Identitet BoV: /2010 LMV: /3121 Version 1.0. Dokumenttyp Underlag för intresseförfrågan demonstrator Status Godkänt.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Identitet BoV: 229-370/2010 LMV: 404-2009/3121 Version 1.0. Dokumenttyp Underlag för intresseförfrågan demonstrator Status Godkänt."

Transkript

1 Dokumenttyp Underlag för intresseförfrågan demonstrator Status Godkänt Identitet BoV: /2010 LMV: /3121 Version 1.0 Sid 1 (11) Versionsdatum Underlag för intresseförfrågan om medverkan i utveckling av teknisk arkitektur för tillämpningar som stöder processen sammanhållen detaljplanering och fastighetsbildning

2 2 Inbjudan Boverket och Lantmäteriet inbjuder företag som tillhandahåller IT-stöd för samhällsplanering att medverka i utvecklingen av e-förvaltning inom området detaljplanering och fastighetsbildning. Inbjudan har formen av en intresseförfrågan. Leverabeln benämns i det fortsatta demonstrator. bildare. Demonstrator som begrepp Vi använder begreppet demonstrator som namn för en konceptuell beskrivning av arbetsflödet att fram detaljplan och genomföra fastighetsbildning. Demonstratorns funktion är att konkretisera hur vårt än så länge grovt och teoretiskt beskrivna koncept av ett verksamhetsstödjande system för sammanhållen detaljplanering och fastighetsbildning kan realiseras med hjälp av samverkande e-tjänster. Dvs. demonstratorn ska visa hur detaljplanearbete och fastighetsbildning hålls ihop fram till bygglov baserat på ett kommunalt ärendehanteringssystem. Avsikten är att ni använder er av era och eventuellt kringliggande produkter för att visa hur ett sådant arbetsflöde går till, eller skulle kunna gå till. Vi vill att resultatet ska kunna demonstreras i form av exempelvis en filmsekvens, bildspel eller liknande och att resultatet samtidigt redovisas i en arbetsrapport. (Ytterligare om resultatredovisning framgår på sidan 7 i dokumentet.) Vad demonstratorn ska användas till Demonstratorn ska användas för huvudsakligen två ändamål Som proof of concept, dvs. som en bekräftelse på att den teoretiska modellen håller för en realisering med rimliga och realistiska insatser Som stöd i SPF:s utvecklingsarbete och vid introduktion och utbildning. Målgrupperna är i första hand o politiker och tjänstemän med ansvar för finansiering av utveckling och förändringsledning o verksamhetsledning/förändringsledning inom verksamhetsområdena detaljplanering och fastighetsbildning o e-delegationen, särskilt arbetsgruppen för interoperabilitet högskolor och andra lärosäten som utbildar morgondagens planerare och fastighets Vår avsikt är att resultatet ska kunna ligga till grund för framtagande av ett generellt upphandlingsunderlag till stöd för kommunerna vid upphandling av tjänster som stöder processen samordnad detaljplanering och fastighetsbildning.

3 3 Introduktion Boverket och Lantmäteriet utvecklar i samverkan förutsättningarna för att med stöd av digital teknik bedriva detaljplanering och fastighetsbildning som en sammanhållen process. Målen är att genom en närmare samverkan mellan planerare och fastighetsbildare korta handläggningstiderna och kvalitetssäkra resultatet att skapa förutsättningar för att exploatörer och övriga intressenter har tillgång till digitala informationsunderlag som grund för vidareanvändning i byggprocessen i enlighet med e-förvaltningstanken att genom kompetensutveckling harmonisera, i betydelsen främja likformighet, arbetet med detaljplanering och fastighetsbildning. Arbetet bedrivs inom ramen för ett för Boverket och Lantmäteriet gemensamt program benämnt Sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess, i fortsättningen förkortat SPF. Sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess Detaljplanearbetet består av flera delprocesser SPF ser planarbete som en process som består av flera delprocesser. Processen ägs och leds av kommunen och är en del av en kommunal huvudprocess för beslutsfattande. För enskilda delar av planprocessen (delprocesser) svarar företag och myndigheter antingen som uppdragstagare (entreprenörer) eller självständigt enligt sina instruktioner. Enskilda sakägare och allmänheten ska ha insyn och möjlighet att påverka arbetet. Den digitala processens IT-stöd Vi föreställer oss att processansvariga, vare sig det gäller kommunen som ansvarig för huvudprocessen eller ett företag eller en myndighet som svarar för en delprocess, arbetar med digitala metoder. IT-stödet tänker vi oss består av två delar. 1. Den ena delen är generella ärendehanteringssystem/-processmotorer/ dokumenthanteringssystem/ arkivsystem som förutsätts finnas (eller åtminstone kommer att finnas) som grund för all verksamhet hos kommuner och statliga myndigheter. 2. Den andra delen av IT-stödet är olika verksamhets-/expertsystem som stöder enskilda aktiviteter inom den sammanhållna processen. Sådana verksamhets-/expertsystem kan användas för att rita planer, hantera fastighetsbildningsbeslut, framställa grundkarta, upprätta miljökonsekvensbeskrivningar m.m. Vi förutsätter att både ärendehanteringsstöden och verksamhets- /expertsystemen kommer att utvecklas som prenumererbara tjänster från olika leverantörer som erbjuds användarna på en marknad. Det övergripande kravet är att det ska vara möjligt att driva en sammanhållen effektiv detaljplane- och fastighetsbildningsprocess oavsett anlitad tjänste- eller systemleverantör.

4 4 Överföring av information mellan processer och eller system Av processen framgår ett antal gränssnitt, dvs. mötespunkter där olika processer och eller system möts. Vi menar att överföring av information ska följa föreskrifterna från e-delegationen i VLAUTO där arbetet att skriva specifikationerna just nu pågår och som beräknas vara klara i början av Begrepps och informationsspecifikationer för utbytesobjekt saknas utom för detaljplan som följer SS Inom det för Lantmäteriet och Svenska Kommunförbundet (SKL) pågående projektet SvenskGEOprocess ska beskrivningar av innehållet i en grundkarta specificeras. Denna specifikation kommer inte vara var klar när demonstratorn ska konstrueras. KommunGML får därför användas som en tillfällig lösning. Processen ska försörjas med information med hjälp av bastjänster för informationsförsörjning, s.k. bastjänster (informationsöverföring maskin till maskin). Resultatet informationen om den lagakraftvunna detaljplanen ska också tillhandahållas som en bastjänst. Planen informationsinnehållet i planbeslutet ska växa fram successivt allteftersom arbetet fortskrider. Processen kräver därför versionshantering. Samverkan mellan olika organisationers ärendestöd ska ske tjänstebaserat. När ärendet avslutats och planen vunnit laga kraft ska planinformationen finnas tillgänglig för digital vidareanvändning i efterföljande processer såsom t.ex. lovgivning och fastighetsförvaltning. Det betyder att det finns krav på att informationen genom hela processen, och även sedan planen vunnit laga kraft, ska hållas levande dvs. den ska hållas tillgänglig i sådan form att den är möjlig att vidarebearbeta digitalt. Ärendet ska arkiveras i pdf-format. En något utvecklad presentation av tankarna kring tjänstebaserad samverkan finns under rubriken illustrationer nedan. Konkretisering av den tänkta processen Beskrivningen av hur SPF tänker sig att detaljplanearbete och fastighetsbildning ska bedrivas i framtiden har upplevts som abstrakt och svårtillgänglig. Det är därför som SPF vill, i samverkan med utvalda systemleverantörer, konkretisera beskrivningen av hur IT-stödet till processen sammanhållen detaljplanering och fastighetsbildning kan byggas upp grundat på principen om uppdelning på funktionella komponenter som samverkar via tjänstebaserat informationsutbyte.

5 5 Förutsättning och underlag för demonstratorn Underlag Följande underlag finns tillgängligt: En konceptuell beskrivning av hur grundläggande tankar hämtade från e-delegationens arbete att utveckla e-förvaltningen kan tillämpas på detaljplanering och fastighetsbildning, se avsnitt illustrationer sist i denna text. En processbild med tillhörande beskrivning, bilaga 2, 3 och 4. En scenariobeskrivning över hur en detaljplan kan komma till som illustrerar processen från idé till genomförd fastighetsbildning, bilaga 5. Ett praktiskt exempel på arbete med en detaljplan, där samverkan sker kontinuerligt med fastighetsbildningen. bilaga 6. En rapport Boverket 2012:2 Harmonisering av kommunernas planarbete i digital miljö 1. I rapporten beskrivs uppdragets beroenden av ett övergripande nationellt ramverk för informationssamverkan inom offentlig sektor och också beroendet av en tydliggjord ansvarsfördelning. Målet för demonstratorn Inom offentliga förvaltning har vi hittills sett lite, eller egentligen ingenting alls, av denna form av processtödjande organisationsöverskridande tillämpningar. Vårt intresse är att göra det begripligt hur verksamhetsstödjande expertsystem kan kopplas till ärendehantering och hur ärendehanteringssystem hos olika organisationer kan samverka. Demonstratorn är ett sätt att visa en teknisk lösning för en begränsad och välkänd del av detaljplane- och fastighetsbildningsprocessen. Följande aktiviteter tänker vi oss ska visas genom demonstratorn: 1. Grundkarta. Inhämtande av informationen i grundkartan som en tjänst (bastjänst). 2. Ärendehantering. Tillämpning i ett ärendehanteringssystem hos kommunen. Hålla ihop ärendet. Hantera det succesivt framväxande planförslaget i digitalt bearbetningsbar form (ärendehanteringstjänst). Informationsmängden i kommunens ärendehanteringssystem ska kunna utbytas i växelverkan med den informationsmängd som finns i ärendehanteringssystemet hos lantmäteriet. 3. Planförslag. Upprätta planförslag med hjälp av expertsystem (verksamhets-/expertsystemtjänst). 4. Beslut om fastighetsbildning. Beslut om fastighetsbildning med planen en utvecklad fastighetsrättslig genomförandebeskrivning - som underlag (expertsystemtjänst). Demonstratorn är alltså tänkt att vara en visualiserad teoretisk systembeskrivning av processen sett ur ett dataflödesperspektiv, där 1 Boverket/Webbokhandel/Publikationer/2012/Harmonisering-av-kommunernasplanarbete-i-digitalmiljo/

6 6 hänsyn tas till regler för e-samverkan, standarder, protokoll etc. enligt nedan. Krav Medverkande intressenter har stor frihet att själva bestämma tekniklösningar och presentationer under iakttagande av nedanstående krav. Funktionella krav på demonstratorn Demonstratorn ska 1. stödja en samordnad och sammanhållen detaljplaneringsfastighetsbildningsprocess enligt beskrivningen i bilaga 2 2. visa hur IT-stödet kan utformas moduluppbyggt av fristående komponenter som samverkar med hjälp av bastjänster över väldefinierade informationsgränssnitt 3. visa tillämpningen av planstandarden SS visa hur planinformationen kan levereras i form av tjänster, bland annat tjänsten plankarta En systembeskrivning för demonstratorn ska dokumenteras. Syftet är att tolka hur flödet av information och tjänster fungerar. Erfarenheter från utvecklingsarbetet ska dokumenteras så att det framgår vilka problem som uppkommit och vilka förändringar som bör göras för att underlätta fortsatt arbete. Det bör framgå vad som är genomförbart idag och vilka delar som behöver vidareutvecklats. Det bör även framgå vilka delar som bör utvecklas av programvaruleverantörer och vilka delar som staten bör tillhandahålla. Resultatet av demonstratorn ska kunna visas på en vanlig dator eller skrivplatta och det ska medfölja en manual hur visningen ska ske. Funktionella önskemål på demonstratorn Demonstratorn bör visa ett flöde som illustrerar hur 1. ett ärende läggs upp i kommunens generella ärendehanteringssystem 2. informationen i grundkartan tas in till ärendehanteringssystemet 3. förslag till detaljplan konstrueras och revideras i en iterativ process med koppling till ärendehanteringssystemet 4. succesiva steg i ärendet (förslag, samråd, beslut, lagakraft) avspeglar sig i ärendet och i planinformationen 5. informationen om de fastighetsrättsliga konsekvenserna kan samutnyttjas för presentation av a. fastighetsrättslig konsekvensbeskrivning tillhörande detaljplanen b. fastighetsrättslig beskrivning och förrättningskarta (motsvarande aktbilaga BE och KA) i fastighetsbildningsärende 6. resultatet av ett planarbete resulterar i en datamängd varur olika bastjänster kan erbjudas. En sådan tjänst ska vara presentation av en plankarta med utformning enligt Boverkets anvisningar.

7 7 Presentation av resultatet De erfarenheter och resultat som ni får genom arbetet med demonstratorn kommer att presenteras och utvärderas i en rapport som Boverket kommer att publicera, när resultaten av ert utvecklingsarbete är klart, under hösten Rapporten kommer att presenteras för regeringen. Ni ska framställa ett presentationsmaterial (Power Point) som visar uppbyggnaden av systemet och informationsflödet genom hela processen. Reglering av upphovsrätt Konceptet tjänstebaserad samverkan inom ramen för e-förvaltning är publik egendom. Begreppsdefinitioner, informationsbeskrivningar och gränssnittsspecifikationer för tjänster som stödjer den sammanhållna processen för detaljplanering och fastighetsbildning är publik egendom. Dvs. specifikationerna av tjänstegränssnitten är publika. Detsamma gäller definitioner av bastjänster och e-tjänster som obligatoriskt ska tillhandahållas av den informationsansvariga myndigheten. De ingående programvarorna och applikationer som används för demonstratorn är tillverkarens egendom. Resultatet av demonstratorn ska ställas till fritt förfogande för Boverket och Lantmäteriet, andra myndigheter, kommuner och marknadens aktörer i utvecklings- och utbildningssyfte. Boverket och Lantmäteriet har rätt att använda demonstratorn i fortsatt utvecklingsarbete, som stöd och vid introduktion och utbildning. Deltagande leverantörer får använda resultatet i sin egen verksamhet. Resultatet ska även vara fritt att använda i SPF:s framtagande av generellt upphandlingsunderlag till stöd för kommuners upphandling av tjänster som stöder processen samordnad detaljplanering och fastighetsbildning. Boverkets och Lantmäteriets åtaganden Båda myndigheterna står till leverantörenas förfogande för konsultationer. Boverkets åtagande Boverket kommer att ge ut en rapport som beskriver erfarenheterna från arbetet att utveckla demonstratorn. Lantmäteriets åtaganden Lantmäteriet tillhandahåller kostnadsfritt geodata (grundkartans informationsinnehåll) för användning i demonstratorn med beaktande av de krav som gäller i personuppgiftslagen. Den information som leverantörerna får från Lantmäteriet för att användas vid framtagandet av demonstratorn får inte användas i annat syfte än för detta. Ett särskilt avtal kring användningen av informationen ska träffas.

8 8 Kontaktpersoner Programmets kontaktpersoner för detta arbete är Maria Rydqvist, programchef ( , administrativa frågor Ewa Swensson, bitr. programchef ( , administrativa frågor och frågor om fastighetsbildningen Mikael Jardbrink, ( , frågor om detaljplaneprocessen Per-Anders Karlgren ( , frågor om den digitala processen, bastjänster etc. Jan O Nordin (Jan.O.Nordin@lm.se) tekniska frågor i anslutning till fastighetsbildningsprocessen. Vi står alla till tjänst med ytterligare information om programmet, med ytterligare klargöranden om er medverkan och med hjälp att få tillgång till data, om så behövs. Tidplan Tidplanen för arbetet är följande: Förfrågan om medverkan distribueras Informationsträff med SPF:s arbetsgrupp i Karlskrona Frågestund fram till Anmälan om deltagande meddelas till Maria Rydqvist senast Beslut om deltagare/leverantörer Månadsvisa uppföljningar mars, april, maj, sker enskilt med deltagande leverantörer Leverans av demonstrator Granskning, ev. återkoppling leverantörer Slutleverans av demonstrator Utvärdering och rapportskrivning Avlämningsseminarium med deltagande leverantörer Publicering av rapport

9 9 Illustrationer Processen Utgångspunkten är en generaliserad processbild av detaljplane- och fastighetsbildningsprocessen som är en del av samhällsbyggnadsprocessen. Informationsförsörjning in till processen Processen försörjs med information via standardiserade bastjänster 2. Fig.1 Processen försörjs med information med hjälp av bastjänster Bastjänster - in INFLYTTNING Informationsförsörjning ut ur processen Kommunen som ansvarig för planinformation förutsätts tillhanda information om gällande planer och om pågående planarbeten. Formen för tillhandahållandet är standardiserade bastjänster. Fig.2 Informationen kring planer ska tillhandahållas som bastjänster INFLYTTNING Bastjänster - ut 2 Ytterligare informationsansvariga myndigheter måste utses. Nya bastjänster måste specificeras.

10 10 Ärendehantering Planprocessen och dess delprocesser hålls ihop av ett eller flera ärendehanteringssystem. Dessa samverkar tjänstebaserat. Fig. 3 Processen hålls ihop m.hj.a. samverkande ärendehanteringssystem Ärendehanteringssystem INFLYTTNING Verksamhetsstödjande tjänster (expertstöd) Med verksamhetsstödjande tjänster (applikationer) förstås expertstöd till delprocesser eller enskilda aktiviteter. Exempel på sådana tjänster kan vara konstruktion av detaljplan eller marktilldelning (upprättande av fastighetsrättslig beskrivning) inom fastighetsbildning. Fig.4 Expertstödsystem kopplas till processen via ärendehantering Verksamhetsstöd - expertsystemtjänster INFLYTTNING

11 11 Demokratisk insyn och sakägarmedverkan Tjänsterna ger allmänheten insyn i processen och ger sakägare möjlighet att påverka planarbete och medverka i fastighetsbildning. Tjänsterna är specifika för varje verksamhetsområde men ska kopplas till ärendehantering och inte till de specifika verksamhetsstödjande tjänsterna enligt föregående avsnitt. Fig. 5 Sakägarmedverkan och demokratisk insyn Tjänster som kommunicerar med sakägare och allmänhet INFLYTTNING

Rapport 2013:28. Effektivare samhällsbyggnadsprocess, med hjälp av digital teknik. fyra praktiska exempel avseende detaljplan och fastighetbildning

Rapport 2013:28. Effektivare samhällsbyggnadsprocess, med hjälp av digital teknik. fyra praktiska exempel avseende detaljplan och fastighetbildning Rapport 2013:28 Effektivare samhällsbyggnadsprocess, från ide till färdig byggnad, med hjälp av digital teknik fyra praktiska exempel avseende detaljplan och fastighetbildning Effektivare samhällsbyggnadsprocess,

Läs mer

SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket

SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket Per Anders Karlgren Lantmäteriet SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess

Läs mer

SPF - samordnad planerings-, fastighetsbildningsoch genomförandeprocess

SPF - samordnad planerings-, fastighetsbildningsoch genomförandeprocess SPF - samordnad planerings-, fastighetsbildningsoch genomförandeprocess Maria Rydqvist Boverket Bild 1 av 32 SPF - samordnad planerings-, fastighetsbildningsoch genomförandeprocess Det går att komma fram

Läs mer

Bil. 5 121130 SPF-scenario

Bil. 5 121130 SPF-scenario Bil. 5 121130 SPF-scenario Steg 1-4 1. Exploatören AB Bygg Fort avser att uppföra ca 260 nya lägenheter inom stadsdelen Vacker Strand i Örby stad. Bolaget har förvärvat mark på villkor att kommunen ger

Läs mer

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov Ewa Swensson, Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T SPF - sammanhållen detaljplane- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet

Läs mer

SPF - Sammanhållen Planerings- och Fastighetsbildningsprocess

SPF - Sammanhållen Planerings- och Fastighetsbildningsprocess SPF - Sammanhållen Planerings- och Fastighetsbildningsprocess Per-Anders Karlgren representerar här SPF Ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess

Läs mer

Parallella processer

Parallella processer Dokumenttyp Parallella processer Status Under arbete Identitet BoV: 229-370/2010 LMV: 404-2009/3121 Version 0.1 Sid 1 (7) Versionsdatum 2012-12-03 Parallella processer Tidigare ändringar Version Datum

Läs mer

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov Mats Halling, Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T SPF - sammanhållen detaljplane- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet

Läs mer

SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket INFLYTTNING

SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket INFLYTTNING SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket INFLYTTNING SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess

Läs mer

VERKSTAD. Jobbat med geodata sedan 80-talet Mitt fokus idag är på geodata som en resurs i digitaliseringen

VERKSTAD. Jobbat med geodata sedan 80-talet Mitt fokus idag är på geodata som en resurs i digitaliseringen VERKSTAD VERKSTAD Mats Elfström geodataperson i Tomelilla Jobbat med geodata sedan 80-talet Mitt fokus idag är på geodata som en resurs i digitaliseringen Uppdraget i Lantmäteriets regleringsbrev Lantmäteriverket

Läs mer

Rapport 2013:29. Digital samverkan - exemplifierad genom samordnad detaljplanering och fastighetsbildning

Rapport 2013:29. Digital samverkan - exemplifierad genom samordnad detaljplanering och fastighetsbildning Rapport 2013:29 Digital samverkan - exemplifierad genom samordnad detaljplanering och fastighetsbildning Digital samverkan exemplifierad genom samordnad detaljplanering och fastighetsbildning Boverket

Läs mer

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov LANTMÄTERIET

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov LANTMÄTERIET Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov LANTMÄTERIET Samhällsbyggnadsprocessen - sedd som ett flöde Idé Grundkarta Detaljplan Fastighetsbildning Bygglov Byggande Inflyttning Uppenbara beroenden

Läs mer

Rätt information på rätt plats och vid rätt tidpunkt eller Digitaliserad plan- och bygglovsprocess. Mikael Jardbrink

Rätt information på rätt plats och vid rätt tidpunkt eller Digitaliserad plan- och bygglovsprocess. Mikael Jardbrink Rätt information på rätt plats och vid rätt tidpunkt eller Digitaliserad plan- och bygglovsprocess Mikael Jardbrink Vad vill jag idag? Informera om projektet dpbl - digitaliserad plan- och bygglovsprocess

Läs mer

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess. Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess. Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet Digitalt förstför en smartare samhällsbyggnadsprocess Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet Bakgrund Uppdraget Utreda rättsliga, ekonomiska och organisatoriska hinder Redovisa goda exempel på

Läs mer

Uppdrag att utreda en reglering av hur detaljplaner ska utformas digitalt

Uppdrag att utreda en reglering av hur detaljplaner ska utformas digitalt t Regeringen Regeringsbeslut 2017-01-26 N2017 /00584/PBB 111 1 Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att utreda en reglering av hur detaljplaner ska utformas digitalt Regeringens

Läs mer

Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt

Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt Promemoria Datum 2019-05-02 3.2.1 Diarienummer 6352/2018 Enligt sändlista Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt

Läs mer

Föredragande borgarrådet Jan Valeskog anför följande.

Föredragande borgarrådet Jan Valeskog anför följande. PM 2017:257 RII (Dnr 110-1359/2017) Lantmäteriets rapport Föreskriftsrätt om gemensamma standarder för information i grundkartor (2017:2) Boverkets rapport Digitala detaljplaner - Reglering av hur detaljplaner

Läs mer

Synergier mellan planprocess och plangenomförande

Synergier mellan planprocess och plangenomförande Synergier mellan planprocess och plangenomförande Få e-tjänster och för få bostäder En stor förbättringspotential och ett nyvaknat politiskt intresse Detaljplaner av blandad kvalitet Geodata av blandad

Läs mer

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen 2018 08 31 Dnr 119-2018/5989 RAPPORT Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten

Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Långsiktig teknisk målbild Socialtjänsten Innehållsförteckning Dokumentinformation... 2 Versionshantering... 2 Inledning... 4 Syfte... 4 Målgrupp... 4 IT-strategi... 4 Socialtjänstens målbild för verksamheten...

Läs mer

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden 2018-2021 Digitalt först för en smartare samhällsbyggnadsprocess Uppdraget: Möjligheter till

Läs mer

Kravspecifikation för detaljplaner. antagen av kommunstyrelsen 2013-06-10, 10

Kravspecifikation för detaljplaner. antagen av kommunstyrelsen 2013-06-10, 10 antagen av kommunstyrelsen 2013-06-10, 10 2 Inledning För att underlätta och skapa större förståelse för vad upprättande av en detaljplan kan innebära för exploatörer och externa planförfattare har Höörs

Läs mer

Regeringsuppdrag och aktiviteter

Regeringsuppdrag och aktiviteter Regeringsuppdrag och aktiviteter Regeringsuppdrag som stödjer fortsatt arbete Aktuella uppdrag Digitalisering Boverket har fått i uppdrag av regeringen att verka för en effektiv och enhetlig digital tillämpning

Läs mer

Digitalt först - för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Digitalt först - för en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitalt först - för en smartare samhällsbyggnadsprocess SamGIS Skånes alldeles fantastiska Kart- och GISdag 6 dec 2017 Julie Mostert, regional geodatasamordnare Digitalt först- för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Läs mer

Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen

Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017 /07 543/PBB 111 3 Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att verka för en enhetlig digital tillämpning av plan- och bygg lagen Regeringens

Läs mer

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen e Regeringen Regeringsbeslut 2017-12-13 N2017/07544/PBB 1114 Näringsdepartementet Lantmäteriet 801 82 Gävle Uppdrag att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Läs mer

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen Vad händer med regeringsuppdragen i närtid? Mikael Jardbrink och Mikael Johansson Regeringsuppdrag som stödjer fortsatt arbete (1) Juridisk grund för nationella

Läs mer

Nationell geodatastrategi

Nationell geodatastrategi Nationell geodatastrategi Vetenskapsrådet den 17 januari Ewa Rannestig Lantmäteriet Geodataråd Regeringen har tillsatt Geodatarådet för att bereda frågor som rör Lantmäteriverkets samordnande roll. Rådet

Läs mer

Riktlinjer för arbete med detaljplaner i Bergs kommun

Riktlinjer för arbete med detaljplaner i Bergs kommun Riktlinjer för arbete med detaljplaner i Bergs kommun Utsnitt ur detaljplan för Klövsjö 1:83 Senast reviderad 2015-05-20 Innehåll Inledning 3 Hur planarbetet ska bedrivas 3 Planhandlingar 5 Inlämning av

Läs mer

Riktlinjer för arbete med detaljplaner i Härjedalens kommun

Riktlinjer för arbete med detaljplaner i Härjedalens kommun Riktlinjer för arbete med detaljplaner i Härjedalens kommun Nysätern, Sonfjället Senast reviderad 2015-03-09 Innehåll Inledning 3 Hur planarbetet ska bedrivas 3 Planhandlingar 4 Inlämning av planhandlingar

Läs mer

Digitala detaljplaner

Digitala detaljplaner Digitala detaljplaner -en pusselbit i den digitala samhällsbyggnadsprocessen Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för

Läs mer

13.00 Inledning Uppföljning från träff med KLM Samverkan för en effektiv samhällsbyggnadsprocess Detaljplane-bygglovsprocessen

13.00 Inledning Uppföljning från träff med KLM Samverkan för en effektiv samhällsbyggnadsprocess Detaljplane-bygglovsprocessen Välkomna! Program 12.00-13.00 Lunch 13.00 Inledning Uppföljning från träff med KLM Samverkan för en effektiv samhällsbyggnadsprocess Detaljplane-bygglovsprocessen 14.30-15.00 Fika 15.00 Fastighetsbildningsprocessen

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

Arkitektur för ansökan/anmälan (utkast)

Arkitektur för ansökan/anmälan (utkast) PROJEKT SERVERAT Arkitektur för ansökan/anmälan (utkast) ANGE UNDERRUBRIK Innehåll Marcos rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Mellanrubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Arkitektur för

Läs mer

Harmonisering av kommunernas planarbete i digitalmiljö

Harmonisering av kommunernas planarbete i digitalmiljö Rapport 2012:2 REGERINGSUPPDRAG Harmonisering av kommunernas planarbete i digitalmiljö rapportering av uppdrag 9 enligt 2011 års regleringsbrev Harmonisering av kommunernas planarbete i digitalmiljö -

Läs mer

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm

Vad Är En. Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret Laholm Vad Är En Detaljplan? Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD Ä R E N D E TAL J P L AN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som

Läs mer

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Aktivitet 5c Teknik och arkitektur för den nationella plattformen

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Aktivitet 5c Teknik och arkitektur för den nationella plattformen 2019-04-15 Dnr: LM 2019/001170 RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 Aktivitet 5c Teknik och arkitektur för den nationella plattformen Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON

Läs mer

Exempel på vad Lantmäteriet gör gällande standarder, standardisering och specifikationer:

Exempel på vad Lantmäteriet gör gällande standarder, standardisering och specifikationer: Exempel på vad Lantmäteriet gör gällande standarder, standardisering och specifikationer: SIS/TK 323 Geodata TK 323 Geodata är ett projektområde inom Swedish Standards Institute (SIS) för standardisering

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Lantmäteriets uppdrag Digitalt först -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitaliseringens principer Digitala möten utgår från medborgaren Tänk Digitalt först Hämta informationen vid källan

Läs mer

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard)

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer!!! Agenda 13:00 Mötets öppnande Riksarkivarie Björn Jordell 13:10 Moderator för dagen Björn Skog 13:15 Bakgrund till projektet

Läs mer

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK)

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) 1. Allmänt Dessa Allmänna villkor reglerar Socialnämndens anslutning till Sammansatt Bastjänst

Läs mer

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30.

Utgåva Ändringsnot Datum. 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum 2 Denna riktlinje är omarbetad och ersätter den gamla TR08:01 version A med publiceringsdatum 2008-06-30. 2012-06-20 2/12 Innehåll 1 Allmänt... 4 1.1 Bakgrund...

Läs mer

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard)

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer Agenda 10:00 Mötets öppnande Riksarkivarie Björn Jordell 10:15 Projektets övergripande resultat Göran Kristiansson, Caspar Almalander

Läs mer

Nationell geodataplattform för Sverige

Nationell geodataplattform för Sverige Nationell geodataplattform för Sverige Regeringsuppdrag på området Digitalt först (1) - Februari 2016 (LM i samverkan med BoV): Verka för digitalt först För en smartare samhällsbyggnadsprocess Uppdraget

Läs mer

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat.

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Sektor samhällsbyggnad, 2015-02-26 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Gemensamma utvecklingsområden för Skövde kommun och företagarna

Läs mer

Dokument information (lämnar mediat) Samarbete och återanvända (starkt i Makerkulturen) Ändra arbetssätt, bl a automatisering. Ny kollega robot.

Dokument information (lämnar mediat) Samarbete och återanvända (starkt i Makerkulturen) Ändra arbetssätt, bl a automatisering. Ny kollega robot. Digitalisering Vad är digitalisering? Finns olika definitioner: Digitalisering är en pågående strategisk process som syftar till att skapa större nytta genom nya eller förändrade arbetssätt med hjälp av

Läs mer

Arbete med detaljplanering i Ale kommun

Arbete med detaljplanering i Ale kommun Arbete med detaljplanering i Ale kommun Arbete med detaljplanering innebär att kommunen prövar markens lämplighet för bebyggelse enligt exploatörens/markägarens ansökan och enligt Plan- och bygglagen.

Läs mer

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM FEM SAMHÄLLSUTMANINGAR DÄR GEODATA KAN BIDRA MED LÖSNINGAR Vision Sverige har en nationell infrastruktur för geodata som : Främjar innovation och tillväxt

Läs mer

Preliminär projektdefinition Bygglovsleveranser 2010-04-09/bj

Preliminär projektdefinition Bygglovsleveranser 2010-04-09/bj INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. MÅL... 3 4. OMFATTNING OCH RESULTAT... 4 5. KOPPLINGAR TILL OCH BEROENDEN AV ANDRA PROJEKT... 5 6. PLAN FÖR GENOMFÖRANDE... 6 Sida 1 1. BAKGRUND Denna

Läs mer

Lunchseminarium

Lunchseminarium Lunchseminarium 2018-06-20 Agenda Information om regeringsuppdrag av betydelse för det fortsatta arbetet Lägesrapport kring Geodatarådets handlingsplan för utveckling av infrastrukturen för geodata. Frågor

Läs mer

2009-06-11 SIDAN 1. Stockholms stad. Nationell IT-strategi för. Tillämpning för. vård och omsorg

2009-06-11 SIDAN 1. Stockholms stad. Nationell IT-strategi för. Tillämpning för. vård och omsorg 2009-06-11 SIDAN 1 Nationell IT-strategi för vård och omsorg Tillämpning för Stockholms stad BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR 2009-06-11 SIDAN 2 Bakgrund Hösten 2006 beslutades att en beställarfunktion skulle

Läs mer

Hur kan Svensk geoprocess bidra till svensk standardisering?

Hur kan Svensk geoprocess bidra till svensk standardisering? Hur kan Svensk geoprocess bidra till svensk standardisering? Exempel Byggnad Ulrika Roos, Lantmäteriet och SIS TK533 1 Agenda Varför behövs en standard? Vad finns idag? TK533 Byggnadsinformation Svensk

Läs mer

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om detaljplan med planbeskrivning

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om detaljplan med planbeskrivning YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-06-14 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Love Edenborg Boverket Remiss Remiss Box 534 371 23 Karlskrona Boverkets föreskrifter och allmänna råd om detaljplan med

Läs mer

Boverkets regeringsuppdrag om regler för detaljplaner och tidsfrister. Carl-Magnus Oredsson Tf enhetschef enheten Strategisk planering, Boverket

Boverkets regeringsuppdrag om regler för detaljplaner och tidsfrister. Carl-Magnus Oredsson Tf enhetschef enheten Strategisk planering, Boverket Boverkets regeringsuppdrag om regler för detaljplaner och tidsfrister Carl-Magnus Oredsson Tf enhetschef enheten Strategisk planering, Boverket Statskontoret har i utredningen Från analog till digital

Läs mer

Resan till en helt digital samhällsbyggnadsprocess

Resan till en helt digital samhällsbyggnadsprocess Vår gemensamma utmaning: Resan till en helt digital samhällsbyggnadsprocess Göran Persson, Boverket Olle Samuelson, IQ Samhällsbyggnad Anders Sandin, Lantmäteriet Regeringens motto: Digitalt först Digitalt

Läs mer

Vägledning för innovativ applikations- och tjänsteutveckling

Vägledning för innovativ applikations- och tjänsteutveckling Vägledning för innovativ applikations- och tjänsteutveckling Version 2.0 2014-04-15 ARK_0022 Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Målgrupper... 3 Avgränsning... 3 Vägledningens mallar... 3 Informationsspecifikation...

Läs mer

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag 2017-04-19 5(6) Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag Antagen av kommunfullmäktige 2017 Antagen av: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Tillväxtchef Ersätter

Läs mer

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer. 11 juni 2013

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer. 11 juni 2013 Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer 11 juni 2013 eard Aktuell information A Aktuell information B Mellanarkiv Slutarkiv Aktuell information C Bakgrund Behov för

Läs mer

Boverket Plan- och bygglagen

Boverket Plan- och bygglagen Boverket Plan- och bygglagen Innehållsförteckning 3 Detaljplan 4 Vad är en detaljplan? 5 Hur används en detaljplan? 6 Intervju med Lennart Bohlin 7 Vad är syftet med en detaljplan? 8 Vad är nyttan med

Läs mer

Aktuellt från Lantmäteriet

Aktuellt från Lantmäteriet Aktuellt från Lantmäteriet Geodatasamverkan Skåne Skåne sydväst, Svedala 2018-06-05 Julie Mostert, regional geodatasamordnare Digitalt först, Regeringsuppdrag, och den nationella geodatastrategin Digitalt

Läs mer

Kommunikationsplan Samverkansprojektet Svensk geoprocess. 2014-04-09 Sida: 1 (9) Version PA

Kommunikationsplan Samverkansprojektet Svensk geoprocess. 2014-04-09 Sida: 1 (9) Version PA 2014-04-09 Sida: 1 (9) Kommunikationsplan samverkansprojektet Svensk geoprocess 2014-04-09 Sida: 2 (9) Innehåll 1 INFORMATIONSSPRIDNING 3 2 MÅLGRUPPER 3 2.1 PROJEKTINTERN KOMMUNIKATION 3 2.2 KOMMUNIKATION

Läs mer

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll & Tomas Wallin

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll & Tomas Wallin Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll & Tomas Wallin Agenda Vad är en FGS? Blir det några FGS:er? Förvaltningsorganisationen Internationellt FGS Arkivredovisning 2 Vad är en FGS?

Läs mer

Digital samhällsbyggnadsprocess. Mikael Johansson

Digital samhällsbyggnadsprocess. Mikael Johansson Digital samhällsbyggnadsprocess Mikael Johansson mikael.johansson@lm.se VI ÄR DIGITALA! Digilåg, sorry. VI ÄR DIGITALA! Grattis! Digitala på riktigt! Digitaliseringens principer Digitala möten utgår från

Läs mer

Processen för detaljplan från 1 januari Enligt propositionen En enklare planprocess 2013/14:126, reviderad enligt Civilutskottets betänkande

Processen för detaljplan från 1 januari Enligt propositionen En enklare planprocess 2013/14:126, reviderad enligt Civilutskottets betänkande Processen för detaljplan från 1 januari 2015 - Enligt propositionen En enklare planprocess 2013/14:126, reviderad enligt Civilutskottets betänkande 2013/14:CU31 Detaljplaneprocessen enligt 5 kap. PBL från

Läs mer

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS)

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll Agenda Vad är en FGS? Förvaltningsorganisationen Skapa FGS:er Införa FGS:er FGS processen FGS Arkivredovisning 2 1 Vad är en FGS? 3 Bakgrund

Läs mer

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster FEM SAMHÄLLSUTMANINGAR DÄR GEODATA KAN BIDRA MED LÖSNINGAR Mål 2016-2020 Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster

Läs mer

Från etablering till leverans. Lennart Jonasson

Från etablering till leverans. Lennart Jonasson Från etablering till leverans Lennart Jonasson Möjligheter och utmaningar för kommunerna NYA SÄTT ATT PÅVERKA Nya affärsmodeller Den demografiska utmaningen - Vi lever allt längre - Vi jobbar allt mindre

Läs mer

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Övergripande mål för framtidens digitala samhälle En enklare vardag för privatpersoner och företag. Smartare

Läs mer

Nationell Informationsstruktur 2015:1. Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning

Nationell Informationsstruktur 2015:1. Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning Nationell Informationsstruktur 2015:1 Bilaga 7: Arkitektur och metodbeskrivning Innehåll Nationell informationsstruktur arkitektur och metod... 3 Standarder inom informatik... 3 NI relaterat till ISO 42010...

Läs mer

E-utvecklingsråd i Jönköpings län

E-utvecklingsråd i Jönköpings län E-utvecklingsråd i Jönköpings län RAPPORT Projekt Gemensamt e-arkiv i Jönköpings län, Etapp 1 Rapport 1.0 2 av 8 Innehåll 1 Projektläge och syftet med rapporten 3 1.1 Delprojekt Juridiska förutsättningar

Läs mer

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa Workshop och dialog kring strategi för ehälsa 2018-02-23 Agenda 8.30 9.00 Fika 9.00 9.10 Välkommen (Carina Björk) 9.10 9.20 Inledning 9.20 10.00 Diskussion om övergripande, nationella mål inom ehälsa 10.00

Läs mer

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet

Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar i stamnätet SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE AD, Anläggningsdokumentation VAR BETECKNING TR08-01 DATUM 2018-05-15 samrad TEKNISK RIKTLINJE utgava 3 fastställd TD Teknisk anläggningsdokumentation för anläggningar

Läs mer

(2) Socialnämnden ("Licenstagaren ) Adress: Telefax: Kontaktperson: E-postadress: LICENSAVTAL

(2) Socialnämnden (Licenstagaren ) Adress: Telefax: Kontaktperson: E-postadress: LICENSAVTAL Mellan (1) Socialstyrelsen, 106 30 Stockholm ("Socialstyrelsen") Telefax: 075-247 31 62 Kontaktperson: Katarina Munier E-postadress:katarina.munier@socialstyrelsen.se (2) Socialnämnden ("Licenstagaren

Läs mer

Svensk geoprocess. -bidrar till ett effektivare samhälle. Linn Varhaugvik Arto, Lantmäteriet Operativ uppdragsledare Topografiska data

Svensk geoprocess. -bidrar till ett effektivare samhälle. Linn Varhaugvik Arto, Lantmäteriet Operativ uppdragsledare Topografiska data Svensk geoprocess -bidrar till ett effektivare samhälle Linn Varhaugvik Arto, Lantmäteriet Operativ uppdragsledare Topografiska data Alla behöver aktuella geodata Dagens utmaningar Många aktörer producerar

Läs mer

Säker digital kommunikation Inbjudan till informationsmöte 12 december 2017

Säker digital kommunikation Inbjudan till informationsmöte 12 december 2017 Säker digital kommunikation Inbjudan till informationsmöte 12 december 2017 Välkommen till en dag där din organisation kan ta del av resultatet från etableringen av projektet Säker digital kommunikation.

Läs mer

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan)

Bilaga 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) 2 Sammanställning av rekommendationer (ur Svenskt ramverk för digital samverkan) Område Nr Rekommendation Styrning och ledning: 1 Integrera digitaliseringsarbetet i den ordinarie verksamheten a) integrera

Läs mer

eard Projektet Karin Bredenberg / 2013-05-15

eard Projektet Karin Bredenberg / 2013-05-15 eard Projektet Karin Bredenberg / 2013-05-15 1 eard Projektet Status för projektet eard och E-delegationens roll i projektet Förvaltningsgemensamma specifikationer för e-arkiv Status på piloterna 2 eard

Läs mer

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitalt förstför en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitalt först Regeringen samarbetar kring digitaliseringen Flera departement och ministrar samarbetar kring digitaliseringen: Ardalan Shekarabi Civilminister

Läs mer

Adresser i samhället. kommunernas roll. Information från projektet 3-steg i samverkan mellan kommunerna och Lantmäteriet

Adresser i samhället. kommunernas roll. Information från projektet 3-steg i samverkan mellan kommunerna och Lantmäteriet Adresser i samhället kommunernas roll Information från projektet 3-steg i samverkan mellan kommunerna och Lantmäteriet Adressen en allt viktigare nyckel i samhällets olika IT-system Aktuella och korrekta

Läs mer

Strukturerad omvärldsbevakning. Version

Strukturerad omvärldsbevakning. Version Strukturerad omvärldsbevakning Version 2019-01 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Nyheter i den här versionen... 3 2. Bakgrund, syfte och målgrupper... 4 2.1 Bakgrund... 4 2.2 Syfte... 4 2.3 Målgrupper...

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess En lägesrapport över projektet och redovisning av arbetet med Samhällsbyggnadskartor Allan Almqvist Senior advisor Malmö Stad Varför? För att bidra till effektivare försörjning av geodata! Vision ska möjliggöra

Läs mer

Avtal om kommunal medverkan i statlig fastighetsbildning

Avtal om kommunal medverkan i statlig fastighetsbildning L A N T M Ä T E R I V E R K E T S V E N S K A K O M M U N F Ö R B U N D E T NORMALAVTAL 2000-08-31 1(5) Avtal om kommunal medverkan i statlig fastighetsbildning Mellan Lantmäterimyndigheten..län (Lantmäterimyndigheten)

Läs mer

Nyheter i Novapoint Samhällsplanering Genomgång av nyheter och vad som är på g.. Christina Strand

Nyheter i Novapoint Samhällsplanering Genomgång av nyheter och vad som är på g.. Christina Strand Nyheter i Novapoint Samhällsplanering Genomgång av nyheter och vad som är på g.. Christina Strand Nyheter Novapoint Samhällsplanering Versioner Nyheter - Novapoint 18 - Vad är på g Versioner Novapoint

Läs mer

Samverkansprojektet Svensk geoprocess

Samverkansprojektet Svensk geoprocess Samverkansprojektet Svensk geoprocess A. I samverkan tas enhetliga specifikationer och samverkansprocesser fram Pär Hedén, Lantmäteriet Lars Malmestål, Järfälla kommun B. Nationella geodetiska referenssystem

Läs mer

Processen för detaljplan från 1 januari Enligt propositionen En enklare planprocess 2013/14:126, reviderad enligt Civilutskottets betänkande

Processen för detaljplan från 1 januari Enligt propositionen En enklare planprocess 2013/14:126, reviderad enligt Civilutskottets betänkande Processen för detaljplan från 1 januari 2015 - Enligt propositionen En enklare planprocess 2013/14:126, reviderad enligt Civilutskottets betänkande 2013/14:CU31 Detaljplaneprocessen enligt 5 kap. PBL från

Läs mer

På väg mot digitala detaljplaner. Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting

På väg mot digitala detaljplaner. Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting På väg mot digitala detaljplaner Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner Arbetsgivar-

Läs mer

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05

IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 1(7) IT-strategi 2005-01-14 KF 10/05 IT-Strategi 2004-10-12 2(7) Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 2 Intention...3 3 Ledning och ansvar...4 4 Nuläge...5 5 Strategier och

Läs mer

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning

Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Regionens revisorer Region Östergötland Arbetsordning Antagen av regionens revisorer 2015-01-27 Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Ordförandes roll och arbetssätt... 2 3 Informell arbetsuppdelning

Läs mer

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv

Avec 2013. e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet. Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Avec 2013 e-förvaltningen och informationens användare, användande och användbarhet Louise Högberg, Stockholms stadsarkiv Capital of Scandinavia Agenda Stockholms stads vision, e-strategi och it-program

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

IT-säkerhetspolicy Instruktion 2012-09-17 Kommunfullmäktige. Senast reviderad 2012-08-27. Beskriver IT-säkerhetarbetet.

IT-säkerhetspolicy Instruktion 2012-09-17 Kommunfullmäktige. Senast reviderad 2012-08-27. Beskriver IT-säkerhetarbetet. 2012-08-27 Sidan 1 av 6 IT-säkerhetspolicy Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Diarie nummer Fastställd av IT-säkerhetspolicy Instruktion 2012-09-17 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/ processägare

Läs mer

Digitalisering av Skolverket

Digitalisering av Skolverket Digitalisering av Skolverket Mattias Larsson Avdelningschef Verksamhetsutveckling Digitaliseringen är av stor betydelse och ställer oss inför utmaningar på flera områden Klassrummet Skolsektorn Myndigheten

Läs mer

Förvaltning av FGS:er (Förvaltningsgemensamma specifikationer för e-arkiv och e-diarium) Karin Bredenberg /

Förvaltning av FGS:er (Förvaltningsgemensamma specifikationer för e-arkiv och e-diarium) Karin Bredenberg / Förvaltning av FGS:er (Förvaltningsgemensamma specifikationer för e-arkiv och e-diarium) Karin Bredenberg / 2014-10-16 Visionen för information Det ska vara enkelt att återsöka, återanvända och arkivera

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER 2 Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet. 1 Inledning Håbo kommuns övergripande styrdokument inom IT är IT-policy för Håbo kommun. Riktlinjer

Läs mer

Integrerade modeller och datastandardisering. Projektplan för projekten inom fokusområdet

Integrerade modeller och datastandardisering. Projektplan för projekten inom fokusområdet Integrerade modeller och datastandardisering Projektplan för projekten inom fokusområdet Programmets mål och nyttan av standardisering Unik identifiering ger spårbarhet för produkter och material 40 %

Läs mer

Överenskommelse. innovationsupphandling

Överenskommelse. innovationsupphandling Överenskommelse mellan Konkurrensverket och VINNOVA om innovationsupphandling 2014-05-27 1 (6) Inledning Konkurrensverket och VINNOVA har uppdrag och verksamhetsområden som är viktiga för innovationsupphandling.

Läs mer

Digitalisering av grundkartor och detaljplaner

Digitalisering av grundkartor och detaljplaner Civilutskottets betänkande Digitalisering av grundkartor och detaljplaner Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om ändringar i plan- och bygglagen. Förslaget innebär att riksdagen

Läs mer

Strategisk informationsförsörjning 2015-05-22

Strategisk informationsförsörjning 2015-05-22 Strategisk informationsförsörjning 2015-05-22 Ombedda att titta på hur vi tillsammans kan realisera en (gemensam) lösning för långsiktigt. Vi har bl.a. genomfört ett e-arkiv seminarium och samlat en expertgrupp

Läs mer

Information om RDT (den rikstäckande databasen för trafikföreskrifter) och instruktion för användningen

Information om RDT (den rikstäckande databasen för trafikföreskrifter) och instruktion för användningen TSV 2009-9320 1(2) Abo kommun 99988 ABO Information om RDT (den rikstäckande databasen för trafikföreskrifter) och instruktion för användningen RDT-verksamheten har förändrats i ett antal betydelsefulla

Läs mer