Protokoll från Ålands Skärgårdsnämnds möte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll från Ålands Skärgårdsnämnds möte 1-2012"

Transkript

1 Protokoll från Ålands Skärgårdsnämnds möte Tidpunkt: Måndagen den , kl Plats: Ålands lagting, mötesrum Nyhamn i entréplanet Närvarande: Minister Fredrik Karlström, ordförande Philip Hällund, ordinarie, Kökar Anders Englund, ordinarie, Vårdö Jonny Karlström, ersättare, Brändö Dan Backman, sekreterare Inbjudna: Lantrådet Camilla Gunell (och på plats) Ester Miiros, samarbetschef för det Nordiska Skärgårdssamarbetet Jim Eriksson, kommundirektör, Kumlinge John Wrede, kommundirektör, Brändö Kurt Forsman, kommundirektör, Kökar Dagordning: 153 Mötets öppnande Ordförande Fredrik Karlström öppnade mötet och hälsade alla välkomna. Lantrådet Camilla Gunell deltog inledningsvis på mötet för att informera om sin och regeringens syn på skärgården och de utmaningar som nu hela Åland inklusive skärgården ställs inför i samband med den så kallade omställningsbudgeten. Gunell konstaterade att utflyttningen från skärgården fortsätter och utvecklingen går åt fel håll. Detta, tillsammans med kraftigt höjda bunkerprier gör det omöjligt att tala om tätare turer eller ens lika täta turer som i dagsläget. Gunell föreslår ett nytt koncept med samverkan och ett ökat utvecklingsarbete för att få fler inflyttare till skärgården. Vi måste bli bättre på att snabbare gå från ord till handling. Annars hinner skärgården helt tömmas på boende innan det planerade kortruttsförslaget har hunnit genomföras. Lantrådet lyfte fram följande punkter att diskutera/behandla på mötet och kommande möten inom Skärgårdsnämnden: 1. Utlokalisering av arbetsplatser, ex Skärgårdstrafikens bokning 2. Akutsjukvården 3. Tandvården 4. Tillväxt Åland. Resurser riktas mot skärgården? 5. Praktikplatser i skärgården 6. Etablering för distansarbete, såväl privat som offentligt 7. Musik och möten via nätet, ev. strukturfondspengar Nämnden ställde sig kritisk till den nyligen avslutade upphandlingen av transporterna i skärgården och diskuterade detta med Lantrådet. Företaget Miro var det företag som gav den mest heltäckande och billigaste offerten enligt gällande upphandlingsregler och EUs regelverk. Detta betyder Protokoll sida 1

2 att uppskattningsvis 3-4 arbetsplatser i skärgården kan komma att försvinna. Detta är mycket olyckligt och enligt uppgift fanns planer att en barnfamilj skulle flytta till Kökar eftersom mannen i familjen skulle jobba med transporter. Detta blir nu förmodligen inte av. Mer om denna punkt följer längre fram i protokollet. Kommunreformen diskuterades och man konstaterade att det måste finnas naturliga förutsättningar för att skapa nya kommunstrukturer. Det går inte att tvinga samman olika människor och grupperingar som inte har förutsättningar att fungera tillsammans. Gunell lämnade mötet för annat möte ca 12: Föregående mötesprotokoll (bilaga 1) Föregående mötesprotokoll från mötet den 28 oktober 2011godkändes. Sekreteraren återkopplande till tidigare diskussion om hur vi kan stärka Skärgårdsnämndens betydelse och hänvisade till protokollets 146, sid. 4 där det bestämdes att näringsministern i fortsättningen för skärgårdsnämndens protokoll till överläggning i landskapsregeringen. 155 Nämnden konstituerar sig Skärgårdsnämnden konstituerade sig, hälsade de nya medlemmarna välkomna och utsåg Anders Englund från Vårdö till vice ordförande. 156 Nämndens fortsatta utvecklingsprocess Under denna punkt, samt även under diskussionen med Lantrådet, framkom en hel del matnyttigt och viktigt för den framtida processen; 1. Transporterna till och från skärgården samt det nya kortruttsförslaget bedöms som en avgörande faktor. Oavsett bibehållna eller nedskurna måste turlistorna publiceras i mycket god tid i förväg. I bedömningen av skärgårdstrafiken bör ledorden vara långsiktighet baserad på konsekvensanalys och statistik. Nämnden betonade vikten av att skärgårdskommunerna får vara delaktiga i alla processer som har med trafiken att göra; allt från turlistor till den planerade kortruttstrafiken 2. För kommande upphandlingar bör offertförfrågningar noga diskuteras med alla berörda parter för att undvika en situation som nu uppstått gällande transportavtalet. Kreativa lösningar kan skapas för att undvika att man tappar den lokala förankringen med allt positivt som det innebär. 3. Skolbarnens resande är ibland avgörande för om en tur får vara kvar. Kan man ersätta denna trafik med lättare tonnage (taxibåtar)? 4. Sekreteraren fick i uppgift att lista de 10 mest förekommande (viktigaste?) ärendena som förekommit under årens lopp. Detta genom att gå igenom gamla protokoll. 5. Vi måste bli duktigare på att lyfta fram allt positivt som de facto händer i skärgården. I nuläget är det nästan alltid det negativa som lyfts fram. Fler goda exempel och ut med det till alla media. Protokoll sida 2 (6)

3 6. Vi måste skapa en smalare och skarpare struktur på hur vi rapporterar in viktiga ärenden som nämnden skall ta med på agendan/ta upp på sina möten. 7. Räntestöd för att köpa in tomtmark för inflyttning 8. Det finns markområden att köpa i skärgården personer har visat intresse av att flytta till Brändö. Utrymme finns för tomter, 4-5 vill köpa tomt för att bygga. 157 Rapport från möten i SANK, Finlands skärgårdsdelegation John Wrede informerade om de möten han deltagit i sedan senaste Skärgårdsnämndsmöte; (bilaga 2), (bilaga 3) och (bilaga 4) John berättade att Finlands skärgårdsdelegation, oftast benämnt SANK, är parlamentariskt tillsatt. John bedömer att det är viktigt att vara med på de möten som anordnas och ta del av den information som ges, trots att språket till övervägande del är finska. I resten av Finland finns en skärgårdslag som reglerar skärgårdens ställning. Skärgården i Finland upplevs allmänt som positiv. Beslutsfattarna lyssnar på SANK och ber ofta om deras åsikt innan de tar beslut rörande den finska skärgården. Bland saker som John snappat upp - Fiskodlingen i skärgården upplevs som positiv vattnet är odlingsmarken och fisken anses som lokalproducerad. - Man jobbar för att sporra näringar med naturliga förutsättningar att verka i skärgården. 158 Tandläkarvagnen, status Sekreteraren hade inför mötet kollat upp statusen gällande tandläkarvagnen med ledande tandläkare Eva Tennstedt och fått beskedet att den är lagd på is p.g.a. nedskärningar i budgeten. Detta trots att den fanns upptagen i landskapsbudgeten för Nämnden diskuterade detta och konstaterade att vagnen måste införskaffas och att den förutom de perioder den befinner sig i skärgården också kan användas av övriga landsbygdskommuner på Åland för besök av skolor och äldreboende. Beslöts att vi undersöker saken vidare. En idé som framkom var att tandläkarvganen skulle kunna bidra till att skärgården får den planerade tandreformen först av alla vilket självklart skulle sända positiva signaler. 165 Övriga frågor I samband med lantrådets besök under mötet lyftes frågan om hur upphandlingen av transporterna till och från skärgården gått till. Vi kontaktade därför Bo Fleege från Landskapets Trafikavdelning, som med kort varsel kunde komma till mötet för att redogöra för saken. Fleege deltog i mötet 13:25-14:05. Protokoll sida 3 (6)

4 Följande framkom under diskussionen med Fleege: Offert kunde lämnas såväl per linje, på fler och även på alla linjer. Man jämförde priset på varje enskild linje, samt även på totalen och Miro var det företag som lämnade den billigaste offerten. Priset var helt avgörande eftersom turlistor, körfrekvenser, bilens storlek, gällande ÅMHM-regler för transporter, mm uppfylldes enligt upphandlingens krav. Allt har enligt Fleege gjorts enligt gällande regler och upphandlingen och dess beslut kan därför inte ändras. Detta trots att arbetsplatser i skärgården riskerar att försvinna, vilket på sikt riskerar göra att priset på produkter i skärgården kommer att stiga. Man får enligt gällande EU-regler inte dela upp en upphandling för att komma under gällande tröskelvärde. Avtalet med Miro kommer att tecknas för de kommande 5 åren. Konstaterades att skärgården i detta fall på något borde ha kunnat särbehandlas. Ett sätt att behålla trafiken med lokala transportörer kunde ha varit att landskapsregeringen gett pengarna direkt till kommunerna och att de upphandlat tjänsterna direkt med transportören. Kritik framfördes för den dåliga kommunikationen mellan ansvariga tjänstemän och skärgårdskommunerna. Vi kunde ha hittat ett mer kreativt sätt att lösa denna fråga. Beslöts att vi bevakar ärendet vidare och att en mellanrapport ges efter ett halvt år. 159 Distansarbetsprojektet FLEX, slutseminarium John Wrede (bilaga 5) John Wrede redogjorde för projektet, som bland annat visar att den personliga välmågan och effektiviteten ökar vid arbete i skärgården. Ett uppföljningsprojekt som visar arbetsgivarna att det fungerar med distansarbete i skärgården planeras. 160 Videokonferens/Skypemöten (bilaga 6) Konstaterades att behovet att konferera/mötas med teknikens hjälp är stort och att tidsvinsten för sådana möten skulle bli betydande. Det finns redan i dag fungerande system för ca Beslöts att Landskapsregeringen bör ta täten för att utveckla detta i skärgården och att Sven Sjöblom på Brändö/Kumlinge skulle kunna kontaktas för att undersöka möjligheterna till att utveckla ett fungerande system. 161 Utlokalisering av vissa tjänster till skärgården - Luckan (bilaga 7) John Wrede redogjorde för sin idé Luckan. D.v.s. att kommunkansliet, alternativt Posten, Banken eller affären, skulle kunna vara en mellanhand för ansökan om exempelvis körkort, jakt-och fiskekort, olika former av tillstånd samt övriga officiella ärenden som boende i skärgården idag ofta måste åka till staden för att sköta. Protokoll sida 4 (6)

5 162 Näringsliv och företagande i skärgården, status Bordlades till nästa möte. De flesta av frågorna behandlas regelbundet ändå. 163 Skrivelse från Sven Sjöblom, Brändö-Kumlinge (bilaga 8) Skrivelsen från Sjöblom gäller kartan som projektet Arkipedalo tog fram för ett antal år sedan för cykling i skärgården. Kartan gjordes i samarbete med Visit Åland och Turuku Touring och har varit en uppskattad produkt. Ester Miiros från Nordiska Rådets Skärgårdssamarbete hade kartan med sin och presenterade vad det rör sig om. Beslut: Konstaterades att en ny karta innehållande tips inte bara för cyklister, utan även för motorcyklar och mopeder bör tas fram, alternativt att ett nytryck av befintlig karta görs. Sekreteraren undersöker möjligheterna tillsammans med Ester Miiros och Visit Åland. 164 Ester Miiros presenterar sig och sina tankar om Skärgårdssamarbetet. Ester presenterade sig och sina idéer/ambitioner med skärgården i fokus och hur man kan arbeta tillsammans. Saker som hon bland annat tog upp är hur man kunde sälja in ett tystnadskoncept under en vecka, hur Skypemöten kunde föra skärgården närmare marknaderna. I Esters arbetsuppgifter ingår även att stimulera till uppstart av skärgårdsföretag genom att informera om de finansieringsmöjligheter som finns inom ramen för olika EU-stöd. Man bör sälja in Öppen skärgård och lyfta fram vanliga människor och berätta det positiva med varför man flyttat till skärgården 165 Övriga frågor Inga förutom de som finns redan tidigare i protokollet. 166 Mötet avslutas Tidpunkt nästa möte bestämdes till måndagen den 4 juni 12:00-15:00 vilket meddelas i separat kallelse. Ordförande avslutade mötet kl. 15:00. Fredrik Karlström Ordförande Dan Backman Sekreterare Bilagor: 1 Föregående mötesprotokoll 2 SANK rapport, 16 nov Protokoll sida 5 (6)

6 3 SANK rapport, 14 dec mötesdagar för SANK rapport, 01 feb Distansarbetsprojekt FLEX-slutseminarium 6.3 i Raseborg 6 Skypevideo-, vanlig videokonferens. Möjlighet, laglighet, PM fr. Skärgårdskommunträff hösten Luckan, skrivelse från John Wrede 8 Skrivelse från Sven Sjöblom Till kännedom: Artikel i Tidningen Skärgård Träff för turismföretagarna i Brändö kommun 2 nov 2011 Avslag av LAG-gruppen, Leader-projekt Lista med representanterna och deras ersättare i Skärgårdsnämnden Skärgårdsnämndens reglemente Protokoll sida 6 (6)

Protokoll från Ålands Skärgårdsnämnds möte 2-2012

Protokoll från Ålands Skärgårdsnämnds möte 2-2012 Protokoll från Ålands Skärgårdsnämnds möte 2-2012 Tidpunkt: måndagen den 04.06.2012, kl.12.00-15.00 Plats: Ålands lagting, mötesrum Rödhamn i entréplanet Närvarande: Minister Fredrik Karlström ordförande

Läs mer

Protokoll från Ålands Skärgårdsnämnds möte

Protokoll från Ålands Skärgårdsnämnds möte Protokoll från Ålands Skärgårdsnämnds möte 3-2011 Tidpunkt: 28 oktober 2011 kl.12.00-15.00 Plats: Ålands lagting, mötesrum Nyhamn Närvarande: Torbjörn Eliasson (ordförande), Dan Backman (sekreterare) Mathias

Läs mer

Skärgårdsnämnden. Möteskallelse

Skärgårdsnämnden. Möteskallelse Skärgårdsnämnden Möteskallelse Kallelse nr: 1-2008 Tidpunkt: 4.2 2008 kl 1100-1500 Plats: Kallade: Kommungården, Kumlinge Till skärgårdsnämnden valda representanter från Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar,

Läs mer

Ålands skärgårdsnämnd

Ålands skärgårdsnämnd Ålands skärgårdsnämnd Protokoll nr: 2/06 Tidpunkt: 22.9.2006, kl. 12-16 Plats: Vårdö Närvarande: Göran Stenroos, Sottunga, Roger Husell och John Wrede, Brändö, Magnus Sandberg, Vårdö, Harry Holmström,

Läs mer

Protokoll från skärgårdsnämndens möte 4-2009

Protokoll från skärgårdsnämndens möte 4-2009 Protokoll från skärgårdsnämndens möte 4-2009 Tidpunkt: 13 november 2009 kl 1000-1430 Plats: Deltagare: Ålands landskapsregering, Rödhamn, Mariehamn Jan-Erik Mattsson (ordf), Katrin Sjögren, Mats Perämaa

Läs mer

Ålands skärgårdsnämnd

Ålands skärgårdsnämnd Ålands skärgårdsnämnd Protokoll nr: 3/07 Tidpunkt: 28.9 kl 1300-1500 Plats: Lagtinget, Konferensrum 1 Deltagare: Roger Husell, Brändö, Ethel Sundblom, Föglö, Mats Perämaa och Jim Eriksson, Kumlinge, Harry

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Allmänna II, N12

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Allmänna II, N12 PROTOKOLL Nummer 15 25.6.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Allmänna II, N12 Beslutande Föredragande Justerat Minister Fredrik Karlström Byråchef Susanne

Läs mer

Protokoll från skärgårdsnämndens möte 4-2008

Protokoll från skärgårdsnämndens möte 4-2008 Protokoll från skärgårdsnämndens möte 4-2008 Tidpunkt: 28 november 2008 kl 1100 1500 Plats: Båtsmansrummet på Hotel Arkipelag Närvarande: Jan-Erik Mattsson (ordförande), Katrin Sjögren, Mats Perämaa, Britt

Läs mer

Protokoll från skärgårdsnämndens möte

Protokoll från skärgårdsnämndens möte Protokoll från skärgårdsnämndens möte 2-2010 Tidpunkt: 18 april 2010 kl 1030-1430 Plats: Ålands landskapsregering, Rödhamn, Mariehamn Närvarande: Torbjörn Eliasson, ordförande, Veronica Thörnroos (del

Läs mer

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 1/2015

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 1/2015 1 Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 1/2015 PROTOKOLL Datum Fredag 16.1.2015 Plats och tid: Polishuset kl. 09.00-12.00 Närvarande: Åke Mattsson ordförande Annika Hambrudd viceordförande Kurt Forsman

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467)

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Sida 1(6) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2008-05-19 kl 15.00 Plats Närvarande: Ordförande och vice ordförande Övriga ledamöter eller som ledamot tjänstgörande suppleant Suppleanter

Läs mer

nr Sammanträdesdatum Sammanträdestid Torsdagen den 27 februari 2014 kl 19.00 F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A

nr Sammanträdesdatum Sammanträdestid Torsdagen den 27 februari 2014 kl 19.00 F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A Sammanträdestid Torsdagen den 27 februari 2014 kl 19.00 Sammanträdesplats Kommunkansliet i Överby F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A 1. Nn 01 Kallelse och beslutsförhet 2. Nn 02 Fastställelse av dagordning

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Caisa Lycken förklarade mötet öppnat 2013-12-17 kl 17:18

1 Mötets öppnande Ordförande Caisa Lycken förklarade mötet öppnat 2013-12-17 kl 17:18 BESLUTSPROTOKOLL sid 1/5 Fullmäktige sammanträde 2014-04-01 kl 17:18-21:59 Eva Netzelius-salen, Blåsenhus Till protokollet bifogas samtliga bilagor, förteckning över dessa återfinns på sista sidan. Ordförande:

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 24.01.11 1. Kommungården, sammanträdesrummet

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 24.01.11 1. Kommungården, sammanträdesrummet FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 24.01.11 1 Sammanträdestid Måndagen den 24 januari 2011 kl 19.00-21.00 Beslutande Föredragande Kommungården,

Läs mer

Protokoll Skärgårdsnämnden

Protokoll Skärgårdsnämnden Skärgårdsnämnden Protokoll 32008 Möte nr: 3 2008 Tidpunkt: 11 augusti 2008 kl 1345 12 augusti kl 0945 Plats: Deltagare: Sottunga, Sunnanberg JanErik Mattsson (ordförande), Katrin Sjögren och Mats Perämaa,

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467)

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Sida 1(5) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2006-11-21 kl 09.00 12.00 Plats Närvarande Övriga närvarande Seglarhotellet i Sandhamn Från styrelsen Ordinarie ledamöter: Sebastian Cederschiöld,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 16.3.2018 1/18 Tid: Fredagen den 16 mars 2018 kl. 9.30-11.30 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

Kommunindelningsutredningen för skärgården. Allmänna möten. Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga. November 2018

Kommunindelningsutredningen för skärgården. Allmänna möten. Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga. November 2018 Kommunindelningsutredningen för skärgården Allmänna möten Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga November 2018 Siv Sandberg Jan-Erik Enestam Marcus Henricson 1 Mötet öppnas Agenda 1 Mötet öppnas 2 Presentation

Läs mer

Tre utredningar på Åland 2018

Tre utredningar på Åland 2018 Tre utredningar på Åland 2018 Mål, Tidtabell, Process Ålands landskapsregering 12.4.2018 Siv Sandberg Jan-Erik Enestam Marcus Henricson Juridiska utgångspunkter Utredningarna gäller tre samarbetsområden

Läs mer

BRÄNDÖ KOMMUN BIBLIOTEKS/KULTURNÄMNDEN

BRÄNDÖ KOMMUN BIBLIOTEKS/KULTURNÄMNDEN 1 KALLELSESIDA utfärdad den 23 november 2017 Sammanträdestid: Tisdag den 28 november 2017 kl. 19:00 Sammanträdesplats: Huvudbiblioteket 37 LAGLIGHET OCH FÖRDHET 38 PROTOKOLLJUSTERARE 39 GODKÄNNANDE, ÄNDRING

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 15.2.2017 1/17 Tid: Onsdagen den 15 februari 2017 kl. 9.30 11.20 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

Frånvarande: Jonnie Svensson, Andreas Sandberg, Bård Framnes, Andreas Fahlstedt

Frånvarande: Jonnie Svensson, Andreas Sandberg, Bård Framnes, Andreas Fahlstedt Protokoll fört vid Samfälligheten Arnö-Långsätter 1 styrelsemöte den 2014-05-13 Närvarande: Ebbe Carlzon, Fredrik Stenman, Kenneth Nilsson, Mikael Palm, Anna Källberg, Lennart Lindqvist, Anders Eriksson

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 23 januari 2017 kl. 08:15-13:00

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 23 januari 2017 kl. 08:15-13:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 23 januari 2017 kl. 08:15-13:00 Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent Hammarström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 26.9.2018 2/18 Tid: Onsdagen den 26 september 2018 kl. 9.30-11.00 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Allmänna byrån, I1

Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Allmänna byrån, I1 PROTOKOLL Nummer 11 9.4.2019 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Infrastrukturavdelningen Allmänna byrån, I1 Beslutande Föredragande Justerat Minister Nina Fellman PBL-ingenjör Peter

Läs mer

Börje Ohlsson, ordförande Stina-Kajsa Melin 1 vice ordförande Chatarina Engström, 2 vice ordförande

Börje Ohlsson, ordförande Stina-Kajsa Melin 1 vice ordförande Chatarina Engström, 2 vice ordförande 1 MINNESANTECKNINGAR Ortsutvecklingsmöte i Surte 1(3 ) Datum och tid: 2011-04-10 Plats: Närvarande: Presidium Sekreterare Inbjudna Glasbruksmuséet i Surte Börje Ohlsson, ordförande Stina-Kajsa Melin 1

Läs mer

Björn Johansson (V), tjänstgörande ersättare för Krister Nyström (S) Mats Hahne (M), vice ordf. Margot Eriksson (S)

Björn Johansson (V), tjänstgörande ersättare för Krister Nyström (S) Mats Hahne (M), vice ordf. Margot Eriksson (S) PROTOKOLL 1(5) Plats och tid Björnidet, kl 10:00-10:35 Beslutande Ledamöter Björn Johansson (V), tjänstgörande ersättare för Krister Nyström (S) Mats Hahne (M), vice ordf. Ersättare Björn Nyström (M) Övriga

Läs mer

Protokoll fört vid Fårtickegångens Samfällighetsförenings Årsstämma torsdagen den 26 mars 2009 i Krusbodaskolans elevmatsal.

Protokoll fört vid Fårtickegångens Samfällighetsförenings Årsstämma torsdagen den 26 mars 2009 i Krusbodaskolans elevmatsal. Protokoll Årsstämma 2009 Protokoll fört vid Fårtickegångens Samfällighetsförenings Årsstämma torsdagen den 26 mars 2009 i Krusbodaskolans elevmatsal. 1. MÖTETS ÖPPNANDE Björn Ericsson öppnade stämman och

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte i SRRS/C. 2004-11-18 kl. 19.00 Telefonmöte.

Protokoll fört vid styrelsemöte i SRRS/C. 2004-11-18 kl. 19.00 Telefonmöte. Protokoll fört vid styrelsemöte i SRRS/C 2004-11-18 kl. 19.00 Telefonmöte. Deltagare: Ordf. Magnus Forsberg, Karin Nilsson, Maria Hjelm, Reidar Otterbjörk, Päranders Wärja och fr o m 115 Patrik Steen.

Läs mer

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467)

Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Sida 1(5) Protokoll styrelsemöte i AB Stokab (556475-6467) Dag 2006-12-12 kl 14.00 15.45 Plats Närvarande Övriga närvarande Stokab, Tulegatan i Stockholm Från styrelsen Ordinarie ledamöter: Sebastian Cederschiöld,

Läs mer

2. Ekonomin har följt budget under 2013 och är fortsatt god. Styrelsen lägger ett nytt förslag till budget 2014.

2. Ekonomin har följt budget under 2013 och är fortsatt god. Styrelsen lägger ett nytt förslag till budget 2014. Protokoll från styrelsemöte 2014-01-20 Deltagare: Besne, Bernt och Karin 1. Besne öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna. 2. Ekonomin har följt budget under 2013 och är fortsatt god. Styrelsen lägger

Läs mer

Skärgårdskommission PROTOKOLL 2/2019

Skärgårdskommission PROTOKOLL 2/2019 Skärgårdskommission 6.3.2019 PROTOKOLL 2/2019 14 Öppnande av mötet 15 Konstaterande av laglighet och beslutförhet 16 Godkännande av arbetsordningen 17 Protokollets justering 18 Skärgårgshavsområdets politiska

Läs mer

Intervju i Kävlinge med representanter för KPR

Intervju i Kävlinge med representanter för KPR Uppföljning av föreskriften om ledningssystem 2017-02- 1(5) Intervju i Kävlinge med representanter för KPR Deltagare: Bengt Nilsen och Leif Singbrant SPF och Håkan Eriksson PRO. Gun-bengt@telia.com Leif.singbrant@telia.com

Läs mer

Protokolljusterarnas Framlagt till Utdragets riktighet initialer påseende bestyrkes

Protokolljusterarnas Framlagt till Utdragets riktighet initialer påseende bestyrkes 21.01.2016 s.1 KALLELSESIDA utfärdad Sammanträdestid: 21.01.2016 kl.19.00 Sammanträdesplats: Åva, kommunkansliet. 1. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET. 2. PROTOKOLLJUSTERARE 3. GODKÄNNANDE, KOMPLETTERING OCH

Läs mer

Svenska lapphundklubben - Centralstyrelsen. Protokoll Styrelsemöte

Svenska lapphundklubben - Centralstyrelsen. Protokoll Styrelsemöte Protokoll Styrelsemöte Tid: Måndag den 17 oktober 2011 kl. 20.00 Svenska lapphundklubben - Centralstyrelsen Sekreterare Plats: Telefonmöte Närvarande ledamöter Stig Berndtsson Bengt-Ove Bergquist Ulrika

Läs mer

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte i Tullhuset på Dalarö den 21 april 2016

Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte i Tullhuset på Dalarö den 21 april 2016 Sida 1 av 5 SIKO styrelsemöte, möte nr 2 år 2016 Närvarande: Skärgårdens Intresseföreningars Kontakt Organisation, protokoll från styrelsemöte i Tullhuset på Dalarö den 21 april 2016 Nilla Söderqvist Britt

Läs mer

Styrelseprotokoll från föreningens styrelsemöte tisdag den 24/2-2015 kl. 19.00 på Aspenäs Hotell & Konferens

Styrelseprotokoll från föreningens styrelsemöte tisdag den 24/2-2015 kl. 19.00 på Aspenäs Hotell & Konferens Sida 1 av 5 http://villaagarnalerum.se Styrelseprotokoll från föreningens styrelsemöte tisdag den 24/2-2015 kl. 19.00 på Aspenäs Hotell & Konferens Under sammanträdet serveras en enkel fika Närvarande:

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-01-26 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Missionskyrkan, Åsenhöga kl 19.00-21.00 Beslutande Övriga deltagande LarsÅke Magnusson (KD), ordförande Mikael Palmgren

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Allmänna II, N12

Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Allmänna II, N12 PROTOKOLL Nummer 23 16.10.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Näringsavdelningen Allmänna II, N12 Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Roger Nordlund Avdelningschef Linnéa

Läs mer

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND

ÄLVSJÖ STADSDELSNÄMND SAMMAN TRÄDE SPROTOKOL L 2015-09-17 PENSIONÄRSRÅDET Sammanträdestid 2015-09-17, kl. 13.45-15.15 Plats Älvsjö förvaltningshus Älvsjö stationsgata 21 Närvarande Ordförande Christer Bentzer SPF Vice ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 26.3.2019 1/19 Tid: Tisdagen den 26 mars 2019 kl. 9.30 10.45 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

Protokoll fört vid FSO:s interimsstyrelses möte i form av telefonmöte 090204.

Protokoll fört vid FSO:s interimsstyrelses möte i form av telefonmöte 090204. Protokoll fört vid FSO:s interimsstyrelses möte i form av telefonmöte 090204. Deltagare: Sigbritt Bothin, Siv Bringetun, Susanne Rydén, Anna Strömstedt och Åsa Vidman. Dessutom deltog revisorerna Aina

Läs mer

PROTOKOLL 1 (22) Kennert Johansson, PRO Färjestaden Siv Nilsson, SPF Sydöland Lena Engström, SPF Solvändan Allan Eriksson, PRO Mörbylånga

PROTOKOLL 1 (22) Kennert Johansson, PRO Färjestaden Siv Nilsson, SPF Sydöland Lena Engström, SPF Solvändan Allan Eriksson, PRO Mörbylånga PROTOKOLL 1 (22) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid: Närvarande: Kommunhuset, sammanträdesrummet i källaren 5 september 2012, klockan 09.00 12.10 Sven-Åke Svensson (KD), ordförande,

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna. Sid 1(5) Protokoll fört vid LAG-gruppsmöte URnära Tid: kl. 17,00-20.00 Plats: Ersboda slöjd, Gräddvägen 15, Umeå. 1 Mötets öppnande Ordförande Enar Jonsson öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna.

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

NÄRINGS- TRAFIK- OCH INFLYTTNINGSNÄMNDEN I KÖKAR

NÄRINGS- TRAFIK- OCH INFLYTTNINGSNÄMNDEN I KÖKAR NÄRINGS- TRAFIK- OCH INFLYTTNINGSNÄMNDEN I KÖKAR Sammanträdesprotokoll 1 /2017 Sammanträdestid Tisdag 17.1.2017 kl. 118.30 19.40 Sammanträdesplats Kommungården ORDINARIE BESLUTANDE NÄRV. ERSÄTTARE NÄRV

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 15.11.2010 8. Kommungården, sammanträdesrummet. - Lindblom, Regina, kommunstyrelsens repr.

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 15.11.2010 8. Kommungården, sammanträdesrummet. - Lindblom, Regina, kommunstyrelsens repr. FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 15.11.2010 Nr 8 Sammanträdestid Måndagen den 15 november 2010 kl 19.00-21.15 Beslutande Föredragande Övriga närvarande

Läs mer

Arådalsnytt. Medlemstidning för Arådalens Sportstugeförening. Nummer 43, juli 2013

Arådalsnytt. Medlemstidning för Arådalens Sportstugeförening. Nummer 43, juli 2013 Arådalsnytt Nummer 43, juli 2013 Medlemstidning för Arådalens Sportstugeförening Tidningen finns även på: www.aradalen.com Vi är inne i ett generationsskifte bland stugägarna. Det innebär att det är några

Läs mer

Sottunga skola, kommunens mötesrum STYRELSEMEDLEMMAR ERSÄTTARE. Kennet Lundström, sekreterare Göran Stenros, kommunfullmäktiges ordförande

Sottunga skola, kommunens mötesrum STYRELSEMEDLEMMAR ERSÄTTARE. Kennet Lundström, sekreterare Göran Stenros, kommunfullmäktiges ordförande Nummer 4/2017 Sammanträdestid kl. 14.00 16.30 Sammanträdesplats Sottunga skola, kommunens mötesrum STYRELSEMEDLEMMAR ERSÄTTARE Beslutande x Björn Rönnlöf, ordf Inga-Lill Pettersson x Märta Grunér, vice

Läs mer

Ålands Brand och Räddningsförbund Rf.

Ålands Brand och Räddningsförbund Rf. Ålands Brand och Räddningsförbund Rf. Art: Kallelse till styrelsemöte nr 1-2017 Ordinarie medlemmar Ersättare Plats: Hamnkontoret [+] Johan Ehn, ordförande Tid: Tisdag 17 januari 2017 kl. 18:30 [ ] Jan

Läs mer

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 3/2015

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 3/2015 Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 3/2015 PROTOKOLL Datum Fredag 20.3.2015 Plats och tid: Polishuset kl. 09.00-11.05 Närvarande: Annika Hambrudd viceordförande Kurt Forsman Lotta Wickström-Johansson

Läs mer

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882

Institutet Mot Mutor. Org. nr. 802001 5882 Institutet Mot Mutor Org. nr. 802001 5882 I. Styrelsens arbetsordning II. Instruktion för generalsekreteraren III. Instruktion för ekonomisk rapportering 1(10) I. STYRELSENS ARBETSORDNING Styrelsen för

Läs mer

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem.

Kommunen ska i ett tidigt skede före beslut inhämta pensionärsorganisationernas synpunkter och samråda med dem. Reglemente för Kommunala pensionärsrådet Utgångspunkter för arbetet med pensionärsfrågor Kommunala pensionärsrådet (KPR) i är ett organ för ömsesidig information och samråd mellan kommunen och företrädare

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL 2014-10-24 67 74 Kl 13:45 15:10. Protokoll nr: 7/2014. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL 2014-10-24 67 74 Kl 13:45 15:10. Protokoll nr: 7/2014. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 24 oktober 2014, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 67 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 68 Protokolljustering...

Läs mer

Mats Ove Svensson, kommunchef Ann Larsson, Omsorgsförvaltningen. Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare. Maria Hassing Karlander

Mats Ove Svensson, kommunchef Ann Larsson, Omsorgsförvaltningen. Maria Hassing Karlander, folkhälsosamordnare. Maria Hassing Karlander 24-34 Plats och tid Kommunhuset, Långö, Kungshamn, kl 09:00 11:30 Beslutande Britt Wall (s), KS, ordförande Susanne Aronsson (nsp), UN Eva Abrahamsson (m), M&BN Petra Sundblad (s), HSN Adjungerade Mats

Läs mer

Sammanträdesprotokoll nr 4 2010 fört vid sammanträde i Ronneby Miljö och Teknik AB:s styrelse den 9 september 2010.

Sammanträdesprotokoll nr 4 2010 fört vid sammanträde i Ronneby Miljö och Teknik AB:s styrelse den 9 september 2010. Sammanträdesprotokoll nr 4 2010 fört vid sammanträde i Ronneby Miljö och Teknik AB:s styrelse den 9 september 2010. Beslutande: Hans Häll, ordf Lars Svensson Göthe Erlandsson Rune Kronkvist Lennart Johansson

Läs mer

KOMMUNFÖRBUNDETS STÅNDPUNKTER I FRÅGESTÄLLNINGAR SOM BERÖR HEM- BYGDSRÄTTEN

KOMMUNFÖRBUNDETS STÅNDPUNKTER I FRÅGESTÄLLNINGAR SOM BERÖR HEM- BYGDSRÄTTEN KOMMUNFÖRBUNDETS STÅNDPUNKTER I FRÅGESTÄLLNINGAR SOM BERÖR HEM- BYGDSRÄTTEN Hembygdsrätten, jordförvärvsrätt/-tillstånd och näringsrätten Ålands kommunförbund/2008-10-16 Innehållsförteckning Förord...

Läs mer

Arbetsordning. för styrelsen för Högskolan på Åland. Behandlas av styrelsen den 2 mars 2011

Arbetsordning. för styrelsen för Högskolan på Åland. Behandlas av styrelsen den 2 mars 2011 Arbetsordning för styrelsen för Högskolan på Åland Behandlas av styrelsen den 2 mars 2011 1 Inledande bestämmelser Enligt reglemente för Högskolan på Åland 5, bör styrelsen anta en arbetsordning för sitt

Läs mer

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Åke Nyhlén (s) Magdalena Flemström (c) Magdalena Flemström

Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Åke Nyhlén (s) Magdalena Flemström (c) Magdalena Flemström Plats och tid Beslutande 2007-10-03 Sidan 1 av 12 Konferensrummet, Mec & Teck, Ängsvägen 5, Ånge, onsdag 3 oktober 2007 kl 08.00-12.00. Sten-Ove Danielsson (s), ordförande Åke Nyhlén (s) Magdalena Flemström

Läs mer

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 7/2015

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 7/2015 Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 7/2015 PROTOKOLL Datum: Fredag 23.10.2015 Plats och tid: Polishuset i Mariehamn kl. 09.00-11.00 Närvarande: Åke Mattsson ordförande 68-76 Annika Hambrudd viceordförande

Läs mer

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen

ROM 2015. Gör din röst hörd! Dagordningen ROM 2015 Gör din röst hörd! 1 Dagordningen Dagordningen, eller ärendelistan som den ibland kallas, är en sorts plan över vad mötet ska diskutera och i vilken ordning. Det finns regler i stadgarna för vilka

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2012-05-25 1(8) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 10.00 12.00, Folkets hus Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Viola Bergdahl, PRO Degerfors Gun-Britt Karlsson, PRO, Åtorp: Evert Karlsson, PRO Svartå:

Läs mer

Plats och tid Förvaltningshuset Bräcke, nämndrummet, kl. 09:00-12:15

Plats och tid Förvaltningshuset Bräcke, nämndrummet, kl. 09:00-12:15 PROTOKOLL 1 Plats och tid Förvaltningshuset Bräcke, nämndrummet, kl. 09:00-12:15 Paragrafer 36-47 Beslutande Anneli Valter, kommunstyrelsen, ordförande Marina Mellgren, kommunstyrelsen Björn Hjortling,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott Sid nr Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 2011-01-10 Ärendelista Sid nr Justering...2 1 Information om Skönsmohuset - förändringar i lokalerna...3 2 Projektet Lika Värda...4 3 Referensgrupp för

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 26 mars Sammanträdestid. Torsdag 26 mars 2015 kl Kommungården i Föglö. Närvarande

KOMMUNFULLMÄKTIGE 26 mars Sammanträdestid. Torsdag 26 mars 2015 kl Kommungården i Föglö. Närvarande Sammanträdesdatum Nr KOMMUNFULLMÄKTIGE 26 mars 2015 2 1 Sammanträdestid Torsdag 26 mars 2015 kl. 19.00 19.20. Sammanträdesplats Beslutande Kommungården i Föglö. Närvarande Stig Fellman, ordförande Katarina

Läs mer

Sammanträdesprotokoll , möte 1/18

Sammanträdesprotokoll , möte 1/18 Norrmalms stadsdelsförvaltning Norrmalms råd för funktionshinderfrågor Sida 1 (5) Sammanträdesprotokoll 2018-01-22, möte 1/18 Närvarande ledamöter Louise Lindström, rådets ordförande, Förbundet för Delaktighet,

Läs mer

Fyrbodals kommunalförbund

Fyrbodals kommunalförbund Fyrbodals kommunalförbund Protokoll Samhällsorientering 2014-02-26 Tid: onsdag den 26 februari 2014 kl. 13:00-16:00 Plats: Närvarande: Förhindrade: Fyrbodals kommunalförbund K-G Elf Trollhättan Jan Annebjörk

Läs mer

Organ Nr Datum Sida NÄRINGSLIVSNÄMNDEN

Organ Nr Datum Sida NÄRINGSLIVSNÄMNDEN NÄRINGSLIVSNÄMNDEN 48-54 16.10.2012 1 18.10.2012 Sammanträdestid: 16.10.2012 kl. 18.30-21.10 och 18.10.2012 kl. 19.30 Sammanträdesplats: kansli ande: Ordinarie: Ersättare i kallelseordning: Torbjörn Engman,

Läs mer

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE 2-2008

PROTOKOLL STYRELSEMÖTE 2-2008 1 (6) PROTOKOLL STYRELSEMÖTE 2-2008 2008-03-01 10:00-16:35 Scandic Hotel, Norrköping Närvarande Svemo Sture Fredell Stig Klemetz Lisbeth Hagman Jörgen Hafström Bertil Bergström Åke Knutsson Olle Bergman

Läs mer

Organ Nr Datum Sida 1 BYGGNADSTEKNISKA. Ersättare:

Organ Nr Datum Sida 1 BYGGNADSTEKNISKA. Ersättare: 1 BYGGNADSTEKNISKA 92-100 21.11.2013 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Beslutande: Ordinarie: Torsdagen den 21.11.2013 kl.19.45-20.15 Kommunkansliet Ersättare: Stefan Sundman, ordförande Berit Johansson,

Läs mer

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd

Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Datum 2010-09-07 7 Antal sidor Reglemente för Torsby kommuns ungdomsråd Utarbetad av: Kommunkansliet Antagen av, datum och Kommunfullmäktige 1998-09-24 130 Reviderad, datum och Kommunfullmäktige 2010-09-28

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6)

SAMORDNINGSFÖRBUNDET SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5 VÄNERSBORG/MELLERUD Sammanträdesdatum sida 2013-11-27 1(6) Nr 5 2013-11-27 1(6) Plats och tid Samordningsförundets kontor Sundsgatan 17, den 27 november 2013, klockan 10:00 11:00 ande Tove Af Geijerstam (Kommunerna) Carina Wickström (Arbetsförmedlingen) Kenneth

Läs mer

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 5 september 2016

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 5 september 2016 Sammanträdesdatum Sammanträde nr 2016-09-05 7/2016 Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 5 september 2016 Sid nr 82 Sammanträdets öppnande och justering... 2 83 Godkännande av dagordning... 2 84 Föregående

Läs mer

PROTOKOLL. fört vid styrelsemöte 2009-01-25 kl.18.30-20.30

PROTOKOLL. fört vid styrelsemöte 2009-01-25 kl.18.30-20.30 GLASSEN 1 (5) fört vid styrelsemöte 2009-01-25 kl.18.30-20.30 Närvarande: Stig-Arne Sjögren Paul Nilsson Per-Anders Lindgren Carina Lundberg Catarina Hanell Åsa Bergström Daniel Fredlander Erik Nilsson

Läs mer

Skärgårdskommunernas upplevda styrka, svagheter, möjligheter och hot

Skärgårdskommunernas upplevda styrka, svagheter, möjligheter och hot Styrka Svagheter Möjligheter Hot Skärgårdskommunernas upplevda styrka, svagheter, möjligheter och hot En uppdaterad enkel analys utförd hösten 2008 som underlag för diskussion om skärgårdskommunernas identitet,

Läs mer

Reglemente för Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor

Reglemente för Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor Reglemente för Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor Utgångspunkter för arbetet med tillgänglighetsfrågor Kommunala rådet för tillgänglighetsfrågor i (KRT) är ett organ för ömsesidig information och

Läs mer

Protokoll från Utbildningsgruppen Torsdag 9 december 1999, kl 13.00-15.30, Regionens hus, Göteborg

Protokoll från Utbildningsgruppen Torsdag 9 december 1999, kl 13.00-15.30, Regionens hus, Göteborg Protokoll från Utbildningsgruppen Torsdag 9 december 1999, kl 13.00-15.30, Regionens hus, Göteborg Ledamöter Vivi-Ann Nilsson (s), Göteborg, ordförande Hillevi Ottosson (m), Kungsbacka, vice ordförande

Läs mer

Förbundsstyrelsemöte i Hotel Scandic Continental, Stockholm den 23 april 2006

Förbundsstyrelsemöte i Hotel Scandic Continental, Stockholm den 23 april 2006 Förbundsstyrelsemöte i Hotel Scandic Continental, Stockholm den 23 april 2006 Omfattning 83-89 Beslutande Elisabeth Wahlström Calle Bengtsson Karin Dahl Birger Fält Börje Hansson Jan-Erik Wettermark Anmält

Läs mer

Styrelsemöte Protokoll 10/2016

Styrelsemöte Protokoll 10/2016 Föredragningslista 9.08.2016 120 Inledning 121 Kallelse och beslutsförhet 122 Val av protokolljusterare för dagens möte 123 124 125 126 127 128 Förvaltningschef Anders Göransson - uppsägning Övergångsstruktur

Läs mer

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 2/2015

Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 2/2015 Styrelsen för ÅLANDS POLISMYNDIGHET nr 2/2015 PROTOKOLL Datum Fredag 27.2.2015 Plats och tid: Polishuset kl. 09.00-11.03 Närvarande: Åke Mattsson ordförande Kurt Forsman Göte Winé Peggy Smulter Tony Asumaa

Läs mer

LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN

LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN LANDSKAPS- OCH VÅRD- REFORMEN I ÖSTERBOTTEN FÖRBEREDELSER REGLEMENTE FÖR POLITISKA REFERENSGRUPPEN 7.12.2017 31.5.2018 Godkänt 7.12.2017 Innehåll 1. Organisering av beredningen av landskapsreformen och

Läs mer

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård

Östra Göteborg. Protokoll LSG Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård Protokoll LSG 2017-01-03 Ärende Lokal samverkansgrupp/skyddskommitté Sektor Äldreomsorg samt Hälso- och sjukvård Tid 2017-01-03, kl 13:00 15:00 Plats Hörnrummet, två trappor upp, Förstamajgatan 2A Ledamöter

Läs mer

Geta kommun, beslutsprotokoll

Geta kommun, beslutsprotokoll PROTOKOLL Tid och plats Måndagen den 5 januari 2015 kl. 19:00-20.40 Matsalen i Geta skola, Vestergeta, Geta Närv. Beslutande Ingvar Björling, KST-ordförande X Kjell Berndtsson, KST-viceordförande X Camilla

Läs mer

Håkan Svensson Biståndsenheten Vara vårdcentral. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Håkan Svensson Biståndsenheten Vara vårdcentral. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunala rådet för personer med funktionsnedsättning 1 Plats och tid Servicehuset Snickarboden kl. 18.00 19.00. Beslutand Thomas Hansson. Sn. Ordf. Håkan Svensson Sn Petra Sahlström.

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN NÄRINGS- OCH KULTURNÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN NÄRINGS- OCH KULTURNÄMNDEN SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Tisdagen den kl. 18:30 Sammanträdesplats Kommunkansli i Överby F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A NKN 65 Kallelse och beslutsförhet NKN 66 Val av protokolljusterare,

Läs mer

Protokoll nr 2 2014, föregående protokoll nr 1-2014 PROTOKOLL FÖRT VID STYRELSEMÖTE I SVEDALA TENNISKLUBB 2014-04-23.

Protokoll nr 2 2014, föregående protokoll nr 1-2014 PROTOKOLL FÖRT VID STYRELSEMÖTE I SVEDALA TENNISKLUBB 2014-04-23. Protokoll nr 2 2014, föregående protokoll nr 1-2014 PROTOKOLL FÖRT VID STYRELSEMÖTE I SVEDALA TENNISKLUBB 2014-04-23. Närvarande: Meddelat förhinder: - Alve Larsson Jörgen Dahlqvist Christel G Steimer

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid Fredagen den kl Plats. Jomala kommunkansli. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 09.11.2018 Nr 6 Tid Fredagen den 09.11.2018 kl. 13.00 Plats Jomala kommunkansli Ärenden: 39 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 40 PROTOKOLLJUSTERARE 41 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

Kommunala Rådet för 2014-06-12 1 Funktionsnedsatta. Tid och plats: Klockan 13.15 15.40, Stora Konferensrummet, Stöd- och serviceenheten

Kommunala Rådet för 2014-06-12 1 Funktionsnedsatta. Tid och plats: Klockan 13.15 15.40, Stora Konferensrummet, Stöd- och serviceenheten Kommunala Rådet för 2014-06-12 1 Funktionsnedsatta Tid och plats: Klockan 13.15 15.40, Stora Konferensrummet, Stöd- och serviceenheten Beslutande Bo Silverbern (m) ordförande Marianne Eriksson (s) Fredrik

Läs mer

Protokoll från möte i beredningsgrupp Vision e-hälsa 2025

Protokoll från möte i beredningsgrupp Vision e-hälsa 2025 Protokoll från möte i beredningsgrupp Vision e-hälsa 2025 Tid och plats: Tisdagen den 13 juni 2017 kl. 12:30-13:30, SKL Närvarande beredningsgruppen Hans Karlsson, Avdelningsdirektör, SKL (ordförande)

Läs mer

Överförmyndarnämnden Mitt 7 oktober 2016

Överförmyndarnämnden Mitt 7 oktober 2016 Överförmyndarnämnden Mitt Överförmyndarnämnden Mitt 7 oktober 2016 Justering... 3 79 Godkännande av föredragningslistan... 4 80 Information från ordföranden... 5 81 Information från tf. förvaltningschef...

Läs mer

Närvarande: Marianne Johansson, Christer Fröje, Jan-Inge Glenberg, Helena Eliasson, Ingegärd Noaksson, Renée Selander, Jaana Kapuli.

Närvarande: Marianne Johansson, Christer Fröje, Jan-Inge Glenberg, Helena Eliasson, Ingegärd Noaksson, Renée Selander, Jaana Kapuli. STYRELSEPROTOKOLL FÖR SSRK/V GBG SEKTIONEN 2014-11-22 Nr 4. Plats: Ljungslätt Närvarande: Marianne Johansson, Christer Fröje, Jan-Inge Glenberg, Helena Eliasson, Ingegärd Noaksson, Renée Selander, Jaana

Läs mer

Kalmar Läns Trafik AB PROTOKOLL 1(5) Styrelsesammanträde

Kalmar Läns Trafik AB PROTOKOLL 1(5) Styrelsesammanträde Kalmar Läns Trafik AB PROTOKOLL 1(5) Styrelsesammanträde Dnr KLT05109 Sammanträdesdag: 2009 05 26 Tid: kl 15.00 18.00 Plats: NorreGård Konferensanläggning, Falsterbo Omfning: 21-32 Närv. Beslutande: Ulf

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering

Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering Revisionsrapport Uppföljning av tidigare granskning gällande beslut och återrapportering Finspångs kommun augusti 2009 Christina Norrgård Innehållsförteckning 1 Bakgrund...1 2 Uppdrag och revisionsfråga...1

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande Gunilla Karlbom hälsade alla välkomna och öppnade mötet.

1 Mötets öppnande Ordförande Gunilla Karlbom hälsade alla välkomna och öppnade mötet. Protokoll fört vid Postens idrottsförbunds styrelsemöte i Västerås 2012-11-09 Närvarande: Gunilla Karlbom, Ola Svensson, Christer Antman, Monica Hjerp, Stig Davidsson, Ewa Wiklund, Christer Gunnarsson,

Läs mer

l. Fastställande av dagordning och utse justerare Dagordningen fastställs och justerare för dagens protokoll är Susanne Örkenrud.

l. Fastställande av dagordning och utse justerare Dagordningen fastställs och justerare för dagens protokoll är Susanne Örkenrud. Protokoll fört vid lokalt styrgruppsmöte Vård-och omsorgscollege Östra Kronoberg Datum: 2016-09-19 Plats: Teknikum, Växjö Närvarande: Anna-Karin Åkesson, ordförande, Lessebo kommun Helene Tapper, Tingsryd

Läs mer

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 17 mars 2016

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 17 mars 2016 Sammanträdesdatum Sammanträde nr 2016-03-17 3/2016 Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 17 mars 2016 Sid nr 29 Sammanträdets öppnande och justering... 2 30 Godkännande av dagordning... 2 31 Föregående

Läs mer

Delgivningar KS

Delgivningar KS Delgivningar KS 2016-06-09 Ekonomirapporten april 2016, KSL Svar på skrivelse om f.d. sanitetsporslinsfabriken, kdir Svar på skrivelse från Kullsvedsskolans föräldraförening, kso Svar på fråga ang. nord/sydlinjen,

Läs mer

Bollebygd, Mark och Svenljunga 2010-04-20 1 (10) Margareta Löfgren, Marks kommun

Bollebygd, Mark och Svenljunga 2010-04-20 1 (10) Margareta Löfgren, Marks kommun 2010-04-20 1 (10) Plats och tid Samrehab, Skene Lasarett, Skene, klockan 09.00 11.45 Beslutande Ersättare Rune Petersson, Svenljunga kommun, ordförande Helén Eliasson, Västra Götalandsregionen Per-Åke

Läs mer

Alla livsmedelsbutiker i skärgården med verksamhet året runt.

Alla livsmedelsbutiker i skärgården med verksamhet året runt. 6.7 Bidrag till detaljhandeln i skärgården Rättsgrund: Självstyrelselag för Åland (1991:71) Landskapslag om lån, räntestöd och understöd ur landskapets medel samt om landskapsgaranti (1988:50). Landskapslag

Läs mer

Margareta Heimer socialdirektör Jan Sanfridsson, tekniska kontoret 14.00 15.00 Anita Forslöv sekreterare

Margareta Heimer socialdirektör Jan Sanfridsson, tekniska kontoret 14.00 15.00 Anita Forslöv sekreterare Sammanträdesdatum 1(5) Plats och tid Tranholmen, kl 14.00 16.00 Beslutande Birgith Ljung, ordförande Anna-Lena Corell (m) Ingar Beckman Hirschfeldt (s) Kristina Rönn PRO Sven Dahlgren SPF Idun, 14.00-14.30

Läs mer