist, elin.hedenkvist@karlstad.se Motion - Seniorboende i ytterområdena

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 Dnr KS-2012-372 Dpl62 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-07-12 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Ersättningslokaler vid

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 7

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 7 KARLSTADS KOMMUN Ärende 7 sid 13 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 6 Motion - Informera samtliga skolledare i Karlstad om Delegationen för jämställdhet i skolans granskning av läromedel och byt

Läs mer

Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida konsumentstöd (SOU 2012:43)

Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida konsumentstöd (SOU 2012:43) Dnr KS-2012-466 Dpl 00 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-10-05 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10 KARLSTADS KOMMUN Ärende 10 sid 7 (14) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-05-22 5 Redovisning av synpunkter 2011 Dnr KS-2012-104 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Redovisningen

Läs mer

Horisont bygger på att hitta vägar för ungdomar till utbildning och jobb, genom ett projekt där flera myndigheter och organisationer samverkar.

Horisont bygger på att hitta vägar för ungdomar till utbildning och jobb, genom ett projekt där flera myndigheter och organisationer samverkar. Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2011-08-29 1(5) Projektplan Horisont Pia Andersson Enhetschef 054-540 50 87 Pia.andersson@karlstad.se Projektplan Horisont Vägledning, information, lärande för

Läs mer

1 (10) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll

1 (10) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll 1 (10) Tid och plats Onsdag 8 maj 2013, kl. 09.00-12.00 Sammanträdesrummet Tjädern, Gymnasieförvaltningen. Ledamöter Övriga närvarande Niklas Wikström (FP), ordförande Göran Nilsson (M), Karlstad- Hammarö

Läs mer

Tid och plats Onsdag den 22 maj 2013, kl Mötet ajourneras kl för gruppmöten. Tjädern, Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning,

Tid och plats Onsdag den 22 maj 2013, kl Mötet ajourneras kl för gruppmöten. Tjädern, Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning, sid 1 (15) Tid och plats Onsdag den 22 maj 2013, kl. 13.15 14.40. Mötet ajourneras kl 14.05 14.30 för gruppmöten. Tjädern, Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning, Drottninggatan 45, Karlstad Tjänstgörande

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9 KARLSTADS KOMMUN Ärende 9 Dnr KS-2012-491 DplOO sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-08-03 Lisa Berg, 054 540 10 06 lisa.berg@karlstad.se Kommunstyrelsen

Läs mer

Tid och plats Tisdag den 22 maj 2012, kl Gustaf Fröding, plan 3, Karlstad CCC

Tid och plats Tisdag den 22 maj 2012, kl Gustaf Fröding, plan 3, Karlstad CCC sid 1 (14) Tid och plats Tisdag den 22 maj 2012, kl. 15.00-15.10 Gustaf Fröding, plan 3, Karlstad CCC Tjänstgörande Ersättare Justerare Per-Samuel Nisser (M) ordförande Lena Melesjö Windahl (S) 1:e vice

Läs mer

Tid och plats kl Karlstad-Hammarö gymnasieförvaltning. Maria Ohlsson (M)

Tid och plats kl Karlstad-Hammarö gymnasieförvaltning. Maria Ohlsson (M) 1 (10) Tid och plats kl. 13.15-16.00 Karlstad-Hammarö gymnasieförvaltning Ledamöter Övriga närvarande Justerare Ordförande Niklas Wikström (FP) kommunstyrelsen Maria Ohlsson (M) kommunstyrelsen Göran Nilsson

Läs mer

1 (10) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll 2013-02-21

1 (10) SAMVERKAN BARN OCH UNGDOM Protokoll 2013-02-21 1 (10) Tid och plats Torsdag 21 februari 2013, kl. 13.15-16.00 Sammanträdesrummet Tjädern, Gymnasieförvaltningen. Ledamöter Övriga närvarande Justerare Ordförande Per-Inge Lidén (MP) kultur- och fritidsnämnden

Läs mer

Budgetramar

Budgetramar Dnr KS-2012-701 Dpl 10 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2012-12-17 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Budgetramar 2014-2016 Dnr KS-2012-701

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8 KARLSTADS KOMMUN Ärende 8 ~ "" ~."7 ~"'! ~~,. " KARLSTADS KOMMUN sid 7 (46) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 4 Komplettering samt justering av taxa för markupplåtelser i Karlstads kommun från och med

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 sid 3 (21) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-09-25 1 Avgifter på kopior av allmänna handlingar Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige l. Riktlinjer for avgifter på kopior av allmänna handlingar

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 12 KARLSTADS KOMMUN Ärende 12 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Tillväxt & planfrågor Tjänsteskrivelse 2012-08-06 Olle Wikberg, 054-540 1032 olle. wikberg@karlstad.se Remiss

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 5 Ärende 5 sid 10 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 4 Motion - Erbjud kulturskolan att uppträda inför kommunfullmäktige Dnr KS-2011-575 Dpl42 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Motionen

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 20

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 20 Ärende 20 ~AA -..,-.~., Q "'~;I '.'? sid 25 (46) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-04-24 16 Motion - Utred möjligheterna för en säkrare trafikmiljö för gång- och cykeltrafikanterna mellan Henstad och Sörmons

Läs mer

Motion - Utred möjligheterna för en säkrare trafikmiljö för gång- och cykeltrafikanterna mellan Henstad och Sörmons ridklubb

Motion - Utred möjligheterna för en säkrare trafikmiljö för gång- och cykeltrafikanterna mellan Henstad och Sörmons ridklubb Ärende 15 Dnr KS-2011-S72 Dpl 70 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ti I Iväxtcentru m Tjänsteskrivelse 2012-04-04 Peter Thörn, peter. thorn@karlstad.se Motion - Utred möjligheterna för en säkrare trafikmiljö

Läs mer

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen Dnr KS-2012-255 Dpl 14 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteyttrande 2013-03-28 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Politiskt initiativ från majoriteten - Utred

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Ärende 7 Postadress: Kultur- och fritidsnämnden, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-18 67 84 E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 KARLSTADS KOMMUN Ärende 3 sid 5 (26) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-08-28 3 Reviderat samverkansavtal för gymnasieskolan Dnr KS-2012-438 Dpl 01 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 14

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 14 Ärende 14 Dnr KS-2011-696 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Näringslivsutv. & universitet Tjänsteskrivelse 2012-04-04 Sara Nilsson, 054540 1295 sara.nilsson@karlstad.se Motion - Slutför

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 10 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Hans Widlund (M) Madeleine Blom (KD) Anton Bergqvist (S), kl

Hans Widlund (M) Madeleine Blom (KD) Anton Bergqvist (S), kl sid 1 (15) Tid och plats Måndag den 23 september 2013, kl. 13.15-16.05 Mötet ajourneras kl 14.25 15.30 för gruppmöten. Mötet ajourneras kl 15.50 15.55 i 5. Tjädern, Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning

Läs mer

Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län

Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län Handläggare: Jukka Tekonen, Socialkansliet Överenskommelse om finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet, Samordningsförbundet i Karlskoga/Degerfors i Örebro län BAKGRUND Ny lag Riksdagen fattade

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 10

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 10 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Ärende 10 Postadress: Kultur- och fritidsnämnden, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-18 67 84 E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

ll[j Medborgarförslag - Ekonomiskt bidrag till inrättande av ett kvälls- och nattöppet cafe för målgruppen gymnasie- och universitetsstudenter

ll[j Medborgarförslag - Ekonomiskt bidrag till inrättande av ett kvälls- och nattöppet cafe för målgruppen gymnasie- och universitetsstudenter Ärende 23 Dnr KS-20 11-578 Dpl 02 sid 1 (1) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Näringsliv & universitet Tjänsteskrivelse 2012-04-04 Sanna Andersson, 054-540 1298 sanna.andersson@karlstad.se

Läs mer

Strategisk plan och budget , teknik- och fastighetsnämnden

Strategisk plan och budget , teknik- och fastighetsnämnden sid 12 (34) TEKNIK- OCH FASTIGHETSNÄMNDEN Protokoll 2013-04-17 8 Strategisk plan och budget 2014-2016, teknik- och fastighetsnämnden Dnr TFN-2013-53 Dpl 10 Teknik- och fastighetsnämndens beslut 1. Godkänna

Läs mer

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003

Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Delges: Socialnämnden Enheten för sysselsättning och arbete Peter Nyberg Styrdokument. 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Kommunstyrelsen Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2013-10-22 Sid Delges: Socialnämnden och arbete Peter Nyberg Styrdokument 218 Dnr 2013KS391 Dpl 003 Handlingsplan Utifrån inventering och analys kring

Läs mer

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Förvaltning, handläggare, telefon Peter Berglund Adressat Individ- och omsorgsnämnden Aktuell fråga 1. Ställningstagande till implementering och samordning projekten 16-24

Läs mer

Tid och plats Tisdag den 21 maj 2013, kl Magnus Ericsson, Karlstad CCC

Tid och plats Tisdag den 21 maj 2013, kl Magnus Ericsson, Karlstad CCC sid 1 (30) Tid och plats Tisdag den 21 maj 2013, kl. 15.00-15.20 Magnus Ericsson, Karlstad CCC Tjänstgörande Ersättare Justerare Per-Samuel Nisser (M) ordförande Lena Melesjö Windahl (S) 1:e vice ordförande

Läs mer

Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014

Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014 Tjänsteskrivelse Sida 1(2) Kommunledningsförvaltningen Morgan Persson,0550-88024 morgan.persson@kristinehamn.se Datum 2013-12-04 Ks/2013:187 041 Budget Investeringsbudget Tekniska nämnden 2014 Sammanfattning

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för rådet för personer med funktionsnedsättning

Översyn av arbetsformer och reglemente för rådet för personer med funktionsnedsättning Dnr KS-2012-670 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-02-27 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 15 mars 2012 Sessionssalen, Bibliotekshuset, kl

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 15 mars 2012 Sessionssalen, Bibliotekshuset, kl sid 1 (7) Sekreterare Karin Holmgren, 054-540 10 12 karin.holmgren@karlstad.se Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 15 mars 2012 Sessionssalen, Bibliotekshuset, kl. 18.00 Fullmäktigevärdar Britt

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9 KARLSTADS KOMMUN Ärende 9 Dnr KS-2012-378 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-06-30 Karin Holmgren, 064-640 10 12 karin. holmgren@karlstad.se Breddinförande

Läs mer

181 Dnr Kon 2016/105 Remiss Arbetslinjen in i gymnasieskolan. Motion från Cecilia Löfgreen (M).

181 Dnr Kon 2016/105 Remiss Arbetslinjen in i gymnasieskolan. Motion från Cecilia Löfgreen (M). UTDRAG Sid 1 (2) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Kompetensnämnden 2016-11-09 Expedieras till Kommunstyrelsen 181 Dnr Kon 2016/105 Remiss Arbetslinjen in i gymnasieskolan. Motion från Cecilia Löfgreen

Läs mer

Remiss Inrätta fond för sociala investeringar - Motion väckt av Britt Björneke (V)

Remiss Inrätta fond för sociala investeringar - Motion väckt av Britt Björneke (V) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-03-25 GN-2013/67.710 1 (3) HANDLÄGGARE Lindh, Hans-Erik 08-535 36015 Hans-Erik.Lindh@huddinge.se Gymnasienämnden Remiss Inrätta fond för sociala investeringar -

Läs mer

Tid och plats kl Karlstad-Hammarö gymnasieförvaltning, Tjädern. Maria Ohlsson (M)

Tid och plats kl Karlstad-Hammarö gymnasieförvaltning, Tjädern. Maria Ohlsson (M) 1 (9) Tid och plats kl. 13.15-16.00 Karlstad-Hammarö gymnasieförvaltning, Tjädern Ledamöter Övriga närvarande Ordförande Niklas Wikström (FP) kommunstyrelsen Maria Ohlsson (M) kommunstyrelsen Göran Nilsson

Läs mer

Tid och plats Tisdagen den 8 november Karlstad-Hammarö Gymnasieförvaltning, Tjädern. Lennart Jansson

Tid och plats Tisdagen den 8 november Karlstad-Hammarö Gymnasieförvaltning, Tjädern. Lennart Jansson 1 (10) Tid och plats Tisdagen den 8 november 13.00-16.00 Karlstad-Hammarö Gymnasieförvaltning, Tjädern Ledamöter Övriga närvarande Justerare Ordförande Niklas Wikström (FP) barn- och ungdomsnämnden Anna

Läs mer

Tid och plats Torsdag 20 februari 2014, kl. 09:00-12:00 Fröding Arena, Kronoparken.

Tid och plats Torsdag 20 februari 2014, kl. 09:00-12:00 Fröding Arena, Kronoparken. sid 1 (10) Tid och plats Torsdag 20 februari 2014, kl. 09:00-12:00 Fröding Arena, Kronoparken. Ledamöter Övriga närvarande Justerare Ordförande Niklas Wikström (FP) barn- och ungdomsnämnden Per-Inge Lidén

Läs mer

Tid och plats Tisdag den 23 oktober 2012, kl Marmorsalen, Gamla Wermlandsbanken

Tid och plats Tisdag den 23 oktober 2012, kl Marmorsalen, Gamla Wermlandsbanken sid 1 (28) Tid och plats Tisdag den 23 oktober 2012, kl. 15.05-15.40 Marmorsalen, Gamla Wermlandsbanken Tjänstgörande Ersättare Justerare Per-Samuel Nisser (M) ordförande Lena Melesjö Windahl (S) 1:e vice

Läs mer

Översyn av kommunens medlemskap i nätverk inom miljö- och klimatområdet

Översyn av kommunens medlemskap i nätverk inom miljö- och klimatområdet Dnr KS-2012-382 Dpl 25 sid 1 (2) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi och verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-10-03 Lena Huldén, lena.hulden@karlstad.se Översyn av kommunens medlemskap i nätverk inom miljö-

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 KARLSTADS KOMMUN Ärende 2 Dnr KS-2012-438 Dpl 01 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-07-0"" Marie Edwinson, 054-540 10 15 marie.edwinson@karlstad.se

Läs mer

KIRUNA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida KOMMUNSTYRELSEN

KIRUNA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida KOMMUNSTYRELSEN KOMMUNSTYRELSEN 2012-08-27 16 211 2012.0043 750 INFORMATIONS- OCH UPPFÖLJNINGSANSVAR FÖR UNGDOMAR 16-20 ÅR Au 120312 Föreligger skrivelse 2012-03-06 från kommunkontoret av vilket framgår att med anledning

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 4 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 19

Kommunstyrelsen. Ärende 19 Kommunstyrelsen Ärende 19 Bildningsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2018-11-19 8(12) 56 Dnr KS 2018-253 Förslag till svar på motion angående fysisk aktivitet i skolan varje dag Sammanfattning

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9 KARLSTADS KOMMUN Ärende 9 Dnr KS-2011-573 Dpl 46 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-04-02 Per Wiker, 054-540 10 14 per. wiker@karlstad.se Motion

Läs mer

Förstudie Kartläggning av aktörer, utmaningar och utvecklingsområden. Behov av tidiga insatser, uppsökande verksamhet

Förstudie Kartläggning av aktörer, utmaningar och utvecklingsområden. Behov av tidiga insatser, uppsökande verksamhet Förstudie 2014 Kartläggning av aktörer, utmaningar och utvecklingsområden Behov av tidiga insatser, uppsökande verksamhet Gemensamma metoder och utveckling av nya samarbetsformer kring målgruppen behövs

Läs mer

Införande av servicegarantier

Införande av servicegarantier Dnr KS-2011-719 Dpl 01 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-08-28 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Införande av servicegarantier Dnr KS-2011-719

Läs mer

Redovisning av verksamhet med personliga ombud verksamhetsår 2015

Redovisning av verksamhet med personliga ombud verksamhetsår 2015 SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2016-01-07 SN-2016/192.181 1 (3) HANDLÄGGARE Titti Frisk Hagström titti.frisk-hagstrom@huddinge.se Socialnämnden Redovisning av

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 3

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 3 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 3 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera

Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLL 57 Kommunfullmäktige 2015-09-15 217 Dnr KS 2015-000246 600 Skola i toppklass år 2020, mål och övergripande strategi med mera Sammanfattning I samband med behandling av en motion

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 9

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 9 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Ärende 9 Postadress: Kultur- och fritidsnämnden, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-18 67 84 E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Per H Frykebrant (MP) Madeleine Blom (KD) Marita Söderqvist (S) Anton Bergqvist (S) Susanna Göransdotter (V) Steinar Ruud (S) (Hammarö kommun)

Per H Frykebrant (MP) Madeleine Blom (KD) Marita Söderqvist (S) Anton Bergqvist (S) Susanna Göransdotter (V) Steinar Ruud (S) (Hammarö kommun) sid 1 (19) Tid och plats Onsdag den 11 december 2013, kl. 13.15-14.55 Mötet ajourneras för gruppmöten kl 14.15-14.40 Sal EK409 i Eken, Tingvallagymnasiet, Karlstad Tjänstgörande Ersättare Justerare Tid

Läs mer

Tid och plats Onsdag den 20 november 2013 Allmänna ärenden kl Sammanträdesrummet, Kungsgatan 18, 4 tr

Tid och plats Onsdag den 20 november 2013 Allmänna ärenden kl Sammanträdesrummet, Kungsgatan 18, 4 tr sid 1 (10) Tid och plats Onsdag den 20 november 2013 Allmänna ärenden kl. 13.00-13.40 Sammanträdesrummet, Kungsgatan 18, 4 tr Tjänstgörande Ersättare Justerare Johanna Larsson (M) ordförande Christian

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 6

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 6 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 6 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Inrätta fond för sociala investeringar svar på motion väckt Britt Björneke (V).

Inrätta fond för sociala investeringar svar på motion väckt Britt Björneke (V). SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-04-15 SN-2013/903.710 1 (3) HANDLÄGGARE Berit Heidenfors 08-535 312 77 berit.heidenfors@huddinge.se Socialnämnden Inrätta

Läs mer

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 24 maj 2012 Sessionssalen, Bibliotekshuset, kl

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 24 maj 2012 Sessionssalen, Bibliotekshuset, kl sid 1 (11) Sekreterare Lisa Berg, 054 540 10 06 lisa.berg@karlstad.se Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 24 maj 2012 Sessionssalen, Bibliotekshuset, kl. 18.00 Fullmäktigevärdar Jan Bergergård (S)

Läs mer

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet

Översyn av arbetsformer och reglemente för pensionärsrådet Dnr KS-2012-671 Dpl 00 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-03-26 Jenny Mentzer, 054-540 -10 40 jenny.mentzer@karlstad.se Översyn av arbetsformer och reglemente för

Läs mer

PROTOKOLL KS MILJÖUTSKOTT

PROTOKOLL KS MILJÖUTSKOTT 2015-11-03 1 (6) NÄRVARANDE Ordförande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga Sekreterare Margareta Ölwe (M) Göran Bengtsson (M) Emilie Nilsson (FP) Kerstin Björkäng Wirehed (S) Göran Lock (MP) miljöchefen

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 8 KARLSTADS KOMMUN Ärende 8 Dnr KS-2012-379 Dpl10 sid 1 (1) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteskrivelse 2012-05-30 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se

Läs mer

Samordningsförbund i Luleå kommun Bilagor:

Samordningsförbund i Luleå kommun Bilagor: Kommunfullmäktige 2006-11-27 227 525 Kommunstyrelsen 2006-11-13 208 512 Arbets- och personalutskottet 2006-10-30 212 461 Socialnämnden, Länsarbetsnämnden, Försäkringskassan, Norrbottens läns landsting

Läs mer

Tid och plats Onsdag den 20 mars 2013 Allmänna ärenden kl Sammanträdesrummet, Kungsgatan 18, 4 tr

Tid och plats Onsdag den 20 mars 2013 Allmänna ärenden kl Sammanträdesrummet, Kungsgatan 18, 4 tr sid 1 (10) Tid och plats Onsdag den 20 mars 2013 Allmänna ärenden kl. 13.00-13.15 Sammanträdesrummet, Kungsgatan 18, 4 tr Tjänstgörande Johanna Larsson (M) ordförande Christian Norlin (S) 1:e vice ordförande

Läs mer