-2, STST :00

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "-2, STST 2015-01-22 16:00"

Transkript

1 -2, STST :00 Möteskallelse Torsdagen den 22 januari 2015 kl. 16:00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen, II viceordförande Mona Vikström Kenneth Holmgård Maria Lunabba Owe Sjölund Christina Helsing Kari Koskela Kurt Hellstrand Helinä Sipinen Personliga ersättare Markus Granholm Pentti Silvennoinen Anna-Maija Lyyra Bo Forsman Marcus Suojoki Annica Haldin Brita Brännbacka-Brunell Bjarne Kull Mervi Rantala Markus Karlsson Marita Salmu Övriga deltagare Mikael Jakobsson, stadsdirektör Anne Ekstrand, stadsjurist Milla Kallioinen, stadssekreterare Carola Sundqvist, stadsfullmäktiges ordförande Richard Sjölund, stadsfullmäktiges I viceordförande Eero Luomala, stadsfullmäktiges II viceordförande Ärenden Enligt bifogade föredragningslista. Enligt uppdrag: Milla Kallioinen stadssekreterare

2 4, STST :00 SAMMANTRÄDETS LAGENLIGA SAMMANKALLANDE OCH BESLUTFÖRHET

3 5, STST :00 PROTOKOLLJUSTERING Protokolljustering äger rum i stadskansliet torsdagen den 29 januari Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen utser Helinä Sipinen och Owe Sjölund till protokolljusterare.

4 6, STST :00 ANMÄLNINGSÄRENDEN Handlingarna finns till påseende i stadskansliet. Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen antecknar ärendet för kännedom.

5 7, STST :00 CFV: 49/2015 ÖVERTAGANDE AV ÄRENDEN TILL BEHANDLING I STADSSTYRELSEN Stadsdirektörens beslut: Bilaga 7 A Stadssekreterarens beslut: Bilaga 7 B Stadsdirektören: Stadsstyrelsen beslutar att inte utöva sin rätt att överta behandlingen av något av de tjänstemannabeslut som nämns i bilagorna ovan.

6 8, STST :00 CFV: 113/2012 FULLMÄKTIG RICHARD SJÖLUND M.FL.: MOTION OM ATT UTVECKLA JAKOB- STAD SOM KULTURSTAD Stfm Motionen: Bilaga 10 Beslut Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med sin arbetsordning att remittera ärendet till stadsstyrelsen för beredning. Stst Fullmäktig Richard Sjölund m.fl:s motion: Bilaga 84 Beslut Stadsdirektören: Stadsstyrelsen sänder motionen till bildningsnämnden för utlåtande. Utlåtandet bör ges till stadsstyrelsen senast Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Bildn Richard Sjölund m.fl. har inlämnat en motion angående olika kultursatsningar i staden Jakobstad. Motionen nämner flera viktiga områden inom kultur- och utbildningssektorn där staden absolut bör utveckla och bevaka sina intressen. Richard Sjölunds motion: Motionen är indelad i tre möjliga kultursatsningar, som alla faller inom Bildningsnämndens ansvarsområde, men som till sitt innehåll och mål är så omfattande och berör så olika områden att inte en och samma arbetsgrupp kan arbeta med alla dessa tre frågor, som föreslås i motionen. A. Den första frågan ser vi som en helt utbildningspolitisk fråga, som bör diskuteras i samarbete med Mellersta Österbottens yrkeshögskola och NOVIA samt stadens utbildningssektor. B. Den andra frågan berör användningen av Brandkårshuset för scenkonsten. Den frågan bör nog delas upp i flera scenarier;

7 8, STST :00 CFV: 113/ om Brandkårshuset används enbart för de lokala behoven och besökande teatergrupper (t.ex. regionteatern), tillfälliga konserter m.m. - och/eller om Brandkårshuset skall fungera som en del av scenkonstutbildningen - vad är Campus del i scenkonstutbildningen? C. Den tredje frågan att skapa ett kulturcentrum för finlandssvensk kultur och andra minoritets kulturer är inte bunden till någon speciell byggnad, kan vara Brandkårshuset eller någon annan outnyttjad fastighet inom staden. Beslut Bildningsdirektören: Nämnden föreslår att stadsstyrelsen tillsätter två olika arbetsgrupper med olika tyngdpunktsområden så fort som möjligt. - En arbetsgrupp som utreder framtida användningar av befintliga fastigheter i staden - En annan arbetsgrupp som utreder vad skapande av ett kulturcentrum kunde innebära - En representant för arbetsgruppen för daghem och skolor 2030 bör ingå arbetsgrupperna. Bildningsnämnden: et godkändes. Stst Fullmäktig Richard Sjölund m.fl:s motion: Bilaga 372 Richard Sjölund m.fl. föreslår i en motion att staden tillsätter en arbetsgrupp med uppgift att arbeta för att de tre i motionen nämnda kultursatsningarna förverkligas. Som svar på stadsstyrelsens begäran om utlåtande föreslår bildningsnämnden att staden tillsätter två arbetsgrupper. En som utreder den framtida användningen av befintliga fastigheter och en annan som utreder vad skapande av ett kulturcentrum kunde innebära. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen besluter - att utse en arbetsgrupp bestående av 3-4 medlemmar med syfte att utreda den framtida användningen av befintliga fastigheter för kulturella satsningar. Som sekreterare för arbetsgruppen fungerar husbyggnadschefen eller annan person utsedd av denna

8 8, STST :00 CFV: 113/ att utse en arbetsgrupp bestående av 3-4 medlemmar med syfte att utreda vad skapande av ett kulturcentrum kunde innebära. Som sekreterare för arbetsgruppen fungerar kultursekreteraren - att arbetsgrupperna ger en rapport till stadsstyrelsen under den nuvarande mandatperioden - att arbetsgrupperna själva vid behov kan besluta om ytterligare medlemmar. Beslut Stadsstyrelsen: Under diskussionen föreslog Maarit Wik att Richard Sjölund väljs till ordförande i de båda arbetsgrupperna, Kerstin Ström att Mona Vikström blir medlem i den första arbetsgruppen och att Christer Tonberg blir medlem i den andra gruppen. Jarmo Ittonen föreslog att Helinä Sipinen blir medlem i den andra arbetsgruppen. Wiks, Ströms och Ittonens förslag understöddes av de övriga stadsstyrelsemedlemmarna. Stadsstyrelsen beslutade således enligt stadsdirektörens förslag samt att Richard Sjölund, Mona Vikström, Jarmo Ittonen och Rune Hagström eller av denne utsedd person deltar i den i beredningen nämnda första arbetsgruppen och att Richard Sjölund, Christer Tonberg, Helinä Sipinen och Päivi Rosnell deltar i den i beredningen nämnda andra arbetsgruppen. Stst Det har kommit stadssekreteraren till kännedom att Helinä Sipinen inte är tillgänglig för den i ovanstående beslut tillsatta arbetsgruppen. Beslut Stadsdirektören: Stadsstyrelsen utser Marita Salmu istället för Helinä Sipinen till medlem i arbetsgruppen med uppgift att utreda vad skapande av ett kulturcentrum kunde innebära. Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stst Arbetsgruppens rapport: Bilaga 135 T.f. stadssekreteraren:

9 8, STST :00 CFV: 113/2012 Arbetsgruppen med uppgift att utreda vad skapande av ett kulturcentrum kunde innebära har gett en rapport till stadsstyrelsen. Efter att det inledande arbetet gjorts vill gruppen komma med följande förslag: - arbetsgruppen ges fortsatt mandat för våren 2013 och utvidgas förslagsvis med 2-3 nya medlemmar - arbetsgruppen gör en verksamhetsplan och utreder möjligheterna att internt anställa en projektarbetare med sysselsättningsmedel fr.o.m eller tidigare - projektarbetarens huvudsakliga uppgift är att kartlägga utvecklingsmöjligheterna och verksamhetsformerna och att sammanföra olika parter och intressenter i anslutning till kulturcentrumidén - projektarbetaren sammanställer en plan för samverkan med andra projekt i staden och regionen - projektarbetaren gör en plan för kommande EU-programperiod och kartlägger alla möjligheter för extern finansiering - projektarbetaren planerar tillsammans med arbetsgruppen ett idéseminarium till hösten Beslut Stadsdirektören: Stadsstyrelsen antecknar rapporten för kännedom och beslutar - att arbetsgruppens mandat sträcker sig till den 30 juni att arbetsgruppen själv vid behov kan besluta om ytterligare medlemmar. - att arbetsgruppen utreder om det är möjligt att internt anställa en projektarbetare med sysselsättningsmedel. Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stst Anhållan: Bilaga 353 Arbetsgruppen för ett kulturcentrum anhåller om att förlänga uppdragstiden med sex månader till utgången av Beslut Stadsdirektören: Stadsstyrelsen besluter att förlänga uppdragstiden för arbetsgruppen för ett kulturcentrum till utgången av Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget.

10 8, STST :00 CFV: 113/2012 Stst Fastighetsarbetsgruppens slutrapport: Bilaga 377 A Brandkårshusets ritningar: Bilaga 377 B Rådhusets ritningar: Bilaga 377 C Rapport : Bilaga 377 D Fastighetsarbetsgruppen presenterar sin slutrapport. Beslut Stadsdirektören: Stadsstyrelsen diskuterar förslaget gällande brandkårshusets framtida användning, samt besluter - att ge personaldirektören i uppdrag att utreda möjligheterna att med hjälp av sysselsättningsmedel anställa en projektarbetare i enlighet med beskrivningen i rapporten från att ge stadsdirektören i uppdrag att utreda möjligheterna till att samlokalisera arbetarinstitutens, kultursektorns, turistbyråns och welcome offices sekretariat/kanslifunktioner till rådhuset. Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stst Anhållan inkl. projektplan: Bilaga 545 Arbetsgruppen för Kultur i centrum anhåller om euro för genomförandet av ett idéseminarium i anslutning till projektet Internationellt kulturcentrum för minoriteter i Jakobstad. Seminariet är en del av projektet Utveckla Jakobstad som kulturstad som har sitt ursprung i Richard Sjölunds motion från Budgeten för seminariet uppgår till euro. Övrig finansiering söks från Svenska Kulturfonden, SÖFuk och Eugene, Elisabeth och Birgit Nygrens stiftelse. Det preliminära datumet för seminariet är i samband med Runebergsveckan.

11 8, STST :00 CFV: 113/2012 Stadsdirektören: Stadsstyrelsen besluter att stå för hälften av kostnaderna. Beslut Stadsstyrelsen: Stadsdirektören gav ett förnyat beslutsförslag enligt vilket det maximala beloppet kan uppgå till euro. Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stst Anhållan om förlängning av mandattiden: Bilaga 65 Kulturcentrum-arbetsgruppens mandat tog formellt slut och det planerade idéseminariet har hållits För att rapportera projektet och fundera på fortsättningen anser arbetsgruppen att dess mandattid bör förlängas. Beslut Stadsdirektören: Stadsstyrelsen besluter att förlänga arbetsgruppens mandattid till Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stst Slutrapport från arbetsgruppen Kultur i centrum : Bilaga 409 Arbetsgruppens slutrapport presenterades för stadsstyrelsen i september Arbetsgruppens mandattid tog formellt slut , men projektsekreteraren och arbetsgruppens ordförande och sekreterare har verkat ännu efter det här och funderat på en fortsättning på projektet Kultur i centrum och på finansieringen av en fortsättning. Projektet har erhållit av Kulturministeriet för kartläggningsprojektet. Projektet Kultur i centrum i den här formen tar slut nu. Utgående från fullmäktigemotionen och önskemålen i den har det bildats två arbetsgrupper, som har verkat aktivt fr.o.m. år Fullmäktigemotionen torde härmed kunna konstateras vara slutbehandlad.

12 8, STST :00 CFV: 113/2012 Beslut Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen beslutar - ge kulturbyrån och kultursekreteraren i uppgift att genomföra kartläggningsprojektet och att integrera projektet Kultur i centrum som en del av kulturverksamheten - föreslå för stadsfullmäktige att motionen förklaras slutbehandlad. Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stfm Slutrapport från arbetsgruppen Kultur i centrum : Bilaga 82 Beslut Stadsstyrelsen föreslår för stadsfullmäktige: - att motionen förklaras slutbehandlad. Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige godkände enhälligt stadsstyrelsens förslag. Stst Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen antecknar stadsfullmäktiges beslut för kännedom.

13 9, STST :00 CFV: 835/2014 VAL AV SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSNÄMNDENS ORDFÖRANDE (MANDATPE- RIODEN ) Stst Samarbetsavtal: Bilaga 405 Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby och Larsmo undertecknade i enlighet med lagen om en kommun- och servicestrukturreform (169/2007) ett ramavtal för bildande av ett samarbetsområde för social- och hälsovården. Avtalskommunerna har kommit överens om att staden Jakobstad är värdkommun och fungerar som förvaltningsenhet för social- och hälsovårdsnämnden, som har 16 medlemmar och 16 ersättare. Sex medlemmar och sex ersättare i nämnden väljs från Jakobstad, fyra medlemmar och fyra ersättare från Pedersöre och tre medlemmar och tre ersättare väljs från Nykarleby och likaså från Larsmo. Enligt punkt 6 i samarbetsavtalet cirkulerar ordförandeskapet och viceordförandeskapet i social- och hälsovårdsnämnden mellan avtalskommunerna, likväl så, att värdkommunen alltid handhar antingen ordförandeskapet eller viceordförandeskapet. Staden Jakobstad skötte viceordförandeskapet åren och ska handha ordförandeskapet åren Stadsfullmäktige valde på sitt möte enhälligt på förslag av gruppordförandena följande medlemmar och personliga ersättare i social- och hälsovårdsnämnden för åren : medlemmar Marcus Suojoki Kenneth Holmgård Carola Sundqvist Vesa Suvanto Ulrika Rönnback Eija Ylisaari-Salminen ersättare Anna-Maja Henriksson Peter Boström Bo Forsman Mervi Rantala Bjarne Strengell Eija Tamminen Stadsfullmäktige valde likaså enhälligt Marcus Suojoki till nämndens viceordförande. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer social- och hälsovårdsnämndens ordförande för mandatperioden Stadsstyrelsen besluter be Larsmo kommun välja en viceordförande för åren

14 9, STST :00 CFV: 835/2014 Beslut Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stfm Samarbetsavtal: Bilaga 83 Beslut Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige väljer social- och hälsovårdsnämndens ordförande för mandatperioden Stadsfullmäktige: På förslag av Brita Brännbacka-Brunell utsåg stadsfullmäktige enhälligt Marcus Suojoki till social- och hälsovårdsnämndens ordförande för mandatperioden Stst Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen meddelar social- och hälsovårdsnämnden och Marcus Suojoki om stadsfullmäktiges beslut.

15 10, STST :00 CFV: 866/2014 BESLUT OM ÖVERFÖRING AV KATTERNÖ M.FL. AKTIER TILL JAKOBSTADS ENERGI AB Stst Överlåtelsehandling: Bilaga 414 Staden Jakobstad har bildat ett av staden helägt aktiebolag Jakobstads Energi Ab, vilket har införts i handelsregistret Enligt 2 a kommunallagen skall affärsverket Jakobstads energiverk bolagiseras senast För förverkligandet av detta bör staden överföra för energiproduktionsverksamheten nödvändiga strategiska aktier i Oy Katternö Ab samt produktionsaktier i Oy Herrfors Ab, Oy Perhonjoki Ab, Oy Katternö Kraft Ab och Katternö Kärnkraft Oy Ab till Jakobstads Energi Ab vid utgången av år Aktierna överlåts som apport i mottagandebolaget Jakobstads Energi Ab. Överlåtelseobjektet, apportegendomens värde och övriga villkor framgår av bifogade överlåtelsehandling. Överlåtelsen bör godkännas av stadsfullmäktige och vid en extra bolagsstämma i Jakobstads Energi Ab. Vid bolagsstämman som hålls skall styrelsens förslag till emission mot apportegendom godkännas. Stadsstyrelsen föreslår för stadsfullmäktige att stadsfullmäktige godkänner överlåtelsehandlingen gällande apportegendom mellan staden Jakobstad och Jakobstads Energi Ab. Stadsstyrelsen utser Milla Kallioinen till stadens representant vid den extra bolagsstämma i Jakobstads Energi Ab som hålls samt befullmäktigar representanten att teckna alla aktier i emissionen. Beslut Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stfm Överlåtelsehandling: Bilaga 84 Stadsstyrelsen föreslår för stadsfullmäktige: - att stadsfullmäktige godkänner överlåtelsehandlingen gällande apportegendom mellan staden Jakobstad och Jakobstads Energi Ab.

16 10, STST :00 CFV: 866/ att stadsfullmäktige besluter att omedelbart justera paragrafen. Beslut Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige godkände enhälligt stadsstyrelsens förslag. Stst Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen meddelar drätselkontoret och Jakobstads Energi Ab om stadsfullmäktiges beslut.

17 11, STST :00 CFV: 867/2014 JAKOBSTADS ENERGI AB: ANHÅLLAN OM BORGEN Stst Jakobstads Energi Ab:s anhållan: Bilaga 415 Det av staden helägda bolaget Jakobstads Energi Ab anhåller om borgen av staden för en checkkredit eller en annan finansiering om euro för att inleda sin verksamhet Finansieringen behövs för bolagets verksamhet att anskaffa energi åt ägaren och därtill hörande verksamhet. Beslut Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige beviljar borgen för Jakobstads Energi Ab:s checkkredit eller annan finansiering om euro. Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stfm Jakobstads Energi Ab:s anhållan: Bilaga 85 Stadsstyrelsen föreslår: - att stadsfullmäktige beviljar borgen för Jakobstads Energi Ab:s checkkredit eller annan finansiering om euro, - att stadsfullmäktige besluter att omedelbart justera paragrafen. Beslut Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige godkände enhälligt stadsstyrelsens förslag. Stst Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen meddelar drätselkontoret och Jakobstads Energi Ab om stadsfullmäktiges beslut.

18 12, STST :00 CFV: 868/2014 ALLMÄN EMISSION I OY KATTERNÖ AB Stst Styrelsen för Oy Katternö Ab föreslår för Oy Katternö Ab:s bolagsstämma att alla ägare i bolaget sätter in en regionnätsandel i Herrfors (Herrfors B-aktier) som apport i Katternö i sådan omfattning att inga penningtransaktioner behövs och så att Esse Elektro Kraft blir kvar med minst 5 aktier i Herrfors B-serie. Detta görs enklast så att nyemissionen betalas med Herrfors B- series aktier. Aktiekapitalsförhöjningen är 8,1 miljoner euro. Styrelsen för Oy Katternö Ab har beslutat att höra ägarna innan bolagsstämman sammankallas. Transaktionen genomförs endast om köpet av Jakobstads energiverksamhet genomförs. För stadens del är det fråga om Herrfors B-aktier till ett emissionsbelopp om ,88 euro. Staden äger totalt Herrfors B-aktier. Ägoförhållandet i Oy Katternö Ab kommer inte att ändra. Beslut Stadsstyrelsen beslutar delta i nyemissionen i Oy Katternö Ab genom att insätta B-aktier som apport i bolaget och konstaterar att transaktionen genomförs endast om köpet av Jakobstads energiverksamhet genomförs. Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Stst Beslutet bör preciseras till den del det gäller hur överlåtelsen av Herrfors B-aktier till Oy Katternö AB ska genomföras. Därför omformuleras beredningen på följande sätt. Styrelsen för Oy Katternö Ab föreslår för Oy Katternö Ab:s bolagsstämma att alla ägare i bolaget sätter in en regionnätsandel i Herrfors (Herrfors B-aktier) som apport i Katternö i sådan omfattning att inga penningtransaktioner behövs och så att Esse Elektro Kraft blir kvar med minst 5 aktier i Herrfors B-serie. Detta görs enklast så, att nyemissionen betalas med Herrfors B-series aktier. Aktiekapitalsförhöjningen är 8,1 miljoner euro. Styrelsen för Oy Katternö Ab har beslutat att höra ägarna innan bolagsstämman sammankallas. Transaktionen genomförs endast om köpet av Jakobstads energiverksamhet genomförs. För stadens del är det fråga om Herrfors B-aktier, som över-

19 12, STST :00 CFV: 868/2014 låts mot att staden får nya aktier i Oy Katternö Ab. Värdet på de Herrfors B-aktier som ska överlåtas är ,88 euro. Staden äger totalt Herrfors B-aktier. Ägoförhållandet i Oy Katternö Ab kommer inte att ändra. Beslut Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige att fullmäktige beslutar delta i nyemissionen i Oy Katternö Ab och betalar emissionspriset genom att överlåta B-aktier mot att staden får nya aktier i Oy Katternö Ab. Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stfm Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige: - att fullmäktige beslutar delta i nyemissionen i Oy Katternö Ab och betalar emissionspriset genom att överlåta B-aktier mot att staden får nya aktier i Oy Katternö Ab, - att stadsfullmäktige besluter att omedelbart justera paragrafen. Beslut Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige godkände enhälligt stadsstyrelsens förslag. Stst Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen meddelar Oy Katternö Ab och drätselkontoret om stadsfullmäktiges beslut.

20 13, STST :00 CFV: 869/2014 GODKÄNNANDE AV ANBUD FRÅN OY HERRFORS AB Stst Oy Herrfors Ab har till staden gett ett anbud om 69,55 miljoner euro för Jakobstads Energiverks fjärrvärme-, nätverksamhet och elhandel. I överlåtelsen ingår alla för denna verksamhet behövliga avtal. Hela personalen vid energiverket övergår till köparen som gamla arbetstagare. Beslut Stadsstyrelsen föreslår för stadsfullmäktige att stadsfullmäktige godkänner det anbud som har getts av Oy Herrfors Ab. Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stst till avtal om verksamhetsöverlåtelse (konfidentiellt, utdelas på mötet): Bilaga 435 A till avtal om verksamhetsöverlåtelse (konfidentiellt, utdelas på mötet): Bilaga 435 B Oy Herrfors Ab har tillsammans med sitt helägda dotterbolag Herrfors Nät-Verkko Oy Ab gett staden ett anbud om 69,55 miljoner euro för Jakobstads Energiverks fjärrvärme-, nätverksamhet och elhandel. I överlåtelsen ingår alla för denna verksamhet behövliga avtal. Hela personalen vid energiverket övergår till köparen som gamla arbetstagare. Till överlåtelsen hör två avtal om verksamhetsöverlåtelse. Avtalsutkasten bör godkännas i stadsfullmäktige. Beslut Stadsstyrelsen föreslår för stadsfullmäktige att stadsfullmäktige godkänner det anbud som getts av Oy Herrfors Ab. Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget.

21 13, STST :00 CFV: 869/2014 Stfm Stadsfullmäktige tar ärendet till behandling förutsatt att stadsstyrelsen godkänt ärendet på sitt sammanträde till avtal om verksamhetsöverlåtelse (konfidentiellt, utdelas på mötet): Bilaga 87 A till avtal om verksamhetsöverlåtelse (konfidentiellt, utdelas på mötet): Bilaga 87 B Stadsstyrelsen föreslår för stadsfullmäktige: - att stadsfullmäktige godkänner det anbud som getts av Oy Herrfors Ab och Herrfors Nät-Verkko Oy Ab, - att stadsfullmäktige godkänner förslagen till avtal om verksamhetsöverlåtelse och ger stadsstyrelsen fullmakt att godkänna de slutliga avtalen, - att stadsfullmäktige beslutar justera paragrafen omedelbart. Beslut Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige godkände enhälligt stadsstyrelsens förslag. Stst Avtal: Bilaga 435 C Alla avtal som gäller affären jämte bilagor är nu färdiga. Stadsfullmäktige gav stadsstyrelsen fullmakt att godkänna de slutliga avtalen. Stadsdirektören: Stadsstyrelsen beslutar godkänna följande avtal: - Avtal om överlåtelse av fjärrvärme- och elhandelsverksamhet samt elnätstillgångar mellan staden Jakobstad och Oy Herrfors Ab - Avtal om överlåtelse av elnätsverksamhet mellan staden Jakobstad och Herrfors Nät-Verkko Oy Ab - Hyresavtal för Energiverkets byggnad - Avtal mellan Oy Herrfors Ab och staden Jakobstad gällande fastigheter

22 13, STST :00 CFV: 869/2014 Dessutom befullmäktigar stadsstyrelsen samtidigt stadssekreterare Milla Kallioinen och stadskamrer Jonny Wallsten att underteckna ovannämnda avtal. Stadsstyrelsen förklarar paragrafen omedelbart justerad. Beslut Stadsstyrelsen: Stadsstyrelsen godkände förslaget. Stst Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen meddelar Oy Herrfors Ab, Energiverket och drätselkontoret om stadsfullmäktiges beslut.

23 14, STST :00 CFV: 899/2014 VAL AV MEDLEMMAR OCH ERSÄTTARE I STADSSTYRELSEN FÖR MANDATPE- RIODEN Enligt kommunallagen skall stadsfullmäktige välja medlemmar samt personliga ersättare i stadsstyrelsen. Enligt i förvaltningsstadgan består stadsstyrelsen av 11 ledamöter och 11 personliga ersättare. Stadsstyrelsens mandatperiod är två år, ifall inte fullmäktige annat beslutar. Den nya kommunallagen förväntas träda i kraft i början av I lagen föreslås att kommunalvalet flyttas till april, varvid fullmäktiges mandatperiod skulle inledas i början av juni. Ändringen förverkligas så att nästa val flyttas från oktober 2016 till april Eftersom de nuvarande fullmäktiges mandatperioder föreslås bli förlängda till slutet av maj 2017 förlängs i så fall också stadsstyrelsens mandatperiod till slutet av maj Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige väljer 11 ordinarie ledamöter och 11 personliga ersättare i stadsstyrelsen för fullmäktiges kvarstående mandatperiod och att stadsfullmäktige väljer bland de ordinarie ledamöterna ordförande samt I och II viceordförande.

24 15, STST :00 CFV: 898/2014 VAL AV ORDFÖRANDE SAMT I OCH II VICEORDFÖRANDE FÖR STADSFULL- MÄKTIGE FÖR ÅREN Enligt kommunlagen utser fullmäktige bland sina ledamöter en ordförande och ett behövligt antal viceordförande för fullmäktiges mandattid, om inte fullmäktige har fattat beslut om en kortare mandattid. Ordföranden och viceordförandena väljs vid samma valförrättning. Stadsfullmäktige beslutade på sitt sammanträde den att mandattiden för fullmäktiges ordförande och viceordförande är två kalenderår. Den nya kommunallagen förväntas träda i kraft i början av I lagen föreslås att kommunalvalet flyttas till april, varvid fullmäktiges mandatperiod skulle inledas i början av juni. Ändringen förverkligas så att nästa val flyttas från oktober 2016 till april Eftersom de nuvarande fullmäktiges mandatperioder föreslås bli förlängda till slutet av maj 2017, förlängs i så fall också stadsstyrelsens mandatperiod till slutet av maj Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen föreslår att stadsfullmäktige inom sig väljer en ordförande och I och II viceordförande för fullmäktiges kvarstående mandatperiod.

25 16, STST :00 TV: 863/2014 PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT TN Planläggningsöversikt: Bilaga 220 A: Planläggningsavdelningen har uppgjort den lagstadgade planläggningsöversikten för Stadsplanarkitekt: Tekniska nämnden godkänner planläggningsöversikten och sänder den till stadsstyrelsen för kännedom. Beslut Tekniska direktören: Tekniska nämnden besluter i enlighet med stadsplanearkitektens förslag. Tekniska nämnden: Tekniska nämnden godkände förslaget. Stst Planläggningsöversikt: Bilaga 16 Stadsdirektörens ersättare: Stadsstyrelsen antecknar planläggningsöversikten för kännedom.

26 16, STST :00 / :s bilaga: Bilaga 16, stst Planläggningsöversikt och program I STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNGIN Kaavoituskatsaus ja ohjelma TN TL A Planläggningsavdelningen kaavoitusosasto

27 16, STST :00 / :s bilaga: Bilaga 16, stst PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT KAAVOITUSKATSAUS Förord Enligt Markanvändnings och bygglagens 7 skall kommunen minst en gång om året upprätta en översikt över de planärenden som är anhängiga eller som under den närmaste tiden blir anhängiga i kommunen och förbundet på landskapsnivå och som inte är av ringa betydelse (planläggningsöversikt). I den redogörs kortfattat för planärendena och deras beredningsfaser samt för sådana beslut och andra åtgärder som direkt inverkar på planläggningens utgångspunkter, mål, innehåll och genomförande. Planläggningsöversikten är inte heltäckande, utan i den beskrivs de viktigaste planprojekten som är aktuella då översikten upprättas. Under årets lopp kan det uppstå nya planeringsprojekt och behov, enstaka projekt kan bli stillastående, prioriteringen av projekten kan ändras osv. I denna översikt beskrivs kortfattat de viktigaste planärenden på tre olika nivåer: Alkusanat Maankäyttö ja rakennuslain 7 mukaan tulee kunnan vähintään kerran vuodessa laatia katsaus kunnassa ja maakunnan liitossa vireillä olevista ja lähiaikoina vireille tulevista kaava asioista, jotka eivät ole merkitykseltään vähäisiä (kaavoituskatsaus). Siinä selostetaan lyhyesti kaava asiat ja niiden käsittelyvaiheet sekä sellaiset päätökset ja muut toimet, joilla on välitöntä vaikutusta kaavoituksen lähtökohtiin, tavoitteisiin, sisältöön ja toteuttamiseen. Kaavoituskatsaus ei ole kaikenkattava, vaan siinä esitellään tärkeimmät katsauksen tekohetkellä tiedossa olevat ajankohtaiset kaavahankkeet. Vuoden kuluessa syntyy uusia kaavahankkeita ja tarpeita, yksittäiset hankkeet voivat pysähtyä, niiden tärkeysjärjestys voi muuttua jne. Tässä katsauksessa kuvataan lyhyesti tärkeimmät kaavahankkeet kolmella tasolla: A Regional planering (landskapsplan mm.) B Generalplan C Detaljplan A B C Seututason suunnittelu (maakuntakaava ym.) Yleiskaava Asemakaavoitus Som bilaga ingår i översikten en lägesbestämningskarta över olika delprojekt. Delområdenas avgränsningar är instruktiva. För varje delprojekt görs ett program för deltagande och bedömning i vilket beskrivs hur markägare, invånare och andra intressenter kan påverka planeringen. Katsauksen liitteenä on eri osahankkeet osoittava sijaintikartta. Osa alueiden rajaukset ovat ohjeellisia. Jokaista osahanketta varten tehdään osallistumis ja arvioimissuunnitelma, jossa esitetään miten maanomistajat, asukkaat ja muut osalliset voivat vaikuttaa kaavoitukseen. Västra Ringvägen. Illustration Läntinen Rengastie, havainnekuva Pekka Elomaa, stadsplanearkitekt 2 Pekka Elomaa, asemakaava arkkitehti planläggningsavdelningen kaavoitusosasto

28 16, STST :00 / :s bilaga: Bilaga 16, stst PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT KAAVOITUSKATSAUS A LANDSKAPSPLAN A MAAKUNTAKAAVA Landskapsplanen är en övergripande plan för områdesanvändningen i landskapet. I den presenteras de grundläggande lösningarna för landskapets samhällsstruktur och områdesanvändning på lång sikt. Landskapsplanen är en del av systemet för planering av områdesanvändningen i markanvändningsoch bygglagen och styr den kommunala planläggningen. Österbottens landskapsplan 2030 fastställdes av miljöministeriet Landskapsplanen uppdateras via etapplandskapsplaner. Inom landskapsplanläggningen är följande planer aktuella: Etapplandskapsplan 1: Planen behandlar placeringen av kommersiell service i Österbotten. Planen fastställdes av miljöministeriet Över miljöministeriets beslut har framförts besvär till högsta förvaltningsdomstolen. Etapplandskapsplan 2: Planen behandlar placeringen av förnybara energiformer i Österbotten. Planen är i förslagsskedet och målsättningen är att den godkänns av landskapsfullmäktige våren Trafiksystemplan 2040: Arbetet med Österbottens trafiksystemplan är på slutrakan. Genom planen uppdateras de tidigare trafiksystemplanerna. Till trafiksystemplanen hör ett intentionsavtal. Målsättningen är att planen godkänns av landskapsfullmäktige våren Österbottens klimatstrategi: Arbetet med en klimatstrategi för Österbotten påbörjades våren 2013 och klimatstrategin planeras vara färdig i slutet av år Landskapsstyrelsen beslutade på sitt möte att påbörja uppgörandet av Österbottens landskapsplan Målsättningen är att landskapsfullmäktige godkänner planen Österbottens landskapsförbund, planläggningsdirektör Ann Holm tfn , Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma maakunnan alueiden käytöstä. Siinä esitetään maakunnan yhdyskuntarakenteen ja alueiden käytön perusratkaisut keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Maakuntakaava kuuluu maankäyttö ja rakennuslain mukaiseen alueiden käytön suunnittelujärjestelmään ja ohjaa kuntien kaavoitusta. Pohjanmaan maakuntakaava 2030 vahvistettiin ympäristöministeriössä Maakuntakaava päivitetään vaihemaakuntakaavoilla. Maakuntakaavoituksessa ovat ajankohtaisia seuraavat suunnitelmat: Vaihemaakuntakaava 1: Kaava käsittelee kaupallisten palvelujen sijoittamista Pohjanmaalla. Kaava vahvistettiin ympäristöministeriössä Ympäristöministeriön päätöksestä on valitettu korkeimpaan hallinto oikeuteen. Vaihemaakuntakaava 2: Kaava käsittelee uusiutuvien energiamuotojen sijoittamista Pohjanmaalla. Kaava on ehdotusvaiheessa. Tavoitteena on, että maakuntavaltuusto hyväksyy kaavan keväällä Liikennejärjestelmäsuunnitelma 2040: Pohjanmaan liikennesuunnitelmatyö on loppusuoralla. Suunnitelmalla päivitetään aikaisemmin tehdyt liikennejärjestelmäsuunnitelmat. Liikennejärjestelmäsuunnitelmaan kuuluu aiesopimus. Tavoitteena on, että maakuntavaltuusto hyväksyy suunnitelman keväällä Pohjanmaan ilmastostrategia. Pohjanmaan Ilmastostrategian laatiminen käynnistettiin keväällä Tavoitteena on, että ilmastostrategia valmistuu vuoden 2014 lopussa. Maakuntahallitus päätti kokouksessaan Pohjanmaan maakuntakaavan 2040 laatimisen aloittamisesta. Tavoitteena on saada kaava maakuntavaltuustoon hyväksyttäväksi vuonna Pohjanmaan liitto, kaavoitusjohtaja Ann Holm puh , planläggningsavdelningen kaavoitusosasto

29 16, STST :00 / :s bilaga: Bilaga 16, stst PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT KAAVOITUSKATSAUS ÖVRIG ÖVERKOMMUNAL PLANERING Som en del av den regionala planeringen har Jakobstadsregionens bebyggelse och trafikstrukturer studeras närmare i det s.k. JASU projektet. Planen offentliggjordes i december Det regionala samarbetet har fortsatt inom ramen av det s.k. MAL arbetet (markanvändning, boende och trafik). Regionens gemensamma MAL arbetsgruppen har skapat fram Livskavalitet 2040 raport. Livskvalitet% pdf MUU YLIKUNNALLINEN SUUNNITTELU Osana seudullista suunnittelua on Pietarsaaren seudun asutus ja liikennerakenteita selvitelty lähemmin ns. JASU hankkeessa. Hankkeen tulokset julkistettiin joulukuussa Seudullinen yhteistyö on jatkunut ns. MAL hankkeen puitteissa (maankäyttö, asuminen, liikenne). Seudun kuntien yhteisen MAL työryhmän tuloksena on valmistunut Elämän laaatu 2040 raportti. A4m%C3%A4nlaatu% pdf 4 planläggningsavdelningen kaavoitusosasto

30 16, STST :00 / :s bilaga: Bilaga 16, stst PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT KAAVOITUSKATSAUS B GENERALPLANEN En uppdaterad generalplan godkändes av stadsfullmäktige Under har man studerat markanvändningen på potentiella tillväxtområden i stadens nordvästra delar, samt i Pirilö (södra delen). Detta sker lämpligast genom delgeneralplaner, som på grund av personalbrist bör göras av konsulter. B YLEISKAAVA Päivitetty yleiskaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa Vuosina on tutkittu maankäyttöä potentiaalisilla kasvualueilla kaupungin luoteisosissa sekä Pirilössä (eteläosa). Tämä tapahtuu parhaiten osayleiskaavoina, jotka henkilöstön puutteen vuoksi on teetettävä konsulteilla. Ovan / Yllä: Nyåkern Hällan, skiss Uusipelto Hällan, luonnos Vänster/Vasen: områden för delgeneraplanering / stadens nordvästra delar / Osayleiskaavoitusalueet / kaupungin luoteisosat Höger/Oikea: Pirilö planeområde / Pirilön suunnittelualue. 5 planläggningsavdelningen kaavoitusosasto

31 16, STST :00 / :s bilaga: Bilaga 16, stst PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT KAAVOITUSKATSAUS C DETALJPLANERING PLANLÄGGNINGSSITUATIONEN VID ÅRSSKIFTET 2014/ Planer som behandlats av fullmäktige år Detaljplan för norra Grundet (Nyåkern) Med planen skapades ett område på ca 30 egnahemstomter på området mellan Varvet och det nya egnahemsområdet Nyåkern. 1.2 Baggholmen, ändring av detaljplan Med planen bildades en radhus tomter för maximalt bostäder. 1.3 Ändring av detaljplan: Vestersundsby; Med detaljplan möjliggjorde byggande av Västra ringvägen och skapades nya bostadstomter. C ASEMAKAAVOITUS KAAVOITUSTILANNE VUODENVAIHTEESSA 2014/ Valtuuston 2014 käsittelemät asemakaavat 1.1 Grundetin pohjoisosan asemakaava (Uusipelto) Kaavalla luotiin noin 30 omakotitontin alue Varvetin ja Uusipellon uuden omakotialueen väliin. 1.2 Oinaansaari, semakaavanmuutos Kaavalla mahdollistetiin asunnon rivitaloalue. 1.3 Asemakaavan muutos: Vestersundinkylä; Asemakaavalla mahdollistetiin Läntisenrengastien rakentaminen ja luotiin uusia asuintontteja.. Nyåkern/Uusipelto Baggholmen / Oinaansaari Västersundsby / Vestersundinkylä 6 planläggningsavdelningen kaavoitusosasto

32 16, STST :00 / :s bilaga: Bilaga 16, stst PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT KAAVOITUSKATSAUS 1.4 Ändring av detaljplan för torget och det s.k. HAB Irjala kvarteret. 1.4 Torin ja ns. HOP Irjala korttelin asemakaavan muutos. 1.5 Ändring av plan: stadsdel 12 Karviken, kvarter 6,7 och 8 Genom detaljplanen och förstorning av kvarter möjliggjordes större tomtar, den överbreda gatuområde och gatuanslutningar till Bottenviksvägen granskades. 1.5 Asemakaavan muutos: kaup. osan 12 KAARI LAHTI, korttelit 6,7 ja 8 Kaavalla korttelialuetta suurentamalla mahdollistetiin tonttikokojen suurentaminen ja ylimitoitetun katutila ja katuliittymät tarkistettiin. Karviken / Kaarilahti Torgplan / Torikaava 7 planläggningsavdelningen kaavoitusosasto

33 16, STST :00 / :s bilaga: Bilaga 16, stst PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT KAAVOITUSKATSAUS 2. Detaljplaner som torde färdigställas inom den första hälften av Fårholmen, nytt bostadsområde Områdets detaljplan är i förslagsstadie. Som första skede planeras Fårholmen västra del för ca 50 nya egnahemshus och några radhus. 2.2 Detaljplan för stadsdel 16 PEDERS, korsningsområde mellan Omfartsvägen, Pedersvägen Genom detaljplanen möjliggörs planeringen och byggandet av Pedersvägen, korsningen mellan Pedersvägen och Omfartsvägen. 2.3 Detaljplan för stadsdel 5 NORMALM, (gammal korvfabriks område) Detaljplan möjliggör boende på industrikvarteret där korvfabriken är belägen. 2.4 Detaljplan för stadsdel 7 KITTHOLMEN, (Pavis, fantasea) Med planen möjliggörs en utveckling av nöjesparken och campingområdet. Peders 2. Asemakaavat jotka valmistunevat vuoden 2014 ensipuoliskon aikana 2.1 Lammassaari, uusi asuinalue Alueen asemakaava on ehdotusvaiheessa. Ensi vaiheessa kaavoitetaan Lammassaaren länsiosaan noin 50 uutta omakotitaloa ja joitakin rivitaloja. 2.2 Asemakaava koskien: kaupunginosa 16, PEDERS; Ohikulkutien ja Pietarintien risteysalue. Kaavalla mahdollistetaan Pietarintien, Pietarintien jatkeen ja Ohikulkutienristeyksen suunnittelu ja rakentaminen. 2.3 Asemakaava koskien: kaupunginosa 5, POHJOIS NUMMI; (Vanha makkaratehtaan alue) Asemakaavalla mahdollistetaan makkaratehtaan teollisuuskorttelin ottaminen asumiskäyttöön. 2.4 Asemakaava: kaupunginosa 7 KITTHOLMA, (Pavis Fantasea) Kaavamuutoksella mahdollistetaan huvipuiston ja leirintäalueen kehittäminen alueella. Pavis/Fantasea Normalm/Pohjoisnummi Fårholmen/Lammassaari 8 planläggningsavdelningen kaavoitusosasto

34 16, STST :00 / :s bilaga: Bilaga 16, stst PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT KAAVOITUSKATSAUS 3. Andra anhänggiga detaljplanprojekt år Detaljplan för Bangården Avsikten är att planera området för utrymmeskrävande handel, med en möjlighet att förbinda bangården med stadens centrum med en tunnel för lätt trafik. Planen har varit framlagt till påseende, men en fortsatt planering förutsätter ett planeringsavtal mellan staden Jakobstad och staten. 3.2 Ändring av plan: stadsdel 12 Karviken Genom detaljplanen och förstorning av kvarter möjliggörs större tomtar, den överbreda gatuområde och gatuanslutningar till Bottenviksvägen granskas. 3.3 Detaljplan för ett område för båtförvaring vid Alheda Genom detaljplanen och förstorning av kvarter möjliggörs större tomtar, den överbreda gatuområde och gatuanslutningar till Bottenviksvägen granskas. Kvarterens användningsändamål preciseras så att utrymmeskrävande handel blir möjlig. 3. Muita 2015 vireillä olevia asemakaavoja 3.1 Ratapihan asemakaava Tarkoitus on kaavoittaa alue tilaa vievää kauppaa varten. Kaavoittaminen edellyttää valtion ja Pietarsaaren kaupungin välistä kaavoitussopimusta. Tutkitaan mahdollisuudet yhdistää ratapiha alue keskustaan kevyen liikenteen tunnelin ja Puutarhakadun ja Tehtaankadun yhdistävällä kadulla 3.2 Asemakaavan muutos: kaup. osan 12 KAARILAHTI Kaavalla korttelialuetta suurentamalla mahdollistetaan tonttikokojen suurentaminen ja ylimitoitetun katutilan ja katuliittymien tarkistaminen Pohjanlahdentielle. 3.3 Alhedaan tulevan venesäilytysalueen asemakaava. Kaavalla mahdollistetaan riittävän suuri alue veneiden talvisäilytykseen, samalla kun tietyt alueet (Ristikarinlahden rannalla) joita nyt käytetään tähän tarkoitukseen, vapautuvat kaavanmukaiseen rakentamiseen. Karvik / Kaarilahti Bangården / Ratapiha Alheda 9 planläggningsavdelningen kaavoitusosasto

35 16, STST :00 / :s bilaga: Bilaga 16, stst PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT KAAVOITUSKATSAUS 3.4 Storgatan 13 ändring av detaljplan Planen är i skisstadiet. Genom planen undersöks möjligheterna att höja huset med ytterligare 1 2 våningar. Parkeringsfrågan är problematisk, och planen liggen f.n. stilla i väntan på en helhetslösning. Planen kan göras färdig efter det att torgparkeringens plan har färdigställts. 3.5 Detaljplan för Södra Pirilö Området borde planeras för industriverksamhet, för att kunna trygga utbudet av företagstomter. Under 2012 påbörjas en eventuell delgeneralplanering av området, och detaljplanen kunde då påbörjas parallellt med genaralplanen. 3.6 Östanlid Planen omfattar det gamla sanatorieområdet, där man kunde bygga även bostäder. Skyddsvärden bör beaktas. 3.7 Detaljplan för utvidgning av gravgården i Skutnäs Pirilö 3.4 Isokatu 13 asemakaavan muutos Kaava on luonnosvaiheessa. Kaavassa selvitetään mahdollisuus korottaa rakennusta 1 2 kerroksella. Autopaikkakysymys on ongelmallinen, ja hanke odottaa nyt sen kokonaisratkaisua. Kaava voidaan tehdä valmiiksi toriparkkikaavan valmistuttua. 3.5 Pirilön eteläosan asemakaavoitus Alue tulisi kaavoittaa teollisuustoimintaa varten, jotta voidaan turvata yritystonttien riittävä tarjonta. Vuonna 2012 aloitetaan mahdollisesti alueen osayleiskaavoitus, ja asemakaavoitus voitaisiin aloittaa sen kanssa rinnakkaisesti. 3.6 Östanlid Kaava käsittää vanhan parantola alueen, jonne voisi rakentaa myös asuntoja. Suojeluarvot on erityisesti huomioitava. 3.7 Skutnäsin hautausmaan kaavan laajentaminen Östanlid Storgatan 13 / Isokatu Skutnäs planläggningsavdelningen kaavoitusosasto

36 16, STST :00 / :s bilaga: Bilaga 16, stst PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT KAAVOITUSKATSAUS 3.8 Detaljplan för Staffansnäs Genom detaljplanen möjliggörs en störningsfri och sammanhängande trafikanslutning från Staffansnäs depåområde till Jakobstads omfartsväg. Den trafikförbindelse som nu blir planerad blir den sydligaste delen av samlargatan från de, i framtiden, planlagda nordvästra bostadsområden. 3.8 Tapaninniemen asemakaava Kaavalla mahdollistetaan Tapaninniemen varikko ja varastoalueen häiriötön ja häiritsemätön liikenneyhteys Pietarsaaren ohikulkutielle. Nyt kaavoitettava liikenneyhteys tulee olemaan eteläisin osa varikkoalueen luoteispuolelle tulevaisuudessa kaavoitettavien asuinalueiden kokoojakadusta. 3.9 Detaljplan för stadsdel 36 GRANHOLMEN, korsningsområde mellan Kållbyvägen och Kottvägen. Genom detaljplanen möjliggörs byggandet av ett tryggare korsningsområde till Granholmens industriområde Detaljplan för stadsdel 41 PIRILÖ, (skjutbana) Planeändringen och uppgörande av ny detaljplan möjliggör nya industriområden parallellt med Kållbyvägen och utmed Spituholmsvägen samt utvidgning av det nuvarande skjutbaneområdet Detaljplan för Nissasören (Svanen) Avsikten med planen är i första hand att undersöka möjligheter till förnyelse av områdets bruksanvändning och möjliggöra en nyanvändning av området och av byggnadsbeståndet som bevaras. Utgångspunkten för detaljplaneringen är naturvärden, vattenelementet och byggnadsarvet. Staffansnäs / Tapaninniemi 3.9 Asemakaava: kaupunginosa 36, KUUSISAARI; Käpytien ja Kolpintien risteysalue. Kaavalla mahdollistetaan turvallisemman risteysalueen rakentaminen kuusisaaren teollisuusalueelle Asemakaava: kaupunginosa 41 PIRILÖ, (ampumarata) Asemakaavalla ja asemakaavan muutoksella mahdollistetaan uudet teollisuusalueet Kolpintien ja Launisaarentien varrelle, sekä nykyisen ampumarata alueen laajentaminen Asemakaava: Nissasören, (Joutsenen leirintäalue) Avsikten med planen är i första hand att undersöka möjligheter till förnyelse av områdets bruksanvändning och möjliggöra en nyanvändning av området och av byggnadsbeståndet som bevaras. Utgångspunkten för detaljplaneringen är naturvärden, vattenelementet och byggnadsarvet. Pirilö Skjutbana / Ampumarata Granholmen / Kuusisaari 11 Nissasören planläggningsavdelningen kaavoitusosasto

37 16, STST :00 / :s bilaga: Bilaga 16, stst PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT KAAVOITUSKATSAUS C DETALJPLANERING Lägeskarta Detaljplaner som behandlats av fullmäktige år 2014 C ASEMAKAAVOITUS Sijaintikartta Valtuuston 2014 käsittelemät asemakaavat Detaljplaner som torde färdigställas inom den första hälften av 2015 Asemakaavat jotka valmistunevat vuoden 2015 ensipuoliskon aikana Andra anhänggiga detaljplanprojekt år Muita 2015 vireillä olevia asemakaavoja planläggningsavdelningen kaavoitusosasto

38 16, STST :00 / :s bilaga: Bilaga 16, stst PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT KAAVOITUSKATSAUS Detaljplaneprocessen i korthet: Detaljplanen styr markanvändningen och byggandet och reglerar t.ex. olika tomters och områdens användning (affärer, industri, boende, parker, gator..). I den bestäms till exempel byggnadernas våningsantal och placering, byggnadsrättens mängd mm. En detaljplan kan vara en ändring av den gällande planen eller en utvidgning av stadens detaljplanerade område. Planeringen styrs av tekniska nämnden. Då ett detaljplaneprojekt blir aktuellt, bestäms dess primära mål (t.ex att skapa nya bostadstomter i en viss del av staden). I början av processen görs ett s.k. program för deltagande och bedömning. I den bestämmer man hur olika intressenter (markägare, grannar, invånare, olika myndigheter mm.) skall informeras och höras under processen. Om planeringstarten kungörs i lokaltidningar. Direkt berörda intressenter meddelas per brev om planeringen. Under planeringen kan allmänheten och intressenterna bekanta sig med planerna genom att kontakta tekniska verkets planläggningsavdelning. Ofta arrangeras under planeringen även öppna informationsmöten. Då planförslaget är färdigt, kungörs planen till påseende och man inbegär utlåtanden av olika myndigheter. Under påseendetiden (30 dagar) kan man rikta formella anmärkningar mot planen. Om planen ändras t.ex. på grund av anmärkningar kan den på nytt framläggas till påseende. Det slutliga planförslaget förs till stadsstyrelsen, som för det vidare till stadsfullmäktige för godkännade. Då fullmäktige har godkänt planen, kan man lämna in besvär mot beslutet. Besvärstiden är 30 dagar. Efter besvärstiden vinner planen laga kraft. Om detta kungörs separat, och planen blir då bindande. Växelverkan om Torgplanen / Torikaavan vuorovaikutusta Tiivistettyä tietoa asemakaavaprosessista: Asemakaava ohjaa maankäyttöä ja rakentamista ja säätelee esim. eri tonttien ja alueiden käyttöä (kauppa, teollisuus, asuminen, puistot, kadut..). Siinä määrätään esimerkiksi rakennusten kerrosluku ja sijainti, rakennusoikeuden määrä ym. Asemakaava voi olla joko voimassa olevan kaavan muutos tai kaupungin asemakaava alueen laajennus. Kaavoitusta ohjaa tekninen lautakunta. Kun asemakaavahanke tulee vireille, määritellään sen päätavoitteet (esim. uusien asuintonttien saaminen tiettyyn kaupungin osaan). Prosessin alussa tehdään ns. osallistumis ja arviointisuunnitelma. Siinä määrätään miten eri osallisia (maanomistajat, naapurit, asukkaat, eri viranomaiset jne.) kuullaan ja miten hankkeesta tiedotetaan prosessin aikana. Suunnittelun aloituksesta kuulutetaan paikallislehdissä. Välittömästi osallisille ilmoitetaan suunnittelusta kirjeitse. Suunnittelun aikana voivat osalliset ja yleisö tutustua suunnitelmiin ottamalla yhteyttä teknisen viraston kaavoitusosastoon. Usein järjestetään myös suunnittelun aikaisia avoimia tiedotuskokouksia. Kun kaavaehdotus on valmis, kuulutetaan se nähtäville ja pyydetään siitä eri viranomaisten lausunnot. Nähtävilläolon aikana (30 päivää) voi kaavaa vastaan jättää viralliset muistutukset. Jos kaavaa esimerkiksi muistutusten vuoksi muutetaan voidaan se panna uudestaan nähtäville. Lopullinen kaavaehdotus viedään kaupunginhallitukselle, joka vie sen edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Kun valtuusto on hyväksynyt kaavan, voi päätöksestä vielä valittaa. Valitusaika on 30 päivää. Valitusajan jälkeen kaava saa lain voiman. Tästä kuulutetaan erikseen, ja kaavasta tulee silloin sitova. 13 planläggningsavdelningen kaavoitusosasto

39 16, STST :00 / :s bilaga: Bilaga 16, stst PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT KAAVOITUSKATSAUS Kontaktuppgifter och tilläggsinformation Staden Jakobstads central för teknisk service planläggningsavdelningen Stadshuset Strengbergsgatan 1 PB Jakobstad Pekka Elomaa, stadsplanearkitekt (avdelningschef) Ben Griep, byråarkitekt Sören Öhberg, byråarkitekt Jyrki Karjalainen, planeringsassistent tel (06) (växel) e post: förnamn.släktnamn@ jakobstad.fi Yhteystiedot ja lisätietoja Pietarsaaren kaupungin tekninen palvelukeskus kaavoitusosasto Kaupungintalo Strengberginkatu 1 PL Pietarsaari Pekka Elomaa, asemakaava arkkitehti (osastopäällikkö) Ben Griep, toimistoarkkitehti Sören Öhberg, toimistoarkkitehti Jyrki Karjalainen, suunnitteluavustaja puh (06) (vaihde) sähköposti: etunimi.sukunimi@pietarsaari.fi 14 planläggningsavdelningen kaavoitusosasto

-2, STST :00

-2, STST :00 -2, STST 2018-11-19 16:00 Möteskallelse Måndagen den 19 november 2018 kl. 16.00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Peter Boström, ordförande Pentti Silvennoinen

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-09-28 16:00 Möteskallelse Onsdagen 28.9.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

-2, STFM :00

-2, STFM :00 -2, STFM 2016-05-09 18:00 Mötesuppgifter Tid 9.5.2016 kl. 18.00 Plats Rådhuset, stadsfullmäktiges sessionssal Beslutande Boström, Peter Lyyra, Anna-Maija Brännbacka-Brunell, Brita Mäenpää, Tua Englund,

Läs mer

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA Stfm 16.4.2007 33 Motionen: Bilaga 33 Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med sin arbetsordning att remittera

Läs mer

Planläggningsöversikt i Larsmo kommun 2019 Luodon kunnan kaavoituskatsastus 2019

Planläggningsöversikt i Larsmo kommun 2019 Luodon kunnan kaavoituskatsastus 2019 Allmänt om planläggningsöversikten Enligt Markanvändnings- och bygglagens 7 skall kommunen minst en gång om året upprätta en översikt över de planärenden som är anhängiga eller som under den närmaste tiden

Läs mer

Stst Begäran om utlåtande: Bilaga 99 A

Stst Begäran om utlåtande: Bilaga 99 A KOMMUNREFORMEN Stst 20.2.2012 99 Begäran om utlåtande: Bilaga 99 A Remissfrågorna: Bilaga 99 B Stadssekreteraren: Finansministeriet begär utlåtande av kommunerna (kommunfullmäktige) över utredningen som

Läs mer

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING INDUSTRIOMRÅDET PÅ MARTINJÄRVIVÄGEN LOCHTEÅ

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING INDUSTRIOMRÅDET PÅ MARTINJÄRVIVÄGEN LOCHTEÅ KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING INDUSTRIOMRÅDET PÅ MARTINJÄRVIVÄGEN LOCHTEÅ BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER INITIATIV ELLER VARFÖR DETALJPLANEARBETET

Läs mer

-2, STFM :00

-2, STFM :00 -, STFM 07-06-05 8:00 Mötesuppgifter Tid 5.6.07 kl. 8.00 Plats Rådhuset, stadsfullmäktiges sessionssal Beslutande Aspvik, Matts Kull, Bjarne Björklund, Lars Lunabba, Maria Boström, Peter Luomala, Eero

Läs mer

-2, STFM :00

-2, STFM :00 -2, STFM 205--6 8:00 Mötesuppgifter Tid 6..205 kl. 8.00 Plats Rådhuset, stadsfullmäktiges sessionssal Beslutande Berg, Vesa Luomala, Eero Boström, Peter Lyyra, Anna-Maija Brännbacka-Brunell, Brita Mäenpää,

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI MÖTESKALLELSE Möteskallelse Onsdagen 16.1.2019 kl. 17.00, mötesrum Carmen (ingång via Tekniska verket). Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Conny Englund, ordförande Ulrika Rönnback, viceordförande

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

Planläggningsavdelningen Kaavoitusosasto

Planläggningsavdelningen Kaavoitusosasto Kuva: St1 Nordic Oy Förord Enligt Markanvändnings- och bygglagens 7 skall kommunen minst en gång om året upprätta en översikt över de planärenden som är anhängiga eller som under den närmaste tiden blir

Läs mer

-2, BILDN :00

-2, BILDN :00 -2, BILDN 2017-08-30 16:00 Möteskallelse Onsdagen 30.8.2017 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 1 KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 2016 2 Innehållsförteckning: INLEDNING 3 PLANLÄGGNINGSNIVÅER.... 3 LANDSKAPSPLANEN.... 3 GENERALPLANERNA... 4 STRANDGENERALPLANEN... 4 DETALJPLANERNA 4 KORSNÄS KOMMUNS

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-01-18 16:00 Möteskallelse Torsdagen 18.1.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

-2, BILDN-KS :00

-2, BILDN-KS :00 -2, BILDN-KS 2015-09-14 17:00 Möteskallelse Måndagen den 14.9.2015 kl. 17.00, Kulturbyrån, Storgatan 10 Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Harald Wester

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat

KALLELSESIDA Utfärdat KALLELSESIDA Utfärdat 13.6.2011 5/53 Sammanträdestid Måndagen den 20 juni 2011, kl. 10.00 Sammanträdesplats Hästöskatan, Hästövägen 940 Ärendets nummer Ärende 41. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 42. PROTOKOLLJUSTERING

Läs mer

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion:

Ordföranden meddelade att undertecknade fullmäktigeledamöter före sammanträdet uttryckt önskemål om att få inlämna en så lydande motion: Stadsfullmäktige 21 08.02.2012 Arbetarskyddskommissionen 16 31.05.2012 Personalsektionen 33 14.06.2012 Stadsstyrelsen 192 13.08.2012 Stadsfullmäktige 86 12.09.2012 Personalsektionen 15 18.04.2013 Stadsstyrelsen

Läs mer

DETALJPLANEARBETE TARARANTVÄGEN 18 26 (LÄGENHET 404-8-348 OCH DESS NÄRMILJÖ)

DETALJPLANEARBETE TARARANTVÄGEN 18 26 (LÄGENHET 404-8-348 OCH DESS NÄRMILJÖ) PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEARBETE TARARANTVÄGEN 18 26 (LÄGENHET 404-8-348 OCH DESS NÄRMILJÖ) Karleby stad Tekniska servicecentret Ansvarsområde för stadsmiljön Planläggningstjänster

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat 19.11.2012

KALLELSESIDA Utfärdat 19.11.2012 KALLELSESIDA Utfärdat 6/63 Sammanträdestid Måndagen den 19 november 2012, kl. 10.00 Sammanträdesplats Kronoby Folkhögskola Ärendets nummer Ärende 51. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 52. PROTOKOLLJUSTERING 53.

Läs mer

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 -2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 Möteskallelse Måndag 13.4.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors

Läs mer

-2, STFM :00

-2, STFM :00 -2, STFM 2018-12-10 18:00 Mötesuppgifter Tid 10.12.2018 kl. 18.00 Plats Rådhuset, stadsfullmäktiges sessionssal ande Aspvik, Matts Koskela, Kari Björklund, Lars Kull, Bjarne Boström, Peter Lunabba, Maria

Läs mer

Stadshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby. 24 Mötets öppnande Val av två protokolljusterare 30

Stadshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby. 24 Mötets öppnande Val av två protokolljusterare 30 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 4/2018 28 Kommunala samarbetsnämnden i Pedersörenejden Tid Måndag 26.11.2018 kl. 09.00 Plats Stadshuset, Topeliusesplanaden 7, Nykarleby Ärenden som skall behandlas Sida 24 Mötets

Läs mer

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan, kvarter

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan, kvarter P r o g r a m f ö r d e l t a g a n d e o c h b e d ö m n i n g, k v a r t e r 6 6 1-665 S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 11.12.2015 Uppdaterat 3.5.2016

Läs mer

-2, STST :00

-2, STST :00 -2, STST 2016-05-09 16:00 Möteskallelse Måndagen den 9 maj 2016 kl. 16.00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen, II

Läs mer

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan

SMEDSBY, Gäddaområdet Utvidgning av detaljplan P r o g r a m f ö r d e l t a g a n d e o c h b e d ö m n i n g, G ä d d a o m r å d e t i S m e d s b y S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 11.12.2015 SMEDSBY,

Läs mer

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kållby detaljplan, kv. 210-211 och 221-229 samt grönområde Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599407201606 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie

LOVISA STAD PROTOKOLL 2/ Uutinen Lotte-Marie LOVISA STAD PROTOKOLL 2/2017 1 Stadsstyrelsen TID 28.06.2017 kl. 17:35-18:36 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-02-10 16:00 Möteskallelse Onsdagen 10.2.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

-2, STST 2015-03-16 16:00

-2, STST 2015-03-16 16:00 -, STST 0-0-6 6:00 Möteskallelse Måndagen den 6..0 kl. 6:00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen, II viceordförande

Läs mer

Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599599404201606 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3.

Läs mer

Måndagen den 15 maj 2017, kl Pedersöre kommungård, Bennäs

Måndagen den 15 maj 2017, kl Pedersöre kommungård, Bennäs PEDERSÖRE KOMMUN Kommunala samarbetsnämnden i Pedersörenejden PROTOKOLL 15.05.2017 13 Sammanträdestid: Sammanträdesplats: Måndagen den 15 maj 2017, kl. 9.00 11.10. Pedersöre kommungård, Bennäs Beslutande

Läs mer

Detaljplanebeskrivning: Bilaga 53 B. Staden Jakobstad äger all mark på området.

Detaljplanebeskrivning: Bilaga 53 B. Staden Jakobstad äger all mark på området. UPPGÖRANDE AV DETALJPLAN FÖR STADSDEL 7 KITTHOLMEN, INNEHÅL- LANDE CAMPINGOMRÅDE, SMÅBÅTSHAMN, OMRÅDE FÖR BAD- STRAND OCH -REKREATION SAMT VATTEN- OCH GATUOMRÅDEN Detaljplanekarta: Bilaga 53 A Detaljplanebeskrivning:

Läs mer

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen Karperö Holmhagen-Svedjeback

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen Karperö Holmhagen-Svedjeback S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 26.5.2017 Karperö Holmhagen-Svedjeback S i d a 1 Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt 63 i markanvändnings-

Läs mer

KALLELSESIDA. Utfärdat

KALLELSESIDA. Utfärdat KALLELSESIDA Utfärdat 8.11.2018 15/344 Sammanträdestid Måndagen den 12 november 2018 kl. 15.45 Sammanträdesplats Kommungården Ärendets nummer Ärende 240. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 241. VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE

Läs mer

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING BILAGA _ BORGÅ Ölstens norra STADSDELEN 31 Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren 3218 3221 samt gatu-, rekreations- och specialområden Ändringen av detaljplanen gäller

Läs mer

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning?

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning? GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 29.4.2011, uppdaterat 26.3.2012 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är ett program för deltagande och bedömning?

Läs mer

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2014 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 18.03.2014 kl. 18.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 1 Konstaterande av beslutförhet 3 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. För Kimito centrum i Kimitoöns kommun uppgörs en rättsverkande delgeneralplan.

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. För Kimito centrum i Kimitoöns kommun uppgörs en rättsverkande delgeneralplan. KIMITOÖNS KOMMUN DELGENERALPLAN FÖR KIMITO CENTRUM PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 Planläggningsområde och planens syfte För Kimito centrum i Kimitoöns kommun uppgörs en rättsverkande delgeneralplan.

Läs mer

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING FÖR TOMT 19-6 I STADSDEL 125

KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING FÖR TOMT 19-6 I STADSDEL 125 KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING FÖR TOMT 19-6 I STADSDEL 125 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER INITIATIV ELLER VARFÖR DETALJPLANEARBETET INLETTS Initiativtagare

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Sammanträdesdatum: 22.08.2012 Nr: 7 Paragrafer: 115-123 Plats och tid Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

Sammanträdestid: Onsdagen den , kl

Sammanträdestid: Onsdagen den , kl 1 Sammanträdestid: Onsdagen den, kl. 15.00 Sammanträdesplats: Kronoby gymnasium 14 Sammanträdets öppnande 3 15 Val av protokollsjusterare 3 16 Godkännande av föredragningslistan samt komplettering med

Läs mer

06.05.2008 Uppgifter om Tid Tisdagen den 6 maj 2008 kl. 19:15 19:25

06.05.2008 Uppgifter om Tid Tisdagen den 6 maj 2008 kl. 19:15 19:25 1 Uppgifter om Tid Tisdagen den 6 maj 2008 kl. 19:15 19:25 sammanträdet Plats Kommunalgården Närvarande ledamöter (samt anteckning om vem som fungerade som ordförande) Sjövall Edgar - ordförande Andersson

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 26 mars Sammanträdestid. Torsdag 26 mars 2015 kl Kommungården i Föglö. Närvarande

KOMMUNFULLMÄKTIGE 26 mars Sammanträdestid. Torsdag 26 mars 2015 kl Kommungården i Föglö. Närvarande Sammanträdesdatum Nr KOMMUNFULLMÄKTIGE 26 mars 2015 2 1 Sammanträdestid Torsdag 26 mars 2015 kl. 19.00 19.20. Sammanträdesplats Beslutande Kommungården i Föglö. Närvarande Stig Fellman, ordförande Katarina

Läs mer

KALLELSESIDA Kommungården, sessionssalen

KALLELSESIDA Kommungården, sessionssalen KALLELSESIDA Utfärdat den 19.11.2009 1 Sammanträdestid Måndagen den kl. 10.00 Sammanträdesplats Kommungården, sessionssalen Ärendets nr Ärende 63 Laglighet och beslutförhet 64 Protokolljustering 65 Uppgörande

Läs mer

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi

Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 FGE 58. Stadsstyrelsen 9.6.2014 330. Beredning: teknisk direktör Pauli Piiparinen och planeringsdirektör Seppo Kässi Stadsfullmäktige 58 01.09.2014 Justeringar i instruktionen för stadsstyrelsen och koncernförvaltningen/ försäljning av fastigheter som ingår i stadens målinriktade lokalitetsplan samt bedömning av detaljplaners

Läs mer

Styrelsens rum, kommungården i Bennäs

Styrelsens rum, kommungården i Bennäs ÄRENDESIDA Sammanträdestid: Tisdagen 01.09.2015, kl. 12.00 Sammanträdesplats: Styrelsens rum, kommungården i Bennäs 41 Sammanträdets öppnande 2 42 Val av två protokolljusterare 2 43 Godkännande av föredragningslistan

Läs mer

Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y2

Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y2 Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård 599-412-6-46) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994122018Y2 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

-2, STST 2015-06-08 16:00

-2, STST 2015-06-08 16:00 -2, STST 2015-06-08 16:00 Möteskallelse Måndagen den 8.6.2015 kl. 16:00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen, II viceordförande

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ LOVISA STAD PROTOKOLL 6/2011 66 Revisionsnämnden TID 28.09.2011 kl. 17:00-20:15 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Lohenoja Pertti ordförande Laukas Gunnel viceordförande Backlund

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING SYDVÄSTRA DELEN AV HEINOLA ARBETSPLATSOMRÅDE

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING SYDVÄSTRA DELEN AV HEINOLA ARBETSPLATSOMRÅDE KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING SYDVÄSTRA DELEN AV HEINOLA ARBETSPLATSOMRÅDE BASUPPGIFTER INITIATIV ELLER VARFÖR DETALJPLANEARBETET INLETTS Initiativet

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6. Program för deltagande och bedömning

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6. Program för deltagande och bedömning KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6 23.5.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVSIKTEN MED ETT DELTAGANDE OCH BEDÖMNINGSPROGRAM... 1 2 PLANEOMRÅDET... 1 3 INITIATIV OCH

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ GRISSELSKÄRKVARTER 1

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ GRISSELSKÄRKVARTER 1 KORSHOLMS KOMMUN KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ GRISSELSKÄRKVARTER 1 Program för deltagande och bedömning 19.10.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVSIKTEN MED ETT DELTAGANDE OCH BEDÖMNINGSPROGRAM...

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 7.6.2016 EN DEL AV KVARTER 92 samt gatu- och rekreationsområden Ak 218 ÄNDRING AV DETALJPLANEN 7:e stadsdelen, en del av kvarter 92 samt gatu- och rekreationsområden

Läs mer

Bilaga 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat BÖLE, HEMSKOG 1

Bilaga 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat BÖLE, HEMSKOG 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 8.8.2013, justerat 28.2.2014 BÖLE, HEMSKOG 1 Sida 1 Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt 63 i markanvändnings-

Läs mer

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland.

Föreningens syfte är att bevaka och främja biblioteksverksamhet på svenska i Finland. Bilaga 1 till höstmötet Styrelsens förslag till ändringar av föreningens stadgar: Stadgar för Finlands svenska biblioteksförening r.f. 1. Namn, hemort och språk Föreningens namn är Finlands svenska biblioteksförening

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74

LOVISA STAD PROTOKOLL 6/ Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum. Uutinen Lotte-Marie. Peltoluhta Vesa Långs ersättare 70-74 LOVISA STAD PROTOKOLL 6/2017 1 Stadsstyrelsen TID 11.09.2017 kl. 17:08-17:16 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Heijnsbroek-Wirén Mia ordförande Isotalo Arja I viceordförande Karvonen

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 Lovisa stad Tekniska centralen Planläggnings- och arkitektbyrån ÄNDRING AV DETALJPLAN, STADSDEL 8, GRÅBERG, NYA INDUSTRIOMRÅDET, KVARTEREN 818 OCH 819 SAMT GRÖNOMRÅDET OCH LÄTTRAFIKLEDEN SOM GRÄNSAR

Läs mer

-2, TN :00

-2, TN :00 -2, TN 2017-05-30 12:00 Möteskallelse Tisdagen den 30.5.2017 kl. 12.00 i restaurang Pavis, större kabinett, Pavisvägen 2 ande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Johan Karjaluoto, ordförande Michael

Läs mer

-2, STST :00

-2, STST :00 -2, STST 2017-06-19 16:00 Möteskallelse Måndagen den 19 juni 2017 kl. 16.00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum ande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Peter Boström, ordförande Pentti Silvennoinen

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 4.9.2014 VIKBY, ÄNDRNING AV DETALJPLAN FÖR KVARTER 7 PÅ VIKBY FÖRETAGSOMRÅDE PDB, Detaljplanändring Kv 7, Vikby företagsområde ~

Läs mer

86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Rättelseyrkan; Holmgård Maria 116

86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Rättelseyrkan; Holmgård Maria 116 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 5/2014 112 Svenska skolsektionen Tid 16.06.2014 kl. 08.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 86 Konstaterande av beslutförhet och val av protokolljusterare

Läs mer

Malax kommun DETALJPLANEÄNDRING FÖR S MARKETS HANDELSENHET KVARTER 151. Program för deltagande och bedömning 16.5.

Malax kommun DETALJPLANEÄNDRING FÖR S MARKETS HANDELSENHET KVARTER 151. Program för deltagande och bedömning 16.5. Malax kommun DETALJPLANEÄNDRING FÖR S MARKETS HANDELSENHET KVARTER 151 Program för deltagande och bedömning 16.5.2015 MALAX KOMMUN 1 I programmet för deltagande och bedömning (PDB), som utarbetas som en

Läs mer

-2, STST 2015-06-22 16:00

-2, STST 2015-06-22 16:00 -2, STST 2015-06-22 16:00 Möteskallelse Måndagen den 22 juni 2015 kl. 16:00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen,

Läs mer

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN?

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? Nylands förbund 2016 2 PLANLÄGGNINGEN PÅ LANDSKAPSNIVÅ är en planeringsprocess som tar beslut om markanvändningens riktlinjer för ett landskap eller för flera

Läs mer

-2, STST 2015-03-02 16:00

-2, STST 2015-03-02 16:00 -2, STST 2015-03-02 16:00 Möteskallelse Måndagen den 2.3.2015 kl. 16:00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen, II viceordförande

Läs mer

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 2/

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 2/ NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 2/2018 35 Stadsstyrelsen Tid Måndag 22.01.2018 kl. 16.30 Plats Stadshuset Ärenden som skall behandlas Sida 18 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 37 19 Val av protokolljusterare

Läs mer

Tid Fredag 24.10. 2008 kl.16.00 16.50 Plats Allaktivitetshuset Snäckan. *Christjan Brander, sekreterare

Tid Fredag 24.10. 2008 kl.16.00 16.50 Plats Allaktivitetshuset Snäckan. *Christjan Brander, sekreterare Mötesdag - kokouspäivä 24.10. Nr: 9/ sida: 1 Uppgifter om sammanträdet Tid Fredag 24.10. kl.16.00 16.50 Plats Allaktivitetshuset Snäckan Närvarande ledamöter (samt anteckning om vem som fungerade som ordförande)

Läs mer

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 13:00 15:05. Protokoll nr: 1/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund.

AGENDA. FÖRBUNDSSTYRELSEN PROTOKOLL Kl 13:00 15:05. Protokoll nr: 1/2015. Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. AGENDA Agenda för styrelsemöte vid Ålands kommunförbund. Tid: Fredag 9 januari 2015, kl 13.00 Plats: Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet... 3 2 Protokolljustering...

Läs mer

Stadsstyrelsens rum, Jakobstad. 18 Mötets öppnande Val av två protokolljusterare Integration av social- och hälsovården 24.

Stadsstyrelsens rum, Jakobstad. 18 Mötets öppnande Val av två protokolljusterare Integration av social- och hälsovården 24. NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 3/2018 21 Tid Måndag 24.09.2018 kl. 08.30 Plats Stadsstyrelsens rum, Jakobstad Ärenden som skall behandlas Sida 18 Mötets öppnande 23 19 Val av två protokolljusterare 23 20 Integration

Läs mer

LARSMO KOMMUN BOSUND DETALJPLAN - ÄNDRING OCH UTVIDGNING AV NORRA DELEN. Larsmo kommun. Program för deltagande och bedömning

LARSMO KOMMUN BOSUND DETALJPLAN - ÄNDRING OCH UTVIDGNING AV NORRA DELEN. Larsmo kommun. Program för deltagande och bedömning Mottagare Larsmo kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 15.4.2019 LARSMO KOMMUN BOSUND DETALJPLAN - ÄNDRING OCH UTVIDGNING AV NORRA DELEN 1-2 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Författare

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 4/2018 4/1 Sammanträdestid Torsdag 13.9.2018, kl.11:10 11:40 Sammanträdesplats Hotel Botnia Beslutande: Björkqvist, Fredrik Broända, Jenny Karlström, Fredrik Vidjeskog, Vilma Lindgren,

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Fågelbergets företagscenter. Ändring av detaljplan för kvarter 20 med angränsande rekreationsområde

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Fågelbergets företagscenter. Ändring av detaljplan för kvarter 20 med angränsande rekreationsområde PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Fågelbergets företagscenter Ändring av detaljplan för kvarter 20 med angränsande rekreationsområde Planläggningsavdelningen 1.10.2018 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2015-03-11 16:00 Möteskallelse Onsdag 11.3.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors

Läs mer

15 Sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare Godkännande av föredragningslistan Information om Kanäs 23

15 Sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare Godkännande av föredragningslistan Information om Kanäs 23 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 3/2017 20 Koncernsektionen Tid Torsdag 09.11.2017 kl. 14.00 Plats Kanäs Ärenden som skall behandlas Sida 15 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 22 16 Val av protokolljusterare

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-03-30 16:00 Möteskallelse Onsdagen 30.3.2016 kl. 19.00, Oxhamns skola Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors Jacob Storbjörk,

Läs mer

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03. Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014 Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.00/2014 Landskapsstyrelsen 10.3.2014 17 Enligt 68 i kommunallagen skall bokslutet

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag den 11 april 2012 kl.17.00-17.40

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag den 11 april 2012 kl.17.00-17.40 Sammanträdesdatum: 11.04.2012 Nr: 4 Paragrafer: 70-77 Plats och tid Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag den 11 april 2012 kl.17.00-17.40 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen TOBY Ändring av detaljplan Tuovilan koulu

S i d a 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen TOBY Ändring av detaljplan Tuovilan koulu S i d a 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 12.9.2016 TOBY Ändring av detaljplan Tuovilan koulu S i d a 1 Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt

Läs mer

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 21/2016 1

NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 21/2016 1 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 21/2016 1 Stadsstyrelsen Tid Måndag 05.12.2016 kl. 16.30 Plats Stadshuset Ärenden som skall behandlas Sida 317 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 517 318 Val av två protokolljusterare

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , kompletterat

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , kompletterat PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 20.4.2017, kompletterat 16.8.2017 SMEDSBY, kvarter 601 Ändring av detaljplan Avsikten med ett program för deltagande och bedömning

Läs mer

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 8.9.2009 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Charlotta Andström, protokollförare - Christer

Läs mer

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Fullmäktige 7.0.0 Sida / 65/00.0.00/0 Stadsstyrelsen 48 3..0 5 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Beredning och upplysningar: Olli Isotalo, tfn 09 86 66 Torsti Hokkanen,

Läs mer

-2, STST 2015-08-17 16:00

-2, STST 2015-08-17 16:00 -2, STST 2015-08-17 16:00 Möteskallelse Måndagen den 17.8.2015 kl. 16:00 i stadsstyrelsens sammanträdesrum Ordinarie ledamöter Peter Boström, ordförande Ulla Hellén, I viceordförande Jarmo Ittonen, II

Läs mer

Sida Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll 0711 Byggnadstekniska nämnden

Sida Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll 0711 Byggnadstekniska nämnden o 1 1 s sammanträde Föredragningslista/Kallelse Plats: telefonsammaträde Tid: fredag den 22 juli 2011 kl. 12.00 13.00 Nr Ärende 087 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 088 Val av protokolljusterare

Läs mer

Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599402201608 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3.

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING SALUTORGET OCH KVARTER 2-7 BASUPPGIFTER INITIATIV ELLER VARFÖR DETALJPLANEARBETET INLETTS Anhängiggörandet baseras

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum NEDERVETIL OMRÅDES- NÄMND SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7.9.2017 Nr 1/2017 1/1 Sammanträdestid Torsdagen 7.9.2017, kl. 18.00-19.35 Sammanträdesplats Café 13 Beslutande: Ersättare: Ahlstrand, Monica Cainberg, Päivi

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Tomt 8-7-44, Kokkolan Terästalo Oy DETALJPLANEOMRÅDETS UNGEFÄRLIGA LÄGE

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Tomt 8-7-44, Kokkolan Terästalo Oy DETALJPLANEOMRÅDETS UNGEFÄRLIGA LÄGE PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Tomt 8-7-44, Kokkolan Terästalo Oy DETALJPLANEOMRÅDETS UNGEFÄRLIGA LÄGE Karleby stads planläggningstjänster har utarbetat detta program för

Läs mer

1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2. 2 Val av protokolljusterare 2. 3 Godkännande av föredragningslistan 2. 4 Resultatprognos/Bokslut

1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2. 2 Val av protokolljusterare 2. 3 Godkännande av föredragningslistan 2. 4 Resultatprognos/Bokslut NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2018 1 Sektionen för stödtjänster Tid 14.03.2018 kl. 16.30 Plats Stadshuset, Tornskär Ärenden som skall behandlas Sida 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande eller representerade.

Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande eller representerade. :S Tid: Plats: Närvarande: [dag] kl. [tid] [plats] Vid stämman var de aktieägare som framgår av den vid stämman fastställda röstlängden närvarande eller representerade. 1 ÖPPNANDE AV STÄMMAN [Närvarande

Läs mer

Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y5

Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y5 Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994092016Y5 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3. PLANERINGSSITUATION...

Läs mer

Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1

Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1 Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund 599-407-9-112) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994072018Y1 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

BÖLE Sveden, ändring av detaljplan för kvarter 42

BÖLE Sveden, ändring av detaljplan för kvarter 42 S i d a 1 Bilaga 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 2.9.2013 Uppdaterat 16.11.2015 BÖLE Sveden, ändring av detaljplan för kvarter 42 S i d a 1 Avsikten med ett program

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2018-03-22 16:00 Möteskallelse Torsdagen 22.3.2018 kl. 16.00, Mötesrum Panama (f.d. Mårds matservering, från Alholmsgatan till vänster ner i källaren) Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga

Läs mer

Sammanträdesdatum 18.3.2015

Sammanträdesdatum 18.3.2015 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1/2015 1/1 Sammanträdestid Onsdagen den 18 mars 2015, kl. 10:00-11:20 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Östdahl, Stig Granvik, Nils-Anders Ahlskog, Holger Björkfors,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum Krokfors, Sune Granvik, Nils-Anders Ahlskog, Holger Björkfors, Elisabeth Forsbacka, Anita

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Sammanträdesdatum Krokfors, Sune Granvik, Nils-Anders Ahlskog, Holger Björkfors, Elisabeth Forsbacka, Anita SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 1/2013 1/1 Sammanträdestid Måndagen den 11 mars 2013, kl. 10.00 11.25 Sammanträdesplats Kommungården Beslutande: Ersättare: Krokfors, Sune Granvik, Nils-Anders Ahlskog, Holger

Läs mer

BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43

BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43 KOKKOLAN KAUPUNKI KARLEBY STAD PLANLÄGGNINGSTJÄNSTER BESKRIVNING AV DETALJPLANEÄNDRING TOMT 14 I KVARTER 1, EN DEL AV KEMIRAVÄGEN OCH EN DEL AV OUTOKUMPUVÄGEN I STADSDEL 43 PLANOMRÅDE 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER

Läs mer

KALLELSESIDA. Utfärdat

KALLELSESIDA. Utfärdat KALLELSESIDA Utfärdat 4.10.2018 8/101 Sammanträdestid Måndag 8 oktober 2018, kl. 15:30 Sammanträdesplats Kommungården, nämndrummet Mötet inleds med diskussion om mat- och städupphandlingen. Konsult Pirjo

Läs mer