Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV"

Transkript

1 HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/703 Göteborgs centrum för hållbar utveckling, GMV DATUM: BESLUTAD AV: Jan Pettersson KONTAKTPERSON: Tove Hagström, Admin. chef Notering: GMV följer av tradition Chalmers mall för Handlingsplan varför aktiviteter endast redovisas i kolumn för Handlingsplan för att uppnå målen.

2 FORSKNING SOM PÅVERKAR Vision 2020: Vårt mål är att Göteborgs universitet år 2020 har internationellt ledande forskningsmiljöer inom samtliga vetenskapsområden. Vår forskning är nyskapande och präglas av mångvetenskapligt samarbete. Den är utbildningsanknuten och i nära kontakt med omvärlden. Prioriteringar och mål Öka kunskapen om Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling inom akademierna och inspirera forskare att arbeta för hållbar utveckling. Handlingsplan för att nå målen 1. Arrangera aktiviteter (konferenser, workshops, föreläsningar, seminarier, forskarluncher mm) om aktuell forskning med fokus på mångvetenskap och Agenda (Ansv. Gruppledare kommunikation; projektledare, koordinatorer och föreståndare för respektive nätverk/centrum) Verksamhetsplan Arrangera riktade aktiviteter för kunskapsuppbyggnad och implementering av Agenda 2030 i samråd med institutioner, centra, styrkeområden och fakulteter (Ansv. Projektledare GMV forskarnätverk och GMV föreståndare) 3. Utarbeta metoder för att synliggöra och bedöma hållbarhetsaspekter inom pågående och planerad forkningsverksamhet (tex SDG Assessment Tool som utvecklas inom SDSN NE). (Ansv. Projektledare SDSN och GMV föreståndare) 2 (14)

3 Öka och förbättra samverkan mellan forskare, studenter och externa aktörer för att gemensamt bidra till ny kunskap, innovation, kunskapsöverföring och nyttiggörande av forskning för hållbar utveckling. 4. Leda och utveckla en väl fungerande grupp av nätverk med fokus på kunskapsuppbyggnad och nyttiggörande av kunskap om hållbar utveckling. De enskilda nätverken ska fokusera på olika aspekter av Agenda 2030, men samverka kring gemensamma frågeställningar. (Ansv. Projektledare, koordinatorer och föreståndare för respektive nätverk/centrum) 5. Rekrytera nya medlemmar till GMV:s nätverk. (Ansv. Alla på GMV) 6. Genomföra ett årligt Solution Initiative Forum och gemensamma forsknings- och utvecklingsprogram med SDSN Northern Europe:s nätverksmedlemmar. (Ansv. Projektledare SDSN-NE och GMV föreståndare) 7. Genomföra global uppdragsutbildning och kapacitetsutveckling inom grön ekonomi och strategisk miljöanalys samt fungera som rådgivare till Sida genom Sidas helpdesk för miljö och klimat. (Ansv. Gruppledare GMVs Miljöekonomi och policy-grupp; MEP) 8. Öka samverkan mellan GUs och Chalmers miljöledningssystem, samt vidareutveckla GU:s handlingsplan för miljö och hållbar utveckling. (Ansv. Gruppledare Miljöledning och GMV 3 (14)

4 föreståndare) Öka möjligheterna för forskare att bedriva framgångsrika tvärvetenskapliga forskningsprojekt som kopplar till hållbar utveckling. 9. Ta initiativ till lärosätesövergripande strategiska forsknings- och forskarutbildningssatsningar. (Ansv. GMV föreståndare) 10. Etablera tidsbebegränsade arbetsgrupper inom gränsöverskridande områden/teman för att förbättra forskares beredskap att söka och genomföra gemensamma projekt. (Ansv. Projektledare, koordinatorer och föreståndare för respektive nätverk/centrum) 11. Initiera och driva projektansökningar och mångvetenskapliga forskningsprojekt i samverkan med forskare. (Ansv. Projektledare, koordinatorer och föreståndare för respektive nätverk/centrum) 12. Utveckla verktyg för effektiv bedömning och analys av forskningens påverkan på och möjligheter att uppnå de globala målen för hållbar utveckling (tex SDG Assessment Tool). (Ansv. Projektledare SDSN) 13. Stödja forskare och forskargrupper som vill överbrygga gapet mellan forskning och beslutsfattande inom hållbar utveckling (tex seminarier angående research-policy 4 (14)

5 interactions; utveckling och spridning av vägledningsdokument för detta). (Ansv. Gruppledare MEP) 5 (14)

6 UTBILDNING SOM FÖRNYAR Vision 2020: Vårt mål är att utbildningen vid Göteborgs universitet år 2020 kännetecknas av hög vetenskaplig och konstnärlig kvalitet, med pedagogisk excellens och en uttalad internationell profil. Parallellt med utvecklingen av utbildningsprogram ska universitetet ta ansvar för bildning och livslångt lärande, genom ett brett utbud av fristående kurser. Prioriteringar och mål Öka studenters möjligheter att bidra till de globala målen för hållbar utveckling Handlingsplan för att nå målen 1. Etablera och driva ett nytt nätverk för studenter med intresse av hållbar utveckling vid Chalmers och GU med uppgift att säkerställa effektiv informationsspridning, ge stöd till studentföreningar, initiera studentprojekt, samt öka studentkontakter med lärare, forskare, omgivande samhälle och näringsliv. (Ansv. Projektledare studentnätverk) Verksamhetsplan Utveckla GMVs verksamhet inom det internationella nätverket SDSN Youth och erbjuda studenter att medverka i nationella och internationella samarbeten, inklusive globalt campusnätverk och hållbarhetscoacher med Ung Företagsamhet. (Ansv. Projektledare SDSN Youth och Projektledare SDSN-NE) 3. Erbjuda studenter möjlighet att arbeta deltid med uppdrag inom miljöledningssystemet. (Ansv. Gruppledare miljöledning) 6 (14)

7 4. Anordna praktik för studenter inom studieprogram. (Ansv. Gruppledare och Adm. chef) 5. Anordna Act Sustainable (studentveckan om hållbar utveckling för studenter på Chalmers och Göteborgs universitet). (Ansv. Projektledare Act Sustainable) Öka omfattning och kvalitet på inslagen av hållbar utveckling inom grundutbildning och forskarutbildning 6. Utarbeta metoder för effektiv implementering av Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen i samverkan med fakulteter och institutioner och ta initiativ till lärosätesövergripande strategiska satsningar. (Ansv. Gruppledare miljöledning och GMV föreståndare) 7. Arrangera aktiviteter (workshops, seminarier, fora mm) för att stärka och utveckla integrering av hållbar utveckling i all utbildning. (Ansv. Gruppledare miljöledning) 8. Stötta lärare i arbetet med att integrera hållbar utveckling i utbildningen, tex genom hållbarhetsmärkning av kurser vid GU och verktygslåda för hållbar utveckling. (Ansv. Gruppledare miljöledning) 9. Sprida arbetsmetoder och goda exempel på 7 (14)

8 integrering av Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen i universitetens verksamhet via nätverket SDSN Northern Europe. (Ansv. Projektledare SDSN) 10. Erbjuda riktade aktiviteter till doktorander inom GMV:s nätverk för att stärka kontakter mellan doktorander och omgivande samhälle och näringsliv. (Ansv. Projektledare GMV forskarnätverk) 11. Erbjuda ämnes- och universitetsöverskridande doktorandkurser med relevans för hållbar utveckling (tex Sustainability opportunities; From research to policy for sustainable development). (Ansv. Gruppledare MEP och GMV föreståndare) 8 (14)

9 ARBETSMILJÖ SOM INSPIRERAR Vision 2020: Vårt mål är att Göteborgs universitet år 2020 ska ha ökat sin attraktivitet som arbetsplats genom en ändamålsenlig organisation, ett aktivt ledarskap och stärkt delaktighet för medarbetare och studenter på alla nivåer. Lika villkor, förutsättningar och möjligheter är självklara utgångspunkter för en god arbetsmiljö. Prioriteringar och mål Minska den konkreta miljöpåverkan från GMV:s direkta verksamhet. Vidareutveckla GMV som stimulerande och attraktiv arbetsplats där kompetenta och drivna medarbetare bidrar till att utveckla verksamheten i linje med våra mål. Handlingsplan för att nå målen Fortsatt arbeta enligt den plan som togs fram för för att ytterligare minska den konkreta miljöpåverkan som GMV:s aktiviteter orsakar, inom alla relevanta områden, såsom el, värme, resor, avfall och resursförbrukning. (Ansv miljösamordnare och admin chef) Säkerställa att arbetsformerna vid GMV är sunda för medarbetarna och samtidigt effektiva när det gäller att leverera resultat av hög kvalitet. 1. En tydlig rollfördelning är en grund för verksamheten. Fortsatta förbättringsåtgärder under 2019 är att i högre grad implementera arbetssättet som definierats för gruppledare. Arbetet sker i ledningsgrupp under (Ansv GMV Föreståndare) 2. Fortsatt arbeta proaktivt med arbetsmiljön utifrån definierade områden i medarbetarenkäten. (Ansv Admin chef) Verksamhetsplan (14)

10 3. Upprätta forsknings- och studentkoordinatorer med uppdrag att arbeta närmre våra nätverk och integrera initiativ i högre utsträckning tillsammans med andra verksamheter vid GMV. En ny tjänst utlyses (Ansv Admin chef) 4. Utveckla det övergripande lagarbetet vid GMV och främja att medarbetare arbetar än mer i lag. Definiera och upprätta organisationsstruktur för att främja lagarbete. (Ansv Föreståndare) 5. Kartlägga våra kompetenser och utbildningsbehov. Inom varje arbetsområde fastställa kompetensbehov och fastställa utbildningsplaner på gruppnivå och individnivå. (Ansv respektive gruppledare) 10 (14)

11 BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Identifierad risk Mål 9: Att skapa lärosätesövergripande strategiska forsknings- och forskarutbildningssatsningar förutsätter att man får med sig forskare samt forskarutbildningsansvariga för detta, vilket kan vara svårt. Mål 11. Att initiera och driva projektansökningar och forskningsprojekt i samverkan med forskare förutsätter att vi är relevanta, kan inspirera forskare för detta och knyta an till deras situation, möjligheter och intressen, vilket kan vara svårt. Sannolikhet (Skala 1-4) Konsekvens (Skala 1-4) Riskvärde (S*K) Åtgärd Att föra en konstruktiv dialog med ledningar, fakulteter, institutioner och styrkeområden som baseras på goda genomförbara idéer som ligger i linje med önskemål från forskare i våra nätverk Att stärka GMVs grupp av forskarnätverk samt dess helhet och ligga nära forskarna (genom olika sorters samarbeten och kontakter exvis projekt, forskarluncher, -seminarier etc.) och forskningsutlysningar Ansvarig Föreståndare och ansvariga för forskarnätverk Föreståndare och ansvariga för forskarnätverk UTBILDNING SOM FÖRNYAR Identifierad risk Mål 7 och 8: Att integrera hållbar utveckling i utbildningen kan medföra att lärare måste omprioritera sina arbetsuppgifter och kan känna av tidsbrist. Mål 10: Att stärka kontakter mellan doktorander, samhälle och näringsliv, bygger Sannolikhet (Skala 1-4) Konsekvens (Skala 1-4) Riskvärde (S*K) Åtgärd God och tidig planering av aktiviteter, samt att erbjuda flera tillfällen för samma aktivitet, bör minska denna risk God planering av de riktande aktiviteterna bör minska denna risk. Ansvarig Gruppchef miljöledning och föreståndare Projektledare forskarnätverk 11 (14)

12 på att representanter från samhället och näringslivet kan delta i de riktade aktiviteterna. Det är dock en risk att dessa representanter inte kan delta. Samordning med andra nätverksaktiviteter (tex GAME och Agenda 2030 i Väst) kan öka intresse från samhälle och näringsliv. ARBETSMILJÖ SOM INSPIRERAR Kolumner modifierade enligt den riskanalys som årligen genomförs inom SAM tillsammans med AMO. 12 (14)

13 Aktivitet Fara Kommentar S K Bedömd Åtgärd för riskreduktion enl. (ERICPD). Ansvarig risk Arbeta på kontoret Utmattning pga stress Uppföljning av flexmallen varje månad Chef 0 Tätare avstämningar med deltidsjukskrivna samt individer som flaggat för ett behov. 0 Personlig avstämning/uppföljning med gruppledaren (> 2 ggr/termin) Chef eller utpekad gruppledare Resp gruppledare 0 Arbetsuppgifterna prioriteras, vid behov Resp gruppledare 0 Varje medarbetare ges utrymma/uppmuntras att veckovis genomföra en planering Gränslöst arbete Fortsätta påbörjat arbete inom gränssättningskompetens och självmedkänsla Konflikter Hantera uppkomna konflikter direkt och konstruktivt för att förebygga att konflikter inte utvecklas i destruktiv riktning genom att utveckla en robust samarbetskultur på arbetsplatsen. Dålig ergonomi vid arbetsplatsen Ergonomirond vartannat år med arbetsmiljötekniker från Feelgood Varje medarbetare Admin chef Föreståndare och admin chef AMO 0 Informera om ergonomi-kit för hemarbete att låna. Admin chef 0 Informera om vikten av rörelse och paus vid kontorsarbete. AMO Hög ljudnivå i köket Se över ljuddämpande åtgärder. Admin chef 13 (14)

14 Utlandsresor i tjänsten Att resa till länder som UD avråder från Informera om rutin och tydliga regler hur vi förhåller oss till dessa resor. Fortsätt utbildningsinsatser och dialog med GU:s säkerhetsansvarige. AMO med gruppledare Datasäkerhet Intrång eller förlust av data i molnet. Gäller främst projekt som gränsar över två (eller fler) huvudmän (tex Chalmers, GU, SLU) Åtgärdsförslag finns. Förankra förslag och ta beslut samt utför relevanta åtgärder. AMO, ITansv och gruppledare ÖVRIGT Identifierad risk Sannolikhet (Skala 1-4) Konsekvens (Skala 1-4) Riskvärde (S*K) Åtgärd Ansvarig 14 (14)

Handlingsplan

Handlingsplan CHALMERS Bilaga 1.3 - Diarienummer: Dnr C2017-0545 INSTITUTION GMV Vad är syftet med handlingsplanen? Att skapa en flerårig plan som följer "Prioriterad Handlingsplan - verksamhetsutveckling", PVU. Handlingsplanerna

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019 Dnr V 2018/703 Psykologiska institutionen DATUM: 2018-10-30 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Institutionen för svenska språket

Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1178 Institutionen för svenska språket DATUM: 2018-11-29 BESLUTAD AV: Karin Helgesson KONTAKTPERSON: Karin Helgesson FORSKNING

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1011 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2018-10-11 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Malin

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1174 Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning DATUM: 2018-12-06 BESLUTAD AV: Åke Ingerman, dekan Utbildningsvetenskaplig

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2016 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2017-02-15 KONTAKTPERSON: Fredrik Engström, prefekt FORSKNING SOM PÅVERKAR Vision 2020 Vårt mål är

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Psykologiska institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Detaljerade mål 5 år Nyckeltal 5 år Aktiviteter 5 år (exempel) Detaljerade mål 2012 (inkl nyckeltal) tvärvetenskapliga. konkret samverkansform mellan

Detaljerade mål 5 år Nyckeltal 5 år Aktiviteter 5 år (exempel) Detaljerade mål 2012 (inkl nyckeltal) tvärvetenskapliga. konkret samverkansform mellan Version 2012-01-30 VP 2012-2016 FORSKNING Övergripande mål på 5 år: GMV ska öka och förbättra det tvärvetenskapliga forskningssamarbetet vid Chalmers och Göteborgs universitet, så att forskarna hittar

Läs mer

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS Dnr V 2018/703 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS Dnr V 2018/703 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/703 IT-fakulteten DATUM: 2018-10-24 BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margaretha Jansson FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Forskning som påverkar / Excellent forskning

Forskning som påverkar / Excellent forskning GMV VP 2013-2017, Handlingsplan Forskning som påverkar / Excellent forskning Övergripande mål på 5 år: GMV ska öka och förbättra det tvärvetenskapliga forskningssamarbetet inom och mellan Chalmers och

Läs mer

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2013/903 IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor IT-enheten Beslutsdatum 2014-01-20 Giltighetstid

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Psykologiska institutionen DATUM: 2014-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan CHALMERS Bilaga 1.3 - Diarienummer: Dnr C2016-0962 INSTITUTION GMV Vad är syftet med handlingsplanen? Att skapa en flerårig plan som följer "Prioriterad verksamhetsutveckling", PVU. Handlingsplan 2017-2019

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling,

Handlingsplan för hållbar utveckling, UFV 2013/386 Handlingsplan för hållbar utveckling, 2016- Fastställd av rektor 2016-01-12 Utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja en hållbar

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN DATUM: 2014-09-15 VERSION: Ekonomi och Samhälle AVSÄNDARE: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Fredrik Engström, prefekt. FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2016 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-01-13 BESLUTAD AV: [Klicka här för att ange text] KONTAKTPERSON: Karin Feuk FORSKNING SOM PÅVERKAR Vision 2020 Vårt mål

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/703 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2018-10-24 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Martin Wiik Johansson FORSKNING

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV

Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV DATUM: 2015-11-13 BESLUTAD AV: Katarina Gårdfeldt KONTAKTPERSON: Patrik Alm/Dan Strömberg (till 1/12) FORSKNING

Läs mer

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Antagen av Fakultetstyrelsen 2006-06-12 Reviderad, antagen av Fakultetstyrelsen 2008-10-23 Vision och uppdrag för Hälsa

Läs mer

Miljöutredning. Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Version Senaste ändring 2014-10-07 Datum. Godkänd av

Miljöutredning. Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Version Senaste ändring 2014-10-07 Datum. Godkänd av Institution Dnr Utfärdare Jennica Kjällstrand Miljöutredning Avdelning Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Version Senaste ändring 2.0 2014-10-07 Datum Godkänd av 120427 Katarina Gårdfeldt Datum

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2016-10-17 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt Proprefekt Peter Korp Viceprefekt Christel Larsson

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE DATUM: 130823 VERSION: Ekonomi och Samhälle AVSÄNDARE: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Gemensamma förvaltningen DATUM: 2015-10-30 BESLUTAD AV: Universitetsdirektören KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2016 2018

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-12 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Malin Broberg och

Läs mer

Universitetsledningen

Universitetsledningen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Universitetsledningen DATUM: 2016-09-05 BESLUTAD AV: Rektor 2016-09-05 KONTAKTPERSON: Ingela.Elofsson@gu.se Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2016-10-06 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Marie Demker och

Läs mer

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap

Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Dnr: UmU 100-394-12 Umeå universitet möter framtiden med gränslös kunskap Umeå universitet 2020 Vision och mål Fastställd av universitetsstyrelsen den 8 juni 2012 Umeå universitet 2020 Vision och mål Umeå

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsplan 2013 för Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV

Miljö- och hållbarhetsplan 2013 för Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Miljö- och hållbarhetsplan 2013 för Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Dnr: Version: Senaste ändring: 2012-11-26 Utfärdare: Ulf Andersson, Eva Paulson Datum: Godkänd av: Katarina Gårdfeldt Datum:

Läs mer

Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet

Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet. www.mls.adm.gu.se 2006-11-15 21 september Vad är hållbar utveckling? Sverker Molander, Miljösystemanalys, Chalmers, visade lite på begreppet hållbar

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Gemensamma förvaltningen DATUM: 28 oktober 2016 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2017-2019 Gemensamma

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Konstnärliga fakulteten DATUM: 2015-10-28 BESLUTAD AV: Konstnärliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ingrid Elam FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2019-01-15 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Martin Wiik Johansson FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen

Statsvetenskapliga institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Statsvetenskapliga institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Mikael Gilljam KONTAKTPERSON: Anna Engkvist FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier enligt

Läs mer

Handlingsplan för hållbar utveckling

Handlingsplan för hållbar utveckling UFV 2018/1045 Handlingsplan för hållbar utveckling 2019- Fastställd av rektor 2018-11-20 Bakgrund, utgångspunkter och syfte Uppsala universitet ska, i enlighet med 1 kap. 5 Högskolelagen (1992:1434), främja

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Hållbar utveckling Verksamhetsplan 2016

Hållbar utveckling Verksamhetsplan 2016 2016-03-21 2016/2371-1.1 Hållbar utveckling Verksamhetsplan 2016 Antagen på kommittémöte för Hållbar utveckling 2016-03-21 Inledning Arbetet med hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet är brett och innefattar

Läs mer

Hållbar utveckling Handlingsplan 2015. Fastställd på kommittémöte 2015-02-04

Hållbar utveckling Handlingsplan 2015. Fastställd på kommittémöte 2015-02-04 Hållbar utveckling Handlingsplan 2015 Fastställd på kommittémöte 2015-02-04 Inledning Arbetet med hållbar utveckling vid Linnéuniversitetet är brett och innefattar allt ifrån internt hållbarhetsarbete,

Läs mer

Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV

Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Samarbetsorganisation mellan Chalmers och Göteborgs universitet Organisatoriskt placerat direkt under respektive rektor Hållbar utveckling inom forskning, utbildning

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

FÖRTYDLIGAD POLICY FÖR TJÄNSTGÖRINGSSKYLDIGHET INOM INSTITUTIONSUTVECKLANDE ARBETE OCH EXTERN SAMVERKAN

FÖRTYDLIGAD POLICY FÖR TJÄNSTGÖRINGSSKYLDIGHET INOM INSTITUTIONSUTVECKLANDE ARBETE OCH EXTERN SAMVERKAN FÖRTYDLIGAD POLICY FÖR TJÄNSTGÖRINGSSKYLDIGHET INOM INSTITUTIONSUTVECKLANDE ARBETE OCH EXTERN SAMVERKAN Fastställd av institutionsstyrelsen 2009-05-15 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

Humanistiska fakulteten

Humanistiska fakulteten HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/703 Humanistiska fakulteten DATUM: 2018-10-30 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Marie Demker FORSKNING

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2015 INSTITUTIONEN FÖR KLINISKA VETENSKAPER, SAHLGRENSKA AKADEMIN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2015 INSTITUTIONEN FÖR KLINISKA VETENSKAPER, SAHLGRENSKA AKADEMIN HANDLINGSPLAN 2015-2017 & VERKSAMHETSPLAN 2015 INSTITUTIONEN FÖR KLINISKA VETENSKAPER, SAHLGRENSKA AKADEMIN 2015-01-30, version 1 DATUM: 2015-02-05 AVSÄNDARE & KONTAKTPERSON: Prefekt, Professor Ian Milsom

Läs mer

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 IT-fakulteten Dnr V 2016/526 DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margaretha Jansson handlings- och verksamhetsplan 2017 2019 Under

Läs mer

Så stärker vi forskningen

Så stärker vi forskningen Externa relationer Madelene Fryklind HANDLINGSPLAN UTIFRÅN KVALITET OCH FÖRNYELSE 2011-03-01 1 / 5 Så stärker vi forskningen Prioritering: Att analysera utfallet från forskningsutvärderingen (RED10) och

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet 1 Dnr M2009/2125 Internationella styrgruppen Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet Modern medicinsk vetenskap är beroende av ny teknologi, ökat informationsutbyte

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Psykologiska Institutionen

Psykologiska Institutionen HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Psykologiska Institutionen DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Kompetensförsörjning sker i syfte

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: 2016/6683-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2017-2020 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2017-01-01 Beslutat av: Beslutsdatum: 2016-12-08

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

Katarina Gårdfeldt. Föreståndare. Planen är upprättad i samverkan med; Arbetsmiljöombud

Katarina Gårdfeldt. Föreståndare. Planen är upprättad i samverkan med; Arbetsmiljöombud CHALMERS/Göteborgs universitet Handlingsplan 2015 2019 Handlingsplan fastställd av; Befattning; Katarina Gårdfeldt Föreståndare Planen är upprättad i samverkan med; Sara Örtegren Arbetsmiljöombud Sara

Läs mer

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016

Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE Plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid IPKL för 2016 Planen är formulerad med utgångspunkt i institutionens Handlingsplan för 2016-2018

Läs mer

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/

Vision, mål och strategier för Örebro universitet. Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/ Vision, mål och strategier för Örebro universitet Beslutad av Universitetsstyrelsen 26/10 2011 De 15 år som gått sedan Örebro universitet grundades har varit fyllda av aktiviteter och kraft. Resan från

Läs mer

Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum

Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum GMV Utarbetad av: Administrativ chef och miljösamordnare Fastställd: 2011-08-19 Diarienummer: GMV 2011/41 Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum 2011-03-29 Medverkande funktioner Namn

Läs mer

Program för samverkan

Program för samverkan Dnr UFV 2008/1615 Program för samverkan Uppsala universitet i dialog med det omgivande samhället Fastställd av Konsistoriet 2009-09-29 Innehållsförteckning Inledning 3 Utgångspunkter 3 Stöd för samverkan

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010

INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= Mål och visioner Strategiplan 2007-2010 INSTITUTIONEN FÖR MAT, HÄLSA OCH MILJÖ MHM= och visioner Strategiplan 2007-2010 och visioner Strategiplan 2007-2010 1. Inledning Vår vision Verksamheten vid Institutionen för mat, hälsa och miljö, MHM,

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Företagsekonomiska institutionen

Företagsekonomiska institutionen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Företagsekonomiska institutionen DATUM: 170222 BESLUTAD AV: Patrik Ström, prefekt KONTAKTPERSON: Linda Vidén Ljungars, administrativ chef FORSKNING SOM

Läs mer

Konstnärliga fakulteten

Konstnärliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Konstnärliga fakulteten DATUM: 2019-01-10 BESLUTAD AV: Sanne Kofod Olsen KONTAKTPERSON: Mark Wennerström FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål för perioden

Läs mer

HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, riskanalys Konstnärliga fakulteten. Dnr V 2018/703 DATUM:

HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, riskanalys Konstnärliga fakulteten. Dnr V 2018/703 DATUM: HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, riskanalys 2019 Dnr V 2018/703 Konstnärliga fakulteten DATUM: 2018-10-24 BESLUTAD AV: Konstnärliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Mark Wennerström FORSKNING

Läs mer

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET

Strategisk plan MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Strategisk plan 2017 2021 MUSIKHÖGSKOLAN I MALMÖ LUNDS UNIVERSITET Innehåll Inledning... 3 Uppdrag... 3 Bakgrund... 3 Vision... 4 Kvalitet i utbildning och forskning... 6 Utbildning och forskning i relation

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-01-16 BESLUTAD AV: Elisabet Ahlberg, dekan KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Vision 2020 Vårt

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Lärarutbildningsnämnden DATUM: 2014-10-29 BESLUTAD AV: Lärarutbildningsnämnden KONTAKTPERSON: Klas Ternblad, nämndsekreterare FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 10.00 10.40 Eddi Omrcen, Hållbarhetsstrateg vid

Läs mer

Institutionen för svenska språket

Institutionen för svenska språket UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för svenska språket DATUM: 2016-02-10 BESLUTAD AV: Lena Rogström KONTAKTPERSON: Lena Rogström FORSKNING SOM PÅVERKAR Vision 2020 Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

Handlingsplan för samverkan

Handlingsplan för samverkan UTBVET 2017/296 Handlingsplan för samverkan Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2017-06-01 Innehållsförteckning Inledning 3 Definition och avgränsning

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015/16. Institutionen för Ekonomi och Samhälle DATUM: BESLUTAD AV: Birgit Karlsson

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015/16. Institutionen för Ekonomi och Samhälle DATUM: BESLUTAD AV: Birgit Karlsson HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015/16 Institutionen för Ekonomi och Samhälle DATUM: 150910 BESLUTAD AV: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål för

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Naturvetenskaplig fakultet DATUM: 2014-10-30 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekanus FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2016-12-06 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Vision och strategi Universitetsbiblioteket

Vision och strategi Universitetsbiblioteket Vision och strategi 2015-2020 Universitetsbiblioteket VISION OCH STRATEGI 2015-2020 - UNIVERSITETSBIBLIOTEKET Inledning Linnéuniversitetet är Sveriges nyaste universitet med rötterna i Småland och med

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLAN 2013 [SAHLGRENSKA AKADEMIN] DATUM: [2014-01- 10] AVSÄNDARE: [Olle Larkö ] KONTAKTPERSONER: [Eric Hanse] FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet år 2020

Läs mer

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad

Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Verksamhetsplan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad Innehåll Inledning... 2 Figur 1: Strategiska mål... 2 1. Attraktiv arbetsplats... 3 Strategiskt mål: Attraherar och utvecklar våra medarbetare....

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2017-12-05 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.40 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 HANDLINGSPLAN 2014-2016 & VERKSAMHETSPLAN 2014 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN DATUM: 2013-11- 06 Fastställt av Fakultetsstyrelsen 6 november. KONTAKTPERSON: Ingrid Elam Ingrid.Elam@konst.gu.se FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Den

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016-2018 & VERKSAMHETSPLAN 2016 INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI DATUM: 2016-03-01 AV: Prefekt Annika Ekestubbe och proprefekt Agneta Robertson i samarbete med professor Mats Jontell tillika

Läs mer

din väg in till Högskolan i Skövde

din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer din väg in till Högskolan i Skövde Externa relationer är den naturliga ingången till Högskolan i skövde och våra ögon och öron utåt Externa relationer är en del av avdelningen Externa

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 fakulteten DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2014/62 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE DATUM: 2016-10-16 BESLUTAD AV: Cecilia Wallerstedt KONTAKTPERSON: Cecilia Wallerstedt FORSKNING SOM

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna

Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna Att leva visionen prioriterade inriktningar för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Högskolestyrelsen 2015-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2015/385/10 Gäller fr o m: 2016-01-01 Ersätter: - Relaterade dokument:

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik och specialpedagogik (IPS)

Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling. Institutionen för pedagogik och specialpedagogik (IPS) HANDLINGSPLAN Dnr V 2014/678 Handlingsplan för jämställdhet och likabehandling Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Publicerad http://www.ips.gu.se/om-ips/likabehandling/ Beslutsfattare Gäller

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2012/204 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015 Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Pam Fredman Miljöenheten

Läs mer