Kvalitetsbokslut 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsbokslut 2012"

Transkript

1 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ambulanssjukvården Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens... 4 Verksamhetens uppdrag... 6 Tillgänglighet... 7 Medicinska resultat... 8 Patientsäkerhetsresultat... 9 Patienterfarenheter Måluppfyllelse Ekonomi Aktiviteter Ambulanssjukvården Sörmland, Kvalitetsbokslut (11)

3 Inledning Sörmlands befolkning skall kunna känna sig trygga när ambulanssjukvården anländer till dem inom rimlig tid. Det är målet som all personal strävar efter. Ambulanssjukvården utvecklas snabbt och har blivit allt mer avancerad. Idag finns möjligheter att starta behandling i hemmet som leder till att patienten kan färdas till sjukhus utan blåljus. Vid en del tillfällen ges även behandling på plats som gör att patienten mår så bra att han/hon vill kvarstanna i hemmet. Vårdkedjor byggs successivt tillsammans med övriga verksamheter i landstinget som kommer patienten tillgodo. Det ger kortare tid till behandling och förbättrade medicinska resultat. Det är ett av målen att fortsätta utvecklingen kring vårdkedjor. Ambulanssjukvården är en verksamhet som berör de flesta i samhället. Personalen som arbetar är professionella och hängivna sin arbetsuppgift. Stora krav ställs på kompetens samt att hantera all teknisk utrustning som tillkommit under det senaste året. För att få ett ledningssystem som säkrar kvalitet kopplas mål till aktiviteter som i sin tur har samröre med våra rutiner och instruktioner. Utvärdering och uppföljning sker ständigt i syfte att förbättra och utveckla. På detta strukturerade sätt har verksamheten utvecklats och kan idag uppvisa ett av Sveriges bästa resultat gällande antalet överlevande vid hjärtstopp utanför sjukhus per invånare. En kedja där larmcentral, ambulans, räddningstjänst och sjukhus arbetar tillsammans. Faktaruta Fakta Utfall 2012 Omsättning Antal anställda Antal ambulanstransporter 107 mnkr 128 st st Ambulanssjukvården Sörmland, Kvalitetsbokslut (11)

4 Organisation / Kompetens Ambulanssjukvården drivs i landstingets regi och utgör ett för landstinget gemensamt länsövergripande verksamhetsområde. Verksamheten är förlagd till fem ambulansstationer med placering i Eskilstuna och Strängnäs (norra länsdelen), Katrineholm och Flen (västra länsdelen) samt Nyköping (södra länsdelen). Varje länsdel utgör en organisatorisk och funktionell enhet under ledning av en enhetschef. Norra länsdelen: har en personalstyrka på 38,75 fast anställda samt 7,25 st. pool. Det finns även en sektionsledare 0,5 tjänst, då denna länsdel har större personalstyrka samt en dubbelt så stor länspool jämfört med de övriga länsdelarna. Här är även verksamhetens kvalitetsutvecklare organisatoriskt placerad. Länsdelen har två stationer en i Eskilstuna tre dygnsambulanser och en dagbil måndag-fredag, samt stationen i Strängnäs med en dygnsbil och en dagbil måndag-söndag. Södra länsdelen: Nyköping har en personalstyrka på 31 medarbetare på det fasta schemat och 4 medarbetare i pool. Nyköping bemannar två dygnsambulanser och en dagbil måndag-fredag. Ambulansstationen i Nyköping ansvarar även för bemanning av en dygnsambulans vid sattelitstation i Vagnhärad, samt en dagambulans med placering vid vårdcentralen i Gnesta. Verksamhetens medicin tekniske ingenjör har i Nyköping lokaler anpassade till verksamhetens behov. Här är även verksamhetens klinikadministratör organisatoriskt placerad. Västra länsdelen: Har två stationer placerade i Katrineholm och Flen. Här finns 29 på fast schema och fem st. i poolen. Resursmässigt finns det i Katrineholm två Ambulanssjukvården Sörmland, Kvalitetsbokslut (11)

5 dygnsambulanser och i Flen en dygnsbil samt en dagbil måndag-fredag. Katrineholm ansvarar för en sattelitstation där en dagambulans är placerad hos Räddningstjänsten i Vingåker. Ambulanssjukvården är en del av de kompetenspooler som finns i Landstinget Sörmland. På Mälarsjukhusets akutmottagning finns 4 stycken sjuksköterskor som delar sin tjänstgöring mellan akutmottagningen och ambulanssjukvården. I södra länsdelen finns en sjuksköterska som delar sin tjänstgöring mellan VPE och ambulanssjukvården. Det finns ytterligare en sjuksköterska i södra länsdelen som delar sin tjänstgöring mellan IVA, akutmottagningen samt ambulanssjukvården. Placering av ambulanser i länet Totalt finns 16 ambulanser vardagar dagtid, 12 ambulanser dagtid helger och 10 ambulanser nätter och helgnätter. Med natt avses tiden mellan I ambulanserna arbetar två personalkategorier - ambulanssjukvårdare och sjuksköterskor. I nuläget är förhållandet 35 % sjukvårdare och 65 % sjuksköterskor. Basenheten leds av en verksamhetschef med det övergripande ansvaret för samordning av verksamheten, ekonomi och personal vid de fem ambulansstationerna. Det medicinska ledningsansvaret innehas av en ambulansöverläkare som är länsövergripande och innehar ett uppdrag motsvarande 0,75 tjänst. Verksamheten har till sitt stöd en medicinteknisk ingenjör, klinikadministratör, samt en kvalitetsutvecklare. Ambulanssjukvården har en ACIB (Ambulanschef i Beredskap) dygnet runt, 365 dagar om året. ACIB är en del av den katastrofberedskap som finns i Landstinget Sörmland. ACIB har ett nära samarbete med Landstinget TIB (Tjänsteman i Beredskap). ACIB tar emot förvarningslarm som gäller allvarlig händelse dvs. där 3 eller flera personer är drabbade eller en händelse som kan utvecklas till att 3 eller flera personer drabbas. Ambulanssjukvården Sörmland, Kvalitetsbokslut (11)

6 Det blir därför en uppgift för ACIB att vara en del i att lösa dessa händelser samt de händelser som kan utveckla sig med ett stort skadeutfall, såsom brand i bostadshus, bombhot etc. och ha ett nära samarbete gällande planeringsarbetet med sjukvårdsledare på skadeplats samt med TIB. Ambulanssjukvård pågår dygnet runt, året runt. När belastningen blir hög och när sjukskrivning sker finns oftast ingen personal kvar på stationerna, som kan ringa in ny personal. Det blir därför en uppgift för ACIB att lösa detta. Verksamhetens uppdrag Tillsammans med larmcentralen utgör ambulanssjukvården den första länken i samhällets akutsjukvård. Verksamheten styrs i mycket stor utsträckning av inkomna larm via samhällets gemensamma larmnummer 112. Med ledning av inhämtad information från den hjälpsökande eller dennes ombud bedömer larmoperatören angelägenhetsgraden för den medicinska insatsen och verkställer utalarmering av ambulansfordon efter prioritering enligt Medicinskt Beslutstöd. Övriga beställningar och dirigering av ambulansfordon utförs i enlighet med ambulanssjukvårdens direktiv av Sjukvårdens Larmcentral. De åtagande som gäller för Sjukvårdens Larmcentral och Landstinget Sörmland regleras i avtal mellan ambulanssjukvården och MedHelp. Ambulansverksamheten ska snabbt förmedla avancerad akut medicinsk vård till sjuka och skadade utanför sjukhus, samt svara för att sjuka och skadade på bästa sätt transporteras till sjukvårdsinrättning. Ambulanssjukvården ombesörjer även akuta och planerade transporter mellan länets sjukvårdsinrättningar, samt till och från regionvård. Samverkan finns med länets Räddningstjänster genom upprättat IVPA-avtal (i väntan på ambulans). Vid misstänkt hjärtstopp larmas både ambulans och räddningstjänst till platsen för att optimera tiden till behandling. I samband med sjukvårdens skyldighet att planera beredskapen inför olyckor och katastrofsituationer av olika slag utgör ambulanssjukvården ledning på skadeplats och är länken mellan ledningen på skadeplats och akutsjukhusen. Verksamheten har i uppdrag att medverka i Regional katastrofkommitté samt genom delegering från verksamhetschefen i de tre lokala katastrofkommittéerna. Verksamheten ansvarar för sjukvårdsgrupper. Dessa består av en ambulansbesättning samt utsedd läkare. Rutiner har skapats av EKKB (enheten för kris och katastrofberedskap). Kännetecken Verksamheten ska kännetecknas av: God tillgänglighet och hög beredskap dygnet runt Personal med adekvat kompetens Funktionsanpassade ambulansfordon med ändamålsenlig medicinteknisk utrustning. Aktivt kvalitetsarbete för att främja god patientsäkerhet. God arbetsmiljö Ambulanssjukvården har under senare år förändrats såväl i Sverige som internationellt. Ambulanssjukvården Sörmland, Kvalitetsbokslut (11)

7 Ambulanssjukvård är att betrakta som en vårdform som ibland innebär avancerad högteknologisk behandling och därför i avseende på patientsäkerhet kan bedömas tillhöra en högriskspecialitet. Verksamheten innehåller många akuta och oplanerade avancerade åtgärder av livsavgörande karaktär på ibland svårtillgängliga platser. Stor förmåga att snabbt göra bedömningar och fatta adekvata beslut ställer krav på personalens kompetens och förmåga till samarbete i stressade arbetssituationer. Verksamheten arbetar med avancerad teknisk utrustning och läkemedelshantering. Kontaktytan mot andra funktioner i samhället såsom räddningstjänst och polis, men även mot andra sjukvårdsverksamheter kräver breda kunskaper utanför den egna verksamheten. Goda dokumenterade och kända rutiner för behandling, läkemedelshantering, skötsel och användning av teknisk apparatur, organisation och ansvarsfördelning i ett teamarbete är därför en nödvändighet. Allt fler medicinska behandlingsmetoder har införts i det dagliga arbetet. Kompetens och tillgänglighet är väsentliga begrepp för en väl fungerande ambulanssjukvård. Patientens medicinska behov måste säkerställas och allmänhetens förväntningar och krav tillgodoses. Detta ställer krav både på medicinsk kompetens och ett aktivt kvalitets- och utvecklingsarbete. Tillgänglighet Tillgänglighet för Ambulanssjukvården är att nå den hjälpsökande inom rimlig tid. Under 2012 utnyttjades 41 % av ambulanstimmarna de övriga fanns för beredskap samt för att under beredskap kunna genomföra en del av de utbildningar som krävs för att upprätthålla kompetens. Detta utnyttjande är dock olika under dygnets 24 timmar. Vid en större olycka kan ett stort antal resurser krävas under en kort tidsrymd. En samverkan finns upparbetad mellan landstingen och resurser kan lånas vid dessa tillfällen kom ambulansen fram till patienten vid prio 1 uppdrag inom 15 minuter vid 81 % av uppdragen i Sörmland, vilket innebar att målet som motsvarar 80 % uppnåddes. Redovisning av antal uppdrag, beläggning etc per månad totalt i länet Ambulanssjukvården Sörmland, Kvalitetsbokslut (11)

8 Medicinska resultat Medicinska resultat Under många år har ambulanssjukvården arbetat aktivt med utbildning kring hjärtlungräddning. Sedan några år tillbaka finns även en samverkan med länets alla räddningstjänster. Vid ett larm om misstänkt hjärtstopp larmas ambulans och räddningstjänst i syfte att få en personal på plats som kan utföra hjärt- lungräddning samt att ge strömstötar med en hjärtstartare vid behov. Svenska HLR rådet redovisar en sammanställning av resultatet gällande hjärtstopp utanför sjukhus. Den rapport som redovisades 2011 placerade Sörmland i topp. Här fanns då flest antal överlevare räknat på antal invånare. Då rapporten från Svenska HLR rådet för 2012 i skrivandes stund ej redovisats så har vi inga säkerställda resultat, dock tyder sammanställningen av Ambulanssjukvården Sörmlands medicinskt ansvariga läkare på ett liknande resultat som under Processen kring stroke är en kedja som vid den optimala handläggningen innebär att den drabbade strokepatienten eller dennes anhörige snabbt larmar 112. Sjuksköterskan på larmcentralen bedömer och larmar ut prio1 d.v.s. en akut utryckning. Ambulansen anländer till den drabbade - arbetar enligt uppgjorda riktlinjer och tar kontakt med läkare för att eventuellt starta trycksänkande behandling redan i hemmet. Transport till sjukhus sker skyndsamt och vid ankomst går ambulansen direkt till röntgen, där personal väntar för att omedelbart starta undersökning. Nu finns möjlighet till snabb handläggning och behandling vilket leder till patientnytta. Ambulanssjukvården är en länsövergripande verksamhet och har samma rutin gentemot alla våra 3 somatiska sjukhus i länet gällande processen kring den akut drabbade patienten med stroke. Ambulanssjukvården Sörmland, Kvalitetsbokslut (11)

9 Rutiner för patienter med konstaterad akut hjärtinfarkt finns sedan många år och är en framgångsrik process där patienten redan från hemmet behandlas av ambulanspersonal och där det i förekommande fall med akut hjärtinfarkt tas direkt kontakt med HIA avdelning på Mälarsjukhuset för dirigering till PCI-lab för "ballongsprängning av tilltäppt kranskärl". I dessa förekommande fall är det alltid en "bakjours läkare" som tar beslut om behandling samt ordinerar läkemedel till ambulanssjuksköterskan. Höftkedjeprocessen som startades för två år sedan är nu etablerad samt framgångsrik. Ambulanssjukvården ansvarar för patienten in på röntgen, kvarstannar vid undersökningen och går sedan till vårdavdelning med den höftskadade patienten där avrapportering sker. Ambulanssjukvården Sörmland deltar i NYSAM- "Nyckeltal i Samverkan" där förberedelser skett under ett par år och där man under 2013 kommer att publicera resultatet från dessa mätningar. Under 2012 har förberedelser för samverkan med ambulanssjukvården Västmanland pågått gällande utbildning av ambulanspersonal för att ha ett strukturerat sätt att ta hand om det sjuka barnet samt om prehospital förlossning. Utbildningen är en konceptutbildning som heter PEPP- "Pediatric Education for Prehospital Professionals". Första utbildningen genomförs under början av Patientsäkerhetsresultat Patientsäkerhetsresultat När larmet inkommer till 112 finns behov av akut hjälp. Ambulansen larmas ut av Sjukvårdens larmcentral som under intervju samtidigt larmar ut enheten. Under framkörningen kan råd ges till den hjälpsökande. Som stöd har sjuksköterskan på larmcentralen ett Medicinskt Beslutstöd. Informationen som inhämtas vid samtalet förmedlas ut till ambulansen via krypterad kommunikation. Rakel som är vårt nya kommunikationssystem har ökat sekretesskyddet vid utlarmning. En riskanalys genomfördes på det medicinska beslutsstödet innan sommaren i samverkan med två andra landsting. Vid framkomsten startar ambulansteamet ett strukturerat omhändertagande med stöd av den utbildning (AMLS - Advanced Medical Life Support) som nu 100% av all fast personal genomgått. Det har varit ett långsiktigt mål som verksamheten arbetat efter. De symptom som framkommer behandlas med stöd av de nationella behandlingsriktlinjerna. Triagering (RETTS) sker med stöd av ambulansdatajournalen. Symptom samt patientens andningsfrekvens, puls, blodtryck, medvetandegrad bedöms och rapporteras in till akutmottagningen digitalt. Akuten kan i realtid följa vad som sker samt se vilken tid som ambulansen bedöms anlända. Systemet kan sända samt ta emot meddelanden och kommunikationen är på så sätt säkrad vid en eventuell ordination från läkare. Framme vid sjukhuset rapporteras patienten över via en strukturerad rapport enligt SBAR (Situation, Bedömning, Aktuellt, Resurs). Mottagande sjuksköterska skall signera i ambulansen handdator. Processen är säkrad att ansvaret nu är överlämnat. Överflyttningar mellan sjukhus sker dagligen i verksamheten och tillhör verksamhetens uppdrag. Våra sjukhus i länet har olika utbud vilket innebär att transporter sker mellan Ambulanssjukvården Sörmland, Kvalitetsbokslut (11)

10 Mälarsjukhuset, Nyköpings lasarett samt Kullbergska sjukhuset. När specialistvård krävs är det till Uppsala och Stockholm vi vänder oss i första hand. Om Sörmlands medborgare råkar ut för sjukdom utanför landstinget och behöver förflyttas till något av våra sjukhus så utför vi transporten inom 25 mils radie. För längre transporter anlitas ambulansflyg eller ambulanshelikopter. Detta av hänsyn tagen till patienten i syfte att undvika långa transporttider på en ambulansbår. Vid transporter mellan sjukhus skall all medicinsk appartur som krävs under transporten förflyttas från vårdenheten till ambulansen. För att lösa det på ett patientsäkert sätt har verksamheten införskaffat en transportplattform - EASY-trans. Utbildning har skett för den prehospitala personalen likväl som den hospitala. Som ett led i att förbättra och ge ett stöd till larmcentral och den beställande enheten finns en beställarblankett framtagen. Här framgår vilka frågor som bör vara besvarade innan ambulans beställs. En ordinationsblankett fylls i av avsändande läkare inför transporten. ELLSA utbildningar som är interaktiva e-kurser genomför ambulanssjukvården i hög grad. De påkallade utbildningar gällande dataintrång samt sekretess har ambulanssjukvården i skrivandes stund nära en 100 % följsamhet till. Vilket innebär att patienterna skall kunna känna sig trygga med att ambulanspersonal vet vilka lagar och regler som gäller för dessa områden. Ambulanssjukvårdens kvalitetsutvecklare är drivande med att utforma ELLSA utbildningar vilket medför att ambulanspersonal är uppdaterade på medicinskt teknisk apparatur etc, vilket ger en trygghet hos personalen att man kan sin utrustning, vilket torde komma patienten till del. Riskanalys samt händelseanalys där ambulanssjukvården medverkat: Händelseanalyser som genomförts där ambulanssjukvården varit delaktig är dels ett fall gällande ett perforerat ulcus där det bl.a. framkommit att patient som ej träffat specialistläkare på Kullbergska sjukhuset kan behöva komma att prioriteras upp gällande behandling och transport. Rutin gällande omprioritering är skriven och delgiven berörda parter. Händelseanalys är även genomförd av patient med hjärtinfarkt som avlider i ambulans och där patient sökt flera gånger i primärvård samt på akutmottagning och besvär tolkats som dyspepsi/reflux besvär. Inga förändrade åtgärder som gäller ambulanssjukvården framkom, då ambulanssjukvården redan sänder EKG till akutmottagningar samt vid tolkning av EKG apparat i ambulanssjukvården som ger " *** akut myokardinfarkt***" så sänds EKG till HIA på Mälarsjukhuset. Riskanalys gällande sjuka barn samt neonataltransporter från Nyköpings Lasarett har ambulanssjukvården varit delaktiga i för att fastslå vad det gäller ambulanssjukvårdens rutiner och riktlinjer gällande denna patientkategori. Patienterfarenheter Verksamheten har deltagit i den nationella patientenkäten under november Dock har resultatet inte återkopplats till verksamheten i skrivandes stund. Återkoppling är planerad till slutet mars Ambulanssjukvården Sörmland, Kvalitetsbokslut (11)

11 Måluppfyllelse Ekonomi Verksamheten har fortsatt med att kostnadseffektivisera genom gemensamma förrådsbeställningar över länet. En ny gasleverantör tillkom under september 2012 det har medfört avsevärt lägre fakturor för ambulanssjukvården vad det gäller i första hand medicinsk syrgas men även av medicinsk luft. Fordonsstrategin är en del av en långsiktig planering mål att sänka kostnaderna. Under 2012 så krockade en ambulans och skrotades samt dyra reparationer på en äldre ambulans som snart skulle avvecklas medförde att akutinvesteringar genomfördes där en del av 2013 års beställning av ambulansfordon genomfördes i slutet av På personalsidan arbetade de tre länsdelarna tillsammans för att nå en effektiv planering och reducering av mertid. Dock har ambulanssjukvården under slutet av 2012 inte samma tillgång till timanställda då ett flertal täck vakanser som uppstått i länet samt några vikarier fått tjänster i de kompetenspooler som finns i Landstinget Sörmland. Ambulanssjukvården har ingått avtal med D-datas IT-jour gällande ett jouravtal för ambulansdatajournalen- Paratus. Tidigare har inte detta funnits och vid vissa tillfällen har ambulansjournalen legat nere under nattetid samt helg. Detta problem är nu undanröjt och rutin gällande kontakt med IT-jour finns och handhas av ACIB- (Ambulanschef i Beredskap) Ambulanssjukvårdens resultat slutade med ett knappt överskott efter nettoavvikelser samt besparingspost som klarades av. Aktiviteter 2013 Aktiviteter Nationell patient enkät Individuell feedback och journalgranskning till sjuksköterskan i ambulanssjukvård i syfte att skapa ett bättre resultat för patienten Arbetsgrupper vårdprocesser PEPP-utbildning Ambulans med transportkapacitet för > än 1 patient. Samverkan Femklöver - SLAS NYSAM Miljöledningsrutiner Eco driving Ambulanssjukvården Sörmland, Kvalitetsbokslut (11)

Kvalitetsbokslut Ambulanssjukvården

Kvalitetsbokslut Ambulanssjukvården Kvalitetsbokslut 2011 Ambulanssjukvården Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ambulanssjukvården Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Prehospital vård. översiktliga fakta

Prehospital vård. översiktliga fakta Prehospital vård översiktliga fakta 120918 Vad är prehospital vård? Prehospital vård är den vård som ges innan patienten kommer till sjukhus. Prioriterings- och dirigeringstjänst: tar emot samtal från

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ögonkliniken Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ögonkliniken Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Västra Götalandsregionens Prehospitala Utvecklingscentrum

Västra Götalandsregionens Prehospitala Utvecklingscentrum Västra Götalandsregionens Prehospitala Utvecklingscentrum Innehåll Västra Götalandsregionens Prehospitala Utvecklingscentrum........................................3 Detta är vårt mål.........................................................................5

Läs mer

Örebro läns landsting Organisationens förmåga, resurser, handlande och möjligheter

Örebro läns landsting Organisationens förmåga, resurser, handlande och möjligheter Örebro läns landsting Organisationens förmåga, resurser, handlande och möjligheter 5 november 2012 En vanlig dag i Örebro län föds 9 barn och dör 9 människor görs 66 ambulansutryckningar opereras 200 patienter

Läs mer

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Organisation och Målbeskrivning Landstinget Kronoberg Godkänt av Medicinska kommittén 2013 10 08 Patientmål Personer som vistas på enheter inom Landstinget Kronoberg och

Läs mer

Sammanfattning av. Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland

Sammanfattning av. Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland Sammanfattning av Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland Allvarlig händelse innebär inom hälso- och sjukvården en händelse som är så omfattande eller allvarlig att resurserna

Läs mer

Prehospital sjukvårdsledning Ambulansverksamheten

Prehospital sjukvårdsledning Ambulansverksamheten Riktlinje Process: 3 RGK Hälsa, vård och tandvård Område: Operativa direktiv Giltig fr.o.m: 2018-12-06 Faktaägare: Fredrik Hidebring, Avdelningschef Ambulansverksamheten Fastställd av: Stefan Engdahl,

Läs mer

Transport från vårdcentral. Charlotta Nelsson Ambulansöverläkare & Chefläkare

Transport från vårdcentral. Charlotta Nelsson Ambulansöverläkare & Chefläkare Transport från vårdcentral Transport från vårdcentral Målbild: Tillsammans arbetar vi för att en av vårdens övergångar sker med hög patientsäkerhet samtidigt som vi använder våra resurser på bästa sätt

Läs mer

Redovisa vilka skillnader som finns beträffande hur verksamheterna bedrivs jämfört med hur de bedrevs innan

Redovisa vilka skillnader som finns beträffande hur verksamheterna bedrivs jämfört med hur de bedrevs innan Socialstyrelsen T/Regionala tillsynsenheten nord/sek2 Krister Lundström krister.lundstrom@socialstyrelsen.se BESLUT 2012-06-18 Dnr 9. l-42646/2011 Västerbottens läns landsting Landstingsdirektör J. Rastad

Läs mer

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Organisation och Målbeskrivning Region Kronoberg Godkänt av Medicinska kommittén 20170511 Patientmål Personer som vistas på enheter inom Region Kronoberg och som får ett

Läs mer

Förslag att gå från IVPA (i väntan på ambulans) till SAMS (saving more lives in Sweden)

Förslag att gå från IVPA (i väntan på ambulans) till SAMS (saving more lives in Sweden) TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum 2016-11-24 Diarienummer Förslag att gå från IVPA (i väntan på ambulans) till SAMS (saving more lives in Sweden) Förslag Förslaget är att få ett förändrat uppdrag som innebär

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2106-10-11 1 (4) HSN 2016-4458 Handläggare: Birgitta Rosengren Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist

Läs mer

2014-03-06 Akutkliniken Blekingesjukhuset Mats Berggren Verksamhetschef

2014-03-06 Akutkliniken Blekingesjukhuset Mats Berggren Verksamhetschef 2014-03-06 Akutkliniken Blekingesjukhuset Mats Berggren Verksamhetschef Ambulansverksamhetens resursbehov med utgångspunkt från de politiskt beslutade tillgänglighetsmålen vid prio 1-larm, det vill säga

Läs mer

STEMI_akutmott_jourtid Upprättare Datum Sidnr Bertil Olsson 2008-12-02 1 (5) Thomas Pettersson 1.0

STEMI_akutmott_jourtid Upprättare Datum Sidnr Bertil Olsson 2008-12-02 1 (5) Thomas Pettersson 1.0 Bertil Olsson 2008-12-02 1 (5) RIKTLINJER FÖR OMHÄNDERTAGANDE AV INKOMMANDE PATIENTER MED misstänkt ST-höjningsinfarkt ()/ nytillkommen vänstergrenblock(lbbb) Helgfria måndagar-torsdagar 16:00-08:00 och

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Ögonkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Tf. chefsjurist Eleonore Källstrand Nord Socialstyrelsens föreskrifter om ambulanssjukvård m.m.; beslutade den 25 juni 2009. (M) Utkom från trycket

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Medicinkliniken KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Driftinformation Liggande sjuktransporter

Driftinformation Liggande sjuktransporter Amb VGR, SOS Alarm Gbg RR:08A 1.8 1.7 Sidan 1 av 6 1. Beskrivning Denna instruktion gäller för enheter avsedda för liggande och sittande sjuktransporter. Liggande sjuktransporter förkortas nedan LST. Ambulanschef

Läs mer

Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna.

Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna. 1 1 1 1 1 1 0 1 0 1 Landstingspolitiskt program för moderaterna i Dalarna. Landstingets uppdrag. Landstinget Dalarna ska erbjuda en tillgänglig hälso- och sjukvård av högsta kvalitet, en serviceinriktad

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Laboratoriemedicin Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Nävertorp Katrineholm 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens

Läs mer

Bakgrund 2015-05-07. Deltagare Sjuksköterskor Ambulanssjukvården Karlshamn. Ställs högre krav på ambulanspersonalen. Utlarmningen har ökat

Bakgrund 2015-05-07. Deltagare Sjuksköterskor Ambulanssjukvården Karlshamn. Ställs högre krav på ambulanspersonalen. Utlarmningen har ökat Patient hänvisad enligt beslutstöd Utbildning Potentiella framtida chefer Författare Martin Johansson 2014-12-16 Deltagare Sjuksköterskor Ambulanssjukvården Karlshamn Bakgrund Ställs högre krav på ambulanspersonalen

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp.

Det är viktigt för alla att veta. Särskilt viktigt är det om man bor ensam eller om det är långa avstånd till hjälp. Nödnumret 112 När man blir äldre ökar risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet. Det finns många hot från att man faller och slår sig till att drabbas av allvarliga tillstånd som stroke eller hjärtinfarkt.

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Att arbeta som sjuksköterska i omsorgsförvaltningen i Växjö kommun

Att arbeta som sjuksköterska i omsorgsförvaltningen i Växjö kommun Att arbeta som sjuksköterska i omsorgsförvaltningen i Växjö kommun I kommunens hälso- och sjukvård enligt 18 HSL ställs stora krav på sjuksköterskans förmåga att arbeta självständigt. Hon/han ska planera

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av Samariten Ambulans AB. Personalbyte under pågående ambulansuppdrag.

BESLUT. Tillsyn av Samariten Ambulans AB. Personalbyte under pågående ambulansuppdrag. BESLUT 2016-04-22 Dnr 8.5-35689/2015-18 1(5) Avdelning öst Niklas Haglund niklas.haglund@ivo.se Vårdgivare Samariten Ambulans AB Hälso- och sjukvårdspersonal Leg. Sjuksköterskan NN Ärendet Tillsyn av Samariten

Läs mer

Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus

Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjen

Läs mer

Akuta medicinska larm vid SÄS Skene

Akuta medicinska larm vid SÄS Skene 2017-09-11 24039 1 (5) Sammanfattning Riktlinjen beskriver ansvar, larmrutiner och handläggning av patienter med både livshotande och mindre allvarliga tillstånd vid SÄS Skene. Dessutom handläggning vid

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 BUP Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

EMS Köpenhamn Sjukvårdens larmcentral och Prehospital samordning

EMS Köpenhamn Sjukvårdens larmcentral och Prehospital samordning Sjukvårdens larmcentral och Prehospital samordning EMS Köpenhamn 2018 Under tre dagar fick vi ta del av senaste nytt inom ambulanssjukvård utifrån ett internationellt perspektiv. I programmet var det ett

Läs mer

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Diarienummer NHO-2014-0254 ALN-2014-0436 Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande nämndernas

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Bakgrund tillsyn Nationell tillsyn av vårdgivarnas ledningssystem för kvalitet

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR Region Stockholm Innerstad Sida 1 (11) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. Sida 2 (11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ortopedkliniken NLN 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett

Ordinärt boende, samarbete mellan läkare och kommunala sjuksköterskor, blankett ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2017-05-10 Ansvarig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga kommuner Landstingsförvaltning(ar): Primärvård, Hälsa och habilitering Fastställt

Läs mer

NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE. Nödnumret 112 för äldre

NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE. Nödnumret 112 för äldre 1 NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE Nödnumret 112 för äldre 2 NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE 3 NÖDNUMRET 112 FÖR ÄLDRE NÄR MAN BLIR ÄLDRE kan risken för akut sjukdom och olyckor i hemmet öka. En del akuta sjukdomar är

Läs mer

19 Avtal I väntan på ambulans (IVPA) RS160659

19 Avtal I väntan på ambulans (IVPA) RS160659 19 Avtal I väntan på ambulans (IVPA) RS160659 Ärendet Tidigare Hälso- och sjukvårdsstyrelsen gav Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa (ADH) i uppdrag att implementera I Väntan På Ambulans (IVPA)

Läs mer

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Ansvarig för uppföljningen: Uppföljningen genomförd den: Föregående uppföljning den: Nästa uppföljning den: Verksamhetens namn Verksamhetens platsantal

Läs mer

Rädda hjärnan larm NUS

Rädda hjärnan larm NUS Skapad: 041101 (Malm); Reviderat: 1011116 (Sjöström/Johansson,/Malm/Schmidtke/Strand/Wester) Rädda hjärnan larm NUS 1. Plötslig symtomdebut. 2. Svaghet i en hand, en arm och/eller svårt att tala. 3. Mindre

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm Kvalitetsbokslut 2011 VC Linden Katrineholm Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

Katastrofmedicinskt centrum KMC

Katastrofmedicinskt centrum KMC Syfte Att öka kunskaperna om kris och katastrofmedicinsk beredskap utifrån perspektivet medicinisk teknik Vad är er roll före under efter en allvarlig händelse, samhällsstörning, kris? Vad behöver ni förberda?

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Vårdcentralen Torshälla Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Upphandling av ambulanssjukvården. Faktasammanställning från Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning

Upphandling av ambulanssjukvården. Faktasammanställning från Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 Upphandling av ambulanssjukvården Faktasammanställning från Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2 Fakta om ambulanssjukvård idag Under 2010 fanns i länet 55 ambulanser och två akutbilar. Ytterligare

Läs mer

Samverkansavtal mellan länets kommuner och Landstinget om uppdrag i väntan på ambulans - IVPA

Samverkansavtal mellan länets kommuner och Landstinget om uppdrag i väntan på ambulans - IVPA BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Marie Andersson 2009-11-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden Samverkansavtal mellan länets kommuner och Landstinget om uppdrag i väntan på ambulans - IVPA Samverkansavtalet

Läs mer

I Landstinget Dalarna har vi identifierat följande utmaningar:

I Landstinget Dalarna har vi identifierat följande utmaningar: för moderaterna i Dalarna. Landstingets uppdrag. Landstinget Dalarna ska erbjuda en tillgänglig hälso- och sjukvård av högsta kvalitet, en serviceinriktad kollektivtrafik och ett brett kulturutbud. Vi

Läs mer

Rapport från Svenska Hjärt-Lung- räddningsregistret. Johan Herlitz. Professor i prehospital akutsjukvård

Rapport från Svenska Hjärt-Lung- räddningsregistret. Johan Herlitz. Professor i prehospital akutsjukvård Rapport från Svenska Hjärt-Lung- räddningsregistret Johan Herlitz Professor i prehospital akutsjukvård Västa Götalands Center för utveckling av prehospital akutsjukvård Högskolan i Borås och Sahlgrenska

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken MSE Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Verksamhetsutveckling Ambulanssjukvården i Göteborg/Vårdkedjor

Verksamhetsutveckling Ambulanssjukvården i Göteborg/Vårdkedjor Verksamhetsutveckling Ambulanssjukvården i Göteborg/Vårdkedjor Carita Gelang Verksamhetsutvecklare Ambulans och Prehospital Akutsjukvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset Presentationens namn 1 Ambulanssjukvården

Läs mer

Nyckeltal 2014. Rapport Ambulanssjukvård

Nyckeltal 2014. Rapport Ambulanssjukvård Nyckeltal 2014 Rapport Ambulanssjukvård Maj 2015 Innehållsförteckning 1. Om Nysam...3 2 Definitionslista ambulanssjukvård...4 3 Ambulanssjukvård Beskrivning...5 4 Ambulanssjukvård länsnivå...22 Bilaga

Läs mer

Det bästa för Skaraborg i Västra Götalandsregionen

Det bästa för Skaraborg i Västra Götalandsregionen Det bästa för i Västra Götalandsregionen Akutsjukvård och infrastruktur är två viktiga områden för medborgarna i inför omvalet i Västra Götaland den 15 maj. Akutsjukvården i måste utvecklas och förstärkas.

Läs mer

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

att anta Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal Uppsala * "KOMMUN KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Datum Eva Andersson 2014-11-14 Diarienummer ALN-2014-0436.37 Äldrenämnden Riktlinje för kontakt med legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner

MÄVA medicinsk vård för äldre. Vård i samverkan med primärvård och kommuner MÄVA medicinsk vård för äldre Vård i samverkan med primärvård och kommuner 1 300 000 Vi blir äldre 250 000 200 000 150 000 100 000 85 år och äldre 65-84 år 0-64 år 50 000 0 2008 2020 Jämförelse av fördelningen

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplats- och mottagningsenheten KSK Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet...

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Vårdrutin 1 (5) Dödsfall utanför sjukhus Gäller för: Ambulanssjukvården. Dödsfall utanför sjukhus

Vårdrutin 1 (5) Dödsfall utanför sjukhus Gäller för: Ambulanssjukvården. Dödsfall utanför sjukhus Vårdrutin 1 (5) Utgåva: 1 Godkänd av: Verksamhetschef 2012-03-01 2015-03-01 Utarbetad/reviderad av: Eric Rinstad Wolmer Edqvist Lena Emanuelsson Revisionsansvarig: Ambulansöverläkaren Ev. diarieinr: Version

Läs mer

Rapport 2015. Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung 2015-02-12

Rapport 2015. Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung 2015-02-12 Rapport 215 Undersökning -chefer för ambulansstationer Riksförbundet HjärtLung 215-2-12 Bakgrund och syfte Riksförbundet HjärtLung vill göra allmänheten uppmärksam på hur ambulansvården fungerar i Sverige.

Läs mer

Rapport Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung

Rapport Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung Rapport 214 Undersökning -chefer för ambulansstationer Riksförbundet HjärtLung 214-2- Bakgrund och syfte Riksförbundet HjärtLung vill göra allmänheten uppmärksam på hur ambulansvården fungerar i Sverige.

Läs mer

Uppföljning av. Delprojekt- Akut bedömning i hemmet

Uppföljning av. Delprojekt- Akut bedömning i hemmet Uppföljning av Delprojekt- Akut bedömning i hemmet SKILS= Sörmlands Kommuner i Landstingssamverkan När en enskild patients hälsotillstånd hastigt försämras ska det ske en strukturerad medicinsk bedömning,

Läs mer

Bakgrund. 21 oktober 2014 Sussi Sjövall Anne-Marie Sporre

Bakgrund. 21 oktober 2014 Sussi Sjövall Anne-Marie Sporre Bakgrund 2008 planerade Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) att förbättra omhändertagandet av hjärtstopp inom sjukhuset. ÅHS ville införa enhetliga rutiner för HLR, först på sjukhuset, och därefter inom hela

Läs mer

Meddelandeblad. Nr 11/02. Svensk ambulanssjukvård 2001

Meddelandeblad. Nr 11/02. Svensk ambulanssjukvård 2001 Meddelandeblad Mottagare: Verksamhetschefer, ambulansöverläkare, ansvariga läkare/föreståndare inom ambulanssjukvården Nr 11/02 Juli 2002 Svensk ambulanssjukvård 2001 Bakgrund Ambulanssjukvården har under

Läs mer

Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus

Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus Regional riktlinje för överföring av vuxen patient mellan sjukhus Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjen

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ortopedkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Motion - Ambulanssituationen i Jönköpings län

Motion - Ambulanssituationen i Jönköpings län YTTRANDE 1(2) 2012-01-26 LK11-0480 Hälso- och sjukvårdsutskottet Höglandet Landstingsfullmäktige Motion - Ambulanssituationen i Jönköpings län Inledning I en till landstingsfullmäktige inlämnad motion

Läs mer

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård

Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Dagens struktur inom Landstinget Dalarnas hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvården i Dalarnas län är uppbyggt kring länets primärvård och 26 vårdcentraler, öppenvårdsmottagningar, sjukhusen i Säter, Ludvika

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Prehospitalt triage av äldre patienter -

Prehospitalt triage av äldre patienter - Prehospitalt triage av äldre patienter - Från forskning till implementering! Veronica Vicente Rn, MSN, PhD student. Karolinska Institutet, Department of Clinical Science and Education and Stockholm Prehospital

Läs mer

Forskningssymposium om prehospital akutsjukvård Sjukvårdens larmcentral

Forskningssymposium om prehospital akutsjukvård Sjukvårdens larmcentral Forskningssymposium om prehospital akutsjukvård 2018 Sjukvårdens larmcentral Västra Götalandsregionen Mats Kihlgren Områdeschef Hur kan vi organisera oss för att möta framtida behov? Patienter Personal

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6)

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6) Postiljonen vård- och omsorgsboende Dnr: 1.6-164/2019 Sid 1 (6) Ansvarig för upprättande och innehåll: Patrik Mill, verksamhetschef med hälso- och sjukvårdsansvar Postiljonen vård och omsorgsboende, egen

Läs mer

Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering, SOU 2013:33

Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering, SOU 2013:33 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Nils Edsmalm TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-08 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, P 7 1 (7) HSN 1305-0577 Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering,

Läs mer

Thomas Carnell, avdelningschef, ambulanssjukvården Torbjörn Bergvall, verksamhetsutvecklare, ambulanssjukvården. Ambulanssjukvården Region Örebro län

Thomas Carnell, avdelningschef, ambulanssjukvården Torbjörn Bergvall, verksamhetsutvecklare, ambulanssjukvården. Ambulanssjukvården Region Örebro län Thomas Carnell, avdelningschef, ambulanssjukvården Torbjörn Bergvall, verksamhetsutvecklare, ambulanssjukvården Ambulanssjukvården Region Örebro län Ambulanssjukvården har utvecklats senaste decennierna,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Silkeborg gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Silkeborg gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Silkeborg gruppbostad Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning mars 2017 Johanna Bjurek, Enhetschef Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

Plan för Ambulanssjukvården I Östergötland

Plan för Ambulanssjukvården I Östergötland DNR NSC 2014-52 Plan för Ambulanssjukvården I Östergötland Enheten för Prehospital vård 2014-02-01 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsmål... 3 1.1 Samordnad vårdkedja... 3 1.2 Övergripande mål... 3 Patientfokuserad

Läs mer

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor,

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, medicinskt ansvariga för rehabilitering, huvudmän i enskild verksamhet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2013 Fagersta 2014-02-28 Lennart Nyman Verksamhetschef Mitt Hjärta i Bergslagen AB Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Vårdcentralen Åsidan Nyköping 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

Instruktion för sjukvård vid publika evenemang

Instruktion för sjukvård vid publika evenemang Instruktion för sjukvård vid publika evenemang i Kalmar län Arrangörsversion Giltighet Tills vidare. Målgrupp Arrangörer av publika evenemang i Kalmar län Ansvarig för dokumentet Kris och beredskapsenheten

Läs mer

Lika Villkor Rätt Nivå

Lika Villkor Rätt Nivå Lika Villkor Rätt Nivå Rapport Del 2, Vårdnivå Ambulansverksamheten Kungälvs Sjukhus Ett arbete inom Gör det Jämt! Kunskapscentrum för jämställd vård Författare: Mikael Bengtsson Eva Grimbrandt Tommy Claesson

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Västerås

BESLUT. Tillsyn av psykiatriska akutmottagningen, Västerås /5-(e,.(7s BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2015-06-05 Dnr 8.5-26139/2014-81(7) Avdelning mitt Håkan Hult hakan.hultgivo.se Landstinget Västmanland Diariet Västmanlands sjukhus Landstingshuset ingång

Läs mer

Yttrande över patientnämndsärende gällande bristande informationsöverföring

Yttrande över patientnämndsärende gällande bristande informationsöverföring Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-20 1 (2) HSN 2016-0692 Handläggare: Patrik Söderberg Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-05-24, P 16 Yttrande över patientnämndsärende gällande bristande

Läs mer

Elize Leto och Mattias Taflin.

Elize Leto och Mattias Taflin. Elize Leto och Mattias Taflin. Mobilt Närvårdsteam Bidrar till rätt vårdnivå genom tidiga bedömningar bedömningarna om sjukhusbehov har stämt i 87%. Hembesök ca 120 och telefonrådgivning ca 100 på totalt

Läs mer

Bedömningsbilen i Los Från projekt till permanent verksamhet. regiongavleborg.se Tommy P

Bedömningsbilen i Los Från projekt till permanent verksamhet. regiongavleborg.se Tommy P Bedömningsbilen i Los Från projekt till permanent verksamhet Filminslag från SVT Gävleborg Gävleborgs län och dess kommuner Upptagningsområde Upptagningsområde ca 40 Km radie från Los Glesbygdsområde E

Läs mer

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen

Standardiserad utskrivningsprocess. - startar på akutmottagningen Standardiserad utskrivningsprocess - startar på akutmottagningen Landstinget i Värmland Befolkningsmängd Värmland 275 904 Tre akutsjukhus Karlstad, Arvika och Torsby 30 vårdcentraler i länet Standardiserad

Läs mer

FÖRÄNDRAT HÄLSOTILLSTÅND

FÖRÄNDRAT HÄLSOTILLSTÅND FÖRÄNDRAT HÄLSOTILLSTÅND RIKTLINJE FÖR KONTAKT MED LÄKARE OCH LEGITIMERAD PERSONAL VID FÖRÄNDRAT HÄLSOTILLSTÅND HOS PATIENTER INOM KOMMUNAL VÅRD OCH OMSORG KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen

Läs mer

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN

15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 15 Svar på skrivelse från Catarina Wahlgren (V) om Nya vårdnivåer från 2018 i akutvården HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0327 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Verksamhetsplanering

Läs mer

Framtidsanalys ambulanssjukvården Landstinget Gävleborg

Framtidsanalys ambulanssjukvården Landstinget Gävleborg Framtidsanalys ambulanssjukvården Landstinget Gävleborg Rapport september 2006 Helleborus AB Helleborus AB 1 (22) 1. Sammanfattning Ambulanssjukvårdens uppdrag från landstingsstyrelsen utgör grunden för

Läs mer

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum:

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum: Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Datum: 2017-06-28 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Nästa revidering Gäller från datum Riktlinje

Läs mer

Riskanalys. Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8. Mars 2016

Riskanalys. Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8. Mars 2016 Riskanalys Patientsäkerhetsrisker vid stängning av akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå perioden 18/7-28/8 Mars 2016 2016-03-31 Handläggare Mikael Åsén Kvalitet- och patientsäkerhetsavdelningen 2016-03-31

Läs mer

Landstinget Dalarna. Norra och västra Hälso- och sjukvårdsområdet

Landstinget Dalarna. Norra och västra Hälso- och sjukvårdsområdet Landstinget Dalarna Norra och västra Hälso- och sjukvårdsområdet Mora lasarett Mora lasarett har genom sitt geografiska läge en särställning i länet vad gäller turisttillströmningen. Detta gör att den

Läs mer

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum:

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum: Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Datum: 2017-06-28 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Nästa revidering Gäller från datum Riktlinje

Läs mer

Instruktion för sjukvård vid publika evenemang

Instruktion för sjukvård vid publika evenemang Giltighet Tills vidare. Instruktion för sjukvård vid publika evenemang i Kalmar län Arrangörsversion Målgrupp Arrangörer av publika evenemang i Kalmar län Ansvarig för dokumentet Kris och beredskap Revideras

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE

Kvalitetsbokslut 2014. Vårdplatsenheten MSE Kvalitetsbokslut 2014 Vårdplatsenheten MSE Innehållsförteckning Inledning... 3 Vår verksamhet... 4 Trygga patienter... 5 Patienterfarenheter... 5 Smidig resa genom vården... 7 Tillgänglighet... 7 Patientsäkerhetsresultat...

Läs mer