Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting"

Transkript

1 Entreprenadjuridik

2 Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att prestera ett visst resultat.

3 Entreprenadavtal Avtal där ena parten (E) åtar sig att inom angiven tid utföra vissa avtalade bygg- och anläggningsarbeten, och där den andra parten (B) är tillförsäkrad en rättslig kompetens att fortlöpande ändra motpartens åtagande under avtalets löptid. Hur hanteras ändringsbefogenhet? ÄTA-arbeten.

4 Ändrade förhållanden Avvikelser från vad som avtalats om tid och/eller utförande. Tidsfaktorn Ansvarsfördelningen mellan E och B för sådana förhållanden som kan inverka på den tid avtalet mellan parterna tillförsäkrar E för att utföra sitt åtagande. Kostnadsaspekten

5 AB04 kap1 Omfattning Förutsätts att handlingarna är kalkylerbara Tydlig avvikelse från AB04 kan intas i Administrativa föreskrifter (AF) Alltid risk för motstridiga handlingar Ansvar för handling Construction Management

6 Rangordningsregeln Tillämpas vid motstridiga uppgifter i olika kontraktshandlingar. Enligt rangordningslista i AB och ABT. Lägstakostnadsregeln. Bokstäver och siffror gäller före skalmått. Senare upprättad handling ges företräde för en tidigare.

7 Rangordning AB Kontrakt 2. Ändringar i AB04 upptagna i AF 3. AB Beställning 5. Anbud 6. Särskilda ersättnings- och mätningsbestämmelser 7. à-prislista 8. Kompletterande föreskrifter före anbudets avgivande 9. Administrativa föreskrifter 10. Ej prissatt mängdförteckning 11. Prissatt mängdförteckning 12. Beskrivningar 13. Ritningar 14. Övriga handlingar ABT Kontrakt 2. Ändringar i ABT06 upptagna i AF 3. ABT Beställning 5. Anbudshandlingar 6. Förfrågningsunderlag 7. Övriga handlingar

8 Ansvar för uppgifter om teknisk lösning Den part som tillhandahåller uppgift, undersökningsmaterial, tekniska lösningar samt utsättningar är också den som ansvarar för riktighet. Mottagande part är inte skyldig att vidta undersökningar eller att kontrollera riktigheten.

9 NJA 2002 s. 630 E:s ansvar för att installerad ventilationsanläggning hade för hög ljudnivå. På förslag från E hade avtalet ändrats så att ett annat ventilationsaggregat valts. B hävdade att E genom att föreslå bytet även tog ansvar för dess funktion. E anförde att bolaget inför avtalsslutet inte beräknade ljudnivån vare sig på det aggregat som B ursprungligen hade beställt eller på det nya, i ljudhänseende likvärdiga eller t.o.m. bättre aggregatet, eftersom E utgick från att B övervägt frågan.

10 NJA 2002 s. 630 Det nya aggregatets bullernivå är enligt utredningen i målet dock inte högre än det som ursprungligen beställdes. Härav följer att entreprenaden inte avviker från den ljudnivå som indirekt får anses avtalad mellan parterna. Eftersom bytet av aggregat inte medfört någon försämring från bullersynpunkt, har E således i princip inte haft något ansvar för att ventilationsaggregatet hade en lämplig ljudnivå.

11 AB04 kap 2 Utförande E är skyldig och berättigad att utföra ÄTA (ändrings- tilläggs- och avgående arbeten). Entreprenaden ska utföras i enlighet med entreprenadhandlingarna Construction Management

12 Underrättelseskyldighet avseende fel och brister Om kontraktshandlingar inte överensstämmer med varandra. Om uppgifter i kontraktshandlingar väsentligt avviker från verkliga förhållanden. Kontraktshandlingarna är bristfälliga eller utformade så att de är olämpliga eller medför olägenheter. Att handlingar lämnade under entreprenadtiden avviker från kontraktshandlingar Omständigheter av betydelse för entreprenaden ändras eller tillkommer.

13 Underrättelseskyldighet avseende fel och brister Om part inte fullgör sin underrättelseskyldighet ska han stå för den skada som därav uppkommit. Gäller endast fel som upptäckts inget ansvar att aktivt eftersöka fel.

14 Fel i entreprenad Allmänna bestämmelser definierar fel som: Avvikelse som medfört att entreprenaden inte utförts alls eller inte utförts på kontraktsenligt vis. Entreprenaden ska utföras i enlighet entreprenadhandlingarna. Om kvalitetsangivelse i ett visst avseende inte lämnats ska arbetet utföras i klass med entreprenaden i övrigt. Entreprenaden ska utföras fackmässigt.

15 Utförande i överensstämmelse med entreprenadhandlingarna Entreprenadhandlingar är kontraktshandlingar jämte de handlingar som tillkommer från kontraktets tecknande till garantitidens utgång. Om E upptäcker fel som gör att entreprenaden inte kan utföras fackmässigt ska B underrättas.

16 Utförande i klass med entreprenaden i Exempel: övrigt. B har beställt uppförande av ett flerbostadshus avsett för bostadsrättslägenheter med genomgående exklusiva material. Kontraktshandlingarna föreskriver trägolv i samtliga sovrum men saknar precisering av golvets egenskaper och kvalitet. Då har E inte rätt att välja billigast möjliga trägolv. Med hänsyn till entreprenaden i övrigt, med exklusiva material, ska även golvet utföras med sådan klass.

17 Fackmässigt utförande Strid mot kravet på fackmässighet kan förutsättas vara ett vårdlöst handlande om inte entreprenören visar godtagbara skäl för avvikelsen. I kommentar till ABT har exemplifiering gjorts avseende projektörens projekteringsansvar vid totalentreprenad. Den skicklighet och kunskap som det finns skäl att förvänta sig. Kommentar avseende fackmässighet i utförandet saknas.

18 T99-12 Göta Hovrätt Enstegstätade fasader Kravet på fackmässighet torde, som tingsrätten konstaterat, vara att hänföra till den kunskap som föreligger då tjänsten utförs och inte till sådan kunskap som tillkommer senare och som visar att tjänsten har utförts på ett mindre lämpligt sätt. Bedömningen ska alltså göras med hänsyn till förhållandena under åren 1999 april 2003, och alltså inte till vad som senare har blivit känt om riskerna med fasadkonstruktionen. Hovrätten finner, mot bakgrund härav, att kravet på aktsamhet inte bör sättas så strängt att det i praktiken blir fråga om ett strikt ansvar för näringsidkaren. Det skulle i princip ge till resultat det som regeringen inte var beredd att genomföra lagstiftningsvägen. Branschen som helhet insåg inte riskerna med fasadkonstruktionen och inget har framkommit i målet som visar att Myresjöhus trots det borde ha insett riskerna. Det var inte heller fråga om en fasadlösning som Myresjöhus själva utvecklat eller tagit del i den tekniska lösningen. Hovrätten finner sammantaget att Myresjöhus agerat fackmässigt och att någon vårdslöshet inte kan läggas bolaget till last vid valet av den enstegstätade fasadkonstruktionen.

19 HD:s prövningstillstånd Ska fel i entreprenad anses föreligga genom att entreprenören har valt att använda sig av en viss fasadkonstruktion, när det efter garantitidens utgång framkommit uppgifter om att konstruktionen riskerar att leda till fuktskador? (HD:s mål T )

20 HD Dom T Högsta domstolen förklarar att fel föreligger i entreprenaden genom att Myresjöhus har använt sig av en konstruktion med putsad, enstegstätad fasad. Med utgångspunkt i hovrättens bedömning beträffande förekomsten av fuktskador och högt fuktinnehåll meddelar Högsta domstolen prövningstillstånd avseende dels frågan om Myresjöhus ansvar är begränsat i enlighet med ABS 95 kap. 5 7, dels frågan om överlåtelseförbudet i entreprenad-avtalen är bindande för andrahandsköparna. Entreprenörens ansvar för fel begränsas i ABS 95 av bestämmelsen i kap. 5 7, enligt vilken entreprenören efter garantitidens utgång ansvarar endast för väsentligt fel som har sin grund i hans vårdslöshet. Vad som i det aktuella fallet gäller i det hänseendet återstår att pröva. Som har framgått av det föregående (se p. 5) har andrahandsköparnas talan ogillats av hovrätten med hänvisning till att det finns ett förbud mot partsbyte i entreprenadavtalen. Även den frågan återstår att pröva.

21 3. AB04 Organisation Ombud Sakkunnig arbetsledning Kvalitetsplan Kontroll Samordning Arbetsområdet Byggmöte Construction Management

22 Vem har rätt att företräda parterna? Respektive ombud företräder parterna i alla frågor som rör entreprenaden. Ombudet har behörighet att ändra entreprenadavtalet, efter överenskommelse med motparten.

23 AB04 kap 4 Tider Entreprenadtid Kontraktstid Tidsförlängn. Försening. Garantitid Construction Management

24 5. AB04 Ansvar Ansvar under entreprenadtiden Ansvar under garantitiden Ansvar efter garantitid Vite Construction Management

25 Påföljder vid fel Avgränsning i tiden Garantitid Ansvarstid Avhjälpande Prisavdrag Rätt att innehålla med betalning Skadestånd och vite Hävning

26 AB04 kap 6 Ekonomi ÄTA-arbeten Krav på skriftlighet Löpande räkning Mervärdesskatt Betalningsplan Säkerhet Construction Management

27 AB04 kap 7 Besiktning Förbesiktning AB Slutbesiktning AB Garantibesiktning AB Särskild besiktning AB Efterbesiktning AB Överbesiktning AB Construction Management

28 Besiktning Besiktningsmannen skall anteckna fel som beställaren anger. Part kan begära överbesiktning (OBS! Även beställaren!) Slutbesiktning får avbrytas Construction Management

29 Besiktningsmannens bedömning av fel Uppfyller E:s arbeten kontraktsenliga fordringar inklusive tillkommande arbeten i övriga entreprenadhandlingar. Uppfyller arbetena kravet på fackmässighet. Besiktningsutlåtande: Fel som besiktningsmannen anser föreligga. Anmärkningar som beställaren påpekat, men som besiktningsmannen inte anser utgöra fel. Om besiktningsmannen anser att entreprenaden är bristfällig trots att den kontraktsenligt utförd.

30 Bevisning om fel Besiktningsutlåtandet är det viktigaste bevismedlet Parterna får dock åberopa vilken bevisning de vill för att styrka sina påståenden.

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Entreprenadjuridik Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att

Läs mer

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting

Entreprenad. Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Entreprenadjuridik Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att

Läs mer

Entreprenadrätt. Construction Management

Entreprenadrätt. Construction Management Entreprenadrätt Entreprenad Verksamhet bestående i att en E på uppdrag av B utför bygg-, anläggnings- eller installationsarbeten. Arbetsbeting Tjänsteavtal där en uppdragstagare förpliktigar sig att prestera

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Standardavtal Avtal AB04 Utförandeentreprenad ABT06 Totalentreprenad ABK09 Konsultupphandling ABM07 Materialupphandling ABU07 Upphandling av underentreprenörer ABS09 Småhusentreprenader

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser Allmänna bestämmelser AB 04 ABT 06 AF AMA 07 AFU 96 ABM 92 1. Omfattning Förutsätts att handlingarna är kalkylerbara Tidplan och betalningsplan saknas i rangordningslistan. (tas med i beställningsskrivelsen?)

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Avtal Skriftligt avtal Allmänna bestämmelser AB (Allmänna bestämmelser) ABT (Allmänna bestämmelser totalentreprenad) ABK (Allmänna bestämmelser konsultuppdrag) ABM (Allmänna

Läs mer

Agenda. Varför beställa - mål

Agenda. Varför beställa - mål Hantering av tvister i byggprojekt Agenda Vad köps och hur dokumenteras köpet? Spelregler för hantering av fel? Entreprenörens ansvar Beställaren driftstyrning Spelregler för hantering av tvister? Exempel

Läs mer

Onninen Presentation Juridik, del II. Håkan Hagström

Onninen Presentation Juridik, del II. Håkan Hagström Onninen 1-2-3 Presentation Juridik, del II Håkan Hagström 1 Konsumenttjänstlagen Tjänst i form av arbete på en vara samt på fast egendom och på byggnader och andra anläggningar på mark eller i vatten inklusive

Läs mer

Upphandling av entreprenader. Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Upphandling av entreprenader. Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Upphandling av entreprenader Entreprenadjuridik och avtal Avtal Skriftligt avtal Upphandlingsform = Ansvarsform (entreprenadform) + Ersättningsform Ansvarsformer Mycket delad entreprenad Delad entreprenad

Läs mer

Entreprenadavtalets livscykel. Filip Funk

Entreprenadavtalets livscykel. Filip Funk Entreprenadavtalets livscykel Filip Funk 2018 03 28 Översikt Entreprenadformer Standardavtal Byggnadens och byggprocessens olika skeden Anbudsförfrågan (administrativa föreskrifter) Närmare om AB 04 och

Läs mer

Avtal. Avtalslagen. Var är leveransen specificerad? Ritningar Beskrivningar Hus AMA (Anläggnings AMA) Produktens utformning

Avtal. Avtalslagen. Var är leveransen specificerad? Ritningar Beskrivningar Hus AMA (Anläggnings AMA) Produktens utformning Entreprenadupphandling Avtal Avtalslagen AB 04 Utförandeentreprenad ABT06 Totalentreprenad AF AMA 98 Administrativa föreskrifter AB04-U Underentreprenader ABM 92 Materialleveranser 6 Vad skall vi leverera

Läs mer

Bra att veta. Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel?

Bra att veta. Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel? Entreprenadrätt Bra att veta Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel? Hur undviker man fel? Vad är en entreprenad? Med entreprenad

Läs mer

Gotlandsfallet och Myresjöhusfallet

Gotlandsfallet och Myresjöhusfallet Gotlandsfallet och Myresjöhusfallet Frukostmöte den 25 september 2015 Martin Peterson Gotlandsfallet Högsta domstolens dom den 27 januari 2015 i mål nr T 407-13 NJA 2015 s. 3 Myresjöhusfallet Högsta domstolens

Läs mer

Konsumententreprenader. Fastighetsägare i Svedala./. Myresjöhus

Konsumententreprenader. Fastighetsägare i Svedala./. Myresjöhus Konsumententreprenader Fastighetsägare i Svedala./. Myresjöhus Inledning Myresjöhus-målen (I och II) berör många olika frågor fel vårdslöshet sakrättsliga frågor om överlåtelse av rättigheter Ett antal

Läs mer

Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader ABS 05

Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader ABS 05 Allmänna bestämmelser för småhusentreprenader ABS 05 Dessa allmänna bestämmelser är avsedda att användas för entreprenadavtal vid uppförande eller tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus (småhusentreprenader)

Läs mer

1 ENTREPRENADKONTRAKT

1 ENTREPRENADKONTRAKT 1 ENTREPRENADKONTRAKT För utförande av Utbyte av gatubelysning i Ödeshögs kommun Beställare Entreprenör Ödeshögs kommun 599 80 Ödeshög Org.nr: 21 20 00-0373 Org.nr: Datum: ENTREPRENADKONTRAKT 2(6) Innehållsförteckning

Läs mer

Myresjöhusdomarna. Om felansvaret för enstegstätade fasadkonstruktioner. Nordbygg den 6-7 april 2016

Myresjöhusdomarna. Om felansvaret för enstegstätade fasadkonstruktioner. Nordbygg den 6-7 april 2016 Myresjöhusdomarna Om felansvaret för enstegstätade fasadkonstruktioner Nordbygg den 6-7 april 2016 Disposition Bakgrund till domarna Första domen är entreprenaderna felaktiga? Slutsatser av första domen

Läs mer

Efter entreprenaden. Mål och planering för kvällen Vilka är vi? Regler och kontrakt Fel och ansvar Reklamation Olika besiktningsformer

Efter entreprenaden. Mål och planering för kvällen Vilka är vi? Regler och kontrakt Fel och ansvar Reklamation Olika besiktningsformer Efter entreprenaden Kursledare David Sjöqvist Ulrika Blomqvist Vilka är vi? Mål och planering för kvällen Regler och kontrakt Fel och ansvar Reklamation Olika besiktningsformer 1 Regler för entreprenadjuridik

Läs mer

Byggandets Kontraktskommitté

Byggandets Kontraktskommitté Byggandets Kontraktskommitté Formulär 1/04 upprättat av Föreningen Byggandets Kontraktskommitté (BKK) och anpassat till AB 04 ENTREPRENADKONTRAKT (AB 04) FAST PRIS Detta formulär är avsett att användas

Läs mer

Entreprenadkontrakt är riskfyllda

Entreprenadkontrakt är riskfyllda RISK Entreprenadkontrakt är riskfyllda Risk En händelse eller ett tillstånd, som om det inträffar, har en negativ inverkan på åtminstone någon av de målsättningar som ska realiseras genom projektet. Partsintressena

Läs mer

Felansvaret för enstegstätade fasadkonstruktioner

Felansvaret för enstegstätade fasadkonstruktioner Felansvaret för enstegstätade fasadkonstruktioner Om Myresjöhusdomarna Ett bättre byggande 15 november 2016 Disposition Bakgrund till Myresjöhusdomarna Första domen är entreprenaderna felaktiga? Andra

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Avtal Skriftligt avtal Allmänna bestämmelser AB ABT ABK ABM (Allmänna bestämmelser) (Allmänna bestämmelser totalentreprenad) (Allmänna bestämmelser konsultuppdrag) (Allmänna

Läs mer

KONTRAKT (kontraktsvillkor), 01EK

KONTRAKT (kontraktsvillkor), 01EK TN 2015/1090 2015-11-01 Entreprenadkontrakt KONTRAKT (kontraktsvillkor), 01EK Utförande av underhållsarbeten 2016 Objekten avser Arkelstorps Brandstation målning och omläggning av tak Smultronställets

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (12) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 19 mars 2015 T 916-13 KLAGANDE 1. C A 2. C X 3. L A 4. N B 5. C B 6. R B 7. J B 8. P B 9. A B 10. P C 11. K-E C 12. M C 13. B D 14. J D

Läs mer

1 ENTREPRENADKONTRAKT

1 ENTREPRENADKONTRAKT 1 ENTREPRENADKONTRAKT För utförande skötsel av väg- och gatubelysningsanläggningen i Ödeshögs kommun Beställare Entreprenör Ödeshögs kommun 599 80 Ödeshög Org.nr: 21 20 00-0373 Org.nr: Datum: ENTREPRENADKONTRAKT

Läs mer

För uppgifterna 1 13 gäller att ABK 09 avtalats. Alla svar ska motiveras med stöd av tillämplig paragraf där så är möjligt.

För uppgifterna 1 13 gäller att ABK 09 avtalats. Alla svar ska motiveras med stöd av tillämplig paragraf där så är möjligt. Lösningar kapitel 13. För uppgifterna 1 13 gäller att ABK 09 avtalats. Alla svar ska motiveras med stöd av tillämplig paragraf där så är möjligt. 13.2.1 Konsulten ska, innan uppdraget i övrigt påbörjas,

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 05) Detta formulär jämte bilagor avseende ändringar och tilläggsarbeten är avsett att användas vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som

Läs mer

Administrativa föreskrifter AF AMA 07

Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Översikt AMA systemet AMA Allmän material- och arbetsbeskrivning AF Köp Konsult Anläggning Hus VVS Kyl El Pyramidregeln AFC AFC.3 AFC.36 AFC.361 Företrädesregeln I

Läs mer

Administrativa föreskrifter

Administrativa föreskrifter Administrativa föreskrifter Allmän rättsorientering Huvudområden Privaträtt Reglerar rättsförhållanden mellan fysiska, juridiska och offentliga personer. Offentlig rätt Reglerar offentlig (statlig och

Läs mer

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6

Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 Administrativa föreskrifter markentreprenad, MÖ Fiber Sida 1 av 6 AF-beskrivning För entreprenaden gäller Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader AB 04, med de

Läs mer

Överenskommelse vid förhandling... att gälla om nedan undertecknad anbudsgivare blir antagen som...entreprenör för... för... beställare...

Överenskommelse vid förhandling... att gälla om nedan undertecknad anbudsgivare blir antagen som...entreprenör för... för... beställare... Datum...... Överenskommelse vid förhandling... att gälla om nedan undertecknad anbudsgivare blir antagen som...entreprenör för... Närvarande: för...... beställare...... för...... anbudsgivare...... 1 OMFATTNING

Läs mer

Administrativa föreskrifter AF AMA

Administrativa föreskrifter AF AMA Administrativa föreskrifter AF AMA Översikt AMA systemet AMA Allmän material- och arbetsbeskrivning AF Köp Konsult Anläggning Hus VVS Kyl El Pyramidregeln AFC AFC.3 AFC.36 AFC.361 Företrädesregeln I AF

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT. Beställare Namn Personnr/Organisationsnr. Personnr/Organisationsnr. Entreprenör Företag Organisationsnr.

ENTREPRENADKONTRAKT. Beställare Namn Personnr/Organisationsnr. Personnr/Organisationsnr. Entreprenör Företag Organisationsnr. Sida 1 (3) ENTREPRENADKONTRAKT i enlighet med ABS 09 Undertecknade har denna dag träffat följande överenskommelse: (Kryss i ruta innebär att den därefter följande texten gäller.) Beställare Namn Personnr/Organisationsnr

Läs mer

ASYMMETRISK INFORMATION

ASYMMETRISK INFORMATION Asymmetrisk information En situation där en av parterna i en transaktion har mer eller bättre information än den andra. Teoretiska aspekter ASYMMETRISK INFORMATION Asymmetrisk information vad är problemet?

Läs mer

Nera Installation i Nyköping AB Allmänna villkor

Nera Installation i Nyköping AB Allmänna villkor Nera Installation i Nyköping AB Allmänna villkor 1(5) 1 Tillämplighet 1.1 Dessa allmänna villkor (nedan Villkoren ) ska äga tillämplighet när Beställaren anlitar Entreprenören för utförande av tjänst,

Läs mer

DEN NYA UPPHANDLINGS- LAGSTIFTNINGEN NYA REGLER I LOU/LUF I FÖRHÅLLANDE TILL ÄTA-ARBETEN M.M.

DEN NYA UPPHANDLINGS- LAGSTIFTNINGEN NYA REGLER I LOU/LUF I FÖRHÅLLANDE TILL ÄTA-ARBETEN M.M. DEN NYA UPPHANDLINGS- LAGSTIFTNINGEN NYA REGLER I LOU/LUF I FÖRHÅLLANDE TILL ÄTA-ARBETEN M.M. OMFATTNING AV ENTREPRENÖRENS ÅTAGANDE Omfattningen framgår av kontraktshandlingarna (kap 1 1 AB 04 och ABT

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT avseende i kommun mellan, och NCC Construction Sverige AB, 556613-4929

ENTREPRENADKONTRAKT avseende i kommun mellan, och NCC Construction Sverige AB, 556613-4929 ENTREPRENADKONTRAKT avseende i kommun mellan, och NCC Construction Sverige AB, 556613-4929 Mall Entreprenadavtal 2013-04-23. För aktuell version, se ncc.se/p303 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. OMFATTNING... 3

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser Allmänna bestämmelser AB 04 ABT 06 AF AMA 07 AFU 96 ABM 92 1. Omfattning Förutsätts att handlingarna är kalkylerbara Tidplan och betalningsplan saknas i rangordningslistan. (tas med i beställningsskrivelsen?)

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Avtal Skriftligt avtal Allmänna bestämmelser AB (Allmänna bestämmelser) ABT (Allmänna bestämmelser totalentreprenad) ABK (Allmänna bestämmelser konsultuppdrag) AFU (Allmänna

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 09) Detta formulär jämte bilagor avseende ändringar och tilläggsarbeten är avsett att användas vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) Detta formulär är avsett att användas som bilaga till Entreprenadkontrakt (ABS 18) vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus som en näringsidkare

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS09)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS09) Sida 1(5) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS09) För- och efternamn Personnummer För- och efternamn Personnummer E-post Entreprenör Företagsnamn Organisationsnummer person E-post Innehar F-skattsedel Övriga Av beställaren

Läs mer

Reparation och ombyggnad mellan entreprenör konsument (Plåt/Vent RO 09)

Reparation och ombyggnad mellan entreprenör konsument (Plåt/Vent RO 09) Reparation och ombyggnad mellan entreprenör konsument (Plåt/Vent RO 09) Avseende entreprenadarbeten, exempelvis reparations- och ombyggnadsentreprenader (RO-entreprenader) där enskild konsument är beställare.

Läs mer

ALLMÄNT RÄTTSFALLSANALYS Litteraturen. Uppgiften

ALLMÄNT RÄTTSFALLSANALYS Litteraturen. Uppgiften Litteraturen L O Liman m. fl. Entreprenad och konsulträtt, 9 uppl. H. Lindelöw m.fl. Industriellt husbyggande N. Arvidsson & P. Samuelsson, Entreprenadavtal mellan näringsidkare och konsument, Work in

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans)

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans) 1 ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans) Tillämplighet 1 Dessa villkor skall tillämpas om något annat inte avtalats mellan parterna. Definitioner 2 I villkoren förstås med Avtalet Arbetstid

Läs mer

Allmänna Bestämmelser

Allmänna Bestämmelser Allmänna Bestämmelser FÖR BYGGNADS-, ANLÄGGNINGS- OCH INSTALLATIONS- ENTREPRENADER AB 03 (I anslutning till AB 03 har utarbetats särskilda formulär, BKK:s formulär X/03 för fastprisavtal och BKK:s formulär

Läs mer

Mall: Avtal med byggfirma

Mall: Avtal med byggfirma Mall: Avtal med byggfirma Kund/beställare Byggfirma/entreprenör Adress (gata) Adress (gata) Postnummer och postort Postnummer och postort Telefon Telefon E-post Kontaktperson OBS! Alla fält ska ifyllas.

Läs mer

ABS 95 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR SMÅHUSENTREPRENADER DÄR ENSKILD KONSUMENT ÄR BESTÄLLARE. GAR-BO AB Box 45053, STOCKHOLM

ABS 95 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR SMÅHUSENTREPRENADER DÄR ENSKILD KONSUMENT ÄR BESTÄLLARE. GAR-BO AB Box 45053, STOCKHOLM ABS 95 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR SMÅHUSENTREPRENADER DÄR ENSKILD KONSUMENT ÄR BESTÄLLARE GAR-BO AB Box 45053, 104 30 STOCKHOLM ABS 95, ALLMÄNNA BESTÄMMELSER FÖR SMÅHUSENTRE- PRENADER DÄR ENSKILD KONSUMENT

Läs mer

Avtalshandlingar. AB 04 är avsedd att användas för sk. utförandeentreprenader ex: Delad entreprenad Generalentreprenad

Avtalshandlingar. AB 04 är avsedd att användas för sk. utförandeentreprenader ex: Delad entreprenad Generalentreprenad Avtalshandlingar AB 04 är avsedd att användas för sk. utförandeentreprenader ex: Delad entreprenad Generalentreprenad AB 04 är avsedd att användas för byggnadsentreprenader anläggningsentreprenader installationsentreprenader

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 12 juni 2009 T 5042-06 KLAGANDE Lulebo AB, 556007-0541 Köpmangatan 27 972 33 Luleå Ombud: Advokat RS MOTPART Platzer Fastigheter Aktiebolag,

Läs mer

Förord 11. Förord till andra utgåvan Inledning Något om terminologin 14

Förord 11. Förord till andra utgåvan Inledning Något om terminologin 14 Innehållsförteckning Förord 11 Förord till andra utgåvan 12 1. Inledning 13 2. Något om terminologin 14 2.1. Entreprenad 14 2.2. Entreprenadrätten och entreprenadavtalet 14 2.3. Entreprenadavtal och entreprenadkontrakt

Läs mer

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn

Att beställa byggnadsarbeten. Kursledare. Kursinnehåll Peder Halling Per Lilliehorn Att beställa byggnadsarbeten Kursledare Peder Halling Per Lilliehorn Peder.halling@bostadsratterna.se per.lilliehorn@bostadsratterna.se Kursinnehåll De olika stegen i projektet Planering och förberedelser

Läs mer

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Kollektiv GR-13:1 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringstagare är Villaägarnas Riksförbund, som tecknar försäkringen kalenderårsvis (Försäkringsår) med början

Läs mer

Välkomna till frukostmöte: Tre viktiga domar 2017 års mest intressanta rättsfall Fredagen den 2 februari 2018

Välkomna till frukostmöte: Tre viktiga domar 2017 års mest intressanta rättsfall Fredagen den 2 februari 2018 Välkomna till frukostmöte: Tre viktiga domar 2017 års mest intressanta rättsfall Fredagen den 2 februari 2018 Först säkerhet Nödutgång Återsamlingsplats Första hjälpen Entreprenadutskottet inom Stockholms

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSULTUPPDRAG VID PTS

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSULTUPPDRAG VID PTS ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KONSULTUPPDRAG VID PTS Tillämplighet 1 Dessa villkor ska tillämpas om något annat inte avtalats mellan parterna. Definitioner 2 I villkoren förstås med Avtalet Konsultföretag

Läs mer

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18)

ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) Sida 1(5) ENTREPRENADKONTRAKT (ABS 18) För- och efternamn Personnummer För- och efternamn Personnummer Gata/Box Ort Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Entreprenör Företagsnamn Organisationsnummer person

Läs mer

Hävning och avbeställning. Organisation exempel. Exempel. Beställarens styrning under avtalets slutskede

Hävning och avbeställning. Organisation exempel. Exempel. Beställarens styrning under avtalets slutskede Organisation exempel Hävning och avbeställning Beställare Avveckling av ett avtalsförhållande Byggledare Entreprenör 18-05-23 Projekteringsledare Kontrollant UE UE UE Arkitekt Konstruktör VVS-konsult El-konsult

Läs mer

Fråga om hävningsrätt vid överskridande av produktionstidplaner

Fråga om hävningsrätt vid överskridande av produktionstidplaner M A R S 2 0 0 5 R Ä T T S F A L L S R E F E R A T #1 Fråga om hävningsrätt vid överskridande av produktionstidplaner I en anläggningsentreprenad hävde beställaren kontraktet med hänvisning till att entreprenören

Läs mer

Kommersiella villkor m.m.

Kommersiella villkor m.m. Kommersiella villkor m.m. Priser (vid avrop) Tjänsterna är prissatta per timme med ett angivet takpris som inte får överskridas. Debitering ska baseras på faktiska förhållanden. Endast utförda arbetsuppgifter

Läs mer

EN VÄGLEDNING TILL MEDLEMMAR MAJ 2016 ENSTEGSTÄTADE FASADER VAD GÖR JAG?

EN VÄGLEDNING TILL MEDLEMMAR MAJ 2016 ENSTEGSTÄTADE FASADER VAD GÖR JAG? EN VÄGLEDNING TILL MEDLEMMAR MAJ 2016 ENSTEGSTÄTADE FASADER VAD GÖR JAG? I ett antal uppmärksammade domar kring problematiken med enstegstätade fasader har fastighetsägare fått rätt mot antingen husproducenten

Läs mer

Entreprenad Besiktning

Entreprenad Besiktning 1 Presentatör Anders Buss anders@dkonsult.nu 070 277 26 22 2 Vad är det, och hur går det till? När man anlitar en opartisk besiktningsman lämplig för uppgiften att undersöka och bedöma i vad mån en entreprenad

Läs mer

Konsulter är betydelsefulla

Konsulter är betydelsefulla Konsultupphandling Konsulttjänster Tjänsten avslutas med att ritningar, beskrivningar och utlåtande levereras eller att någon form av rådgivning lämnas. Förutsättningarna är unika för varje enskilt uppdrag

Läs mer

Allmänna Bestämmelser

Allmänna Bestämmelser Allmänna Bestämmelser FÖR TOTALENTREPRENADER AVSEENDE BYGGNADS-, ANLÄGGNINGS- OCH INSTALLATIONSARBETEN ABT 05 Dessa bestämmelser med kommentartexter har utarbetats av Föreningen Byggandets Kontraktskommitté,

Läs mer

811R BYGGANDETS. Allmänna Bestämmelser KONTRAKTSKOMMITTE FÖR BYGGNADS-, ANLÄGGNINGS- OCH INSTALLATIONSENTREPRENADER AB 04

811R BYGGANDETS. Allmänna Bestämmelser KONTRAKTSKOMMITTE FÖR BYGGNADS-, ANLÄGGNINGS- OCH INSTALLATIONSENTREPRENADER AB 04 Allmänna Bestämmelser FÖR BYGGNADS-, ANLÄGGNINGS- OCH INSTALLATIONSENTREPRENADER AB 04 Dessa bestämmelser med kommentartexter har utarbetats av Föreningen Byggandets Kontraktskornrnitte, BKK. Medlemmar

Läs mer

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2

IDAG. Handläggande under byggtid Besiktning Repetition. 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 IDAG Handläggande under byggtid Besiktning Repetition 15 januari 2015 Sara Bäckström 2 Byggherrens handläggning under byggtid Viktigt med kommunikation!!! God projektstyrning Effektiv organisation-beror

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 6 Besiktning Ver 1.3 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 4 2. Besiktningsprocessen... 5 3. Besiktning... 6 3.1 Genomgång med beställaren före genomförande... 6 3.2

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 27 januari 2015 T 407-13 KLAGANDE Secora Sverige AB, 556707-8976 Strandbergsgatan 61 112 51 Stockholm Ombud: Advokat HDK och advokat TS

Läs mer

God kommunikation! Superviktigt!

God kommunikation! Superviktigt! 1 2 Första avtalet hette AB1966. ABK09 som utkom 2010 Utarbetades av BBK+representanter från konsultföretagen (förra -76 Arkitekt och ingenjörsföretagen AI Man passade på att anpassa med samma struktur

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER KOMPLETTERANDE SLUTBESIKTNING KSB1

UTLÅTANDE ÖVER KOMPLETTERANDE SLUTBESIKTNING KSB1 UTLÅTANDE ÖVER KOMPLETTERANDE SLUTBESIKTNING KSB1 HSB Brf. ------ i Malmö Kompletterande slutbesiktning av lgh 47 TOTALENTREPRENAD 2009-12-16 Utlåtande över kompletterande slutbesiktning avseende HSB Brf.

Läs mer

ADMINISTRIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD OMBYGGNAD GÖDSELVÅRDSANLÄGGNING HAMMERSTA GÅRD. Dnr

ADMINISTRIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD OMBYGGNAD GÖDSELVÅRDSANLÄGGNING HAMMERSTA GÅRD. Dnr ADMINISTRIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD OMBYGGNAD GÖDSELVÅRDSANLÄGGNING HAMMERSTA GÅRD Dnr 2015-08- 03 Skärgårdsstiftelsen i Stockholms Län Innehållsförteckning AFA Allmän orientering sid 2 AFB Upphandlingsföreskrifter

Läs mer

Cirkulärnr: 1994:204 Diarienr: 1994:2848

Cirkulärnr: 1994:204 Diarienr: 1994:2848 Cirkulärnr: 1994:204 Diarienr: 1994:2848 Handläggare: Avdsek: Hans Ekman Civilrätt Datum: 1994-11-16 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen, Gator/Vägar, Fastigheter Nya allmänna bestämmelser för totalentreprenader

Läs mer

ANVISNINGAR, MALLAR BESIKTNINGAR OCH FELANSVAR EN JURIDISK PRAKTIKA

ANVISNINGAR, MALLAR BESIKTNINGAR OCH FELANSVAR EN JURIDISK PRAKTIKA ANVISNINGAR, MALLAR BESIKTNINGAR OCH FELANSVAR EN JURIDISK PRAKTIKA 2 INNEHÅLL FÖRORD 4 FELANSVAR OCH HANTERING AV BESIKTNINGAR KVALITETS- OCH MILJÖARBETE 6 KONTROLL UNDER ENTREPRENADTIDEN 7 HANTERING

Läs mer

Tekniska Serviceförvaltningen Nässjö kommun

Tekniska Serviceförvaltningen Nässjö kommun Kontrakt Sidantal 5 Röllekan 2, Nässjö. 06.6 Förslag till TOTALENTREPRENADKONTRAKT ABT06 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BESTÄLLARE... 3 2. ENTREPRENÖR... 3 3. OMFATTNING... 3 4. UTFÖRANDE... 3 5. ORGANISATION...

Läs mer

Allmänna bestämmelser rörande konsulttjänster inom revisionsområdet

Allmänna bestämmelser rörande konsulttjänster inom revisionsområdet 1 (5) Allmänna bestämmelser rörande konsulttjänster inom revisionsområdet Ingress Dessa allmänna bestämmelser är avsedda att användas vid uppdrag inom området revision i kommuner, landsting och kommunala

Läs mer

Entreprenadbestämmelserna ABT 06 jämförda med NLM 10 vid industriella anläggningsleveranser

Entreprenadbestämmelserna ABT 06 jämförda med NLM 10 vid industriella anläggningsleveranser Entreprenadbestämmelserna ABT 06 jämförda med NLM 10 vid industriella anläggningsleveranser Företag som normalt brukar använda sig av leveransbestämmelserna NLM 10 och andra liknande bestämmelser som är

Läs mer

Årets mest intressanta rättsfall

Årets mest intressanta rättsfall Varmt välkomna till frukostmöte Årets mest intressanta rättsfall Byggjuridik 2016 release Den 29 januari 2016 Entreprenadutskottet Claes Rising, Peab (ordförande) Lennart Andersson, Q-gruppen Christian

Läs mer

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Individuell GR-14:2

Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Individuell GR-14:2 Försäkringsvillkor Garanterat Renoverat Individuell GR-14:2 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringen gäller för den beställare (försäkrade) som angivits i försäkringsbrevet. 2. Vad försäkringen gäller

Läs mer

Bilaga 2. Avfallsmängder

Bilaga 2. Avfallsmängder 1(5) Bilaga 2. Avfallsmängder Redovisade avfallsmängder och förutsättningar för avfallshämtningen är ungefärliga och kan variera under entreprenadtiden. Toleransramen för variationerna redovisas i kapitel

Läs mer

MASKINHYVLADE STICKSPÅN. Anpassade administrativa föreskrifter

MASKINHYVLADE STICKSPÅN. Anpassade administrativa föreskrifter MASKINHYVLADE STICKSPÅN Anpassade administrativa föreskrifter Bilaga II AF AFA AFA 1 ANPASSADE ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Allmän orientering Personuppgifter AFA.11 adress, e-post, telefon AFA.12 Beställare

Läs mer

Anvisningar för robust fiber

Anvisningar för robust fiber Anvisningar för robust fiber Bilaga 6 Besiktning Ver 1.2 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 2. Besiktningsprocessen 3 3. Besiktning 4 3.1 Genomgång med beställaren före genomförande 5 3.2 Genomgång

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD NY KÖRBRO HAMMERSTA

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD NY KÖRBRO HAMMERSTA ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER TOTALENTREPRENAD NY KÖRBRO HAMMERSTA 2014-12-03 Dnr: SSL 1.3:328/14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING AFA Allmän orientering Sid 2 AFB Upphandlingsföreskrifter Sid 2-3 AFD Entreprenadföreskrifter

Läs mer

Blendow Lexnova Expertkommentar - Entreprenadrätt, april 2016

Blendow Lexnova Expertkommentar - Entreprenadrätt, april 2016 Expertkommentar - Entreprenadrätt Blendow Lexnova Expertkommentar - Entreprenadrätt, april 2016 I april månads expertkommentar i entreprenadrätt skriver Eric Grimlund om hävning av entreprenadavtal. Kommentaren

Läs mer

AB eller ABT, är det verkligen nödvändigt?

AB eller ABT, är det verkligen nödvändigt? Jag har frågat många; hur var sommaren. Ingen har klagat Sommaren 2013 var fin, men 2014 var ju fantastisk. Tänk att kunna bada i 15-20 min i stöten ute i Stockholms ytterskärgård rena medelhavsklimatet.

Läs mer

1(6) Serviceförvaltningen Lundafastigheter

1(6) Serviceförvaltningen Lundafastigheter Serviceförvaltningen Lundafastigheter 1(6) 2018-01-17 Avtalsregleringar med anledning av arbetsrättsliga villkor (byggentreprenad) Lundafastigheter har regleringar under följande rubriker i AMA AF 12 med

Läs mer

Agenda. Presentation. Presentation MVB. MVB Syd AB. Välkomna! 2014-11-14

Agenda. Presentation. Presentation MVB. MVB Syd AB. Välkomna! 2014-11-14 Agenda Välkomna! Presentation Introduktion Frågor Paus Byggskede inköpsprocessen, ÄTA Frågor Presentation Sara Strand Bakgrund Entreprenadingenjör Projektadministration Möten Inköp Studentkontakt Presentation

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 22 november 2016 T KLAGANDE YÜ. Ombud: Advokat IA

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM. Mål nr. meddelad i Stockholm den 22 november 2016 T KLAGANDE YÜ. Ombud: Advokat IA Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 november 2016 T 3445-15 KLAGANDE YÜ Ombud: Advokat IA MOTPART Gripenhus i Sverige AB, 556854-4471 Ombud: Advokat RS SAKEN Pris för konsumenttjänst

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Det Andra Bolaget House Sweden AB, 556531-6915 Engelska vägen 5 393 56 Kalmar

HÖGSTA DOMSTOLENS. KLAGANDE Det Andra Bolaget House Sweden AB, 556531-6915 Engelska vägen 5 393 56 Kalmar Sida 1 (16) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 december 2014 T 511-13 KLAGANDE Det Andra Bolaget House Sweden AB, 556531-6915 Engelska vägen 5 393 56 Kalmar Ombud: Advokaterna PS

Läs mer

Upplanda Vattenverk Tillbyggnad av filterhall Totalentreprenad

Upplanda Vattenverk Tillbyggnad av filterhall Totalentreprenad Handling Sidantal 14 Totalentreprenad Administrativa föreskrifter Förfrågningsunderlag Upprättad av Byggnadsbyrån AB BET ÄNDRINGEN AVSER DATUM SIGN INNEHÅLLSFÖRTECKNING AF ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER...

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 11 maj 2016 T 6237-14 KLAGANDE 1. HJ 2. WJ Ombud för 1 och 2: Advokat KA MOTPARTER 1. AA 2. VA Ombud för 1 och 2: Advokat SE SAKEN Fel i

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:116) om skiljeförfarande Utfärdad den 29 november 2018 Publicerad den 4 december 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen (1999:116)

Läs mer

AVTALSMALL bemanningstjänst, psykolog, till rättspykiatriska regionkliniken, Landstinget Kronoberg

AVTALSMALL bemanningstjänst, psykolog, till rättspykiatriska regionkliniken, Landstinget Kronoberg B49-10-174 Servicecentrum 2010-12-21 Upphandlingsavdelningen, Maria Thorstensson AVTALSMALL bemanningstjänst, psykolog, till rättspykiatriska regionkliniken, Landstinget Kronoberg 1 Avtalsparter Uppdragsgivare

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Dessa Administrativa Föreskrifter ansluter till AF AMA 98

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Dessa Administrativa Föreskrifter ansluter till AF AMA 98 Samhällsbyggnadskontoret Bengt Marntell 0435-391 71 tekniskakontoret@perstorp.se Sida Administrativa föreskrifter 1(6) Datum Referens 2012-06-25 Beläggning 2012-2013 AF AFA AFA.12 ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER

Läs mer

B Y G G R Ä T T. September 2013

B Y G G R Ä T T. September 2013 Den usla sommaren 2012 är redan glömd. Ett sådant väder vi haft i år! Efter välbehövlig semester är man fylld av energi och känner genast att det är dags att slänga sig över juridiska nyheter på entreprenadrättens

Läs mer

Lathund för entreprenadupphandling

Lathund för entreprenadupphandling Lathund för entreprenadupphandling Så lyckas ni med projekteringen Större renoveringar, ombyggnationer och underhållsarbeten skapar ofta problem för bostadsrättsföreningar, genom att det saknas rutiner

Läs mer

1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal)

1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal) 1 KOMMERSIELLA VILLKOR (utkast till beställning/avtal) Nedanstående avtal har tecknats mellan följande parter Kommunen Drottninggatan 32 651 84 Karlstad Org.nr 212000-1850 Leverantören Företagsnamn Adress

Läs mer

GAR-BO Försäkring AB. Försäkringsvillkor ESBRF09. Entreprenadsäkerhetsförsäkring BRF, entreprenadtid

GAR-BO Försäkring AB. Försäkringsvillkor ESBRF09. Entreprenadsäkerhetsförsäkring BRF, entreprenadtid Försäkringsvillkor ESBRF09 Entreprenadsäkerhetsförsäkring BRF, entreprenadtid Innehållsförteckning BEGREPPSFÖRKLARING... 3 FÖRSÄKRINGENS OMFATTNING... 4 1. Vem försäkringen gäller för... 4 1.1 Försäkrat

Läs mer

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa.

Se bilaga 1. Prislista. Priserna som anges är takpris och Leverantören ska kunna offerera nya system under förutsättning att Cisco producerar dessa. 1 Ramavtal Detta ramavtal med dnr har träffats mellan Domstolsverket med organisationsnummer 202100-2742 och Företagsnamn med organisationsnummer Organisationsnummer. 2 Omfattning Ramavtalet omfattar Cisco

Läs mer

Brf Simba. Renovering/byte fönster FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG TOTALENTREPRENAD 2011-09-15 09.1 ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER.

Brf Simba. Renovering/byte fönster FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG TOTALENTREPRENAD 2011-09-15 09.1 ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER. Brf Simba Renovering/byte fönster FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG TOTALENTREPRENAD 2011-09-15 09.1 ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Bruno Boström ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Sidan 2 av 13 INNEHÅLLSFÖRTECKNING AF ADMINISTRATIVA

Läs mer

De viktigaste nyheterna i AB 04 och konsekvenser i AF AMA

De viktigaste nyheterna i AB 04 och konsekvenser i AF AMA De viktigaste nyheterna i AB 04 och konsekvenser i AF AMA I följande artikel redovisas de nyheter och förändringarna i Allmänna Bestämmelser AB 04 för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 april 2016 T 2963-14 KLAGANDE BO Ombud: Advokat ML MOTPART Stockholms Kök- & Byggkonsult AB, 556717-7976 Väsbygatan 5 E 733 38 Sala Ombud:

Läs mer