Tjänsteskrivelse. Kartläggning av hemlösa år Vår referens. Karin Andersson Utvecklingssekreterare.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjänsteskrivelse. Kartläggning av hemlösa år 2013. 2014-02-12 Vår referens. Karin Andersson Utvecklingssekreterare. Karin.Andersson@malmo."

Transkript

1

2

3

4 SIGNERAD Malmö stad Stadskontoret 1 (10) Datum Vår referens Karin Andersson Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse Karin.Andersson@malmo.se Kartläggning av hemlösa år 2013 STK Sammanfattning Malmö stad genomför sedan 1996 en årlig kartläggning av hemlösa och denna rapport beskriver situationen den 1 oktober Antalet hemlösa vuxna har minskat något jämfört med 2012 medan antalet barn i hemlösa hushåll har ökat markant. Den strukturellt betingade hemlösheten ökar och utgör nu 58 % av de hemlösa medan den socialt betingade hemlösheten minskar i enlighet med kommunfullmäktiges mål för hemlöshetsarbetet. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att godkänna rapporten, och att överlämna rapporten till samtliga stadsområdesnämnder, sociala resursnämnden, stadsbyggnadsnämnden, tekniska nämnden, servicenämnden samt styrelsen för MKB fastighets AB för beaktande. Beslutsunderlag G-Tjänsteskrivelse - Kartläggning av hemlösa STK Beslutsplanering Vård- och omsorgsberedningen KS Arbetsutskott Kommunstyrelsen Kartläggning av hemlösa 1 oktober 2013 Malmö stad genomför sedan 1996 årligen en kartläggning av hemlösa. Kartläggningen är ett av kommunens planeringsunderlag för hemlöshetsarbetet och utgör också underlag för fördelning av budget enligt det hemlöshetskriterium som kommunfullmäktige beslutade om i december Kartläggningen är, tillsammans med de rapporter om insatser för hem- och bostadslösa som respektive stadsområdesnämnd, tidigare stadsdelsfullmäktige, avger varje höst, även ett uppföljningsinstrument för kommunfullmäktiges mål inom området och för hemlöshetsarbetet i Malmö Stad.

5 2013 års kartläggning genomfördes den 1 oktober. Handläggarna inom socialtjänsten fyllde då i en kartläggningsblankett för varje hemlös som antingen fått eller begärt hjälp med boendesituationen under den senaste månaden. Alla kända uteliggare tas med i kartläggningen även om de inte har någon kontakt med socialtjänsten. Varje stadsområde sänder sedan in ett avidentifierat underlag till stadskontoret som bearbetar och sammanställer materialet för hela Malmö stad så att det är möjligt att göra analyser utifrån de frågeställningar kartläggningen väcker. De olika boenden som finns för hemlösa och stadsområdenas lägenheter för andrahandsuthyrning redovisas i en särskild rapport om stadsområdenas och sociala resursförvaltningens insatser för hem- och bostadslösa. Dessa rapporter lämnas årligen av respektive nämnd enligt beslut i kommunfullmäktige. 2 (10) Definition av hemlös I december 2004 beslutade kommunfullmäktige att Malmö Stad från år 2005 skulle använda Socialstyrelsens hemlöshetsdefinition från år 1999 vid den årliga kartläggningen. Denna definition har legat fast trots att Socialstyrelsen har ändrat definitionen vid båda de nationella kartläggningar som genomfördes år 2005 och år Det har bedömts som angeläget att kunna följa den lokala utvecklingen av antalet hemlösa i Malmö vilket med nuvarande definition är möjlig ända tillbaka till år Socialstyrelsens definition från år 1999: Person som saknar egen eller förhyrd bostad och som inte bor i något stadigvarande inneboendeförhållande eller andrahandsboende samt är hänvisad till tillfälliga boendealternativ eller är uteliggare. Person som är inskriven på kriminalvårdsanstalt eller institution inom socialtjänst, SiS eller landsting räknas om han/hon planeras skrivas ut inom tre månader efter mätperioden men ännu inte har någon bostad ordnad. Som hemlös räknas också person som tillfälligt bor hos kompisar eller bekanta om han/hon på grund av bostadslöshet varit i kontakt med den uppgiftslämnande myndigheten/organisationen under mätperioden. Det centrala är alltså att en hemlös löst bostadsfrågan på mycket kort sikt eller inte alls. Det rör sig om en situation där man inte kan ha sina tillhörigheter på en bestämd plats och har svårt att knyta några stadigvarande sociala relationer. I definitionen innefattas personer som - vistas på institution och inte har något boende vid utskrivning. Med institution menas behandlingshem och sjukvård. - bor på dygnsboende som drivs av Malmö stad eller på entreprenad - bor på hotell eller hotelliknande boende anvisat av socialtjänsten - finns inom kriminalvård eller på häkte och inte har något boende vid utskrivning - bor i boende i privat eller frivilligorganisations regi - för en ambulerande tillvaro och pendlar mellan olika kortvariga boendeformer t ex mellan hotell, uteliggande, kompisboende, boende på Stadsmissionen osv. - är uteliggare - uppgift om aktuell vistelse saknas - bor i stadsområdenas egna akutboenden.

6 Hemlösa, könsfördelning, hushållstyp, medborgarskap och åldersfördelning Vid kartläggningen 2005 var 694 vuxna personer hemlösa i Malmö. Åren handlade det om mellan 840 och 900 personer och från 2011 har det rört sig om ca 1000 personer. Diagrammet nedan visar utvecklingen för hela Malmö (10) Källa: Malmö stads årliga kartläggning av hemlösa. I kartläggningen 2013 minskade antalet hemlösa i stadsområdena Norr och Innerstaden medan övriga ökade marginellt. Stadsområde Öster är det enda område som har ökat kontinuerligt sedan Diagrammen nedan visar utvecklingen i respektive stadsområde åren Observera att skalorna är olika. Norr

7 Öster 4 (10) Söder Väster Innerstaden

8 Av de 973 hemlösa vuxna personerna är 321 (33 %) kvinnor medan 652 är män. 5 (10) Det är hushållen med barn, både ensamstående och gifta/ sambo, som ökar med 21 respektive 24 personer medan hushållen utan barn minskar. Antalet ensamstående utan barn är fortfarande flest men minskar från 786 år 2012 till 750 år 2013 och gifta utan barn minskar från 55 till 22 personer under samma period. I årets kartläggning har det poängterats att det inte är civilståndet i sig som är viktigt utan om personerna sammanlever med sin make/maka eller inte. Så ska t ex en gift person vars partner stadigvarande befinner sig på annan ort eller i annat land anges som ensamstående. Denna ändring kan sannolikt inte vara orsaken bakom minskningen av sambo/gifta utan barn eftersom den i så fall borde gett upphov till motsvarande minskning för sambo/gifta med barn. 597 personer, 61 %, är svenska medborgare och 231 personer, 39 %, har annat medborgarskap. 448 personer, 46 %, är födda i Sverige medan övriga 525 personer är födda i annat land. Det är små förändringar i åldersfördelningen jämfört med personer, 2 färre än förra året, är under 18 år och 147, fem färre, är år. Det innebär att 17 % av de hemlösa är yngre än 25 år. Åldersgruppen ökar med 22 personer till 383 medan de som är år minskar med 39 personer till 390 och gruppen över 65 är 33 personer samma som förra året. Antal barn i hemlösa hushåll Antalet barn i hemlösa hushåll ökar med 98 jämfört med Det är i stadsområde Öster som den stora ökningen finns med 92 barn. Stadsområde År 2012 År 2013 Norr Öster Söder Väster Innerstaden Malmö totalt Liksom år 2012 bor flest barn på hotell vilket gäller 188 av de totalt 329 barnen. Därefter följer boende i privat och frivilligorganisations regi, ambulerande och boende i kommunens akutboenden. Precis som tidigare år är det flest barn i den yngsta åldersgruppen och den ökar med 20 barn jämfört med 2012 men både gruppen 7-12 år och år ökar förhållandevis mer med 42 respektive 36 barn.

9 Tabellen nedan visar barnens åldersfördelning och boende när kartläggningen genomfördes. 6 (10) Barn i hemlösa hushåll utifrån aktuellt boende 2013 Totalt antal barn 0-6 år 7-12 år år Ambulerande Boende i privat eller frivilligorganisations regi Dygnsboende Hotell/Hotelliknande boende/vandrarhem Institution Kommunens akutboende Kriminalvård Uteliggare Uppgift saknas Totalt Aktuell vistelse för hemlösa Även om den minskat något är gruppen ambulerande, dvs personer som bor i olika boendelösningar som har en varaktighet understigande 3 månader, liksom tidigare år störst med 232 personer. I den kategorin finns i princip två undergrupper en med personer som har en social problematik i form av missbruk och/eller psykisk ohälsa och en som inte har någon annan problematik än att de inte har en egen bostad och saknar ekonomiska förutsättningar att ta sig in på den reguljära bostadsmarknaden. Den boendeform som ökar mest, från 185 vuxna personer år 2012 till 221 år 2013, är hotell, hotelliknande boende och vandrarhem. Hotelliknande boende är lägenheter och hus som hyrs på dygnsbasis. Ett exempel är Living room som har en liten hotellverksamhet men en stor uthyrning av lägenheter och hus till socialtjänsten. Övriga kategorier som ökar är placerade på institution från 61 till 78, boende i kommunens akutboenden från 49 till 63 medan placeringar på dygnsboenden minskar från 174 till 166 och boende i privat eller frivilligorganisations regi minskar från 190 till 148. Antalet uteliggare är 10, det lägsta sedan kartläggningarna inleddes. Huvudsaklig problematik bland hemlösa Både antalet hemlösa med missbruk och antalet med psykisk ohälsa minskar med 35 personer i vardera kategorin och även antalet med samsjuklighet minskar med 13 personer jämfört med Hemlösheten bland personer som har en social problematik minskar således med totalt 83 personer. 435 personer, 55 fler än år 2012, har inte någon känd individuell problematik medan 131, 4 fler än förra året, har annan individuell problematik som kan påverka deras möjligheter att få bostad på den reguljära bostadsmarknaden med rådande bostadsbrist. Det handlar t ex om skilsmässor, unga vuxna som vill flytta hemifrån men inte har möjligheten, stora barnfamiljer, betalningsanmärkningar och skulder och den gemensamma nämnaren är att man inte har ekonomiska förutsättningar att konkurrera på bostadsmarknaden. I Malmö är det i princip bara MKB som godkänner försörjningsstöd som inkomst för nya hyresgäster trots att skäliga bostadskostna-

10 der ingår i försörjningsstödet. 7 (10) Det politiska målet inom hemlöshetsområdet är att den socialt betingade hemlösheten ska minska vilket den också gjort de senaste åren Bara mellan 2012 och 2013 minskade den från 49 % av den totala hemlösheten i kartläggningen till 42 %. Den strukturellt betingade hemlösheten däremot fortsatt att öka och har de två senaste åren varit större än den social betingade med 51 respektive 58 % av det totala antalet hemlösa.. Diagrammen nedan visar utvecklingen av den strukturellt och den socialt betingade hemlösheten i Malmö Stad samt i de olika stadsområdena under åren Observera att skalorna varierar beroende på antalet hemlösa. Malmö Norr

11 Öster 8 (10) Söder Väster

12 9 (10) Innerstaden Det är stor skillnad mellan den grupp som är hemlösa av strukturella skäl och de hemlösa som har en egen social problematik framför allt när det gäller antalet barn, könsfördelning, födda i Sverige och hemlöshet till följd av våld i hemmet. Se tabellen nedan. Strukturell Social Antal och andel vuxna 566, 58 % 407, 42 % Antal och andel barn 311, 95 % 18, 5 % Andel kvinnor 41 % 22 % Andel män 59 % 78 % Andel födda i Sverige 28 % 71 % Antal våld i hemmet 48 5 Huvudsaklig orsak till hemlösheten 691 personer anges vara hemlösa till följd av bristande förankring, dvs de har svårt att konkurrera på bostadsmarknaden och har ofta inget tidigare boende att referera till. Den kategorin ökar från 68 % till 71 % av det totala antalet hemlösa vuxna jämfört med förra året och ökar något gör även den grupp som blivit hemlösa på grund av obetalda hyror. Däremot minskar de som blivit hemlösa på grund av störande beteende till 86 personer vilket innebär att den gruppen har minskat med 38 personer de två senaste åren. Antalet som blivit hemlösa till följd av våld i hemmet har de senaste åren legat kring 70 personer vid mättillfället men minskade i år till 53 personer, 39 kvinnor och 14 män. Även kategorin som har betalningsanmärkningar som inte är att hänföra till boendet minskar något. Hemlösas försörjning Det är ganska små förändringar när det gäller hemlösas huvudsakliga försörjning jämfört med förra året. Liksom tidigare år har flest personer försörjningsstöd och i årets kartläggning handlar det om 564 personer. Antalet som har pension har minskat från 93 till 78 medan antalet som har annan ersättning från försäkringskassan har ökat från 117 till 141. Även antalet som har introduktions-/etableringsersättning har ökat från 42 till 67 medan de som har annan försörjning minskar från 98 till 57 personer.

13 Hemlösas boendebehov År 2008 kompletterades kartläggningen med att respektive handläggare ska ange sin bedömning av vilket boendebehov varje enskild hemlös vuxen har. I årets kartläggning har 720 personer, 74 % av det totala antalet hemlösa, bedömts ha behov av enbart en egen bostad. 136 personer, 14 %, har behov av ett boende med stödinsatser medan 56 bedömts behöva ett boende utan krav på drogfrihet.43 personer har behov av särskilda boendeformar som t ex LSS eller vårdboende och 18 personer behöver kollektiva boendeformer. 10 (10) Stadskontorets kommentarer År 2011 var 1039 vuxna personer hemlösa, det högsta antalet sedan kartläggningarna inleddes De två senaste åren har antalet minskat något vilket är förvånande med tanke på att Malmö har en fortsatt stor befolkningsökning med ca personer årligen medan byggandet legat på en, i förhållande till befolkningsökningen, låg nivå med ca 1000 nya bostäder per år de senaste 3-4 åren. En förklaring är att det tillkommit resurser riktade till den grupp som har en social problematik och det är den gruppen som minskar med totalt 83 personer jämfört med Det har inneburit att det skett en förskjutning i hur stor andel av de hemlösa vuxna som har en social problematik och hur stor andel som är hemlösa av strukturella skäl hade 49 % av de vuxna hemlösa en social problematik medan andelen år 2013 hade sjunkit till 42 % varav följer att andelen med strukturellt betingad hemlöshet samma period ökade från 51 till 59 %. Det som är alarmerande i året kartläggning är att antalet barn ökar från 231 till 329, en ökning med 98 barn. Det är det högsta antalet barn sedan kartläggningarna infördes. Fram till 2006 översteg antalet barn inte 35 men 2006 kom en kraftig ökning till 115 som därefter fortsatt med någon liten variation. Kopplingen till den strukturellt betingade hemlösheten är mycket tydlig eftersom det är i de familjerna barnen i huvudsak finns och det stadsområde som har mest uttalad strukturell hemlöshet är Öster som också har 52 % av barnen i hemlösa hushåll. Öster är det enda stadsområde där antalet hemlösa ökat årligen sedan 2005, i övriga har det fluktuerat. Förklaringen till Östers ökning är bl a att många nyanlända bosatt sig hos landsmän i framför allt delar av Rosengård och att boendet inte fungerat i längden särskilt när familjer anslutit och det blivit allt för trångbott. En del i problematiken är att Migrationsverket inte tar reda på hur realistiskt boendet är innan de kommunplacerar en person eller familj och efter en månads vistelse i kommunen tar Migrationsverket inte längre något ansvar om boendet inte fungerar och personen/familjen blir hemlösa. Ansvariga Birgitta Vilén-Johansso Avdelningschef Jan-Inge Ahlfridh Stadsdirektör

Malmö stads kartläggning av hemlösheten år 2017

Malmö stads kartläggning av hemlösheten år 2017 Malmö stads kartläggning av hemlösheten år 2017 Bakgrund befolkning i Malmö 328 494 invånare i december 2016 Befolkningsförändring 2016: 5 900 personer. Befolkningen har ökat mer än 30 år i följd Befolkningsprognos

Läs mer

Hyresförslag gällande akutboende för hemlösa barnfamiljer inom fastigheten Arlöv 21:181 från Sociala resursnämnden

Hyresförslag gällande akutboende för hemlösa barnfamiljer inom fastigheten Arlöv 21:181 från Sociala resursnämnden SIGNERAD 2013-09-19 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2013-09-18 Vår referens Karin Göranson Controller Tjänsteskrivelse karin.goranson@malmo.se Hyresförslag gällande akutboende för hemlösa barnfamiljer

Läs mer

Vård- och omsorgsberedningen. Reservation. Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390

Vård- och omsorgsberedningen. Reservation. Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390 Vård- och omsorgsberedningen Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390 Reservation Vi Sverigedemokrater yrkade bifall till motionen. När den styrande minoriteten

Läs mer

HEMLÖSHETEN I SVERIGE

HEMLÖSHETEN I SVERIGE HEMLÖSHETEN I SVERIGE Antalet människor som lever i hemlöshet har ökat kraftigt. Från cirka 8 000 år 1999 till 34 000 år 2011. Socialstyrelsens senaste kartläggning gjordes under en vecka i april 2017.

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av särskilda ägardirektiv MKB Fastighets AB

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av särskilda ägardirektiv MKB Fastighets AB Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2014-12-17 Vår referens Anders Spjuth Utredare Anders.Spjuth@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av särskilda ägardirektiv MKB Fastighets AB STK-2014-1254 Sammanfattning

Läs mer

Aktuella insatser för hem- och bostadslösa på Stadsområdesförvaltning Väster

Aktuella insatser för hem- och bostadslösa på Stadsområdesförvaltning Väster Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-11-04 Vår referens Eva Hansson Planeringssekreterare Eva.Hansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Aktuella insatser för hem- och bostadslösa på Stadsområdesförvaltning

Läs mer

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2017 Dnr 2017 /0174

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2017 Dnr 2017 /0174 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(7) Katharina Olsson 046-359 99 75 Katharina.olsson@lund.se Socialnämnden i Lund Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2017 Dnr 2017 /0174 Sammanfattning

Läs mer

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2014 Dnr SO 2014/0181

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2014 Dnr SO 2014/0181 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(6) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2014 Dnr SO 2014/0181 Sammanfattning

Läs mer

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2015 Dnr SO 2015/0206

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2015 Dnr SO 2015/0206 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(6) Christina Schoug 046 359 44 47 Christina.schoug@lund.se Socialnämnden i Lund Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2015 Dnr SO 2015/0206 Sammanfattning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Insatser för bostadslösa och hemlösa 2013, Stadsområdesförvaltning Väster Vår referens. Kristina Nilsson Enhetschef

Tjänsteskrivelse. Insatser för bostadslösa och hemlösa 2013, Stadsområdesförvaltning Väster Vår referens. Kristina Nilsson Enhetschef Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 013-11-9 Vår referens Kristina Nilsson Enhetschef Tjänsteskrivelse Insatser för bostadslösa och hemlösa 013, Stadsområdesförvaltning Väster SOFV-013-1086

Läs mer

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster

Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning Väster Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2015-11-02 Vår referens Alisa Burek Planeringssekreterare Alisa.Burek@malmo.se Tjänsteskrivelse Insatser för bostadslösa och hemlösa 2015, Stadsområdesförvaltning

Läs mer

Stadsområdesförvaltning Norr ställer sig positiv till alla delar i Stadskontorets förslag.

Stadsområdesförvaltning Norr ställer sig positiv till alla delar i Stadskontorets förslag. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2015-07-30 Vår referens Petra Quandt Farkas Enhetschef Petra.q.farkas@malmo.se Tjänsteskrivelse Kommungemensam bostadsrådgivning STK-2015-175 Sammanfattning

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(12) Handläggare, titel, telefon Fredrik Wastesson, vik programsekreterare fredrik.wastesson@norrkoping.se Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning

Läs mer

Hur gick det sen då? En uppföljning av hur det gått för de hyresgäster som fått överta sitt andrahandsavtal hos MKB Fastighets AB

Hur gick det sen då? En uppföljning av hur det gått för de hyresgäster som fått överta sitt andrahandsavtal hos MKB Fastighets AB Hur gick det sen då? En uppföljning av hur det gått för de hyresgäster som fått överta sitt andrahandsavtal hos MKB Fastighets AB Upprättad 2018 Lägenhetsenheten, Fastighets- & gatukontoret, Malmö stad

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer ALLMÄN 1(13) SOCIALKONTORET 2017-11-20 759 Handläggare, titel, telefon Anna Lind, sakkunnig 011-15 22 32 Socialnämnden Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning

Läs mer

Hemlöshetssituationen i Göteborg idag

Hemlöshetssituationen i Göteborg idag Hemlöshetssituationen i Göteborg idag Statistik över hemlösheten i Göteborg samt slutrapporten för stadens hemlöshetsplan 2015-2018 Mikael Chrona, Göteborgs Stad, fastighetskontoret Vuxna 3800 3900 3800

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(11) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, programsekreterare 011-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning

Läs mer

Kartläggning av hemlöshet Helsingborg kommun. Redovisning av akut hemlöshet situation 1. Carin Nilsson 2012-03-09

Kartläggning av hemlöshet Helsingborg kommun. Redovisning av akut hemlöshet situation 1. Carin Nilsson 2012-03-09 Kartläggning av hemlöshet Helsingborg kommun Redovisning av akut hemlöshet situation Carin Nilsson -3-9 Sammanfattning I denna rapport redovisas resultatet från kartläggningen av hemlöshet i Helsingborgs

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(11) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, sakkunnig 011-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning genomfördes

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Rapport om gynnande beslut enligt 4 kap 1 SoL och enligt 9 LSS som inte verkställts inom tre månader, kv 1 2014

Tjänsteskrivelse. Rapport om gynnande beslut enligt 4 kap 1 SoL och enligt 9 LSS som inte verkställts inom tre månader, kv 1 2014 SIGNERAD 2014-04-24 Malmö stad Stadskontoret 1 (7) Datum 2014-04-24 Handläggare Ingela Kressander Utredningssekreterare Ingela.Kressander@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport om gynnande beslut enligt 4 kap

Läs mer

BoInvent1 Kartläggning april 2014

BoInvent1 Kartläggning april 2014 BoInvent1 Kartläggning april 2014 Innehållsförteckning Sid 2 (15) Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Resultat... 5 Antal hushåll och dess sammansättning... 5 Kön och ålder...

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(11) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, sakkunnig 011-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning genomfördes

Läs mer

BoInvent1 Kartläggning av behov september 2013

BoInvent1 Kartläggning av behov september 2013 BoInvent1 Kartläggning av behov september 2013 Inledning Göteborgs Stads årliga kartläggning av hemlösheten är viktig utgångspunkt för den fortsatta planeringen av hemlöshetsarbetet i staden. I BoInvent1

Läs mer

Kartläggning av hemlöshet Helsingborgs stad 2013. Redovisning av akut hemlöshet situation 1

Kartläggning av hemlöshet Helsingborgs stad 2013. Redovisning av akut hemlöshet situation 1 Kartläggning av hemlöshet Helsingborgs stad Redovisning av akut hemlöshet situation Carin Nilsson Mars Innehållsförteckning Sammanfattning... Inledning... Socialstyrelsens definition av hemlöshet... Målgrupp

Läs mer

Kartläggning av hemlösheten och insatser för hemlösa 2018

Kartläggning av hemlösheten och insatser för hemlösa 2018 Kartläggning av hemlösheten och insatser Arbetsmarknads- och socialförvaltningen Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2019-02-25 1.0 Lars G Larsson Arbetsmarknads- och socialförvaltningen

Läs mer

Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först

Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först Stockholms stads program mot hemlöshet och Bostad Först The Capital of Scandinavia Socialtjänstens ansvar gällande boende enligt Socialtjänstlagen Personen ska vara i behov av stöd av stöd i någon form

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Rapport om insatser för hem- och bostadslösa 2015

Tjänsteskrivelse. Rapport om insatser för hem- och bostadslösa 2015 Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2015-11-05 Vår referens Marika Persson Planeringssekreterare marika.persson80@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport om insatser för hem- och bostadslösa

Läs mer

Varför använder vi inte tomma verksamhetslokaler under julen till att välkomna hemlösa?

Varför använder vi inte tomma verksamhetslokaler under julen till att välkomna hemlösa? S Sida 1 (5) Handläggare Ingemar Sollgard Telefon: 08-508 08 444 Till stadsdelsnämnd 2019-02-14 Varför använder vi inte tomma verksamhetslokaler under julen till att välkomna hemlösa? Skrivelse från Arvid

Läs mer

Ang: Ersättning för omkostnad avseende dygnsplacerade barn med barnpension

Ang: Ersättning för omkostnad avseende dygnsplacerade barn med barnpension Särskilt yttrande Vård-och omsorgsberedningen 2014-11-06 Ang: Ersättning för omkostnad avseende dygnsplacerade barn med barnpension STK-2014-1019 "Då barn är placerade i dygnsvård har föräldern en ersättningsskyldighet

Läs mer

Kartläggning av hemlöshet inom socialtjänsten i Nacka Kommun

Kartläggning av hemlöshet inom socialtjänsten i Nacka Kommun Kartläggning av hemlöshet inom socialtjänsten i Nacka Kommun 2015-01-26 Åsa Dyckner Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Genomförande... 4 4 Socialstyrelsens definitioner av hemlöshet...

Läs mer

Olsson Luis SOF. Ulwemann Frida - SOF. helsingborg.se SOCIALFÖRVALTNINGEN Hemlöshetskartläggning VUXENVERKSAMHETEN

Olsson Luis SOF. Ulwemann Frida - SOF. helsingborg.se SOCIALFÖRVALTNINGEN Hemlöshetskartläggning VUXENVERKSAMHETEN SOCIALFÖRVALTNINGEN VUXENVERKSAMHETEN 217-2-14 Hemlöshetskartläggning Hemlöshetskartläggning 217 Olsson Luis SOF Ulwemann Frida - SOF Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 42-1 5 helsingborg@helsingborg.se

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2014-08-11 SN 2014/0140 0480-450885

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2014-08-11 SN 2014/0140 0480-450885 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 4-8- SN 4/4 48-45885 Socialnämnden Hemlöshet 4 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning av informationen. Bakgrund

Läs mer

Rapport boendestöd per april 2013

Rapport boendestöd per april 2013 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Åström Sinisalo Tobias Datum 2013-05-23 Diarienummer UAN-2013-0312 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Rapport boendestöd per april 2013 Förslag

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Rapport om insatser för hem- och bostadslösa

Tjänsteskrivelse. Rapport om insatser för hem- och bostadslösa Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (1) Datum 2014-10-31 Vår referens Sofi Kimfors Planeringssekreterare sofi.kimfors@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport om insatser för hem- och bostadslösa SOFN-2014-485

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2013 Nr 107 Förändring av valdistrikten inför 2014 års val (Dnr STK-2013-829) Till kommunfullmäktige i Malmö Kommunstyrelsen 6/11 2013

Läs mer

PRIO Personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik.

PRIO Personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik. PRIO 201 Personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik. Personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik. Reviderad handlingsplan ska innehålla: - En strategi för hur

Läs mer

Förslag till beslut Vård- och omsorgsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta att föreslå kommunfullmäktige

Förslag till beslut Vård- och omsorgsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta att föreslå kommunfullmäktige SIGNERAD 2015-01-28 Malmö stad Stadskontoret 1 (11) Datum 2015-01-26 Vår referens Karin Andersson Utvecklingssekreterare Karin.Andersson@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport om insatser för hemlösa 2014 STK-2014-1214

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Stadens arbete med uppdrag som berör hemlöshet. Projektledare: Olof Hammar. Beslut i revisorskollegiet 2014-01-22

GRANSKNINGSRAPPORT. Stadens arbete med uppdrag som berör hemlöshet. Projektledare: Olof Hammar. Beslut i revisorskollegiet 2014-01-22 GRANSKNINGSRAPPORT Stadens arbete med uppdrag som berör hemlöshet Projektledare: Olof Hammar Beslut i revisorskollegiet 2014-01-22 RAPP140122hemlöshet Postadress: Stadshuset, 205 80 Malmö Besöksadress:

Läs mer

Uppföljning av strategi och plan mot hemlöshet

Uppföljning av strategi och plan mot hemlöshet Uppföljning av strategi och plan mot hemlöshet 2015 2018 Göteborgs Stad Fastighetsnämnden 2016-09-26 Innehåll Inledning... 4 Sammanfattning måluppfyllelse... 5 Uppföljning av mål... 6 Mål 1 Staden ska

Läs mer

Fastighetskontoret GÖTEBORGS STAD. Hemlösa och utestängda från bostadsmarknaden april

Fastighetskontoret GÖTEBORGS STAD. Hemlösa och utestängda från bostadsmarknaden april Fastighetskontoret GÖTEBORGS STAD Hemlösa och utestängda från bostadsmarknaden april 2019 2019-06-10 DNR 3496/19 Ansvarig Göteborgs Stad Fastighetskontoret Kontaktpersoner Mikael Chrona mikael.chrona@fastighet.goteborg.se

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2014-03-11 SN 2014/0140 0480-450885

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2014-03-11 SN 2014/0140 0480-450885 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2014-03-11 SN 2014/0140 0480-450885 Socialnämnden Hemlöshet 2014 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning av

Läs mer

Frågor från Liberalerna gällande hemlöshetsrapporten svar från Socialförvaltningen

Frågor från Liberalerna gällande hemlöshetsrapporten svar från Socialförvaltningen 2018-01-30 1 (5) Frågor från Liberalerna gällande hemlöshetsrapporten svar från Socialförvaltningen 1. Fråga: Skillnaderna på Socialstyrelsen och Järfällas rapporter skapar en differens som kan vara intressant

Läs mer

Hemställan från stadsområdesförvaltning Öster till Sociala investeringsfonden avseende Hemlösa med behov av särskilt stöd

Hemställan från stadsområdesförvaltning Öster till Sociala investeringsfonden avseende Hemlösa med behov av särskilt stöd SIGNERAD 2014-10-05 Malmö stad Stadskontoret 1 (4) Datum 2014-09-29 Vår referens Jan Lanzow-Nilsson Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse jan.lanzownilsson@malmo.se Hemställan från stadsområdesförvaltning

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Socialt stöd i boende för hemlösa barnfamiljer, ansökan till kommunstyrelsen. 2014-06-02 Handläggare

Tjänsteskrivelse. Socialt stöd i boende för hemlösa barnfamiljer, ansökan till kommunstyrelsen. 2014-06-02 Handläggare Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (2) Datum 2014-06-02 Handläggare Rickard Pettersson Socialbyråchef rickard.pettersson@malmo.se Tjänsteskrivelse Socialt stöd i boende för hemlösa barnfamiljer,

Läs mer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer

Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer RAPPORT 1(17) Handläggare, titel, telefon Anna Lind Nordell, programsekreterare 011-15 22 32 Socialtjänstens kartläggning av personer i olika former av hemlöshetssituationer Sammanfattning Årets mätning

Läs mer

Utredning hemlöshet 2016

Utredning hemlöshet 2016 2016-03-09 1 (7) Utredning hemlöshet 2016 1 Syfte och innehåll Utredningen om hemlöshet utgör underlag för den handlingsplan mot hemlöshet som har tagits fram i enlighet med social- och arbetsmarknadsnämndens

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2013 Nr 109 Motion från Anders Olin (SD) avseende planprogram och detaljplaner för mindre och billigare lägenheter (Dnr STK-2013-431) Till

Läs mer

Samordning av insatser mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden

Samordning av insatser mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kerstin Björklund 2014-02-19 KS 2014/0095 50034 Kommunstyrelsen Samordning av insatser mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Förslag till

Läs mer

1. Socialtjänstnämnden beslutar godkänna rapporten. 2. Socialtjänstnämnden överlämnar ärendet till kommunstyrelsen.

1. Socialtjänstnämnden beslutar godkänna rapporten. 2. Socialtjänstnämnden överlämnar ärendet till kommunstyrelsen. SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN DNR 402-0324/2008 SID 1 (6) 2008-05-27 Handläggare: Nina Ström Telefon: 08-508 25 014 Till Socialtjänstnämnden Hemlösa i Stockholm 15 april 2008 (2 bilagor)

Läs mer

Förslag till avgifter inom sociala resursnämnden avseende handläggning av dödsbo, serviceavgift boenden och familjerådgivning

Förslag till avgifter inom sociala resursnämnden avseende handläggning av dödsbo, serviceavgift boenden och familjerådgivning SIGNERAD 2015-04-16 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) 2015-04-13 Jan Lanzow-Nilsson Utvecklingssekreterare jan.lanzownilsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till avgifter inom sociala resursnämnden avseende

Läs mer

Inrättande av stadsområdesnämnder och nämnder för Malmö stads skolväsende samt införande av förändrat nämndsansvar för LSS-verksamhet m.m.

Inrättande av stadsområdesnämnder och nämnder för Malmö stads skolväsende samt införande av förändrat nämndsansvar för LSS-verksamhet m.m. SIGNERAD 2013-10-09 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2013-10-08 Vår referens Ulla-Karin Holmberg Administrativ chef Tjänsteskrivelse Ulla-Karin.Holmberg@malmo.se Inrättande av stadsområdesnämnder och

Läs mer

Fastighetskontoret GÖTEBORGS STAD. Hemlösa och utestängda från bostadsmarknaden april

Fastighetskontoret GÖTEBORGS STAD. Hemlösa och utestängda från bostadsmarknaden april Fastighetskontoret GÖTEBORGS STAD Hemlösa och utestängda från bostadsmarknaden april 2016 www.goteborg.se Hemlösa och utestängda från bostadsmarknaden april 2016 Juni 2016 DNR 4488/16 Ansvarig Göteborgs

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen redogör i ärendet för aktuella förhållanden kopplade till yrkandena.

Tjänsteskrivelse. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen redogör i ärendet för aktuella förhållanden kopplade till yrkandena. Malmö stad Arbetsmarknads- och socialförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-06 Vår referens Lars G Larsson Utvecklingssekreterare lars.g.larsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion från Niels Paarup-Petersen (C)

Läs mer

Riktlinje för socialnämndens handläggning av ärenden rörande bostadssociala insatser enligt socialtjänstlagen (2001:453)

Riktlinje för socialnämndens handläggning av ärenden rörande bostadssociala insatser enligt socialtjänstlagen (2001:453) Riktlinje för socialnämndens handläggning av ärenden rörande bostadssociala insatser enligt socialtjänstlagen (2001:453) Ett normerande dokument som socialnämnden fattade beslut om 2019-02-25 Dokumentnamn

Läs mer

Hemlöshets- kartläggning 2018

Hemlöshets- kartläggning 2018 SOCIALFÖRVALTNINGEN VUXENVERKSAMHETEN 218-2-25 Hemlöshetskartläggning Hemlöshets- kartläggning 218 Olsson Luis SOF Ulwemann Frida - SOF Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 42-5 helsingborg@helsingborg.se

Läs mer

Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK ASN

Motion från Emma-Lina Johansson om att ta ansvar för hemlösheten, STK ASN Malmö stad Arbetsmarknads- och socialförvaltningen 1 (5) Datum 2019-05-24 Vår referens Lars G Larsson Utvecklingssekreterare lars.g.larsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Motion från Emma-Lina Johansson om

Läs mer

Hemlös i Malmö. En uppföljning 2000-2001. Marianne Bentzel Håkansson Kerstin Liedman. Rapport 2001: 55 ISSN 1402-3393

Hemlös i Malmö. En uppföljning 2000-2001. Marianne Bentzel Håkansson Kerstin Liedman. Rapport 2001: 55 ISSN 1402-3393 Hemlös i Malmö En uppföljning 2000-2001 Marianne Bentzel Håkansson Kerstin Liedman Rapport 2001: 55 ISSN 1402-3393 Förord Länsstyrelsen genomförde en verksamhetstillsyn 1999 av insatserna till personer

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program mot hemlöshet i Borås Stad

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Program mot hemlöshet i Borås Stad Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Program mot hemlöshet i Borås Stad Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Manual till BoInvent1. Uppdaterad

Manual till BoInvent1. Uppdaterad Manual till BoInvent1 Uppdaterad 2015-04-01 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syftet med BoInvent1... 3 Genomförande och omfattning... 3 Hantering av personuppgifter i BoInvent1... 3 Person eller hushåll?...

Läs mer

Fastighetskontoret MANUAL BOINVENT1. Uppdaterad

Fastighetskontoret MANUAL BOINVENT1. Uppdaterad Fastighetskontoret MANUAL BOINVENT1 Uppdaterad 2016-03-31 www.boendeportalen.goteborg.se Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Genomförande och omfattning... 4 2.1. Hantering av personuppgifter i BoInvent1...

Läs mer

Fastighetskontoret MANUAL BOINVENT1. Uppdaterad

Fastighetskontoret MANUAL BOINVENT1. Uppdaterad Fastighetskontoret MANUAL BOINVENT1 Uppdaterad 2018-03-13 www.boendeportalen.goteborg.se Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Genomförande och omfattning... 4 2.1. Hantering av personuppgifter i BoInvent1...

Läs mer

Ansökan om medel för att arbeta med hemlösa barnfamiljer från stadsområdesnämnd Väster

Ansökan om medel för att arbeta med hemlösa barnfamiljer från stadsområdesnämnd Väster SIGNERAD 2015-04-16 Malmö stad Stadskontoret 1 (4) Datum 2015-04-15 Vår referens Karin Andersson Utvecklingssekreterare Karin.Andersson@malmo.se Tjänsteskrivelse Ansökan om medel för att arbeta med hemlösa

Läs mer

strategi och plan mot hemlöshet

strategi och plan mot hemlöshet Kort sammanfattning Göteborgs Stads strategi och plan mot hemlöshet 2015 2018 www.goteborg.se Det här är en sammanfattning av Göteborgs Stads strategi och plan mot hemlöshet 2015 2018. Kommunfullmäktige

Läs mer

Omvandlingar av hyresrätter

Omvandlingar av hyresrätter Sida 1 (7) 2019-04-08 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-04-25 Omvandlingar av hyresrätter Svar på skrivelse från (V) och (S) Förslag till

Läs mer

Bosättningsprocess för nyanlända som anvisas enligt lag om mottagande av vissa nyanlända invandrare

Bosättningsprocess för nyanlända som anvisas enligt lag om mottagande av vissa nyanlända invandrare Malmö stad Stadskontoret 1 (8) Datum 2016-05-02 Vår referens Lars G Larsson Utvecklingssekreterare lars.g.larsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Bosättningsprocess för nyanlända som anvisas enligt lag om mottagande

Läs mer

Rapport om barnfamiljer i Stockholm som saknar fast bostad.

Rapport om barnfamiljer i Stockholm som saknar fast bostad. AB Socialtjänstförvaltningen Staben SID 1 (10) C D E Rapport om barnfamiljer i Stockholm som saknar fast bostad. SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN, S WEDENBORGSGATAN 20, 106 64 S TOCK- HOLM T FN: 508 25 000, F

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Inkomna skrivelser till nämnden. 2015-04-14 Vår referens. Josefin Haugthon Planeringssekreterare Josefin.Haugthon@malmo.

Tjänsteskrivelse. Inkomna skrivelser till nämnden. 2015-04-14 Vår referens. Josefin Haugthon Planeringssekreterare Josefin.Haugthon@malmo. SIGNERAD Malmö stad Stadsområdesförvaltning Söder 1 (2) Datum 2015-04-14 Vår referens Josefin Haugthon Planeringssekreterare Josefin.Haugthon@malmo.se Tjänsteskrivelse Inkomna skrivelser till nämnden SOFS-2015-161

Läs mer

Hyresförslag gällande socialt boende i lägenhet för hemlösa inom fastigheten Lugguden 7, Herrestadsgatan 4 i Malmö från Sociala resursnämnden

Hyresförslag gällande socialt boende i lägenhet för hemlösa inom fastigheten Lugguden 7, Herrestadsgatan 4 i Malmö från Sociala resursnämnden SIGNERAD 2013-09-18 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2013-09-18 Vår referens Karin Göranson Controller Tjänsteskrivelse karin.goranson@malmo.se Hyresförslag gällande socialt boende i lägenhet för hemlösa

Läs mer

Särskild tillsynsorganisation för kommunens andrahandslägenheter

Särskild tillsynsorganisation för kommunens andrahandslägenheter Malmö stad Stadskontoret 1 (7) Datum 2015-04-09 Vår referens Karin Andersson Utvecklingssekreterare Tjänsteskrivelse Karin.Andersson@malmo.se Särskild tillsynsorganisation för kommunens andrahandslägenheter

Läs mer

Socialförvaltningens plan för att motverka hemlöshet

Socialförvaltningens plan för att motverka hemlöshet Socialförvaltningens plan för att motverka hemlöshet Framtagen januari 2019 inom SOCIALFÖRVALTNINGEN HANINGE KOMMUN Inledning Alla människor ska ha samma möjligheter att leva ett gott liv. Att ha ett hem

Läs mer

Hemlöshets kartläggning 2016

Hemlöshets kartläggning 2016 SOCIALFÖRVALTNINGEN VUXENVERKSAMHETEN 216-2-25 Hemlöshetskartläggning Hemlöshets kartläggning 216 Olsson Luis SOF Ulwemann Frida - SOF Rådhuset Postadress 251 89 Helsingborg Växel 42-1 5 helsingborg@helsingborg.se

Läs mer

Motion från Sven Rosén (SPI) om bidrag till äldre för inköp av dator och internetanslutning

Motion från Sven Rosén (SPI) om bidrag till äldre för inköp av dator och internetanslutning Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2014-02-05 Vår referens Sofi Kimfors Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse sofi.kimfors@malmo.se Motion från Sven Rosén (SPI) om bidrag till äldre för

Läs mer

Fastighetskontoret GÖTEBORGS STAD. Hemlösa och utestängda från bostadsmarknaden april

Fastighetskontoret GÖTEBORGS STAD. Hemlösa och utestängda från bostadsmarknaden april Fastighetskontoret GÖTEBORGS STAD Hemlösa och utestängda från bostadsmarknaden april 2018 www.goteborg.se Hemlösa och utestängda från bostadsmarknaden april 2018 Juli 2018 DNR 4534/18 Ansvarig Göteborgs

Läs mer

Bygg bort hemlösheten i Malmö!

Bygg bort hemlösheten i Malmö! Bygg bort hemlösheten i Malmö! En rapport från Nya Moderaterna Malmö Torbjörn Tegnhammar April 2014 Om rapportförfattaren Torbjörn Tegnhammar är moderat politiker i Malmö. Han är 32 år gammal och jobbar

Läs mer

Helsingborgs stads bostadssociala program

Helsingborgs stads bostadssociala program KÄRNFASTIGHETER 2013-12-13 SID 1(12) Helsingborgs stads bostadssociala program Inledning I den här rapporten följer en översyn av det bostadssociala programmet. Syftet med rapporten är att kartlägga stadens

Läs mer

Riktlinje vid anskaffning av bostäder och sociala kontrakt inom socialnämnden i Strängnäs kommun

Riktlinje vid anskaffning av bostäder och sociala kontrakt inom socialnämnden i Strängnäs kommun TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2017:336-769 Individ- och familjeomsorgen 2017-08-04 1/2 Handläggare Annica Westling 0152-296 80 Socialnämnden Riktlinje vid anskaffning av bostäder och sociala kontrakt

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Individ och familjeomsorgen vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2018-03-22 Handläggare Solveig Blid Telefon: 08-508 14 552 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Socialt stöd i boende för hemlösa barnfamiljer, ansökan till kommunstyrelsen

Socialt stöd i boende för hemlösa barnfamiljer, ansökan till kommunstyrelsen Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (2) Datum 2015-02-10 Vår referens Eva Hansson Planeringssekreterare Eva.Hansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Socialt stöd i boende för hemlösa barnfamiljer, ansökan

Läs mer

Yttrande. Remiss angående Program för att motverka hemlöshet TN Arbetsmarknads- och socialnämnden beslutar att lämna följande yttrande:

Yttrande. Remiss angående Program för att motverka hemlöshet TN Arbetsmarknads- och socialnämnden beslutar att lämna följande yttrande: Malmö stad Arbetsmarknads- och socialnämnden 1 (7) Datum 2019-06-27 Adress 205 80 Malmö Diarienummer ASN-2019-6225 Yttrande Till Tekniska nämnden Remiss angående Program för att motverka hemlöshet TN-2019-253

Läs mer

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner riktlinjen.

Förslag till beslut Individ- och familjenämnden godkänner riktlinjen. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Sida 1 (1) Diarienr IFN 2019/00551-8.2.4 Individ- och familjeförvaltningen Gunilla Westberg Epost: gunilla.westberg@vasteras.se Kopia till Individ- och familjenämnden Förslag till

Läs mer

Statsbidrag för kompetensutveckling inom den sociala barn- och ungdomsvården

Statsbidrag för kompetensutveckling inom den sociala barn- och ungdomsvården SIGNERAD 2014-09-02 Malmö stad Stadskontoret 1 (4) Datum 2014-09-01 Vår referens Paulina Franzén Utvecklingssamordnare Tjänsteskrivelse paulina.franzen@malmo.se Statsbidrag för kompetensutveckling inom

Läs mer

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE 1 2016-05-25 2016/358-IFN-004 Sociala nämndernas förvaltning Maria Boman Individ- och familjenämnden Revidering av Riktlinjer för bostäder inom individoch familjenämndens ansvarsområde

Läs mer

Samordning för att motverka och förebygga hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden. Information och vägledning

Samordning för att motverka och förebygga hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden. Information och vägledning Samordning för att motverka och förebygga hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden Information och vägledning 2Produktion: Samordning Socialdepartementet för att motverka Form: Blomquist och förebygga

Läs mer

Förslag från servicenämnden om utredning av en sammanhållen stödfunktion för Malmö stads kostverksamhet

Förslag från servicenämnden om utredning av en sammanhållen stödfunktion för Malmö stads kostverksamhet Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2015-03-02 Vår referens Ilona Holmgren Utredningssekreterare ilona.holmgren@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag från servicenämnden om utredning av en sammanhållen stödfunktion

Läs mer

Rapport om barnfamiljer i Stockholms stad 2010 som saknar stadigvarande bostad

Rapport om barnfamiljer i Stockholms stad 2010 som saknar stadigvarande bostad BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-02-24 SDN 2011-03-24 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Rapport om barnfamiljer

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2013 Nr 108 Begäran från valnämnden om ytterligare kommunbidrag för anordnande av val till Europaparlamentet och allmänna val 2014 (Dnr

Läs mer

Datum 2012-04-10. Motion av Malena Ranch och Maria Gardfjell (båda MP) om att införa pilotverksamhet av bostad först-modellen mot hemlöshet i Uppsala

Datum 2012-04-10. Motion av Malena Ranch och Maria Gardfjell (båda MP) om att införa pilotverksamhet av bostad först-modellen mot hemlöshet i Uppsala KS 12 2 MAJ 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Fichtel Åsa Datum 2012-04-10 Diarienummer KSN-2011-0585 Kommunstyrelsen Motion av Malena Ranch och Maria Gardfjell (båda MP) om att införa pilotverksamhet

Läs mer

Uppföljningsrapport försörjningsstöd gällande augusti månad

Uppföljningsrapport försörjningsstöd gällande augusti månad Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2014-10-03 Vår referens Sofi Kimfors Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse sofi.kimfors@malmo.se Uppföljningsrapport försörjningsstöd gällande usti

Läs mer

2015-09-16. Svar på motion Utanförskap i hemlöshet

2015-09-16. Svar på motion Utanförskap i hemlöshet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2015-09-16 Socialnämnden Dnr Son 2015/203, Kst 2015/85 Svar på motion Utanförskap i hemlöshet Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden översänder förvaltningens

Läs mer

Rapport för att sänka kostnaderna för försörjningsstöd tertial

Rapport för att sänka kostnaderna för försörjningsstöd tertial Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (6) Datum 2015-06-04 Vår referens Eva-Britt Holmberg Socialbyråchef eva-britt.holmberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport för att sänka kostnaderna för försörjningsstöd

Läs mer

Särskild tillsynsorganisation för kommunens andrahandslägenheter

Särskild tillsynsorganisation för kommunens andrahandslägenheter Malmö stad Stadsområdesförvaltning Söder 1 (3) Datum 2015-07-10 Vår referens Pontus Gleisner Utvecklingssekreterare pontus.gleisner@malmo.se Tjänsteskrivelse Särskild tillsynsorganisation för kommunens

Läs mer

Reservation. Hur kostnaderna för hemlösheten ska sänkas med hjälp av aktörer på bostadsmarknaden och socialtjänsten

Reservation. Hur kostnaderna för hemlösheten ska sänkas med hjälp av aktörer på bostadsmarknaden och socialtjänsten Vård- och omsorgberedningen 2013-10-16 Ärende nr: 4 STK-2013-770 Reservation Hur kostnaderna för hemlösheten ska sänkas med hjälp av aktörer på Sverigedemokraterna kan inte hålla med majoriteten i detta

Läs mer

Revisionsrapport. Arbete kring hemlösa. Halmstads kommun. Christel Eriksson. Januari 2012

Revisionsrapport. Arbete kring hemlösa. Halmstads kommun. Christel Eriksson. Januari 2012 Revisionsrapport Arbete kring hemlösa Halmstads kommun Christel Eriksson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Bakgrund 2 3 Granskningsresultat 3 3.1 Socialstyrelsens kartläggning av hemlösa 2011 3

Läs mer

MODULBOENDET VID SIVIK SAMT BOENDESITUATIONEN FÖR PERSONER SOM ÄR UTAN BOSTAD I LYSEKILS KOMMUN Dnr: LKS 2015-156

MODULBOENDET VID SIVIK SAMT BOENDESITUATIONEN FÖR PERSONER SOM ÄR UTAN BOSTAD I LYSEKILS KOMMUN Dnr: LKS 2015-156 1/1 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: 2015-03-25 Förvaltning: Kommunledningskontoret Handläggare: Ola Ingevaldson Telefon: 0523/61 31 19 E-post: ola.ingevaldson@lysekil.se MODULBOENDET VID SIVIK

Läs mer

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden

Handlingsplan för socialtjänstens arbete med barnfamiljer som lever under osäkra boendeförhållanden Norrmalms stadsdelsförvaltning Äldre- och socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2018-03-21 Handläggare Mikael Josephson Telefon: 08-508 09 035 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-04-19 Handlingsplan

Läs mer

Yttrande till stadsrevisionen över revisionsrapport: Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer

Yttrande till stadsrevisionen över revisionsrapport: Utan fast punkt en granskning av Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-12-12 Diarienummer 7068/15 Boendeavdelningen Mikael Chrona Telefon: 031-368 10 44 E-post: mikael.chrona@fastighet.goteborg.se Yttrande till stadsrevisionen

Läs mer

Riktlinjer för sociala kontrakt och jourlägenheter

Riktlinjer för sociala kontrakt och jourlägenheter Tjänsteskrivelse 2017-04 - 04 Handläggare Sara Lind Utvecklingsavdelningen Diarienummer 2017SCN/0043 Socialnämnden Riktlinjer för sociala kontrakt och jourlägenheter Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Sociala boendeteamet Kristina Eriksson, Ulrika Bertilsson, Ulrik Bolin. Sundbyberg växer med dig!

Sociala boendeteamet Kristina Eriksson, Ulrika Bertilsson, Ulrik Bolin. Sundbyberg växer med dig! Sociala boendeteamet 2017-05-09 Kristina Eriksson, Ulrika Bertilsson, Ulrik Bolin Presentation Kommunens boendeansvar Vräkningsförebyggande arbete Tillfälligt boende Frågestund 2 2017-05-09 Social- och

Läs mer

Försäljning (friköp) av fastigheten Vagnslidret 1 i Malmö, Hyllie (projekt nr 7018)

Försäljning (friköp) av fastigheten Vagnslidret 1 i Malmö, Hyllie (projekt nr 7018) Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2015-01-14 Vår referens Claes-Inge Wennström Stadsjurist claesinge.wennstrom@malmo.se Tjänsteskrivelse Försäljning (friköp) av fastigheten Vagnslidret 1 i Malmö, Hyllie

Läs mer