Anteckningar. Nätverket för barn-och elevhälsan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar. Nätverket för barn-och elevhälsan"

Transkript

1 Anteckningar NÄRVARANDE Elisabeth Westin, Lerum Sara Dahlin, Alingsås Gunilla Cederberg, Härryda Maria Eriksson, Kungsbacka Christer Hagman, Kungsbacka Catharina Gustafsson Bengtsson, Kungälv Håkan Stenhede, Lerum Ingela Andersson, Lerum Maria Andergården, Mölndal Karin Norlin, Partille Pernilla Lundmark, Stenungsund Anna Bondemark, Öckerö Bertil Löfdahl, Specialpedagogiska Skolmyndigheten Stina Lindskog, GR EJ NÄRVARANDE Linda Hoffberg, Ale Leif Gardtman, Lilla Edet Anna Orvefors, Tjörn 1. Välkomna Ordförande Elisabeth Westin hälsar välkomna och öppnar mötet. Pernilla Lundmark ersätter Anna Sandell, Stenungsunds kommun och hälsas välkommen. Anna Orvefors ersätter Susanne Petterson, Tjörns kommun men kan tyvärr inte närvara. Representanter från Göteborg kommer fastställs längre fram, sekreterare för UC Theresa Björnström ser över representation från Göteborg för alla berörda nätverk. 2. Tillgänglighet och lärmiljöer vid om- och nybyggnation Mötets tema presenteras av Maria Eriksson, Kungsbacka kommun och Bertil Löfdahl, SPSM. Syftet är att fundera kring hur elevhälsoteamen kan bli mer involverade i hela processen vid om- och nybyggnation. Presentationen inleds med att gruppen enskilt får fundera och svara på följande frågor: 1 (6)

2 Beskriv erfarenheter av att involvera EHT i processen vid om-och nybyggnation. Beskriv erfarenheter av att inte involvera EHT I processen vid om-och nybyggnation. Svaren visas i realtid för hela gruppen och diskussioner följer, vilka Maria styr. I diskussionen framkommer att skolpersonal ofta är delaktiga under delar av processen vid om- och nybyggnation, men i vissa fall är det problematiskt att tänka nytt. En upplevelse är att en personalgrupp ville flytta in den gamla skolan i den nya. Omvärldsbevakning lyfts som en viktig faktor, någon upplever att förskolan varit bättre på det än när gymnasieskolor byggts. Även elevperspektivet lyfts som viktigt att få med i samband med om-och nybyggnation. Exempelvis utformning och placering av väntrum till kurator och skolsköterska samt placering av lärarrummet. En upplevelse är att det skapas meningsskiljaktigheter mellan olika referensgrupper, exempelvis lärare, elevhälsopersonal och fack. Det konstateras att det då är viktigt att tänka utifrån elevernas behov. Har eleverna en bra lärmiljö, blir också arbetsmiljön bra för skolpersonalen. Vad som skrivs i en upphandling blir avgörande för utfallet av en om- och nybyggnation, trots att skolpersonal och elever varit involverade i processen skrivs ofta ord som transparent, ljus och flexibilitet in som önskvärda i upphandlingen trots att en sådan miljö inte alltid gynnar alla elever. Det konstateras att mycket av tänket kring om-och nybyggnation går i cykler, exempelvis ljusa ytor och glasväggar som troligtvis initialt introducerades som en motvikt mot det tidigare stängda klassrummet med liten insyn. Nu lyfts rum och lärmiljöer som ska passa alla elever som viktigt, där glasväggar med insyn exempelvis kan innebära ett störningsmoment. Det lyfts som viktigt att ta tillvara på elevhälsopersonalens kompetenser, det finns ofta små enkla lösningar för många behov för att skapa en tillgänglig lärmiljö från början. Det är många gånger svårare att ändra på i efterhand. Efter diskussionen presenterar Bertil Löfdahl SPSM:s material om tillgänglig lärmiljö och tillgänglighetsmodellen. Genom en pyramid synliggörs vinsten med att arbeta för en tillgänglig lärmiljö samt relationen till extra anpassningar och särskilt stöd. Också tillgänglighetsmodellen utgörs av en pyramid, vilken utgår från förutsättningar för lärande. Varje hörn av pyramiden består av komponenter som skapar förutsättningar för lärande, det är social miljö, pedagogisk miljö och fysisk miljö. I diskussionen om om- och nybyggnation är 2 (6)

3 det främst den fysiska miljön som åsyftas, vilken utgörs av ljudmiljö, visuell miljö, luftmiljö och utemiljö. Maria presenterar Kungsbackas koncept för utbildningslokaler, vilket berör förskoleklass och grundskola, men inte gymnasieskola eftersom dessa tillhör två olika förvaltningar i Kungsbacka kommun. Syfte med planen är att föreslå metoder för planering och visa lösningar i konceptform på skolor och förskolor. Genom detta ska flera fördelar uppnås i kommande projekt, såsom enhetligare lösningar och enhetlig kvalitetsnivå samt anpassningsbara lokaler för många verksamhetsidéer. Även tydligare och snabbare processer i tidigt projektskede förväntas ske, tillsammans med tids- och kostnadsbesparing. Konceptets mål är största möjliga verksamhetsnytta, lokal- och kostnadseffektivitet samt kreativa och flexibla lärmiljöer. Med konceptet förkortas handlingstiden för planering av om- och nybyggnation, arbetet utgår från en vetenskaplig grund tillsammans med läroplan, barnkonventionen och barnperspektiv. Under presentationen besvarar Maria frågor, exempelvis hur inköp ser ut för enheterna i Kungsbacka. Rektor lägger där in ett önskemål till enhetschefen, där rektor behöver specificera vad de behöver och varför för att skapa olika lärmiljöer. Det finns en investeringsbudget för varje område i Kungsbacka, som enhetschefen ansvarar för. Maria lyfter att det är viktigt att fundera på vad lokalerna kan användas till efter skoldagen. En efterföljande diskussion berör hur stora enheter som bör byggas för att underlätta vid tjänstefördelning. I Kungsbacka ska nya enheter med F- åk 3 inrymma minst 300 elever, enheter med åk 4-9 minst 540 elever. Tankar lyfts kring hur en F- åk 3 enhet med så många yngre elever till frukost exempelvis fungerar i praktiken. En tanke lyfts, där det finns en tro på att bygga stora F-åk 9 skolor, eftersom det då finns möjlighet att omorganisera inom verksamheten. Även utomhusmiljön lyfts i diskussionen, där det finns riktlinjer för hur stora skolgårdarna ska vara. Återigen lyfts att förskolan använder utemiljön på ett mer effektivt sätt och mer generellt, än skolor för äldre elever. Det blir en skillnad för eleverna när de går från förskolan till skolan i den upplevda utomhusmiljön. Diskussion följer utifrån de aspekterna som i SPSM:s material utgör den fysiska miljön på enheterna; Ljudmiljön, Visuell miljö, Luftmiljö, Utomhusmiljö. Deltagarna svarar på frågan Vad kan elevhälsoteamens samlade kompetens bidra med ur ett förebyggande och hälsofrämjande perspektiv? 3 (6)

4 Ljudmiljö Ljudmiljön benämns som viktig, en del i elevernas studiero. Ljudutjämningssystem lyfts som en möjlighet att skapa en bättre ljudmiljö. Även en restriktion kring att vid inköp endast ges möjlighet att köpa sådant som är ljuddämpat. Gruppen menar att involvera elevhälsoteamet i det strategiska arbetet innebär att arbetet kring ljudmiljön blir förebyggande och främjande. Det är ofta små medel som för skillnad för ljudmiljön, så som små ploppar till byrålådor, eller en matta längst ned i legolådan. Även ljudmiljön utomhus lyfts, där det är viktigt med träd och buskage för att dämpa ljudet. Det konstateras att, så fort det blir högt i tak i exempelvis matsal eller idrottshallar blir det problematiskt att ljudisolera. Visuell miljö Den visuella miljön benämns som en synvänlig miljö, men också en kommunikativ miljö. Hur den miljön kan utformas bör specialpedagoger bidra till. Bildstöd ger en kommunikativ miljö, bildstödet ska se lika ut mellan olika verksamheten inom skolan för att inte skapa förvirring. Visuellt buller lyfts som en negativ aspekt, det är viktigt att fundera kring belysning, nyttjande av färger (matta eller glansiga) och möjlighet till solskydd. Elevernas teckningar lyfts i samband med diskussionen om visuellt buller hur kan en tänka kring dem? Vid nybyggnation finns på förhand angivna platser för var elevernas teckningar kan sättas upp, på lister exempelvis. En utmaning lyfts i att skolpersonal inte kan mycket om byggnation. Däremot är skolpersonalen specialister på skola och vet vad eleverna behöver, skolpersonalen kan därmed ställa bra frågor till de som bygger göra en konsekvensanalys. Att flöja upp en nybyggnation lyfts också som viktig, vad har gått bra respektive dåligt? Luftmiljö Det konstateras att finns inte god luft att tillgå, blir det kämpigt för alla i lokalerna. Här kan elevhälsoteamen inte bidra med mer än att tillse att de som hanterar luftmiljön vet hur många barn som vistas i rummen. Utemiljö Det är hälsofrämjande att röra på sig, det behöver finnas utrymme och möjlighet för eleverna att göra det. Samtidigt lyfts exempelvis fotbollsplanen som en plats som inte alltid är välkomnande för alla elever. En lösninga är multiplaner, där flera olika aktiviteter ges utrymme och där pedagoger har möjlighet till bättre uppsyn. 4 (6)

5 Diskussioner förs kring hur utemiljöer erbjuds rullstolsburna elever. Vilken möjlighet finns att se himmel? Finns buskar och träd? Vilka typer av träd planteras, hur tas hänsyn till allergier? Att kunna gå ut om det blir för varm i lokalerna lyfts, men vad behövs då? Att ha dämpade ljudmiljöer även ute, med exempelvis mattor är ett sätt att skapa lärmiljöer ute också. För att skapa en trygg utomhusmiljö ges förslaget att låta skolpsykologer observera eleverna på skolgården. Iakttagelser kan sedan presenteras för lärarlaget, få får alla upp ögonen för riskmiljöer. Temapasset avslutas med att gruppen får svara på vad de tar med sig tillbaka till hemkommunen. Representant från Alingsås, Stenungssund och Mölndal ska läsa igenom Kungsbackas koncept och ta den vidare, vad görs och vad kan förändras? Även representant från SPSM ser möjligheten att sprida ett gott exempel vidare. Representant från Öckerö tar med sig SPSM:s värderingsverktyg och funderar kring hur de kan fördjupa sig i det framöver. Representant från Härryda planerar se över hur arbetsgången ser ut vid beställning av möbler, kanske införa en pedagogisk idé vid beställning? I Lerum där alla skolformer går under en förvaltning ses en möjlighet att ta fram en plan likt Kungsbackas koncept för hela kommunen för att undvika att uppfinna hjulet igen. 3. Avstämning resursskolor och inkludering Från föregående möte beslutades att följa tankar och insatser kopplat till resursskolor och inkludering. Vad händer i kommunerna kopplat till resursskola och inkludering? I Lerum ligger förslag på att starta en resursskola för barn med autism. Härryda var på väg att öppna en resursskola, men fastnade i hur en gränsdragning ska göras. Vilka ska erbjudas plats? Härryda har valt att ha kvar SU-grupper istället för resursskola även om det är tydligt att de två inte får sammanblandas. Även Kungälv har valt att inte ha resursskolor, där finns istället en fysisk annan plats än skolan, men som rektorn ansvarar över. De arbetar med ett 8- veckorskoncept, fast personal finns på plats. I Stenungssund finns kommungemensamma SU-grupper, där de försöker grupper utifrån olika behov samt SU-grupper på skolorna. Även i Alingsås finns kommungemensamma SU-grupper, där det finns en plan på att ha en enhetschef för grupperna för samordning. De har även SU-grupper på skolorna. 5 (6)

6 Avslutningsvis ges av Gunilla Cederberg, Härryda, ett tips om inspiration önskas Landstinget Sörmlands skola Dammsdal. 4. Ventilen (övriga frågor) Erbjudande om deltagande i gratis föreläsning om suicidprevention lyfts, utskrivna inbjudningar delas ut av sekreterare Stina Lindskog. Håkan Sernhede, Lerum lyfter frågan om att kartlägga elever i behov av extra stöd i kommunen genom olika mallar. Görs det i andra kommuner? I så fall hur? Syftet är att bli ännu bättre på att veta hur läget i kommunen ser ut och för att strategiskt se framåt. I dagsläget genomför ingen av kommunerna sådana kartläggningar, samtliga ställer sig frågande utifrån GDPR. 5. Sammansättning av arbetsgrupp kommande möte 16 november är nästa möte, temat för mötet är Digitala hjälpmedel som kan stötta i frånvaro/närvaroarbetet. Svårt att sätta samman en arbetsgrupp, sekreterare och ordförande tar den bollen vidare. Förslag på Härryda, de kanske har någon personal som kan stötta upp? I Kungsbacka används robotar, kanske någon därifrån kan komma? Ett annat alternativ är att nästa möte utgörs av en delakonferens, där samtliga i gruppen tar med sig något de gjort sedan sist som är av intresse för gruppen. 6. Avslut Antecknat av: Stina Lindskog Sekreterare GR 6 (6)

Nätverket för elevhälsa Göteborg 5 februari 2018

Nätverket för elevhälsa Göteborg 5 februari 2018 Nätverket för elevhälsa Göteborg 5 februari 2018 Anteckningar Tid: måndag 5 februari, kl. 08.30-13.00 (inklusive lunch) Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Närvarande Elisabeth Westin, ordförande Sarah Dalin,

Läs mer

Ordförande Elisabeth Westin inleder mötet med att hälsa välkomna. Anna Orvefors från Tjörns kommun är ny ledamot, alla i gruppen presenterar sig.

Ordförande Elisabeth Westin inleder mötet med att hälsa välkomna. Anna Orvefors från Tjörns kommun är ny ledamot, alla i gruppen presenterar sig. Anteckningar NÄRVARANDE Elisabeth Westin, Lerum, ordförande Linda Hoffberg, Ale Gunilla Cederberg, Härryda Håkan Stenhede, Lerum Leif Gardtman, Lilla Edet Maria Andergården, Mölndal Karin Norlin, Partille

Läs mer

Nätverket för barn-och elevhälsa Göteborg 11 december 2017

Nätverket för barn-och elevhälsa Göteborg 11 december 2017 Nätverket för barn-och elevhälsa Göteborg 11 december 2017 Anteckningar Tid: måndag 11 december, kl. 09.00-15.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Närvarande Elisabeth Westin, ordförande Sarah Dalin, Alingsås

Läs mer

Nätverket för elevhälsa Göteborg 12 april 2018

Nätverket för elevhälsa Göteborg 12 april 2018 Nätverket för elevhälsa Göteborg 12 april 2018 Anteckningar Tid: torsdag 12 april, kl. 08.30-13.00 (inklusive lunch) Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Närvarande Elisabeth Westin, ordförande Sarah Dalin,

Läs mer

Nätverksrapport för Förskolenätverket

Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverkets syfte och uppdrag Nätverkets representanter har strategiska ledaruppdrag. Ledamotskapet är personligt och nätverkets syften är att; - Initiera regiongemensamma

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2018

Samtliga månadsanställda jan apr 2018 208 jan apr 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 7,6 7,8 6, Ale 8, 8,3 8,7 6, Härryda 7,5 8,5 8,8 6,2 Partille 7,8 8,5 9,6 3,6 Mölndal 7,7 8,7 9,0 6,4 Alingsås 8, 8,7 8,9 6, Stenungsund 7,7 8,8

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan aug 2018

Samtliga månadsanställda jan aug 2018 208 jan aug jan aug 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 6,3 6,4 6,5 5,2 Ale 8, 7,9 6,8 7, 5,3 Härryda 7,5 7,3 7,3 7,6 5,2 Stenungsund 7,7 7,6 7,3 7,5 6, Alingsås 8, 7,3 7,6 4, Partille 7,8 7,8

Läs mer

Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg

Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg Datum: 180221 Tid: kl. 13.00-16.00 Plats: GR, Rum 7 (entréplan) Deltog Cecilia M, Öckerö Monica, Tjörn Daniel, Göteborg Åsa, Kungsbacka

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2017

Samtliga månadsanställda jan apr 2017 207 206 jan apr 207 Kommentar: Månadsanställda avser och anställda med tidsbegränsad anställning längre än 3 månader (men exkluderar timavlönade). Tjörns resultat 206 inkluderar timavlönade. 2 Partilles

Läs mer

1. Skolbibliotek Julia Karlsson, skolbibliotikarie Rävlandaskolan, Härryda

1. Skolbibliotek Julia Karlsson, skolbibliotikarie Rävlandaskolan, Härryda Anteckningar NÄRVARANDE Åsa Holmstrand, Alingsås Elin Svensson, Alingsås Jonas Österberg, Göteborg Fredrik Johansen, Göteborg Rickard Callenmyr, Göteborg Elin Rosén, Härryda Nina Silfverblad, Kungälv Christian

Läs mer

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun

Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun Barn- och Elevhälsoarbete i Timrå kommun 1. Elevhälsa och barn- och elevhälsoarbete 2 2. Allmänt om förskolans barnhälsoarbete 4 3. Allmänt om grundskolans och gymnasiets elevhälsoarbete. 5 Detta dokument

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan aug 2017

Samtliga månadsanställda jan aug 2017 207 206 jan aug 207 Kommentar: Månadsanställda avser och anställda med tidsbegränsad anställning (dvs. exkluderar timavlönade). Tjörns resultat 206 inkluderar timavlönade. 2 Partilles resultat inkluderar

Läs mer

Anteckningar från möte i Förskolenätverket

Anteckningar från möte i Förskolenätverket ANTECKNINGAR Förskolenätverket Onsdag 2015-12-02 Anteckningar från möte i Förskolenätverket Tid: Onsdag 2 december 2015 kl. 13.00-16.00 Plats: Villa Odinslund, Göteborg Närvarande Maria Andersson, Ordförande

Läs mer

Anteckningar. Utbildningschefsnätverket

Anteckningar. Utbildningschefsnätverket Anteckningar NÄRVARANDE Elisabeth Westin, Lerum (för & grund, gymn & vux), ordförande Åsa Ericson, Ale (för & grund, gymn & vux) Åsa Holmstrand, Alingsås (gymn & vux) Elisabet Nord, Göteborg (förskola)

Läs mer

Kartläggning över kommunernas uppföljning av gymnasie- och gymnasiesärelever på externa gymnasieskolor

Kartläggning över kommunernas uppföljning av gymnasie- och gymnasiesärelever på externa gymnasieskolor Kartläggning över kommunernas uppföljning av gymnasie- och gymnasiesärelever på externa gymnasieskolor GRAA-gruppen Sammanställt av John Nelander, GR U 2016-11-30 Skollagen När en elev börjar eller slutar

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN

ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN 2016-03-11 ELEVHÄLSOPLAN I FÄRGELANDA KOMMUN Elevhälsoplan Begreppet elevhälsa införs i skolförfattningarna i och med skollagen (SFS 2010:800). För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ

Policy. för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Policy för barn- och elevhälsa MÖLNLYCKE LANDVETTER HÄRRYDA HINDÅS RÄVLANDA HÄLLINGSJÖ Detta dokument har tagits fram för att beskriva arbetet med att stödja alla barn och elever i Härryda kommun i deras

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: Fredagen 3 dec, 2004, kl 08.30-14.00 Plats: GR-Huset, Göteborg, Rum 135 Deltagare Raymond Vaske, Stenungsund (gymn & vux), Ordförande Torbjörn Eliason, Lerum

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: fredagen den 2 september, kl 08.00 12.00 Plats: Nohlgården Höger, Aspenäs Lerum Deltagare Cecilia Knutsson, Alingsås (för & grund), Ordförande Peter Johansson,

Läs mer

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid 06 07 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,4 6,5 6,6 5,0 Lilla Edet 7,3 7,4 8, 4,9 Tjörn 6,8 7,4 7,6 6, Härryda 7,7 7,5 7,6 6,4 Mölndal 7,7 7,7 7,9 5,9

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund

Göteborgsregionens kommunalförbund Rapport om Skolekonomnätverkets verksamhet maj 2014 maj 2016 Syfte/uppdrag: Nätverkens representanter har strategiska ledaruppdrag. Ledamotskapet är personligt och nätverkets syften är att; - initiera

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: fredagen den 2 december, kl. 08.30 14.30 Plats: Burgården, lokal Carmen Deltagare Cecilia Knutsson, Alingsås (för & grund), Ordförande Maria Lissmatz, Kungälv

Läs mer

Brukarundersökning 2016, årskurs 8

Brukarundersökning 2016, årskurs 8 , årskurs 8 Brukarundersökningen genomförs årligen via en digital enkät i Härryda kommun och Göteborgsregionens övriga kommuner. Enkäten besvaras av vårdnadshavare och elever i årskurs 2, 5 och 8 på alla

Läs mer

Brukarundersökning 2013, årskurs 8

Brukarundersökning 2013, årskurs 8 Brukarundersökningen är en digital enkät som genomförs i Härryda kommun och i Göteborgsregionens övriga kommuner. Enkäten skickades ut till vårdnadshavare och elever i årskurs 2, 5 och 8 på alla grundskolor

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen, gymnasietema

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen, gymnasietema Anteckningar från Utbildningschefsgruppen, gymnasietema Tid: Fredag 16 april, 2010, kl 8.30-12.00 Plats: GR, Rum 255 Deltagare Jan Magnusson, Öckerö, Ordförande Margaretha Wåhlin, Ale Peter Johansson,

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket Vuxenutbildningsnätverket Alingsås 22 april 2015 Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket Tid: Onsdag 22 april, 2015, 08.30-11.30 Plats: Utbildningens Hus, Rum Stora Telebild, Östra Ringgatan

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: fredag 5 mars 2010, kl 08.30-14.30 Plats: GR, lokal 135 Deltagare Mona Tolf, Lilla Edet (för & grund, gymn & vux), Ordförande Jan Magnusson, Öckerö (för &

Läs mer

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Introduktionsprogramsgruppen Gymnasieantagningen 2016-09-29 Kartläggning av

Läs mer

HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA

HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA Ett helt paket för ökad tillgänglighet Det här är handledningen till Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning förskola och

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2013-11-29 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag 29 november 2013, klockan 08.30-12.00 Plats: GR, Rum Vinga (135) Deltagare Bengt Randén, Partille

Läs mer

Brukarundersökning 2015, årskurs 2

Brukarundersökning 2015, årskurs 2 , årskurs 2 Brukarundersökningen är en digital enkät som genomförs varje år i i Göteborgsregionens övriga kommuner. Enkäten skickades ut till vårdnadshavare elever i årskurs 2, 5 8 på alla grundskolor

Läs mer

HANDLINGSPLAN Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA

HANDLINGSPLAN Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA HANDLINGSPLAN Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA Ett helt paket för ökad tillgänglighet Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning förskola och skola från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Läs mer

HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA

HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA Ett helt paket för ökad tillgänglighet Det här är handledningen till Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning förskola och

Läs mer

Reservantagningen 2019

Reservantagningen 2019 Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-09-06 Reservantagningen Reservantagningen är den antagning som genomförs efter slutantagningen då lediga platser som uppkommit under sommaren tillsätts

Läs mer

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Introduktionsprogramsgruppen Gymnasieantagningen 2016-09-29 Kartläggning av

Läs mer

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun

Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Övergripande riktlinjer och rutiner för elevhälsoarbetet i Hedemora kommun Hedemora 2013-07-29 Hedemora kommun Utbildningsförvaltningen 1 Gemensamma riktlinjer för alla kommunalt drivna skolor Dessa riktlinjer

Läs mer

Backegårdsskolan - Förskoleklass - Göteborgs Stad

Backegårdsskolan - Förskoleklass - Göteborgs Stad Backegårdsskolan - Förskoleklass - Göteborgs Stad Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: Fredagen 24 september, kl 8.30-12.00 Plats: GR, lokal Vinga (rum 135) Deltagare Jan Magnusson, Öckerö (för & grund, gymn & vux), Ordförande Cecilia Knutsson,

Läs mer

Kommunordning och riktlinjer för ansvar gällande den gemensamma vägledningsmontern på Gymnasiedagarna perioden

Kommunordning och riktlinjer för ansvar gällande den gemensamma vägledningsmontern på Gymnasiedagarna perioden Missiv ÄRENDE 1 Till Kommunordning och riktlinjer för ansvar gällande den gemensamma vägledningsmontern på Gymnasiedagarna perioden 2014-2021 SYV-nätverket fick den 18 oktober uppdaget från att ta fram

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning

Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning Handlingsplan FÖRSKOLA Ett helt paket för ökad tillgänglighet Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning förskola, skola och fritidshem från Specialpedagogiska

Läs mer

Mötestider för Utbildningschefsnätverket 2014

Mötestider för Utbildningschefsnätverket 2014 MISSIV ÄRENDE 1 Till Förslag till stider för 2014 föreslås enas om att s möten 2014 äger rum enligt följande: Fredag 21 februari Fredag 11 april Fredag 16 maj Fredag 13 juni Torsdag 4 september, em Fredag

Läs mer

Regiongemensam elevenkät 2017

Regiongemensam elevenkät 2017 Regiongemensam elevenkät 2017 GR åk2 GR-rapport Bakgrund Om undersökningen En regiongemensam elevenkät har genomförts sedan 2011 och innefattar samtliga GR:s medlemskommuner. Den gemensamma undersökningen

Läs mer

Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde Knutsbo/Junibackens skolområde Åsa Strömberg 0240-861 96 Asa.stromberg@ludvika.se 1(5) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 2(5) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 2017/2018 Elevhälsans

Läs mer

Anteckningar. GRAA-gruppen

Anteckningar. GRAA-gruppen Anteckningar NÄRVARANDE Mirjam Rissanen-Hjorth, ordförande Mölndal Susanne Barre, Ale Ulla Olsson, Göteborg Andrea Toth, GR Maria Järgenstedt, Härryda Minna Tervamäki, Kungsbacka Anna Jakobsson, Mölndal

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: fredagen den 13 maj, kl 08.30 14.30 Plats: GR, lokal Vinga (135) Deltagare Jan Magnusson, Öckerö (för & grund, gymn & vux), Ordförande Cecilia Knutsson, Alingsås

Läs mer

Brukarundersökning 2016, årskurs 2

Brukarundersökning 2016, årskurs 2 , årskurs 2 Brukarundersökningen genomförs årligen både i Härryda kommun och Göteborgsregionens övriga kommuner. Enkäten besvaras av vårdnadshavare och elever i årskurs 2, 5 och 8 på alla grundskolor i

Läs mer

Regiongemensam elevenkät 2019

Regiongemensam elevenkät 2019 Regiongemensam elevenkät 2019 Göteborgsregionen Åk 2 GR rapport åk2 Om undersökningen Bakgrund Sedan 2011 har Göteborgsregionens medlemskommuner haft möjlighet att genomföra regiongemensamma elevenkäter.

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2016-09-02 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag 2 september 2016, klockan 13.00-15.40 Plats: Gala 1, Sankt Jörgen Park Deltagare Tomas Berndtsson,

Läs mer

Bildningsförvaltningen Centrala resursenheten

Bildningsförvaltningen Centrala resursenheten Bildningsförvaltningen Centrala resursenheten 2016-04-06 Central elevhälsoplan Åstorps kommun 2016-2017 Inledning Elevhälsans i Åstorps kommun tillhör organisatoriskt Centrala resursenheten på bildningsförvaltningen

Läs mer

Välkomna till GR cykelmöte!

Välkomna till GR cykelmöte! Program Välkomna till GR cykelmöte! 09.00-09.20 Inledning Nikolina och Lisa, GR 09.20-10.05 Presentation av innehåll från kartläggningen, Annika Nilsson och Julia Emqvist, Trivector 10.05 10.20 Frågor

Läs mer

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess 16/9 UG Åtgärder 18,19/9 F-styrelse Akut agenda 25/9 Kommunchefer 30/9 UC 2/10 Extra möte KSO, KC 16/10 F-styrelse Förslag Åtgärder

Läs mer

Elevhä lsoplän

Elevhä lsoplän 2016-09-13 Elevhä lsoplän Syfte Solhemsskolans elevhälsoplan ska beskriva främjande, förebyggande och stödjande insatser som bidrar till elevens trygghet, hälsa och lärande. Elevhälsoplanen gäller från

Läs mer

En tillgänglig förskola för alla barn! Betty-Ann Håkansson och Marianne Lennartsson Specialpedagoger från Centrala Barn- och Elevhälsan Sölvesborg.

En tillgänglig förskola för alla barn! Betty-Ann Håkansson och Marianne Lennartsson Specialpedagoger från Centrala Barn- och Elevhälsan Sölvesborg. En tillgänglig förskola för alla barn! Betty-Ann Håkansson och Marianne Lennartsson Specialpedagoger från Centrala Barn- och Elevhälsan Sölvesborg. Bakgrund Våra akuta uppdrag har de senaste åren ökat

Läs mer

Regiongemensamma enkäter STATUSUPPDATERING INFÖR HÖSTEN 2016

Regiongemensamma enkäter STATUSUPPDATERING INFÖR HÖSTEN 2016 160830 Kvalitetsnätverket Regiongemensamma enkäter STATUSUPPDATERING INFÖR HÖSTEN 2016 160830 Kvalitetsnätverket Regiongemensam enkät till vårdnadshavare STATUSUPPDATERING INFÖR HÖSTEN 2016 BESLUT UC Utbildningschefsnätverket

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket ANTECKNINGAR Vuxenutbildningsnätverket 2014-10-22 Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket Tid: onsdag 22 oktober 2014, kl. 08.30-12.00 Plats: GR, lokal Pater Noster (219) Deltagare Jan Elftorp,

Läs mer

Kallelse till möte i Särskolenätverket

Kallelse till möte i Särskolenätverket Särskolenätverket Göteborg 19 september Kallelse till möte i Särskolenätverket Tid: tisdag 16 september 2014, kl 09.00-12.00 Plats: GR, Gårdavägen 2 Göteborg, Rum Måseskär Deltagare Lars Axelsson, Ale

Läs mer

Andel 02 23% 031. Sjuk- el aktivitetsersättn, otillräckl ersättning 188 105 032. Sjuk- el aktivitetsersättn, väntar på ersättn 35 871

Andel 02 23% 031. Sjuk- el aktivitetsersättn, otillräckl ersättning 188 105 032. Sjuk- el aktivitetsersättn, väntar på ersättn 35 871 ALE KOMMUN FÖRSÖRJNINGSSTÖD 2010 011. Arbetslös, otillräcklig ersättning 840 329 012. Arbetslös, väntar på ersättning 92 805 013. Arbetslös, ingen ersättning 1 113 313 014. Arbetslös, flyktingar i introduktion

Läs mer

Statsbidrag för utbildning för tidsbegränsat anställda inom hälso- och sjukvården eller äldreomsorgen - Villkor

Statsbidrag för utbildning för tidsbegränsat anställda inom hälso- och sjukvården eller äldreomsorgen - Villkor Statsbidrag för utbildning för tidsbegränsat anställda inom hälso- och sjukvården eller äldreomsorgen - Villkor Förordning 2015:504 Statsbidraget ska användas till utbildning som motsvarar kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: Fredagen den 7 april, 2006, kl 08.30-14.00 Plats: GR-Huset, Göteborg, Rum 135 Deltagare Raymond Vaske, Stenungsund (gymn & vux), Ordförande Leif Ivelind,

Läs mer

TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA!

TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA! TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA! HUR SKAPAR VI TILLGÄNGLIGA LÄRMILJÖER UTIFRÅN ALLA BARNS OLIKHETER? 8 mars 2019 Catarina Björk Specialpedagog FÖRMIDDAGENS INNEHÅLL Presentation Tillgänglig förskola- vad

Läs mer

Regiongemensam elevenkät 2018

Regiongemensam elevenkät 2018 GR Åk 2 GR-rapport Om undersökningen Bakgrund En regiongemensam elevenkät har genomförts sedan 2011 och innefattar samtliga GR:s medlemskommuner. Den gemensamma undersökningen omfattar alla kommuners grundskoleelever

Läs mer

Reservantagningen 2018

Reservantagningen 2018 Reservantagningen 2018 Statistik över reservantagningens utfall 2018-08-31 /GR:s gymnasieantagning Reservantagningen 2018 Antagningsstatistik/Gymnasieantagningen Datum: 2018-09-03 Reservantagningen 2018

Läs mer

Skolförvaltningen Dnr SKOLI5 2018/0263. Österåkers modellen - Att möta olikheter, rätt stöd i rätt tid för alla elever

Skolförvaltningen Dnr SKOLI5 2018/0263. Österåkers modellen - Att möta olikheter, rätt stöd i rätt tid för alla elever Tjänsteutlåtande 0 Österåker Skolförvaltningen Dnr SKOLI5 2018/0263 Datum 2018-11-06 Till Skolnämnden Österåkers modellen - Att möta olikheter, rätt stöd i rätt tid för alla elever Sammanfattning Pedagogcentrum

Läs mer

Gärdsmosseskolan - Åk 3 - Göteborgs Stad

Gärdsmosseskolan - Åk 3 - Göteborgs Stad Gärdsmosseskolan - Åk 3 - Göteborgs Stad Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal utvalda

Läs mer

Anteckningar från möte med nätverket Barn i behov av särskilt stöd

Anteckningar från möte med nätverket Barn i behov av särskilt stöd GR Utbildning 2007-04-25 Anteckningar från möte med nätverket Barn i behov av särskilt stöd Tid: onsdagen den 25 april 2007 kl. 13.30-16.00 Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, rum 260 Närvarande: Telefon Susanne

Läs mer

En slutkonferens är planerad till den 21 maj, inbjudan kommer inom kort.

En slutkonferens är planerad till den 21 maj, inbjudan kommer inom kort. Anteckningar NÄRVARANDE Pia Alhäll, ordförande, Stenungsund Martin Nordström, vice ordförande, Öckerö Anders Hedman, Ale Johan Roos, Göteborg Mia Strand, Göteborg Tony Jivéus, Kungsbacka Lars-Gunnar Hermansson,

Läs mer

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Introduktionsprogramsgruppen Gymnasieantagningen 2016-09-29 Kartläggning av

Läs mer

Brudbergsskolan - Åk 2 - Göteborgs Stad

Brudbergsskolan - Åk 2 - Göteborgs Stad Brudbergsskolan - Åk - Göteborgs Stad Om undersökningen Syfte: Syftet med undersökningen var bland annat att få ett konkret underlag om hur elever och föräldrar uppfattar skolan inom ett antal utvalda

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2017-08-25 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag den 25 augusti 2017, kl 13.00-14.40 Plats: Stenugnsbaden, Stenungsund Deltagare Anette Liedström-Hjorth,

Läs mer

Anteckningar från möte i Barnomsorgsgruppen

Anteckningar från möte i Barnomsorgsgruppen ANTECKNINGAR Barnomsorgsgruppen 2013-06-09 Anteckningar från möte i Barnomsorgsgruppen Tid: Fredag 6 september 2013, kl. 08.30-16.00 (ordinarie möte kl. 08.30-11.30) Plats: GR, Gårdavägen 2, rum Hållö

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-09-16 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2018-04-13 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag den 13 april 2018, kl 08.30-14.30 Plats: GR Deltagare Anette Liedström-Hjorth, Kungsbacka (för

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Stockholms kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hjulsta grundskola F-9 belägen i Stockholms kommun 2(6) Uppföljning av tillsyn i Hjulsta grundskola F- 9 genomförde

Läs mer

Anteckningar från Skolekonomgruppen

Anteckningar från Skolekonomgruppen från uppen Tid: Fredagen 19 mars 2003, kl 09.00-12.00 Plats: GR-Huset, Göteborg, Rum 255 Deltagare Mats Ove Svensson, Utbildningschefsgruppen, Ordförande Lena Schubert, Ale, Sekreterare Peder Lundemo,

Läs mer

185 Definitivintagningen till gymnasieskolan lå 2005/2006. Kommenterades vid sammanträdet utlämnat material (OH-utläggs på hemsidan).

185 Definitivintagningen till gymnasieskolan lå 2005/2006. Kommenterades vid sammanträdet utlämnat material (OH-utläggs på hemsidan). Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdagen 23 juni 2005, kl 09.00-12.00 Plats: GR-Huset, Rum 135 Ledamöter Frank Andersson (s), Göteborg, ordf Agneta Granberg (m), Göteborg Carola Granell

Läs mer

alla barn och elever ska lyckas i lärandet Specialpedagogiska skolmyndigheten

alla barn och elever ska lyckas i lärandet Specialpedagogiska skolmyndigheten Tillgänglig utbildninglärmiljöns betydelse för att alla barn och elever ska lyckas i lärandet Specialpedagogiska skolmyndigheten Specialpedagogiska skolmyndigheten Statens samlade stöd i specialpedagogiska

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: Fredagen 20 augusti, kl 8.30-12.00 Plats: GR, lokal Vinga (rum 135) Deltagare Jan Magnusson, Öckerö (för & grund, gymn & vux), Ordförande Cecilia Knutsson,

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen från möte i Vuxenutbildningsgruppen Tid: Onsdag 6 oktober 2010, kl 09.00-12.00 Plats: Rum 255, GR Deltagare Jan Elftorp, Utbildningschefsgruppen, Ordförande Inga-Lena Lindenau, Ale Lise-Lotte Ericsson,

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:5401 Kungsbacka kommun info@kungsbacka.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Elof Lindälvs gymnasium Enhet 5 i Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Anteckningar. SYV-nätverket

Anteckningar. SYV-nätverket Anteckningar NÄRVARANDE Teija Kuusinen, Ale Tina Öberg, Göteborg Jonas Vilhelmsson, Göteborg + praktikant Lotta Maria Järgenstedt, Härryda Karin Samuelsson, Kungsbacka Angela Lyrhagen Eliasson, Kungsbacka

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: Tisdagen 13 april 2009, kl 8.30-12.00 Plats: Burgården, Lokal Carmen Deltagare Mona Tolf, Lilla Edet (för & grund, gymn & vux), Ordförande Jan Magnusson,

Läs mer

Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2017

Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2017 Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2017 GR Sammanfattande resultat Offentliga och fristående förskolor, barn födda tidigare än 1 juli 2015 Om undersökningen För andra året i rad görs en

Läs mer

Möte i samverkansorganet VFU Socionomer

Möte i samverkansorganet VFU Socionomer Möte i samverkansorganet VFU Socionomer 2014-02- 05 Närvarande: Marie- Louise Andersson, Tjörn Marie Blomqvist, Härryda Annica Emanuel, Kungälv Ann- Kristin Forslund, Ale Margareta Häggström, Göteborg

Läs mer

om Regiongemensam elevenkät 2014

om Regiongemensam elevenkät 2014 Viktig information till lärare och annan personal om Regiongemensam elevenkät 2014 Sedan 2011 använder 12 av 13 kommuner i Göteborgsregionen samma enkät med syfte att kunna göra jämförelser inom s.k. mjuka

Läs mer

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2018/19

Elevhälsoplan. Aspenässkolan 2018/19 Elevhälsoplan Aspenässkolan 2018/19 ELEVHÄLSOPLAN 2 (7) I arbetet med skolans vision har elevhälsoarbetet på Aspenässkolan en central roll. Elevhälsoarbetet ska främst vara förebyggande, hälsofrämjande

Läs mer

Elever i behov av särskilt stöd

Elever i behov av särskilt stöd Elever i behov av särskilt stöd Handlingsplan för Ekebyhovskolan 2014 Ekebyhovskolan Ansvarig chef: Inga-Lill Håkansson INNEHÅLL SYFTE OCH MÅL...3 VÅRA STYRDOKUMENT...4 ELEVSTÖDSTRAPPAN...5 STÖDTEAMET...7

Läs mer

Elevhälsoplan Österskärsskolan

Elevhälsoplan Österskärsskolan Elevhälsoplan 2018-2019 Förskoleklass, grundskola, skolbarnomsorg Trygghet - Hälsa - Lärande - Allt hänger ihop! Rektor: Thordis Sjöstrand E-post: thordis.sjostrand@osteraker.se Hemsida: http://www.osteraker.se/osterskarsskolan

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdag 5 februari 2009, kl 08.30-10.50 Plats: GR-Huset, Rum 255 och rum 253 Ledamöter Helene Odenjung (FP), Göteborg, ordförande Kristina Tharing (M),

Läs mer

Ludvigsborgs Elevhälso Team LET

Ludvigsborgs Elevhälso Team LET Ludvigsborgs Elevhälso Team LET LET LETs arbete är att aktivt och kontinuerligt hjälpa, stödja och skapa de bästa förutsättningar att klara sitt skolarbete för de elever på Ludvigsborgs Friskola som är

Läs mer

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 2017-03-01 Diarienummer UN 2015:170 Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 1 november 2015 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille

Läs mer

Regiongemensam elevenkät Förlängning av avtal

Regiongemensam elevenkät Förlängning av avtal 2012-11-16 ÄRENDE 2 Regiongemensam elevenkät Förlängning av avtal Inom ramen för GR-samarbetet initierades inför 2011 en regiongemensam elevenkät, vilken vänder sig till elever i årskurs 2, 5 och 8 i grundskolan

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2017:7697 Västerås kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Norra Vallbyskolan i Västerås kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (9) Skolinspektionens

Läs mer

Svar till Skolinspektionen utifrån förelägganden efter regelbunden tillsyn genomförd våren 2015. Uppgiftslämnare Monica Sonde

Svar till Skolinspektionen utifrån förelägganden efter regelbunden tillsyn genomförd våren 2015. Uppgiftslämnare Monica Sonde Svar till Skolinspektionen utifrån förelägganden efter regelbunden tillsyn genomförd våren 2015 Södertälje kommun Datum 2015-11-20 Uppgiftslämnare Monica Sonde Aktuell verksamhet Södertälje grundskola

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

Elevhälsoplan för Kristinedalskolan

Elevhälsoplan för Kristinedalskolan Elevhälsoplan för Kristinedalskolan 2016-2017 Vi utbildar världsmedborgare En skola för alla Reviderad 160810 1. Inledning Kristinedalskolans vision är att alla elever ska ha rätt att utvecklas utifrån

Läs mer

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET 1. Finns det en biblioteksplan i din kommun? 2. Ingår skolbiblioteksverksamheten i planen? 3. Hur lyder texten om kommunens skolbiblioteksverksamhet? Sedan var frågan Hur

Läs mer

Arbetsförmedlingens uppdrag för unga med funktionsnedsättning

Arbetsförmedlingens uppdrag för unga med funktionsnedsättning Arbetsförmedlingens uppdrag för unga med funktionsnedsättning Göteborgs kranskommuner Orust Tjörn Stenungsund Kungälv Lilla Edet Ale Alingsås Lerum Partille Härryda Mölndal Kungsbacka Vad händer när skolan

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsgruppen från möte i Vuxenutbildningsgruppen Tid: Onsdag 12 september 2007, kl 08.30-12.00 Plats: Kungsbacka Deltagare Stefan Ericsson, Göteborg, Ordförane Anna Gullberg, Alingsås Lise-Lotte Ericsson, Alingsås

Läs mer