Senior alert Följa sina resultat

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Senior alert Följa sina resultat"

Transkript

1 Senior alert Följa sina resultat Denna manual beskriver tre olika resultatrapporter i Senior alert: Vårdprevention och utfall Enhetens koll på läget Enhetsöversikten. För åtkomst till resultaten i Senior alert krävs behörighet med SITHS inloggning. Rapporterna uppdateras varje natt med de registreringar som är gjorda under dagen. Vårdprevention och Utfall når du utan att behöva välja vårdenhet, övriga resultatrapporter kräver att du väljer vårdenhet. Resultat för Svenska HALT nås från någon vårdenhet som deltagit i mätningen, se separat manual.

2 Vårdprevention och utfall Rapporten summerar på en övergripande statistisk nivå, ex. kommun och boende eller region och sjukhus. Alla summor i rapporten baseras på urvalsperioden och för innevarande år baseras rapporten från 1januari till gårdagens datum. Bakomliggande orsaker och åtgärdsplaneringen räknas till det år som riskbedömningsdatumet hör till. Möjliga urval Sverige/Kommun/landsting - Rapporten är sökbar för Sverige och uppdragsgivande huvudman utifrån kommuner, landsting/regioner. Privata vårdgivare återfinns under respektive huvudman utifrån boende, vårdcentral med mera. År Typ av enhet Urvalen baseras på de enhetstyper som finns på registrerande nivå för aktuell uppdragsgivande huvudman. Vid val av Sverige finns samtliga enhetstyper med i urvalet. Unika personer: Antal personer som har fått minst en riskbedömning under den valda tidsperioden. Observera att i totalen för uppdragsgivande kommun/regionen räknas varje person endast en gång, men samma person kan ha varit inskriven på flera enheter/avdelningar under vald tidsperiod och räknas därmed som unik på fler registrerande enheter. Ex. en person inskriven i hemsjukvården räknas som unik där för att sedan skrivas in på ett boende och räknas som unik även där. Antalet unika personer används som täckningsgrad mot huvudmannens egen data av hur många personer som förväntas skulle ha fått en riskbedömning under vald tidsperiod. Ex. på boendet Anderstorp har det under året bott 150 unika personer (uppgift som huvudmannen innehar), men endast 96 av dessa har fått minst en riskbedömning (data från Senior alert). Unika personer påverkar även summeringarna i respektive utfallsdel beroende på om personen varit inskriven på flera enheter, vilket är viktigt att komma ihåg om man försöker jämföra antalet i Vårdprevention och Utfall samt mot Enhetens koll på läget. Det innebär exempelvis att en person som varit inskriven på flera avdelningar på ett sjukhus med samma trycksår, räknas på respektive Enhets Koll på läget men endast en gång för sjukhuset i Vårdprevention och Utfall. Skulle personen varit inskriven med samma trycksår på annat sjukhus inom samma huvudman räknas hen även dit, men i totalen för trycksår hos huvudmannen räknas personen bara en gång. Samma sak gäller för en kommun där en person varit inskriven i exempelvis i hemsjukvården och flyttar in på ett boende med fortsatt samma trycksår. Pilarna i rapporten indikerar om det är en ökning, minskning eller ingen skillnad av andelen jämfört med motsvarande period föregående år.

3 Vårdprevention Riskbedömningar med risk Andel riskbedömningar med risk inom minst ett riskområde. Antal riskbedömningar med risk för minst ett riskområde av totalt antal utförda riskbedömningar. Bakomliggande orsaker vid risk Andel identifierade bakomliggande orsaker med minst 1 bakomliggande orsak per riskområde med risk. Antal bakomliggande orsaker med minst 1 angiven bakomliggande orsak per riskområde med risk av totalt antal riskbedömningar med risk för något riskområde. Åtgärdsplan vid risk Andel utförda åtgärdsplaner med minst 1 planerad åtgärd per riskområde med risk. Antal åtgärdsplaner med minst 1 planerad åtgärd per riskområde med risk av totalt antal riskbedömningar med risk för något riskområde. Utförda åtgärder vid risk En godkänd uppföljning är gjord inom 6 månader från åtgärdsdatum och har minst 1 genomförd åtgärd per riskområde med risk. Endast de uppföljningarna av riskbedömningar med risk är med i urvalet. Utfall Alla summor i utfallsdelen baseras på urvalsperioden. Genom att klicka på varje box fås mer resultat om följande faktorer: Vanligaste bakomliggande orsaker för respektive riskområde. Planerade åtgärder fördelning av åtgärder som planerats under urvalsperioden för respektive riskområde. Utförda åtgärder fördelning av åtgärder som utförts under urvalsperioden för respektive riskområde. Trycksår Ett sår räknas per person, registrerande enhet och sårlokalisation. Beräkningen utgår endast från sårets högsta kategori. Till totalen räknas en person med samma trycksår endast en gång även om personen varit inskriven på fler enheter med samma trycksår. Följande information kan ses genom att klicka på boxen med utfall för trycksår: Totalt antal trycksår fördelat på totalt antal personer med trycksår. Trycksår uppstod: på egen enhet, på annan enhet eller ingen uppgift. Fördelning av trycksår per kategori 1-4 BMI <22 Totalt antal personer med ett BMI under 22.

4 Antal fall Totalt antal fall fördelat på total antal personer som fallit Följande information kan ses genom att klicka på boxen med utfall för fall: Fördelning av fallen vid olika tider på dygnet Fördelning av konsekvenser av fallen, observera att Ingen konsekvens saknas, d.v.s fall utan konsekvens räknas i antal fall, men saknas i listan. (Antal fall - antal konsekvenser = antal fall med Ingen konsekvens) Munhälsa grad 2 Antal personer med ohälsa i munnen grad 2. Följande information kan ses genom att klicka på boxen med utfall för munhälsa grad 2: Totalt antal personer med risk för ohälsa i munnen. Här inkluderas även bedömningar där riskbedömning inte kan göras, men där risk finns samt grad 3. Fördelning av riskbedömning med ROAG, bedömningar där risk föreligger men en ROAG kan inte genomföras samt hur många riskbedömningar där munhälsa valts bort på personen. Total antal grad 2 samt grad 3 och fördelningen av placeringar av respektive grad.

5 Enhetens koll på läget Rapporten summerar den registrerande enhetens resultat över tid. Möjliga urval är antal månader till och med månad/årtal. Alla summor i rapporten baseras på urvalsperioden. Pilarna i rapporten indikerar om det är en ökning, minskning eller ingen skillnad jämfört med motsvarande period föregående år. Vårdprevention Unika personer: Antal personer som har fått minst en riskbedömning på enheten. Samtliga riskområden Riskbedömningar med risk Andel riskbedömningar med risk för minst ett riskområde. Antal riskbedömningar med risk för minst ett riskområde av totalt antal utförda riskbedömningar. Bakomliggande orsaker vid risk Andel bakomliggande orsaker med minst 1 bakomliggande orsak per riskområde med risk. Antal bakomliggande orsaker med minst 1 angiven bakomliggande orsak per riskområde med risk av totalt antal riskbedömningar med risk för något riskområde. Åtgärdsplan vid risk Andel åtgärdsplaner med minst 1 planerad åtgärd per riskområde med risk. Antal åtgärdsplaner med minst 1 planerad åtgärd per riskområde med risk av totalt antal riskbedömningar med risk för något riskområde. Utförda åtgärder vid risk En godkänd uppföljning är gjord inom 6 månader från åtgärdsdatum och har minst 1 genomförd åtgärd per riskområde med risk. Endast de uppföljningarna av riskbedömningar med risk är med i urvalet.

6 Trycksår Riskbedömningar med risk för trycksår Andel riskbedömningar med risk för trycksår. Antal riskbedömningar med risk för trycksår av totalt antal utförda riskbedömningar. Bakomliggande orsaker vid risk för trycksår Andel bakomliggande orsaker med minst 1 angiven bakomliggande orsak för risk för trycksår. Antal bakomliggande orsaker med minst 1 angiven bakomliggande orsak av totalt antal riskbedömningar med risk för trycksår. Åtgärdsplan vid risk för trycksår Andel åtgärdsplaner med minst 1 planerad åtgärd vid risk för trycksår. Antal åtgärdsplaner med minst 1 planerad åtgärd för risk för trycksår av totalt antal riskbedömningar med risk för trycksår. Utförda åtgärder vid risk för trycksår En godkänd uppföljning är gjord inom 6 månader från åtgärdsdatum och har minst 1 genomförd åtgärd för trycksår. Endast de uppföljningarna av riskbedömningar med risk för trycksår är med i urvalet. Undernäring Riskbedömningar med risk för undernäring Andel riskbedömningar med risk för undernäring. Antal riskbedömningar med risk för undernäring av totalt antal utförda riskbedömningar. Bakomliggande orsaker vid risk för undernäring Andel bakomliggande orsaker med minst 1 angiven bakomliggande orsak för risk för undernäring. Antal bakomliggande orsaker med minst 1 angiven bakomliggande orsak av totalt antal riskbedömningar med risk för undernäring. Åtgärdsplan vid risk för undernäring Andel åtgärdsplaner med minst 1 planerad åtgärd vid risk för undernäring. Antal åtgärdsplaner med minst 1 planerad åtgärd för risk för undernäring av totalt antal riskbedömningar med risk för undernäring. Utförda åtgärder vid risk för undernäring En godkänd uppföljning är gjord inom 6 månader från åtgärdsdatum och har minst 1 genomförd åtgärd för undernäring. Endast de uppföljningarna av riskbedömningar med risk för undernäring är med i urvalet.

7 Fall Riskbedömningar med risk för fall Andel riskbedömningar med risk för fall. Antal riskbedömningar med risk för fall av totalt antal utförda riskbedömningar. Bakomliggande orsaker vid risk för fall Andel bakomliggande orsaker med minst 1 angiven bakomliggande orsak för risk för fall. Antal bakomliggande orsaker med minst 1 angiven bakomliggande orsak av totalt antal riskbedömningar med risk för fall. Åtgärdsplan vid risk för fall Andel åtgärdsplaner med minst 1 planerad åtgärd vid risk för fall. Antal åtgärdsplaner med minst 1 planerad åtgärd för risk för undernäring av totalt antal riskbedömningar med risk för fall. Utförda åtgärder vid risk för fall En godkänd uppföljning är gjord inom 6 månader från åtgärdsdatum och har minst 1 genomförd åtgärd för fall. Endast de uppföljningarna av riskbedömningar med risk för fall är med i urvalet. Munhälsa Riskbedömningar med risk för munhälsa Andel riskbedömningar med risk för munhälsa. Antal riskbedömningar med risk för munhälsa av totalt antal utförda riskbedömningar. Bakomliggande orsaker vid risk för munhälsa Andel bakomliggande orsaker med minst 1 angiven bakomliggande orsak för risk för munhälsa. Antal bakomliggande orsaker med minst 1 angiven bakomliggande orsak av totalt antal riskbedömningar med risk för munhälsa. Åtgärdsplan vid risk för munhälsa Andel åtgärdsplaner med minst 1 planerad åtgärd vid risk för munhälsa. Antal åtgärdsplaner med minst 1 planerad åtgärd för risk för undernäring av totalt antal riskbedömningar med risk för munhälsa. Utförda åtgärder vid risk för munhälsa En godkänd uppföljning är gjord inom 6 månader från åtgärdsdatum och har minst 1 genomförd åtgärd för ohälsa i munnen. Endast de uppföljningarna av riskbedömningar med risk för ohälsa i munnen är med i urvalet.

8 Utfall Alla summor i utfallsdelen baseras på urvalsperioden. Genom att klicka på varje box resultat. fås mer Följande resultat finns att se under samtliga riskområden: Vanligaste bakomliggande orsaker för respektive riskområde. Planerade åtgärder fördelning av åtgärder som planerats under urvalsperioden för respektive riskområde. Utförda åtgärder fördelning av åtgärder som utförts under urvalsperioden för respektive riskområde. Riskbedömningar per månad Linjediagramet visar antal riskbedömningar per månad för vald tidsperiod och motsvarande tid föregående år. Genom att föra med muspekaren över diagramet ses antal. Trycksår Ett sår räknas per person, registrerande enhet och sårlokalisation. Linjediagramet visar antalet förekommande trycksår per månad för vald tidsperiod och motsvarande tid föregående år. Följande information finns att hämta genom att klicka på utfallen för trycksår: Totalt antal trycksår fördelat på totalt antal personer med trycksår. Trycksår uppstod: på egen enhet, på annan enhet eller ingen uppgift. Fördelning av trycksår per kategori 1-4. BMI <22 Linjediagramet visar antal unika personer med BMI < 22 per månad oberoende om vikten är registrerad i en riskbedömning, uppföljning eller som en viktobservation för vald tidsperiod och motsvarande tid föregående år. Följande information finns att se genom att klicka på utfallen för BMI >22 Totalt antal personer med ett BMI under 22. Antal fall Linjediagramet visar antal fall per månad för vald tidsperiod och motsvarande tid föregående år Följande information finns att hämta genom att klicka på utfallen för fall: Totalt antal fall fördelat på total antal personer som fallit. Fördelning av fallen vid olika tider på dygnet. Fördelning av konsekvenser av fallen, observera att Ingen konsekvens saknas, d.v.s. fall utan konsekvens räknas i antal fall men saknas i listan. (Antal fall - antal konsekvenser = antal fall med Ingen konsekvens) Munhälsa grad 2 Antal personer ohälsa i munnen grad 2. Linjediagramet visar antal unika personer med minst en grad 2 per månad för vald tidsperiod och motsvarande tid föregående år Följande information finns att hämta genom att klicka på utfallen för Munhälsa grad 2: Totalt antal personer med risk för ohälsa i munnen (här inkluderas även bedömningar där riskbedömning inte kan göras men där risk finns samt grad 3). Fördelning av riskbedömning med ROAG, bedömningar där risk föreligger men en ROAG kan inte genomföras samt antal riskbedömningar där munhälsa valts bort på personen. Total antal grad 2 samt grad 3 och fördelningen av placeringar av respektive grad.

9 Enhetsöversikt Antal personer med trycksår Antal inskrivna personer på enheten med pågående trycksår. Antal personer med BMI <22 Antal inskrivna personer på enheten med ett BMI under 22. Antal personer med ofrivillig viktminskning Antal inskrivna personer på enheten som gått ner ofrivilligt i vikt mellan riskbedömning-uppföljning eller mellan uppföljning-riskbedömning. Antal personer med fall Antal inskrivna personer på enheten som fallit de senaste 6 månaderna. Antal personer med ohälsa i munnen grad 2 och 3 Antal inskrivna personer på enheten som har minst en grad 2 eller grad 3 vid senaste klarmarkerade riskbedömning.

Senior alert. En beskrivning av våra rapporter. Vårdprevention och utfall Enhetens koll på läget.

Senior alert. En beskrivning av våra rapporter. Vårdprevention och utfall Enhetens koll på läget. Senior alert En beskrivning av våra rapporter. Vårdprevention och utfall Enhetens koll på läget Organisationsstruktur Sverige Kommun Privat Landsting/Region Boende Hemsjukvård Sjukhus Vårdcentral Hemsjukvård

Läs mer

Har ni koll på era. resultat?

Har ni koll på era. resultat? Har ni koll på era resultat? Vad är Senior alert? Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister och därmed ett stöd i det förebyggande arbetet inom vård och omsorg. Här registreras personer med risk

Läs mer

Vårdprevention och utfall

Vårdprevention och utfall Vårdprevention och utfall Resultatrapporten ger statistik på en övergripande nivå för kommuner och regioner/ landsting. Privata utförare listas under huvudman kommun eller landsting/region. Genom behörighet

Läs mer

Registrering i Senior alert

Registrering i Senior alert MANUAL Registrering i Senior alert Förord Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som stödjer ett systematiskt arbetssätt för att förebygga undernäring, fall, trycksår, munhälsa och blåsdysfunktion.

Läs mer

Registrering i Senior alert

Registrering i Senior alert MANUAL Registrering i Senior alert Innehåll Förord... 3 Information i registret... 4 Inloggning till registret... 5 Enhetsöversikt Trycksår-Undernäring-Fall-Munhälsa (TUFM)... 6 Filtrera på namn... 7 Inskrivning

Läs mer

Registrering av blåsdysfunktion i Senior alert

Registrering av blåsdysfunktion i Senior alert MANUAL Registrering av blåsdysfunktion i Senior alert Förord Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som stödjer ett systematiskt arbetssätt för att förebygga undernäring, fall, trycksår, munhälsa

Läs mer

MANUAL RAPPORTER UR SENIOR ALERT

MANUAL RAPPORTER UR SENIOR ALERT MANUAL RAPPORTER UR SENIOR ALERT Senior alerts rapporter ger utdata för olika syften och målgrupper. Rapporterna ger stöd för utvecklingsarbete och överblick för hur det förebyggande arbetssättet fungerar

Läs mer

Punktprevalensmätning Trycksår och Fall.

Punktprevalensmätning Trycksår och Fall. Punktprevalensmätning Trycksår och Fall Antal personer på enheten måste anges. Gå till Administrera och välj Antal personer på enheten. Registrera antal personer som finns på enheten den veckan som punktprevalensmätningen

Läs mer

Vårdprevention - en introduktion för medarbetare på sjukhus

Vårdprevention - en introduktion för medarbetare på sjukhus Vårdprevention - en introduktion för medarbetare på sjukhus Vårdprevention allt hänger ihop Risk för fall Risk för trycksår Risk för undernäring Risk för ohälsa i munnen Äldre inom alla diagnoser, i alla

Läs mer

PLAN Förebyggande arbetssätt att arbeta systematiskt och strukturerat för att förebygga undernäring, trycksår och fall

PLAN Förebyggande arbetssätt att arbeta systematiskt och strukturerat för att förebygga undernäring, trycksår och fall PLAN Förebyggande arbetssätt att arbeta systematiskt och strukturerat för att förebygga undernäring, trycksår och fall Verksamhet Datum 110824 Version 2 Innehåll Vår vision...3 Våra mål...3 Riskbedömning...4

Läs mer

Utvecklingsarbete som grund för vidare forskning

Utvecklingsarbete som grund för vidare forskning Utvecklingsarbete som grund för vidare forskning Anna Trinks, registerhållare Senior alert Qulturum, Region Jönköpings län Många använder Senior alert 272 kommuner 137 privata 15 landsting 9 000 enheter

Läs mer

Version MANUAL. Registrering i Senior alert

Version MANUAL. Registrering i Senior alert MANUAL Registrering i Senior alert Förord Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som stödjer ett systematiskt arbetssätt för att förebygga undernäring, fall och trycksår. Det ger möjlighet till

Läs mer

AVÄ rapport Bättre liv

AVÄ rapport Bättre liv VOHJS mål 2014 God vård i livets slutskede Mått 2014 registreras 70 % eller fler av dödsfallen bland befolkningen i Svenska palliativregistret. I genomsnitt 10 % förbättring har uppnåtts på de tre indikatorerna,

Läs mer

Vårdprevention - en introduktion för medarbetare på sjukhus

Vårdprevention - en introduktion för medarbetare på sjukhus Vårdprevention - en introduktion för medarbetare på sjukhus http://www.youtube.com/watch?v=ahg6qcgo ay4 Hur många passningar gör det vita laget? Det är lätt att missa det du inte letar efter Vårdprevention

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (4) Socialförvaltningen Monica Örmander Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2014-07-11 Socialnämnden Redovisning av resultat från kvalitetsregister En satsning och överenskommelse har

Läs mer

Senior alert Ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg om äldre

Senior alert Ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg om äldre Senior alert Ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg om äldre Susanne Lundblad Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Senior alert en del av Bättre liv för sjuka äldre Lika vård och omsorg

Läs mer

Mäta med Senior alert. Kicki Malmsten

Mäta med Senior alert. Kicki Malmsten Mäta med Senior alert Kicki Malmsten Utvecklingsledare l Senior alert Vi gör det för Lillys skull - Vi vet om jag har några risker för fall, trycksår, undernäring och ohälsa i munnen -Vi gör förebyggande

Läs mer

Leva livet hela livet. Ängelholm 30 november 2016 Maj Rom

Leva livet hela livet. Ängelholm 30 november 2016 Maj Rom Leva livet hela livet Ängelholm 30 november 2016 Maj Rom Möt INGEBORG Aldrig förr har äldre haft möjlighet att leva ett så gott och långt liv som idag Vad är viktigt för sjuka äldre? Trygghet Kunna klara

Läs mer

Senior alert - plan för att arbeta med vårdprevention

Senior alert - plan för att arbeta med vårdprevention (Version 2018-08-24) Senior alert - plan för att arbeta med vårdprevention Verksamhet Datum Sida 2 (17) Innehåll Plan att komma igång med Senior alert 3 Ett preventivt arbetssätt 4 Bakomliggande orsaker

Läs mer

Vårdprevention fall, trycksår, undernäring och ohälsa i munnen

Vårdprevention fall, trycksår, undernäring och ohälsa i munnen Vårdprevention fall, trycksår, undernäring och ohälsa i munnen 2014-10-22 Dennis Nordvall, Pernilla Söderberg, Susanne Lundblad, Eva Timén Statistiker, Utvecklingsledare, Folkhälsoplanerare Simca-metodIKen

Läs mer

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg Det här gör vi ju redan Den verkliga upptäcktsresan består inte av att söka efter nya vyer och platser utan att se det gamla invanda med

Läs mer

Senior alert. nuläge. Kicki Malmsten, Qulturum, Landstinget i Jönköping. www.senioralert.se senioralert@lj.se

Senior alert. nuläge. Kicki Malmsten, Qulturum, Landstinget i Jönköping. www.senioralert.se senioralert@lj.se Senior alert nuläge Kicki Malmsten, Qulturum, Landstinget i Jönköping Bättre liv för sjuka äldre 2010-2014 Prestationsersättning Vårdprevention Teamarbete Resultat Mäta Registrera Kvalitetsregister Punktprevalensmätning

Läs mer

Detta projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden

Detta projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden Hemsjukvårdsdokumentation och Senior Alert Målgrupp sjuksköterska/distriktsköterska samt läkare inom hemsjukvården Stockholms läns sjukvårdsområde(slso) Inom hemsjukvården finns några av våra mest sköra

Läs mer

Folkhälsomyndigheten + Senior alert = Svenska HALT 2015

Folkhälsomyndigheten + Senior alert = Svenska HALT 2015 Folkhälsomyndigheten + Senior alert = Svenska HALT 2015 Kicki Malmsten, utvecklingsledare Senior alert Qulturum, Region Jönköpings län Många använder Senior alert 272 kommuner 137 privata 15 landsting

Läs mer

Senior alert och palliativ vård

Senior alert och palliativ vård Senior alert och palliativ vård 2017-03-14 Anna Trinks Registerhållare, Senior alert Qulturum, Region Jönköpings län Om Senior alert Stödja och utveckla vårdprevention Ett processregister online Blev ett

Läs mer

Riktlinje vårdprevention Fall, trycksår, undernäring, ohälsa i munnen. Slutenvård, Landstinget i Jönköpings län

Riktlinje vårdprevention Fall, trycksår, undernäring, ohälsa i munnen. Slutenvård, Landstinget i Jönköpings län Riktlinje vårdprevention Fall, trycksår, undernäring, ohälsa i munnen Slutenvård, Landstinget i Jönköpings län Säker vård - alla gånger Patientsäkerhet är ett av Landstinget i Jönköpings läns strategiska

Läs mer

PLAN för att komma igång med Senior alert inom hemvården

PLAN för att komma igång med Senior alert inom hemvården PLAN för att komma igång med Senior alert inom hemvården Verksamhet Datum Sida 2 (18) Innehåll Plan att komma igång med Senior alert sid 3 Ett preventivt arbetssätt sid 4 Bakomliggande orsaker sid 7 Förebyggande

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre - team Stockholms län -

Bättre liv för sjuka äldre - team Stockholms län - Välkomna! Kristina Malmsten, Viktoria Loo & Ingrid Liss Senior alert-coacher Vad betyder det? Vad innebär vårdprevention för er? Hur jobbar ni med det idag? Andel med risk för fall, undernäring och trycksår

Läs mer

Redovisning av hälso- och sjukvård per den 30 juni 2017

Redovisning av hälso- och sjukvård per den 30 juni 2017 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-08-31 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00214-1.3.5 Sociala nämndernas förvaltning Ann Östling Epost: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden 2017 Förslag till beslut Äldrenämnden

Läs mer

Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Västra länsdelen mätperiod 2014

Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Västra länsdelen mätperiod 2014 Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Västra länsdelen mätperiod 2014 Riskbedömningar i särskiltboende 90% 2015-01-26 11 av 12 kommuner klarar målet! PPM mätningarna

Läs mer

Trycksår - handlingsplan

Trycksår - handlingsplan Nationella satsningen för ökad patientsäkerhet, indikator 4, 2013 Handlingsplan med mål och förbättringsarbete för att minska andelen trycksår inom Norrbottens läns landsting (NLL). Handlingsplan: NLL;s

Läs mer

PPM trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting 4 oktober 2011

PPM trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting 4 oktober 2011 PPM trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting 4 oktober 2011 Inledning I den nationella satsningen för ökad patientsäkerhet ingår att bekämpa förekomsten av trycksår. Landstinget

Läs mer

Kulturförändring med Senior alert

Kulturförändring med Senior alert Kulturförändring med Senior alert Susanne Lundblad och Maria Johansson Senior alert Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Agneta Bakir, Töreboda kommun Hur går det? Blir det bättre? Zackarias Lundblad

Läs mer

MANUAL kvalitetsregister

MANUAL kvalitetsregister MANUAL kvalitetsregister Mars 0 Förord Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som stödjer ett systematiskt arbetssätt för att förebygga undernäring, fall och trycksår. Det ger möjlighet till

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2016

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2016 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2016 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden SIP- samordnad individuell

Läs mer

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan

Registret ger stöd till ett standardiserat och evidensbaserat arbetssätt som kan Vad är Senior alert? Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister som används inom vården och omsorgen om äldre. Med hjälp av registret kan vården och omsorgen tidigt upptäcka och förebygga trycksår,

Läs mer

Förebyggande arbete. Att förebygga trycksår, undernäring, fallolyckor samt ohälsa i munnen. Socialförvaltningen

Förebyggande arbete. Att förebygga trycksår, undernäring, fallolyckor samt ohälsa i munnen. Socialförvaltningen Socialförvaltningen Förebyggande arbete Att förebygga trycksår, undernäring, fallolyckor samt ohälsa i munnen Ersätter version från 2013-10-28 Monica Örmander, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Nolltolerans mot UNDERNÄRING

Nolltolerans mot UNDERNÄRING En stark röst för seniorerna Kost och Nutrition Nolltolerans mot UNDERNÄRING Den bortglömda folkhälsorisken Diskussions- och faktaunderlag 181001 Ann-Christine Baar ac@baar.se Tel 037082835 11 Nolltolerans

Läs mer

Senior Alert riktlinje för förebyggande arbetssätt inom områdena fall, undernäring, trycksår och ohälsa i munnen

Senior Alert riktlinje för förebyggande arbetssätt inom områdena fall, undernäring, trycksår och ohälsa i munnen Senior Alert riktlinje för förebyggande arbetssätt inom områdena fall, undernäring, trycksår och ohälsa i munnen Dokumenttyp: Riktlinje Giltigt f.r.o.m: 2018-10-10 Befattning: Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Läs mer

Registrera i SveDem manual

Registrera i SveDem manual Registrera i SveDem manual Hemsjukvård med omvårdnadsinsatser INTRODUKTION Denna manual beskriver hur du registrerar i SveDems modul för hemsjukvård med omvårdnadsinsatser. Observera att modulen för hemsjukvård

Läs mer

Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Allmänt... 6 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 6 Vårdgivare... 6 Medicinskt ansvarig

Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Allmänt... 6 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 6 Vårdgivare... 6 Medicinskt ansvarig Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Allmänt... 6 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 6 Vårdgivare... 6 Medicinskt ansvarig sjuksköterska... 7 Verksamhetschef hälso- och sjukvård...

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som 1 Lokal handlingsplan mellan Kommun och Primärvård Område: Datum: Den lokala handlingsplanen är framtagen utifrån den länsgemensamma Det goda livet för de mest sjuka äldre i Västra Götaland. Handlingsplan

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan 2014 Uppsala län Bättre liv för sjuka äldre 2014 Övergripande mål och resultat Det här vill vi uppnå Bilaga Så här mäter vi förbättringar Sammanhållen vård och

Läs mer

En förbättringsresa i Senior alert. Särskilt boende och korttidsboende Umeå Kommun

En förbättringsresa i Senior alert. Särskilt boende och korttidsboende Umeå Kommun En förbättringsresa i Senior alert Särskilt boende och korttidsboende Umeå Kommun En förbättringsresa 2. Mål (Vart ska vi) 3. Resan (Hur gjorde vi) 4. Resultat (Resultat för 2013) 1. Nuläge 2012 (Var startade

Läs mer

Hur kan Palliativregistret vara en hjälp i att styra och leda den palliativa vården?

Hur kan Palliativregistret vara en hjälp i att styra och leda den palliativa vården? Hur kan Palliativregistret vara en hjälp i att styra och leda den palliativa vården? En förbättringsresa i palliativ vård Särskilt boende och korttidsboende Umeå Kommun 2013 Pernilla Blomdal, Verksamhetschef

Läs mer

Hur kommer SeniorAlertregistreringen

Hur kommer SeniorAlertregistreringen Hur kommer SeniorAlertregistreringen patienten tillgodo? Hallands sjukhus Kungsbacka Annsofi Johansson, avdelningschef Vårdavdelningen Hs Kungsbacka Vi fick (ännu) en uppgift; Registrera i Senior Alert!

Läs mer

PLAN webbutbildning för att komma igång med vårdprevention och Senior alert

PLAN webbutbildning för att komma igång med vårdprevention och Senior alert PLAN webbutbildning för att komma igång med vårdprevention och Senior alert Verksamhet Datum Innehåll Innehåll... 1 Förberedelser... 3 Vårt nuläge... 3 Vår vision... 3 Våra mål... 3 Riskbedömning... 5

Läs mer

Rutin för riskbedömning enligt Senior Alert

Rutin för riskbedömning enligt Senior Alert Ansvarig för rutin: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2012-10-22 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan

Länsgemensam ledning i samverkan Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Samordnande äldregrupp- Nyhetsbrev oktober 2018 Fokusområden i Strategi och handlingsplanen för

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan

Länsgemensam ledning i samverkan Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Bildspel Nyhetsbrev Samordnande äldregruppen november 2017 Fokus 2017-2018 God och nära vård Anna

Läs mer

Sammanställning av fallrapporter och läkemedelsavvikelser för tertial

Sammanställning av fallrapporter och läkemedelsavvikelser för tertial Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ann-Britt Mårtensson 0455-304418 ÄN 2018/691 8.2.3 2018-10-29 Sammanställning av fallrapporter och läkemedelsavvikelser för tertial 2 2018.

Läs mer

5 % Journal. primärvård Punktmätning 1 g/år i kommunerna. personer 65 år äldre. Implementera arbetssätt medicinska vårdplaner i verksamheterna

5 % Journal. primärvård Punktmätning 1 g/år i kommunerna. personer 65 år äldre. Implementera arbetssätt medicinska vårdplaner i verksamheterna 1 Indikatorer och Måltal för Skaraborg 2016-2018 Samverkan geriatrik, demens och palliativ vård Dokumentet ska fungera som en vägledning äldrearbetet i Skaraborg. För fokusområden som berör det direkta

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Uppföljning av det systematiska förbättringsarbetet - sammanställning av enkät till förstalinjens chefer Hela länets svar = ca 100 enheter

Läs mer

Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Mätperiod Annika Jansson Projektmedarbetare

Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Mätperiod Annika Jansson Projektmedarbetare Resultat sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre i Örebro län Mätperiod 2014 Annika Jansson Projektmedarbetare Täckningsgrad på SÄBO 2013-10-01 tom 2014-02-28 + 3% - 2% - 2% -12% Vårdprevention

Läs mer

Bättre liv. Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen. FÖr SJUKA Äldre 2014

Bättre liv. Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen. FÖr SJUKA Äldre 2014 KorTVerSIoN AV HANdlINGSPlANeN riktad TIll KoMMUNerNA I KroNoBerGS län Bättre liv Det primära målet med arbetet utifrån handlingsplanen är att uppnå ett bättre liv för de mest sjuka äldre i Kronobergs

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre i Jönköpings län

Bättre liv för sjuka äldre i Jönköpings län Bättre liv för sjuka äldre i Jönköpings län Struktur för ledning och styrning i samverkan Läns-LAKO KOLA-grupp Chefsgrupp Barn och unga Psykiatri och missbruk Äldre Folkhälsa Funktionsnedsättning ehälsa

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera

Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera Senior alert - ett nationellt kvalitetsregister men också ett sätt att tänka och agera Susanne Lundblad, Projektledare Senior alert, Utvecklingsledare Qulturum Landstinget i Jönköpings län Qulturum, Landstinget

Läs mer

Administrera användare i Senior alert

Administrera användare i Senior alert MANUAL Administrera användare i Senior alert Innehåll Olika behörigheter i Senior alert... 3 Regionkoordinator... 3 Lokalkoordinator... 3 Användare... 3 Inloggning till registret... 4 Administrera behörigheter...

Läs mer

Ny person på äldreboende, korttidsplats eller växelvårdsplats

Ny person på äldreboende, korttidsplats eller växelvårdsplats RUTIN FÖR Ny person på äldreboende, korttidsplats eller växelvårdsplats Antaget av Medicinskt ansvarig sjuksköterska Antaget 2018-05-30 Giltighetstid 2020-05-30 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Läs mer

Kap 1.5 Lars har hemtjänst (a)

Kap 1.5 Lars har hemtjänst (a) BERÄTTELSESERIE Kap 1.5 Lars har hemtjänst (a) Hemtjänst - samverkan Senior alert Vid vårdplaneringen på sjukhuset, där även Lars son Anders deltar, kommer Lars överens med kommunens biståndshandläggare

Läs mer

Måluppfyllelse, per verksamhet, för hälso- och sjukvården i Sollentuna kommun 2017

Måluppfyllelse, per verksamhet, för hälso- och sjukvården i Sollentuna kommun 2017 Namn verksamhet Förbättringsområde och/eller övergripande mål från HSL rapport Tors backe Alla verksamheter ska nå upp till minsta målvärde gällande registrering i Senior Alert Verksamhetens mätbara mål

Läs mer

Årsrapport Senior alert

Årsrapport Senior alert Årsrapport 2017 Senior alert Nationellt Kvalitetsregister för Vårdprevention Senior alert Senior alert är ett nationellt kvalitetsregister för vård- och omsorg för äldre personer med fokus på vårdprevention

Läs mer

Nationella kvalitetsregister år 2016 rapport

Nationella kvalitetsregister år 2016 rapport Vård- och omsorgsförvaltningen Tjänsteskrivelse 1 (6) Vård-och omsorgsförvaltningen, kvalitetsenheten Elisabeth Fagerström/Linda Svensson 046-35 55 58/35 64 55 elisabeth.fagerstrom@lund.se/linda.svensson@lund.se

Läs mer

År Patientsäkerhetsberättelse enligt Patientsäkerhetslagen (2012:659) för Olovslunds Äldreboende. Roya Fard. Olovslunds Äldreboende

År Patientsäkerhetsberättelse enligt Patientsäkerhetslagen (2012:659) för Olovslunds Äldreboende. Roya Fard. Olovslunds Äldreboende 2019-02-05 1 (5) Olovslunds Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse enligt Patientsäkerhetslagen (2012:659) för Olovslunds Äldreboende År 2018 2019-02-05 Roya Fard Olovslunds Äldreboende Socialförvaltningen

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Riktlinje för vårdpreventivt arbete med stöd av Senior alert

Riktlinje för vårdpreventivt arbete med stöd av Senior alert Socialtjänsten HSL Kvalitetsregister Upprättad: 2011-11-25 Reviderad: 2012-10-25 Reviderad: 2014-11-19 Riktlinje för vårdpreventivt arbete med stöd av Senior alert Socialtjänstens ledningsgrupp fattade

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Samordnande äldregrupp- Nyhetsbrev maj

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Samordnande äldregrupp- Nyhetsbrev maj Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Samordnande äldregrupp- Nyhetsbrev maj 2019 Möten och utbildningar Samordnande äldregrupp 2019

Läs mer

Redovisning av hälso- och sjukvård

Redovisning av hälso- och sjukvård TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-01-29 Sida 1 (1) Diarienr IFN 2018/00859-1.3.5 Individ- och familjeförvaltningen Ann Östling Epost: ann.ostling@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Redovisning

Läs mer

Vårdprevention för att främja äldres munhälsa

Vårdprevention för att främja äldres munhälsa Vårdprevention för att främja äldres munhälsa Tandhygienist Charlott Karlsson Käkkirurgiska Kliniken Länssjukhuset Ryhov Odontologiska Institutionen Jönköping Innehåll Vårdprevention och ROAG-bedömning

Läs mer

Manual för SveDems Publika rapport

Manual för SveDems Publika rapport Manual för SveDems Publika rapport Denna manual förklarar hur man använder SveDems publika rapport. Den publika rapporten ger information om antalet grund- och uppföljningsregistreringar samt några av

Läs mer

5.7 MÅLOMRÅDE TRYGGHET OCH SÄKERHET. Övergripande mål. 1. Växjö kommun ska upplevas som trygg och säker. Verksamhetsmål för god ekonomisk hushållning

5.7 MÅLOMRÅDE TRYGGHET OCH SÄKERHET. Övergripande mål. 1. Växjö kommun ska upplevas som trygg och säker. Verksamhetsmål för god ekonomisk hushållning 5.7 MÅLOMRÅDE TRYGGHET OCH SÄKERHET Övergripande mål 1. Växjö kommun ska upplevas som trygg och säker. Verksamhetsmål för god ekonomisk hushållning Andelen medborgare som känner sig trygga ska öka. Antalet

Läs mer

Senior alerts journalintegrationer Framtagande av dokumentation

Senior alerts journalintegrationer Framtagande av dokumentation Senior alerts journalintegrationer Framtagande av dokumentation Anna Trinks Teamet för förbättringsarbetet Anna Trinks, registerhållare Senior alert Kicki Malmsten, registerutvecklare Senior alert Anette

Läs mer

Registrera i SveDem SÄBO- manual

Registrera i SveDem SÄBO- manual Registrera i SveDem SÄBO- manual INTRODUKTION TILL REGISTRERING I SÄBO-FORMULÄRET I SveDem registreras personen vid diagnos av diagnossättande enhet, oftast en vårdcentral eller minnesmottagning på specialistklinik.

Läs mer

Äldresatsningen i Göteborgsområdet.

Äldresatsningen i Göteborgsområdet. Västra Götalandsregionen Resultattavlor Äldresatsningen i Göteborgsområdet 1 oktober till 30 september Uppdaterad -11-26 www.samverkanstorget. I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen, Göteborgs

Läs mer

Registrera i SveDem SÄBO- manual

Registrera i SveDem SÄBO- manual Registrera i SveDem SÄBO- manual INTRODUKTION TILL REGISTRERING I SÄBO-FORMULÄRET I SveDem registreras personen vid diagnos av diagnossättande enhet, oftast en vårdcentral eller minnesmottagning på specialistklinik.

Läs mer

PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE. Slutrapport för förbättringsarbete

PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE. Slutrapport för förbättringsarbete PREVENTIVT ARBETSSÄTT MED SENIOR ALERT SOM KVALITETSINDIKATOR BÄTTRE LIV FÖR SJUKA ÄLDRE Slutrapport för förbättringsarbete Sammanhållen vård och omsorg Härjedalen 2013-10-01 Bakgrund/problembeskrivning

Läs mer

Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Resultaten för indikatorerna

Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Resultaten för indikatorerna Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland Resultaten för indikatorerna Resultaten för indikatorerna I detta bildspel redovisas resultaten för indikatorerna i handlingsplanen Det goda livet

Läs mer

Senior alert. Ett nationellt kvalitetsregister för äldres vård och omsorg. Så här kan din organisation gå med

Senior alert. Ett nationellt kvalitetsregister för äldres vård och omsorg. Så här kan din organisation gå med Senior alert Ett nationellt kvalitetsregister för äldres vård och omsorg Så här kan din organisation gå med Vad är Senior alert? Processinriktat register som följer systematiska arbetssätt med att förebygga

Läs mer

HISTORIK. MOA skapades av Landstinget i Jönköpings län och användes fram till och med mars 2008

HISTORIK. MOA skapades av Landstinget i Jönköpings län och användes fram till och med mars 2008 HISTORIK MOA skapades av Landstinget i Jönköpings län och användes fram till och med mars 2008 Senior alert som register påbörjades den 1 april samma år som ett nationellt och webbaserat register. Vid

Läs mer

Instruktion för Behörighetsbeställningen

Instruktion för Behörighetsbeställningen VGR IT Instruktion för Behörighetsbeställningen Innehåll Adress och inloggning till Behörighetsbeställningen... 1 Säker identifiering Välj certifikat... 1 Säker identifiering Ange Säkerhetskod... 2 Sök

Läs mer

Administrativ manual RiksSvikt 3.7.0

Administrativ manual RiksSvikt 3.7.0 Administrativ manual RiksSvikt 3.7.0 Reviderad 2014-05-14 www.rikssvikt.se Innehållsförteckning Startsida...2 Aktivera e-tjänstekort...2 Inloggning...3 Administrera min profil...5 Skapa ny användare...5

Läs mer

Manual. Registrera i Kvalitetsregister PsykosR

Manual. Registrera i Kvalitetsregister PsykosR Manual Registrera i Kvalitetsregister PsykosR 2017-09-20 Innan du börjar Förutsättningar For att logga in behöver du: Ett giltigt SITHS-kort (Tjänste-ID) En dator med kortläsare Vara upplagd som användare/rapportör

Läs mer

Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Resultat för indikatorerna

Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Resultat för indikatorerna Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland Resultat för indikatorerna Uppföljning indikatorer 2016 I detta bildspel redovisas en uppföljning av indikatorerna i handlingsplanen Det goda livet

Läs mer

Mätbara mål, per verksamhet, för hälso- och sjukvåden i Sollentuna kommun 2017

Mätbara mål, per verksamhet, för hälso- och sjukvåden i Sollentuna kommun 2017 Namn verksamhet Förbättringsområde och/eller övergripande mål från HSL rapport Tors backe Alla verksamheter ska nå upp till minsta målvärde gällande registrering i Senior Alert Verksamhetens mätbara mål

Läs mer

Från enhetens startsida i Senior alert nås HALT-modulen via klick här. Informationsrutan visas första dagen av mätperiod. Sid

Från enhetens startsida i Senior alert nås HALT-modulen via klick här. Informationsrutan visas första dagen av mätperiod. Sid Fallövningar Från enhetens startsida i Senior alert nås HALT-modulen via klick här. Informationsrutan visas första dagen av mätperiod. Sid. Enheten Vitsippan Dagen för HALT-mätning 20 sängplatser tillgängliga

Läs mer

Trygga äldre i Norrbotten - ett gemensamt ansvar. Handlingsplan

Trygga äldre i Norrbotten - ett gemensamt ansvar. Handlingsplan Trygga äldre i Norrbotten - ett gemensamt ansvar Handlingsplan Äldresatsningen i Norrbotten: nllplus.se/battreliv Grundläggande information Bakgrund: årliga överenskommelser staten SKL 2013 fokus på Sammanhållen

Läs mer

Vårdprevention Lätt att göra rätt

Vårdprevention Lätt att göra rätt Vårdprevention Lätt att göra rätt Landstinget i Jönköpings län Jag vill inte ha trycksår, bli undernärd eller falla! Hälsningar Folke Andelen äldre patienter ökar kontinuerligt Uppkomst av trycksår, fall

Läs mer

Genomgång av metod och inmatning av data

Genomgång av metod och inmatning av data Hur utför jag en mätning? Genomgång av metod och inmatning av data Tomas Söderblom, Utredare Enheten för övervakning och samordning Fanny Bergman, Utredare Enheten för antibiotika och vårdhygien Förberedelser

Läs mer

MOBIL KASSA FÖR ENHETER MED VÅRDPERIODSREGISTRERING I TAKECARE

MOBIL KASSA FÖR ENHETER MED VÅRDPERIODSREGISTRERING I TAKECARE MOBIL KASSA FÖR ENHETER MED VÅRDPERIODSREGISTRERING I TAKECARE 1 ALLMÄNT OM BESÖKSREGISTRERING I MOBIL KLINIK... 3 ALLMÄNT OM MOBIL KASSA... 3 REGISTRERING I MOBIL KASSA... 3 BESÖKSREGISTRERING, STEG 1,2,3...

Läs mer

Förebyggande arbete kring brukaren

Förebyggande arbete kring brukaren Förebyggande arbete kring brukaren Riskbedömningar HSL. Riskinventering SoL och LSS Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig MAS och SAS Skribent MAS och SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård-

Läs mer

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Revision Antal sidor Manual Smittskydd Värmland 5 6. Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m.

Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Revision Antal sidor Manual Smittskydd Värmland 5 6. Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Manual 5 6 Svevac Lathund Innehåll Kontakt... 1 Logga in... 2 Byte av lösenord... 2 SÖK-funktion... 2 Ny person... 3 Regler vid uppdatering vid person-, samordnings- och reservnummer... 3 Samtycke... 3

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta:

Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta: Prestationsmål 2013 Årligen kommer nya prestationsmål från SKL och Socialdepartementet. För mätperioden 1/9-2012 till 30/9 2013 gäller detta: Optimal läkemedelsbehandling: Minskning av olämpliga läkemedel

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Nutritionsdagen 2015

Nutritionsdagen 2015 Nutritionsdagen 2015 Agneta Andersson Sveriges Kommuner och Landsting agneta.andersson@skl.se Nutritionsdagen 5 maj i Umeå Föreskrift om förebyggande av och behandling vid undernäring Vad svarade SKL:

Läs mer

PPM-trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting Vecka

PPM-trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting Vecka PPM-trycksår Punktprevalensmätning av trycksår Norrbottens läns landsting Vecka 40 2013 1 Trycksår är ett problem inom vården och orsakar ett stort lidande för patienten, ökat arbete för medarbetare och

Läs mer

LATHUND Sjukskrivningsstatistik från Inera för Landstinget i Kalmar län

LATHUND Sjukskrivningsstatistik från Inera för Landstinget i Kalmar län LATHUND Sjukskrivningsstatistik från Inera för Landstinget i Kalmar län Sjukskrivningsstatistik för intyg utfärdade inom landstinget (inklusive privata enheter inom hälsoval) finns nu att hämta från Ineras

Läs mer