Miljöarbetet 2006 Uppföljning av miljömålsarbetet vid Naturvetenskapliga fakulteten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöarbetet 2006 Uppföljning av miljömålsarbetet vid Naturvetenskapliga fakulteten"

Transkript

1 Miljöarbetet 2006 Uppföljning av miljömålsarbetet vid Naturvetenskapliga fakulteten Det första året som en miljöcertifierad fakultet blev ett år med fokus på kemikalier och resor. Miljöorganisationen med institutionernas miljösamordnare som nav har känts väl etablerad och en bra förutsättning för gemensamt och övergripande miljöarbete. Året inleddes med att Institutionen för fysik införlivades i miljöledningssystemet. Bland annat har större delen av institutionens anställda deltagit i en utbildning om miljöledningssystemet. Vid årets externa miljörevision fick fakulteten ett antal smärre påpekanden som snart åtgärdades och därmed känns miljöledningssystemet väl anpassat för vår verksamhet. Många positiva åtgärder har genomförts vid institutionerna under året som gått och exempel på dessa redovisas i bilaga 1. Nedan följer en uppföljning av miljömålen för Forskning och utbildning Miljö och hållbar utveckling skall i större utsträckning integreras i grundutbildning. Kurser med inslag av miljö och hållbar utveckling tydliggörs i kursregistret på GUs hemsida. Att utarbeta kriterier för att bedöma relevansen för miljö och hållbar utveckling vad gäller fakultetens grundutbildning, forskarutbildning och forskning. Miljöforskningen inom fakulteten är omfattande och bland många projekt kan här nämnas några exempel: Vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi pågår forskning om påväxt i marina miljöer, projekt där praktisk applikation av resultaten kan få stor betydelse för användning av mindre toxiska färger på fartygsskrov. Ett annat projekt rör hållbar utveckling av moderna vattenoch avloppssystem. Här bedrivs också forskning om biologisk bekämpning av patogener på kommersiellt värdefulla grödor. Atmosfärsvetenskap-gruppen vid institutionen för Kemi deltog i en internationell luftkvalitetskampanj i Mexico City där syftet var att delta med sin kunskap i mätning av luftkvalitet i en mega-stad. Fakulteten fick i uppdrag under året att planera för hur kunskap om miljö och hållbar utveckling skall kunna integreras i all grundutbildning och arbetet med detta har påbörjats. Däremot har vi ännu inte möjlighet att utvärdera det arbetet. Institutionen för kulturvård framhåller särskilt att utbildningarna där naturvetenskap och humaniora integreras lägger en bra grund för kommande yrkesverksamhet vad avser en varsam hantering av både yttre och inre miljöer.

2 Samverkan med omgivande samhälle Fakulteten har inte haft något eget miljömål avseende samverkan men deltagit i många publika och populärvetenskapliga arrangemang med fokus på miljö och hållbar utveckling. Institutionerna för växt- och miljövetenskaper och kemi samt Tjärnö marinbiologiska laboratorium kan särskilt framhållas som framträdande när det gäller att i publika sammanhang föra fram forskningsresultat med fokus på miljö och hållbar utveckling inför en bredare allmänhet. Tjärnö hade totalt 6500 besökare i sin publika verksamhet under Avfallsproduktion och avfallshantering Öka andelen avfall som går till materialåtervinning till minst 50 % Alla institutioner vid fakulteten ska ha en väl fungerande källsortering av avfall enligt universitetets avfallsplan. Förbättra avfallshanteringen genom en successivt ökad andel sorterat avfall som går till materialåtervinning. Fakultetens institutioner har nu i ett par år arbetat med att införa fullständig källsortering i verksamheten. Under 2006 har också de institutioner som finns i Chalmersfastigheter kunnat införa källsortering och införskaffat utrustning för detta. Några institutioner har också infört källsortering för studenterna. Andelen avfall som går till materialåtervinning är relativt låg (18% ) jämfört med GU som helhet ( 31 %). Däremot är totalmängden per anställd (0,7 kg) lägre än GU som helhet ( ca 1 kg). Nedan redovisas avfallsmängderna från fakulteten under Verksamhetsavfall Kvantitet i kg Well 1750 Kontorspapper Pappers-förpackningar 820 Hårdplast 380 Mjukplast 70 Ofärgat glas 330 Färgat glas 1790 Metall-förpackningar 230 Metall 170 Mixad återvinning 1040 Brännbart Brännbart grovt 610 Hushållsliknande blandat Restavfall 5140 Icke brännbart 1050 Organiskt avfall 450 Total mängd verksamhetsavfall kg

3 Mängden redovisat avfall motsvarar antagligen ca 70 % av den reella mängden då statistik saknas från de tre institutioner som finns belägna i Chalmersfastigheter. Arbete med att få fram relevant statistiskt underlag pågår. Farligt avfall och Kvantitet (kg) Farligt avfall och Kvantitet (kg) riskavfall riskavfall Aerosoler 1 Radioaktivt riskavfall 866 Bekämpnings-medel 3 Riskavfall; övrigt 699 Blyskrot 100 Riskavfall biologiskt 552 Deponibart 12 Scintlösning 206 Fotovätskor 108 Spillolja; ej 5 vattenhaltig Färgavfall 64 Surt avfall 5 Färgburkar 21 Glasavfall 11 Elektronik 1000 Halogenerat 47 Lysrör, glödlampor, 160 lösningsmedel lågenergilampor Kvicksilveravfall 2 Små batterier 70 Laboratorie-avfall 1043 Stora batterier 1230 organiskt Läkemedel 6 Vitvaror 17 st Lösningsmedel 247 Total mängd farligt avfall och riskavfall 6458 kg Andelen avfall till materialåtervinning och kompost av totala mängden avfall: 18 % Mängd verksamhetsavfall/ heltidsanställd och arbetsdag: 0,7 kg Kemikaliehantering: Minska miljöpåverkan från kemiska produkter Minska miljöpåverkan från kemiska produkter. Där kemikalier hanteras skall finnas en eller flera laboratorieansvariga som ansvarar för kemikaliehanteringen. Ett kemikalieregister ska finnas på varje laboratorium/institution. Fakulteten skall uppfylla kraven enligt Förordningen (SFS 1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll.

4 Det fortsatta arbetet med att införa kemikaliehanteringssystemet KLARA har fortgått under året. Enbart Institutionen för kemi har matat in fler än 6000 ämnen i KLARA varav 1000 förefaller vara unika för institutionen. Man har också gjort en rejäl utrensning av uttjänta förråd där alla kemikalier destruerats. Flera institutioner har rapporterat att de kraftigt minskat sin användning av lösningsmedel på grund av annan metodik. Mikroskale-laborationer blir också alltmer vanligt samt användningen av färdiga kit som minskar användningen av hälso- och miljöskadliga ämnen. Flera institutioner menar att man på ett annat sätt nu också arbetar med riskbedömningar för att minimera risken för skadlig hälso- och miljöpåverkan. På alla sätt kan vi sägas ha uppfyllt miljömålen för Antal laboratorieansvariga vid fakulteten: ca 160 Antal institutioner som använder kemikaliehanteringssystemet KLARA: 5 Antal substituerade kemikalier mot mindre miljöfarliga kemikalier: fler än 5 Tjänsteresor Minska miljöpåverkan vid tjänsteresor och transporter Öka andelen tjänsteresor med tåg relativt flyg. Öka andelen tjänsteresor med buss/tåg relativt personbil. I maj genomfördes en resvaneundersökning i samarbete med Trafikkontoret i Göteborg. Litet mer än hälften av fakultetens anställda deltog och resultatet av undersökningen var övervägande positivt. En ganska stor andel av medarbetarna tror att korta tjänsteresor skulle kunna ersättas av de väsentligt miljövänligare alternativen med möten via telefon, webb eller video i högre grad. Distansmöten blir vanligare men de universitetsgemensamma anläggningarna används sällan. Däremot används telefonmötesanläggningar, ofta i kombination med egna web-kameror. På Naturvetenskapliga fakulteten är det inte så vanligt med längre tjänsteresor på över 10 mil från arbetsplatsen. Bara 15 procent av dem som svarat reser på tjänsteresor över 10 mil oftare än en gång i månaden. De som ändå reser på långa tjänsteresor använder oftast tåg (32 procent) följt av flyg (30 procent) och privat bil med milersättning (17 procent). Flera institutioner har diskuterat behovet av tjänstecyklar. Institutionen för fysik blev först och har införskaffat 3 stycken! Vi har ännu inte möjlighet att få någon exakt statistik över alla tjänsteresor som görs inom fakulteten, och kan därför inte uppge något nyckeltal. Andel tjänsteresor med tåg:? Antal km i personbil i tjänsten:?

5 Resor till och från arbetet Minska miljöpåverkan vid tjänsteresor och transporter Att aktivt uppmuntra personal och studenter att utnyttja kollektivtrafik, cykel eller promenad för att komma till och från arbetet. Att genomföra en resvaneundersökning. Enligt resvaneundersökningen bor många av de anställda på Naturvetenskapliga fakulteten nära sin arbetsplats. 44 procent bor närmare än 5 km från arbetsplatsen och bara 14 procent har över 30 km. Det vanligaste sättet för de anställda att ta sig till arbetet är att åka bil eller kollektivt och det näst vanligaste sättet att ta sig till arbetet är att cykla. I jämförelse med 19 andra arbetsplatser i Göteborg som genomfört samma undersökning har Naturvetenskapliga fakulteten en låg andel bil och höga andelar gång och cykel. Många av fakultetens medarbetare deltog också i årets Cykelutmaning. Men för att personalen skall cykla till arbetet krävs omklädningsrum med dusch menar man på Fysik och skall diskutera åtgärder med lokalansvariga. Andel resor till och från arbetet som företas med kollektivtrafik, till fots eller med cykel: 61 % Energianvändning Elförbrukningen i universitetets lokaler skall totalt minska med 5 % per m 2. Elförbrukningen och värmeförbrukningen inom fakulteten skall minska med 5 % per kvadratmeter jämfört med Många institutioner arbetar aktivt och konkret med att minska sin energiförbrukning bland annat genom att uppmana till att släcka, stänga dragskåp och datorer när d inte används. Tyvärr är det fortfarande svårt på många håll att kunna mäta den egna energiförbrukningen då den kostnaden är en del av den fasta hyreskostnaden. Lundberglab strävar efter att hålla alla dragskåp som inte används stängda och detta ger som tidigare en betydande energibesparning. En nedgång i elförbrukningen på uppemot 10 % noterades när de började kontrollera användningen av dragskåpen. Elförbrukningen per m 2 för hela Kemihuset (inkl. Chalmers-institutioner) har minskat med 3.9 % sedan El: 161 kwh/m2 Värme: 113 kwh/m2

6 Beräkningarna baseras på en yta av m2. TMBL ( egen redovisning) och Kristineberg ( ingår ej i mls) ej medräknat. Statistik för institutioner i Chalmersfastigheter ( Kemi, Fysik, Matematik) ej tillgängligt. Anställda, studenter och forskarstuderande Alla universitetets anställda skall ha genomgått någon form av miljöutbildning. Fakultetens samtliga studenter och anställda skall ha fått information om miljöledningssystemet, våra betydande miljöaspekter och miljömål. Miljösamordnarna håller i mycket av den miljöinformation som skall spridas och det har gjorts vid arbetsplatsmöten och ibland vid speciella seminarier. Miljöutbildning hölls för de anställda vid Fysik i samband med certifieringsrevisionen. Att nå ut till studenterna är något som samtliga miljösamordnare vid fakulteten arbetar med men som man också tycker är svårt. Hur når vi ut till våra studenter på bästa sätt? Studenterna som antagligen är våra viktigaste miljöaspekter? Fakulteten har fått litet draghjälp av Miljöenheten vid GU som arrangerade en dag om miljö och hållbar utveckling i december, HållBarHet, och då många av våra studenter deltog. Dagen bestod av ett tiotal seminarier, ekologisk lunch, chokladprovning och catwalk med kläder av ekologisk textil samt premiär av miljöenhetens filmer om ett hållbart universitet och hållbara studenter. Vi har inget statistiskt pålitligt underlag att utgå ifrån för att mäta nyckeltalet. Antal deltagare i utbildning/information per antal anställda:? / Ullika Lundgren miljösamordnare

7 Bilaga 1 Goda exempel på aktiviteter vid institutionerna under 2006: Generellt arbetet med miljöledning Lundberglaboratoriet och Tjärnö marinbiologiska laboratorium har valt att integrera miljöledningssystemet i arbetsmiljöarbetet, något som har visat sig vara framgångsrikt och lätt att administrera. Upplägget möjliggörs av att arbetsmiljöombuden också är engagerade i miljöledningssystemet. Även miljöaspekterna granskas därmed, i den mån detta är möjligt, vid de återkommande skyddsronderna. Vid Kemi har inga avvikelser rapporterats av enskilda personer inom institutionen. Flera avvikelser har observerats, påpekats och korrigerats genom den normala processen med arbetsmiljö- och miljöronder. Några viktiga avvikelser har identifierats vid en miljörevision som genomfördes av tre revisorselever som en övning inom deras utbildning. Avvikelserna gäller gränssnittsavtal mot Chalmers tekniska högskola och provtagning i avlopp. Arbete har påbörjats för att korrigera dessa avvikelser. Zoologen har t ex infört KRAV-märkt för personalen och Rättvise-märkt kaffe i studenternas kaffeautomater. Matematiska vetenskaper har detta som förslag även om beslut ännu inte tagits. Däremot är man stolt över att införandet av miljömöbler och soppåsar (SJ:s) gick mycket smidigt och efterlevs väl bland personalen, och likaså att ganska många i personalen deltog i cykelutmaningen. Samverkan med omgivande samhälle Här nedan listas de arrangemang som forskare vid fakulteten deltagit i: Maria Ernfors, IVM: - Föredrag om växthusgaser och dikad skogsmark på Skogskonferensen i Uppsala (SLU) Titel: "Inte bara koldioxid - metan och lustgas läcker från dikad skogsmark" - Forskarfredagen på Universeum , svarade på frågor om växthuseffekten. Angela Wulff, Mar eko: - Naturmorgon (2006) Algblomningar- experiment på Tjärnö, SR P1, sändes juli(?) Vetenskapligt (2006) Forskning i Antarktis. SR P4, Radio Göteborg, direktsändning samt webbradion - Akademisk kvart Wettergrens dec 2006, "Solbrända alger på Antarktis", spelades även in för poddradion - Föredrag "Solbrända alger på Antarktis" Forskartorget vid Bok & Bibliotek i Svenska Mässhallarna, Polarforskningssekretariatet, 23 sep, Dagens industri, juni 2006, Formas annonsbilaga, s 6, "Sommar och algblomning" - Deltagande i forskarpanelen vid Levande frågepanel för åk 6, 28 april 2006 Heidi Paltto, IVM:

8 Konferens för forskare och naturvårdsbiologer som jobbar med naturvård i samhället: The oak history, ecology, management and planning, Linköping. (Arrangör: Länsstyrelsen Östergötland, Naturvårdsverket mfl.). Poster At which landscape scales does habitat loss affect Red Data Book and Indicator species?" Vetenskaplig kongress Diversity for Europe, 1st European Congress of Conservation Biology, Eger, Ungern (Arrangör: Society for Conservation Biology). Muntlig presentation At which temporal and spatial scales does landscape context affect local density of Red Data Book and indicator species? Bente Eriksen, IVM: - Föreläsning under universitetets vecka med ett (mycket litet) inslag av hållbar utveckling. Titeln var "Biologisk mångfald i ett historiskt perspektiv". Dan Strömberg, IVM: - Ett s.k. Miljöimpuls. Ett seminarium ordnat av GMV/GAME i samarbete med Näringslivets miljöchefer. Jag talade om "EU-perspektiv på miljöanpassad företagsutveckling". 14 dec på kvällen i Världskulturmuseet. - Ett inslag i Vetenskapens vecka arrangerat av GMV och Ekocentrum. Jag talade om "EUs strategier för hållbar utveckling vilken roll spelar ny miljöteknik". 26 okt på kvällen - Jag har under året deltagit i/arrangerat tre st s.k. Stakeholdermöten i Bryssel som handlat om införandet av Performance targets inom Fönsterbranschen och Däckbranschen. Marie Adamsson, IVM: - Har pratat om vattenbruket på Universeum för gymnasielever från August Kobb i våras, men minns inte vilken dag. Åke Larsson, IVM: - Debattartikel i Göteborgs-Posten 24 november 2006: Utan nya pengar kraschar forskningen om miljögifter. Åke Larsson, Göran Dave, Hans Blanck, Lars Förlin + ca 40-tal miljögiftsforskare vid landets universitet och högskolor. - Åke Larsson, Inst för Växt- och miljövetenskaper, GU, har som miljöexpert svarat på läsarfrågor inom miljöområdet i tidskriften Sveriges Natur (Svenska naturskyddsföreningen). Under 2006 har bl a följande frågor besvarats: Fyrverkerier förorenar; Miljöanpassad lägenhet; Kadmium i konstnärsfärger. - Populärvetenskaplig bok: Giftfri miljö - utopi eller verklig chans? Pocketbok i serien Formas fokuserar (debattforum och kommunikation av forskningsresultat) Redaktör: Birgitta Johansson, Formas. Redaktions- och planeringsgrupp: Åke Larsson, Göteborgs universitet; Åke Bergman, Stockholms universitet; Johan Hedrén, Linköpings universitet; Britt Olofsdotter och Bengt Olsson, Formas. Mikael Olsson, IVM: - Föredrag på Lärarförbundet i Göteborg om begreppet Lärande för Hållbar utveckling ( ).

9 Institutionen för kemi: - Fakultetens arrangemang med studiebesök av gymnasieelever under hösten innehöll sådana inslag. - Deltagit i lärarfortbildning grundskolelärare 1-6 med inslag av hållbar utveckling. - Deltagit i utbildningsmässan Kunskap och framtid i nov med mikroskaleexperiment. - Deltagit i utbildningsmässan Attraktiv skola i nov med mikroskaleexperiment. Institutionen för cell- och molekylärbiologi: - Disputation 31 mars Pär Lydmark försvarade sin doktorsavhandling: Population Dynamics of Nitrifying Bacteria in Biological Wastewater Treatment". Projektet handlar om grundläggande biologisk kunskap som används för att göra kvävereningen vid våra avloppsreningsverk bättre och effektivare. Avfall och avfallshantering Zoologen har infört dubbelsidig utskrift på kopiatorer. Personalen vid Fysik har informerats genom anslag och vid miljöutbildning. Vid Matematiska vetenskaper har personalen informerats om de nya miljömöblerna och avvecklingen av papperskorgar till soppåsar (liknande SJ:s). Svenskt NMR-centrum har infört rutiner för handhavande av farligt avfall och dessutom skrotat 1200 kg gamla batterier som inte längre användes. Även här har man införskaffat nya källsorteringsmöbler och informerat de anställda om var och hur källsorteringen bör gå till. Fakultetskansliet meddelar att man redan optimerat avfallshanteringen. Vid Lundberglaboratoriet fungerar avfallshanteringen bra. Andelen rent papper som återvinns har ökat, frågan om att ytterligare öka antalet containrar för papper har också helt nyligen varit uppe för diskussion. Man har även förbättrat rutinerna för återvinning av glas och har nu en nära nog en 100 % separation av den stora fraktion glas som kan återvinnas och specialglas som endast kan deponeras. Vid institutionen för kemi förbereds källsortering, sorteringsmöbler fanns på plats under hösten. Anvisningarna om källsortering från Chalmers är utmärkta. Kemikaliehantering Vid zoologen har inventeringen i KLARA fortsatt. Man har också gjort en tryckkontroll av gasledningarna vid laboratorierna. Kulturvård planerar för inköp av ny utrustning för utsug över arbetsplatser i ateljén. Vid Fysik används i vissa laborationer nu mindre mängder glycerin istället för etylenglykol. Ethylalkohol ersätter i ökande utsträckning metanol. Lösningsmedelsanvändning sjunker pga. mera vattenbaserade rengöringsmetoder. Kemikaliehanteringen vid Lundberglaboratoriet fungerar bra. Någon avdelning är på grund av personalbrist fortfarande eftersatt när det gäller kemikalieregistreringssystemet KLARA. Men problemet är uppmärksammat och kommer in kort att åtgärdas. Man har också blivit av med mycket utdaterade och överflödiga kemikalier från verksamheten i huset. Några forskargrupper har börjat utnyttja SYBRSafe som ett alternativ till ethidiumbromid vid visualisering av nukleinsyror. SYBRSafe är mindre toxiskt och även miljösynpunkt ett betydligt mera fördelaktigt alternativ. En fortsatt omfattande användning av kommersiellt tillgängliga kit för nu i princip våra applikationer gör att användningen av t.ex. fenol och klorerade kolväten ständigt minskar. Vid läkemedelskemigruppen fortsätter arbetet för att minska lösningsmedelsanvändningen. Ny kromatografiutrustning som anskaffats innebär t ex att mindre mängder av lösningsmedel behöver användas.

10 I kemikurser inom utbildningar i kemi och läkemedelskemi finns nu nästan enbart mikroskalelaborationer. Alla kurser utom en är konverterade till mikroskaleexperiment vilket innebär kraftigt minskad kemikalieförbrukning. Institutionen för kemi har central inköpsfunktion för kemikalier. 54 laboratorieansvariga finns. Arbetet med att föra in alla kemikalier i KLARA-systemet fortsätter, och uppskattningsvis > 95% av alla kemikalier var registrerade vid årets slut. Saneringsförråd på vagn finns på central plats. Tjänsteresor Zoologen har budgeterat för inköp av en tjänstecykel. Subventionerat busskort för resor mellan Chalmers och Lindholmen får bara köpas av Chalmersanställda. Matematiska vetenskaper tar diskussioner med Västtrafik om detta. Man har också genomfört intervjuer med doktorander m h a egen videokamera och högtalartelefon. Vid Kulturvård sker inrikesresor till ca 85% med tåg, 10% med bil och 5% med flyg. Utrikesresor sker till ca 80% med flyg och 20 %med buss, båt eller bil, i nämnd ordning. Vid informationsmöte på Matematiska vetenskaper har alla uppmanats att hålla sig på marken om möjligt och att videokonferenser är möjligt genom Chalmers serviceavdelning. Vid fakultetskansliet är det upp till den enskilde tjänstemannen att inför varje tjänsteförrättning bedöma vilket transportmedel som bäst passar honom eller henne, dock med beaktande av fakultetens miljömål. Det har även förts diskussioner om att eventuellt köpa in en à två tjänstecyklar för kortare resor inom staden, dock har ännu inget skett i denna fråga. Energianvändning Lundberglaboratoriet har genom samarbete med fastighetsägaren Akademiska hus fått en effektiv inblick i media (i.e. el, kyla, FV, vatten) förbrukningen. Genom riktade punktinsatser i växthuset har energiförbrukningen kunnat minska i denna mycket resurskrävande del av verksamheten. Vid Zoologen genomförs i januari 2007 ett energiprjoekt tillsammans med Fastighetsavdelningen och Akademiska hus. Vid Kulturvård har sannolikt någon minskning skett pga renovering av otäta fönster på tredje våningen i huset. För övriga våningar kvarstår arbeten. Matematik informerar om att tomma rum ska vara mörka rum. Svenskt NMR-centrum utreder hur energisituationen ser ut och möjligheterna att reducera energianvändningen. Vid Institutionen för kemi har hyresvärden genomfört en kampanj om att släcka lampor och stänga dragskåp. Dragskåpsstängning o d kontrolleras och uppmuntras aktivt under ronder. Vattenförbrukningen har minskat kraftigt genom övergång till ett slutet köldbärarsystem för kyla vid ett stort laboratorium inom institutionen. Anställda, studenter och forskarstuderande Zoologen har haft information om källsortering i samband med informationsdag, information om källsortering vid kursstart samt utbildning i Klara. Den mesta miljöutbildningen är integrerad i grundutbildningen., flera personer har deltagit i seminarium Res rätt. Lundberglab informerar regelbundet om miljöpolicy, avfallsrutiner och det lagstadgade kravet att riskbedömningar skall genomföras före start av nya laborativa moment. Även organiserade rundvandringar för nyanställda och nyanlända forskarstudenter är under införande. Lundberglab planerar även att genomföra en miljöutställning för att presentera dels det lokala miljöarbetet och dels vad som görs centralt på GU.

11 Vid informationsmöte informerade miljösamordnarna vid Matematiska vetenskaper om miljöarbetet på institutionen. En sammanfattning av mötet finns i protokoll på MV:s interna sida, så att de som inte var närvarande kan ta del av informationen. Ca personer var närvarande.

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Datum: 2008-04-05 Utarbetad av L-Å Andersson i samråd med prefekt Lars Förlin 1. Forskning och utbildning Universitetsgemensamt

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus 1 Miljömål för 2008 Naturvetenskapliga fakulteten Fastställda av dekanus 2008-03-18 Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka forskningen inom hållbar utveckling.

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten 1 Miljömål för 2009-2010 Naturvetenskapliga fakulteten Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka mängden forskning inom hållbar Universitetet skall integrera

Läs mer

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN 4.3.3 Övergripande miljömål och detaljerade 4.3 Planering miljömål Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.3.3.SA1 Redovisande dokument F 8 393/05

Läs mer

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier Miljömål och handlingsplan för Önnestads folkhögskola Önnestads folkhögskolas miljömål syftar till att med människan i centrum bidra till en hållbar utveckling genom effektiv hushållning med resurser och

Läs mer

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 1(7) Fastställd av rektor Kåre Bremer 2008-02-28 Dnr: 83-0334-08 Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 Inledning Detta dokument avser miljörådets uppföljning och bedömning

Läs mer

Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten

Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (6) Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 26 och 27 april 2010 Plats: Geovetarcentrum, Botanhuset, Hasselbladslaboratoriet och Kemihuset Revisionsledare:

Läs mer

SVEN LOVÉN CENTRUM FÖR MARIN INFRASTRUKTUR MILJÖREDOVISNING Miljöredovisning för Sven Lovén centrum för marin infrastruktur 2016

SVEN LOVÉN CENTRUM FÖR MARIN INFRASTRUKTUR MILJÖREDOVISNING Miljöredovisning för Sven Lovén centrum för marin infrastruktur 2016 Miljöredovisning för Sven Lovén centrum för marin infrastruktur 2016 Miljöredovisningen är en uppföljning av universitetets Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011 2016 och redovisar aktiviteter

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

Uppföljning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2008

Uppföljning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2008 1(5) Anmäld för rektor Kåre Bremer 2009-03-12 Dnr: 83-0574-09 Uppföljning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2008 Inledning Detta dokument avser miljörådets uppföljning av miljöarbetet vid Stockholms

Läs mer

Miljöledning och miljörevision vid Göteborgs universitet

Miljöledning och miljörevision vid Göteborgs universitet Miljöledning och miljörevision vid Göteborgs universitet Marianne Dalbro Miljöcontroller marianne.dalbro@gu.se 031-786 17 40 För praktiskt genomförande av ovanstående ansvar bör prefekten fördela nedanstående

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

Miljöredovisning för Sven Lovén centrum för marina vetenskaper 2012

Miljöredovisning för Sven Lovén centrum för marina vetenskaper 2012 Miljöredovisning för Sven Lovén centrum för marina vetenskaper 2012 Sven Lovén centrum för marina vetenskaper är en organisation för den marina infrastrukturen vid Göteborgs universitet. I Lovéncentret

Läs mer

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Miljökompetensbehoven utgör en grund för fakulteternas miljöutbildningsplaner. Varje fakultet skall ha en egen

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11 Göteborgs universitet Sid 1 (7) Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 3 och 6 maj 2011 Plats: Chalmers Tvärgata, Fysikgränd, Zoologen, Lundbergslaboratoriet och Dacapo Revisionsledare:

Läs mer

Minnesanteckningar från Ledningens genomgång av miljöledningssystemet vid GU

Minnesanteckningar från Ledningens genomgång av miljöledningssystemet vid GU Diarie nr F8 70/08 Minnesanteckningar från Ledningens genomgång av miljöledningssystemet vid GU 2008-10-21 Närvarande: Pam Fredman, rektor P-O Rehnquist, förvaltningschef Eddi Omrcen, miljöchef Ullika

Läs mer

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2009-2010 IT-fakulteten har i sin handlingsplan utgått ifrån universitetets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling och Chalmers

Läs mer

MILJÖHANDBOK. Sveriges lantbruksuniversitet Mark-Vatten-Miljöcentrum VERKSAMHETSSTORLEK NEGATIV MILJÖASPEKT

MILJÖHANDBOK. Sveriges lantbruksuniversitet Mark-Vatten-Miljöcentrum VERKSAMHETSSTORLEK NEGATIV MILJÖASPEKT 1 (8) VERKSAMHETSSTORLEK Helårtjänster För beräkning av nyckeltal i miljömålen. (Data från ekonomiredovisningen) Totalt (MVM): 263 ET: 42 IVM: 94 MoM: 127 Lokalyta Ekonomichef/Intendent Totalt: 13223 m

Läs mer

Miljöledningssystem vid Göteborgs universitet

Miljöledningssystem vid Göteborgs universitet Miljöledningssystem vid Göteborgs universitet Ullika Lundgren Miljösamordnare Miljöenheten, Naturvetenskapliga fakulteten, Tjärnö marinbiologiska laboratorium www.gu.se/miljo/ QuickTime och en TIFF (LZW)-dekomprimerare

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

Revision, Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga fakulteten Ullika Lundgren

Revision, Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga fakulteten Ullika Lundgren Revision, Göteborgs Universitet, 2008-06-12--2008-08-25 Naturvetenskapliga fakulteten Ullika Lundgren LISTA PÅ AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Avvikelse id: BJo6 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, 4.5.1 Beskrivning:

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket 2011-02-04 AKS 2011/1001 188 1 (8) Enheten för statistik Helene Swartz, 08-730 93 06 arbetsmiljoverket@av.se Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är

Läs mer

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.3.3 Övergripande miljömål och detaljerade 4.3 Planering miljömål Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.3.3.SA4 Redovisande dokument 0 5 Upprättad

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket 2012-02-16 Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet 2013-02-19 Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är

Läs mer

Miljöaspektlista för Kulturvård Mariestad

Miljöaspektlista för Kulturvård Mariestad Miljöaspektlista för Upprättad : Upprättad av : Maria Henje MH, Lasse Larsson LL, Nils-Eric Anderson NEA Fastställd : 2011-11-01 av prefekt Ola Wetterberg Diarienummer :.. Miljöhandbokens dokumentnummer

Läs mer

Miljöhandlingssplan 2017

Miljöhandlingssplan 2017 Miljöhandlingssplan 2017 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna.

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna. Verktyget är uppdelat i sex delar: 1. el och värme, 2. mat och matavfall, 3. transporter, 4. varor, 5. avfall och återvinning samt 6. planering och kommunikation Dela upp klassen i 6 grupper och låt dem

Läs mer

MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA

MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN 212 Skärmbild från utbildning i resfria möten 212-11-27 Denna redovisning ger en översikt över vad som har gjorts inom miljöarbetet under 212 och sammanfattar

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2016

Miljöhandlingsplan 2016 2016-04-22 Dnr: 306-2.10.1-0220-16 1(8) Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för pedagogik och didaktik 2 (8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för pedagogik och didaktik 2016 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Indikator åt rätt håll/uppdrag uppfyllt Indikator oförändrad/indikator har inte mätts tidigare/uppdrag utförs innan 2015 Indikator åt fel håll/uppdrag har inte utförts

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (5) Revisionsrapport Dnr F 8 80/08

Göteborgs universitet Sid 1 (5) Revisionsrapport Dnr F 8 80/08 Göteborgs universitet Sid 1 (5) Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 15-16 april 2008 Plats: Göteborg och ariestad Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: Kjell Karlsson Standard/kravdokument:

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

CHECKLISTA FÖR MILJÖDIPLOMERING SDF 2015 Baserad på Svensk Miljöbas Kravstandard för Verksamheter Fastställd 15 januari 2013

CHECKLISTA FÖR MILJÖDIPLOMERING SDF 2015 Baserad på Svensk Miljöbas Kravstandard för Verksamheter Fastställd 15 januari 2013 CHECKLISTA FÖR MILJÖDIPLOMERING SDF 2015 Baserad på Svensk Miljöbas Kravstandard för Verksamheter Fastställd 15 januari 2013 Det är bra att ha Handledning till miljöenkäten för miljödiplomering till hands

Läs mer

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 1 (5) 2010-04-12 Dnr SU 83-0941-10 Jenny Lilliehöök Miljökoordinator Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 Inledning Stockholms universitet har sedan 1997 har arbetat med att förbättra

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION Chefsutbildning 18 maj 2016 ULLIKA LUNDGREN MILJÖCONTROLLER ULLIKA@GU.SE 031 786 9870 Ur dokumentet

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej 1(6) Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för biomedicin Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Dnr SU 50-2825-02 Doknr. 2. Redovisning av. Central miljöplan för Stockholms universitet år 2002

Dnr SU 50-2825-02 Doknr. 2. Redovisning av. Central miljöplan för Stockholms universitet år 2002 STUN Dnr SU 50-2825-02 Doknr. 2 Redovisning av Central miljöplan för Stockholms universitet år 2002 Den centrala miljöplanen Detta är Stockholms universitets tredje centrala miljöplan. Den första antogs

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

och

och Ledningsgruppen och miljöansvariga PROTOKOLL: Ledningens genomgång Sammanträdesdatum: 2009-03-24 och 2009-04-21 Närvarande David Turner, dekanus, ordförande Anna Stina Sandelius, prodekanus Marie Rådbo,

Läs mer

Elisabet Ahlberg, dekanus, ordförande Ann-Christin Thor, fakultetsdirektör Ullika Lundgren, fakultetens miljösamordnare

Elisabet Ahlberg, dekanus, ordförande Ann-Christin Thor, fakultetsdirektör Ullika Lundgren, fakultetens miljösamordnare Närvarande Vid protokollet Elisabet Ahlberg, dekanus, ordförande Ann-Christin Thor, fakultetsdirektör Ullika Lundgren, fakultetens miljösamordnare Henrik Tallgren 1 Mötets öppnande Dekanus öppnar mötet

Läs mer

Gävleborg i Sverige. Landstinget Gävleborg och miljön. Susanna Nyberg

Gävleborg i Sverige. Landstinget Gävleborg och miljön. Susanna Nyberg Landstinget Gävleborg och miljön Susanna Nyberg Gävleborg i Sverige Nordanstig Ljusdal Hudiksvall 10 kommuner 275 780 länsmedborgare 18 192 km2, ca 4 % av Sveriges yta Två landskap - Gästrikland och Hälsingland

Läs mer

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 Dnr 17/2014 Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter

Läs mer

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 KONKURRENSVERKET BESLUT 2013-02-21 Dnr 70/2013 t Swedish Competition Authority Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av miljöledningsarbetet

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Chefsutbildning 14 oktober 2015 ULLIKA LUNDGREN MILJÖCONTROLLER ULLIKA@GU.SE TEL: 031 786 9870 Ur dokumentet Roller, ansvar

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET I

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Centerpartiets miljöpolicy

Centerpartiets miljöpolicy Centerpartiets miljöpolicy - för en hållbar utveckling juni 2008 www.centerpartiet.se Centerpartiets miljöpolicy För en hållbar, ekologisk och tillväxtfrämjande utveckling Centerpartiet ska vara ett föredöme

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Chefsutbildning 13 april 2016 MARIANNE DALBRO MILJÖCONTROLLER, MILJÖREVISIONSLEDARE MARIANNE.DALBRO@GU.SE TEL: 031 786 1740 Ur dokumentet Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Mah/förvaltning Sid 1(6) Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Inledning Vid Malmö högskola bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom miljöområdet. Genom denna s k indirekta

Läs mer

Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum

Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum GMV Utarbetad av: Administrativ chef och miljösamordnare Fastställd: 2011-08-19 Diarienummer: GMV 2011/41 Miljöutredning för Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum 2011-03-29 Medverkande funktioner Namn

Läs mer

Dokumentation av uppnådda miljömål enligt miljö- och handlingsplan

Dokumentation av uppnådda miljömål enligt miljö- och handlingsplan Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN 4.5 Uppföljning 4.5.1 Övervakning och mätning Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.5.1.2 Redovisande dokument F8 324/06 0 5 Upprättad av Fastställd

Läs mer

Genomförande. Betydande miljöaspekter MILJÖHANDBOK. Sveriges lantbruksuniversitet Mark-Vatten-Miljöcentrum

Genomförande. Betydande miljöaspekter MILJÖHANDBOK. Sveriges lantbruksuniversitet Mark-Vatten-Miljöcentrum Dokumentnamn Upprättat av Caroline Orback Carmen Sosa Ingrid Nordmark Fastställt av Annika Nordin Ansvarig för uppdatering Miljösamordnare Fastställt datum 2014-08-25 1 (11) Version 2 Genomförande Verksamhetens

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Chefsutbildning 12 oktober 2016 MARIANNE DALBRO HÅLLBARHETSCONTROLLER, MILJÖREVISIONSLEDARE MARIANNE.DALBRO@GU.SE TEL: 031 786 1740 Ur dokumentet Roller, ansvar

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.30 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2018

Miljöhandlingsplan 2018 1(8) 2018-11-21 Dnr: 306-2.10.1-0460-18 Miljöhandlingsplan 2018 Institutionen för pedagogik och didaktik 2 (8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för pedagogik och didaktik 2018 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2018

Miljöhandlingsplan 2018 Miljöhandlingsplan 2018 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Miljöhandboken för Göteborgs universitet Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS!

Läs mer

Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet?

Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet? Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet? Ullika Lundgren Miljöcontroller ullika@gu.se 031 7869870 Miljöledningssystemet året runt ISO 14001 och EMAS

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30 Eddi Omrcen, miljöchef

Läs mer

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund

Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Strävan mot en hållbar utveckling - Miljöarbete på Universitetssjukhuset i Lund Våra sju miljömål Universitetssjukhusets sju miljömål gäller under en tre års period. Varje division ska bryta ner dessa

Läs mer

Miljörutiner för. Områdeskansliet för humanvetenskap. Beslutad av. Områdeskanslichef Beslutsdatum SU FV

Miljörutiner för. Områdeskansliet för humanvetenskap. Beslutad av. Områdeskanslichef Beslutsdatum SU FV Miljörutiner för Områdeskansliet för humanvetenskap Typ av dokument Beslutad av Handlingsplan Områdeskanslichef Beslutsdatum 2018-11-23 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Rektor har beslutat att hela universitet ska miljöcertifieras innan utgången av 2016. ISO 14001 Internationell standard för miljöledningssystem Grundkravet:

Läs mer

Lagar och regler för miljöledningsarbetet

Lagar och regler för miljöledningsarbetet Lagar och regler för miljöledningsarbetet Ullika Lundgren Miljöcontroller ullika@gu.se Tel: 031 786 9870 Utbildning för miljösamordnare och miljörepresentanter 26 oktober 2011 09.25-10.15 Lagar och regler

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Antal publika aktiviteter med inslag av miljö och hållbar utveckling vid fakulteten.

Antal publika aktiviteter med inslag av miljö och hållbar utveckling vid fakulteten. Handlingsplan för miljöarbetet Naturvetenskapliga fakulteten/lovéncentret 2011 2012 Upprättad av, Ola Björlin, Lars Ljungqvist, Linda Svanberg, Tjärnö 110415. Uppföljning skall ske i september 2011, februari

Läs mer

Miljömål 2011. Stockholms Stadsmissions medarbetare, deltagare, kunder och leverantörer ska känna till och beakta organisationens miljöarbete.

Miljömål 2011. Stockholms Stadsmissions medarbetare, deltagare, kunder och leverantörer ska känna till och beakta organisationens miljöarbete. Miljömål 2011 Kompetens, utbildning och kommunikation Stockholms Stadsmissions medarbetare, deltagare, kunder och leverantörer ska känna till och beakta organisationens miljöarbete. Organisationens miljöledningssystem

Läs mer

Fakultetens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling år

Fakultetens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling år Utbildningsvetenskapliga fakulteten Fakultetens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling år 2011 2015 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-03-17 INLEDNING... 3 REKTORS UPPDRAG

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Regenber g & Hansson

Regenber g & Hansson Utgåva 1 (1)10 MILJÖPLAN 2006 Regenber g & Hansson Utgåva 1 (2)10 Regenberg & Hansson...1 1. Verksamhetsbeskrivning...3 2. Miljöledning...3 3. Miljöpolicy...5 4. Handlingsplaner...6 5. Inköpsrutiner...8

Läs mer

Miljörapport. - en förkortad version

Miljörapport. - en förkortad version Miljörapport - en förkortad version Verksamhet Universitetssjukhuset i Lund (USiL) ingår i Region Skåne och är regionsjukhus i södra sjukvårdsregionen med cirka 1,6 miljoner innevånare. År 2007 fanns på

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 2019-03-05 DNR ISV-2019 00079 HANDLINGSPLAN 1(8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2015

Miljöhandlingsplan 2015 1 (7) 2015-02-18 Dnr SU Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för pedagogik och didaktik Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik 106 91 Stockholm Besöksadress: Frescativägen 54

Läs mer

Miljöarbetet 2007 Uppföljning av miljömålsarbetet vid Naturvetenskapliga fakulteten

Miljöarbetet 2007 Uppföljning av miljömålsarbetet vid Naturvetenskapliga fakulteten Miljöarbetet 2007 Uppföljning av miljömålsarbetet vid Naturvetenskapliga fakulteten Året inleddes med att alla anställda bjöds på bio och filmen En obekväm sanning. Nästan 100 personer valde att se denna

Läs mer

Miljöutredning. Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Version Senaste ändring 2014-10-07 Datum. Godkänd av

Miljöutredning. Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Version Senaste ändring 2014-10-07 Datum. Godkänd av Institution Dnr Utfärdare Jennica Kjällstrand Miljöutredning Avdelning Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Version Senaste ändring 2.0 2014-10-07 Datum Godkänd av 120427 Katarina Gårdfeldt Datum

Läs mer

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan.

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Institutionens miljögrupp

Läs mer

Miljöberättelse Organisation och verksamhet

Miljöberättelse Organisation och verksamhet Miljöberättelse 217 Organisation och verksamhet Stahrebolaget är ett av Mellansveriges största företag inom sanering, skadeservice och underhållsservice. Våra beställare är försäkringsbolag, kommuner,

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall främja forskning som syftar till att

Läs mer

MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA VERKSAMHET 2006 2007 SAMT HANDLINGSPLAN FÖR 2008 09

MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA VERKSAMHET 2006 2007 SAMT HANDLINGSPLAN FÖR 2008 09 MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING VID INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA VERKSAMHET 2006 2007 SAMT HANDLINGSPLAN FÖR 2008 09 1 Institutionens miljögrupp har i sitt arbete använt de miljömål som universitetet/sahlgrenska

Läs mer

Dokumenttillhörighet: MLS HiG Enhet: Diarienr: Sida: 1(5) Dokumentnamn: ENHETERNAS DETALJERADE MÅL och HANDLINGSPLAN för miljö för år 2008-2009

Dokumenttillhörighet: MLS HiG Enhet: Diarienr: Sida: 1(5) Dokumentnamn: ENHETERNAS DETALJERADE MÅL och HANDLINGSPLAN för miljö för år 2008-2009 1(5) Uppgifter för 2009 markerat med grönt! Syftet med detta dokument Syftet med detta dokument är att redovisa enheternas detaljerade miljömål för åren 2008-2009 och utgöra underlaget för HiGs samlade

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Beslutad av: xx Dnr: M2016/15 2018 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Miljöpåverkande aktiviteter 2012

Miljöpåverkande aktiviteter 2012 1 (5) 2012 5-6 innebär som har stor miljöpåverkan. Statistik är hämtad från första halvåret 2012 och uppräknad för att gälla helåret, om inte annat anges. Listan ser alla verksamheter inom om inte annat

Läs mer

Göteborgs universitets miljöaspektbedömning 2012

Göteborgs universitets miljöaspektbedömning 2012 Upprättat av: Miljöcontroller Datum: 2012-12-11 Dnr: M2012/34 Göteborgs universitets miljöaspektbedömning 2012 Antecknat av miljöcontroller Ullika Lundgren, Miljöenheten Tillvägagångssätt: Bruttolistan

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015

MILJÖBERÄTTELSE. Miljöberättelse för år 2015 MILJÖBERÄTTELSE Miljöberättelse för år 2015 Företag/verksamhet: Härryda Energi AB Gatuadress: Kabelvägen 2 Postadress: Mölnlycke Miljösamordnare: Gunnar Rogenfelt Telefon: 031-7246470 Översikt Härryda

Läs mer

Miljöaspektlista som resultat av miljöutredning för verksamheter vid Skogsmästarskolan, Skinnskatteberg

Miljöaspektlista som resultat av miljöutredning för verksamheter vid Skogsmästarskolan, Skinnskatteberg 1 (8) 2015-09-15 Miljöaspektlista som resultat av miljöutredning för verksamheter vid Skogsmästarskolan, Skinnskatteberg Syftet med miljöaspektlistan är att utgående från SLU:s miljöpolicy hitta de miljöaspekter

Läs mer

Redovisning av måluppfyllelse avseende miljömålen 2011

Redovisning av måluppfyllelse avseende miljömålen 2011 Protokoll 2012-04-11 Ledningens miljögenomgång 2012-04-25 Närvarande: Från förvaltningsledningsgruppen Gunnel Haglund, Eva Widenfalk, Lena Sagström Övriga Jerry Fahlgren, miljösamordnare 1. Inledning och

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Miljörevisionsrapport Dnr M 2014/10

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Miljörevisionsrapport Dnr M 2014/10 Göteborgs universitet Sid 1 (7) iljörevisionsrapport 2014-06-04 Dnr 2014/10 Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 26-27 maj 2014 Plats: Göteborg Revisionsledare: arianne Dalbro Revisor:

Läs mer