Vanliga frågor från lärare, rektorer och tjänstemän

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vanliga frågor från lärare, rektorer och tjänstemän"

Transkript

1 Vanliga frågor från lärare, rektorer och tjänstemän Börja gärna med att läsa dokumentet med vanliga frågor från media och allmänhet. Där finns en beskrivning av vad skolvalen är och om Skolval 2010 som är bra att ha som bakgrund. I dokumenten med vanliga frågor till övriga grupper finns även annan viktig information om Skolval 2010 som kan vara till nytta.

2 Frågor från lärare Vad är min roll i skolvalet? Om du är lärare på en skola där skolvalet anordnas kan skolvalet komma att anordnas under en eller flera av dina lektioner. Aktiviteter före och efter skolvalen som föreläsningar, debatter, hearings, utställningar och temadagar kan också komma att anordnas under dina lektioner. För mer information om hur skolvalet arrangeras på just din skola, kontakta de personer som arrangerar valet på din skola. Har du allmänna frågor om skolvalet kan du hitta svar på hemsidan skolval2010.se eller i det dokument med vanliga frågor som riktar sig till media och allmänheten. Om du är lärare i samhällskunskap kommer du antagligen att anordna någon form av undervisning kring politik inför riksdagsvalet. Vill du så får du gärna också rikta in undervisningen mot skolvalet, om ett skolval ska anordnas på din skola. En handledning för lärare kommer att skickas i ett ex till alla anmälda skolor från 1 maj och finnas tillgängligt för nedladdning från skolval2010.se samma datum. Som stöd för att arrangera en temadag har Skolval 2010 producerat en handledning för temadagar. Handledningen kommer att skickas i ett ex till alla anmälda skolor från 1 maj och finnas tillgängligt för nedladdning från skolval2010.se samma datum. För mer hjälp med arrangerandet av aktiviteter före och efter skolvalet finns även boken Guiden allt elevråd och elevkårer kan göra, som kan beställas från Elevrörelsens förlag på info@elevrorelsensforlag.se. För alla lärare som funderar på att vara med och arrangera skolval på sin skola arrangerar vi mellan 1 maj och 1 juni även en informations- och utbildningsturné på platser i Sverige. Alla träffar är tre timmar långa och innehåller den information och utbildning man behöver för att genomföra ett bra skolval. Mer information om informations- och utbildningsträffarna finns på skolval2010.se. Om du är en lärare som har kontakt med elevkåren, skolföreningar eller skoltidningen på skolan så får du gärna diskutera Skolval 2010 med dem. Kanske är de intresserade av att anordna ett skolval på skolan eller att vara med och arrangera de aktiviteter som ligger före och efter skolvalet. Samma sak gäller om du som lärare är intresserad av att hjälpa till med att arrangera ett skolval på skolan. Prata med eleverna på skolan och se om det finns fler som vill hjälpa till med arbetet. Vill du veta mer om hur man anordnar ett skolval, gå in på skolval2010. se eller läs mer i dokumentet med vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter. Du kan även hjälpa till med de aktiviteter som sker före och efter skolvalet, som föreläsningar, debatter, hearings, utställningar och temadagar.

3 Hur involverade ska eleverna vara i skolvalet? Ett skolval ska helst arrangeras av elever, men det finns även möjlighet för enskilda lärare, ett arbetslag eller en samhällsinstitution att hjälpa eleverna att anordna skolvalet. Inget hindrar alltså att lärare tar del i arrangerandet av skolvalet. På många skolor där eleverna kanske inte har en elevkår eller andra skolföreningar, kan lärare rentav vara viktiga för att ett skolval ska kunna ske, eftersom eleverna inte samordnat sig i en egen förening eller en egen organisation. Om man som lärare vill hjälpa till med skolvalet är det alltid bra att kolla upp om det finns intresserade elever på skolan, exempelvis genom att kontakta elevkåren, en skolförening eller skoltidningen på skolan, för att se om de vill vara med och arrangera skolvalet. Finns det ingen elevkår, inga skolföreningar och ingen skoltidning kan det många gånger finnas enskilda elever som är intresserade av att vara med och arrangera skolvalet. Hör gärna efter med andra lärare om det finns elever som visat extra intresse för samhällsfrågor eller som skulle kunna vara intresserade av att göra praktiskt arbete inför valet. Bör skolvalet vara en del av undervisningen? Nej, skolvalet bör genomföras utanför undervisningen, även om själva omröstningen med största sannolikhet kommer att ske under lektionstid. Ett skolval innebär att ta ställning politiskt, på samma sätt som i en demonstration, en namninsamling eller en grupp på Facebook, vilket gör att det inte bör utgöra en del av en lektion. Alla lärare i samhällskunskap har dock en viktig roll i att, om man tycker att det är lämpligt, bedriva särskild undervisning om politik inför riksdagsvalet och skolvalet. På samma sätt är det en bra idé om det inför riksdagsvalet och skolvalet arrangeras föreläsningar, debatter, hearings, utställningar och temadagar. I dessa aktiviteter är det bra om lärare vill medverka, både i planeringen och i genomförandet. Alla sådana aktiviteter kan också med fördel genomföras som en del av undervisningen, även om de är inriktade på själva skolvalet. Måste alla elever rösta? Nej, det ska vara frivilligt att rösta i skolvalen, precis som i det riktiga riksdagsvalet. Ingen ska tvingas att delta och det får heller inte vara ett villkor för att få ett visst betyg eller ett obligatoriskt inslag i undervisningen, annat än att före eller efter diskutera skolvalet och resultatet från det. Om en elev inte vill rösta i skolvalet eller inte vet vad den vill rösta på är det alltså viktigt att respektera det.

4 Frågor från rektorer Vad är min roll som rektor i skolvalet? Om du är rektor kommer du antagligen att vara den som godkänner att ett skolval ska anordnas, om skolvalet arrangeras av lärare. Skolval 2010 som projekt sker på uppdrag av regeringen, genom Ungdomsstyrelsen, vilket kan vara bra att känna till innan beslutet fattas. Om skolvalets arrangeras av elevkåren, elevrådet, en skolförening eller en skoltidning på skolan kommer du att vara den som, genom ordningsregler eller andra direktiv, sätter upp gränser för hur själva skolvalen kan anordnas, exempelvis om elever kan vara frånvarande från en lektion för att rösta i valet eller om skolan kan upplåta särskilda lokaler för valet och för rösträkningen efteråt. Oavsett vem som anordnar valet på skolan så kommer det med största sannolikhet att anordnas aktiviteter före och efter skolvalet, något som vi rekommenderar för att skolvalet ska bli så bra som möjligt. Några exempel på aktiviteter kan vara föreläsningar, debatter, hearings, utställningar och temadagar om politik. Utan tvekan leder denna typ av aktiviteter till att de enskilda skolvalen blir bättre. Därför uppmuntrar vi alla rektorer att anslå tid från den vanliga undervisningen för att aktiviteter ska kunna anordnas eller att låna ut lokaler till aktiviteterna, om de sker mellan lektionstid eller efter skoltid. Vad gäller för politiska partiers och partipolitiska ungdomsförbunds tillträde till skolans lokaler? I samband med att politiska partier och partipolitiska ungdomsförbund får tillträde till skolan har du som rektor också ett juridiskt ansvar för att tillträdet går rätt till. I Skolverkets skrift Politik i skolan, som du hittar på under rubriken Publikationer, finns allmänna råd kring detta. Har du några frågor om vilka befogenheter och åtaganden du har kring politiska partier och partipolitiska ungdomsförbund rekommenderar vi dig att tillfråga kommunens jurister eller ställa frågor till Skolverkets upplysningstjänst, som nås på Från Skolval 2010:s sida rekommenderar vi alla skolor att bjuda in politiska partier och partipolitiska ungdomsförbund till skolan. Många av de aktiviteter som sker före och efter skolvalen som föreläsningar, debatter, hearings, utställningar, temadagar och särskild undervisning om politik är inte möjliga att genomföra utan representanter från politiska partier eller partipolitiska ungdomsförbund.

5 Frågor från tjänstemän Bör en kommun fatta beslut om att alla skolor i kommunen ska genomföra skolvalet? Nej, det bästa är om eleverna på varje skola, eller lärarna tillsammans med eleverna, bestämmer det själva. På vissa skolor passar skolvalet bra att anordna och på andra ställen mindre bra. En utbildningsnämnd eller en utbildningsförvaltning kan dock ha en viktig roll genom att ställa sig bakom att skolval anordnas och skicka en signal om att lärare och rektorer bör ställa sig positiva till skolvalen. En utbildningsnämnd eller en utbildningsförvaltning kan även fatta viktiga policybeslut kring vad som gäller för politiska partiers och politiska ungdomsförbunds medverkan i skolan inför valet samt på olika sätt anslå ekonomiska och personella resurser till de föreläsningar, debatter, hearings, utställningar och temadagar som anordnas på skolorna. Vad gäller för politiska partiers och partipolitiska ungdomsförbunds tillträde till skolans lokaler? I samband med att politiska partier och partipolitiska ungdomsförbund får tillträde till skolan har du som rektor också ett juridiskt ansvar för att tillträdet går rätt till. I Skolverkets skrift Politik i skolan, som du hittar på under rubriken Publikationer, finns allmänna råd kring detta. Har du några frågor om vilka befogenheter och åtaganden du har kring politiska partier och partipolitiska ungdomsförbund rekommenderar vi dig att tillfråga kommunens jurister eller ställa frågor till Skolverkets upplysningstjänst, som nås på Från Skolval 2010:s sida rekommenderar vi alla skolor att bjuda in politiska partier och partipolitiska ungdomsförbund till skolan. Många av de aktiviteter som sker före och efter skolvalen som föreläsningar, debatter, hearings, utställningar, temadagar och särskild undervisning om politik är inte möjliga att genomföra utan representanter från politiska partier eller partipolitiska ungdomsförbund.

6 Hur kontaktar jag Skolval 2010? Enklaste sättet att kontakta Skolval 2010 är via e-post, eller via det formulär som finns på hemsidan. Om du vill kan du även kontakta Skolval 2010 via telefon , fax eller , där vi på det senare numret även nås via SMS. Vi finns även tillgängliga på Facebook, Vi kan även kontaktas via brev. Adressen är Skolval 2010, Malmgårdsvägen 63, Stockholm. Vår telefonväxel är öppen 9 18 varje dag, med lunchstängt Vi svarar i normala fall under hela dagen. Svarar vi inte så skicka ett mejl, så ringer vi upp, eller svarar direkt i mejlet. Projektledare för Skolval 2010 hos Ungdomsstyrelsen är Linus Källander. Linus Källander nås på telefon eller via e-post till linus.kalllander@ungdomsstyrelsen.se.

Vanliga frågor från politiska partier, partipolitiska. och övriga ungdomsorganisationer

Vanliga frågor från politiska partier, partipolitiska. och övriga ungdomsorganisationer Vanliga frågor från politiska partier, partipolitiska ungdomsförbund och övriga ungdomsorganisationer Vilken roll har politiska partier i Skolval 2010? I skolvalet kommer de partier som är möjliga att

Läs mer

Vanliga frågor från media och allmänheten

Vanliga frågor från media och allmänheten Vanliga frågor från media och allmänheten Frågor om skolvalen Vad är ett skolval? Ett skolval är ett val som arrangeras på en skola av elever eller av elever och lärare tillsammans. I ett skolval röstar

Läs mer

Vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter

Vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter Vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter I detta dokument finns de vanligaste frågorna från arrangörer och kontrollanter för Skolval 2010. En arrangör är den som arrangerar skolvalet på skolan

Läs mer

f H ör a l n är dl ar edn e ing

f H ör a l n är dl ar edn e ing Handledning för lärare Välkommen till Skolval 2010! Under planeringen av Skolval 2010 pratade vi länge och väl om huruvida projektet skulle vara en del av undervisningen eller inte. Vi kom fram till att

Läs mer

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se.

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se. FÖR KONTROLLANTER VÄLKOMMEN! Du som läser det här är antagligen utsedd som kontrollant för Skolval 2014. Kanske är du elev, kanske förälder eller lärare. Oavsett har du en viktig uppgift i att se till

Läs mer

360 000 elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010!

360 000 elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010! 360 000 elever tar ställning Kom med ni också i Skolval 2010! 1 200 skolor runt om i Sverige arrangerar skolval. Naturligtvis borde även din skola vara med! Ansvariga myndigheter: Ansvariga organisationer:

Läs mer

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE I ÅR KOMMER 1 500 SKOLOR RUNT OM I SVERIGE ARRANGERA SKOLVAL 2014. KLART ATT DIN SKOLA OCKSÅ SKA VARA MED!

Läs mer

Handledning för arrangörer

Handledning för arrangörer Handledning för arrangörer Välkommen till Skolval 2010! Nu gäller det! När du får den här handledningen kan det vara alltifrån ett halvår till en månad kvar till skolvalet på din skola. Du som är arrangör

Läs mer

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Nu är det snart skolval! Hösten 2010 hålls riksdags-, landstings- och kommunalval samtidigt

Läs mer

Hej kontrollant. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej kontrollant. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. KONTROLLANTHÄFTE ! Hej kontrollant Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är kontrollant. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta

Läs mer

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är arrangör. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta på ett

Läs mer

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag.

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag. dnr 1023/18 VALÅR I KLASSRUMMET Det svenska riksdagsvalet är avslutat och vi har en regering på plats. Men valåret i klassrummet tar inte slut där. I maj är det val till Europaparlamentet och i samband

Läs mer

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val.

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad kul att er skola är anmäld till Skolval 2019 och att just du är arrangör. I det här häftet beskrivs steg för steg hur ett skolval genomförs. Vid anmälan har ni antingen

Läs mer

Hej kontrollant. att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val.

Hej kontrollant. att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val. KONTROLLANTHÄFTE Hej kontrollant Vad kul att er skola är anmäld till Skolval 2019 och att just du är kontrollant. I det här häftet finns information som är bra för dig att känna till. Exakt hur valdagen

Läs mer

om Ha n te dl m edn ad i a n g g ar

om Ha n te dl m edn ad i a n g g ar Handledning om temadagar Välkommen till temadagen! Inför och efter skolvalen är det vanligt med aktiviteter som handlar om politik, demokrati eller mänskliga rättigheter. Några exempel på aktiviteter kan

Läs mer

Det är dags att arrangera skolval på din skola. Att du fått det här

Det är dags att arrangera skolval på din skola. Att du fått det här Instruktioner för valets genomförande Det är dags att arrangera skolval på din skola. Att du fått det här häftet innebär att du, eller någon annan på din skola, anmält ert deltagande till Skolval 2010.

Läs mer

Politisk information i Vägga Gymnasieskola.

Politisk information i Vägga Gymnasieskola. Politisk information i Vägga Gymnasieskola Skolan följer Skolverkets rekommendationer i stödmaterialet Politisk information i skolan och SKL:s skrift Politiska partier i skolan Vad gäller? Länkar finns

Läs mer

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015

Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Barn och elevenkäter genomförda i Värnamo kommun 2015 Förskolan 2015 Får alla barn vara med att bestämma vad ni skall göra på förskol Får du vara med och bestämma vad ni skall göra på din förskola? Får

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

Skolvalet på Tyresö gymnasium

Skolvalet på Tyresö gymnasium TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-12-04 Utvecklingsförvaltningen 1 (11) Frida Ryholt och Karin Sundström Utredare 08-5782 91 00 frida.ryholt@tyreso.se karin.sundstrom@tyreso.se Dnr 2014/GAN 0103 Gymnasie-

Läs mer

ARRANGÖRENS LILLA LATHUND

ARRANGÖRENS LILLA LATHUND ARRANGÖRENS LILLA LATHUND Handledning för kontrollanter 1 INNEHÅLL SÅ HÄR GÅR DET TILL 4 SKAPA SOCIALT ENGAGEMANG 6 NÅGRA SNABBA 8 CHECKLISTA 11 Om du behöver mer hjälp, stöd eller råd är du välkommen

Läs mer

Obs Bilderna kanske inte är helt korrekta, text ändringar kan förekomma

Obs Bilderna kanske inte är helt korrekta, text ändringar kan förekomma Skolvalet I den här manualen beskrivs hur du ska utföra skolvalet. Tacka Ja till den reserverade skolan (CTRL+Vänsterklick för att använda länken) Söka till annan skola Tack nej till den reserverade skolan

Läs mer

Information till dig som är elev och dina föräldrar Läsåret 2013/2014

Information till dig som är elev och dina föräldrar Läsåret 2013/2014 Information till dig som är elev och dina föräldrar Läsåret 2013/2014 Kontaktuppgifter Rektor Lydia Folke 021-403941 lydia.folke@it-gymnasiet.se Besöksadress samt postadress IT-Gymnasiet Västerås Ingenjör

Läs mer

-En guide- KONSTEN ATT STOPPA ALKOHOLREKLAMEN

-En guide- KONSTEN ATT STOPPA ALKOHOLREKLAMEN -En guide- KONSTEN ATT STOPPA ALKOHOLREKLAMEN Konsten att stoppa alkoholreklamen Vad är det här? Detta är din guide till hur du kan bidra i kampen för att stoppa alkoholreklamen i våra flöden! Oavsett

Läs mer

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras. Boken om SO 1 3 Boken om SO 1 3 är elevernas första grundbok i geografi, samhällskunskap, historia och religion. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Läs mer

FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR ELEVRÅD

FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR ELEVRÅD FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR ELEVRÅD Innehållsförteckning: Guide... 3 Framgångsfaktorer för elevråd... 4 Framgångsfaktorernas metoder... 6 Fungerande grupp... 6 Struktur... 8 Kunskap och kompetenser... 10 Resurser...

Läs mer

Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun. Copyright Mina vårdkontakter 101122 1

Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun. Copyright Mina vårdkontakter 101122 1 Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun Copyright Mina vårdkontakter 101122 1 Innehåll Äldreomsorgen Södertälje kommun i Mina vårdkontakter... 3 Skaffa användarkonto... 4 Skaffa konto med personnummer...

Läs mer

Förskolan är till för ditt barn. En broschyr om förskolans läroplan

Förskolan är till för ditt barn. En broschyr om förskolans läroplan Förskolan är till för ditt barn En broschyr om förskolans läroplan Förskolan är till för ditt barn Skolverket, reviderad upplaga 2007 Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm

Läs mer

Visste du att? Elever har rättigheter!

Visste du att? Elever har rättigheter! Visste du att? Elever har rättigheter! Index Vad är det här? Foldern Visste du att? Elever har rättigheter! försöker på ett kort och begripligt vis engagera dig i frågor som berör elevers rättigheter.

Läs mer

Vänliga Hälsningar, Mattias Hallberg Ordförande Sveriges Elevkårer

Vänliga Hälsningar, Mattias Hallberg Ordförande Sveriges Elevkårer FÖR ARRANGÖRER VÄLKOMMEN Det här materialet vänder sig till dig som är arrangör för Skolval 2014 på din skola. Som arrangör har du tagit på dig ett viktigt och roligt uppdrag. Du ska inte bara arrangera

Läs mer

HANDLEDNING FÖR ARRANGÖRER

HANDLEDNING FÖR ARRANGÖRER HANDLEDNING FÖR ARRANGÖRER Handledning för arrangörer 1 INNEHÅLL ETT LYCKAT OPERATION 5 DAGSVERKE I TOLV STEG BILDA EN OPERATION 8 DAGSVERKE-GRUPP CHECKLISTA FÖR ARRANGÖRER 9 PRAKTISKA MÅSTEN 11 AKTIVITETER

Läs mer

tror. påverka mer än du Du kan Till dig som går i gymnasieskolan eller på komvux.

tror. påverka mer än du Du kan Till dig som går i gymnasieskolan eller på komvux. Du kan påverka mer än du tror. 106 20 Stockholm tel: 08 723 32 00, fax: 08 24 44 20 www.skolverket.se Till dig som går i gymnasieskolan eller på komvux. Vad vill du ha ut av skolan? Hur vill du arbeta?

Läs mer

- Varför vill ni ändra på något? Finns det bättre alternativ ni kan föreslå till det ni vill ändra på?

- Varför vill ni ändra på något? Finns det bättre alternativ ni kan föreslå till det ni vill ändra på? Påverka! Hur påverka? Att påverka saker som besluts och ändra på olika saker känns ibland svårare än det egentligen är. Då man vill påverka lönar det sig ofta att följa en enkel modell: 1. Samla argument:

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och. kränkande behandling. Läsåret 2014-2015. Kristinebergskolan

Plan mot diskriminering, trakasserier och. kränkande behandling. Läsåret 2014-2015. Kristinebergskolan 1(11) Barn- och utbildningsförvaltningen Kristinebergskolan Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Kristinebergskolan 2 Innehållsförteckning Kristinebergskolans

Läs mer

När ska arbete göras i valdatasystemen?

När ska arbete göras i valdatasystemen? När ska arbete göras i valdatasystemen? VALMYNDIGHETENS NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2014:4 V Stockholm 2014 02 17 Sida 1 (4) Undrar du när vallokaler och röstningslokaler ska klarmarkeras? Eller när publicerar

Läs mer

Elevdemokrati och inflytande

Elevdemokrati och inflytande Elevdemokrati och inflytande Student democracy and influence Projektarbete VT-13 Karin Bylund NVSP3 Handledare: Yvonne Toth Innehåll 1. Inledning... 3 1:1 Inledning... 3 1:2 Sammanfattning... 3 1:3 Syfte

Läs mer

Granskning av fikamöten Jenny Soini & Arvid Riemer

Granskning av fikamöten Jenny Soini & Arvid Riemer Granskning av fikamöten Jenny Soini & Arvid Riemer Interjuver med politiker Vi har varit på ett fikamöte och intervjuade 3 stycken politiker. Fikamötet var den 15/1, på Stora Vallaskolan. De politiker

Läs mer

Användningsområde för digitalt verktyg

Användningsområde för digitalt verktyg Användningsområde för digitalt verktyg Som slutuppgift har jag valt att presentera hur man skapar en facebookgrupp och varför jag använder en sådan. Jag valde detta område för att jag har använt mig av

Läs mer

Beslut för fristående grundskola

Beslut för fristående grundskola Internationella Engelska Skolan i Sverige AB Rektorn vid Internationella Engelska Skolan i Järfälla Beslut för fristående grundskola efter tillsyn av Internationella Engelska Skolan i Järfälla kommun Skolinspektionen,

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer

DET HÄR ÄR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET

DET HÄR ÄR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET DET HÄR ÄR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET Autism- och Aspergerförbundet arbetar för att skapa bättre villkor för barn, ungdomar och vuxna med autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd.

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen huvudman Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen huvudman Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se www.skolverket.se

Läs mer

ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN

ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN ORDNINGSREGLER PÅ HAGANÄSSKOLAN Enligt skollagens 5 kapitlet 5 Trygghet och studiero ska alla gymnasieskolor ha ordningsregler. 5 Ordningsregler ska finnas för varje skolenhet. De ska utarbetas under medverkan

Läs mer

Förskolechefen och rektorn

Förskolechefen och rektorn Juridisk vägledning Reviderad augusti 2013 Mer om Förskolechefen och rektorn Bestämmelser om förskolechef och rektor finns i skollagen. En förskolechef eller rektor får vara det för flera förskole- respektive

Läs mer

NÄR VAR HUR v.37 och

NÄR VAR HUR v.37 och NÄR VAR HUR v.37 och 38 2010 Kalendariet Tisdag 14 september Det är brandutbildning mellan klockan 14:00 17.00 i sal 227. I bilagan finns en förteckning över vilka som ska vara med. TC-gruppen samlas klockan

Läs mer

Information om förskolans och skolans IT-stöd till dig som vårdnadshavare

Information om förskolans och skolans IT-stöd till dig som vårdnadshavare Häng med till Hjärntorget! Information om förskolans och skolans IT-stöd till dig som vårdnadshavare https://hjarntorget.goteborg.se Göteborgs Stad Majorna-Linné Hemsida: www.goteborg.se/majornalinne Telefon:

Läs mer

Kungsgårdshandboken för Språkintroduktion 2016/17

Kungsgårdshandboken för Språkintroduktion 2016/17 Kungsgårdshandboken för Språkintroduktion 2016/17 Innehåll 1. Inledning Språkintroduktion 2. Närvaro 3. Elevhälsa 4. Betyg och bedömning 5. Elevdemokrati 6. IKT 7. Ordningsregler 8. Kontaktuppgifter Välkommen

Läs mer

Förslag till riktlinjer för avgifter inom utbildningsverksamheterna grundskola och gymnasieskola

Förslag till riktlinjer för avgifter inom utbildningsverksamheterna grundskola och gymnasieskola Tjänsteskrivelse 2013-01-28 Dnr: 2013.26-629 (153) Utbildningsförvaltningen Inger Hjort E-post: inger.hjort@ronneby.se Utbildningsnämndens beslut 2013-02-14 12 Förslag till riktlinjer för avgifter inom

Läs mer

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola!

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola! Engagerad Skoldemokrati Med s amarbete kommer man längst Elevers rättigheter Elevinflytande Medlemskapsansökan Engagerad Skoldemokrati Elevers rättigheter Med samarbete kommer man längst Elevinflytande

Läs mer

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras. Boken om SO 1 3 Boken om SO 1 3 är elevernas första grundbok i geografi, samhällskunskap, historia och religion. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2

Om mig. Manual för genomförande. Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Om mig Ungdomsenkät för elever i Östergötland - grundskolan år 8 och gymnasieskolan åk 2 Manual för genomförande Länets kommuner i samverkan med Landstinget i Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland.

Läs mer

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet.

TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 BAKGRUNDSVARIABLER. * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. TORSÅS KOMMUN, 2012 ÅRSKURS 8 * Den totala summan av antal/andel tjejer, killar och annan könstillhörighet. BAKGRUNDSVARIABLER KÖN Tjejer Killar Annan Totalt* Antal Andel Antal Andel Antal Andel Antal

Läs mer

- risker och konsekvenser

- risker och konsekvenser Filmfakta Ämne: Idrott och hälsa, Biologi, ANDT Ålder: Från 13 år (H, Gy) Speltid: 17 minuter Svenskt tal med svensk text som tillval Producent: Kunskapsmedia AB, 2012 Inlärningsmål - Att ungdomarna lär

Läs mer

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration

Självbetjäning för arbetsgivare. Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Självbetjäning för arbetsgivare Användarhandledning Kom igång med Arbetsgivartjänsten Behörighetsadministration Innehåll 1 DOKUMENTINFORMATION... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 AVGRÄNSNINGAR... 3 1.3 STÖD VID LÄSNING...

Läs mer

Kursutvärdering Samhällskunskap A Lärare: Esa Seppälä Läsåret 11-12 Klass: HR2C

Kursutvärdering Samhällskunskap A Lärare: Esa Seppälä Läsåret 11-12 Klass: HR2C 1 8 6 4 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Mitt första inryck av denna kurs var: Mycket bra 1 4 Bra 19 83 Dåligt 3 13 Mycket dåligt - - Antal EAS:. Antal svarande: 23. Mv: (Skala 1) = 72,83 8 6

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-10-19 Djurgymnasiet Stockholm terese.laurentkarlsson@djurgymnasiet.com Rektorn vid Djurgymnasiet mimi.englund@djurgymnasiet.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av Djurgymnasiet i Stockholms

Läs mer

barn och beslutsfattare möts

barn och beslutsfattare möts barn och beslutsfattare möts text: Sara Persson textbearbetning: Tove Lund och Sophia Sundlin illustrationer: Martin Larsson grafisk form: Tove Lund e-post: ungdomsombudet@kalmar.se webbplats: www.kumulus.se

Läs mer

15 PROTOKOLL & RESULTATDOKUMENT

15 PROTOKOLL & RESULTATDOKUMENT INSTRUKTIONSHÄFTE Hej Veckorna före det ordinarie riksdagsvalet arrangeras Skolval på många av landets grund- och gymnasieskolor. Det är ett stort projekt och flera tusen personer är med och arrangerar

Läs mer

Reflektera kring anonymitet på nätet 2 av 2

Reflektera kring anonymitet på nätet 2 av 2 Reflektera kring anonymitet på nätet 2 av 2 Lektionen handlar om att undersöka hur anonymitet kan påverka hur vi är på nätet. Lektionsförfattare: Filippa Mannerheim Till läraren En digital lektion från

Läs mer

Hagaskolans IT-plan. Hur jobbar du med kommunikation på dina lektioner?

Hagaskolans IT-plan. Hur jobbar du med kommunikation på dina lektioner? Hagaskolans IT-plan På Hagaskolan är IT ett naturligt inslag i den pedagogiska verksamheten. Eleverna i årskurserna F-5 använder både datorer och ipads för att lära sig läsa och skriva, för att stimulera

Läs mer

SYV konferens. Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5

SYV konferens. Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5 SYV konferens Stockholm 6 november 2015 Katharina Lindhe Rektor Mårtenskolan F-5 Rektors uppdrag Varför anställa en syv på F-5 skola? Varför prioritera SYV/SSA? Attraktiv tjänst i ett 1-16 års perspektiv

Läs mer

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt att uttrycka sin åsikt så länge de inte kränker någon annan. Genom att reflektera

Läs mer

Ett val i sig Utvärdering av Skolvalet 2010

Ett val i sig Utvärdering av Skolvalet 2010 Ett val i sig Utvärdering av Skolvalet 2010 Förord I regeringens regleringsbrev till Ungdomsstyrelsen för 2010 stod att myndigheten skulle genomföra projektet Skolval 2010. Projektet riktade sig till

Läs mer

Mobiltelefonpolicy Nossebro 6-9 skola

Mobiltelefonpolicy Nossebro 6-9 skola Mobiltelefonpolicy Nossebro 6-9 skola Dokumenttyp Policy Fastställd 2015-10-26 74 Senast reviderad Detta dokument gäller för Utbildningsförvaltningen Giltighetstid Tillsvidare Dokumentansvarig Rektor Diarienummer

Läs mer

Bilaga 2 Enkät till lärare

Bilaga 2 Enkät till lärare riksrevisionen granskar: statens insatser på skolområdet Bilaga 2 Enkät till lärare I denna bilaga presenteras genomförandet av Riksrevisionens enkät till lärare samt svarsfrekvens och analys av bortfall.

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR VALETS GENOMFÖRANDE

INSTRUKTIONER FÖR VALETS GENOMFÖRANDE INSTRUKTIONER FÖR VALETS GENOMFÖRANDE SKOLVAL 2014 Det är dags att arrangera skolval på er skola. I det här häftet hittar ni instruktioner och riktlinjer för hur ni arrangerar skolval inför Europaparlamentsvalet

Läs mer

Jag känner mig trygg på min skola

Jag känner mig trygg på min skola % 1 9 5 4 3 2 1 Jag känner mig trygg på min skola Det råder en positiv och god sammanhållning i min skola. 1 9 % 5 4 3 2 1 Utv. samtalet med min mentor/handl. känns meningsfullt 1 9 % 5 4 3 2 1 % 9 5 4

Läs mer

Enkätresultat, Elever i åk 3, gymnasieskolor

Enkätresultat, Elever i åk 3, gymnasieskolor 1. TRIVSEL 1.1 Jag trivs med mina kamrater i skolan 4,22 4,51 4,08 4,16 1.2 Jag trivs med lärare och annan personal på skolan 1.3 Jag upplever att elever behandlas rättvist i skolan 1.4 Jag tycker att

Läs mer

En dag i demokratins tecken Den 19 oktober 2011 Bohus Hallen

En dag i demokratins tecken Den 19 oktober 2011 Bohus Hallen En dag i demokratins tecken Den 19 oktober 2011 Bohus Hallen Inledning Onsdagen den 19 oktober 2011 genomfördes för andra gången En dag i demokratins tecken. Dagen var tänkt som en avslutning på Luppundersökningen

Läs mer

Den här broschyren vänder sig till dig som har funderingar om särskolan. Den ger en översiktlig information om vad särskolan är för något och vilka

Den här broschyren vänder sig till dig som har funderingar om särskolan. Den ger en översiktlig information om vad särskolan är för något och vilka Den här broschyren vänder sig till dig som har funderingar om särskolan. Den ger en översiktlig information om vad särskolan är för något och vilka barn som har rätt att gå där. Ytterligare information

Läs mer

en snabb- GUIDE till ebas

en snabb- GUIDE till ebas en snabb- GUIDE till ebas Vad är ebas? Sveriges Elevråd använder sig av ett system för medlemshantering som heter ebas. Det är först när er organisation har kompletta uppgifter i ebas och ni har skickat

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Östbergsbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Östbergsbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs simskola på Östbergsbadet! Adress: Nybovägen 3 på Frösön. Entré på översidan av sporthallen och sedan går ni en trappa ner. Där finns damernas omklädningsrum på vänster sida

Läs mer

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) 2018 ISSN ISBN

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) 2018 ISSN ISBN Innehåll Skolans värdegrund och demokratiuppdrag Om styrdokument och riktlinjer som är grunden för hur ni på er skola ska arbeta med samtal om politik. FÖRE Att tänka på före! Om hur elever och olika personalgrupper

Läs mer

Riktlinjer vid frånvaro

Riktlinjer vid frånvaro 1 av 9 Barn- och utbildningschef, Bilaga 1 Barn- och utbildningsnämnden, 2018-10-09 83 Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Karlsborgs kommuns förskolor och grundskolor Riktlinjer

Läs mer

Att börja sjuan på Valstaskolan

Att börja sjuan på Valstaskolan Att börja sjuan på Till dig som går i 6:an I höst ska du börja sjuan. Vi vill hälsa dig välkommen till och vi är många som vill göra vårt allra bästa för att du ska trivas hos oss. Du kommer att mötas

Läs mer

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013

Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 Kvalitetsarbete för Garpenbergs skola period 3 (jan mars), läsåret 2012/2013 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvuvdmannanivå systematiskt

Läs mer

Riktlinjer för politisk information och besök i kommunens verksamheter

Riktlinjer för politisk information och besök i kommunens verksamheter Riktlinjer för politisk information och besök i kommunens verksamheter Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:31 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Lika värde Alla barn är lika mycket värda. Ingen annan är som du. Du och alla andra människor har rätt att respekteras för den du är. Det spelar ingen

Läs mer

Frånvaro och ledighet

Frånvaro och ledighet Juridisk vägledning Reviderad april 2013 Mer om Frånvaro och ledighet Vårdnadshavaren ska kontaktas samma dag en elev är frånvarande utan giltigt skäl Även elever i frivilliga skolformer som gymnasieskolan

Läs mer

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga Valet 2018 1. - Hej! - Hej, hej! - Snart är det val. Tänker du rösta? - Nej, det tänker jag verkligen inte göra. - Tycker du inte att det är viktigt att rösta? - Absolut inte! - Varför inte? - Nej, jag

Läs mer

Undersökning av skolor: IKT och utbildning MANUAL FÖR SKOLSAMORDNARE

Undersökning av skolor: IKT och utbildning MANUAL FÖR SKOLSAMORDNARE Undersökning av skolor: IKT och utbildning MANUAL FÖR SKOLSAMORDNARE Europeiska skoldatanätet Service d Approches Quantitatives des faits éducatifs Innehåll Introduktion... 2 1. ÖVERSIKT AV STUDIENS ORGANISATION...

Läs mer

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER

HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER HANDLEDNING TILL WEBBUTSTÄLLNINGEN HEM, LJUVA HEM - OM BROTT I NÄRA RELATIONER Den här handledningen är till för dig som vill

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas psykiska hälsa

Läs mer

Skolan är till för ditt barn

Skolan är till för ditt barn Skolan är till för ditt barn En broschyr om de nya läroplanerna och den nya skollagen som riktar sig till dig som har barn i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan Den här broschyren

Läs mer

Förskoleklassen är till för ditt barn

Förskoleklassen är till för ditt barn Förskoleklassen är till för ditt barn EN BROSCHYR OM förskoleklassen Förskoleklassen är till för ditt barn Skolverket Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690

Läs mer

Fastställt på förbundsmötet oktober 2013

Fastställt på förbundsmötet oktober 2013 Målprogram Fastställt på förbundsmötet oktober 2013 Målsättning och Huvudmål Förbundet Unga Rörelsehindrade har som huvudmålsättning att ungdomar med nedsatt rörelseförmåga ska vara en del av samhället.

Läs mer

Gymnasierepresentanter. Frånvarande Ida Nilsson* Felix Nordström* Linus Piggott* Johanna Persson* Frånvarande Kristina Miklja* Gabriel Dahlgren

Gymnasierepresentanter. Frånvarande Ida Nilsson* Felix Nordström* Linus Piggott* Johanna Persson* Frånvarande Kristina Miklja* Gabriel Dahlgren 2015-05-26 1 (9) Tid och plats Tisdag den 26 maj, Brogårdaskolan Närvarande Gymnasierepresentanter Frånvarande Ida Nilsson* Felix Nordström* Linus Piggott* Johanna Persson* Närvarande Varagårdsskolan Isabella

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014/2015

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014/2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014/2015 Kunskapsskolan Västerås Gäller tom 31 augusti 15 1 Den 1 januari 2009 infördes Diskrimineringslagen och 14:e kapitlet skollagen. Där finns

Läs mer

Kurskatalog för Särvux. Särskild utbildning för vuxna

Kurskatalog för Särvux. Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog för Särvux Särskild utbildning för vuxna Läsåret 2015-2016 Särvux Särskild utbildning för vuxna Särvux är en frivillig kommunal vuxenutbildning för dig över 20 år och som har en utvecklingsstörning

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Likabehandlingsplan 2014. Folkuniversitetet, Vuxenutbildningsavdelningen

Likabehandlingsplan 2014. Folkuniversitetet, Vuxenutbildningsavdelningen Likabehandlingsplan 2014 Folkuniversitetet, Vuxenutbildningsavdelningen 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Sfi, komvux, särvux Ansvariga för planen Verksamhetsledare Cecilia Björkquist,

Läs mer

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut?

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut? Upptäck Samhälle Upptäck Samhälle är ett grundläromedel i samhällskunskap för årskurs 4-6 som utgår från de fem samhällsstrukturerna i Lgr 11. Författare är Göran Svanelid. Provlektion: Hur genomför man

Läs mer

Politisk information i skolan

Politisk information i skolan Juridisk vägledning Granskad oktober 2012 Mer om Politisk information i skolan Det är bra om skolan uppmuntrar att politiska partier kommer till skolan och tar tillvara de möjligheter som denna samverkan

Läs mer

2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET

2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET 2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAHRSKA GYMNASIET ~ 2 ~ Hahrska gymnasiet Innehåll Hahrska gymnasiets Plan mot diskriminering och kränkande behandling... 3 Elevens rätt till

Läs mer

Skolan är till för ditt barn

Skolan är till för ditt barn Skolan är till för ditt barn En broschyr om de nya läroplanerna och den nya skollagen som riktar sig till dig som har barn i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan Du är viktig Du

Läs mer

Riktlinjer vid frånvaro

Riktlinjer vid frånvaro 1 av 9 Barn- och utbildningschef, Bilaga 1 Barn- och utbildningsnämnden, 2018-10-09 83 Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Karlsborgs kommuns förskolor och grundskolor Riktlinjer

Läs mer

Välkommen till Särvux i Sala

Välkommen till Särvux i Sala Särvux Utbildning för vuxna Kurskatalog 2009/10 Sala kommun Innehåll Innehåll sid. 2 Allmän information sid. 3 Engelska sid. 4 Matematik sid. 5 Samhällskunskap sid. 6 Svenska sid. 7 Kommunikation och omvärldskunskap

Läs mer

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning!

Tänk på att alltid involvera programrådet i diskussioner som rör marknadsföring av er skogliga utbildning! Marknadsföringsaktiviteter som SLA stödjer med marknadsföringsbidrag - Inspiration och förslag för dig som arbetar på skolan eller är ledamot i skolans skogliga programråd. Branschen och SLA ser naturbruksskolorna

Läs mer

Discovery Education Espresso

Discovery Education Espresso Discovery Education Espresso LEKTIONSTIPS: Inflytande på skolan och i Sverige Lärarinfo Varje månad skickar vi ett lektionstips med underlag från den digitala resursbanken Discovery Education Espresso.

Läs mer