Kvalitetsbokslut Ambulanssjukvården

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsbokslut Ambulanssjukvården"

Transkript

1 Kvalitetsbokslut 2011 Ambulanssjukvården

2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat Patientsäkerhetsresultat Patienterfarenheter Ekonomi Kvalitetsarbete Patientsäkerhetsarbete Förbättringsarbete Aktiviteter Bilagor Bilaga 1: Hjärtstopp Bilaga 2: Tillgänglighet Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 2(17)

3 Inledning Sörmlands befolkning skall kunna känna sig trygga när ambulanssjukvården anländer till dem inom rimlig tid. Det är målet som all personal strävar efter. Ambulanssjukvården utvecklas snabbt och har blivit allt mer avancerad. Idag finns möjligheter att starta behandling i hemmet som leder till att patienten kan färdas till sjukhus utan blåljus. Vid en del tillfällen ges även behandling på plats som gör att patienten mår så bra att han/hon vill kvarstanna i hemmet. Vårdkedjor byggs successivt tillsammans med övriga verksamheter i landstinget som kommer patienten tillgodo. Det ger kortare tid till behandling och förbättrade medicinska resultat. Det är ett av målen att fortsätta utvecklingen kring vårdkedjor. Ambulanssjukvården är en verksamhet som berör de flesta i samhället. Personalen som arbetar är professionella och hängivna sin arbetsuppgift. Stora krav ställs på kompetens samt att hantera all teknisk utrustning som tillkommit under det senaste året. För att få ett ledningssystem som säkrar kvalitet kopplas mål till aktiviteter som i sin tur har samröre med våra rutiner och instruktioner. Utvärdering och uppföljning sker ständigt i syfte att förbättra och utveckla. På detta strukturerade sätt har verksamheten utvecklats och kan idag uppvisa Sveriges bästa resultat gällande antalet överlevande vid hjärtstopp utanför sjukhus per invånare. En kedja där larmcentral, ambulans, räddningstjänst och sjukhus arbetar tillsammans. Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 3(17)

4 Faktaruta Fakta Utfall 2011 Omsättning 104mnkr Antal anställda Antal ambulanstransporter 130st st Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 4(17)

5 Organisation/Kompetens Ambulanssjukvården drivs i landstingets regi och utgör ett för landstinget gemensamt länsövergripande verksamhetsområde. Verksamheten är förlagd till fem ambulansstationer med placering i Eskilstuna och Strängnäs (norra länsdelen), Katrineholm och Flen (västra länsdelen) samt Nyköping (södra länsdelen). Varje länsdel utgör en organisatorisk och funktionell enhet under ledning av en enhetschef. Norra länsdelen har en personalstyrka ca 40 fast anställda. Det finns även en sektionsledare 0,5 tjänst, då denna länsdel har större personalstyrka samt en dubbelt så stor länspool jämfört med de övriga länsdelarna. Här är även verksamhets-/ kvalitetsutvecklare organisatoriskt placerad. Länsdelen har två stationer en i Eskilstuna tre dygnsambulanser och en dagbil måndag-fredag, samt en i Strängnäs med en dygnsbil och en dagbil måndag-söndag. Södra länsdelen med Nyköping har sedan februari 2010 en nybyggd station där samtliga anställda c:a 30 st. på fast schema arbetar. Nyköping bemannar två dygnsambulanser och en dagbil måndag-fredag. Ambulansstationen i Nyköping ansvarar även för bemanning av en dygnsambulans vid sattelitstation i Vagnhärad, samt en dagambulans med placering vid vårdcentralen i Gnesta. Verksamhetens medicin tekniske ingenjör har här lokaler anpassade till verksamhetens behov. Västra länsdelen har två stationer placerade i Katrineholm och Flen. Här finns c:a 30 på fast schema. Resursmässigt finns det i Katrineholm två dygnsambulanser och i Flen en dygnsbil samt en dagbil måndag-fredag. På samma sätt som södra ansvarar ambulansstationen i Katrineholm för en dagambulans placerad hos Räddningstjänsten i Vingåker. Totalt finns 16 ambulanser vardagar dagtid, 12 ambulanser dagtid helger och 10 ambulanser nätter och helgnätter. Med natt avses tiden mellan I ambulanserna arbetar två personalkategorier - ambulanssjukvårdare och sjuksköterskor. I nuläget är förhållandet 39 % sjukvårdare och 61 % sjuksköterskor. Basenheten leds av en verksamhetschef med det övergripande ansvaret för samordning av verksamheten, ekonomi och personal vid de fem ambulansstationerna. Det medicinska ledningsansvaret innehas av en ambulansöverläkare som är länsövergripande. Verksamheten har till sitt stöd en medicin teknisk ingenjör, klinikadministratör, samt en kvalitetsutvecklare. ACIB - ambulanschef i beredskap är en funktion som finns tillgänglig dygnets alla timmar. ACIB hanterar alla operativa frågor under jourtid samt är den första ingången till verksamheten vid en allvarlig händelse. Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 5(17)

6 Verksamhetens uppdrag Tillsammans med larmcentralen utgör ambulanssjukvården den första länken i samhällets akutsjukvård. Verksamheten styrs i mycket stor utsträckning av inkomna larm via samhällets gemensamma larmnummer 112. Med ledning av inhämtad information från den hjälpsökande eller dennes ombud bedömer larmoperatören angelägenhetsgraden för den medicinska insatsen och verkställer ut alarmering av ambulansfordon efter prioritering enligt Medicinskt Beslutstöd. Övriga beställningar och dirigering av ambulansfordon utförs i enlighet med ambulanssjukvårdens direktiv av Sjukvårdens Larmcentral. De åtagande som gäller för Sjukvårdens Larmcentral och Landstinget Sörmland regleras i avtal mellan ambulanssjukvården och MedHelp. Ambulansverksamheten ska snabbt förmedla avancerad akut medicinsk vård till sjuka och skadade utanför sjukhus, samt svara för att sjuka och skadade på bästa sätt transporteras till sjukvårdsinrättning. Ambulanssjukvården ombesörjer även akuta och planerade transporter mellan länets sjukvårdsinrättningar, samt till och från regionvård. Samverkan finns med länets Räddningstjänster genom upprättat IVPA-avtal (i väntan på ambulans). Vid misstänkt hjärtstopp larmas både ambulans och räddningstjänst till platsen för att optimera tiden till behandling. I samband med sjukvårdens skyldighet att planera beredskapen inför olyckor och katastrofsituationer av olika slag utgör ambulanssjukvården ledning på skadeplats och är länken mellan ledningen på skadeplats och akutsjukhusen. Verksamheten har i uppdrag att medverka i Regional katastrofkommitté samt genom delegering från verksamhetschefen i de tre lokala katastrofkommittéerna. Nytt uppdrag inför 2012 är att verksamheten ansvarar för sjukvårdsgrupper. Dessa kommer att bestå av en ambulansbesättning samt utsedd läkare. Rutiner har skapats av EKKB (enheten för kris och katastrofberedskap). Kännetecken Verksamheten ska kännetecknas av: God tillgänglighet och hög beredskap dygnet runt Personal med adekvat kompetens Funktionsanpassade ambulansfordon med ändamålsenlig medicinteknisk utrustning. Aktivt kvalitetsarbete för att främja god patientsäkerhet. God arbetsmiljö Ambulanssjukvården har under senare år förändrats såväl i Sverige som internationellt. Ambulanssjukvård är att betrakta som en vårdform som ibland innebär avancerad Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 6(17)

7 högteknologisk behandling och därför i avseende på patientsäkerhet kan bedömas tillhöra en högriskspecialitet. Verksamheten innehåller många akuta och oplanerade avancerade åtgärder av livsavgörande karaktär på ibland svårtillgängliga platser. Stor förmåga att snabbt göra bedömningar och fatta adekvata beslut ställer krav på personalens kompetens och förmåga till samarbete i stressade arbetssituationer. Verksamheten arbetar med avancerad teknisk utrustning och läkemedelshantering. Kontaktytan mot andra funktioner i samhället såsom räddningstjänst och polis, men även mot andra sjukvårdsverksamheter kräver breda kunskaper utanför den egna verksamheten. Goda dokumenterade och kända rutiner för behandling, läkemedelshantering, skötsel och användning av teknisk apparatur, organisation och ansvarsfördelning i ett teamarbete är därför en nödvändighet. Allt fler medicinska behandlingsmetoder har införts i det dagliga arbetet. Kompetens och tillgänglighet är väsentliga begrepp för en väl fungerande ambulanssjukvård. Patientens medicinska behov måste säkerställas och allmänhetens förväntningar och krav tillgodoses. Detta ställer krav både på medicinsk kompetens och ett aktivt kvalitets- och utvecklingsarbete. Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 7(17)

8 Måluppfyllelse För ambulanssjukvården är fordonet "sjukvårdsinrättningen". Ett arbete har pågått i syfte att optimera utrustningen och dess placering i ambulansen. Under 2011 har arbetet fortskridit med att skapa dokument med bilder och innehållsplaceringar. Nu finns dessa på vår hemsida och alla ambulanser innehåller samma utrustning. För att öka medvetenheten kring miljöfrågor samt landstingets betydande miljöaspekter har alla anställda uppmanats att genomföra den interaktiva miljöutbildningen. Resultatet blev 64 % av de anställda vid årets slut. Triagering, vilket innebär en sortering, startar hos ambulanssjukvården, och fortsätter in på akuten. Under 2011 kompletterades den digitala journalen med triageringsverktyget. Akutmottagningarna ser på sina skärmar inkommande patienter samt den färg (triagering) som styr tid till doktor. All personal genomgick under hösten en utbildning som kompletterades med interaktivt stöd i ELLSA (digital utbildningsplattform). Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 8(17)

9 Tillgänglighet Tillgänglighet för Ambulanssjukvården är att nå den hjälpsökande inom rimlig tid. Under 2011 utnyttjades 40 % av ambulanstimmarna de övriga fanns för beredskap. Nationellt diskuteras denna siffra och det mått som brukar användas är att ha en beredskap på c:a % för att behålla en god tillgänglighet. Denna siffra är naturligtvis varierande under dygnets alla timmar. Vid en större olycka kan ett stort antal resurser krävas under en kort tidsrymd. En samverkan finns upparbetad mellan landstingen och resurser kan lånas vid dessa tillfällen kom ambulansen fram till patienten inom 15 minuter vid 81 % av uppdragen vilket innebar att målet som motsvarar 80 % uppnåddes. Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 9(17)

10 Medicinska resultat Under många år har ambulanssjukvården arbetat aktivt med utbildning kring hjärtlungräddning. Sedan några år tillbaka finns även en samverkan med länets alla räddningstjänster. Vid ett larm om misstänkt hjärtstopp larmas ambulans och räddningstjänst i syfte att få en personal på plats som kan utföra hjärt- lungräddning samt att ge strömstötar med en hjärtstartare vid behov. Svenska HLR rådet redovisar varje år en sammanställning av resultatet gällande hjärtstopp utanför sjukhus. Den rapport som redovisades förra året placerade Sörmland i topp. Här fanns då flest antal överlevare räknat på antal invånare. I september startades en ny process kring stroke. Kullbergska blev första sjukhus som startade snabbspår i länet. Här är en kedja som vid den optimala handläggningen innebär att den drabbade strokepatienten eller dennes anhörige snabbt larmar 112. Sjuksköterskan på larmcentralen bedömer och larmar ut prio1 d.v.s. en akut utryckning. Ambulansen anländer till den drabbade - arbetar enligt uppgjorda riktlinjer och tar kontakt med läkare för att eventuellt starta trycksänkande behandling redan i hemmet. Transport till sjukhus sker skyndsamt och vid ankomst går ambulansen direkt till röntgen, där personal väntar för att omedelbart starta undersökning. Nu finns möjlighet till snabb handläggning och behandling vilket leder till patientnytta. Mälarsjukhuset och Nyköpings lasarett har även de idag denna process. Höftkedjeprocessen som startades för två år sedan är nu etablerad samt framgångsrik. Ambulanssjukvården ansvarar för patienten in på röntgen, kvarstannar vid undersökningen och går sedan till vårdavdelning med den höftskadade patienten där avrapportering sker. Patienten hade tidigare c:a 5 timmars väntan på akuten. Idag når patienten vårdavdelning c:a 30 minuter efter ankomst till sjukhus. Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 10(17)

11 Patientsäkerhetsresultat När larmet inkommer till 112 finns behov av akut hjälp. Ambulansen larmas ut av Sjukvårdens larmcentral som under intervju samtidigt larmar ut enheten. Under framkörningen kan råd ges till den hjälpsökande. Som stöd har sjuksköterskan på larmcentralen ett Medicinskt Beslutstöd. Informationen som inhämtas vid samtalet förmedlas ut till ambulansen via krypterad kommunikation. Rakel som är vårt nya kommunikationssystem har ökat sekretesskyddet vid utlarmning. En riskanalys genomfördes på det medicinska beslutsstödet innan sommaren i samverkan med två andra landsting. Vid framkomsten startar ambulansteamet ett strukturerat omhändertagande med stöd av den utbildning (AMLS - Advanced Medical Life Support) som nu över 90 % av all personal genomgått. Det har varit ett långsiktigt mål som verksamheten arbetat efter. De symptom som framkommer behandlas med stöd av de nationella behandlingsriktlinjerna. Triagering (RETTS) sker med stöd av ambulansdatajournalen. Under 2011 genomgick all personal utbildning. Symptom samt patientens andningsfrekvens, puls, blodtryck, medvetandegrad bedöms och rapporteras in till akutmottagningen digitalt. Akuten kan i realtid följa vad som sker samt se vilken tid som ambulansen bedöms anlända. Systemet kan sända samt ta emot meddelanden och kommunikationen är på så sätt säkrad vid en eventuell ordination från läkare. Framme vid sjukhuset rapporteras patienten över via en strukturerad rapport enligt SBAR (Situation, Bedömning, Aktuellt, Resurs). Mottagande sjuksköterska signerar i ambulansen handdator. Processen är säkrad att ansvaret nu är överlämnat. Överflyttningar mellan sjukhus sker dagligen i verksamheten och tillhör verksamhetens uppdrag. Våra sjukhus i länet har olika utbud vilket innebär att transporter sker mellan Mälarsjukhuset, Nyköpings lasarett samt Kullbergska sjukhuset. När specialistvård krävs är det till Uppsala och Stockholm vi vänder oss i första hand. Om Sörmlands medborgare råkar ut för sjukdom utanför landstinget och behöver förflyttas till något av våra sjukhus så utför vi transporten inom 25 mils radie. För längre transporter anlitas ambulansflyg eller ambulanshelikopter. Detta av hänsyn tagen till patienten i syfte att undvika långa transporttider på en ambulansbår. Vid transporter mellan sjukhus skall all medicinsk appartur som krävs under transporten förflyttas från vårdenheten till ambulansen. För att lösa det på ett patientsäkert sätt har verksamheten införskaffat en transportplattform - EASY-trans. Utbildning har skett för den prehospitala personalen likväl som den hospitala. Som ett led i att förbättra och ge ett stöd till larmcentral och den beställande enheten finns en beställarblankett framtagen. Här framgår vilka frågor som bör vara besvarade innan ambulans beställs. En ordinationsblankett fylls i av avsändande läkare inför transporten. Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 11(17)

12 Patienterfarenheter Verksamheten gavs ingen möjlighet att delta i den nationella patientenkäten under Planering finns att genomföra den under november Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 12(17)

13 Ekonomi Verksamheten arbetade under året med att kostnadseffektivisera genom gemensamma förrådsbeställningar över länet. Fordonsstrategin sågs över med mål att sänka kostnaderna. På personalsidan arbetade de tre länsdelarna tillsammans för att nå en effektiv planering och reducering av mertid. Alla dessa mål uppnåddes under året. Trots det uppvisade verksamheten ett minusresultat på dryga en miljon för personal. Hur kunde detta komma sig? Semestertider har i många år varit en utmaning för verksamheten - hela personalgruppen skall erbjudas sin välförtjänta vila samtidigt som verksamheten skall pågå som vanligt utan reducering. För att möta detta behov startades 2011 rekrytering av sommarvikarier redan i oktober De anställdes i april och startade sin inskolning. Det var ett vinnande koncept då vi kunde anställa 15 nya vikarier som i sin tur gjorde att ambulansen ej behövde låna personal från sjukhusen i samma omfattning som tidigare. Inskolningskostnaden var dock en dyr investering på c:a 1,5 miljoner. Denna kostnad fanns det ingen täckning för. Det var trots detta en investering som föll väl ut. Mertiden minskade avsevärt jämfört med tidigare år. Vilket är en klar förbättring för personalen arbetsmiljömässigt. Sjukhusen kunde behålla sin egen personal utan att "låna" ut till ambulansen och de nya var väl förberedda inför sommaren. På intäktssidan har enbart beräkningar gjorts vid årets slut. Verksamheten har under 2011 bytt till digitalt journalsystem vilket även är underlag för fakturering. Ekonomisystemet har utvecklats under året tillsammans med leverantören av journalen samt D-data. Vid årets slut var detta arbete inte slutfört. Progonsen talade för att intäkterna blev större än beräknat och gav ett plus i verksamheten. Övriga kostnader slutade i balans t.o.m. med ett överskott på ca 1 miljon. Alla verksamheter fick under året en besparingspost på 2 % utlagd. På årsbasis var besparingssumman dryga 2 miljoner. Det gjorde en slutsumma på dryga 1 miljon. D.v.s. verksamheten lyckades med en besparing på c:a 1 miljon. En kostnad som drabbade verksamheten under året var en faktura från Landstingsfastigheter på 1,8 miljoner. En faktura som inkommit ett år för sent och härrörde till byggnationen av ambulansstationen i Nyköping som stod klar och invigdes i februari Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 13(17)

14 Kvalitetsarbete Patientsäkerhetsarbete Ambulanssjukvården är en del i flera nationella kvalitetsregister. Det enda som verksamheten själva rapporterar är det Prehospitala Hjärtstoppsregistret. Sörmland har deltagit i detta register sedan starten i början på 1990-talet. Rapport kommer varje år från Svenska HLR-rådet här kan Sörmland stolt framvisa mycket positiva siffror. Förra årets rapport visade flest antal överlevare i Sörmland per invånare i Sverige. Det finns nationellt kvalitetsregister kring akut hjärtinfarkt här bidrar ambulanssjukvården med siffror initialt. Redan i hemmet sänds EKG till närmaste sjukhus. Kontakt tas med läkare som vid en akut hjärtinfarkt ordinerar läkemedel samt tar beslut om ballongvidgning skall genomföras omgående. I dessa fall styr ambulansen direkt till röntgen på Mälarsjukhuset och tid till behandling förkortas avsevärt. Tider rapporteras in av medicinklinken. Nu finns även en vårdkedja uppbyggd kring stroke larm. Larmcentralen tar emot samtalet och prioriterar det som ett "blåljusuppdrag". Vid framkomst till patienten gör ambulansteamet undersökningar enligt fastställd checklista. Vid misstanke om akut stroke larmas närmaste sjukhus och ambulansen går direkt till röntgen. Undersökningen startar och sjukhuset har förberett för att ge propplösande behandling. Tider rapporteras in till kvalitetsregister av medicinkliniken. I år blir en första nationell test att rapportera ambulanssjukvårdens siffror i Nysam. Här kan landstingen jämföra antalet uppdrag, kostnader samt kvalitetsparametrar. Ambulanssjukvården deltar i den nationella arbetsgruppen som nu utarbetar definitioner och mätvärden. Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 14(17)

15 Förbättringsarbete Ambulanssjukvård är en verksamhet i förändring. Successivt har kompetensen och kraven ökat. Idag utförs mycket avancerad vård redan i hemmet och i vissa fall behandlas patienten på hämtplats. För att säkra processen pågår ett uppföljningsarbete av vår ambulansöverläkare kring just detta ämne. En riskanalys kan vara en väg framåt. Ambulansdatajournalen har nu varit i skarp drift c:a ett år. Det digitala stödet ger möjlighet att i ambulansen via fordonsdatorn få: Ärendeinformation vid larmet GPS navigering med komplettering av GIS kartor Access att läsa behandlingsriktlinjer, läkemedelsanvisningar, Akut-FASS, checklistor och PM Sända meddelande till akutmottagningar Larma akutmottagningar via larmknapp Sända in patientdatauppgifter innan ankomst inklusive triagering Sända in data vid stor olycka med rapporter successivt om skadeutfall Föra journal digitalt redan i ambulansen Journalen är under ständig utveckling. En nationell arbetsgrupp är tillsatt där Sörmland har två deltagare. Uppdateringar är planerade i juni och december. Detta ger ett stöd till personalen som skall behärska professionellt framförande av fordon såväl som utförande av hälso- och sjukvård. Utbildning krävs kontinuerligt för att upprätthålla kunskap för den nyfödde till den svårt sjuke äldre patienten. Stora krav ställs på flexibilitet och förmåga att se möjligheter till alla lösa alla situationer. Med anledning av detta har ett introduktionsprogram skapats som prövades under Det blev mycket uppskattat vid utvärderingen och övrig personal upplevde att deras nya kollegor kom väl förbredda inför sommaren. För att gå från novis till expert krävs en successiv påbyggnad av utbildningar. Kompetensutvecklingsplanen är ett levande dokument som ständigt utvärderas och förändras. Strukturerade intervjuer leder till behandling av symtom enligt nationella riktlinjer. De utbildningar som ligger till grund för detta finns idag i vår utbildningsplan. Här finns certifierade utbildningar inom olika områden. Framtidsplanen är att lägga till en ny strukturerad utbildning för barn - PEPP. Det sker tillsammans med Fyrklövern och i första hand gemensamma utbildningar med Västmanland. Sjukvårdsgrupper är en tillgång vid en stor olycka där tiden på olycksplats kan bli lång. Sedan första december 2011 är det ambulanssjukvården som ansvarar för sjukvårdsgrupperna tillsammans med läkare som anmält sig frivilligt från våra tre Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 15(17)

16 sjukhus. När larmet kommer har TIB (tjänsteman i beredskap), ACIB (ambulanschef i beredskap) samt sjukvårdsledningen på skadeplats kontakt med varandra via vårt nya kommunikationssystem Rakel. Beslut tas om att larma sjukvårdsgrupp av dessa. Vinsten blir att den personal som sänds ut till olycksplatsen är vana att arbeta utanför sjukhus, känner till den medicintekniska utrustningen, kan kommunikationshanteringen samt har kläder som är lämpliga i den miljö de ska arbeta. De kan själva transportera ut sig med en reservambulans. För hälso- och sjukvården innebär det även att utbildning kan riktas mot en verksamhet istället för att involvera alla tre akutmottagningar samt primärvården. För patienten ett omhändertagande som sker av personal med kompetens, rutin och erfarenhet av att arbeta utanför sjukhus. Verksamheten har som mål att tillsammans med andra verksamheter arbeta för att processer som kommer patienten till godo fortsätter att utvecklas. En "åldersstig" ses som en lämplig process. Hur kan vi se till att den äldre sjuka får ett optimalt omhändertagande? Kan det vara så att ambulanssjukvården styr direkt till en geriatrisk vårdavdelning när behov av slutenvård finns? Ökad samverkan med mobila närvårdsteamen vid de tillfällen den äldre kan vara kvar hemma? Verksamheten deltar idag i arbetet kring processen. I samverkan med Polis, Räddningstjänst, larmcentraler och ambulanssjukvård har ett länsövergripande suicidpreventionsprojekt startat. Syftet är att förhindra suicid genom att en av "blåljusorganisationerna" snabbt anländer till platsen. Projektet är nystartat och kommer att fortskrida under året. Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 16(17)

17 Aktiviteter 2012 Aktivitet Nationell patient enkät Avslutade avvikelser Riskanalys Följsamhet basalhygien Fortsätta enligt projektplanen "höftfrakturprojekt" AMLS utbildning Snabbspår stroke Miljöledningsrutiner Eco drivning Arbeta för att ej öka mertiden - mål behålla samma nivå som under 2010 Ambulanssjukvården, Kvalitetsbokslut 17(17)

18 Tabell 5. Karakteristik och överlevnad efter hjärtstopp utanför sjukhus i ett regionalt perspektiv ( ) Region (Antal rapporter) Antal rapporter/ inv/år Ålder (medel ± SD) Bystander HLR (bevittnade) Tid larm/ankomst min (median) Tid hjärtstopp/ defib. min(median) Överlevnad 1 mån (%) Norrbotten (211) ± Västerbotten (198) ± Västernorrland (187) ± Jämtland (51) ± Dalarna (332) ± Gävleborg (311) ± Värmland (285) ± Västmanland (214) ± Uppsala (277) ± Stockholm (1742) ± Södermanland (292) ± Örebro (192) ± Östergötland (190) ± Västra Götaland(1611) ± Jönköping (300) ± Kronoberg (162) ± Kalmar (294) ± Gotland (40) ± Halland (293) ± Blekinge (76) ± Skåne (832) ± Antal överlevande/ inv/år

19 Antal utnyttjade Ambulanstimmar i procent sett över åren Norra Västra Södra Eskilstuna Strängnäs K-holm Flen Nyköping V-härad

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ambulanssjukvården Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ambulanssjukvården Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag...

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Kartläggning av e-hälsan i ambulanssjukvården Sverige 2016

Kartläggning av e-hälsan i ambulanssjukvården Sverige 2016 Kartläggning av e-hälsan i ambulanssjukvården Sverige 2016 Samverkansprojekt Bakgrund Saknades en nationell bild av e-hälsan inom ambulanssjukvården Bidra till att öka kunskapen Underlag för förbättrings-

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter november 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

Rapport från Svenska Hjärt-Lung- räddningsregistret. Johan Herlitz. Professor i prehospital akutsjukvård

Rapport från Svenska Hjärt-Lung- räddningsregistret. Johan Herlitz. Professor i prehospital akutsjukvård Rapport från Svenska Hjärt-Lung- räddningsregistret Johan Herlitz Professor i prehospital akutsjukvård Västa Götalands Center för utveckling av prehospital akutsjukvård Högskolan i Borås och Sahlgrenska

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 2015 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter januari 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 2014 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter juli 214 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Prehospital vård. översiktliga fakta

Prehospital vård. översiktliga fakta Prehospital vård översiktliga fakta 120918 Vad är prehospital vård? Prehospital vård är den vård som ges innan patienten kommer till sjukhus. Prioriterings- och dirigeringstjänst: tar emot samtal från

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter mars 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar augusti 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013

Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod

Läs mer

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen

2011-04-11. Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen 2011-04-11 Agenda för akutsjukvården i Västra Götalandsregionen Inledning Under de senaste åren har akutsjukvården varit i starkt fokus i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna till detta är att politiken

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juni 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013

Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Överbeläggningar och utlokaliseringar juli 2013 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 2012 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för att mäta överbeläggningar

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Västra Götalandsregionens Prehospitala Utvecklingscentrum

Västra Götalandsregionens Prehospitala Utvecklingscentrum Västra Götalandsregionens Prehospitala Utvecklingscentrum Innehåll Västra Götalandsregionens Prehospitala Utvecklingscentrum........................................3 Detta är vårt mål.........................................................................5

Läs mer

Rapport 2015. Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung 2015-02-12

Rapport 2015. Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung 2015-02-12 Rapport 215 Undersökning -chefer för ambulansstationer Riksförbundet HjärtLung 215-2-12 Bakgrund och syfte Riksförbundet HjärtLung vill göra allmänheten uppmärksam på hur ambulansvården fungerar i Sverige.

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 2015 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter december 215 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016

Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 2016 Resultat överbeläggningar och utlokaliserade patienter september 216 Mätning av överbeläggningar och utlokaliserade patienter Sedan hösten 212 använder alla landsting och regioner en gemensam metod för

Läs mer

Rapport Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung

Rapport Undersökning -chefer för ambulansstationer. Riksförbundet HjärtLung Rapport 214 Undersökning -chefer för ambulansstationer Riksförbundet HjärtLung 214-2- Bakgrund och syfte Riksförbundet HjärtLung vill göra allmänheten uppmärksam på hur ambulansvården fungerar i Sverige.

Läs mer

Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet

Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet Landstingsstyrelsen Kvalitet och patientsäkerhet Krister Björkegren Patientsäkerhet Barometern 9 nov 2012 Trycksår 2008: Landstingets första trycksårsmätning - var femte patient har trycksår 2009-2012:

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm

Kvalitetsbokslut VC Linden Katrineholm Kvalitetsbokslut 2011 VC Linden Katrineholm Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska

Läs mer

Redovisa vilka skillnader som finns beträffande hur verksamheterna bedrivs jämfört med hur de bedrevs innan

Redovisa vilka skillnader som finns beträffande hur verksamheterna bedrivs jämfört med hur de bedrevs innan Socialstyrelsen T/Regionala tillsynsenheten nord/sek2 Krister Lundström krister.lundstrom@socialstyrelsen.se BESLUT 2012-06-18 Dnr 9. l-42646/2011 Västerbottens läns landsting Landstingsdirektör J. Rastad

Läs mer

Sammanfattning av. Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland

Sammanfattning av. Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland Sammanfattning av Kris och katastrofmedicinsk beredskapsplan för Landstinget i Östergötland Allvarlig händelse innebär inom hälso- och sjukvården en händelse som är så omfattande eller allvarlig att resurserna

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Örebro läns landsting Organisationens förmåga, resurser, handlande och möjligheter

Örebro läns landsting Organisationens förmåga, resurser, handlande och möjligheter Örebro läns landsting Organisationens förmåga, resurser, handlande och möjligheter 5 november 2012 En vanlig dag i Örebro län föds 9 barn och dör 9 människor görs 66 ambulansutryckningar opereras 200 patienter

Läs mer

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken

Kvalitetsbokslut Ögonkliniken Kvalitetsbokslut 2011 Ögonkliniken Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 4 Organisation / Kompetens... 5 Verksamhetens uppdrag... 6 Måluppfyllelse... 7 Tillgänglighet... 8 Medicinska resultat...

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting

Lönestatistik 2014 Individuell löneutveckling landsting Lönestatistik Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är

Läs mer

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede

Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Utvärdering palliativ vård i livets slutskede Om utvärderingen Utifrån rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för god palliativ vård i livets slutskede från 2013. Arbetet har bedrivits

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011 Smärtvården 2011 Publicerad från 21.02.2011 till 25.03.2011 813 respondenter (749 unika) 1. Kön? 1 Kvinna 72,4 % 583 2 Man 27,6 % 222 Totalt 805 1 2. Ålder? 1 Under 19 år 0,4 % 3 2 20-29 år 1,9 % 15 3

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare

I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare AKADEMISK SPECIALISTTJÄNSTGÖRING FÖR SJUKSKÖTERSKOR I landsting, kommuner och hos privata vårdgivare 2015-02-26 Lisbeth Löpare Johansson Sandra Zetterman Innehållsförteckning 1 Brist på specialist... 3

Läs mer

2010-03-25 Vårt dnr 09/5304 Överenskommelse mellan kommunerna och landstinget i Sörmlands län och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om stöd till ett långsiktigt förbättringsarbete för de mest sjuka

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2012-11-09 Dnr 5.2-42980/2012 1(6) Patientsäkerhetssatsning 2012 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund Staten och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har träffat en överenskommelse, Patientsäkerhetssatsning

Läs mer

Transport från vårdcentral. Charlotta Nelsson Ambulansöverläkare & Chefläkare

Transport från vårdcentral. Charlotta Nelsson Ambulansöverläkare & Chefläkare Transport från vårdcentral Transport från vårdcentral Målbild: Tillsammans arbetar vi för att en av vårdens övergångar sker med hög patientsäkerhet samtidigt som vi använder våra resurser på bästa sätt

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Patienters tillgång till psykologer

Patienters tillgång till psykologer Patienters tillgång till psykologer - en uppföljande kartläggning av landets vårdcentraler 2011 - genomförd av Sveriges Psykologförbund 2011 2011-12-14 Syfte och genomförande Psykologförbundet har gjort

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Prehospital sjukvårdsledning Ambulansverksamheten

Prehospital sjukvårdsledning Ambulansverksamheten Riktlinje Process: 3 RGK Hälsa, vård och tandvård Område: Operativa direktiv Giltig fr.o.m: 2018-12-06 Faktaägare: Fredrik Hidebring, Avdelningschef Ambulansverksamheten Fastställd av: Stefan Engdahl,

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Ögonkliniken Sörmland Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Individuell löneutveckling landsting

Individuell löneutveckling landsting Individuell löneutveckling landsting Definitionen av individuell löneutveckling är att medlemmen båda åren registreras på samma befattning, befattningsnivå samt i samma region. Tabellen är sorterad enligt

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Ögonkliniken Sörmland 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Tf. chefsjurist Eleonore Källstrand Nord Socialstyrelsens föreskrifter om ambulanssjukvård m.m.; beslutade den 25 juni 2009. (M) Utkom från trycket

Läs mer

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Göran Melin

RÄDDNINGSTJÄNSTEN Göran Melin Snabba reaktioner vid risk för suicid Suicidpreventivt arbete i Jönköpings län Hälso- och sjukvård (2003-2014) Landstinget har FAKTA-dokument och vårdprogram - Kliniska riktlinjer för hälso- och sjukvårdspersonal

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården

Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist och gammal utrustning i ambulanssjukvården Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2106-10-11 1 (4) HSN 2016-4458 Handläggare: Birgitta Rosengren Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om personalbrist

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2013

Kvalitetsbokslut 2013 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2013 Medicinkliniken KSK 2013 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Förslag att gå från IVPA (i väntan på ambulans) till SAMS (saving more lives in Sweden)

Förslag att gå från IVPA (i väntan på ambulans) till SAMS (saving more lives in Sweden) TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum 2016-11-24 Diarienummer Förslag att gå från IVPA (i väntan på ambulans) till SAMS (saving more lives in Sweden) Förslag Förslaget är att få ett förändrat uppdrag som innebär

Läs mer

Meddelandeblad. Svensk ambulanssjukvård 2000. Bakgrund. Nr 5/01

Meddelandeblad. Svensk ambulanssjukvård 2000. Bakgrund. Nr 5/01 Meddelandeblad Mottagare: Landsting/motsvarande Verksamhetschefer inom ambulanssjukvården Ambulansöverläkare Ansvariga läkare/föreståndare i ambulanssjukvården Nr 5/01 Maj 2001 Svensk ambulanssjukvård

Läs mer

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet

Kömiljarden resultatet. Socialdepartementet Kömiljarden 2009 - resultatet Kömiljarden 2009 - bakgrund Lanserades i Budgetpropositionen i september 2008 450 miljoner att dela på för de landsting som klarar att erbjuda 80 procent av patienterna besök

Läs mer

EMS Köpenhamn Sjukvårdens larmcentral och Prehospital samordning

EMS Köpenhamn Sjukvårdens larmcentral och Prehospital samordning Sjukvårdens larmcentral och Prehospital samordning EMS Köpenhamn 2018 Under tre dagar fick vi ta del av senaste nytt inom ambulanssjukvård utifrån ett internationellt perspektiv. I programmet var det ett

Läs mer

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Organisation och Målbeskrivning Landstinget Kronoberg Godkänt av Medicinska kommittén 2013 10 08 Patientmål Personer som vistas på enheter inom Landstinget Kronoberg och

Läs mer

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer.

Den östgötska vårdkrisen. Så kapar vi vårdens köer. Den östgötska vårdkrisen Så kapar vi vårdens köer. Så kapar vi vårdköerna i Östergötland Bakgrund Vårdköerna har ökat drastiskt i Sverige. Idag är de dubbelt så långa som 2014. Situationen i Östergötland

Läs mer

Företagsamheten 2018 Södermanlands län

Företagsamheten 2018 Södermanlands län Företagsamheten 2018 Södermanlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Upphandling av ambulanssjukvården. Faktasammanställning från Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning

Upphandling av ambulanssjukvården. Faktasammanställning från Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 1 Upphandling av ambulanssjukvården Faktasammanställning från Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning 2 Fakta om ambulanssjukvård idag Under 2010 fanns i länet 55 ambulanser och två akutbilar. Ytterligare

Läs mer

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen Kvinnors och mäns i Sverige och i länen Statistik från SCB:s RAMS-databas (2006, 2008, 2010 & 2012), bearbetat av Tillväxtverket 1 Om statistiken Anger ens operativa sledare, dvs. den person som sköter

Läs mer

Landstingsstyrelsen 31 mars 2015

Landstingsstyrelsen 31 mars 2015 Landstingsstyrelsen 31 mars 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Ragnhild Holmberg 2014-03-31 Landstingsstyrelsen 1 Faktisk väntetid inom 60 dagar HSF HSF Jan Feb Mars Apr Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov

Läs mer

Nationellt kvalitetsregister

Nationellt kvalitetsregister Nationellt kvalitetsregister Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) 108 nationella kvalitetsregister löpande lärande, förbättring, forskning samt kunskapsstyrning för att tillsammans med individen skapa

Läs mer

Svar har också lämnats av 2000 hemtjänstverksamheter, motsvarande 87 procent av hemtjänsterna som tog emot enkäten

Svar har också lämnats av 2000 hemtjänstverksamheter, motsvarande 87 procent av hemtjänsterna som tog emot enkäten Äldreguiden 2013 Totalt har 97 procent (312 av 321) av kommunerna och stadsdelarna i Stockholm, Göteborg och Malmö deltagit i kommun- och enhetsundersökningen som levererar uppgifter till Äldreguiden.

Läs mer

Etablering och konkurrens på primärvårdsmarknaden om kvalitetsdriven konkurrens och ekonomiska villkor. Regeringsuppdrag S2013/5937/FS (delvis)

Etablering och konkurrens på primärvårdsmarknaden om kvalitetsdriven konkurrens och ekonomiska villkor. Regeringsuppdrag S2013/5937/FS (delvis) Etablering och konkurrens på primärvårdsmarknaden om kvalitetsdriven konkurrens och ekonomiska villkor Regeringsuppdrag S2013/5937/FS (delvis) Vårt uppdrag Konkurrensverket ska se över hur etablering av

Läs mer

Företagarpanelen Q Kalmar län

Företagarpanelen Q Kalmar län Företagarpanelen Q4 2012 län Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för

Läs mer

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014

Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Bilaga 1 Sammanställning av patientnämndernas statistik till IVO 2014 Uppdraget och material Enligt lag (1998:1656) om patientnämndsverksamhet m.m. ska nämnderna senast den sista februari varje år lämna

Läs mer

Akuta medicinska larm vid SÄS Skene

Akuta medicinska larm vid SÄS Skene 2017-09-11 24039 1 (5) Sammanfattning Riktlinjen beskriver ansvar, larmrutiner och handläggning av patienter med både livshotande och mindre allvarliga tillstånd vid SÄS Skene. Dessutom handläggning vid

Läs mer

2014-03-06 Akutkliniken Blekingesjukhuset Mats Berggren Verksamhetschef

2014-03-06 Akutkliniken Blekingesjukhuset Mats Berggren Verksamhetschef 2014-03-06 Akutkliniken Blekingesjukhuset Mats Berggren Verksamhetschef Ambulansverksamhetens resursbehov med utgångspunkt från de politiskt beslutade tillgänglighetsmålen vid prio 1-larm, det vill säga

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Sjukfrånvaro i offentlig kontra privat sjukvård

Sjukfrånvaro i offentlig kontra privat sjukvård Sjukfrånvaro i offentlig kontra privat sjukvård Metod Analysen baseras på data från SCB Definitionen kortidssjukskrivna= 1-89 dagar Defintionen långtidssjukskrivna= 90 eller fler dagar Data finns tillgänglig

Läs mer

Thomas Carnell, avdelningschef, ambulanssjukvården Torbjörn Bergvall, verksamhetsutvecklare, ambulanssjukvården. Ambulanssjukvården Region Örebro län

Thomas Carnell, avdelningschef, ambulanssjukvården Torbjörn Bergvall, verksamhetsutvecklare, ambulanssjukvården. Ambulanssjukvården Region Örebro län Thomas Carnell, avdelningschef, ambulanssjukvården Torbjörn Bergvall, verksamhetsutvecklare, ambulanssjukvården Ambulanssjukvården Region Örebro län Ambulanssjukvården har utvecklats senaste decennierna,

Läs mer

Samverkansavtal mellan länets kommuner och Landstinget om uppdrag i väntan på ambulans - IVPA

Samverkansavtal mellan länets kommuner och Landstinget om uppdrag i väntan på ambulans - IVPA BESLUTSUNDERLAG 1(2) Ledningsstaben Marie Andersson 2009-11-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden Samverkansavtal mellan länets kommuner och Landstinget om uppdrag i väntan på ambulans - IVPA Samverkansavtalet

Läs mer

Resultat oktober 2013 Hur går vi vidare?

Resultat oktober 2013 Hur går vi vidare? Resultat oktober 2013 Hur går vi vidare? Innehåll Resultat Norrbotten Bättre liv för sjuka äldre Förstärkt utskrivning från sjukhus Förstärkt samverkan i öppenvård Framgångsfaktorer Hur går vi vidare 2014?

Läs mer

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion

Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Hur står det till med våra akutmottagningar? Tillsyn av patientsäkerheten vid akutmottagningar i Uppsala/Örebro sjukvårdsregion Bakgrund tillsyn Nationell tillsyn av vårdgivarnas ledningssystem för kvalitet

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning

Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Hjärtstopp och Hjärt-Lungräddning Organisation och Målbeskrivning Region Kronoberg Godkänt av Medicinska kommittén 20170511 Patientmål Personer som vistas på enheter inom Region Kronoberg och som får ett

Läs mer

Patientnämnden. Region Östergötland

Patientnämnden. Region Östergötland Patientnämnden Patientnämnden Enligt lag om patientnämndsverksamhet m.m. (1998:1656) ska varje landsting/region och kommun ha en eller flera patientnämnder med uppgift att stödja och hjälpa patienter.

Läs mer

Landsting och regioner i samverkan

Landsting och regioner i samverkan Landsting och regioner i samverkan Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA) Stockholm 22,55% Uppsala 3,58% Ägarandel i KSA är beroende av landsting/regionens befolkningsandel. Driftkostnader för KSA

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2013 Fagersta 2014-02-28 Lennart Nyman Verksamhetschef Mitt Hjärta i Bergslagen AB Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer

Meddelandeblad. Nr 11/02. Svensk ambulanssjukvård 2001

Meddelandeblad. Nr 11/02. Svensk ambulanssjukvård 2001 Meddelandeblad Mottagare: Verksamhetschefer, ambulansöverläkare, ansvariga läkare/föreståndare inom ambulanssjukvården Nr 11/02 Juli 2002 Svensk ambulanssjukvård 2001 Bakgrund Ambulanssjukvården har under

Läs mer

B - ÅRLIG RAPPORT OM KLINISK FORSKNING

B - ÅRLIG RAPPORT OM KLINISK FORSKNING B - ÅRLIG RAPPORT OM KLINISK FORSKNING Enkätsvaren skickas in senast den 29 februari. Upplysningar om enkäten Sakinnehåll: Kerstin Sjöberg, 08-452 76 67 eller kerstin.sjoberg@skl.se. Tekniska frågor: Kenneth

Läs mer

Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014. Landstingsjämförande rapport

Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014. Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014 Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Akutmottagningar Undersökningen i korthet Under hösten 2014 genomfördes en mätning

Läs mer

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagets resultat i kronor senaste tre månader jämfört med förra året 100% 90% 80% 70% 60% Om du ser till de senaste tre månaderna, har ditt företags resultat i kronor

Läs mer

Plan för Ambulanssjukvården I Östergötland

Plan för Ambulanssjukvården I Östergötland DNR NSC 2014-52 Plan för Ambulanssjukvården I Östergötland Enheten för Prehospital vård 2014-02-01 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsmål... 3 1.1 Samordnad vårdkedja... 3 1.2 Övergripande mål... 3 Patientfokuserad

Läs mer

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se

Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell. Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se Vårdplanering och informationsöverföring i en samlad modell Solveig Sundh och Annika Friberg www.visamregionorebro.se En del i regeringens äldresatsning 2010-2014 Bättre liv för sjuka äldre Syfte med försöksverksamheten

Läs mer

Mediastatistik , (28)

Mediastatistik , (28) Mediastatistik 2009 1, (28) Mediastatistik 2009. Landstinget Sörmland Johnny Niskanen (Enhetschef) Landstinget Sörmland FM-enheten/Fastighet Mediastatistik 2009 Värme, El, Vatten och Gas Mediastatistik

Läs mer

Grönt ljus för ÖJ? Vårdanalysutvärdering av Öppna jämförelser inom hälso- och sjukvården. 14 mars 2014

Grönt ljus för ÖJ? Vårdanalysutvärdering av Öppna jämförelser inom hälso- och sjukvården. 14 mars 2014 Grönt ljus för ÖJ? Vårdanalysutvärdering av Öppna jämförelser inom hälso- och sjukvården 14 mars 2014 Öppna jämförelser tas fram av Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting tillsammans Finns

Läs mer

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik Appendix 1 till rapporten Statistik över skador bland barn i Sverige avsiktliga och oavsiktliga. Socialstyrelsen, Epidemiologiskt Centrum, februari 2007 Barn, 0-17 år, som vårdats inskrivna på sjukhus

Läs mer

1177.se / e-tjänster. Landstingsstyrelsen

1177.se / e-tjänster. Landstingsstyrelsen 1177.se / e-tjänster Landstingsstyrelsen 2017-06-13 1177.se Nationellt ~ 89 miljoner besök under 2016 - ökning med +14% Drygt 8,3 miljoner besök maj 2017 Kalmar län Drygt 1 243 000 besök under 2016 - ökning

Läs mer

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum:

Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård. Riktlinje Datum: Riktlinje för HLR - Hjärt-lungräddning inom kommunal hälso- och sjukvård Riktlinje Datum: 2017-06-28 Rubrik specificerande dokument Omfattar område/verksamhet/enhet Nästa revidering Gäller från datum Riktlinje

Läs mer

Uppföljning av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar

Uppföljning av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar Uppföljning av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar Socialstyrelsens Utvärdering Vård vid rörelseorganens sjukdomar - Nya indikatorer Artros A1 Artrosskola före höftprotesoperation*

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

Statistik om psykiatrisk tvångsvårdenligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), år 2013

Statistik om psykiatrisk tvångsvårdenligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), år 2013 Statistik om psykiatrisk tvångsvårdenligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), år 2013 Avdelningen för statistik och jämförelser Sanna Tiikkaja Herman Holm Diarienr. 44123/2014 Psykiatrisk tvångsvård

Läs mer

Psykisk hälsa hos äldre. Och ohälsa

Psykisk hälsa hos äldre. Och ohälsa Psykisk hälsa hos äldre Och ohälsa Vilka är det vi möter? Äldre Psykisk ohälsa Två ingångar i området Äldre personer som utvecklar psykisk ohälsa En person med psykisk ohälsa som blir äldre Lite siffror

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer