Lean-projektet Närsjukvård direkt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lean-projektet Närsjukvård direkt"

Transkript

1 Verksamhetschef Hans Friberg Akutkliniken, Lund Datum Dnr Lean-projektet Närsjukvård direkt I. Projektplan och övergripande rutiner Målsättning: Att förbättra vården och korta väntetider för gamla och multisjuka patienter. Att öka antalet direktinläggningar till slutenvården på Akutkliniken (Närsjukvården). Bakgrund: Direktinläggning av patienter från Primärvården till Akutkliniken sker idag via Läkarlänken. Fram till 2009 fanns också Albin-funktionen som bestod av sjuksköterska med särskild kompetens som faciliterade ett snabbt omhändertagande och inläggning av gamla och multisjuka patienter från Akuten. Det finns ett behov av att samordna, utveckla och utvidga en direktinläggningsfunktion för gamla och multsjuka patienter. Patientfamilj: Patient i behov av internmedicinsk alt geriatrisk bedömning, sk närsjukvårdspatient, med förmodat inläggningsbehov. Vi kommer att inkludera patienter med alla sökorsaker och som bedömts som medicinskt stabila vid triagering (vitala parametrar, grön METTS). Antalet patienter som läggs in från Akuten till avd 5, 7 och 8 uppgår, tillsammans med sk externa patienter, till ca 2500 per år. Övergripande rutin: Patienter identifieras i primärvård, i kommunal hemsjukvård, i ambulans och i Akutens triagefunktion. Efter att patient identifierats av medicinsk personal och vitala funktioner kontrollerats tages direktkontakt med ansvarig läkare (tel ) som beslutar om ev direkttransport till mottagande team. Direkttransport innebär i de flesta fall att patient bypassar Akuten och förs direkt till mottagande team med hjälp av ambulanspersonal alternativt att vaktmästare från Akuten transporterar pat. Definitioner Medicinsk personal: läkare eller sjuksköterska i primärvård, kommunal hemsjukvård, ambulanssjukvård eller på Akuten. Ansvarig läkare: legitimerad läkare inom Akutklinikens slutenvård Mottagande team: leg läk, leg sjuksköt och undersköt inom slutenvården Arbetsplan och tidsplan: Pilotprojekt (3 kommuner) startar den 16 november Uppföljning månadsvis med fördefinierade mätetal Utvärdering av pilotprojektet efter 4 månader (nov-feb) med slutrapport klar den 30 mars. Utökning av pilotprojektet till att inkludera samtliga 10 kommuner i SUS Lunds upptagningsområde. Projektet övergår i en dokumenterad arbetsrutin under Postadress: Skånes universitetssjukhus, Malmö Besöksadress Malmö: Södra Förstadsgatan 101 Besöksadress Lund: Getingevägen 4 Telefon (växel): , Webb:

2 2 II. Pilotprojektet Förutsättningar: Befintliga resurser Vilka patienter: Alla sökorsaker Grön METTS Staffanstorp, Lomma och Lunds kommuner Antalet patienter ca 200 patienter på årsbasis, dvs 0,5 1 patient i medeltal per vardag. Två platser är förbokade varje dag, se nedan. Om vårdplats finns ska en tredje patient kunna tas omhand inom ramen för projektet, dock ej fler. Vilka öppet-tider: Måndag-fredag, dock ej röda dagar. Kl Antalet förbokade vårdplatser : Två platser per vardag o En plats tillgänglig från kl o Ytterligare en plats från kl Planerad implementering: 16 november 2010 Uppföljning: Varje månad Mått och mätetal som följes Antalet direktinläggningar Handlingsplanen Väntetid på Akuten Medarbetar- och patientenkät Utvärdering Efter 4 månader (16 nov-16 mars) En skriven rapport om pilotprojektet ska vara klar den 1 april 2011 (HF ansv) Om yttre omständigheter försvårar eller omöjliggör projektet, exempelvis bygg- eller flyttplaner alternativt svårt caliciutbrott så är det OK att dra i nödbromsen, dvs projektet stoppas tillfälligt eller permanent (klinikchefen beslutar). I steg 2 kan projektet skalas upp till att inkludera samtliga 10 kommuner i SUS Lunds upptagningsområde. Utifrån vad utvärderingen visar kan också patientfamiljen revideras och utökas, liksom rutiner i varje enskild del av projektet. Under 2011 ska sedan projektet Närsjukvård direkt kunna permanentas och bli en dokumenterad rutin för ett bra, snabbt och patientsäkert omhändertagande av patienter med förmodat behov av slutenvård.

3 3 III. Rutin för kommunal hemsjukvård Syftet med rutinen är att multisjuka äldre med förmodat behov av inläggning på sjukhus ska kunna transporteras direkt till avdelning utan att passera akutmottagningen för bedömning av närsjukvårdsläkare. Sjuksköterskan ska besöka patienten och bedömningen ska ske efter att noggrann anamnes och aktuellt status tagits samt att följande punkter beaktats Patienter som kan vara aktuella ska vara kända i hemsjukvården i det ordinära eller särskilda boendet vara i starkt behov av sjukhusvård utan att behöva behandling på akutmottagning vara bedömd enligt nedan: o Andningsfrekvens 8-25 o Puls o Vara alert o Temperatur 35-38,5 Patienter som inte kan vara aktuella är patienter som ej tillhör hemsjukvården i det ordinära eller särskilda boendet patienter som insjuknat i stroke patienter med skador, frakturer patienter som drabbats av trauma Kontakten med närsjukvårdens kontaktläkare sker på tel Läkaren tar ställning till om och i så fall när patienten kan tas emot. Att tänka på när du ringer: Ange ditt namn, titel, enhet, patientuppgifter. Presentera problemet/situationen som är anledningen till att du ringer. Ge en saklig bakgrundsinformation som är relevant för situationen och som förklarar omständigheterna som lett till situationen samt eventuell allergi och smittorisk (samtycke krävs). Gör en bedömning och ge en sammanfattning av de viktigaste fakta i nuläget med din tolkning av situationen. Föreslå åtgärd Skicka med Fyll i blankett för akut läkarbesök och kopiera ordinationslista och skicka med dessa.

4 4 IV. Information för Hälsovalsenheter och för Caremas hembesöksbilar För övergripande info vg se bifogad projektplan. De patienter som är aktuella från primärvården är de patienter med identifierat vårdbehov som vi bedömer är cirkulatoriskt stabila och där vi bedömer att patienten kan avvakta påtittning under några timmar. Exempel på patienter är de där vi redan idag använder oss av läkarlänken; anemi med transfusionsbehov, hjärtsvikt utan allvarlig andningspåverkan, icke-akut inläggningsindikation i närsjukvård (medicinsanering mm). Vår kliniska bedömning måste alltså vara att pat klarar att vänta på bedömning några timmar i säng med endast basal omvårdnad. Den checklista som kommer att användas är puls, bltr, temp, andningsfrekvens. När vi hittat lämplig patient ringer vi Primärvårdslänken, dvs och väljer tillval nr 5, Närsjukvård direkt. Funktionen kommer att finnas mellan och Remiss skrives och faxas till avd 5, eller skickas med patienten. Medicinlista ska medfölja om inte annat överenskommes. Då tanken är att även ssk i hemsjukvård och särskilt boende ska kunna använda sig av denna funktion kommer det naturligtvis ofta att bli en överenskommelse mellan oss och hemsjukvården om vem som ska kontakta i varje enskilt fall. Initialt kommer endast primärvård och hemsjukvård i Lund, Staffanstorp och Lomma kommuner att beröras. Övriga använder de gamla rutinerna. Målet är att utvidga rutinerna till att gälla alla i sjukvårdsdistriktet ingående kommuner.

5 5 V. Prehospital checklista Namn: Personnr: Ärendenummer: inkl datum och ambulansnr: Socialt: Ensamboende: Ja Nej Inklusionskriterier: Patient i behov av internmedicinsk alt. geriatrisk bedömning med förmodat inläggningsbehov. Hemtjänst: Serviceboende: ggr/vecka: Var: Patienten är triagerad med GRÖN METTS och GRÖN ESS samt skriven i Lund, Lomma eller Staffanstorps kommun Kontaktperson/tel.nr hemsjukvård..... Gånghjälpm Vilket Närmaste Tel: Kontaktad anhörig: Omvårdnad: Blodprover ID-band Signatur. Kontakt tas med mottagande team inom närsjukvården tel 046/ (tillval nr.5) Ambulansbesättning får besked om vilken avd. patienten skall transporteras till (avd.5,7,8) Blodprover tas (om möjligt via kvarsittande PVK) enligt förkryssad remiss Avrapportera pat. till mottagande team på aktuell avdelning. Lämna med blodprover, ambulansjournal, checklista och METTSjournal. Ta med nytt provtagningskit till ambulansen

6 6 VI. Rutiner för direktinläggnig från triageområdet Patienter som själva tar sig till akuten eller får skjuts av anhöriga har även de möjlighet att läggas in direkt på avdelning. Även patienter som anländer med ambulans men ej identifierats som Närsjukvården Direkt -patient under färden kan identifieras i triageområdet och direkt få komma till avdelning. I allt väsentligt följer processen i triaget den övergripande rutinen för "Närsjukvården Direkt" (se denna för detaljer om "patientfamilj"). 1. Patient anländer till triageområdet och identifieras av triageteamet som lämplig för direktinläggning. I de fall ssk "hittar" patienten diskuterar hon/han med triageläkaren innan beslut om direktinläggning fattas. 2. Medlem i triageteamet tar kontakt med "Närsjukvården Direkt"-läkare via tfn (knappval 5) för att diskutera inläggning. 3. Efter rapport skjutsas patienten till angiven avdelning av vaktmästare. Inget övrigt patientnära arbete utförs på akuten. 4. Läkare gör en kort triageanteckning.

7 Närsjukvård Direkt Läkare Telefon Fax avd5 7 Närsjukvård Direkt Vardagar kl till Rutiner för inläggande läkare Direktlänkstelefonen skall alltid svaras i. Den hämtas på på avd 5 och lämnas vidare till kvällsjouren kl 16. Tel-nr till ssk på inläggande team är Pat kan rapporteras till direktlinjen via 1) husläkaren 2) hemsjukvården 3) ambulans 4) akutens triage. Från ambulansen kan vi begära rutinprovtagning innan ankomst. På morgonen: Kontrollera med ssk på inläggande team att det finns planerade utskrivningar två platser är bokade för direktinläggningspatienter. Innan pat kommer till sjukhuset: 1. Pat rapporteras enl SBAR. Värdera om pat är stabil (grön METTS/ESS) och i uppenbart behov av inläggning på internmedicinsk vårdavdelning. Begär alltid telefonnummer till inrapporterande. 2. Rapportera till inläggande team. Kontrollera att vi har plats. 3. Ring tillbaka och informera om vart pat skall gå (dvs i första hand inskrivningsrummet eller till sängplats på avdelning). 4. Förvarna mottagande avdelnings läkare. Kom överens om vem som skriver in patienten. 5. Informera sekr. på avd 8 receptionen för registrering. När pat anlänt till mottagande team/sängplats: 1. Registrera pat i melior. 2. Undersök pat och ta anamnes. 3. Besluta om inläggning eller hemgång. 4. Pat skrivs in enl. avd rutiner. Efter kl skall diktat skrivas ut från akutmottagningen 5. Ordinera provtagning/rtg, om möjligt följande dag. 6. Om inskrivningen sker i mottagningsrummet. Se till att pat flyttas till mottagande vårdavdelning. 7. V.b. kontakta paramedicinare enligt lista (finns på direktinläggningrummet) och kurator Fyll i utvärderingsrapport. Att tänka på: Var inte rädd att neka patienten direktinläggning om det finns 1) tveksamhet kring inläggningsindikationen, 2) platsbrist eller 3) om avdelningen just då inte har möjlighet att erbjuda patienten ett gott omhändertagande. Pat hänvisas då till akutmottagningen. I vissa fall kan man boka in patienter från kategori 1 och 2 ovan till inskrivning följande dag.

8 8 Närsjukvård Direkt Inläggande team Läkare Ssk Fax avd.5 Närsjukvård Direkt Vardagar kl till Rutiner för inläggande Team Ansvarig läkare följer separat dokument med arbetsbeskrivning. På morgonen Dagens startar med att ssk. i inläggningsteam ringer till Driftssk på avd. 5 tel:77719, avd.7 tel:77307, och avd.8 tel:72887 för att identifiera två vårdplatser av valfri kön och förboka de. Outnyttjade platser återlämnas till avdelningarna senast kl.16. Hela teamet träffas och går igenom inhämtad information. När patienten kommer Läkaren får information om kommande patient från ambulans, hemsjukvård eller vårdcentral. Rapport ges till inläggningsteam. Teamet arbetar enligt checklistan för inskrivning. Ssk. och usk möter upp eller hämtar patienten tillsammans och hälsar välkommen. Kontakt håll med läkare angående ankomst. Ssk. identifierar patienten med ID-band. Teamet skaffar sig överblick av tillstånd och parametrar. Ssk. Ger ev. akut behandling. Ssk. skriver ankomstsamtal. Usk. lämnar informationsblad om tillhörande avdelning/nsv. Läkaren rapporterar till läkare på berörd avdelning enligt SBAR. Ssk. och Usk. rapporterar enlig SBAR till usk. och ssk. på berörd avdelning. Telefon till läkare på NSV Direkt hämtas av läkare på avd.5 Telefon till ssk. på NSV Direkt står inne på inläggningsrummet Fax till NSV Direkt sänds och hämtas inne på avd.5s expedition

Kompetenscentrum för primärvård i Skåne Allmänläkarkonsult Skåne

Kompetenscentrum för primärvård i Skåne Allmänläkarkonsult Skåne Kompetenscentrum för primärvård i Skåne Allmänläkarkonsult Skåne 1 (2) Direktinläggningsrutin Närsjukvård Direkt - lokalt Lund/Ystad Information från AKO Akutkliniken Ingrid Stener Hej! Fr o m 1/6 2011

Läs mer

Äldrevågen en rutin med flyt. Rutin för inläggning direkt på akutgeriatrisk vårdplats.

Äldrevågen en rutin med flyt. Rutin för inläggning direkt på akutgeriatrisk vårdplats. 2014-12-02 4 1(7) Äldrevågen en rutin med flyt. Rutin för inläggning direkt på akutgeriatrisk vårdplats. Definition direktinläggning Inläggning på akutgeriatrisk vårdplats av multisjuk äldre patient i

Läs mer

Geriatrik Direkt. Daniel Gustafsson, överläkare Geriatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov. Seniordialogen

Geriatrik Direkt. Daniel Gustafsson, överläkare Geriatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov. Seniordialogen Geriatrik Direkt Daniel Gustafsson, överläkare Geriatriska kliniken Länssjukhuset Ryhov Seniordialogen 2012-11-07 Geriatrik direkt bakgrund vad är geriatrik direkt vad patienterna tycker hur vet vi att

Läs mer

Rädda hjärnan larm NUS

Rädda hjärnan larm NUS Skapad: 041101 (Malm); Reviderat: 1011116 (Sjöström/Johansson,/Malm/Schmidtke/Strand/Wester) Rädda hjärnan larm NUS 1. Plötslig symtomdebut. 2. Svaghet i en hand, en arm och/eller svårt att tala. 3. Mindre

Läs mer

Utnyttja möjligheten till direktinläggningar rakare väg till vård för äldre

Utnyttja möjligheten till direktinläggningar rakare väg till vård för äldre Utnyttja möjligheten till direktinläggningar rakare väg till vård för äldre Sedan juni 2012 har Sahlgrenska arbetat enligt en rutin för att direktinlägga patient på slutenvårdsplats för geriatrik och medicin.

Läs mer

GERIATRISKT FORUM september Läkaresällskapet, Stockholm

GERIATRISKT FORUM september Läkaresällskapet, Stockholm GERIATRISKT FORUM 2012 13-14 september Läkaresällskapet, Stockholm Tack för inbjudan! 2 : En samverkan mellan ambulanssjukvården och geriatrik Berit Larsson, ST-läkare i Geriatrik och Akutsjukvård. Eva

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning

Trygg och effektiv utskrivning RIKTLINJER Trygg och effektiv utskrivning Fastställd av hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Gäller 2018 Version [1.0] Region Gotland Besöksadress

Läs mer

Mobilt Öppenvårdsteam Östra MÖT. Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Mobilt Öppenvårdsteam Östra MÖT. Sahlgrenska Universitetssjukhuset Mobilt Öppenvårdsteam Östra Mobila Team från sjukhus Startade som projekt inom Västra Götalandsregionen Del av omställningen till nära vård Syfte: Trygg utskrivning från sjukhuset, ökat samarbete med kommun

Läs mer

Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus

Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjen

Läs mer

Patientfallen har gåtts igenom av NPÖ arbetsgruppen för godkännande.

Patientfallen har gåtts igenom av NPÖ arbetsgruppen för godkännande. 141016 Patientfall för Dessa patientfall kan användas som en vägledning på hur och när kan användas. Patientfallen är inte ett facit, utan varje situation, patientkontakt och vårdrelation får bedömas individuellt

Läs mer

Prehospitalt triage av äldre patienter -

Prehospitalt triage av äldre patienter - Prehospitalt triage av äldre patienter - Från forskning till implementering! Veronica Vicente Rn, MSN, PhD student. Karolinska Institutet, Department of Clinical Science and Education and Stockholm Prehospital

Läs mer

Hjärnvägen ett snabbspår från Ambulans till Strokeenheten på Östra sjukhuset

Hjärnvägen ett snabbspår från Ambulans till Strokeenheten på Östra sjukhuset Hjärnvägen ett snabbspår från Ambulans till Strokeenheten på Östra sjukhuset Göteborg >500 000 invånare 72 000 inv. > 65 år (~15%) 39 000 inv. > 75 år (~8%) > 65 år: 2004-2005 ökade åldersgruppen med 1.5%

Läs mer

Höftprocessen Landstinget i Östergötland Östra distriktet.

Höftprocessen Landstinget i Östergötland Östra distriktet. Vrinnevisjukhuset en Landstinget i Östergötland Östra distriktet Detta är ett övergripande PM för patienter med misstänkt höftfraktur i östra länsdelen Alla patienter med misstänkt höftfraktur handläggs

Läs mer

Höftfrakturlinjen SUS - Lund

Höftfrakturlinjen SUS - Lund Ortopediska kliniken Version: 1.0 Skapad: 20120915 Reviderad: 2014-11- 24 Gäller tv, längst tom: 20150415 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: My von Friesendorf Dokumentinnehåll:Arbetsuppgifter höftfrakturlinjen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Hemsjukvård... 2 Inskrivning hemsjukvård patient som vistas på sjukhus... 3 Inskrivning hemsjukvård patient

Läs mer

In- och utskrivning i hemsjukvård och inskrivning i Närsjukvårdsteam Rutin för informationsöverföring via IT-tjänst för SVPL 1, i Södra Älvsborg

In- och utskrivning i hemsjukvård och inskrivning i Närsjukvårdsteam Rutin för informationsöverföring via IT-tjänst för SVPL 1, i Södra Älvsborg Handläggare: Delregional arbetsgrupp SVPL Dokumenttyp: Rutin Sakkod: 1 Antal bilagor: 0 Reviderad av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2017-12-14 Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2015-05-11

Läs mer

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård

Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Överenskommelse att omfattas av hemsjukvård Hallänningen ska kunna känna sig trygg med att få sina behov av hälso och sjukvård tillgodosedda. Målsättningen är att möta upp behoven på ett så tidigt stadium

Läs mer

Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus

Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjen

Läs mer

Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län

Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län Förstärkt hemsjukvård med mobilt närvårdsteam i Uppsala län Uppdraget om mobila närvårdsteam Inriktningsbeslut togs på Vårdstyrelsen 20 april. Koppla mobil hemsjukvård till den vårdstruktur som finns i

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Hemsjukvård... 2 Inskrivning hemsjukvård patient som vistas på sjukhus... 3 Inskrivning hemsjukvård patient

Läs mer

Reviderad och beslutad av/datum: Uppdragsgrupp SVOP/Styrgrupp närvård Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL

Reviderad och beslutad av/datum: Uppdragsgrupp SVOP/Styrgrupp närvård Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL Handläggare: Uppdragsgrupp SVOP Reviderad och beslutad av/datum: Uppdragsgrupp SVOP/Styrgrupp närvård 2018-12-14 Framtaget av/datum: Delregional arbetsgrupp SVPL 2015-05-11 In- och utskrivning i hemsjukvård

Läs mer

Händelseanalys. Datum: Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt. September Analysledare:

Händelseanalys. Datum: Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt. September Analysledare: Datum: 2016-11-21 Händelseanalys Opererad spinal stenos, meningit missades initialt postoperativt September 2015 Analysledare: Ortopedi Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning För att förbättra patientsäkerheten

Läs mer

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola

Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Talarmanus Samordnad vård- och omsorgsplanering Viola Fallbeskrivning somatik Rutin och IT tjänst SAMSA 2016-10-27 SAMSA AU Dokumentation Lena Arvidsson, Kjell Klint, Helena Nilsson, Marie Steffenburg

Läs mer

Rutin för preoperativt omhändertagande av patient med höftfraktur, SUS - Malmö

Rutin för preoperativt omhändertagande av patient med höftfraktur, SUS - Malmö Version: 1.0 Skapad: 2012-09-15 Reviderad: 2014-04-15 Gäller tv, längst tom: 2015-04-15 Ansvarig: Magnus Eneroth Författare: Cecilia Rogmark, Magnus Eneroth, Henrik Dyhre Dokumentinnehåll: Arbetsuppgifter

Läs mer

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-05-10 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Primärvård, Hälsa och habilitering Fastställt

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Hemsjukvård... 2 Inskrivning hemsjukvård patient som vistas på sjukhus... 3 Inskrivning hemsjukvård patient

Läs mer

Linda Alsholm, Eric Bertholds, Brita Eklund, Annika Nordanstig, Claes Gustafsson. Strokerådet

Linda Alsholm, Eric Bertholds, Brita Eklund, Annika Nordanstig, Claes Gustafsson. Strokerådet E 01: erbjuda direktinläggning på strokeenhet till personer med misstänkt stroke (prioritet 1) E 02: erbjuda vård på strokeenhet till personer med stroke (prioritet 1). E 03: bör inte erbjuda personer

Läs mer

Manual. BViS Beslutsstöd för Vård i Skaraborg. Checklista beslutsstöd

Manual. BViS Beslutsstöd för Vård i Skaraborg. Checklista beslutsstöd Manual Checklista beslutsstöd Checklista beslutsstöd är ett verktyg för sjuksköterskor som ska användas vid bedömning av försämrat hälsotillstånd hos personer med kommunal hälso- och sjukvård, där en planering

Läs mer

Öppenvårdsplats för patient med enbart omsorgsbehov, SÄS Borås

Öppenvårdsplats för patient med enbart omsorgsbehov, SÄS Borås 2017-09-22 29580 1 (7) Öppenvårdsplats för patient med enbart omsorgsbehov, SÄS Borås Sammanfattning När patienter bedöms på akutmottagningen beslutas om hemgång eller inskrivning i slutenvård. För patienter

Läs mer

Öppet spår alla vinner i långa loppet

Öppet spår alla vinner i långa loppet Öppet spår alla vinner i långa loppet Ett samordningsprojekt mellan Ambulans och Prehospital Akutsjukvård vid SU och Primärvårdsområde Hisingen, Göteborg Jörgen Thorn, Verksamhetschef, Vårdcentralen Biskopsgården

Läs mer

STEMI_akutmott_jourtid Upprättare Datum Sidnr Bertil Olsson 2008-12-02 1 (5) Thomas Pettersson 1.0

STEMI_akutmott_jourtid Upprättare Datum Sidnr Bertil Olsson 2008-12-02 1 (5) Thomas Pettersson 1.0 Bertil Olsson 2008-12-02 1 (5) RIKTLINJER FÖR OMHÄNDERTAGANDE AV INKOMMANDE PATIENTER MED misstänkt ST-höjningsinfarkt ()/ nytillkommen vänstergrenblock(lbbb) Helgfria måndagar-torsdagar 16:00-08:00 och

Läs mer

Diagnostik, vård och omhändertagande Cardiologi vårdkedjedokument Handläggare Anne-Christine Ahl

Diagnostik, vård och omhändertagande Cardiologi vårdkedjedokument Handläggare Anne-Christine Ahl 005-08-01 Sida 1 Länssjukhus Närsjukhus Familjeläkar verksamhet Definition vårdkedja 1. Syfte SAMMANHÅLLEN VÅRDEPISOD, EN SERIE AV SAMORDNADE VÅRDINSATSER INKL. PATIENTINFORMATION OCH PATIENTUNDERVISNING,

Läs mer

Riktlinje beslutsstöd för sjuksköterskor inom kommunal vård och omsorg SN-2017/124

Riktlinje beslutsstöd för sjuksköterskor inom kommunal vård och omsorg SN-2017/124 Sida 1 av 2 Handläggare Datum Diarienummer Eva Lejman 2017-05-30 SN-2017/124 Medicinskt ansvarig sjuksköterska Socialnämnd Riktlinje beslutsstöd för sjuksköterskor inom kommunal vård och omsorg SN-2017/124

Läs mer

Bäst i test när vi standardiserar vårt arbetssätt

Bäst i test när vi standardiserar vårt arbetssätt Bäst i test när vi standardiserar vårt arbetssätt Oskarshamns sjukhus Akut förbättring Dåliga flödestider på akuten Start av eget Projekt Akut medicinska spåret Akut förbättring ett nationellt projekt

Läs mer

BViS. Beslutsstöd för Vård i Skaraborg. December 2017

BViS. Beslutsstöd för Vård i Skaraborg. December 2017 BViS Beslutsstöd för Vård i Skaraborg December 2017 Arbetsgrupp för beslutsstöd Uppdrag från Vårdsamverkan Representanter: Projektledare Verksamhetschefer/enhetschefer kommunal HSL akutmottagning ambulans

Läs mer

PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS

PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS EN INFORMATIONSÖVERFÖRING MELLAN SJUKHUS OCH PRIMÄRVÅRD 2013-03-28 PRIMUS PRIMÄRVÅRDSPATIENT UT FRÅN SJUKHUS STARTADE 2009 SOM ETT UTVECKLINGSARBETE I SAMVERKAN

Läs mer

Ingela Wennman Verksamhetsutvecklare Ambulans & Prehospital Akutsjukvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Ingela Wennman Verksamhetsutvecklare Ambulans & Prehospital Akutsjukvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset Ingela Wennman Verksamhetsutvecklare Ambulans & Prehospital Akutsjukvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset Gör vi rätt saker? Använder vi våra resurser jämlikt? Är kunden i fokus? Vem är kunden??? Använder

Läs mer

Mobilt närvårdsteam (MNT) och Närvårdsavdelning (NÄVA).

Mobilt närvårdsteam (MNT) och Närvårdsavdelning (NÄVA). Mobilt närvårdsteam (MNT) och Närvårdsavdelning (NÄVA). Bild från UNT 11 mars 2018 Befolkningsutveckling. Sängplatser per 1000 invånare (2014). Hur det hela började. Mobila äldreakuten projektform 2011.

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 11. Läkarkontakt

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 11. Läkarkontakt 1 MAS-PÄRM Riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård 2007-07-16 Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 11 Läkarkontakt 2 MAS-PÄRM Riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård 2007-07-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

ViS - Vård i samverkan kommun - landsting

ViS - Vård i samverkan kommun - landsting ViS - Vård i samverkan kommun - landsting : Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Primärvården, Hälsa och habilitering Ordinärt boende i Uppsala län, samarbete mellan läkare och

Läs mer

Arbetsrutin för tvåpartskommunikation vid in- och utskrivning i hemsjukvård via IT-stödet KLARA SVPL

Arbetsrutin för tvåpartskommunikation vid in- och utskrivning i hemsjukvård via IT-stödet KLARA SVPL RUTIN FÖR ELEKTONISK INFORMATIONSÖVERFÖRING VID IN- OCH UTSKRIVNING I HEMSJUKVÅRD Handläggare: Delregional arbetsgrupp SVPL Dokumenttyp: Rutin Sakkod: 1 Reviderad av/datum: Antal bilagor: 0 Framtaget av/datum:

Läs mer

Strokesjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhus

Strokesjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhus Strokesjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhus Bakgrund Strokevård inom SU har tidigare bedrivits inom verksamheterna för internmedicin, neurosjukvård samt geriatrik. Sjukhusansluten öppenvårdsrehabilitering

Läs mer

Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering. Medicinskt Ansvariga

Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering. Medicinskt Ansvariga Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-02-14 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD KONTAKT MED LÄKARE OCH ÖVRIG HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL vid förändring

Läs mer

Ambulanssjukvård och primärvård hur kan vi tillsammans förbättra handläggningen av patienter med hjärtinfarkt?

Ambulanssjukvård och primärvård hur kan vi tillsammans förbättra handläggningen av patienter med hjärtinfarkt? Ambulanssjukvård och primärvård hur kan vi tillsammans förbättra handläggningen av patienter med hjärtinfarkt? Situation Ny rutin för patienter med central bröstsmärta Mål: att patienten är på PCI inom

Läs mer

Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning

Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning Skånes universitetssjukvård Förvaltningsledning Beslutsunderlag Datum: 2016-08-23 1 (5) Utfasning av inhyrda sjuksköterskor dagtid på SUS Bakgrund Den ökande svårigheten att rekrytera viss vårdpersonal

Läs mer

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC Standardiserad Utskrivning Samordnande sjuksköterska på VC Bakgrund Arvika sjukhus pilot standardiserad utskrivning 2013- Pilotprojekt Verkstaden 2013 Samordnande sjuksköterska, funktion samordnande ssk

Läs mer

Projekt Så mycket bättre Sammanhållen vård och omsorg

Projekt Så mycket bättre Sammanhållen vård och omsorg Projekt Så mycket bättre Sammanhållen vård och omsorg Samverkansprojekt Sollefteå sjukhus - slutenvården Primärvård i Sollefteå och Kramfors kommun Äldreomsorgen i Sollefteå och Kramfors kommun Pågår april

Läs mer

Geriatrik från golvet/sip i praktiken

Geriatrik från golvet/sip i praktiken Geriatrik från golvet/sip i praktiken Lina Hjärpe Skoglund spec Internmedicin/Geriatrik. VC Medicinkliniken Ängelholm, stolt läkare i Mobilt vårdteam Röd korridorsplats 3, Helsingborgs akutmottagning.

Läs mer

MÖTE SAMVERKAN NÄRSJUKVÅRD OCH KOMMUN I GÄLLIVARE

MÖTE SAMVERKAN NÄRSJUKVÅRD OCH KOMMUN I GÄLLIVARE MÖTE SAMVERKAN NÄRSJUKVÅRD OCH KOMMUN I GÄLLIVARE 2014-09- 11 Meddixgrupp Samverkan närsjukvård och kommun på enhetschefsnivå Möte Samverkan närsjukvård och kommun i Gällivare DELTAGARE Gällivare kommun

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Patientfall: Process vid behov av samordning efter utskrivning där SIP görs efter slutenvårdstillfället Patientfall: Viola Uppdaterad 2018-09-12

Läs mer

Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus. Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014

Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus. Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014 Snabb uppföljning efter utskrivning från sjukhus Uppföljande samtal inom 48 72 timmar efter utskrivning från medicinavdelning 4 SkaS Lidköping, 2014 Innehåll: Bakgrund Arbetsgrupp Beskrivning av arbetsmetod

Läs mer

Almateamet på Akutmottagningen i Linköping

Almateamet på Akutmottagningen i Linköping Almateamet på Akutmottagningen i Linköping Ett specialteam för äldre patienter med komplexa vård- och omsorgsbehov Elisabet Carlgren sjuksköterska, vårdplatskoordinator, Akutmottagningen, Universitetssjukhuset

Läs mer

Händelseanalys Patient utskrivs med förhöjt INR och drabbas av hjärnblödning

Händelseanalys Patient utskrivs med förhöjt INR och drabbas av hjärnblödning Datum: 2017-12-13 Händelseanalys Patient utskrivs med förhöjt INR och drabbas av hjärnblödning Augusti 2017 Analysledare: 2 Sjuksköterskor på ortopedklinik i Västra Götalandsregionen 1 Sammanfattning Analysen

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Information till patient och närstående

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Information till patient och närstående Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 13 Område 6 Med detta informationshäfte

Läs mer

Projekt in- och utskrivningsklar patient. - vårdkedjan för de mest sjuka äldre

Projekt in- och utskrivningsklar patient. - vårdkedjan för de mest sjuka äldre Projekt in- och utskrivningsklar patient - vårdkedjan för de mest sjuka äldre Bakgrund LGS beslutar 2009 att införa en gemensam modell för in- och utskrivningsklara patienter Regeringen anslår medel till

Läs mer

Fast vårdkontakt...och verktygen i Äldresatsningen! Skånes universitetssjukvård

Fast vårdkontakt...och verktygen i Äldresatsningen! Skånes universitetssjukvård Fast vårdkontakt.. verktygen i Äldresatsningen! Staben för verksamhetsutveckling 4 enheter! Enhet för läkemedel Enhet för säkerhet, användarnära IT MT Enhet för patientsäkerhet Enhet för ehälsa kvalitet

Läs mer

1. Syfte 2. Omfattning 3. Ansvar 4. Tillvägagångssätt 1) Bedömning

1. Syfte 2. Omfattning 3. Ansvar 4. Tillvägagångssätt 1) Bedömning 1. Syfte Nedanstående rutin ska säkerställa att bedömning, planering, uppföljning och omprövning av egenvård, som utförs av annan än den enskilde själv, sker på ett säkert sätt. Målsättningen är att upprätthålla

Läs mer

Ny person på äldreboende, korttidsplats eller växelvårdsplats

Ny person på äldreboende, korttidsplats eller växelvårdsplats RUTIN FÖR Ny person på äldreboende, korttidsplats eller växelvårdsplats Antaget av Medicinskt ansvarig sjuksköterska Antaget 2018-05-30 Giltighetstid 2020-05-30 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Läs mer

Avdelning 91, Kardiologen

Avdelning 91, Kardiologen Välkommen till Avdelning 91, Kardiologen Avdelningsinformation till patient & närstående Dokumentet är skapat 2009-10-19 och giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kardiologisk Vårdavdelning 91

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Bakgrund Kommunen har hälso- och sjukvårdsansvar för alla patienter som bor permanent i särskilda boendeformer eller vistas tillfälligt

Läs mer

Särskilda boenden i Uppsala län, samarbete mellan läkare och sjuksköterskor, blanketter

Särskilda boenden i Uppsala län, samarbete mellan läkare och sjuksköterskor, blanketter ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2016-10-11 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Primärvården, Hälsa och habilitering Fastställt

Läs mer

Rädda hjärnan Ambulansverksamheten

Rädda hjärnan Ambulansverksamheten Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Vårdprocesser Giltig fr.o.m: 2016-06-01 Faktaägare: Anders Andersen, MLA Ambulansverksamheten Fastställd av: Anders Andersen, MLA Ambulansverksamheten Gäller

Läs mer

Handlingsplan för att utveckla vården för mest sjuka äldre på SUS 2015

Handlingsplan för att utveckla vården för mest sjuka äldre på SUS 2015 Skånes universitetssjukvård Karin Träff Nordström Divisionschef karin.traffnordstrom@skane.se 2015 03 10 Dnr 1 (9) Handlingsplan för att utveckla vården för mest sjuka äldre på SUS 2015 Bakgrund SUS har

Läs mer

Bakgrund 2015-05-07. Deltagare Sjuksköterskor Ambulanssjukvården Karlshamn. Ställs högre krav på ambulanspersonalen. Utlarmningen har ökat

Bakgrund 2015-05-07. Deltagare Sjuksköterskor Ambulanssjukvården Karlshamn. Ställs högre krav på ambulanspersonalen. Utlarmningen har ökat Patient hänvisad enligt beslutstöd Utbildning Potentiella framtida chefer Författare Martin Johansson 2014-12-16 Deltagare Sjuksköterskor Ambulanssjukvården Karlshamn Bakgrund Ställs högre krav på ambulanspersonalen

Läs mer

FAQ Samverkan vid utskrivning

FAQ Samverkan vid utskrivning 1 FAQ Samverkan vid utskrivning 2017-12-22 Generella frågor Behövs en säker uppkoppling för Skype? Skype for business räknas som säker uppkoppling Gäller tilläggsrutinerna framöver? Tilläggsrutiner som

Läs mer

Patientfall i in- och utskrivningsprocessen

Patientfall i in- och utskrivningsprocessen Patientfall i in- och utskrivningsprocessen ETT STÖD FÖR VERKSAMHETERNA ATT VÄLJA RÄTT PROCESS Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård omfattar alla enskilda individer som bedöms

Läs mer

Samverkan Specialistklinik-ASIH. Samordnande kontaktsjuksköterskor Anna Ekstrand Jenny Rundgren

Samverkan Specialistklinik-ASIH. Samordnande kontaktsjuksköterskor Anna Ekstrand Jenny Rundgren Samverkan Specialistklinik-ASIH Samordnande kontaktsjuksköterskor Anna Ekstrand Jenny Rundgren 160906 Bakgrund ASIH rådet hösten 2015 (verksamhetschefer och enhetschefer) Totalt ca 38 ASIH-team i Stockholms

Läs mer

1 Tidig identifiering av livshotande tillstånd

1 Tidig identifiering av livshotande tillstånd MIG riktlinjer för alla avdelningar Centrallasarettet, Växjö samt Länssjukhuset Ljungby. Ansvarig: Pär Lindgren, Anestesikliniken Kerstin Cesar, MIG-ALERT ansvarig 2010-05-19 1 Tidig identifiering av livshotande

Läs mer

COSMIC Messenger Lathund för kommun och landsting i Kalmar län

COSMIC Messenger Lathund för kommun och landsting i Kalmar län Utformad av arbetsgruppen för hemsjukvård Godkänd av Informationsöverföringsgruppen 2015-11-30 Revideras årligen eller vid behov Upplaga 1 COSMIC Messenger Lathund för kommun och landsting i Kalmar län

Läs mer

BILAGOR TILL SLUTRAPPORT

BILAGOR TILL SLUTRAPPORT BILAGOR TILL SLUTRAPPORT Projekt för de mest sjuka äldre Mobila hembesöksteamet Uppsala 2013-08-29 1 Innehållsförteckning Bilaga 1- Organisationsskiss... 3 Bilaga 2- SBAR-kort... 4 Bilaga 3- Beredskapsjouren...

Läs mer

Linda Jörgensen Medicinsk sekreterare, Yrkesambassadör KUNGÄLVS SJUKHUS

Linda Jörgensen Medicinsk sekreterare, Yrkesambassadör KUNGÄLVS SJUKHUS Linda Jörgensen Medicinsk sekreterare, Yrkesambassadör KUNGÄLVS SJUKHUS linda.jorgensen@vgregion.se KUNGÄLVS SJUKHUS Ett hälsofrämjande sjukhus När Kungälvs sjukhus togs i bruk på slutet av 1800-talet

Läs mer

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8)

Kopia utskriftsdatum: Sid 1 (8) Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-05-30 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Samordnad vård- och omsorgsplanering. Olivia

Samordnad vård- och omsorgsplanering. Olivia Talarmanus Samordnad vård- och omsorgsplanering Olivia Fallbeskrivning psykiatri Rutin och IT tjänst SAMSA 2017-05-02 SAMSA AU Dokumentation Lena Arvidsson, Kjell Klint, Helena Nilsson, Marie Steffenburg

Läs mer

Elize Leto och Mattias Taflin.

Elize Leto och Mattias Taflin. Elize Leto och Mattias Taflin. Mobilt Närvårdsteam Bidrar till rätt vårdnivå genom tidiga bedömningar bedömningarna om sjukhusbehov har stämt i 87%. Hembesök ca 120 och telefonrådgivning ca 100 på totalt

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 11. Läkarkontakt

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 11. Läkarkontakt 1 MAS-PÄRM Riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård 2007-07-16 Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 11 Läkarkontakt 2 MAS-PÄRM Riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård 2007-07-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Uppsala * "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Eva Andersson 2014-11-14 Diarienummer ALN-2014-0436.37 Äldrenämnden Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Lika Villkor Rätt Nivå

Lika Villkor Rätt Nivå Lika Villkor Rätt Nivå Rapport Del 2, Vårdnivå Ambulansverksamheten Kungälvs Sjukhus Ett arbete inom Gör det Jämt! Kunskapscentrum för jämställd vård Författare: Mikael Bengtsson Eva Grimbrandt Tommy Claesson

Läs mer

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd

VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Bilaga 2. VGRs satsningar på sammanhållen vård för vuxna med komplexa vård- och omsorgsbehov Karin Fröjd Medicinsk rådgivare koncernstab hälso- och sjukvård Presentation VIP-patienter Mobil närvård Omsorgskoordinatorer

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Patientfall: Samir Process vid behov av samordning efter utskrivning där SIP görs på sjukhuset Uppdaterad 2018-09-12 Version 1 AU Dokumentation

Läs mer

70-tal, 7 veckors utbildning 80-tal, 20v ambulanssjukvård 90-tal, undersköterska + 20v / sjuksköterska 00-tal, Sjuksköterska, specialistutbildning

70-tal, 7 veckors utbildning 80-tal, 20v ambulanssjukvård 90-tal, undersköterska + 20v / sjuksköterska 00-tal, Sjuksköterska, specialistutbildning 70-tal, 7 veckors utbildning 80-tal, 20v ambulanssjukvård 90-tal, undersköterska + 20v / sjuksköterska 00-tal, Sjuksköterska, specialistutbildning Ambulanssjukvården idag: Högre kompetens Sortering av

Läs mer

Ambulans- och Prehospital Akutsjukvård Göteborg 2014-03-05

Ambulans- och Prehospital Akutsjukvård Göteborg 2014-03-05 Bedömningsbilen/Sköra Äldre Ambulans- och Prehospital Akutsjukvård Göteborg 2014-03-05 Bakgrund SOS alarm kan i dagsläget endast skicka ambulans som hjälp till patienter med bedömt vårdbehov Detta svarar

Läs mer

Riktlinjer för akuta läkarbesök

Riktlinjer för akuta läkarbesök Riktlinjer för akuta läkarbesök gällande från 2009-01-12 Komplettering till SAMORDNAD VÅRDPLANERING Rutiner vid samordnad vårdplanering i samverkan mellan Kommunförbundet Skåne och Region Skåne Upprättad

Läs mer

Svår sepsis/septisk chock i Sverige 2015

Svår sepsis/septisk chock i Sverige 2015 1 Svår sepsis/septisk chock i Sverige 2015 Inledning Patienter med svår sepsis eller septisk chock är relativt vanliga på våra sjukhus och framförallt på våra intensivvårdsavdelningar. I det här registret

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Patientfall: Olivia Process utan behov av samordning efter utskrivning Uppdaterad 2018-09-12 Version 1 AU Dokumentation Processkarta Olivia

Läs mer

Uppsala kommun, Mobilt närvårdsteam

Uppsala kommun, Mobilt närvårdsteam ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-03-01 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Uppsala Landstingsförvaltning(ar): Hälsa och Habilitering Fastställt av: Närvårdssamverkan Uppsala

Läs mer

Traumaomhändertagande

Traumaomhändertagande Traumaomhändertagande Rev 2009-09-03 Traumaomhändertagande lasarettet Ljungby Målsättning Tre samtida multitrauma skall kunna tas om hand enligt nedanstående riktlinjer. Det direkta patientomhändertagandet

Läs mer

Manual ambulansjournal version Manual ambulansjournal

Manual ambulansjournal version Manual ambulansjournal Manual ambulansjournal Ambulansjournalen består av två delar: 1. Akutjournal Ambulans där främst ambulanslogistiska uppgifter, men även kompletterande anamnes, dokumenteras. 2. Akutjournal enligt METTS

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård Läkarkontakt

Kommunal hälso- och sjukvård Läkarkontakt Kommunal hälso- och sjukvård Läkarkontakt Riktlinjer Beslutad av: Vård- och omsorgsnämnden Beslutsdatum: Framtagen av: MAS Lina Bengtsson Dokumentansvarig: MAS Uppdaterad: Diarienummer: VON

Läs mer

MEWS MEWS. Modified Early Warning Score. Varför ska vi kunna det på röntgen?

MEWS MEWS. Modified Early Warning Score. Varför ska vi kunna det på röntgen? MEWS Modified Early Warning Score Varför ska vi kunna det på röntgen? Bakgrund Dödsfall på sjukhus är i många fall både förutsägbara och möjliga att förebygga. Studier har visat att många patienter uppvisar

Läs mer

Beslutsstöd för sjuksköterska vid akut insjuknad patient

Beslutsstöd för sjuksköterska vid akut insjuknad patient Beslutsstöd för sjuksköterska vid akut insjuknad patient Patientens namn Patientens personnummer OBS! Läkarkontakt skall alltid göras vid fallskada och relativt lindrigt trauma mot huvudet hos Waranbehandlad

Läs mer

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin

ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN. Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin ARBETSGRUPP FÖR DE MEST SKÖRA ÄLDRE I PRIMÄRVÅRDEN Charlotta Borelius Per Karlsson Ann-Christin Kärrman Christina Mörk Maj Rom Sonja Modin Ledning: NSK-region (Nationell samverkansgrupp för kunskapsstyrning)

Läs mer

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 2 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 3 Inledning Utgångspunkt för riktlinjerna är den länsgemensamma överenskommelsen mellan landstinget

Läs mer

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus

SVP. Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus När? Var? SVP Hur? Varför? r? Riktlinjer för Samordnad vårdplanering i Hallands län vid in- och utskrivning från sjukhus Gäller fr o m: 2006-12-01 Ersätter: 2005-09-01 Blanketterna reviderade juni 2007

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN NEWS Akutsektionen

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm RUTIN NEWS Akutsektionen Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21518 su/adm 2014-12-12 1 Innehållsansvarig: Martin Lindblad, Sjuksköterska, Akut- och olycksfallsmottagning Sahlgrenska (marli125); Patric Antonsson,

Läs mer

Datum: Händelseanalys. Misstänkt sepsis. Oktober Analysledare: Område 6 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Västra Götalandsregionen

Datum: Händelseanalys. Misstänkt sepsis. Oktober Analysledare: Område 6 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Västra Götalandsregionen Datum: 2018-01-17 Händelseanalys Misstänkt sepsis Oktober 2017 Analysledare: Område 6 Universitetssjukhuset Västra Götalandsregionen Sammanfattning Syftet med händelseanalysen är att identifiera orsaker

Läs mer

EN CHEFLÄKARES ERFARENHET. Hans Rutberg Professor, ordförande i SLS kommitté för säker vård Tidigare chefläkare, Universitetssjukhuset i Linköping

EN CHEFLÄKARES ERFARENHET. Hans Rutberg Professor, ordförande i SLS kommitté för säker vård Tidigare chefläkare, Universitetssjukhuset i Linköping EN CHEFLÄKARES ERFARENHET Hans Rutberg Professor, ordförande i SLS kommitté för säker vård Tidigare chefläkare, Universitetssjukhuset i Linköping Ett brev som betydde mycket? LEX SÖREN Systemfel eller

Läs mer

Löpande granskning av intern kontroll Omhändertagande och väntetider inom akutmottagningarna (PM 5) Landstinget Gävleborg

Löpande granskning av intern kontroll Omhändertagande och väntetider inom akutmottagningarna (PM 5) Landstinget Gävleborg Revisionsrapport Löpande granskning av intern kontroll Omhändertagande och väntetider inom akutmottagningarna (PM 5) Landstinget Gävleborg Karin Magnusson Margaretha Larsson Mars 2012 Löpande granskning

Läs mer

COSMIC Messenger Lathund för kommun och landsting i Kalmar län

COSMIC Messenger Lathund för kommun och landsting i Kalmar län Utformad av arbetsgruppen för hemsjukvård Godkänd av Informationsöverföringsgruppen 2015-11-30 Revideras årligen eller vid behov Upplaga 2 2016-06-08 COSMIC Messenger Lathund för kommun och landsting i

Läs mer