Vanliga frågor från media och allmänheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vanliga frågor från media och allmänheten"

Transkript

1 Vanliga frågor från media och allmänheten

2 Frågor om skolvalen Vad är ett skolval? Ett skolval är ett val som arrangeras på en skola av elever eller av elever och lärare tillsammans. I ett skolval röstar elever. Nästan alltid arrangeras någon typ av verksamhet före och/eller efter valet, som debatter, hearings, föreläsningar, temadagar, utställningar eller särskild undervisning om politik. Bland annat kan de politiska partierna och de partipolitiska ungdomsförbunden medverka. När arrangeras ett skolval? Ett skolval kan arrangeras när som helst men arrangeras oftast i anslutning till ett vanligt val, som riksdags-, landstings- eller kommunalvalet eller valet till Europaparlamentet. Hur arrangeras ett skolval? Ett skolval arrangeras på samma sätt som vanliga val, alltså med röstsedlar, valskärmar, röstlistor, valurnor och rösträknare. Efter att valet genomförts sammanställs resultaten och släpps till dem som varit med i valet och till allmänheten. På de flesta gymnasieskolor arrangeras valen av elever medan det i årskurs 7 9 är vanligare att valen arrangeras av elever eller av elever och lärare tillsammans. Varför arrangeras ett skolval? På de allra flesta skolor arrangeras skolvalen eftersom elever och lärare tycker att det är roligt, intressant och spännande att diskutera och debattera politik. Precis som på andra arbetsplatser är den politiska debatten livlig och intensiv på skolorna inför riksdagsvalet, bland både elever och lärare. För att samla de ställningstaganden som finns bland eleverna avslutas de aktiviteter som skett på skolan inför riksdagsvalet ofta med ett skolval. Genom skolvalet blir elevernas åsikter synliggjorda, samtidigt som resultaten utgör ett ställningstagande från de elever som röstar i skolvalet. På det sättet kan skolvalen liknas vid andra aktiviteter som samlar många människor som på en och samma gång tar ställning, som demonstrationer, namninsamlingar eller för den delen sak- och partipolitiska grupper på nätet. Vem arrangerar skolval? Skolval arrangeras av elever eller av elever och lärare. På de skolor där elever arrangerar valen sker det oftast genom de sammanslutningar som finns för elever på skolan, som elevkårer, skolföreningar och skoltidningar. På de skolor där lärare medverkar i arrangerandet av valen sker det oftast genom den institution som samlar samhällslärarna på skolan eller genom ett enskilt arbetslag.

3 Frågor om Skolval 2010 Vad är Skolval 2010? Skolval 2010 är ett projekt där de enskilda skolvalen ute på skolvalen samordnas. Ute på landets skolor har enskilda skolval anordnats ända sedan 1960-talet av elever och lärare. Inför valet 1998 togs det för första gången initiativ till att sammanställa röstsiffrorna från de skolor där skolvalen anordnats. Samma sak gjordes inför valet 2002 och valet I samband med det började även valsedlar distribueras till alla deltagande skolor, samtidigt som material producerades och olika informations- och utbildningssatsningar sattes in för att göra skolvalen ännu bättre än tidigare. Vem arrangerar Skolval 2010? Skolval 2010 som projekt anordnas på uppdrag av regeringen, genom Ungdomsstyrelsen. Ungdomsstyrelsen har valt att samarbeta med ett antal ungdomsorganisationer för genomförandet av valet. Inför Skolval 2010 är det Sveriges Elevråds Centralorganisation SECO och Sveriges ungdomsråd som sköter samordningen på uppdrag av Ungdomsstyrelsen. Ungdomsstyrelsen samarbetar även med Valmyndigheten och Skolverket i samordnandet av Skolval Valmyndigheten står bland annat för upptryckning av valsedlar och Skolverket för ett gemensamt arbete med lärarmaterial inför riksdags-, landstings- och kommunalvalet. Hos regeringen är det integrations- och jämställdhetsdepartementet som är ansvariga för projektet och som också anslagit ekonomiska resurser till det. Sammanlagt anslogs 2 miljoner kronor i samband med höstbudgeten För samordningen av valet utgår ett bidrag på 1,2 miljoner kronor till de samordnande organisationerna. När arrangeras Skolval 2010? Skolval 2010 som projekt inleds den 1 mars och avslutas den 1 oktober, med naturlig höjdpunkt den 19 september, då riksdags-, landstings- och kommunalvalen äger rum. Några viktiga datum för projektet: Från och med den 1 april kan enskilda skolor anmäla sig till projektet. Från och med 1 maj distribueras ett antal handledningar till skolorna och 1 augusti skickas de första valsedlarna ut. Mellan 1 maj och 1 juni sker en större informations- och utbildningssatsning för arrangörer och kontrollanter som har hand om skolvalen ute på skolorna. Första dagen att arrangera valet är 1 september. Från och med 1 september är det möjligt att rapportera in de sammanställda rösterna från skolan. Mellan 1 maj och 1 juni, samt mellan 16 augusti och 16 september, genomförs en större föreläsningsturné om hur man kan påverka sin kommun och sin skola. 1 september är sista anmälningsdag och 17 september sista dag att rapportera in röstsiffrorna, om de ska komma med i sammanställningen av valresultatet. 19 september släpps sammanställningen av resultatet i Skolval 2010, direkt efter att vallokalerna i riksdags-, landstings- och kommunalvalet har stängt.

4 Varför arrangeras Skolval 2010? Skolval 2010 arrangeras främst för att skolvalen ska kunna genomföras på ett så bra sätt som möjligt. Genom samordningen ges också en möjlighet att sammanställa resultatet från skolvalen till ett sammanlagt resultat för alla skolval. En sådan sammanställning gör att en enskild elev som deltar i ett skolval inte bara tar ställning inför andra elever på skolan, utan inför alla deltagande elever och för den allmänhet som tar del av det sammanlagda resultatet. Vem deltar i Skolval 2010? Skolval 2010 är öppet för alla elever i gymnasiet och alla elever i årskurs 7 9. För elever i årskurs 1 6 finns tyvärr ingen möjlighet att delta. År 2006 genomfördes skolval, med deltagande elever, vilket innebar ett valdeltagande på 86,66 procent. I år är målsättningen något lägre ställd, med skolval, för att garantera att de skolval som genomförs blir bra och för att förberedelsetiden är kortare denna gång. Mycket talar dock för att fler skolor och fler elever kommer att delta än 2006, inte minst för att landets elevkårer är starkare och bättre samordnade än Vad krävs för att få rapportera in sitt valresultat till Skolval 2010? Några punkter är avgörande för att ni ska kunna rapportera in resultatet till Skolval Uppfyller ni inte dessa punkter kommer ert resultat INTE att räknas samman med det nationella resultatet. Valet ska arrangeras någon gång under perioden 1 17 september. Valsedlar för samliga partier som distribuerats från Skolval 2010 ska ligga framme i bokstavsordning hela tiden under vallokalernas öppethållande. Inga elever ska tvingas att delta i valet. Eleverna ska kunna rösta på vilka partier de vill. En röst på ett parti skrivet på en blank valsedel, som uppfyller kriterierna för vad som är en giltig röst, får inte rapporteras som ogiltig. Enbart röster från elever i årskurs 7 9 eller elever i gymnasiet ska inrapporteras.

5 Från de samordnande organisationerna, alltså Sveriges Elevråds Centralorganisation SECO och Sveriges ungdomsråd, är rekommendationen att till eventuella debatter och hearings inför och efter skolvalet bjuda in samtliga partier som sitter i riksdagen. För övriga bestämmelser kring vilka partier som bör få och inte få tillträde till skolans lokaler finns tidigare uttalanden från Justitiekanslern och Justitieombudsmannen samt tidigare rekommendationer från Skolverket. Enligt ett regeringsuppdrag från utbildningsdepartementet den 26 februari i år ska Skolverket inför riksdagsvalet förtydliga sina rekommendationer kring politiska partiers och politiska ungdomsförbunds medverkan i och tillträde till skolan.

360 000 elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010!

360 000 elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010! 360 000 elever tar ställning Kom med ni också i Skolval 2010! 1 200 skolor runt om i Sverige arrangerar skolval. Naturligtvis borde även din skola vara med! Ansvariga myndigheter: Ansvariga organisationer:

Läs mer

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se.

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se. FÖR KONTROLLANTER VÄLKOMMEN! Du som läser det här är antagligen utsedd som kontrollant för Skolval 2014. Kanske är du elev, kanske förälder eller lärare. Oavsett har du en viktig uppgift i att se till

Läs mer

Vanliga frågor från lärare, rektorer och tjänstemän

Vanliga frågor från lärare, rektorer och tjänstemän Vanliga frågor från lärare, rektorer och tjänstemän Börja gärna med att läsa dokumentet med vanliga frågor från media och allmänhet. Där finns en beskrivning av vad skolvalen är och om Skolval 2010 som

Läs mer

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE I ÅR KOMMER 1 500 SKOLOR RUNT OM I SVERIGE ARRANGERA SKOLVAL 2014. KLART ATT DIN SKOLA OCKSÅ SKA VARA MED!

Läs mer

Hej kontrollant. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej kontrollant. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. KONTROLLANTHÄFTE ! Hej kontrollant Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är kontrollant. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta

Läs mer

Handledning för arrangörer

Handledning för arrangörer Handledning för arrangörer Välkommen till Skolval 2010! Nu gäller det! När du får den här handledningen kan det vara alltifrån ett halvår till en månad kvar till skolvalet på din skola. Du som är arrangör

Läs mer

Vanliga frågor från politiska partier, partipolitiska. och övriga ungdomsorganisationer

Vanliga frågor från politiska partier, partipolitiska. och övriga ungdomsorganisationer Vanliga frågor från politiska partier, partipolitiska ungdomsförbund och övriga ungdomsorganisationer Vilken roll har politiska partier i Skolval 2010? I skolvalet kommer de partier som är möjliga att

Läs mer

Vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter

Vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter Vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter I detta dokument finns de vanligaste frågorna från arrangörer och kontrollanter för Skolval 2010. En arrangör är den som arrangerar skolvalet på skolan

Läs mer

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET! Nu är det snart skolval! Hösten 2010 hålls riksdags-, landstings- och kommunalval samtidigt

Läs mer

Det är dags att arrangera skolval på din skola. Att du fått det här

Det är dags att arrangera skolval på din skola. Att du fått det här Instruktioner för valets genomförande Det är dags att arrangera skolval på din skola. Att du fått det här häftet innebär att du, eller någon annan på din skola, anmält ert deltagande till Skolval 2010.

Läs mer

Hej kontrollant. att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val.

Hej kontrollant. att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val. KONTROLLANTHÄFTE Hej kontrollant Vad kul att er skola är anmäld till Skolval 2019 och att just du är kontrollant. I det här häftet finns information som är bra för dig att känna till. Exakt hur valdagen

Läs mer

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val.

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad kul att er skola är anmäld till Skolval 2019 och att just du är arrangör. I det här häftet beskrivs steg för steg hur ett skolval genomförs. Vid anmälan har ni antingen

Läs mer

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är arrangör. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta på ett

Läs mer

f H ör a l n är dl ar edn e ing

f H ör a l n är dl ar edn e ing Handledning för lärare Välkommen till Skolval 2010! Under planeringen av Skolval 2010 pratade vi länge och väl om huruvida projektet skulle vara en del av undervisningen eller inte. Vi kom fram till att

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR VALETS GENOMFÖRANDE

INSTRUKTIONER FÖR VALETS GENOMFÖRANDE INSTRUKTIONER FÖR VALETS GENOMFÖRANDE SKOLVAL 2014 Det är dags att arrangera skolval på er skola. I det här häftet hittar ni instruktioner och riktlinjer för hur ni arrangerar skolval inför Europaparlamentsvalet

Läs mer

15 PROTOKOLL & RESULTATDOKUMENT

15 PROTOKOLL & RESULTATDOKUMENT INSTRUKTIONSHÄFTE Hej Veckorna före det ordinarie riksdagsvalet arrangeras Skolval på många av landets grund- och gymnasieskolor. Det är ett stort projekt och flera tusen personer är med och arrangerar

Läs mer

Hej VIKTIGT OM VALRESULTAT. Vänta med att dela ert valresultat på skolan, i sociala medier eller i media tills den 26 maj efter kl. 22:20.

Hej VIKTIGT OM VALRESULTAT. Vänta med att dela ert valresultat på skolan, i sociala medier eller i media tills den 26 maj efter kl. 22:20. INSTRUKTIONSHÄFTE VIKTIGT OM VALRESULTAT Vänta med att dela ert valresultat på skolan, i sociala medier eller i media tills den 26 maj efter kl. 22:20. Hej Veckorna före det ordinarie Europaparlamentsvalet

Läs mer

Skolvalet på Tyresö gymnasium

Skolvalet på Tyresö gymnasium TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-12-04 Utvecklingsförvaltningen 1 (11) Frida Ryholt och Karin Sundström Utredare 08-5782 91 00 frida.ryholt@tyreso.se karin.sundstrom@tyreso.se Dnr 2014/GAN 0103 Gymnasie-

Läs mer

Skolval 2014. Slutrapportering av uppdraget

Skolval 2014. Slutrapportering av uppdraget Skolval 2014 Slutrapportering av uppdraget Skolval 2014 Slutrapportering av uppdraget Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) fick den 23 juli 2013 i uppdrag att förbereda och

Läs mer

Vänliga Hälsningar, Mattias Hallberg Ordförande Sveriges Elevkårer

Vänliga Hälsningar, Mattias Hallberg Ordförande Sveriges Elevkårer FÖR ARRANGÖRER VÄLKOMMEN Det här materialet vänder sig till dig som är arrangör för Skolval 2014 på din skola. Som arrangör har du tagit på dig ett viktigt och roligt uppdrag. Du ska inte bara arrangera

Läs mer

Ett val i sig Utvärdering av Skolvalet 2010

Ett val i sig Utvärdering av Skolvalet 2010 Ett val i sig Utvärdering av Skolvalet 2010 Förord I regeringens regleringsbrev till Ungdomsstyrelsen för 2010 stod att myndigheten skulle genomföra projektet Skolval 2010. Projektet riktade sig till

Läs mer

När ska arbete göras i valdatasystemen?

När ska arbete göras i valdatasystemen? När ska arbete göras i valdatasystemen? VALMYNDIGHETENS NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2014:4 V Stockholm 2014 02 17 Sida 1 (4) Undrar du när vallokaler och röstningslokaler ska klarmarkeras? Eller när publicerar

Läs mer

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga Valet 2018 1. - Hej! - Hej, hej! - Snart är det val. Tänker du rösta? - Nej, det tänker jag verkligen inte göra. - Tycker du inte att det är viktigt att rösta? - Absolut inte! - Varför inte? - Nej, jag

Läs mer

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag.

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag. dnr 1023/18 VALÅR I KLASSRUMMET Det svenska riksdagsvalet är avslutat och vi har en regering på plats. Men valåret i klassrummet tar inte slut där. I maj är det val till Europaparlamentet och i samband

Läs mer

om Ha n te dl m edn ad i a n g g ar

om Ha n te dl m edn ad i a n g g ar Handledning om temadagar Välkommen till temadagen! Inför och efter skolvalen är det vanligt med aktiviteter som handlar om politik, demokrati eller mänskliga rättigheter. Några exempel på aktiviteter kan

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

NÄR VAR HUR v.37 och

NÄR VAR HUR v.37 och NÄR VAR HUR v.37 och 38 2010 Kalendariet Tisdag 14 september Det är brandutbildning mellan klockan 14:00 17.00 i sal 227. I bilagan finns en förteckning över vilka som ska vara med. TC-gruppen samlas klockan

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Val 2010... 2 Valsedlar... 4 Rösta på parti och

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret Charlotte Lind

SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret Charlotte Lind SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2014-07-24 Sidan 1 av 1 Dnr 2014/0024 VN-3 Diariekod: 041 Valnämnden Förtidsröstning inför de allmänna valen 2014 Förslag till beslut Valkansliet

Läs mer

ARRANGÖRENS LILLA LATHUND

ARRANGÖRENS LILLA LATHUND ARRANGÖRENS LILLA LATHUND Handledning för kontrollanter 1 INNEHÅLL SÅ HÄR GÅR DET TILL 4 SKAPA SOCIALT ENGAGEMANG 6 NÅGRA SNABBA 8 CHECKLISTA 11 Om du behöver mer hjälp, stöd eller råd är du välkommen

Läs mer

Tjänsteskrivelse - Val- och röstningslokaler samt särskild röstmottagning vid valet 9 september 2018

Tjänsteskrivelse - Val- och röstningslokaler samt särskild röstmottagning vid valet 9 september 2018 1(5 Tjänsteskrivelse - Val- och röstningslokaler samt särskild röstmottagning vid valet 9 september 2018 Förslag till beslut beslutar att godkänna att röstningsmottagningen sker enligt upprättat förslag,

Läs mer

Riktlinjer för politisk information och besök i kommunens verksamheter

Riktlinjer för politisk information och besök i kommunens verksamheter Riktlinjer för politisk information och besök i kommunens verksamheter Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2018:31 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades

Läs mer

Ordförståelse, söka fakta och information, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och gruppuppgift

Ordförståelse, söka fakta och information, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och gruppuppgift EU-valet 2019 - Ordförståelse, söka fakta och information, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och gruppuppgift Ämne: Svenska, svenska som andraspråk, samhällskunskap Årskurs: 7-9, gymnasiet, vux och

Läs mer

Nyhetsbrevet i korthet

Nyhetsbrevet i korthet Nyhetsbrevet i korthet S NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2015:3 V Stockholm 2015-03-06 Sida 1 (7) Information till alla kommuner Omval till kommunfullmäktige i Båstad kommun Kalender för omvalet Information till

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Val 2014... 3 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort...

Läs mer

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande Tid och plats Paragrafer Bevis om anslag Protokollets förvaringsplats Utses att justera ande Ledamöter 13 juni 2019, kl. 17:30-19:00, Rådrummet, Tierp 20-24 Anslaget sätts upp: 2019-06-28 Anslaget tas

Läs mer

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valen år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du

Läs mer

Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014

Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014 Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014 Öva och ta ställning En utvärdering av arbetet med skolvalen 2014 Innehåll Förord... 3 Utvärderingens syfte och genomförande... 4 Utgångspunkter

Läs mer

Tillgång till valsedlar Motion av Svante Linusson m.fl. (sp) (2002:51)

Tillgång till valsedlar Motion av Svante Linusson m.fl. (sp) (2002:51) Utlåtande 2003:127 RV (Dnr 011-2966/2002) Tillgång till valsedlar Motion av Svante Linusson m.fl. (sp) (2002:51) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion 2002:51 av Svante Linusson

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP Lättläst Guide till det aktiva medborgarskapet Om du är medborgare i ett EU-land är du också EU-medborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid ANKs sammanträdesrum kl. 08:30-09:30 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Maria Johansson Arnström (S) (ordförande), Sonja Andersson (C) (vice ordförande),

Läs mer

Junselerummet, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista.... /Victoria Karlsson. Ordförande... Mikael Sjölund (S)

Junselerummet, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista.... /Victoria Karlsson. Ordförande... Mikael Sjölund (S) 1 (12) Datum Tid Kl. 14.00 16.00 Plats Beslutande Junselerummet, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Victoria Karlsson, sekreterare och valhandläggare 40-47 närvarande

Läs mer

Kommittédirektiv. Politisk information i skolan. Dir. 2014:117. Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014

Kommittédirektiv. Politisk information i skolan. Dir. 2014:117. Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014 Kommittédirektiv Politisk information i skolan Dir. 2014:117 Beslut vid regeringssammanträde den 21 augusti 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera de bestämmelser som reglerar hur skolor

Läs mer

Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch

Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch 2014-01-31 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE VALN 2014/3-111 Valnämnden Ansvar för valsedlar och valsedlarnas ordning i röstningsoch vallokal Förslag till beslut Valnämnden beslutar att valsedlarna för Europaparlamentsvalet

Läs mer

Kommittédirektiv. Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten. Dir. 2015:104. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015

Kommittédirektiv. Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten. Dir. 2015:104. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Kommittédirektiv Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten Dir. 2015:104 Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska överväga och lämna förslag

Läs mer

Demokrati. Lättläst. En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet

Demokrati. Lättläst. En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet Demokrati på 2000-talet Lättläst En lättläst version av regeringens proposition 2001/02:80 Demokrati för det nya seklet Demokratipropositionen har bearbetats till lättläst svenska av Kitte Arvidsson, Centrum

Läs mer

Näringslivscenter kl

Näringslivscenter kl OSBY SAMMANTRADESPROTOKOLL 1(8) Plats och tid Näringslivscenter kl. 17.00-18.00 Beslutande Sonja Svenle Pettersson (oberoende fd. GPKS) Margot Malmqvist (S) Eric Juhlin (C) Sven-Inge Bergh (S) Kerstin

Läs mer

VALNÄMNDEN KALLELSE VALNÄMNDEN

VALNÄMNDEN KALLELSE VALNÄMNDEN 1 (8) VALNÄMNDEN KALLELSE 2018-04-17 VALNÄMNDEN Tid tisdagen den 24 april 2018 kl. 13:15 Plats Bollnässalen Är Du förhindrad att närvara meddelar Du kundcenter så snart som möjligt, tfn 0278-250 01, e-post

Läs mer

Eftervalsanalys. Österåkersmoderaterna

Eftervalsanalys. Österåkersmoderaterna Eftervalsanalys 2010 Österåkersmoderaterna Inledning På uppdrag av styrelsen syftar denna analys till att dra slutsatser från valet 2010 så att vi kan göra ett ännu bättre val 2014. Avgränsning: Denna

Läs mer

Nyheter i vallagen inför valen 2018

Nyheter i vallagen inför valen 2018 Nyheter i vallagen inför valen 2018 Proportionell fördelning av mandat Mandatfördelning Gäller alla valtyper Första divisorn ändras från 1,4 till 1,2 (3:8 RF och 14:3 VL) Återföring av fasta valkretsmandat

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2018-01-23 Demokratiberedningen Plats och tid 2018-01-23 kl. 13.00-16.30, Medlefors folkhögskola Deltagare Tomas Marklund (S), ordförande Gabriella Rymark (C) till kl. 15.00 Kjell Bergmark

Läs mer

2014-03-19. Underskrifter Sekreterare 16-20 Lars Nilsson. Gun Isaxon

2014-03-19. Underskrifter Sekreterare 16-20 Lars Nilsson. Gun Isaxon SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 32 (40) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, 10:00 11:30 Beslutande Laila Furskog, (s) ordförande Ingrid Josefsson (m) Gun Isaxon (skp) Tommy Krigsman (ns) Jan-Erik Apelqvist

Läs mer

Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie Honkamaa Rolf Mäkitalo

Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie Honkamaa Rolf Mäkitalo 1 (16) Valnämnden 2010-03-19 Plats och tid Beslutande Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå fredagen den 19 mars 2010 kl 13.00-13.45 Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie

Läs mer

Yttrande över betänkandet Politisk information i skolan - ett led i demokratiuppdraget, SOU 2016:4

Yttrande över betänkandet Politisk information i skolan - ett led i demokratiuppdraget, SOU 2016:4 Yttrande Dnr U2016/00155/S Utbildningsdepartementet Skolenheten 103 33 STOCKHOLM Yttrande över betänkandet Politisk information i skolan - ett led i demokratiuppdraget, SOU 2016:4 har fått möjlighet att

Läs mer

Val till Europaparlamentet 2009

Val till Europaparlamentet 2009 Lättläst information Val till Europaparlamentet 2009 Så här röstar du Innehåll Vad är EU?... 3 Valet i Sverige... 3 Vem får rösta?... 4 Vem röstar du på?... 5 Så här röstar du... 6 Du kan rösta före valet...

Läs mer

Tunasalen, Vimmerby Tisdagen den 15 april2014 Kl 08.30-09.50

Tunasalen, Vimmerby Tisdagen den 15 april2014 Kl 08.30-09.50 Vimmerby kommun www. vimmerby.se SAMMANTRÄDESPROTOKOLL l (13) Sammanträdesdatum 2014-04-15 Plats och sammanträdestid Beslutande ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Tunasalen, Vimmerby Tisdagen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2010-09-29. Kvarnhagskällan, Kvarnvägen, Växjö

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2010-09-29. Kvarnhagskällan, Kvarnvägen, Växjö Plats Kvarnhagskällan, Kvarnvägen, Växjö Tid Kl. 16:00 19.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Yvonne Ekaremål (C) Bert Sundström (S) Hannington Lubwana (M) Nils Erik Carlström

Läs mer

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014

Valet i fickformat. Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Valet i fickformat Val till Europaparlamentet 2014 Val till Europaparlamentet... 2 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort... 5 Valsedlar... 6 Rösta på parti

Läs mer

Sevederummet, Stadshuset, Vimmerby Torsdagen den 21 augusti 2014 IG 08.30-9.30

Sevederummet, Stadshuset, Vimmerby Torsdagen den 21 augusti 2014 IG 08.30-9.30 Vimmerby kommun www. vimmerby.se SAMMANTRÄDESPROTOKOLL l (13) Sammanträdesdatum 2014-08-21 Plats och sammanträdestid Beslutande ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Sevederummet, Stadshuset,

Läs mer

Projekt Demokratiutvecklare - Skövde kommun. Louis Danha och Erika Holm Arlestrand

Projekt Demokratiutvecklare - Skövde kommun. Louis Danha och Erika Holm Arlestrand Projekt Demokratiutvecklare - Skövde kommun Louis Danha och Erika Holm Arlestrand Innehåll Inledning... 1 Bakgrund / Syfte... 2 Mål... 3 Genomförande / Tillvägagångssätt... 4 Utbildning... 4 Resultat...

Läs mer

Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande. Louise Pettersson, sekreterare

Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande. Louise Pettersson, sekreterare Tid och plats Paragrafer 22-26 30 oktober 2018, kl. 08:00-09:00 i Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp Utses att justera Beslutande Ledamöter Monica Norén Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S),

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert

Läs mer

Så här röstar du i omvalet

Så här röstar du i omvalet LÄTTLÄST om omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015 Så här röstar du i omvalet Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015. Du kan också läsa om vad

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 08:30-09:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Maria Johansson Arnström (S) (ordförande), Per-Anders Andersson

Läs mer

SKOLVAL2006 UNGDOMSSTYRELSENS UTVÄRDERING AV PROJEKTET SKOLVAL2006 LÄGESRAPPORT

SKOLVAL2006 UNGDOMSSTYRELSENS UTVÄRDERING AV PROJEKTET SKOLVAL2006 LÄGESRAPPORT SKOLVAL2006 UNGDOMSSTYRELSENS UTVÄRDERING AV PROJEKTET SKOLVAL2006 LÄGESRAPPORT Skolval2006 Dnr 131-89/06 Utvärdering av betydelsen och effekterna av projektet Skolval 2006 - Ungdomsstyrelsens lägesrapport

Läs mer

Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige

Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Upplägg - Valmyndighetens uppdrag och inriktning - Valet i siffror - Vår bedömning av valets genomförande

Läs mer

Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie Honkamaa Rolf Mäkitalo

Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie Honkamaa Rolf Mäkitalo 1 (6) Valnämnden 2010-06-11 Plats och tid Beslutande Förvaltningsbyggnaden i Övertorneå fredagen den 11 juni 2010 kl 14.00-14.10 Östen Lejon, ordförande Johan Heikkilä Erkki Bergman Rolf Kummu Britt-Marie

Läs mer

Val på Åland den 18 oktober 2015

Val på Åland den 18 oktober 2015 Val på Åland den 18 oktober 2015 Foldern är utgiven av Ålands landskapsregering 2015 Mera information hittar du på hemsidan www.val.ax Välkommen att delta i valen! Det är val till lagtinget och kommunernas

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 13:15-14:25 Beslutande Laila Borger (S), ordförande Lilian Palm (S) Stig Lindqvist (S) Lars Levahn (S) Per-Axel Siljebäck (M)

Läs mer

Valsedlar. Handledning inför förtidsröstningen och valdagen

Valsedlar. Handledning inför förtidsröstningen och valdagen Valsedlar Handledning inför förtidsröstningen och valdagen Valsedlarna Det finns tre olika typer av valsedlar för vart och ett av de tre valen: Blanka valsedlar, utan tryckt partibeteckning. De är till

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10:55 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande Stig Lindqvist (S) Laila Borger (S) Lars Levahn (S) Henrik Hästbacka (M) Kristina

Läs mer

Ordningen på valsedlar i röstnings- och vallokal

Ordningen på valsedlar i röstnings- och vallokal TJÄNSTESKRIVELSE 2018-03-21 1(2), 0586-481 85 Ordningen på valsedlar i röstnings- och vallokal 1. I de fall valsedelställ finns ska dessa användas. 2. Valsedlarna ska placeras i bokstavsordning på första

Läs mer

OSBY. 1=* (j KOMMUN. f ) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Näringslivscenter kl

OSBY. 1=* (j KOMMUN. f ) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Näringslivscenter kl OSBY SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Plats och tid Näringslivscenter kl. 17.00-18.30 Beslutande Sonja Svenle Pettersson (oberoende fd. GPKS) Margot Malmqvist (S) Christine Ivarsson (M) ersätter Eric Juhlin

Läs mer

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014.

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Lättläst om valet till Europaparlamentet 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du inte kan rösta

Läs mer

Ändring av valkretsindelning i Värmdö kommun

Ändring av valkretsindelning i Värmdö kommun Sida 1 av 2 215 Diarienr: 2017KS/0730 Ändring av valkretsindelning i Värmdö kommun Beslut Värmdö kommuns två valkretsar slås samman och kommunen utgör från och med valet 2018 en valkrets. Beslutsnivå Kommunfullmäktige

Läs mer

Bedömning av kostnader och förberedelsetid för extra val

Bedömning av kostnader och förberedelsetid för extra val PM 1(5) Bedömning av kostnader och förberedelsetid för extra val Bakgrund I ett brev daterat den 19 december 2018 har talman Andreas Norlén bett Valmyndigheten att senast den 10 januari 2019 bedöma kostnader

Läs mer

12 Yttrande över promemorian Stärkt skydd för valhemligheten LS

12 Yttrande över promemorian Stärkt skydd för valhemligheten LS 12 Yttrande över promemorian Stärkt skydd för valhemligheten LS 2018-0213 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-03-28 LS 2018-0213 Landstingsstyrelsen Yttrande över promemorian Stärkt skydd för

Läs mer

Valnämnden (7)

Valnämnden (7) Valnämnden 2014-08-18 1 (7) Plats och tid Kommunhuset Hyltebruk, kl 17:30 18:30 Beslutande Sonja Andersson (C) ordförande Bert Johansson (S) vice ordförande Odd Torsson (KD) Gunilla Magnusson (KV) Rose-Marie

Läs mer

BAMSE OCH DEMOKRATI. - en lärarhandledning för årskurs 1-3. av Jenny Esbjörnsdotter- Karlsson och Linda Sikström.

BAMSE OCH DEMOKRATI. - en lärarhandledning för årskurs 1-3. av Jenny Esbjörnsdotter- Karlsson och Linda Sikström. BAMSE OCH DEMOKRATI - en lärarhandledning för årskurs 1-3 av Jenny Esbjörnsdotter- Karlsson och Linda Sikström Inledning Skolan vilar på en demokratisk värdegrund, precis som vårt samhälle. Under hösten

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10:50 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande Laila Borger (S) Lars Levahn (S) Monica Andersson (S) Kristina Ohls (C) Övriga

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Rådrummet, Kommunhuset, Tierps köping, kl. 17:00 18:45 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Utses att justera Sara Sjödal Paragrafer 5 10 Justeringens plats och tid 31 maj, 12.45,

Läs mer

I augusti 2017 demonstrerade många för

I augusti 2017 demonstrerade många för ANNELIE DREWEN & LINA PILO IDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om hur verige styrs. Du kommer att få veta hur ett val går till och vad som är skillnaden mellan regering och riksdag.

Läs mer

Förslag till remissyttrande till Justitiedepartementet; Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten

Förslag till remissyttrande till Justitiedepartementet; Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten 0490-254024 andreas.moller@vastervik.se, reviderat förslag Kommunstyrelsen Förslag till remissyttrande till Justitiedepartementet; Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten Bakgrund Justitiedepartementet

Läs mer

Nationella minoriteter Årsrapport 2011 Populärversion

Nationella minoriteter Årsrapport 2011 Populärversion Nationella minoriteter Årsrapport 2011 Populärversion ! Varje person avgör själv om hon eller han tillhör någon eller några av de nationella minoriteterna. I Sverige finns uppskattningsvis: 20 000 25 000

Läs mer

Personval. En handledning

Personval. En handledning Personval En handledning Vänsterpartiet 2013 Nomineringarnas avslutande Vid ett möte som ska förrätta val ska nomineringarna förklaras avslutade innan valproceduren inleds. När nomineringarna avslutats

Läs mer

Handläggare Tommy Hjernert 08-550 224 03 Tommy.hjernert@sodertalje.se

Handläggare Tommy Hjernert 08-550 224 03 Tommy.hjernert@sodertalje.se Södertälje U kommun 2009-01-30 Tjänsteskrivelse Dnr Skriv här Dm 2009-02~ OZ -l~nr Kontor Kom m LI nstyrelsens kontor Handläggare Tommy Hjernert 08-550 224 03 Tommy.hjernert@sodertalje.se Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Valnämnden Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Valnämnden Sid nr Valnämnden 2014-02-06 1 Ärendelista Sid nr Justering... 4 1 Attesträtt... 5 2 Statsbidrag för förtidsröstning... 7 3 Årsrapport... 8 4 Viktiga datum (händelser) i valen 2014... 9 5 Utbildningsplan för

Läs mer

Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014

Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Förbundsstyrelsen föreslå förbundsrådet att anta nedanstående valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Valplan för Moderaterna i Södermanland 2014 Det övergripande mål för Moderaterna i Södermanland

Läs mer

Politisk information i Vägga Gymnasieskola.

Politisk information i Vägga Gymnasieskola. Politisk information i Vägga Gymnasieskola Skolan följer Skolverkets rekommendationer i stödmaterialet Politisk information i skolan och SKL:s skrift Politiska partier i skolan Vad gäller? Länkar finns

Läs mer

Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning

Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning Det svenska skolsystemet: Skolhuvudmän Publicerad 01.11.2007 Ansvaret för förskola, skola och vuxenutbildning I Sverige delas ansvaret för förskolan, skolan och vuxenutbildningen mellan riksdag, regering,

Läs mer

Besök i kommunala verksamheter samt uthyrning av kommunala lokaler

Besök i kommunala verksamheter samt uthyrning av kommunala lokaler Riktlinjer Besök i kommunala verksamheter samt uthyrning av kommunala lokaler 1 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Riktlinjer Besök i kommunala verksamheter 2014-09-29 Löpande Dokumentansvarig

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD)

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD) Plats och tid: hus, Trosa kl. 18.00-18.15 Beslutande ledamöter Dan Larson (M) ordf. Tommy Setzman (S) Kenneth Tinglöf (KD) Ej tjänstgörande - ersättare Övriga närvarande: Jakob Etaat (kanslichef) Justering:

Läs mer

Yttrande över betänkandet Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten (SOU 2016:71)

Yttrande över betänkandet Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten (SOU 2016:71) Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2017-01-18 LS 2016-1346 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten (SOU 2016:71)

Läs mer

Sveriges riksdag på lättläst svenska

Sveriges riksdag på lättläst svenska Sveriges riksdag på lättläst svenska Bilderna på omslaget finns också inne i broschyren. Där kan du läsa vad de föreställer. Sveriges riksdag på lättläst svenska Innehåll Sveriges riksdag och demokratin...3

Läs mer

Information inom Rinkeby-Kista inför det allmänna valet den 14 september 2014 Svar på skrivelse från (S)

Information inom Rinkeby-Kista inför det allmänna valet den 14 september 2014 Svar på skrivelse från (S) Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Dnr 1.6.-343-2014 Sida 1 (5) 2014-08-14 SDN 2014-08-28 Handläggare Håkan Serdén Telefon: 08 508 01 114 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Information

Läs mer

Valnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare

Valnämnden. Sammanträdesprotokoll Plats och tid Kommunhuset, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Sida 1/11 Plats och tid Kommunhuset, kl. 19.0020.00 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Göran Winér (S), ordförande Leif Hägg (M) Anette Hallberg (S) Anders Nilsson (SD), tjg ers för

Läs mer

Carl Widercrantz, politisk sekreterare (TUP) Ulf Hjalmarsson (M)

Carl Widercrantz, politisk sekreterare (TUP) Ulf Hjalmarsson (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[7] Plats och tid Kommunalhuset, rum 1:1, kl 18:00 19:30 ande Lars Nyberg (S), ordförande Ulf Hjalmarsson (M) Kurt Trogen (S), tjg ersättare för Barbro Hillblom (S) Leif Glad Saga

Läs mer

Kortare övningar DITT VAL 2019 LÄRARHANDLEDNING

Kortare övningar DITT VAL 2019 LÄRARHANDLEDNING 2 Kortare övningar DITT VAL 2019 LÄRARHANDLEDNING Innehåll Om materialet...4 Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor4 Göteborgsregionen 4 Rättighetsinformation 4 Inledning...5 Syfte 5 Kopplingar

Läs mer

BESLUT. Kritik mot rektorn för Schillerska gymnasiet i Göteborgs kommun för agerande i strid med objektivitetsprincipen i 1 kap.

BESLUT. Kritik mot rektorn för Schillerska gymnasiet i Göteborgs kommun för agerande i strid med objektivitetsprincipen i 1 kap. BESLUT Justitieombudsmannen Lilian Wiklund Datum 2013-06-28 Dnr 2459-2011 Sid 1 (5) Kritik mot rektorn för Schillerska gymnasiet i Göteborgs kommun för agerande i strid med objektivitetsprincipen i 1 kap.

Läs mer