Anteckningar socialchefsnätverket/gr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anteckningar socialchefsnätverket/gr"

Transkript

1 Socialchefsnätverket Anteckningar socialchefsnätverket/gr Nätverket: Ebba Gierow, Ale Catharina Johansson,Alingsås Camilla Blomqvist, Stenungsund Erika Hägg, Partille Jonas Arngården, Kungälv Margareta Antonsson, Partille Christina Alvelin, Lerum Lotte Mossudd, Lilla Edet Lena Arnfelt, Kungälv Lena Lager, Härryda Övriga: Elisabeth Beijer, GR Yvonne Witzöe, GR ( förhinder) Lisbeth Lindahl, GR Jonas Johansson, IVO Joakim Sebring, IVO Elin Svensson, GR Ragnar Lindblad, VGR Helena Söderbäck, GR Maria Ljung, GR Tid Fredag den 18 maj kl Plats GR, Anders Personsgatan 8, Trean 1 IVO (Bildspel och rapport bifogas) Joakim Sebring och Jonas Johansson, IVO, informerar om FINAL, tillsyner hösten 2017 inom ÄO-, FH- och IFO-området för att bedöma om socialnämnderna bedriver ett systematiskt förbättringsarbete för handläggningen av utredningar. IVO gjorde tillsynen i fyra steg: 1. Egenkontroll av utredningar i samtliga kommuner. 2. IVO granskade egengranskade utredningar per kommun. 3. Besök med dialog till 40 kommuner 4. Enkät till kommunerna om uppfattningen kring tillsynsarbetet. Berörda områden för tillsynen var barn och unga, funktionshinder, missbruk och äldre. Totalt inkom 2600 egengranskade utredningar. Kommunerna kunde själva konstatera flertalet brister i områden i sina utredningar. IVO konstaterade att de överlag hade en samsyn med kommunernas egengranskning. Några av de områden som särskilt lyftes fram av kommuner och som IVO höll med om var:

2 Barn och unga: Brister i skyndsamheten i ärendehanteringen och i var fjärde utredning hade barnet inte fått komma till tals. Flera var av tillräcklig omfattning i förhållande till insats. Var 5:e utredning hade inte slutförts inom lagstadgad tid. Två saker sticker ut inom området barn och unga: kompetens hos handläggare och skyndsamhet. Funktionshinder: De flesta tillräckliga i förhållande till insats, var 10;e utredning bedömdes inte som skyndsamt. En brist var att besluten inte alltid kommunicerades korrekt. Missbruk: Det fanns få individuella planer, det framgår inte hur den enskilde uppfattar sina behov och bedömning har inte gjorts utifrån missbruket. Äldre: Snabb handläggning och föredömligt korta utredningar. Generellt hade den enskilde inte fått vetskap om vad de kan ansöka om och att besluten ej kommunicerades korrekt. Missbruksområdet sticker ut som något sämre av de fyra områden och äldreområdet såg mer positivt ut anser IVO. Sammanfattning hela tillsynen: IVO konstaterar att kommunerna behöver arbeta med förbättringsarbete inom olika områden som riskanalys och egenkontroller. (Ca hälften av kommunerna) De konstaterade även att 3 av 4 kommuner arbetade systematiskt med klagomål, synpunkter och rapporter. Det behövdes bättre analyser på aggregerad nivå. 3 av 4 kommuner vidtog även åtgärder utifrån den kunskap de hade om sin egen verksamhet. De som behövdes var att förbättra analysen och att komma igång med sina förbättringsområden. 22 av 40 kommuner fick ingen kritik alls. Övriga områden; egenkontroller, riskanalyser, beskriva processer för samverkan, systematiskt förbättringsarbete, rutiner för utredningsarbete saknas/brister. De reflektioner som IVO skickar med utifrån deras utredningsarbete är att kommunerna ska tänka på att göra så enkelt och effektivt som möjligt dvs anpassa kvalitetsarbetet till verksamheten. Fördela uppgifter på ett tydligt sätt. Se till all egenkontroll, det skrev mer egenkontroll än vad som beskrivs. Kvalitetsarbete ska vara en del av den löpande verksamheten och inte personbundet. Viktigt att arbeta med att alla arbetar efter processer och rutiner. Personalomsättning är en utmaning. Kommunerna har även fått ut en enkät efter utredningsarbetet som visar att flertalet kommuner ansåg att utredningen var till nytta samt en god dialog fördes. IVO fick även förslag på förbättringar som de tar till sig. De flesta vid dagens nätverksmöte känner igen vad IVO beskriver i sin Har IVO sett skillnad där man använder IBIC? Svar: De har inte gjort någon analys av detta.

3 Tillitsbaserad tillsyn? Svar: Det pratas allt mer om tillitsstyrning än granskning. IVO har i uppdrag att ska granska om man uppfyller socialtjänsten utifrån lagar, rekommendationer och uppdrag. Vid lagar måste IVO vara mer strikta i sin granskning. Om det är rekommendationer kan de ge mer rekommendationer och även låta kommunerna granska sig själva och ha dialoger. Ytterst är det tillit mellan IVO och de som de granskar som är av vikt för att det ska vara användbart ute i kommunerna. IVO:s generaldirektör är ledamot i tillitsdelegationens och delegationen ska snart komma med en ett betänkande om lärande tillsyn. Regeringen har även gjort ett förtydligande att IVO ska granska mer utifrån de vi är till för. Detta leder till att på sikt kanske de måste utgå mer och mer från brukare och patienter. Könsuppdelat och ådersuppdelat är något som de kommer fråga mer efter framöver. Synpunkter från nätverket: Hur gör man kvalitetsarbete och egenkontroller enklare och hur får vi med brukare? Här uttrycker kommunerna att de vill få stöd då tiden är knapp för alla. Hur kan vi arbeta ihop med universitetet så att man redan där påverkar kompetensen hos handläggare? En önskan finns att IVO ska hjälpa till med omvärldsbevakning så att kommunerna lättare kan hitta goda exempel. IVO återkommer till socialchefnätverket med tips på goda exempel från GR-kommuner. Socialchefsnätverket skickar med förslag på områden att granska till IVO: Samverkan: hur vi utformar den, blir det som vi tänkt? Ansvarsfrågan då vi ibland tar över från andra verksamheter och vad får det för konsekvenser. Brukarperspektiv: ffa barn och unga. IVO erbjuder sig att komma tillbaka och att besöka andra GR-nätverk om det finns intresse. 2 Avfallsplan Läs mer i länken: Länk Elin Svensson, GR, berättar om arbetet med att ta fram en ny avfallsplan, vilken kommer att påverka samtliga verksamheter i kommunerna. Generellt är vi duktiga på återvinning men inte på hållbar konsumtion. Då vi konsumerar så mycket leder det till väldigt mycket avfall. Vi behöver arbeta mer med avfallet. Långsiktigt mål: inget avfall alls ska uppstå. Det finns en avfallstrappa för att minimera miljöpåverkan, ju högre upp desto bättre. Högst upp ligger det förebyggande och återanvändning och detta ska vi arbeta med i den nya planen. Avfallsplan är ett styrdokument och det är lagstadgat att alla kommuner ska ha en avfallsplan. GR har startat upp ett arbete kring detta som kommer påverka alla kommuner. A2030 ersätter A2020, den gäller till år 2030 och innehåller nya områden. Alla nya områden måste förtydligas och skapa mål och åtgärder kring.

4 Ex på nya områden: nedskräpning, förebygga avfall (kommunerna måste vara föregångare ex via upphandling), avfall i fysisk planering, det avfall som kommunen ansvarar för ffa sina egna verksamheter. Det finns nu sju arbetsgrupper på GR som ska ta fram planerna. I sitt arbete ska de ta hänsyn till ekologisk hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och social hållbarhet. Elin Svensson efterfrågar att så många kommuner som möjligt påverkar arbetet genom att delta i arbetsgrupp (kring tillgänglighet), komma med förslag och synpunkter till arbetsgrupp eller kommentera på remissomgång. Elin Svensson berättar även om ett nytt projekt om resurssmart äldreboende. Mölndal startar nästa vecka med detta. I projektet använder de sig av samma framgångsrika metod som Göteborg stad (Sekelbo Äldreboende) gjorde. Det är kostnadsfritt att delta. Om någon kommun vill vara med kontakta Elin. Synpunkter från nätverket: Efterfrågar mer konkret vad man vill ha för fokus i de olika arbetsgrupperna. Elin Svensson återkommer i höst med detta till socialchefsnätverket. 3 Trygghetsboende Lisbeth Lindahl, GR, informerar om erfarenheter från FoU-arbeten som rör trygghetsboende. Vi sneglar tillsammans på den föreslagna formen för biståndsbedömt trygghetsboende. Definitionen är att trygghetsbostäder ska vara i det vanliga bostadsutbudet, ofta hyresrätt och inte vara biståndsbedömt. Det ska finnas god tillgänglighet och möjlighet i social samvaro. Det finns ett kommunalt bidrag på kr/år/ lägenhet i vissa kommuner (Gbg, Borås, Varberg mfl) som finansierar en trygghetsvärd (personal), och vissa trygghetsåtgärder (spisvakt, titthål i dörr, handtag på toalett mfl). Viktigt för en hållbar social miljö. Lisbeth Lindahl berättar om en studie hon gjorde kring trygghetsboende. Orsaker till varför de äldre vill flytta är försämrad hälsa och funktionsförmåga, planering inför framtiden (framtida hälsa) ökad frihet, slippa skötsel och ansvar. Ensamhet (inte lika vanligt) I Göteborg finns ett trygghetspaket där det ingår dörrautomatik, stödhandtag toa, titthål i dörr, spisvakt. Detta ger ökad självständighet och trygghet.

5 Studien visar på att det är högre omsättning i dessa typer av bostäder än andra vilket genererar i högre kostnader för fastighetsägaren. Konverterade hyresrätter ger låga hyror vilket är fördelaktigt. Upplevelsen av trygghet är viktigt för de äldre och det är ffa fyra delar som lyfts fram: 1. Möjlighet att klara sig själv. Tillgängligheten ger större självständighet. 2. Ett tryggt och socialt sammanhang. Känna grannar och människor runtomkring. Vi behöver platser att mötas på och någon som faciliterar detta. En fin plats för samvaro. Det finns ett symbolvärde hur trygghetsboendet är placerat. Närhet till personal är väldigt viktigt för att skapa en bra social samvaro. 3. Att kunna bo kvar. Även om framtida hälsan ändras. 4. Skydd och säkerhet runt omkring i området. Vi sneglar även på projekt DIABAHS (Dialog Bygg Hållbart för Seniorer): Projektet baseras på fyra exempel som har valts ut för att illustrera olika sammanhang och sätt att samverka på. Gemensamt för dem är att samtliga handlar om bostäder för personer över 65 år. Exemplen finns i Alingsås, Göteborg, Mölndal och på Tjörn. I Mölndal är nybyggnation av ett trygghetsboende på gång och i Alingsås ett 65+ boende. Det finns några skillnader i dessa två boenden och vad de boende efterfrågar tex vikten av gemensamhetslokal är större i Mölndal än i Alingsås. Har man byggt helt nivåfritt ut till balkongen (gott exempel). Länk till Diabahs kommer med i anteckningar: Länk Regeringens förslag om biståndsbedömt trygghetsboende: Lisbeth Lindahl har undersökt vad SABO och Boverket säger om regeringsbeslutet. Det ser olika ut i kommunerna och hur man har byggt upp verksamheten kring trygghetsboenden. Ulrika Häger (Boverket) menar att direktivet är till för kommuner där man inte ser möjlighet att bygga trygghetsboende utifrån dagens direktiv. Nu finns på detta sätt möjlighet för en kommun att vara byggherre. SABO menar att kommunen kan ta ut avgift för denna typ av boende. Lisbeth Lindahl menar att det är svårt att ha samma namn på två olika saker. Socialchefsnätverket har effektivt boende som ett av sina temaområden. Arbetsgruppen kommer att träffas i juni för att skriva samman ett förslag på hur arbetet ska kunna utformas.

6 4 Verksamhetsinriktning GR En ny långsiktig verksamhetsinriktning för GR ska tas fram. De strategiska nätverken och styrgrupperna är ombedda att lämna synpunkter. I nuvarande verksamhetsinriktning finns åtta områden som vi ska arbeta med. Under åren har det vuxit fram ytterligare områden: kompetensförsörjning, samordning av EU frågor, integration samt hälsooch sjukvård. Tre områden lyfts inom socialchefsnätverket som strategiskt viktiga för framtiden. 1.Kompetensförsörjning, vilket hänger samman med att vara en attraktiv arbetsgivare och kommun. Hur kan GR arbeta med detta? Hur kan vi arbeta ihop mer tillsammans över gränserna så att vi inte konkurrerar utan kompletterar. 2. Hälso och sjukvårdsfrågan, kommer bli stor framöver. Verksamhetsfrågorna och även ansvaret blir större (FVM och kunskapsfrågorna). Behov av samordning inom och mellan kommunerna. 3. Digitaliseringsfrågan, hur tar vi oss dit? Paradigmskiftet i ansvar och på alla nivåer. Finns det en risk att digitaliseringen bara bygger på, utan att underlätta? Brukares egenansvar en viktig del i utvecklingen. Vi sneglar på vad styrgruppen för social välfärd sade på sitt möte. 5 FVM Framtidens vårdinformationsmiljö, Ragnar Lindblad, VGR Information om Framtidens vårdinformationsmiljö (FVM), vad FVM betyder för kommunerna samt innebörden av det ESF-projekt som beviljats VGR med koppling till FVM. Mötet i denna del sker tillsammans med kommundirektörerna. Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliserings och e- hälsa. Detta står i Vision e-hälsa 2025 = nationell vision som har tagits fram av SKL och Regeringskansliet. Vi lär oss ett nytt ord. Interoperabilitet=system som ska kunna prata med varandra, så även verksamhetssystem. I VGR har politikerna bestämt att det ska vara interoperabilitet mellan 49 kommuner och VGR. Detta i sig är en utmaning och påverkas på många sätt bl a utifrån om det lagligt är ok, organisatoriskt, semantiskt (termer i sig) och tekniskt möjligt. MÅL: Inga organisatoriska gränser inom HS för alla verksamheter. Både inom region och kommun.

7 Systemet som upphandlas ska vara inom hälso- och sjukvård, inte inom SOL. Ett nytt system innebär att all hälso- och sjukvårdsinformation ska vara tillgänglig för dem som behöver den. Det ska vara enklare att vara invånare, patienter och medarbetare. Detta ger möjligheter för patienten att vara delaktig i sin vård och medarbetarna ska hitta information enklare. IT-stöd ska vara som ett kärnsystem. I sak innebär det ett nytt journalsystem där man kan hitta en mängd olika delar: patientportal, vårdplaner, läkemedelslista, resurshantering, vårdbegäran, beslutsstöd. Det ersätter inte alla system men många av dem. Ragnar Lindblad presenterar en kort historik över vad landstingssidan gjort i FVM. Första upphandlingsförsöket avbröts och nu har man påbörjat nytt. Inför den nya upphandlingen inkom alla 49 kommuner med optioner. Utifrån de optioner som inkom finns tre delar att samverka kring: 1. Informationsdelning (SAMSA) 2. Elevhälsa 3. Kommunal HS Har man inte tecknat option nu så är det svårt att komma in på det man inte var med på från början, enligt VGR:s jurister. Av de som ville vara med i någon/några delar ska man bestämma sig inom 1 år om man vill ha det eller inte. Själva tecknandet kan pågå till Tidsplan: upphandla system, 2019 design, konfiguration & driftsättning, 2020 utbildning och utrullning. Implementering ska starta 2020 vara klart Var är processen nu? Allt sker enligt ordinarie upphandlingsprocess + att ca 500 medarbetare ska få tycka till. Den 17 maj 2018 godkändes förfrågningsunderlaget på 3000 sidor. Leverantörerna har nu 10 v på sig från 18 maj för att inkomma med handlingar. 25 sept förväntas beslut och tilldelningsbeslut sker den 8 okt VGR ska vara driftansvariga och kommunen ska köpa systemet av dem. Driftsättning sker via the big bang : VGR byter system över natt. GR blir nr två ut i att använda det nya systemet och elevhälsa sker samtidigt. VGR behöver hjälp av kommunerna för att testa systemen design, konfiguration och driftsättning under V 34. Möjlighet att tycka till om anbuden. Det behövs personer som ska vara med från kommunens sida.

8 ESF VGR har tillsammans med VästKom beviljats medel för att stärka medarbetare i omställningsprocessen (25 milj kr). Detta ska användas i samverkan kommun, landsting och privata utförare genom nätverkande och utbildning. VGR och VästKom ska ha ett utbildningspaket på två halvdagar. Introduktions workshop runt om i regionen. Pengarna ska bland annat finansiera ett kansli som håller i processen, 250 metodledare, 4000 medarbetare inom projektet. Fråga från socialchefsnätverket: Var sker idag kommunernas diskussion kring kommunernas system? Svar från GR: Kommunerna måste mobilisera och lägga pengar på att utveckla kommunsidans digitalisering. I kärnsystemet finns möjlighet till integrering. Det pågår ett arbete på GR med att kartlägga de system som kommunerna har idag. Helena Söderbäck föreslår att socialchefsnätverket och kommundirektörerna bildar ett arbetsutskott för att komma med idéer, förslag och för att kunna påverka. Mottages positivt. Finns temaansvariga i socialchefsgruppen som lätt kan kopplas samman med kommundirektörsgruppen. Avslutningsvis säger Helena Söderbäck: Viktigt att agera nu! Det är en stor fördel att vi har en god struktur på övergripande nivå för att arbeta vidare. 6 Gryning Vård AB Helena Söderbäck, GR Information om att det så kallade In-house-undantaget upphört. Vi äger ett bolag tillsammans med de andra kommunalförbunden. Helena Söderbäck informerar om att Gryning Vård är inne i en omställningsfas utifrån att bolaget fick ta en risk för att utveckla sin verksamhet under några år. Sedan kom nya regeringsdirektiv som inte alls gick i linje med hur bolaget satsat. Problematiskt nu är konkurrenslagstiftningen vilket innebär att bolaget inte får sälja mer än 20%. Nu ligger Gryning Vård på 21% vilket gör att vi inte kan arbeta med in-house. GR håller på att diskutera hur ingången ska vara ur ett ägarperspektiv. Vad är kommunernas uppfattning om att man släpper in-houseundantaget? Kommunerna måste göra avrop nu. Socialcheferna bedömer inte att detta inte är en stor fråga. Syftet med bolaget att möta de allra största behoven.

9 Vid anteckningarna Maria Ljung/Elisabeth Beijer

Framtidens vårdinformationsmiljö. Ragnar Lindblad Programägare FVM Koncernstab Hälso- och sjukvård Koncernkontoret

Framtidens vårdinformationsmiljö. Ragnar Lindblad Programägare FVM Koncernstab Hälso- och sjukvård Koncernkontoret Framtidens vårdinformationsmiljö Ragnar Lindblad Programägare FVM Koncernstab Hälso- och sjukvård Koncernkontoret 3R Sussa Cosmic Övriga Interoperabilitet Tidplan 24 nov Ansökningsinbjudan 24 mar Ny

Läs mer

Förbättringsarbetet i socialtjänstens utredningsarbete i Västra Götalands och Hallands län

Förbättringsarbetet i socialtjänstens utredningsarbete i Västra Götalands och Hallands län Förbättringsarbetet i socialtjänstens utredningsarbete i Västra Götalands och Hallands län Kort om IVO:s tillsyn Syftet med tillsynen har varit att bedöma om socialnämnderna bedriver ett systematiskt förbättringsarbete

Läs mer

Tillsammans skapar vi framtidens vårdinformationsmiljö. God och Nära Vård - Skövde den 12 januari 2018

Tillsammans skapar vi framtidens vårdinformationsmiljö. God och Nära Vård - Skövde den 12 januari 2018 Tillsammans skapar vi framtidens vårdinformationsmiljö God och Nära Vård - Skövde den 12 januari 2018 2 Nuläge informationen bunden till organisation Ambulans Specialiserad vård Hemsjukvård Primärvård

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö. Trollhättan

Framtidens vårdinformationsmiljö. Trollhättan Framtidens vårdinformationsmiljö Trollhättan 2018-05-30 Länsgemensam samverkansorganisation för verksamhetsutveckling med stöd av IT som samordnas av VästKom. 2018-05-29 Innehåll Vision Framtidens vårdinformationsmiljö

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018

Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018 Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018 2013 Framtidens vårdinformationsmiljö Programdirektivet politiskt beslutat 26 november 2014 - Västra Götalandsregionen 18 december 2014 - Region Skåne 14

Läs mer

VästKom Göteborgsregionens kommunalförbund. Digitaliseringsstrateg

VästKom Göteborgsregionens kommunalförbund. Digitaliseringsstrateg VästKom Göteborgsregionens kommunalförbund Digitaliseringsstrateg VästKom samverkan VästKom är en politiskt styrd organisation Syfte är att utveckla samverkan mellan de 49 kommunerna i Västra Götaland

Läs mer

Erika Hägg, Partille Lena Arnfelt, Kungälv

Erika Hägg, Partille Lena Arnfelt, Kungälv Socialchefsnätverket 2018-08-31 Anteckningar Närvarande Nätverket: Ebba Gierow, Ale Karin Alvermalm, Alingsås Catharina Johansson, Alingsås Louise Odengard, Göteborg Shuja-At Noormohamed, Tjörn Arne Wiik,

Läs mer

Informationsträff NPÖ

Informationsträff NPÖ Hur påverkar Program Framtidens vårdinformationsmiljö arbetat med att producera information? Informationsträff NPÖ 2019-01-17 Ann-Charlotte Klarén ehälsosamordare Skaraborgs kommunalförbund VISIONEN MED

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Rips (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Marcus Claesson (L), Mölndal Azar Hedenmalm (MP), Tjörn Lena Hedlund (KD), Stenungsund Mats Nilsson

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö. September 2018

Framtidens vårdinformationsmiljö. September 2018 Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018 Valet? eller 2 Invånarnas resa genom vården blir enklare genom att både Västra Götalandsregionen och alla de 49 kommunerna deltar i arbetet VISIONEN MED

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 2 november 2017 kl 11 12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 16 augusti 2018 kl 9 12 15 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Omställningen av Hälso- och sjukvård i VGR

Omställningen av Hälso- och sjukvård i VGR Omställningen av Hälso- och sjukvård i VGR Flera statliga utredningar ligger till grund för omställningsarbetet Göran Stiernstedts Effektiv vård Anna Nergårdh God och Nära Vård Måns Roséns Träning ger

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 10 september 2015, kl. 14.00-16.00 Plats: At Work, Johan på Gårdas gata 5A, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-09-16 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Na tverksdag fo r ledningsansvariga inom Elevha lsans medicinska insats

Na tverksdag fo r ledningsansvariga inom Elevha lsans medicinska insats Na tverksdag fo r ledningsansvariga inom Elevha lsans medicinska insats Framtidens va rdinformationsmiljo ; IT sto det Millenium Ann-Charlotte Klarén eha lsosamordnare Skaraborgs kommunalfo rbund Målbild

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Torsdag den 17 mars 2016 kl 9 11 30 Plats: GR-huset, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg

Läs mer

Trygghetsbostäder. - varför intressant för kommunen? Fil dr Lisbeth Lindahl. Socialchefsnätverk, GR. 18 maj 2018

Trygghetsbostäder. - varför intressant för kommunen? Fil dr Lisbeth Lindahl. Socialchefsnätverk, GR. 18 maj 2018 Trygghetsbostäder - varför intressant för kommunen? Fil dr Lisbeth Lindahl Socialchefsnätverk, GR 18 maj 2018 Bakgrund 2 Andelen äldre ökar i samhället boendet är den viktigaste livsmiljön Hur vill och

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 11 juni 2015, kl. 13.00-16.00 Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Eva Borg (S), vice

Läs mer

Anteckningar. Socialchefsnätverket /GR NÄRVARANDE

Anteckningar. Socialchefsnätverket /GR NÄRVARANDE Anteckningar NÄRVARANDE Ebba Gierow, Ale Catharina Johansson, Alingsås Louise Odengard, Göteborg Anette Johannesson, Göteborg Arne Wiik, SDF Angered Göteborg Lena Lager, Härryda Lena Arnfelt, Kungälv Monica

Läs mer

Minnesanteckningar socialchefsnätverket/gr

Minnesanteckningar socialchefsnätverket/gr Socialchefsnätverket Minnesanteckningar 2017-10-06 Linda Macke/EB Minnesanteckningar socialchefsnätverket/gr 2017-10-06 Närvarande: Nätverket Ebba Gierow, Ale Monica Holmgren, Mölndal Margareta Antonsson,

Läs mer

ANTECKNINGAR SAMMANTRÄDE Tid: Onsdagen den 14 februari kl Plats: GRs konferens - Entreplan, Anders Perssonsgatan 8, Göteborg

ANTECKNINGAR SAMMANTRÄDE Tid: Onsdagen den 14 februari kl Plats: GRs konferens - Entreplan, Anders Perssonsgatan 8, Göteborg Styrgrupp IT i Väst - SITIV Närvaro Per-Olof Hermansson Joakim Svärdström Helena Söderbäck Thomas Jungbeck Lisbeth Nilsson Karl Fors Marie-Louise Gefvert Ragnar Lindblad Madeleine Stark Frånvarande Linn

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Fredag den 23 februari 2018 kl 9-12 Plats: GR, Anders Personsgatan 8 Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), ordförande, Lerum Sebastian

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Anteckningar Åsa S Angervall Styrgruppen för det sociala området Tid: 15 september 2008, kl. 12-17 Plats: Thorskogs slott, Västerlanda Närvarande: Madeleine Dahlgren, Lilla Edet Dario Espiga, Göteborg

Läs mer

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR

Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR IFO-chefsnätverket Minnesanteckningar 2016-10-14 Peter Lindgren/EB Minnesanteckningar IFO-chefsnätverket/GR 2016-10-14 GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Närvarande: Irene Jansson, Mölndal Barbro Carlhamre,

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Ripa (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Sebastian Aronsson (S), Alingsås Marcus Claesson (L), Mölndal Siw Hallbert (S), Härryda Kent

Läs mer

Sekreterare Elisabeth Beijer, beredningsansvarig, Göteborgsregionen Sara Nordenhielm, tillträdande beredningsansvarig, Göteborgsregionen

Sekreterare Elisabeth Beijer, beredningsansvarig, Göteborgsregionen Sara Nordenhielm, tillträdande beredningsansvarig, Göteborgsregionen Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Kent Lagrell (M), Öckerö, ordförande Patrik Linde (S), Härryda, vice ordförande Marita Henriksson (SD), Ale Kristina Bergman Alme (L), Göteborg Nina Miskovsky (M), Göteborg

Läs mer

FH chefsnätverket på GR /2020

FH chefsnätverket på GR /2020 FH chefsnätverket på GR 2018 2019/2020 Återblick och framåt Yvonne Witzöe 2019-03-15 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag,

Läs mer

VästKom frågor. IFO chefsnätverk

VästKom frågor. IFO chefsnätverk VästKom frågor IFO chefsnätverk 2019-03-22 Socialtjänst och Hälso- och sjukvårdsfrågor Inom området socialtjänst och hälso- och sjukvård sker det mesta av arbetet i samverkan med Västra Götalandsregionen.

Läs mer

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås Minnesanteckningar Ärende Samordningsgruppen möte Datum 2018-12-07 Plats Grand Hotell Alingsås Närvarande () Catharina Johansson, ordförande Cecilia Knutsson Christina Alvelin Lerums kommun Elisabeth Westin

Läs mer

Tid: torsdagen den 4 april december kl Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Lokal Femman

Tid: torsdagen den 4 april december kl Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Lokal Femman Deltagare Tid: torsdagen den 4 april december kl. 09.00-12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Lokal Femman Närvarande: Ulrika Johansson Ale Ann-Sofie Borg Ale Sonny Dahl Alingsås Fredrik Forsberg Alingsås

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2010 Till Länsstyrelsen Västra Götalands län 403 40 Göteborg Sökande Huvudman Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Adress Postnummer Box 5073 402 22

Läs mer

Västbus hur funkar det?

Västbus hur funkar det? Västbus hur funkar det? Anna Melke FoU i Väst/GR Psynk/SKL Vad är Västbus? Överenskommelse VGR + 49 kommuner 2005, 2012 Riktlinjer om samverkan kring vissa barn och unga Värderingar om barnfokus Gäller

Läs mer

Möte i samverkansorganet VFU Socionomer

Möte i samverkansorganet VFU Socionomer Möte i samverkansorganet VFU Socionomer 2014-02- 05 Närvarande: Marie- Louise Andersson, Tjörn Marie Blomqvist, Härryda Annica Emanuel, Kungälv Ann- Kristin Forslund, Ale Margareta Häggström, Göteborg

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer VISION En samverkansplattform för forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett

Läs mer

IFO-chefsnätverket/GR. Plan 2018

IFO-chefsnätverket/GR. Plan 2018 IFO-chefsnätverket/GR Plan 2018 Varför? (syfte) Arena för strategiska frågor inom IFO-området Omvärldsbevakning Erfarenhetsutbyte Inspiration till utveckling Samverkan om utvecklingsinsatser Påverkan i

Läs mer

1. Justering Till att jämte ordf. justera protokollet valdes Carina Liljesand.

1. Justering Till att jämte ordf. justera protokollet valdes Carina Liljesand. Protokoll 2008-12-08 Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Styrgruppen för det sociala området Tid: 4 december 2008 kl. 08:30-11:40 Plats: Närvarande: Förhinder: Övriga: GR-huset, Göteborg

Läs mer

GR IFO-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR IFO-nätverket.   GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-10-10 IFO-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Styrgruppen för sociala området

Styrgruppen för sociala området Protokoll Styrgrupp Sociala området 2007-05-07 Lars-Göran Jansson Styrgruppen för sociala området Tid: 7 maj 2007 Plats: GR-huset, Göteborg Närvarande: Jonas Ransgård (m), Göteborg, tjänstgörande ordförande

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Tid: Torsdag den 30 oktober 2014, kl. 11.30-13.15 Sammanträdet sker i anslutning till heldagskonferensen Gör Göteborg Jämlikt som styrgruppen deltar i. Plats: Svenska

Läs mer

Vem är jag. Linkedin FB -VastKom Twitter: itkalle

Vem är jag. Linkedin FB -VastKom Twitter: itkalle EMI 20180228 Vem är jag Linkedin FB -VastKom Twitter: itkalle www.vastkom.se www.vgregion.se/digitalagenda www.skl.se/naringslivarbetedigitalisering/digitalisering.2138.html Organisation Nationellt/regionalt/delregionalt/lokalt

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan aug 2018

Samtliga månadsanställda jan aug 2018 208 jan aug jan aug 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 6,3 6,4 6,5 5,2 Ale 8, 7,9 6,8 7, 5,3 Härryda 7,5 7,3 7,3 7,6 5,2 Stenungsund 7,7 7,6 7,3 7,5 6, Alingsås 8, 7,3 7,6 4, Partille 7,8 7,8

Läs mer

Framtidens vårdinformationsstöd inom SUSSA samverkan

Framtidens vårdinformationsstöd inom SUSSA samverkan Framtidens vårdinformationsstöd inom SUSSA samverkan Är det möjligt med en gemensam målbild för nio regioner/landsting? Jonas Rudenstam, anestesiläkare ledamot i SUSSA styrgrupp ordförande FVIS RVN Innehåll

Läs mer

SOSFS 2011:9 ersätter

SOSFS 2011:9 ersätter SOSFS 2011:9 trädde i kraft den 1 januari 2012 tillämpliga inom hälso- och sjukvård, tandvård, socialtjänst och verksamhet enligt LSS oavsett om det är i privat eller offentlig regi vid myndighetsutövning

Läs mer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer

Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Välfärdsteknik och tillgängliga boendemiljöer Ett forsknings-, utvecklings- och innovationscenter som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation

Läs mer

Presidiet Styrgruppen för det sociala området

Presidiet Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Presidiet Styrgruppen för det sociala området Tid: 17 augusti 2010 Plats: Närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson, ordf. Carina Liljesand, vice ordf. Gustav Höjer Elisabeth Hajtowitz

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2017-12-08 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk

Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk 16 september 2016 Inledning två nya medlemmar: Maria Uhlmann och Christina Wadell Personal och kompetensförsörjning Ledarutbildning, tre förslag. Beslut om

Läs mer

Nätverksrapport för Förskolenätverket

Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverkets syfte och uppdrag Nätverkets representanter har strategiska ledaruppdrag. Ledamotskapet är personligt och nätverkets syften är att; - Initiera regiongemensamma

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2016-02-04 Anteckningar Leena Odebo Karin Westberg Nätverk: äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer

Läs mer

Byggandet ökar, hyresrätterna blir fler

Byggandet ökar, hyresrätterna blir fler Byggandet ökar, hyresrätterna blir fler Nu byggs det mer än på länge i Region Västra Sverige. Cirka 5 900 bostäder blev inflyttningsklara 2018. Åtta av tio var lägenheter i flerbostadshus. Andelen hyresrätter

Läs mer

Hållbara bostäder för seniorer

Hållbara bostäder för seniorer Hållbara bostäder för seniorer Slutkonferens för projekt DIABAHS Dialog Bygg Hållbart för Seniorer Lisbeth Lindahl, Nina Ryd, Cecilia Kaan, Malin Isaksson Tack till Expertgrupp Alingsåshem Alingsås kommun

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2018

Samtliga månadsanställda jan apr 2018 208 jan apr 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 7,6 7,8 6, Ale 8, 8,3 8,7 6, Härryda 7,5 8,5 8,8 6,2 Partille 7,8 8,5 9,6 3,6 Mölndal 7,7 8,7 9,0 6,4 Alingsås 8, 8,7 8,9 6, Stenungsund 7,7 8,8

Läs mer

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen.

Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Ett projekt medfinansierat av ESF i samverkan mellan GRkommunerna, Försäkringskassan och Västra Götalandsregionen. Projektperiod: 1 april 2017 31 januari 2020 6 mån analys och planering 24 mån genomförande

Läs mer

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd

Protokoll från sammanträde med styrgruppen för social välfärd från sammanträde med styrgruppen för social välfärd Dag och tid: Torsdag den 21 september 2017 kl 9 12 Plats: Kommunhuset Partille Ledamöter Närvarande: Henrik Ripa (M), Lerum Sebastian Aronsson (S), Alingsås

Läs mer

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid

Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid 06 07 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,4 6,5 6,6 5,0 Lilla Edet 7,3 7,4 8, 4,9 Tjörn 6,8 7,4 7,6 6, Härryda 7,7 7,5 7,6 6,4 Mölndal 7,7 7,7 7,9 5,9

Läs mer

Upphandling av Juridiska tjänster. Charlotta Ståhlberg Christina Sjöö. 6 februari 2013

Upphandling av Juridiska tjänster. Charlotta Ståhlberg Christina Sjöö. 6 februari 2013 Upphandling av Juridiska tjänster Charlotta Ståhlberg Christina Sjöö 6 februari 2013 Upphandlingsbolaget Upphandlingsbolaget (UHB) är Göteborgs Stads inköpscentral med ett huvudansvar för samordnad upphandling

Läs mer

Minnesanteckningar nätverksträff

Minnesanteckningar nätverksträff Minnesanteckningar nätverksträff torsdagen 23 maj kl. 9.00-12.00 Närvarande: Helen Gillqvist Alingsås Fredrik Forsberg Alingsås Tina Forsgren Härryda Carina Fransson Härryda Lotta Jonzén Lerum Marie Blomqvist

Läs mer

Gemensam enkätstrategi Inför Utbildningschefsgruppen 15 juni 2012 Jenny Nordqvist

Gemensam enkätstrategi Inför Utbildningschefsgruppen 15 juni 2012 Jenny Nordqvist Gemensam enkätstrategi 2012 Inför Utbildningschefsgruppen 15 juni 2012 Jenny Nordqvist Syfte Kunna göra jämförelser avseende elevers uppfattning om utbildningen Fem frågeområden Trivsel & trygghet Delaktighet

Läs mer

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Skaraborg 2012-06-19 Pär Levander, VästKom 1 Staten utmanar socialtjänst och sjukvård Maria Larsson: Vill ha

Läs mer

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM

Information om upphandling av Framtidens vårdinformationsmiljö - FVM Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-01 Diarienummer 0707/17 Handläggare Karin Tidlund Telefon: 031-368 06 46 E-post: karin.tidlund@stadshuset.goteborg.se Information om upphandling

Läs mer

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna

Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna Anteckningar från nätverket för äldreomsorgschefer samt hälso- och sjukvårdschefer i GR-kommunerna 2017-10-26 Nätverket ska driva strategiska regionala utvecklingsfrågor som bidrar till bättre förutsättningar

Läs mer

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017

Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete. 5 april 2017 Välkommen! Seminarium om primärvårdens patientsäkerhetsarbete 5 april 2017 Program 13.00 14:40 Introduktion. Marie Brandvold, enhetschef. Presentation av tillsynens resultat Jan-Erik Ingwall, inspektör,

Läs mer

Anteckningar socialchefsnätverket/gr

Anteckningar socialchefsnätverket/gr Socialchefsnätverket Anteckningar 2016-12-02 Anteckningar socialchefsnätverket/gr 2016-12-02 Närvarande Lena Lager, Härryda Mio Saba, Mölndal Lena Arnfelt, Kungälv Lisbeth Nilsson, Göteborg Jonas Arngården,

Läs mer

Planering av äldres boende utifrån samhällsplanering och äldreomsorg

Planering av äldres boende utifrån samhällsplanering och äldreomsorg Planering av äldres boende utifrån samhällsplanering och äldreomsorg eller Hur kan kommunen påverka bostadsplaneringen? Och vilka konsekvenser får det för tillgången på bostäder för äldre? Fil dr Lisbeth

Läs mer

Varför återkommer samma områden och vad gör vi åt det? Ingrid Rydell, analyschef Joakim Sebring, projektledare Anna Lena Boucht, moderator

Varför återkommer samma områden och vad gör vi åt det? Ingrid Rydell, analyschef Joakim Sebring, projektledare Anna Lena Boucht, moderator Varför återkommer samma områden och vad gör vi åt det? Ingrid Rydell, analyschef Joakim Sebring, projektledare Anna Lena Boucht, moderator Vad har IVO sett 2018? Iakttagelser och slutsatser om vårdens

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: fredagen den 2 september, kl 08.00 12.00 Plats: Nohlgården Höger, Aspenäs Lerum Deltagare Cecilia Knutsson, Alingsås (för & grund), Ordförande Peter Johansson,

Läs mer

1. Skolbibliotek Julia Karlsson, skolbibliotikarie Rävlandaskolan, Härryda

1. Skolbibliotek Julia Karlsson, skolbibliotikarie Rävlandaskolan, Härryda Anteckningar NÄRVARANDE Åsa Holmstrand, Alingsås Elin Svensson, Alingsås Jonas Österberg, Göteborg Fredrik Johansen, Göteborg Rickard Callenmyr, Göteborg Elin Rosén, Härryda Nina Silfverblad, Kungälv Christian

Läs mer

Anteckningar socialchefsnätverket/gr

Anteckningar socialchefsnätverket/gr Socialchefsnätverket Anteckningar Elisabeth Beijer och Maria Ljung 2018 06 15 Anteckningar socialchefsnätverket/gr 2018 06 15 Närvarande: Nätverket: Karin Alvermalm, Alingsås Lotte Mossudd, Lilla Edet

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Styrgruppen för det sociala området Tid: 4 juni 2007 Plats: Hjortviken Konferens, Hindås Närvarande: Madeleine Dahlgren (s), Lilla Edet Carina Liljesand (kd), Göteborg Nicklas Attefjord (mp), Öckerö Siw

Läs mer

Ordförande Elisabeth Westin inleder mötet med att hälsa välkomna. Anna Orvefors från Tjörns kommun är ny ledamot, alla i gruppen presenterar sig.

Ordförande Elisabeth Westin inleder mötet med att hälsa välkomna. Anna Orvefors från Tjörns kommun är ny ledamot, alla i gruppen presenterar sig. Anteckningar NÄRVARANDE Elisabeth Westin, Lerum, ordförande Linda Hoffberg, Ale Gunilla Cederberg, Härryda Håkan Stenhede, Lerum Leif Gardtman, Lilla Edet Maria Andergården, Mölndal Karin Norlin, Partille

Läs mer

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen

Protokoll från sammanträde med sociala styrgruppen från sammanträde med sociala styrgruppen Dag och tid: Fredag den 13 november 2015 kl 9-12 Sammanträdet följs av ett möte med socialchefsnätverket på temat ehälsa och Välfärdsteknologi kl 13-16. Plats:

Läs mer

Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg

Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg Anteckningar, möte för Nätverket för Skolutveckling med digitala verktyg Datum: 180221 Tid: kl. 13.00-16.00 Plats: GR, Rum 7 (entréplan) Deltog Cecilia M, Öckerö Monica, Tjörn Daniel, Göteborg Åsa, Kungsbacka

Läs mer

Mötesanteckningar samverkansorganet VFU

Mötesanteckningar samverkansorganet VFU Mötesanteckningar samverkansorganet VFU 140916 Närvarande: Ale, Ann- Kristin Forlslund Alingsås, Ann Cajvert Göteborg, Margaretha Hägglund Härryda, Marie Blomqvist Lerum, Maria Larsson Mölndal, Catarina

Läs mer

Anteckningar. Socialchefsnätverket NÄRVARANDE. Nätverket. Ebba Gierow, Ale. Anita Hedström, Alingsås. Karin Martinsson, Kungsbacka

Anteckningar. Socialchefsnätverket NÄRVARANDE. Nätverket. Ebba Gierow, Ale. Anita Hedström, Alingsås. Karin Martinsson, Kungsbacka Anteckningar NÄRVARANDE Nätverket Ebba Gierow, Ale Anita Hedström, Alingsås Karin Martinsson, Kungsbacka Lena Arnfelt, Kungälv Monica Holmgren, Mölndal Iréne Jansson, Mölndal p 1 och 2 Christina Alvelin,

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2017

Samtliga månadsanställda jan apr 2017 207 206 jan apr 207 Kommentar: Månadsanställda avser och anställda med tidsbegränsad anställning längre än 3 månader (men exkluderar timavlönade). Tjörns resultat 206 inkluderar timavlönade. 2 Partilles

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen, gymnasietema

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen, gymnasietema Anteckningar från Utbildningschefsgruppen, gymnasietema Tid: Fredag 16 april, 2010, kl 8.30-12.00 Plats: GR, Rum 255 Deltagare Jan Magnusson, Öckerö, Ordförande Margaretha Wåhlin, Ale Peter Johansson,

Läs mer

GR FH-nätverket. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

GR FH-nätverket.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Förslag till överenskommelse och riktlinje mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård GR 2017-09-08 FH-nätverket Överenskommelsen....ska

Läs mer

Protokoll Styrgruppen för arbetsmarknad Eva Carlsson, ordförande, hälsar ledamöterna välkomna och öppnar sammanträdet.

Protokoll Styrgruppen för arbetsmarknad Eva Carlsson, ordförande, hälsar ledamöterna välkomna och öppnar sammanträdet. , Tid: Torsdag 12 april 2018 kl. 09.00 12.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Ledamöter Eva Carlsson (ordf.) (S) Partille Ingrid Inhammar (S) Ale Per Gordon Tranberg (M) Alingsås Inga-Lena Persson

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan aug 2017

Samtliga månadsanställda jan aug 2017 207 206 jan aug 207 Kommentar: Månadsanställda avser och anställda med tidsbegränsad anställning (dvs. exkluderar timavlönade). Tjörns resultat 206 inkluderar timavlönade. 2 Partilles resultat inkluderar

Läs mer

Ett första steg i den nya informationsmiljön är upphandling av ett IT-stöd.

Ett första steg i den nya informationsmiljön är upphandling av ett IT-stöd. Kommunala optioner inom FVM Programmet framtidens vårdinformationsmiljö (FVM) är Västra Götalandsregionens (VGR) viktigaste digitaliseringssatsning. VGR har identifierat att nuvarande informationsmiljö

Läs mer

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm

PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa. Stockholm PRIO-nätverket Resurscentra och Programområde Psykisk Hälsa Stockholm 17-12-06 Regionalt och lokalt Analys och handlingsplaner ÖK Psykisk hälsa 2016-2018 Regionalt programområde psykisk hälsa Struktur

Läs mer

Olika perspektiv på hållbara bostäder för seniorer

Olika perspektiv på hållbara bostäder för seniorer Olika perspektiv på hållbara bostäder för seniorer Lisbeth Lindahl, FoU i Väst/GR Cecilia Kaan, FoU i Väst/GR Inga Malmqvist, Chalmers Nätverk för chefer för äldreomsorg, hälso- och sjukvård, 14 sep 2018.

Läs mer

Go teborgsregionens kommunalförbund

Go teborgsregionens kommunalförbund Deltagare: Jessica Ek Hanna Linde Elisabeth Beijer Maria Ljung Titti Andersson Ann-Katrin Schutz Anneli Assmundson Bjerde Lotta Wilhelmsson Skaraborgs kommunalförbund Skaraborgs kommunalförbund Go teborgsregionens

Läs mer

Vision: Bidra till ett socialt hållbart och jämställt samhälle där invånare i Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg med behov av samordnad

Vision: Bidra till ett socialt hållbart och jämställt samhälle där invånare i Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg med behov av samordnad Vision: Bidra till ett socialt hållbart och jämställt samhälle där invånare i Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg med behov av samordnad arbetslivsinriktad rehabilitering får rätt insatser för att

Läs mer

FVM en enkel upphandling å sen då?

FVM en enkel upphandling å sen då? FVM en enkel upphandling å sen då? 2018-12-11 Ragnar Lindblad Programägare FVM Koncernstab Hälso- och sjukvård Västra Götalandsregionen 2013 Framtidens vårdinformationsmiljö 3 Programdirektivet politiskt

Läs mer

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet.

1. Val av justerare Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokoll 2012-12-12 Gunnel Rydberg Sociala styrgruppen Tid: 12 december 2012, kl. 13:00-16:00 Plats: Närvarande: Ej närvarande: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Bo Pettersson (S), ordf. Hampus Magnusson

Läs mer

Varför flytta till en trygghetsbostad

Varför flytta till en trygghetsbostad Varför flytta till en trygghetsbostad och vad bidrar till tryggheten? Lisbeth Lindahl Seminarium Trygghetsboende ett samarbete mellan kommun och fastighetsägare 7 maj 2015 Bakgrund Andelen äldre ökar i

Läs mer

Anteckningar. FH-chefsnätverket

Anteckningar. FH-chefsnätverket Anteckningar NÄRVARANDE AnnBrith Davidsson, Göteborg Andreas Witt, Ale Björn Lind, Göteborg Anna Bergsten, Kungsbacka Göran Hjertstrand, Mölndal Johnny Telkkonen, Mölndal Veronica Strömsten, Partille Yvonne

Läs mer

Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området

Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området Utredning om omfattningen av GR:s uppdrag inom det sociala området - Uppdraget som försvann Utredningens syfte och frågeställningar Syfte Rapportens ska fungera som ett diskussions- och beslutsunderlag

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet Sammanfattning av arbetet hittills 2017-02-01 Arbetsgruppen: Camilla Blomqvist, socialchef Stenungsund Jörgen Hermansson, samhällsbyggnadschef Partille Susanne Åhman,

Läs mer

Information om kommunala bolag och andra aktörer

Information om kommunala bolag och andra aktörer Information om kommunala bolag och andra aktörer Föredragshållare: Bo Ekström, ekonomichef Information/utbildning av nyvalda politiker 5 mars Kommunala bolag - allmänt Regleras av lagstiftning Styrning

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen

Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Anteckningar från Utbildningschefsgruppen Tid: fredagen den 2 december, kl. 08.30 14.30 Plats: Burgården, lokal Carmen Deltagare Cecilia Knutsson, Alingsås (för & grund), Ordförande Maria Lissmatz, Kungälv

Läs mer

Samverkansplattformen. AllAgeHub

Samverkansplattformen. AllAgeHub Samverkansplattformen AllAgeHub VISION Forskning, utveckling och innovation som främjar tillgängliga boendemiljöer och välfärdstekniktjänster så att människor oavsett funktionsvariation och ålder kan leva

Läs mer

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg

Sociala styrgruppen. Göteborgsregionens kommunalförbund. Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00. Plats: GR-huset, Gårdavägen 2, Göteborg Tid: 1november2012, kl. 13:00-16:00 Sociala styrgruppen Gunnel Rydberg 2012-11-01 Protokoll protokollet. Hampus Magnusson (M) utses att tillsammans med ordföranden justera 1. Val av justerare Gunnel Rydberg,

Läs mer

Styrgruppen för det sociala området

Styrgruppen för det sociala området Protokoll Åsa S Angervall 2009-06-22 Styrgruppen för det sociala området Tid: 15 juni 2009, kl. 13-16 Plats: GR-huset, Göteborg Närvarande: Carina Liljesand, Göteborg Boel Holgersson, Ale Lise-Lotte Berghede,

Läs mer

Annelie Westlund, Lerum har slutat. Partille och Lerum har för närvarande var sin vakans i nätverket.

Annelie Westlund, Lerum har slutat. Partille och Lerum har för närvarande var sin vakans i nätverket. NÄRVARANDE Ulrika Johansson Ann-Sofie Borg Helen Gillqvist Fredrik Forsberg Daniel Pus Margareta Larsson Karin Magnusson Maria Uhlman Tina Forsgren Carina Fransson Pia Berglund Lotta Jonzén Yvonne Gunnarsson

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR SOCIALHANDLÄGGARMÖTE

MINNESANTECKNINGAR SOCIALHANDLÄGGARMÖTE Deltagare: Jessica Ek Kerstin Söderlund Elisabeth Jonsson Idalena Svensson Kristina Nyckelgård Lis Palm Skaraborgs kommunalförbund Skaraborgs kommunalförbund Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund Göteborgsregionens

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer