Resa: Kenya Burundi DR Kongo Bistånd/Fadder KENYA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Resa: Kenya Burundi DR Kongo 2013. Bistånd/Fadder KENYA"

Transkript

1 Resa: Kenya Burundi DR Kongo 2013 Bistånd/Fadder KENYA Besök på Suswa Maasai Girl Centre: BFA har besökt maasaiflickorna i Suswa varje gång föreningen gjort besök i Nairobi. Det är alltid en stor händelse i programmet. Antalet flickor ökar stadigt och anläggningen förbättras. Det blir fler hus på området, fler träd planteras, grönsaksland anläggs.. Fyra unga maasaiflickor vid skolbyggnaden. Nu är här 150 flickor. Traditionellt blir maasaiflickor omskurna när de är mellan åtta och elva år. De är därefter färdiga för giftermål med en betydligt äldre man. Betalningsmedlet är boskap. De flesta av flickorna här i Suswa Maasai Girl Centre är föräldralösa (saknar en eller båda föräldrarna). Det brukliga är att sådana flickor tas om hand av släktingar som säljer dem som brudar så snart detta är möjligt. Det kommer de här flickorna att slippa, både omskärelse och giftermål! Suswaflickorna är framgångsrika. De har bättre betyg än eleverna i allmänhet, de är medvetna om att de skapar sin framtid själva. De kan uppträda, tala, sjunga, dansa. De är säkra på sin förmåga och trygga i sig själva. BFA-bistånd sponsrar tolv av flickorna. De unga damerna befinner sig i Secondary Boarding Schools i olika delar av Kenya. Två av tjejerna har fått ett fint stipendium (som endast delas ut till ett fåtal elever i landet). Det är synd att föreningen inte fick tillfälle att träffa dessa flickor nu men det får ordnas till nästa resa.

2 Flickornas skolhus Och ett klassrum Suswa Maasai Girl Centre sponsras av samma organisation som TBH (BFA:s samarbetspartner i Nairob), Bal Craigh Foundation i Skottland. Sponsorerna förutsätter att man gör vad man kan för att själv dra in pengar till sin verksamhet. Vid BFA:s förra besök, för drygt ett år sedan, hade man börjat driva upp broilers. Nu är den verksamheten i fullt swing och dessutom har man höns för äggproduktion. Suswa förser rent av Thomas Barnardos barnhem med ägg. Man säljer också broilers och ägg på den lokala marknaden. En särskild person är anställd för att bl.a. ta huvudansvaret för hönsens väl och ve. Flickorna är med i produktionen och i skötseln av köket och hemmet, alla har sina sysslor och sina scheman. Tidigare var här skola, nu förvandlad till hönsgård!

3 Kibera sett från skolan Inställt besök vid Mashimoni Squatters Primary School i Kibera Fredagen den 18 januari var, enligt schemat, dagen då BFA skulle besöka Mashimoni Squatters Primary School i Kibera, Nairobis största slumområde. Föreningen har ett tiotal sponsrade elever i skolan och med dessa skulle vi samtala, hälsa dem från faddrarna och fotografera dem för att ge en hälsning tillbaka till sponsorerna. Den 18 januari var också den första dagen för elektorsvalen inför presidentvalet (med flera val) som äger rum den 4 mars. Redan dagen innan hade man noterat oro i Kibera och med händelserna kring valet 2007 i färskt minne (då det politiska våldet skördade alltför många offer) tog man beslutet att inte låta oss besöka Kibera, där oroligheterna började 2007 och där dödsfallen var många, den gången. Det var en stor missräkning för BFA och säkert också för sponsorerna hemma som gärna vill höra hur det går för deras adepter. Sponsorerna kommer senare att få information av den fadderansvariga medarbetaren i Kenya Children s Home, BFA Bistånd/Fadders samarbetsperson Evan Karugo vid ett tidigare besök. Kö för skollunch, bilden tagen

4 DR Kongo:.Kontoret: FEPAM hyr två rum i ett nybyggt hus i Kasenga, vår stadsdel i Uvira. Tidigare hade man det större rummet för sammanträden men också som lagerlokal (till bl.a. kärlen till mjölkluncherna). Det mindre rummet var förr, liksom nu, kontor för FEPAM-personalen. För att ge Internetcaféet utrymme har man möblerat om på kontoret så att fler aktiviteter ska kunna genomföras där. Det visade sig gå utmärkt bra för FEPAM/BFA att sammanträda och utnyttja rummet för samtal, det hade man tidigare det större rummet till. Hela kontorspersonalen, fyra personer, har också sina arbetsplatser i det förhållandevis lilla, men fullt tillräckliga kontorsrummet. Manasseh, Mugufi och Cecile vid sammanträdesbordet. Mihigo sitter vid sitt skrivbord. It-caféet: Föreningen FEPAM har fyra datorer. Alla dessa används i it-caféet. På kontoret använder man sina privata datorer. Det gäller att föreningen tjänar pengar, därför släpper man till egna resurser. Caféet är ingen stor affär, snarare tvärt om. Man tjänar mindre än man betalar i hyra. Med tio datorer till skulle förtjänsten bli optimal, säger man. Efterfrågan från ungdomar är stort. Däremot ska man inte bygga ut med caféverksamhet. Ungdomarna kommer inte för att inta förfriskningar, de har precis råd med att betala motsvarande 1,33$/h för att använda en dator när strömmen är på. Måste man köra med generator, och så är det ofta, kostar det 2$/h.

5 FEPAMs skola är inte riktigt färdig men fungerar ändå fint med fräscha skolsalar. Skolan: FEPAMs skola är helt byggd av BFA-pengar. Här finns nu fem fungerande klassrum. Vad som ännu saknas är puts och målarfärg på väggarna samt ytterligare en krittavla i varje klassrum. Skolgården ska göras iordning och toaletterna, tre till flickorna och tre till pojkarna, byggas färdigt. Vidare behövs en vattentank, för regnvatten, för hygien och rengöring. En brunn för dricksvatten efterlyses av föräldraföreningen. Ett kök och matplatser för elever och lärare är kanske en utopisk önskan. Elevernas resultat skulle bli mycket bättre om de fick mat och vatten i tillräcklig mängd. Utrymmet under toaletterna är sex meter djupt.

6 Nu koncentrerar man sig på byggandet av toaletterna. Det blir ett mycket gediget bygge som borgar för bäst möjliga hygien. Marken är stenig och arbetet krävande. Man gräver sex meter djupt. Man har också fått lägga till en lika djupt nedgrävd stödvägg som skydd för tomten som gränsar till toalettbygget. Tomten som FEPAM hoppas kunna köpa är stor, gränsar till skoltomten (till vänster) har ett användbart hus och en fyratomters grönyta FEPAMs skoltomt gränsar till en tomt som kan styckas till fyra normaltomter. Där finns också ett fungerande hus av obränt tegel, innehållande två rum och ett stort, avlångt, förråd. Det ena rummet får FEPAM använda som skolsal och det fungerar fint. Med BFA:s hjälp kommer FEPAM snart att kunna köpa den här marken. Det kommer att lösa många problem för föreningen: Man behöver fler lokaler för skolverksamheten, klassrum och förråd. Utrymme för skolgård behövs och möjlighet att anlägga en brunn samt förhoppningsvis bygga ett kök och en matsalen för skolluncher. FEPAM skolan har vuxit! FEPAMs skola består nu av en Primary School (låg och mellanstadieskola ) samt, en nyhet! en Secondary School (högstadium och gymnasium) med klass ett och två. Primary School eleverna går i skolan på förmiddagen, ettorna håller till i huset på granntomten. Secondary eleverna använder skolan under eftermiddagarna. Lärarkåren har utökats med fyra Secondary School lärare. Eftersom man nu inte behöver betala hyra för lokalerna (tidigare hyrde man skollokaler av Pingstförsamlingen) kan man nu betala lärarna en liten lön. Skolmaterial behövs. BFA har bidragit med pengar för skolböcker. Men det behövs mycket mer material. Alla bidrag emottages med största tacksamhet! Lärarna är mycket intresserade av nya idéer och undervisningsmetoder. De deltar i workshops arrangerade i Forum Syd/BFA-projektet. I vissa fall är det FEPAMs lärare som föreläser.

7 Workshops, en del av Forum Sydprogrammet: Under vårt besök genomfördes en workshop i Mänskliga rättigheter med betoning på kvinnors och barns rätt. Målgruppen var chiefer i stadsdelen Kasenga. Workshopen genomfördes på gårdsplanen till stadsdelsbyrån. Några av Kasengas chiefer på workshop om mänskliga rättigheter. Två av lärarna (en man och en kvinna) i FEPAMs Primary School och den kvinnliga ekonomen på FEPAMs kontor föreläste. Vid den efterföljande frågestunden och diskussionen framgick tydligt att chieferna inte känner sig ha något som helst stöd från myndigheterna. Men att de är angelägna om att föra ut budskapet till innevånarna i sina områden. På mötet deltog även en radioreporter som refererade mötet i radion. (Följande dag ropade en fruktförsäljare till oss: Jag hörde om er i radion igår! ) Det känns fint att en ung kvinna föreläser om barns och kvinnors rätt. FEPAM lyckas uppenbarligen mycket väl med sina workshops och samarbetar med ett par andra organisationer, FADI (med alfabetiseringsprogrammet) och AJDC och APAPE (miljövård).

8 Nedan är ett utdrag ur ett mail från vår kontaktperson, Mihigo: This month we will works with the subjects: VIH/SIDA (hiv/aids) and Youth club respectively in two differents Quaters and in our Fepam school. We have now finished with the Fepam capacity building in : Generalities on the NGO, Leadership and Administration, Good governance, Anti-corruption. FADI and AJDC "Association des Jeunes pour le Dévelopement Communautaire" were represented. Att Forum Syd projektet är uppskattat och mycket lyckat är uppenbart och väldigt glädjande. Alfabetiseringen, en del av Forum Sydprogrammet: Ca 60 kvinnor och två män deltar i läs- skriv- matteundervisningen. FEPAM har tre klasser. Eleverna och lärarna är mycket entusiastiska. Dessvärre har Uvira ingen lokal tidning. De nylärda läsarna har inte mycket text att träna på. Man kan kanske samarbeta med skolan men inte heller där finns ett överflöd av böcker, inte ens ett minimum. MEN det ger en säkerhet och en stolthet att kunna läsa. Och det ger en gemenskap och ett nytt hopp att något positivt händer. Kvinnorna som lär sig läsa vill gärna fortsätta sitt utvecklingsarbete genom sömnad för försäljning. Mikrolån: Kvinnorna i alfabetiseringskurserna talade om att de vill fortsätta att satsa på sig själva genom utbildning och inköp av symaskiner för att sy för försäljning. Detta kan ordnas genom mikrolån. Bistånd/Faddergruppen kommer att arbeta med den frågan under våren.

9 En av alla våra getter Getprojektet: Hittills har 54 getter delats ut till skolelever (fadderbarn) eller till ensamma kvinnor. Getterna har fått 24 killingar vilka har delats ut till fadderbarn/äldre kvinnor som inte tidigare fått en get. Dessvärre har 19 getter dött. Det har inte framgått om de dött av sjukdom eller genom slakt. Vi samtalade igen om medicinfonden och förstod att den inte fungerat som det var tänkt. Vi hade med oss 1039 euro, nästan 9000 sek, för inköp av getter. Trots den relativt stora dödligheten bland djuren anser FEPAM att projektet är bra och ska vara kvar. Vi tog än en gång beslutet att det ska finnas pengar till medicin och vård av sjuka djur. Kvinnorna som sköter mjölkutskänkningen gör ett stort och betydelsefullt arbete.

10 Mjölkprojektet: Nu som tidigare får skolbarnen mjölk och bröd två gånger/vecka. Det är ett knog för de kvinnor som åtar sig uppgiften att bespisa alla eleverna. Nu låter man barnen sitta kvar på sina platser och äta och dricka sittande i skolbänken. Det blir jobbigare för personalen, damerna som kokar mjölken, blandar mjölkpulver med drickbart vatten och lärarna, men det blir bättre ordning och lugnare för eleverna. Secondary School eleverna, som undervisas på eftermiddagen, börjar dessa dagar med sin mjölk/bröd-lunch. Här ser vi en del av fadderbarnen i DR Kongo Fadderverksamheten: Med FEPAM som lokal partner har vi 83 fadderbarn/ungdomar i Uvira/Bukawu i DR Kongo samt 10 fadderbarn i Burundi, de flesta boende i Bujumbura. Vi träffade fadderbarnen som bor och går i skola i Uvira. Vi samtalade med dem så gott det lät sig göras och fotograferade dem för faddrarnas räkning. Vissa barn hade fått små gåvor, brev och/eller pengar. Dessa gåvor delades ut och vi bad barnen/ungdomarna att inte öppna förrän de kommit hem. Detta var svårt! De var ju nyfikna. Som gåva från BFA gav vi pengar till böcker och undervisningsmaterial till skolan för att alla eleverna skall kunna få del av presenten. Flera av barnen har vi träffat vid våra tidigare besök, de känns nästan som vänner vid det här laget.

11 Att underlätta för barns skolgång är nog det bästa man kan göra. Här är det dessutom snart dags för mjölk och bröd. BURUNDI Fadderbarnen i Burundi utanför Mugufis hem Fadderbarnen i Burundi Fadderbarnen mötte upp i Mugufis hem. Mugufi Tunangoja är FEPAMs representant i Burundi. Barnen fotograferades på motsvarande sätt som barnen i Uvira. Eftersom det var så få barn i den gruppen kände vi att det var lättare att få kontakt med dem, även här känner vi flera av barnen sedan tidigare. Nu ska faddrarna få fadderbarnets fotografi och en redogörelse från vår resa och mötet med barnen.

12 Det är alltid lika spännande att se på bilder i kameran. Reflektion: Det är bra att vi reser och ser vad som blir gjort och vad som inte fungerar så bra. Det är viktigt att samtala på plats om det som sker och därigenom få förståelse för lokala svårigheter och/eller glädjeämnen. Vårt engagemang i FEPAMs verksamhet i Uvira slukar mycket pengar men det har fått en hel stadsdel att blomma upp. Skolan, byggd endast av BFA-pengar är ett bra och fungerande bygge med en bra och fungerande funktion. Forum Syd-programmet: Spridandet av kunskaper kring demokratiskt tänkande, mänskliga rättigheter med särskild inriktning på kvinnors och barns rätt, gendertänkande, miljövård, konflikthantering och kunskaper om hiv/aids samt en treårig kurs i konsten att läsa, skriva, räkna (och lite allmänbildning), är lyckat och har fått god spridning. FEPAMs ledning består av vanliga, fattiga människor som vill göra gott. Så vitt vi kan förstå sköter de sin verksamhet med stor noggrannhet och målmedvetenhet och med sin nästas välbefinnande för ögonen. BFA uppmanar FEPAM att söka fler samarbetspartners. Med mer pengar får gruppen större möjligheter. Den har kapacitet. Lerum Margareta Wilholm

13

Verksamhetsplan för Bistånds/Fadder-gruppen (BF).

Verksamhetsplan för Bistånds/Fadder-gruppen (BF). Verksamhetsplan för Bistånds/Fadder-gruppen (BF). verksamhetsåret 2015/16. Övergripande syfte. Barnen Framför Allt (BFA) har som syfte med sina projekt att stödja barn, vilka på olika sätt befinner sig

Läs mer

Projektbeskrivning WAiK Water Action in Kenya

Projektbeskrivning WAiK Water Action in Kenya Projektbeskrivning WAiK Water Action in Kenya WAiK Water Action in Kenya WAiK är en demokratiskt, politiskt och religiöst obunden ideell förening som arbetar för att förse människor i Nyanza provinsen

Läs mer

Redo för Operation Dagsverke?

Redo för Operation Dagsverke? Redo för Operation Dagsverke? unicef.se/operationdagsverke 1 UNICEF/TANZANIA/2014 UNICEF/MOÇAMBIQUE/2013 En dag för dig kan förändra hela livet för någon annan! 2 Var med och fyll Tanzanias skolbänkar

Läs mer

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke.

HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. HUR KAN VATTEN FÅ FLER ELEVER I TANZANIA ATT GÅ I SKOLAN? Ett studiematerial för dig som ska vara med i Operation Dagsverke. FÅ KOLL PÅ TANZANIA PÅ 15 MINUTER Det här studiematerialet handlar om varför

Läs mer

GLOBAL RELATIONS NYHETSBREV OKTOBER 2017

GLOBAL RELATIONS NYHETSBREV OKTOBER 2017 GLOBAL RELATIONS NYHETSBREV OKTOBER 2017 Tack vare din insats får över 200 elever gå i skolan, äta sig mätta och känna mer hopp om framtiden. Vi anser att utbildning är enda vägen ut ur fattigdom och avgörande

Läs mer

Reserapport från Vietnam oktober 2012

Reserapport från Vietnam oktober 2012 Reserapport från Vietnam oktober 2012 rörande BFA:s och FBB:s fadderbarnsverksamhet för funktionshindrade barn i Thanh Ba, Phu Tho Inledning I samarbete mellan föreningarna För Barnens Bästa (FBB) och

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 13 juli - onsdag 9 augusti

barnhemmet i muang mai torsdag 13 juli - onsdag 9 augusti barnhemmet i muang mai torsdag 13 juli - onsdag 9 augusti Vi har haft några lugna, sköna, hektiska veckor. Mycket vardag och lek, utbildning med Save the Children UK, middag med justitieministerns fru

Läs mer

Nr 1-2013 Adoptioner Bistånd Fadderskap

Nr 1-2013 Adoptioner Bistånd Fadderskap Nr 1-2013 Adoptioner Bistånd Fadderskap Kontakter Kontoret Vårt kontor finns på Energigatan 11, 434 37 Kungsbacka. Tel: 0300-331 31. Fax: 0300-331 30. Telefontid: mån, ons, fre: 9.30-11.30. Tis, tor: 13.00-15.00.

Läs mer

HÄR FÅR HANDIKAPPADE

HÄR FÅR HANDIKAPPADE HÄR FÅR HANDIKAPPADE Organisationen Maisha Kara Trust arbetar för att funktionshindrade barn i Kenya ska få bättre livsvillkor. Ett viktigt arbete är stödgruppernas hjälp till föräldrar att inse barnens

Läs mer

Effektrapport Flickors Utbildning i Kamerun IDEELL FÖRENING

Effektrapport Flickors Utbildning i Kamerun IDEELL FÖRENING Effektrapport 2015 Flickors Utbildning i Kamerun 802442-1341 IDEELL FÖRENING Flickors Utbildning i Kamerun FUIK, är en humanitär, ideell, icke-vinstdrivande och ickestatlig organisation som har till uppgift

Läs mer

Lämna skolbänken och ge en annan elev en plats i ett klassrum!

Lämna skolbänken och ge en annan elev en plats i ett klassrum! Lämna skolbänken och ge en annan elev en plats i ett klassrum! 1 UNICEF/Nepal/2012 tillsammans skapar vi en bättre värld Från och med nu genomförs Operation Dagsverke i samarbete med UNICEF. Tillsammans

Läs mer

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN:

Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: Muntliga övningar till: Introducera Ord ISBN: 978-91-47-11782-6 Här finns extra uppgifter till vare kapitel i boken. Alla dessa övningar är muntliga. Gör uppgifterna i par. I uppgifterna övar ni samma

Läs mer

- The Basecamp project, Masai Mara, Kenya -

- The Basecamp project, Masai Mara, Kenya - - The Basecamp project, Masai Mara, Kenya - BaseCamp Foundation Masai Mara Masai Mara i Kenya är en mycket speciell plats, med en vild och vacker natur, ett oerhört rikt djurliv och lokalbor som strålar

Läs mer

Barnen Framför Allt Fadderskap

Barnen Framför Allt Fadderskap Barnen Framför Allt Fadderskap BFA F hjälper fadderbarn i 7 olika länder Indien, Sri Lanka, Nepal, Bolivia, Vietnam, Demokratiska Rep. Kongo och Polen Vill du stödja vårt arbete? BLI FADDER Fadderskap

Läs mer

Övning. Praktikfall - Arbetsmiljö. Praktikfall 1

Övning. Praktikfall - Arbetsmiljö. Praktikfall 1 Övning Praktikfall - Arbetsmiljö Praktikfall 1 Du är skyddsombud på administrativa funktionen. En dag kommer Stina till dig och berättar att hon utsätts för sexuella närmanden från Kenneth, som är biträdande

Läs mer

Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev

Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev Barnens RäddningsArk Nyhetsbrev December 2009 Till alla nyhetsbrev... Rubriker: Efter sju år har flickorna sitt eget hem Första mötet Aldrig kunde jag tro Festen på El Arca som ingen kommer att glömma

Läs mer

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor.

Volontär i Kenya. Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontär i Kenya Global Safaris arrangerar volontärarbete i Kenya för minst 2 veckor. Volontärarbete är ett unikt sätt att upptäcka ett land och dess kultur på ett meningsfullt sätt. Du måste vara minst

Läs mer

BARN I ANDERNA Årgång 18 Nr 1 2005

BARN I ANDERNA Årgång 18 Nr 1 2005 BARN I ANDERNA Årgång 18 Nr 1 2005 Ur årsberättelsen till föreningen Barn i Anderna för verksamhetsåret 2004 Det har nu gått några år sedan situationen i Argentina hade världens ögon riktade mot sig på

Läs mer

Verksamhetsplan för 2010

Verksamhetsplan för 2010 Verksamhetsplan för 2010 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att ge enskilda människor

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013 BHARAT INDIEN-BISTÅND 2014-02-22

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013 BHARAT INDIEN-BISTÅND 2014-02-22 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2013 BHARAT INDIEN-BISTÅND 2014-02-22 MEDLEMSUTVECKLING Antalet betalande medlemmar under året ha varit 201 (238). Det betyder en minskning med 37 betalande medlemmar. Eftersom

Läs mer

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017

Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Centralafrikanska republiken Återrapport 1/2017 Med stöd från SOS Barnbyar får Juhinas möjlighet att gå i skolan. Foto: SOS Arkiv Rose och hennes familj får stöd via SOS Barnbyars familjestärkande. Foto:

Läs mer

Vardag Äldreboendet Björkgården

Vardag Äldreboendet Björkgården ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 2 tegel (sida 7, rad 5) bränd lera bråttom (sida 7, rad 8) inte mycket tid Kapitel 3 bingo (sida 10, rad 3) ett spel minne (sida 11, rad 7)

Läs mer

BARN I ANDERNA Årgång 19 Nr 2 2006

BARN I ANDERNA Årgång 19 Nr 2 2006 BARN I ANDERNA Årgång 19 Nr 2 2006 Anita och Göran Jansson skriver i sin jul- och nyårshälsning: Och man skall ge honom namnet Immanuel Det betyder: Gud med oss. Matt 1:23. Till alla vänner som genom era

Läs mer

Rapport från uppföljningsresan till Lifidzi

Rapport från uppföljningsresan till Lifidzi Föreningen För Barnens Bästa Föreningen För Barnens Bästa c/o Gustafsson Soldat Skalks gata 10 226 51 LUND 2014-10-01 Rapport från uppföljningsresan till Lifidzi 1. Inledning.1 2. Fadderbarnsprogrammet

Läs mer

Kjell Borneland Foundation, Indien Jaigaon (Indo-Bhutan border)

Kjell Borneland Foundation, Indien Jaigaon (Indo-Bhutan border) Kjell Borneland Foundation, Indien Jaigaon (Indo-Bhutan border) Bo & Anki Jansson besökte skolan och sitt fadderbarn hösten 2018 Under 2018 har utvecklingen på skolan Kjell Borneland Academy gått fortsatt

Läs mer

Handelsbankens FadderbarnsFond Bilaga 1 till Förvaltningsberättelsen Totalt utbetalda bidrag under år 2008: 2.535.311,41 kr Sid. 1/2 Organisation/ Projekt: BaanChivitMai: Totalt bidrag under 2008: BCM-barnen

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

MENTORSKAPS- PROGRAMMET 1/14

MENTORSKAPS- PROGRAMMET 1/14 FÖRETAGSINFORMATION OCH ANSÖKAN MENTORSKAPS- PROGRAMMET CANCER ÄR MER ÄN BARA EN SJUKDOM. CANCER KAN VARA OSÄKERHET PÅ SIG SJÄLV OCH SIN FRAMTID, PÅ SINA VÄRDERINGAR OCH SINA DRÖMMAR. CANCER VÄNDER UPP

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

En frisbee-fanatiker i Afrika

En frisbee-fanatiker i Afrika En frisbee-fanatiker i Afrika Att vara en hängiven discgolfspelare är att ständigt betrakta sin omgivning som en presumtiv discgolfbana. Att se på en vacker kulle och tänka hur perfekt den vore för en

Läs mer

HEM OCH SKOLA-DAGEN. Hem och Skoladagen. #hemochskoladagen #kodinjakoulunpäivä

HEM OCH SKOLA-DAGEN. Hem och Skoladagen. #hemochskoladagen #kodinjakoulunpäivä Hem och Skoladagen #hemochskoladagen #kodinjakoulunpäivä 2 Hem och Skoladagen Vi bjöd in mor- och farföräldrarna till skolan mellan klockan 8 och 11 för att bekanta sig med barnbarnens skolgång. Vi bjöd

Läs mer

GLOBAL RELATIONS NYHETSBREV OKTOBER 2018

GLOBAL RELATIONS NYHETSBREV OKTOBER 2018 GLOBAL RELATIONS NYHETSBREV OKTOBER 2018 Tack vare din insats får nästan 300 elever gå i skolan, äta sig mätta och känna mer hopp om framtiden. Vi anser att utbildning är en viktig väg ur fattigdom och

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 13 juli - måndag 7 september, 2015

barnhemmet i muang mai måndag 13 juli - måndag 7 september, 2015 barnhemmet i muang mai måndag 13 juli - måndag 7 september, 2015 Vi tänkte egentligen skriva det här brevet i förra veckan men bestämde oss för att vänta då vi till slut vågar berätta om ett helt fantastiskt

Läs mer

Kenya Projektrapport. I samarbete med Nores och PLAN International FAMILJER FÅR RENT OCH VARMT VATTEN BARN FÅR EN BÄTTRE FRAMTID

Kenya Projektrapport. I samarbete med Nores och PLAN International FAMILJER FÅR RENT OCH VARMT VATTEN BARN FÅR EN BÄTTRE FRAMTID Projektrapport 2018-2019 Kenya I samarbete med Nores och PLAN International 800 FAMILJER FÅR RENT OCH VARMT VATTEN 21 200 BARN FÅR EN BÄTTRE FRAMTID 9 600 KUBIKMETER RENT OCH VARMT VATTEN 1 600 UTDELADE

Läs mer

Reserapport från Vietnam november 2014

Reserapport från Vietnam november 2014 Reserapport från Vietnam november 2014 rörande BFA:s och FBB:s fadderbarnsverksamhet för funktionshindrade barn i Thanh Ba, provinsen Phu Tho Inledning Hösten 2012 genomförde föreningarna För Barnens Bästa

Läs mer

Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium

Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium 1 Yasin El Guennouni NV3A, Tensta Gymnasium Innehållsförteckning Bakgrund 2 Syfte 2 Material/Metod 2 Resultat 3 Diskussion 14 Slutsats 15 2 Bakgrund Årskurs 6 elever kommer snart att ställas inför ett

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 26 Fredag den 17 september 2010. Gamla människor blir inlåsta

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 26 Fredag den 17 september 2010. Gamla människor blir inlåsta LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 26 Fredag den 17 september 2010 NORRBOTTEN Gamla människor blir inlåsta Förra veckan visade tv-programmet Uppdrag granskning hur dålig äldrevården är i Piteå. Gamla och sjuka blir

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober

barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober barnhemmet i muang mai måndag 17 september - söndag 14 oktober Nu har det gått nästan en hel månad sedan vårt förra veckobrev. Detta brev har dröjt så länge helt enkelt för att det har hänt så mycket att

Läs mer

STUDENT 2017 JUNI MAJ VIKTIGA DATUM:

STUDENT 2017 JUNI MAJ VIKTIGA DATUM: STUDENT 2017 Hålla tal på studentdagen? Alla treor har möjlighet att skriva ett utkast till tal. Blir det många så bestämmer studentkommittén vilka. Tal kan ju också framföras i kyrkan. På sista mötet

Läs mer

ITIS-rapport Önnestad skola Vt-02. Djuren på bondgården. Lena Johnsson Stina Ljunggren Linda Pålsson

ITIS-rapport Önnestad skola Vt-02. Djuren på bondgården. Lena Johnsson Stina Ljunggren Linda Pålsson ITIS-rapport Önnestad skola Vt-02 Djuren på bondgården Lena Johnsson Stina Ljunggren Linda Pålsson Innehållsförteckning Inledning s.3 Syfte..s.3 Mål s.4 Genomförande..s.4 Resultat.s.6 Diskussion s.8 2

Läs mer

Till den som det berör. Lokaler. Österfärnebo 21 januari, 2017

Till den som det berör. Lokaler. Österfärnebo 21 januari, 2017 Österfärnebo 21 januari, 2017 Till den som det berör Här är lite mer praktisk information. Denna information kompletterar den information som finns i kursguiden. Till exempel hittar du i detta brev information

Läs mer

Verksamhetsplan för 2012

Verksamhetsplan för 2012 Verksamhetsplan för 2012 Nduguföreningens syftesparagraf Nduguföreningen vill tillsammans med invånare och lokala aktörer i byn Kizaga och omgivande byar i Tanzania, verka för att ge enskilda människor

Läs mer

21/11 2015 Kl. 11-15

21/11 2015 Kl. 11-15 21/11 2015 Kl. 11-15 BASARHÄFTE Waldorfbasar Lördag den 21 november 2015 kl. 11 15. Basaren är en fest för att sprida glädje och gemenskap. Välkommen med ditt bidrag! SYFTE Huvudsyftet med basaren är

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Rapport från besök hos Shree Orbang Primary school, Dhading district, Beninghat V.D.C, Orbang, Salanghat, Nepal 16/9 2011

Rapport från besök hos Shree Orbang Primary school, Dhading district, Beninghat V.D.C, Orbang, Salanghat, Nepal 16/9 2011 Rapport från besök hos Shree Orbang Primary school, Dhading district, Beninghat V.D.C, Orbang, Salanghat, Nepal 16/9 2011 Denna mottagningskommite mötte oss när vi anlände efter 2,5 timmars bussfärd från

Läs mer

www.idrottsbrickan.se

www.idrottsbrickan.se www.idrottsbrickan.se Produkten Enkel produkt som riktar sig till alla Genom att sälja Idrottsbrickan kan alla kunder som tappar bort sina nycklar få tillbaka dem helt kostnadsfritt. Upphittaren lägger

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Samla eleverna och diskutera följande kring boken: Grupparbete/Helklass Lärarmaterial sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Ina är en tjej som känner sig utanför var hon än är. Hennes mamma är psykiskt sjuk och kan inte ta hand om Ina och hon vet inte vem

Läs mer

Efterforskning av föräldrar och information om barnhem i Demokratiska Republiken Kongo (DRK)

Efterforskning av föräldrar och information om barnhem i Demokratiska Republiken Kongo (DRK) 2013-05-14 Efterforskning av föräldrar och information om barnhem i Demokratiska Republiken Kongo (DRK) Informationen är sammanställd utifrån de uppgifter som Sveriges ambassad i Kinshasa lämnat. Sammanställningen

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Nduguföreningen

Verksamhetsberättelse. Nduguföreningen Verksamhetsberättelse Nduguföreningen Verksamhetsår 2006/2007 Nduguföreningens verksamhetsberättelse 2006/2007 Styrelsen har under verksamhetsår 06/07 bestått av följande ledamöter: Ordförande: Martin

Läs mer

KENSWED ACADEMY KENSWED ACADEMY. Hur skolan startades och vad vi tillsammans har lyckats åstadkomma. Tack vare din hjälp har vi kunnat fullfölja vårt

KENSWED ACADEMY KENSWED ACADEMY. Hur skolan startades och vad vi tillsammans har lyckats åstadkomma. Tack vare din hjälp har vi kunnat fullfölja vårt KENSWED ACADEMY Kenswed Academy är en gymnasieskola för 166 ungdomar från tuffa sociala och ekonomiska förhållanden i Nairobis slumområden. Trots att dessa ungdomar lever under fattigdomsgränsen, har de

Läs mer

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008 Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning Public Relations Enkät Juli 2008 Bakgrund Capture och Impera kommunikation har genomfört och sammanställt följande enkät riktat till svenska toppidrottare

Läs mer

Rapport för WAiKs resa till Manga Hill, januari 2012. Om utmaningarna som finns i en bys väg mot utveckling, och om viljan att överkomma dem.

Rapport för WAiKs resa till Manga Hill, januari 2012. Om utmaningarna som finns i en bys väg mot utveckling, och om viljan att överkomma dem. Rapport för WAiKs resa till Manga Hill, januari 2012 Om utmaningarna som finns i en bys väg mot utveckling, och om viljan att överkomma dem. Under januari 2012 var jag, Johannes Svensson, tillsammans med

Läs mer

Malawi. motverkar skogsskövling. + 1 skola

Malawi. motverkar skogsskövling. + 1 skola MALAWI HÄNDELSE Skolan i Fundo kan inte användas för att tak och väggar är så dåliga att barnen får gå hem igen under regnperioden. Ett gäng svenska scoutledare bidrar med arbete, tillsammans med lokala

Läs mer

Tusentals flickor behöver ditt stöd.

Tusentals flickor behöver ditt stöd. Tusentals flickor behöver ditt stöd. Inte ovanligt. Den här flickan, Blacky, hittades i en soptunna. Råttorna hade börjat äta av hennes ansikte. Överleva? Djur, människor och växter kämpar i 40 gradig

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Reflektion. Värsta fyllan Lärarmaterial. Författare: Christina Wahldén

Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Reflektion. Värsta fyllan Lärarmaterial. Författare: Christina Wahldén sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Klaras föräldrar har rest bort så Elin och Isa och alla andra är bjudna på fest hos henne. Klaras moster köper alkohol i Tyskland som hon sedan

Läs mer

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson

Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Barnet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Barnet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det att

Läs mer

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN

Stöd i Sundbyberg. För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Stöd i Sundbyberg För dig som är vuxen och har en funktionsnedsättning SOCIAL- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Vem kan få stöd? Det finns en lag som kallas LSS. Det står för Lagen om stöd och service till

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Den enkla guiden till ert nya kontor

Den enkla guiden till ert nya kontor Den enkla guiden till ert nya kontor Följande punkter har tagits fram för att hjälpa dig när du byter kontor eller gör förändringar på ditt kontor. När det gäller att möblera en arbetsmiljö har de flesta

Läs mer

Tharaka, Kenya Projektrapport. I samarbete med NORES och projektpartner International Aid Service ANTAL UTDELADE SOLVATTEN

Tharaka, Kenya Projektrapport. I samarbete med NORES och projektpartner International Aid Service ANTAL UTDELADE SOLVATTEN Projektrapport 2017-2018 Tharaka, Kenya I samarbete med NORES och projektpartner International Aid Service ANTAL UTDELADE SOLVATTEN 1400 ANTAL BARN MED BÄTTRE FRAMTID 5000 ANTAL MÄNNISKOR VI NÅR 7800 ANTAL

Läs mer

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN.

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN. F ö renta Nationerna FN betyder Förenta Nationerna FN bildades för 50 år sedan. 185 länder är med i FN. I FN ska länderna komma överens så att människor får leva i fred och frihet. I FN förhandlar länderna

Läs mer

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL

RAOUL 2015 SKOLMATERIAL RAOUL 2015 SKOLMATERIAL Den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet, civilkurage och alla människors lika värde. Inför denna dag erbjuder vi på Raoul Wallenberg

Läs mer

Fira FN-dagen med dina elever

Fira FN-dagen med dina elever EN BÄTTRE VÄRLD Fira FN-dagen med dina elever 24 oktober Ett material för grundskolan från Svenska FN-förbundet. Fira FN-dagen med Svenska FN-förbundet och projektet Skolmat blir kunskap. Inför FN-dagen

Läs mer

HEM OCH SKOLA-DAGEN. Hem och Skoladagen

HEM OCH SKOLA-DAGEN. Hem och Skoladagen Hem och Skoladagen 2 Hem och Skoladagen Vi bjöd in mor- och farföräldrarna till skolan mellan klockan 8 och 11 för att bekanta sig med barnbarnens skolgång. Vi bjöd dem också på kaffe, och rektorn berättade

Läs mer

Det här är biståndsföreningen. Bharat Indien-Bistånd

Det här är biståndsföreningen. Bharat Indien-Bistånd Det här är biståndsföreningen Bharat Indien-Bistånd Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon. Kom och var med! Indien Indien är ett land i stark ekonomisk utveckling. Ändå finns tusen och åter tusen

Läs mer

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Alamir Samir Elvira Fernandez Elin Lindberg Bakgrund Att forska är att skaffa sig djupare kunskaper om ett ämne, kan vara vad som helst. Föräldrastöd

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Kom och var med!

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Kom och var med! Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Kom och var med! Indien Indien är ett land i stark ekonomisk utveckling. Ändå finns tusen och åter tusen barn som lever i stor fattigdom och misär. Barn

Läs mer

HUNGERPROJEKTET JUla REsUlTaT 2014

HUNGERPROJEKTET JUla REsUlTaT 2014 HUNGERPROJEKTET Jula Resultat 2014 Inledning Varmt tack till Jula AB - ledningen och medarbetarna - som under det som under det gångna året har investerat i en framtid fri från hunger och fattigdom i Bangladesh.

Läs mer

Resultat Murgårdsskolan åk 8 våren 2012

Resultat Murgårdsskolan åk 8 våren 2012 Datum 2012-04-24 Norum/Westerman-Annerborn KUN2012/101 Resultat Murgårdsskolan åk 8 våren 2012 2010 88 svarande av 120 elever. 46 flickor och 42 pojkar (enligt Procapita 4/4) dvs 73 % 2011 73 svarande

Läs mer

LEGOFOXES 2008 DAGBOK. Sanna Josefsson, Evelina Haraldsson, Ellinor Persson, Erika Åmansson, Emelie Sundqvist Kroon, Maja Oskarsson

LEGOFOXES 2008 DAGBOK. Sanna Josefsson, Evelina Haraldsson, Ellinor Persson, Erika Åmansson, Emelie Sundqvist Kroon, Maja Oskarsson LEGOFOXES 2008 DAGBOK Sanna Josefsson, Evelina Haraldsson, Ellinor Persson, Erika Åmansson, Emelie Sundqvist Kroon, Maja Oskarsson FLL DAGBOK 2008 FLL i fjol Vi såg ett problem med energin i skidstugan.

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012 BHARAT INDIEN-BISTÅND

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012 BHARAT INDIEN-BISTÅND VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2012 BHARAT INDIEN-BISTÅND 2013-02-12 MEDLEMSUTVECKLING Antalet betalande medlemmar under året ha varit 259 (274). Det betyder en liten minskning av betalande medlemmar att 14

Läs mer

glädjestunder ni kan ha tillsammans på tu man hand minskar sannolikt på känslan av missnöje och desorientering.

glädjestunder ni kan ha tillsammans på tu man hand minskar sannolikt på känslan av missnöje och desorientering. Skånes universitetssjukhus Minneskliniken i Lund Omvårdnadsplan för TRIVSEL Vårdtagare nr 1, född 1922, diagnos ospecifik demens Läkemedel: Datum: Kontaktperson: Bakgrund: Änkeman sedan flera år, har 2

Läs mer

Visättraskolan informerar Augusti 2015

Visättraskolan informerar Augusti 2015 Semira Vikström (Rektor) Visättraskolan Visättravägen 61-63 141 50 HUDDINGE Tel: 08-535 345 02 E-post: semira.vikstrom@huddinge.se Hemsida: http://grundskolor.huddinge.se/visattraskolan/ Visättraskolan

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Daglig verksamhet med kommunikativ inriktning. Kommunikationskarnevalen 26 Maj 2011 Mats Lundberg och Linda Björk

Daglig verksamhet med kommunikativ inriktning. Kommunikationskarnevalen 26 Maj 2011 Mats Lundberg och Linda Björk Daglig verksamhet med kommunikativ inriktning Kommunikationskarnevalen 26 Maj 2011 Mats Lundberg och Linda Björk Målsättning med föreläsningen Beskriva vårt arbete i Växjö Ge Er idéer för ett bra arbetssätt

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 1 maj - måndag 21 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 1 maj - måndag 21 maj barnhemmet i muang mai tisdag 1 maj - måndag 21 maj Barnen har börjat skolan och vi börjar växa in i vår vardag och hitta rutiner som passar både barnen och oss. Vi har dessutom haft finbesök av Mia, Pia,

Läs mer

Kära medlemmar, faddrar och sponsorer

Kära medlemmar, faddrar och sponsorer Föreningen För Barnens Bästa c/o Gustafsson Soldat Skalks gata 10 226 51 Lund Till: Alla medlemmar, faddrar och sponsorer Lund 2016-04-16 Vi vill tacka alla för den fantastiska hjälp som ni ger barn och

Läs mer

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst.

Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. Grattis! Om Du blir antagen till Vretagymnasiet, inriktning häst. För att få ut så mycket som möjligt av din tid här på skolan har jag satt ihop denna lilla tidning. Du har säkert massvis av intressanta

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

osynliga smutsens spår

osynliga smutsens spår Häng med vattenspanarna i den osynliga smutsens spår Hej alla barn! Den här boken är en present från människor i Tyskland, Frankrike, Luxemburg, Nederländerna, Sverige och Skottland. De arbetar tillsammans

Läs mer

Enligt riktlinjerna ska barnhemmen nu placera 80 % av barnen i inhemsk adoption.

Enligt riktlinjerna ska barnhemmen nu placera 80 % av barnen i inhemsk adoption. Sida1 Hej! Här kommer BFA-A s där du bland annat får information om dagens väntetider i utlandet och i BFA-A s register. För mer information om vilka krav och processer som gäller för de olika länderna,

Läs mer

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare.

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare. 1 Rapport MCC:s fadderprogram hösten 2012 Bakgrund Rapporten gjordes av Linda Hårsta-Löfgren under hennes praktik vid MCC under hösten 2012. Innan Linda for till Sri Lanka fick hon ett underlag med frågeställningar

Läs mer

KENSWED ACADEMY GLOBAL RELATIONS KENSWED ACADEMY SKOLAN EVENT FRAMTIDEN. Senaste nytt från skolan. Sida 3

KENSWED ACADEMY GLOBAL RELATIONS KENSWED ACADEMY SKOLAN EVENT FRAMTIDEN. Senaste nytt från skolan. Sida 3 KENSWED ACADEMY GLOBAL RELATIONS KENSWED ACADEMY SKOLAN EVENT FRAMTIDEN Läs om hur skolan startades och vad vi tillsammans har lyckats åstadkomma Sida 1 Senaste nytt från skolan Sida 2 Senaste eventen

Läs mer

Protokoll från skolråd den 16 februari 2011.

Protokoll från skolråd den 16 februari 2011. Protokoll från skolråd den 16 februari 2011. Närvarande: Jan-Olov Andersson biträdande rektor, Magnus Thim arbetslag 4, Jenny Björklund arbetslag 5, Kristina Olsson arbetslag 3, Gerle Ekelund 7A, Lucas

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11.

Renskrivningen (på dator/för hand) ska vara inlämnad senast 18.11. Afrika Din pappa (eller mamma) arbetar på ett internationellt företag med huvudkontoret i Salo. Han (eller hon) har nu fått världens chans, ett erbjudande att under ett helt år bygga upp en ny fabrik i

Läs mer

SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR

SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR Stöd döttrar till sjuksköterskor som dött i HIV/AIDS SKOLUTBILDNING FÖR FÖRÄLDRALÖSA FLICKOR Vårdförbundet och SSF stöder ICNs (1) och FNIFs (2) delprojekt Girl-Child

Läs mer

FREDAGSFEMMAN - HERSBY GYMNASIUMS BISTÅNDSPROJEKT

FREDAGSFEMMAN - HERSBY GYMNASIUMS BISTÅNDSPROJEKT FREDAGSFEMMAN - HERSBY GYMNASIUMS BISTÅNDSPROJEKT Fredagsfemman är Hersby gymnasiums eget biståndsprojekt som går ut på att eleverna på olika sätt samlar in pengar som sedan skänks till olika välgörenhetsorganisationer,

Läs mer

Svenska för dig Läs & diskutera!

Svenska för dig Läs & diskutera! Svenska för dig Läs & diskutera! Med Lgr 11 som utgångspunkt har denna nya spännande serie vuxit fram. Delarna fokuserar på olika moment i svenskämnet för att tillsammans täcka in det centrala innehållet

Läs mer

Barns och ungdomars engagemang

Barns och ungdomars engagemang Barns och ungdomars engagemang Delaktighet definieras av WHO som en persons engagemang i sin livssituation. I projektet har vi undersökt hur barn och ungdomar med betydande funktionshinder är engagerade

Läs mer

RAPPORT FRÅN ZAMBIA. Det fanns tom toalett och dusch.

RAPPORT FRÅN ZAMBIA. Det fanns tom toalett och dusch. RAPPORT FRÅN ZAMBIA I november besökte Ulla och jag familjen Linyama i Zambia 5 dagar. Ett besök som var efterlängtat från båda parter. Vi togs verkligen emot med stora famnen. Det visade sig att Michael

Läs mer

Arbetsplan/Beskrivning

Arbetsplan/Beskrivning VRENA FRISKOLA Arbetsplan/Beskrivning Läsåret 2013/2014 ARBETSPLAN VRENA FRISKOLA LÄSÅRET 13/14 Under läsåret är våra prioriterade utvecklingsområden: - Få fler elever att känna sig trygga och trivas på

Läs mer