Chef Strategiska avdelningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Chef Strategiska avdelningen"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 0552/16 Strategiska avdelningen Anna Svensson Telefon E-post: Svar på remiss från Miljö- och energidepartementet Delbetänkande från Miljörådsberedningen En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige Förslag till beslut att att översända synpunkterna till kommunstyrelsen. beslutet omedelbart justeras. Sammanfattning Kontoret tycker att beredningens förslag är bra och ambitiösa. Vidare är ambitionen med att integrera klimatfrågan i alla politikområden bra och direkt nödvändig för att en förändring ska ske. Kontoret är enigt med beredningen om att samhällsplaneringen och det kommunala ansvaret för hur bostäder och transporter planeras är av stor betydelse för hur klimatmålen uppnås. Kontoret vill dock särskilt flagga för att kommunen också har ett ansvar för bostadsbyggandet. Kontoret håller med om att både klimatmål och bostadsmål är lika viktiga, men vill påpeka att det är mål som kan stå i konflikt med varandra och som dessutom kan kräva mer resurser i planarbetet. Kontoret välkomnar bättre vägledning och tydligare regelverk och bättre samordning från myndigheterna. Det är av yttersta vikt att Naturvårdsverket och Boverket samordnar sig för att kunna stärka och synka Miljöbalken och Plan- och bygglagen. Beträffande miljöbedömningen kan detta bli ett bra verktyg, men ändringar krävs. Idag väger klimatfrågan relativt lätt jämfört med till exempel buller och luftkvalité som har tydliga riktvärden och bedömningsgrunder. Det är mycket bra att etappmål för luftvården fokuserar på transportfrågan snarare än haltnivåer eftersom det möjliggör och underlättar en långsiktig stadsplanering men också att stadsplaneringen i sig kan användas som en åtgärd för att nå målet. Förslaget att skyndsamt utreda bristerna i systemet med miljökvalitetsnormer och ta fram förbättringar anser kontoret vara både viktig och brådskande. Det är viktigt att normsystemet anpassas efter den utveckling av städerna som behövs för att nå samtliga miljömål på sikt. Stadsbyggnadskontoret Agneta Hammer Stadsbyggnadsdirektör Katja Ketola Chef Strategiska avdelningen Bilagor 01. Remisshandling 1(8)

2 Ärendet Staden har fått möjlighet att yttra sig över Delbetänkande från Miljörådsberedningen - En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige, Del 1(SOU 2016:47). Rapporten bifogas, se bilaga 1. Remissvar ska ha inkommit till Miljö- och energidepartementet senast den 20 oktober Byggnadsnämnden har fått ärendet på remiss från kommunstyrelsen och ska inkomma med svar senast den 30 september Syftet med uppdraget att utarbeta ett ramverk och en strategi för en samlad och långsiktig klimatpolitik är att skapa långsiktiga mål, styrning mot de långsiktiga målen och en bred förankring av klimatpolitikens övergripande inriktning. Ramverket ska reglera mål och uppföljning. Syftet med att utarbeta en strategi för en samlad luftvårdspolitik är att bidra till att Sverige på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt når berörda miljökvalitetsmål och övriga berörda mål för luftkvalitet. Bakgrund Regeringen beslutade den 1 juli 2010 att tillsätta en parlamentarisk beredning för att utarbeta underlag om hur miljökvalitetsmålen kan nås. Beredningen har tagit namnet Miljömålsberedningen. Beredningens uppgift har varit att på uppdrag av regeringen föreslå hur miljökvalitetsmålen ska nås genom politisk förankrade förslag till strategier, etappmål, styrmedel och åtgärder. Regeringen beslutade den 10 juli 2014 att Miljömålsberedningen i uppdrag att föreslå en strategi för en samlad luftvårdspolitik. (Del B i betänkandet). Den 18 december 2014 beslutade regeringen att även ge beredningen i uppdrag att föreslå ett klimatpolitiskt ramverk som reglerar mål och uppföljning och en strategi med styrmedel och åtgärder för en samlad och långsiktig klimatpolitik. Beredningens förslag till ett klimatpolitiskt ramverk redovisades i mars 2016 (SOU 2016:21). I detta delbetänkande redovisas beredningens förslag till en strategi med etappmål, styrmedel och åtgärder för en samlad och långsiktig klimatpolitik, del A, samt en strategi med etappmål, styrmedel och åtgärder för en samlad luftvårdspolitik, del B. Förslaget Eftersom klimatgaser och luftföroreningar i mångt och mycket har samma källor är flera av beredningens förslag samma för både klimatstrategin och luftvårdsstrategin. FÖRSLAG TILL STYRMEDEL, STRATEGIER OCH ÅTGÄRDER Indikativ utsläppsbana för 2015 till de föreslagna etappmålen 2030 och 2040 som stöd i uppföljningen Särskilda uppföljningsmått för att följa utvecklingen inom sektorn Klimatfrågan behöver integreras i arbete med alla politikområden och sektorer och på alla nivåer i samhället Integrera klimatmålen i näringspolitiken Utveckla bioekonomin och särskilt bioekonomistrategi Strategier för material och energihushållning i samhället, särskilt cirkulär ekonomi Åtgärder inom den lokala och regionala Klimat- och luftarbetet Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 2(8)

3 Sektorsvisa strategier och styrmedel för Transporter, Arbetsmaskiner, Industri, El- och värmeproduktion, Bostäder, lokaler och byggande, Jordbruk samt Skogen Kompletterande åtgärder till exempel kolsänkor och lagring av koldioxid Tydligare använda Stadsmiljöavtal som styrmedel Möjlighet att delegera till kommunen beslut miljözon Översyn reseavdragssystemet Driva på skärpta krav på personbilar och lätta lastbilar Miljöanpassade beskattning och förmånsregler Utsläppskrav i offentlig upphandling DEL A - KLIMATSTRATEGIN Miljömålsberedningen föreslog i sitt tidigare betänkande en strategi för en samlad och långsiktig klimatpolitik med sikte mot de långsiktiga målen 2045, samt tillhörande etappmål för utsläpp av växthusgaser till Beredningen lägger i detta betänkande förslag på etappmål för hur utsläppen av växthusgaser i Sverige från den så kallade icke-handlande sektorn bör utvecklas 2030 och 2040 på väg mot det långsiktiga målet till Beredningen förelår inte några etappmål för de verksamheter som ingå i den handlande sektorn (EU:s system för handel med utsläppsrätter). Beredningens förslag innehåller i stora drag följande: Förslag mål etappmål för 2030 och 2040 för den icke handlande sektorn - Utsläppen i Sverige i den icke-handlande sektorn bör senast år 2030 vara minst 63 procent lägre än utsläppen år Högst åtta procentenheter av utsläppsminskningarna får ske genom kompletterande åtgärder. - Utsläppen i Sverige i den icke-handlande sektorn bör senast år 2040 vara minst 75 procent lägre än utsläppen Högst två procentenheter av utsläppsminskningarna får ske genom kompletterande åtgärder. ett utsläppsmål för inrikes transport (ej flyg) - Inför ett utsläppsmål för inrikes transporter (utom inrikes flyg som ingår i EU:s system för handel med utsläppsrätter) som innebär att utsläppen från denna sektor ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med Beredningen fastslår att kommuner, län och regioner inom ramen för det kommunala självstyret - har en stor möjlighet och ett stort ansvar att inom transport- och bostadssektorerna bidra till en minskad klimatpåverkan och en förbättrad luftkvalitet. Beredningens förslag handlar om att utveckla en mer samordnad planering och ge mer tyngd åt de viktigaste miljöaspekterna i varje planprocess. Bland annat föreslås följande: Förslag till styrmedel och åtgärder utveckla en samordnad vägledning för miljöbedömningar till regelverken för samhällsplanering (till exempel PBL, infrastrukturlagstiftningen, miljöbalken, med mera) Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 3(8)

4 ta fram vägledning för hur länsstyrelserna ska vägleda kommunerna tidigt i planprocessen utifrån ett helhetsperspektiv som omfattar avvägningar mellan olika samhällsintressen för en minskad klimatpåverkan. genomföra en kunskapshöjande insats hos de aktörer som ansvarar för samhällsplaneringen i att använda miljöbedömningsverktyget så att samhällsplaneringen styr mot klimatmålen. utreda behovet av ändringar i gällande regelverk för att samhällsplaneringen i ökad grad ska styra mot klimatmålen. Utvärdera effekten av förbudet i PBL för kommuner att ställa särkrav på byggnader. Överväg inrättandet av nationellt kunskapscentrum för energieffektivt byggande och förvaltning, livscykelanalys samt förnybar energi. DEL B - LUFTVÅRDSSTRATEGIN De tre befintliga etappmål som finns i miljömålssystemet är inaktuella eller redan uppfyllda. Beredningen föreslår därför nya etappmål som konkretiserar den samhållsomvandling som behöver ske för att generationsmålet och luftrelaterade miljömål kan nås. I stora drag innehåller förslagen följande: Förslag till etappmål Begränsade utsläpp från vägtrafik i tätort - Andelen persontransporter med kollektivtrafik, cykel och gång i Sverige ska vara minst 25 procent 2025, uttryckt i person-kilometer, i riktning mot målet att på sikt fördubbla marknadsandelen för gång-, cykel- och kollektivtrafik Begränsade utsläpp från vedledning - Utsläppen av bens(a)pyren, partiklar PM 2,5, och sot från småskalig vedeldning ska minska kontinuerligt till år Senast år 2019 ska det vara klarlagt hur stora utsläppsminskningar från småskalig vedledning som krävs för att preciseringarna i miljömålet Frisk Luft ska nås. Begränsad intransport av luftföroreningar - Utsläppen av kvävedioxider från sjöfarten I Östersjön och Nordsjön ska ha halverats till 2025 jämfört med Sverige ska till år 2020 ha genomfört riktade insatser mot de stora utsläpparländerna öster om EU i syfte att minska intransporten därifrån. Uppfylla takdirektivets utsläppsåtaganden - Utsläppen av kvävedioxider, svaveldioxid, flyktiga organiska ämnen, ammoniak och partiklar PM 2,5 ska senast 2025 motsvara de indikativa mål för 2025 som framgår av det reviderade takdirektivet Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 4(8)

5 Förslag till styrmedel och åtgärder - Flera av de föreslagna styrmedlen och åtgärderna inom luftområdet är av förklarliga skäl samma som på klimatområdet. I övrigt tas bland annat följande åtgärder upp: - Genomför riktade informationsinsatser om vinterdäck egenskaper - Utred skyndsamt orsakerna till bristerna i systemet med miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram för luft och ta fram förslag till förbättring av systemet. - Sverige tar fortsatt aktiv roll inom EU, FN:s luftvårdskonvention och IMO i syfte att minska utsläppen och därmed intransporten av de långväga föroreningarna - Genomför riktade åtgärder mot de stora utsläppsländerna öster om EU - Stöd forskning och utveckling kring utveckling och implementering av utsläppsminskande tekniker inom sjöfarten - Övergång från marina oljor till hållbara bränslen påskyndas - Ändra i Plan- och bygglovsförordningen så att även byte av eldstad omfattas av anmälningsplikt så att inga pannor eller rumsvärmare som inte uppfyller gällande krav får installeras. Stadsbyggnadskontorets synpunkter Kontoret tycker att beredningens förslag är bra och ambitiösa. Det är mycket positivt med en bred förankrad nationell strategi för arbetet med både klimat- och luftvårdsfrågor. Det kommer att ge en större tydlighet i att arbetet måste bedrivas samlat från stat ner till lokal nivå men också utgöra ett bra komplement och stöd till det lokala arbetet. Dock med mål-år som ligger långt fram i tiden, vilket kan medföra att märkbar utsläppsminskning sker sent i perioden. Förtätningen av städerna kommer att leda till ett förändrat transportbehov så att kollektivtrafik, gång och cykel ökar vilket är en förutsättning för minskade utsläpp av klimatgaser och förbättrad luftkvalitet. Samtidigt är miljömålens haltnivåer mycket svåra att klara i de centrala delarna av staden i dagsläget. Nya bostäder behöver alltså planeras där målnivåerna överskrids i det korta perspektivet för att klimat- och miljömål ska kunna nås i det längre perspektivet. Vår bedömning är att etappmålen, såsom det är utformade, möjliggör detta vilket är bra. DEL A - KLIMATSTRATEGIN Ambitionen med att integrera klimatfrågan i alla politikområden är bra och direkt nödvändig för att en förändring ska ske. Beredningen har fokuserat sina förslag till den ickehandlande sektorn som inte berörs av handel med utsläppsrätter. Inom den icke handlande sektorn är klimatpåverkan från vägtrafiken, inklusive arbetsmaskiner, samt basindustri dominerande. Många av förslagen handlar således om dessa. Stadsbyggnadskontorets synpunkter koncentreras till förslag om bostäder, lokaler och byggande och till mindre del om trafiken. Förslag som rör övriga områden, till exempel jordbruk och skog, lämnar kontoret inga synpunkter på. Kontoret är enigt med beredningen om att samhällsplaneringen och det kommunala ansvaret för hur vi planerar bostäder och transporter är av stor betydelse för hur klimatmålen uppnås. I klimatstrategiskt program för Göteborg finns bland annat strategin Planera för ett energi- och transporteffektivt samhälle. Även stadens Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 5(8)

6 Översiktsplan, Utbyggnadsstrategi och Trafikstrategi anger tydliga mål för hållbar stadsutveckling genom att bygga tät blandstad med förutsättningar för god kollektivtrafik och en enklare vardag. Kontoret välkomnar bättre vägledning och tydligare regelverk och bättre samordning från myndigheterna. Det är av yttersta vikt att Naturvårdsverket och Boverket samordnar sig för att kunna stärka och synka Miljöbalken och Plan- och bygglagen. Beträffande miljöbedömningen kan detta bli ett bra verktyg men ändringar krävs. Idag väger klimatfrågan relativt lätt jämfört med till exempel buller och luftkvalité som har tydliga riktvärden och bedömningsgrunder. Kontoret vill dock särskilt flagga för, precis som beredningen också påpekar, att kommunen också har ett ansvar för bostadsbyggandet, vilket är lika prioriterat som klimatmålen. Kontoret håller med om att både klimatmål och bostadsmål är lika viktiga men vill också påpeka att det är mål som kan stå i konflikt med varandra och som dessutom kan kräva mer resurser i planarbetet. I klimatstrategiskt program för Göteborg finns målet Koldioxidutsläppen från vägtransporter inom Göteborgs geografiska område ska minska med 80 procent till år 2030 jämfört med år 2010, vilket betyder att staden redan har tuffare mål än de beredningen föreslår för transporter. Kontoret tycker beredningens förslag om bland annat mer utrymme för kommuner att reglera offentlig plats, införande av lokala styrmedel, mer på fokus på steg ett och två i fyrstegsprincipen är bra. DEL B - LUFTVÅRDSSTRATEGIN Kontoret anser att de etappmål och styrmedel som föreslås inom luftvårdsområdet generellt sett är bra. Exempelvis är det positivt att arbeta för att begränsa intransporten av luftföroreningar och att utsläppen från sjöfarten, som är en betydande källa i Göteborg, ska minska. Nedan presenteras synpunkter kring det som kontoret bedömer tydligast anknyter till stadsplaneringen. Etappmålet om begränsade utsläpp från vägtrafik i tätort fokuserar på transportfrågan snarare än haltnivåer eftersom det möjliggör och underlättar en långsiktig stadsplanering men också att stadsplaneringen i sig kan användas som en åtgärd för att nå målet. Förslaget om att Skyndsamt utreda bristerna i systemet med miljökvalitetsnormer och ta fram förbättringar anser kontoret vara både viktig och brådskande. Det är viktigt att normsystemet anpassas efter den utveckling av städerna som behövs för att nå samtliga miljömål på sikt. Som miljökvalitetsnormerna hanteras kan de i många fall försvåra stadsutveckling i centrala och kollektivtrafiknära lägen. Resonemanget är detsamma som ovan rörande miljömålsnivåerna, men eftersom normerna är ett gränsvärde som inte får överskridas är de mer svårhanterliga. Det gör att normerna riskerar att få mycket stor inverkan på stadsplaneringen jämfört med andra mål som kan vara väl så viktiga, exempelvis för klimat. Sådana lägen som ur ett längre perspektiv är positiva att bebygga riskerar att försenas och försvåras, trots att de oftast kan antas bidra till minskade halter av luftföroreningar, och klimatgaser, över tid. Det är därför viktigt att se över normsystemet och hur normerna ska hanteras i plansammanhang. Följande medskick vill kontoret göra till det fortsatta arbetet: - Ska normerna vara en absolut gräns? De svenska normerna är lägre och fler än de på EU-nivå. Såsom de nu utformats finns ingen möjlighet till avvägning Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 6(8)

7 mellan luftfrågan och andra hållbarhetsaspekter eller bedömning av förändring över tid. - Var ska normerna tillämpas? Normerna gäller på alla platser där människor vistas vilket får till följd att de exempelvis gäller på parkeringar, vid entréer till verksamheter, på cykelbanor med mera. Eftersom miljökvalitetsnormen generellt måste klaras vid antagande av detaljplan, blir luftkvalitetsfrågan svårhanterlig i trafiknära lägen. Detta då man ofta inte kan hantera frågan genom en smart planering av markanvändningen inom planområdena. Det bör ses över om denna tillämpning kan förändras för att underlätta en total sett hållbar stadsutveckling. - Bör de reglerade nivåerna ändras alternativt differentieras? Särskilt med hänsyn till ovanstående om var i staden normerna ska gälla. Är det exempelvis rimligt att normen är densamma på en parkeringsplats som på en innergård eller uteplats? Kontoret vill också påpeka att det är viktigt att det tas fram realistiska scenarier avseende teknikutveckling för fordon, för att bättre kunna beskriva hur situationen kommer att se ut i framtiden. Historiskt har detta visat sig vara svårt då teknikutvecklingens genomslag i verkliga nivåer har överskattats, vilket gör att prognoser för framtiden blivit svåra att arbeta med. Samtliga dessa aspekter på översynen bör dock ske med grund i de negativa hälsoaspekter som dålig luftkvalitet faktiskt har. Dessa bör dock också kunna vägas mot de positiva hälsoeffekter, som en tätare stad med mer hälsofrämjande transporter har. Beträffande förslaget om ändring i plan- och bygglovsförordningen rörande anmälningsplikt för byte av eldstad kan innebära ett större antal ärenden att handlägga för kontoret. Bedömningen är att dock ökningen är marginell. Ekonomiska konsekvenser Miljömålsberedningen anger att det finns förutsättningar att nå målen till en samhällsekonomisk kostnad som för år 2030 skulle innebära att BNP kan vara 0,2 till 1,5 procent lägre relativt referensscenariot. De förslag som direkt rör stadsbyggnadskontorets uppdrag handlar främst om översiktliga förslag kring nya direktiv och vägledningar till myndigheter. I samband med att förslagen bereds vidare och formuleras i detalj kan de ekonomiska konsekvenserna för byggnadsnämnden bedömas. Tydigt är dock att det kommer att bli mer fokus på klimatfrågan i samhällsplaneringen och det kan påverka arbetet i planprocessen. Barnperspektivet (FN:s barnkonvention) Klimat- och miljöfrågor är några av vår tid största utmaningar. Framtida generationers möjligheter att leva ett gott liv är avhängigt vår förmåga att begränsa klimatutsläpp och andra utsläpp till luft. Mål och strategier för hur vi löser klimat- och luftvårdsproblem är därför viktiga inte minst ur ett barnperspektiv. Jämställdhetsperspektivet Beredningen fastslår att ett hållbart samhällsbyggande är en förutsättning för att lösa klimat- och luftvårdsutmaningen. Ett hållbart samhälle innebär även att de sociala utmaningarna adresseras. Beredningen pekar till exempel på vikten av att bygga täta och Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 7(8)

8 lättillgängliga städer som möjliggör för fler, både kvinnor och män, att välja hållbara resealternativ. Mångfaldsperspektivet Genom att satsa på hållbart stadsbyggande, inte minst hålbart resande med mer fokus på gång, cykel och kollektivtrafik, skapas en ökad tillgång till staden för alla grupper, vilket ger förutsättningar för ökad integration. Miljöperspektivet Strategier och styrmedel som för att minska utsläpp av växthusgaser och förbättra luftkvaliteten syftar till att nå målen Begränsad klimatpåverkan och frisk luft. Men de har också oftast en positiv inverkan på andra miljömål som God bebyggd miljö, Bara naturlig försurning och Ingen övergödning. Omvärldsperspektivet I beredningens förslag till ramverk, mål och strategier fastslås att Sverige ska vara ett ledande land i det globala arbetet med att förverkliga Parisavtalets målsättningar. En utgångspunkt för beredningens förslag till mål för 2045 är att världen i övrigt också agerar så att de globala utsläppen minskar i linje med Parisavtalet. Beredningen anser vidare att Sverige bör agera internationellt, inom EU och genom den internationella klimatpolitiken för att driva på en sådan utveckling. Göteborgs Stad stadsbyggnadskontoret, tjänsteutlåtande 8(8)

EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDS- STRATEGI FÖR SVERIGE

EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDS- STRATEGI FÖR SVERIGE EN KLIMAT- OCH LUFTVÅRDS- STRATEGI FÖR SVERIGE Kort sammanfattning av de luftvårdspolitiska delarna av Miljömålsberedningens delbetänkande Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-29

Läs mer

Miljö- och energidepartementets remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

Miljö- och energidepartementets remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige Henrik Johansson miljösamordnare Tel. 0470-413 30 Kommunstyrelsen Miljö- och energidepartementets remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

Läs mer

Yttrande över remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

Yttrande över remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige 2016-09-09 KSF 2016/365 1 (6) Kommunstyrelsen Yttrande över remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande. Till Miljö- och energidepartementet STK M 2016 / /Kl. Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum

Yttrande. Till Miljö- och energidepartementet STK M 2016 / /Kl. Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2016-10-17 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2016-849 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet av delbetänkande

Läs mer

Miljömålet Frisk luft 7 oktober 2011 Anne-Catrin Almér, anne-catrin.almer@lansstyrelsen.se Länsluftsdag 2011 Våra 16 nationella miljökvalitetsmål Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Bara naturlig försurning

Läs mer

Miljömålsberedningens förslag

Miljömålsberedningens förslag s förslag - kommentarer av Anders Wijkman vid konferens på SKL torsdagen 18 augusti 2016 s uppdrag Mars: -Föreslå klimatpolitiskt ramverk som reglerar mål och uppföljning; -Konkretisering av nettonoll-visionen

Läs mer

En ny klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

En ny klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-10-14 Kommunstyrelsen Miljönämnden En ny klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige Regeringen beslutade den 1 juli 2010 att tillsätta en parlamentarisk kommitté (dir. 2010:74)

Läs mer

En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige - kommentarer av Anders Wijkman vid möte på KNEG måndagen 17 oktober, 2016 16 månader av intensivt arbete: Uppdraget att utveckla en strategi för ett klimatneutralt

Läs mer

Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency ETT KLIMATPOLITISKT RAMVERK FÖR SVERIGE

Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency ETT KLIMATPOLITISKT RAMVERK FÖR SVERIGE Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-08 1 ETT KLIMATPOLITISKT RAMVERK FÖR SVERIGE Miljömålsberedningen: En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige Parlamentarisk kommitté

Läs mer

Yttrande över remiss En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige, SOU 2016:47

Yttrande över remiss En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige, SOU 2016:47 1(7) Länsstyrelsen Örebro län Åsa Ödman 0 I 0-2248441 asa.odman@l ansstyrelsen.se över remiss En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige, SOU 2016:47 Sammanfattning Länsstyrelsen i Örebro län ställer

Läs mer

Sammanfattning. Uppdraget och hur det genomförts

Sammanfattning. Uppdraget och hur det genomförts Sammanfattning Uppdraget och hur det genomförts Regeringen beslutade den 18 december 2014 att ge Miljömålsberedningen i uppdrag att föreslå ett klimatpolitiskt ramverk och en strategi för en samlad och

Läs mer

Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige, (SOU 2016:47)

Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige, (SOU 2016:47) 2016-11-08 Ks 889/2016 Kommunstyrelsens utskott för näringsliv och tillväxt Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige, (SOU 2016:47)

Läs mer

Miljömålsberedningens förslag

Miljömålsberedningens förslag s förslag - kommentarer av Anders Wijkman vid möte i ABF-huset, lördagen 3 september, 2016 s uppdrag -Föreslå klimatpolitiskt ramverk som reglerar mål och uppföljning; -Konkretisering av nettonoll-visionen

Läs mer

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans?

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatarbete-Miljömål-Transporter Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatvision Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

154 REMISS: Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om ett klimatpolitiskt ramverk inklusive långsiktigt klimatmål

154 REMISS: Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om ett klimatpolitiskt ramverk inklusive långsiktigt klimatmål PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-05-23 1 (3) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/148 154 REMISS: Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om ett klimatpolitiskt ramverk inklusive

Läs mer

Delbetänkande av Miljömålsberedningen - En klimatoch luftvårdsstrategi för Sverige (SOU 2016:47) Ert diarienummer M2016/01735/KI

Delbetänkande av Miljömålsberedningen - En klimatoch luftvårdsstrategi för Sverige (SOU 2016:47) Ert diarienummer M2016/01735/KI YTTRANDE 1(5) KOMMUNSTYRELSEN 2016-11-07 KS 2016/0827-13 410 Handläggare, titel, telefon Leif Björk, kommunsekreterare 011-15 33 23 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Delbetänkande av Miljömålsberedningen

Läs mer

MILJÖ- CHEFS- NÄTVERK SKL

MILJÖ- CHEFS- NÄTVERK SKL MILJÖ- CHEFS- NÄTVERK SKL Stockholm 13 maj Anna Forsgren Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-06-03 1 Upplägg Småskalig vedeldning och hälsa Ekodesign kommande

Läs mer

Yttrande över En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige (SOU 2016:47)

Yttrande över En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige (SOU 2016:47) 1 (5) Remissyttrande Datum 2016-09-27 Diarienummer RS 2016-04600 Regeringskansliet per e-post: m.registrator@regeringskansliet.se med kopia till petter.hojem@regeringskansliet.se Yttrande över En klimat-

Läs mer

Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Vad vet vi om framtiden? Personbilstransporter på väg i olika

Läs mer

Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp.

Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Ärende 4.1 Remissyttrande SOU 2016:47 Miljömålsberedningen kan sammanfattas med: Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären,

Läs mer

Betänkandet SOU 2016:47 En klimat- och luftvårdsstrategi för Värmland

Betänkandet SOU 2016:47 En klimat- och luftvårdsstrategi för Värmland YTTRANDE 1(7) Samhällsbyggnad Jörgen Persson 010-2247461 Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Betänkandet SOU 2016:47 En klimat- och luftvårdsstrategi för Värmland Sammanfattning

Läs mer

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Möjliga vägar till fossilfri transportsektor och hur Trafikverket bidrar till det Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Mål i klimatpolitiskt ramverk Senast

Läs mer

108 Yttrande över remiss Boverkets förslag till strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö (KSKF/2015:131)

108 Yttrande över remiss Boverkets förslag till strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö (KSKF/2015:131) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2015-05-05 Sida 1(2) 108 Yttrande över remiss Boverkets förslag till strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö (KSKF/2015:131) Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (7) 2016-08-02 Handläggare Mattias Lundberg 08-508 260 76 Till Trafiknämnden 2016-08-25 Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige. Svar

Läs mer

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon Klimatanpassat transportsystem Lena Erixon Kapacitetsutredning och Färdplan 2050 Två regeringsuppdrag ett arbete Naturvårdsverkets uppdrag från regeringen om att ta fram underlag till en svensk färdplan

Läs mer

Yttrande över remiss av delbetänkandet från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige, SOU 2016:47

Yttrande över remiss av delbetänkandet från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige, SOU 2016:47 M2016/01735/Kl Dnr 2016/0399-1.3 2016-10-19 Sida 1(7) Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över remiss av delbetänkandet från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi

Läs mer

SOU 2016:47 En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

SOU 2016:47 En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2016-06-23 M2016/01735/Kl Kopia till petter.hojem@regeringskansliet.se m.registrator@regeringskansliet.se SOU 2016:47 En klimat- och luftvårdsstrategi

Läs mer

Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige (M2016/01735/Kl)

Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige (M2016/01735/Kl) Yttrande 1 (6) Miljö- och energidepartementet Klimatenheten 103 33 Stockholm Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige (M2016/01735/Kl)

Läs mer

Remissvar angående En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige (SOU 2016:47)

Remissvar angående En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige (SOU 2016:47) 2016-10-14 Ert dnr: M2016/01735/K1 Handläggare: Lars Sandberg Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se petter.hojem@regeringskansliet.se Remissvar angående En klimat- och luftvårdsstrategi

Läs mer

Trafikplanering, miljöbedömning och klimat

Trafikplanering, miljöbedömning och klimat Trafikplanering, miljöbedömning och klimat Mikael Johannesson, PhD Miljömålsdagarna den 27 april Klimatmål Från 1990 till 2020 ska utsläppen från icke-handlande sektorn i Sverige minska med 40 %, en tredjedel

Läs mer

Naturvårdsverkets rapport om klimatfärdplan 2050 (underlag till en färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050).

Naturvårdsverkets rapport om klimatfärdplan 2050 (underlag till en färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050). Kerstin Alquist Trafikplanering 08-508 260 77 kerstin.alquist@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-03-14 Naturvårdsverkets rapport om klimatfärdplan 2050 (underlag till en färdplan för

Läs mer

Med miljömålen i fokus

Med miljömålen i fokus Bilaga 2 Med miljömålen i fokus - hållbar användning av mark och vatten Delbetänkande av Miljömålsberedningen Stockholm 2014 SOU 2014:50 Begrepp som rör miljömålssystemet Miljömålssystemet Generationsmålet

Läs mer

Förslag till Nationell biogasstrategi 2.0. Maria Malmkvist, Energigas Sverige Stockholm

Förslag till Nationell biogasstrategi 2.0. Maria Malmkvist, Energigas Sverige Stockholm Förslag till Nationell biogasstrategi 2.0 Maria Malmkvist, Energigas Sverige Stockholm 2018 04 12 Förslag till Nationell biogasstrategi 2.0 Fortsättning och revidering av förslaget från december 2015 Fler

Läs mer

Energimyndigheten. BESLUT Datum Yttrande angående En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige, SOU 2016:47 1 (5)

Energimyndigheten. BESLUT Datum Yttrande angående En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige, SOU 2016:47 1 (5) Energimyndigheten BESLUT Datum 2016-10-17 Dnr 2016-6479 1 (5) Ert dnr M2016/01735/Kl Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet. se Kopia: petter.hojem@regeringskansliet.se Yttrande

Läs mer

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljödepartementet) senast den 1 december 2014.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljödepartementet) senast den 1 december 2014. Regeringsbeslut I:3 2014-01-23 M2014/210/Mm Miljödepartementet Boverket Box 534 371 23 KARLSKRONA Uppdrag att ta fram förslag till en strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö Regeringens beslut

Läs mer

Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se

Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se Nuläge transportsektorns klimatpåverkan Positivt Utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Miljömålsberedningen (M 2010:04) förslag till klimatpolitiskt ramverk. Dir. 2014:165

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Miljömålsberedningen (M 2010:04) förslag till klimatpolitiskt ramverk. Dir. 2014:165 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Miljömålsberedningen (M 2010:04) förslag till klimatpolitiskt ramverk Dir. 2014:165 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2014 Sammanfattning För att nå

Läs mer

Länsstyrelsens roll vid urban förtätning. Roger Lind Länsstyrelsen i Västra Götalands län Samhällsbyggnadsenheten

Länsstyrelsens roll vid urban förtätning. Roger Lind Länsstyrelsen i Västra Götalands län Samhällsbyggnadsenheten Roger Lind Länsstyrelsen i Västra Götalands län Samhällsbyggnadsenheten En statlig myndighet med lång historia Inrättades av Axel Oxenstierna, år 1634 Landshövding tillsattes som högsta chef Idag, 21 länsstyrelser

Läs mer

Klimat- och energistrategi för Stockholms län

Klimat- och energistrategi för Stockholms län MILJÖFÖRVALTNINGEN Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-02 Handläggare Emma Hedberg Telefon: 08-508 28 749 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-05-21 p 19 Remiss från Kommunstyrelsen,

Läs mer

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige Dnr:2018/129 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-12-03 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-12-17 Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen

Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 Uppdrag att analysera hur myndigheten ska verka för att nå miljömålen 1 1 Innehåll Boverkets verksamhet kopplat till miljökvalitetsmålen och delar av generationsmålet... 1 Samhällsplanering...1 Boende...2

Läs mer

Nyheter inom Miljömålssystemet

Nyheter inom Miljömålssystemet Illustration: Tobias Flygar Nyheter inom Miljömålssystemet Petronella Troselius Historik - Varför miljömålssystemet? 172 olika miljömål mellan 1980-1994: Ingen överblick eller samordning Oklart vem som

Läs mer

Utsläpp av växthusgaser i Sverige 2011

Utsläpp av växthusgaser i Sverige 2011 Utsläpp av växthusgaser i Sverige 2011 PM GL 2012-10-10 Utsläppen minskade Efter en kraftig uppgång 2010 minskade de svenska utsläppen av växthusgaser igen år 2011. Tillgänglig statistik inom nyckelområden

Läs mer

ABCD-projektets roll i klimatpolitiken

ABCD-projektets roll i klimatpolitiken ABCD-projektets roll i klimatpolitiken Skogens roll i klimatpolitiken Innehåll: De första klimatpropositionerna avvaktande hållning till skogens som kolsänka Vision 2050 förändrade behov ger nya initiativ

Läs mer

Nytt program för energi och klimat i Örebro län

Nytt program för energi och klimat i Örebro län Nytt program för energi och klimat i Örebro län Arbetsgruppen Transporter Anna Åhlgren, Energikontoret Regionförbundet Örebro Nanny Andersson Sahlin, Länsstyrelsen i Örebro Dagordning Allmänt om mål Mål

Läs mer

Energi- & klimatplan

Energi- & klimatplan Dnr:2018/254 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-04-10 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-XX-XX Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

Yttrande över remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige, SOU 2016:47

Yttrande över remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige, SOU 2016:47 Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se petter.hojem@regeringskansliet.se Yttrande över remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi

Läs mer

Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad

Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Handlingsplan för godstrafik i Stockholms stad Svar på remiss från

Läs mer

Remissyttrande från Gröna Bilister angående Förslag till regionala miljömål för Stockholms län 2004

Remissyttrande från Gröna Bilister angående Förslag till regionala miljömål för Stockholms län 2004 Gröna Bilister Mattias Goldmann Länsstyrelsen Att. Pia Lindell Box 220 67 104 22 Stockholm pia.lindell@ab.lst.se Remissyttrande från Gröna Bilister angående Förslag till regionala miljömål för Stockholms

Läs mer

MILJÖMÅL OCH MILJÖKVALITETSNORMER FÖR LUFT

MILJÖMÅL OCH MILJÖKVALITETSNORMER FÖR LUFT MILJÖMÅL OCH MILJÖKVALITETSNORMER FÖR LUFT Stockholm 28 april Johan Genberg, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-05-02 1 Luftkvalitet i EU Luftkvalitetsdirektivet

Läs mer

En svensk klimatlag. Miljömålsberedningens betänkande Ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige (SOU 2016:21)

En svensk klimatlag. Miljömålsberedningens betänkande Ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige (SOU 2016:21) En svensk klimatlag s betänkande Ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige (SOU 2016:21) Miljömålssystemet Generationsmålet Miljökvalitetsmål Etappmål Fokus på operativa insatser för att åstadkomma den samhällsomställning

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

SnABbT, snyggt och hållbart

SnABbT, snyggt och hållbart Snabbt, snyggt och hållbart 2017-05-27 1 SnABbT, snyggt och hållbart KuLtUR -och DemOKratiMiniStER AliCE BaH KuHnKE, bostads- och digitaliseringsminister PetER ErIKsSON och miljöminister KaroliNA SkOG,

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016.

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-17 BN 2016-12-20 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitets-

Läs mer

SVENSK KLIMATSTATISTIK 2017

SVENSK KLIMATSTATISTIK 2017 SVENSK KLIMATSTATISTIK 2017 OCH EN FÖRSTA UPPFÖLJNING AV KLIMATMÅLET 2030 FRUKOSTSEMINARIUM 30 NOVEMBER 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-11-30 1 Sveriges territoriella

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008

Kommittédirektiv. Översyn av miljömålssystemet. Dir. 2008:95. Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Kommittédirektiv Översyn av miljömålssystemet Dir. 2008:95 Beslut vid regeringssammanträde den 17 juli 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda och föreslå förändringar i miljömålssystemets

Läs mer

Omställning till fossilfri transportsektor

Omställning till fossilfri transportsektor Omställning till fossilfri transportsektor Välkomna! 10.30 Om uppdraget och syftet med dagen 10.45 Principer för omställningen 11.00 Transporteffektivt samhälle (gods och person) 11.20 Rundabordssamtal

Läs mer

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas?

Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? Stat, region och kommun. Hur kan samspelet - STAT OCH KOMMUNDIALOGEN utvecklas? 18 augusti 2016 Elisabet Weber Länsarkitekt, Länsstyrelsen Skåne Samhällsplaneringen ett viktigt verktyg att nå HÅLLBAR UTVECKLING

Läs mer

Ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige

Ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige Trafikutskottets yttrande 2016/17:TU6y Ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige Till miljö- och jordbruksutskottet Miljö- och jordbruksutskottet beslutade den 4 april 2017 att ge trafikutskottet tillfälle

Läs mer

NVF Lyngby 29/4 miljönytt Sverige

NVF Lyngby 29/4 miljönytt Sverige NVF Lyngby 29/4 miljönytt Sverige Regeringsuppdrag att utreda höghastighetsjärnväg i Sverige Götalandsbanan Stockholm-Jönköping-Göteborg Europabanan Stockholm-Jönköping-Helsingborg/Malmö Regeringsuppdrag

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Yttrande om Ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige (SOU 2016:21)

Yttrande om Ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige (SOU 2016:21) 1(5) m.registrator@regeringskansliet.se petter.hojem@regeringskansliet.se Vår referens Anders Brandén Klang Er referens Petter Hojem Diarienummer Utr 2016/23 Datum 2016-06-02 Yttrande om Ett klimatpolitiskt

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige YTTRANDE Vårt ärendenr: Andreas Hagnell Sektionen för planering, säkerhet och miljö 2016-10-07 Miljö- och energidepartementet 103 33 STOCKHOLM Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en

Läs mer

Klimatåtgärder och energieffektivisering Vilka styrmedel är kostnadseffektiva i ett samhällsperspektiv?

Klimatåtgärder och energieffektivisering Vilka styrmedel är kostnadseffektiva i ett samhällsperspektiv? Klimatåtgärder och energieffektivisering Vilka styrmedel är kostnadseffektiva i ett samhällsperspektiv? Stefan Jendteg Miljöavdelningen Länsstyrelsen Skåne Utsläpp av växthusgaser i Sverige 2010 (66 Mton)

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag:

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag: Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-21 Granskning av detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen 284, dnr 0434/13 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelen Lundbyvassen

Läs mer

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra

Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra Strategiskt miljömålsarbete -att verka genom andra DET UNIKA MILJÖMÅLSARBETET Ett systematiskt systematiskt miljöarbete En enig riksdag stod bakom beslutet 1999. Största politiska samordningsprojektet

Läs mer

Yttrande angående Miljömålsberedningens förslag till Klimatbetänkande 1

Yttrande angående Miljömålsberedningens förslag till Klimatbetänkande 1 EM 004 W-4.2, 2013-03-04 eenergimyndigheten Analysavdelningen Enheten för policy och statistik Anna Lock 016-544 23 21 anna.lock@energimyndigheten.se BESLUT 1 (5) Ert datum Ert dnr 2016-03-10 M2016/0Q703/K1

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Ola Solér Miljöstrateg 044-309 32 78 Ola.Soler@skane.se YTTRANDE Datum 2016-09-08 Dnr 1602463 1 (13) Remiss. Delbetänkande Klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige Miljömålsberedningen

Läs mer

Utredningen för fossilfri fordonstrafik

Utredningen för fossilfri fordonstrafik Utredningen för fossilfri fordonstrafik Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik hakan.johansson@trafikverket.se Fossilfrihet

Läs mer

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss

Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun , remiss 1 (4) Handläggare: Helena Näsström Tillväxt- och regionplanenämnden Klimat- och miljömål Nynäshamns kommun 2017 2020, remiss Ärendebeskrivning Nynäshamns kommun har tagit fram ett förslag till Klimat-

Läs mer

Bra luft och hållbar utveckling. Lokala avvägningar och beslut nödvändiga för att klara luftkvalitetsnormerna

Bra luft och hållbar utveckling. Lokala avvägningar och beslut nödvändiga för att klara luftkvalitetsnormerna Bra luft och hållbar utveckling Lokala avvägningar och beslut nödvändiga för att klara luftkvalitetsnormerna Sveriges Kommuner och Landsting 2007 118 82 Stockholm Tfn 08-452 70 00 E-post: kerstin.blom.bokliden@skl.se

Läs mer

Uppdrag att ta fram förslag till ramverk för stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter i städer

Uppdrag att ta fram förslag till ramverk för stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter i städer Regeringsbeslut III 1 2015-01-08 N2015/532/TS Näringsdepartementet Trafikverket 781 89 Borlänge Uppdrag att ta fram förslag till ramverk för stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter i städer Regeringens

Läs mer

Resor och transporter i ett fossilfritt samhälle. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Resor och transporter i ett fossilfritt samhälle. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Resor och transporter i ett fossilfritt samhälle Vilka krav ställer det på infrastrukturplaneringen och samhällsbyggandet? Om Trafikverkets klimatscenario med fokus på möjligheter i samspelet mellan kommuner,

Läs mer

Om strategin för effektivare energianvändning och transporter EET

Om strategin för effektivare energianvändning och transporter EET Om strategin för effektivare energianvändning och transporter EET Eva Smith Naturvårdsverket FAH 2008 04 08 1 Miljömålsrådets fördjupade utvärdering av miljömålen 080331. Nuutepåremiss Underlag till miljömålsproppen

Läs mer

Remissmöte om inriktningen för transportinfrastrukturplaneringen. fokus på hållbara transporter. Lena Erixon, GD

Remissmöte om inriktningen för transportinfrastrukturplaneringen. fokus på hållbara transporter. Lena Erixon, GD TMALL 0141 Presentation v 1.0 Remissmöte om inriktningen för transportinfrastrukturplaneringen med fokus på hållbara transporter Lena Erixon, GD 2016-09-09 Tillgänglighet i det hållbara samhället Tillgänglighet

Läs mer

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43)

Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-18 M2013/1659/Nm Regeringskansliet Miljödepartementet 103 33 Stockholm Långsiktigt hållbar markanvändning del 1 (SOU 2013:43) Miljömålsberedningen har i uppdrag

Läs mer

Ny klimat- och energistrategi för Skåne

Ny klimat- och energistrategi för Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Landskrona Miljöforum 4 oktober 2017 Tommy Persson, Länsstyrelsen Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Strategin ska ge vägledning och stöd för att utveckla

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Yttrande avseende delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

Yttrande avseende delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige 1 (6) YTTRANDE 2016-10-20 Dnr SU FV-1.1.3-2148-16 Handläggare: Anna-Karin Orsmark Hermansson Bitr. avdelningschef Avdelningen för planering och ledningsstöd Miljö- och energidepartementet (Regeringskansliet)

Läs mer

En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

En klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (16) 2016-08-17 Handläggare Örjan Lönngren Telefon: 08 508 28 173 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-08-30 p. 21 En klimat- och luftvårdsstrategi

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt

Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt Tillsammans Vår roll, organisation och arbetssätt HUR SKA VI HANTERA klimatförändringen? Vad ska vi göra för att skogarna ska hållas levande? Hur kan vi få en bättre luftkvalitet i städerna? Vilka åtgärder

Läs mer

Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel. Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå

Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel. Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå Ett hållbart energisystem Målsättningar och styrmedel Klimatutbildning, 18 mars 2014, Luleå Energipolitiska mål för Sverige fram till 2020 Energimyndighetens vision: Ett hållbart energisystem Svensk och

Läs mer

Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan. Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan

Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan. Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan Klimatmål för transportsektorn Fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Av Trafikverket

Läs mer

Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86)

Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86) Till: Socialdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86) SABOs synpunkter SABO instämmer i regeringens

Läs mer

PM Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna

PM Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna Pernilla Troberg Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm PM 2017-12-13 Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna I följande PM redovisas beräknade halter av partiklar (PM10) och kvävedioxid

Läs mer

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge 1 (6) Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss om Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära

Läs mer

Kommittédirektiv. Utredning om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget. Dir. 2018:10

Kommittédirektiv. Utredning om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget. Dir. 2018:10 Kommittédirektiv Utredning om styrmedel för att främja användning av biobränsle för flyget Dir. 2018:10 Beslut vid regeringssammanträde den 22 februari 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera

Läs mer

EU:s HANDLINGSPLAN 2020

EU:s HANDLINGSPLAN 2020 EU:s HANDLINGSPLAN 2020 Minskat koldioxidutsläpp med 20% till 2020 (i Sverige 40%) Energieffektivisering med 20% till 2020 Ökat andel förnybart med 20% till 2020 (i Sverige 50%) Användning av minst 10%

Läs mer

Uthålliga kommuner i Skåne 2020

Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Uthålliga kommuner i Skåne 2020 - Klimat- & energifrågor i fysisk planering Studieresa i Skåne 2018-09-19 Projektet Uthålliga kommuner i Skåne Finansiering Energimyndigheten 80% Länsstyrelsen Skåne 20%

Läs mer

Yttrande över Ett Klimatpolitiskt ramverk för Sverige (SOU 2016:21)

Yttrande över Ett Klimatpolitiskt ramverk för Sverige (SOU 2016:21) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-05-18 LS 2016-0385 Landstingsstyrelsen Yttrande över Ett Klimatpolitiskt ramverk för Sverige (SOU 2016:21) Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

Delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige Ert datum Er beteckning 2016-06-23 M2016/01735/K1 Vår referens Charlotte Cederbom Miljö- och energidepartementet m.registrator regeringskansliet.se petter.hojem regeringskansliet.se Remissvar Delbetänkande

Läs mer

Klimat och ekonomi. Bruttoregionalprodukt, Stockholms län Befolkning CO2- Utsläpp 100

Klimat och ekonomi. Bruttoregionalprodukt, Stockholms län Befolkning CO2- Utsläpp 100 Klimat och ekonomi 300 250 200 150 Bruttoregionalprodukt, Stockholms län Befolkning CO2- Utsläpp 100 50 0 1 Traffic work Emissions Traffic work and emissions Ett klimatsmart Stockholm Charlotta Hedvik,

Läs mer

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik)

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik) Fossilfri fordonstrafik erfarenheter och utmaningar (erfaringer og utfordringer) Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik) hakan.johansson@trafikverket.se

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten

Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande. Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Det nya miljömålssystemet- Politik och genomförande Eva Mikaelsson, Länsstyrelsen Västerbotten Presentation 1. Bakgrund miljömålssystemet 2. Förändringar 3. Vad innebär förändringarna för Västerbottens

Läs mer