27 ordinarie ledamöter jämte 6 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "27 ordinarie ledamöter jämte 6 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista."

Transkript

1 Kommunfullmäktige Plats och tid Nora Stadshotell, kl Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 6 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Tord Turesson (S), valnämndens ordförande, 148 Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Utses att justera David Stansvik (S) och Jan-Erik Bratt (M) Justeringens plats och tid Tingshuset, kl Under- skrifter Sekreterare... Paragrafer Eva R Stensson Ordförande... Per Andreasson (S) Justerande... David Stansvik Jan-Erik Bratt ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Kommunfullmäktige Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Underskrift...:. Per Andreasson, ordförande

2 Kommunfullmäktige Kf 145 dnr 331/2009 Motion 11/2009 om att göra om Prästgatan till gångfartsgata. Mats Björck (M) överlämnar rubricerad motion. Motionären föreslår: att Prästgatan, delen Kungsgatan-Skolgatan, görs om till gångfartsgata. Kommunfullmäktige beslutar att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning.

3 Kommunfullmäktige Kf 146 dnr 325/2009 Medborgarförslag 12/2009 om plogade banor på Norasjön för att åka långfärdsskriskor. Ulla Thorsell överlämnar rubricerat medborgarförslag. Förslagsställaren föreslår: att Nora kommun ska ploga banor för långfärdsskriskor på Norasjön i vinter, förslagsvis från badet och runt ön samt eventuellt ordna grillplatser vid badet. Kommunfullmäktige beslutar att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning.

4 Kommunfullmäktige Kf 147 dnr 335/2009 Medborgarförslag 13/2009 om att plantera granplantor utmed Återvinningscentralens södra och västra sidor. Ronald Ahlgren överlämnade rubricerat medborgarförslag. Förslagsställaren föreslår: att man planterar granplantor på Återvinningscentralens södra och västra sidor för att dölja det skräpiga området. Kommunfullmäktige beslutar att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning.

5 Kommunfullmäktige Kf 148 Information från valnämnden Valnämndens ordförande informerar om hur förtidsröstningen kommer att gå till vid valet i september Från och med den 1 september 2010 går det att förtidsrösta. Ordföranden önskar få in förslag till lämpliga lokaler för förtidsröstandet. Vid valet 2010 kommer det att finnas ca förstagångsväljare. Valnämndens ordförande uppmanar alla ledamöter och ersättare att arbeta för att så många som möjligt av kommunens invånare ska rösta. Kommunfullmäktiges ordförande tackar för informationen.

6 Kommunfullmäktige Kf 149 Ks 195 dnr 168/2009 Fastställelse av budget för år 2010 samt ekonomisk plan för åren Kommunfullmäktige beslutade , 72, om direktiv för arbetet med budget för åren Driftbudget Ekonomiavdelningen har upprättat föreslag till driftbudget (tkr) för åren enligt nedan Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Kultur- och fritidsnämnden Barn- och utbildningsnämnden Socialnämnden Finansiering Summa nettokostnader: Ovanstående förslag till driftbudget innebär att årets resultat för år 2010 beräknas uppgå till tkr. För år 2011 beräknas resultatet till tkr och för år 2012 till tkr. Med denna resultatnivå uppnås definitionen God ekonomisk hushållning. Ordföranden yrkar på att kultur- och fritidsnämnden år 2010 tillförs kronor för bokinköp. Gabrielle Peteri (FP) presenterar den borgerliga alliansens förslag vilket inne-bär att socialnämnden tillförs 1,6 mkr. Detta medför att resultatet försämras med motsvarande belopp. Ordföranden ställer proposition på förslag till driftbudget med sitt eget yrkande och finner att kommunstyrelsen bifaller ordförandens förslag. Därefter ställer ordföranden proposition på Gabrielle Peteris förslag till driftbudget och finner att detsamma avslås. Votering är begärd och ska verkställas. Ordföranden ställer följande voteringsproposition vilken godkänns. Den som bifaller ordförandens förslag röstar ja och den som bifaller Gabrielle Peteris förslag röstar nej.

7 Kommunfullmäktige Efter avslutad votering meddelar ordföranden att det avgivits 8 ja-röster och 7 nej-röster. Kommunstyrelsen bifaller därmed ordförandens förslag. Investeringsbudget Investeringsbudgeten för åren uppgår till tkr för år 2010, tkr för år 2011 och för år Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa upprättat förslag till driftbudget för åren att fastställa upprättat förslag till nettoinvesteringsbudget för åren att fastställa driftbudget på nämndnivå att godkänna styrelser och nämnders förslag till upprättade mål att godkänna upprättat förslag till allmänna regler samt att inte indexreglera tomtpriserna för år Ewa Turesson, Henk Burgering (båda M), Helena Vilhelmsson, Eva Stenqvist (båda C), Gabrielle Peteri, Ulf Wilder (båda FP) och John Sundell (KD) reserverar sig till förmån för Gabrielle Peteris yrkande gällande driftbudget. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Svenerik Nykvist (S) bifall till kommunstyrelsens förslag. Gabrielle Peteri (FP) och John Sundell (KD) yrkar bifall till den borgaliga alliansens förslag till driftbudget som innebär att 1,6 mkr tillförs socialnämnden. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Gabrielle Peteris och John Sundells förslag och finner att detsamma avslås. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

8 Kommunfullmäktige Kf 150 Ks 196 dnr 283/2009 Redovisning av motioner och medborgarförslag. Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska kommunstyrelsen en gång per år redovisa de motioner och medborgarförslag vilkas beredning ännu inte slutförts. Kommunsekreteraren har upprättat en redovisning av avlämnade, besvarade och icke besvarade motioner och medborgarförslag för perioden november 2008-oktober Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att med godkännande lägga redovisningen till handlingarna. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

9 Kommunfullmäktige Kf 151 Ks 197 dnr 288/2009 Förslag till reglemente och arbetsordning för valnämnden. Enligt 6 kap 32 kommunallagen ska fullmäktige utfärda reglementet för varje nämnd. Ett förslag till reglemente och arbetsordning för valnämnden har upprättats. Valnämnden har behandlat ärendet på sammanträde , 21. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att anta upprättat förslag till reglemente och arbetsordning. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta upprättat förslag till reglemente och arbetsordning för valnämnden. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

10 Kommunfullmäktige Kf 152 Ks 198 dnr 267/2009 Förslag till Naturvårdsprogram för Nora kommun. Kommunekologen vid Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning har överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Naturvårdsprogrammet syftar till att klarlägga kommunens ansvar för naturvård och att belysa de viktigaste naturvårdsfrågorna i kommunen. Programmet fastlägger lokala miljömål och åtgärder för naturvården samt principer för hur alla berörda i kommunal verksamhet ska arbeta för att bidra till att målen uppnås. Kommunstyrelsen beslutade , 148, att sända ut Naturvårdsprogrammet på remiss till de politiska partierna, förvaltningarna, föreningar, Länsstyrelsen och Skogsvårdsstyrelsen. Under remisstiden har Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning fått yttranden från Länsstyrelsen, Skogsvårdsstyrelsen, Nora Biologiska Förening, Bergslagens Kommunalteknik, bildningsförvaltningen och folkhälsostrategen. Yttrandena är i grunden positiva. Vissa förändringar och förtydliganden har gjorts utifrån remissvaren. Bergslagens Miljö- och Byggförvaltnings föreslår att kommunfullmäktige beslutar att anta Naturvårdprogrammet för Nora kommun. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet föreslår ordföranden att principerna om att undanta outbyggda vattendrag och områden med höga geologiska naturvärden från exploatering ska strykas ur programmet och att man under första kvartalet 2010 ska göra en översyn av åtgärdsförslagen i programmet och kostnadsbedöma dessa samt att man i övrigt ska anta naturvårdsprogrammet att gälla som ett principprogram för Nora kommuns arbete med naturvård. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att principerna om att undanta outbyggda vattendrag och områden med höga geologiska naturvärden från exploatering ska strykas i programmet att under första kvartalet 2010 göra en översyn av åtgärdsförslagen i programmet och kostnadsbedöma dessa samt att i övrigt anta naturvårdsprogrammet att gälla som ett principprogram för Nora kommuns arbete med naturvård. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Helena Vilhelmsson (C) och Svenerik Nykvist (S) på förändringar i andra att-satsen. Efter diskussion enas man om följande att under första kvartalet 2010 revidera naturvårdsprogrammet, inhämta remissyttranden och kostnadsbedöma

11 Kommunfullmäktige åtgärdsförslagen samt att se över grundläggande principer och ståndpunkter. Petra Käller (MP) yrkar på att första att-satsen stryks. Gabrielle Peteri (FP) yrkar bifall till förändringen av andra att-satsen. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag med reviderad att-sats och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Petra Källers yrkande och finner att detsamma avslås. Kommunfullmäktige har således beslutat att principerna om att undanta outbyggda vattendrag och områden med höga geologiska naturvärden från exploatering ska strykas i programmet att under första kvartalet 2010 revidera naturvårdsprogrammet, inhämta remissyttranden och kostnadsbedöma åtgärdsförslagen samt att se över grundläggande principer och ståndpunkter samt att i övrigt anta naturvårdsprogrammet att gälla som ett principprogram för Nora kommuns arbete med naturvård.

12 Kommunfullmäktige Kf 153 Ks 199 dnr 9/2008 Förslag till framtida organisation för måltidsverksamheten i Nora kommun. Kommunchefen har överlämnat en skrivelse om rubricerat ärende. Under vintern och våren 2008 har en utredning som omfattar måltidsverksamheten i Nora kommun, Lindesbergs kommun och vid lasarettköket i Lindesberg genomförts med stöd av extern utredare. Nora kommun har deltagit i utredningen bl a beroende på de höjda krav som ställs på måltidsproduktion enligt livsmedelslagen. Utredarens uppdrag var att beskriva förslag på alternativa långsiktiga lösningar vad gäller uppbyggnad av måltidsverksamheten samt att beskriva effekten av fortsatt drift vid samtliga nuvarande produktionskök. Kommunchefen beskriver den nuvarande måltidsverksamheten och presenterar måltidsutredningens slutsatser samt tre olika alternativ till organisation. Resultatet av utredningen har presenterats för kommunstyrelsen. Under processens gång har det framkommit att ett förslag till ny måltidsorganisation bör grunda sig på uttalade mål för måltidsverksamheten. Nora kommun har fått hjälp i arbetet med att ta fram förslag till kvalitets- och servicenivå av Karlskoga och Degerfors kommuners förvaltningschef med ansvar för dess måltidsverksamhet. Förslaget har presenterats för kommunstyrelsen , 111. Dialog har också förts med personalen inom måltidsverksamheten. Tf kostchefen har varit ansvarig för verksamheten sedan våren Han har konstaterat svårigheter att laga mat från grunden p g a små ytor och brist på utrustning i köken. Detta är särskilt påtagligt i Karlsängskolans kök och Centralköket på Tullbackagården. Centralköket har dessutom så allvarliga brister från livsmedelshygienisk synpunkt att köket måste byggas om och renoveras för att klara lagstiftningens krav. En ny kalkyl har tagits fram för de tre alternativen. Dessutom har ett nytt alternativ tagits fram. Det nya alternativet innebär att ett nytt produktionskök byggs som ska svara för tillagning av huvudkomponenter till Karlsängskolan, Järntorgsskolan och äldreomsorgen. Anledningen till de nya kalkylerna är att göra en uppskattning av investeringsbehoven i samtliga alternativ med också belysa hur det nya alternativet ter sig ekonomiskt. Det nya alternativet innebär att man säkerställer möjligheten att kunna laga mat från grunden såväl för Karlsängskolans och Järntorgsskolans behov men också för äldreomsorgen. Det möjliggör också att övriga kök i

13 Kommunfullmäktige kommunen kan vara kvar som tillagningskök. Dessutom framgår det av kalkylen att det nya alternativet innebär ca 1 mkr i lägre årskostnad än den nuvarande måltidsorganisationen. Kommunchefen föreslår därför kommunfullmäktige besluta att förändring av måltidsorganisationen ska ske enligt det nya förslaget samt att förändringen ska inriktas mot ett genomförande till höstterminen Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Gabrielle Peteri (FP) på att man under första kvartalet 2010 tar fram en tidplan för renovering av de övriga köken. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att förändra måltidsverksamheten i Nora kommun så att ett nytt produktionskök ska svara för tillagning av huvudkomponent till Karlsängskolan, Järntorgsskolan och äldreomsorgen i Nora kommun att förändringen ska inriktas mot ett genomförande till höstterminen 2010 samt att en tidplan tas fram under första kvartalet 2010 för renovering av de övriga köken. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yttrar sig Pia-Maria Johansson (C) och Enar Moberg (S) utan att framställa några egna yrkanden. Pia-Maria Johansson ställer frågor som besvaras av kommunchefen. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag..

14 Kommunfullmäktige Kf 154 Ks 200 dnr 217/2009 Förslag till kvalitets- och servicenivå på Nora kommuns måltidsverksamheten. Under 2008 och 2009 har det skett en översyn av kommunens måltidsverksamhet. Under processens gång har det framkommit att ett förslag till ny måltidsorganisation bör grunda sig på uttalade mål för måltidsverksamheten. Nora kommun har fått hjälp i arbetet med att ta fram förslag till kvalitets- och servicenivå för måltidsverksamheten av kommunerna Karlskoga och Degerfors förvaltningschef som har ansvar för deras måltidsverksamhet. Förslaget har presenterats för kommunstyrelsen , 111. Dialog har också förts med personalen inom måltidsverksamheten och därefter har dokumentet sänts ut på remiss till de politiska partierna. Centerpartiet har överlämnat synpunkter på dokumentet. Centerpartiet anser bl a att dokumentet ska byta namn till Måldokument för Nora kommuns kostverksamhet. Övrigt ändringar som föreslås är av redaktionell karaktär. Kommunchefen sammanställer det nya dokumentet som behandlas på kommunfullmäktige Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta upprättat förslag till Måldokument för Nora kommuns kostverksamhet. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Helena Vilhelmsson (C) och Petra Käller (MP) på förändringar i dokumentet under rubrikerna Mål för måltidsverksamheten, Uppföljning och Kvalitet. Kommunfullmäktige ajourneras under 30 minuter. Efter avslutad ajournering upptas förhandlingarna. Helena Vilhelmsson yrkar på förändringar i dokumentet under ovanstående redovisade rubriker. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag med Helena Vilhelmssons förändringar och finner att detsamma bifalls.

15 Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige har således beslutat att anta upprättat förslag till Måldokument för Nora kommuns kostverksamhet med förändringar under rubrikerna Mål för måltidsverksamheten, Uppföljning och Kvalitet.

16 Kommunfullmäktige Kf 155 Ks 201 dnr 292/2009 Bergslagens Miljö- och Byggnämnds förslag till höjning av myndighetstaxa. Från och med gäller nya regler för strandskydd. Kommunerna prövar ansökningar om dispenser från strandskyddet samt ansvarar för den operativa tillsynen över strandskyddet. Undantaget är för områden som skyddas enligt andra bestämmelser i sjunde kapitlet i miljöbalken. Förutom strandskyddsdispens kan det även behövas anmälan om vattenverksamhet. För att det ska kunna ske en samordning mellan vattenverksamhet och strandskydd kan kommunen begära att länsstyrelsen överlåter tillsynsansvaret inom detta område. Det behövs då ett tillägg i miljöbalkstaxan för handläggning av strandskyddstillsyn och vattenverksamhet. Livsmedelsverket har beslutat om ändringar i LIVSFS 2005:20 som innebär att kravet på godkännande i 4-5 upphör att gälla fr o m Från detta datum behöver endast de verksamheter som omfattas av EG-förordningen 853/2004, dvs animalieanläggningar, att behöva godkännande. Övriga verksamheter som idag kräver godkännande behöver endast registreras. Med anledning av dessa regeländringar har Regeringen beslutat om ändringar i 9 förordningen (2006:1166) om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel. Bestämmelsen gäller påförande av den årliga kontrollavgiften. För den kommunala livsmedelskontrollen innebär detta att fr o m när en livsmedelsföretagare anmäler en anläggning för registrering så ska kontrollmyndigheten det första verksamhetsåret ta ur dels avgift för registreringen enligt 13 avgiftsförordningen och dels, när anläggningen är registrerad, en årlig kontrollavgift. Bergslagens Miljö- och Byggnämnd har , 67, beslutat om detaljbudget för år 2010 med verksamhetsplan för åren 2011 och För att klara den ekonomiska ramen måste nämndes kostnader minska och intäkterna öka. För att öka intäkterna föreslår nämnden taxehöjning och har därför upprättat ett förslag till höjning av myndighetstaxan. Bergslagens Miljö- och Byggnämnd föreslår kommunfullmäktige besluta att godkänna upprättat förslag till höjning av myndighetstaxan. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att fastställa upprättat förslag till myndighetstaxa. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

17 Kommunfullmäktige Kf 156 Ks 202 dnr 184/2008 Svar på motion 6/2008 om att inrätta en funktion som äldreombudsman. Gabrielle Peteri, Leif Lindahl och Birgitta Borg (samtliga fp) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige , 58. Motionären föreslog: att Nora kommun inrättar en funktion som äldreombudsman i kommunen. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade , 117, att överlämna motionen till socialnämnden för beredning. Socialförvaltningens utvecklingsstrateg besvarade motionen. Inom särskilda boenden och boenden inom enheten för funktionshindrade finns för varje brukare en kontaktperson/fadder. Funktionen är även under utveckling inom hemtjänsten. Inom socialförvaltningen finns också verksamhetsansvariga enhetschefer, medicinskt ansvarig sjuksköterska, anhörigstödjare, fackiga företrädare m fl. Dessutom finns förtroendevalda representanter och olika slags råd med företrädare till vilka det finns möjlighet att vända sig med synpunkter. Inom Länsstyrelsen finns äldreombudsmän, vilkas arbete utgår från ett medborgarperspektiv. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet över kommunernas verksamheter. Utvecklingsstrategen ansåg att genom att inrätta ytterligare en funktion som bl a ska föra de äldres talan och ge information riskerar att öka avståndet mellan de förtroendevalda och medborgarna samt mellan andra verksamma inom området. Det finns redan idag tillräckligt med kontaktvägar för berörda att komma till tals med förtroendevalda och förvaltningsledning för att ha möjlighet att föra fram synpunkter. Utvecklingsstrategen föreslog därför avslag på motionen. Socialnämnden behandlade ärendet , 15. Nämnden föreslog kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Kommunfullmäktige behandlade ärendet på sammanträde , 28, och beslutade att återremittera ärendet till socialnämnden för att undersöka hur man gör i andra kommuner. Socialförvaltningens utvecklingsstrateg har genomfört en undersökning hur man gör i andra kommuner vad gäller äldreombudsman. Undersökningen har skett via internet och kommunernas hemsidor samt genom

18 Kommunfullmäktige telefonkontakter. Resultatet av undersökningen ändrar inte förvaltningens tidigare uppfattning om att avslå motionen. Socialnämnden har åter behandlat ärendet på sammanträde , 79. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Gabrielle Peteri (FP) avslag på socialnämndens förslag samt att föra ärendet till kommunens framtida projekt. Ordföranden ställer proposition på socialnämndens förslag och finner att kommunstyrelsen beslutar enligt detsamma. Därefter ställer ordföranden proposition på Gabrielle Peteris yrkande och finner att detsamma avslås. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Ewa Turesson, Henk Burgering (båda M), Helena Vilhelmsson, Eva Stenqvist (båda C), Gabrielle Peteri, Ulf Wilder (båda FP) och John Sundell (KD) reserverar sig till förmån för avslagsyrkandet. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Gabrielle Peteri och Birgitta Borg (båda FP) avslag på kommunstyrelsens förslag. Svenerik Nykvist och Bertil Nilsson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på avslagsyrkandet och finner att detsamma avslås. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag. Christer Häggkvist, Jan-Erik Bratt, Mats Björk, Ralph Arenrud, Ewa Turesson (samtliga M), Helena Vilhelmsson, Kolbjörn Kindströmer, Pia-Maria Johansson, Göran Berggren (samtliga C), John Sundell, Yvonne Johansson Öster (båda KD), Birgitta Borg, Gabrielle Peteri och Bengt Nilsson (samtliga FP) reserverar sig till förmån för avslagsyrkandet.

19 Kommunfullmäktige Kf 157 Ks 203 dnr 285/2008 Svar på motion 13/2008 om Fixar-Malte. John Sundell (KD) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige , 99. Motionären föreslog: att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att undersöka behovet av och möjligheten till att inrätta någon form av tjänst eller service till stöd för äldre kommuninnevånare enligt intentionen i motionen. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade , 173, att överlämna motionen till kommunchefen för beredning. Kommunchefen har därefter gett kommunsekreteraren i uppdrag att besvara motionen. Kommunsekreteraren har överlämnat ett förslag till svar på motionen. Tidigare fanns inom Vuxenlärandeenheten arbetsmarknadskooperativet Amkin. Kooperativets deltagare var sk pluss-jobbare som åtog sig olika uppdrag såsom att klippa gräsmattor, skotta snö och andra uppgifter i enlighet med motionen. När arbetsmarknadsåtgärden avslutades övertog IOGT-NTO gruppens bilar och verktyg och kommunen åtog sig att tillhandahålla praktikanter som på samma sätt som Amkin ska utföra arbetsuppgifterna. Det finns också möjlighet att anlita Aktivitetskällan i Gyttorp som är en ekonomisk förening vars syfte är att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att ge dem möjlighet till arbete och rehabilitering. Kommunsekreteraren anser att då de ovan nämnda organisationerna redan finns inom kommunen skulle det kunna uppfattas som konkurerande verksamhet om Nora kommun inrättar en liknande funktion. Med anledning av detta föreslår kommunsekreteraren kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Per Andreasson och Enar Moberg (båda S) bifall till kommunsekreterarens förslag. John Sundell (KD) yrkar avslag på kommunsekreterarens förslag. Ordföranden ställer proposition på bifallsyrkandet och finner att detsamma bifalls.

20 Kommunfullmäktige Därefter ställer ordföranden proposition på avslagsyrkandet och finner att detsamma avslås. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar John Sundell (KD) i första hand på att ärendet ska återremitteras till kommunstyrelsen och i andra hand att motionen ska anses besvarad. Gabrielle Peteri (FP) och Svenerik Nykvist (S) yrkar bifall till att motionen ska anses besvarad. Ordföranden ställer proposition på återremissyrkandet och finner att detsamma avslås vilket innebär att ärendet ska avgöras i dag. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma avslås. Därefter ställer ordföranden proposition på yrkandet om att motionen ska anses besvarad och finner att detsamma bifalls. Kommunfullmäktige har således beslutat att anse motionen besvarad.

21 Kommunfullmäktige Kf 158 Ks 204 dnr 60/2008 Svar på motion 1/2008 om tillgänglighet till handlingar på elektronisk väg Pia-Maria Johansson (C) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige , 2. Motionären föreslog: att kommunfullmäktige ger tjänstemännen i uppdrag att se över möjligheten för ledamöter att få tillgång till handlingar elektroniskt att se över möjligheten för ledamöter att ta del av delegationsärenden elektroniskt att även se över möjligheten för Noras medborgare att få ökad tillgänglighet till bakgrundsmaterial som legat till grund för beslut samt att utreda eventuella kostnader mot eventuella besparingar. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade , 50, att överlämna motionen till kommunchefen för beredning. Kommunchefen har därefter gett kommunsekreteraren i uppdrag att besvara motionen. Kommunsekreteraren har överlämnat ett förslag till svar på motionen. Inom Nora kommun pågår arbete med att se över ärendehanteringssystem för att få ett elektroniskt flöde på handlingar från inkommen/upprättad till expediering och arkivering efter sammanträde och justering. Med ett sådant system skulle även hantering av utskick elektroniskt kunna lösas genom att alla handlingar som inte är upprättade inom kommunen blir inscannade i systemet. Kommunen använder idag ärendehanteringssystemet Lis som är baserat på Lotus Notes. Det systemet ger möjlighet till nämnda flöde men eftersom kommunen har bytt inriktning till Microsoft-produkter och nu använder e-postsystemet Outlook måste ärendehanteringssystemet bytas ut. Det arbetet pågår. Kommunsekreteraren har tillsammans med barn- och utbildningsnämndens sekreterare varit i kontakt med kommunens IT-chef för att undersöka möjligheten att under en provperiod skicka ut handlingar elektroniskt till ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige. IT-chefen föreslår att ledamöterna och ersättarna får en personlig e-postadress som är knuten till Nora kommun och

22 Kommunfullmäktige nås via Internet och Webbmail. Inloggning sker med användarnamn och lösenord. Handlingar skickas till den personliga adressen. Kommunsekreteraren föreslår att handlingar skickas ut elektroniskt till ledamöter och ersättare enligt ovanstående och att detta sker på prov under Därefter ska utvärdering göras. Motionens övriga punkter beaktas i den översyn som pågår av ärendehanteringssystem. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att handlingar ska skickas ut elektroniskt på prov under 2010 enligt ovanstående att utvärdering därefter sker samt att motionen därmed anses besvarad. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet tackar Pia-Maria Johansson (C) för svaret. Petra Käller (MP), Birgitta Borg (FP), Enar Moberg, Bertil Nilsson (båda S) och Margaretha Eriksson (V) yttrar sig utan att framställa några egna yrkanden. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

23 Kommunfullmäktige Kf 159 Ks 205 dnr 131/2008 Svar på motion 5/2008 om klimattaxa. Margaretha Eriksson och Lars Eriksson (båda V) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige , 46. Motionärerna föreslog: att kommunen tar initiativ och tillsammans med Länstrafiken Örebro län verkar för att statliga medel anslås för ett storskaligt försök med klimattaxa i Örebro län samt att föreslå Örebro universitet att göra en kontinuerlig utvärdering av ett eventuellt försök med klimattaxa. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade , 116, att överlämna motionen till kommunchefen för beredning. Kommunchefen har därefter gett kommunsekreteraren i uppdrag att besvara motionen. Ovanstående motion har också lämnats till landstingsfullmäktige av vänsterpartiets ledamöter i den församlingen. Beredningen för tillväxt och bildning samt miljöberedningen har besvarat densamma. Vägverket och Banverket har på regeringens uppdrag tagit fram ett handlingsprogram för kollektivtrafiken Koll framåt nationellt handlingsprogram för kollektivtrafikens utveckling. Detta arbete har skett i samverkan med berörda myndigheter och övriga aktörer. Programmet, som överlämnades till regeringen i december 2007, är brett och omfattar hela kollektivtrafiken och i centrum har resenärerna funnits. Nu pågår ett arbete inom branschen att konkretisera den gemensamma målsättningen som redovisades i KOLL framåt, bl a att det ska ske en kraftfull ökning av marknadsandelen för kollektivtrafik och att resandet i kollektivtrafiken ska fördubblas. I vårt län bedrivs parallellt med detta arbete ett samarbetsprojekt mellan länstrafikbolagen i Västmanland, Sörmland och Örebro län utvecklad kollektivtrafik, Mer Koll. Målet är bl a att kollektivtrafiken utvecklas så att en ökad efterfrågan kan tillgodoses samt att resandeströmmar flyttas över från personbil till kollektivtrafik. Projektarbetet kommer att bedrivas t o m år Detta kommer att ha betydelse för såväl minskad miljöbelastning som minskat antal dödsolyckor i trafiken.

24 Kommunfullmäktige Det bör nämnas att regeringen i sitt betänkande 2007/08:TU7 har avstyrkt motionsförslag att statliga medel ska anslås för ett storskaligt försök med klimattaxa/nolltaxa bl a med hänvisning till pågående beredningsarbete med det nationella handlingsprogrammet för kollektivtrafikens långsiktiga utveckling. Dessutom har Klimatberedningen i sitt förslag till mål och handlingsplan för den svenska klimatpolitiken redovisat en rad förslag för att främja en ökad kollektivtrafik i samhället. Regionförbundets fullmäktige anser att det är svårt att motivera varför staten ska välja att ge driftbidrag till endast två försöksregioner för att finansiera klimattaxa/nolltaxa eftersom en utveckling av kollektivtrafiken behövs i hela landet. Ett försök på eget initiativ med klimattaxa skulle innebära att landstinget och kommunerna själva måste bära kostnaderna vilket inte är genomförbart i dagens trängda ekonomiska läge. Med anledning av ovanstående föreslår kommunsekreteraren kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Per Andreasson (S) bifall till kommunsekreterarens förslag. Lars Eriksson (V) yrkar avslag på kommunsekreterarens förslag. Ordföranden ställer proposition på bifallsyrkandet och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på avslagsyrkandet och finner att detsamma avslås. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå motionen. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Lars Eriksson (V) avslag på kommunstyrelsens förslag. Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på avslagsyrkandet och finner att detsamma avslås. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag. Lars Eriksson och Margaretha Eriksson (båda V) reserverar sig till förmån för avslagsyrkandet.

25 Kommunfullmäktige Kf 160 Ks 206 dnr 92/2007 Svar på medborgarförslag 1/2007 om att omgående upphäva de nya parkeringsbestämmelserna. Hans Eliasson överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige , 6. Förslagsställaren föreslog: att de nya parkeringsbestämmelserna upphävs. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade , 51, att överlämna medborgarförslaget till Bergslagens Miljö- och Byggnämnd för beredning. Kommunchefen har därefter gett kommunsekreteraren i uppdrag att besvara medborgarförslaget. Kommunstyrelsen behandlade , 57, förslag till förändrade parkeringsregler i Nora kommun. Förslaget hade tagits fram av trafikingenjören vid Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning. Kommunstyrelsen beslutade att ställa sig bakom förslaget. Bergslagens Miljö- och Byggnämnd fattade därefter beslut i ärendet. Efter införandet av de nya parkeringsreglerna kom det in synpunkter från bl a Nora Köpmannaförening och med anledning av detta inbjöds representanter för Nora Köpmannaförening samt trafikingenjören och chefen för Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning till en frågestund på kommunstyrelsens sammanträde Efter införandet av de nya parkeringsreglerna gjordes en del förändringar, bl a ändrades parkeringstiden på Torget från 24 timmar till sex timmar för att få större omsättning på bilar som parkerade där. Parkeringsbevakningen fungerade inte som det var tänkt vilket ledde till att Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning anställde en person på heltid som parkeringsvakt. Trafikingenjören genomförde en enkätundersökning om parkeringsreglerna och fick in många synpunkter vilket presenterades på kommunstyrelsens sammanträde De flesta var positiva till systemet som gjorde det enklare att hitta parkeringsplatser. Även parkeringsövervakningen ansågs fungera bra. Dock kom det in önskemål om boendeparkering för de som bor inom parkeringszonen.

26 Kommunfullmäktige För att komma i kontakt med dessa personer annonserade Nora kommun i NA Bergslagsposten vid två tillfällen. Tio familjer hörde av sig och fick en enkät att besvara. Fem svar kom in och resultatet blev att tre familjer ville parkera på gatumark utanför sin bostad, en ville ha handikapplats utanför bostaden och en kunde tänka sig att parkera vid Skojarbacken om det fanns tillgång till motorvärmare. Slutsatsen blev att parkeringsövervakningen fungerat bra men vissa förändringar skulle ändå göras såsom ovan nämnda boendeparkering, tillfälliga parkeringstillstånd för t ex hantverkare m fl, tydligare skyltning och bättre tillgång och spridning av parkeringsskivor. Därefter har Nora Köpmannaföreningen inte gjort någon ytterligare framställan om förändringar. Några övriga synpunkter har heller inte framförts från annat håll. Med anledning av ovanstående föreslås kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Per Andreasson (S) bifall till att avslå medborgarförslaget. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

27 Kommunfullmäktige Kf 161 Ks 207 dnr 302/2007 Svar på medborgarförslag 6/2007 om ändrade parkeringsregler i Nora stad. Christer Stromberg överlämnade rubricerat medborgarförslag på kommunfullmäktige , 81. Förslagsställaren föreslog: att Bergslagens Miljö- och Byggnämnd ändrar parkeringsreglerna i Nora stad samt att de nya parkeringsreglerna skall vara identiska med Nora köpmannaförenings förslag. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna medborgarförslaget till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade , 145, att överlämna medborgarförslaget till Bergslagens Miljö- och Byggnämnd för beredning. Kommunchefen har därefter gett kommunsekreteraren i uppdrag att besvara medborgarförslaget. Kommunstyrelsen behandlade , 57, förslag till förändrade parkeringsregler i Nora kommun. Förslaget hade tagits fram av trafikingenjören vid Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning. Kommunstyrelsen beslutade att ställa sig bakom förslaget. Bergslagens Miljö- och Byggnämnd fattade därefter beslut i ärendet. Efter införandet av de nya parkeringsreglerna kom det in synpunkter från bl a Nora Köpmannaförening och med anledning av detta inbjöds representanter för Nora Köpmannaförening samt trafikingenjören och chefen för Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning till en frågestund på kommunstyrelsens sammanträde Efter införandet av de nya parkeringsreglerna gjordes en del förändringar, bl a ändrades parkeringstiden på Torget från 24 timmar till sex timmar för att få större omsättning på bilar som parkerade där. Parkeringsbevakningen fungerade inte som det var tänkt vilket ledde till att Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning anställde en person på heltid som parkeringsvakt. Trafikingenjören genomförde en enkätundersökning om parkeringsreglerna och fick in många synpunkter vilket presenterade på kommunstyrelsens sammanträde De flesta var positiva till systemet som gjorde det enklare att hitta parkeringsplatser. Även parkeringsövervakningen ansågs fungera bra. Dock kom det in önskemål om boendeparkering för de som bor inom parkeringszonen.

28 Kommunfullmäktige För att komma i kontakt med dessa personer annonserade Nora kommun i NA Bergslagsposten vid två tillfällen. Tio familjer hörde av sig och fick en enkät att besvara. Fem svar kom in och resultatet blev att tre familjer ville parkera på gatumark utanför sin bostad, en ville ha handikapplats utanför bostaden och en kunde tänka sig att parkera vid Skojarbacken om det fanns tillgång till motorvärmare. Slutsatsen blev att parkeringsövervakningen fungerat bra men vissa förändringar skulle ändå göras såsom ovan nämnda boendeparkering, tillfälliga parkeringstillstånd för t ex hantverkare m fl, tydligare skyltning och bättre tillgång och spridning av parkeringsskivor. Därefter har Nora Köpmannaföreningen inte gjort någon ytterligare framställan om förändringar. Några övriga synpunkter har heller inte framförts från annat håll. Med anledning av ovanstående föreslås kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. Under kommunstyrelsens förslag yrkar Per Andreasson (S) bifall till att avslå medborgarförslaget. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att avslå medborgarförslaget. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

29 Kommunfullmäktige Kf 162 Ks 208 dnr 296/2009 Barn- och utbildningsnämndens förslag till skolplan Enligt skollagen, 2 kap 8, ska det i alla kommuner finnas en skolplan som är antagen av kommunfullmäktige. Skolplanen ska visa hur kommunens skolväsende ska gestaltas och utvecklas. Bildningsförvaltningen har upprättat ett förslag till skolplan som gäller för tiden Barn- och utbildningsnämnden har behandlat ärendet på sammanträde , 46. Nämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att anta upprättat förslag till skolplan för tiden Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Gabrielle Peteri, Ulf Wilder (båda FP) och Ewa Turesson (M) på att skolplanen ska gälla t o m Solweig Oscarsson (S) och Lars Eriksson (V) yrkar bifall till barn- och utbildningsnämndens förslag. Ordföranden ställer proposition på barn- och utbildningsnämndens förslag och finner att detsamma bifalls. Därefter ställer ordföranden proposition på Gabrielle Peteris m fl ändringsyrkande och finner att detsamma avslås. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta upprättat förslag till skolplan för tiden Ewa Turesson, Henk Burgering (båda M), Helena Vilhelmsson, Eva Stenqvist (båda C), Gabrielle Peteri, Ulf Wilder (båda FP) och John Sundell (KD) reserverar sig till förmån för ändringsyrkandet. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet yrkar Solweig Oscarsson, Svenerik Nykvist (båda S) och Lars Eriksson (V) bifall till kommunstyrelsens förslag. Gabrielle Peteri (FP), Helena Vilhelmsson (C) och Yvonne Johansson Öster (KD) yrkar på att skolplanen ska gälla t o m Ordföranden ställer proposition på kommunstyrelsens förslag och finner att detsamma bifalls.

30 Kommunfullmäktige Därefter ställer ordföranden proposition på Gabrielle Peteris m fl ändringsyrkande och finner att detsamma avslås. Kommunfullmäktige har således beslutat att anta upprättat förslag till skolplan för tiden Christer Häggkvist, Jan-Erik Bratt, Mats Björk, Ralph Arenrud, Ewa Turesson (samtliga M), Helena Vilhelmsson, Kolbjörn Kindströmer, Pia-Maria Johansson, Göran Berggren (samtliga C), John Sundell, Yvonne Johansson Öster (båda KD), Birgitta Borg, Gabrielle Peteri och Bengt Nilsson (samtliga FP) reserverar sig till förmån för ändringsyrkandet.

31 Kommunfullmäktige Kf 163 Ks 209 dnr 443/2007 Svar på motion 12/2007 om åtgärder för ökad miljömedvetenhet. Peter Zetterman och Gunn Carlsson (båda S) överlämnade rubricerad motion på kommunfullmäktige , 118. Motionärerna föreslog: att alla anställda i Nora kommun som i sin tjänst kör bil erbjuds möjlighet att tillgodogöra sig kunskaper i ecodriving att Nora kommun verkar för att anställda i Norabostäder AB, BKT, och BMB erbjuds samma utbildning om de inte redan utbildats i ecodriving samt att Nora kommun antar en miljöpolicy för byggnation där både nybyggnation och reparation av fastigheter belägna i Nora kommun i möjligaste mån ska ske med sk passiv husteknik. Kommunfullmäktige beslutade att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade , 9, att överlämna motionen till kommunchefen för beredning. Kommunchefen har därefter gett kommunsekreteraren i uppdrag att besvara motionen. Nora kommun har utarbetat en långsiktig plan för bilkörning. Tanken är att personal inom äldreomsorgen som använder bil i tjänsten ska erbjudas två utbildningar, dels i Ecodriving och dels i halkkörning/smart drive. Även personal inom bildningsförvaltningen ska erbjudas att delta. Alla som genomgått utbildningen får ett sk kommunkörkort som bevis på att de kan köra bil på ett säkert och ekonomiskt sätt. Planen var att utbildningen skulle börja under hösten 2008 och pågå under två år. På grund av det ekonomiska läget har utbildningen tyvärr skjutits på framtiden. Passivhuset har de senaste åren blivit ett boendealternativ som mer än andra minimerar negativa klimatförändringar. Syftet med konceptet passivhus är att nästan ingen energi behöver tillföras för uppvärmningen. Lokalerna värms istället upp främst genom att värme från personer, elektriska apparater och instrålad sol tillvaratas. För att klara uppvärmning med hjälp av passiva värmekällor måste allt värmeläckage minimeras från bostaden. Dock nyttjas ofta någon ytterligare värmekälla, exempelvis pelletskamin eller solenergi.

32 Kommunfullmäktige Motionärerna menar att Nora kommun ska anta en policy för byggnation. En likartad policy finns redan. Kommunfullmäktige beslutade , 75, att anta riktlinjer och policy för hållbar och miljöanpassad planering av byggande. Där finns specificerat vad som ska gälla för byggande ur ett miljöperspektiv, varför det rimligen inte finns behov att anta ytterligare en policy. Motionärerna menar även att passiv husteknik bör förordas. Det finns dock andra alternativa metoder att bygga ekologiskt. Den nu gällande policyn ger utrymme för detta och begränsar således inte byggande till enbart passiv husteknik. Norabostäder AB planerar redan för byggnation med passiv husteknik. Det är dock inte möjligt att använda denna teknik vid renoveringar. Kommunsekreteraren föreslår därmed kommunfullmäktige besluta att anse motionen besvarad. Under kommunstyrelsens behandling av ärendet yrkar Per Andreasson (S) bifall till kommunsekreterarens förslag. Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anse motionen besvarad. Under kommunfullmäktiges behandling av ärendet tackar Peter Zetterman (S) för svaret. Kommunfullmäktige beslutar enligt kommunstyrelsens förslag.

33 Kommunfullmäktige Kf 164 dnr 289/2009 Svar på interpellation om anbudsförfarandet vid ombyggnation av Järntorgsskolan. Helena Vilhelmsson (C) ställde följande frågor till kommunstyrelsens ordförande på kommunfullmäktiges sammanträde , Gick arbetet ut på delad entreprenad eller total entreprenad och varför var anbudstiden så kort (2-3 veckor). Har arbetet kommit igång enligtplanerna och beräknas det vara klart i tid dvs sommaren 2010? 2. Hur många Noraföretag hade lämnat in anbud och gick något uppdrag till något Noraföretag? Om inte har någon analys gjorts av detta? Kommunstyrelsens ordförande besvarar interpellationen enligt följande. 1. Förfrågan var en delad upphandling som sedan övergick till en generalentreprenad. Det innebär att det var många företag som kunde svara på förfrågan. Dessutom handlar vi upp i flera etapper vilket innebär ännu mer möjligheter för lokala entreprenörer att vara med. Anbudstiden på 2-3 veckor är normalt då vi gjort projektering innan, dvs allt underlag för att beräkna tillhandahåller vi. Projektet har kommit igång i tid och ska vara klart till hösten 2010 förutom köket i Getingen och vissa markarbeten. 2. Inget Noraföretag har lämnat in anbud på de områden som frågades på (el, ventilation, bygg, vvs). Däremot vet jag att Noraföretag varit i kontakt med NBA (generalentreprenad bygg) om vissa delar i byggentreprenaden. Det vi hört från företagare är att de inte lämnat anbud på jobben p g a att de har god orderingång samt att det är ett för stort arbete det är ju de som slutligen väljer. Dock finns det möjlighet att lämna anbud på Getingens ombyggnad i januari. Helena Vilhelmsson tackar för svaret.

34 Kommunfullmäktige Kf 165 dnr 290/2009 Svar på interpellation om rutiner vid upphandling. Pia-Maria Johansson (C) ställde följande frågor till kommunstyrelsens ordförande på kommunfullmäktige , Sker kreditupplysning på samtliga företag vid upphandling och då även på underleverantörer vid total entreprenad? 2. Om kreditupplysning gjorts på ett företag och det blir frågan om ett nytt uppdrag och därmed ny upphandling 6-12 månader senare görs då en förnyad kreditupplysning om samma företag lämnar in anbud på den nya upphandlingen? 3. Om ovanstående görs, finns det rutiner för detta och i sådant fall, var och i vilka dokument finns de skrivna? Kommunstyrelsens ordförande besvarar interpellationen enligt följande. 1. Kreditupplysning sker inte vid upphandling idag. Men vi begär in Skatteverkets blankett SKV4820 för att bl a kontrollera om företaget har skatteskulder. Man kan också se i vilken omfattning arbetsgivaravgifter betalats in och om F-skattesedel finns. Denna blankett begärs in avsamtliga anbudsgivare. Det är också vanligt att rating begärs in från UC för att bedöma företagets kreditvärdighet. 2. I nuläget begär vi in Skatteverkets blankett SKV4820 oavsett vilken leverantör som lämnar anbud. Det har ingen betydelse om vi haft leverantören tidigare eller inte. Vid nytt upphandlingsförfarande kommer kreditupplysning att ske på samma sätt, dvs för samtliga anbudsgivare. Pia-Maria Johansson tackar för svaret. Gunn Carlsson, Svenerik Nykvist (båda S) och Helena Vilhelmsson (C) yttrar sig.

35 Kommunfullmäktige Kf 166 dnr 317/2009 Svar på interpellation om det fortsatta arbetet omkring Järnboås skola. Helena Vilhelmsson (C), Gabrielle Peteri (FP), John Sundell (KD) och Ewa Turesson (M) ställde följande frågor till barn- och utbildningsnämndens ordförande på kommunfullmätige , Har det förts ytterligare diskussioner och vad har dessa i så fall utmynnat i? 2. Har majoriteten tagit fram en alternativ plan med kostnadskalkyler för att ge friskoleföreningen möjlighet att överta lokalerna för att kunna driva friskolan i de kommunala skollokalerna? 3. Finns det en kostnadskalkyl för om friskolan startar i annan lokal och kommunen hamnar i det läget att det finns två skolor i Järnboås? Barn- och utbildningsnämndens ordförande besvarar interpellationen enligt följande. 1. Ja diskussioner har förts med Järnboås friskoleförenings ordförande, dvs representanter från majoriteten i BUN och friskoleföreningens ordförande har träffats, för att höra hur man planerar i det fortsatta arbetet med uppstart av en fristående grundskola i Järnboås. Vi har träffats för att ha en dialog och lyssna av varandra. Det är även planerat för en ny kontakt i början av nästa år. 2. Nej vi i majoriteten satsar på att ha en kommunal skola i kommunens lokaler. 3. Nej! Om det visar sig att det kommer att finnas två skolor i Järnboås hösten 2010 kommer vi att hantera situationen utefter hur det ser ut då. Antal barn, föräldrars vilja att ha en kommunal skola osv. Våran ambition från majoritetens sida för att ha en kommunal skola bygger på att Nora kommun under flera år arbetar för en attraktiv skola med bl a kulturpedagoger som ska stimulera lärandet. Vi har infört Olweusmetoden, trygghet och arbetsro i skolan, olika typer av bryggor för att få en sammanhängande syn på lärandet. Resursen som arbetar utifrån barnens behov i fokus. Vi har individuella utvecklingsplaner och tydliga dokument med kravnivåer i alla skolämnen för alla skolår. Nora kommun har av lärarförbundet utsetts till länets bästa skola 2009.

36 Kommunfullmäktige Gabrielle Peteri (FP) tackar för svaret. Helena Vilhelmsson, Pia-Maria Johansson (båda C), John Sundell, Yvonne Johansson Öster (båda KD), Margaretha Eriksson (V) och Peter Zetterman (S) yttrar sig.

37 Kommunfullmäktige Kf 167 Vb 35 dnr 60/2009 Val av revisor till Nerikes Brandkår Valberedningen föreslår kommunfullmäktige besluta att som revisor till Nerikes Brandkår välja Björn Hagberg (opol), Dalkarlsberg 720, Gyttorp. Kommunfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2009-11-18 229 Plats och tid Hjernet, 2009-11-18 kl 08.30-12.00 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 195, 211 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2013-05-15 61 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-05-15 kl 18.00-20.20 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Forsberg, vice ordförande, Norabostäder AB, Nora

Läs mer

Jan Rylander (NP) och Enar Moberg (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Jan Rylander (NP) och Enar Moberg (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-05-04 43 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-05-04 kl 18.00-19.55 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Rickard Simonsson, tf direktör Örebro läns landsting,

Läs mer

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-06-29 104 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-29 kl 18.00-19.30 Beslutande 26 ordinarie ledamöter jämte 8 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-11-24 205 Plats och tid Nora Stadshotell 2010-11-24 kl 18.00-19.00 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Lars Eriksson (V) och Mats Björk (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Lars Eriksson (V) och Mats Björk (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2010-02-17 1 Plats och tid Stora Hotellet, 2010-02-17 kl 17.00-20:00 Beslutande Enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Andreas Ericsson, IT-chef, 8 Jan Norlund, kommunchef Eva

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2013-04-17 57 Plats och tid Hjernet, 2013-04-17 kl 8.30-11.45 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 52, 60 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

25 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

25 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-04-28 68 Plats och tid Nora Stadshotell, 2010-04-28 kl 17.00-19.20 Beslutande 25 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-11-25 156 Plats och tid Nora Stadshotell, 2009-11-25 kl 19.00-20.45 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2010-11-24 230 Plats och tid Hjernet, 2010-11-24 kl 08.30-12.00 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Rolf Nielsen, kultur- och fritidschef, 173, 175 Lars-Göran Gawelin,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 20 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 27 april 2010, kl 08.30-09.30. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Svenerik Nykvist (S) Kjell Söderlund (S) Sami Hoikkala (S) tj ers för Pia Ahlström (S)

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2010-06-14 126 Plats och tid Räddningscentralen, 2010-06-14 kl 08.00-09.50 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Sammanträdesdatum Tingshuset kl

Sammanträdesdatum Tingshuset kl Sammanträdesdatum 2015-04-08 31 Plats och tid Beslutande Tingshuset 2015-04-08 kl 8.30-10.30 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Anders Bro, Stiftelsen Cesam Mona Hedfeldt, Region Örebro län

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11

Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11 Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 24 mars 2009, kl 08.30-09.30. Beslutande Svenerik Nykvist (s), ordförande Solveig Oskarsson (s) Kjell Söderlund (s) Sami Hoikkala

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-11-27 259 Plats och tid Hjernet, 2012-11-27 kl 13.00-15.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jeanette Berggren, VD Norabostäder AB och Nora Utveckling AB, 221

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

Kommunfullmäktige 2013-03-13 1

Kommunfullmäktige 2013-03-13 1 Kommunfullmäktige 2013-03-13 1 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-03-13 kl 18.00-20.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan Forsmark, Omställning Sverige Hela Sverige ska leva

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2012-04-16 13 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2012-04-16, kl 13.15-17.30 Beslutande Birgitta Borg (FP), ordförande Titti Hansson (C) ers Kenneth Eriksson (C) Gunilla

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2011-03-30 17 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-03-30 kl 18.00-20.45 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 7 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Gunn Carlsson (s) och Jan-Erik Bratt (m) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Gunn Carlsson (s) och Jan-Erik Bratt (m) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2009-04-29 27 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-04-29 kl 19.00-21.20 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Christina Westerlund, Intresseföreningen Bergslaget,

Läs mer

Susanne Kurtson, kultur- och fritidschef Jan Noriund, kommunchef

Susanne Kurtson, kultur- och fritidschef Jan Noriund, kommunchef SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 84 Plats och tid Beslutande Hjernet, kl 0.002.00 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Susanne Kurtson, kultur och fritidschef Jan Noriund, kommunchef Utses

Läs mer

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10.

Chatarina Gustafsson (m), ersättare Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl 10. 1 (5) Plats och tid: Kommunkontoret, kl 8.30-9.15 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Ulla-Maj Andersson (s), ordförande Bengt Åberg (s) Thomas Johansson (s), tj ers. Assar Nilsson (s) Mona

Läs mer

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-21 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 15.00-16.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2004-12-02 1 Plats och tid Norra Station, sal 1, kl 15.00-15.35, information -16.30 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bengt Andersson (s) ordf Lars Olsson

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden 2009-10-05 55 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2009-10-05, kl 13.15-16.30 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande Irene Gustavsson (S) Weikko Niskanen (S) Lars Eriksson

Läs mer

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2009-05-06 75 Plats och tid Hjernet, 2009-05-06 kl 09.00-11.30 Beslutande 12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Kerstin Folkesson,

Läs mer

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige () Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Marie Johansson, sekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2014-09-01 1() Plats och tid Sockenstugan, Lövnäs, Hammarö, kl 18:30-19:15 Beslutande Björn Hörgren (M), ordförande Per Helsing (KD) Siw Gidlöf (S) Bengt-Gustav Persson (S) Leif Sandberg

Läs mer

Kommunstyrelsen (8)

Kommunstyrelsen (8) Kommunstyrelsen 2012-06-25 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 juni 2012 kl 15.00-16.15 med ajournering kl 15.50-16.00 Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson

Läs mer

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2009-02-04 1 Plats och tid Hjernet, 2009-02-04 kl 09.00-11.30 Beslutande 12 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 13 augusti Innehållsförteckning Sammanträdesdatum Innehållsförteckning Sida * Medborgarförslag angående nedläggning av Västbygdens skola och finansiering av skolans driftkostnader, 108...2-3 * Medborgarförslag angående nedläggning av

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2009-06-10 121 Plats och tid Hjernet, 2009-06-10 kl 08.30-10.20 Beslutande Enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Håkan Ceder, turistchef, 108 Linnéa Hedkvist, folkhälsostrateg,

Läs mer

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund

Kommunfullmäktige 2006-01-26. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista. Se bifogad deltagarlista.... Virve Svedlund SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Vallaskolans aula, kl 19.00-20.55 Beslutande Se bifogad deltagarlista. Närvarande ersättare Se bifogad deltagarlista. Övriga deltagande Se bifogad deltagarlista.

Läs mer

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag Kommunstyrelsen 2009-02-24 1 (6) Plats och tid Folkets Hus, Hällefors, kl. 12.30 12.45 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Syd. Madelaine Jakobsson (C)

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Syd. Madelaine Jakobsson (C) 1(12) Plats och tid måndagen den 8 april 2019 kl. 11:00 12:20 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Grethel Broman (S) Justeringens plats och tid

Läs mer

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Bengt Nilsson (FP) och David Stansvik (S) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunfullmäktige 2011-06-15 81 Plats och tid Nora Stadshotell, 2011-06-15 kl 18.00-20.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Ulf Gejhammar, Gejhammar Management AB, 87 Jan Norlund,

Läs mer

Riktlinje för beredning av motioner och medborgarförslag

Riktlinje för beredning av motioner och medborgarförslag Datum 2018-01-02 Ärendenr 2017-348.000 Riktlinje för beredning av motioner och medborgarförslag Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-26, 8 Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel:

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

Ordförande... Tord Westin, 1-2 Benny Jansson 3-10. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Ordförande... Tord Westin, 1-2 Benny Jansson 3-10. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 2003-02-12 1 Plats och tid Stadshotellet, Nora 2003-02-12 kl 09.00-11.00 Beslutande Övriga deltagande Benny Jansson (s) ordförande Lars-Göran Zetterlund (c) Svante Fägerås (s) Ingegerd Lööv (s) Karl-Arne

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 30 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 15 juni 2010, kl 10.30-11.15. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kjell Söderlund (S) Eleonore Karlsson (S) tj ers för Pia Ahlström (S) Eva Overgaard (S)

Läs mer

Kristina Nordström, enhetschef Inger Adolfsson, förvaltningschef Inger Multanen, utvecklingsstrateg Monica Fyrhammar, nämndsekreterare

Kristina Nordström, enhetschef Inger Adolfsson, förvaltningschef Inger Multanen, utvecklingsstrateg Monica Fyrhammar, nämndsekreterare Socialnämnden 2009-06-09 47 Plats och tid Hjernet, 2009-06-09 kl: 13.30 13.55 Beslutande Monica Anderssson (s), ordförande Mosad Saker (s) Elis Karlsson (s), tj ers för Maritha Söderlund (s) Kent Nilsson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2009-02-10 1 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 10 februari 2009, kl 08.30-09.30. Beslutande Svenerik Nykvist (s), ordförande Solveig Oskarsson (s) Stefan Bergkvist (s) tj

Läs mer

Kommunala handikapprådet

Kommunala handikapprådet Kommunala handikapprådet 2013-05-21 11 Plats och tid DHR:s lokal, Rådmansgatan 9, 2013-05-21 kl. 15.00-17.00 Beslutande Tom Rymoen (M), ordförande Britt Spiik, DHR Birgitta Wahlund, SRF Bertil Nilsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Plats och tid Stadshuset, Storrummet, onsdagen den 11 september 1996 klockan 17.00-17.40 Beslutande Annica Eriksson, ordf Björn Eriksson, tjg ers Marianne Arvidsson Sofia Jonsson, tjg ers Sven-Ove Cederstrand

Läs mer

Marcus Blomqvist, t.f. teknisk chef. Lars-Erik Granholm (KOSA) Kommunkontoret Djurås. Tuula Lindroth

Marcus Blomqvist, t.f. teknisk chef. Lars-Erik Granholm (KOSA) Kommunkontoret Djurås. Tuula Lindroth Tekniska nämnden 2016-12-15 1 (6) Plats och tid Tekniska kontoret Djurås, kl. 09.00-10.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Lars-Erik Granholm (KOSA), ordf. Sven-Inge Persson (S) Gunnar Östberg

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2009-03-24 19 Plats och tid Hjernet, 2009-03-24 13.30-14.00 Beslutande Övriga deltagande Monica Andersson (s), ordförande Mosad Saker (s) Elis Karlsson (s) tjf ers Maritha Söderlund (s) Kent

Läs mer

Glunten, Kommunhuset Strängnäs kl. 18:05-19:00

Glunten, Kommunhuset Strängnäs kl. 18:05-19:00 1/14 Plats och tid Glunten, Kommunhuset Strängnäs kl. 18:05-19:00 Paragrafer 48-56 Beslutande Se deltagarlista på sida 3 Närvarande ersättare Se deltagarlista på sida 3 Övriga deltagande Se deltagarlista

Läs mer

Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20

Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20 Kommunfullmäktige 2011-11-30 203 Plats och tid Beslutande Nora Stadshotell, 2011-11-30 kl 18.00-19.20 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Mona Forsberg, socialchef, 168 Jan Norlund, kommunchef

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-06-17 80 Plats och tid Stadshotellet, 2009-06-17 kl 19.00-20.00 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare samt 1 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset

Kommunstyrelsens kansli, Tingshuset Kommunstyrelsen 2011-10-05 185 Plats och tid Hjernet, 2011-10-05 kl 08.30-11.15 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Thomas Jansson, controller, 154 Håkan Kangert, Gyttorps Ridklubb,

Läs mer

Socialnämnden (12)

Socialnämnden (12) Socialnämnden 2017-05-11 1 (12) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 13:15-15:45 Ajournering kl.14:30-15:00 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson Jomark Polintan

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Samlingssalen, Kyrkbacksskolan, Kopparberg Tid 18.30-20.05 Beslutande Enligt bilaga. Övriga deltagande Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, tillförordnad

Läs mer

Socialnämnden (11)

Socialnämnden (11) 2015-12-22 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-22 kl. 9:00-10:10 Ajournering kl. 9:05-9:20, 9:45-9:50 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammantradesdalum

SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammantradesdalum NORAKOMMUN Sammantradesdalum 2015-09-17 186 Plats och tid Beslutande Hjernet, 2015-09-17 kl 15.00-17.20 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Jan NorIund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 54 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 12 oktober 2010, kl 08.30-08.50. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Kjell Söderlund (S) Eva Overgaard (S) Eleonore Karlsson (S) Johanna Bergström (S) tj

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag 47 Plats och tid Bibliotekets sammanträdesrum, 2010-11-01, kl 13.15-16.15 Beslutande Enar Moberg (S), ordförande, jäv 45 Irene Gustavsson (S) ordf 45 Weikko Niskanen (S) Lars Eriksson (V) Christer Häggqvist

Läs mer

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej KOMMUNFULLMÄKTIGE Nya hyrestaxor för kommunens idrottsanläggningar 2 Åtgärder för att få budget i balans 200 3 Kommunbidrag 2002, kommunfullmäktige och revisionen 4 Exploateringsavtal, Västra Degrabo 5

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum 2017-04-05 32 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2017-04-05 kl 8.30-11.45 enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Sara Norberg, PA-specialist 31 Peter Warman, ekonomichef, 29-30,

Läs mer

Socialnämnden 2009-08-25 55

Socialnämnden 2009-08-25 55 Socialnämnden 2009-08-25 55 Plats och tid Hjernet, 2009-08-25 kl 13.30 14.30 Beslutande Monica Anderssson (S), ordförande Mosad Saker (S) Elis Karlsson (S), ersättare för Maritha Söderlund (S) Elisabeth

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2009-08-27 1 [7] Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunkontoret kl 18.30 20.30 Beslutande Förteckning enligt bilaga Övriga närvarande Bo Svensson,

Läs mer

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist.

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist. 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 19-19.35 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Gunnar Wiglöv (s), ordförande Anders Lundberg (c), 1:e vice ordförande Bo Westermark (v), 2:e vice ordförande

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-14.50, 15.05-15.55 1 (16) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice

Läs mer

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-01 Sida 1 (16)

BURLÖVS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-01 Sida 1 (16) Socialnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-01 Sida 1 (16) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Utses att justera Skärfläckan/Betan, Medborgarhuset, Arlöv kl. 18:00-21:15 Inger Borgenberg (S),

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämnden 2010-03-30 21 Plats och tid Hjernet, 2010-03-30 kl 13.00-14.00 Beslutande Monica Anderssson (S), ordförande Elis Karlsson (S), ersättare för Mosad Saker (S) 19-22 Mosad Saker (S), 23-24 Maritha

Läs mer

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl

Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl , Ajournering kl 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 15-16.10, Ajournering kl 15.40-15.55 Beslutande: Övriga närvarande: Justerare: Christer Bäckman (fp), ordförande Ingemar Sandström (c) Kerstin Sjöström (c) Kent

Läs mer

...~. Å. /~-~~ ~ C mp Andersson La,sson (V) SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammanträdesdatum. NaRA KOMMUN. Barn- och ungdomsutskottet

...~. Å. /~-~~ ~ C mp Andersson La,sson (V) SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammanträdesdatum. NaRA KOMMUN. Barn- och ungdomsutskottet NaRA KOMMUN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 1 Plats och tid Tingshuset, 2015-02-03 kl. 08.30-11.30 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Håkan Gibson, ekonom, 1 Helena Vilhelmsson, oppositionsråd,

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 23 juni 2014 klockan 19.00 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Gunilla Andersson (KD), Ludwig Axelsson (KD), Hugo

Läs mer

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 27 oktober 2009. Innehållsförteckning

KROKOMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 27 oktober 2009. Innehållsförteckning Sammanträdesdatum Innehållsförteckning Sida *, 131... 2 Sammanträdesdatum Sida 1 Plats och tid: Almdalen, Apotekshuset, Krokom Tisdagen den 27 oktober 2009, kl 08.00 08.50 Beslutande: Övriga deltagande:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2009-11-16 1(10) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: kl. 13.00 13.30, Smedjan, Nämndhuset Robert Mörk (S), ordförande Birgitta Höijer (C) Annika Engelbrektsson (S) Roland Halvarsson (V) Tjänstgörande

Läs mer

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00

Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 1(18) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kl 08.30 14.00 Beslutande: Tage Björk (s), ordförande Gerd Lindgren (s) Lena Norgren, (fp), tj g ersättare för Ingalill Jonsson, (m) Övriga deltagande:

Läs mer

Kommunfullmäktige 2013-06-12 82

Kommunfullmäktige 2013-06-12 82 Kommunfullmäktige 2013-06-12 82 Plats och tid Nora Stadshotell, 2013-06-12 kl 18.00-19.40 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Björn Hagberg, ordföranden i revisionen, 77 Jan Norlund,

Läs mer

Kommunchef Håkan Bergsten Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Zunko (S) Emma Dahlin Aktivitetshuset skjortan den 27 september 2018

Kommunchef Håkan Bergsten Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Zunko (S) Emma Dahlin Aktivitetshuset skjortan den 27 september 2018 Plats och tid Aktivitetshuset skjortan Kl 16:30-17:50 Beslutande Anders Berglöv (S), ordförande Emma Dahlin (M), 1:e vice ordförande Karina Bundgaard Krogh (C), 2:e vice ordförande Terese Larsson (S) Torbjörn

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

Se bilagd förteckning

Se bilagd förteckning Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Kommunstyrelsen 2007-07-19 1 Plats och tid torsdag 19 juli 2007 kl. 19.00-20.35 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2 (11) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Hässleholms kommun, Kommunfullmäktige Sammanträdesdag Datum då anslaget 2010-10-08 sätts

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(14) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30 17.35 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg S Christopher Thorsson

Läs mer

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag

REGLER. Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag REGLER Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag 1 Styrdokument Handlingstyp: Regler för handläggning av motioner och medborgarförslag Diarienummer: KS/2014:158 Beslutas av: kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05

Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Kommunstyrelsen 1 (7) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 14 juni 2012 kl. 8.00 9.15 ajournering kl. 8.15-9.05 Harald Hjalmarsson (M), ordf. Christin Rampeltin Molin (M) Katarina

Läs mer

Socialnämnden

Socialnämnden Socialnämnden 2011-12-13 96 Plats och tid Hjernet, 2011-12-13 kl. 13.00 13.20 Beslutande Helena Vilhelmsson (C), ordförande Johan Lundkvist (NP) Therese Hoikkala (V), tj ersättare för vakant (M) Nils Holmberg

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2014-12-15 116 Plats och tid Hjernet, 2014-12-15 kl. 8.30-10.45 Beslutande Per Andreasson (S) ordförande Gary Dybeck (M) tj ers för Katrin Winarve (M) Eleonore Karlsson (S)

Läs mer

Sammanträdesdatum Nora Stadshotell, kl Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

Sammanträdesdatum Nora Stadshotell, kl Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare NORA KOMMUN SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 2016-10-12 90 Plats och tid Beslutande Nora Stadshotell, 2016-10-12 kl 14.20-15.10 enligt bifogad närvarolista. Ovriga deltagande Jan Noriund, kommunchef Eva R Stensson,

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 17 maj 1999 kl 19 00 19 55 Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1999-05-17 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(19) Sammanträdesdatum 1(19) Plats och tid: Mötesrum Hövdingasalen, kl 08:30-09:20 Beslutande och tjänstgörande ersättare: Närvarande ersättare och övriga deltagande: Mikael Berglund (S), ordf Dan Björk (M) Isabell Korn (M)

Läs mer

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s)

Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Eva Engström Sekreterare. Hans-Åke Bergman (c) Sven-Erik Sjölund (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Harmånger. Måndag 7 maj 2007 kl. 19:00. Se närvarolista. Övriga deltagande Eva Engström Sekreterare

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Maria Andersson (s) tjänstgör för Lennart Månsson

Läs mer

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, ekonomichef 24-25 LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Tingshuset, Kopparberg Tid: 19.00 20.25 Beslutande Enligt bilagda förteckning Övriga deltagande Torbjörn Brännlund, kommunchef Anders Andersson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(15) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 13.30-17.00. Paus klockan 14.50-14.55. Beslutande M Tomas Johansson C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Kommunstyrelsen 2011-12-19 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe, kl. 10:00 10:35 Ordförande: Elvy Söderström (S) Ledamöter: Glenn Nordlund (S),

Läs mer

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Sunnanåsrummet, Kommunhuset Ljusdal, måndagen den 29 april 2019 kl 08:00 Beslutande Ledamöter Kristina Bolin (S), ordförande Lena Svahn (MP), 1:e vice ordförande Kristoffer Kavallin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Lomma kommunhus, Önnerup Tid 2018-05-30, kl. 08:00-10:48 Sammanträdesdatum s. 1 (7) Beslutande Övriga deltagare Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Christian Idström (M) Remco Andersson (L) Lisa

Läs mer

Sammanträdesdatum Tingshuset, kl

Sammanträdesdatum Tingshuset, kl SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 2017-03-08 22 Plats och tid Beslutande Tingshuset, 2017-03-08 kl 8.30-11.00 enligt bifogad närvarolista Övriga deltagande Peter Warman, ekonomichef, 22-23 Thomas Johansson, controller,

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2012-04-18 52 Plats och tid Hjernet, 2012-04-18 kl 8.30-11.15 Beslutande enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande Lars-Göran Gawelin, ekonomichef, 47 Thomas Johansson, controller,

Läs mer