Sjöfartsforum håller årsstämma 19 mars

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sjöfartsforum håller årsstämma 19 mars"

Transkript

1 Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 2, 2013 INNEHÅLL Sjöfartsforums årsstämma Minikonferens CSR lyx eller nödvändighet samt besök på Visual Arena Lindholmen efter stämman Riksdagens Maritima Nätverk startar Maritima evenemang Maritima notiser Sjöfartsforum håller årsstämma 19 mars Sjöfartsforums medlemmar hälsas välkomna till ordinarie föreningsstämma den 19 mars kl hos Lindholmen Science Park AB, Lindholmspiren 5, Göteborg. Kallelse och handlingar har gått ut till respektive medlems kontaktperson. Anmäl deltagande till Minikonferens i samband med stämman 19 mars i Göteborg CSR Lyx eller nödvändighet och demonstration av Visual Arena Lindholmen för anställda i Sjöfartsforums och Sjöfartens Analysinstituts medlemsföretag Sjöfartsforum och Sjöfartens Analys Institut, SAI, bjuder in sina medlemmar och anställda på medlemsföretagen till ett miniseminarium CSR Lyx eller nödvändighet och en presentation och demonstration av Visual Arena Lindholmen med Europas största pekskärm. Vi får tre exempel på företag i vår bransch som startat arbetet med att ta ansvar för hur de påverkar samhället, ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv. Varför gör de det? Vad är syftet och målet med hållbarhetsarbetet? Vilken utgångspunkt hade de när de startade? o Gun Rudeberg, bolagsjurist och miljöchef Stockholms Hamnar o Emma Enochsson, CSR Co-ordinator, Stena AB o Anne-Marie Warris, Environmental Advisor, Lloyd's Register, London Efter minikonferensen blir det besök i Visual Arena Lindholmen med det senaste inom visualiseringsmiljö. Thomas Hansson visar en provkarta på kraftfulla, spännande, visuella verktyg på Europas största pekskärm med 4K-upplösning och möjlighet till 3D. Visual Arena Lindholmen är en mötesplats för akademi, näringsliv och samhälle med visionen att skapa en visualiseringsmiljö i världsklass. Miljön är också en arena för samverkan och innovation samt ett nav för de kompentenser och resurser som finns inom visualisering i Göteborgsregionen. Eftermiddagen avslutas med en enklare förtäring. Välkommen!!

2 Tid och plats: 19 mars kl 15.00, Lindholmen Science Park, Lindholmspiren 5, Göteborg Pris: 350 kr/person. Anmälan till senast 14 mars, 2013 För mer information kontakta; Lena Göthberg eller Anna Hammargren Är du osäker på om ditt företag är medlem i Sjöfartsforum, se vår medlemslista Så här åker du till Lindholmspiren: Tar du tar båten Älvsnabben till Lindholmspiren, gå rakt fram efter angöring, sikta på Swedbank, som du ska runda, dvs sväng till vänster där och gör entré vid skylten Lindholmspiren 3-5. Tar du buss 16 från t ex Nordstan (mot Eketrägatan och gå av vid Lindholmen), eller kör bil, använd entrén i hörnet vid nya P-Huset, som om du skulle på konferens, denna lokal ligger i andra änden av huset passera konferenslokalerna. Äntra en ståltrappa som ser ut att gå rakt upp i ingenstans, till Lindholmen Open Arena. Den öppnas från receptionen. Riksdagens Maritima Nätverk startar första frukostmötet den 21 mars om den danska Vaekstplanen för Det Blå Danmark Ett nytt nätverk har startats i Riksdagen. Det är Riksdagens Maritima Nätverk med initiativtagarna Annelie Enochson (kd), Jessica Rosencrantz (m), och Lars Johansson (s) från Trafikutskottet och Hans Rothenberg (m) Näringsutskottet i spetsen. Ett första frukostmöte är planerat till den 21 mars. Initiativet att skapa Riksdagens Maritima Nätverk är mycket positivt. Liknande nätverk finns redan för övriga trafikslag. Riksdagens Maritima Nätverk tar från och med nu över värdskapet för de frukostmöten som Sjöfartsforum tidigare ansvarat för. Nätverket blir en nystart på den Sjöfartsgrupp som tidigare fanns i riksdagen. Den 21 mars kommer en representant från Sjöfartsstyrelsen i Danmark och berättar om den danska regeringens vaekstplan (från december 2012) med sina 38 punkter för ett starkare och mer konkurrenskraftigt Blå Danmark. Hur ser den danska målbilden ut och hur prioriterar Danmark sina satsningar? Hur fokuseras det danska maritima strategiarbetet. Du som vill delta från näringen är välkommen i mån av plats. Anmäl till anna.hammargren@maritimeforum.se senast 18 mars. Kostnad för frukost utgår. Tid och plats: Riksdagen, Myntmatsalen, Riksgatan 1, 21 mars kl Anmälan i receptionen senast 7.40 (medtag id-kort). Maritima evenemang Shortsea 13 i Paris den 14 mars European Shortsea Conference 2013 arrangeras av BP2S/SPC i Frankrike tillsammans med European Shortsea Network. Konferensen äger rum i Grande Arche de la Défence, Paris, den 14 mars. Läs mer och anmäl:

3 Workshop om havsplanering 19 mars Region Skåne och World Maritime University inbjuder till workshop om havsplanering i St Gertruds konferenslokaler i Malmö den 19 mars. Läs mer och anmäl: Projektredovisning av Effship 21 mars The Effship Project, som startade 2009 och bland annat finansierats av Vinnova, redovisar sina slutsatser vid ett heldagsseminarium i Sjösäkerhetens Hus i Göteborg den 21 mars. Föredragningar på svenska och dokumentation på engelska. Läs mer: Swedish Maritime Day 9 april 2013 i Göteborg Nytt för i år och en av Sveriges största maritima konferenser. Den är en sammanslagning av de två etablerade konferenserna Stora Marindagen och Kustkonferensen. Perspektivet har breddats och Swedish Maritime Day innehåller teman som sträcker sig från sjöfart till maritim besöksnäring och havsmiljö. Läs mer och hämta program: Stora TransportDagen 17 april i Stockholm Den 17 april är det åter dags för Stora TransportDagen - mötesplatsen för ledande personer inom transportnäringen, politiken och myndigheter. Årets tema är Resan mot miljömålen om ambitioner, politik och goda exempel Stora Transportdagen arrangeras av TransportGruppen, Sjöfartsforum, Bussbranschens Riksförbund, Branschföreningen Tågoperatörerna, SPBI, Svenska Taxiförbundet, Föreningen Svenskt Flyg, Jernhusen, Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Redareförening och Sveriges Åkeriföretag. Plats: Berns, Berzelii park, Stockholm. Rotterdams hamn besöker Stockholm och inbjuder till konferens Den 28 maj kommer en delegation från Rotterdam Port & Logistics att besöka Stockholm. I samband med besöket arrangeras ett seminarium på temat Port of Rotterdam your world-class port på Sheraton Stockholm Hotel (kl ). På agendan står: The Port of Rotterdam in general, the Port of Rotterdam as a hub for logistics, deepsea and shortsea, the Port of Rotterdam as cost- and time-saving option (fast and efficient customs Procedures and the benefits of fiscal representation). Anmälan till vandijk@rppc.nl. Maritima notiser Lagförslag om stärkt skydd för svenska fartyg I en nyligen beslutad proposition föreslår regeringen en ny lag om bevakning ombord på svenskt fartyg. Syftet är att möjliggöra beväpnad bevakning för att skydda fartyget, besättningen, passagerarna och lasten mot angrepp av utomstående personer. Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2013.

4 Läs regeringens pressmeddelande: Ladda ner propositionen: Sverige deltar i marin insats utanför Somalias kust Det sammansatta utrikes- och försvarsutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag att Sverige ska delta i EU:s marina insats Operation Atalanta utanför Somalias kust. Deltagandet ska inledas den 6 april 2013 och gälla en svensk väpnad styrka bestående av högst 260 personer under högst fyra månader. Läs mer: Sverige utreder tonnageskatt och Finland får 277 Mkr i sjöfartsstöd Sveriges regering har beslutat om direktiv till en utredning som ska analysera möjligheten att införa tonnageskatt i Sverige. Samtidigt får finska regeringen grönt ljus av EU-kommissionen att införa ett statsstöd på motsvarande cirka 277 miljoner kronor till finsk sjöfartsnäring. Läs mer: Hon leder tonnageskattutredningen Uppdraget att leda utredningen om tonnageskatt har gått till chefsrådmannen Marie Jönsson. Utredaren ska även se över andra befintliga stöd för sjöfartsnäringen. Uppdraget ska redovisas senast den 15 november Läs pressmeddelande: Ladda ner direktivet: Rapport om Svensk sjöfarts internationella konkurrenssituation 2013 Trafikanalys har utrett svensk sjöfarts internationella konkurrenssituation och slår fast att medan den svenskflaggade flottan minskar är den svenska sjöfartsnäringen fortsatt stark. Den svenskkontrollerade flottan växer och tar man hänsyn till den stora inhyrningen av fartyg ser man en god utveckling för sjöfart i svensk regi. Det svenska fartygsregistret har däremot förlorat i internationell konkurrenskraft och Trafikanalys menar att det inom överskådlig tid inte har förutsättningar att bli konkurrenskraftigt. Läs mer och ladda hem rapporten: Myndighetsanalys av Sjöfartsverket med anmärkningsvärda slutsatser Statskontoret har på regeringens uppdrag genomfört en myndighetsanalys av affärsverket Sjöfartsverket. Verkets ekonomiska resultat har under senare år försämrats. Statskontoret föreslår en rad åtgärder för att vända den negativa utvecklingen. Bland annat bör Sjöfartsverket höja sitt avgiftsuttag gentemot handelssjöfarten och regeringen tydliggöra principerna för Sjöfartsverkets anslagstilldelning. Därutöver menar Statskontoret att det finns anledning att närmare utreda förutsättningarna för att Sjöfartsverket ska övergå från att vara ett affärsverk till att bli en renodlad förvaltningsmyndighet. Anmärkningsvärda slutsatser är att Statskontoret inte ser att trafikslagen konkurrerar med varandra och att man därför kan ta ut högre avgifter av sjöfarten. Sjöfarten anses inte känslig för kostnadsökningar och att t ex en 10 procentig höjning av farledsavgifterna endast skulle ha en försumbar effekt på efterfrågan av sjöfrakt.

5 Statskontoret anser att riskerna för överflyttning av gods till landtransporter är ganska svaga. Det är Statskontorets uppfattning att Sjöfartsverkets avgiftsuttag ska höjas så att avgifterna inte bara ge full kostnadstäckning, utan också ge en tillräcklig vinst så att Sjöfartsverket kan lämna en utdelning på sitt egna kapital. Statskontoret skriver; Sjöfartsverket bör ta ut de avgifter som behövs för att täcka kostnaderna även för sådant som verket inte anser bör falla under handelssjöfartens ansvar. Enligt vår mening bör verket höja både farleds- och lotsavgifterna. För ytterligare finansiell förstärkning föreslår Statskontoret också att t ex rabatter och undantag för farledsavgifterna ska ses över. Läs mer: Utredning om Vänersjöfarten Trafikverket har gjort en utredning om handelssjöfarten i Göta älv-vänerstråket i samarbete med Region Värmland, Västra Götalandsregionen, Sjöfartsverket och Göteborgs Stad. Nuvarande slussar i Göta älv- Vänerstråket, som togs i drift 1916, beräknas vara uttjänta till 2030 trots löpande underhåll. Ett historiskt beslut behöver fattas. Ska Vänersjöfarten utvecklas eller läggas ned? Vår utredning visar att det går att utveckla Vänersjöfarten. Det vore önskvärt med ett besked både för att näringslivet ska veta vad som gäller inför framtiden och för att planerings- och byggprocessen är väldigt lång, säger Trafikverkets regionchef Håkan Wennerström. Utredningens huvudpunkter är att slussarna beräknas vara uttjänta till 2030 trots löpande underhåll, att utvecklad Vänersjöfart är positiv för näringsliv, människa och miljö, att samhällsekonomisk lönsamhet uppnås genom konkurrenskraftiga inre vattenvägar och att det krävs ökade godsmängder för att motivera investering i nya slussar. Läs mer: Danmark presenterar tillväxtplan Med Vaekstplanen skapar vi jobb här och nu. Men vi gör samtidigt Danmark berett att utnyttja uppgången efterhand som den internationella konjunkturen vänder. Det sade Danmarks statsminister Helle Thorning- Schmidt när hon presenterade den danska tillväxtplanen vid ett pressmöte den 26 februari. Läs om pressmötet: Danska rederiföreningen stöder planen: och dansk rederinäring slår valutarekord Trots den stora överkapaciteten av fartyg på världsmarknaden slår den danska rederibranschen nya rekord i valutainkomster. Dansk Rederiförenings siffror visar att rederierna år 2012 hade utländska valutainkomster på runt 195 miljarder DKR, något som tangerar tidigare rekord från Läs mer: års mål för minskade koldioxidutsläpp redan uppnått Mer från Danmark. Mellan 2007 och 2012 har Maersk Line minskat sina koldioxidutsläpp med 25 procent. - Vi är stolta över att nå målet åtta år tidigare än beräknat. Därför höjer vi nu målet till en 40-procentig reduktion till 2020, säger Morten Engelstoft, Chief Operating Officer, Maersk Line.

6 Läs mer: e86-bcf1a43e4d34 Projekt Svallvåg tar fram FoI-agenda för maritima näringen Arbetet i en av de fokusgrupper som var med om att utarbeta det Maritima Manifestet har fortsatt i ett projekt ska ta fram en FoI-agenda för den svenska maritima sektorn. Agendan kommer att ligga till grund för en kommande satsning att etablera den maritima sektorn inom Vinnovas program för strategiska innovationsområden. Målet är att erhålla stöd för att Sverige ska kunna utveckla en världsledande och hållbar maritim näring under tiden fram till Läs mer: Ostindienfararen stärker Greencarriers varumärke Svenska Ostindiska Companiet och transportföretaget Greencarrier har slutit avtal om att ostindiefararen Götheborg under de två kommande åren ska användas som marknadsplattform för att stärka Greencarriers varumärke i Europa. Läs mer: Bulkfartyget Nordic Orion skrev sjöfartshistoria Onsdagen den 9 januari anlände det 225 meter långa bulkfartyget Nordic Orion till LKAB:s malmkaj i Luleå. Enligt Norrbottens-Kuriren är det första gången Luleå tar emot ett fartyg av den här storleken under issäsong. Nordic Orion har den näst högsta isklassen,1a. Läs mer: Kravet på eskort av atomisbrytare i Nordostpassagen släppt Den globala uppvärmningen har medfört att Nordostpassagen numera är isfri fler månader om året. De ryska myndigheterna har därför släppt kravet på att fartyg som går genom passagen måste eskorteras av ryska atomisbrytare. Samtidigt varnar forskare för att det måste tas fram en katastrofplan. Läs mer: Ekonomiskt stöd ska stoppa pirater Stena, Shell, BP, Maersk och de japanska rederierna MOL, NYK Och K-Line ger nu ekonomiskt stöd via FN för att, bland annat genom utbildning, få somalier att välja andra vägar än att bli pirater. I ett första steg handlar det om en miljon dollar. - Vår förhoppning är att detta initiativ från sjöfartens sida kommer att bidra till att lägga grunden för en framtida somalisk generation som har valmöjligheter och inte tolererar piratverksamhet. Säkerhet för våra sjömän är en viktig anledning till att vi medverkar i detta, säger Carl-Johan Hagman, CEO Stena Shipping. Läs mer: Göteborgs hamn växer Stark export gjorde att godsvolymerna i Göteborgs Hamn ökade under 2012, trots nedgången i världsekonomin. Med en samlad godsvolym på 42 miljoner ton växte Göteborgs Hamn med en procent under Containerexporten via Göteborgs Hamn, som till stor del består av papper, trä, stål, fordon och industrikomponenter,

7 ökade under året med tre procent medan importen minskade med fem procent. Antalet containrar som transporterades med tåg till eller från hamnen ökade med hela 10 procent under 2012 och slog nytt rekord. Läs mer: Goteborgs-Hamn/ och har kartlagt sitt hamnkluster Att hamnen har stor betydelse för det lokala näringslivet och sysselsättningen visas i en ny studie över Göteborgs hamn, ett examensarbete vid Handelshögskolan i Göteborg. Förutom de runt sysselsatta i verksamheter i hamnen finns ytterligare anställda i företag och organisationer med anknytning till hamnen. Det är tydligt att företagen i hamnklustret är beroende av varandra. Satsningar på hamnens tillväxt får positiva effekter för sysselsättningen i en mängd olika företag, säger Magnus Kårestedt, vd för Göteborgs hamn. Läs mer: Nytt fartyg ger 16 procent mindre miljöpåverkan Forskare vid KTH har varit med och tagit fram ett fartyg, CargoXpress, vars miljöpåverkan i genomsnitt är 12 procent lägre jämfört med godstransport med lastbil. Jämfört med konventionella fartyg ger CargoXpress hela 16 procent lägre utsläpp. Läs mer: Maritim kalender Det är mycket på gång inom den maritima näringen. Kika in på den maritima kalendern och håll dig informerad Du hittar detta och tidigare nyhetsbrev på vår webbplats Följ oss även på Facebook. Med vänlig hälsning, Anna Risfelt Hammargren, Sjöfartsforum, Om du inte längre vill ha vårt nyhetsbrev, avregistrera dig i systemet eller skicka ett mejl till nyhetsbrev@maritimeforum.se

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten

Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten Ett initiativ som verkar för att bevara vänersjöfarten SLUSSARNA I TROLLHÄTTAN, som möjliggör länken mellan Vänern och västkusten genom Göta älv, är över 100 år gamla. Trafikverket har klargjort att efter

Läs mer

Sjöfarten har under de senaste åren fått förbättrade konkurrensvillkor. Vi är i

Sjöfarten har under de senaste åren fått förbättrade konkurrensvillkor. Vi är i Blå Tillväxt är bra för miljön och skapar förutsättningar för nya arbetstillfällen. Branschorganisationen Svensk Sjöfart och fackföreningarna Seko sjöfolk och Sjöbefälsföreningen arbetar tillsammans för

Läs mer

Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare

Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv. Bertil Hallman SVäpl Projektledare Nuläge och framtid för godstransporter i Vänerstråket och Göta älv Bertil Hallman SVäpl Projektledare Bertil Hallman Långsiktig planerare Samhälle Region Väst Projektledare för Stråkstudie Vänersjöfartens

Läs mer

17 mars, Stockholm Öppet möte om strategiprocessen, klusterutveckling som tillväxtverktyg och vad som är på gång på Näringsdepartementet

17 mars, Stockholm Öppet möte om strategiprocessen, klusterutveckling som tillväxtverktyg och vad som är på gång på Näringsdepartementet Ropstensslingan 11B, 115 42 STOCKHOLM, Tel: 08 410 540 46, Fax: 08 662 78 25, Email: info@maritimeforum.se, www.maritimeforum.se Sjöfartsforum är en intresseförening för det maritima klustret. Föreningen

Läs mer

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Västra Götalandsregionens uppdrag 1. Hälso och sjukvård 2.

Läs mer

Konsekvensutredning angående förslag till ändringar av föreskrifter om farledsavgift

Konsekvensutredning angående förslag till ändringar av föreskrifter om farledsavgift 1 (5) KONSEKVENSUTREDNING Stab Styrning och planering Handläggare, direkttelefon Sven Carlsson, +46721412665 2018-10-08 Dnr: 18-03417 Enligt sändlista Konsekvensutredning angående förslag till ändringar

Läs mer

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap VGR har kartlagt organisationens arbete med hållbar utveckling som det beskrivs i budget 2016 och övergripande styrdokument i relation till FNs hållbarhetsmål Överblick: FNs mål för hållbar utveckling

Läs mer

Påminnelse sista anmälningsdag 16 mars: Miniseminarium om sjöfarten och CSR/Corporate Social Responsibility den 21 mars i Göteborg

Påminnelse sista anmälningsdag 16 mars: Miniseminarium om sjöfarten och CSR/Corporate Social Responsibility den 21 mars i Göteborg Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 3, 2012 Innehåll Påminnelse Minikonferens om CSR 21 mars sista anmälningsdag 16 mars Sjöfartsforums föreningsstämma 21 mars i Göteborg Fler aktiviteter i kalendariet Närsjöfart

Läs mer

När- och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till?

När- och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till? När- och kustsjöfart räddningen när infrastruktursatsningarna inte räcker till? Den maritima strategiprocessen, Victory Hotel, Stockholm 2012-03-08 Sjöfartsforum Intresseförening för det maritima klustret

Läs mer

SKEPPSMÄKLARNYTT. Senaste tillskottet i kampanjen är det norskägda roro-rederiet Höegh Autoliners, som trafikerar Göteborg varannan vecka.

SKEPPSMÄKLARNYTT. Senaste tillskottet i kampanjen är det norskägda roro-rederiet Höegh Autoliners, som trafikerar Göteborg varannan vecka. Nr 12 2012 2012-12-21 SKEPPSMÄKLARNYTT Kampanj för renare sjöfart Sjöfartens entreprenörsdag 28 maj Vill ditt företag synas bland dem som idag studerar sjöfart och Logistik? Dags att anmäla sig till vårens

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Sjöfartsforum. Godstrafik och fartyg.

Sjöfartsforum. Godstrafik och fartyg. Sverige har lång kust, stor hamnkapacitet och utmärkta inre vattenvägar (IWW) med stor kapacitet att ta ytterligare volymer. 1. Utvecklingen av nuvarande närsjöfart. 2. Utvecklingen av (ny) inlandssjöfart.(iww)

Läs mer

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1miljard. Ca 500 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flygleasing Chark Fastigheter

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1miljard. Ca 500 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flygleasing Chark Fastigheter ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938 Omsättning ca 1miljard Ca 500 anställda 4 st. affärsområden Rederi Flygleasing Chark Fastigheter Rederi 27 nybyggen sedan 1990 /egen design 32 fartyg 8

Läs mer

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1,4 miljarder. Ca 700 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flyg Chark Fastigheter

ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938. Omsättning ca 1,4 miljarder. Ca 700 anställda. 4 st. affärsområden Rederi Flyg Chark Fastigheter ERIK THUN AB (publ) Ett familjeföretag sedan 1938 Omsättning ca 1,4 miljarder Ca 700 anställda 4 st. affärsområden Rederi Flyg Chark Fastigheter 27 nybyggen sedan 1990 /egen design 30 st fartyg Rederi

Läs mer

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms)

Turismkonsumtionen. ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 1 Turismkonsumtionen ca 300 miljarder kronor 2,7 procent av BNP ca 170 000 sysselsatta ca 120 miljarder i exportvärde (ca 17 miljarder i moms) SOU 2017:95 2 Besöksnäringen inte en bransch utan

Läs mer

Stråkstudie Göta älv - Vänern. Vänersjöfartens framtid och behovet av nya slussar i Trollhätte kanal. Bertil Hallman senior utredningsledare

Stråkstudie Göta älv - Vänern. Vänersjöfartens framtid och behovet av nya slussar i Trollhätte kanal. Bertil Hallman senior utredningsledare Stråkstudie Göta älv - Vänern Vänersjöfartens framtid och behovet av nya slussar i Trollhätte kanal 2016-12-12 Bertil Hallman senior utredningsledare Hur länge kan Vänersjöfarten bedrivas i nuvarande slussar

Läs mer

framtida möjligheter och utmaningar

framtida möjligheter och utmaningar ens framtida möjligheter och utmaningar Presentation av Tillväxtanalys uppdrag, Näringsdepartementet, 21 juni 2010 Maria Lindqvist, projektledare Regeringsuppdraget En beskrivning och analys av klustrets

Läs mer

Ny ordförande för Sjöfartsforum och två vice ordförande

Ny ordförande för Sjöfartsforum och två vice ordförande Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 3, 2013 INNEHÅLL Ny ordförande för Sjöfartsforum Premiär för Maritimt Nätverk i riksdagen Maritima evenemang Maritima notiser Ny ordförande för Sjöfartsforum och två vice ordförande

Läs mer

Västsverige som klustermotor för den maritima näringen

Västsverige som klustermotor för den maritima näringen Västsverige som klustermotor för den maritima näringen Den svenska maritima sektorns framtida roll och betydelse Västsverige är en maritim region, både i ett europeiskt och globalt perspektiv. Den långa

Läs mer

Västsvensk infrastruktur

Västsvensk infrastruktur Enskild motion S1892 Motion till riksdagen 2018/19:2123 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Västsvensk infrastruktur Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

SJÖFARTSVERKET. Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

SJÖFARTSVERKET. Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM 1 (3) SJÖFARTSVERKET Generaldirektören 2000-06-05 0402-0005033 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Sjöfartsverket har regeringens uppdrag att följa upp och redovisa utvecklingen av den svenska sjöfartsnäringens

Läs mer

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2012

Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2012 Sjöfartsforums verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 För fjärde året i rad har Sjöfartsforums verksamhet till stor del dominerats av det maritima strategiarbetet. Sju fokusgrupper, med

Läs mer

Det maritima klustrets värdeskapande och konkurrensförutsättningar 17 april, 2012, Stockholm

Det maritima klustrets värdeskapande och konkurrensförutsättningar 17 april, 2012, Stockholm Det maritima klustrets värdeskapande och konkurrensförutsättningar 17 april, 2012, Stockholm DEN MARITIMA STRATEGIPROCESSEN Redovisning av fokusgrupperna Konkurrensvillkor och Hållbar värdetillväxt Sjöfartsforum

Läs mer

Kommentar om sjöfart inför dialogmötet Framtidens logistik

Kommentar om sjöfart inför dialogmötet Framtidens logistik Stockholm 3 mars 2017 Infrastrukturminister Anna Johansson Näringsdepartementet Sjöfartsverket Kommentar om sjöfart inför dialogmötet Framtidens logistik En Godsstrategi ska tas fram under 2017 och som

Läs mer

Godstransportstrategi. Västra Götaland

Godstransportstrategi. Västra Götaland Godstransportstrategi Västra Götaland 2015-06-12 Vårt uppdrag Underlag till en godsstrategi Ett arbete i flera steg Sammanställa och konkretisera befintliga mål och visioner inom godstransprotområdet i

Läs mer

Medlemmar. VÄSTSVENSKA Kemi- och Materialklustret

Medlemmar. VÄSTSVENSKA Kemi- och Materialklustret Medlemmar Vi vill. Utveckla och stärka samarbetet mellan aktörer från näringslivet, akademi/institut och det offentliga. Initiera innovations- och utvecklingsprojekt inom prioriterade områden. Styrka Klustrets

Läs mer

Näringslivsnyheter från Simrishamns kommun. Glad påsk! Seminarium om offentlig upphandling 28 april

Näringslivsnyheter från Simrishamns kommun. Glad påsk! Seminarium om offentlig upphandling 28 april Nyhetsbrevet Näringslivsnyheter från Simrishamns kommun Nr 3/2014 Glad påsk! Frukostmöte 16 maj Reservera redan nu fredag 16 maj för nästa frukostmöte för företagare! Frukostmötet blir denna gång tillsammans

Läs mer

Rapport om Mälarsjöfarten 2013

Rapport om Mälarsjöfarten 2013 Rapport om Mälarsjöfarten 2013 Sjöfarten är i allmänhet ett billigt och effektivt transportsätt. För vår verksamhet är en fungerande sjöfart helt avgörande Jan Gånge, VD, Cementa 2013 året då många började

Läs mer

CONNECT Väst. Näring åt tillväxtföretag

CONNECT Väst. Näring åt tillväxtföretag CONNECT Väst Näring åt tillväxtföretag CONNECT Väst Vi är en ideell organisation, som stöder start ups och SME-företag i tillväxtfas. Vi stöds och finansieras av det lokala Näringslivet, VGR, Tillväxtverket,

Läs mer

Yttrande: Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande: Förslag till nationell plan för transportsystemet Remissyttrande Datum 2017-11-21 Diarienummer: N2017/05430/TIF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Regeringskansliet per e-post: n.registrator@regeringskansliet.se, n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik

Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik Infrastruktur för effektiv och hållbar logistik Rein Jüriado Strateg TMALL 0794 Presentation bilder sommar v 1.0 Logistikdag Norr 8 november 2018 Vår vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2

Läs mer

Remissyttrande över Sjöfartsverkets förslag till ändring av tidigare remitterat förslag av föreskrifter om farledsavgift, dnr

Remissyttrande över Sjöfartsverkets förslag till ändring av tidigare remitterat förslag av föreskrifter om farledsavgift, dnr Stockholm 20 oktober 2017 Sjöfartsverket sjofartsverket@sjofartsverket.se Remissyttrande över Sjöfartsverkets förslag till ändring av tidigare remitterat förslag av föreskrifter om farledsavgift, dnr 17-02807

Läs mer

Kommittédirektiv. Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar. Dir. 2009:127. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009

Kommittédirektiv. Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar. Dir. 2009:127. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Kommittédirektiv Analys och genomförande av EU:s regelverk om inre vattenvägar Dir. 2009:127 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera de konsekvenser

Läs mer

Hållbara transporter. transportköparens perspektiv. Karin Tormalm, Skogsindustrierna

Hållbara transporter. transportköparens perspektiv. Karin Tormalm, Skogsindustrierna Hållbara transporter transportköparens perspektiv Karin Tormalm, Skogsindustrierna Välfärd fås av handel som fås av transporter Vi behöver transporter det ger jobb och välfärd! Alla trafikslag behövs ställ

Läs mer

Svensk trä- och skogsindustris framtid i Sverige

Svensk trä- och skogsindustris framtid i Sverige www.avesta.se/traskog Avestasamtalen: Svensk trä- och skogsindustris framtid i Sverige Trä- och skogsindustrin är hörnstenar för svensk export. Tillväxten är hög och landets växande skogar är viktiga kuggar

Läs mer

Seminariet ska leda vidare till konkreta steg för att arbeta för en ljus framtid för industrin i Sverige.

Seminariet ska leda vidare till konkreta steg för att arbeta för en ljus framtid för industrin i Sverige. Välkommen! Välkommen till startpunkten, ett seminarium, som syftar till att parterna tillsammans ska enas och arbeta tillsammans för en fortsatt stark basindustri i Sverige. Sverige behöver få fram nya

Läs mer

REMISSYTTRANDE (N2015/4305/TIF)

REMISSYTTRANDE (N2015/4305/TIF) Näringsdepartementet, 103 33 Stockholm Samt: n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se REMISSYTTRANDE (N2015/4305/TIF) Göteborg 2016-03-11 Remissvar: Inriktningsunderlag inför

Läs mer

KONSEKVENSUTREDNING. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå

KONSEKVENSUTREDNING. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå 1 (5) Juridik KONSEKVENSUTREDNING Handläggare, direkttelefon : 12-03320 Roger Lindskog, 010 478 4688 Konsekvensutredning angående förslag till ändringar i Sjöfartsverkets föreskrifter (SJÖFS 2012:3) om

Läs mer

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt

Passagerarrederiernas betydelse för Sveriges tillväxt Ordföranden har ordet Passagerarrederierna en av Sveriges bäst bevarade turismhemligheter Förra året reste fler utrikes kunder med passagerarrederierna än med flyget. Ändå är det få som uppmärksammar den

Läs mer

Centrum för energieffektiv belysning. Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH

Centrum för energieffektiv belysning. Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH Centrum för energieffektiv belysning Thorbjörn Laike, föreståndare LTH, LU Roy Holmberg, bitr. föreståndare, JTH Finansiärer Energimyndigheten Trafikverket Bertil och Britt Svenssons stiftelse Syfte att

Läs mer

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass!

Företag, akademi och samhälle i samverkan automation i världsklass! Vad är Automation Region? Nya initiativ Automation Region är ett företagskluster som arbetar för att synliggöra och stärka Sveriges automationsindustri. Automationsbranschen har stor strategisk betydelse

Läs mer

Arne Jensen, Professor i transportekonomi, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, Kompetensgruppen för Logistik och Transportekonomi,

Arne Jensen, Professor i transportekonomi, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, Kompetensgruppen för Logistik och Transportekonomi, Hvad er det som gør, at der er så gode relationer mellem erhverv og forskning i Sverige med fokus på transportområdet og kan Danmark lære noget af det? Arne Jensen, Professor i transportekonomi, Handelshögskolan

Läs mer

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi

Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter en nationell godstransportstrategi Tomas Eneroth Infrastrukturminister #godsstrategi Godstransporterna i dag 700 miljoner ton gods/år transporteras

Läs mer

Yttrande över Sjöfartsverkets förslag till nya föreskrifter om farleds- och lotsavgifter

Yttrande över Sjöfartsverkets förslag till nya föreskrifter om farleds- och lotsavgifter Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Sveriges hamnar. - Idag och i morgon

Sveriges hamnar. - Idag och i morgon Sveriges hamnar - Idag och i morgon Förbundet Svenska Hamnar De svenska hamnföretagens bransch- och arbetsgivareförbund Förbundet driver branschens intressefrågor så att hamnföretagen kan bli framgångsrika

Läs mer

Ett transportnav växer fram i Sundsvall - Norrlands huvudstad

Ett transportnav växer fram i Sundsvall - Norrlands huvudstad Ett transportnav växer fram i Sundsvall - Norrlands huvudstad Flexibla transporter för framtiden När marknaden för många branscher blir allt mer global, måste transporterna effektiviseras för att du som

Läs mer

LOTSSTRATEGI den 22 februari 2012. Lotsstrategi

LOTSSTRATEGI den 22 februari 2012. Lotsstrategi Lotsstrategi Inledning Svensk näring och allmänhet är beroende av att infrastrukturen fungerar året runt. För Sjöfartsverket innebär det att ansvara för infrastrukturen till sjöss och tjänster relaterade

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter

Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:1849 av Catharina Elmsäter-Svärd m.fl. (M) En maritim strategi för fler jobb och nya affärsmöjligheter Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager

Läs mer

Vi skapar möten som ger affärer

Vi skapar möten som ger affärer Vi skapar möten som ger affärer Vi brinner för att knyta samman företag och se affärerna gå i lås. Luleå ska vara en intressant plats för människor, etableringar och investeringar. Luleå Näringsliv bidrar

Läs mer

Vad är hållbar produktion? Varför hållbar produktion. Aava-Olsson

Vad är hållbar produktion? Varför hållbar produktion. Aava-Olsson Vad är hållbar produktion? Varför hållbar produktion Birgitta Aava-Olsson Hållbar utveckling Social Ekologisk Hållbar Ekonomisk Brundtlandrapporten, Our Common Future, rapport utarbetad av FN:s Världskommission

Läs mer

INBJUDAN TILL MITTIA SKOGS TRANSPORT LJUSDAL 14-15 AUGUSTI 2015 NORDENS STÖRSTA FACKMÄSSA INOM SKOGSTRANSPORT

INBJUDAN TILL MITTIA SKOGS TRANSPORT LJUSDAL 14-15 AUGUSTI 2015 NORDENS STÖRSTA FACKMÄSSA INOM SKOGSTRANSPORT INBJUDAN TILL MITTIA LJUSDAL 14-15 AUGUSTI 2015 NORDENS STÖRSTA FACKMÄSSA INOM 1 9 9 9-2 0 1 1 9 9 9-2 0 1 5 Möten mellan människor På mässan är den tunga frågan högaktuell Per-Arne Weglin p r o j e k

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Utmaningar i Transportkedjan- land och sjötransporter i samverkan

Utmaningar i Transportkedjan- land och sjötransporter i samverkan Utmaningar i Transportkedjan- land och sjötransporter i samverkan Patrick Juul Vice VD, Maersk Line Skandinavien Tidigare Operations Chef Maersk Scandinavien SCA koncernen SKF koncernen Maersk Line Världens

Läs mer

Yttrande om ny Götaälvbro, järnvägsplan och tillstånd till vattenverksamhet

Yttrande om ny Götaälvbro, järnvägsplan och tillstånd till vattenverksamhet Enheten för strategi och analys Marcus Smedman marcus.smedman@regionvarmland.se Förslag till yttrande REGIONSTYRELSEN Remissvar, Göteborgs stad, Trafikkontoret Dnr 1171/10; RV 2012-522 Datum 2012-11-22

Läs mer

Välkommen till ett nytt SNAB-år!

Välkommen till ett nytt SNAB-år! Verksamhetsplan 2015 Välkommen till ett nytt SNAB-år! Med företagens bästa i fokus kommer 2015 präglas av tillväxt och business to business. Konkret innebär det fokus på aktiviteter som skapar möjligheter

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Sjöfarten i fokus på Almedalsveckans Maritima Mötesplatsen

Sjöfarten i fokus på Almedalsveckans Maritima Mötesplatsen Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 4, 2013 INNEHÅLL Maritim Mötesplats under Almedalsveckan Maritimt mingel och eftersnack med gästtalare Piratproblematiken ämne hos Riksdagens Maritima Nätverk Swedish Maritime

Läs mer

Let s talk. Rickard Backlund Sr Manager Logistic Sjövägen En möjlighet eller utopi

Let s talk. Rickard Backlund Sr Manager Logistic Sjövägen En möjlighet eller utopi Let s talk Rickard Backlund Sr Manager Logistic Sjövägen En möjlighet eller utopi Världen behöver hållbara lösningar Vår värld är uppbyggd av stål och med ökande behov av infrastruktur krävs det mer hållbara

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSÅRET 2014

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSÅRET 2014 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSÅRET 2014 HANDELSKAMMAREN VÄRMLAND SERVICE AB ETT ÅR SOM RUSTAT FÖR FRAMTIDEN 2014 var ett bra år, sett till både verksamhet och resultat. De aktiviteter och förändringar

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07

VINNOVA. Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 VINNOVA Sveriges innovationsmyndighet INFORMATION 1 VI 2014:07 Kort om oss Så fördelas pengarna Vad vi erbjuder Vi investerar 2,7 MILJARDER KRONOR varje år i runt 2400 FORSKNINGS- OCH INNOVATIONSPROJEKT.

Läs mer

Infrastruktur för framtiden

Infrastruktur för framtiden Foto: Mostphotos Infrastruktur för framtiden Innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling Prop. 2016/17:21 Anna Johansson Isabella Lövin Ny nationell plan 2018 2029 Regeringsuppdrag

Läs mer

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER.

MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. 2015-01- 29 Ida Hult om: A3 vara människa Medborgarvärldar nu och framåt MÄNNISKOR SÄGER INTE VAD DE TÄNKER. DE VET INTE VAD DE KÄNNER OCH GÖR INTE SOM DE SÄGER. Vad är arbete utan anställning? Vad är

Läs mer

Call for Abstracts. NCCS konferens Kunskapsutveckling i vårdvetenskap Etik, Evidens och Estetik. 9-11 april 2008 Borås, Sverige

Call for Abstracts. NCCS konferens Kunskapsutveckling i vårdvetenskap Etik, Evidens och Estetik. 9-11 april 2008 Borås, Sverige Call for Abstracts NCCS konferens Kunskapsutveckling i vårdvetenskap Etik, Evidens och Estetik 9-11 april 2008 Borås, Sverige En årlig konferens för forskare, doktorander, vårdlärare, vårdprofessioner

Läs mer

Energisession 2009. Christina Lindbäck Kvalitets- och miljöchef, Ragn-Sells AB Ordförande, Näringslivets miljöchefer

Energisession 2009. Christina Lindbäck Kvalitets- och miljöchef, Ragn-Sells AB Ordförande, Näringslivets miljöchefer Energisession 2009 Christina Lindbäck Kvalitets- och miljöchef, Ragn-Sells AB Ordförande, Näringslivets miljöchefer Fakta om Ragn-Sells Sveriges största miljö- och återvinningsföretag 2 800 anställda Verksamma

Läs mer

Svensk färjeservice till öar 2014

Svensk färjeservice till öar 2014 Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14 (Omtryk - 11-04-2014 - yderligere præsentation vedlagt) ULØ Alm.del Bilag 126 Offentligt Svensk färjeservice till öar 2014 Ö-STATISTIK TRANSPORTER TILL/FRÅN

Läs mer

Kommittédirektiv. Finansmarknadsråd. Dir. 2006:44. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Finansmarknadsråd. Dir. 2006:44. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Finansmarknadsråd Dir. 2006:44 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget Ett råd bestående av ledamöter - kunniga i finansmarknadsfrågor - från akademi,

Läs mer

Business Region Göteborg. Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson

Business Region Göteborg. Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson Business Region Göteborg Regionen, uppdraget och visionerna Eva-Lena Albihn & Patrik Andersson Business Region Göteborg arbetar för ett starkt näringsliv och en hållbar tillväxt som skapar arbetstillfällen

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 1, 2014

Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 1, 2014 Sjöfartsforums nyhetsbrev nr 1, 2014 I DETTA NYHETSBREV: - Den effektiva hamnen en viktig pusselbit för en konkurrenskraftig sjöfart - Näringsdepartementets arbete med en maritim strategi har identifierat

Läs mer

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet

Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Miljö och klimat i det regionala tillväxtarbetet Politikerforum 26 februari 2016 Miljö och klimat är en av regeringens övergripande prioriteringar som ska genomsyra all politik! Regeringsförklaringen 2015

Läs mer

~f~sjöfartsverket. Thomas Ljungström, Enligt sändlista

~f~sjöfartsverket. Thomas Ljungström, Enligt sändlista ~f~sjöfartsverket Thomas Ljungström, 010 4784896 Enligt sändlista Konsekvensutredning angående förslag till ändring av föreskrifter om farledsavgift samt föreskrifter om tillhandahållande av lots, lotsbeställning,

Läs mer

Shoppingturism i Sverige

Shoppingturism i Sverige Shoppingturism i Sverige Förord Handeln är en motor i Sveriges ekonomi och så även i besöksnäringen. Med en omsättning på mer än 84 miljarder kronor står våra svenska och utländska besökare för 13% av

Läs mer

Hur göra energieffektivitet till en prioritet för fartygsbesättningar?

Hur göra energieffektivitet till en prioritet för fartygsbesättningar? Hur göra energieffektivitet till en prioritet för fartygsbesättningar? Projektbudget: 2 942 000 Projekttid: mars 2015 september 2017 Projektledare: Monica Lundh, monica.lundh@chalmers.se Doktorand: Martin

Läs mer

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017

IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 IUC SYD GLIMTAR FRÅN 2017 SMART INNOVATION, 3D-PRINTING Projektet Smart innovation fortsatte med träffar under 2017. 3D-printing: Vilka är styrkorna med 3Dprinting? Hur långt har utvecklingen kommit? Olaf

Läs mer

Stora Marindagen Projekt WaterwaysForward.

Stora Marindagen Projekt WaterwaysForward. Stora Marindagen Projekt WaterwaysForward. Hur kan trafiken på Vänern utvecklas och vad säger varuägarna? Inledning. Vad är Project WaterwaysForward? Vad är skillnaden på inlandssjöfart och kustsjöfart?

Läs mer

NSD Västra Regionen. Inbjuder till vårseminarium på. Marstrands Havshotell maj 2017

NSD Västra Regionen. Inbjuder till vårseminarium på. Marstrands Havshotell maj 2017 NSD Västra Regionen Inbjuder till vårseminarium på Marstrands Havshotell 11-12 maj 2017 Välkomna till Västra Regionens vårseminarium! Tema: Skydd förr och nu Det är nu tredje året i rad som vi använder

Läs mer

GAME-dagen 14/9 2011. Hållbara transporter (Grön logistik)

GAME-dagen 14/9 2011. Hållbara transporter (Grön logistik) GAME-dagen 14/9 2011 Västsvenska initiativ inom miljöteknikområdet Hållbara transporter (Grön logistik) Bernt Svensén Business Region Göteborg Innehåll Varför hållbara transporter? Förutsättningar & styrkor

Läs mer

Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch

Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch Din verksamhet är en viktig del i världens viktigaste bransch Nu har du möjlighet att bli delägare i landets främsta utvecklingsarena för det gröna näringslivet Hos oss får företag inom världens viktigaste

Läs mer

Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet

Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet Fokusgrupp infrastruktur och intermodalitet Ingrid Lundberg Volvo Logistics Eric Nilsson Next Part Johan Axiö Sjöfartsverket Emil Fasten Trafikverket Ola Hjärtström Norrköpings Hamn och Stuveri Stig-Göran

Läs mer

Vänertinget närmar sig

Vänertinget närmar sig Nyhetsbrev Vänersamarbetet mars 2019 sid 1 av 4 Vänertinget närmar sig Här kan du läsa om senaste nytt från vår verksamhet, med ett särskilt fokus på vårt projekt Lake Vänern Grand Tour och arbetet med

Läs mer

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna

Redo att leda. ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Redo att leda ett nätverk för kvinnliga ledare inom Scouterna Kvinna, scout & ledare? Missa inte chansen att delta i Scouternas nystartade nätverk för kvinnliga ledare. Nätverket Redo Att Leda erbjuder

Läs mer

anpassningar av bestämmelserna om rederiers och fartygs säkerhetsorganisation.

anpassningar av bestämmelserna om rederiers och fartygs säkerhetsorganisation. Trafikutskottets betänkande Vissa anpassningar av bestämmelserna om rederiers och fartygs säkerhetsorganisation Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2008/09:10 Vissa

Läs mer

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 4 december drar vi igång!

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 4 december drar vi igång! Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 4 december drar vi igång! Nu startar vi Region Skånes fjärde affärsutvecklingsprogram för vård- och omsorgsföretag!

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2019

VERKSAMHETSPLAN 2019 VERKSAMHETSPLAN 2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Året som gått Sid 2 Prioriterade kontaktytor 2019 Tillväxtrådet Sid 3 Trafikrådet Sid 3 Kompetensplattform Sid 3 Landsbygdsprogrammet Sid 4 Studie- och yrkesmässa

Läs mer

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 6 november drar vi igång!

Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 6 november drar vi igång! Mer om programmet: Vi presenterar medverkande personer & Värdet för dig och ditt företag! Den 6 november drar vi igång! Nu startar vi Region Skånes fjärde affärsutvecklingsprogram för vård- och omsorgsföretag!

Läs mer

Program. Årsmöte. 11-12 november, 2014. Elite Park Avenue Hotel, Göteborg

Program. Årsmöte. 11-12 november, 2014. Elite Park Avenue Hotel, Göteborg Program Årsmöte 11-12 november, 2014 Elite Park Avenue Hotel, Göteborg PROGRAM Tisdagen den 11 november 11.00 Registrering 11.30 Lunch Göteborg Energi bjuder på lunch Moderator Annika Johannesson 13.00

Läs mer

- RISE roll i stödsystemet Linus Arnold, Innovations- och företagsutveckling

- RISE roll i stödsystemet Linus Arnold, Innovations- och företagsutveckling Stöd inom livsmedelsexport - RISE roll i stödsystemet Linus Arnold, Innovations- och företagsutveckling 2019-02-01 RISE ett starkt, samlat forskningsinstitut för Sverige Ett kraftfullt forskningsinstitut

Läs mer

Närsjöfart i ett europeiskt feederperspektiv. Unifeeder corporate presentation 08/03/2012 1

Närsjöfart i ett europeiskt feederperspektiv. Unifeeder corporate presentation 08/03/2012 1 Närsjöfart i ett europeiskt feederperspektiv Unifeeder corporate presentation 08/03/2012 1 Kort om Unifeeder Unifeeder corporate presentation 08/03/2012 2 Unifeeder idag Den största t operatören med det

Läs mer

Strategisk plan för utveckling av Besöksnäringen Prioritera varumärket Bohuslän och gemensamheten i Norra Bohuslän Inriktning för Norra Bohuslän att lokala och regionala organisationer stärker och utvecklar

Läs mer

Informationsträff om LIGHTer första officiella utlysning Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Tema: industriförankrade utvecklingsprojekt

Informationsträff om LIGHTer första officiella utlysning Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Tema: industriförankrade utvecklingsprojekt LIGHTer inbjuder till Informationsträff om LIGHTer första officiella utlysning Lättvikt stärker svensk konkurrenskraft Tema: industriförankrade utvecklingsprojekt Uppstartsmöte om EULIGHTer En påverkansplattform

Läs mer

Elektrifiering av tunga vägtransporter

Elektrifiering av tunga vägtransporter Elektrifiering av tunga vägtransporter Harry Frank Per Ranch Presentation för Riksdagens Trafikutskott den 6 april 2010 Agenda Sammanfattning Projektformalia Antaganden Diskussion Resultat Invändningar

Läs mer

Sammanfattning av programmet UID FutureMap

Sammanfattning av programmet UID FutureMap Sammanfattning av programmet UID FutureMap Världen behöver en ny, socialt hållbar arbetsmodell. Människans fria, trygga medvetande och hälsa skadas av de ekonomiska modeller, som styr världen sedan flera

Läs mer

Effekter på kust- och inlandssjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson

Effekter på kust- och inlandssjöfarten av likabehandling av transportslagen. Per Kågeson Effekter på kust- och inlandssjöfarten av likabehandling av transportslagen Per Kågeson Hypoteser 1. Ett likvärdigt utformat kostnadsansvar för infrastruktur, miljöpåverkan och olyckor leder till att kust-

Läs mer

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon Klimatanpassat transportsystem Lena Erixon Kapacitetsutredning och Färdplan 2050 Två regeringsuppdrag ett arbete Naturvårdsverkets uppdrag från regeringen om att ta fram underlag till en svensk färdplan

Läs mer

SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten

SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten SJÖFART PÅ VÄNERN Fakta om Sveriges största vatten Ett gigantiskt innanhav 5 648 kvadratkilometer 480 mil strand En tredjedel av allt sötvatten i landet 35 fiskarter 22 000 öar, kobbar och skär 106 meter

Läs mer

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening

Sydsvensk REGION BILDNING. Ideell förening Sydsvensk REGION BILDNING Ideell förening Upplägg av arbetet och tolkning av direktivet samt vilka som deltagit i arbetet Arbetsgruppen för Hållbar Regional Utveckling En redovisning till arbetsutskottet

Läs mer

Tänk om du hade kontoret på Lindholmen...

Tänk om du hade kontoret på Lindholmen... Lindholmen Tänk om du hade kontoret på Lindholmen... Förmodligen stöter du på en blivande kund eller samarbetspartner redan på färjan över älven. Till lunch kommer du i samspråk med några branschkollegor

Läs mer

SKEPPSMÄKLARNYTT MOMSKURSEN ÄR FULLSTÄNDIGT FULLBOKAD! REKORDMÅNGA SKREV ICS-EXAMEN VÄRLDEN ÖVER

SKEPPSMÄKLARNYTT MOMSKURSEN ÄR FULLSTÄNDIGT FULLBOKAD! REKORDMÅNGA SKREV ICS-EXAMEN VÄRLDEN ÖVER Nr 7-8 2012 2012-08-31 SKEPPSMÄKLARNYTT Momskursen är fullständigt fullbokad! Rekordmånga skrev ICS-examen världen över Sjöfartspub och Maritim Mötesplats i Almedalen Inbjudan till work shop: Svensk sjöfart

Läs mer