KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade. SIROUS NAMAZI Metropolis

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade. SIROUS NAMAZI Metropolis"

Transkript

1 KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade SIROUS NAMAZI Metropolis Örebro konsthall 3 mars 29 april 2018

2 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro konsthall tillsammans med elever, föräldrar som besöker Örebro konsthall tillsammans med sina barn eller till den besökare som vill ha en lättfattlig överblick av en utställning eller fler ingångar till konstupplevelsen. Örebro konsthall är en kommunal konsthall som visar samtida konst. Det är gratis att komma hit och det är öppet för alla. För kommunala skolor och friskolor i Örebro är även visningar och verkstäder gratis. För företag eller skolor utanför Örebro kommun, debiterar vi en avgift på 600 kr. för visningar dagtid. Örebro konsthall förvaltar kommunens konstsamling som i dag består av ca 8300 konstverk. Dessa är till största delen utlånade till kommunens alla verksamheter, och omkring 300 konstverk är placerade utomhus. Konstpedagogik Förhoppningen är att konsthandledningen ska kunna fungera som en ingång till konstupplevelsen och bidra till ett fördjupat möte med konsten. Konsthandledningen kan fungera som ett underlag inför, under och efter utställningsbesöket. Vi erbjuder även visningar där barnens och elevernas egna reflektioner och tankar ges utrymme samtidigt som vi ger en fördjupad förståelse av konsten. Vi har skapande arbete utifrån de aktuella utställningarna i vår ateljé. Vårt förhållningssätt till konsten är undersökande, nyfiket och öppet. Utgångspunkten är att mötet med konsten ska kunna vara en ögonöppnare och bidra till att bredda perspektiven och vår syn på tillvaron. Vi hoppas på ett lustfyllt och givande besök! Att besöka Örebro konsthall Du kan besöka Örebro konsthall på egen hand med olika grupper, och då hoppas vi att denna konsthandledning kan vara till hjälp. Vill ni boka en visning eller en visning följd av skapande utifrån utställningen hör av er till kata.wennberg@orebro.se eller ring För att besöket på Örebro konsthall ska bli så bra som möjligt, vill vi ge några råd om vad man ska tänka på när man är här. Fotografering är tillåten! Det är däremot inte tillåtet att röra vid konstverken, eftersom de kan bli smutsiga och få fettfläckar som inte går bort. Det finns krokar och hatthylla där man kan hänga av sig ytterplagg och väskor. Att besöka konsthallen är gratis och dessa är våra öppettider för allmänheten:

3 Samtidskonst vad är det? Samtidskonst är nutida konst som förhåller sig till vår samtid i någon mening. Ofta är konstens idé och innehåll viktigare än vilket material och teknik konstnären använder sig av och därför ser man idag ofta blandade uttrycksmedel som måleri, teckning, grafik, foto, skulptur, installation, performance och videokonst. Gränserna för vilka material som kan användas inom konsten förflyttas ständigt liksom gränserna för vad konst är eller kan vara. Konsten behöver inte vara estetiskt tilltalande, den kan lika gärna vara provocerande, ful och grotesk. Samtidskonsten speglar och kommenterar vårt samhälle, ställer frågor och får oss ibland att se med nya ögon på tillvaron. I äldre eller traditionell konst är materialet och tekniken av större betydelse än inom samtidskonsten. Förut var man som konstnär ofta målare eller skulptör och hade därmed sin tillhörighet inom en viss konstgenre. Idag föregår ofta idén valet av material och uttryck. Rummets betydelse är stor inom samtidskonsten. Det finns s.k. platsspecifika verk som är gjorda utifrån och för en plats, men även om konstverket inte är platsspecifikt så har konstnären ofta en tanke med var och hur konsten visas upp. Det är inte längre bara konstverket i sig som är av betydelse, utan hela rummet, omgivande konstverk, färgen på väggarna, golvet och vilka andra människor som finns på plats samtidigt - allt påverkar vår upplevelse av konsten. Konstnärerna hänger därför ofta sina konstverk tillsammans med oss på Örebro konsthall. Ofta är samtidskonsten mer relationell och inkluderar betraktaren i verket. Betraktarens upplevelse är minst lika viktig som konstnärens avsikt, och det finns ingen tolkning eller association som är rätt eller fel. Tidigare var den essentiella uppfattningen att det finns någonting i konstverket i sig vanlig. Idag är det allt fler som menar att konsten blir till i mötet med en betraktare. Det fina med konsten är att den är öppen för tolkning och att alla upplever konst på olika sätt. Vi är olika individer och har skilda erfarenheter och kunskaper med oss vilket gör att ingen konstupplevelse är identisk med någon annan. Örebro konsthalls entré på Olaigatan 17b.

4 Konstnären Sirous Namazi Sirous Namazi är en svensk konstnär, ursprungligen från Iran, som nu bor i Stockholm. Hans konstnärliga arbete handlar bland annat om identitet, tillhörighet, hem och minnen. Han har gått konsthögskolan i Mamö och är representerad i Sverige och internationellt ställde han ut i den nordiska paviljongen på Venedigbiennalen. Se gärna den här filmen som handlar om Sirous Namazis konstnärskap: I den får vi inblick i hur Sirous skapar sina verk, först i datorn och sedan 3D-printade modeller för att till sist låta bygga dem i stort format utifrån hans instruktioner. Filmen handlar om när Sirous gjorde sin utställning i vilken han byggde upp sitt barndomshem i Iran utifrån minnen som han och hans familj hade av hemmet som han flydde från med sin familj när han var 13 år. Med hjälp av bleknade fotografier av förödelsen efteråt och olika familjemedlemmars minnesbilder byggde han utställningen. På podier ställdes de återskapade objekten från barndomshemmet ut i Berlin I vår utställning på Örebro konsthall visas videoverket Frågor att diskutera utifrån Artityds film om Sirous: Hur minns vi? Kan upplevelser förändras och förvrängas i minnet? Hur påverkas våra minnesbilder av andras berättelser och bilder om vad vi har varit med om? Är våra minnen verkligen våra egna? Sirous Namazi har tidigare gjort ett konstverk som visas i en permanent utställning på Kvarntorpshögen, Konst på hög. Där finns hans Periphery III sedan Det är en balkong med en fastmonterad parabol på. En balkong kan ses som en plats mellan det privata och det offentliga. En plats där man beskådar omvärlden men där man samtidigt låter sig beskådas. I miljonprogrammets bostadsbyggande var balkongen en viktig del i den standardhöjning av boendet som var avsikten med programmet. Balkongen blev en kompensation för avsaknaden av egen trädgård och gav hyresgästerna möjlighet att få sitt eget privata uterum. Periphery III är en sådan balkong. Balkongen med parabol blir en länk till den kultur man har lämnat.

5 Utställningen Metropolis Metropolis kommer från den klassiska grekiskan och betyder direkt översatt moderstad och syftar på en storstad eller förtätad bebyggelse kom en film av Fritz Lang som heter Metropolis. Stumfilmen är en science fiction berättelse om staden, människan och maskinen. I den här framtidsvisionen av staden Metropolis lever de olika samhällsklasserna starkt åtskilda och en del av storyn är en kärlekssaga över klassgränserna. Filmen är en föregångare i science-fiction genren och har inspirerat senare sci-fi filmer såsom Star Wars och Matrix. Filmens manus är baserat på Thea von Harbous bok Metropolis som utkom några år före filmen. Boken och filmen innehåller en kritik av kapitalismen: det övre skiktet lever i paradisiska förhållanden medan arbetarna ses som mindervärdiga och lever i en slags undervärld i jordens djup. Se trailern här: eller hela filmen (2,5 tim. lång) här: Sirous Namazis metod i konstnärskapet är att arbeta parallellt i den digitala världen och den fysiska världen. Han gör tredimensionella skisser i datorn som han skriver ut på 3D-printrar som blir modeller som han sedan gör i större format i olika material. Inför utställningen på Örebro konsthall gjorde han bland annat en film där betraktaren kunde gå omkring i utställningsrummet med alla tänkta skulpturer på plats. Metropolis är alltså ett uttryck för en framtidstad, högteknologisk på gott och ont. Uttrycken dystopi och utopi uttrycker framtidsscenarier med olika laddning. Diskutera begreppen utopi och dystopi i förhållande till era egna bilder av hur framtiden ser ut. Hem, arkitektur och struktur Sirous personliga berättelse om flykten från barndomshemmet hänger samman med den större historien om konflikter och förföljelse. Sirous familj hörde till religionen bahá í och ville inte konvertera till islam när Sirous var tonåring i Iran. Detta var under 1980-talet efter den iranska revolutionen 1979 då shaen avsattes och Ayatollah Khomeini återvände från sin exil till Iran 1979 som landets ledare. Den iranska revolutionen följdes av hårda förföljelser på intellektuella och oliktänkande som kulminerade under den så kallade kulturella revolutionen på 1980-talet. Tillsammans med miljoner andra iranier lämnade Sirous familj landet som en konsekvens av förtrycket av oliktänkande. I bankvalvet på konsthallen visas filmen som är en resa i minnet och skärvorna av ett hem. I filmen har Sirous försökt återskapa barndomshemmet i Iran utifrån olika familjemedlemmars minnesbilder. Han har bett dem rita och berätta vad de minns och dessa objekt har han sedan gjort som skulpturer och installationer som han filmat och visat i form av en utställning 2015 som hette vilket var klockslaget då familjen lämnade hemmet i Iran innan huset förstördes. Filmen är delvis gjord som en animation och ett försök att återskapa och restaurera det som för alltid är förlorat. Ett försök till ett uppbyggande av det som en gång var utifrån minnesbilder.

6 Sirous Namazi, Moduler (2015) Verket Untitled - Modules är en visuell gestaltning av hemmet och boendets strukturer. Gjorda i tunn plåt och lackerade i olika industriella färger blir modulerna en skulptural helhet. Estetisk och tankeväckande. Se gärna skulpturen från flera håll, sedd från kortsidorna blir modulerna som korridorer och strukturen tydlig, sedd från långsidorna är formen av huset med dess beståndsdelar vägg, dörr och fönster tydligare. Som en förenkling av begreppet hus är lådorna travade på varandra, bredvid varandra, som lägenheter i höghus i miljonprogramsområden. Vad är ett hem? Konstverket är gjort i skala 1:25 och tanken är att det är så stor yta som en människa behöver. Hur stor yta tänker du att vi människor behöver för att kunna bo någonstans? Hur bor och bygger vi idag och i framtiden? Fundera över ditt eget hem och hur du bor i förhållande till andra människor och andra delar av världen. Hur stor yta tar varje människa i anspråk?

7 Digitalt måleri och självbilder Sirous Namazi har under hela sitt konstnärskap målat men det är första gången som han ställer ut måleri. Vid första anblicken kan det se ut som att det är gjort med pensel och vattenfärg på akvarellpapper, men alla bilder är framställda digitalt i programmet Adobe Sketch. Istället för pensel så använder Sirous muspekaren. Med utgångspunkt i den visuella värld vi lever i idag med bilder som sköljer över oss i olika medier, vill Sirous skapa bilder som går ut i samma takt som de flödar in i vårt medvetande. Vissa bilder är gjorda med förlagor och andra är spontant tecknade. Vissa ansikten har Sirous hittat på nätet och klistrat in i sina bilder. Särskilt ansikten, selfies och självbilder har Sirous fått intresse för och vill vidareutveckla. Med utgångspunkt i samtiden och i sin egen historia har Sirous gjort bilder som är lika mycket ett uttryck för vår tid som hans egen berättelse. Hur påverkas vi av det stora bildflödet som vi möter dagligen? Vilken bild av oss själva sänder vi ut i sociala medier? Vilken bild är önskvärd och inte önskvärd och varför? Diskutera utifrån bilder av er själva i sociala medier. Har det någon betydelse när vi betraktar en målning om den är gjord med färg och pensel eller i datorn? Sirous har i det digitala måleriet som visas i stora utställningsrummet gjort linjer, suddat, vridit runt bilderna och upprepat samma sak igen för att skapa ett myller av pixlar, som bilder av vår tid. Alla målningarna heter Untitled. Untitled (2018)

8 Mönster, form och kulturella referenser Utifrån en stor bildbank med olika motiv som Sirous har samlat på sig under flera års tid har han med hjälp av olika digitala effekter, bland annat en kalejdoskopisk effekt, skapat tre skulpturer som han kallar Metropolis. Hans bildbank är till stor del hämtad från bilder av hem och hus, olika detaljer och interiörer. Han plockar isär intryck, renodlar linjer och former, förvandlar dem med digitala verktyg så att det skapas nya former. Skulpturerna är former och mönster i lager på lager utskurna i plåt med laserskärare och pulverlackerade med industriellt framtagna färger. Den bildbank som han har utgått ifrån består av mönster, interiörer och olika bilder av hem som är ett återkommande tema i hans konstnärskap. Som en slags mönster, upprepningar eller mantran beskriver Sirous de här skulpturerna. Titeln Metropolis beskriver ett tillstånd av den tid vi lever i och rymmer frågan om vad det högteknologiska samhället gör med oss. Likt himlakroppar hänger skulpturerna på väggarna och ser ut att kunna rotera. Vissa tycker att de liknar klockor, planeter eller vindsnurror. Samtala gärna om skulpturerna utifrån rörelse, riktning, färg och form. Vad tycker ni att de väcker för associationer? Ladda ner appen Laboscope om du har en I-pad eller en smartphone som du kan använda som ett digitalt kalejdoskop när du betraktar världen runtom dig. Med den kan du också ta foton som du kan använda som utgångspunkt för eget skapande. Sirous arbetar medvetet med det industriella intrycket där handen och penseldraget är osynligt. Det är därför han använder industriellt framtagna standardiserade färger och den färgskala i industrin som är begränsad till vissa kulörer, så kallade RAL-färger. Metropolis II (2018) Metropolis III (2018)

9 Modeller, skisser och skulpturer i 3D I utställningen visas ett antal mindre skulpturer som är utskrivna på 3D-printrar. De kan ses som utkast eller modeller till skulpturer i större format. Som en slags skisser gjorda digitalt och sedan utskrivna i 3D. Mirrored II (2018) I skulpturerna Mirrored har Sirous använt sig av en digital effekt där objekt speglas i varandra och sig själva och då förvrängs och förvandlas. Vilka vardagliga föremål kan du se i skulpturerna? Kan man se det som att den digitala tekniken förvränger eller kanske förfinar verkligheten? Vad händer med en form som speglas? Är det ansikte som vi ser i spegeln samma ansikte som andra ser när de ser oss? Vardagliga ting som vi ser varje dag men kanske inte tänker så mycket på transformeras till skulpturala abstraherade former. Förhållandet mellan föreställande konst, abstraherad och abstrakt konst kan också diskuteras. I utställningen visas också en modell, ett utkast till skulpturerna Metropolis, utskriven på en 3D-skrivare. Sirous hade en idé att skulpturen skulle skäras ut i trä och vara i en skala där en stående människa är lite lägre än skulpturen är hög. Till den här utställningen gjordes skulpturerna istället i plåt monterade på väggarna, men kanske kan idén om träskulpturen realiseras längre fram. Tänk er hur ni skulle uppleva skulpturen om den var gjord i fullstor skala enligt Sirous första idé. Till vissa 3D-printar används PLA-plast som är gjord med majsstärkelse som bindemedel vilket är en förnybar resurs som är biologiskt nedbrytningsbar. ABS-plast som just denna modell är gjord av kommer från olja liksom de flesta plastprodukter vi använder. Metropolis (2018)

10 I gränslandet mellan måleri och skulptur I gränslandet mellan skulptur och måleri skapar Sirous sin konst. Kan man se en målning gjord av tejp som måleri? Ibland talar man om det utvidgade måleriet som ett sätt att måla med andra material än just duk och färg. Eftersom en målning byggs upp av färg och form, kan man tänka sig andra material som beståndsdelar i en målning. Då kan gränsdragningen mellan måleri och skulptur vara svår att dra. I Sirous målningar Unfolded har han först tejpat runt olika föremål med färgad tejp och sedan dragit av tejpen och plattat ut den till en bild. Titeln på konstverken avslöjar att det har legat något därinne som blivit öppnat, avtäckt och uppenbarat, men vi får inte se föremålet som har gett form åt tejpen. Tejpen har vecklats ut och plattats till och omformats från något tredimensionellt till tvådimensionellt. Dessa konstverk Unfolded är de enda i utställningen som inte initialt har gjorts digitalt. Man kan försöka gissa sig till vilket föremål som har blivit inlindat i tejp. Precis som Sirous skulpturer är pulverlackerade med industriella färger är färgskalan när det kommer till tejp förstås begränsad. Även här finns det industriella anslaget och materialet är flyktigt, ett urbant och industriellt material. Kanske kan bilderna ses som en slags kartor eller stadsbilder sedda ovanifrån? Unfolded IV (2018)

11 Förslag på eget skapande För barn: Utställningen handlar mycket om hem och hus och att förlora sitt hem. Använd din fantasi och rita ditt drömhus! Fundera på vilket material huset ska vara byggt av och i vilken färg och form huset ska vara. Gör en teckning av ditt drömhus. Bygg sedan egna modeller av husen i kartong och måla dem i olika färger. Utgå gärna från teckningarna av drömhusen när ni bygger modellerna. Ha en utställning med både teckningarna och skulpturerna. Gör tejptavlor inspirerade av Sirous bilder i serien Unfolded. Sirous har tejpat runt föremål och sedan tagit tejpen och plattat ut den. Från tvådimensionalitet till tredimensionalitet. Använd olikfärgad tejp och lek loss! Utgå från ett minne av något som har hänt. Teckna minnet och berätta om det för de andra barnen. För unga: Arbeta med företeelser i samhället som du tycker kan belysas eller exemplifieras genom konsten. Kanske är det något du tycker är orättvist eller konstigt, kanske är det något du tror att andra inte tänker på så mycket, men som du har uppmärksammat. Kanske är det något från sociala medier eller som du har läst eller hört talas om. Försök att gestalta dina tankar med ord eller meningar som du sedan bearbetar i en bild. Eller gör ljudinstallationer som fångar en känsla eller en tanke eller som väcker en känsla hos andra. Försök att minnas något som påverkat dig starkt, ett tidigt minne, en känsla, ett konstverk eller liknande. Försök att fånga minnet med ord. Skriv ner orden på ett papper. Försök nu att stryka så många ord du kan utan att minnet försvinner och du tappar känslan av det. Bearbeta orden genom att jobba med typsnitt. Hitta ett passande typsnitt som förstärker minnet och känslan i det. Fundera härnäst över vilken layout du vill att orden ska ha så att sammanhanget förstärks ytterligare. I vilken kontext/medium ska orden stå? Exempelvis på ett vykort, i en bok, på ett skivomslag eller som sms.

12 Anteckningar

13 Anteckningar

14 Varmt välkomna för att möta och lära mer om konst Visningar Visningar på Örebro konsthall är kostnadsfria för alla förskolor och skolor i Örebro kommun. För skolor i andra kommuner, folkhögskolor och högskolor tar vi en avgift på 600 kronor per visning. Vill du boka en visning kan du göra det på vår hemsida: Har du frågor är du välkommen att ringa: eller maila: kata.wennberg@orebro.se Besök oss på: Örebro konsthall, Olaigatan 17B, Örebro

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE

INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE INSPIRATIONSMATERIAL FÖR LÄRARE Andreas Eriksson Runt omkring 29 januari - 23 mars 2014 Sharon Lockhart Milena, Milena 16 april - 29 juni 2014 Information Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. TOMMY HILDING Målningar. Örebro konsthall

KONSTHANDLEDNING. TOMMY HILDING Målningar. Örebro konsthall KONSTHANDLEDNING TOMMY HILDING Målningar Örebro konsthall 28/2 2015 5/4 2015 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro Konsthall tillsammans med elever, föräldrar som besöker

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

Besök oss - Visningar

Besök oss - Visningar Samtidskonstens gränsöverskridande natur är en fantastisk resurs i undervisningssammanhang. Begreppet samtidskonst används ofta för att beskriva konst som skapas idag och som tar upp teman och belyser

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

Anvisningar för din ansökan Följande handlingar ska alltid bifogas din ansökan. Personbevis från Skattemyndigheten Betyg Arbestprover

Anvisningar för din ansökan Följande handlingar ska alltid bifogas din ansökan. Personbevis från Skattemyndigheten Betyg Arbestprover nya media KONST & DESIGn FRIA FÖRBEREDANDE KONSTLINJEN Du söker med 5-10 verk digitalt. Det är valfritt att söka med måleri, skulptur, teckning, video, foto, ljud, objekt osv. Digitala arbetsprover kan

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. Helene Billgren & Stefan Uhlinder. BU Höst för pedagoger och andra intresserade

KONSTHANDLEDNING. Helene Billgren & Stefan Uhlinder. BU Höst för pedagoger och andra intresserade KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade Helene Billgren & Stefan Uhlinder BU Höst 2017 Örebro konsthall 23 september 5 november 2017 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som

Läs mer

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna

Moderna Museet på egen hand Lättläst vuxna Lättläst vuxna Välkommen till Moderna Museet! På Moderna Museet finns konst från sent 1800-tal fram till idag. I samlingen finns ca 130 000 konstverk. Det finns till exempel 5000 målningar och 100 000

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Marja-leena Sillanpää

Marja-leena Sillanpää KONSTHANDLEDNING Marja-leena Sillanpää Örebro konsthall 10/10 15/11 2015 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro Konsthall tillsammans med elever, föräldrar som besöker Örebro

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade. Ear to the ground

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade. Ear to the ground KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade Ear to the ground Ulrika Sparre & Hanna Ljungh Örebro konsthall 14/1-19/2 2017 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro

Läs mer

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt

Informationsmaterial för lärare. Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Informationsmaterial för lärare Samtidskonst vad är det? Bild: Stina Opitz Utsatt Museet som läranderesurs för grundskolan och gymnasiet Att uppfylla skolans mål genom museibesöket Genom att besöka museet

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

VERKSTÄDER 2016-2017

VERKSTÄDER 2016-2017 VERKSTÄDER 2016-2017 VERKSTADSUNDERVISNING VID BILDKONSTSKOLAN FÖR BARN OCH UNGA Verkstäderna är fördjupade studier enligt läroplanen. Verkstadsundervisningen är främst avsedd för elever som har avlagt

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet

konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet konstpedagogiska program 2013 Högstadiet - Gymnasiet Bror Hjorth ÅRSKURS 7-GYMNASIET - Mitt liv i konsten Bror Hjorth räknas som en av 1900-talets största svenska konstnärer. I Bror Hjorths Hus lär du

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

Masteressä Kungl. Konsthögskolan Niklas Edstam Professor: Sigrid Sandström Handledare: Fredrik Ehlin

Masteressä Kungl. Konsthögskolan Niklas Edstam Professor: Sigrid Sandström Handledare: Fredrik Ehlin Masteressä Kungl. Konsthögskolan Niklas Edstam 870902-6630 Professor: Sigrid Sandström Handledare: Fredrik Ehlin Jag är inte någon annan. Men ibland vill jag vara någon annan. Gå i fotspår och utforma

Läs mer

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012

Pedagogik. Lärarhandledning för Passion. Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Pedagogik Lärarhandledning för Passion Utställningshallen, plan 3. Öppen 2 juni 15 januari 2012 Målgrupp: Alla åldrar, anpassa efter åldersgrupp och förmåga Lärarhandledningen ger en kort sammanfattning

Läs mer

Uppgift 1 Mönstret Tid: 1 timme (kl )

Uppgift 1 Mönstret Tid: 1 timme (kl ) Uppgift 1 Mönstret Tid: 1 timme (kl. 9.15 10.15) I den här uppgiften ska du teckna eller måla ett mönster. Välj ett av de verktyg som du har tagit med dig till provet, till exempel en sax eller en penna.

Läs mer

Bild och rumsgestaltning BRUM Utbildningsnummer vid Myh KK087 Utbildningsledare Eva Lindblad

Bild och rumsgestaltning BRUM Utbildningsnummer vid Myh KK087 Utbildningsledare Eva Lindblad Bild och rumsgestaltning BRUM Utbildningsnummer vid Myh KK087 Utbildningsledare Eva Lindblad Utbildningens innehåll: Utbildningen ger en fördjupning inom ett stort antal konstnärliga, design och rumsliga

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade EVA HILD ENTITY

KONSTHANDLEDNING. för pedagoger och andra intresserade EVA HILD ENTITY KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade EVA HILD ENTITY Örebro konsthall 10 nov 30 dec 2018 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro konsthall tillsammans med

Läs mer

Skapande skola Bild årskurs 4 6

Skapande skola Bild årskurs 4 6 Skapande skola Bild årskurs 4 6 Om utställningen Vincent van Goghs verk har visats och uppskattats runt om i världen i över 100 år men aldrig så här. För första gången i Sverige ges nu en unik möjlighet

Läs mer

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM

KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SKOLPROGRAM 2018 KONSTHALL MÄRSTA SIGTUNA MUSEUM SIGTUNA MUSEUM & ART Skapande och undersökande arbete samt lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. ur läroplanen för grundskolan GÄLLER FÖRSKOLA,

Läs mer

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober

Tomas Byström. flätvärk. # augusti - 21 oktober Tomas Byström flätvärk #143 18 augusti - 21 oktober 2018 www.hishult.com 1 Tomas Byström flätvärk 18 augusti - 21 oktober 2018 omslag sidan 1 (uppe från vänster); BIJOUTERI. SÅ FLYGA FLADDERMÖSS. BÄCKARS

Läs mer

Den uttrycksfulla människan

Den uttrycksfulla människan Den uttrycksfulla människan Illustration: Ellen SYFTET MED TEMAT: att du bli bekant med olika tekniker, samt att få öva på använda dessa tekniker, att du öva på att skapa egna bilder med olika uttryck,

Läs mer

Jesper Nordahl Handlingar

Jesper Nordahl Handlingar KONSTHANDLEDNING Jesper Nordahl Handlingar Örebro konsthall 21/11-3/1 2015-2016 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker Örebro Konsthall tillsammans med elever, föräldrar som besöker

Läs mer

KONSTHANDLEDNING. Knutte Wester. för pedagoger och andra intresserade. I want to be heard, I want to be found

KONSTHANDLEDNING. Knutte Wester. för pedagoger och andra intresserade. I want to be heard, I want to be found KONSTHANDLEDNING för pedagoger och andra intresserade I want to be heard, I want to be found Knutte Wester Örebro konsthall 8/10 20/11 2016 Den här konsthandledningen riktar sig till lärare som besöker

Läs mer

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Årskurs 1 - grundfärgerna samt blanda och experimentera med färger - namn på grundfärgerna samt svart och vit - framställa bilder med hjälp av tekniker, redskap och material

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM

KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM KONSTPEDAGOGISKT PROGRAM 2016 2017 Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter

Läs mer

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter din grupps förutsättningar. Vi ser

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/GENUS TJEJBILDER - KILLBILDER Efter en kort introduktion kring Bror Hjorths skulpterade Färg & Formskylt (där kvinnan står som symbol för naturen och det vilda) delas klassen in i mindre grupper.

Läs mer

KF9 KURSPLAN. Konstnärlig fördjupning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola Konstnärlig fördjupning

KF9 KURSPLAN. Konstnärlig fördjupning 1 år Umeå Konstskola. Umeå konstskola Konstnärlig fördjupning KURSPLAN 1 år Umeå Konstskola 1 Utbildningen är ettårig med syfte att utveckla den studerandes förmåga att utarbeta, fördjupa och genomföra en konstnärlig idé. Den ger kompetens att söka till högre studier

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Lärarhandledning Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Välkommen till Läs bilden Detta är en beskrivning av hur man kan arbeta med

Läs mer

REFLECT FISKSÄTRA STORIES

REFLECT FISKSÄTRA STORIES PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES REFLECT FISKSÄTRA STORIES REFLEKTIONER KRING EN PROCESS Reflect/Fisksätra stories är ett konstverk som vill spegla Fisksätra och de som bor där, deras historier om platsen,

Läs mer

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL

DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL DE FYRA ELEMENTEN UPPGIFTSMATERIAL Det här uppgiftsmaterialet är tänkt för lågstadiegrupper som stöd under självständiga besök. Man kan bekanta sig med materialet på förhand och uppgifterna kan göras antingen

Läs mer

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mål och Syfte Eleven ska: ha erfarenhet av eget bildskapande och formexperimenterande i olika material och tekniker ha grundläggande kunskaper i skissteknik, komposition

Läs mer

PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES VIDEO OCH MÖNSTER EN SERIE WORKSHOPS PÅ ETT BOENDE FÖR ENSAMKOMMANDE I FISKSÄTRA.

PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES VIDEO OCH MÖNSTER EN SERIE WORKSHOPS PÅ ETT BOENDE FÖR ENSAMKOMMANDE I FISKSÄTRA. PILOTSTUDIE #3 FISKSÄTRA VIBES VIDEO OCH MÖNSTER EN SERIE WORKSHOPS PÅ ETT BOENDE FÖR ENSAMKOMMANDE I FISKSÄTRA. Sammanställning av Video och Mönster" en serie workshops på ett boende för ensamkommande

Läs mer

Konsten att ta sig in i konstvärlden

Konsten att ta sig in i konstvärlden LÖRDAG 13 JANUARI KULTUR Konsten att ta sig in i konstvärlden Charlotta Kåks Röshammar 7 Okt 2016 Meira Ahmemulic i Gårdsten, Göteborgsförorten hon växt upp i. Foto: Emelie Asplund Foto: Emelie Asplund

Läs mer

SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM. november 2017 juni 2018

SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM. november 2017 juni 2018 SKOLPROGRAM KALMAR KONSTMUSEUM DESIGNARKIVET A Ö 28/6 7/1 november 2017 juni 2018 Ett urval av Sveriges mest namnkunniga formgivare och designers från Designarkivets samlingar Frågor att arbeta kring kan

Läs mer

Koll på konst. Inspiration, handledning och pedagogiska ingångar för programmet riktat till Förskoleklass åk 3

Koll på konst. Inspiration, handledning och pedagogiska ingångar för programmet riktat till Förskoleklass åk 3 Koll på konst Inspiration, handledning och pedagogiska ingångar för programmet riktat till Förskoleklass åk 3 Inledning Här finns förslag på saker ni kan göra före och/eller efter er medverkan i Koll på

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

sid 1 och 2 är utvändigt omslag

sid 1 och 2 är utvändigt omslag sid 1 och 2 är utvändigt omslag TRE x RUM 2-24 APRIL 2016 AMANDA ERIXÅN ANNIKA ERIXÅN FREJA ERIXÅN TRE x RUM KONSTHALLEN 2-24 april 2016 AMANDA ERIXÅN ANNIKA ERIXÅN FREJA ERIXÅN PRODUCENT Daniel Palmberg

Läs mer

Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs!

Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs! Välkomna till Vårsalongen 2015 på Liljevalchs! Ett besök på Vårsalongen tillsammans med fröken Sara inleds med att vi tillsammans utforskar konsten i konsthallen. Vi funderar på hur man tittar på konst

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Lärarhandledning Ett studiematerial från Hallands Konstmuseum Välkommen till Läs bilden Detta är en beskrivning av hur man kan arbeta med

Läs mer

Lärarguide Monsterforskarens rundtur för daghemmen

Lärarguide Monsterforskarens rundtur för daghemmen Lärarguide Monsterforskarens rundtur för daghemmen Monsterforskarens rundtur för daghemmen Monsterforskarens rundtur är en upplevelsemässig dramaguidning på utställningen ARS17 på Museet för nutidskonst

Läs mer

2009-01-13 Bild Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot

2009-01-13 Bild Ämnets syfte och roll i utbildningen Mål att sträva mot Bild 2009-01-13 Ämnets syfte och roll i utbildningen Bilder har framställts och införlivats med människans språk- och begreppsvärld genom hela hennes kända historia. Bild och bildkonst ger därför unika

Läs mer

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009

KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 KONSTPEDAGOGISKA PROGRAM BROR HJORTHS HUS 2009 VÄLKOMMEN TILL BROR HJORTHS HUS Bror Hjorths (1894-1968) röda trähus i Kåbo är ett litet men innehållsrikt konstnärsmuseum. Här hade konstnären sitt hem och

Läs mer

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET

TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET TILL LÄRARE OCH ELEVER PÅ HÖGSTADIET OCH GYMNASIET Inspirationsmaterial inför besök till utställningen Christian Boltanski Les archives Utställningsperiod: 5 sep-14 dec 08. Öppet tors 11-19, fre-sön 11-17.

Läs mer

att leda utvecklande bildsamtal

att leda utvecklande bildsamtal INSPIRATION FÖR att leda utvecklande bildsamtal Att ha med sig kultur i livet är som att ha en ryggsäck med redskap att möta tillvaron med. I mitt arbete med kultur och hälsa har jag förundrats över kulturens

Läs mer

Konstnärlig fördjupning KOF Utbildningsnummer vid Myh KK086 Utbildningsledare Eva Lindblad

Konstnärlig fördjupning KOF Utbildningsnummer vid Myh KK086 Utbildningsledare Eva Lindblad Konstnärlig fördjupning KOF Utbildningsnummer vid Myh KK086 Utbildningsledare Eva Lindblad Utbildningens innehåll: Utbildningen ger en fördjupning inom ett stort antal konstnärliga områden. Exempel på

Läs mer

Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att:

Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att: Bild Målet med undervisningen är att eleverna ska utveckla sin förmåga att: Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med

Läs mer

Leonardo da Vinci och människokroppen

Leonardo da Vinci och människokroppen Leonardo da Vinci och människokroppen När vi läser om renässansen, är det självklart att studera Leonardo da Vinci eftersom han behärskade så många områden och kom att prägla mycket av det som vi referar

Läs mer

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Bakgrunden Vision från

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Önnestads konstskola ger en allsidig grundutbildning och goda färdigheter inom det konstnärliga området. Konstskolan i Önnestad är högskoleförberedande och mycket lämplig

Läs mer

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3

Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Storyline Hjulius Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs F-3 Eleverna får träffa Hjulius som är en hasselmus. Han bor i området och har helt plötsligt

Läs mer

Johnny Ekman HEBY KONSTHALL 21 JUNI 31 AUG 2014. Konsthallen/Tegelbruksmuseet Brogatan 6, 744 31 Heby, tel. 0224-306 00

Johnny Ekman HEBY KONSTHALL 21 JUNI 31 AUG 2014. Konsthallen/Tegelbruksmuseet Brogatan 6, 744 31 Heby, tel. 0224-306 00 Johnny Ekman HEBY KONSTHALL 21 JUNI 31 AUG 2014 Konsthallen/Tegelbruksmuseet Brogatan 6, 744 31 Heby, tel. 0224-306 00 Det finns från min sida inga tankar om symbolik beträffande tjur kvinna, Golgata,

Läs mer

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i:

Bild åk 7. Ämnets syfte: Centralt innehåll Detta kommer du att få undervisning i: Bild åk 7 Ämnets syfte: Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga

Läs mer

ANN FRÖSSÉN Sibyllegatan 28, Stockholm ,

ANN FRÖSSÉN Sibyllegatan 28, Stockholm , ANN FRÖSSÉN Sibyllegatan 28, 114 43 Stockholm. 070 453 68 48, ann@annfrossen.info, Fb Ann Frössén, Instagram annfrossen. www.annfrossen.info Född 1953. Verksam i Stockholm och delvis i Paris. Ann Frössén

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL ALLT SOM FINNS (4-9 år)

PEDAGOGMATERIAL ALLT SOM FINNS (4-9 år) PEDAGOGMATERIAL ALLT SOM FINNS (4-9 år) Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta vidare med barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnets upplevelse

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL TILL LÄRARE ANDRA SIDAN SKIFTET MARIA BONNIER DAHLINS STIFTELSES STIPENDIATER 2016

INSPIRATIONSMATERIAL TILL LÄRARE ANDRA SIDAN SKIFTET MARIA BONNIER DAHLINS STIFTELSES STIPENDIATER 2016 INSPIRATIONSMATERIAL TILL LÄRARE ANDRA SIDAN SKIFTET MARIA BONNIER DAHLINS STIFTELSES STIPENDIATER 2016 SKOLVISNINGAR PÅ BONNIERS KONSTHALL Bonniers Konsthall är en plats för svensk och internationell

Läs mer

Ansökan till Film och TV scenografi/attributmakeri 120hp

Ansökan till Film och TV scenografi/attributmakeri 120hp Ansökan till Film och TV scenografi/attributmakeri 120hp Luleå tekniska universitet, Skellefteå Anmälan till höstterminen 2015 SISTA ANSÖKNINGSDAG ÄR DEN 15 APRIL 2015 Ansökan består av två delar: A. Ansökning

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Bildkonstlinjen vid Tölö gymnasium. Inträdesprovet Kurser Studierna

Bildkonstlinjen vid Tölö gymnasium. Inträdesprovet Kurser Studierna Bildkonstlinjen vid Tölö gymnasium Inträdesprovet 26.4.2018 Kurser Studierna Ansökan till bildkonstlinjen Ansökan sker via den gemensamma elevantagningen Inträdesprovet ordnas den 26.4.18 Kom ihåg att

Läs mer

Havet är nära består av 10 bilder på glas varav en i ljuslåda med stålram. För tre bostadshus i Gubbängen utanför Stockholm. Heba Fastigheter 2016.

Havet är nära består av 10 bilder på glas varav en i ljuslåda med stålram. För tre bostadshus i Gubbängen utanför Stockholm. Heba Fastigheter 2016. ANN FRÖSSÉN Havet, vågorna, träden och naturen är ständigt återkommande i min konst som metaforer för livets många sidor, händelser och förändringar. Jag arbetar med offentlig konstnärlig gestaltning och

Läs mer

Från boken "Som en parkbänk för själen" -

Från boken Som en parkbänk för själen - En öppen himmel Som människor har vi både djupa behov och ytliga önskningar. Vi är fria att tänka, känna och välja. När vi gör kloka val är kropp och själ i balans, när vi inte lyssnar inåt drar själen

Läs mer

GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST 2011 2012 UPPGIFTER

GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST 2011 2012 UPPGIFTER Etunimi Sukunimi JULKAISUN OTSIKKO TULEE TÄHÄN Tässä on julkaisun otsikon mahdollinen alaotsikko tasaus vasemmalle GYMNASIEDIPLOMET I BILDKONST 2011 2012 UPPGIFTER Föreskrifter och anvisningar 2011:11

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

Besöksadress/ateljé: Vasaplan 1 Mjölby. Mattias Frisk Bockarpsvägen 9 595 51 Mjölby. info@mattiasfrisk.com internet: www.mattiasfrisk.

Besöksadress/ateljé: Vasaplan 1 Mjölby. Mattias Frisk Bockarpsvägen 9 595 51 Mjölby. info@mattiasfrisk.com internet: www.mattiasfrisk. GRAFISK DESIGN & I L L U S T R AT I O N PORTFOLIO Vår kultur är i hög grad en visuell kultur. Bilder och budskap möter oss överallt i vår vardag. Visste du att vi uppskattningsvis möts av omkring 2000

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera...

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Estetisk verksamhet Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Ämnets syfte och karaktär Utbildningen i ämnet estetisk verksamhet syftar till att utveckla och stimulera

Läs mer

Arbetsprover FORM 180 hp. Beckmans Designhögskola 2017/ 2018

Arbetsprover FORM 180 hp. Beckmans Designhögskola 2017/ 2018 Arbetsprover FORM 180 hp Börja skriv här Beckmans Designhögskola 2017/ 2018 si Ansöker du både till högskolan och kvällsskolan behöver du endast göra arbetsproverna för högskolan. Du måste dock ansöka

Läs mer

Anna Toresdotter 3/2 1/ Bära eller brista. Olja 205 x 140 cm.

Anna Toresdotter 3/2 1/ Bära eller brista. Olja 205 x 140 cm. Anna Toresdotter 3/2 1/4 2018 Bära eller brista. Olja 205 x 140 cm. Anna Toresdotter Se långt 3 februari 1 april 2018 Utställningsprogram Lördag 3 februari Välkommen till vernissage 13.00 Dialogvisning

Läs mer

VERKSTÄDER

VERKSTÄDER VERKSTÄDER 2019-2020 VERKSTADSUNDERVISNING VID BILDKONSTSKOLAN FÖR BARN OCH UNGA Verkstäderna är fördjupade studier enligt läroplanen. Verkstadsundervisningen börjar efter periodundervisningen under årskurs

Läs mer

2. Ta ett bett av äpplet. 4. Fortsätt på samma sätt. X2 5. Avsluta med att du. 1. Rita av ett äpple. 3. Rita av den nya formen. Äpplet och bananen

2. Ta ett bett av äpplet. 4. Fortsätt på samma sätt. X2 5. Avsluta med att du. 1. Rita av ett äpple. 3. Rita av den nya formen. Äpplet och bananen Det här behöver du: ett äpple en banan eller annan frukt papper färgpennor eller kritor Äpplet och bananen Snabb skissövning! Hur förenklar du ett föremål och gör om det till ett mönster? Bli inspirerad

Läs mer

Urban Jansson En liten presentation av mitt pågående projekt Fast-Flyktigt

Urban Jansson En liten presentation av mitt pågående projekt Fast-Flyktigt Urban Jansson En liten presentation av mitt pågående projekt Fast-Flyktigt Bakgrund Denna bakgrundspresentation har till syfte att förtydliga vad som ligger till grund för min problemformulering. Begreppen

Läs mer

SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER

SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER SMÅSAGOR ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER Att läsa högt för, eller att lyssna tillsammans med, barnen i förskolan eller skolan är förknippat med

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS

LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED SKUGGOR & LJUS LÄRARHANDLEDNING BERÄTTELSER MED BERÄTTELSER MED SKUGGOR OCH LJUS Utställningen Tillsammans på Världskulturmuseet i Göteborg handlar om det fantastiska och det svåra med att vara tillsammans. I en av utställningens

Läs mer

TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA!

TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA! TILLGÄNGLIG FÖRSKOLA FÖR ALLA! HUR SKAPAR VI TILLGÄNGLIGA LÄRMILJÖER UTIFRÅN ALLA BARNS OLIKHETER? 8 mars 2019 Catarina Björk Specialpedagog FÖRMIDDAGENS INNEHÅLL Presentation Tillgänglig förskola- vad

Läs mer

Makeriet Lärarhandledning 3. Dimensioner

Makeriet Lärarhandledning 3. Dimensioner Makeriet Lärarhandledning 3. Dimensioner Makeriet Om programserien Makeriet är en programserie med åtta program där respektive avsnitt är femton minuter långt. I serien besöker barn programledarna Arantxa

Läs mer

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt

Bild 9A; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt Åsa Drape Ulander, ht-12 ; Arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt I arbetsområdet Människan; porträtt och självporträtt kommer vi att träna på att lära oss se ansiktets proportioner genom

Läs mer

Illustration: Mathias Larsson. Foto: Nils Svensson. Estetiska programmet

Illustration: Mathias Larsson. Foto: Nils Svensson. Estetiska programmet Illustration: Mathias Larsson Foto: Nils Svensson Estetiska programmet På Bryggeriets gymnasium läser du estetiska programmet med inriktning mot bild och form eller estetik och media. Du får dessutom profilera

Läs mer

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Resan hem av Bodil Malmberg Foto: Magnus Kaplan Lärarmaterialet vänder sig till dig som

Läs mer

Symmetribegreppet. Material: Pastellkritor Temperablock Papper Penslar Vattenburkar

Symmetribegreppet. Material: Pastellkritor Temperablock Papper Penslar Vattenburkar Symmetribegreppet Vi går igenom symmetribegreppet och undersöker vilka bokstäver i alfabetet som är symmetriska när vi delar dem med hjälp av en lodrät symmetrilinje. Vi målar en symmetrisk målning. Litteraturtips:

Läs mer

Välkommen till Lärardagen 29 oktober 2018

Välkommen till Lärardagen 29 oktober 2018 Välkommen till Lärardagen 29 oktober 2018 När det digitala blir barnets extra öga Av Jennie Björk: Utvecklingsledare och förskollärare på Intraprenad Varberga Förskolor, Förskolan Fantasia Vilka förbindelser

Läs mer

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Ibra Kadabra. Leif Jacobsen. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Ibra Kadabra Leif Jacobsen Innan du läser Den här boken ingår i en serie som heter BMX Gripen men den kan också läsas fristående. Har du inte läst de andra delarna så kan du slå upp början på

Läs mer

Reflektioner kring rumslighet. Magdalena Svensson. våren 2017

Reflektioner kring rumslighet. Magdalena Svensson. våren 2017 våren 2017 Utställningar fulla med intryck sida 3 Jag har varit på många utställningar som verkligen berört mig. Ett gemensamt drag mellan alla dessa utställningar är att de är kompletta upplevelser. De

Läs mer

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp ESTETISK VERKSAMHET Estetisk verksamhet är viktig för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av olika estetiska uttrycksformer som ger oss olika estetiska

Läs mer

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet!

Kreativitet och mindfulness. Väck din kreativitet! Kreativitet och mindfulness I dagens ofta hektiska tillvaro är det många som upplever att det är svårt att finna ro och att hitta sin kreativitet. Många har svårt för att vara aktivt närvarande i livet.

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

Ansökan HÖSTSALONG september - 5 november

Ansökan HÖSTSALONG september - 5 november Ansökan HÖSTSALONG 2017 30 september - 5 november Höstsalongen är en jurybedömd återkommande kär tradition här hos oss på Edsvik Konsthall. Här välkomnas etablerade och icke etablerade konstnärer från

Läs mer