Kommunledningskontoret Annette Palmqvist

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunledningskontoret Annette Palmqvist"

Transkript

1

2

3 Kommunledningskontoret Annette Palmqvist TJÄNSTESKRIVELSE Datum: D.nr: Näringslivsstrategi för Dals-Ed Bakgrund För att det ska råda en samsyn mellan kommun, företagarorganisationer och allmänhet vad gäller näringslivsfrågor och vad som är angeläget att arbeta med, är det viktigt att alla intresserade parter är delaktiga vid framtagningen. Detta har skett under en dryg ettårsperiod, där det senaste halvåret har bestått av en mindre arbetsgrupp, där kommunchef, näringslivsutvecklare, en representant för vardera Företagarna och Dals-Ed Handel har deltagit. Innan dess har det förekommit fem workshops inom olika branscher, kommunala chefer och intervjuer med övrigt intresserade. Det samlade materialet från all input har kokats ner till en komprimerad version som sammanfattar vad som anses vara viktigt att arbeta med under de kommande åren. Sammanfattning och konsekvensbeskrivning Näringslivsstrategin är ett styrdokument för det övergripande uppskattade behovet av arbetsinsatser under En separat handlingsplan visar planerade aktiviteter, som uppdateras och revideras via näringslivsåret årsvis. Ansvariga för aktiviteterna kan vara näringslivsutvecklare, organisationerna Företagarna eller Dals-Ed handel eller andra som är lämpliga för uppgiften. Samverkan mellan kommun och näringsliv är en röd tråd i arbetet. Uppföljning kommer att kunna följas via Statsys, där aktiviteter och milstolpar presenteras internt, men även via nyhetsbrev och media externt. Syftet med strategin är att skapa förutsättningar för ökat samarbete mellan kommun och företag, näringslivsorganisationer och inom kommunens enheter. De befintliga företagen ska kunna växa och nya företag startas för ytterligare tillväxt. De övergripande målen är följande: Dals-Ed ska ligga stabilt inom Topp-50 i kommunrankingen Företagsklimat enligt Svensk Näringsliv Antalet arbetstillfällen i Dals-Ed ska öka med 15 procent till år 2020 (från 2219 arbetstillfällen enl 2013 års statistik till 2552 arbetstillfällen år 2020) Dals-Eds försäljningsindex ska ligga stabilt över 100 Positivt flyttnetto Strategi, mål och årlig handlingsplan sammanfaller med den regionala utvecklingsplanen Västra Götaland 2020 och Fyrbodals delregionala genomförandeplan Postadress Telefon Box 31 direkt+46 (0) e-post: annette.palmqvist@dalsed.se S ED fax +46 (0) webb: Besöksadress: Storgatan 27 org nr:

4 Kommunledningskontoret Annette Palmqvist TJÄNSTESKRIVELSE Datum: D.nr: Strategi Tillgodose behovet av bostäder Locka fler att flytta hit Skapa fler arbetstillfällen Utveckla en mer attraktiv skola Utveckla befintliga företag Främja för nyföretagande Hålla god kommunal service mot företagen Främja för ökad samverkan mellan kommun och näringsliv Främja för ökad samverkan mellan företag Efter att ha sett fyra fokusområden träda fram under arbetets gång, har aktiviteterna fokuserats inom dessa områden i den vidhängande handlingsplanen, som är ett mer levande dokument som uppdateras årligen via näringslivsrådet utefter rådande förutsättningar. Fokusområden är service till företagen, kompetensförsörjning, samverkan och attraktivitet. Initiativ till aktiviteter, åtgärder och projekt i enlighet med strategin kan komma från kommun, företag, näringslivsorganisationer och föreningar. Kommunen ska framförallt vara en länk mellan näringsliv och regionala aktörer. Finansiering till aktiviteter kan sökas via projektmedel från t ex LLU (Lokalt Ledd Utveckling), ESF, Interreg, Tillväxtmedel osv. Konsekvenser med en näringslivsstrategi Genom att ha en strategi som både kommun och näringsliv har tagit fram tillsammans, skapas en vi-känsla som enar det totala arbetet med näringslivsfrågor i kommunen. Processen har varit minst lika viktig som resultatet, och genom att lära känna varandras förutsättningar skapas en förståelse för vad det kommunala näringslivsarbetet kan och bör innefatta. Alla som har engagerat sig har haft stora möjligheter att påverka och varit med att driva processen med framtagningen. Vad som behöver göras blir tydligt, och det skapas även en medvetenhet och kunskap om näringslivet i kommunen generellt. Konsekvenser utan en näringslivsstrategi Om man inte går igenom en sådan här process tillsammans, utan bara gör den på den egna kammaren, blir det svårare att få engagemang och förståelse för vad som kan och bör göras inom näringslivsfrågorna. Företagen hade inte haft möjlighet att påverka arbetet och skulle heller inte ha känt samma engagemang som när man är med i processen. Man hade missat möjligheter till kommunikation och att lära känna varandras förutsättningar och varandra. Utan en strategi och handlingsplan vet man inte vad som gäller, vem som gör vad eller varför. Ingen struktur som ger ett tydligt syfte för aktiviteter och projekt. Postadress Telefon Box 31 direkt+46 (0) e-post: annette.palmqvist@dalsed.se S ED fax +46 (0) webb: Besöksadress: Storgatan 27 org nr:

5 Kommunledningskontoret Annette Palmqvist TJÄNSTESKRIVELSE Datum: D.nr: Finansiering Finansering avser aktiviteter och projekt som ingår i handlingsplanen. Vissa delar täcks av den ordinarie budgeten, vissa kostar inte mer än tid, och för övriga finansieringsbehov söks projektmedel via t ex Leader, ESF, Interreg Boverket, Länsstyrelsen m fl. Bedömning Min bedömning är att en näringslivsstrategi är en förutsättning för ett fokuserat arbete för ökad tillväxt och förbättrad service till företagen. Den ligger även som grund för ökad samverkan mellan kommun och näringsliv, då processen med framtagningen är ett resultat av ett gemensamt arbete mellan just kommun och näringsliv. Den ger legitimitet för vad som behöver göras och även för vad man inte ska göra. Handlingsplanen uppdateras årligen via näringslivsrådet, där företagens organisationsrepresentanter har ytterligare möjlighet att påverka näringslivsarbetet år för år. Beslutsförslag Näringslivsstrategin behöver ett godkännande från politiken för ytterligare tyngd för ett styrdokument som visar riktning för Dals-Eds näringslivsfrågor. I tjänsten Annette Palmqvist Näringslivsutvecklare Postadress Telefon Box 31 direkt+46 (0) e-post: annette.palmqvist@dalsed.se S ED fax +46 (0) webb: Besöksadress: Storgatan 27 org nr:

6 Näringslivsstrategi för Dals-Eds kommun

7 Näringslivsstrategi Dals-Eds kommun Näringslivsvision Dals-Ed ska vara den klart lysande stjärnan bland framgångsrika småkommuner,en kommun där människor och näringsliv ser möjligheter och känner framtidstro. För att kunna bevara och utveckla Dals-Eds kommuns tillväxt behövs god kommunal service, som boende, skola och omsorg. Viktigt för både näringsliv och boende är en bra infrastruktur och kommunikationer, vilket skapar fler förutsättningar för kompetensförsörjning för företagen. Syfte Syftet med strategin är att skapa förutsättningar för ökat samarbete mellan kommun och företag, näringslivsorganisationer och inom kommunens enheter. De befintliga företagen ska kunna växa och nya företag startas för ytterligare tillväxt. Förutsättningarna för att kunna leva ett gott liv i Dals-Ed ska vara god. Mål Dals-Ed ska ligga stabilt inom Topp-50 i kommunrankingen Företagsklimat enligt Svensk Näringsliv Antalet arbetstillfälleni Dals-Ed ska öka med 15 procent till år 2020(från 2219 arbetstillfällen enl 2013 års statistik till 2552 arbetstillfällen år 2020) Dals-Eds försäljningsindex ska ligga stabilt över 100 Positivt flyttnetto Bakgrund Arbete med att ta fram strategin har bestått i ett antal workshops, enkäter och intervjuer. Först togs en nulägesanalys fram som visar var i står i nutid vad gäller bl a statistik om arbetsmarknad, invånarantal, branschstruktur och som presenterades i samband med att näringslivets representanter och ledare inom kommunen träffades. EnSwot-analys har genomförts i varje workshop för att få en klar bild av både nuläge och önskat läge sett från företagens sida. Efter det har man i grupper, med hjälp av ett frågeunderlag, diskuterat frågorna och med samtalsledare fört diskussionerna framåt. Fem workshops har genomförts med olika branscher och grupper ca 20 kommunala chefer, KSAU, handeln, besöksnäringen, tillverkandeföretag och tjänsteföretag.

8 Strategi Strategi, mål och årlig handlingsplan sammanfaller med den regionala utvecklingsplanen Västra Götaland 2020 och Fyrbodals delregionala genomförandeplan Tillgodose behovet av bostäder Locka fler att flytta hit Skapa fler arbetstillfällen Utveckla en mer attraktiv skola Utveckla befintliga företag Främja för nyföretagande Hålla god kommunal service mot företagen Främja för ökad samverkan mellan kommun och näringsliv Främja för ökad samverkan mellan företag För att uppnå målen och genomföra strateginupprättas en handlingsplan i fyra fokusområden, vilkenuppdateras årligen genom näringslivsrådet. Handlingsplanens fyra fokusområden,service till företagen, kompetensförsörjning, samverkan och attraktivitet,är nödvändiga förutsättningar för att Dals-Ed ska kunna skapa möjligheter för tillväxt och utveckling. Detta gäller både för näringsliv och för kommunal verksamhet. Service till företagen Service till företagen kan innebära t ex att det finns drivmedel och livsmedel, även utanför tätorten, kollektivtrafik (buss, tåg) och god digital infrastruktur. Även kommunens service till företagen ska utvecklas. Kompetensförsörjning För näringslivets kompetensutveckling är det viktigt att det finns tillgång till utbildning på distans, eller att det finns på nära håll, eftersom det är kostsamt att ta sig långa sträckor och vara borta från verksamheten för länge. Med mer samordning mellan företag och företagsorganisationer, skulle det bli enklare för den enskilde företagaren att utveckla sina produkter och tjänster och även att skapa nya nätverk. Den långsiktiga kompetensförsörjningen bör också inventerasi samverkan mellan kommun och näringslivsorganisationerna.

9 Samverkan Samverkan är ett begrepp som har återkommit i nästan alla samtal med de delaktiga personerna under processen. Det kan handla om allt från grannsamverkan, samverkan mellan företag och samverkan mellan kommun, föreningar och näringsliv för utveckling av de lokala förutsättningarna. Detta skapar en delaktighet i utvecklingen. Attraktivitet Många ungdomar väljer att flytta dit utbildningsmöjligheter och arbeten finns. Man reser på ett annat sätt än vad man gjorde förr och det är inte självklart att man flyttar tillbaka när man bildar familj själv. För att locka fler att bosätta sig i Dals-Ed krävs tillgång till bostäder, bra skola, bra närvård, fungerande infrastruktur, aktiviteter mm. En annan förutsättning är att det ska finnas fiber, för ökade möjligheter att arbeta på distans och för att kunna använda framtida mobila tjänster. Rollfördelning Initiativ till aktiviteter, åtgärder och projekt i enlighet med strategin kan komma frånkommun, företag, näringslivsorganisationer och föreningar. Strategin ska stimulera till utveckling av både näringslivs- och landsbygdsutveckling samt tillkommunens egen organisation. Kommunen ska främja för att bästa möjliga hjälp kommer tillhanda och ska således vara en länk mellan näringsliv och regionala aktörer. Kommunen ska även vara aktiv och drivande i projekt, t ex LLU-projekt (Lokalt Ledd Utveckling), ESF,Interreg, Tillväxtmedel osv. Fotnot: Underlag för målen är tagna från UC (webselect), VG-regionen, Svenskt Näringsliv och HUI (Handelns Utredningsinstitut).

10 Fokusområde Samverkan Åtgärd Beskrivning Åtgärdsmål Ansvar Samverkan mellan företag Främja för mötesplatser för företag 5st Before Work, och en gemensam näringslivsfest per år Näringslivstutvecklare / Företagarna /Köpmannaföreningen Samverkan mellan Företagsbesök från KSAU, Planera och selektera företag. Näringslivsutvecklare företag/kommun Kommunchef och näringslivsutvecklare 20 företag per år Företagsbesök från näringslivsutvecklare Minst 20 per halvår Näringslivsutvecklare Samverkan skola näringsliv Öka kunskapen om lokala företag på högstadiet Lärare på högstadiet ska lära sig mer om ortens näringsliv. Planering för detta sker i en arbetsgrupp. Näringslivsutvecklare / Skola / Företagarna /Köpmannaföreningen Fokusområde Kompetensförsörjning Åtgärd Beskrivning Åtgärdsmål Ansvar Utveckla befintliga företag Vara en länk till regionala Informera om och förmedla Näringslivsutvecklare stödfunktioner kontakter via hemsida, besök mm Genomföra utvecklingsprojekt Bevaka och söka finansiering Söka möjliga utvecklingsprojekt 15/16 Näringslivsutvecklare /Företagarna / Dals-Ed Handel Främja för kompetensutveckling Samordna kurser/utbildningar Vid behov och önskemål från Näringslivsutvecklare näringslivet. Behovet undersöks i samarbete med Företagarna och Dals-Ed Handel. Koppling till Högskolan Väst Främja för kompetenshöjning via ex-arbete mm. Näringslivsutvecklare / Företagarna / Dals-Ed Handel Utveckla handeln med e-handel Främja för kompetensökning inom e-handel 3 butiker startar e-handel Dals-Ed Handel / näringslivsutvecklare

11 Matcha kompetensbehov med utbildningssektorn Utveckla samverkan mellan industriföretag/besöks/handel Kompetensmäklarfunktion Utvärdera behovet under 2015 Näringslivsutvecklare / Vuxenutbildningen / Fyrbodal Deltagande i projektet Industriell Symbios ( ) Fokusområde Service till företagen Åtgärd Beskrivning Åtgärdsmål Ansvar Höja servicegraden till företag Bättre intern samordning vid näringslivsrelaterade ärenden Lotsgrupp träffas 1 gång per månad Alla kommunala enheter med näringslivskontakter Förenkla helt enkelt Utveckla kommunens kontakter med näringslivet Insikt Säkerställa kvalitet och service Näringslivsutvecklare gentemot företagen Använda ranking som verktyg för Genomgång med berörda enheter Näringslivsutvecklare utveckling Samla information om finansiering Visa finansieringsmöjligheter på Näringslivsutvecklare för företag hemsidan Öka företagens inflytande Bättre information om LOU Kurs och dialog Upprätta bättre kontakt med inköpsansvariga, förtydliga Näringslivsutvecklare / Dalslands kommunalförbund (inköpare) processen för företagen. Näringslivsråd 6 träffar per år i samband med Näringslivsutvecklare KSAU Främja för nyföretagande Rådgivning till blivande företagare Behålla eller öka nettoantalet företag per år Näringslivsutvecklare / NyföretagarCentrum Utökad information till företagen Uppdatera näringslivssidan Integrera i befintlig struktur 2015 Näringslivsutvecklare Nyhetsbrev 6 gånger per år Näringslivsutvecklare Företagsbesök 20 per år (se ovan) Näringslivsutvecklare Etableringsgrupp Skapa goda förutsättningar för företag som vill etablera sig här Skapa gruppen under 2015 Sammankallas vid behov och kan bestå av näringslivsutvecklare, kommunchef, kommunalråd, rep. Näringslivsutvecklare Hela eller delar av gruppen kallas vid behov

12 Från Företagarna, Dals-Ed Handel Fokusområde Attraktivitet Åtgärd Beskrivning Mätbart mål Ansvar Attraktivt boende Tillgodose behovet av bostäder Matcha efterfrågan Edshus, privata aktörer Hålla kontakt med ungdomar som flyttat från Dals-Ed Fler ungdomar flyttar tillbaka till Dals-Ed Företagarna, Dals-Ed Handel, Näringslivsutvecklare Skapa ett mer levande centrum Arbetsgrupp utveckling av Ta fram plan för långsiktig Näringslivsutvecklare centrum/tätort utvecklingsplan. Hitta finansiering för extern kompetens och projektledare. Inbjudande infart till Ed Arbetsgrupp inom Dals-Ed Handel och kommun, Företagarna Infrastruktur Fiberutveckling i tätorten Företag i tätorten får tillgång till IT fiber. Utökat antal tågavgångar Fler avgångar till och från Ed KS Utveckla Dals-Ed som turistort Skapa förutsättningar för utökad turism. Analys av nuläge och framtida möjligheter DTAB / Näringslivsutvecklare Höja försäljningsindex Skapa fler förutsättningar för ökad handel, t ex via Klubb Dals-Ed Bromsa nedgången eller öka index till över 100 Näringslivsutvecklare, Dals-Ed Handel i samarbete med Centrumutvecklingsgruppen Marknadsföra Dals-Ed mot Norge Gemensam marknadsföring Fler norska besökare i Ed Alla Undersökning av arbetspendling Undersöka orsaken till ut-/ och En analys för att kunna sätta mål Näringslivsutvecklare inpendling i samverkan med HUI Fotnot: Huvudansvarig initierar aktiviteten, men kan delegera ansvaret vidare till övriga. Ansvarig Näringsliv: Annette Palmqvist Ansvarig Företagarna: Ida Brynildsen Ansvarig Dals-Ed Handel: Magnus Carlsson

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Näringsliv

Årsredovisning verksamheter 2013. Näringsliv Årsredovisning verksamheter 2013 Näringsliv Näringsliv, Årsredovisning verksamheter 2013 2(8) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Verksamhetområdet för näringslivseneheten omfattar till största delen stöd till befintliga

Läs mer

Näringslivsstrategi Strömstads kommun

Näringslivsstrategi Strömstads kommun Strömstads kommun Näringslivsstrategi Strömstads kommun 2017-2020 Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Strategi Kommunfullmäktige Kommunledningsförvaltningen Antagen 2017-03-23 Ansvar Kommunstyrelsen

Läs mer

Näringslivsplan för Trosa kommun

Näringslivsplan för Trosa kommun Näringslivsplan för Trosa kommun 2019-2022 Näringslivsenheten är till för företagen och för att fånga upp näringslivets behov. Näringslivsenheten är en förmedlande länk till kommunens organisation och

Läs mer

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Fastställd av Kommunstyrelsen 2015-05-13, 56, dnr KS 2015/65 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Plan/ Handlingsplan Näringslivsarbetet i Trosa kommun

Läs mer

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi 2016-2022 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 2/7 Innehållsförteckning

Läs mer

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun Förslag 1.3 Sida 1 av 6 Datum: 2016-03-18 Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun 2016 2022 Antagen av fullmäktige 2016- EXEMPELBILD Sida 2 av 6 Datum: 2016-03-18 Innehållsförteckning sida 1. Inledning

Läs mer

Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010-

Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010- Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010- Näringslivsprogram för Eda kommun Inledning Ett levande näringsliv ger arbete, trygghet och underlag till service. Därför vill kommunen

Läs mer

Dialogmöten Näringslivsstrategi

Dialogmöten Näringslivsstrategi Näringslivsenheten Näringslivsstrategi Skapa engagemang genom dialog om kommunens näringslivsstrategi och om Flen som näringslivskommun Näringslivsstrategi Situationsanalys av Flen som näringslivskommun

Läs mer

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21, 95 Dnr: KS 2017/364 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020

Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 1 Åmåls kommuns Näringslivsprogram 2014-2020 Näringslivsprogrammet har sin utgångspunkt i 2020 för Åmåls kommun Sveriges mest gästvänliga stad Syfte Åmåls kommuns Näringslivsprogram har till syfte att

Läs mer

Handlingsplan. - Bra näringslivsklimat

Handlingsplan. - Bra näringslivsklimat Handlingsplan - Bra näringslivsklimat Handlingsplan - Bra näringslivsklimat Inom ramen för mål och aktiviteter i Styrkortsmodellen 2012-2014 PRIORITERAT MÅL: INDIKATORER: Långsiktig hållbar utveckling

Läs mer

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun

Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017. Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Näringslivsstrategi i Nyköping 2014-2017 Framtagen av näringslivet i samverkan med Nyköpings kommun Antagen av kommunstyrelsen 24 mars 2014 2/5 Innehållsförteckning Målbild 2017... 3 Kvantitativa övergripande

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

Näringslivsstrategi för Mora

Näringslivsstrategi för Mora Näringslivsstrategi för Mora I n n e h å l l Övergripande målsättning... 3 Specifika målsättningar till 2022... 3 Mått för uppföljning... 3 Målgrupper... 3 Strategi... 4 Fokusområden... 4 Förutsättningar...

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

1. Öppet klimat mellan politiker, tjänstemän och företagen

1. Öppet klimat mellan politiker, tjänstemän och företagen 1 (8) 2018-02-02 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (8) 4 (8) 1. Öppet klimat mellan politiker,

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

Förklaringsdokument till näringslivsstrategi för Lerums kommun

Förklaringsdokument till näringslivsstrategi för Lerums kommun Förklaringsdokument till näringslivsstrategi för Lerums kommun Förklaringsdokument till reviderad näringslivsstrategi för Lerums kommun. Beredningen för näringsliv och turism genomförde under 2011 en rad

Läs mer

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm.

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Om en av Sveriges mest spännande företagarkommuner. Läge: Laholm berättar om fördelarna med att driva företag i Laholms kommun

Läs mer

Näringslivspolicy för Lidingö stad

Näringslivspolicy för Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2017-03-29 KS/2017:122 Näringslivspolicy för Lidingö stad 2 (8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte med näringslivspolicyn... 4 Näringslivspolicyn bygger på övergripande vision och

Läs mer

Näringslivspolicy för Hällefors kommun

Näringslivspolicy för Hällefors kommun Näringslivspolicy för Hällefors kommun 2(7) Innehåll 1. Syfte...2 2. Målsättning...2 2.1 Differentierat näringsliv.2 2.2 Stödja, utveckla och stimulera entreprenörsanda..3 2.3 Marknadsföring.3 2.4 Erbjuda

Läs mer

Näringsliv. Näringslivsstruktur 2010-08-10 Antal företag 1923 AB 494 HB/KB 143 Enskild firma 1127

Näringsliv. Näringslivsstruktur 2010-08-10 Antal företag 1923 AB 494 HB/KB 143 Enskild firma 1127 Näringsliv Näringslivsstruktur 2010-08-10 Antal företag 1923 AB 494 HB/KB 143 Enskild firma 1127 Enmansföretag 1320 1-4 anställda 315 50-16 415 årssysselsatta inom turismen Källa: UC-företagsregister och

Läs mer

Näringsliv och utveckling

Näringsliv och utveckling Egengjort enkät 2016 Vad förbättrar Skinnskattebergs företagsklimat? 1. Bakgrund Anledningen till att enkäten genomfördes går att härleda till Svenskt Näringslivs årliga ranking och enkät om Svenska kommuners

Läs mer

1(8) Verksamhetsplan 2015. Antagen vid årsmöte 1 april 2015

1(8) Verksamhetsplan 2015. Antagen vid årsmöte 1 april 2015 1(8) Verksamhetsplan 2015 Antagen vid årsmöte 1 april 2015 2(8) Föreningens ändamål Företag i Samverkan i Östhammars kommun har enligt stadgarna som ändamål att främja en god samverkan mellan de ideella

Läs mer

Näringslivsstrategi. Antagen av kommunfullmäktige

Näringslivsstrategi. Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2017-03-01 Näringslivsstrategi Näringslivet är en viktig del i samhället och skapar tillväxt i vår kommun. Som kommun vill vi växa och erbjuda bra service och ge goda förutsättningar

Läs mer

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249 Näringslivsstrategi för Staffanstorps kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2016-10-31 136, Dnr 2016-KS-249 Innehåll 1 Inledning... 3 Ett strategiskt läge i en attraktiv region... 3 Samarbete för ett bättre

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Näringslivsstrategi för Österåkers kommun 2017-2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-08-28, 8:25 Dnr: KS 2016/0150 Kommentar: Till näringslivsstrategin finns en tillhörande

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet i Bengtsfors kommun

Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet i Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sofia Magnusson, 0531-526003 sofia.magnusson@bengtsfors.se POLICY 2015-06-10 Antagen av Kommunfullmäktige 2015.407.140 KS 162/2015 1(5) Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet

Läs mer

NÄRINGSLIVSPOLITISKT PROGRAM OCH HANDLINGSPLAN 2013-2014

NÄRINGSLIVSPOLITISKT PROGRAM OCH HANDLINGSPLAN 2013-2014 NÄRINGSLIVSPOLITISKT PROGRAM OCH HANDLINGSPLAN 2013-2014 Vision för Emmaboda kommun Emmaboda skall vara den öppna, företagsamma och miljömedvetna kommunen med god tillväxt som är attraktiv för näringsliv,

Läs mer

Näringslivsprogram 2016

Näringslivsprogram 2016 1(5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Näringslivsprogram 2016 Bakgrund och syfte Syftet med programmet är att på operativ nivå identifiera insatser inom ramen för näringslivsarbetet. Grunden för programmet är näringslivsstrategin

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

Näringslivsstrategi Grästorps kommun

Näringslivsstrategi Grästorps kommun Grästorps kommun Styrdokument Dnr 196/2016 Näringslivsstrategi Grästorps kommun Fastställd av Kommunfullmäktige 2017-06-12, 44, Uppdateras före 2021-06-30 Dokumentet finns på www.grastorp.se Dokumentansvarig:

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program Sida 1/5 Näringslivspolitiskt program 2016 2018 Sammanfattning Näringslivsprogrammet för Kungsbacka kommun ska fastställa en långsiktig strategi för kommunens insatser för att främja utveckling och tillväxt

Läs mer

Ny organisation Näringslivssamverkan

Ny organisation Näringslivssamverkan Kommunledningsförvaltningen Anders Dahlén,0550-88001 anders.dahlen@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-15 Ks/2014:246 000 Organisation Sida 1(3) Ny organisation Näringslivssamverkan Förslag

Läs mer

Näringslivsrådets reglemente

Näringslivsrådets reglemente Kommunfullmäktige REGLEMENTE Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Paragraf 2015-10-26 119 Rev. 2017-06-19 107 Näringslivsrådets reglemente 2(5) Innehåll 1 Näringslivsrådets reglemente... 3 1.1 Inledning...

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv

Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv Den hållbara kommunen för hela livet! Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv Näringslivstrategi 2019-2022 2 3 Innehåll 1. Inledning och syfte 2. Vision 3. Utvecklingsområden och

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN SAMMANFATTNING Strömsunds Kommun skall präglas av framtidstro och goda förutsättningar för ett rikt och mångfacetterat näringsliv. NÄRINGSLIVSSTRATEGI Strömsunds kommun 2016 STRÖMSUNDS KOMMUN Innehåll

Läs mer

Ny organisation för näringslivsfrågor i Alingsås kommun, modell augusti 2015

Ny organisation för näringslivsfrågor i Alingsås kommun, modell augusti 2015 Datum: 15-09-07 Handläggare: Kjell Hult BILAGA 1 Ny version Ny organisation för näringslivsfrågor i, modell augusti 2015 Uppdrag I samband med beslut i mars 2015 om kommunstyrelsens flerårsstrategi 2015-17

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) Näringslivsrådet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) Näringslivsrådet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(6) slivsrådet 2017-03-03 Plats och tid Svansjörummet, kommunhuset, Kinna, klockan 12.00-14.00 Ordinarie Övriga närvarande Tomas Johansson, kommunstyrelsen Maria Stockefors,

Läs mer

för att utforma Marks kommuns utvecklingsarbete med näringslivsfrågor,

för att utforma Marks kommuns utvecklingsarbete med näringslivsfrågor, Sida 1(5) Tjänsteställe: Kommunledningskontoret Handläggare: Kerstin Guth Datum: 2015-10-14 Beteckning: KS 2015-42 140-2 Er beteckning: Underlag för att utforma Marks kommuns utvecklingsarbete med näringslivsfrågor

Läs mer

Analys näringslivsklimat

Analys näringslivsklimat 1 (6) Analys näringslivsklimat 2016-2017 Sammanfattning Detta är en analys av näringslivsklimatet i Örnsköldsvik 2016 med sikte på möjliga åtgärder inom den planerade kommunala verksamheten. Som underlag

Läs mer

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Skövde kommun

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Skövde kommun Lokalt företagsklimat Ranking 2017 kommun De privata företagen i kommun sysselsätter 19700 personer. Det ger varje år skatteintäkter på 4,1 miljarder. Det motsvarar 30000 förskoleplatser eller 8000 sjuksköterskor.

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Näringslivsutveckling för Nordmalings kommun - Handlingsplan med rollfördelning, 2014-2015

Näringslivsutveckling för Nordmalings kommun - Handlingsplan med rollfördelning, 2014-2015 Näringslivsutveckling för Nordmalings kommun - Handlingsplan med rollfördelning, 2014-2015 Inledning Att få företag att etablera sig och växa i Nordmalings kommun är angeläget. Företagande driver tillväxt,

Läs mer

Näringslivsplan

Näringslivsplan 1/6 DIARIENUMMER KS/2016:216-140 Näringslivsplan 2017 2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-22, 52 Vision och mål Visionen för Burlövs kommun är att vara Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv,

Läs mer

Näringslivsstrategi 2015

Näringslivsstrategi 2015 KF 7:1 KF 7:2 KS 10:1 KF 7:3 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2015:234-003 Näringslivskontoret 1/2 Handläggare Gunilla Malm Tel. 0722-269 125 Kommunstyrelsen Näringslivsstrategi 2015 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Handlingsprogram om företagsklimat

Handlingsprogram om företagsklimat Handlingsprogram om företagsklimat Version 2014 Skapa förutsättningar för arbete o tillväxt Handlingsprogram om företagsklimatet Inriktningsmål: Senast 2015 ska Söderhamn ha ett bättre företagsklimat och

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Sida 1 av 6 Datum: 2016-03-16 Handlingsplan 2016 2017 Prioriterat område 4.1 En positiv attityd och inställning samt bättre förståelse om företagens villkor från politiker och tjänstemän i kommunens alla

Läs mer

Rapport inför möte med styrgruppen för Fyrbodals fordonskommuner - Omställningsprojektet den 7 maj 2010

Rapport inför möte med styrgruppen för Fyrbodals fordonskommuner - Omställningsprojektet den 7 maj 2010 Rapport inför möte med styrgruppen för Fyrbodals fordonskommuner - Omställningsprojektet den 7 maj 2010 Inledning Inför varje styrgruppsmöte så har vi i projektet för avsikt att i förväg sända ut en kort

Läs mer

Avesta 2020 ANDERS FRIBERG/KOMMUNDIREKTÖR

Avesta 2020 ANDERS FRIBERG/KOMMUNDIREKTÖR Avesta 2020 ANDERS FRIBERG/KOMMUNDIREKTÖR Befolkningsutveckling antal sysselsatta 31000 13000 29000 12000 27000 11000 25000 10000 23000 9000 Befolkning Sysselsatta 21000 8000 19000 7000 17000 6000 15000

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv

Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv Behovsanalys för verksamhetsområde 16 Näringsliv Styrprocessen 2017 2016-03-29 Tyresö kommun / 2016-03-21 2 (7) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde 16...3 1.1 Slutsatser - Samlad

Läs mer

Företagsklimatet i Melleruds kommun 2017

Företagsklimatet i Melleruds kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 De privata företagen i s kommun sysselsätter 2000 personer. Det ger varje år skatteintäkter på 300 miljoner. Det motsvarar 2200 förskoleplatser eller 600 sjuksköterskor.

Läs mer

Aktivitetslista Näringslivsprogrammet

Aktivitetslista Näringslivsprogrammet Sid 1 (7) Tjänsteskrivelse Aktivitetslista Näringslivsprogrammet För att klara målsättningarna i näringslivsprogrammet har följande aktivitetslista tagits fram. Den innehåller åtta stödjande mål med aktiviteter.

Läs mer

Handlingsplan näringslivsfunktionen 2019

Handlingsplan näringslivsfunktionen 2019 Handlingsplan näringslivsfunktionen 2019 *Våra invånare trivs och är stolta över sin plats *Våra invånare är delaktiga genom information och öppen dialog *Våra invånare har ett livslångt lärande *Vår kommun

Läs mer

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom olo/ i or 3Ö för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2013-xx-xx Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 EU strategiskt läge i en stark region 2 1.2

Läs mer

3. Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen

3. Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen Sid 1 (5) Tjänsteskrivelse 2016-09-07 Näringslivsprogram Näringslivsprogrammet utgår från det kommunövergripande målet Gävle kommun bidrar till att skapa goda förutsättningar för företagande och arbetstillfällen.

Läs mer

Verksamhetsplan Forum Flen ANTAGEN AV STYRELSEN DEN 27 JUNI 2019

Verksamhetsplan Forum Flen ANTAGEN AV STYRELSEN DEN 27 JUNI 2019 2019-2020 ANTAGEN AV STYRELSEN DEN 27 JUNI 2019 Inledning Forum Flen bildades januari 2006 av ett 30 tal företagare i kommunen. Idén var att skapa en lokal nätverksorganisation för en bättre samverkan

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Rozalia Weisz Handläggare 040-675 35 20 Rozalia.Weisz@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-07-05 Dnr 1701368 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Ett jämställt Skåne, Jämställdhetsstrategi

Läs mer

Företagsklimatet i Tanums kommun 2017

Företagsklimatet i Tanums kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Krokoms kommuns styrdokument

Krokoms kommuns styrdokument Näringslivsstrategi Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms kommuns

Läs mer

Samordning av Dalslandskommunernas klimatinsatser 2015-2018

Samordning av Dalslandskommunernas klimatinsatser 2015-2018 DALS-EDS KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE Kommunledningskontoret Datum: 2015-09-07 Christian Nilsson D.nr: Samordning av Dalslandskommunernas klimatinsatser 2015-2018 Bakgrund Det särskilda energieffektiviseringsstöd

Läs mer

Bilaga till Landsbygdsstrategi

Bilaga till Landsbygdsstrategi HANDLINGSPLAN VERSION 2017 Bilaga till Landsbygdsstrategi 2016-2020 Det goda livet, idag i morgon. På landet, i staden mittemellan. Handlingsplan till Landsbygdstrategi 2016-2020 Skara kommun har tagit

Läs mer

Näringslivsstrategi för Nynäshamns kommun

Näringslivsstrategi för Nynäshamns kommun Version: PA1 Revisionsdatum: 2014-06-03 Upprättad av: Aun Henriksson, Anna Eklund, Yvonne Edenmark Lilliedahl Granskad/ av Birgitta Elvås, kommunchef Revision A beslutas av: kommunfullmäktige Näringslivsstrategi

Läs mer

Människor som inte tar risker gör två större misstag per år, människor som tar risker gör två misstag per år. Peter Drucker

Människor som inte tar risker gör två större misstag per år, människor som tar risker gör två misstag per år. Peter Drucker Näringsliv Ale Människor som inte tar risker gör två större misstag per år, människor som tar risker gör två misstag per år Peter Drucker Ale har utsetts till årets klättrare i Svenskt näringslivs ranking

Läs mer

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete

Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Datum Dnr 2018-03-13 18 030 Hantering av erbjudande om grundläggande regionalt kompetensförsörjningsarbete Sammanfattning I villkorsbeslutet för 2018 erbjuder Näringsdepartementet regionalt utvecklingsansvarig

Läs mer

Norrtälje ut? Hur ser framtidens 2O4O N R R T Ä L J E kommun

Norrtälje ut? Hur ser framtidens 2O4O N R R T Ä L J E kommun N 2O4O RRTÄLJE kommun Hur ser framtidens Norrtälje ut? N 2O4O RRTÄLJE kommun Att vara en del av en växande region skapar många möjligheter Norrtälje kommun ska ta fram en översiktsplan med sikte på år

Läs mer

NÄRINGSLIVSPROGRAM LYCKSELE KOMMUN LIKSJUON KOMMUVDNA

NÄRINGSLIVSPROGRAM LYCKSELE KOMMUN LIKSJUON KOMMUVDNA NÄRINGSLIVSPROGRAM LYCKSELE KOMMUN LIKSJUON KOMMUVDNA 1 Fotografer: Agne Hörnestig: sid 1 och 8 Ingrid Sjöberg: sid 3, 5, 6, 10 och 11 123RF: sid 9 Lycksele kommun: sid 12 2 Lycksele Näringslivsråd har

Läs mer

Kommunikationsplan Blå öp och maritim näringslivsstrategi. Blå översiktsplan och maritim näringslivsstrategi 2013-2016

Kommunikationsplan Blå öp och maritim näringslivsstrategi. Blå översiktsplan och maritim näringslivsstrategi 2013-2016 Blå öp och maritim näringslivsstrategi Kommunikationsplan Blå översiktsplan och maritim näringslivsstrategi 2013-2016 Blå öp och maritim näringslivsstrategi Mål - Ansats Målgrupper Kanaler Budskap - essensen

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Svenskt Näringslivs enkätresultat Företagsklimat 2017

Svenskt Näringslivs enkätresultat Företagsklimat 2017 1(13) Jeanette Lindh Svanqvist Svenskt Näringslivs enkätresultat Företagsklimat 2017 31 000 företagare och 7 000 kommunpolitiker har tyckt till om företagsklimatet i sin kommun. Resultaten kommer sedan

Läs mer

TVG Handlingsplan 2015

TVG Handlingsplan 2015 TVG Handlingsplan 2015 Handlingsplan 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning s. 3 2. Ändamål s. 3 3. Schema över Tillväxtgruppens verksamhet 2015 s. 4 4. Verksamhetsområden s. 5 4.1. Nyföretagande s. 6

Läs mer

Företagsklimatet i Trollhättans stad 2017

Företagsklimatet i Trollhättans stad 2017 Företagsklimatet i s stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG

NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG NU BYGGER VI DESTINATIONEN GÄVLEBORG Vi vill höja kompetensen inom besöksnäringen i regionen och bredda turistutbudet för våra besökare, men också bygga en långsiktig

Läs mer

Tanums kommun. Näringslivsenheten

Tanums kommun. Näringslivsenheten Tanums kommun Näringslivsenheten En företagsam kommun 2411 företag 119 nyregistrerade företag 2016 Den mest företagsamma kommunen i Västra Götaland Vad gör Näringslivsenheten? Vi försöker på olika sätt

Läs mer

Ärende 12. Näringslivsstrategi för Karlskoga kommun

Ärende 12. Näringslivsstrategi för Karlskoga kommun Ärende 12 Näringslivsstrategi för Karlskoga kommun Tjänsteskrivelse 1 (2) 2019-06-25 2019-00299 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Åsa Holmberg Näringslivsstrategi Karlskoga kommun Sammanfattning

Läs mer

Agendan för tillväxt. Näringslivspolicy för Trelleborgs kommun Policy 1 (5) KS 2017/150

Agendan för tillväxt. Näringslivspolicy för Trelleborgs kommun Policy 1 (5) KS 2017/150 Policy 1 (5) Antagen i kommunfullmäktige datum Diarienummer 2017-05-29 KS 2017/150 Agendan för tillväxt Näringslivspolicy för Trelleborgs kommun 2017-2025 Kommunledningsförvaltningen Besöksadress Algatan

Läs mer

Näringslivsstrategi. Vision, mål, medel

Näringslivsstrategi. Vision, mål, medel Näringslivsstrategi Vision, mål, medel 2006 Visionen Med sitt annorlunda företagsvänliga klimat och förträffliga läge är Ystad den naturliga miljön för företag och familj. Huvudpunkterna i Näringslivsstrategin

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020

Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 Kommunikationsstrategi för Lokalt ledd utveckling 2014-2020 1 Bakgrund Inom EU:s budgetperiod 2014-2020 finns det flera fonder som ska skapa och driva på nationell, regional och lokal utveckling både i

Läs mer

1(8) Verksamhetsplan 2016. Förslag till styrelsen januari 2016

1(8) Verksamhetsplan 2016. Förslag till styrelsen januari 2016 1(8) Verksamhetsplan 2016 Förslag till styrelsen januari 2016 2(8) Föreningens ändamål Företag i Samverkan i Östhammars kommun har enligt stadgarna som ändamål att främja en god samverkan mellan de ideella

Läs mer

1(8) Tillväxtstrategi 2015-01-09

1(8) Tillväxtstrategi 2015-01-09 1(8) Tillväxtstrategi 2015-01-09 2(8) Inledning Älvkarleby kommun ska hitta sin plats i en värld som präglas av snabb förändring. Vi behöver förstå hur förändringarna påverkar vår tillvaro och göra strategiska

Läs mer

Uppföljning granskning av näringslivsarbetet

Uppföljning granskning av näringslivsarbetet www.pwc.se Pär Sturesson Certifierad kommunal revisor 18 februari 2014 Uppföljning granskning av näringslivsarbetet Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Syfte...

Läs mer

Aktivitetsplan för näringslivsarbetet i Österåker 2018

Aktivitetsplan för näringslivsarbetet i Österåker 2018 0 Österåker Tjänsteutlåtande Näringslivs- och utvecklingsenheten Datum 2018-04-20 Dnr KS 2018/0146 Till Kommunstyrelsen Aktivitetsplan för näringslivsarbetet i Österåker 2018 Sammanfattning Med näringslivsstrategin

Läs mer

Yttrande över remiss av motion (2016:75) om en hearing för ett bättre företagsklimat i Stockholm

Yttrande över remiss av motion (2016:75) om en hearing för ett bättre företagsklimat i Stockholm Arbetsmarknadsförvaltningen Utveckling- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-12-08 Handläggare Rebecka Hagman Telefon: 08-508 356 03 Till Arbetsmarknadsnämnden den 20 december 2016 Ärende

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

BID som samverkansform

BID som samverkansform BID som samverkansform Vad är BID? Internationell tillämpning Erfarenheter i Sverige Metod Drivkrafter Medborgardialog Hur går utvecklingen vidare i Sverige? Business Improvement District Skottland Innerstaden

Läs mer

Trollhättan-Vänersborg TillväxtAllians

Trollhättan-Vänersborg TillväxtAllians Tvåstadskommitténs plattform I plattformen från maj 2003 konstateras bland annat följande: Kommunledningarna i / Trollhättan-Vänersborg / är överens om att utveckla samarbetet sinsemellan för att ytterligare

Läs mer

Utveckling av näringslivet och företagsklimatet i glesoch landsbygdskommuner. Lägesrapport 2018

Utveckling av näringslivet och företagsklimatet i glesoch landsbygdskommuner. Lägesrapport 2018 Utveckling av näringslivet och företagsklimatet i glesoch landsbygdskommuner Lägesrapport 2018 UPPDRAGET Tillväxtverket har fått regeringens uppdrag att fördela ett särskilt stadsbidrag om 1,76 miljoner

Läs mer

Genom att arbeta tillsammans i industriell symbios är de gemensamma fördelarna större än summan av de enskilda.

Genom att arbeta tillsammans i industriell symbios är de gemensamma fördelarna större än summan av de enskilda. Ordet symbios kommer från den biologiska symbiosen i naturen där två eller fler arter utbyter material, energi eller information på ett ömsesidigt fördelaktigt sätt. I en industriell symbios utbyter de

Läs mer

Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014

Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014 Ronneby kommuns landsbygdspolitiska programs handlingsplan gällande för åren 2012-2014 Bakgrund Denna handlingsplan är kopplad till Ronneby kommuns landsbygdspolitiska program och är framtagen efter en

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

2 VERKSAMHETSPLANEN UTGÅR IFRÅN 4 medlemmarnas behov 4 analyser av Oskarshamns företagsklimat 4 SWOT-analyser av Oskarshamns näringsliv 4

2 VERKSAMHETSPLANEN UTGÅR IFRÅN 4 medlemmarnas behov 4 analyser av Oskarshamns företagsklimat 4 SWOT-analyser av Oskarshamns näringsliv 4 Verksamhetsplan FöretagsCentrums verksamhetsplan antogs av styrelsen 20 oktober 2011 och gäller tills vidare. Planen följs upp fortlöpande och revideras vid behov (senast 2013-12-12). INNEHÅLL 1 FÖRETAGSCENTRUMS

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer