elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "360 000 elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010!"

Transkript

1 elever tar ställning Kom med ni också i Skolval 2010!

2 1 200 skolor runt om i Sverige arrangerar skolval. Naturligtvis borde även din skola vara med! Ansvariga myndigheter: Ansvariga organisationer: Besök skolval2010.se för mer information!

3 Vad är ett skolval? Ett skolval är ett val som anordnas på en skola, antingen av elever eller av elever och lärare tillsammans, och där elever röstar. Det kan anordnas när som helst, men hålls oftast i anslutning till ett vanligt val, till exempel riksdagsvalet. Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val, alltså med valsedlar, valskärmar, röstlängder, valurna, röstmottagare och rösträknare. Efter valet sammanställs resultaten och släpps till dem som deltagit i Skolval 2010 och till allmänheten. Skolvalet blir som bäst om man också arrangerar aktiviteter före och efter valet, till exempel debatter, föreläsningar, temadagar eller särskild undervisning om politik. Skolvalets fem principer Skolval är ett sätt att ta ställning. Skolval är inte ett riktigt val. Skolval är inte en del av en lektion. Skolval är ett tillfälle att diskutera politik i skolan. Skolval är roligt. Ungdomsstyrelsen har fått regeringens uppdrag att arrangera Skolval Vi vet att i de skolor som arrangerade skolval 2006 var eleverna mer intresserade av politik och samhällsfrågor efter skolvalet än vad de var före. Dessutom ansåg en majoritet av eleverna att det är en bra förberedelse inför riksdagsvalet. Det visar vår utvärdering av det senaste skolvalet. I förra skolvalet var många skolor osäkra på om de skulle släppa in de politiska partierna eller inte. Ungdomsstyrelsens rekommendation är att alla partier som ställer upp i riksdags-, landstings- och kommunvalen också ska kunna delta i skolvalets aktiviteter. Det är viktigt att unga får möjlighet att bilda sig en uppfattning om vad de tycker i olika politiska frågor genom att diskutera med och lyssna till olika politiska företrädare. Med dessa ord önskar vi lycka till och välkomna att anmäla er skola till Skolval Per Nilsson Generaldirektör Ungdomsstyrelsen

4 Ni som anorndar skolvalen ute på skolorna har en viktig uppgift. Det är vikigt att valen går rätt till, men också att det arrangeras aktiviteter före och efter valet, som föreläsningar, debatter och temadagar. Just därför finns Skolval Vi tar emot anmälningar, distribuerar valsedlar och handledningar, och sammanställer och sprider resultatet från valen. Har du en fråga, hur liten den än må vara, så tveka inte att kontakta oss. Vi gör ditt skolval enklare. Mattias Hallberg Projektledare Skolval 2010 Hur anordnar vi skolvalet? Det är inte svårt att anordna ett skolval. Elever och lärare på skolor gör det. Ni kan också göra det!

5 Här är 12 saker som ni behöver göra för att anordna skolvalet. Svårare än så är det inte. Kan ni klara av dem är det bara att anmäla er direkt! Bestämma vilken dag skolvalet ska anordnas. Ta emot röstsedlarna, som skickas ut i god tid innan valet. Informera alla elever och lärare. Hitta röstmottagare och rösträknare. Välja en ansvarig arrangör och en kontrollant. Anmäla er till projektet. Förbereda röstningslokalen, med valskärmar, valurna och valsedlar, samt klasslistor att bocka av väljarna på. Ta emot och läsa handledningarna och instruktionerna som ni får efter att ha anmält er. Ta emot och räkna rösterna. Rapportera in resultatet från valet på skolval2010.se. Försöka att ordna föreläsningar, debatter eller temadagar inför skolvalet. Sprida valresultatet på skolan.

6 Anmäl er till informationsoch utbildningsturnén! Vill ni veta ännu mer om skolvalet och anordna ett ännu bättre skolval? Då ska ni delta på någon av de informations- och utbildningsträffar som arrangeras runt om i landet. Under tre timmar får ni information om och utbildning i hur ni gör ett så bra skolval som möjligt. Informations- och utbildningsträffarna är utmärkta både som inspiration och vägledning. Anmäl er på info@skolval2010.se senast 1 maj. Uppge namn på skolan, antal deltagare och på vilken träff ni vill delta. Boka en föreläsning under föreläsningsturnén! En viktig del av Skolval 2010 är att sprida kunskap om hur man kan påverka sin skola och sin kommun. Vill ni ordna föreläsningar och temadagar inför skolvalet är det en bra idé att boka en föreläsning under vår stora föreläsningsturné, som pågår mellan 1 maj och 1 juni, samt mellan 16 augusti och 16 september. Alla föreläsningar är 50 minuter långa. Boka en föreläsning genom att skicka en förfrågan till info@skolval2010.se, med tre förslag på datum. Ett femtiotal skolor kommer att få föreläsningen gratis, medan resterande skolor betalar ett mindre arvode (först till kvarn). Föreläsningar mellan 1 maj och 1 juni bokas senast 15 april. Föreläsningar mellan 16 augusti och 16 september bokas senast 21 juni. 1/5 1/4 Första dag att anmäla sig. Handledningar och instruktioner skickas ut till anmälda skolor, och därefter löpande i takt med anmälningarna. 1/8 Valsedlar skickas ut till alla som har anmält sig till Skolval /9 Första dag att hålla skolval. Första dag att rapportera in valresultat på skolval2010.se.

7 Anmäl er till workshopturnén! Innan och efter skolvalen anordnar ett antal samarbetsorganisationer till Skolval 2010 en workshopturné om demokrati och mänskliga rättigheter. Turnén finns för alla som vill ha konkreta verktyg för diskussioner om demokrati utifrån ett rättighetsperspektiv, och vänder sig till lärare och elever i årskurs 7 9 och gymnasiet. Workshopturnén pågår mellan 26 april och 30 september med uppehåll under sommaren. Datum och ort bokas löpande in efter att anmälningar kommit in. Varje workshop pågår i ca tre timmar, och deltagandet är kostnadsfritt. Anmälan och frågor skickas till workshopturnen@skolval2010.se. Observera att workshopturnén arrangeras av samarbetsorganisationer och att frågor om turnén inte kan besvaras av Skolval Vilka handledningar får vi? Handledning för arrangörer Handledning för kontrollanter Handledning för moderatorer Handledning för lärare Handledning om temadagar Instruktioner för valets genomförande 17/9 Sista dag att rapportera in valresultatet för att det ska räknas med i sammanställningen som släpps på valdagen. 19/9 Efter att vallokalerna i riksdagsvalet stängt släpps det första sammanställda resultatet i Skolval /9 Sista dag att rapportera in röster, om man inte gjort det tidigare, för att räknas med i det slutgiltiga valresultatet. 1/10 Det slutgiltiga valresultatet för Skolval 2010 släpps.

8 Det finns massvis ni kan göra före och efter skolvalet för att få fart på debatten och diskussionen om politik i skolan. Föreläsningar Inför skolvalet bjuder arrangörer på många skolor in föreläsare från olika organisationer. Föreläsningarna kan handla om alltifrån integrationspolitik till miljöpolitik eller skolpolitik. Temadagar Vill man göra något mer är det en bra idé att anordna en temadag, där man kombinerar föreläsningar, debatter, workshops och seminarier om ett särskilt ämne, exempelvis politik eller demokrati. Undervisning På många skolor ordnas det särskild undervisning om politik inför riksdagsvalet eller skolvalet. För att göra undervisningen ännu bättre har Skolval 2010 en handledning för lärare. Debatter På de allra flesta skolor ordnar man debatter med politiska partier eller partipolitiska ungdomsförbund inför skolvalet. För att göra dem ännu bättre har Skolval 2010 en handledning för moderatorer. Instruktioner för anmälan Det är inte svårt att anmäla sig till Skolval Fyll i skolans namn, kommun och antal elever som deltar. Kom ihåg att lämna fakturadress, postadress och leveransadress samt ange leveransmottagare. För att delta i Skolval 2010 krävs en ansvarig arrangör och en kontrollant. Arrangören är den som ansvarar för att arrangera skolvalet. Kontrollantens uppgifter är att övervaka valet, leda sammanräkning av röster och rapportera in valresultatet. Arrangören och kontrollanten kan inte vara samma person. Anledningen till att vi vill ha både en arrangör och en kontrollant, är naturligtvis att alla som deltar i skolvalet ska vara garanterade att valet har gått rätt till, vilket kräver en person som är ansvarig för att anordna valet och en som kontrollerar valet. Fyll i anmälningstalongen och skicka in den, eller anmäl er ännu hellre direkt på skolval2010.se!

9 r Ja, vi anmäler oss till Skolval 2010 Skolans namn Postadress Skolval 2010 c/o SECO Svarspost Stockholm Leveransadress I skolvalet deltar elever från (obligatorisk uppgift) r Årskurs 7 9 Antal elever: TEJPA IGEN & LÄGG PÅ LÅDAN! r Gymnasiet Antal elever: Leveransadress och mottagare av leverans* r Annat Antal elever:* årskurs: *Observera att endast röster åk 7 9 och gymnasiet ska rapporteras in till Skolval Röster från eventuella andra elever måste hanteras och räknas separat. r Nej tack, vi vill inte ha handledningar från Skolval 2010* *För att leverera valsedlar krävs en leveransadress, vilken ofta är en annan än postadressen. Vi kan tyvärr inte leverera till boxadress. Berätta för vaktmästare eller receptionist i förväg att leverans kommer att ske och ange denna person som mottagare av leverans. *Valsedlar och instruktioner för valets genomförande distribueras gratis. För de handledningar och affischer som skickas ut till anmälda skolor tar vi ut en portokostnad på 100 kronor, vilken faktureras skolan i augusti/september. VIK HÄR

10 Ansvarig arrangör (1 elev eller 1 elev + 1 lärare) Arrangören är den som ansvarar för att arrangera skolvalet. Arrangören och kontrollanten kan inte vara samma person. Elevens namn Ansvarig kontrollant Kontrollantens uppgifter är att övervaka valet, leda röstsammanräkningen och rapportera in valresultatet. Arrangören och kontrollanten kan inte vara samma person. kontrollantens namn Telefon hem Telefon arbete/hem & prel. telefontider (ex. tors 15-17) Telefon mobil Telefon mobil E-postadress (obligatorisk uppgift) E-postadress (obligatorisk uppgift) Eventuell lärares namn Telefon arbete/hem & prel. telefontider (ex. tors 15-17) Telefon mobil Observera att inloggningsuppgifter för inrapportering av resultat via skolval2010.se enbart skickas ut via e-post. Fyll därför i en korrekt e-postadress och spara inloggningsuppgifterna efter att ni mottagit dem. För att göra det enklare för oss att kontakta er via telefon värdesätter vi en preliminär telefontid från eventuella lärares sida. E-postadress

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE I ÅR KOMMER 1 500 SKOLOR RUNT OM I SVERIGE ARRANGERA SKOLVAL 2014. KLART ATT DIN SKOLA OCKSÅ SKA VARA MED!

Läs mer

Vanliga frågor från media och allmänheten

Vanliga frågor från media och allmänheten Vanliga frågor från media och allmänheten Frågor om skolvalen Vad är ett skolval? Ett skolval är ett val som arrangeras på en skola av elever eller av elever och lärare tillsammans. I ett skolval röstar

Läs mer

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är arrangör. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta på ett

Läs mer

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se.

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se. FÖR KONTROLLANTER VÄLKOMMEN! Du som läser det här är antagligen utsedd som kontrollant för Skolval 2014. Kanske är du elev, kanske förälder eller lärare. Oavsett har du en viktig uppgift i att se till

Läs mer

Hej kontrollant. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej kontrollant. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. KONTROLLANTHÄFTE ! Hej kontrollant Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är kontrollant. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta

Läs mer

Hej kontrollant. att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val.

Hej kontrollant. att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val. KONTROLLANTHÄFTE Hej kontrollant Vad kul att er skola är anmäld till Skolval 2019 och att just du är kontrollant. I det här häftet finns information som är bra för dig att känna till. Exakt hur valdagen

Läs mer

Handledning för arrangörer

Handledning för arrangörer Handledning för arrangörer Välkommen till Skolval 2010! Nu gäller det! När du får den här handledningen kan det vara alltifrån ett halvår till en månad kvar till skolvalet på din skola. Du som är arrangör

Läs mer

Vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter

Vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter Vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter I detta dokument finns de vanligaste frågorna från arrangörer och kontrollanter för Skolval 2010. En arrangör är den som arrangerar skolvalet på skolan

Läs mer

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val.

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad kul att er skola är anmäld till Skolval 2019 och att just du är arrangör. I det här häftet beskrivs steg för steg hur ett skolval genomförs. Vid anmälan har ni antingen

Läs mer

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Nu är det snart skolval! Hösten 2010 hålls riksdags-, landstings- och kommunalval samtidigt

Läs mer

Vanliga frågor från lärare, rektorer och tjänstemän

Vanliga frågor från lärare, rektorer och tjänstemän Vanliga frågor från lärare, rektorer och tjänstemän Börja gärna med att läsa dokumentet med vanliga frågor från media och allmänhet. Där finns en beskrivning av vad skolvalen är och om Skolval 2010 som

Läs mer

Vanliga frågor från politiska partier, partipolitiska. och övriga ungdomsorganisationer

Vanliga frågor från politiska partier, partipolitiska. och övriga ungdomsorganisationer Vanliga frågor från politiska partier, partipolitiska ungdomsförbund och övriga ungdomsorganisationer Vilken roll har politiska partier i Skolval 2010? I skolvalet kommer de partier som är möjliga att

Läs mer

Det är dags att arrangera skolval på din skola. Att du fått det här

Det är dags att arrangera skolval på din skola. Att du fått det här Instruktioner för valets genomförande Det är dags att arrangera skolval på din skola. Att du fått det här häftet innebär att du, eller någon annan på din skola, anmält ert deltagande till Skolval 2010.

Läs mer

f H ör a l n är dl ar edn e ing

f H ör a l n är dl ar edn e ing Handledning för lärare Välkommen till Skolval 2010! Under planeringen av Skolval 2010 pratade vi länge och väl om huruvida projektet skulle vara en del av undervisningen eller inte. Vi kom fram till att

Läs mer

15 PROTOKOLL & RESULTATDOKUMENT

15 PROTOKOLL & RESULTATDOKUMENT INSTRUKTIONSHÄFTE Hej Veckorna före det ordinarie riksdagsvalet arrangeras Skolval på många av landets grund- och gymnasieskolor. Det är ett stort projekt och flera tusen personer är med och arrangerar

Läs mer

Hej VIKTIGT OM VALRESULTAT. Vänta med att dela ert valresultat på skolan, i sociala medier eller i media tills den 26 maj efter kl. 22:20.

Hej VIKTIGT OM VALRESULTAT. Vänta med att dela ert valresultat på skolan, i sociala medier eller i media tills den 26 maj efter kl. 22:20. INSTRUKTIONSHÄFTE VIKTIGT OM VALRESULTAT Vänta med att dela ert valresultat på skolan, i sociala medier eller i media tills den 26 maj efter kl. 22:20. Hej Veckorna före det ordinarie Europaparlamentsvalet

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR VALETS GENOMFÖRANDE

INSTRUKTIONER FÖR VALETS GENOMFÖRANDE INSTRUKTIONER FÖR VALETS GENOMFÖRANDE SKOLVAL 2014 Det är dags att arrangera skolval på er skola. I det här häftet hittar ni instruktioner och riktlinjer för hur ni arrangerar skolval inför Europaparlamentsvalet

Läs mer

Vänliga Hälsningar, Mattias Hallberg Ordförande Sveriges Elevkårer

Vänliga Hälsningar, Mattias Hallberg Ordförande Sveriges Elevkårer FÖR ARRANGÖRER VÄLKOMMEN Det här materialet vänder sig till dig som är arrangör för Skolval 2014 på din skola. Som arrangör har du tagit på dig ett viktigt och roligt uppdrag. Du ska inte bara arrangera

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Val 2014... 3 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort...

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Val 2010... 2 Valsedlar... 4 Rösta på parti och

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Nyhetsbrevet i korthet

Nyhetsbrevet i korthet Nyhetsbrevet i korthet S NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2015:3 V Stockholm 2015-03-06 Sida 1 (7) Information till alla kommuner Omval till kommunfullmäktige i Båstad kommun Kalender för omvalet Information till

Läs mer

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag.

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag. dnr 1023/18 VALÅR I KLASSRUMMET Det svenska riksdagsvalet är avslutat och vi har en regering på plats. Men valåret i klassrummet tar inte slut där. I maj är det val till Europaparlamentet och i samband

Läs mer

Ett val i sig Utvärdering av Skolvalet 2010

Ett val i sig Utvärdering av Skolvalet 2010 Ett val i sig Utvärdering av Skolvalet 2010 Förord I regeringens regleringsbrev till Ungdomsstyrelsen för 2010 stod att myndigheten skulle genomföra projektet Skolval 2010. Projektet riktade sig till

Läs mer

Checklista för valnämndens uppgifter samt tidsplan

Checklista för valnämndens uppgifter samt tidsplan BILAGA 9 Checklista för valnämndens uppgifter samt tidsplan Översiktligt anges här uppgifter för valnämnden. Uppgifterna kan utföras i olika tidsföljd. Det finns dock ett antal bestämda stoppdatum som

Läs mer

När ska arbete göras i valdatasystemen?

När ska arbete göras i valdatasystemen? När ska arbete göras i valdatasystemen? VALMYNDIGHETENS NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2014:4 V Stockholm 2014 02 17 Sida 1 (4) Undrar du när vallokaler och röstningslokaler ska klarmarkeras? Eller när publicerar

Läs mer

Nyheter i vallagen inför valen 2018

Nyheter i vallagen inför valen 2018 Nyheter i vallagen inför valen 2018 Proportionell fördelning av mandat Mandatfördelning Gäller alla valtyper Första divisorn ändras från 1,4 till 1,2 (3:8 RF och 14:3 VL) Återföring av fasta valkretsmandat

Läs mer

Val till Europaparlamentet 2009

Val till Europaparlamentet 2009 Lättläst information Val till Europaparlamentet 2009 Så här röstar du Innehåll Vad är EU?... 3 Valet i Sverige... 3 Vem får rösta?... 4 Vem röstar du på?... 5 Så här röstar du... 6 Du kan rösta före valet...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10:50 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande Laila Borger (S) Lars Levahn (S) Monica Andersson (S) Kristina Ohls (C) Övriga

Läs mer

Skolvalet på Tyresö gymnasium

Skolvalet på Tyresö gymnasium TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-12-04 Utvecklingsförvaltningen 1 (11) Frida Ryholt och Karin Sundström Utredare 08-5782 91 00 frida.ryholt@tyreso.se karin.sundstrom@tyreso.se Dnr 2014/GAN 0103 Gymnasie-

Läs mer

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga Valet 2018 1. - Hej! - Hej, hej! - Snart är det val. Tänker du rösta? - Nej, det tänker jag verkligen inte göra. - Tycker du inte att det är viktigt att rösta? - Absolut inte! - Varför inte? - Nej, jag

Läs mer

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014.

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Lättläst om valet till Europaparlamentet 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du inte kan rösta

Läs mer

Så här röstar du i omvalet

Så här röstar du i omvalet LÄTTLÄST om omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015 Så här röstar du i omvalet Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015. Du kan också läsa om vad

Läs mer

om Ha n te dl m edn ad i a n g g ar

om Ha n te dl m edn ad i a n g g ar Handledning om temadagar Välkommen till temadagen! Inför och efter skolvalen är det vanligt med aktiviteter som handlar om politik, demokrati eller mänskliga rättigheter. Några exempel på aktiviteter kan

Läs mer

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta.

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Lättläst information Val 2010 Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Du kan också läsa om hur du kan göra om du inte kan rösta på valdagen den 19 september.

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert stämmer

Läs mer

Obs Bilderna kanske inte är helt korrekta, text ändringar kan förekomma

Obs Bilderna kanske inte är helt korrekta, text ändringar kan förekomma Skolvalet I den här manualen beskrivs hur du ska utföra skolvalet. Tacka Ja till den reserverade skolan (CTRL+Vänsterklick för att använda länken) Söka till annan skola Tack nej till den reserverade skolan

Läs mer

Sevederummet, Stadshuset, Vimmerby Torsdagen den 21 augusti 2014 IG 08.30-9.30

Sevederummet, Stadshuset, Vimmerby Torsdagen den 21 augusti 2014 IG 08.30-9.30 Vimmerby kommun www. vimmerby.se SAMMANTRÄDESPROTOKOLL l (13) Sammanträdesdatum 2014-08-21 Plats och sammanträdestid Beslutande ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Sevederummet, Stadshuset,

Läs mer

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valen år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du

Läs mer

Att ställa upp i kyrkovalet

Att ställa upp i kyrkovalet Att ställa upp i kyrkovalet Innehåll BYGGA KYRKA TILLSAMMANS..................... 3 Flera sätt att delta i bygget............................ 3 Kyrkoval 18 september 2005......................... 3 Nu

Läs mer

Val på Åland den 18 oktober 2015

Val på Åland den 18 oktober 2015 Val på Åland den 18 oktober 2015 Foldern är utgiven av Ålands landskapsregering 2015 Mera information hittar du på hemsidan www.val.ax Välkommen att delta i valen! Det är val till lagtinget och kommunernas

Läs mer

PROTOKOLL 1 (12)

PROTOKOLL 1 (12) PROTOKOLL 1 (12) 2014-04-28 Valnämnden Plats och tid Sammanträdesrum E3, bottenvåningen Stadshuset, kl. 13.30-16.00 Beslutande Siv Brännström (S), ordförande Lennart Bergman (S) Thomas Nordenstam (KD)

Läs mer

skola och arbetsliv i samverkan

skola och arbetsliv i samverkan skola och arbetsliv i samverkan Transfer - skola och arbetsliv i samverkan Transfer är Sveriges största organisation för förmedling av föreläsare och förebilder från arbetslivet till skolan. Syftet är

Läs mer

I år är det val i Sverige!

I år är det val i Sverige! I år är det val i Sverige! www.sollentuna.se I år är det val i Sverige! Den 9 september är det val. I Sverige röstar man i tre val; riksdag, landsting och kommun. Var fjärde år, när det är allmänna val,

Läs mer

HANDLEDNING FÖR KONTROLLANTER

HANDLEDNING FÖR KONTROLLANTER HANDLEDNING FÖR KONTROLLANTER Handledning för kontrollanter 1 Omslagsfoto: UNICEF//Tanzania/2014 Denna broschyr är framtagen med stöd av Trosa Tryckeri 2 Operation Dagsverke TACK FÖR DITT ANSVAR I OPERATION

Läs mer

Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande. Louise Pettersson, sekreterare

Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande. Louise Pettersson, sekreterare Tid och plats Paragrafer 22-26 30 oktober 2018, kl. 08:00-09:00 i Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp Utses att justera Beslutande Ledamöter Monica Norén Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S),

Läs mer

Skolval 2014. Slutrapportering av uppdraget

Skolval 2014. Slutrapportering av uppdraget Skolval 2014 Slutrapportering av uppdraget Skolval 2014 Slutrapportering av uppdraget Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) fick den 23 juli 2013 i uppdrag att förbereda och

Läs mer

Valadministration - Översiktlig processkarta Idag-processen

Valadministration - Översiktlig processkarta Idag-processen Valadministration - Översiktlig processkarta Idag-processen 1 2 3 4 5 6 Dimensionera extern valdistrikt och lokaler röstmottagare och material information utbildning valkretsar övrig personal transporter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD)

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD) Plats och tid: hus, Trosa kl. 18.00-18.15 Beslutande ledamöter Dan Larson (M) ordf. Tommy Setzman (S) Kenneth Tinglöf (KD) Ej tjänstgörande - ersättare Övriga närvarande: Jakob Etaat (kanslichef) Justering:

Läs mer

ARRANGÖRENS LILLA LATHUND

ARRANGÖRENS LILLA LATHUND ARRANGÖRENS LILLA LATHUND Handledning för kontrollanter 1 INNEHÅLL SÅ HÄR GÅR DET TILL 4 SKAPA SOCIALT ENGAGEMANG 6 NÅGRA SNABBA 8 CHECKLISTA 11 Om du behöver mer hjälp, stöd eller råd är du välkommen

Läs mer

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet!

Val av förtroendevald på arbetsplatsen Delta i valet av förtroendevald en självklar rättighet! Avdelning Östergötland Sid 1 (6) Val av förtroendevald på arbetsplatsen Möten mellan medlemmar är en viktig del av Vårdförbundets organisation. Som medlem med stort inflytande medverkar du i en demokratisk

Läs mer

Ordningen på valsedlar i röstnings- och vallokal

Ordningen på valsedlar i röstnings- och vallokal TJÄNSTESKRIVELSE 2018-03-21 1(2), 0586-481 85 Ordningen på valsedlar i röstnings- och vallokal 1. I de fall valsedelställ finns ska dessa användas. 2. Valsedlarna ska placeras i bokstavsordning på första

Läs mer

Kursprogram hösten 2010

Kursprogram hösten 2010 Kursprogram hösten 2010 Vi ger utbildning du direkt har nytta av. En dag med det du behöver! Snabbt, enkelt och flexibelt! Våra lärare är konsulter med lång praktisk erfarenhet av uppdrag inom sina områden.

Läs mer

Valnämnden (7)

Valnämnden (7) Valnämnden 2014-08-18 1 (7) Plats och tid Kommunhuset Hyltebruk, kl 17:30 18:30 Beslutande Sonja Andersson (C) ordförande Bert Johansson (S) vice ordförande Odd Torsson (KD) Gunilla Magnusson (KV) Rose-Marie

Läs mer

12 Yttrande över promemorian Stärkt skydd för valhemligheten LS

12 Yttrande över promemorian Stärkt skydd för valhemligheten LS 12 Yttrande över promemorian Stärkt skydd för valhemligheten LS 2018-0213 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-03-28 LS 2018-0213 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Stärkt skydd för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VALNÄMNDEN. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VALNÄMNDEN. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) VALNÄMNDEN Sammanträdestid: 2018-06-14 kl. 17.00-18.35 Lokal: Beslutande ledamöter Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Ersättare Eivor Svensson (opol), ordförande Tommy Fransson

Läs mer

Jerry Elvin (ersättare Gunnar Nilsson) Valnämnden Kanslienheten. Plats och tid Näset, kommunhuset, kl

Jerry Elvin (ersättare Gunnar Nilsson) Valnämnden Kanslienheten. Plats och tid Näset, kommunhuset, kl Plats och tid Näset, kommunhuset, kl. 10-11.05 ande Tjänstgörande ersättare Carina Östrand (S), ordförande Jerry Elvin (S), vice ordförande Gunnar Nilsson (M) Bernt Larsson (C) Maria Lagerman (S), ersättare

Läs mer

Dags att söka förskoleklass & årskurs 7

Dags att söka förskoleklass & årskurs 7 Dags att söka förskoleklass & årskurs 7 2015/2016 Så här gör du ditt barns skolval. Skolvalet är öppet mellan 2 februari 15 februari www.vaxjo.se/skolval Så här gör du skolvalet På webbsidan www.vaxjo.se/skolval

Läs mer

Politikmiddag. De tre delarna. Här finns övningar för att väcka tankar om vad du värderar högt när det kommer till politik och samhället.

Politikmiddag. De tre delarna. Här finns övningar för att väcka tankar om vad du värderar högt när det kommer till politik och samhället. MIDDAGS POLITIK Politikmiddag Debatter, argument, valplattformar, kompasser, tyckanden och listor på viktiga valfrågor. Upptakt, affischer, mer debatter, partikriser och löpsedlar. Röstkort, vallokal,

Läs mer

Val till Europarlamentet

Val till Europarlamentet För mer demokrati Mitt val För mer demokrati Val till Europarlamentet Studiecirkeln»Mitt val«ger alla väljare möjlighet att bli delaktiga i den svenska demokratin! Mitt val Sida 3 Mitt val Det här är

Läs mer

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta

Du borde bli ombud! Riksmöte 2009. 20-22 november - Stockholm. Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta Riksmöte 2009 20-22 november - Stockholm Du borde bli ombud! Fyra bra anledningar: - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen som dig. - Du får tre dagars intensiv och

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Miljö- och byggnadsförvaltningens mötesrum 7 maj 2018 kl. 9.00-9.45 ande Övriga deltagande Camilla Ljungdahl, C Silva Andersson, S Carola Nilsson, S Evert Möller, KD Åke Bergh, M Ulf Nilsson,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2018-01-23 Demokratiberedningen Plats och tid 2018-01-23 kl. 13.00-16.30, Medlefors folkhögskola Deltagare Tomas Marklund (S), ordförande Gabriella Rymark (C) till kl. 15.00 Kjell Bergmark

Läs mer

Junselerummet, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista.... /Victoria Karlsson. Ordförande... Mikael Sjölund (S)

Junselerummet, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista.... /Victoria Karlsson. Ordförande... Mikael Sjölund (S) 1 (12) Datum Tid Kl. 14.00 16.00 Plats Beslutande Junselerummet, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Victoria Karlsson, sekreterare och valhandläggare 40-47 närvarande

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2010-09-29. Kvarnhagskällan, Kvarnvägen, Växjö

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2010-09-29. Kvarnhagskällan, Kvarnvägen, Växjö Plats Kvarnhagskällan, Kvarnvägen, Växjö Tid Kl. 16:00 19.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Yvonne Ekaremål (C) Bert Sundström (S) Hannington Lubwana (M) Nils Erik Carlström

Läs mer

Tjänsteskrivelse - Val- och röstningslokaler samt särskild röstmottagning vid valet 9 september 2018

Tjänsteskrivelse - Val- och röstningslokaler samt särskild röstmottagning vid valet 9 september 2018 1(5 Tjänsteskrivelse - Val- och röstningslokaler samt särskild röstmottagning vid valet 9 september 2018 Förslag till beslut beslutar att godkänna att röstningsmottagningen sker enligt upprättat förslag,

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Ej tjänstgörande Lars Haraldsson (KD) 45-51, 53-54

Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Ej tjänstgörande Lars Haraldsson (KD) 45-51, 53-54 Plats och tid: hus, Trosa kl. 16.00-16.35 Beslutande ledamöter Dan Larson (M) ordf. Greger Tidlund (S) vice ordf. Anita Gustafsson (FP) 45-51, 53-54 Sonja Sareyko (C) 52 Ej tjänstgörande Lars Haraldsson

Läs mer

Handledning för kontrollanter

Handledning för kontrollanter Handledning för kontrollanter Handledning för kontrollanter 1 Välkommen till Operation Dagsverke! Det är dags att arrangera Operation Dagsverke på din skola. Att du fått det här häftet innebär att du eller

Läs mer

Hur bildar jag en lokalgrupp?

Hur bildar jag en lokalgrupp? Hur bildar jag en lokalgrupp? Innehåll Vilka är vi? Så här gör du för att starta en lokalgrupp Hur går det första mötet till? Det lokala årsmötet Vad kan vi som lokalgrupp göra? Hur finansierar vi verksamheten?

Läs mer

Temadag om alternativa drivmedel och fordonstekniker

Temadag om alternativa drivmedel och fordonstekniker Inbjudan Inbjudan Temadag om alternativa drivmedel och fordonstekniker Tid: 2 november 2006, kl. 09.00 14.45 Plats: Kommunförbundet Västernorrland, Härnösand eller via webb-tv Välkomna till en temadag

Läs mer

Valnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare

Valnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, kl. 19.0020.00 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Göran Winér (S), ordförande Leif Hägg (M) Anette Hallberg (S) Anders Nilsson (SD), tjg ers för

Läs mer

2014-03-19. Underskrifter Sekreterare 16-20 Lars Nilsson. Gun Isaxon

2014-03-19. Underskrifter Sekreterare 16-20 Lars Nilsson. Gun Isaxon SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 32 (40) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, 10:00 11:30 Beslutande Laila Furskog, (s) ordförande Ingrid Josefsson (m) Gun Isaxon (skp) Tommy Krigsman (ns) Jan-Erik Apelqvist

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige

Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Upplägg - Valmyndighetens uppdrag och inriktning - Valet i siffror - Vår bedömning av valets genomförande

Läs mer

Materialet framtaget i Projekt Mitt val.

Materialet framtaget i Projekt Mitt val. För mer demokrati 2 Materialet framtaget i Projekt Mitt val. Ett projekt i samverkan med FUB och Riks-Klippan med stöd från Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Projektledare:

Läs mer

POLITIK och DEBATT svenska + SO

POLITIK och DEBATT svenska + SO POLITIK och DEBATT svenska + SO Vad ska vi göra? Vi ska ihop med SO:n lära oss om allianser och olika politiska partier. Vi ska även lära oss att argumentera muntligt och skriftligt. Hur? Jo, genom att

Läs mer

Valnämnden Peter Persson (S), ordf. Per Gunnarsson (M) Petra Sahlström (S) Ann-Britt Gruvaeus (C) Leif Sandberg (M)

Valnämnden Peter Persson (S), ordf. Per Gunnarsson (M) Petra Sahlström (S) Ann-Britt Gruvaeus (C) Leif Sandberg (M) Valnämnden 2018-03-12 1 Plats och tid Kommunhuset Vara kl. 15.00-16.25 Beslutande Peter Persson (S), ordf. Per Gunnarsson (M) Petra Sahlström (S) Ann-Britt Gruvaeus (C) Leif Sandberg (M) Övriga deltagande

Läs mer

Rapporter till valnämnden

Rapporter till valnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE 4:1 Stabsavdelningen Dnr VN/2018:2-109 2018-01-16 1/1 Handläggare Tobias Rundström Valnämnden Rapporter till valnämnden 2018-01-24 Förslag till beslut Valnämnden beslutar att 1. lägga

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Bilderna på omslaget finns också inne i broschyren. Där kan du läsa vad de föreställer. Sveriges riksdag på lättläst svenska Innehåll Sveriges riksdag och demokratin...3

Läs mer

Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018

Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018 Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018 Agenda för utbildningen 18.00 Röstmottagarna placeras valdistriktsvis i lokalen och signerar sin närvaro på listan Presentation

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i valförordningen (2005:874); utfärdad den 4 december 2008. SFS 2008:1279 Utkom från trycket den 16 december 2008 Omtryck Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Manual för grupper, partier och liknande sammanslutningar

Manual för grupper, partier och liknande sammanslutningar Manual för grupper, partier och liknande sammanslutningar Val till Sametinget 2017 Valmyndigheten 957 utg 3 1. Anmälan är obligatorisk 15 mars 2017 Alla grupper, partier eller liknande sammanslutningar

Läs mer

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande Tid och plats Paragrafer Bevis om anslag Protokollets förvaringsplats Utses att justera ande Ledamöter 13 juni 2019, kl. 17:30-19:00, Rådrummet, Tierp 20-24 Anslaget sätts upp: 2019-06-28 Anslaget tas

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014

Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014 Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014 Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014 Innehåll Förord... 3 Utvärderingens syfte och genomförande... 4 Utgångspunkter

Läs mer

I augusti 2017 demonstrerade många för att gravida kvinnor ska få bättre vård.

I augusti 2017 demonstrerade många för att gravida kvinnor ska få bättre vård. ANNELIE DREWSEN & LINA PILO SIDAN 1 Elevmaterial Namn: INNAN DU LÄSER VÖL-tabell Skriv vad du vet om svensk politik innan du börjar läsa boken. Vänta med sista kolumnen tills du har läst boken. V Ö L Vad

Läs mer

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Val till Europaparlamentet... 2 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort... 5 Valsedlar... 6 Rösta på parti

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Valförordning; utfärdad den 24 november 2005. SFS 2005:874 Utkom från trycket den 6 december 2005 Regeringen föreskriver följande. Förordningens innehåll 1 Denna förordning innehåller

Läs mer

Välkommen att konfirmera dig i Solna församling!

Välkommen att konfirmera dig i Solna församling! TRO LÄGER SAMTAL HOPP KÄRLEK SAKRAMENT Välkommen att konfirmera dig i Solna församling! LEK TANKAR Vad är konfirmation? Konfirmation är gemenskap, det berättar några av Solnas konfirmander. Konfirmation

Läs mer

14 Beslut om tjänstgöring och arbetssätt för ambulerande röstmottagare. 16 Beslut om behörighet att kvittera ut röster under RKL-valet 2018

14 Beslut om tjänstgöring och arbetssätt för ambulerande röstmottagare. 16 Beslut om behörighet att kvittera ut röster under RKL-valet 2018 1(1) 12 Fastställande av dagordning 13 om förordnande av röstmottagare 14 om tjänstgöring och arbetssätt för ambulerande röstmottagare 15 om ordning i röstningslokal och vallokal 16 om behörighet att kvittera

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Så här funkar det Tjäna pengar till klassen, klubben eller laget

Så här funkar det Tjäna pengar till klassen, klubben eller laget Så här funkar det Tjäna pengar till klassen, klubben eller laget Tjäna pengar på ett enkelt sätt! Newbody erbjuder det bästa och enklaste sättet att tjäna pengar nämligen att sälja produkter som alla vill

Läs mer

Riksdagsval. Förhandsröstning 8 14.4.2015 Valdag söndagen den 19 april 2015. En lättläst broschyr

Riksdagsval. Förhandsröstning 8 14.4.2015 Valdag söndagen den 19 april 2015. En lättläst broschyr 2015 Förhandsröstning 8 14.4.2015 Valdag söndagen den 19 april 2015 En lättläst broschyr Riksdagens uppgifter Vi har riksdagsval vart fjärde år. är det folket som har makten i Finland. Enligt Finlands

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(10)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(10) Sammanträdesprotokoll Sida 1(10) Plats och tid Sevederummet, fredagen den 16 mars 2018 kl 10:00-12.10 Beslutande Ledamöter Eva Berglund (S), Ordförande Sören Sjöholm (M), 1:e vice ordförande Magnus Gustafsson

Läs mer

Tunasalen, Vimmerby Tisdagen den 15 april2014 Kl 08.30-09.50

Tunasalen, Vimmerby Tisdagen den 15 april2014 Kl 08.30-09.50 Vimmerby kommun www. vimmerby.se SAMMANTRÄDESPROTOKOLL l (13) Sammanträdesdatum 2014-04-15 Plats och sammanträdestid Beslutande ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Tunasalen, Vimmerby Tisdagen

Läs mer

Demokrati för alla! deltagarmaterial

Demokrati för alla! deltagarmaterial Demokrati för alla! deltagarmaterial 1 Nässjö kommun 2018 Projektledare: Sandra Sandin-Lindqvist, Nässjö kommun Text: Mirjam Tågerud, Inhjälp Layout: Mirjam Tågerud, Inhjälp Foto: mostphotos.com, riksdagen.se

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 08:30-09:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Maria Johansson Arnström (S) (ordförande), Per-Anders Andersson

Läs mer

8:30-9:30 4a 10-11 3a 11-12 Stängt 12-13 Öppet

8:30-9:30 4a 10-11 3a 11-12 Stängt 12-13 Öppet VECKOBLAD v. 11 2013 Till elever Veckans ordspråk: Om du kan gå, så kan du dansa. Om du kan prata, så kan du sjunga. Ordspråk från Zimbabwe Hej! Vi önskar våra 8:or en trevlig tillvaro ute i arbetslivet

Läs mer