Förklaringsdokument till näringslivsstrategi för Lerums kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förklaringsdokument till näringslivsstrategi för Lerums kommun"

Transkript

1 Förklaringsdokument till näringslivsstrategi för Lerums kommun

2 Förklaringsdokument till reviderad näringslivsstrategi för Lerums kommun. Beredningen för näringsliv och turism genomförde under 2011 en rad aktiviteter som tillsammans ledde fram till en näringslivsstrategi för Lerums kommun. Det var bland annat medborgardialog med fokus på näringslivsklimatet, företagsbesök, kommunbesök, skolkontakter, omvärldsbevakning, omvärldsanalys och näringslivspolitisk debatt i kommunfullmäktige. Under 2016 påbörjade förvaltningen en uppdatering av strategin tillsammans med Näringslivsrådet i Lerums kommun* och det innebar vissa förändringar i innehållet även om grunden fortfarande är densamma som togs fram Strategin i sig och de förklaringar som här ges kring målen bygger på de perspektiv, idéer och önskemål som lyfts under arbetets gång både 2011 men också i dialog med Näringslivsrådet Förklaringarna innehåller även exempel på hur kommunen skulle kunna arbeta för att nå målen. Förklaringarna till målen är kursiverade. * Näringslivsrådet består av kommunalråden, en representant ifrån beredningen för bildning, sysselsättning och näringsliv, ordförandena i kommunens olika företagarföreningar, en representant ifrån organisationen Fastighetsägarna samt berörda tjänstemän. Inflytande Inriktning: Lerums kommun ska utvärdera samt använda resultatet av relevanta undersökningar som medel för att i samverkan uppnå ett starkt Näringslivsklimat. Det finns flera olika rankingar som mäter Näringslivsklimat i Sverige. En av dessa är Svenskt Näringslivsrankingen som mäter en upplevd känsla av klimatet dvs företaget som svarar kan ha haft kontakt med kommunen men behöver inte ha haft det. En annan är SKL:s Insikts-mätning där företag som haft kontakt med kommunen i olika myndighetsfrågor får svara på frågor. Främst dessa två mätningar kommer att följas, analyseras och också beaktas i utvecklingen av kommunens näringslivsservice samt näringslivsutveckling. Det finns fler mätningar och även dessa kommer att beaktas utefter relevans. Kommunens näringslivsenhet ska vara stark och funktionell. Näringslivsenheten behöver rätt resurser för att kunna svara upp mot både näringslivets och förvaltningens behov och förväntningar. D et handlar om kompetens, befogenheter och ekonomi.

3 Näringslivsenheten ska aktivt samverka med både interna och externa aktörer. Näringslivsenheten har en viktig roll både internt och externt för samverkan och ökad förståelse mellan olika aktörer med olika roller. Förvaltningens näringslivsutveckling ska kännetecknas av: - Öppenhet - Delaktighet - Serviceanda Det betyder att kommunen ska upplevas som lätt att få kontakt med, vara delaktiga i viktiga frågor för näringslivet och att hela organisationen är en kundorienterad serviceorganisation. Näringslivsservice och myndighetsutövning riktat till företag ska alltid kännetecknas av: - God tillgänglighet - Professionellt bemötande, tilltro och lyhördhet - Hög kompetens - Rättssäkerhet Kommunens tjänstemän ska vara lätta att få kontakt med, arbeta professionellt och inneha hög kompetens inom sitt område. Man ska vara effektiv men ändå tillhandahålla mycket hög rättsäkerhet samt relevant och riktig information. Dessa parametrar mäts också i SKL:s Insiktsundersökning som är en servicemätning av kommunens myndighetsutövning. Förvaltningen ska: - Ta initiativ för att skapa mötesplatser som efterfrågas av näringslivets olika aktörer. - Stimulera aktivt nätverksbyggande Detta kan exempelvis vara olika näringslivsevenemang, företagarluncher/frukostar, temadagar, nätverksträffar och utbildningsseminarier. Evenemangen ska vara efterfrågade av näringen och främst göras i samverkan med andra aktörer. - Stödja samverkan mellan skola-näringsliv för att bland annat arbeta med framtida kompetensförsörjningsbehov. Samverkan mellan skola och näringsliv blir allt viktigare för att underlätta så att framtida kompentensbehov kan försörjas men även för att skolans behov av relevant branschkunskap kan delges framtidens elever. - Effektivitet - Tillhandahållande av relevant information

4 Kreativitet Inriktningsmål: Näringslivsarbetet är ett medel för att nå målet - arbetstillfällen för alla. Arbetet ska präglas av ett kreativt och innovativt förhållningssätt. En del i arbetet med näringslivsfrågor är att stötta utvecklingen av fler arbetstillfällen genom att företagen har möjlighet att växa, utvecklas samt att nya företag har möjlighet att etablera sig i kommunen. En annan del är som tidigare nämnts att främja kompetensförsörjningen framåt för företagen. Arbetsmarknaden ska vara till för alla dvs även personer som står längre ifrån arbetsmarknaden ska beredas plats och det är en fråga för förvaltningen att beakta ifrån olika enheter och sektorer. Kommunen ska våga satsa på innovativa framtidslösningar och visa djärvhet och kreativitet i framtidsplaneringen. Förutom djärvhet och kreativitet i grunden för näringslivspolitiken kan detta exempelvis konkretiseras genom någon form av tankesmedja eller innovationscentra eller andra kreativa lösningar för framtida näringsliv Kommunens ska samverka för att öka ett hållbart nyföretagande samt underlätta för olika befintliga företag att växa och utvecklas. Nyföretagande är viktigt på både lokal och nationell nivå för en livskraftig näringslivsutveckling. Näringslivsenheten ska verka för att det ska vara lätt att starta företag i form av att det finns stöd och vägledning att tillgå. Detta gäller även för företag som vill utvecklas och växa. Kommunens mark- och lokalförsörjningsplaner ska tydliggöras och stärka näringslivsutvecklingen samt uppmärksamma nya och kreativa arbetssätt. Det ska framgå tydligt vilken mark och vilka lokaler som finns tillgängliga för företag som vill utvecklas alternativt etablera sig i kommunen. Förvaltningen ska arbeta proaktivt för att tillgodose försörjning av både mark och lokaler genom egen försorg och i samverkan med privata aktörer. Det regionala, nationella samt globala perspektivet på näringslivsutvecklingen i Lerums kommun ska stärkas genom ett aktivt kunskapsinhämtande samt ett nära samarbete med relevanta regionala aktörer. Lerum ska samverka med regionala aktörer gällande marknadsföring, nationellt och internationellt, av kommunen som en attraktiv kommun att bo i, verka i samt besöka. Ett utökat marknadsföringsarbete kan exempelvis också kräva en marknadsföringsplan riktad till näringslivet både lokalt, nationellt och internationellt. För att kunna göra detta behövs kunskap hos organisationen som kan inhämtas ifrån andra aktörer tex BRG Business Region Göteborg, Göteborg & Co samt Turistrådet Västsverige men det finns även andra aktörer att samverka med. Näringslivsenheten ska verka som en brygga mellan det lokala näringslivet och de regionala organisationerna. Mycket kunskap finns hos de regionala aktörerna som kan vara till gagn för det lokala näringslivet att ta del av för att kunna växa och utvecklas.

5 Regionen behöver också det lokala näringslivets synpunkter och infallsvinklar för framtida utveckling. Näringslivsenheten ska vara en brygga emellan parterna. Näringslivsenheten ska skapa/främja arenor där kreativa och innovativa företag möter mer traditionella näringar. Att mötas över olika branscher i utvecklingsprojekt har visat sig framgångsrikt för kreativitet och hållbar utveckling. Näringslivsenheten ska främja och stödja sådana mötesplatser. Kommunen ska främja mångfald och särskilt stödja grupper som är underrepresenterande i kommunens aktiva nätverk. Grupper som är underrepresenterade i kommunens nätverk och samverkansprojekt eller som efterfrågar extra stöd ska identifieras och extra uppmärksammas utefter sina behov. Detta kan vara unga, nyanlända och kvinnor eller andra grupper av företagare som finns i vår kommun. Kommunen ska ligga i framkant på IT-området. Näringslivsenheten ska i linje med kommunens bredbandsstrategi bevaka den utvecklingen. Kommunen behöver satsa på moderna e-tjänster, i sin verksamhet samtidigt som man verkar för ett välutbyggt bredbandsnät som möjliggör företagande hemifrån samt mobila kontor i linje med miljövisionen. Hållbarhet Inriktningsmål: Förvaltningen ska arbeta för ett hållbart näringsliv i Lerums kommun. Lerums kommun har en vision att bli ledande miljökommun I detta arbete är det viktigt att även näringslivsutvecklingen bidrar genom att aktivt verka för ett hållbart näringsliv. Lerums kommun ska vara inkluderande och främja olika typer av företagande med fokus på en hållbar utveckling i alla tre dimensionerna. Kommunen ska aktivt arbeta för att öka samhällsansvaret (CSR - Corporate Social Responsibility) inom näringslivet. CSR handlar om företagens ansvarstagande för hållbar samhällsutveckling, såväl ekonomiskt som miljömässigt, socialt och etiskt. I linje med miljövisionen behöver dessa perspektiv lyftas och få fäste i kommunens näringsliv. Syftet är att det senare ska gå att mäta och följa upp CSR-utvecklingen i kommunen. Lerums kommun ska: - Skapa förutsättningar för kreativa arenor som kan attrahera hållbara företag. - Främja kompetensutveckling för kommunens näringsliv med fokus på hållbarhetsarbete och arbeta för att öka andelen företag som systematiskt kvalitetssäkrar sina verksamheter.

6 Detta kan ske genom satsning på affärsdriven miljöutveckling och konkretiseras exempelvis genom science park eller grönt innovationscentra. Kompetensutveckling ska ske genom utbildningar och informationsträffar eller andra utbildningsarenor. - Stötta ungt företagande med fokus på hållbarhet Genom nära samarbete med skolan och tex UF (Ung Företagsamhet) kan hållbar utveckling stödjas. Tävlingen Gröna Tråden är en aktivitet som stöttar ungas tankar och idéer om hållbar utveckling. Här finns också möjlighet att träffa unga företagare utanför skolan och stötta ett framtida näringsliv för kommunen. Den kommunala upphandlingen ska: - Förbättra möjligheterna för företag inom närområdet att bli leverantörer till kommunen. - Verka för att stimulera socialt ansvarstagande. Att arbeta aktivt med kunskapsspridande och dialog om offentlig upphandling till det lokala näringslivet ger ökade möjligheter för flera att delta. Det sociala ansvaret är en viktig del i en hållbar utveckling och detta ska arbetas vidare med inom kommunens upphandlingar för en hållbar utveckling.

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region Bilaga 1 CSR-strategi Koncernen Stockholm Business Region Sammanfattning För att systematiskt styra det sociala hållbarhetsarbetet inom Stockholms Stadshus AB och dotterbolagen har kommunfullmäktige i

Läs mer

Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv

Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv Den hållbara kommunen för hela livet! Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv Näringslivstrategi 2019-2022 2 3 Innehåll 1. Inledning och syfte 2. Vision 3. Utvecklingsområden och

Läs mer

Näringslivspolicy för Lidingö stad

Näringslivspolicy för Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2017-03-29 KS/2017:122 Näringslivspolicy för Lidingö stad 2 (8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte med näringslivspolicyn... 4 Näringslivspolicyn bygger på övergripande vision och

Läs mer

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7

Näringslivsstrategi Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige /Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 1/7 Näringslivsstrategi 2016-2022 Näringslivsstrategi Kommunfullmäktige 2016-08-25/Paragraf Dnr KA 2016/281 Sid 2/7 Innehållsförteckning

Läs mer

Näringsliv och utveckling

Näringsliv och utveckling Egengjort enkät 2016 Vad förbättrar Skinnskattebergs företagsklimat? 1. Bakgrund Anledningen till att enkäten genomfördes går att härleda till Svenskt Näringslivs årliga ranking och enkät om Svenska kommuners

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program Sida 1/5 Näringslivspolitiskt program 2016 2018 Sammanfattning Näringslivsprogrammet för Kungsbacka kommun ska fastställa en långsiktig strategi för kommunens insatser för att främja utveckling och tillväxt

Läs mer

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun

Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun Förslag 1.3 Sida 1 av 6 Datum: 2016-03-18 Nä ringslivssträtegi fö r Sötenä s kömmun 2016 2022 Antagen av fullmäktige 2016- EXEMPELBILD Sida 2 av 6 Datum: 2016-03-18 Innehållsförteckning sida 1. Inledning

Läs mer

3. Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen

3. Gävle kommun skapar de bästa förutsättningarna för företagande i jämförelse med andra kommuner i Stockholmsregionen Sid 1 (5) Tjänsteskrivelse 2016-09-07 Näringslivsprogram Näringslivsprogrammet utgår från det kommunövergripande målet Gävle kommun bidrar till att skapa goda förutsättningar för företagande och arbetstillfällen.

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Fastställd av Kommunstyrelsen 2015-05-13, 56, dnr KS 2015/65 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Plan/ Handlingsplan Näringslivsarbetet i Trosa kommun

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

Näringslivsplan för Trosa kommun

Näringslivsplan för Trosa kommun Näringslivsplan för Trosa kommun 2019-2022 Näringslivsenheten är till för företagen och för att fånga upp näringslivets behov. Näringslivsenheten är en förmedlande länk till kommunens organisation och

Läs mer

Aktivitetslista Näringslivsprogrammet

Aktivitetslista Näringslivsprogrammet Sid 1 (7) Tjänsteskrivelse Aktivitetslista Näringslivsprogrammet För att klara målsättningarna i näringslivsprogrammet har följande aktivitetslista tagits fram. Den innehåller åtta stödjande mål med aktiviteter.

Läs mer

Näringslivsstrategi Strömstads kommun

Näringslivsstrategi Strömstads kommun Strömstads kommun Näringslivsstrategi Strömstads kommun 2017-2020 Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Strategi Kommunfullmäktige Kommunledningsförvaltningen Antagen 2017-03-23 Ansvar Kommunstyrelsen

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM

REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM REMISS GÖTEBORG STADS NÄRINGSLIVSSTRATEGISKA PROGRAM 2017-11-24 www.västsvenskahandelskammaren.se Övergripande synpunkter Västsvenska Handelskammaren vill börja med att tacka för möjligheten att svara

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249

Näringslivsstrategi. för Staffanstorps kommun. Antagen av Kommunstyrelsen , Dnr 2016-KS-249 Näringslivsstrategi för Staffanstorps kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2016-10-31 136, Dnr 2016-KS-249 Innehåll 1 Inledning... 3 Ett strategiskt läge i en attraktiv region... 3 Samarbete för ett bättre

Läs mer

Näringslivspolicy för Hällefors kommun

Näringslivspolicy för Hällefors kommun Näringslivspolicy för Hällefors kommun 2(7) Innehåll 1. Syfte...2 2. Målsättning...2 2.1 Differentierat näringsliv.2 2.2 Stödja, utveckla och stimulera entreprenörsanda..3 2.3 Marknadsföring.3 2.4 Erbjuda

Läs mer

Näringslivsplan

Näringslivsplan 1/6 DIARIENUMMER KS/2016:216-140 Näringslivsplan 2017 2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-22, 52 Vision och mål Visionen för Burlövs kommun är att vara Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv,

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Plan för näringsliv och arbete

Plan för näringsliv och arbete Plan för näringsliv och arbete 2017-2018 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner. En av utmaningarna Fler jobb,

Läs mer

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt!

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! BORLÄNGE Att lyssna är en förutsättning för att leda I Centerpartiets Borlänge lyssnar politikerna på invånarna och medborgardialogen är väl utvecklad. Varje kommuninvånare

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun

Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun BOTKYRKA KOMMUN Näringslivsstrategi för Botkyrka kommun 2 [8] Näringslivsstrategi för Botkyrka Näringslivet i Botkyrka domineras av ett par tusen småföretag och

Läs mer

Agendan för tillväxt. Näringslivspolicy för Trelleborgs kommun Policy 1 (5) KS 2017/150

Agendan för tillväxt. Näringslivspolicy för Trelleborgs kommun Policy 1 (5) KS 2017/150 Policy 1 (5) Antagen i kommunfullmäktige datum Diarienummer 2017-05-29 KS 2017/150 Agendan för tillväxt Näringslivspolicy för Trelleborgs kommun 2017-2025 Kommunledningsförvaltningen Besöksadress Algatan

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise 2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5 Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk 2012-06-01 2(9) Vattenbruket i Sverige är en liten näring trots att potentialen är betydande och

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Näringslivsstrategi för Österåkers kommun 2017-2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-08-28, 8:25 Dnr: KS 2016/0150 Kommentar: Till näringslivsstrategin finns en tillhörande

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 w BARN- OCH UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM för Skövde kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 Arbetet med att ta fram barn- och ungdomspolitiskt program har skett under 2014 2015

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN SAMMANFATTNING Strömsunds Kommun skall präglas av framtidstro och goda förutsättningar för ett rikt och mångfacetterat näringsliv. NÄRINGSLIVSSTRATEGI Strömsunds kommun 2016 STRÖMSUNDS KOMMUN Innehåll

Läs mer

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet

Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista för utveckling av näringslivsklimatet Aktivitetslista Under våren 2017 har Gislaveds kommun genom intervjuer och en workshop genomfört en dialog med näringslivet. Syftet har varit att hitta

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm.

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Om en av Sveriges mest spännande företagarkommuner. Läge: Laholm berättar om fördelarna med att driva företag i Laholms kommun

Läs mer

Näringsliv, arbetsmarknad & idéburen sektor

Näringsliv, arbetsmarknad & idéburen sektor Näringsliv, arbetsmarknad & idéburen sektor Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:275) Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 2018-03-22

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER.

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. 2015-01- 29 Ida Hult om: A3 vara människa Medborgarvärldar nu och framåt MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. Vad är arbete utan anställning? Vad är

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Ärende 12. Näringslivsstrategi för Karlskoga kommun

Ärende 12. Näringslivsstrategi för Karlskoga kommun Ärende 12 Näringslivsstrategi för Karlskoga kommun Tjänsteskrivelse 1 (2) 2019-06-25 2019-00299 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Åsa Holmberg Näringslivsstrategi Karlskoga kommun Sammanfattning

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Internationell strategi - Åmåls kommun

Internationell strategi - Åmåls kommun Internationell strategi - Åmåls kommun Det internationella arbetet ska vara ett verktyg för att tillföra kompetens, erfarenhet, ekonomiska resurser och skapa framtidstro i utvecklingen av Åmåls kommuns

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Arbetsmarknad och integration Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2018-11-13 414, bildningsnämnd Status: 2018-08-28 Giltighetstid:

Läs mer

Strategisk plan 2015-2018

Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan 2015-2018 1 Strategisk plan 2015-2018 Strategisk plan för mandatperioden 2015-2018 Fastställt av: Fullmäktige 2015-06-22 52 Produktion: Kommunledningskontoret Dnr: MK KS 2015/00217 Bilder:

Läs mer

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11 Näringslivspolicy för Vallentuna kommun Näringslivspolicy Innehåll Näringslivspolicy... 1 1. Inledning... 1 2. Syfte... 1 3. Övergripande planer

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör

Näringslivsstrategi 2009-03-23. Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör Näringslivsstrategi 2009-03-23 Renée Mohlkert Näringslivs- och marknadsdirektör NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR HELSINGBORGS STAD Utifrån denna strategi ska Helsingborgs stads näringslivsarbete bedrivas. Uppdraget

Läs mer

Dialogmöten Näringslivsstrategi

Dialogmöten Näringslivsstrategi Näringslivsenheten Näringslivsstrategi Skapa engagemang genom dialog om kommunens näringslivsstrategi och om Flen som näringslivskommun Näringslivsstrategi Situationsanalys av Flen som näringslivskommun

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010-

Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010- Näringslivsprogram för Eda kommun Antaget av kommunstyrelsen 2010- Näringslivsprogram för Eda kommun Inledning Ett levande näringsliv ger arbete, trygghet och underlag till service. Därför vill kommunen

Läs mer

Vision Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden

Vision Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden Vision 2020 Länsstyrelsen Jämtlands län med sikte på framtiden Länsstyrelsens vision Tillsammans för en hållbar framtid Tillsammans för en hållbar framtid är vår vision och den ger oss samlad kraft att

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-01-24, 7 Status: Gällande Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings linkoping.se Diarienummer: KS 2016-674 Dokumentansvarig:

Läs mer

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning

för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Ragunda kommuns Integrationsstrategi 2017-2020 för inflyttning, kompetensförsörjning och social sammanhållning Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-23 1 1. Inledning Ett varmt värdskap och inkludering

Läs mer

Med sikte på framtiden

Med sikte på framtiden 1 Med sikte på framtiden och strategier för Falköpings kommun utveckling 2001 2010 Framtiden ligger inte där och väntar på oss - den är här för att skapas Fastställd av kommunfullmäktige 2001-09 24 2 BAKGRUND

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

NÄRINGSLIVSPOLITISKT PROGRAM OCH HANDLINGSPLAN 2013-2014

NÄRINGSLIVSPOLITISKT PROGRAM OCH HANDLINGSPLAN 2013-2014 NÄRINGSLIVSPOLITISKT PROGRAM OCH HANDLINGSPLAN 2013-2014 Vision för Emmaboda kommun Emmaboda skall vara den öppna, företagsamma och miljömedvetna kommunen med god tillväxt som är attraktiv för näringsliv,

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

CSR strategi för koncernen Stokab

CSR strategi för koncernen Stokab CSR Strategi för koncernen Stokab Sida 1(6) Datum 2016-04-22 Diarienr 1.3-181/2016 Handläggare Godkänd av Monica Allard Styrelsen Datum 2016-05-09 CSR strategi för koncernen Stokab Sammanfattning För att

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

Näringslivsprogram 2018

Näringslivsprogram 2018 1(5) Näringslivsprogrammets syfte Styrningen i Täby utgår från kommunens vision att Täby ska utvecklas med frihet och trygghet för en hållbar framtid. Visionen om frihet och trygghet definieras bland annat

Läs mer

Några nycklar till stöd för det lokala och regionala näringslivsarbetet. 17 november Per Sandgren, Processledare, Arena för Tillväxt

Några nycklar till stöd för det lokala och regionala näringslivsarbetet. 17 november Per Sandgren, Processledare, Arena för Tillväxt Några nycklar till stöd för det lokala och regionala näringslivsarbetet 17 november 2016 - Per Sandgren, Processledare, Arena för Tillväxt Arena för Tillväxt En oberoende plattform för lokal och regional

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program www.skelleftea.se ~ Skellefteå kommun Näringslivspolitiskt program 2019 2022 Foto: Jonas Westling 2 Inledning Skellefteå kommun ska verka för ett framsynt, jämställt, växande och attraktivt Skellefteå

Läs mer

Näringslivsstrategi. Antagen av kommunfullmäktige

Näringslivsstrategi. Antagen av kommunfullmäktige Antagen av kommunfullmäktige 2017-03-01 Näringslivsstrategi Näringslivet är en viktig del i samhället och skapar tillväxt i vår kommun. Som kommun vill vi växa och erbjuda bra service och ge goda förutsättningar

Läs mer

Handlingsplan näringslivsfunktionen 2019

Handlingsplan näringslivsfunktionen 2019 Handlingsplan näringslivsfunktionen 2019 *Våra invånare trivs och är stolta över sin plats *Våra invånare är delaktiga genom information och öppen dialog *Våra invånare har ett livslångt lärande *Vår kommun

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Krokoms kommuns styrdokument

Krokoms kommuns styrdokument Näringslivsstrategi Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms kommuns

Läs mer

Analys näringslivsklimat

Analys näringslivsklimat 1 (6) Analys näringslivsklimat 2016-2017 Sammanfattning Detta är en analys av näringslivsklimatet i Örnsköldsvik 2016 med sikte på möjliga åtgärder inom den planerade kommunala verksamheten. Som underlag

Läs mer

Bilagor till Näringslivsstrategi

Bilagor till Näringslivsstrategi Bilagor till Näringslivsstrategi 2016-2020 På landet, i staden och mittemellan - här kan företag gro och växa. Precis som för tusen år sedan. och i tusen till. För där människor trivs blomstrar affärerna.

Läs mer

Handlingsplan för näringsliv och arbete 2015-2016

Handlingsplan för näringsliv och arbete 2015-2016 Handlingsplan för näringsliv och arbete 2015-2016 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Vårt arbete börjar hos företagen. Ett starkt näringsliv skapar arbetstillfällen och intäkter till Eskilstuna.

Läs mer

Handlingsplan för ett integrerat samhälle

Handlingsplan för ett integrerat samhälle 25 maj 2016 Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Mål och syfte med handlingsplanen... 5 1.2 Avgränsning... 5 2 För ett integrerat samhälle Centrala områden 6 2.1 Värderingar och attityder... 6 2.2 Utbildning, språk

Läs mer

TVG Handlingsplan 2015

TVG Handlingsplan 2015 TVG Handlingsplan 2015 Handlingsplan 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning s. 3 2. Ändamål s. 3 3. Schema över Tillväxtgruppens verksamhet 2015 s. 4 4. Verksamhetsområden s. 5 4.1. Nyföretagande s. 6

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Strategi för näringslivssamverkan

Strategi för näringslivssamverkan Strategi för näringslivssamverkan Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se November 2016 Dnr AMN 2016-0365-01.01 3 (12) Innehåll 1 Bakgrund och syfte... 4 2 Övergripande mål... 5 3 Utgångspunkter... 5 3.1 Omvärldsbevakning...

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål

Söderhamns Besöksnäringsstrategi Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Söderhamns Besöksnäringsstrategi 2015-2020 Söderhamn är det naturliga valet som besöksmål Världens största och snabbast växande Besöksnäringen räknas som världens största och snabbast växande näring. Den

Läs mer

Reviderad 2010-05-25. Näringslivsprogram i Sala 2010-2013

Reviderad 2010-05-25. Näringslivsprogram i Sala 2010-2013 Reviderad 2010-05-25 Näringslivsprogram i Sala 2010-2013 1. Bakgrund Detta program är den gemensamma plattform som näringslivet och Sala kommun antagit för att stimulera näringslivets tillväxt och utveckling

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Näringslivsstrategi för Mora

Näringslivsstrategi för Mora Näringslivsstrategi för Mora I n n e h å l l Övergripande målsättning... 3 Specifika målsättningar till 2022... 3 Mått för uppföljning... 3 Målgrupper... 3 Strategi... 4 Fokusområden... 4 Förutsättningar...

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21, 95 Dnr: KS 2017/364 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer