Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!"

Transkript

1 Ett material för elevkårer, skolföreningar och skoltidningar inför riksdagsvalet och skolvalet GÖR NÅGOT INFÖR VALET!

2 Nu är det snart skolval! Hösten 2010 hålls riksdags-, landstings- och kommunalval samtidigt som Sveriges Elevråds Centralorganisation SECO samordnar projektet Skolval Om riksdagsvalet Riksdagsvalet hålls vart fjärde år, samtidigt som landstings- och kommunalvalen. Valdagen 2010 infaller söndag 19 september. Alla som är 18 år eller över får rösta. Röstning sker i särskilda vallokaler eller genom förtidsröstning. Till skillnad från i skolvalet finns möjligheten att rösta på ett parti och samtidigt personkryssa. För att komma in i riksdagen via personkryss, om man inte redan står på partiets riksdagslista, krävs 8 procent av partiets röster i valkretsen. I landstings- och kommunalvalen väljs ledamöter och ersättare till landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige. Om skolvalet Ett skolval är ett val som anordnas på en skola, antingen av elever eller av elever och lärare tillsammans, och där elever röstar. Cirka skolval kommer att arrangeras av elevkårer, skolföreningar och skoltidningar runt om i landet. Skolvalen arrangeras mellan 1 och 17 september, och på samma sätt som vanliga val, alltså med valsedlar, valskärmar, röstlängder, valurna, röstmottagare och rösträknare. Efter valet sammanställs resultaten och släpps till dem som deltagit i Skolval 2010 och till allmänheten. Projektets webbplats är skolval2010.se, där man också kan anmäla sig till valet. Som hjälp för att genomföra valet finns ett antal handledningar som kan laddas ned på skolval2010.se. Många av landets elevkårer bedriver verksamhet både före och efter valen. Föreläsningar och debatter är exempelvis vanliga hos elevkårerna och det samma gäller temadagar. Men det finns fler saker att göra. Därför har vi tagit fram det här materialet, med tips och idéer om verksamhet inför valet. Allt har testats förut men inte nödvändigtvis i skolan. Med andra ord är det fritt fram att göra något av idéerna, och att sprida dem vidare till andra elevkårer, skolföreningar och skoltidningar. Uppfinn och experimentera! Hör gärna av er till oss och berätta om era erfarenheter, så sprider vi exemplen vidare. Samir El-Sabini Ordförande Marc Harris Vice ordförande

3 Få folk att ta ställning! Politik handlar om att tycka något. Inför såväl riksdags- som skolvalet tar människor ställning, för och emot olika partier eller partiledare, och för och emot i olika frågor. Koppla ett SMS-system till en TV-skärm på skolan dit man kan skicka politiska budskap. Sätt upp en åsiktsvägg där elever får skriva vad de tycker om politik eller om enskilda partier. Ha ett klotterplank på elevkårens hemsida. Sätt upp en skärm över en dörr som skapar två vägar att gå in genom en om man är för ett visst alternativ och en om man är emot. Inför presidentvalet i USA 2008 bestämde sig kaffekedjan 7-Eleven för att låta människors åsikter bli synliga på deras kaffemuggar. Presidentkandidaterna Obama och McCain representerades av en blå respektive en röd mugg. Genom att välja färg på muggen när de köpte kaffe kunde folk ta ställning för eller emot en viss kandidat, inför andra på stan men också genom att antalet sålda muggar räknades samman och blev ett slags opinionsundersökning. Gör samma sak med muggarna i skolcafeterian eller i elevkårens café!

4 diskutera och debattera! På många skolor bjuder man in politiker till debatt inför valet. Vanligast är antagligen en paneldebatt som leds av en moderator, gärna en journalist från lokaltidningen eller en annan erfaren person. En annan variant är att ordna en hearing, där politikerna frågas ut om mandatperioden som gått. Ordna debatt mellan elever som är politiskt engagerade på skolan och inte bara debatt mellan politiker eller partipolitiska ungdomsförbund. Viktigast för en givande debatt är alltid en bra moderator. På skolval2010.se finns en handledning för moderatorer att ladda ned! Men det går att göra mer. Ett exempel Pressklubbens Makthavaröl i Stockholm, där personer som är intresserade av politik träffas en gång i veckan. En gång i månaden är en särskild gäst inbjuden. Arrangörer är Makthavare.se och nyhetsmagasinet Fokus och samtalsämnena är allt som handlar om politik och samhällsfrågor. Varför inte göra samma sak i rasthallen eller uppehållsrummet, på kvällstid och kanske med en inbjuden gäst? Gör i ordning lokalen med bord och stolar, spela musik och skapa en egen politisk talkshow eller bara en diskussionskväll.

5 Stöd politiska och sakpolitiska skolföreningar! En skolförening kan syssla allt mellan himmel och jord: idrott, kultur, internationella frågor, religion, politik eller hobbies. Sätt upp planscher och affischer som uppmanar elever att starta partipolitiska eller sakpolitiska föreningar. Bjud in föreläsare inom olika ämnen som man kan starta sakpolitiska föreningar kring. Prata med de elever som redan är intresserade och få dem att dra med sig andra. Inför valet eller skolvalet har elevkåren en riktigt bra chans att få igång fler partipolitiska och sakpolitiska föreningar. Det kan vara en SSU- eller MUF-klubb, men också föreningar som sysslar med särskilda frågor som jämställdhet, HBT-frågor, antirasism, mänskliga rättigheter, miljö, nykterhet eller djurrätt. En smart idé för elevkåren är att ge eleverna möjlighet att söka extra bidrag från maj eller juni eller fram till valet för att starta igång politiska eller sakpolitiska föreningar.

6 Ordna en valvaka! Förmodligen finns det intresse och förväntan hos många på skolan inför valresultatet, både i riksdagsvalet och i skolvalet. En bra idé för att fånga upp intresset är att ordna en egen valvaka. Ha valvakan i elevkårens rum. Bjud in lokala gäster, till exempel statsvetare från den närmaste högskolan eller journalister från lokaltidningen. Bjud in representanter från politiska partier eller partipolitiska ungdomsförbund. Det kan vara bra att hitta representanter från flera olika partier. Låt de partipolitiska eller sakpolitiska skolföreningarna vara med och kommentera valresultatet. En valvaka behöver inte vara svårt att få till. Hitta en lokal i skolan, se till att visa Sveriges televisions eller TV4:s valvaka på en teve eller via projektor och laga eller köp in mat och tilltugg. Får ni tillräckligt mycket folk att komma dit har ni ett riktigt bra mingel och en perfekt mötesplats för politiskt intresserade på skolan eller bara för dem som är nyfikna på valresultatet och annars hade följt valvakan hemma.

7 Räkna ned inför valet! Det finns många olika sätt att uppmärksamma att valdagen närmar sig. Det är en bra idé om man vill få så många elever som möjligt att rösta i skolvalet, men också för att höja intensiteten på debatten och diskussionerna inför valet. Uppmana gärna till debatt i samband med nedräkningen ju närmare man kommer valet, desto mer intensiva blir antagligen debatterna och diskussionerna. Ett exempel kan vara att göra en kort YouTube-film om att det snart är dags för skolval eller riksdagsval. En annan kan vara en blogg månaden innan valet. Ytterligare en sak kan vara att helt enkelt annonsera hur många dagar som återstår, med skyltar, affischer eller på något annat mer kreativt sätt. I samarbete med skoltidningen går det även att göra fler medierelaterade aktiviteter. Kanske kan man ha ett mindre inslag per dag, som en YouTube-film eller film på skolans internteve, exempelvis med en riksdagsledamot från staden eller andra politiker som säger sin åsikt och berättar hur många dagar det är kvar till valet.

8 gå på studiebesök! En populär aktivitet inför riksdagsval och skolval är att ordna studiebesök av olika slag. På ett studiebesök kan hur många eller hur få som helst delta och det kan ske på en rad olika ställen som har anknytning till politik. Lika värdefullt som att göra studiebesök kan det naturligtvis vara att få samma personer att komma till skolan, för att föreläsa eller bara berätta om sitt arbete. En idé kan vara att hyra en buss och göra ett studiebesök på riksdagshuset i Stockholm. Hör man av sig i god tid brukar det gå att få guidade turer, och kanske även stämma träff med en eller flera riksdagsledamöter. Ett alternativ är att besöka kommunhuset i staden där ungdomsrådet finns. Vill man göra något annat än att träffa politiker finns det många intressanta ställen att besöka. Ett exempel kan vara den politiska redaktionen på lokaltidningen, om det finns en sådan, eller en tidskrift, tankesmedja eller annan politisk samlingspunkt.

9

Vanliga frågor från media och allmänheten

Vanliga frågor från media och allmänheten Vanliga frågor från media och allmänheten Frågor om skolvalen Vad är ett skolval? Ett skolval är ett val som arrangeras på en skola av elever eller av elever och lärare tillsammans. I ett skolval röstar

Läs mer

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE

AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE AVSÄNDARE SVERIGES ELEVKÅRER INSTRUMENTVÄGEN 17 126 53 HÄGERSTEN ANMÄL DIREKT PÅ SKOLVAL2014.SE I ÅR KOMMER 1 500 SKOLOR RUNT OM I SVERIGE ARRANGERA SKOLVAL 2014. KLART ATT DIN SKOLA OCKSÅ SKA VARA MED!

Läs mer

360 000 elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010!

360 000 elever tar ställning. Kom med ni också i Skolval 2010! 360 000 elever tar ställning Kom med ni också i Skolval 2010! 1 200 skolor runt om i Sverige arrangerar skolval. Naturligtvis borde även din skola vara med! Ansvariga myndigheter: Ansvariga organisationer:

Läs mer

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej arrangör. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är arrangör. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta på ett

Läs mer

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val.

Hej arrangör. Oavsett är det viktigt att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val. ARRANGÖRSHÄFTE Hej arrangör Vad kul att er skola är anmäld till Skolval 2019 och att just du är arrangör. I det här häftet beskrivs steg för steg hur ett skolval genomförs. Vid anmälan har ni antingen

Läs mer

Handledning för arrangörer

Handledning för arrangörer Handledning för arrangörer Välkommen till Skolval 2010! Nu gäller det! När du får den här handledningen kan det vara alltifrån ett halvår till en månad kvar till skolvalet på din skola. Du som är arrangör

Läs mer

Vanliga frågor från lärare, rektorer och tjänstemän

Vanliga frågor från lärare, rektorer och tjänstemän Vanliga frågor från lärare, rektorer och tjänstemän Börja gärna med att läsa dokumentet med vanliga frågor från media och allmänhet. Där finns en beskrivning av vad skolvalen är och om Skolval 2010 som

Läs mer

Vanliga frågor från politiska partier, partipolitiska. och övriga ungdomsorganisationer

Vanliga frågor från politiska partier, partipolitiska. och övriga ungdomsorganisationer Vanliga frågor från politiska partier, partipolitiska ungdomsförbund och övriga ungdomsorganisationer Vilken roll har politiska partier i Skolval 2010? I skolvalet kommer de partier som är möjliga att

Läs mer

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se.

VÄLKOMMEN! Om du undrar över något är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post info@skolval2014.se. FÖR KONTROLLANTER VÄLKOMMEN! Du som läser det här är antagligen utsedd som kontrollant för Skolval 2014. Kanske är du elev, kanske förälder eller lärare. Oavsett har du en viktig uppgift i att se till

Läs mer

Vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter

Vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter Vanliga frågor från arrangörer och kontrollanter I detta dokument finns de vanligaste frågorna från arrangörer och kontrollanter för Skolval 2010. En arrangör är den som arrangerar skolvalet på skolan

Läs mer

f H ör a l n är dl ar edn e ing

f H ör a l n är dl ar edn e ing Handledning för lärare Välkommen till Skolval 2010! Under planeringen av Skolval 2010 pratade vi länge och väl om huruvida projektet skulle vara en del av undervisningen eller inte. Vi kom fram till att

Läs mer

Hej kontrollant. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss.

Hej kontrollant. Frågor? Via skolval2018.se kan du få svar och kontaktuppgifter till oss. KONTROLLANTHÄFTE ! Hej kontrollant Vad roligt att er skola är anmäld till Skolval 2018 och vad kul att just du är kontrollant. Er skola kommer genom Skolval ge eleverna chansen att ta ställning och rösta

Läs mer

Hej kontrollant. att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val.

Hej kontrollant. att ni pratar och stämmer av med varandra, då kan ni få till ett roligt och lyckat val. KONTROLLANTHÄFTE Hej kontrollant Vad kul att er skola är anmäld till Skolval 2019 och att just du är kontrollant. I det här häftet finns information som är bra för dig att känna till. Exakt hur valdagen

Läs mer

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du

Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014. Så här röstar du Lättläst om val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valen år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010

Valet i fickformat. Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Valet i fickformat Val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige 2010 Val 2010... 2 Valsedlar... 4 Rösta på parti och

Läs mer

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014

Valet i fickformat. Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige 2014 Valet i fickformat Val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Val 2014... 3 Din rösträtt... 4 Ditt röstkort...

Läs mer

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga

passa på göra något när man har en bra chans uttrycka sin åsikt säga eller skriva vad man tycker om en viss fråga Valet 2018 1. - Hej! - Hej, hej! - Snart är det val. Tänker du rösta? - Nej, det tänker jag verkligen inte göra. - Tycker du inte att det är viktigt att rösta? - Absolut inte! - Varför inte? - Nej, jag

Läs mer

Det är dags att arrangera skolval på din skola. Att du fått det här

Det är dags att arrangera skolval på din skola. Att du fått det här Instruktioner för valets genomförande Det är dags att arrangera skolval på din skola. Att du fått det här häftet innebär att du, eller någon annan på din skola, anmält ert deltagande till Skolval 2010.

Läs mer

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag.

VALÅR I KLASSRUMMET. Det är viktigt att unga förstår vilka beslut som fattas i Strasbourg och i Bryssel och hur det påverkar deras vardag. dnr 1023/18 VALÅR I KLASSRUMMET Det svenska riksdagsvalet är avslutat och vi har en regering på plats. Men valåret i klassrummet tar inte slut där. I maj är det val till Europaparlamentet och i samband

Läs mer

Hej VIKTIGT OM VALRESULTAT. Vänta med att dela ert valresultat på skolan, i sociala medier eller i media tills den 26 maj efter kl. 22:20.

Hej VIKTIGT OM VALRESULTAT. Vänta med att dela ert valresultat på skolan, i sociala medier eller i media tills den 26 maj efter kl. 22:20. INSTRUKTIONSHÄFTE VIKTIGT OM VALRESULTAT Vänta med att dela ert valresultat på skolan, i sociala medier eller i media tills den 26 maj efter kl. 22:20. Hej Veckorna före det ordinarie Europaparlamentsvalet

Läs mer

15 PROTOKOLL & RESULTATDOKUMENT

15 PROTOKOLL & RESULTATDOKUMENT INSTRUKTIONSHÄFTE Hej Veckorna före det ordinarie riksdagsvalet arrangeras Skolval på många av landets grund- och gymnasieskolor. Det är ett stort projekt och flera tusen personer är med och arrangerar

Läs mer

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009

Valet i fickformat. Europaparlamentet 2009 Valet i fickformat Europaparlamentet 2009 Valet i fick format Europaparlamentet 2009 1 Val till Europaparlamentet 7 juni 4 Rösta på parti och person använd valsedeln rätt! 6 De som har rösträtt får röstkort

Läs mer

Materialet framtaget i Projekt Mitt val.

Materialet framtaget i Projekt Mitt val. För mer demokrati 2 Materialet framtaget i Projekt Mitt val. Ett projekt i samverkan med FUB och Riks-Klippan med stöd från Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Projektledare:

Läs mer

Vänliga Hälsningar, Mattias Hallberg Ordförande Sveriges Elevkårer

Vänliga Hälsningar, Mattias Hallberg Ordförande Sveriges Elevkårer FÖR ARRANGÖRER VÄLKOMMEN Det här materialet vänder sig till dig som är arrangör för Skolval 2014 på din skola. Som arrangör har du tagit på dig ett viktigt och roligt uppdrag. Du ska inte bara arrangera

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR VALETS GENOMFÖRANDE

INSTRUKTIONER FÖR VALETS GENOMFÖRANDE INSTRUKTIONER FÖR VALETS GENOMFÖRANDE SKOLVAL 2014 Det är dags att arrangera skolval på er skola. I det här häftet hittar ni instruktioner och riktlinjer för hur ni arrangerar skolval inför Europaparlamentsvalet

Läs mer

om Ha n te dl m edn ad i a n g g ar

om Ha n te dl m edn ad i a n g g ar Handledning om temadagar Välkommen till temadagen! Inför och efter skolvalen är det vanligt med aktiviteter som handlar om politik, demokrati eller mänskliga rättigheter. Några exempel på aktiviteter kan

Läs mer

ARRANGÖRENS LILLA LATHUND

ARRANGÖRENS LILLA LATHUND ARRANGÖRENS LILLA LATHUND Handledning för kontrollanter 1 INNEHÅLL SÅ HÄR GÅR DET TILL 4 SKAPA SOCIALT ENGAGEMANG 6 NÅGRA SNABBA 8 CHECKLISTA 11 Om du behöver mer hjälp, stöd eller råd är du välkommen

Läs mer

Valsedlar. Handledning inför förtidsröstningen och valdagen

Valsedlar. Handledning inför förtidsröstningen och valdagen Valsedlar Handledning inför förtidsröstningen och valdagen Valsedlarna Det finns tre olika typer av valsedlar för vart och ett av de tre valen: Blanka valsedlar, utan tryckt partibeteckning. De är till

Läs mer

Projekt Demokratiutvecklare - Skövde kommun. Louis Danha och Erika Holm Arlestrand

Projekt Demokratiutvecklare - Skövde kommun. Louis Danha och Erika Holm Arlestrand Projekt Demokratiutvecklare - Skövde kommun Louis Danha och Erika Holm Arlestrand Innehåll Inledning... 1 Bakgrund / Syfte... 2 Mål... 3 Genomförande / Tillvägagångssätt... 4 Utbildning... 4 Resultat...

Läs mer

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014.

Så här röstar du. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Lättläst om valet till Europaparlamentet 2014 Så här röstar du Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet till Europaparlamentet år 2014. Du kan också läsa om vad du kan göra om du inte kan rösta

Läs mer

LÄRARE, REKTOR, ELLER INSTRUKTÖR- SÅ HÄR ORGANISERAR DU TILLSTÄLLNINGAR OCH BESÖK UNDER POLITIKVECKAN

LÄRARE, REKTOR, ELLER INSTRUKTÖR- SÅ HÄR ORGANISERAR DU TILLSTÄLLNINGAR OCH BESÖK UNDER POLITIKVECKAN TILLSTÄLLNINGAR OCH BESÖK - INSTRUKTIONER 1 (7) LÄRARE, REKTOR, ELLER INSTRUKTÖR- SÅ HÄR ORGANISERAR DU TILLSTÄLLNINGAR OCH BESÖK UNDER POLITIKVECKAN Under Politikveckan kan läroanstalterna organisera

Läs mer

Val till Europarlamentet

Val till Europarlamentet För mer demokrati Mitt val För mer demokrati Val till Europarlamentet Studiecirkeln»Mitt val«ger alla väljare möjlighet att bli delaktiga i den svenska demokratin! Mitt val Sida 3 Mitt val Det här är

Läs mer

Val till Europaparlamentet 2009

Val till Europaparlamentet 2009 Lättläst information Val till Europaparlamentet 2009 Så här röstar du Innehåll Vad är EU?... 3 Valet i Sverige... 3 Vem får rösta?... 4 Vem röstar du på?... 5 Så här röstar du... 6 Du kan rösta före valet...

Läs mer

I augusti 2017 demonstrerade många för

I augusti 2017 demonstrerade många för ANNELIE DREWEN & LINA PILO IDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om hur verige styrs. Du kommer att få veta hur ett val går till och vad som är skillnaden mellan regering och riksdag.

Läs mer

Åren var det krig mellan Sverige och

Åren var det krig mellan Sverige och FINLAND Finland har inte alltid varit ett självständigt land. I ungefär 600 år tillhörde vi Sverige. På den tiden var Sveriges kung också vår kung, Sveriges lagar var våra lagar och Stockholm var vår huvudstad.

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD)

Sammanträdesprotokoll Valnämnden. Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Kenneth Tinglöf (KD) Plats och tid: hus, Trosa kl. 18.00-18.15 Beslutande ledamöter Dan Larson (M) ordf. Tommy Setzman (S) Kenneth Tinglöf (KD) Ej tjänstgörande - ersättare Övriga närvarande: Jakob Etaat (kanslichef) Justering:

Läs mer

I år är det val i Sverige!

I år är det val i Sverige! I år är det val i Sverige! www.sollentuna.se I år är det val i Sverige! Den 9 september är det val. I Sverige röstar man i tre val; riksdag, landsting och kommun. Var fjärde år, när det är allmänna val,

Läs mer

PROTOKOLL 1 (10)

PROTOKOLL 1 (10) PROTOKOLL 1 (10) 2018-01-23 Demokratiberedningen Plats och tid 2018-01-23 kl. 13.00-16.30, Medlefors folkhögskola Deltagare Tomas Marklund (S), ordförande Gabriella Rymark (C) till kl. 15.00 Kjell Bergmark

Läs mer

Så här röstar du i omvalet

Så här röstar du i omvalet LÄTTLÄST om omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015 Så här röstar du i omvalet Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i omvalet till kommunfullmäktige i Båstad 2015. Du kan också läsa om vad

Läs mer

Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande. Louise Pettersson, sekreterare

Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande. Louise Pettersson, sekreterare Tid och plats Paragrafer 22-26 30 oktober 2018, kl. 08:00-09:00 i Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp Utses att justera Beslutande Ledamöter Monica Norén Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S),

Läs mer

Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018

Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018 Röstmottagning i vallokal val till riksdagen, kommun och landsting 9 september 2018 Agenda för utbildningen 18.00 Röstmottagarna placeras valdistriktsvis i lokalen och signerar sin närvaro på listan Presentation

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

15 maj 2018, kl. 18: i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp

15 maj 2018, kl. 18: i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp van12345 Tid och plats Paragrafer 12-19 15 maj 2018, kl. 18:00-19.00 i Kommunhuset, A-salen - lilla delen, Tierp Utses att justera Helena Broman Beslutande Ledamöter Inger Wennberg (S), ordförande Monica

Läs mer

Från val till regeringsbildande!

Från val till regeringsbildande! Från val till regeringsbildande De ännu inte 18 år fyllda Jakub, Tomas, Oliver och Dejan följer nyfiket med sina föräldrar till vallokalen. Jakub åker på sin, Tomas på sin, Oliver går på sina och Dejan

Läs mer

Juni Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime.

Juni Det digitala valet. Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Juni 2018 Det digitala valet Följ valåret 2018 i de sociala kanalerna med Notified och Springtime. Sammanfattning Sverigedemokraterna nämns mest av riksdagspartierna Ser man till omnämnanden i digitala

Läs mer

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande

Catarina Deremar (C) ordförande Jessica Tindre Falk (M) 1:e vice ordförande Inger Wennberg (S) 2:e vice ordförande Tid och plats Paragrafer Bevis om anslag Protokollets förvaringsplats Utses att justera ande Ledamöter 13 juni 2019, kl. 17:30-19:00, Rådrummet, Tierp 20-24 Anslaget sätts upp: 2019-06-28 Anslaget tas

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till riksdag, landsting och kommun 1 19 september 2010 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert stämmer

Läs mer

12 april 2018, kl. 08:00-09:00 i Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp. Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande

12 april 2018, kl. 08:00-09:00 i Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp. Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice ordförande Tid och plats Paragrafer 1-9 12 april 2018, kl. 08:00-09:00 i Kommunhuset, Medborgarrummet, Tierp Utses att justera ande Ledamöter Monica Norén Inger Wennberg (S), ordförande Monica Norén (S), 1:e vice

Läs mer

Stegen som presenteras här är endast förslag, och behöver inte heller nödvändigtvis ske i den ordning vi presenterar här.

Stegen som presenteras här är endast förslag, och behöver inte heller nödvändigtvis ske i den ordning vi presenterar här. Stegen som presenteras här är endast förslag, och behöver inte heller nödvändigtvis ske i den ordning vi presenterar här. Kör igång, och var inte rädd för att begå misstag. Ha alltid i bakhuvudet varför

Läs mer

Skolvalet på Tyresö gymnasium

Skolvalet på Tyresö gymnasium TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-12-04 Utvecklingsförvaltningen 1 (11) Frida Ryholt och Karin Sundström Utredare 08-5782 91 00 frida.ryholt@tyreso.se karin.sundstrom@tyreso.se Dnr 2014/GAN 0103 Gymnasie-

Läs mer

VALNÄMNDEN KALLELSE VALNÄMNDEN

VALNÄMNDEN KALLELSE VALNÄMNDEN 1 (8) VALNÄMNDEN KALLELSE 2018-04-17 VALNÄMNDEN Tid tisdagen den 24 april 2018 kl. 13:15 Plats Bollnässalen Är Du förhindrad att närvara meddelar Du kundcenter så snart som möjligt, tfn 0278-250 01, e-post

Läs mer

Politisk Målsättning 3 (8)

Politisk Målsättning 3 (8) 2013-10-04 2 (8) Innehåll Politisk Målsättning... 3 Kommunikativa målgrupper... 5 Vår bild av verkligheten... 6 Politiska prioriteringar... 6 Vår bild av oss... 7 Våra kännetecken... 8 Praktiska prioriteringar...

Läs mer

Plats och tid: Skärborgarnas hus, kl. 16:30-17:15. Maria Arman (MP), vice ordförande Martin Snygg (L) Kenneth Tinglöf (KD) Tommy Setzman (S)

Plats och tid: Skärborgarnas hus, kl. 16:30-17:15. Maria Arman (MP), vice ordförande Martin Snygg (L) Kenneth Tinglöf (KD) Tommy Setzman (S) Valnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-08-21 Plats och tid: Skärborgarnas hus, kl. 16:30-17:15 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Dan Larson (M), ordförande

Läs mer

När ska arbete göras i valdatasystemen?

När ska arbete göras i valdatasystemen? När ska arbete göras i valdatasystemen? VALMYNDIGHETENS NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2014:4 V Stockholm 2014 02 17 Sida 1 (4) Undrar du när vallokaler och röstningslokaler ska klarmarkeras? Eller när publicerar

Läs mer

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta.

Val 2010. Lättläst information. Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Lättläst information Val 2010 Här kan du läsa om hur du gör när du röstar i valet år 2010 och om vem som får rösta. Du kan också läsa om hur du kan göra om du inte kan rösta på valdagen den 19 september.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2010-09-29. Kvarnhagskällan, Kvarnvägen, Växjö

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Valnämnden 2010-09-29. Kvarnhagskällan, Kvarnvägen, Växjö Plats Kvarnhagskällan, Kvarnvägen, Växjö Tid Kl. 16:00 19.00 Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Yvonne Ekaremål (C) Bert Sundström (S) Hannington Lubwana (M) Nils Erik Carlström

Läs mer

Junselerummet, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista.... /Victoria Karlsson. Ordförande... Mikael Sjölund (S)

Junselerummet, kommunhuset, Sollefteå. Enligt närvaro- och tjänstgöringslista.... /Victoria Karlsson. Ordförande... Mikael Sjölund (S) 1 (12) Datum Tid Kl. 14.00 16.00 Plats Beslutande Junselerummet, kommunhuset, Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Victoria Karlsson, sekreterare och valhandläggare 40-47 närvarande

Läs mer

Valnämnden (7)

Valnämnden (7) Valnämnden 2014-08-18 1 (7) Plats och tid Kommunhuset Hyltebruk, kl 17:30 18:30 Beslutande Sonja Andersson (C) ordförande Bert Johansson (S) vice ordförande Odd Torsson (KD) Gunilla Magnusson (KV) Rose-Marie

Läs mer

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD!

EN LITEN GUIDE. Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! EN LITEN GUIDE Hur ni når skolans mål för hållbar utveckling och blir delaktiga att motverka fattigdom. ANSLUT ER SKOLA OCH GÖR SKILLNAD! ER SKOLA KAN GÖRA SKILLNAD! Varmt välkomna till Fairtrade Sveriges

Läs mer

Politikmiddag. De tre delarna. Här finns övningar för att väcka tankar om vad du värderar högt när det kommer till politik och samhället.

Politikmiddag. De tre delarna. Här finns övningar för att väcka tankar om vad du värderar högt när det kommer till politik och samhället. MIDDAGS POLITIK Politikmiddag Debatter, argument, valplattformar, kompasser, tyckanden och listor på viktiga valfrågor. Upptakt, affischer, mer debatter, partikriser och löpsedlar. Röstkort, vallokal,

Läs mer

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut?

Upptäck Samhälle. Provlektion: Hur genomför man ett demokratiskt beslut? Upptäck Samhälle Upptäck Samhälle är ett grundläromedel i samhällskunskap för årskurs 4-6 som utgår från de fem samhällsstrukturerna i Lgr 11. Författare är Göran Svanelid. Provlektion: Hur genomför man

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP Lättläst Guide till det aktiva medborgarskapet Om du är medborgare i ett EU-land är du också EU-medborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

KAMPANJBOK. -Var med i Sveriges största samtalskampanj.

KAMPANJBOK. -Var med i Sveriges största samtalskampanj. KAMPANJBOK -Var med i Sveriges största samtalskampanj. Jag vet att Sverige kan vara möjligheternas land för alla. Men då måste jobben sättas först och vi måste investera i infrastruktur, klimatomställning

Läs mer

SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet 2014

SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet 2014 SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet Sveriges Televisions vallokalsundersökning bygger på enkätsvar från väljare vid vallokaler och förtida röstningslokaler. Resultaten är ovägda. Valu är SVT:s återkommande

Läs mer

OPERATIV FYRAÅRSPLAN. (Version 1, 10/1 2011)

OPERATIV FYRAÅRSPLAN. (Version 1, 10/1 2011) (Version 1, 10/1 2011) OPERATIV FYRAÅRSPLAN Den operativa fyraårsplan som ledningen stakar ut i detta dokument är en början, inte ett slut. Den ska och kommer att revideras fortlöpande i samråd med medlemmar

Läs mer

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT

FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Varför en studiecirkel? FRÅN KUNSKAP TILL HET DEBATT Studiecirklar har länge bedrivits inom S-kvinnor. Kunskap och lärande är en viktig del av kvinnors frigörelse, därför är studiecirkeln en utmärkt klubbverksamhet.

Läs mer

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018

HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING. Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018 HANDLEDNING FÖRTIDSRÖSTNING Röstmottagning i röstningslokal val till riksdagen, kommun och landsting 22 augusti 9 september 2018 ATT KOMMA IHÅG Kontrollera rösträtten Försäkra dig om att antalet valkuvert

Läs mer

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika.

Diskriminering och fördomar. Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Diskriminering och fördomar Alla skall ha rätt att bli behandlade lika. Om arbetet Vi är två ungdomar som har sommarjobbat med Agenda 21 och folkhälsofrågor under fyra veckor. Som eget arbete valde vi

Läs mer

Kommittédirektiv. Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten. Dir. 2015:104. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015

Kommittédirektiv. Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten. Dir. 2015:104. Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Kommittédirektiv Snabbare omval och förstärkt skydd för valhemligheten Dir. 2015:104 Beslut vid regeringssammanträde den 29 oktober 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska överväga och lämna förslag

Läs mer

Riksdagsval. Förhandsröstning 8 14.4.2015 Valdag söndagen den 19 april 2015. En lättläst broschyr

Riksdagsval. Förhandsröstning 8 14.4.2015 Valdag söndagen den 19 april 2015. En lättläst broschyr 2015 Förhandsröstning 8 14.4.2015 Valdag söndagen den 19 april 2015 En lättläst broschyr Riksdagens uppgifter Vi har riksdagsval vart fjärde år. är det folket som har makten i Finland. Enligt Finlands

Läs mer

Omval den 15 maj 2011

Omval den 15 maj 2011 Lättläst information Omval den 15 maj 2011 Här kan du läsa om var det är omval den 15 maj. Du kan också läsa om hur du gör när du röstar i omvalet den 15 maj och om vem som får rösta. Informationen kommer

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VALNÄMNDEN. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL VALNÄMNDEN. Sammanträdestid: kl Borgmästaren, Stadshuset Lysekil SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) VALNÄMNDEN Sammanträdestid: 2018-06-14 kl. 17.00-18.35 Lokal: Beslutande ledamöter Borgmästaren, Stadshuset Lysekil Ersättare Eivor Svensson (opol), ordförande Tommy Fransson

Läs mer

Nyhetsbrevet i korthet

Nyhetsbrevet i korthet Nyhetsbrevet i korthet S NYHETSBREV FÖR KOMMUNER 2015:3 V Stockholm 2015-03-06 Sida 1 (7) Information till alla kommuner Omval till kommunfullmäktige i Båstad kommun Kalender för omvalet Information till

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

I augusti 2017 demonstrerade många för att gravida kvinnor ska få bättre vård.

I augusti 2017 demonstrerade många för att gravida kvinnor ska få bättre vård. ANNELIE DREWSEN & LINA PILO SIDAN 1 Elevmaterial Namn: INNAN DU LÄSER VÖL-tabell Skriv vad du vet om svensk politik innan du börjar läsa boken. Vänta med sista kolumnen tills du har läst boken. V Ö L Vad

Läs mer

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut

Så styrs Sverige. #Idas-plugg-akut Så styrs Sverige #Idas-plugg-akut Fråga! Monarki Vad är en monarki? Svar!! Monarki En monarki är när en kung eller drottning styr landet. I Sverige ärver äldsta barnen i kungafamiljen tronen. Regenten

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret Charlotte Lind

SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret Charlotte Lind SOLLENTUNA KOMMUN Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2014-07-24 Sidan 1 av 1 Dnr 2014/0024 VN-3 Diariekod: 041 Valnämnden Förtidsröstning inför de allmänna valen 2014 Förslag till beslut Valkansliet

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Valårskalendern. Kalendarium för partiföreningar och distrikt 2014

Valårskalendern. Kalendarium för partiföreningar och distrikt 2014 Valårskalendern Kalendarium för partiföreningar och distrikt 2014 Vänsterpartiet 2014 Den här valårskalendern kan förhoppningsvis hjälpa partiföreningarna och distrikten i planeringen av det intensiva

Läs mer

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb.

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. 1. Att befästa och stärka S förtroende vad gäller jobbpolitiken. 2. Att stärka S förtroende vad gäller

Läs mer

UNGDOMSFULLMÄKTIGE I ÄNGELHOLM -Är det något som berör mig? Ängelholm behöver sina barn och ungdomars perspektiv på beslut i staden.

UNGDOMSFULLMÄKTIGE I ÄNGELHOLM -Är det något som berör mig? Ängelholm behöver sina barn och ungdomars perspektiv på beslut i staden. UNGDOMSFULLMÄKTIGE I ÄNGELHOLM -Är det något som berör mig? Ängelholm behöver sina barn och ungdomars perspektiv på beslut i staden. Målet med UNGDOMSFULLMÄKTIGE är att Engagera er, Ängelholms ungdomar,

Läs mer

Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige

Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Valmyndighetens erfarenheter från 2018 års val till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige Upplägg - Valmyndighetens uppdrag och inriktning - Valet i siffror - Vår bedömning av valets genomförande

Läs mer

PRO:s VALKAMPANJ 2018

PRO:s VALKAMPANJ 2018 PRO:s VALKAMPANJ 2018 KVITTO Kaffe Hallondricka Födelsedagspresent 25,00 20,00 175,00 MEDGES EJ Konceptbeskrivning PROs valkampanj 2018 Hej PRO-medlem! Du vet väl att du är med och uträttar storverk? Tack

Läs mer

Jerry Elvin (ersättare Gunnar Nilsson) Valnämnden Kanslienheten. Plats och tid Näset, kommunhuset, kl

Jerry Elvin (ersättare Gunnar Nilsson) Valnämnden Kanslienheten. Plats och tid Näset, kommunhuset, kl Plats och tid Näset, kommunhuset, kl. 10-11.05 ande Tjänstgörande ersättare Carina Östrand (S), ordförande Jerry Elvin (S), vice ordförande Gunnar Nilsson (M) Bernt Larsson (C) Maria Lagerman (S), ersättare

Läs mer

Tjänsteskrivelse - Val- och röstningslokaler samt särskild röstmottagning vid valet 9 september 2018

Tjänsteskrivelse - Val- och röstningslokaler samt särskild röstmottagning vid valet 9 september 2018 1(5 Tjänsteskrivelse - Val- och röstningslokaler samt särskild röstmottagning vid valet 9 september 2018 Förslag till beslut beslutar att godkänna att röstningsmottagningen sker enligt upprättat förslag,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1(10)

Sammanträdesprotokoll Sida 1(10) Sammanträdesprotokoll Sida 1(10) Plats och tid Sevederummet, fredagen den 16 mars 2018 kl 10:00-12.10 Beslutande Ledamöter Eva Berglund (S), Ordförande Sören Sjöholm (M), 1:e vice ordförande Magnus Gustafsson

Läs mer

Innehåll. Material Valberedningsguide Uppdaterad: 2015-01- 27 Sida 2 av 7

Innehåll. Material Valberedningsguide Uppdaterad: 2015-01- 27 Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Innehåll Information till valberedningen... 3 Inför årsmötet... 4 Att sätta ihop kravprofiler... 4 Saker att ta ställning till... 5 Att hålla informationsmöte... 5 Att förbereda en intervju...

Läs mer

Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011.

Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011. NOMINERINGSREGLER AVSEENDE VALSEDLAR I ALLMÄNNA VAL Antagna av förbundsstämmorna i Stockholms stad och Stockholms län i maj 2011. 1. FASTSTÄLLANDE AV NOMINERINGSREGLER 1.1 Förbundsstämma tre år före allmännaval

Läs mer

Demokrati för alla! deltagarmaterial

Demokrati för alla! deltagarmaterial Demokrati för alla! deltagarmaterial 1 Nässjö kommun 2018 Projektledare: Sandra Sandin-Lindqvist, Nässjö kommun Text: Mirjam Tågerud, Inhjälp Layout: Mirjam Tågerud, Inhjälp Foto: mostphotos.com, riksdagen.se

Läs mer

Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK

Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK Äldrefrågor på undantag igen! UPPFÖLJNING AV PRO-RAPPORTEN ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG I SVENSK POLITIK ÄLDREFRÅGOR PÅ UNDANTAG IGEN! 3 Innehåll. 1. Förord...4 2. Inledning...5 3. Äldrefrågorna i partierna...6

Läs mer

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Boken om SO 1 3. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras. Boken om SO 1 3 Boken om SO 1 3 är elevernas första grundbok i geografi, samhällskunskap, historia och religion. Provlektion: Om demokrati och hur möten, till exempel klassråd, genomförs och organiseras.

Läs mer

Förvaltningsbyggnaden, 24 januari 2019, klockan 15:00. Ulla Segerlund. Roland Nirlén. Margareta Henricsson

Förvaltningsbyggnaden, 24 januari 2019, klockan 15:00. Ulla Segerlund. Roland Nirlén. Margareta Henricsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 5, Onsdag 23 januari 2019 kl. 10:00 11:15 Utses att justera Margareta Henricsson Justeringens plats och tid Förvaltningsbyggnaden,

Läs mer

Ungdomsvalet GUIDE FÖR ARRANGÖRERNA

Ungdomsvalet GUIDE FÖR ARRANGÖRERNA Ungdomsvalet GUIDE FÖR ARRANGÖRERNA Ungdomsvalet är ett verktyg för demokratifostran och det största demokratievenemanget i grundskolorna och på läroanstalter på andra stadiet runt om i Finland. Ungdomsvalet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll VALNÄMNDEN Plats och tid Stadshuset, Avesta, klockan 10:00-10:55 Beslutande Lilian Palm (S), ordförande Stig Lindqvist (S) Laila Borger (S) Lars Levahn (S) Henrik Hästbacka (M) Kristina

Läs mer

Bakgrundsfakta till SPF Seniorernas representationskampanj

Bakgrundsfakta till SPF Seniorernas representationskampanj Bakgrundsfakta till SPF Seniorernas representationskampanj 1 Innehåll Om materialet... 3 1. Seniorer är underrepresenterade i förhållande till väljarkåren... 4 1.1. Seniorers andel av väljarkåren... 4

Läs mer

Arbeta med valet 2018

Arbeta med valet 2018 Arbeta med valet 2018 - textfrågor, diskussionsuppgifter, skrivuppgifter och bildanalys Ämne: Svenska, svenska som andraspråk, samhällskunskap Årskurs: 7-9, gymnasiet, vux och SFI Lektionstyp: Textfrågor

Läs mer

Elevråd - så här gör man Studiehandledning

Elevråd - så här gör man Studiehandledning Elevråd - så här gör man Studiehandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla

Läs mer

Ulrika Löfgren (S) Underskrifter Paragrafer Louise Pettersson. Lars-Peter Hållstrand. Ulrika Löfgren BEVIS OM ANSLAG

Ulrika Löfgren (S) Underskrifter Paragrafer Louise Pettersson. Lars-Peter Hållstrand. Ulrika Löfgren BEVIS OM ANSLAG 2014-06-11 28 Plats och tid Utställningssalen, Tierps bibliotek kl. 14.00-16.00 Beslutande Lars-Peter Hållstrand (S) ordförande Ulrika Löfgren (S) Per Bergsten (M) Barbro Jurell (FP) Joakim Larsson (SD)

Läs mer

Vinna väljarna. Samtal för samtal.

Vinna väljarna. Samtal för samtal. Vinna väljarna. Samtal för samtal. Människor påverkar människor. När vi ska bestämma oss för något, gör vi det nästan alltid genom att prata med någon vi litar på eller någon vi får förtroende för. Det

Läs mer

Utvärdering av riksdags- kommun- och landstingsvalet 2018

Utvärdering av riksdags- kommun- och landstingsvalet 2018 RAPPORT 1(5) 2018-11-05 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Valkansliet Karin Fondelius Utvärdering av riksdags- kommun- och landstingsvalet 2018 Valkansliet har sammanställt några erfarenheter och synpunkter från

Läs mer