Att vidareutveckla stödet till skolans arbete med trafikfrågor (Jfr. GD-missiv , dnr TR 40 A 2006:5840)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att vidareutveckla stödet till skolans arbete med trafikfrågor (Jfr. GD-missiv 2007-02-14, dnr TR 40 A 2006:5840)"

Transkript

1 1 (26) Datum TR 40 A 2006:5840 Regeringsuppdrag Att vidareutveckla stödet till skolans arbete med trafikfrågor (Jfr. GD-missiv , dnr TR 40 A 2006:5840)

2 2 (26) Sammanfattning Uppdraget Arbetets upplägg och genomförande Förankring och dialog med aktörer inom området Inventering och marknadsföring av befintligt stöd Synpunkter från aktörer inom området Befintligt material Vad säger forskningen om barn och trafiksäkerhet? 9 2. Hur kan stödet till skolans arbete med trafikfrågor vidareutvecklas? Vägverkets roll Varför är det viktigt med en bredare syn på trafik? Hur kan skolans arbete med trafikfrågor utvecklas i enlighet med övergripande mål? Utvecklingstema Skolans arbete med trafikfrågor En ny syn på trafikfrågorna i skolan växer fram Styrande och vägledande dokument Läroplanen Transportpolitiska mål FN:s konvention om barnets rättigheter Nationella folkhälsomål Att lära för hållbar utveckling Referenser 22

3 3 (26) Sammanfattning Uppdraget Enligt regeringens beslut har Vägverket fått i uppdrag att, efter samråd med Myndigheten för skolutveckling och andra berörda aktörer, vidareutveckla stödet till skolans arbete med trafikfrågor. I uppdraget har ingått att marknadsföra befintligt stöd och att ta fram en plan för hur stödet kan utvecklas. Uppdraget har omfattat förskola, grundskola och gymnasium. Uppdraget skall redovisas till regeringen senast den 1 mars Hur kan stödet till skolans arbete med trafik utvecklas? Under arbetets gång har tre områden framträtt som viktiga för att utveckla skolornas arbete med trafikfrågor: 1. Att bredda synen på kunskapsområdet trafik och koppla det till lärande för hållbar utveckling. 2. Att öka samverkan mellan aktörer som är aktiva i skolans arbete med trafikfrågor. 3. Att tydliggöra kunskapsområdet trafik i styrdokumenten. En bredare syn på kunskapsområdet trafik Genomförda seminarier och enskilda intervjuer visar att det finns en stor enighet bland aktörerna när det gäller att bredda skolans arbete med trafikfrågor och att knyta det till lärande för hållbar utveckling. Vikten av att bidra till hållbar utveckling lyfts också fram både i de transportpolitiska målen och i läroplanerna. Trafikfrågor som knyter an till barnens vardagsmiljö och de problem som barnen upplever kan vara ett sätt att konkretisera lärande för hållbar utveckling. Något som också ligger i linje med läroplanens intentioner om att utgå från elevernas kunskaper och erfarenheter. Likaså knyter det an till intentionerna i FN:s konvention om barnets rättigheter och de nationella folkhälsomålen. Traditionellt sett har det långsiktiga målet med skolans trafikundervisning inriktats på att öka barnens trafiksäkerhet och därigenom minska antalet skador och dödsfall i trafiken. Ett vidgat synsätt på skolans arbete med trafikfrågor kommer att omfatta även andra mål, exempelvis tillgänglighet och hållbart resande. Det innebär att fakta och kunskapsunderlag samt informationskanaler måste utvecklas i enlighet med detta. En översyn och utveckling av Vägverkets faktamaterial och myndighetens hemsida kommer att göras för att stödja denna utveckling.

4 4 (26) En bredare syn på kunskapsområdet trafik innebär också att arbetsformerna till viss del måste ändras och utvecklas. För att stödja och förankra en ny bredare inriktning på kunskapsområdet trafik avser Vägverket i sin pådrivande roll att initiera, stödja och dokumentera försöksprojekt i skolan. Det innebär inte att myndigheten ska vara aktiv i skolan, men däremot aktivt driva att kunskapen tas tillvara och utvecklas i skolan. Detta bör ske i nära samarbete med Myndigheten för skolutveckling. Ökad samverkan Under projektets gång har det framkommit att det finns önskemål om en ökad samverkan mellan aktörer som är aktiva i skolans arbete med trafikfrågor. Det finns behov av informationsutbyte, men också en önskan om förbättrad samordning av stödet till skolan. För att öka samverkan mellan olika aktörer avser Vägverket att initiera och driva en samrådsgrupp när det gäller stöd till skolans arbete med trafikfrågor. Tydliga styrdokument Flera aktörer har betonat att den viktigaste åtgärden för att förstärka kunskapsområdet trafik är att tydliggöra området i styrdokumenten. Denna synpunkt framfördes också i Skolverkets kartläggning av skolans trafikundervisning som genomfördes 2003 (Dnr :577). Arbetet med att förbereda en ny skollag pågår för närvarande, något som också kommer att medföra en översyn av målen i kursplanerna. För att stärka skolans arbete med trafikfrågor är det viktigt att vid den kommande översynen av kursplanerna tydliggöra och formulera mål för kunskapsområdet trafik. Dessa mål bör på ett tydligt sätt anknytas till lärande för hållbar utveckling. Avsikter och förslag Vägverket avser att initiera och utveckla stödet till skolans arbete med trafikfrågor inom nedanstående områden. För att tydliggöra samarbetet mellan myndigheterna och stödja Vägverket i sitt sektorsansvar föreslår Vägverket att regeringen ger Myndigheten för skolutveckling i uppdrag att delta och samarbeta med Vägverket när det gäller dessa utvecklingsområden. Vägverket avser: - att initiera och driva en samrådsgrupp med aktörer som är aktiva när det gäller att stödja skolans arbete med trafikfrågor. - att se över och utveckla myndighetens hemsida och faktamaterial, när det gäller stöd till skolan, i enlighet med lärande för hållbar utveckling - att utveckla ett stödmaterial som kan användas i skolans arbete med trafikfrågor. Materialet ska baseras på lärande för hållbar utveckling och samarbete bör ske med Myndigheten för skolutveckling.

5 5 (26) - att, i samverkan med Myndigheten för skolutveckling, initiera, stödja och dokumentera lokalt utvecklingsarbete kring trafik och hållbar utveckling. Vägverket föreslår: - att regeringen ger Skolverket i uppdrag att arbeta in mål för kunskapsområdet trafik i kursplanerna. - att regeringen ger Myndigheten för skolutveckling i uppdrag att, i samverkan med Vägverket, sprida information, stödmaterial och goda exempel kring skolors arbete med trafik och hållbar utveckling. - att regeringen ger Myndigheten för skolutveckling i uppdrag att, inom ramen för sitt arbete med hållbar utveckling, samverka med Vägverket kring initiering, stöd och dokumentation av lokalt utvecklingsarbete kring trafik och hållbar utveckling. 1. Uppdraget och arbetets upplägg 1.1 Uppdraget Enligt regeringens beslut har Vägverket fått i uppdrag att, efter samråd med Myndigheten för skolutveckling och andra berörda myndigheter, vidareutveckla stödet till skolans arbete med trafikfrågor. I uppdraget har ingått att marknadsföra befintligt stöd och att ta fram en plan för hur stödet kan utvecklas. Utvecklingstema för kunskapsområdet trafik kunde också föreslås. Uppdraget har omfattat förskola, grundskola och gymnasium. Uppdraget skall redovisas till regeringen senast den 1 mars Arbetets upplägg och genomförande Förankring och dialog med aktörer inom området För att samla in idéer och synpunkter har ett omfattande arbete ägnats åt dialog med Vägverkets regioner och övriga aktörer. Enskilda intervjuer har genomförts med samtliga regioner inom Vägverket samt med ett flertal andra aktörer som är verksamma inom området. Under hösten 2006 genomfördes ett internt idéseminarium på Vägverket med representanter från regionerna, avdelningen för samhälle och trafik samt huvudkontoret. Syftet med seminariet var att diskutera Vägverkets inställning och roll när det gäller skolans arbete med trafikfrågor.

6 6 (26) Ett externt seminarium genomfördes under december 2006 där ett stort antal övriga aktörer och intressenter bjöds in. Syftet med detta seminarium var att informera om arbetet med regeringsuppdraget och att samla in idéer och synpunkter inför det fortsatta arbetet. Cirka 20 personer deltog i detta seminarium, med representanter från Vägverket, Myndigheten för skolutveckling, Barnombudsmannen, Sveriges Kommuner och Landsting, NTF, MHF, Gatu- och trafikkontoren i Göteborg, Stockholm och Malmö, samt Uppsala universitet. Vägverket har sedan tidigare ett nätverk med nationella myndigheter och organisationer för information och samråd när det gäller generella frågor kring barn och trafik. Detta nätverk har använts för avrapportering samt insamling av idéer och synpunkter på detta projekt. En nära dialog med Myndigheten för skolutveckling har skett kontinuerligt under hela projektet. Kontakt har också tagits med Skolverket Inventering och marknadsföring av befintligt stöd I regeringsuppdraget har ingått att marknadsföra befintligt stöd. Som ett första steg i detta genomfördes en genomgång av det stöd som finns i dag. Dels gjordes en inventering av material som ges ut av Vägverket och dels samlades material in som producerats av andra aktörer. Marknadsföring av befintligt stöd har framför allt skett vid de genomförda seminarierna, där olika aktörer informerat varandra om arbetssätt och material. På detta sätt har kunskapen om varandras material förbättrats. Inventering av material, intervjuer och seminarier visar att det finns en stor variation på det stödmaterial som riktar sig till skolan. Många aktörer efterfrågar ett nationellt kvalitetsgranskat kunskapsunderlag som ligger i linje med en bredare syn på kunskapsområdet trafik. På grund av detta har arbetet inom projektet framför allt fokuserat på den andra delen av regeringsuppdraget som omfattar att ta fram en plan för hur stödet till skolans arbete med trafik kan utvecklas. I detta ingår också förslag på att se över Vägverkets informationskanaler för att vidareutveckla och förstärka kunskapsstödet till skolan Synpunkter från aktörer inom området Genomförda seminarier och enskilda intervjuer visar att det finns en stor enighet när det gäller att bredda skolans arbete med trafikfrågor till lärande för hållbar utveckling. Vissa aktörer har dock uttryckt oro för att området kan bli för brett vilket gör att det blir svårt att konkretisera och att det finns en risk för att trafiksäkerhet tappas bort. Slutsatsen efter insamlade synpunkter är dock att det finns ett stort intresse och samstämmighet bland aktörerna att bredda området. Flera aktörer har betonat att den viktigaste åtgärden för att förstärka kunskapsområdet trafik är att tydliggöra området i styrdokumenten. Denna

7 7 (26) synpunkt framfördes också i Skolverkets kartläggning av trafikundervisning i skolan som genomfördes 2003 (Dnr :577). Grundutbildning och fortbildning av lärare har också framhållits som en viktig kanal för att förankra och vidareutveckla ett bredare synsätt på kunskapsområdet trafik. Något som också framgår av Skolverkets utredning (Dnr :577). Under arbetet har det framgått att det produceras en hel del material och att många aktörer arbetar aktivt för att stödja skolans arbete med trafikfrågor. Trots detta finns det en stor efterfrågan på material och faktaunderlag. Bland aktörerna har önskemål om ett nationellt kvalitetsgranskat material uttryckts. Det är också tydligt att det finns önskemål om en ökad samverkan mellan aktörer som är aktiva i skolans arbete med trafikfrågor. Det finns ett behov av informationsutbyte, men också en önskan om förbättrad samordning av stödet till skolan. Barns och ungas delaktighet och medinflytande har lyfts fram som en viktig åtgärd, något som också ligger in linje med intentionerna i FN:s barnkonvention Befintligt material Ett flertal aktörer arbetar i dag med att inspirera och stödja skolans arbete med trafikfrågor. Olika typer av material och stöd utvecklas som en del av detta arbete. Vägverket har inom sitt sektorsansvar för trafiksäkerhet publicerat fakta och information i form av rapporter, broschyrer, affischer, videos och studiematerial. Materialet täcker olika ämnesområden som exempelvis barns resor och skolvägar, alkohol, olika transportmedel (cykel, moped, bil), reflexer och studier om närsamhället. En del av materialet riktar sig direkt till skolan, och en del av materialet har mer allmän karaktär, men används ändå i skolan. Centrala myndigheter har också publicerat skrifter och policyliknande dokument för att stödja och stimulera skolans arbete med trafik. En lista på dessa skrifter återfinns i bilaga 1. Skrifterna har i första hand vänt sig till skolans personal, men även till andra som i sitt arbete har kontakt med skolan eller deltar i beslutsprocesser som kan påverka vägtransportsystemet. Syftet med skrifterna har varit att påverka inriktningen av skolans arbete med trafikfrågor med utgångspunkt i skolans läroplan och andra samhällsmål. Vägverket har, i samarbete med Skolverket, gett ut ett referensmaterial, Trafik, miljö och samhällsplanering, för att stödja skolans verksamhet inom trafik, miljö och samhällsplanering. Skriften gavs ut år 2000 och innehåller fakta samt exempel från olika projekt som syftar till att ge inspiration för fortsatt arbete med trafik, miljö och samhällsplanering i skolan. Materialet grundar sig på FN:s Konvention om barnets rättigheter och har utvecklats i

8 8 (26) enlighet med skolans mål. En annan skrift som också knyter an till FN:s Konvention om barnets rättigheter är just nu under publicering, Skolan medverkar i barnkonsekvensanalyser genom studier i närsamhället. En kunskapsöversikt som tar upp barns delaktighet i vägplaneringsprocessen har också getts ut av Vägverket. Vägverket ger också ut stödmaterial inom olika specifika områden, som exempelvis alkohol, där myndigheten för närvarande driver projektet Don t Drink and Drive. Projektet riktar sig till ungdomar mellan 15 och 24 år och syftar till att göra ungdomar uppmärksamma på riskerna med alkohol och rattfylleri. I detta projekt samarbetar Vägverket med andra aktörer exempelvis MHF. Vägverkets webbplats: har fyra underrubriker för området barn och ungdomar: Barn och närsamhälle, Hitodit, Trafik i skolan och Ungdomar. Under respektive rubrik finns fakta, information om olika projekt och länkar till andra källor. Hitodit är en speciell sida för yngre barn. Här kan barn ställa frågor och föreslå förbättringar i trafikmiljön. En av Vägverkets regioner har publicerat en handledning för lärare när det gäller kunskapsområdet trafik, Lärarhandledning för vetgiriga lärare. Syftet med lärarhandledningen är att utgöra ett stöd för lärarnas arbete med trafikfrågor. Detta är ett regionalt material som inte ges ut nationellt. Ett flertal kommuner arbetar i dag aktivt för att stödja skolans arbete med trafikfrågor. Gatu- och trafikkontoren i Göteborg, Malmö och Stockholm har anställt personer som i sin funktion ska stödja skolans arbete med trafikfrågor, på vissa ställen kallade trafikpedagoger. I dessa kommuner har också olika typer av stödmaterial tagits fram. Göteborgs trafikkontor har exempelvis utvecklat ett studiematerial för skolan som grundar sig på tankar om hållbar utveckling. Kommunerna har också, med stöd från Sveriges Kommuner och Landsting, utvecklat en gemensam webbsida med länkar och tips på metoder och material ( Ansvaret för uppdatering av sidan ligger för närvarande i Stockholm stad. Det finns önskemål om att webbsidan ska kunna drivas på nationell nivå. NTF har traditionellt arbetat aktivt för att stötta skolans arbete med trafikfrågor. De har ett nytt skolpaket för förskoleklass till årskurs 7 som innehåller både elevmaterial och handledning för lärare. NTF har också producerat en handledning för hur skolan kan utveckla en trafiksäkerhetspolicy. Det finns även ett flertal privata aktörer som på olika sätt arbetar för att stödja skolans arbete med trafik, bland annat genom att ge ut läroböcker, undervisningsmaterial mm. Exempelvis gavs en skrift om trafiksäkerhet ut 2005: Barnens trafiksäkerhet. Om skolans trafikundervisning från

9 9 (26) förskoleklass till skolår sex (Englund 2005). Ett annat exempel är Skolbarnens Trafikkalender som i 16 års tid har arbetat för en bättre trafiksäkerhet i barnens närmiljö. Material når ca barn i över 200 kommuner. Målsättningen med trafikkalendern är att försöka förändra attityder och skapa ett större engagemang hos vuxna i barnens närhet ( Barnen deltar, ofta klassvis, i säsongsanpassade uppgifter på olika tema vilket gör att olika trafikfrågor aktualiseras under hela läsåret. Sammanfattningsvis kan konstateras att det produceras relativt mycket material inom detta område. Materialet är av varierande slag och har olika inriktning och syften. Det finns i dag exempel på material som knyter an till lärande för hållbar utveckling, men det finns behov av material som på ett tydligare sätt kopplas till tankarna om hållbar utveckling och som omfattar hela skolan. Andra samhällsmål som FN:s konvention om barnets rättigheter, transportpolitiska mål, folkhälsomål och läroplanerna bör också fungera som ramverk när det gäller att utveckla material för att stödja skolans arbete med trafikfrågor Vad säger forskningen om barn och trafiksäkerhet? Det råder i dag en relativt stor samstämmighet om att miljöförändrande åtgärder är den mest effektiva åtgärden för att öka trafiksäkerheten och minska antalet trafikskador bland barn. När det gäller trafikundervisningens effekt på antalet trafikskador råder inte lika stor enighet. Det är ofta svårt att utvärdera effekten av olika informations- eller utbildningsinsatser. Många faktorer påverkar våra liv och det är därför svårt att avgöra om en viss effekt kan relateras till en speciell utbildning eller om andra faktorer har medverkat till förändringen. Om syftet med en utbildningsinsats är att minska antalet dödsfall och skadehändelser i trafiken innebär det dessutom att utfallsmåttet kan ligga långt fram i tiden i förhållande till undervisningstillfället, något som också försvårar utvärderingen. Många av de studier som har publicerats i vetenskapligt granskade tidskrifter har stora metodologiska begränsningar, exempelvis små material, inga kontrollgrupper etc. och det är därför svårt att dra några sammanfattande slutsatser utifrån dem. Inom the Cochrane Injury group har en noggrann granskning genomförts av utvärderingsstudier när det gäller trafikundervisning för fotgängare (Duperrex m.fl samt i BMJ, Duperrex m.fl. 2002). Efter en genomgång av nästan publicerade och opublicerade studier identifierade författarna 15 randomiserade studier som genomförts mellan år 1976 och 1997 med inriktning på trafikundervisning för fotgängare i alla åldrar. Fjorton av studierna omfattade barn. I åtta av studierna utbildades deltagarna direkt och i sju av studierna skedde utbildningen via föräldrarna. Utifrån denna granskning sammanfattar rapportens författare att trafikundervisning kan förbättra barns trafikkunskap och även ändra deras beteende när det gäller att gå över gatan på

10 10 (26) rätt sätt, men huruvida detta reducerar deras risk att skadas i trafiken är fortfarande okänt. I en OECD rapport från 2004, Keeping Children Safe in Traffic presenteras insatser som bedömts som effektiva för att förbättra trafiksäkerheten bland barn. Rapporten baseras på framgångsrika erfarenheter från OECD länderna. I rapporten framhålls att en ökad trafiksäkerhet för barn effektivast uppnås genom en kombination av olika insatser, inriktade på trafikbeteende hos alla trafikantgrupper, en förbättrad trafikmiljö och säkrare fordon som bättre skyddar såväl människorna i fordonet som människor i riskfyllda situationer utanför fordonet. När det gäller utbildning betonas vikten av att inrikta denna mot alla trafikantgrupper eftersom alla trafikanter har ett ansvar att skydda barnen. Föräldrarna anges som en speciellt viktig grupp bland annat genom att agera som bra förebild när det gäller säkerhet. Rapporten framhåller också vikten av att anpassa utbildningen till barnens utveckling och att utbildningen baseras på problemlösning och kopplas till barnens närmiljö. I rapporten Road Safety Research Report från 2004, har man för 21 av OECD länderna undersökt sambandet mellan de olika ländernas insatser, policy m.m. när det gäller barns trafiksäkerhet och antalet trafikskador bland barn. Resultaten från denna undersökning visar att de länder som i störst utsträckning hade nationella initiativ avseende utbildning och träning inte skilde sig från de övriga länderna avseende antal skadade barn. Sverige som har lägst antal skadade barn av alla länder rapporterade inga nationella insatser inom detta område. Samband kunde inte hittas mellan länder med högre grad av trafikundervisning av 6-9 åringar och antal skadade barn. Rapporten anger vidare att Sverige under de senaste åren flyttat positionen från att utbilda och anpassa barnen till trafiken mot att anpassa trafiksystemet efter barnens möjligheter (Christie m.fl. 2004). EU har initierat ett projekt för att samla och utveckla goda idéer och erfarenheter när det gäller undervisning och trafiksäkerhet riktat mot unga, samlat under namnet ROSE 25 ( Inventory and compiling of an European Good Practice Guide on Road Safety Education targeted at Young People ). Inom detta projekt har medlemsländerna beskrivit vilken organisation och resurser som finns för trafikundervisning i respektive land. Projektet visar att det ser mycket olika ut i olika länder. Därför är det också svårt att i dag tala om best practice inom detta område utan istället föra fram good practice. Den svenska forskare som oftast refereras i detta sammanhang, både nationellt och internationellt, är Stina Sandels. Hon visade genom sina experimentella studier på 1960-talet att barn kan tränas i regler och beteende, men att vi inte kan förvänta oss att de hela tiden uppträder som de lärt sig (Sandels 1972). Barn kan inte prestera över sin mognadsnivå. En förklaring till detta är att barns motoriska och mentala förmåga inte är färdigutvecklad. Enligt Sandels

11 11 (26) är det inte förrän i årsåldern som barn kan förväntas klara av en komplex trafikmiljö. Det långsiktiga målet med trafikundervisning har traditionellt sett inriktats på att öka barns trafiksäkerhet och därigenom minska antalet skador och dödsfall i trafiken. Ett vidgat synsätt på skolans arbete med trafikfrågor som ligger i linje med lärande om hållbar utveckling kommer att innefatta även andra mål, exempelvis tillgänglighet och hållbart resande. Det finns exempel på denna inriktning redan i dag, i Göteborg har man exempelvis arbetat fram studiematerial för skolan som grundar sig på tankar om hållbar utveckling. En breddad syn på arbetet med trafikfrågor i skolan har naturligtvis också konsekvenser för utvärderingen av skolans arbete med trafikfrågor. Effekten av undervisningen ska då studeras inte bara i relation till lärande om trafikens förutsättningar och faror, utan också i relation till andra mål som exempelvis gäller lärande om tillgänglighet och hållbart resande. 2. Hur kan stödet till skolans arbete med trafikfrågor vidareutvecklas? 2.1 Vägverkets roll Trafikfrågor i skolan har historiskt sett framför allt handlat om trafiksäkerhet, men enligt Vägverket bör skolans arbete ha en bredare funktion, där trafiksäkerhet ingår men där arbetet också omfattar hållbart resande, trafikrelaterade miljöfrågor, tillgänglighet och samhällsplanering. I slutet av 1990-talet satsade Vägverket stora ekonomiska och personella resurser på att stödja en utveckling av skolans arbete med trafikfrågor i enlighet med Lpo 94 och barns rätt till delaktighet och medinflytande. Genom projektet Forska och lära i närsamhället involverades ett stort antal av landets grundskolor i arbetet. Vägverket var drivande i projektet, skapade nätverk och utbildade personer som sedan förde kunskapen vidare till skolan. Avsikten med utvecklingsarbetet var att förnya innehåll och arbetssätt när det gäller skolans arbete med trafikfrågor. Lärandet skulle vara verklighetsbaserat och omfatta en hög grad av elevinflytande, vilket stämmer väl överens med grundidéerna om lärande för hållbar utveckling (SOU 2004:104). Projektet upphörde i slutet av 1990-talet och efter det har Vägverkets roll gentemot skolan varit av en mer allmän karaktär. Vägverket betonar i sitt inriktningsdokument Barn från 2001, att barn utifrån sina behov och förutsättningar ska tillförsäkras bästa möjliga villkor när det gäller att förflytta sig och resa säkert inom hela vägtransport- och kollektivtrafiksystemet. Vägtransportsystemet skall inte utgöra ett hinder för

12 12 (26) barns utveckling och behov av fri rörlighet utan istället utgöra en resurs för barnen. I regeringens proposition om moderna transporter framhålls att barns och ungas behov och förutsättningar bör få en ökad fokusering, inte minst ut trafiksäkerhets- och tillgänglighetssynpunkt (2005/06:160). En ökad tillgänglighet kan bidra till en ökad fysisk aktivitet bland barn, vilket också utgör ett av de nationella folkhälsomål som Sverige ska sträva mot. Studier pekar på att rörelsefriheten minskar bland barn. En engelsk studie visade att antalet barn som går själva till skolan har minskat dramatiskt mellan åren 1971 och 1990 (Hillman 1990). Även om nedgången inte verkar vara lika kraftig i Sverige tyder studier på att antalet barn som går till skolan har minskat även här (Spolander 1985; Björklid 2002). Enligt Vägverkets nationella enkät från 2006 är det 42% av barn i åldern 6-9 år som skjutsas till skolan under vintertid (Intermetra 2006). Vikten av att bidra till hållbar utveckling lyfts fram både i de transportpolitiska målen och i läroplanen. Genom att koppla kunskapsområdet trafik till lärande för hållbar utveckling kan frågor kring barnens vardagsmiljö, tillgänglighet, val av resvägar och transporter etc. användas för att konkretisera området hållbar utveckling. Vägverket kan stödja skolan i utvecklingen mot en bredare syn på kunskapsområdet trafik. En bredare syn på kunskapsområdet trafik innebär att fakta och kunskapsunderlag måste utvecklas och att informationskanalerna för att föra ut budskapet ses över. Vägverkets erfarenheter från utvecklingsarbeten i skolan kan ge värdefulla kunskaper inför fortsatt utveckling av skolans arbete med hållbar utveckling där trafikfrågor är en viktig del. Vägverket avser att utveckla stödmaterial som kan användas i skolans arbete med trafikfrågor baserat på lärande för hållbar utveckling. För att försäkra sig om att kunskapen når ut till skolan bör detta arbete ske i nära samarbete med Myndigheten för skolutveckling. Vägverket föreslår - att regeringen ger Myndigheten för skolutveckling i uppdrag att, i samverkan med Vägverket, sprida information, stödmaterial och goda exempel kring skolors arbete med trafik och hållbar utveckling. För att öka informationsutbytet och förbättra samordningen mellan aktörer som är aktiva i skolan kan Vägverket inom sin samlande roll initiera och driva en samrådsgrupp. Syftet med gruppen kan vara att fungera samlande för ett bättre stöd till skolan när det gäller trafik inom ramen för lärande för hållbar utveckling.

13 13 (26) För att utveckla och integrera trafikfrågor i skolans arbete med hållbar utveckling behöver utvecklingsarbeten initieras i skolan. Syftet är att utveckla innehåll och arbetsformer för lärande om hållbar utveckling där trafiken är en del. Inom sin pådrivande roll kommer Vägverket att, i samverkan med Myndigheten för skolutveckling, initiera, stödja och dokumentera lokalt utvecklingsarbete kring trafik och hållbar utveckling. Det innebär inte att myndigheten ska vara aktiv i skolan, men däremot aktivt driva att kunskapen tas tillvara och utvecklas i skolan. För att tydliggöra samarbetet föreslår Vägverket att regeringen uppdrar åt Myndigheten för skolutveckling att samarbeta med Vägverket när det gäller detta. Vägverket föreslår: - att regeringen ger Myndigheten för skolutveckling i uppdrag att, inom ramen för sitt arbete med hållbar utveckling, samverka med Vägverket kring initiering, stöd och dokumentation av lokalt utvecklingsarbete kring trafik och hållbar utveckling. 2.2 Varför är det viktigt med en bredare syn på trafik? Den beskrivning på lärande för hållbar utveckling som återfinns i betänkandet Att lära för hållbar utveckling (SOU 2004:104) stämmer väl överens med Vägverkets erfarenheter av hur skolan kan arbeta med trafikfrågor. Genom att trafikfrågor blir en del av skolans arbete med hållbar utveckling får eleverna en möjlighet att se saker i ett större perspektiv och förstå sammanhang vilket också stämmer väl överens med skolans mål. Trafikfrågor som knyter an till barnens vardagsmiljö kan också vara ett sätt att konkretisera hållbar utveckling. Barns delaktighet och medinflytande betonas i FN:s konvention om barns rättigheter och har varit en bärande tanke i Vägverkets tidigare stöd till skolan. Grundtanken har varit att utgå från det som barn upplever som problem, något som också ligger i linje med läroplanens intentioner om att utgå från elevernas kunskap och erfarenheter. Vikten av hållbar utveckling betonas både i läroplaner och transportpolitiska mål. I propositionen om Moderna transporter (prop. 2005/06:160) anges att hållbar utveckling är ett övergripande mål för regeringens politik och att transportpolitiken skall bidra till att uppnå övergripande samhällsmål med det yttersta syftet att bibehålla och utveckla tillväxten och välfärden samt bidra till hållbar utveckling". I Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet, Lpo 94 och Läroplan för de frivilliga skolformerna, Lpf 94 skrivs att undervisningen i hållbar utveckling ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.

14 14 (26) FN:s konvention om barns rättigheter, transportpolitiska mål, folkhälsomål, lärande om hållbar utveckling och Läroplan för det obligatoriska och frivilliga skolväsendet är det ramverk som kan ge utgångspunkter för skolans arbete med hållbar utveckling där trafikfrågor är en viktig del. 2.3 Hur kan skolans arbete med trafikfrågor utvecklas i enlighet med övergripande mål? I dag behandlas kunskapsområdet trafik under rektors ansvar både i grundskolans läroplan, Lpo 94 och i läroplanen för de frivilliga skolformerna Lpf 94. Trafik är med andra ord inget eget ämne utan det är respektive rektors ansvar att se till att kunskapsområdet behandlas. I Skolverkets kartläggning av trafikundervisning (Dnr :577) redovisas att endast ett fåtal skolor har egna dokumenterade mål för kunskapsområdet trafik och att det i få fall görs utvärderingar av kunskapsområdet. I rapporten framhålls behovet av att förtydliga kunskapsområdet trafik. Skolverket föreslog i sin redovisning till regeringen att Skolverket skulle få i uppdrag att vid en framtida översyn av kursplanerna överväga att arbeta in mål för kunskapsområdet trafik. Arbetet med att förbereda en ny skollag pågår för närvarande på Utbildningsdepartementet. I samband med en ny skollag kommer också målen i kursplanerna att ses över. Det är viktigt att kunskapsområdet trafik tydliggörs vid denna översyn. Vägverket föreslår: - att regeringen ger Skolverket i uppdrag att vid en framtida översyn av kursplanerna överväga att arbeta in mål för kunskapsområdet trafik. Skolverkets kartläggning visar vidare att trafikarbetet i skolan framför allt bedrivs för de yngre barnen, för årskurs 7-9 uppgavs inte trafik vara ett prioriterat kunskapsområde i samma utsträckning. Trafik bör naturligtvis integreras under hela skoltiden. Hela skolan har i uppdrag att bidra till en socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling Utvecklingstema Lärande för hållbar utveckling är ett utvecklingstema i skolan och Myndigheten för skolutveckling stödjer på olika sätt utvecklingen av detta. Myndigheten driver, tillsammans med ett flertal organisationer och myndigheter, ett nätverk vars syfte är att underlätta för förskolor, skolor och vuxenutbildningar att arbeta med lärande för hållbar utveckling. På myndighetens hemsida har en söktjänst initierats för att skolledare, lärare och annan personal ska kunna hitta material. Myndigheten har också arrangerat konferenser inom temat samt instiftat en utmärkelse, Skola för hållbar

15 15 (26) utveckling som syftar till att stödja och vara en inspirationskälla i det pedagogiska arbetet med hållbar utveckling. Ett omfattande stödarbete pågår med andra ord inom detta område. Myndigheten för skolutveckling gav 2004 ut en temaskrift, Lärande om hållbar utveckling. I denna skrift anges att de lärande efter avslutad utbildning ska ha: utvecklat sin handlingskompetens så att de på ett medvetet sätt, kritiskt kan värdera olika alternativ, ta ställning i frågor som rör hållbar utveckling och ha förmåga att aktivt delta i arbetet att nå ett hållbart samhälle. Temaskriften anger att den sammantagna bilden visar att lärandet om hållbar utveckling inte fått ett brett genomslag i skolorna. I studien som ligger till grund för temaskriften uppger lärarna att det finns hinder för att arbeta ämnesövergripande, det saknas utbildning och fortbildning i att lära för hållbar utveckling. Det finns dock ett stort intresse för att utveckla innehåll och arbetsformer för lärande om hållbar utveckling och det finns behov av nya perspektiv och angreppssätt. I skriften framhålls också att det finns en utvecklingspotential för lärande om hållbar utveckling. Om kunskapsområdet trafik knyts till lärande för hållbar utveckling kan de stödfunktioner som utvecklats vid Myndigheten för skolutveckling också användas för detta. Kunskap och exempel på hur trafik och transportfrågor kan konkretiseras i ett hållbarhetsperspektiv bör utvecklas som en del av grundoch vidareutbildning för lärare. 3. Skolans arbete med trafikfrågor 3.1 En ny syn på trafikfrågorna i skolan växer fram Trafik har varit ett viktigt ämne i den svenska skolan under lång tid. Redan 1936 blev trafikundervisning obligatoriskt i alla skolor i Sverige. Antal timmar och inriktning på undervisningen har varierat över tid och även synen på barn och pedagogik har förändrats fram till i dag. Den historiska utvecklingen av skolans arbete med trafikfrågor har beskrivits i flera dokument (exempelvis Gummesson 1983; SOU 2003:127). I denna text ges endast en mycket summarisk överblick av vad som har karaktäriserat skolans arbete med trafik under olika tidsperioder talet: Under 1960-talet blev det tydligt att det finns ett samband mellan trafikmiljöns utformning och trafikskador bland barn. I de bilfria eller trafiksanerade bostadsmiljöerna minskade barntrafikolyckorna påtagligt talet: Mot bakgrund av de förändringar som skett i barns miljöer, forskningsresultat kring miljöåtgärder och olycksfallsutveckling, forskning om barn och trafik, m.m. tillsatte kommunikationsdepartementet år 1975 en arbetsgrupp för att beakta barnens situation i trafiken. Gruppens arbete

16 16 (26) resulterade i betänkandet Barns trafiksäkerhet (Ds K 1979). I betänkandet framhålls att det som tidigare setts som ett anpassningsproblem från barnens sida nu måste lösas med beaktande av barnens rätt till en säker miljö, dvs. en begränsning av biltrafiken talet: Barns möjligheter att klara trafiken i det moderna samhället och nya samhälleliga mål skapade behov av ett förnyat innehåll och arbetssätt vid studier av trafikfrågorna i skolan. I läroplanen Lgr 80 omnämns trafikfrågor som ett kunskapsområde av grundläggande betydelse för alla. Lgr 80 framhåller värdet med ett arbetssätt där iakttagelser, teori och praktik kan varvas. Eleverna ska undersöka, observera och erfara för att lära sig se samband i samhälle och natur i sin närmiljö. Elevers inflytande och delaktighet i läroprocesserna betonas. I Lgr 80 utesluts de detaljerade beskrivningarna av uppläggning och genomförande av trafikundervisningen som ingick i tidigare läroplaner och handledningar. För att främja forskning och utveckling kring trafikmiljöstudier anordnade Transportforskningsberedningen år 1988 ett forskarsymposium. Temat var 90- talets trafiksäkerhetsarbete i förskola och skola. Ett 30-tal forskare analyserade hur de mål och riktlinjer som formulerades i början av 80-talet hade följts upp. Symposiet slog fast att arbetet med trafikfrågor borde riktas mot ett undersökande arbetssätt där barnen kunde känna delaktighet och få möjlighet att påverka trafikmiljön. Vidare ansåg man att skolan inte har möjlighet att kontrollera barns vardagsbeteende vad gäller trafiksäkerhet (Björklid 1990) talet: I propositionen Trafikpolitiken inför 90-talet (prop. 1987/88:50) utformades ett regeringsuppdrag till Skolöverstyrelsen att i samarbete med Trafiksäkerhetsverket utarbeta ett aktuellt material för skola och barnomsorg. Närmiljöstudier borde tydliggöras liksom problemen kring barns begränsade rörelsefrihet. De nya forskningsrönen kring trafikundervisningen i skolan som togs fram presenterades i referensmaterialet Barn Trafiksäkerhet Miljö som Vägverket, Trafiksäkerhetsverket och Skolverket gav ut Materialet tog också upp hälsorisker med avgaser, buller, trafikolyckor och barns begränsade rörelsefrihet. Under 90-talet gav Vägverket stöd till försöks- och utvecklingsarbete kring temat närsamhälle, trafik och miljö i ett stort antal skolor i landet. Syftet var att eleverna skulle utveckla kunskaper och insikter om hur samhället är uppbyggt och hur trafiksystemet fungerar och att aktivt påverka eleverna så att de kan, vill och vågar delta i arbetet med att påverka och förbättra sitt närsamhälle. Projektet har dokumenterats bl.a. i skrifterna Forska och lära och Närsamhället. Närsamhällesstudier i ord och bild innehåller exempel på hur man kan planera, genomföra och redovisa temastudier talet: År 2000 gav Vägverket tillsammans med Skolverket ut ett referensmaterial kallat Trafik, miljö och samhällsplanering som stöd för

17 17 (26) arbetet med trafik i skolan (Vägverket och Skolverket 2000). Materialet utgår från de transportpolitiska målen, FN:s konvention om barnets rättigheter, grundskolans läroplan, Vägverkets policydokument för barn samt forskning om barns utveckling och lärande. Materialet presenterar fakta och exempel från projekt som på olika sätt har stärkt barnens ställning i planeringen av vägtransportsystemet. I enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter påbörjade Vägverket år 2002 försök med barnkonsekvensanalyser (BKA) i samband med vägplanering och vägprojektering som berör barn. En av Vägverkets samarbetspartners för samråd är skolan. Skolan har delansvar för skolvägarna och miljön runt skolan. En BKA inleds med kartläggning av barnens skol- och fritidsvägar och de problem som barnen upplever. Skolbarnens egna undersökningar är en viktig del av kartläggningsarbetet. I de genomförda barnkonsekvensanalyserna finns flera exempel på samråd mellan skolan och kommunen. Särskilt angeläget är att tillvarata de erfarenheter från metoder och arbetssätt som använts. Ett viktigt skäl för att genomföra BKA är enligt Vägverkets regleringsbrev år 2006 att andelen barn som på egen hand kan utnyttja vägtransportsystemet fortlöpande ska öka. Förutsättningen för detta är att hela skolvägen är säker och trygg. Enligt regleringsbrevet för år 2007 skall Vägverket, utifrån den av riksdagen godkända strategin för att förverkliga FN:s konvention om barnets rättigheter i Sverige, redovisa hur arbetet med att integrera ett barnperspektiv i verksamheten har bedrivits under året. 3.2 Styrande och vägledande dokument Läroplanen I dag behandlas kunskapsområdet trafik under rektors ansvar både i grundskolans läroplan, Lpo 94 och i läroplanen för de frivilliga skolformerna Lpf 94. Trafik är med andra ord inget eget ämne utan det är respektive rektors ansvar att se till att kunskapsområdet integreras i undervisningen i olika ämnen. Ytterligare exempel på sådana ämnesövergripande kunskapsområden är miljö, jämställdhet, konsumentfrågor, sex och samlevnad samt riskerna med tobak, alkohol och andra droger. I läroplanen för de frivilliga skolformerna, Lpf 94 skrivs att rektor har ett särskilt ansvar för att eleverna får kunskaper om sex och samlevnad, trafikfrågor samt riskerna med tobak, alkohol, narkotika och andra droger. Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta kunskaper. Kunskap är inget entydigt begrepp. Kunskap kommer till uttryck i olika former såsom fakta, förståelse, färdighet och förtrogenhet som förutsätter och samspelar med varandra. I skolarbetet skall de intellektuella såväl som de praktiska, sinnliga och estetiska aspekterna uppmärksammas. Även hälso- och livsstilsfrågor skall uppmärksammas.

18 18 (26) Läroplanen anger att det inte räcker med att förmedla kunskaper om demokrati. Undervisningen ska bedrivas med demokratiska arbetsformer och förbereda eleverna för att aktivt deltaga i samhällslivet. Eleverna kan utveckla sin förmåga att utöva inflytande genom att delta i planeringen på skolan, välja ämnen, teman och aktiviteter. Det är nödvändigt att eleverna utvecklar sin förmåga att kritiskt granska fakta och förhållanden och att inse konsekvenserna av olika alternativ. En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Eleverna ska få möjligheter att ta initiativ och ansvar. I all undervisning är det angeläget att anlägga vissa övergripande perspektiv. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra en grund för undervisningen. Skolan ska sträva efter att varje elev ska kunna utforska, lära och arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Eleven ska lära sig att lyssna, diskutera, argumentera och använda sina kunskaper som redskap för att formulera och pröva antaganden och lösa problem, reflektera över erfarenheter och kritiskt granska och värdera påståenden och förhållanden. Läraren ska se till att eleverna får möjligheter till ämnesfördjupning, överblick och sammanhang och att arbeta ämnesövergripande. Läraren ska även se till att eleverna får ett reellt inflytande på arbetssätt, arbetsformer och undervisningens innehåll samt att detta inflytande ökar med stigande ålder och mognad. Skolan ska även medverka till att utveckla kontakter med det omgivande samhället. Läroplanen anger även att lärare tillsammans med eleverna ska planera och utvärdera undervisningen. Elevinflytandet är också reglerat i Skollag (1985:1100) Transportpolitiska mål I regeringens proposition om moderna transporter anges att transportsystemet måste anpassas för att bidra till att samhällsutvecklingen blir långsiktigt hållbar såväl ekonomiskt, miljömässigt som socialt (prop. 2005/06:160). En långsiktig hållbar transportförsörjning innebär att transportsystemet skall utvecklas för att tillgodose såväl dagens behov som kommande generationers behov. Barnkonventionen lyfts fram genom att propositionen anger att barn och ungdomar bör ges särskild uppmärksamhet. Det är viktigt att beslut om transportsystemets utformning och funktion också beaktar åsikter och erfarenheter hos flickor och pojkar. Trafikmiljön skall uppfattas som trygg och säker av såväl barn och unga som vuxna. Barn och unga i skolåldern bör i stor utsträckning kunna förflytta sig på egen hand utan att vara beroende av att vuxna följer eller skjutsar dem. Ökad fokusering bör ske på behov och

19 19 (26) förutsättningar hos barn och unga av båda könen, inte minst ur trafiksäkerhetsoch tillgänglighetssynpunkt FN:s konvention om barnets rättigheter En nationell strategi har antagits av riksdagen för att genomföra FN:s konvention om barnets rättigheter i Sverige. Konventionens grundläggande principer, artiklarna 2, 3, 6 och 12, utgör ett ramverk när det gäller arbetet för barn som varje statlig myndighet alltid ska ta hänsyn till. Artikel 2 handlar om att skapa likvärdiga villkor för alla barn. Artikel 3, principen om barnets bästa i främsta rummet i alla åtgärder som rör barn, innebär att inför planering och beslut som rör barn skall prövningar av barnets bästa göras. Artikel 6, principen om barnets rätt till liv och utveckling, handlar om att skapa en miljö för barnet som ger största möjligheter till överlevnad och utveckling. Den 12:e artikeln tillförsäkrar barnet rätten att uttrycka sina åsikter i frågor som rör barnet och att barnets åsikter ska tillmätas betydelse. Förutom grundprinciperna som framhålls i den nationella strategin är det fler av barnets rättigheter som är relevanta i relation till i vägtransportsystemet. Artikel 24 ger barnet rätt till bästa uppnåeliga hälsa. Artikel 31 gäller barnets rätt till lek och rekreation anpassad till barnets ålder. Artikel 13 gäller barnets yttrande- och informationsfrihet. Barnet har rätt att söka, motta och sprida information i tal, skrift eller tryck, i konstnärlig form eller genom annat uttrycksmedel som barnet väljer. Artikel 29 slår fast att barnets undervisning ska inriktas på att förbereda barnen för ett ansvarsfullt liv i ett fritt samhälle. Enligt artikel 42 ska staten göra konventionens principer allmänt kända bland barn och vuxna. Konventionen bör ses som en helhet, alla artiklar är viktiga och bidrar till denna helhet. För att underlätta konventionens tolkning bör man definiera artiklarnas karaktär och deras inbördes relationer (Mänskliga rättigheter Konventionen om barnets rättigheter, UD INFO. Regeringskansliet) Nationella folkhälsomål Det övergripande nationella folkhälsomålet (2002/03:35, Mål för folkhälsan) är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Elva målområden har angivits varav flera har särskilt stor betydelse som utgångspunkter för arbetet med trafik och hållbar utveckling. Målområde 1, Delaktighet och inflytande i samhället, gäller en av de mest grundläggande förutsättningarna för folkhälsan. För att nå det övergripande nationella folkhälsomålet ska särskild vikt läggas bl.a. vid barns och ungdomars möjligheter till inflytande och delaktighet i samhället. Målområde 3, Trygga och goda uppväxtvillkor, är avgörande för barns och ungdomars hälsa och för folkhälsan på lång sikt.

20 20 (26) Målområde 5, Sunda och säkra miljöer och produkter är uppdelat i ett antal delområden. Dessa är Sund yttre miljö/luftkvalitet, Sunda produkter, Sund inomhus- och närmiljö (inkl. buller) och Säkra miljöer och produkter skadeperspektivet. Delområdet Säkra miljöer och produkter syftar till att skapa säkerhet utifrån ett skadeperspektiv i olika typer av miljöer som t.ex. trafikmiljö, arbetsmiljö, bostad, skola och fritid. Inom målområde 9, Ökad fysisk aktivitet är målet för de samlade insatserna att samhället utformas så att det ger förutsättningar för en ökad fysisk aktivitet för hela befolkningen. Detta ska främst ske genom insatser som stimulerar till mer fysisk aktivitet i förskola och skola, mer fysisk aktivitet under fritiden m.m. (prop. 2002/03:35. Mål för folkhälsan) Att lära för hållbar utveckling Begreppet hållbar utveckling definierades enligt FN år 1987 via Bruntlandkommissionens rapport som "en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov" (NE 2006). Hållbar utveckling innebär att värna om jordens resurser men också att samhället genomsyras av demokratiska värderingar (SOU 2004:104). FN:s generalförsamling (57th Session 2002) har utsett perioden år 2005 till 2014 som ett decennium för lärande om hållbar utveckling. UNESCO har fått i ansvar att vara pådrivande för lärandet om hållbar utveckling. Några av de viktigaste frågorna enligt UNESCO är att förbättra kvaliteten i lärande och att inrikta målen för lärande mot lärande för hållbar utveckling. I regeringens skrivelse Strategiska utmaningar - En vidareutveckling av svensk strategi för hållbar utveckling, anges att det är viktigt att grundtankarna om hållbar utveckling genomsyrar all utbildning. Målet är att kunskap om hållbar utveckling skall förmedla ett budskap, men framför allt bör den stimulera aktivt deltagande och kritiskt tänkande kring byggandet av ett hållbart samhälle" (Skr. 2005/06:126). Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet, Lpo 94 och Läroplan för de frivilliga skolformerna, Lpf 94 har en liknande formulering för hur undervisningen skall utformas i hållbar utveckling "Undervisningen skall belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling (Lpo 94 och Lpf 94). Transportpolitiska mål (prop. 2005/06:160) anger att hållbar utveckling är ett övergripande mål för regeringens politik och att "transportpolitiken skall bidra till att uppnå övergripande samhällsmål med det yttersta syftet att bibehålla och utveckla tillväxten och välfärden samt bidra till hållbar utveckling".

21 21 (26) I den statliga utredningen Att lära för hållbar utveckling (SOU 2004:104) beskrivs att verksamma inom utbildningsområdet upplever en osäkerhet om innebörden av att lära för hållbar utveckling. I utredningen skrivs att det är svårt att konkretisera vad hållbar utveckling handlar om i människors vardag och att det råder en viss osäkerhet om hur utbildning för hållbar utveckling ska utformas. Enligt utredningen kännetecknar följande punkter lärande för hållbar utveckling: Många och mångsidiga belysningar av ekonomiska, sociala och miljömässiga förhållanden och förlopp behandlas integrerat med stöd av ämnesövergripande arbetssätt. Målkonflikter och synergier mellan olika intressen och behov klarläggs. Innehållet spänner över lång sikt från dåtid till framtid och från det globala till det lokala. Demokratiska arbetssätt används så att de lärande har inflytande över utbildningens form och innehåll. Lärandet är verklighetsbaserat med nära och täta kontakter med natur och samhälle. Lärandet inriktas mot problemlösning, stimulerar till kritiskt tänkande och handlingsberedskap. Utbildningens process och produkt är båda viktiga.

22 22 (26) 4. Referenser Duperrex O., Roberts I., Bunn F Safety education of pedestrians for injury prevention. Cochrane Database of Systematic Reviews 2002, Issue 2 Art. No.: CD DOI: / CD Duperrex O., Bunn F., Roberts I Safety education of pedestrians for injury prevention : a systematic review of randomised controlled trials. BMJ 2002;324:1-5. Björklid P. (red) (1990). 90-talets trafiksäkerhetsarbete i förskola och skola. TFB-rapport 1990:1. Björklid, P. (2002). Trafikmiljöstress i föräldraperspektiv. Forskargruppen för miljöpsykologi och pedagogik, Lärarhögskolan i Stockholm, Christie, N. and Towner, E. and Cairns, S. and Ward, H. (2004) Children s road traffic safety: an international survey of policy and practice. Road Safety Research Report, no.47. Research report. Department for Transport, London, UK. Ds K. (1979). Betänkande avgivet av Trafiksäkerhetsutredningen Barns trafiksäkerhet. Allmänna Förlaget. 1979:6. Englund A. (2005). Barnens trafiksäkerhet. Om skolans trafikundervisning från förskoleklass till skolår sex. Uppsjö Läromedel, Bromma Gummesson, Margit. (1983). Trafikundervisningens historia som den beskrivs i cirkulär, läroplaner och andra centrala dokument. Rapport 76. C och D nivå. Pedagogiska institutionen. Uppsala Universitet. Gummesson, Margit. Gummesson, Mats. Larsson, Thomas. Forska och lära. 1995:73. Vägverket. Borlänge. Gummeson, Margit & Gummesson, Mats. (1998). Närsamhället. Vägverkets publikation. Borlänge. Gummeson, Margit & Gummesson, Mats. (1999). Närsamhällesstudier. Vägverkets publikation. Borlänge. Gummesson, Margit. (2005). Barnen i vägplaneringen en kunskapsöversikt. Publikation 2005:27. Vägverket.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Författningsstöd Övergripande författningsstöd 1 kap. 4 skollagen Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla barns

Läs mer

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling för- och grundskolan i Umeå, ht 2013-vt 2015 Mål enligt beslutad uppdragsplan av FGN - Lärande för hållbar utveckling ska genomsyra all verksamhet. - Alla enheter

Läs mer

Uppdrag till Statens skolverk om förtydligande av förskoleklassens och fritidshemmets uppdrag m.m.

Uppdrag till Statens skolverk om förtydligande av förskoleklassens och fritidshemmets uppdrag m.m. Regeringsbeslut I:1 2015-01-15 U2015/191/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag till Statens skolverk om förtydligande av förskoleklassens och fritidshemmets uppdrag m.m.

Läs mer

2. Övergripande mål och riktlinjer

2. Övergripande mål och riktlinjer 2. Övergripande mål och riktlinjer I de övergripande målen anges de normer och värden samt de kunskaper som alla e lever bör ha utvecklat när de lämnar grundskolan. en anger inriktningen på skolans arbete.

Läs mer

Bilaga 7. Författningsstöd till Undervisningen i fysik i grundskolan

Bilaga 7. Författningsstöd till Undervisningen i fysik i grundskolan Bilaga 7. Författningsstöd till Undervisningen i fysik i grundskolan Skollagen 2 kap. Den kommunala organisationen för skolan 2 För ledningen av utbildningen i skolorna skall det finnas rektorer. Rektorn

Läs mer

Barn- och ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun

Barn- och ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun Antagen av kommunfullmäktige 2005-11-21, 112 ungdomspolitisk handlingsplan för Kumla kommun Baserad på FN:s barnkonvention Bakgrund FN:s barnkonvention innebär

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Ett barn är varje människa under 18 år

Ett barn är varje människa under 18 år barns rätt åstorp Ett barn är varje människa under 18 år Åstorp - Söderåsstaden där människor och företag möts och växer www.astorp.se barns rätt åstorp är en policy med syftet att stärka barns och ungas

Läs mer

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Fastställd av kommunfullmäktige 2004-02-24 I skolplanen innefattas all verksamhet i förskola, förskoleklass, grundskola, särskola, gymnasieskola, vuxenutbildning, fritidshem

Läs mer

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130

TEGELS FÖRSKOLA. Lokal utvecklingsplan för 2013-2017. Reviderad 150130 TEGELS FÖRSKOLA Lokal utvecklingsplan för 2013-2017 Reviderad 150130 Planen ska revideras årligen i samband med att nya utvecklingsområden framkommer i det systematiska kvalitetsarbetet. Nedanstående är

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Kompetensprofil fritidspedagog-lärare i fritidshem

Kompetensprofil fritidspedagog-lärare i fritidshem Grundskoleavdelningen Goda exempel Sida 1 (6) Kompetensprofil fritidspedagog-lärare i fritidshem Hämtad från komptensförsörningsenheten Publicerad: 2018-10-15 En gemensam kompetensprofil bidrar till att

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11

Arbetsplan. för. Östra Fäladens förskola. Läsår 10/11 Arbetsplan för Östra Fäladens förskola Läsår 10/11 Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag och är en del av skolväsendet. Läroplanen för förskolan, Lpfö 98, är ett styrdokument som ligger till grund för

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling

Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling Handlingsplan Lärande för hållbar utveckling För- och grundskolan i Umeå, 2016-2019 Mål enligt beslutad uppdragsplan av För- och grundskolenämnd - Lärande för hållbar utveckling ska genomsyra all verksamhet.

Läs mer

Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012

Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012 Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012 Det här materialet har utarbetats utifrån våra styrdokument: Ett annat viktigt

Läs mer

Riktlinjer för områdesråd och utbildningsråd

Riktlinjer för områdesråd och utbildningsråd Antagna av bildningsnämnden 21 Bildningsnämndens handling 5-2016 1 (5) Riktlinjer för områdesråd och utbildningsråd Mål / Syfte Områdesrådet är ett samarbetsforum för ömsesidig information och kommunikation

Läs mer

1. Skolans värdegrund och uppdrag

1. Skolans värdegrund och uppdrag 1. Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och

Läs mer

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola

#allaskalyckas digital kompetens. It-strategi. för grundskola och grundsärskola #allaskalyckas digital kompetens It-strategi för grundskola och grundsärskola Barn - och utbildningsförvaltningen 2017 Innehåll Inledning... 2 Hallstahammar kommuns vision 2025... 2 Nationell it-strategi...

Läs mer

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad

Program för barnets rättigheter och inflytande i Stockholms stad Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 171-1526/2016 Sida 1 (7) 2017-06-16 Handläggare Agneta Widerståhl Telefon: 08-508 29 445 Till Kommunstyrelsen inflytande i

Läs mer

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik

Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, naturvetenskap och teknik Författningsstöd Förskolans arbete med matematik, Behörighetskrav: Lärare och förskollärare: Vilka som får undervisa i skolväsendet Endast den som har legitimation som lärare eller förskollärare och är

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad )

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan. GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad ) UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET FRITIDSHEM För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 2 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun 2013-2016 Innehållsförteckning Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Grundläggande värden Ramar Utvecklingsområden

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

Kalmar februari Ingela Aksell, Helena Karis. Skolverket

Kalmar februari Ingela Aksell, Helena Karis. Skolverket Kalmar februari 2017 Ingela Aksell, Helena Karis Skolverket Nya skrivningar i läroplanerna Övergång och samverkan Förskoleklassen Fritidshemmet Uppdraget Ökad kvalitet och likvärdighet för elever. Avsnitten

Läs mer

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3

Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Utbildningsinspektion i Larvs skola, grundskola F 6 och Tråvads skola, grundskola F 3 Innehåll Utbildningsinspektion i Vara kommun Larvs och Tråvads skolor Dnr 53-2005:1524 Inledning...1 Underlag...1 Beskrivning

Läs mer

AUO2 Lärande för hållbar utveckling. Styrdokument i olika nivåer. generationer. AUO2/LHU Styrdokument del 2 GA

AUO2 Lärande för hållbar utveckling. Styrdokument i olika nivåer. generationer. AUO2/LHU Styrdokument del 2 GA AUO2 Lärande för hållbar utveckling Skolans styrdokument. Del 2. Från skollag via läroplan och kursplaner till kommunal skolplan. Göran Abel MIUN/ UTV Styrdokument i olika nivåer. Nationell nivå: Skollagen

Läs mer

Kvalitet Sidan 2

Kvalitet Sidan 2 v Kvalitet 1999 99-06-10 10.43 Sidan 2 Kvalitetsgranskningen av den svenska skolan fortsätter under 1999. I år granskas även förskoleklassen och fritidshemmet. I vissa kommuner kombineras kvalitetsgranskningen

Läs mer

Välkommen till Förskolerådet

Välkommen till Förskolerådet Välkommen till Förskolerådet Dag: Onsdag den 14 november Tid: 18.30 20:00 ca. Plats: Moröbacke skola, stora konferensen, Höjdgatan 10 Gå igenom föregående protokolls punkter Information kring aktuella

Läs mer

Säkra och trygga skolvägar

Säkra och trygga skolvägar Säkra och trygga skolvägar Vägverket Region Mitt Britt-Inger Gustafsson Samhällsavdelningen Nattviksgatan 8 871 24 Härnösand britt-inger.gustafsson@vv.se 0611-441 83, 070-521 50 23 Samhällsmål och styrande

Läs mer

TORPASKOLANS FRITIDSHEM

TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM TORPASKOLANS FRITIDSHEM Vi vill hälsa dig välkommen till Torpaskolan och Torpaskolans fritidshem! Vi tillsammans arbetar för att alla ska trivas här och fritidshemsverksamheten

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45

Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-21 45 Inledning Kommunens skolor och förskolor skall erbjuda en bra arbetsmiljö och lärandemiljö för elever och personal. De nationella målen för förskolan och skolan

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer

Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan

Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan 2005-04-21 Bilaga 1 1 Nationellt utvecklingsprogram Dans i skolan Verksamhetsplan för det nationella utvecklingsprogrammet för dans i skolan mellan NCFF, Myndigheten för skolutveckling, Statens kulturråd

Läs mer

Paula Caleca Costa Hallberg. Skolverket

Paula Caleca Costa Hallberg. Skolverket Paula Caleca Costa Hallberg paula.hallberg@skolverket.se Skolverket Utvecklingsavdelningen Enheten för kvalitetsutveckling 1 Regeringsuppdraget Tre nivåer Skollagen SFS 2010:800 Stödmaterial 2 Regeringsuppdrag

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2016/2017 Organisationsenhet: Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Barns inflytande Ingela Nyberg, Barn och Utbildning, BU Chef/Adm

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning

Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning SKOLFS 2004:18 Utkom från trycket den 24 augusti 2004 Senaste lydelse av Skolverkets föreskrifter om påbyggnadsutbildningen Barnskötare inom kommunal vuxenutbildning 2004-08-09 Skolverket föreskriver med

Läs mer

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet

KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen. Arbetsplan för fritidshemmet KNUTBYSKOLAN Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för fritidshemmet Innehåll Inledning... 3 Normer och värden... 4 Jämställdhet mellan flickor och pojkar... 5 Barns delaktighet och inflytande... 6 Ett mångkulturellt

Läs mer

Förändringar i läroplanen om förskoleklass och fritidshem

Förändringar i läroplanen om förskoleklass och fritidshem REMISSVAR 2015-10-12 3.9:0634/15 Skolverket Fleminggatan 14 106 20 Stockholm Förändringar i läroplanen om förskoleklass och fritidshem (dnr 2015:201) Sammanfattning Barnombudsmannen tillstyrker i stort

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan

UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan UTVECKLINGSGUIDE & Utvecklingsplan GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3 och 4-6 För studenter antagna fr.o.m. H 11 (reviderad 161206) 1 Utvecklingsguide och utvecklingsplan som redskap för lärande Utvecklingsguidens

Läs mer

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen

BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen KONVENTION OM RÄTTIGHETER FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING BYGGSTEN: Barnets rättigheter och konventionen Denna byggsten innehåller: - Kort beskrivning av barnkonventionen - Förhållandet mellan barnkonventionen

Läs mer

Måldokument för fritidshemmen inom Vård & bildning i Uppsala kommun

Måldokument för fritidshemmen inom Vård & bildning i Uppsala kommun Måldokument för fritidshemmen inom Vård & bildning i Uppsala kommun Om fritidshemmet Fritidshemmet erbjuder omsorg för elever i förskoleklass till och med årskurs 6, fritidshemmet har också ett särskilt

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling

Skolverket. per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Skolverket per-olov.ottosson@skolverket.se Enheten för kompetensutveckling Forskningsspridning Rektorsutb/lyft Lärarlyftet It i skolan Utlandsundervisning Lärande för hållbar utveckling bidrag/del av skolans

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Beslutad 2015-01-29 1 1 Inledning Den internationella kontakten är en viktig del i vårt samhälle, det är kunskapsbyggande

Läs mer

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Barn- och utbildningsförvaltningen Dan Christoffersson, utvecklingschef

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN

SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kultur- och utbildningsnämnden 2010-11-09 SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN SKOLVÄSENDET I VILHELMINA KOMMUN antagen av Kfm 101220 96 VARFÖR EN SKOL- OCH UTVECKLINGSPLAN? Grundläggande för all

Läs mer

Dnr: 2018/000120/600 id: Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Storebro skola

Dnr: 2018/000120/600 id: Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Storebro skola Dnr: 2018/000120/600 id: 23333 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Innehåll KOMMUNAL STYRNING OCH NÄMNDPLAN... 3 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS PRIORITERADE OMRÅDEN... 3 SAMMANFATTANDE

Läs mer

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem

Pedagogisk vision och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Barn- och utbildningsnämnden 2015-08-24 1 (9) Barn- och utbildningsförvaltningen Förvaltningskontoret Anna Landehag, 016-710 10 62 och utvecklingsstrategi för Eskilstuna kommuns fritidshem Eskilstuna kommun

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ändring i förordningen (SKOLFS 2010:250) om läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall; SKOLFS

Läs mer

Ett socialt hållbart Vaxholm

Ett socialt hållbart Vaxholm 2014-10-02 Handläggare Dnr 144/2014.009 Madeleine Larsson Kommunledningskontoret Ett socialt hållbart Vaxholm - Vaxholms Stads övergripande strategi för Social hållbarhet 2014-2020 Vaxholms Stads övergripande

Läs mer

Äventyrspedagogik i skolan, förskoleklassen och fritidshemmet

Äventyrspedagogik i skolan, förskoleklassen och fritidshemmet Äventyrspedagogik i skolan, förskoleklassen och fritidshemmet Här nedan beskrivs hur man genom att arbeta med äventyrspedagogik kan utgå från Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva

Betyg och bedömning. Lokala kursplaner. Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Betyg och bedömning Lokala kursplaner Konsten att synliggöra kurskriterier för elever och för oss själva Johan Dahlberg 2010 Att arbeta med bedömning och betygssättning så att en rättssäker och likvärdig

Läs mer

Dokumentation för dig som deltagit i kursen: Förskoleklassens uppdrag - hur utformar vi förskoleklassens verksamhet?

Dokumentation för dig som deltagit i kursen: Förskoleklassens uppdrag - hur utformar vi förskoleklassens verksamhet? Dokumentation för dig som deltagit i kursen: Förskoleklassens uppdrag - hur utformar vi förskoleklassens verksamhet? Ursprungliga intentioner med förskoleklassen Ny skolform infördes 1998, med syfte att

Läs mer

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan

Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Regelbunden tillsyn i Botkyrka kommun Tallidsskolan Dnr 43-SV2008:214 Regelbunden tillsyn i Tallidsskolan Förskoleklass, årskurs 1-6 Särskola årskurs 1-6 Inledning Skolinspektionen har granskat verksamheten

Läs mer

Förslag till reviderad läroplan för förskolan

Förslag till reviderad läroplan för förskolan Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Kontorsutlåtande Sida 1 (6) Handläggare Cecilia Oscarsson Telefon: 08-508 12 195 Till Finansroteln Kommunstyrelsen Förslag till reviderad läroplan

Läs mer

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet i ett sammanhang

Läs mer

POLICY FÖR BEAKTANDE AV BARNKONVENTIONEN

POLICY FÖR BEAKTANDE AV BARNKONVENTIONEN POLICY FÖR BEAKTANDE AV BARNKONVENTIONEN GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 230 Dnr: KS 2015/429 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av grundskolans mål- och uppföljningssystem m.m. Dir. 2006:19. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2006

Kommittédirektiv. Översyn av grundskolans mål- och uppföljningssystem m.m. Dir. 2006:19. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2006 Kommittédirektiv Översyn av grundskolans mål- och uppföljningssystem m.m. Dir. 2006:19 Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall se över

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Seminarium 20 februari 2019 OMEP:s stockholmskrets

Seminarium 20 februari 2019 OMEP:s stockholmskrets Seminarium 20 februari 2019 OMEP:s stockholmskrets Ingrid Engdahl Ordförande i Europa för OMEP www.omep.org.se www.teskedsorden.se ingridengdahl@gmail.com 2019-02-20 Ingrid Engdahl Kort historielektion

Läs mer

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Lärarexamen Omfattning Lärarexamen avläggs på grundnivå eller avancerad nivå beroende på poängomfattning, krav på fördjupning i ett ämne eller inom ett ämnesområde

Läs mer

Hälsoäventyret. Fakta om programverksamheten för barn och unga HÄLSOÄVENTYRET EN BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN

Hälsoäventyret. Fakta om programverksamheten för barn och unga HÄLSOÄVENTYRET EN BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN Hälsoäventyret Fakta om programverksamheten för barn och unga HÄLSOÄVENTYRET EN BESKRIVNING AV VERKSAMHETEN Hälsoäventyrets vision är att barn och unga ska få bättre självkännedom och kunna ta beslut som

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Max18skolan årskurs 4-6. Utbildning

Max18skolan årskurs 4-6. Utbildning Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har samma rättigheter och att ingen får bli diskriminerad av något skäl. Genom att reflektera

Läs mer

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter

Lokal barnombudsman och handlingsprogram för att stärka barns rättigheter HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-03-11 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Susanne Forss-Gustafsson Telefon: 08-508

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Sveriges elva folkhälsomål

Sveriges elva folkhälsomål Sveriges elva folkhälsomål Sveriges elva folkhälsomål En god hälsa för hela befolkningen Sverige har en nationell folkhälsopolitik med elva målområden. Målområdena omfattar de bestämningsfaktorer som har

Läs mer

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET

Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Gemensam verksamhetsidé för Norrköpings förskolor UTBILDNINGSKONTORET Välkommen till Norrköpings kommunala förskola I Norrköpings förskolor är alla välkomna. Alla barn har rätt att möta en likvärdig förskola

Läs mer

Svar på motion från Miljöpartiet de gröna om barnrättsperspektiv och barnkonsekvensanalys

Svar på motion från Miljöpartiet de gröna om barnrättsperspektiv och barnkonsekvensanalys 1(5) BUN: 2011/0114 Svar på motion från Miljöpartiet de gröna om barnrättsperspektiv och barnkonsekvensanalys Bakgrund På uppdrag av Kommunfullmäktige (2011-03-14) ska Kommunstyrelsen och nämnderna yttra

Läs mer

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Gemensamma mål för hela enheten Gemensam för såväl grundskola som förskoleklass och fritidshemmet ligger som grund för våra mål? Skolinspektionens rapport Vilka mål

Läs mer

Datum: Barnomsorg, Skolbarnomsorg, Grundskola, Gymnasieskola

Datum: Barnomsorg, Skolbarnomsorg, Grundskola, Gymnasieskola Cirkulärnr: 1998:50 Diarienr: 1998/0920 Handläggare: Sektion/Enhet: Datum: 1998-04-03 Mottagare: Rubrik: Skola och barnomsorg Barnomsorg, Skolbarnomsorg, Grundskola, Gymnasieskola Regeringens prop. 1997/98:93

Läs mer

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM

BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM BEDÖMNINGSMATRIS GRUNDSKOLA, GRUNDSÄRSKOLA, FÖRSKOLEKLASS OCH FRITIDSHEM Normer och värden sid 2 Kunskaper sid 3-7 Ansvar och inflytande för elever sid 8 Betyg och bedömning sid 9 Rektors ansvar sid 10-11

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2011-2012 1 Inneha llsfo rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål

Läs mer

Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör

Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör Detta material Lust att lära och möjlighet till att lyckas är visionen som Borås stad har satt som inspiration för oss alla som arbetar inom stadens skolor, fritidshem

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Niklas Odén. Fråga 1. Är tobak över huvud taget ett problem? På 1970 - talet. Rökfria skolgårdar - Hur når vid dit?

Niklas Odén. Fråga 1. Är tobak över huvud taget ett problem? På 1970 - talet. Rökfria skolgårdar - Hur når vid dit? Niklas Odén Rökfria skolgårdar - Hur når vid dit? Fråga 1. Är tobak över huvud taget ett problem? På 1970 - talet Rökte varannan svensk man Rökte varannan 15 åring Unga tjejer går om unga killar Rökfria

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

INFLYTANDE OCH DELAKTIGHET BARN OCH UNGA SIGTUNA KOMMUN

INFLYTANDE OCH DELAKTIGHET BARN OCH UNGA SIGTUNA KOMMUN 1 INFLYTANDE OCH DELAKTIGHET FÖR BARN OCH UNGA I SIGTUNA KOMMUN Lå 08/09 Förord: 2 Sigtuna kommun har ett invånarantal på ca 39 000. Av dem är ca 6000 barn i skolåldern. Det betyder att vi har ett stort

Läs mer

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16 PROFESSIONELL I FÖRSKOLAN Pedagogers arbets- och förhållningssätt Utgiven av Gothia Fortbildning 2016 Författare: Susanne Svedberg Utbildningschef för förskolan i Nyköpings kommun. Hon har mångårig erfarenhet

Läs mer

Det nya i Läroplan för förskolan

Det nya i Läroplan för förskolan Det nya i Läroplan för förskolan Som träder i kraft 1 juli 2019 Malin Malmström Bakgrund - Förskolesatsningen Skolinspektionen har mellan 2015-2017 granskat ett stort antal förskolor och deras ledning,

Läs mer

Alla barn har egna rättigheter

Alla barn har egna rättigheter Alla barn har egna rättigheter Barnkonventionen i Partille kommun Innehåll Barnkonventionens fyra grundstenar 3 Vad är Barnkonventionen? 4 Barnkonventionens artiklar 4 Vem ansvarar för arbetet? 5 Barnkonventionen

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA.

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA. Skola Rektor SKA-samtal 18/19 Svedala kommun ska vara en utbildningskommun som varaktigt räknas bland landets tio bästa utifrån SKL:s Öppna jämförelser. Svedala kommun ska ha en utbildningsverksamhet där

Läs mer

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola

Älta skola med förskolor. Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola Älta skola med förskolor Verksamhetsplan för förskoleklasserna på Älta Skola 2018/2019 Verksamhetsplan för förskoleklasserna i Älta skola Förskoleklass är från och med höstterminen 2018 obligatorisk. Men

Läs mer

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin

Läs mer