GRANSKNINGSRAPPORT. Kompetensförsörjning i förskolan (förstudie) Revisorer Nina Hellström Fredrik Edler. Beslutad av revisorskollegiet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRANSKNINGSRAPPORT. Kompetensförsörjning i förskolan (förstudie) Revisorer Nina Hellström Fredrik Edler. Beslutad av revisorskollegiet"

Transkript

1 GRANSKNINGS Kompetensförsörjning i förskolan (förstudie) Revisorer Nina Hellström Fredrik Edler Beslutad av revisorskollegiet Postadress: Stadshuset, Malmö Besöksadress: August Palms plats 1 Telefon (exp): Hemsida: malmostadsrevision@malmo.se

2 1 SAMMANFATTNING INLEDNING/BAKGRUND SYFTE, REVISIONSFRÅGA OCH AVGRÄNSNING Syfte Revisionsfrågor Avgränsning REVISIONSKRITERIER GRANSKNINGSANSVARIGA METOD RESULTAT AV GRANSKNINGEN Arbetet med strategin med handlingsplan hittills Förskolecheferna Förskoleförvaltningen Arbetet med strategin med handlingsplan framöver Förskolecheferna Förskoleförvaltningen Upplevda problem med att tillämpa strategin med handlingsplan Förskolecheferna Förskoleförvaltningen Effekter av strategin med handlingsplan SLUTSATSER UPPGIFTSLÄMNARE (14)

3 1 Sammanfattning En ny skollag infördes 2010, i vilken förskolan blev en egen skolform. Förskolans läroplan reviderades 2010 och förskolans pedagogiska uppdrag förtydligades och förstärktes. Samtidigt har förskolan i Malmö stad byggts ut och ett stort utbyggnadsbehov föreligger även under kommande år. Ovanstående faktorer har lett till ett ökat behov av att rekrytera förskollärare. Med anledning härav har kommunstyrelsen den 2 april 2013 beslutat om en reviderad strategi för kompetensförsörjning förskola med tillhörande handlingsplan. Malmö stads förtroendevalda revisorer har beslutat om en förstudie som syftar till att utreda hur strategin med handlingsplan efterlevs. Granskningen har bestått av intervjuer med förskolechefer på följande sex förskolor; Kastanjegårdens förskola, Lindängehus förskola, Fölets förskola, Haga förskola, Dekanens förskola och Renens förskola. Intervjuer har även genomförts med förskoleförvaltningens ledning. Arbetet med strategin med handlingsplan hittills Av granskningen har framkommit att förskolecheferna upplever att förskoleförvaltningen inte har nått ut tillräckligt med information avseende strategin med handlingsplan. Vidare har de inte heller fått information om hur arbetet för att nå de uppsatta målen ska fördelas. Det är således av stor vikt att information når ut till förskolecheferna, att de många frågor som finns hos förskolecheferna besvaras samt att ansvarsfördelningen för arbetet klargörs. Förskoleförvaltningen har uppdaterat handlingsplanen för kompetensförsörjning och denna har beslutats i förskolenämnden den 23 oktober Förskoleförvaltningen har arbetat fram ett förtydligande av ansvaret för arbetet för att nå de uppsatta målen i strategin och handlingsplanen. Förskoleförvaltningen har uppgett att strategin med handlingsplan kommer att förankras med förskolecheferna under början av Arbetet med strategin med handlingsplan framöver Av granskningen har framkommit att det råder osäkerhet hos förskolecheferna för hur arbetet med strategin och handlingsplanen kommer att se ut framöver. Det är många frågor som behöver besvaras och ansvaret för de olika delarna måste klargöras och fördelas. Det har dock framkommit att förskolecheferna prioriterar och kommer att fortsätta att prioritera kompetensutveckling och vidareutbildning framöver. Vidare har framkommit att förskoleförvaltningen kommer att fortsätta arbetet med ett stort antal mål och aktiviteter från strategin och handlingsplanen under (14)

4 Upplevda problem med att tillämpa strategin med handlingsplan Andelen förskollärare på de utvalda förskolorna varierar, men under granskningen har framkommit att samtliga förskolechefer upplever att det är svårt att rekrytera förskollärare idag. Vidare har det framkommit att förskolecheferna anser att de kan erbjuda en arbetsplats med god kvalitet, med goda utvecklingsmöjligheter, vidareutbildningsmöjligheter och möjligheter till tid för verksamhetsutveckling för de anställda är de faktorer som är allra viktigast för att kunna rekrytera och behålla förskollärare. En annan viktig faktor är att man synliggör Malmö stad som arbetsgivare för studenterna. Förskolecheferna anser även att det är viktigt att lönen höjs för förskollärarna generellt för att kunna vara en attraktiv arbetsplats. Under granskningen har det framkommit att förskolecheferna anser att resurser måste tillskjutas förskolorna eftersom en höjd andel förskollärare innebär ökade lönekostnader. Effekter av strategin med handlingsplan Andelen förskollärare i Malmös förskolor uppgick den 15 oktober 2012 till 43,4 %. Den 15 oktober 2013 uppgick andelen förskollärare till 44 %. Det är dock för tidigt att dra några slutsatser avseende effekterna av strategin för kompetensförsörjning med handlingsplan ännu. Strategin med handlingsplan för kompetensförsörjning är beslutad den 2 april 2013 och organisationen med den nya förskoleförvaltningen är ny sedan den 1 juli Under granskningen har dock noterats att förskolecheferna upplever den beslutade strategin med handlingsplan för kompetensförsörjning som mycket positiv och de hoppas och tror att den kommer att vara ett stort hjälpmedel i framtida kompetensförsörjning. Avslutningsvis föreslås att arbetet med kompetensförsörjning i förskolan följs upp i början av (14)

5 2 Inledning/bakgrund En ny skollag infördes 2010, i vilken förskolan blev en egen skolform. Förskolans läroplan reviderades 2010 och förskolans pedagogiska uppdrag förtydligades och förstärktes. Samtidigt har förskolan i Malmö stad byggts ut och ett stort utbyggnadsbehov föreligger även under kommande år. Ovanstående faktorer har lett till ett ökat behov av att rekrytera förskollärare. Vid revisionskontorets granskning av kvaliteten i förskolan 2012 ingick kompetensförsörjning som en del av granskningen. Av revisionskontorets granskning samt Skolinspektionens tillsyn, framkom att en del förskolor i Malmö har haft svårare att finna och behålla personal med förskolekompetens. Kommunstyrelsen beslutade 2005 om en kommungemensam plan för kompetensförsörjning i förskolan där de tidigare stadsdelsnämnderna hade ansvar för genomförandet. Från 2008 har medel avsatts för kompetensförsörjning i förskolan. Kommunstyrelsen fattade den 2 april 2013 beslut om en reviderad strategi i fyra delar för kompetensförsörjning förskola. Handlingsplan till strategin för beslutades av Förskolenämnden den 23 oktober Av strategin för kompetensförsörjning förskola framgår bl.a. att år 2015 ska andelen förskollärare vara höjd till minst 55 % och år 2020 till minst 65 %. 3 Syfte, revisionsfråga och avgränsning 3.1 Syfte Syftet har varit att granska hur den kommungemensamma strategin för kompetensförsörjning med tillhörande handlingsplan efterlevs. 3.2 Revisionsfrågor Syftet har lett fram till följande revisionsfrågor: På vilket sätt och i vilken omfattning har arbetet med den beslutade strategin påbörjats? Hur planerar förvaltningsledningen respektive ledningen på förskolorna att arbeta med strategin framöver? Ser förvaltningsledningen respektive ledningen på förskolorna några problem med tillämpningen av strategin? 5 (14)

6 Vilka effekter har tillämpandet av strategin gett vid tidpunkten för granskningen? 3.3 Avgränsning Granskningen avser förskolenämnden som tillträdde den 1 juli Tidsmässigt avgränsas granskningen till andra halvåret har, med hänsyn till det stora antalet kommunala förskolor som finns inom Malmö stad, gjort ett urval. Vid revisionskontorets tidigare granskningar samt Skolinspektionens tillsyn, har det framkommit att stadsdelarna Fosie och Rosengård haft brister gällande andelen personal med förskolekompetens i förskolorna. Detta framgår även av statistik som tagits fram av Malmö stad (per 15 oktober 2012). I urvalet har även tagits med två förskolor från tidigare stadsdel Centrum där andelen personal med förskolekompetens i förskolorna har varit högre. Med beaktande av ovannämnda urvalsgrunder har följande strategiska urval gjorts: Kastanjegårdens förskola (tidigare SDF Fosie) Lindängehus förskola (tidigare SDF Fosie) Fölets förskola (tidigare SDF Rosengård) Haga förskola (tidigare SDF Rosengård) Dekanens förskola (tidigare SDF Centrum) Renens förskola (tidigare SDF Centrum) 4 Revisionskriterier Revisionskriterierna utgörs av Skollagen (SFS 2010:800) Läroplan för förskolan Lpfö 98, reviderad 2010 Strategi för kompetensförsörjning förskola med handlingsplan till strategi för kompetensförsörjning förskola (KS ) Skollagens 4 kap. reglerar det systematiska kvalitetsarbetet. Här framgår att förskolorna systematiskt och kontinuerligt ska planera, följa upp och utveckla sin verksamhet samt att detta ska dokumenteras. Av 8 kap. 2 skollagen framgår att förskolan ska stimulera barns utveckling och lärande samt erbjuda barnen en trygg omsorg. Verksamheten ska utgå från en helhetssyn på barnet och barnets behov och utformas så att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. Förskolan ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap och förbereda barnen för fortsatt utbildning. I läroplanen Lpfö 98, reviderad 2010, har förskolans pedagogiska uppdrag förtydligats. Av läroplanen framgår bl.a. att förskolans uppdrag är att lägga grunden för ett livslångt lärande. 6 (14)

7 Vidare framgår att förskolan ska erbjuda barnen en trygg miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska omvärlden. Förskolan ska även lägga grunden till att barnen på sikt kan tillägna sig de kunskaper som utgör den gemensamma referensram som alla i samhället behöver. Barnen ska få möjligheter att utveckla sin förmåga att iaktta och reflektera. Förskolan ska vara en levande social och kulturell miljö som stimulerar barnen att ta initiativ och som utvecklar deras sociala och kommunikativa kompetens. Barnet ska också ha möjlighet att enskilt fördjupa sig i en fråga och söka svar och lösningar. Kommunstyrelsen beslutade om en strategi för kompetensförsörjning i förskolan. Strategin omfattar alla yrkesgrupper i förskolan och består av de fyra delarna: 1. Yrkeskategorier och karriär 2. Ledarskap 3. Kommunikation 4. Rekrytering, löne- och anställningsvillkor. Av strategin för kompetensförsörjning förskola framgår under Yrkeskategorier och karriär bl.a. att år 2015 ska andelen förskollärare vara höjd till minst 55 % och år 2020 till minst 65 %. Samtidigt som strategin beslutades gav kommunstyrelsen den interimistiska förskoleförvaltningen i uppdrag att arbeta vidare med handlingsplanen till strategin. Handlingsplan till strategi för kompetensförsörjning förskola har uppdaterats av förskoleförvaltningen och beslutades i förskolenämnden den 23 oktober Handlingsplanen innehåller konkreta exempel på hur strategins fyra delar ska användas för att förskoleförvaltningen ska lyckas rekrytera, utveckla och behålla engagerade medarbetare med rätt kompetens. Handlingsplanen ska utvärderas och följas upp årligen. 5 Granskningsansvariga Revisorskollegiets styrgrupp skola: Per Lilja, Claes Carlsson, Sten Dahlvid, Göran Hellberg och Berit Sjövall. Revisorer: Nina Hellström och Fredrik Edler Kvalitetsgranskare: George Smidlund Sakkunniga revisorer har prövat sitt oberoende med mera i enlighet med SKYREV:s rekommendation och inte funnit något hinder mot att utföra granskningen. 6 Metod Eftersom revisionsfrågorna är av bedömningskaraktär har granskningen utgjorts av en kvalitativ metod i form av intervjuer med förskolechefer, förvaltningsledning, HR-chef och HR-specialist. 7 (14)

8 7 Resultat av granskningen 7.1 Arbetet med strategin med handlingsplan hittills Förskolecheferna Andelen förskollärare på de utvalda förskolorna varierar i dag från 32 % till 60 % enligt uppgift från de intervjuade förskolecheferna. Rekrytering av förskollärare pågår kontinuerligt och är en daglig process. Samtliga förskolechefer känner till det uppsatta målet att år 2015 ska andelen förskollärare på förskolorna uppgå till minst 55 %. Samtliga förskolechefer upplever att det är svårt att rekrytera förskollärare. Även förskolecheferna i tidigare stadsdel centrum, som har haft lättare att rekrytera förskollärare, upplever att rekryteringen av förskollärare har blivit svårare idag. Två av förskolecheferna uppgav dock att man har god kompetensförsörjning på sina förskolor och att man räknar med att nå det uppsatta målet för Samtliga förskolechefer upplever att förskoleförvaltningen inte tillräckligt har nått ut med information om den beslutade strategin och handlingsplanen för kompetensförsörjning. Mycket av det som beskrivs i handlingsplanen känner man dock igen i det sätt som man redan arbetar på idag. Ett par förskolechefer uppgav att de inte alls hunnit sätta sig in i handlingsplan och strategi. På samtliga sex förskolor utnyttjas möjligheterna till vidareutbildning av personalen på något sätt redan. Pedagoger, som är grundskollärare mot de tidiga åren eller fritidspedagoger, har läst eller läser 60 hp i en kompletterande utbildning med inriktning mot förskola som ger behörighet att ansöka om förskollärarlegitimation och på ett par av förskolorna finns även barnskötare som har läst eller läser till förskollärare på distans. På några förskolor finns det förskollärare som vidareutbildar sig/har vidareutbildat sig till pedagogista och ateljerista Förskoleförvaltningen Handlingsplanen har uppdaterats av förskoleförvaltningen och beslutades av förskolenämnden i slutet av oktober Vidare har förskoleförvaltningen under hösten arbetat med att förtydliga ansvaret för arbetet för att nå de uppsatta målen i strategin och handlingsplanen. Arbetet har fördelats på förskoleförvaltningen, förskoleområdet och förskoleenheten. Uppdatering och uppföljning kommer att ske årligen. I dagsläget får tio, från våren 2014 tjugo, barnskötare som läser till förskollärare på distans studera 20 % på arbetstid. Kostnaderna fördelas med 10 % av kommuncentrala medel och med 10 % av den enskilda förskolan. Det finns ett pågående interregionalt projekt. I samarbete med danska Job & Uddannelse söker förvaltningen arbetskraft i Danmark. Enligt förskoleförvaltningen bedömer Skolverket den danska pedagogutbildningen som likvärdig med svensk förskollärarut- 8 (14)

9 bildning och det är fritt fram för danska pedagoger att söka förskollärarlegitimation i Sverige. Förskoleförvaltningen träffar och skriver brev till alla studenter som går sin sista termin på Malmö högskola samt deltar i arbetsmarknadsdagar på Malmö högskola och har även gjort det i Halmstad och Kristianstad. Vidare skickas tidningen Fokus Förskola till lärarutbildare och studentorganisationer vid samtliga lärosäten som utbildar förskollärare i Sverige. Tre filmer har gjorts om förskolan i Malmö som på samma sätt spridits till lärosätena. Tidningar och filmer finns på Malmö stads hemsida. Malmö stad ingår i Malmö högskolas VFU-råd och programråd för förskollärarprogrammet. Malmö stad tar emot en stor mängd studenter under deras VFU. Under hösten 2013 påbörjade 118 nya studenter sin VFU i Malmö stad. 7.2 Arbetet med strategin med handlingsplan framöver Förskolecheferna Det råder osäkerhet hos förskolecheferna för hur arbetet med strategin och handlingsplanen kommer att se ut framöver. Det är många frågor som behöver besvaras och ansvaret för de olika delarna måste klargöras och fördelas. Gemensamt för förskolecheferna är att de anser att kompetensutveckling av personalen är mycket viktig och ett område som kommer att prioriteras framöver. Förskolechefen måste motivera de anställda till att vidareutbilda sig. En förskolechef uppgav att man har en kompetensutvecklingsplan för de anställda. Varje anställd måste komma med en idé varje år och ta ansvar för denna. Flera av förskolecheferna vill utbilda förskollärare till pedagogistor, då dessa utgör ett stort stöd i det pedagogiska arbetet på förskolan. En pedagogista fungerar som verksamhetsutvecklare, mentor, handledare och representant för den pedagogiska verksamheten och har en roll som motsvarar delar av en verksamhetsledares pedagogiska ansvarsområden. En förskolechef menade att förskolechefens jobb är att skapa en attraktiv arbetsplats för de anställda och på detta sätt locka till sig förskollärare. Några förskolechefer uppgav att man kommer att satsa på att utbilda mentorer samt ta emot studenter under Förskoleförvaltningen Förskoleförvaltningen har ännu inte kommunicerat strategin och handlingsplanen eller hur arbetet för att nå uppsatta mål ska fördelas mellan förskoleförvaltningen och förskolorna med förskolecheferna. I början av 2014 kommer förskoleförvaltningen att trycka upp handlingsplanen i exemplar och distribuera till samtliga förskolor. I början av februari kommer uppstartsmöte och workshops att hållas med samtliga förvaltningsche- 9 (14)

10 fer. Vid dessa tillfällen kommer även Sven Persson, professor på Malmö högskola och den kommissionär som skrivit om förskola i Malmökommissionens Malmös väg mot hållbar framtid att vara med. Ledningen på förskoleförvaltningen uppgav att under 2014 kommer man bl.a. att ha fokus på: - Säkerställa att nyanställda får ett bra introduktionsår med lika kvalitet. - Ta fram traineeprogram på ca 1,5 år för framtida förskolechefer. - Bemanningsprojekt som ska lysa igenom förskolan kommer att inrättas för att kartlägga hur det ser ut idag. Är grundbemanningen på förskolorna rimlig eller behöver den höjas? Arbete pågår med att kvalitetssäkra korttidsbemanning. - Definiera vad tiden för verksamhetsutveckling ska användas till samt hur denna ska kunna frigöras. - Säkra att kvalitetsarbetet går åt rätt håll. - Skapa ett system för att validera barnskötare. - Öka kvaliteten i den verksamhetsförlagda delen av utbildningen till förskollärare. Handledarutbildning för handledare. Övningsförskolor. Stöd till handledarna. Förvaltningen kommer på något sätt att medverka i själva utbildningen. - Systematisk uppföljning vid avslut av anställning. - Utredning och inventering av barngruppernas storlek. - Systematiskt kvalitetsarbete. För det systematiska kvalitetsarbetet finns kvalitetsstödjare som granskar och ger stöd. Arbetet kommer att vara systematiskt och dokumenterat och kommer att följas upp medarbetare kommer att påbörja pedagogistautbildning. - Under våren 2014 kommer förskoleförvaltningen att möta studenterna på Malmö högskola i deras näst sista termin inför att de ska påbörja sitt examensarbete och på en arbetsmarknadsdag i maj. 7.3 Upplevda problem med att tillämpa strategin med handlingsplan Förskolecheferna Samtliga förskolechefer upplever att strategin med handlingsplan är mycket positiv och man hoppas och tror att den kommer att vara ett stort hjälpmedel. Förskolecheferna uppgav att det största problemet som de har är att det råder nationell brist på förskollärare. Samtliga förskolechefer ansåg att förskollärarnas löner måste höjas generellt, men att lönen inte är ensamt avgörande. Vidare uppgav en förskolechef att löneavståndet mellan förskollärare och förskolechef är ett problem och att även förskolechefernas löner måste höjas. 10 (14)

11 Flera förskolechefer uppgav att resurser måste tillskjutas då budgeten inte kommer att rymma en ökad andel förskollärarlöner. En förskolechef uppgav att grundtanken har varit att det ska vara två förskollärare och en barnskötare per avdelning på förskolan, men för att klara budgeten måste man nu eventuellt tänka om och istället ha en förskollärare och två barnskötare per avdelning. Även kompetensutveckling av personalen, med ökat ansvar kräver högre löner och därmed mer resurser. Flera förskolechefer uppgav att de såg vidareutbildning av barnskötare och pedagoger till förskollärare som en väg att höja andelen förskollärare. Villkoren för barnskötare att vidareutbilda sig till förskollärare skulle dock behöva förbättras. Med rådande förhållande är det inte många barnskötare som har möjlighet att vidareutbilda sig till förskollärare. Studierna är på heltid i 7 terminer och på distans och i dagsläget får inte den sista terminen av den verksamhetsförlagda utbildningen genomföras på den förskola där man är anställd. Samtliga förskolechefer uppgav att det är ett problem att Malmö stad inte syns mer på Malmö Högskola och att Malmö stad borde fokusera mer på att fånga upp studenterna. Planeringstid för personalen är mycket viktig ansåg samtliga förskolechefer, men flertalet uppgav att det är problem att frigöra tillräckligt med tid för att täcka behovet. En förskolechef uppgav att man såg ett problem i att vikariebanken är uppbyggd på barnskötare. När en barnskötare har jobbat tillräckligt länge blir hon/han tillsvidareanställd. Detta krockar med målet om andelen förskollärare. Ett par förskolechefer belyste speciellt problematiken kring ledarskapet och uppgav att ledarskapet är viktigt för kvaliteten i förskolan och nödvändigt för att rekrytera och behålla kompetent personal. Det krävs en bra introduktion för framtida ledare samt stöd och handledning. Det är även viktigt att man satsar mer på att diskutera ledarskap och pedagogik. En förskolechef uppgav att det är viktigt att alla förskolechefer går rektorsutbildningen och en annan förskolechef att möjlighet till avlastning under utbildning finns är viktigt. Under intervjuerna lyftes även vikten att det borde finnas forskningsmöjligheter för förskolechefer fram. Tanken med danska pedagoger är bra, men någon förskolechef upplever det som ett problem att kompetenskraven är lägre i Danmark än i Sverige. De faktorer som samtliga förskolechefer angett är viktigast för att kunna rekrytera och behålla förskollärare är att de kan erbjuda en arbetsplats med god kvalitet, med utvecklingsmöjligheter, vidareutbildningsmöjligheter och möjligheter till tid för verksamhetsutveckling för de anställda. Det är även viktigt att synliggöra Malmö stad som arbetsgivare för studenterna. Samtliga förskolechefer ansåg även att lönen behöver höjas för förskollärarna för att kunna vara en attraktiv arbetsplats. 11 (14)

12 7.3.1 Förskoleförvaltningen Den nationella bristen på förskollärare är ett problem. Enligt uppgift från förskoleförvaltningen finns det under de närmast åren ett behov av att rekrytera ca 400 förskollärare per år. Lönekostnaderna kommer att öka då fler förskollärare anställs, men kostnaderna måste slås ut på hela förskoleverksamheten. Resursfördelningssystemet till förskolorna har setts över under hösten och beslut om vilken modell som ska användas kommer att fatttas i förskolenämnden i december Effekter av strategin med handlingsplan Andelen förskollärare i Malmös förskolor uppgick den 15 oktober 2012 till 43,4 %. Den 15 oktober 2013 uppgick andelen förskollärare till 44 %. Samtliga förskolechefer uppgav att de ser positivt på strategin med handlingsplan, men att det är svårt att se om denna har gett några direkta effekter ännu. Några förskolechefer har noterat att ansökningar från danska pedagoger har ökat något. 8 Slutsatser Arbetet med strategin med handlingsplan hittills Av granskningen har framkommit att förskolecheferna upplever att förskoleförvaltningen inte har nått ut tillräckligt med information avseende strategin med handlingsplan. Vidare har de inte heller fått information om hur arbetet för att nå de uppsatta målen ska fördelas. Det är således av stor vikt att information når ut till förskolecheferna, att de många frågor som finns hos förskolecheferna besvaras samt att ansvarsfördelningen för arbetet klargörs. Förskoleförvaltningen har uppdaterat handlingsplanen för kompetensförsörjning och denna har beslutats i förskolenämnden den 23 oktober Förskoleförvaltningen har arbetat fram ett förtydligande av ansvaret för arbetet för att nå de uppsatta målen i strategin och handlingsplanen. Förskoleförvaltningen har uppgett att strategin med handlingsplan kommer att förankras med förskolecheferna under början av Arbetet med strategin med handlingsplan framöver Av granskningen har framkommit att det råder osäkerhet hos förskolecheferna för hur arbetet med strategin och handlingsplanen kommer att se ut framöver. Det är många frågor som behöver besvaras och ansvaret för de olika delarna måste klargöras och fördelas. 12 (14)

13 Det har dock framkommit att förskolecheferna prioriterar och kommer att fortsätta att prioritera kompetensutveckling och vidareutbildning framöver. Vidare har framkommit att förskoleförvaltningen kommer att fortsätta arbetet med ett stort antal mål och aktiviteter från strategin och handlingsplanen under Upplevda problem med att tillämpa strategin med handlingsplan Andelen förskollärare på de utvalda förskolorna varierar, men under granskningen har framkommit att samtliga förskolechefer upplever att det är svårt att rekrytera förskollärare idag. Vidare har det framkommit att förskolecheferna anser att de kan erbjuda en arbetsplats med god kvalitet, med goda utvecklingsmöjligheter, vidareutbildningsmöjligheter och möjligheter till tid för verksamhetsutveckling för de anställda är de faktorer som är allra viktigast för att kunna rekrytera och behålla förskollärare. En annan viktig faktor är att man synliggör Malmö stad som arbetsgivare för studenterna. Förskolecheferna anser även att det är viktigt att lönen höjs för förskollärarna generellt för att kunna vara en attraktiv arbetsplats. Under granskningen har det framkommit att förskolecheferna anser att resurser måste tillskjutas förskolorna eftersom en höjd andel förskollärare innebär ökade lönekostnader. Effekter av strategin med handlingsplan Andelen förskollärare i Malmös förskolor uppgick den 15 oktober 2012 till 43,4 %. Den 15 oktober 2013 uppgick andelen förskollärare till 44 %. Det är dock för tidigt att dra några slutsatser avseende effekterna av strategin för kompetensförsörjning med handlingsplan ännu. Strategin med handlingsplan för kompetensförsörjning är beslutad den 2 april 2013 och organisationen med den nya förskoleförvaltningen är ny sedan den 1 juli Under granskningen har dock noterats att förskolecheferna upplever den beslutade strategin med handlingsplan för kompetensförsörjning som mycket positiv och de hoppas och tror att den kommer att vara ett stort hjälpmedel i framtida kompetensförsörjning. Avslutningsvis föreslås att arbetet med kompetensförsörjning i förskolan följs upp i början av (14)

14 9 Uppgiftslämnare Organisation/enhet Förskoleförvaltningen Förskoleförvaltningen Förskoleförvaltningen Kastanjegårdens förskola Lindängehus förskola Fölets förskola Haga förskola Dekanens förskola Renens förskola Namn Andreas Norbrant, förskoledirektör Karin Bergstrand, HR-chef Inga Sandström Åberg, HR-specialist Ulla Friberg Marina Karlsson Miranda Ladic Elsebeth Jönsson Gonzalez Patrick Enhav Eva Häggström 14 (14)

Handlingsplan 2013-2015

Handlingsplan 2013-2015 Handlingsplan 2013-2015 Strategi för kompetensförsörjning förskola Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2013-04-02 Reviderad 2013-10.23 Inga Sandström Stadskontoret HR strategiska avd

Läs mer

Handlingsplan Kompetensförsörjning förskolan

Handlingsplan Kompetensförsörjning förskolan Handlingsplan Kompetensförsörjning förskolan 1 Omslagsfoto: XXXXX ATT SAMTALA KRING 2 2 4 3 Utmaningar för förskolan i Malmö Förskolans uppdrag är att lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolans

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor. Projektledare: Tommy Larsson. Beslutad av revisorskollegiet

GRANSKNINGSRAPPORT. Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor. Projektledare: Tommy Larsson. Beslutad av revisorskollegiet GRANSKNINGS Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor Projektledare: Tommy Larsson Beslutad av revisorskollegiet 2012-10-17 RAPP Effektiv organisation för chefs och ledarfrågor Postadress: Stadshuset,

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2017 område förskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Kompetensförsörjningsplan 2017 område förskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Västra Göteborg Rapport Utfärdat: 2017-03-02 Diarienummer: N137-0162/17 Sektor Utbildning, område förskola Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan

STRATEGI. Strategi för att öka kvaliteten i förskolan STRATEGI Strategi för att öka kvaliteten i förskolan Inledning I Solna stads verksamhetsplan och budget för 2017 har barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen fått i uppdrag att ta fram en strategi

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN16/39 RIKTLINJER Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2016-03-22 Dnr BUN16/39 2/10 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Är barnskötare ett framtidsyrke?

Är barnskötare ett framtidsyrke? Är barnskötare ett framtidsyrke? Barnomsorgens två uppdrag Omsorgsuppdraget att erbjuda barn trygghet och omsorg när föräldrarna arbetar, studerar, söker arbete eller är föräldralediga. Lärandeuppdraget

Läs mer

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4

Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Rapportering Tillsyn i fristående förskola Skollagen 26 kap. 4 Krokofantens fristående förskola Hemmingsmark 2018-04-10 Krokofantens förskola är ett personalkooperativ som startade 2009-01-01. Förskolan

Läs mer

Upphandling av uppdragsutbildning för att vidareutbilda barnskötare till förskollärare

Upphandling av uppdragsutbildning för att vidareutbilda barnskötare till förskollärare Utbildningsförvaltningen Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Linda Hillberg Telefon: 08-50833646 Till Utbildningsnämnden 2017-12-14 Upphandling av uppdragsutbildning

Läs mer

Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015

Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015 2016-06-03 Handläggare Anette Ekholm Avdelning styrning och kvalitet 2016UTN/0161-1 Rapport om tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 2015 Besöksadress: Skogsbovägen 9 11,

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid Ekebackens förskola belägen i Högsby kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Välkomna. Modern teknik i barns lek och lärande Västerås som exempel. "alla ska med"

Välkomna. Modern teknik i barns lek och lärande Västerås som exempel. alla ska med Välkomna. Modern teknik i barns lek och lärande Västerås som exempel "alla ska med" IKT i förskolan! Modern teknik i barns lek och lärande Västerås som exempel "alla ska med" Västerås stads förskoleverksamhet

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Malmö granskar nämnders

Läs mer

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018

Förslag till beslut Tillsynsrapport. Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 Enheten för fristående verksamheter Handläggare: Carina Ström Moser Förslag till beslut Tillsynsrapport Förskolan Lilla Holm 6 mars 2018 1 Sammanfattning Stadsdelsnämnden har ansvar för att kontrollera

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud

Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud 2018-11-21 Barn- och utbildningsnämnden Dnr 2018/653-644 Tillsynsrapport för den fristående förskolan Alphaförskolan Gertrud Inledning Varje kommun har enligt 26 kap. 4 skollagen (2010:800) tillsyn över

Läs mer

Andreas Holmgren (MP)

Andreas Holmgren (MP) Malmö stad Revisorskollegiet 1 (7) Protokoll Sammanträdestid 2014-01-22 Plats Stadshuset Triangeln 1-2 klockan 16.00-18.10 Paragrafer 1-17 Ledamöter Övriga deltagare Sten Dahlvid (S), ordförande Per Lilja

Läs mer

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( )

Ansökan om rätt till bidrag för pedagogisk omsorg i enskild regi - C Företaget Dagbarnvårdare ekonomisk förening ( ) Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-25 Diarienummer N139-0029/17 Sektor Utbildning Carina Ström Moser Telefon: 031-365 70 95 E-post: carina.strom.moser@centrum.goteborg.se Ansökan om rätt till bidrag för

Läs mer

Skollagen 2 kap. 5. Skollag (2010:600). 3. Läroplan för förskolan Lpfö 98, Reviderad Skolverkets allmänna råd Måluppfyllelse i förskolan.

Skollagen 2 kap. 5. Skollag (2010:600). 3. Läroplan för förskolan Lpfö 98, Reviderad Skolverkets allmänna råd Måluppfyllelse i förskolan. 1 1 Skollagen 2 kap. 5. 2 Skollag (2010:600). 3 Läroplan för förskolan Lpfö 98, Reviderad 2016. 4 Skolverkets allmänna råd Måluppfyllelse i förskolan. 5 Skollagen 2 kap. 5a. 6 Skollagen 2 kap. 5-5a ; Prop.

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolechefsområde 5. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019

Verksamhetsplan Förskolechefsområde 5. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Verksamhetsplan Förskolechefsområde 5 Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Inledning 3. Förutsättningar 4. Organisation 5. Förskolechefens ledningsdeklaration

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5)

TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR /2008 SID 2 (5) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING BARN- OCH UNGDOMSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-11-18 Handläggare: Göta Sandin Telefon: 08-508 03 294 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Stockholms stads förskoleplan - en

Läs mer

Utmaningarna för förskolan

Utmaningarna för förskolan Utmaningarna för förskolan Implementeringen av läroplanen Uppföljningen av verksamhetens resultat Kompetensförsörjningen Kapaciteten och utbyggnaden Kompetensförsörjningen Organiseringen av verksamheten

Läs mer

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten

Svar på kommunbeslut efter tillsyn av förskoleverksamheten ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING BARN, UNGDOM OCH VUXNA BILAGA VP 2012 SID 1 (5) 2011-11-14 Handläggare: Göran Sjödin Telefon: 08-508 21 070 Till Stadsdelsnämnden 2012-12-15 Svar på kommunbeslut efter tillsyn

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning

Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Dnr: 2017-761-1.1. Bilaga 8 Kompetensförsörjningsplan på 3-5 års sikt för Östermalms stadsdelsförvaltning Enligt anvisningarna för nämndernas arbete med verksamhetsplan 2018 ska nämndens kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag

Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag 2017-04-06 1 (11) Planera och organisera för Läslyftet i förskolan diskussionsunderlag Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan i Farsta stadsdelsförvaltning på 3-5 års sikt.

Kompetensförsörjningsplan i Farsta stadsdelsförvaltning på 3-5 års sikt. Farsta stadsdelsförvaltning HR-avdelningen Kompetensförsörjningsplan Kompetensförsörjningsplan i Farsta stadsdelsförvaltning på 3-5 års sikt. För att möta verksamhetens personalbehov, både på kort och

Läs mer

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum.

Stadsdelsnämndens beslut äger giltighet ett år från beslutsdatum. Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2014-11-26 Diarienummer: N132-0365/14 Sektor Utbildning Anna Schedvin Telefon: 365 71 01 E-post: anna.schedvin@centrum.goteborg.se Ansökan från föreningen Algebrautbildning om

Läs mer

Uppdragsutbildning för förskollärare Skrivelse av Lotta Edholm (L)

Uppdragsutbildning för förskollärare Skrivelse av Lotta Edholm (L) PM 2016:203 RIV (Dnr 108-1741/2015) Uppdragsutbildning för förskollärare Skrivelse av Lotta Edholm (L) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse av Lotta Edholm (L)

Läs mer

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat

STRATEGI. Strategi för förbättrade kunskapsresultat STRATEGI Strategi för förbättrade kunskapsresultat Vision Barn- och utbildningsförvaltningen ska skapa förskolor och skolor där alla barn och elever når sin fulla potential. Trygghet, trivsel och lärande

Läs mer

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun

Neglinge gårds förskola. Nacka kommun Neglinge gårds förskola Nacka kommun Observationen genomfördes av: Inger Dobson Ekerö kommun Anita Fröberg Ekerö kommun v 19 2017 Innehållsförteckning Inledning Om Våga visa Kort om förskolan Observatörernas

Läs mer

Återrapportering Direktiv Fler män i förskolan Ärende 7 BN 2018/127

Återrapportering Direktiv Fler män i förskolan Ärende 7 BN 2018/127 Återrapportering Direktiv Fler män i förskolan Ärende 7 BN 2018/127 Sida 41 av 181 Tjänsteskrivelse 1(1) 2018-08-09 Dnr: BN 2018/127 Bildningsnämnden Fler män i förskolan, återapportering direktiv Förslag

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Norbergs kommun. Beslut Dnr :8195. Norbergs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Norbergs kommun. Beslut Dnr :8195. Norbergs kommun Dnr 43-2014:8195 Norbergs kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Norbergs kommun 2(11) Tillsyn i Norbergs kommun har genomfört tillsyn av Norbergs kommun under våren 2105. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN18/125 BUN18/1259/ RIKTLINJER Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2019-06-04 Gäller från 2019-07-01 Dnr

Läs mer

Kvalitet i förskoleverksamheten Pajala kommun

Kvalitet i förskoleverksamheten Pajala kommun www.pwc.se Revisionsrapport Andreas Jönsson Cert. kommunal revisor Kvalitet i förskoleverksamheten Pajala kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 3

Läs mer

Undervisning i förskolan hur görs det tillsammans med barnen? Ebba Hildén

Undervisning i förskolan hur görs det tillsammans med barnen? Ebba Hildén Undervisning i förskolan hur görs det tillsammans med barnen? Dagens föreläsning Varför undervisning? Vad skulle undervisning kunna vara? När undervisar man (och när inte)? Vem undervisar? Hur är barns

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i förskolan i Skövde kommun. Beslut. Skövde kommun.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i förskolan i Skövde kommun. Beslut. Skövde kommun. Skövde kommun skovdekom_mun@skovde.se Beslut för förskola efter tillsyn i förskolan i Skövde kommun 2 (7) Tillsyn i förskolan i Skövde kommun har genomfört tillsyn av Skövde kommun under hösten 2016. Intervjuer

Läs mer

Rapport - Utvärdering av den nya organisationen

Rapport - Utvärdering av den nya organisationen Barn- och utbildningsnämnden Datum Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Olofsson Carstedt 1 (8) Barn- och utbildningsnämnden Rapport - Utvärdering av den nya organisationen Förslag

Läs mer

Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning

Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning www.pwc.se Revisionsrapport Anders Törnqvist Erik Wottrich Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning Ekerö kommun Granskning av kommunens övergripande planering av kompetensförsörjning

Läs mer

Organisationsform Organisationsnummer Bankgiro/Plusgiro

Organisationsform Organisationsnummer Bankgiro/Plusgiro 1 (5) Ansökan om godkännande för fristående förskola Enligt 2 kap. 5 skollagen, samt villkor för godkännande och förutsättningar för fullt bidrag till enskild förskoleverksamhet, skolbarnomsorg och förskoleklass

Läs mer

Det nya i Läroplan för förskolan

Det nya i Läroplan för förskolan Det nya i Läroplan för förskolan Som träder i kraft 1 juli 2019 Malin Malmström Bakgrund - Förskolesatsningen Skolinspektionen har mellan 2015-2017 granskat ett stort antal förskolor och deras ledning,

Läs mer

Presentation Förskolan. Barn- och Utbildningskontoret 2019

Presentation Förskolan. Barn- och Utbildningskontoret 2019 Presentation Förskolan Barn- och Utbildningskontoret 2019 1 Lite historik Barnträdgårdarna (1896-1940) växte fram i Sverige under senare hälften av 1800-talet. Barnen lärde sig främst praktiska sysslor

Läs mer

V E R K S A M H E T S P L A N 2009 Brunna, Gröna-Lund och Stamvägens förskolor

V E R K S A M H E T S P L A N 2009 Brunna, Gröna-Lund och Stamvägens förskolor Ekerö Kommun Februari 2009 V E R K S A M H E T S P L A N 2009 Brunna, Gröna-Lund och Stamvägens förskolor Uppdraget Enhetens uppdrag är att erbjuda barn i åldrarna 1-5 år förskoleverksamhet. Vi erbjuder

Läs mer

Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar

Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar Förskolans pedagogiska uppdrag - om undervisning, lärande och förskollärares ansvar 1 Huvudfråga Arbetar förskolan för att stimulera och utmana barnen i deras utveckling och lärande så att de får möjlighet

Läs mer

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2013/2014 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Slottet belägen i Eksjö kommun 1(11) Beslut I detta beslut med tillhörande verksamhetsrapport

Läs mer

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7

Förskolan, före skolan lärande och bärande. Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan, före skolan lärande och bärande Kvalitetsgranskning Rapport 2012:7 Förskolan i Sverige 2011 10 000 förskolor 472 000 barn går i förskola 83 % av barnen i ålder 1 5 år 94 % av barnen i ålder

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolechefsområde 2. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019

Verksamhetsplan Förskolechefsområde 2. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Verksamhetsplan Förskolechefsområde 2 Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Inledning 3. Förutsättningar 4. Organisation 5. Förskolechefens ledningsdeklaration

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Rosen Presentation av verksamheten Förskolan Rosen ligger ganska centralt i närheten av Åkerö skola mot byn Övermo, En förskola med barn i åldrarna 1-5 år. Två flyglar

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolechefsområde 1. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019

Verksamhetsplan Förskolechefsområde 1. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Verksamhetsplan Förskolechefsområde 1 Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Inledning 3. Förutsättningar 4. Organisation 5. Förskolechefens ledningsdeklaration

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Karlskrona kommun j Skolinspektionen Karlskrona kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Karlskrona kommun Skolinspektionen. Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress: Gasverksgatan 1, 222 29 Lund Telefon: 08-586

Läs mer

e-strategi i utbildningen

e-strategi i utbildningen 19 februari 2013 1 (6) e-strategi i utbildningen 2013-2016 Huddinge ska vara en av de tre bästa skol-it-kommunerna i länet. En verksamhet i takt med tiden Vision E-strategi i utbildningen i Huddinge ger

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Mjölby kommun. Beslut Dnr :5767. Mjölby kommun.

Beslut för förskola. efter tillsyn i Mjölby kommun. Beslut Dnr :5767. Mjölby kommun. Dnr 43-2017:5767 Mjölby kommun mjolbykommun@mjolby.se för förskola efter tillsyn i Mjölby kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2 (4) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor

Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Kvalitetsarbete på Solveigs förskolor Verksamhetsberättelsen i vårt kvalitetsarbete på Solveigs förskolor är ett verktyg och en del i det systematiska kvalitetsarbetet. Vi reviderar den för att stämma

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Andel förskollärare, %

Andel förskollärare, % Österåkers kommun Kultur- och utbildningsförvaltningen Datum: 214-4-27 Ärende/nr: 214/4 Kultur- och utbildningsnämnden Rapport- Uppföljning personal, barn statistik SCB 213 Per den 1 oktober varje år samlar

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan Förskoleförvaltningen 2018

Kompetensförsörjningsplan Förskoleförvaltningen 2018 Kompetensförsörjningsplan Förskoleförvaltningen 2018 Utvärdering /måluppfyllelse föregående år Kompetensmål Riskanalys Aktivitetsplan I detta dokument redovisas följande på förvaltningsledningsnivå: 1.

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Vaxholms kommun. Beslut. Vaxholms kommun Dnr :5008 Vaxholms kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Vaxholms kommun 2(10) Tillsyn i Vaxholms kommun har genomfört tillsyn av Vaxholms kommun under hösten 2016. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun

Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor. norrkoping.se. facebook.com/norrkopingskommun Verksamhetsidé för Norrköpings förskolor norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Här möter barn och föräldrar

Läs mer

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande

LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN. Planera och organisera för kollegialt lärande LÄSLYFTET I FÖRSKOLAN Planera och organisera för kollegialt lärande Läslyftet i förskolan och skolan Läslyftet är en kompetensutvecklingsinsats som riktar sig mot både förskolan och skolan. Insatsens bygger

Läs mer

Verksamhetsplan Pedagogisk omsorg. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019

Verksamhetsplan Pedagogisk omsorg. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Verksamhetsplan Pedagogisk omsorg Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Inledning 3. Förutsättningar 4. Organisation 5. Förskolechefens ledningsdeklaration och

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolechefsområde 4. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019

Verksamhetsplan Förskolechefsområde 4. Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Verksamhetsplan Förskolechefsområde 4 Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Inledning 3. Förutsättningar 4. Organisation 5. Förskolechefens ledningsdeklaration

Läs mer

Förskolan Prosten Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13

Förskolan Prosten Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13 1 Förskolan Prosten Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2012/13 Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolan Prosten Dokumentnamn Kvalitetssammanställning Dokumentansvarig Charlotta Blomqvist Dokumentinformation

Läs mer

Vad är pedagogisk omsorg?

Vad är pedagogisk omsorg? Vad är pedagogisk omsorg? Annan pedagogisk verksamhet eller pedagogisk omsorg? Samlingsbegrepp Föräldrar väljer Ska stimulera barns utveckling och lärande Främja allsidiga kontakter och social gemenskap

Läs mer

Kvalitetsrapport Förskola

Kvalitetsrapport Förskola Kvalitetsrapport Förskola Läsåret 2015/2016 Förskolans namn.. Förskolechef. 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation: ledning, pedagoger, arbetslag

Läs mer

Förskolechefens möjligheter att delegera och förskolors organisation

Förskolechefens möjligheter att delegera och förskolors organisation Förskolechefens möjligheter att delegera och förskolors organisation Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar reglerna om förskolechefens möjlighet att delegera och förskolors organisation, i samband

Läs mer

VI HAR EN PLAN! så lockar digitaliseringskompetensen nya medarbetare!

VI HAR EN PLAN! så lockar digitaliseringskompetensen nya medarbetare! VI HAR EN PLAN! så lockar digitaliseringskompetensen nya medarbetare! ANNE PERSSON Förskolechef i Västerås stad Anne Persson Förskolechef Bakgrund Förskollärare 13 år Förskolechef 11 år Västerås Stad Skolverksamheter

Läs mer

Undervisning i förskolan och en reviderad läroplan

Undervisning i förskolan och en reviderad läroplan Undervisning i förskolan och en reviderad läroplan OMEP-seminarium 25 september 2017 Ingrid Engdahl, förskollärare och docent Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen ingrid.engdahl@buv.su.se Svenska

Läs mer

Riktlinje - Roller och ansvar

Riktlinje - Roller och ansvar Riktlinje - Roller och ansvar n Barn- och utbildningsförvaltningen LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (5) Riktlinje Roller och ansvar i förskolan Inledning Vid Luleå kommuns förskolor arbetar flera yrkeskategorier framförallt

Läs mer

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/

Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Förskolan/Fritids Myrstacken Kvalitet och måluppfyllelse läsåret 2011/ Innehåll: Inledning Beskrivning av verksamheten och utfall av insatser Slutord. Dokumenttyp Redovisning Dokumentägare Förkolans namn

Läs mer

Verksamhetsplan 2013. Caroli förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Kerstin Norlander Förskolechef

Verksamhetsplan 2013. Caroli förskoleområde. SDF Centrum Malmö stad. Kerstin Norlander Förskolechef Verksamhetsplan 2013 Caroli förskoleområde SDF Centrum Malmö stad Kerstin Norlander Förskolechef Caroli förskoleområde Innehållsförteckning 1:1 Organisations översikt..3 1:2 Organisationsplan för Caroli

Läs mer

Motion av Fredrik Sjögren (FP) avseende att införa förste-förskollärartjänster i Malmö

Motion av Fredrik Sjögren (FP) avseende att införa förste-förskollärartjänster i Malmö SIGNERAD 2014-06-17 Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2014-06-16 Handläggare Kerstin Wramell Lundin Utredningssekreterare kerstin.wramell.lundin@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion av Fredrik Sjögren (FP)

Läs mer

Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen

Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen Håll i håll om håll ut! Hur får man vind i seglen så att alla kan navigera? Torghandel 20140507 Attraktiv Förskola - En del av det systematiska kvalitetsarbete i Norra Hisingen Sektor utbildning Norra

Läs mer

Beslut för förskola och pedagogiks omsorg

Beslut för förskola och pedagogiks omsorg Beslut Lidköpings kommun Beslut för förskola och pedagogiks omsorg i Lidköpings kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 04

Läs mer

UTVÄRDERING AV BARNGRUPPERNAS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING - Riktlinjer för konsekvensutredning och kontinuerlig

UTVÄRDERING AV BARNGRUPPERNAS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING - Riktlinjer för konsekvensutredning och kontinuerlig SID 1 (9) 2012-02-21 UTVÄRDERING AV BARNGRUPPERNAS STORLEK OCH SAMMANSÄTTNING - Riktlinjer för konsekvensutredning och kontinuerlig uppföljning Bakgrund Enligt skolverkets lägesbedömning för 2011 ökar

Läs mer

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn

Beslut för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn Götene kommun för förskolorna och annan pedagogisk verksamhet för förskolebarn i Götene kommun Skolinspektionen, Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport

Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Förskoleverksamheten 2014-05-13 Björnligans förskola Skolområde2 Systematiskt kvalitetsarbete Sammanfattande rapport Nuläge Björnligans förskola har 37 barn placerade som är fördelade på två avdelningar,

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Malmö kommun. Beslut. Malmö kommun Dnr :4548 r% Skolinspektionen Beslut Malmö kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund Beslut 2(8) Tillsyn i Malmö kommun Skolinspektionen har genomfört tillsyn

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Habo kommun Granskning av resursutnyttjande inom förskolan. December 2013 Torbjörn Bengtsson och Sofia Josefsson

Habo kommun Granskning av resursutnyttjande inom förskolan. December 2013 Torbjörn Bengtsson och Sofia Josefsson Habo kommun Granskning av resursutnyttjande inom förskolan December 2013 Torbjörn Bengtsson och Sofia Josefsson Innehåll Sammanfattning 1 Revisionsfråga... 1 Svar på revisionsfråga... 1 Iakttagelser...

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

59 Dnr Bun 2016/219 Ansökan till kompetensfonden. 1 Barn- och ungdomsnämnden bifaller förvaltningens förslag.

59 Dnr Bun 2016/219 Ansökan till kompetensfonden. 1 Barn- och ungdomsnämnden bifaller förvaltningens förslag. UTDRAG Sid 1 (1) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och ungdomsnämnden 2016-09-29 Expedieras till Kommunstyrelsen Ekonomisk förening personalkooperativet Lasse-Maja förskola Rektorer och förskolechefer

Läs mer

Beslut och verksamhetsrapport

Beslut och verksamhetsrapport Beslut och verksamhetsrappol Dnr 400-2015:6590 efter kvalitetsgranskning av förskolechefens ledning av den pedagogiska verksamheten vid förskolan Ulvarna belägen i Karlstad kommun 1 (9) Beslut I detta

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningens rapport på återremiss av en motion.

Barn- och utbildningsförvaltningens rapport på återremiss av en motion. Barn- och utbildningsförvaltningens rapport på återremiss av en motion. Kommunstyrelsen har beslutat att återemitera ett ärende (Dnr KS/2014:237) till Barn- och utbildningsnämnden för ytterligare utredning

Läs mer

Sammanfattning Rapport 2011:10. Förskolans pedagogiska uppdrag

Sammanfattning Rapport 2011:10. Förskolans pedagogiska uppdrag Sammanfattning Rapport 2011:10 Förskolans pedagogiska uppdrag 1 Sammanfattning Den här granskningen handlar om förskolans pedagogiska uppdrag, det vill säga hur förskolor arbetar för att stimulera och

Läs mer

Granskning av kompetensförsörjning Kungsörs kommun en förstudie

Granskning av kompetensförsörjning Kungsörs kommun en förstudie Granskning av kompetensförsörjning Kungsörs kommun en förstudie 14 september 2012 Lena Joelsson Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte 4 Metod 5 Frågeställningar 6 Omvärldsanalys 7 Analys av kompetensbehov

Läs mer

Allmänt om tillsyn och insyn

Allmänt om tillsyn och insyn 2017-01-13 Bilaga 1 Allmänt om tillsyn och insyn Vad är tillsyn och insyn? Tillsyn är en granskning som har till syfte att kontrollera om den verksamhet som granskas uppfyller de krav som följer av lagar

Läs mer

Årsberättelse 2013/2014

Årsberättelse 2013/2014 Årsberättelse 2013/2014 Bomhus förskoleområde Förskolechef Ewa Åberg Biträdande förskolechefer Ingrid Ahlén Nina Larsson Eva Lindgren 1 Bomhus förskoleområde 2013/2014 Inom Bomhus förskoleområde finns

Läs mer

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen

Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Kvalitetsrapport 2015/2016 Förskolan St: Jörgen Delaktighet, trygghet och lärande Pysslingen Skolors kvalitetsarbete syftar till att säkerställa att varje barn och elev oavsett skola ges möjlighet att

Läs mer

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4832. Orsa kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Orsa kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Orsa kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Orsa kommun Tillsyn i Orsa kommun Beslut 2 (9) har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN. Förskoleverksamhet. Kvalitetsarbetets innehåll SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING.

KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN. Förskoleverksamhet. Kvalitetsarbetets innehåll SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011. KVALITETSARBETE FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN Förskoleverksamhet De kommunala förskolorna är till för barn i åldern 1-5 år vars föräldrar/vårdnadshavare

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2013/2014 (reviderad 140126) Utveckling och lärande Nulägesanalys Vi väljer att arbeta med barnens språkutveckling just nu eftersom både läroplanen, skolplanen och

Läs mer

Beslut efter kvalitetsgranskning

Beslut efter kvalitetsgranskning grin Skolinspektionen Bes Huvudman info.forskolansputnik@gmail.com Beslut efter kvalitetsgranskning av förskolans arbete med särskilt stöd vid Sputniks förskola belägen i Stockholms kommun med Sputnik

Läs mer

Uppföljning av handlingsplan till strategi för kompetensförsörjning förskola

Uppföljning av handlingsplan till strategi för kompetensförsörjning förskola Uppföljning av handlingsplan till strategi för Förskoleförvaltningen Upprättad Datum: Version: Förvaltning: Enhet: 2018-05-28 1.0 Förskoleförvaltningen HR-avdelningen Innehållsförteckning Uppföljning av

Läs mer

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19

Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola. Ht 18-Vt 19 Utvecklingsplan Ryrsjöns förskola Ht 18-Vt 19 Innehållsförteckning Beskrivning av förskolan Inledning Verksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Nämndens övergripande mål Förskolans prioriterade områden

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun Dnr 43-2016:10423 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för förskola efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Uppföljning 2018 av plan för strategisk kompetensförsörjning

Uppföljning 2018 av plan för strategisk kompetensförsörjning UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Anette Johansson Bergsten Ida-maria Datum 2018-10-09 Diarienummer UBN-2018-6050 Utbildningsnämnden Uppföljning 2018 av plan för strategisk kompetensförsörjning Förslag

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer