Verksamhetsberättelse 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2017"

Transkript

1 1(23) Verksamhetsberättelse 2017 Ungdomsmottagningen Centrum & MUM mottagningen för unga män

2 2(23) Innehållsförteckning sid 1. Medborgarperspektiv 3 2. Ungdomsmottagningen Uppdrag mål, riktlinjer och verksamhetsform Förebyggande och utåtriktat arbete HälsUM Övriga utåtriktade aktiviteter UMC:s utåtriktade aktiviteter Mottagningsverksamheten Den medicinska verksamheten Den psykosociala verksamheten 3. MUM Mottagningen för unga män Uppdrag mål, riktlinjer och verksamhetsform Tillgänglighet och öppettider Samverkan och utåtriktat arbete, med förstärkt ram Mottagningsverksamheten Statistik Verksamhets- och kvalitetsutveckling Metod- och kunskapsutveckling Resultat av senaste kundenkäten Patientsäkerhet och klagomålshantering Medarbetarperspektiv Ekonomiperspektiv 17 Bilagor 1. Statistik Ungdomsmottagningen Centrum 19

3 3(23) 1. Medborgarperspektiv Ungdomsmottagning Göteborg är en verksamhet för ungdomar i åldern år. Det finns sex lokala ungdomsmottagningar i Göteborg; Angered, Centrum, Gamlestaden, Hisingen, Olskroken och Väster. Ungdomsmottagningarna möter ungdomar utifrån fysisk, psykisk, social och sexuell hälsa. Totalt antalet unga i målgruppen i Göteborg är ca st. Alla ungdomar är välkomna till ungdomsmottagningarna och ungdomen kan själv välja vilken mottagning hen önskar besöka oavsett hens bostadsadress. Ungdomarna ska uppleva att de bemöts och behandlas på ett likvärdigt sätt och får likvärdig tillgång till mottagningarna oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsförmåga, sexuell läggning och ålder. Det hälsofrämjande arbetet på ungdomsmottagningen syftar till att påverka de faktorer som bidrar till en positiv och jämlik hälsoutveckling. Detta innebär dels att man erbjuder generella insatser till samtliga ungdomar i Göteborg, men också att man anpassar insatserna lokalt, så att de motsvarar olika ungdomars behov och förutsättningar. Ungdomsmottagningen ska ses som ett komplement till övrig hälso- och sjukvård och till kommunens hälsofrämjande och förebyggande arbete. Ungdomsmottagningen ska därför tillsammans med verksamheter som arbetar med ungdomar stärka samverkan och bidra med sin särskilda kompetens. Ungdomsmottagningarna i Göteborg samordnar och samarbetar kring tillgänglighet, metodutveckling och patientsäkerhetsarbete. 2. Ungdomsmottagning 2.1 Uppdrag mål, riktlinjer och verksamhetsform Ungdomsmottagningarna arbetar enligt avtal mellan Göteborgs stad genom respektive stadsdelsnämnder (SDN) och Västra Götalandsregionen (VGR) genom Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd (HSNG). HSNG är huvudfinansiär (85 %) och SDN är delfinansiär (15 %). SDN är på uppdrag av HSNG utförare av verksamhet på ungdomsmottagningen och tillika vårdgivare. Nuvarande avtal gäller till och med 31 december 2018.

4 4(23) Under avtalsperioden finns följande 3 gemensamma mål/utvecklingsfrågor HälsUM HälsUM är en del av Ungdomsmottagningarnas gemensamma, förebyggande och uppsökande arbete med fokus att främja psykisk, fysisk, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Parterna är överens om att under avtalsperioden fortsätta utvecklingen av HälsUM samt att arbeta för en implementering av verksamheten med finansiering i ordinarie budget. Måluppfyllelse HälsUM finansieras 2015 och 2016 ut av statliga PRIO medel. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd har sedan årsskiftet 2017 ett samverkansavtal om HälsUM vid ungdomsmottagningarna i Göteborg. Avtalet tecknas med stadsdelsnämnden Östra Göteborg. I samband med avtalsskrivning för 2019 och framåt kommer man föra en dialog om implementering av arbetssätt och finansiering i ungdomsmottagningens ordinarie verksamhet. Utveckling av tillgängligheten Under avtalsperioden ska parterna se över och komma med förslag på utveckling av tillgängligheten med fokus på öppettider på kvällar och helger. I arbetet ska bemötande av ungdomarna, samverkan mellan ungdomsmottagningarna och det staden gemensamma perspektivet beaktas. Det ska vara välkänt för ungdomarna när ungdomsmottagningen är öppen. Måluppfyllelse Lördagsöppet Under hösten 2017 startade lördagsöppet som en pilot under ett år. Respektive ungdomsmottagning turas om att ha lördagsöppet enligt ett lagt schema. Tillgängligheten har framförallt utökats för bokade besök. Piloten kommer att utvärderas genom dels enkät till ungdomarna angående tillgänglighet och dels genom statistik för besöken under lördagar, samt medarbetarnas upplevelse av lördagsarbete. Under året har även mottagningarna fått webbokning kopplat direkt till mottagningarnas kalendrar i dokumentationssystemet. Den unge kan via UM Göteborgs hemsida boka tid till barnmorska och sjuksköterska. Webbokningen har bland annat minskat trycket på telefontiden på vissa mottagningar.

5 5(23) Gemensam hemsida Under avtalsperioden ska parterna också undersöka möjligheten för ungdomsmottagningarna i Göteborg att skapa en gemensam hemsida i syfte att öka tillgängligheten för ungdomarna. Måluppfyllelse Under 2017 fortsatte utvecklingen av den gemensamma hemsidan. Huvudansvar för arbetet med hemsidan har legat på HälsUM. En del av arbetet har bestått i att ta fram en grafisk profil som igenkänningsmarkör för ungdomsmottagningarna i Göteborg Förebyggande och utåtriktat arbete Syftet med det utåtriktade arbetet är att ungdomar ska få ökad kunskap om grundläggande hälsofrågor som hör till ungdomstiden, känna till var ungdomsmottagningen finns och ha vetskap om vad de kan få hjälp med på mottagningen. Alla ungdomar ska känna sig välkomna, oavsett vilka frågor eller funderingar de har. Ungdomsmottagningen ska arbeta utåtriktat med skolorna i respektive upptagningsområde där även särskolorna omfattas. Målsättningen är att alla åttonde- eller nionde klasser i närområdet ska ha besökt ungdomsmottagningen. Även gymnasieskolornas Språkintroduktionsklasser är en prioriterad grupp för klassbesök på ungdomsmottagningen. Uppsökande verksamhet på andra arenor ingår i det utåtriktade arbetet, såsom skolor, föreningar, fritidsgårdar och andra ungdomsarenor. Det utåtriktade och uppsökande arbetet ska utgöra ca 20 % av verksamheten HälsUM De senaste åren har ungdomsmottagningarna upplevt en stor ökning av ungdomar/unga vuxna som söker samtalskontakt p.g.a. psykisk ohälsa. I varierande grad har samtliga UM haft otillfredsställande långa väntetider för att få börja en samtalsbehandling. HälsUM är Göteborgs Ungdomsmottagningars satsning på förebyggande utåtriktat och uppsökande arbete. HälsUM började som ett projekt med fokus psykisk ohälsa. Under 2017 utökade HälsUM:s fokus till att även gälla sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter HälsUM:s verksamhet under 2017 redovisa i en speciell bilaga.

6 6(23) Övriga gemensamma utåtriktade aktiviteter Precis som under de senaste åren har ungdomsmottagningarna i Göteborg genomfört två större gemensamma aktiviteter. Under vårterminen West-Pride och under hösten Gymnasiemässan. Även mottagandet av studiebesök för Språkintroduktionsklasserna är en gemensam angelägenhet för alla mottagningarna. West-Pride organiseras av HälsUM och är under 4 dagar bemannade av mottagningarnas medarbetare i UM:s eget tält. Syftet var att presentera ungdomsmottagningarna för unga HBTQ personer och andra intresserade. I tältet kunde besökare få information, göra tatueringar och pins med UM:s grafiska profil. Gymnasiemässan som organiseras av HälsUM är ett annat viktigt arrangemang för ungdomsmottagningarna att delta i för att presentera verksamheten för en stor mängd ungdomar i målgruppen. UM:s monter var som alltid välbesökt av ungdomarna på Gymnasiemässan. Språkintroduktionsklasserna. Under senare år har antalet nyanlända ungdomar i Göteborg ökat. Det är viktigt att även dessa får kunskap av ungdomsmottagningarnas verksamhet så att de kan ta del av det stöd som erbjuds. Under 2017 ökade antalet besöken från språkintroduktionsklasser betydligt i och med det stora antalet nyanlända som kom till Sverige. Även ett större antal besök från grupper av ensamkommande har förekommit Ungdomsmottagningen Centrums utåtriktade aktiviteter I år har 52 skolklasser årskurs 8, besökt mottagningen på s k klassbesök. Det är fler än 2016 då 38 klasser besökte. Utöver detta har vi besökt att antal gymnasieskolor och varit en del av exempelvis temaveckor kring hälsa. Under året har personal från mottagningen regelbundet (1 gång/månad) besökt tre Hem för vård och boende, sk HVB. Där har UM:s medarbetare träffat både ungdomar och personal kring området sexuell hälsa. Flera utbildningar för personal på HVB har också hållits under året. 2.3 Mottagningsverksamheten Ungdomsmottagningarna är en basverksamhet dit ungdomar söker sig på eget initiativ. Ungdomsmottagningarna är ingen remissinstans. Ungdomsmottagningarna i Göteborg har hög tillgänglighet med öppettider under vardagarna med drop-in tider utspridda under 5 dagar. Både dagtid och sen eftermiddag/kväll. Ungdomarna har också möjlighet att göra spontanbesök och då får de hjälp så snart som möjligt eller att boka tid. Ungdomsmottagningarna i Göteborg samverkar kring öppettiderna vid ledigheter.

7 7(23) För öppettider, drop-in tider, telefontider och väntetider för bokade besök se tabell i statistikbilaga. Ungdomsmottagningen Centrum ändrade under året sina öppettider. Under senare delen av året har mottagningen hållit öppet 2 kväller istället för en. När mottagningen är öppen finns både medicinsk och psykosocial personal på plats. Man kan alltid få hjälp med akut-p-piller, allmän rådgivning och med att boka tid på mottagningen för övriga frågor. Under året har vi fortsatt arbeta aktivt med att de båda personalgrupperna skall arbeta mer tillsammans när det gäller unga som riskerar att fara illa. Syftet har varit att bli bättre på att upptäcka dessa individer tidigt och erbjuda ett bra stöd. Antalet besök på mottagningen har minskat jämfört med att jämföra med 8119 besök Minskningen är uteslutande besök till barnmorska och handlar till stor del om förändringar av drop-in, stor satsning på utåtriktat arbete samt större utbildningsinsatser Den medicinska verksamheten Ungdomsmottagningen ska tillhandahålla vård i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen samt i enlighet med vad som gäller inom specialiteten vad avser bl a kvalitetskrav och medicinsk praxis. För det medicinska mottagandet svarar personalkategorierna barnmorska, sjuksköterska, undersköterska samt läkare som är specialist inom allmänmedicin. Mottagningarna har också tillgång till psykiatrikonsultation i olika omfattning. Som stöd för allmänspecialisterna och barnmorskorna har gynekologikonsult funnits avtalad från Kungshöjds gynekologimottagning. En stor del av barnmorskornas arbete består av preventivmedelsrådgivning och förskrivning. Redan under 2016 skedde ett trendbrott av antalet förskrivna av spiraler vilket lett till att betydligt fler spiraler satts in. Denna utveckling har fortsatt under 2017, vilket är i linje med Läkemedelsverkets rekommendationer om långtidsverkande preventivmedel. Det medicinska arbetet på Ungdomsmottagningen Centrum under 2017 skiljer sig inte nämnvärt från tidigare år. Söktrycket är fortsatt högt och anledningen är att många i målgruppen tillbringar sina dagar i de centrala delarna av staden vilket gör det praktiskt att välja mottagningen. Med anledning av detta prövade vi att under hösten erbjuda Drop-in för åldrarna år. För åldrarna år erbjöds bokningsbara tider. Detta har gjort att Drop-in fungerat bättre och mer patientsäkert. Besöken på Drop-in för enbart den yngre målgruppen tar längre tid. Akut-p-piller har minskat. Möjligtvis är detta ett resultat av att förskrivning av långtidsverkande preventivmedel har ökat. Graviditetstester ligger på samma nivå som 2016.

8 8(23) Den psykosociala verksamheten Huvudansvaret för det psykosociala arbetet svarar kurator, psykolog med stöd av psykiatrikonsult, samt läkare som är specialist inom allmänmedicin. Det är viktig att uppmärksamma barnmorskornas och sjuksköterskor viktiga funktion i det psykosociala arbetet, då det ofta är dessa yrkeskategorier de unga först besöker på UM. På så sätt gör barnmorskor och sjuksköterskor ett viktigt psykosocialt stödarbete. De flesta ungdomar som önskar ett stöd söker sig till ungdomsmottagningen på egen hand. I de fall då exempelvis föräldrar, skola, primärvård tar kontakt eller hänvisar ungdomar till mottagningen utförs alltid arbetet på den unges uppdrag. Ungdomar som önskar samtalskontakt på mottagningen får ett mottagningssamtal för att berätta vad man vill ha hjälp med och för att kunna avgöra vårdnivå. Målet är att detta sker inom 14 dagar. De yngsta eller de med viss problematik såsom oplanerade graviditeter, aborter, akuta kriser, sexuella övergrepp, hedersrelaterad problematik och våld prioriteras och erbjuds samtal skyndsamt. Precis som förra året har allt fler nyanlända unga sökt sig till ungdomsmottagningen på grund av psykisk ohälsa. Ofta i samband med hot/beslut om utvisning från Sverige till en högst osäker tillvaro i hemland eller annat land. På de olika ungdomsmottagningarna i Göteborg bedrivs olika slags gruppverksamhet så som; Fit For Life, Mindfulness, Basal kroppskännedom, ACT-grupp (Acceptance and Commitment Therapy). Sexuella övergrepp På en av ungdomsmottagningarna bedrivs ett gemensamt projekt sedan hösten 2014 med grupper för unga utsatta för sexuella övergrepp. Alla mottagningar kan hänvisa unga till dessa grupper. Parallellt med gruppbehandlingen sker individuella samtal hos kurator/psykolog på respektive mottagning eller hos annan vårdgivare. Projektet har erbjudit samtalsgrupper kring sexuella övergrepp, individuella samtal samt diskussion och utbildningsinsatser om sexuella övergrepp till professionella. Under 2017 har två samtalsgrupper genomförts och det har startats en grupp med en personalrepresentant från de sex ungdomsmottagningarna i Göteborg. Under 2017 har två grupper hållits med 15 ungdomar totalt. Under projekttiden har 7 grupper hållits, en per termin och 46 ungdomar har gått i grupp. 600 individuella samtal har hållits med ca 85 individer. Medelåldern för unga som deltagit i projektet har varit 20 år och medianålder har varit 22 år. Under projekttiden har cirka 50 olika mottagningar och nätverk informerats om verksamheten. Ungdomsmottagningens viktiga roll i detta projekt har blivit tydlig under projekttiden; att arbeta uppsökande, identifiera tidigt samt behandla och på så sätt minska framtida eventuellt lidande och omfattande sjukvårdande resurser. Dock innebär utsatthet ofta ett

9 9(23) stort lidande och kräver fler resurser än var ungdomsmottagningen i många fall har möjlighet att ge. På Ungdomsmottagningen Centrum har antalet besök, tack vare förstärkningar, kunnat hållas på en fortsatt hög nivå. Detta är glädjande. Under våren 2017 blev söktrycket så stort att mottagningen hade intagsstopp. Vid detta tillfälle stod ca 50 unga i kö till samtal och väntetiden minst tre månader. Stängningen gjordes i samråd med HSN och de övriga ungdomsmottagningarna i staden, dit ungdomar hänvisades under resterande del av våren. Under hösten inleddes därför ett utvecklingsarbete som har gett en positiv effekt på tillgängligheten. Bland annat erbjuder vi nu Drop-in till kurator, något som säkerställer en hög tillgänglighet. De tre vanligaste orsakerna till att man söker samtalsstöd på ungdomsmottagningen är ångest/oro/stress (36%), följt av relationsproblem (22%) och nedstämdhet/depression (12%). Siffrorna inom parentes gäller vår mottagning. I bilagan finns siffror för samtliga mottagningar. När det gäller könsfördelningen (juridiskt kön) så kan vi konstatera att knappt 20% på vår mottagning är män (juridiskt kön) vilket också motsvarar snittet över staden.

10 10(23) 3. MUM Mottagningen för unga män 3.1 Uppdrag mål, riktning och verksamhetsform Mottagningen för unga män (MUM) är en hälsofrämjande och förebyggande verksamhet som ska ses som ett komplement till ungdomsmottagningarna (UM). MUM skall ge personer som definierar sig som män i åldern år, möjlighet att ta ansvar för sina relationer och/eller sin sexualitet. MUM skall också förmedla sina erfarenheter och kunskap till andra professionella som möter målgruppen. Detta skall ske genom att erbjuda studiebesök, delta i konferenser mm Övergripande syfte med verksamheten: Öka förutsättningarna för unga mäns välbefinnande avseende sexualitet och relationer Öka jämställdheten när det gäller sexuell och reproduktivhälsa och rättigheter (SRHR) Förebygga spridning av sexuellt överförbara sjukdomar Förebygga våld i nära relationer Ge råd, stöd och behandling till de män som tillhör målgruppen för mottagningen Målgruppen beskriver vi enligt följande. Alla män i ålder år som vill testa sig som upplever problem i sin sexuella funktion som har svårigheter eller problem i sina relationer som är oroliga för genitala förändringar som upplevt sexuellt tvång, övergrepp eller kränkningar som har haft sexuella kontakter utomlands som vill ha hjälp med att förstå och hantera sin svartsjuka som lider av låg självkänsla som begränsar relationer till andra som ska bli förälder mot sin vilja som upplever problem i sin sexuella identitet som har sex med män som vill ha hjälp med att hantera ilska o aggressivitet som upplever att de konsumerar för mycket porr som har tvångsmässighet i sin sexualitet etc

11 11(23) 3.2 Tillgänglighet och öppettider Mottagningen är öppen: Torsdagar Drop-in Fredagar , endast bokade besök Besök hos läkare och kurator/psykolog sker efter tidsbeställning. Telefonrådgivning: torsdagar fredagar Samverkan och utveckling, med förstärkt ram MUM ska tillsammans med verksamheter som arbetar med målgruppen stärka samverkan. Viktiga aktörer är bland annat ungdomsmottagningar, socialtjänst och andra kommunala samverkansparter, primär- och vård och habiliteringen. Mottagningen ska med sin kunskap arbeta för att öka kompetensen bland personalen i dessa verksamheter, så att ett hållbart sätt att arbeta med sex- och samlevnadsfrågor utvecklas fick MUM förstärkning av ordinarie budget. I tjänsteutlåtandet från 2015 gällande ramförstärkning står det att läsa (Diarienummer: N /13): Med en förstärkning skulle det vara möjligt att ta emot fler män och vidare utveckla verksamheten i tre steg. Det första är att systematisera erfarenheterna av verksamheten och om de unga männen som besöker mottagningen. Det är viktigt att koppla detta arbete till forskning. Det andra steget är att skapa ett utbildningsmaterial som skapar grunden för det tredje steget: dela med sig av erfarenheterna till andra verksamheter som vill utveckla sitt sätt att möta män. Ramförstärkningen på kronor ska fördelas enligt följande: Personalförstärkning kronor Ökade lokalkostnader Del av Enhetschefslön Ramförstärkningen har använts i princip enligt ovan. Mottagningen har också tagit de tre steg som beskrivs. Med hjälp av förstärkning och projektmedel från Folkhälsomyndigheten så har MUM kunnat göra detta med bibehållen besöksvolym, ca 2000 besök per år. Enkät och intervjuer (individuellt och i grupp) har gett mottagningen möjlighet att börja skapa det material som kan komma andra verksamheter till del. Under 2016 och 2017 har vi därför deltagit i flera sammanhang där maskulinitet och hälsa varit tema. Bland annat har MUM: Under 2016 föreläst på SKL:s 4 spridningskonferenser Maskulinitet och jämställdhet Under 2016 spelat in en film Röster om manlighet (se filmen här) Ordnat två utbildningsdagar för ungdomsmottagningspersonal från hela VG-regionen Föreläst på nationell konferens om suicidprevention Deltagit i panelsamtal kring Maskulinitet och psykisk hälsa arrangerad av SKL Deltagit i panelsamtal kring Maskulinitet och våld arrangerad av MUCF

12 12(23) Tagit emot flera studiebesök från olika delar av landet Deltagit i textproduktion för SKL nya material kring jämställdhet, se resultat här! MUM har med hjälp av ramförstärkningar och projektmedel lyckats fortsätta erbjuda god vård, skapa ny kunskap och förmedla den vidare till andra. Fortsatt egen kunskapsproduktion är avgörande för att kunna fortsätta vara en resurs för andra. Därför har MUM under 2017 inlett ett forskningssamarbete med Psykologiska Institutionen, Göteborgs Universitet. 3.4 Mottagningsverksamheten MUM är en deltidsverksamhet och består av nio personer, 4 sjuksköterskor/sexualrådgivare, 3 kuratorer, 1 psykolog, 1 läkare (venereolog). Tillsammans arbetar de 118 timmar/vecka. Alla har vidareutbildningar när det gäller unga män och gedigen kunskap om sexualitets- och relationsproblematik. Verksamheten bygger på ett salutogent förhållningssätt och man möter de unga männen utifrån ett helhetsperspektiv. Personalen har gemensam handledning. De flesta söker MUM via drop-in, dit man oftast söker sig för att testa sig mot könssjukdomar eller för oro för andra fysiska saker. En del av de som kommer på drop-in ger också uttryck för andra bekymmer vilket oftast sexologiska bekymmer och/eller psykisk ohälsa. Tre av sjuksköterskorna erbjuder rådgivning kring sexuella svårigheter. De vanligast orsaker att män söker är: Svårt att få stånd (erektil dysfunktion) tidig utlösning (premature ejakulation). prestationsångest, transsexualitet, lustproblematik, sexberoende, porrberoende (titta på porr), sen sexuell debut asexualitet.

13 13(23) 3.5 Statistik STI/Smittspårning totalt antal prov Positiva prov totalt antal prov Positiva prov totalt antal prov Positiva prov Klamydia HIV Summa Utöver dessa tas även ca 1000 prover, ex gonorré, hepatit och mycoplasma. Journalförda besök per yrkeskategori Antal besök Antal besök Antal besök Sjuksköterska Sexolog* 118 Kurator Psykolog Läkare** Summa *Sexologiska samtal till sjuksköterska ** utöver dessa besök har läkare förskrivit ca 100 recept

14 14(23) 4.Verksamhets- och kvalitetsutveckling 4.1 Metod- och kunskapsutveckling På ungdomsmottagningen bedrivs ett kunskapsutvecklande arbete om ungdomars sexualitet, samlevnad, fysisk och psykisk hälsa. Under senare år har strävan varit att metod- och kunskapsutveckling ska ske gemensamt på de olika ungdomsmottagningarna i Göteborg, med fokus på att nå en mer jämlik vård. Verksamhetsutvecklare Som stöd för det gemensamma utvecklingsarbetet har det tidigare funnit samordnande barnmorska och samordnande kurator. Dessa funktioner har kompletterats med medicinsk rådgivare. Under våren 2017 avvecklades samordningsuppdragen och från och med september har en verksamhetsutvecklare anställts på heltid (projektanställning). Verksamhetsutvecklarens uppdrag är att utveckla mottagningsarbetet på samtliga 6 ungdomsmottagningarna i Göteborg för att kunna erbjuda en god och jämlik vård. Verksamhetsutvecklaren har under 2017 bland annat arbetat med att kartlägga utvecklingsfrågor, uppdatera gemensamma rutiner och ansvara för träffar för de olika personalkategorierna. Satsningar på gemensamma utbildningar har också skett under året. Såsom; andrologiutbildning, utbildningsdag kring Vulva smärta, utbildning kring naturlig familjeplanering. Under hösten hölls 2 fortbildningsdagar för samtliga medarbetare på UM Göteborg. Teman var bl.a. Ensamkommande unga, ätstörningar, HBTQ, Hur träning påverkar hjärnan. 4.2 Resultat av senaste kundenkäten i Under 2016 genomfördes en kundenkät. Det framgår att ungdomarna är mycket nöjda med verksamheten. Generellt har värdena på alla parametrar höjts från tidigare år. För att se resultat per UM se statistikbilagan. Ingen kundenkät har genomförts under När det gäller Ungdomsmottagningen Centrum så är det tillgängligheten som man önskar skall förbättras. Med tillgänglighet avses oftast (1) att komma fram på telefon och (2) att få hjälp så fort som möjligt. Tyvärr kan vi konstatera att trots att antalet samtal har ökat så förblir köerna till samtal ungefär lika långa. Många önskar möjlighet att besöka en centralt belägen mottagning.

15 15(23) Kvalitet Brukarenkäten* 2016 Information 97 Bemötande 97 Förtroende 93 Delaktighet 89 Tillgänglighet 79 Synpunkter 70 Ext kontakt 86 *För utförligare info, se statistikbilagan 4.3 Patientsäkerhet och klagomålshantering Den 1 januari 2011 började patientsäkerhetslagen (2010:659), PSL, att gälla. Enligt den nya lagen ska vårdgivare dokumentera sitt patientsäkerhetsarbete i en patientsäkerhetsberättelse. Vårdgivaren ska också beskriva vad man gjort för att identifiera, analysera och så långt som möjligt reducera risker i vården, och för att minska antalet tillbud och negativa händelser. Övergripande mål och strategier Alla medarbetare ska ha formell/reell kompetens för sitt uppdrag och ska få erforderlig kompetensutveckling. En verksamhetshandbok som är tillgänglig för all personal och finns på intranätet. Denna verksamhetshandbok är till för all personal som arbetar på ungdomsmottagningarna i Göteborg. Den skall vara en praktisk handbok samt ge en samlad bild av ledningen av kvalitet inom ungdomsmottagningarnas verksamhetsområde. Handbokens innehåll ansvarar verksamhetscheferna enligt HSL för ungdomsmottagningarna för. Som stöd för dessa finns en Medicinsk rådgivare vilken ansvarar för att de medicinska rutiner, riktlinjer etc. som finns i verksamhetshandboken bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Verksamhetschef för ungdomsmottagningen I två stadsdelar har stadsdelsnämnderna delegerat verksamhetschefsansvaret till enhetschefsnivå medan för övriga har ansvaret legat på områdeschefsnivå. Enskilda ledningsuppdrag/medicinsk rådgivare: Verksamhetscheferna har uppdragit åt Olga Lundberg, Leg. Läkare, Specialist inom Allmänmedicin, verksamhetsansvarig Västerledens Vårdcentral, att fullgöra uppdrag som ansvarig för att handlägga ärenden enligt Lex Maria inom Ungdomsmottagningarna Göteborg. Verksamhetscheferna har uppdragit åt de allmänspecialistläkare som tjänstgör på respektive mottagning att, att fullgöra ledningsuppdrag som medicinsk rådgivare och ansvarig för avvikelsehantering.

16 16(23) Avvikelser: All personal rapporterar risker och inträffade händelser skriftligt på avvikelseblanketten i verksamhetshandboken eller den blankett som finns för kommunal hälso- och sjukvård. Berörd personal och chef gör erforderliga åtgärder. Händelser som lett till hälso- och sjukvårdsinsatser rapporteras vidare till medicinskt ansvarig. Återkoppling sker till berörda på arbetsplatsträffar. Inga avvikelser har inträffar under Klagomål och synpunkter: Enhetschef tar emot och utreder klagomål och synpunkter. Svar på inkommet klagomål eller synpunkt lämnas skriftligt eller via en personlig kontakt med den enskilde. Återkoppling på klagomålet eller synpunkter sker också till alla medarbetare inom enheten som ett led i vårt ständiga förbättringsarbete. I frågor som berör patientsäkerhet är medicinskt ansvarig en stödjande funktion. Sammanställning och analys: Inkomna rapporter, klagomål och synpunkter hanteras och analyseras per mottagning. Sammanställning av inkomna klagomål sker en gång per år. Inga klagomål har inkommit under Söktrycket är en stor utmaning för Ungdomsmottagningen Centrum då det är fritt att själv välja mottagning. Söktrycket påverkar inte bara nöjdheten, det riskerar också att skapa stress och därmed patientsäkerheten. 5. Medarbetarperspektiv Ungdomsmottagningens verksamhet bygger på en helhetssyn på människan och ett salutogent synsätt. Frågor och symtom förstås utifrån ett föränderligt sammanhang. Medarbetarna arbetar tvärprofessionellt och har en specifik medicinsk och psykosocial ungdomskompetens. För att kunna motsvara ungdomarnas behov och handskas med de komplexa svårigheter och frågeställningar de kommer med, är det viktigt att medarbetarna har tillgång till handledning. Det är också av stor vikt att medarbetarna erbjuds olika kompetenshöjande vidareutbildningar för att kunna bemöta och tillgodose ungdomars aktuella frågeställningar. T.ex. Har ungdomars ökade fokus kring sexuell identitet och HBTQ frågor inneburit att ungdomsmottagningarna har HBTQ diplomerats eller certifierats. Ungdomsmottagningarna bedriver även systematiskt arbetsmiljöarbete för att se till att medarbetarna får förutsättningar att bedriva ett kvalitativt arbete i mötet med ungdomarna. Även målarbete där medarbetarna är delaktiga i att formulera utvecklingsmål för ungdomsmottagningarna gemensamt i Göteborg och lokalt på respektive mottagning är en viktig framgångsfaktor för att få och behålla en engagerad och kompetent medarbetarkår.

17 17(23) Bemanning Ungdomsmottagningarna i Göteborg finansieras genom ett avtal mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg och ansvariga stadsdelar. HSNG bidrar med 85% och stadsdelarna med 15%. Sedan 2015 bidrar kommunen med motsvarande 6 kuratorstjänster fördelat procentuellt på mottagningarnas storlek. Under 2017 har ungdomsmottagningarna i Göteborg fått statsbidrag /SKL-medel för att förstärka mottagningarnas arbete. Göteborgs ungdomsmottagningar har valt att använda dessa medel till: Förstärkning av HälsUM Fortsatt gruppverksamhet för unga utsatta för sexuella övergrepp Projektanställt verksamhetsutvecklare Ökad bemanning på mottagningarna Under 2017 fick ungdomsmottagningarna i landet extra medel från SKL för att förstärka arbetet med psykosocial ohälsa. I Göteborgs stad valde man att dels se till att HälsUM kunde fortsätta och utöka under kommande år och dels att ge mottagningarna möjlighet att förstärka personalgruppen med ytterligare medarbetare. På Ungdomsmottagningen Centrum arbetade under ,8 enhetschef 5,3 barnmorskor/undersköterska, 6,8 kurator/psykolog (varav en legitimerad psykoterapeut), 0,5 administrativ personal Mottagningen har per vecka haft: 12 timmar Läkare som är specialist inom allmänmedicin 2 timmar psykiater under hela året 6. Ekonomiperspektiv Ungdomsmottagningarna i Göteborg finansieras genom ett avtal mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden i Göteborg och ansvariga stadsdelar. HSNG bidrar med 85% och stadsdelarna med 15%. Sedan 2015 bidrar kommunen med motsvarande 6 kuratorstjänster fördelat procentuellt på mottagningarnas storlek. Det ekonomiska resultatet för Ungdomsmottagningen Centrum och för MUM Mottagningen för unga män, får ses i sin helhet. Lokaler och material samutnyttjas och det går inte att veta exakt vilken av verksamheterna som skall bära kostnaden för dessa poster. Personalkostnad är dock helt uppdelad.

18 18(23) UM Centrum Intäkter Taxor, ersättningar 14 Bidrag HSN 9902 Verksamhetens intäkter summa 9916 Kostnader Personal ink PO Entr o köp av verks Lokalhyra Förbrukningsmat/reparationer -416 Övriga verksamhetskostnader -823 Verksamhetens brutto kostnader Verksamhetens nettokostnader Overhead kostnad 0 Nämndbidrag (SDN) 1122 Resultat 6 MUM Centrum 2016 (tkr) Intäkter Taxor, ersättningar 25 Bidrag * 1500 Verksamhetens intäkter summa 1525 Kostnader Personal ink PO Entr o köp av verks -39 Lokalhyra -159 Förbrukningsmat/reparationer -61 Övriga verksamhetskostnader -282 Verksamhetens brutto kostnader Verksamhetens nettokostnader -789 Overhead kostnad Nämndbidrag (SDN) 790 Resultat 1

19 19(23) Bilaga 1. Statistik Ungdomsmottagningen Centrum Statistikbilagan är en ny sammanställning för verksamhetsåret Några parametrar fanns inte med i 2015 års sammanställning och därför kan inte alla siffror jämföras med detta år. 1.Tillgänglighet och kvalitet Ordinarie öppet tider 2017 Vårterminen Höstterminen Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Drop-in tider Vårterminen Höstterminen Måndag Onsdag Antal timmar telefontid UM Centrum barnmorska 2 tim/dag Kurator 1 tim/dag Väntetider per yrkeskategori generellt under året, samtliga UM i Göteborg Centrum Hisingen Väst Olskroken Gamlestan Angered Medicinsk personal Barnmorska 2-4v 1-2v 1-2v 5-7dgr 1-2dgr 1-2dgr Läkare 2-3v 2v 2v 1-2v 1v 2v Psykosocial personal 1:a besök 2-3v 2v 2v 1-2v 1-2v 1-2v Kö samtal 4-8v 8v 4v 4v 4v 2v

20 20(23) Antal klasser på klassbesök i åk 8 inom upptagningsområdet Antalet Språkintroduktionsklasser UM Centrum Brukarenkäten (ingen brukarenkät 2017) UM Centrum Information * Bemötande Förtroende** Delaktighet*** Tillgänglighet Synpunkter**** - 70 Ext kontakt***** - 86 * Förståelse av info från personal och vet hur man får tag på info **Trygg i verksamheten *** Är med och påverkar stödet och hjälpen man får **** Vet hur man lämnar synpunkter och klagar om man inte är nöjd ***** Personalen har kontakt med andra som ger stöd och hjälp

21 21(23) 2.Besöksstatistik Besökarnas Centrum Hisingen Väst Olskroken Gamlestan Angered hemvist Från: Centrum 44% 5% 14% 15% 11% 5% Hisingen 10% 76% 4% 8% 7% 7% Väst 13% 3% 69% 2% 2% 2% Olskroken 6% 1,5% 2,5% 43% 11% 3% Gamlestan 4% 1,5% 1% 10% 43% 8% Angered 4% 1% 0,5% 7% 13% 65% Icke Gbg 22% 12% 9% 15% 13% 7% Totalt besök pojkar flickor Totalt Antal individer pojkar flickor Totalt Besök till barnmorska pojkar flickor Totalt Besök till undersköterska pojkar flickor Totalt Besök till kurator/psykolog Pojkar flickor Totalt

22 22(23) Besök till läkare Pojkar flickor Totalt Graviditetsprevention och sexuellt överförbara sjukdomar (sti) Graviditetstest flickor Positiva Graviditetstest flickor Utdelade Akut p-piller flickor Utdelade kondomer Antal klamydiatester Pojkar flickor Totalt Antal positiva klamydiatester Pojkar flickor Totalt

23 23(23) Antal smittspårningarpartnerspårningar Psykosocialt arbete

Årsberättelse Ungdomsmottagning Olskroken. Sammanställd av Lena Stenfeldt, enhetschef för ungdomsmottagning Olskroken

Årsberättelse Ungdomsmottagning Olskroken. Sammanställd av Lena Stenfeldt, enhetschef för ungdomsmottagning Olskroken Årsberättelse 2016 Ungdomsmottagning Olskroken Sammanställd av Lena Stenfeldt, enhetschef för ungdomsmottagning Olskroken Göteborgs Stad Örgryte-Härlanda 1(12) Innehållsförteckning Årsberättelse 2016...

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /17

Tjänsteutlåtande Utfärdat: Diarienummer: N /17 Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-03-07 Diarienummer: N132-0231/17 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Åsa-Elise Svensson Telefon: 365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@ostra.goteborg.se

Läs mer

6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral

6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral 1 (5) 6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral Primärvårdsprogram 2017 2 (5) 6.5 Ungdomsmottagningar 6.5.1 Inledning Ungdomsmottagningen riktar sig till ungdomar och bedrivs i samverkan med kommunen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2017 samt Verksamhetsrapport 2017 för Ungdomsmottagningen Väster

Patientsäkerhetsberättelse 2017 samt Verksamhetsrapport 2017 för Ungdomsmottagningen Väster Rapport Utfärdat: 2018-03-01 Diarienummer: N137-0135/18 Sektor IFO-Funktionshinder Telefon: 366 42 01 E-post: linda.bolander@vastra.goteborg.se Patientsäkerhetsberättelse 2017 samt Verksamhetsrapport 2017

Läs mer

UTÅTRIKTAT, FÖREBYGGANDE ARBETE PÅ UNGDOMSMOTTAGNINGARNA I GÖTEBORG

UTÅTRIKTAT, FÖREBYGGANDE ARBETE PÅ UNGDOMSMOTTAGNINGARNA I GÖTEBORG UTÅTRIKTAT, FÖREBYGGANDE ARBETE PÅ UNGDOMSMOTTAGNINGARNA I GÖTEBORG Görel Envall, samordnare HälsUM gorel.envall@vastra.goteborg.se, 0761-007559 www.goteborg.se/um UNGDOMSMOTTAGNINGARNA I GÖTEBORG Uppdrag

Läs mer

... och målgrupp för ungdomsmottagningar i Sverige. ... med riktlinjer. ... för ungdomsmottagningarnas

... och målgrupp för ungdomsmottagningar i Sverige. ... med riktlinjer. ... för ungdomsmottagningarnas FÖRENINGEN FÖR SVERIGES UNGDOMSMOTTAGNINGAR ... med riktlinjer... och målgrupp för ungdomsmottagningar i Sverige Syftet med detta dokument är att kortfattat presentera en övergripande bild av ungdomsmottagningarnas

Läs mer

... med riktlinjer. Syftet med detta dokument är att kortfattat presentera en övergripande bild av ungdomsmottagningarnas

... med riktlinjer. Syftet med detta dokument är att kortfattat presentera en övergripande bild av ungdomsmottagningarnas FÖRENINGEN FÖR SVERIGES UNGDOMSMOTTAGNINGAR ... med riktlinjer Syftet med detta dokument är att kortfattat presentera en övergripande bild av ungdomsmottagningarnas verksamhet, samt att enskilda mottagningar

Läs mer

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland Redovisning av FoU-arbete 2017-2018 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

Dnr HSNG Avtal om Ungdomsmottagningen Centrum

Dnr HSNG Avtal om Ungdomsmottagningen Centrum Dnr HSNG 2015-00675 Avtal om Ungdomsmottagningen Centrum 2016-2018 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVTALSPARTER... 3 2 AVTALSTID... 3 3 ÖVERGRIPANDE PRINCIPER FÖR ARBETET PÅ UNGDOMSMOTTAGNINGEN... 3 4 FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Inriktningsdokument för. UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland. Rekommenderat av samrådsorganet för Västra Götalandsregionen och VästKom 2017-

Inriktningsdokument för. UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland. Rekommenderat av samrådsorganet för Västra Götalandsregionen och VästKom 2017- Inriktningsdokument för UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland Rekommenderat av samrådsorganet för Västra Götalandsregionen och VästKom 2017- 1 Inledning Folkhälsan i Sverige utvecklas generellt positivt

Läs mer

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM UNGDOMSMOTTAGNINGAR

LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM UNGDOMSMOTTAGNINGAR LÄNSÖVERGRIPANDE ÖVERENSKOMMELSE OM UNGDOMSMOTTAGNINGAR Dokumenttyp: Samverkansöverenskommelse Giltigt från och med: 2016-11-01 Ansvarig för revidering: Region Dalarna Dokumentnamn: Länsövergripande överenskommelse

Läs mer

5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016

5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016 1 (5) 5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016 2 (5) 5.10 Ungdomsmottagningar 5.10.1 Inledning Ungdomsmottagningen riktar sig till ungdomar och bedrivs i samverkan med kommunen där landstinget

Läs mer

Syftet med detta dokument är att kortfattat. Det övergripande målet för ungdomsmottagningar. med riktlinjer

Syftet med detta dokument är att kortfattat. Det övergripande målet för ungdomsmottagningar. med riktlinjer FÖRENINGEN FÖR SVERIGES UNGDOMSMOTTAGNINGAR med riktlinjer Syftet med detta dokument är att kortfattat presentera en övergripande bild av ungdomsmottagningarnas verksamhet samt att enskilda mottagningar

Läs mer

15 SEPTEMBER Uppdragsbeskrivning för Ungdomsmottagningar i Norrbottens län

15 SEPTEMBER Uppdragsbeskrivning för Ungdomsmottagningar i Norrbottens län Uppdragsbeskrivning för Ungdomsmottagningar i Norrbottens län 1 Definition En ungdomsmottagning riktar sig till ungdomar och unga vuxna i åldern 12-25 år och bedrivs i samverkan med länets kommuner där

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-20 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd

Samverkansavtal avseende Hälsoteket mellan Östra Göteborgs stadsdelsnämnd och Göteborgs Hälso- och sjukvårdsnämnd Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2016-09-30 Diarienummer: N132-0912/16 Utvecklingsavdelningen Charlotta Green Telefon: 365 00 00 E-post: charlotta.green@ostra.goteborg.se Samverkansavtal avseende Hälsoteket

Läs mer

Ungdomsmottagningen Hisingen, verksamhetsberättelse inklusive patientsäkerhetsberättelse 2016

Ungdomsmottagningen Hisingen, verksamhetsberättelse inklusive patientsäkerhetsberättelse 2016 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-02 Diarienummer N138-0019/17 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder Eva-Carin Jeppsson, Alex Rezaei Telefon 031-3666747, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@vastrahisingen.goteborg.se

Läs mer

Svar på remiss av motion (2008:39) om ungdomsmottagningar

Svar på remiss av motion (2008:39) om ungdomsmottagningar SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN FÖR UTREDNING OCH PROJEKT SID 1 (5) 2008-08-26 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 508 25 605 Till Socialtjänstnämnden Svar på remiss av motion (2008:39) om ungdomsmottagningar

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-04 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

Gotlands Ungdomsmottagning

Gotlands Ungdomsmottagning Gotlands Kommun Gotlands Ungdomsmottagning Vi, barnmorskorna Annelie Grindefjord och Åsa Hedqvist, anhåller om att få knoppa av ungdomsmottagningen på Gotland och driva den i egen regi. Vi vill skapa en

Läs mer

Inriktningsdokument för. UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland

Inriktningsdokument för. UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland Inriktningsdokument för UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland Rekommenderat av politiska samrådsorganet, SRO, för Västra Götalandsregionen och VästKom åååå mm dd 1 Inledning Folkhälsan i Sverige utvecklas

Läs mer

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren

Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren Området psykisk hälsa från ett nationellt perspektiv 1-2 april 2019 Zophia Mellgren A tremendous challenge now and towards 2030 when 40% av befolkningen har närstående med psykisk sjukdom 10% av barnen

Läs mer

JÄRVA UNGDOMSMOTTAGNING

JÄRVA UNGDOMSMOTTAGNING JÄRVA UNGDOMSMOTTAGNING Samverkansöverenskommelse mellan landstinget och kommunen samt mellan stadsdelarna Spånga Tensta och Rinkeby- Kista Adress: Köpenhamnsgatan 4 1. PARTER Avtalande parter är Rinkeby-

Läs mer

UNGDOMSMOTTAGNINGAR 2005-11-15

UNGDOMSMOTTAGNINGAR 2005-11-15 UNGDOMSMOTTAGNINGAR 2005-11-15 1 Verksamhetsidé och värdegrund Kommun och region samverkar genom ungdomsmottagningarna kring den gemensamma målgruppen ungdomar. Kommunernas ansvar regleras främst i socialtjänstlag

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 - redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på ungdomsmottagningar Särskild satsning på ungdomsmottagningar Inför

Läs mer

Ungdomsmottagningar i Västra Götalandsregionen

Ungdomsmottagningar i Västra Götalandsregionen 1 (2) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-20 Diarienummer RS 2535-2012 Regionkansliet/administrativa avdelningen Handläggare: Frida Bjurström Telefon: 010-441 01 46 E-post: frida.bjurstrom@vgregion.se Till

Läs mer

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Antagen i socialnämnden 2006-12-05 138 Riktlinjen grundar sig

Läs mer

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE

RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE Utfärdad av: Antagen av: Giltig från: Reviderad: Kvalitetsutvecklare och MAS Socialnämnden 2018-SN-83 181001 Socialförvaltningen RUTIN FÖR HANDLÄGGNING AV UPPRÄTTAD HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSAVVIKELSE När något

Läs mer

Handlingsplan 2019 för utveckling av insatser inom området psykisk hälsa

Handlingsplan 2019 för utveckling av insatser inom området psykisk hälsa Ungdomsmottagningar i Region Gävleborg Handlingsplan 2019 för utveckling av insatser inom området psykisk hälsa - utifrån den nationella överenskommelsen Stöd till riktade insatser inom området psykisk

Läs mer

Statliga satsningar Ungdomsmottagningar

Statliga satsningar Ungdomsmottagningar Primärvårdsförvaltning -10-06 Ärendenummer: Primärvårdsstab RosMarie Nilsson Dokumentnummer: Till Presidiet för Nämnden för primärvård och folktandvård Statliga satsningar Ungdomsmottagningar Bakgrund

Läs mer

Mall för överenskommelse mellan Landstinget och varje enskild kommun i Jönköpings län avseende ungdomsmottagning

Mall för överenskommelse mellan Landstinget och varje enskild kommun i Jönköpings län avseende ungdomsmottagning Mall för överenskommelse mellan Landstinget och varje enskild kommun i Jönköpings län avseende ungdomsmottagning 1 Innehållsförteckning Sid 3 Bakgrund Vad är en ungdomsmottagning? Syfte och mål med överenskommelsen

Läs mer

Ungdomsmottagningar. Redovisning av arbetet med analys och handlingsplan 2017

Ungdomsmottagningar. Redovisning av arbetet med analys och handlingsplan 2017 Ungdomsmottagningar Redovisning av arbetet med analys och handlingsplan 2017 https://www.uppdragpsykiskhalsa.se/ungdomsmottagningar/ Överenskommelse 2017 I den budgetöverenskommelse som regeringen slutit

Läs mer

Återkoppling. Nu, Skolinspektionen

Återkoppling. Nu, Skolinspektionen Ii r% j Nu, Återkoppling 201 7-1 1-24 Dnr 400-2016:11445 Falu Frigymnasium AB info@falufri.se Rektor maria.pettersson@falufri.se Återkoppling efter kvalitetsgranskning av sex- och samlevnadsundervisning

Läs mer

Inriktningsdokument för. UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland

Inriktningsdokument för. UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland Inriktningsdokument för UNGDOMSMOTTAGNINGAR i Västra Götaland Rekommenderat av samrådsorganet Västra Götalandsregionen och VästKom 2011-04-26 Antaget i hälso- och sjukvårdsutskottet 2011-05-04 Detta inriktningsdokument

Läs mer

25 Sexuell och reproduktiv hälsa - insatser till ensamkommande ungdomar samt personal vid HVB-hem och ungdomsmottagningar RS160554

25 Sexuell och reproduktiv hälsa - insatser till ensamkommande ungdomar samt personal vid HVB-hem och ungdomsmottagningar RS160554 25 Sexuell och reproduktiv hälsa - insatser till ensamkommande ungdomar samt personal vid HVB-hem och ungdomsmottagningar RS160554 Ärendet Kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa bland ensamkommande

Läs mer

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete

Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Redovisning av FoU-arbete Ungdomsmottagningarna i Västra Götaland Redovisning av FoU-arbete 2017-2018 Utvärdering av satsning Psykisk hälsa 2016-2017 Om utvärderingen Beställare Vårdsamverkan i Västra Götaland Upplägg Mål- och

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Inriktningsdokument för ungdomsmottagningar i Västra Götaland

Inriktningsdokument för ungdomsmottagningar i Västra Götaland REMISS Datum: 2017-02-23 Dnr: HS 2016-00258 Till Ansvarig styrelse/nämnd i kommunen för ungdomsmottagning Hälso- och sjukvårdsnämnderna VGR Styrelsen för beställd primärvård VGR Berörda sektorsråd inom

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats 2017-10-23 1 Bildningsförvaltningen Verksamhetsplan för Centrala elevhälsans medicinska insats 2017/2018 Elevhälsans medicinska del I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsans medicinska del som

Läs mer

Enkätundersökning oktober 2008 Ungdomsmottagningen

Enkätundersökning oktober 2008 Ungdomsmottagningen SOCIALFÖRVALTNINGEN Datum Forskning och utveckling 2008-11-20 Vår beteckning Vår handläggare Ert datum Er beteckning Ola Nordqvist 1 (7) Enkätundersökning oktober 2008 Ungdomsmottagningen Bakgrund Ungdomsmottagningar,

Läs mer

4. Hur många besök för psykisk ohälsa har gjorts under 2018? Antal

4. Hur många besök för psykisk ohälsa har gjorts under 2018? Antal Enkät 3. Satsning på ungdomsmottagningar Under 2018 har ert län tagit del av stimulansmedel för satsningar på ungdomsmottagningars arbete med psykisk hälsa. I den här enkäten redovisar ni hur medlen har

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Vällingklockan/Ekorrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola och dygnet runt verksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Maskulinitet och jämställdhet - att förändra maskulinitetsnormer

Maskulinitet och jämställdhet - att förändra maskulinitetsnormer Jag är väldigt osäker, har koncentrationssvårigheter och vill aldrig ha fel. Jag ställer höga krav på mig själv och tål inte misslyckande. Trots att jag är mycket omtyckt och älskad av många* Maskulinitet

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats

Verksamhetsplan. för. Centrala elevhälsans medicinska insats 2017-03-16 1 Bildningsförvaltningen Verksamhetsplan för Centrala elevhälsans medicinska insats 2017 Elevhälsans medicinska del I verksamhetsplanen används begreppet elevhälsans medicinska del som då avser

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Bilaga 4. Styrdokument för ungdomsmottagningarna i Västmanland

Bilaga 4. Styrdokument för ungdomsmottagningarna i Västmanland Styrdokument för ungdomsmottagningarna i Västmanland Antaget av styrelsen för Västmanlands Kommuner och Landsting den 21oktober 2016 Innehåll Styrdokument för ungdomsmottagningarna i Västmanland... 3 Inledning...

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Fokus Ungdomsmottagningen. För att kallas Ungdomsmottagning krävs en barnmorska, kurator/psykolog och tillgång läkare

Fokus Ungdomsmottagningen. För att kallas Ungdomsmottagning krävs en barnmorska, kurator/psykolog och tillgång läkare Fokus Ungdomsmottagningen För att kallas Ungdomsmottagning krävs en barnmorska, /psykolog och tillgång läkare (Mall för överenskommelse ungdomsmottagningen) 2017-03-03 REKO Mål - kvalitetssäkring Det ska

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 7 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. År 2013 Datum och ansvarig för

Läs mer

Styrdokument för ungdomsmottagningarna i Västmanland

Styrdokument för ungdomsmottagningarna i Västmanland Styrdokument för ungdomsmottagningarna i Västmanland Antaget av styrelsen för Västmanlands Kommuner och Landsting den 21 oktober 2016 Styrdokument för ungdomsmottagningarna i Västmanland. Text och foto:

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017

Datum: Händelseanalys. Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn. Februari 2017 Datum: 2018-01-18 Händelseanalys Suicid utförd på boende för ensamkommande flyktingbarn Februari 2017 1 Sammanfattning Person som tidigare varit på ett bedömningssamtal på den aktuella mottagningen. Bedömdes

Läs mer

MÅL- OCH INRIKTNINGSPLAN

MÅL- OCH INRIKTNINGSPLAN Samordningsförbundet Göteborg Väster Tjänsteutlåtande Dnr 0015/18 Styrelsemöte 180615 MÅL- OCH INRIKTNINGSPLAN 2019-2021 Inledning Mål- och inriktningsdokumentet är grunden för förbundets budget de kommande

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Ungdomsmottagningen

Patientsäkerhetsberättelse Ungdomsmottagningen SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2016-05-30 SN-2016.1599.715 1 (2) HANDLÄGGARE Berntsson, Judith Judith.Berntsson@huddinge.se Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse

Läs mer

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvård DATUM Hans Tanghöj 2007-05-03 DIARIENR Nämnden för Hälso- och sjukvård MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND Försäljningen av alkohol liksom den alkoholrelaterade dödligheten

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda

Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda Patientsäkerhetsberättelse för Hälsoringen Osby/Lönsboda År 2015 Katharina Martinsson tf verksamhetschef 20150219 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt

Läs mer

Samverkansavtal med Stockholms läns landsting kring stadens ungdomsmottagningar

Samverkansavtal med Stockholms läns landsting kring stadens ungdomsmottagningar SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR DNR 3.5-0424/2009 SAN 2009-06-16 SID 1 (7) 2009-05-25 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 08-598 25 605

Läs mer

1. Har stimulansmedel använts/intecknats för ökad bemanning? 1 a. Inom vilka yrkeskategorier har ni ökat bemanningen? Ange antal årsarbetare.

1. Har stimulansmedel använts/intecknats för ökad bemanning? 1 a. Inom vilka yrkeskategorier har ni ökat bemanningen? Ange antal årsarbetare. Enkät 3 A. Satsning på ungdomsmottagningar Under 2016 har ert län tagit del av stimulansmedel för satsningar på ungdomsmottagningars arbete med psykisk hälsa. I den här enkäten redovisar ni hur medlen

Läs mer

Inga nationella riktlinjer - FSUMs Handbok -

Inga nationella riktlinjer - FSUMs Handbok - 1970 250+ Inga nationella riktlinjer - FSUMs Handbok - Helhetsperspektiv Ungdomens uppdrag Lågtröskel verksamhet Tvärvetenskapliga team SRHR sexuell hälsa och rättigheter Psykisk (o)hälsa Förebyggande,

Läs mer

Ungdomsmottagning. Utvecklingsarbete, Nationella medel 2016 REKO

Ungdomsmottagning. Utvecklingsarbete, Nationella medel 2016 REKO Ungdomsmottagning Utvecklingsarbete, Nationella medel 2016 REKO 2016-06-07 Tillsammans designar vi framtidens ungdomsmottagning Kvalitetssäkring och utveckling Dagsläget Framtiden Ojämlikt i länet Otydligt

Läs mer

Folkhälsoplan

Folkhälsoplan Folkhälsoplan 2007 2010 Bakgrund Folkhälsa Folkhälsa Begreppet folkhälsa används för att beskriva hela befolkningens eller olika befolkningsgruppers hälsotillstånd till skillnad från enskilda individers

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 7 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd År 2016 Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. Datum och ansvarig för

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Hur ska bra vård vara?

Hur ska bra vård vara? Hur ska bra vård vara? God och säker vård ur ett MAS perspektiv Se det etiska perspektivet som överordnat Utgå från en humanistisk värdegrund med vårdtagaren i centrum Hålla sig uppdaterad vad som händer

Läs mer

Projekt Mottagning för unga män Åldersgrupp år

Projekt Mottagning för unga män Åldersgrupp år Projekt Mottagning för unga män Åldersgrupp 21-29 år Barnmorskemottagning Flogsta vårdcentral Kerstin Karlqvist Falk Kerstin Lind Barnmorskor med andrologiutbildning Projekt Startdatum för projektet 1

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2017-02-28 22 Patientsäkerhetsberättelser 2016 (BUN 2017.068) Beslut Arbetsutskottet noterar informationen. Ärendebeskrivning

Läs mer

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända

Utbildningskatalog Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildningskatalog 2017 Utbildningar som erbjuds inom programmet Hälsa i Sverige för asylsökande och nyanlända Utbildning i flera led för effektiv kunskapsspridning Hälsa i Sverige för asylsökande och

Läs mer

Patientsäkerhets-berättelse för Solljungahälsan. Avser Vårdenhet, BVC och BMM.

Patientsäkerhets-berättelse för Solljungahälsan. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Patientsäkerhets-berättelse för Solljungahälsan. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Örkelljunga den 1:a Mars 2018 Innehåll: 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Övergripande mål och strategier 4. Organisatoriskt

Läs mer

Verksamhetsuppföljning, Beroendemottagningen och förstärkt öppenvård

Verksamhetsuppföljning, Beroendemottagningen och förstärkt öppenvård 1 (5) Kvalitets- och utvärderingskontoret Ulla Lindberg 2017-11-02 Dnr ON 2017-348 Verksamhetsuppföljning, Beroendemottagningen och förstärkt öppenvård Faktauppgifter om verksamheten Utförare Leanlink,

Läs mer

ungdomsmottagning TCT VÄSTRA i Strömstad Hälso- och sjukvärdsnämnden Samverkansavtal om mellan och Strömstads kommun zoih~ooo^3-3 GÖTALANDSREGIONEN

ungdomsmottagning TCT VÄSTRA i Strömstad Hälso- och sjukvärdsnämnden Samverkansavtal om mellan och Strömstads kommun zoih~ooo^3-3 GÖTALANDSREGIONEN zoih~ooo^3-3 TCT VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN DNR: HSNN 2015-00038 DNR: BUN-2015-0076 Samverkansavtal om ungdomsmottagning i Strömstad mellan Hälso- och sjukvärdsnämnden och Strömstads kommun 2(7) 1 Avtalsparter

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6)

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6) Postiljonen vård- och omsorgsboende Dnr: 1.6-164/2019 Sid 1 (6) Ansvarig för upprättande och innehåll: Patrik Mill, verksamhetschef med hälso- och sjukvårdsansvar Postiljonen vård och omsorgsboende, egen

Läs mer

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017 Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete 5 april 2017 Program 13.00 14:40 Introduktion. Marie Brandvold, enhetschef. Presentation av tillsynens resultat Jan-Erik Ingwall, inspektör,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd År 2015 Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. Datum och ansvarig för innehållet

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Föräldrastöd i Jönköping

Föräldrastöd i Jönköping Föräldrastöd i Jönköping SKL modellområdesarbetet 2009-2011 Svart hål Landsting- Kommun (Politiska beslut) Psynkprojektets andra fas 2011-2014 - synkronisera insatserna för barns och ungdomars psykiska

Läs mer

Ungdomsmottagningarna i VG

Ungdomsmottagningarna i VG Ungdomsmottagningarna i VG Redovisning av FoU-arbete Cornelia Björk, analytiker FoU i Väst/GR Anna Melke, forskare FoU i Väst/GR Åsa Nilsson, analytiker FoU i Väst/GR Jämlik vård Psykisk hälsa FoU-arbetets

Läs mer

Svar på skrivelse med anledning av ökning av orosanmälningar, barn och unga utsatta för våld

Svar på skrivelse med anledning av ökning av orosanmälningar, barn och unga utsatta för våld Kungsholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-09-08 Handläggare Hans Wallöf Telefon: 08-508 08 516 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2015-09-24 Svar på

Läs mer

för verksamhet vid Ungdomsmottagning i ..( kommun, kommunerna)

för verksamhet vid Ungdomsmottagning i ..( kommun, kommunerna) A V T A L ver3 för verksamhet vid Ungdomsmottagning i..( kommun, kommunerna) Mellan.. kommun företrätt av xx-enheten och Landstinget Västmanland, företrätt av xx-enheten. har träffats avtal om att bedriva

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring Vårdcentralen Vallås Klinik Allmänmedicin Specialitet 2019-10-03 Datum Halmstad Ort Erik Tyrberg och Magnus Tufvesson Inspektörer LÄKARNAS INSTITUT

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2018 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet.

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Kontaktperson programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 104 51 Stockholm Tele: vx 508 10 000 Mail: anna.lena.christensson@ostermalm.stockholm.se

Läs mer

Överenskommelse psykisk hälsa 2018

Överenskommelse psykisk hälsa 2018 Överenskommelse psykisk hälsa 2018 2018-04-06 Yvonne Witzöe, GR Identifierade utvecklingsområden: Primärvård och första linjen Specialistpsykiatrin och beroendevård Kommunal hälso-och sjukvård och socialtjänst

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott

Utbildningsnämndens arbetsutskott VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott 2017-05-03 30 Patientsäkerhetsberättelser 2016 (UN 2017.011) Beslut Arbetsutskottet noterar informationen. Ärendebeskrivning Barn-

Läs mer

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009

2006-11-16. Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Verksamhetsplan med budget 2007-2009 1 2 Verksamhetsplan - budget Samordningsförbundet Göteborg Centrum 2007 2009 Övergripande mål Förbundets ändamål är att inom

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse - Ungdomsmottagningen

Patientsäkerhetsberättelse - Ungdomsmottagningen SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-03-29 SN-2014/1132.715 1 (2) HANDLÄGGARE Berntsson Nilsson, Judith Judith.BerntssonNilsson@huddinge.se Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse

Läs mer

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan

Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan Den kommunala grundsärskolans lokala elevhälsoplan 2017/2018 Bakgrund Elevhälsan ska medverka till att stärka skolans förebyggande och hälsofrämjande arbete och därigenom stödja elevens utveckling mot

Läs mer

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM.

Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Patientsäkerhets-berättelse för Solklart Vård i Bjuv. Avser Vårdenhet, BVC och BMM. Upprättad 2016-02-28 Av Mona Andersson Verksamhetschef Innehåll: 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Övergripande mål och

Läs mer

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar

Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar 1(8) LSS Verksamheten för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Hylte kommun Verksamhetstillsyn genomförd av Arbetsmiljöverket, Länsstyrelsen i Hallands län och Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet

Läs mer

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa

1. Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten 2. Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa Information om statliga stimulansmedel aktuella för Kalmar län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen 2015 avseende socialtjänst och angränsande hälso- och sjukvård Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Telefontillgänglighet

Telefontillgänglighet Telefontillgänglighet En jämförande studie mellan två vårdcentraler 1 januari 31 oktober, 2005 Författare Anna-Lena Allerth, distriktssköterska Catarina Schander, distriktssköterska Vårdcentralen Billingen,

Läs mer

Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017

Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017 Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017 Denna manual har tagits fram som ett komplement till ansökningshandlingarna om bidrag för insatser mot hiv/sti. För att er ansökan ska kunna behandlas

Läs mer

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt

Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt Handlingsplan 2018 Familjecentrerat arbetssa tt SDF Östra Göteborg 2018-03-19 Barn och unga ska lyckas i skolan! Övergripande mål familjecentrerat arbetssätt att alla barn ska lyckas i skolan Inledning

Läs mer

ungdomsmottagning ^ GOTALANDSREGIONEN Ti^^VÄSTRA Hälso- och sjukvärdsnämnden Samverkansavtal om i Orust kommun mellan och Orust kommun

ungdomsmottagning ^ GOTALANDSREGIONEN Ti^^VÄSTRA Hälso- och sjukvärdsnämnden Samverkansavtal om i Orust kommun mellan och Orust kommun Ti^^VÄSTRA ^ GOTALANDSREGIONEN DNR; HSNN 2015-00037 - Samverkansavtal om ungdomsmottagning i Orust kommun mellan Hälso- och sjukvärdsnämnden och Orust kommun 2(7) 1 Avtalsparter Detta avtal avseende vmgdomsmottagningsverksamhet

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser

Rutin för hantering av avvikelser LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 RUTIN 1 (9) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Majed Shabo Fastställare: Anette Johannesson, Maria Terins Gäller fr.o.m: 2014-09-01

Läs mer

ATT ARBETA MED RISKUTSATTA UNGA. Sex som självskadebeteende. Emma Svanholm och Caroline Öhman Göteborg 141127

ATT ARBETA MED RISKUTSATTA UNGA. Sex som självskadebeteende. Emma Svanholm och Caroline Öhman Göteborg 141127 ATT ARBETA MED RISKUTSATTA UNGA Sex som självskadebeteende Emma Svanholm och Caroline Öhman Göteborg 141127 Vilka är vi? Caroline Öhman Emma Svanholm Vi som arbetar på Tjej- och Killmottagningen är barnmorskor

Läs mer