FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP"

Transkript

1 FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Delårsrapport Januari - augusti 2017

2 2 Innehåll 1. Sammanfattning Inledning Organisation Insatser Från bidrag till arbete... 5 Utfall Samverkansakademi Utfall Förstudien - unga som ansöker om ekonomiskt bistånd Utfall Mariamottagning i mellersta Skåne Utfall Förändringsagenter... 9 Utfall Utbildning i konceptet Arbetsplatsambassadörer Utfall ll 5. Kommande beviljade insatser In För - Inför Förberedande insatser Metodimplementering kring nollplacerade Förstudie UMA - Unga med aktivitetsersättning Ekonomisk redovisning

3 3 1. Sammanfattning 2017 har inletts under stabilare former än föregående år och fokus har varit att komma igång med insatser och förvalta/förädla de interna rutiner som utarbetades under Det har kommit in ett par medelsansökningar med planerade uppstarter under andra halvan av året. De pågående insatserna arbetar vidare och förbundet har haft en intern konferens med fokus på vision, målstyrningsarbete m.m. Målsättningen är att använda de tilldelade medlen för 2017 och även börja använda delar av det sparade kapitalet. Totalt har 5 insatser beviljats medel, varav 2 påbörjats och 3 ansökt och beviljats medel först till hösten Ytterligare 2 insatser är pågående sedan 2016 och en insats som beviljades under 2016 har genomförts och avslutats under det första de låret Därutöver finns en insats som beviljades 2016 men som ännu ej startat. Mer information finns under avsnittet insatser. Förbundet planerar att arbeta med sin verksamhetsplanering och särskilt fokusera på de interna målen under hösten samt att fortsätta att stimulera och uppmuntra parterna till att ansöka om medel. Återigen har det blivit tydligt hur pass sårbart och beroende förbundet är av sina respektive parter när det gäller att insatser kommer igång. Även om förbundet nu tagit rymd för insatsstarter längre fram så blir insatsstarter ändå uppskjutna. 2. Inledning Samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp är ett förbund mellan Region Skåne, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna Burlöv samt Staffanstorp. Förbundet är bildat enligt lag (2003:1 210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser och startades De samordnade resurserna ska användas för samordnade bedömningar och insatser i syfte att den enskilde ska uppnå eller förbättra sin förmåga att utföra förvärvsarbete. Förbundet har på alla nivåer (styrelse, beredning och kansli) en ambition om att arbeta mer utåtriktat och bland annat har det genomförts en informationsträff i samband med kommunfullmäktige i Burlövs kommun samt ett möte med socialförvaltningschefen i Staffanstorps kommun. Därutöver har det arrangerats två frukostmöten under våren, ett i samverkan med Pinsam Kävlinge-Lomma och ett i egen regi. Under sommaren 2017 gjorde förbundet även ett uppmaningsutskick kring att ansöka om medel från förbundet. Det har varit viss rotation inom representationen i styrelsen samt beredningsgruppen men majoriteten av posterna har varit stabila under året. Samordnarens anställningsgrad utökades under våren Organisation Styrelsen är samordningsförbundets högsta beslutande och förvaltande organ som har ansvar för utveckling och ekonomi. Styrelsens arbete regleras i lagstiftningen och den utses av medlemmarna. I styrelsen ingår politiskt valda representanter från Burlövs kommun, Staffanstorps kommun och Region Skåne. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen företräds av tjänstemän. Styrelsen har haft fyra styrelsemöten.

4 4 Samordningsförbundets styrelse består av fem ledamöter och fem ersättare. Vilka som innehar uppdragen presenteras nedan: Organisation Staffanstorps kommun Burlövs kommun Region Skåne Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Ordinarie Karin Palmqvist, ordförande Inger Borgenberg, vice ordförande Carina Dilton Jessica Henriksson*** (Maria Sjölin-Olsson)** (Lena Sarheden Schultz) Eva Mo Viktorsson Ersättare Torbjörn Lövendahl Bo Lindqvist Nils Holmqvist* (vakant) Lena Jeppsson Ulrica Thell Mijdema* (Kristina Svensson) *från mars 2017 (i parentes tidigare ledamot) ** från juni 2017 (i parentes tidigare ledamot) *** från september 2017 (i parentes tidigare ledamot) Beredningsgruppen fungerar som länk mellan styrelsebeslut och daglig drift i respektive medlemsorganisation. De har haft fem möten under delåret. Beredningsgruppen består av följande representanter från respektive organisation: Organisation Ordinarie Ersättare Staffanstorps kommun Anneli Nilsson Catharina Petersson* (vakant) Burlövs kommun Lena Lundgren Annika Ståhl Arbetsförmedlingen Lena J eppsson Försäkringskassan Kristina Svensson* (Ulrika Thell Mijdema) Region Skåne Camilla Lundgren Otti Trulsson Victoria Boklund *från mars 2017 (i parentes tidigare representant) Samordnaren har utöver styrelse- samt beredningsgruppsmöten deltagit på Finsams nationella konferens i Malmö och vid regionala nätverksträffar för samordnare i Skåne samt ansvarat för förbundets kansli. Revisorerna är fyra till antalet. Revisionen för medlemmarna Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan förordnas av Riksrevisonen och är Deloitte AB. Organisation Ordinarie Burlövs kommun Jan Holm Staffanstorps kommun Gert-Inge Hanshammar Region Skåne Jana Lund Arbetsförmedlingen/Försäkringskassan Per Stomberg (Deloitte AB)

5 5 4. Insatser Från bidrag till arbete Syftet med projektet är att ta fram en struktur för samverkan. Genom denna skapa förutsättningar, metoder och verktyg för personer som varit utan arbete länge/alternativt aldrig arbetat, för att klara framtida anställningar. Detta ska leda till att individer får ökad möjlighet till självförsörjning på sikt. 20 individer/år ges möjlighet till anställning under maximalt ett år inom Burlövs kommuns förvaltningar för att underlätta övergången från bidrag till arbete. Sammanlagt under projekttiden får 60 individer ta del av denna insats. Under projekttiden ska rekryteraren tillsammans med Burlövs kommun och Arbetsförmedlingen: Ta fram hållbara strukturer och rutiner för introduktion och arbetsledning i samråd med arbetsplatser inom kommunen. Genom olika aktiviteter som testas under projekttiden, ta fram gemensamma samverkansstrukturer som är hållbara över tid. Målet är att parterna efter projekttiden gemensamt har ökade kunskaper om målgruppen och dess behov. Parterna ska även ha utformat ett arbetssätt som innebär att det finns en strukturerad metod för samverkan mellan parterna. Utfall 2017 Det första året är i slutfasen och deltagarna kommer att avslutas samtidigt som År 2 kommer att påbörja sina anställningar. I och med den framskjutna insatsstarten under 2016 har insatsens period för beviljade medel förlängts. Det har uppdagats att arbetsförmedlingen behöver ha en mer aktiv roll för att kunna stödja deltagarna samt aktivt arbeta med utvecklandet av metoden varpå de inkom med en ansökan för en samordnare på deltid hos dem. Denna ansökan har beviljats av styrelsen och samordnaren hos arbetsförmedlingen påbörjade sin tjänst i juli Arbetsgruppen i projektet har förtydligat sin roll och skapat en mötesstruktur som ska leda projektet framåt. De skapade även en gemensam processplan för deltagarnas avslut i projektet samt plan för de som börjar År 2 Av deltagarna i den första omgången som var 21 personer så har 9 personer fått arbete, 2 personer har avslutats då de inte matchats rätt för insatsen, 2 personer har sjukskrivits och restarande 8 personer är just nu antingen kvar i projektet mot avslut eller i aktivitet på arbetsförmedlingen. Prognosen är att 11 personer kommer att gå vidare mot någon form av anställning och de övriga deltagarna hamnar inte tillbaka i systemet och får börja om utan fångas upp efter avslut i projektet. Utvärderaren har gjort en delrapport som via indikatorer mäter på delaktighet, bra levnadsvillkor för barn, förbättrat språk, ökat yrkeskunnande, ökad hälsa, glädje och livskvalitet, förbättrad privatekonomi och ökad trygghet. De områden där deltagarna har upplevt den entydigt mest positiva utvecklingen är: Upplevelsen av ökad delaktighet ( 5-7 på en skala från 1-7). Vikten av att ens barn ser att man som förälder har ett arbete att gå till på morgonen (7 på en skala från 1-7). Ökad glädje i vardagen ( 6-7 på en skala från 1-7).

6 6 Förbättrade yrkeskunskaper (5-7 på en skala från 1-7, med undantag av en person som svarat 2). Vidare beskrivs att rekryterarens/samordnarens täta uppföljning med deltagarna står för en central roll i många av deltagarnas utveckling. Under första året har rekryterarens roll mer fått karaktären av supported employment, vilket enligt projektledaren lett till att fler individer kunnat fortsätta i projektet. Ur ett samverkansperspektiv säger delrapporten att samverkan behöver utvecklas med: Primärvården - för att lösa problematik kring deltagare med psykisk ohälsa. Enheter inom kommunen som arbetar med sociala frågor - för att lösa social problematik som deltagarna har. Arbetsgivare inom kommunens förvaltningar - för att stödja och utbilda arbetsledare/handledare att förbättra arbetet med inkludering och stöd till deltagarna på arbetsplatserna. Facket - för att genomföra riskanalyser som i högre grad tillgodoser deltagarnas inkludering genom att de exempelvis får delta i ordinarie arbetsuppgifter. Avslutningsvis så lämnar utvärderaren förslag på områden som projektet behöver arbeta vidare med och dessa berör; projektets förankring internt inom kommunen, frågeställningar kring anställningsformen, stöd och utbildning till arbetsledare/handledare, förankring inom arbetsförmedlingen, gemensamt arbetssätt samt samverkan med vården. Dessa är frågor som projektet nu arbetar vidare med. Hela rapporten finns att läsa på vår hemsida. Från bidrag till arbete Beviljade medel Kostnader fram till 31 / Kvarstår Utvärderingskostnad Beviljade medel från Kostnader fram till 31/ Kvarstår Kompletterande ansökan från arbetsförmedlingen Beviljade medel från 1/ Kostnader fram till 31/ Kvarstår

7 7 Samverkansakademi Tanken med samverkansakademi är att utveckla arbete i samverkan genom att få bättre förståelse för och kunskap om våra egna och varandras uppdrag och verksamheter samt vilka befintliga metoder/samverkansvägar som redan finns. Syftet med Samverkansakademin är att minska kunskapsskillnader hos aktörerna; Kommun, Försäkringskassa, Arbetsförmedling och vården. Mål med Samverkansakademin är att tillhandahålla utbildning/kompetensutveckling som utvecklar samverkan kring människor i behov av samordnade insatser. Metod: behovsinventering genom metoder som exempelvis Future Cafä eller Open space, för att finna teman kring vilka det saknas kunskap hos en eller flera aktörer, för att effektivt arbeta med samverkan. Utifrån dessa teman ordna utbildningar/workshops som erbjuds aktörerna. Utfall 2017 Under det första delåret har samverkansakademin arbetat fram en gemensam medelsansökan för flera förbund samt försäkringskassan och arbetsförmedlingen kring unga med aktivitetsersättning. Medelsansökan är nu beviljad hos samtliga parter och start planeras till september Läser vidare under insatsen Unga med aktivitetsersättning. Därutöver planerar samverkansakademin en utbildningsserie under rubriken; är det utanförskapet som ökar eller innanförskapet som blir trängre? Planen är att utbildningsserien ska innehålla tre föresläsningar som riktar sig till såväl politiker som handläggare. Första föreläsningen planeras till december I de budgeterade medlen ingår budgeterade kostnader för unga med aktivitetsersättning och detta belopp är budgeterat till kr för förbundets del. Samverkansakademin 2017 Budgeterade medel Kostnader fram till 31/8 Kvarstår Förstudien - unga som ansöker om ekonomiskt bistånd Staffanstorps kommun och Arbetsförmedlingen ska genomföra en mindre förstudie under 3 månader gällande gruppen unga (18-24 år) som ansöker om försörjningsstöd. Syftet och målet för verksamheten är att via förstudien förstå vilka faktorer som ligger bakom gruppens oförmåga att studera eller arbeta för att bli/vara självförsörjande samt ge förslag på nya arbetsmetoder för att nå även denna grupp i existerande samverkans grupper. Verksamhetsmål - är att efter genomförd förstudie nå fler unga med stöd kring studier eller sysselsättning som kan leda till att personen blir självförsörjande.

8 8 Resultatmål - att personerna får en meningsfull sysselsättning, mål för framtiden och en väg ut ur biståndsberoende. Förväntat resultat är att gruppen inom åldersspannet som söker ekonomiskt bistånd ska minska. Utfall 2017 Insatsen pågick under perioden och redovisades i form av en skriftlig slutrapport samt presentation för styrelse och beredningsgrupp. I rapporten presenterades följande slutsatser. Att det saknas en mötesplats för ungdomar som erbjuder stöd från flera myndigheter likt en "ungdomscentral". Att aktivitetsnivån i det kommunala aktivitetsansvaret är litet och inspiration till andra arbetssätt kan finnas att få hos kommunerna Kävlinge och Lomma. Behov av tidiga insatser i skola och hem för att undvika avhopp och ofullständig skolgång. Efterfrågan av samverkan på en organisatorisk nivå. Behov av mer samverkan kring sjukskrivningar med försäkringskassan. Vilket ryms inom kommande insats kring nollplacerade. Behov av samsyn mellan myndigheterna kring missbruk. Tydliggöra rollfördelning mellan arbetsförmedling och kommun gällande personer med arbetshinder. Staffanstorps kommun kommer nu att arbeta vidare med resultatet och återkomma om det skulle bli aktuellt med en ny ansökan inom något av ovanstående områden. Kommunen har bland annat ökat samarbetet mellan individ- och familjeomsorgen och skolan gällande uppföljningsansvaret kring de ungdomar som inte går gymnasiet samt att den nya metodimplementeringen kring nollplacerade kommer att beröra delar av målgruppen. Fenix erbjuder öppenvårdsbehandling för de ungdomar som har risk- och missbruk. Enligt kommunen skulle dock ett närmare samarbete med arbetsförmedlingen vara fördelaktigt. Förstudie - unga som ansöker om ekonomiskt bistånd 2017 Beviljade medel Kostnader fram till 31/ Kvarstår - Mariamottagning i mellersta Skåne Syftar till att genom stöd av Lunds Samordningsförbund, Samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp, Samordningsförbundet Finsam Kävlinge - Lomma samt Samordningsförbundet MittSkåne staita en integrerad beroendemottagning för barn och unga vuxna med risk- och missbruk samt beroende den I september år Denna typ av mottagning kallas för Mariamottagning.

9 9 En Mariamottagning i mellersta Skåne för barn och unga vuxna syftar till att möjliggöra en sammanhållen vårdkedja för personer med missbruks- och beroendeproblematik. En samlad organisation för arbete med riskbruk, missbruk och beroende blir en tydlig ingång för personer med aktuell problematik och möjliggör bättre samarbete mellan samtliga involverade verksamheter så att behandlingstiderna kan kortas genom samordnande insatser. Syftet och målet är att Mariamottagning i mellersta Skåne startas den 1 september 2016 och implementeras fram till för att därefter vara en reguljär verksamhet. Vid start av mariamottagning i mellersta Skåne kommer målgruppen vara barn och unga vuxna som missbrukar alkohol, narkotika, andra beroendeframkallande medel och deras anhöriga. Någon undre åldersgräns kommer inte att finnas medan den övre åldersgränsen ska vara 23 år i normalfallet. Utfall 2017 Starten av Mariamottagningen har skjutits upp på framtiden då de tilltänkta lokalerna underkändes. I och med detta stannade hela processen avseende utannonsering av tjänster samt rekrytering av personal upp i avvaktan på att ny lokal hittas. En ny lokal föreslogs men omfattningen av ombyggnationen och de nya hyreskostnaderna godkändes ej. Det finns nu förslag på ytterligare lokaler. Ej troligt med uppstart innan 2018 och oklart vad kostnaden kommer att bli. Mariamottagning i mellersta Skåne Beviljade medel från Kostnader fram till 31 /8 - - Kvarstår Förändringsagenter Syftet är att utveckla en effektiv samarbetsform med ungdomar, öka målgruppens delaktighet genom att involvera dess representanter i arbetsprocessen samt utveckla uppsökande verksamhet för att nå fler ungdomar som varken arbetar eller studerar från Burlöv kommuns båda orter. Två personer ur projektets målgrupp anställs på 75 % vardera under ca 2 år som "förändringsagenter" och involveras i det operativa arbete, i synnerhet fungerar de som stöd till ungdomslotsar för att utveckla uppsökande metoder och utnyttja ungdomars mötesplatser på ett effektivt sätt. Målgruppen är ungdomar i åldern år som är bosatta i Burlövs kommun och är arbetslösa eller riskerar att få arbetsmarknadsrelaterade problem. Kvalitativa mål Ökad kunskap om kommunens ungdomar och deras sysselsättning med speciellt fokus på unga som varken arbetar eller studerar. Ungdomars ökade delaktighet och engagemang i samhällslivet, i synnerhet när det handlar om unga Åkarpsbor. Förbättrat individuellt stöd till unga med särskilda behov. Bättre möjligheter till rehabilitering mot arbete, studier eller annan sysselsättning för ungdomar med psykiska och/eller fysiska svårigheter via samordnade insatser i PEAK.

10 10 Förbättrade demokratiska förutsättningar som solidaritet och jämställdhet mellan Arlöv och Åkarp (mäts via KASAM-enkät). Kvantitativa mål Informationsinsamling om 100 % av de ungdomar som är föremål för PEAK. Informationsspridning till 100 % av ungdomarna i målgruppen. Ökat antal deltagare bosatta i Åkarp som tillhör PEAKs målgrupp. Flera ungdomar med psykiska och/eller fysiska svårigheter får rätt insatser som ska möjliggöra studier eller arbetssökande. 80 % av Burlövs ungdomar som varken arbetar eller studerar deltar i PEAK och 80 % av de deltagarna som fullgör projektet når sitt individuella mål (arbete, ökad motivation, påbörjade studier, ökad arbetsmarknadskunskap, minskad ohälsa i målgruppen, m.m.). Utfall 2017 Båda förändringsagenterna har gått vidare till studier under sommaren Nya agenter har anställts och börjar sin anställning i september Under delåret har samverkan främst stärkts gentemot målgruppen (ungdomar) vilket har förbättrat samsynen för myndigheterna kring målgruppen samt ungdomars ökade delaktighet. Förändringsagenterna har varit aktiva för att möta ungdomar via sociala medier, spelsajter, informationsbesök på skolor och fätarbete i kommunen. De har aktiverat ungdomar i filmer kring insatsen samt gemensamma aktiviter på ESF-projektet PEAK. Fokus för den uppsökande verksamheten är unga utan känd aktivitet, utrikesfödda tjejer samt unga med olika funktionsvariationer, som kommunen och AF har särskilt svårt att nå. Antal Åkarpsbor ökar succesivt som deltagare i PEAK och det har gjorts en omfattande marknadsföringsinsats gentemot denna kommunort. Även antalet deltagare med funktionsvariationen ökar succesivt. Nytt informationsmaterial har förberetts och kommer spridas till ungdomar under hösten. Förändringsagenter Beviljade medel från Kostnader fram till 31 / Kvarstår Utbildning i konceptet Arbetsplatsambassadörer Utbildningserbjudande från förbundet till samtliga parter, respektive part valde sedan själva om de var intresserade av utbildningstillfället i mars eller ej. Konceptet arbetsplatsambassadörer bygger på att 2 personer från respektive organisation utbildas under fyra dagar. Efter utbildningen kan de själva både rekrytera och utbilda arbetsplatsambassadörer i såväl privat som kommunal verksamhet. Målgrupper för arbetsplatsambassadörer kan vara personer inom etableringen, personer med funktionsnedsättning, personer som varit utanför arbetsmarknaden en längre tid

11 11 eller personer som av någon annan anledning befinner sig i utanförskap och behöver praktik, arbetsträning eller liknande. Vinsten för samordningsförbundet är till exempel att myndigheterna själva kan bli bättre på att ta emot personer internt inom organisationen samt att myndigheterna vid rekrytering av externa platser hos företag/organisationer kan erbjuda utbildning till personalen utan någon kostnad för att underlättat mottagandet av deltagare. Utfall parter anmälde sig till utbildningen så totalt 4 personer deltog i utbildningsdagarna. Efteråt fanns tankar om en gemensam ansökan till samordningsförbundet. Förankring fanns dock inte inom den ena organisationen för att gå vidare med en gemensam ansökan. Konceptet visade sig vara mer omfattande än vad förbundet kände till vid anmälningstillfället och därmed svårt att applicera inom befintliga organisationer. Deltagare från utbildningen uppger dock att de har användning av tankarna och informationen i sitt dagliga arbete gentemot såväl arbetsgivare som arbetssökanden. Utbildning i konceptet arbetsplatsambassadörer 2017 Beviljade medel Kostnader fram till 31/ Kvarstår Kommande beviljade insatser lnför - Inför Förberedande insatser Arbetsförmedlingen ska tillsammans med Burlövs kommun genomföra en kartläggning kring målgruppen kvinnor och män över 18 år i Burlövs kommun som har någon form av fysisk eller psykisk ohälsa, social problematik och kan även omfatta språksvaghet i sådan utsträckning att det inte är möjligt för personen att tillgodogöra sig instruktioner som lämnas på en arbetsplats även om tolk funnits med inledningsvis. Målgruppen har idag inte förmåga eller motivation till att delta i planering med Arbetsförmedlingen. Målet med kartläggningen är att identifiera behov av stöd och insatser på både gruppoch individnivå. Resultatet av kartläggningen ska användas som underlag till förslag på hur samverkan mellan parterna kan utvecklas för att bättre nyttja de resurser som finns inom respektive myndighet och ryms inom vardera parts uppdrag. Kartläggningen kan leda till ytterligare en FINSAM-ansökan om det identifieras områden i insatser och samarbeten som behöver utvecklas för målgruppen. Medel som beviljats är avseende lönekostnader under 3 månader då kartläggningen genomförs. Arbetsförmedlingen har redan under sommaren 2017 flaggat för svårigheter att tillsätta tjänsten och insatsstarten kommer därmed troligen att skjutas fram till 2018.

12 12 Inför - Inför Förberedande insatser 2017 Beviljade medel Kostnader fram till 31/8 Kvarstår Metodimplementering kring nollplacerade Samtliga parter inom förbundet står bakom en gemensam ansökan kring metodimplementering kring nollplacerade. Insatsägare kommer Staffanstorps kommun att vara men samordnaren ska arbeta med implementering hos samtliga parter. Genom att se över vårt arbetssätt, skapa gemensamma rutiner och riktlinjer samt bygga starka samverkansformer vill vi synliggöra målgruppen nollplacerade och ge dem de bästa förutsättningarna för rehabilitering. Tillsammans kan vi göra positiv skillnad för individen och skapa en struktur som gör att vi fångar upp gruppens behov. Vi vill skapa ett arbetssätt som implementeras i samtliga parters verksamheter och som är hållbart över tid. Projekttiden vill vi använda till metodutveckling, informationsutbyte, kompetenshöjande insatser och att bygga samverkansstrukturer. Verksamhetsmål: implementera vår version av "Halmstadsmodellen" i samverkan mellan samtliga parter. Synliggöra gruppen nollplacerade. skapa gemensamma rutiner och riktlinjer för arbetet med noll placerade. bygga starka samverkansformer och korta ner väntetiden på samverkan mellan parterna utbilda personal i varandras rutiner och expertiser Resultatmål säkerställa att de individer som har sin arbetsförmåga nedsatt på grund av sjukdom och saknar sjukpenninggrundande inkomst får möjlighet till rehabilitering. säkerställa att nollplacerade som har behov av samordnad rehabilitering ska få det genom Försäkringskassan. säkerställa att nollplacerade får det stöd de behöver för att bli självförsörjande. den som är nollplacerad ska vid behov få sin rätt till sjuk-eller aktivitetsersättning prövad med tillräckliga underlag Rekrytering av samordnaren är klart men rekrytering av dess efterträdare pågår. Insaten var planerad att starta september 2017 men börjar nu så snart som möjligt utifrån rekrytering.. Förbundet har även upphandlat en extern utvärderare som ska utföra en processutvärdering under insatsperioden.

13 13 Insatsen kommer att pågå under 1 år och medel som beviljats avseende lönekostnader är totalt kr. Metodimplementering kring nollplacerade Beviljade medel Kostnader fram till 31 /8 Kvarstår Processutvärdering Beviljade medel Kostnader fram till 31/8 Kvarstår Förstudie UMA - Unga med aktivitetsersättning Försäkringskassan ska tillsammans med arbetsförmedlingen och berörda kommuner genomföra en förstudie kring unga med aktivitetsersättning. Målgruppen kommer att kartläggas, vad gäller antal och vilken typ av aktivitet som för närvarande pågår. De verksamheter som finns för målgruppen i aktuella kommuner ska kartläggas genom intervjuer och personlig kontakt i varje kommun. Samtal kommer att föras kring tidigare lyckade resultat och verksamhet och vad som behöver förändras, förbättras eller kompletteras. Syftet är att få aktivitetsersättning att bli en ersättning med aktivitet, på vägen till självförsörjning och målsättningen är förstudien ska leda fram till konkret förslag på insats som är väl förankrad i samtliga myndigheter. Förväntat resultat är att kartläggningen, via intervjuer och diskussioner med berörd personal, leder till dels en bättre kännedom om vad som redan finns tillgängligt för målgruppen och dels till mer konkreta förslag till fortsatt arbete i form av ett fortsatt finsamproj ekt. Kartläggningen berör kommunerna Lund, Kävlinge, Lomma, Eslöv, Höör, Hörby, Staffanstorp samt Burlöv. Avser en tjänst på 100 procent under åtta månader. Insatsstart planeras till september och personal har rekryterats fördelat 50 % inom Lunds kommun och 50 % inom försäkringskassan. Förbundets kostnadsdel är kr. Förstudie UMA - unga med aktivitetsersättnin~ Beviljade medel Kostnader fram till 31 /8 Kvarstår

14 14 6. Ekonomisk redovisning Res ulta trä kning Not Prognos Budget Medlemsavgifter Summa verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Samverkansinsatser Övriga externa kostnader Personalkostnader Summa verksamhetens kostnader Periodens resultat

15 15 Balansräkning Not Tillgångar Omsättnings tillgångar Kortfristiga fordringar Övriga kortfristiga fordringar Kassa och bank Summa omsättningstillgångar Summa tillgångar Eget kapital och skulder Eget kapital Fritt eget kapital Balanserat resultat Periodens resultat Summa eget kapital Kortfristiga skulder Leverantörsskulder Övriga kortfristiga skulder Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter Summa kortfristiga skulder Summa eget kapital och skulder

16 16 Noter Not 1 Redovisnings- och värderingsprinciper Delårsrappo1ten har upprättats enligt Kommunallagen, Lag om kommunal redovisning och i enlighet med rekommendationer från Rådet för kommunal redovisning. Redovisningsprinciperna är oförändrade jämfört med föregående period. Medlemsavgifter Medlemsavgifter från de fem medlemmarna har intäktsförts i den period de avser. Projektkostnader Under året nedlagda kostnader redovisas i resultaträkningen. Fordringar Fordringar med förfallodag mer än 12 månader efter balansdagen redovisas som anläggningstillgångar, övriga som omsättningstillgångar. Fordringar upptas till det belopp som efter individuell prövning beräknas bli betalt. Not 2 Medlemsavgifter Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Region Skåne Burlövs kommun Staffanstorps kommun Not 3 Samverkansinsatser Från bidrag till arbete/resurs Burlöv Från bidrag till arbete/resurs Burlöv (AF) Utvärdering: Från bidrag till arbete Förändringsagenter Arbetsplatsambassadörer Förstudie: Unga med försö1jningsstöd Bidragstagare med ohälsoproblematik Kartläggning GPS Samverkansakademi Utbildning/konferens för insatser

17 17 Not 4 Verksamhetens kostnader Löner och andra ersättningar Sociala kostnader Pensionskostnader Styrelsearvode och sociala kostnader Lokalkostnader Övriga kostnader Not 5 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter Samverkansinsatser Verksamhetskostnader F örutbetalda medlemsavgifter Summa Staffanstorp $_;!L~ Karin Palmqvist, ordförande Staffanstorps kommun ~ I~ nber Burlövs kommun Carina Dilton Region Skåne Eva Mo Viktorsson Försäkringskassa bjtc( Q s~ ;;.ri~sson Arbetsförmedlingen

FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP

FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Delårsrapport Januari - augusti 2016 2 Innehåll 1. Sammanfattning.................................................................................. 3 2.

Läs mer

DELÅRSRAPPORT. Samordningsförbundet Burlöv Staffanstorp

DELÅRSRAPPORT. Samordningsförbundet Burlöv Staffanstorp DELÅRSRAPPORT Januari- Augusti 2014 Samordningsförbundet Burlöv Staffanstorp 1222 000-2956 Innehåll Verksamhetsberättelse... 3 Syftet med Samordningsförbundets verksamhet... 3 Organisation... 3 Insatser...

Läs mer

f:l«c tl(u ~11 Lena Sarheden Schultz

f:l«c tl(u ~11 Lena Sarheden Schultz Protokoll fört vid styrelsemötet onsdagen den 22 februari 2017 FINSAffe.._, SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Plats: Tid : Medborgarhuset, Burlöv 09:00-1 I :00 Närvarande ledamöter Karin Palmqvist,

Läs mer

FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP

FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Verksamhetsplan och budget 2017 2 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1. Vision... 3 1.2. Övergripande mål och syfte... 3 1.3. Målgrupp... 3 2. Uppdrag och verksamhetsmål....

Läs mer

Inger Borgenberg, ordförande Karin Palmqvist, vice ordför. Carina Dilton Lena Sarheden Schu!tz Kristina Svensson. Maria Bellinger (samordnare)

Inger Borgenberg, ordförande Karin Palmqvist, vice ordför. Carina Dilton Lena Sarheden Schu!tz Kristina Svensson. Maria Bellinger (samordnare) Protokoll fört vid styrelsemötet onsdagen den 14 december 2016 SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Plats: Tid: Lillgården, Burlöv 13.30-15.30 Närvarande ledamöter Inger Borgenberg, ordförande Karin

Läs mer

Rådhuset, Staffanstorps kommun. Inger Borgenberg, ordförande Karin Palmqvist, vice ordför. Eva Mo-Viktorsson Lena Jeppsson Carina Dilton

Rådhuset, Staffanstorps kommun. Inger Borgenberg, ordförande Karin Palmqvist, vice ordför. Eva Mo-Viktorsson Lena Jeppsson Carina Dilton Protokoll fört vid styrelsemöte tisdagen den 5 juni 2018 SAMORDNINGSFORBUNDET BURLOV-STAFFANSTORP Plats: Tid: Närvarande ledamöter Närvarande ersättare Övriga närvarande Anmält förhinder Rådhuset, Staffanstorps

Läs mer

FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP

FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Verksamhetsplan och budget 2018 2 Innehåll 1. Inledning...................................................................................... 3 1.1. Vision............................................................

Läs mer

U kommun. l!li.ll Burlövs. Ansökan om medel från samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp Burlövs kommun och Arbetsförmedlingen "FÖRÄNDRINGSAGENTER"

U kommun. l!li.ll Burlövs. Ansökan om medel från samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp Burlövs kommun och Arbetsförmedlingen FÖRÄNDRINGSAGENTER Sida 1 av 5 Ansökan om medel från samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp Burlövs kommun och Arbetsförmedlingen "FÖRÄNDRINGSAGENTER" Bakgrund Burlövs kommun driver ett ungdomsprojekt PEAK som har startat

Läs mer

Medborgarhuset, Burlöv. Karin Palmqvist, ordförande Inger Borgenberg, vice ordför. Carina Dilton Jessica Henriksson Eva Mo-Viktorsson

Medborgarhuset, Burlöv. Karin Palmqvist, ordförande Inger Borgenberg, vice ordför. Carina Dilton Jessica Henriksson Eva Mo-Viktorsson Protokoll fö1i vid styrelsemöte torsdagen den 19 oktober 2017 FINSA~ ' SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Plats: Tid: Närvarande ledamöter Medborgarhuset, Burlöv 13:00 Karin Palmqvist, ordförande

Läs mer

FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP

FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Verksamhetsplan och budget 2019 2 Innehåll 1. Inledning............... 3 1.1. Vision............................. 3 1.2. Övergripande mål och syfte.........

Läs mer

: 70 ",~ / ~?-'Vi ¼~ /,, ~ l / Karin Palmqvist /

: 70 ,~ / ~?-'Vi ¼~ /,, ~ l / Karin Palmqvist / Protokoll fört vid styrelsemöte tisdagen den 5 september 2017 FINSA,/J;;:.._, SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Plats: Tid: Närvarande ledamöter Medborgarhuset, Burlöv 08:00-12:00 Karin Palmqvist,

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte onsdagen den 26 september Rådhuset, Staffanstorps kommun

Protokoll fört vid styrelsemöte onsdagen den 26 september Rådhuset, Staffanstorps kommun Protokoll fört vid styrelsemöte onsdagen den 26 september 2018 FINSA SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Plats: Tid: Närvarande ledamöter Övriga närvarande Anmält förhinder Rådhuset, Staffanstorps

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2018 (Dnr 2018:03 / 7) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGEN FÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2018 1. Sammanfattning

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte onsdagen den 15 januari 2019

Protokoll fört vid styrelsemöte onsdagen den 15 januari 2019 Protokoll fört vid styrelsemöte onsdagen den 15 januari 2019 FINSA SAM ORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Plats: Medborgarhuset, Burlövs kommun Tid: 09:00 ( Närvarande ledamöter Maria Hemåker Apell,

Läs mer

FINSAM SAMORDN INGSFÖRBU NDET BURLÖV-STAFFANSTORP

FINSAM SAMORDN INGSFÖRBU NDET BURLÖV-STAFFANSTORP FINSAM SAMORDN INGSFÖRBU NDET BURLÖV-STAFFANSTORP Delårsrapport Januari - augusti 2018 2 Innehåll 1. Sammanfattning..................... 3 2. lnledning......... 3 3. Organisation...... 4 4. Aktivitetsmål..........................

Läs mer

Blankett för ansökan om medel för utveckling av rehabilitering i samverkan från samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp

Blankett för ansökan om medel för utveckling av rehabilitering i samverkan från samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp Datum: 1 70318 Version nr: 3 FINSA~ SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Medelsansökan till Samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp Blankett för ansökan om medel för utveckling av rehabilitering i

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2017 (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2017 1. Sammanfattning

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2012

Verksamhetsplan och budget 2012 Om Lunds samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Region Skåne och Lunds kommun. Samordningsförbundets

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2016:03 / 6) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2016:03 / 6) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2016 (Dnr 2016:03 / 6) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2016 1. Sammanfattning

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2017

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2017 Delårsrapport för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2017 Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV EGENFÖRSÖRJNING 1 (7) Delårsrapport

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2011

Verksamhetsplan och budget 2011 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2018

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2018 Delårsrapport för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2018 Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV EGENFÖRSÖRJNING 1 (7) Delårsrapport

Läs mer

FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP

FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Årsredovisning 216 2 Innehåll 1. Förvaltningsberättelse.......................................... 3 2. Sammanfattning...................................................

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 med budget 2015-2017

VERKSAMHETSPLAN 2015 med budget 2015-2017 VERKSAMHETSPLAN 2015 med budget 2015-2017 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2014:11 / 1) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

FINSAffe, SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP

FINSAffe, SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Datum: 2017-05-08 Version nr: 3 FINSAffe, SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Medelsansökan till Samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp Blankett för ansökan om medel för utveckling av rehabilitering

Läs mer

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 2 Verksamhetsplan - budget Samordningsförbundet Göteborg Centrum 2007 2009 Övergripande mål Förbundets ändamål är att inom

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Rådhuset, Staffanstorps kommun. Monika Skowronski Amaral. Jakob Svensson Carina Dilton (ers.) Lena Jeppsson (ers.) Ulrica Thell Mijdema (ers.

Rådhuset, Staffanstorps kommun. Monika Skowronski Amaral. Jakob Svensson Carina Dilton (ers.) Lena Jeppsson (ers.) Ulrica Thell Mijdema (ers. Protokoll fört vid styrelsemöte tisdagen den 12 februari 2019 FINSA SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Plats: Tid: Närvarande ledamöter Rådhuset, Staffanstorps kommun 09:00 Sara Vestering, vice ordförande

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 med budget

VERKSAMHETSPLAN 2017 med budget VERKSAMHETSPLAN 2017 med budget 2017-2019 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2016:12/7) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

OM LUNDS SAMORDNINGSFÖRBUND

OM LUNDS SAMORDNINGSFÖRBUND Verksamhetsplan och Budget för Lunds samordningsförbund 2019 OM LUNDS SAMORDNINGSFÖRBUND Lunds Samordningsförbund, eller Finsam Lund, startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018

VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018 VERKSAMHETSPLAN 2016 med budget 2016-2018 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2015:14 / 7) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

Ansökan om bidrag för 2016

Ansökan om bidrag för 2016 2015-06-18 Till Göteborgs Stad SDN Askim-Frölunda-Högsbo samt SDN Västra Göteborg Ansökan om bidrag för 2016 Bakgrund Samordningsförbundet Göteborg Väster ansvarar för samordnad rehabilitering enligt lag

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 1. Övergripande mål och syfte 1. Målgrupper 1. Verksamhet under Uppföljning och utvärdering 5.

Innehållsförteckning. Inledning 1. Övergripande mål och syfte 1. Målgrupper 1. Verksamhet under Uppföljning och utvärdering 5. VERKSAMHETSPLAN 2011 Innehållsförteckning Inledning 1 Övergripande mål och syfte 1 Målgrupper 1 Organisation Styrelsens uppgifter Beredningsgruppens uppgifter Tjänstemannens uppgifter Revisorer 2 Verksamhet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014 med budget 2014-2015

VERKSAMHETSPLAN 2014 med budget 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 2014 med budget 2014-2015 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2013:12 / 1) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 med budget 2016-2018 för Finnvedens Samordningsförbund Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV SJÄLVFÖRSÖRJNING 1 1. Inledning

Läs mer

DELÅRSRAPPORT 2011 januari-juni

DELÅRSRAPPORT 2011 januari-juni DELÅRSRAPPORT 2011 januari-juni Innehållsförteckning Uppdrag 2 Organisation 3 Styrelsen 3 Styrelsens uppgifter 3 Beredningsgruppens uppgifter 3 Tjänstemannens uppgifter 3 Revisorer 3 Under verksamhetsåret

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 med budget 2015-2017 för Finnvedens Samordningsförbund Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV SJÄLVFÖRSÖRJNING 1 1. Inledning

Läs mer

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING Delårsrapport för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2015 Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING 1 (7) Delårsrapport 2015 1. Sammanfattning Finnvedens samordningsförbund

Läs mer

Verksamhetsplan 2017

Verksamhetsplan 2017 Förslag till Verksamhetsplan 2017 med budget 2017-2019 för Finnvedens Samordningsförbund Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV EGENFÖRSÖRJNING

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 194-211 Tid: 2015-12-07 kl. 13.00-16.40 Plats: Regionens hus, Sal A 203 RJL2015 /970 Förslag till Verksamhetsplaner 2016 med budget för Finnvedens och Höglandets

Läs mer

Suppleanter Gunni Gustafsson Nilsson Kävlinge kommun. Övriga deltagare Karin Rangin Förbundssamordnare Johanna Aronsson

Suppleanter Gunni Gustafsson Nilsson Kävlinge kommun. Övriga deltagare Karin Rangin Förbundssamordnare Johanna Aronsson FINSAM Kävlinge-Lomma Protokoll för sammanträde 2018-11-30 1(3) Plats och tid Zinkgatan 2 Lomma, 30 november klockan 9,00-11,35 Beslutande Stina Larsson, ordförande Conny Bäck Marie Saltarski Ulrika Thell

Läs mer

Innehållsförteckning 2. Inledning 3. Övergripande mål och syfte 3. Målgrupper 3

Innehållsförteckning 2. Inledning 3. Övergripande mål och syfte 3. Målgrupper 3 VERKSAMHETSPLAN 2010 Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Övergripande mål och syfte 3 Målgrupper 3 Organisation 4 Styrelsens uppgifter 4 Beredningsgruppens uppgifter 4 Tjänstemannens uppgifter 4 Revisorer

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning VERKSAMHETSPLAN 212 (dnr 211:29 / 1) 1. Inledning Samordningsförbund har ett unikt uppdrag att stödja samordnade insatser för personer som behöver hjälp av flera huvudmän för att komma tillbaka till arbete.

Läs mer

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret För en hållbar samverkan

Delårsrapport. för Finnvedens samordningsförbund första halvåret För en hållbar samverkan Delårsrapport för Finnvedens samordningsförbund första halvåret 2012 För en hållbar samverkan 1 (7) Delårsrapport 2012 1. Inledning Finnvedens samordningsförbund är bildat enligt lag (2003:1210) om finansiell

Läs mer

OM LUNDS SAMORDNINGSFÖRBUND

OM LUNDS SAMORDNINGSFÖRBUND Verksamhetsplan och Budget för Lunds samordningsförbund 2018 OM LUNDS SAMORDNINGSFÖRBUND Lunds Samordningsförbund, eller Finsam Lund, startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person.

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2016

Verksamhetsplan och budget 2016 Verksamhetsplan och budget 2016 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län Plan för insats 2014 Reviderad 140423 SOFINT Samordningsförbundet i norra Örebro Län VERKSAMHETSPLAN Innehållsförteckning 1 Insatsbenämning... 1 2 Verksamhetens ägare... 1 3 Bakgrund... 1 4 Syfte och mål...

Läs mer

Inledning och sammanfattning av Stockholmsmodellen

Inledning och sammanfattning av Stockholmsmodellen Bilaga 1 Inledning och sammanfattning av smodellen 1(6) Innehåll 1. Uppdrag...3 2. Bakgrund...3 3. Metod...3 4. Målgruppen...4 5. Aktörer som möter målgruppen och strukturer...4 6. Struktur och förslag

Läs mer

Samordningsförbundet Västra Mälardalen

Samordningsförbundet Västra Mälardalen Samordningsförbundet Västra Mälardalen Verksamhetsplan och budget 2017 Vision: Samordningsförbundet Västra Mälardalen ska stödja människor i utanförskap till god hälsa och förvärvsarbete och därmed minska

Läs mer

Norra Västmanlands Samordningsförbund. Norbergsvägen FAGERSTA ÅRSREDOVISNING. September December 2005

Norra Västmanlands Samordningsförbund. Norbergsvägen FAGERSTA ÅRSREDOVISNING. September December 2005 Norra Västmanlands Samordningsförbund Norbergsvägen 21 737 80 FAGERSTA ÅRSREDOVISNING September December 2005 Innehållsförteckning Organisation...2 Förbundets ledning 3 Verksamhetsberättelse.5 Resultaträkning..8

Läs mer

FINSAM och Utvägen. Information den 30 maj Karina Andersson Monica Malmqvist. Social sektor Individ- och familjeomsorgen

FINSAM och Utvägen. Information den 30 maj Karina Andersson Monica Malmqvist. Social sektor Individ- och familjeomsorgen FINSAM och Utvägen Information den 30 maj 2012 Karina Andersson Monica Malmqvist vill arbetar för att skapa ett samhälle där alla har möjlighet till en meningsfull vardag med arbete och gemenskap, trots

Läs mer

Samordningsförbundet Västra Mälardalen

Samordningsförbundet Västra Mälardalen Samordningsförbundet Västra Mälardalen Verksamhetsplan och budget 2016 Samordningsförbundet Västra Mälardalen ska stödja människor i utanförskap till god hälsa och förvärvsarbete och därmed minska klyftorna

Läs mer

LOGGA. Dnr. Årsredovisning 20XX. Beslutad av styrelsen 20xx-xx-xx. Sida 1. Signering av justerare på varje sida

LOGGA. Dnr. Årsredovisning 20XX. Beslutad av styrelsen 20xx-xx-xx. Sida 1. Signering av justerare på varje sida LOGGA Dnr Årsredovisning 20XX Beslutad av styrelsen 20xx-xx-xx Sida 1 Ordförande har ordet Sida 2 Innehållsförteckning sida 1. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE... 4 1.1 Sammanfattning av verksamhetsåret... 4 1.2

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 med budget 2018-2020 för Finnvedens Samordningsförbund Förbundets vision: DELAKTIGHET SOM GER BÄTTRE EGENUPPLEVD HÄLSA, ÖKAD ARBETSFÖRMÅGA OCH HÖGRE GRAD AV EGENFÖRSÖRJNING 1 1. Inledning

Läs mer

Tillsammans gör vi skillnad!

Tillsammans gör vi skillnad! Samordningsförbund Tillsammans gör vi skillnad! När myndigheter kombinerar sina olika resurser kan de på ett kraftfullt sätt stödja människor i svåra livssituationer. Målet är egen försörjning och bättre

Läs mer

Verksamhetsplan Övergripande planering

Verksamhetsplan Övergripande planering Sydöstra Skånes Samordningsförbund bildades 2009. Medlemmar: Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Region Skåne, och de fyra kommunerna Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla och Ystad. Verksamhetsplan 2019 Samordningsförbundets

Läs mer

Årsredovisning Finsam Kävlinge Lomma

Årsredovisning Finsam Kävlinge Lomma Årsredovisning Finsam Kävlinge Lomma 2011 Styrelsen avger följande årsredovisning Innehåll - förvaltningsberättelse sid. 3 - resultaträkning sid. 8 - balansräkning sid. 9 - kassaflödesanalys sid. 10 -

Läs mer

Verksamhetsplan RAR 2012 Dnr RAR12-04

Verksamhetsplan RAR 2012 Dnr RAR12-04 Samordningsförbundet RAR i Sörmland 1. Inledning RAR:s verksamhetsidé är att löpande erbjuda samverkansaktiviteter, processtöd samt utvärderingar som utarbetas gemensamt med medlemmarna. Omfattningen styrs

Läs mer

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund 1 (7) Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby- Ödeshög-Boxholms samordningsförbund Detta underlag utgör utgångspunkt för delårsredovisning/årsredovisning

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Bert Hedberg Cert. kommunal revisor Granskning av årsredovisning 2012 Västra Mälardalens Samordningsförbund Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2

Läs mer

SOFINT Mari Grönlund STYRELSEN VERKSAMHETSPLAN 2014

SOFINT Mari Grönlund STYRELSEN VERKSAMHETSPLAN 2014 SOFINT Mari Grönlund STYRELSEN VERKSAMHETSPLAN 2014 1 Verksamhet 1.1 Ändamål Samordningsförbundet SOFINT, i Norra Örebro län, bildades med syfte att främja samverkan mellan samhälleliga organisationer

Läs mer

REVISIONSRAPPORT SAMORDNINGSFÖRBUNDET FINSAM I ESLÖV, HÖÖR OCH HÖRBY 2015 1. INLEDNING Härmed avlämnas rapport avseende granskningen av Samordningsförbundet Finsam i Eslöv, Höör och Hörby för räkenskapsåret

Läs mer

Våga se framåt, där har du framtiden!

Våga se framåt, där har du framtiden! Våga se framåt, där har du framtiden! Det finansiella Samordningsförbundet Västerås Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Landstinget Västmanland samt Västerås stad har den 1 maj 2010 gemensamt bildat

Läs mer

Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud. Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006

Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud. Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006 Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006 Samordningsförbundet Vänersborg/Mellerud Årsredovisning/Årsberättelse 2006 1 Förvaltningsberättelse 1.1 Uppstart och bildande

Läs mer

Budget 2013 med inriktning till 2015

Budget 2013 med inriktning till 2015 Budget 2013 med inriktning till 2015 Ärendet Enligt förbundsordning för Samordningsförbundet Göteborg Nordost skall styrelsen fatta beslut om budget för kommande år senast 30:e november. I detta tjänsteutlåtande

Läs mer

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Datum: 2016-02-24 Version nr: 1 Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Blankett för ansökan om medel för utveckling av rehabilitering i samverkan från Gotlands samordningsförbund. Beskriv

Läs mer

Årsbokslut. Föreningen Fenix - Projekt Söder

Årsbokslut. Föreningen Fenix - Projekt Söder Årsbokslut för Föreningen Fenix - Projekt Söder 802406-1239 Räkenskapsåret 2013 1 (6) Styrelsen för Föreningen Fenix - Projekt Söder får härmed avge årsbokslut för räkenskapsåret 2013. Förvaltningsberättelse

Läs mer

Verksamhetsplan med budget för 2009 Samordningsförbundet Norra Bohuslän

Verksamhetsplan med budget för 2009 Samordningsförbundet Norra Bohuslän Samordningsförbundet Norra Bohuslän Ansvarig tjänsteman Gudrun Emilsdottir Verksamhetsplan med budget för 2009 Samordningsförbundet Norra Bohuslän Samverkan är ett arbetssätt, men också ett synsätt, med

Läs mer

Verksamhetsplan och budget Samordningsförbundet Landskrona Svalöv

Verksamhetsplan och budget Samordningsförbundet Landskrona Svalöv Verksamhetsplan och budget 2016 Samordningsförbundet Landskrona Svalöv 1 Samordningsförbundet Landskrona Svalöv Samordningsförbundet Landskrona Svalöv bildades den 1 september 2009 och består av parterna

Läs mer

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund

Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund 2015-10-07 Ansökan till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA Nyköping/ Oxelösund Bakgrund Regeringen har de senaste åren gjort omfattande satsningar för att belysa och åstadkomma förbättringar

Läs mer

Verksamhetsplan med budget för 2008 Samordningsförbundet Norra Bohuslän

Verksamhetsplan med budget för 2008 Samordningsförbundet Norra Bohuslän Samordningsförbundet Norra Bohuslän Ansvarig tjänsteman Gudrun Emilsdottir Verksamhetsplan med budget för 2008 Samordningsförbundet Norra Bohuslän Samverkan är ett arbetssätt, men också ett synsätt, med

Läs mer

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/

Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/ 2017-08-29 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Redovisning av uppdrag avseende samordningsförbund Dnr SN16/135-701 Bakgrund I december 2016 beslutade Socialnämnden

Läs mer

Lunds samordningsförbund

Lunds samordningsförbund Lunds samordningsförbund 1 Plats och tid Ledamöter Ersättare Försäkringskassan, Maskinvägen 1, Lund Patrik Holmberg (c) ledamot Region Skåne Göran Wallén (m) ledamot Lunds Kommun Staffan Hållö, ledamot

Läs mer

Om Lunds samordningsförbund Samordningsförbundets organisation styrelse Beredningsgruppen Ansvarig tjänsteman förbundssamordnaren

Om Lunds samordningsförbund Samordningsförbundets organisation styrelse Beredningsgruppen Ansvarig tjänsteman förbundssamordnaren Verksamhetsplan och Budget Lunds samordningsförbund 2017 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds

Läs mer

Datum BIRGITTA FRIBERG, PROCESSLEDARE KARIN RANGIN, FÖRBUNDSSAMORDNARE FINSAM LOMMA KÄVLINGE

Datum BIRGITTA FRIBERG, PROCESSLEDARE KARIN RANGIN, FÖRBUNDSSAMORDNARE FINSAM LOMMA KÄVLINGE Sida 1 (5) Datum 2015-11-13 Finsam Aktivitetsplan Samverkanskartan steg 2 BIRGITTA FRIBERG, PROCESSLEDARE KARIN RANGIN, FÖRBUNDSSAMORDNARE FINSAM LOMMA KÄVLINGE Af 00008_1.0_(2015-06-12, AF2000) PETRA

Läs mer

Samordningsförbundet Activus i Piteå Dnr Årsredovisning 2018 Beslutad av styrelsen

Samordningsförbundet Activus i Piteå Dnr Årsredovisning 2018 Beslutad av styrelsen Samordningsförbundet Activus i Piteå Dnr Årsredovisning 2018 Beslutad av styrelsen 2019-02-22 Sida 1 Ordförande har ordet Efter omstarten inom Activus har äntligen nya insatser som finansieras av Activus

Läs mer

Innehåll. 1. Förbundets ändamål och uppgifter Verksamhetsidé & Mål Organisation Verksamhetsplan Budget

Innehåll. 1. Förbundets ändamål och uppgifter Verksamhetsidé & Mål Organisation Verksamhetsplan Budget Verksamhetsplan & budget 2016 Innehåll 1. Förbundets ändamål och uppgifter... 2 2. Verksamhetsidé & Mål... 3 3. Organisation... 5 4. Verksamhetsplan 2016... 6 5. Budget 2016... 8 www.samordningtrelleborg.se

Läs mer

Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma

Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma 1 (6) Datum 2015-05-20 Dnr Till Samordningsförbundet FINSAM Styrelse för Kävlinge Lomma 2 (6) Förslag till ny FINSAM - Aktivitet Bakgrund Under hösten 2014 genomfördes aktiviteten Samverkanskartan idag

Läs mer

Verksamhetsplan och budget. Samordningsförbundet Finsam i Helsingborg

Verksamhetsplan och budget. Samordningsförbundet Finsam i Helsingborg Verksamhetsplan och budget Samordningsförbundet Finsam i Helsingborg 16 1. Samordningsförbundets ändamål och uppgifter. Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Helsingborgs

Läs mer

Samordningsförbundet Norra Skaraborg

Samordningsförbundet Norra Skaraborg 2014 Samordningsförbundet Verksamhetsplan Finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet 2 Mål- och ramdokument Mål, syfte, principer och centrala begrepp för samordningsförbundet Övergripande mål Det

Läs mer

Förslag till årsredovisning för verksamhetsåret 2008 Samordningsförbundet Göteborg Nordost

Förslag till årsredovisning för verksamhetsåret 2008 Samordningsförbundet Göteborg Nordost Sidan 1 av 10 Dnr 2009/03 Förslag till årsredovisning för verksamhetsåret 2008 Samordningsförbundet Göteborg Nordost Styrelsen 2008 Ordinarie ledamöter: Försäkringskassan: Peter Engwall, ordförande Göteborgs

Läs mer

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam

Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Datum:2010-10-21 Version nr: 1 Projektansökan till Gotlands samordningsförbund, Finsam Namn ARBETSGIVARRING SKARPHÄLL DEL 3 Bakgrund Den arbetslivsinriktade rehabiliteringen är ett prioriterat uppdrag

Läs mer

Verksamhetsplan och budget för 2017 samt preliminär planering för 2018 och 2019.

Verksamhetsplan och budget för 2017 samt preliminär planering för 2018 och 2019. 161110 1 (5) Verksamhetsplan och budget för 2017 samt preliminär planering för 2018 och 2019. bildades den 1 januari 2011 och består av fyra parter: Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommunerna Bromölla,

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2015

Verksamhetsplan och budget 2015 Verksamhetsplan och budget 2015 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET SOFINT

PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET SOFINT Ansökan Datum 2015-07-16 Sida 1(1) Individ- och familjeomsorgen Daniel Åhnberg danielo.ahnberg@hellefors.se Mari Grönlund SOFINT c/o Lindesbergs kommun 711 80 Lindesberg PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET

Läs mer

FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP

FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP FINSAM SAMORDNINGSFÖRBUNDET BURLÖV-STAFFANSTORP Årsredovisning 2017 Samordningsförbund et Burlöv -Staffanstorp 222 000-2956 2 Innehåll 1. Förvaltningsberättelse....................................... 3

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost Bakgrund Ovanstående Samordningsförbund bildades den 1 januari 2011, bildandet gjordes genom en ombildning av Samordningsförbundet i Kristianstads

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2005 för Samordningsförbundet Umeå

Verksamhetsberättelse 2005 för Samordningsförbundet Umeå Verksamhetsberättelse 2005 för Samordningsförbundet Umeå 2006-03-17 Samordningsförbundet Umeå, med Länsarbetsnämnden, Försäkringskassan, Landstinget och Umeå kommun som huvudmän bildades 2005-05-01 i enlighet

Läs mer

Lokal behovsanalys. Hans Rosling, Factfulness 2018 s. 302

Lokal behovsanalys. Hans Rosling, Factfulness 2018 s. 302 Lokal behovsanalys För det första är en faktabaserad världsbild mer användbar när man ska navigera i livet, precis som en bra GPS är mer användbar när man ska hitta i en stad. För det andra, och förmodligen

Läs mer

Utanförskapets kostnader

Utanförskapets kostnader Utanförskapets kostnader Försörjningsstöd, sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, a-kassa mm Långvarig ohälsa sjukvård och mediciner Missbruk behandling, kriminalitet mm Familjeproblem, skolproblem,

Läs mer

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR PROJEKT Lund

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR PROJEKT Lund ANSÖKAN OM MEDEL FÖR PROJEKT Lund 2017-02-03 Projekt InSam Konkreta förslag för insatser i samverkan mellan parterna inom FINSAM kring gruppen som tillhör etableringsuppdrag hos Arbetsförmedlingen. Projektägare

Läs mer

Delårsrapport per den 31 augusti 2013

Delårsrapport per den 31 augusti 2013 Samordningsförbundet Östra Östergötland Delårsrapport per den 31 augusti 2013 2013-10-01 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Verksamheter... 3 2.1 Kansli... 4 2.2 Kartläggning och analys av behov

Läs mer

Samordningsförbundet. Delårsrapport Samordningsförbundet Falköping/Tidaholm - 1 -

Samordningsförbundet. Delårsrapport Samordningsförbundet Falköping/Tidaholm - 1 - - 1 - Delårsbokslut samordningsförbundet Falköping/Tidaholm Margaretha Eriksson Delårsrapport 2009-01-01 2009-06-30 Falköping/Tidaholm - 2 - Inledning i Falköping/Tidaholm bildades den 1 april 2007 i enlighet

Läs mer

F A L K Ö P I N G T I D A H O L M

F A L K Ö P I N G T I D A H O L M Verksamhetsberättelse 2012 Falköping/Tidaholm Ordförande: Hasse Andersson Förbunds chef: Margaretha Eriksson SAMMANFATTNING Finansiella samordningsförbund har sin grund i de strukturella faktorer som gör

Läs mer

Lokala samverkansgruppen Katrineholm/Vingåker

Lokala samverkansgruppen Katrineholm/Vingåker Förslag till Samordningsförbundet RAR om medel till uppstart av TUNA KFV Bakgrund TUNA (Träning, Utveckling Nära Arbetslivet) Eskilstuna är en samverkan mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Eskilstuna

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2016 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg

Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Verksamhetsplan 2015 Samordningsförbund Gävleborg Bollnäs kommun Gävle kommun Hofors kommun Hudiksvalls kommun Ljusdals kommun Nordanstigs kommun Ockelbo kommun Ovanåkers kommun Sandvikens kommun Söderhamns

Läs mer

Projektplan. Team Psykiatrisamverkan på Vuxenpsykiatrin i Trelleborg

Projektplan. Team Psykiatrisamverkan på Vuxenpsykiatrin i Trelleborg Projektplan Team Psykiatrisamverkan på Vuxenpsykiatrin i Trelleborg Projektplanen skall fungera som projektets manual/handbok och förklara projektets metodik och beskriva vilka aktiviteter som projektet

Läs mer