Ansökan från Familjebostäder AB om subventioner för att driva trygghetsboende, Bankogatan 12-38

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ansökan från Familjebostäder AB om subventioner för att driva trygghetsboende, Bankogatan 12-38"

Transkript

1 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 5047/17 Handläggare Henrik Ehrlington Telefon: E-post: Ansökan från Familjebostäder AB om subventioner för att driva trygghetsboende, Bankogatan Förslag till beslut Fastighetsnämnden beslutar att bevilja ansökan från Familjebostäder i Göteborg AB ansökan om att inrätta ett trygghetsboende på Bankogatan till att kunna gälla 62 lägenheter med kommunala subventioner från och med första maj Sammanfattning Bedömningen av fastigheterna på Bankogatan är att de nu aktuella fastigheterna har generellt god tillgänglighet, något som är mycket positivt för ett trygghetsboende. Med vissa åtgärder från fastighetsägaren så uppfyller fastigheterna även de i övrigt ställda kraven på ett trygghetsboende för de nu sökta lägenheterna. Då det idag finns intresse från hyresgäster, fastighetsägare samt SDF Askim-Frölunda-Högsbo bedöms det finnas nog incitament för att bevilja Familjebostäders ansökan om att starta trygghetsboende med kommunala subventioner att omfatta 62 lägenheter på Bankogatan Ekonomiska konsekvenser Årlig subvention för lokal avsedd för aktiviteter och gemensamma måltider samt för personal som bemannar gemensamhetslokalen utgår med kronor x 62 lägenheter = kronor. Bidraget utbetalas kvartalsvis. Fördröjning eller inställande av utbetalning kan ske om fastighetskontoret bedömer att korrigering av verksamheten kan behöva genomföras av fastighetsägaren. Till varje faktura bilägger fastighetsägaren en förteckning över de hyresgäster och lägenheter som ingår i trygghetsboendet. Subventionen justeras årligen med den pris- och lönekompensation som fastställs i stadens budget samt den kompensation som görs för lokalkostnad. Justeringen utgår från en kostnadsfördelning mellan lönekostnad och lokalkostnad där 75 procent av subventionen följa den kompensation som görs i stadens budget för den allmänna löneökningen. Resterande del, 25 procent av subventionen, justeras med den kompensation som görs i stadens budget för lokalkostnad. Startsubvention utgår som en engångssumma med kronor x 62 lägenheter = kronor. Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 1 (5)

2 Barnperspektivet Fastighetskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Kvinnor lever generellt sett längre än män. Som en följd är kvinnor överrepresenterade inom äldreomsorgen och det finns många ensamstående äldre kvinnor. Trygghetsboende kan erbjuda ökad trygghet och samvaro. Mångfaldsperspektivet Tillskapandet av trygghetslägenheter har skett med en relativt stor geografisk spridning. Boendeformen finns i dagsläget i sju av tio stadsdelar. Invånare med annat modersmål än svenska, annan kulturell bakgrund än svensk eller personer med olika sexuell läggning, efterfrågar ibland boenden med särskild inriktning. Möjligheten att kunna flytta till trygghetsboende kan öka livskvaliteten. Trygghetsboende skapar möjligheter för personer med funktionsnedsättning att bo kvar längre i eget boende. Miljöperspektivet Trygghetsboende där många äldre bor kan spara bilresor för hemtjänstens och hemsjukvårdens medarbetare. Genom att minska antalet bilresor värnas miljön. Omvärldsperspektivet Vikten av att äldre har bra bostäder utifrån olika behov blir en allt viktigare fråga bland annat utifrån att antalet äldre kommer att öka. I Sverige finns trygghetsboende olika former runt om i landet. Beroende på förutsättningar i respektive kommun har man utformat trygghetsboende på olika sätt. Det som förefaller vara gemensamt är att det alltid finns en gemensamhetslokal och en värd som bemannar den samma. Det finns olika lösningar på hur man finansierar konceptet. Vissa kommuner väljer att arbeta med subvention lika Göteborg, i vissa kommuner tillhandahåller kommunen värden och i vissa fall delfinansieras konceptet via en extra avgift på hyran. Bilagor 1. Fysisk tillgänglighet i trygghetsboende. 2. Formkrav för lägenheter i trygghetsboende. Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 2 (5)

3 Ärendet Bakgrund Kommunstyrelsen har beslutat att införa en kommunal subvention till fastighetsägare som inrättar trygghetslägenheter i Göteborg. Den kommunala subventionen är avsedd att bidra till att täcka merkostnaden för gemensamhetslokal och trygghetsvärd. Beslut om subventioner för trygghetsboende fattas av fastighetsnämnden. Subventionen gäller för både nyproduktion och lägenheter i befintligt bostadsbestånd. Beskrivning av ärendet Familjebostäder har för avsikt, förutsatt fastighetsnämndens beslut om kommunala subventioner, att skapa ett trygghetsboende med 62 lägenheter på Bankogatan Familjebostäder driver idag ett trygghetsboende på Bankogatan 3 13 och vill knyta ett nytt trygghetsboende till området och den lokala träffpunkten. Fastigheterna Fastigheten (Järnbrott 81:4) byggdes Fastigheterna har renoverats 1992 med fokus på fysisk tillgänglighet. Det finns sedvanliga tvättstugor i markplan sopnedkast i entrén. Det finns grönområden och promenadstigar i anslutning till fastigheten. Kommunens trygghetslarm fungerar i fastigheten. Familjebostäder har för avsikt att komplettera fastighetens entréer och gemensamma ytor så att de uppfyller tillgänglighetskraven i reglementet beträffande trygghetsboende. Lägenheterna Lägenheterna i fastigheten är tidstypiska. Aktuella lägenheter har alla tillgång till hiss. Alla lägenheterna har tidstypiska badrum. De trösklar som finns i lägenheterna kommer att tas bort eller kompletteras med en tröskelramp. Ett trygghetspaket med elektroniskt tittöga, spisvakt och hjälpmedel i badrum, exempelvis stödhandtag, kommer att installeras i samtliga lägenheter som ingår i trygghetsboendet. Gemensamhetslokalen Enligt kraven för kommunala subventioner ska lägenheterna finnas samlade i anslutning till en lämplig gemensamhetslokal. I det här fallet är lokalen på Bankogatan 32. Lokalen är på 31 kvadratmeter och ska ses som ett komplement till den lokala träffpunkten där flertalet av aktiviteterna kommer att genomföras tillsammans med hyresgästerna från Bankogatan Trygghetsvärden Enligt kraven för kommunala subventioner ska det finnas personal för aktiviteter och trygghet. Familjebostäder kommer att använda den trygghetsvärd som idag arbetar på trygghetsboendet Bankogatan Det kommer vara sedvanliga arbetsuppgifter med fokus på hyresgästernas intressen där trygghetsvärden ska arbeta hälsofrämjande, uppmuntra och möjliggöra att hyresgäster träffas, skapar Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 3 (5)

4 relationer och aktiviteter tillsammans. Exempel på aktiviteter kan vara föreläsningar, bokcirklar, motion och fikastunder. Närmiljön Tillgängligheten i området bedöms som god. Spårvagn, butiker och annan kommersiell service ligger nära på Axel Dalströms torg. Stadsdelsförvaltningen har en lokal träffpunkt på Markmyntsgatan 14 vilket ligger cirka 50 meter ifrån fastigheten. Förmedling av lägenheterna De lägenheter som ingår i trygghetsboendet förmedlas via Boplats Göteborg och kommer i deras datasystem benämnas trygghetslägenheter. Lägenheterna kan endast förmedlas till personer som är 70 år eller äldre. Uppföljning Uppföljning av att fastighetsägaren följer de regler som gäller för att få kommunala subventioner för trygghetslägenheter genomförs av fastighetskontoret minst en gång per år. Familjebostäder AB kommer att hålla en förteckning där det framgår vilka lägenheter och hyresgäster som ingår i trygghetsboendet. Förteckningen uppdateras vid avgående eller tillkommande trygghetslägenheter. Fastighetskontoret kommer ta del av förteckningen i samband med utbetalning av subventionen för att se att summan regleras i förhållande till antalet trygghetslägenheter. Samråd Fastighetskontoret har stämt av Familjebostäder ansökan med SDF Askim- Frölunda-Högsbo som är mycket positiva till ett inrättande av trygghetsboende. Stadsdelsförvaltningen ser en stor vinst i att man arbetar med det befintliga beståndet och med de hyresgäster som bor där idag. Förvaltningens bedömning Bedömningen av fastigheten på Bankogatan är att den nu aktuella fastigheten har generellt god tillgänglighet, något som är mycket positivt för ett trygghetsboende. Med vissa åtgärder från fastighetsägaren så uppfyller fastigheterna även de i övrigt ställda kraven på ett trygghetsboende för de nu sökta lägenheterna. Då det idag finns intresse från hyresgäster, fastighetsägare samt SDF Askim-Frölunda- Högsbo bedöms det finnas nog incitament för att bevilja Familjebostäder ansökan om att starta trygghetsboende med kommunala subventioner att omfatta 62 lägenheter på Bankogatan Startsubventionen för tillgänglighets- och trygghetshöjande åtgärder utbetalas efter att fastighetsägaren redovisad att de är utförda. Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 4 (5)

5 Martin Öbo Erik Gedeck Fastighetsdirektör Avdelningschef Göteborgs Stad Fastighetskontoret, tjänsteutlåtande 5 (5)

6 2017 Formkrav för lägenheter i trygghetsboende Förutom de krav som ställs på den fysiska tillgängligheten i ett trygghetsboende så måste kraven enligt nedan uppfyllas för att kommunal subvention för trygghetsboende ska utgå: Fastighetsnämnden bedömer i samråd med stadsdelsnämnden att det finns behov av trygghetsboendet. Lägenheterna finns samlade i anslutning till lämplig gemensamhetslokal. Trygghetsboendet har minst 15 lägenheter. Det finns personal för aktiviteter och trygghet. Består trygghetsboendet av 15 lägenheter ska en trygghetsvärd vara tillgänglig minst 2 timmar varje vardag. Det finns lämplig gemensamhetslokal för samvaro, aktiviteter och gemensamma måltider. Lägenheterna hyrs ut till personer som fyllt 70 år. Lägenheterna förmedlas genom Boplats Göteborg. Göteborgs Stad Fastighetskontoret Box 2258 Besök: Postgatan 10 Telefon: Göteborg E-post: fastighetskontoret@fastighet.goteborg.se Telefax:

7 2017 Fysisk tillgänglighet i trygghetsboende Lagstiftningen ska säkra den fysiska tillgängligheten i badrum och kök, belysning, kontrastmarkeringar och skyltning både inne och ute, dörrautomatik för både ytterdörr och bostadskomplement, nivåskillnader med mera. Reglerna i Plan och Bygglagen (SFS 2010:900) och Boverkets byggregler (BBR) tillsammans med reglerna i Svensk Standard (SS :2006) används minimum normal nivå är krav vid nyproduktion och vid ombyggnad. Vid inrättande av trygghetsboende i befintligt fastighetsbestånd ska normal nivå inom rimliga gränser eftersträvas. Utöver de kvaliteter som föreskrivs i ordinarie regelverk för ny- och ombyggnad ska ett trygghetsboende även ha viss kompletterande utrustning för att subventioner ska utgå: Det närliggande området ska vara fysiskt tillgängligt. Svaga lutningar, hårdgjorda släta gångvägar, parkbänkar och god ljusmiljö är exempel på lämpliga kvaliteter. Sittplatser med armstöd ska finnas i nära anslutning till fastigheten. Sittplats ska finnas i entrén. Kommunens trygghetslarm ska fungera i fastigheten. Lämplig hiss ska finnas i hus med mer än ett våningsplan. I hissen ska finnas telefon för kontakt med larmoperatör m fl. Hissen skall vara utrustad med stödhandtag och sittmöjlighet. Dörrautomatik ska finnas för tunga dörrar. Tittöga eller videotelefon ska finnas i lägenheternas ytterdörr. Trösklar i lägenheterna ska tas bort eller kompletteras med tröskelramper. Badrummet ska ge möjlighet till en öppen duschplats med stödhandtag och utrymme för duschstol. Användarvänlig spisvakt ska vara installerad. I syfte att trygghetsboendet skall bidra till hyresgästens kvarboende finns några önskemål från kommunen som bör beaktas vid planeringen: Närhet finns till allmänna kommunikationer och annan service såsom dagligvarubutik, apotek och grönområde. Iordningställda ytor för olika aktiviteter finns, som exempel kan nämnas boulebana och rörelseträdgård. Det går att köra bil ända fram till entrén. Det finns möjlighet att förvara rullator/rullstol inomhus. Det finns tillgänglig balkong eller uteplats till lägenheten. Göteborgs Stad Fastighetskontoret Box 2258 Besök: Postgatan 10 Telefon: Göteborg E-post: fastighetskontoret@fastighet.goteborg.se Telefax:

Ansökan från Familjebostäder i Göteborg AB om subventioner för att utöka trygghetsboende, Kalendervägen 44, 52 och 54

Ansökan från Familjebostäder i Göteborg AB om subventioner för att utöka trygghetsboende, Kalendervägen 44, 52 och 54 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-05-16 diarienummer 6521/13 Boendeavdelningen Birgitta Thielen/Henrik Ehrlington telefon 368 10 20 / 368 10 04 e-post: birgitta.thielen@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Ansökan från Bostads AB Poseidon om subventioner för att driva trygghetsboende, Lövgärdet

Ansökan från Bostads AB Poseidon om subventioner för att driva trygghetsboende, Lövgärdet Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-05-16 diarienummer 2027/16 Boendeavdelningen Birgitta Thielen/Henrik Ehrlington telefon 368 10 20 / 368 10 04 e-post: birgitta.thielen@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Fastighetsnämndens lägesrapportering om trygghetsboende och utvärdering av regelverket

Fastighetsnämndens lägesrapportering om trygghetsboende och utvärdering av regelverket Yttrande S Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.7 Fastighetsnämndens lägesrapportering om trygghetsboende och utvärdering av regelverket En långsiktig planering av äldreomsorg och boenden för äldre är

Läs mer

Utvärdering och översyn av regelverket för kommunal subvention till trygghetsboende 2016

Utvärdering och översyn av regelverket för kommunal subvention till trygghetsboende 2016 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-02-06 diarienummer 1015/14 Boendeavdelningen Birgitta Thielen / Henrik Ehrlington telefon 368 10 20 / 368 10 04 e-post: birgitta.thielen@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Ersättning för trygghetsboende

Ersättning för trygghetsboende Program Policy Handlingsplan Riktlinje Ersättning för trygghetsboende Beslutad av Äldrenämnden 2018-06-18 DNR: AN 2018/00101/-1.3.2 2018-06-05 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Syfte... 3 Ersättning till

Läs mer

Staden ska funka för alla

Staden ska funka för alla Staden ska funka för alla - Tillgänglighet och trygghetsbostäder Henrik Ehrlington Utvecklingsledare för universell utformning Fastighetskontoret Universell utformning Universell utformning betyder sådan

Läs mer

Förslag till beslut Äldrenämnden antar riktlinjen Ersättning för trygghetsboende.

Förslag till beslut Äldrenämnden antar riktlinjen Ersättning för trygghetsboende. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-05-22 Sida 1 (1) Diarienr AN 2018/00101-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman Epost: maria.boman@vasteras.se Kopia till Teknik och fastighetsförvaltningen Stadsledningskontoret

Läs mer

Bilaga 4: Kriterier för trygghetsboende och seniorboende

Bilaga 4: Kriterier för trygghetsboende och seniorboende 2016-03-24 1 (5) Bilaga 4: Kriterier för trygghetsboende och seniorboende Kriterier för trygghetsboende Fastighetsägare får ej diskriminera vid tecknande av hyresavtal utifrån till exempel etnicitet, religion,

Läs mer

Birgitta Thielen, fastighetskontoret BOENDEUTVECKLING BOENDEUTVECKLING

Birgitta Thielen, fastighetskontoret BOENDEUTVECKLING BOENDEUTVECKLING Birgitta Thielen, fastighetskontoret BOENDEUTVECKLING BOENDEUTVECKLING Fakta Göteborg Politiskt styre: S, MP, V och FI Folkmängd: 540 132 invånare (30/9-2014) Ökning av folkmängd 2013: 7 182 invånare 10

Läs mer

Kriterier för subventionering av trygghetsbostäder i Uppsala kommun

Kriterier för subventionering av trygghetsbostäder i Uppsala kommun ÄLDRENÄMNDEN Handläggare Datum Diarienummer Daniel Karlsson 2009-11-05 ALN-2018-0020.30 Reviderad 2010-09-14 Reviderad 2012-06-21 Reviderad 2018-02-01 Kriterier för subventionering av trygghetsbostäder

Läs mer

TRYGGHETSBOENDE RIKTLINJER HÖGANÄS KOMMUN

TRYGGHETSBOENDE RIKTLINJER HÖGANÄS KOMMUN 2016-11-16 1 (5) SN/2013/71 RIKTLINJER TRYGGHETSBOENDE Ett trygghetsboende är ett vanligt boende med egen lägenhet med hög tillgänglighet samtidigt som det finns gemensamhetsutrymmen för social samvaro

Läs mer

TRYGGHETSBOENDE LULEÅ

TRYGGHETSBOENDE LULEÅ LULEÅ KOMMUN 1(6) TRYGGHETSBOENDE LULEÅ BAKGRUND Kommunfullmäktige i Luleå behandlade i maj 2010 utredningsrapporten Planering för bostäder för äldre i Luleå och beslutade att en genomförandeplan skulle

Läs mer

T-märkning. tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd

T-märkning. tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd T-märkning tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Bakgrund Göteborgs Stad har i samverkan med privata och kommunala aktörer inom bostadssektorn tagit fram ett verktyg för att inventera stadens bostadsbestånd

Läs mer

Riktlinjer för subventionering av trygghetsboende

Riktlinjer för subventionering av trygghetsboende 1[7] Referens Emma Åberg Mottagare Vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer för subventionering av trygghetsboende Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutad: 2015-06-09 Dokumentet gäller

Läs mer

Riktlinjer för trygghetsboende i Helsingborgs stad

Riktlinjer för trygghetsboende i Helsingborgs stad HELSINGBORGS STAD Sammanträdesdatum 21 mars 2012 Vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer för trygghetsboende i Helsingborgs stad Bakgrund I november 2007 fattade vård- och omsorgsnämnden beslut om trygghetsboende

Läs mer

Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd

Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Tillgänglighet i befintligt bostadsbestånd Bakgrund Det behövs en gemensam definition inom Göteborgs Stad av vad som kan definieras som en tillgänglig bostad. Tillgänglighet är en faktor för att möjliggöra

Läs mer

Policy för kommunal medfinansiering av trygghetsboenden

Policy för kommunal medfinansiering av trygghetsboenden Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen Uno Jonsson uno.jonsson@harnosand.se POLICY Datum 2013-05-27 Diarienummer 2013 000027 Policy för kommunal medfinansiering av trygghetsboenden cessägare Dokumentnamn

Läs mer

Kriterier för subventionering av trygghetsbostäder i Uppsala kommun

Kriterier för subventionering av trygghetsbostäder i Uppsala kommun ÄLDRENÄMNDEN Handläggare Datum Diarienummer Kjell Holm 2009-11-05 ALN-2009-0160 Thomas Eriksson Reviderad 2010-09-14 Reviderad 2012-06-21 Kriterier för subventionering av trygghetsbostäder i Uppsala kommun

Läs mer

Kriterier för uppförande av trygghetsboenden i Ängelholms kommun

Kriterier för uppförande av trygghetsboenden i Ängelholms kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-02-14 SN 30 Dnr 2012/11 Kriterier för uppförande av trygghetsboenden i Ängelholms kommun Ärendebeskrivning Behovet av trygghetsboenden i Ängelholms kommun är

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

Fastighetskontorets implementering av och förberedelse inför ny lag om bostadsanpassningsbidrag

Fastighetskontorets implementering av och förberedelse inför ny lag om bostadsanpassningsbidrag Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-11 Diarienummer 3090/18 Handläggare Annika Jenefeldt / Malin Josefsson Telefon: 031-368 10 30 / 031-368 10 40 E-post: annika.jenefeldt@fastighet.goteborg.se

Läs mer

TRYGGHETSBOENDE LULEÅ

TRYGGHETSBOENDE LULEÅ Bilaga 1 Beslutat i kommunfullmäktige 2017-06-19 127 2017/197 1.3.1.3 TRYGGHETSBOENDE LULEÅ BAKGRUND Kommunfullmäktige i Luleå behandlade i maj 2010 utredningsrapporten Planering för bostäder för äldre

Läs mer

Bostäder för äldre. Socialtjänstens och stadsbyggnadskontorets gemensamma fokus Om Göteborgs stads arbetssätt

Bostäder för äldre. Socialtjänstens och stadsbyggnadskontorets gemensamma fokus Om Göteborgs stads arbetssätt Bostäder för äldre Socialtjänstens och stadsbyggnadskontorets gemensamma fokus Om Göteborgs stads arbetssätt 2019-05-06 Utveckla Aktörer i stadens bostadssociala verksamhet Socialtjänsten 10 stadsdelar

Läs mer

Äldres boende. Lägesrapport april Birgitta Branegård Peter Öste Kommunstyrelsens uppdrag, KS , dnr 1326/09

Äldres boende. Lägesrapport april Birgitta Branegård Peter Öste Kommunstyrelsens uppdrag, KS , dnr 1326/09 Äldres boende Kommunstyrelsens uppdrag, KS 2010-0609, dnr 1326/09 Lägesrapport april 2013 Birgitta Branegård Peter Öste 031-368 10 39 031-368 10 23 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning...

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 5298/18 Handläggare Emely Magdalena Lundahl Telefon: 368 09 77 E-post: emely.magdalena.lundahl@fastighet.goteborg.se Medgivande att

Läs mer

REGION GOTLANDS REGELVERK FÖR STÖD TILL TRYGGHETSBOENDEN

REGION GOTLANDS REGELVERK FÖR STÖD TILL TRYGGHETSBOENDEN Författningssamling för Region Gotland REGION GOTLANDS REGELVERK FÖR STÖD TILL TRYGGHETSBOENDEN Antaget av regionfullmäktige 2017-06-19, 91. Detta dokument innehåller definitioner, organisation, förmedling

Läs mer

Äldres boende Strategier och ramverk för mellanboendeformer för äldre i Göteborgs stad

Äldres boende Strategier och ramverk för mellanboendeformer för äldre i Göteborgs stad Äldres boende Strategier och ramverk för mellanboendeformer för äldre i Göteborgs stad KS-uppdrag där fastighetskontoret i samverkan med övriga aktörer tagit fram en handlingsplan och förslag till subventioner

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för rivning uppskattas till ca 250 tkr och bekostas av exploateringen.

Ekonomiska konsekvenser Kostnaden för rivning uppskattas till ca 250 tkr och bekostas av exploateringen. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-23 Diarienummer 6684/15 Handläggare Mikaela Löndén Telefon:031-368 10 72 E-post: mikaela.londen@fastighet.goteborg.se Rivning av byggnad inom Sandarna

Läs mer

Bostäder att bo kvar i vad föreslås? Tillgänglighet i befintligt bestånd strategiskt tänk. Ylva Sandström, 19 januari 2016

Bostäder att bo kvar i vad föreslås? Tillgänglighet i befintligt bestånd strategiskt tänk. Ylva Sandström, 19 januari 2016 Bostäder att bo kvar i vad föreslås? Tillgänglighet i befintligt bestånd strategiskt tänk Ylva Sandström, 19 januari 2016 Innehåll Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer, SOU 2015:85

Läs mer

Äldres boende. En handlingsplan för att möta äldres skiftande bostadsbehov

Äldres boende. En handlingsplan för att möta äldres skiftande bostadsbehov Äldres boende En handlingsplan för att möta äldres skiftande bostadsbehov Äldres boende 1. Öka kunskapen 2. Öka normaliseringen 3. Ökad tillgänglighet 4. Öka antalet mellanboenden 1:1 Utveckla behovsanalysen

Läs mer

Yttrande över revisionsredogörelse 2017

Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-15 Diarienummer 1760/18 Handläggare Peter Kim Telefon: E-post: peter.kim@fastighet.goteborg.se Yttrande över revisionsredogörelse 2017 Förslag till

Läs mer

Göteborgsförslag [582] Trygga kontraktsformer för kollektiv/bogemenskaper med gemensamt hushåll

Göteborgsförslag [582] Trygga kontraktsformer för kollektiv/bogemenskaper med gemensamt hushåll Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 0513/18 Handläggare Sonia Gallo Telefon: 031-368 11 28 E-post: sonia.gallo@fastighet.goteborg.se Göteborgsförslag [582] Trygga kontraktsformer

Läs mer

Micasa Fastigheter i Stockholm AB. Ett boende att se fram emot

Micasa Fastigheter i Stockholm AB. Ett boende att se fram emot Micasa Fastigheter i Stockholm AB Ett boende att se fram emot 1 Tryggt boende med hög standard Det ska vara skönt att komma hem. Här ska finnas möjlighet till vila och ro men det skall också vara en funktionell

Läs mer

Riktlinjer för trygghetsboende för äldre i Karlskrona kommun

Riktlinjer för trygghetsboende för äldre i Karlskrona kommun Dokumenttyp Diarienummer Beslutat av Beslutsdatum, ärende Reviderat datum Riktlinje 2013.38.739 2013-03-27 Handläggare Befattning Direkt telefon Bilagor Antal sidor Sirpa Hjelm Kvalitetsutvecklare 0455-30

Läs mer

En tillgänglig stad för alla. En tillgänglig stad för alla. 22 juni maj 2017

En tillgänglig stad för alla. En tillgänglig stad för alla. 22 juni maj 2017 En tillgänglig stad för alla En tillgänglig stad för alla 22 juni 2017 22 maj 2017 Andreas Johansen, Maria Bernström Printz Utvecklingsenheten, Birgitta Thielen, Fastighetskontoret Maria Printz Utvecklingsenheten,

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3312/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Information om ansökan av subvention till värd/- värdinna samt delfinansiering av gemensamhetsytor i trygghetsboende inom Umeå kommun

Information om ansökan av subvention till värd/- värdinna samt delfinansiering av gemensamhetsytor i trygghetsboende inom Umeå kommun Information om ansökan av subvention till värd/- värdinna samt delfinansiering av gemensamhetsytor i trygghetsboende inom Umeå kommun Trygghetsboende ska ses en del av utbudet av bostäder i kommunen där

Läs mer

Ett boende att se fram emot

Ett boende att se fram emot Ett boende att se fram emot Micasa Fastigheter i Stockholm AB en del av Stockholms stad Ett fastighetsbolag där hyresgästen står i centrum Stockholms stad har valt att samla alla sina omsorgsfastigheter

Läs mer

Nybyggnation av gruppbostad för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden, kvarter 7, Algoritmen

Nybyggnation av gruppbostad för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden, kvarter 7, Algoritmen Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-05-24 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 08-508 09 035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2017-06-15 Nybyggnation

Läs mer

BOENDE FÖR ÄLDRE TRYGGHETSBOENDE I MJÖLBY KOMMUN

BOENDE FÖR ÄLDRE TRYGGHETSBOENDE I MJÖLBY KOMMUN BOENDE FÖR ÄLDRE TRYGGHETSBOENDE I MJÖLBY KOMMUN EN TRYGGARE BOENDEFORM FÖR ÄLDRE En lägenhet i ett trygghetsboende passar dig som känner att du vill ha ett bekvämt och mer tillgängligt boende. Bor du

Läs mer

Hur Göteborgs Stad arbetar för att alla ska kunna resa och röra sig i staden

Hur Göteborgs Stad arbetar för att alla ska kunna resa och röra sig i staden Hur Göteborgs Stad arbetar för att alla ska kunna resa och röra sig i staden Henrik Ehrlington Utvecklingsledare för universell utformning Var brukar resan börja? 2 Var brukar resan börja? Hemma! 3 Verktyg

Läs mer

Tunets trygghetsboende Plan för genomförande

Tunets trygghetsboende Plan för genomförande BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-01-29 SDN 2010-02-11 Handläggare: Monica Mårdén Telefon: 08-508 06 322 Till Bromma stadsdelsnämnd Tunets trygghetsboende Plan för

Läs mer

Kriterier för trygghetsboende i Eskilstuna kommun

Kriterier för trygghetsboende i Eskilstuna kommun L E-t-ita*rrna dan ctnlfr Frisfaden 2014-01-03 1 (5) KSKF/2O13:508 Eskilstuna kommun Kriterier för trygghetsboende i Eskilstuna kommun Att möjliggöra kvarboende tir ett av de äldrepolitiska målen i Eskilstuna

Läs mer

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun

Begäran om uppdrag till kontoret att sälja fastigheter för småhusändamål inom Göteborgs kommun Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-08 Diarienummer 1405/18 Handläggare Anders Stenlund Telefon: 031 368 12 18 E-post: anders.stenlund@fastighet.goteborg.se Begäran om uppdrag till kontoret

Läs mer

INFORMATION OM BIDRAG FÖR. Bostadsanpassning

INFORMATION OM BIDRAG FÖR. Bostadsanpassning INFORMATION OM BIDRAG FÖR Bostadsanpassning Vad är bostadsanpassningsbidrag? Bostadsanpassningsbidrag är ett kommunalt bidrag som riktar sig till dig som har en funktionsnedsättning. Med stöd av bostadsanpassningsbidraget

Läs mer

Förslag till riktlinjer för trygghetsboende. Enköpings kommun

Förslag till riktlinjer för trygghetsboende. Enköpings kommun Förslag till riktlinjer för trygghetsboende Enköpings kommun 2017 Yulia Innehåll: Inledning 3 Beskrivning av boendeformen 5 Riktlinjer 7 Dokumentversion: 2016-11-18 Getty Images Inledning Enköpings kommun

Läs mer

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Uppsägning av tomträtt Backa 168:1 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1759/18 Handläggare Jonny Wigrup Telefon: 031-368 13 16 E-post: jonny.wigrup@fastighet.goteborg.se Uppsägning av tomträtt Backa 168:1

Läs mer

Bättre boende för äldre och anhöriga med gemenskap, tillgänglighet & välfärdsteknologi

Bättre boende för äldre och anhöriga med gemenskap, tillgänglighet & välfärdsteknologi Bättre boende för äldre och anhöriga med gemenskap, tillgänglighet & välfärdsteknologi Ulrica Björner Senior Göteborg Marianne Hermansson Senior Göteborg Gammal och fri Göteborgs stad har påbörjat ett

Läs mer

Bidrag för att anpassa din bostad

Bidrag för att anpassa din bostad Fastighetskontoret Bidrag för att anpassa din bostad Ny lag om bostadsanpassningsbidrag www.goteborg.se/bostadsanpassningsbidrag Bidrag för att anpassa din bostad En ny lag om bostadsanpassnings bidrag

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Darvik (L) om fler små bostäder (Attefallshus) i småhusområdena

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Darvik (L) om fler små bostäder (Attefallshus) i småhusområdena Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-02-08 Diarienummer 5979/15 Analys och utredning Lars-Gunnar Krantz Telefon: 368 12 16 E-post: lars-gunnar.krantz@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott

Avtal för förvärv och överlåtelse av mark för bussdepå inom detaljplan för Stadsutveckling vid Järnbrottsmotet inom stadsdelen Järnbrott Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-24 Diarienummer 2632/16 Handläggare Namn: Helena Pyk Telefon: 368 11 63 E-post: helena.pyk@fastighet.goteborg.se Avtal för förvärv och överlåtelse av

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Karlsson Daniel ALN Revidering av nämndens kriterier för subventioner till trygghetsbo städer

Handläggare Datum Diarienummer Karlsson Daniel ALN Revidering av nämndens kriterier för subventioner till trygghetsbo städer upp19,12 ÄLDREFÖRVALTNINGEN 7, Handläggare Datum Diarienummer Karlsson Daniel 2018-01-08 ALN-2018-0020.30 Äldrenämnden Revidering av nämndens kriterier för subventioner till trygghetsbo städer Förslag

Läs mer

Information om investeringsstöd till äldrebostäder. Särskilda boendeformer för äldre Trygghetsbostäder

Information om investeringsstöd till äldrebostäder. Särskilda boendeformer för äldre Trygghetsbostäder Information om investeringsstöd till äldrebostäder Särskilda boendeformer för äldre Trygghetsbostäder Bakgrund Denna information beskriver översiktligt reglerna för investeringsstöd till äldrebostäder.

Läs mer

BOENDE FÖR ÄLDRE TRYGGHETSBOENDE I MJÖLBY KOMMUN

BOENDE FÖR ÄLDRE TRYGGHETSBOENDE I MJÖLBY KOMMUN BOENDE FÖR ÄLDRE TRYGGHETSBOENDE I MJÖLBY KOMMUN EN TRYGGARE BOENDEFORM FÖR ÄLDRE En lägenhet i ett trygghetsboende passar dig som känner att du vill ha ett bekvämt och mer tillgängligt boende. Bor du

Läs mer

Kriterier för trygghetsboende. Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19

Kriterier för trygghetsboende. Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19 Kriterier för trygghetsboende Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19 Övergripande kriterier Trygghetsboende ska bestå av hyreslägenheter. Trygghetsboende innefattar ett socialt innehåll med

Läs mer

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen

Inhyrning av lokaler för nytt stadsdelskontor SDN Norra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-06-02 Diarienummer 0936/13 Lokalsekretariatet Stadsutveckling Johan Nyström Telefon 031-368 02 35 E-post: johan.nystromstadshuset.goteborg.se Inhyrning av lokaler för nytt

Läs mer

Äldres boende 2. En handlingsplan för att möta äldres skiftande bostadsbehov

Äldres boende 2. En handlingsplan för att möta äldres skiftande bostadsbehov Äldres boende 2 En handlingsplan för att möta äldres skiftande bostadsbehov Äldres boende 2 1. Öka kunskapen 2. Öka normaliseringen 3. Öka tillgängligheten 4. Öka antalet mellanboenden 1:1 Utveckla behovsanalysen

Läs mer

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5855/14

Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden diarienummer 5855/14 Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-12-15 diarienummer 5855/14 Strategisk Planering Anna Olsson telefon 368 11 88 e-post: anna.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder vid Kortedala

Läs mer

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center

Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Äldreforskningens hus Stiftelsen Äldrecentrum och Aging Research Center Forskning, utredning och utveckling i frågor som rör äldre och åldrande inom: geriatrisk medicin, folkhälsa psykologi, socialgerontologi,

Läs mer

Intresse trygghetsboende Göteborgs Stad

Intresse trygghetsboende Göteborgs Stad Intresse trygghetsboende Göteborgs Stad RAPPORT DECEMBER 0 David de Courcy ScandInfo Marketing Research, Pnr: Innehållsförteckning Inledning Bakgrund och syfte Målgrupp och metod Frågeområden Delgrupper

Läs mer

Familjebostäder är en. 60 år. Hos oss bor ca göteborgare Vi förvaltar och utvecklar lägenheter. 60 procent av våra lägenheter är ettor

Familjebostäder är en. 60 år. Hos oss bor ca göteborgare Vi förvaltar och utvecklar lägenheter. 60 procent av våra lägenheter är ettor Hos oss bor ca 33 000 göteborgare Vi förvaltar och utvecklar 18 000 lägenheter Familjebostäder är en 60 procent av våra lägenheter är ettor och del tvåor av Göteborg sedan 60 år Familjebostäder grundades

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Statligt stöd till bostäder för äldre

Statligt stöd till bostäder för äldre Statligt stöd till bostäder för äldre Syfte Syftet med stödet är att främja en ökning av antalet bostäder för äldre Det ska byggas fler bostäder för äldre, både traditionella särskilda boendeformer men

Läs mer

Ansökan om bidrag för bostadsanpassning

Ansökan om bidrag för bostadsanpassning Ansökan om bidrag för bostadsanpassning Fylls i av Stadsbyggnadskontoret Sänds till Stadsbyggnadskontoret Bostadsanpassningsbidrag 851 85 SUNDSVALL Ansökan avser Nybyggnad Om-/tillbyggnad Återtag 1. PERSONUPPGIFTER,

Läs mer

Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Andréa Hellsberg, sekreterare

Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Andréa Hellsberg, sekreterare 1 (5) TINGSRYDS KOMMUN Kommunala Pensionärsrådet Sammanträdesdatum 2009-11-18 Plats Sammanträdesrum Åsnen, Torggatan 12, Tingsryd Tid Onsdagen den 18 november 2009, kl. 13.30 15.30. Närvarande Göran Andersson,

Läs mer

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård

Markanvisning för förskola och studentbostäder vid Kungsladugårdsskolan i stadsdelen Kungsladugård Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3173/14 Handläggare Fredrik Olsson Telefon: 031 368 09 52 E-post: fredrik.olsson@fastighet.goteborg.se Markanvisning för förskola och

Läs mer

Till dig som har fått ett avslag på din ansökan

Till dig som har fått ett avslag på din ansökan Till dig som har fått ett avslag på din ansökan Äldreomsorg i Hägersten-Liljeholmen Till dig som har fått ett avslag på din ansökan Du har fått denna information eftersom du har fått ett avslag på din

Läs mer

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer:

I föreliggande detaljplaneförslag uppfylls nedanstående ambitioner enligt stadens riktlinjer: Sida 1 (5) Checklista Antas i kommunfullmäktige Detaljplanens namn: Dnr: 2013-09481 Stadsdel: Kista Svar senast: 2016-02-01 Syfte och huvuddrag Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett detaljplaneförslag

Läs mer

Förslag till beslut om omvandling av Långbrobergs trygghetsboende i kv. Svalrocken 17 i Älvsjö till seniorboende

Förslag till beslut om omvandling av Långbrobergs trygghetsboende i kv. Svalrocken 17 i Älvsjö till seniorboende Tjänsteutlåtande Styrelsen 2014-04-24 Ärende 18 Dnr 2014 0374 Sid. 1 (5) 2014-03-26 Handläggare: Gunnar Kempe Telefon: 08 508 360 61 Till Styrelsen för Micasa Fastigheter Förslag till beslut om omvandling

Läs mer

rsoverkets " FÖRFATTNINGSSAMLING

rsoverkets  FÖRFATTNINGSSAMLING rsoverkets " FÖRFATTNINGSSAMLING Boverkets föreskrifter om ändring av verkets nybyggnadsregler (föreskrifter och allmänna råd); SFS 1993:21 NR4 Utkom från trycket den 7 juni 1993 beslutade den 29 april

Läs mer

Delrapport från Äldreboendeutredningen Remissvar

Delrapport från Äldreboendeutredningen Remissvar Bromma stadsdelsförvaltning Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 291-16-1.5.1. Sida 1 (10) SDN 2016-08-25 2016-07-04 Handläggare Monica Mården Anna-Lena Yngvesson Till Bromma stadsdelsnämnd Förvaltningens

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

ANGÅENDE REMISSEN OM INRÄTTANDE AV TRYGGHETSBOENDE I STOCKHOLM STAD

ANGÅENDE REMISSEN OM INRÄTTANDE AV TRYGGHETSBOENDE I STOCKHOLM STAD 8 PH 2 KOMMUNSTYRELSEN H \\JJm X l nnrn^-rrim DATUM: 2009-06-23 ifi \~y «9 ALDREROTELN * n -Q* SÖHRKMALMS TA - STADSni:LSi : öi;\v\ltkin(j Ink 20fl t ) -06-2 4 ^ berörd remissinstans ANGÅENDE REMISSEN

Läs mer

Markanvisning av bostäder med mera vid Guldmyntsgatan

Markanvisning av bostäder med mera vid Guldmyntsgatan Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2014-02-10 diarienummer 4975/11 Avdelningen Strategisk planering Sofie Bårdén telefon 368 11 92 e-post: sofie.barden@fastighet.goteborg.se Markanvisning av bostäder

Läs mer

Äldre är bra hyresgäster! Men var ska de bo?

Äldre är bra hyresgäster! Men var ska de bo? Äldre är bra hyresgäster! Men var ska de bo? Allt fler äldre en stor möjlighet Du och alla inom fastighetsbranschen står inför en utmaning och en stor möjlighet. Snart är var fjärde svensk över 65 år och

Läs mer

Enkätsvar från åldrarna 65+ Sidan 1 av 5

Enkätsvar från åldrarna 65+ Sidan 1 av 5 / Enkätsvar från åldrarna 65+ Sidan 1 av 5 Ålder 65-69 år 31.1% (201) 70-74 år 30.4% (197) 75-80 år 20.7% (134) 80-85 år 16.7% (108) Ej svarat 1.1% (7) Kön Kvinna 50.2% (325) Man 44.7% (289) Ej svarat

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Förslag till beslut I fastighetsnämnden

Förslag till beslut I fastighetsnämnden Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2019-02-04 Diarienummer 0417/08 Handläggare Emma Eliasson Telefon:031-368 10 70 E-post: emma.eliasson@fastighet.goteborg.se Förlängning och förändring av markanvisning

Läs mer

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se

Bo bra på äldre dar. Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013. Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bo bra på äldre dar 1 Eldre og bolig, Bergen 16 oktober 2013 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Bakgrund 2 Nästan 20% av Sveriges befolkning har fyllt 65 år och antal och andel

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden.

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1067/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Ekonomisk analys av projektet Gôrbra för äldre

Ekonomisk analys av projektet Gôrbra för äldre Ekonomisk analys av projektet Gôrbra för äldre Charlotte Karlsson charlotte.karlsson@se. pwc.com 010-212 46 50 Bakgrund - Vad är Gôrbra för äldre? - Fakta om fastigheterna 2 Om Gôrbra för äldre Försöksområdesprojekt

Läs mer

Genomförandeärende för bostäder för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden detaljplan 1, kvarter 4 och 6

Genomförandeärende för bostäder för personer med funktionsnedsättning i Hagastaden detaljplan 1, kvarter 4 och 6 Norrmalms stadsdelsförvaltning Socialtjänstavdelningen Sida 1 (7) 2014-02-25 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 08 508 09 035 Maria Cameron Telefon: 08-508 09 077 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Genomförandeärende

Läs mer

Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs Fotbollsförbund med flera

Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs Fotbollsförbund med flera Ärende nr 6 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-01-25 Diarienummer 0858/15 Samordning Anton Flöisbon Telefon 031-368 21 55 E-post: anton.floisbon@ioff.goteborg.se Ansökan om utvecklingsbidrag från Göteborgs

Läs mer

Bostadsanpassnings bidrag

Bostadsanpassnings bidrag Bostadsanpassnings bidrag Information om bidrag till bostadsanpassning Lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag Bostadsanpassningsbidrag kan sökas hos kommunen och är ett kontantbidrag till dig som

Läs mer

BOSTADSANPASSNING. Information till dig som vill ansöka om bostadsanpassningsbidrag

BOSTADSANPASSNING. Information till dig som vill ansöka om bostadsanpassningsbidrag BOSTADSANPASSNING Information till dig som vill ansöka om bostadsanpassningsbidrag Vad är bostadsanpassning? Bostadsanpassningsbidrag är ett ekonomiskt bidrag som kommunen lämnar till dig med funktionsnedsättning

Läs mer

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden

Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Styrelsehandling nr 14 2017 02 10 Samverkansuppdrag mellan Förvaltnings AB Framtiden, Fastighetsnämnden, Byggnadsnämnden och Trafiknämnden Med utgångspunkt från Kommunfullmäktiges mål att Framtiden ska

Läs mer

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde

Ersättningsbelopp 2017 för fristående verksamhet inom stadsdelssektorns utbildningsområde Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-28 Diarienummer 0070/16 Välfärd och Utbildning Avdelningen för Utbildning, Barn och Unga, Folkhälsa Hanna Wik Telefon 031-368 02 12 E-post: hanna.wik@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Tillgänglighetsinventeringar av befintligt bostadsbestånd - strategiskt tänk. Ylva Sandström, februari 2014

Tillgänglighetsinventeringar av befintligt bostadsbestånd - strategiskt tänk. Ylva Sandström, februari 2014 Tillgänglighetsinventeringar av befintligt bostadsbestånd - strategiskt tänk Ylva Sandström, februari 2014 Alla får funktionsnedsättningar med ökande ålder av synen av balansen av kraft och energi vid

Läs mer

Markreservation samt ansökan om planbesked för bostäder vid Hammarkroken inom stadsdelen Hjällbo

Markreservation samt ansökan om planbesked för bostäder vid Hammarkroken inom stadsdelen Hjällbo Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-11-26 Diarienummer 4903/18 Handläggare Anton Lindström Telefon: 031-368 11 74 E-post: anton.lindstrom@fastighet.goteborg.se Markreservation samt ansökan

Läs mer

Genomförandeplan Boende för äldre i Luleå Leif Wikman Det goda boendet på äldre dar PRO 2013-03-14 Wikman-konsult AB

Genomförandeplan Boende för äldre i Luleå Leif Wikman Det goda boendet på äldre dar PRO 2013-03-14 Wikman-konsult AB Genomförandeplan Boende för äldre i Luleå Leif Wikman Det goda boendet på äldre dar PRO 2013-03-14 Wikman-konsult AB Äldre Äldreomsorg Planera morgondagens bostäder för gårdagens ungdomar. Med både hjärta

Läs mer

NYPRODUKTION KUNGSHÖGA TRYGGHETSBOENDE

NYPRODUKTION KUNGSHÖGA TRYGGHETSBOENDE NYPRODUKTION KUNGSHÖGA TRYGGHETSBOENDE - 24 NYA LÄGENHETER MED INFLYTTNING OKTOBER 2019 KUNGSHÖGA TRYGGHETSBOENDE En tryggare boendeform Mjölby kommun har tillsammans med Bostadsbolaget skapat ett unikt

Läs mer

Rapport Inventering av fysisk tillgänglighet i flerbostadshus

Rapport Inventering av fysisk tillgänglighet i flerbostadshus Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 5090/15 Boendeavdelningen Birgitta Thielen telefon 368 10 20 e-post: birgitta.thielen@fastighet.goteborg.se Rapport Inventering av fysisk

Läs mer

Förslag till revidering av HANDLÄGGNINGSRUTINER FÖR ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG. Antagen av bygg- och miljönämnden 2012-02-21 7

Förslag till revidering av HANDLÄGGNINGSRUTINER FÖR ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG. Antagen av bygg- och miljönämnden 2012-02-21 7 Förslag till revidering av HANDLÄGGNINGSRUTINER FÖR ANSÖKAN OM BOSTADSANPASSNINGSBIDRAG Antagen av bygg- och miljönämnden 2012-02-21 7 Texten i dessa handläggningsrutiner för bostadsanpassningsbidrag följer

Läs mer

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden

Inhyrning och kostnader för lokal för ett nytt världslitteraturhus i Gamlestaden Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-04-03 Diarienummer: N132-0347/13 Sektor Kultur och fritid Eeva Bolin, Lena Svärd, Ulla Andreasson Telefon: 365 00 00 E-post: ulla.andreasson@ostra.goteborg.se Inhyrning

Läs mer

Samråd i fråga om försäljning av fastigheten Vårdaren 2

Samråd i fråga om försäljning av fastigheten Vårdaren 2 Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2016:304-107 2016-05-17 1/2 Samråd i fråga om försäljning av fastigheten Vårdaren 2 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. godkänna Strängnäs Fastighets

Läs mer

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD)

Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) Planerade trygghetsboenden i Solna Samuel Klippfalk, kommunalråd (KD) 2016-11-29 Agenda Solna stad i korthet Solna stads första trygghetsboende tankar kring utformning och funktion Upplägg kring trygghet

Läs mer

Bostäder anpassade för äldre? Ingrid Hjalmarson & Jenny Österman

Bostäder anpassade för äldre? Ingrid Hjalmarson & Jenny Österman Bostäder anpassade för äldre? Ingrid Hjalmarson & Jenny Österman Äldrecentrums uppdrag Studiens syfte var att undersöka hur äldre personer i Stockholm ser på sitt nuvarande boende och hur de vill att boende

Läs mer

Bostadsanpassningsbidrag

Bostadsanpassningsbidrag Senast reviderad 2018-11-27 Bostadsanpassningsbidrag Myndighet och Uppdrag Socialkontoret Nygatan 10 645 80 Strängnäs www.strangnas.se Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja en entreprenör,

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014

Kommittédirektiv. En förbättrad bostadssituation för äldre. Dir. 2014:44. Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Kommittédirektiv En förbättrad bostadssituation för äldre Dir. 2014:44 Beslut vid regeringssammanträde den 20 mars 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag på åtgärder som förbättrar

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer