Välkommen till enhet Ängstorp!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till enhet Ängstorp!"

Transkript

1 Välkommen till enhet Ängstorp! Vi vill hälsa er välkomna till enhet Ängstorp och vi hoppas att ni ska trivas hos oss. Med denna introduktion vill vi göra er uppmärksamma på information som kan vara bra att känna till när ni nu påbörjar er förskolevistelse. Värdegrund Den värdegrund våra förskolor vilar på kan sammanfattas i begreppen trygghet, glädje och lärande. Vårt mål är att dessa begrepp ska prägla allt vi gör i förskolan, förhållningssätt, inskolning, föräldrasamverkan, aktiviteter etc. För att vi ska kunna uppnå detta spelar du som förälder en viktig roll, din delaktighet och medverkan är oersättlig för oss. Vi strävar efter att erbjuda dig god insyn i vår verksamhet avseende såväl mål och metoder som ditt barns vardag. Vi hoppas att du i gengäld vill medverka med tankar och synpunkter. Likabehandlingsplanen och Årlig plan för arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering är viktiga dokument för dig som förälder att ta del av. Tillsammans ska vi göra förskoletillvaron glad och trygg för ditt barn, en god miljö för det livslånga lärandet. Styrdokument och måluppfyllelse Arbetet i förskolan styrs av en rad olika styrdokument såsom Läroplan för förskolan och Lomma kommuns nämndsplan I dessa kan du läsa vad du som förälder kan förvänta dig av förskolan och vilken målbeskrivning som finns för verksamheten. Om du vill ta del av planerna kan du få låna dem ute på förskolorna. På våra förskolor arbetar vi med lokala arbetsplaner. Dessa är under ständig utveckling då förutsättningarna för varje enskild förskolas arbete är olika från år till år. Barn, föräldrar och personal får på olika sätt bidra med hur man ser på verksamheten och vår förmåga att nå målen. Enhet Ängstorp Enhet Ängstorp består av fem förskolor, sjutton familjedaghem/pedagogisk omsorg, 2 jourdagmammor samt öppen förskola. Våra förskolor är: Alnarps förskola med fyra avdelningar 1-5 år Bildrike förskola med fyra avdelningar 1-5 år Båtens förskola med två avdelningar 1-5 år Slåtterängens förskola med åtta avdelningar 1-5 år Ängshagens Montessoriavdelning, en avdelning, 1-5 år. 1(8)

2 Förskolans olika verksamhetsområden Enhet Ängstorps förskolor har en rad olika verksamhetsområden. Förskoleverksamhet för barn vars föräldrar arbetar eller studerar Verksamheten erbjuder pedagogisk verksamhet och omsorg, vistelsetiden utgår från föräldrarnas arbetstid/studietid. Allmän förskola för barn 3-5 år (avgiftsfri) Tyngdpunkten ligger på den pedagogiska verksamheten. Barnens vistelsetid är 15 timmar per vecka, måndag till fredag ca eller tisdag till torsdag ca Verksamheten följer grundskolans läsår med uppehåll för lov och kompetensutvecklingsdagar. Önskas omsorg under dessa perioder så erbjuds det mot fastställd avgift. Verksamheten kompletteras med omsorg för barn till arbetande och studerande föräldrar. Omsorgsdelen är avgiftsbelagd. Förskoleverksamhet för barn 1-2 år vars föräldrar är arbetslösa Verksamhetens tyngdpunkt ligger på den pedagogiska verksamheten. Barnens vistelsetid är 25 timmar per vecka, måndag till fredag ca Förskoleverksamhet för barn 1-2 år vars föräldrar är föräldralediga Verksamhetens tyngdpunkt ligger på den pedagogiska verksamheten. Barnens vistelsetid är 15 timmar per vecka, måndag till fredag ca eller tisdag till torsdag ca Förskoleverksamhet för barn med särskilda behov Verksamheten erbjuder pedagogisk verksamhet och/eller omsorg, barnets behov styr vistelsetiden tillsammans med föräldrarnas arbete/studier. Språkförskola Språkförskolan är integrerad på avdelningen Solen, Slåtterängens förskola. Där erbjuds verksamhet för barn med språkstörning i samspel med normalspråkiga barn. Språkförskolan har hela kommunen som upptagningsområde. Öppethållande Förskolorna har öppet efter föräldrars arbetstid inom Vanligtvis öppnas en avdelning / förskola och de övriga avdelningarna Sammanslagningen på eftermiddagen sker beroende på barnantal och från är oftast en avdelning öppen. Föräldrar med behov av omsorg utöver ovanstående tider kan erbjudas detta hos jourdagmamma. Under sommaren och under jul/nyårshelgerna då barnantalet är lågt har vi sammanslagen verksamhet tillsammans med enhet Karstorp. Detta innebär att all verksamhet bedrivs på en av enheternas förskolor. Information om detta delas ut i god tid inför varje sammanslagning. Personal I förskolornas arbetslag arbetar förskollärare, barnskötare och i vissa fall specialpedagog eller bildpedagog. Vid behov kan också kommunens resursteam erbjuda specialistkompetens i form av t ex specialpedagog, kurator, logoped och psykolog. 2(8)

3 Personalen på förskolan har förutom arbetet i barngrupp också andra ansvarsområden. Till dessa hör bl a föräldrakontakter, planering, och dokumentation av verksamheten. Planeringsdagar Under tre dagar varje läsår håller förskolorna stängt för planering/kompetensutveckling. Dagarna kan variera mellan de olika förskolorna men meddelas i god tid. Annan omsorg kan erbjudas vid behov efter kontakt med rektor. Arbetsplatsträffar för personalen Personalen har arbetsplatsträffar en gång per månad. Denna dag har ordinarie personal mötestid från kl Vi är tacksamma för din/er hjälp att hämta ditt/ert barn tidigare denna dag. Denna arbetsmodell syftar till att minska personalens kvällsarbete och därmed öka bemanningen dagtid. För de barn vars föräldrar inte kan lösa sin omsorg vid dessa tillfällen bedrivs verksamheten med kända vikarier. Datum för personalens arbetsplatsträffar meddelas på respektive förskola i god tid. Föräldrasamverkan på Ängstorp Inom enhet Ängstorp är vi angelägna om ett bra samarbete mellan våra förskolor och föräldrar. Vi har olika sätt och forum där vi kan förmedla information, träffas och diskutera bl a: Daglig kontakt. Dokumentation på förskolan t ex dagrapporter, kontaktböcker, digitala bilder, barnens teckningar etc. Föräldramöten 1-2 gånger per år. Utvecklingssamtal 1 gång per termin, vid behov flera. Dokumentation av barnens lärande samlas i en pärm under hela förskoletiden. Denna dokumentation kan bland annat vara ett underlag vid utvecklingssamtalen. Valda delar av materialet i pärmen kan, om föräldrarna samtycker, följa barnet och underlätta övergångarna inom och mellan de olika verksamhetsformerna förskola, förskoleklass och grundskola. Lokal föräldrasamverkan; på den enskilda förskolan kan det finnas ett lokalt råd där föräldrar och ibland personal träffas och diskuterar gemensamma frågor. Förskoleråd; i förskolerådet träffas skolledning, föräldrarepresentanter för förskolor och familjedaghem samt kontaktpolitiker. I förskolerådet har vi pedagogiska diskussioner och utbyter information och synpunkter rörande verksamheten i ett helhetsperspektiv. Från och med höstterminen 2011 kommer förskolerådets möten att bestå av en gemensam del och en del där föräldrarepresentanterna träffar respektive skolledare. Samrådsforum Här möts förskoleråd och skolråd skolledare, förvaltningsledning och politiker för att diskutera verksamheten i förskola och skola, framtidsplaner etc. 3(8)

4 Inskolning Att börja förskolan är en stor förändring i barnens liv. Inskolningen har därför stor betydelse för barnens anpassning till den nya miljön. Under inskolningsperioden lägger vi grunden för samarbetet mellan hemmet och förskolan. Relationer mellan barn/föräldrar och förskolepedagogerna skapas och du får som förälder tillfälle att på nära håll följa förskolans verksamhet. De flesta av kommunens förskolor tillämpar föräldraaktiv inskolning, vilket innebär att föräldrarna är med barnen tre hela dagar och därefter är tillgängliga under ytterligare ca en vecka. Anpassning av inskolningen görs vid behov efter det enskilda barnets förutsättningar. Vistelsetid Barn får utnyttja sin plats på förskolan under den tid som föräldrarna förvärvsarbetar eller studerar samt restid till och från arbetsplatsen alternativt studieorten. Vistelsetiden fastställs i ett schema. Vid förändring av vistelsetid måste schemat ändras skriftligt, minst en månad i förväg. Vid studier ska studieintyg lämnas. Det är viktigt att vistelsetiden överensstämmer med det schema som lämnas in. Vid sjukdom/havandeskapspenning har man rätt till ordinarie vistelsetid. Barn i allmän förskola och barn till föräldralediga erbjuds vistelsetid 15 timmar per vecka, måndag till fredag ca eller tisdag till torsdag ca Barn vars föräldrar är arbetslösa erbjuds vistelsetid 25 timmar per vecka, Måndag-fredag ca Särskild prövning Barn till föräldrar som inte förvärvsarbetar eller studerar kan undantagsvis beviljas plats efter särskild prövning av rektor. Ändrad tid Om barnet kommer sent eller är sjukt, vänligen meddela förskolan så tidigt som möjligt, senast Ledighet Barn är lediga då föräldrarna inte arbetar eller studerar alternativt omfattas av rätt till 15-timmarsverksamhet/25-timmarsverksamhet. Säg gärna till i god tid när barnet ska vara ledigt på tid som annars är schemalagd. Uppsägning av plats Uppsägning av plats ska ske skriftligt senast 60 kalenderdagar före barnets sista vistelsedag. Avgift tas ut under uppsägningstiden. Uppsägningen ska ske på särskild blankett som finns att hämta på kommunens hemsida 4(8)

5 Hämtningar och lämningar Om någon annan person än målsman ska hämta eller lämna barn på förskolan måste målsman meddela detta till berörd personal i förväg. När ditt barn lämnas och hämtas måste den som lämnar/hämtar prata med personalen och tydligt överlämna/återta ansvaret för barnet. Sjukdom För allas bästa vill vi vara friska på förskolan. Barnen ska vara hemma från förskolan då deras allmäntillstånd inte tillåter dem att delta i den dagliga verksamheten. När det gäller smittskydd följer vi smittskyddsenhetens rekommendationer. Skriften När ditt barn blir sjukt delas ut till alla föräldrar och finns också att läsa på vår hemsida Ta gärna del av Råd till förskoleföräldrar som ges ut av STRAMA, sist i detta häfte. Meddela avdelningen före kl 8 om Ditt barn är sjukt. Vi ber er också att meddela dagen innan barnet kommer tillbaka. Försäkringar Samtliga barn i barnomsorg och skolverksamhet inom Lomma kommun omfattas av en kollektiv olycksfallsförsäkring som gäller under omsorgs- och skoltid. Mer information om denna finns på vår hemsida OBS: Det är du som vårdnadshavare som kontaktar försäkringsbolaget i samband med en olycka. Kläder Då ditt barn är på förskolan kommer det att vara med om mycket varierande verksamheter. Det är viktigt att barnen har kläder och skor som: passar för alla väder. är oömma. är lätta att ta på och av. inte är hindrande. är namnade. Tillgänglighet Det är viktigt att personalen alltid kan komma i kontakt med föräldrar eller någon annan vuxen som står barnet nära. När ditt barn börjar på förskolan ber vi dig att fylla i en blankett med uppgifter om vårdnadshavare. Om du som målsman inte kan bli nådd t ex är bortrest i arbetet måste du tala om detta för personalen och ange någon annan vuxen som personalen kan ta kontakt med om det behövs. 5(8)

6 Allergier, medicinering och etiska ställningstagande Det är mycket viktigt att du som målsman meddelar ditt barns personal om ditt barn har allergier eller tar mediciner. Du måste också ansvara för att informationen hålls aktuell. Om behov finns av att personalen ska ge ditt barn medicin så ska särskild blankett fyllas i. Om ditt barn har allergier som påverkar kosthållningen måste du lämna information och intyg om detta till kökspersonalen på respektive förskola. Etiska ställningstaganden behandlas som enskild prövning, tala med kökspersonalen på respektive förskola. Likabehandlingsplan Enhet Ängstorps likabehandlingsplan beskriver hur vi arbetar för att främja likabehandling och förhindra att barn utsätts för kränkande handlingar. Den lämnas ut till alla nya föräldrar och finns även inskriven i Ängstorpskatalogen som kommer ut i början av höstterminen samt på vår hemsida Vi vill än en gång hälsa er hjärtligt välkomna till enhet Ängstorp och er kommande förskolevistelse. Det är en rolig och lärorik tid som väntar er. Tillsammans ska vi göra förskoletillvaron glad och trygg för ert barn, en god miljö för det livslånga lärandet. 6(8)

7 Telefonlista Skolledning Gertrud Wede Förskolechef för enhet Ängstorp, ansvarig för Båtens förskola Tfn e-post: Inza Sjökvist Biträdande förskolechef, ansvarig för Bildrike och Slåtterängens förskolor Tfn e-post: Lisbeth Berngarn Biträdande förskolechef, ansvarig för familjedaghem, jourdagmammor, Alnarps förskola, Ängshagens Montessoriavdelning och Öppna förskolan. Tfn e-post: Alnarps förskola Alnarps förskola består av: Vitsippan Tfn Snödroppen Tfn Gullvivan Tfn Tussilagon Tfn Mobiltelefon Vitsippan Mobiltelefon Gullvivan Mobiltelefon Snödroppen /Tussilagon Bildrike förskola Bildrike förskola består av: Picasso Röd Tfn Picasso Grön Tfn Monet Gul Tfn Monet Blå Tfn Kök Tfn Mobiltelefon Monet Mobiltelefon Picasso röd Mobiltelefon Picasso grön Båtens förskola Båtens förskola består av: Babord Tfn Styrbord Tfn Mobiltelefon Babord Mobiltelefon Styrbord (8)

8 Slåtterängens förskola Slåtterängens förskola består av: Röda huset Regnbågen Tfn Molnet Tfn Kometen Tfn Solen Tfn Kök Tfn Mobiltelefon Solen Mobiltelefon Kometen Mobiltelefon Regnbågen/Molnet Gula huset Kulingen Tfn Blixten Tfn Flingan Tfn Droppen Tfn Mobiltelefon Kulingen Mobiltelefon Flingan Mobiltelefon Droppen/Blixten Ängshagens Montessoriavdelning Avdelningen Tfn Mobiltelefon Tfn Personalrum Tfn Öppna förskolan Verksamhetslokalen Tfn (8)

Välkommen till enhet Ängstorp!

Välkommen till enhet Ängstorp! Välkommen till enhet Ängstorp! Vi vill hälsa er välkomna till enhet Ängstorp och vi hoppas att ni ska trivas hos oss. Med denna introduktion vill vi göra er uppmärksamma på information som kan vara bra

Läs mer

VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN!

VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN! BARN OCH UTBILDNIGSFÖRVALTNINGEN BJÖRKTJÄRA FÖRSKOLA 2015-2016 VÄLKOMNA TILL FÖRSKOLAN! Det här med att börja i förskolan är naturligtvis en stor förändring i ert liv både för barn och vårdnadshavare.

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Önnebacka förskola. På förskolan finns det fyra avdelningar för barn mellan 1 och 5 år:

Önnebacka förskola. På förskolan finns det fyra avdelningar för barn mellan 1 och 5 år: Önnebacka förskola På förskolan finns det fyra avdelningar för barn mellan 1 och 5 år: Solgläntan telefon 18288 Kaprifolen telefon 18438 Lärkan telefon 18439 Regnbågen telefon 18437 Adressen är Myrbottenvägen

Läs mer

Välkommen till familjedaghem i avesta kommun

Välkommen till familjedaghem i avesta kommun Välkommen till familjedaghem i avesta kommun familjedaghem Familjedaghem är en del av förskoleverksamheten i Avesta kommun, med en speciell inriktning på vardagspedagogik grundad på Allmänna råd för familjedaghem.

Läs mer

Välkommen till Förskolan Karet

Välkommen till Förskolan Karet Välkommen till Förskolan Karet Förskolan Karet Byttgränd 15 906 27 Umeå Så här når du oss Avdelning: Nyckelpigan / Snigeln: 090 16 45 45 Myran / Fjärilen: 090 16 45 60 Förskolechef: Charlotta Strandberg

Läs mer

Välkommen till Förskolan Äventyret! Inskolning vad är det? Vad gör barnen?

Välkommen till Förskolan Äventyret! Inskolning vad är det? Vad gör barnen? Välkommen till Förskolan Äventyret! Snart är det dags för ditt barn att börja på Förskolan Äventyret. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att ni ska trivas. I den här texten vill vi ge information till

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Välkommen till Skogslyckans förskola

Välkommen till Skogslyckans förskola Jämjö Östra rektorsområde 20120112 Välkommen till Skogslyckans förskola Här ska du kunna hitta aktuella telefonnummer, viktiga tider samt lite information om verksamhetens karaktär. Skogslyckans förskolas

Läs mer

Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Antaget av utbildnings- och kulturnämnden 2019-03-13 27 Gäller från: 2019-08-01 Ansvarig: Handläggare Tillämpningsregler förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Innehåll Verksamhetsformer och rättighet

Läs mer

Regler för Misterhults förskola 2012/2013

Regler för Misterhults förskola 2012/2013 Regler för Misterhults förskola 2012/2013 Hur kan du skaffa kunskap om Ditt/Dina barns vardag? Varje år har förskolan ett öppet hus då man kan se sina barn arbeta. Utvecklingssamtal hålls tillsammans med

Läs mer

Välkommen till Björkhyddans förskola

Välkommen till Björkhyddans förskola Välkommen till Björkhyddans förskola Björkhyddans förskola Björkhyddans förskola består av fyra avdelningar: Biet, Humlan, Sländan och Myran. Björkhyddan har ett eget kök och en stor härlig lekhall i mitten.

Läs mer

Mål för förskolans arbete

Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Mål för förskolans arbete Det finns mål för förskolans arbete, till exempel att förskolan ska sträva efter att:

Mål för förskolans arbete Det finns mål för förskolans arbete, till exempel att förskolan ska sträva efter att: 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015

Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015 Välkommen Till Kyrkenorums förskola 2014-2015 Möjligheternas förskola - att trivas och utvecklas i! Vi utbildar Världsmedborgare! Vi står inför en nytt spännande läsår med nya och gamla barn, starta upp

Läs mer

Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Förskolan

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SÖDERBRINKENS FÖRSKOLA

VÄLKOMMEN TILL SÖDERBRINKENS FÖRSKOLA VÄLKOMMEN TILL SÖDERBRINKENS FÖRSKOLA Söderbrinkens förskola består av 2 avdelningar. Solen för barn 1-3 år samt Månen för barn 3-5 år. Här finns plats för ca 35 barn. Vår adress: Söderbrinkens förskola

Läs mer

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan!

Spara! Viktig information. Välkommen till förskolan! Spara! Viktig information Välkommen till förskolan! Innehållsförteckning Förskola och pedagogisk omsorg för alla barn 6 Olika barnomsorgsformer 6 Allmän förskola 7 Familjecentraler, öppen förskola och

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben. Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15

RIKTLINJE. Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben. Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15 Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15 Ändringar införda till och med UN, 2014:28 Innehållsförteckning Riktlinjer... 2 Olika former av förskola

Läs mer

Barnomsorg. Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun. och har barn som är 1 till 6 år

Barnomsorg. Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun. och har barn som är 1 till 6 år Barnomsorg Information till dig som är nyanländ i Avesta kommun och har barn som är 1 till 6 år Vad är barnomsorg? Det finns olika former av barnomsorg; språkstödjande allmän förskola, allmän förskola,

Läs mer

Välkommen till Skogslyckans förskola

Välkommen till Skogslyckans förskola Välkommen till Skogslyckans förskola Här ska du kunna hitta aktuella telefonnummer, viktiga tider samt lite information om verksamhetens karaktär. Skogslyckans förskolas målsättning år 2010/11 Vi arbetar

Läs mer

Välkommen till förskolan

Välkommen till förskolan Välkommen till förskolan Förskolans verksamhet utgår från förskolans läroplan, Lpfö-98 och Nässjö skolplan. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara rolig, trygg och

Läs mer

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN Information till förälder/vårdnadhavare Mora kommun / 2013-01-22-1 - Definitioner Förskola 1-5 år - pedagogisk verksamhet som riktar sig till

Läs mer

FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG

FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG Information till föräldrar Mora kommun / 2010-07-07-1 - BARNOMSORG I MORA KOMMUN Definitioner Förskola 1-5 år - pedagogisk verksamhet som riktar sig till barn 1-5 år. Pedagogisk

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete Höjdens förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk

Läs mer

RIKTLINJER FÖR PLATS

RIKTLINJER FÖR PLATS RIKTLINJER FÖR PLATS inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Eksjö kommun Fastställda av kommunstyrelsen 2015-06-02, 193 och gäller från och med 2015-08-01. Innehållsförteckning Rätt till plats

Läs mer

Välkommen till Fritidshem

Välkommen till Fritidshem Fritidshemmet:... Adress:... Telefonnummer:...... Rektor:... Telefonnummer:... Välkommen till Fritidshem i Smedjebackens kommun Ansv. för inskolningen:... Smedjebackens kommun Familje- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Välkommen Till Familjedaghem I Avesta

Välkommen Till Familjedaghem I Avesta Välkommen Till Familjedaghem I Avesta Välkommen till familjedaghem i Avesta De grundläggande idéerna och tankarna i vardagspedagogik är att främja barns utveckling och lärande genom att arbeta och ta tillvara

Läs mer

Välkommen till Förskola/pedagogisk omsorg. i Smedjebackens kommun. Gäller från januari 2011. Förskola / pedagogisk omsorg: ... Adress:...

Välkommen till Förskola/pedagogisk omsorg. i Smedjebackens kommun. Gäller från januari 2011. Förskola / pedagogisk omsorg: ... Adress:... Förskola / pedagogisk omsorg:... Adress:... Telefonnummer:... Rektor:... Telefonnummer:... Välkommen till Förskola/pedagogisk omsorg i Smedjebackens kommun Ansv. för inskolningen:... Smedjebackens kommun

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling

Katrineholms kommuns författningssamling Katrineholms kommuns författningssamling Nr 4.12 Antagen av kommunfullmäktige 2001-05-21, 86 Ändring av kommunfullmäktige 2001-11-19, 181 (införande av maxtaxa) Ändring av kommunfullmäktige 2003-02-24,

Läs mer

Välkommen till familjedaghem i karlbo

Välkommen till familjedaghem i karlbo Välkommen till familjedaghem i karlbo Välkommen till familjedaghem i karlbo De grundläggande idéerna och tankarna i vardagspedagogik är att främja barns utveckling och lärande genom att arbeta och ta tillvara

Läs mer

Välkommen till Familjedaghem I skogsbo

Välkommen till Familjedaghem I skogsbo Välkommen till Familjedaghem I skogsbo Välkommen Till familjedaghem i skogsbo De grundläggande idéerna och tankarna i vardagspedagogiken är att främja barns utveckling och lärande genom att arbeta och

Läs mer

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Så fungerar Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18 Hej förälder! I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR ÅNÄSETS FÖRSKOLA 2009/2010

LOKAL ARBETSPLAN FÖR ÅNÄSETS FÖRSKOLA 2009/2010 LOKAL ARBETSPLAN FÖR ÅNÄSETS FÖRSKOLA 2009/2010 VÄLKOMMEN TILL ÅNÄSETS FÖRSKOLA Ånäsets förskola ligger i en underbar miljö där vi är omgiven av skog och sjö. Vi har nära till badplats, härliga skidspår,

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2007-07-01

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2007-07-01 Barn- och ungdomsnämnden Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2007-07-01 2 I N N E H Å L L sid HAPARANDA STADS FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG 3 RÄTT TILL PLATS 4 Barn till förvärvsarbetande och

Läs mer

Välkommen till din förskola!

Välkommen till din förskola! Välkommen till din förskola! Frennarps förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Omsorg,

Läs mer

Välkommen till vår förskola!

Välkommen till vår förskola! 1(6) Barn- och utbildningsförvaltningen Björkbackens förskola Björktjära förskola 2015-2016. Välkommen till vår förskola! Förskolans verksamhet ska präglas av en pedagogik där omvårdnad, omsorg, fostran

Läs mer

Förskola och Fritidshem

Förskola och Fritidshem Barn- och ungdomsnämnden Förskola och Fritidshem Regler 2013-01-01 2 I N N E H Å L L sid FÖRSKOLA 3 ERBJUDANDE AV PLATS 4 Barn till förvärvsarbetande och studerande Barn till arbetssökande och föräldralediga

Läs mer

Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404

Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404 Uppdaterad 2011-07-01 1 Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404 Kultur- och utbildningsnämnden är ansvarig för kommunens barnomsorg. Verksamhetens mål, är

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) F. 4.1.1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG (FAMILJEDAGHEM) Rätt till omsorgsplats Kommunen erbjuder förskoleverksamhet, familjedaghem och

Läs mer

Välkommen. till Förskolan Rubinen

Välkommen. till Förskolan Rubinen Välkommen till Förskolan Rubinen Inskolnig Inskolningen tar ca.2 veckor och i samråd med föräldrarna görs ett inskolningsschema. Under inskolningen lär vi känna varandra, samtidigt som barn och föräldrar

Läs mer

FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN

FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNOMSORG I HÖGANÄS KOMMUN -regler och avgifter VERKSAMHETSFORMER Förskola: för barn 1-5 år, i kommunal eller enskild regi. Verksamheten är till för barn med förvärvsarbetande,

Läs mer

Välkommen till Barn och utbildning

Välkommen till Barn och utbildning SVENSKA Välkommen till Barn och utbildning Skellefteå kommun Skellefteå kommun ligger i norra delen av Sverige längs Norrlandskusten. Kommunen har ungefär 72 000 invånare. I kommunen finns personer från

Läs mer

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler

Välkommen till. Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem. i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler Välkommen till Förskola, Pedagogisk omsorg och Fritidshem i Essunga kommun! Information om taxa och tillämpningsregler Reviderad 2013-03-01 Reviderad 2013-10-24 UN 48 Reviderad 2015-07-01 TAXA Avgiften

Läs mer

Silverskattens förskola

Silverskattens förskola 1 (8) Silverskattens förskola Telefon: 08-591 265 14 Adress: Steningehöjdsvägen 18 195 65 STENINGEHÖJDEN Välkomna till Silverskattens förskola Förskolan startade i februari 2012. Förskolan har två avdelningar/hemvister.

Läs mer

Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Förskolan

Läs mer

Arbetsplan för Regnbågens förskola. Läsåret -17/18

Arbetsplan för Regnbågens förskola. Läsåret -17/18 Arbetsplan för Regnbågens förskola Läsåret -17/18 FÖRUTSÄTTNINGAR Regnbågens förskola öppnades i augusti 2010. Av de sex personer som arbetar på förskolan är fyra förskollärare, 1 barnskötare och 1 outbildad

Läs mer

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun Fastställd av: Kultur- och bildningsnämnden Datum: 2015-11-03 Ansvarig för revidering: Kultur- och bildningsnämnden Ansvarig tjänsteman: Förskolechef

Läs mer

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Gäller från och med den 1 maj 2012 I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer för barn från ett års ålder. Förskolan,

Läs mer

Att ansöka om plats på förskola i Malmö

Att ansöka om plats på förskola i Malmö Bild: Colourbox Att ansöka om plats på förskola i Malmö Populärversion av de nya reglerna för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg. Malmö stad Förskoleförvaltningen Förskoleverksamhet

Läs mer

Välkommen till. Hallerna skola Läsåret 16/17

Välkommen till. Hallerna skola Läsåret 16/17 Välkommen till Hallerna skola Läsåret 16/17 Välkommen till oss! Vision Sektor utbildnings gemensamma vision är Vi utbildar världsmedborgare, en nutidens förskola/skola för framtidens barn och elever. Hallernas

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TUVANS FÖRSKOLA

VÄLKOMMEN TILL TUVANS FÖRSKOLA VÄLKOMMEN TILL TUVANS FÖRSKOLA VÄLKOMMEN TILL TUVANS FÖRSKOLA Du har just fått veta att ditt barn har fått en förskoleplats. Det kan väcka många känslor: Glädje, spänning och oro! Vi som arbetar på förskolan

Läs mer

när jag möter andra lär jag mig

när jag möter andra lär jag mig Vrena förskola är en liten verksamhet på landet som erbjuder en lugn miljö och en vacker natur - När jag blir sedd blir jag trygg, när jag är trygg vågar jag möta andra, när jag möter andra lär jag mig

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Välkommen till din förskola! Kimbogårdens förskola

Välkommen till din förskola! Kimbogårdens förskola Välkommen till din förskola! Kimbogårdens förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan

Läs mer

Hunnebostrands förskola

Hunnebostrands förskola Hunnebostrands förskola Välkommen till vår förskola! Vår verksamhet skall vara rolig, trygg och lärorik. Barnen skall erbjudas en pedagogisk verksamhet anpassad efter barnets behov. Leken är grunden för

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Innehållsförteckning 1 inledning...3 2 20 timmars barn...4 3 Rutiner för synpunkts-och klagomålshantering...5

Innehållsförteckning 1 inledning...3 2 20 timmars barn...4 3 Rutiner för synpunkts-och klagomålshantering...5 Innehållsförteckning 1 inledning...3 1.1 Förskolans uppdrag...3 1.2 Förskolechefens ansvar...3 1.3 Systematiskt kvalitetsarbete...3 1.4 Tyresö kommuns regler...3 1.5 Förskolan Solskenets riktlinjer...3

Läs mer

Välkommen till Västra Bodarna förskola

Välkommen till Västra Bodarna förskola Välkommen till Västra Bodarna förskola Västra Bodarna förskola Soldatvägen 2 441 60 Alingsås Förskolechef Anita Björnum tel. 0322-516 40 Västra Bodarnas förskola består av fem avdelningar: Trollsjön tel.

Läs mer

Välkommen till Västra Husby förskola

Välkommen till Västra Husby förskola Välkommen till Västra Husby förskola Ängen Täppan Gläntan Dungen Västra Husby förskola Västra Husby förskola tillhör förskoleområde A. Dit hör de kommunala förskolorna i Östra Ryd, Snöveltorp, Västra Husby

Läs mer

Ulvsunda förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I. Ing re ss

Ulvsunda förskolor K V A L I T E T S G A R A N T I. Ing re ss K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Ulvsunda förskolor Ing re ss Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef.

Under vårdnadshavarens semester är barnet ledigt. Eventuella undantag görs i samråd med förskolechef. MAXTAXA Förskola i Ockelbo kommun Verksamhet i förskolegrupp omfattar barn från 1 års ålder fram till och med vecka 31 det år barnet fyller 6 år. Verksamhet i förskola styrs av skollag, läroplan för förskolan

Läs mer

Välkommen till Kulladals förskola i Fjälkinge

Välkommen till Kulladals förskola i Fjälkinge www.kristianstad.se Välkommen till Kulladals förskola i Fjälkinge 1 Välkommen till Kulladals Förskola i Fjälkinge. Förskolan ligger centralt i byn med närhet till natursköna områden såsom Fjälkinge Backe

Läs mer

VI ERBJUDER EN ROLIG, STIMULERANDE OCH LÄRORIK VERKSAMHET DÄR VI SÄTTER BARNET I FOKUS.

VI ERBJUDER EN ROLIG, STIMULERANDE OCH LÄRORIK VERKSAMHET DÄR VI SÄTTER BARNET I FOKUS. K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Dalens förskolor VI ERBJUDER EN ROLIG, STIMULERANDE OCH LÄRORIK VERKSAMHET DÄR VI SÄTTER BARNET I FOKUS. Dalens förskolor består av fyra förskolor, med sammanlagt

Läs mer

Välkommen till vår förskola. En Norlandia-förskola

Välkommen till vår förskola. En Norlandia-förskola Välkommen till vår förskola En Norlandia-förskola Förskolan uppdrag "Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan

Läs mer

Välkommen till Liljebackens förskola

Välkommen till Liljebackens förskola Utbildningsförvaltningen Liljegatan 12 343 34 Älmhult Myran 555 10, Nyckelpigan 552 89, Fjärilen 555 09 Sländan 555 12, Flugan 554 69, Snigeln 555 37, Skalbaggen 555 20, Humlan 555 18 Välkommen till Liljebackens

Läs mer

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 2017-03-01 Diarienummer UN 2015:170 Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 1 november 2015 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille

Läs mer

Målen finns i läroplanen för förskolan (Lpfö98). Läroplanen kan laddas ned på Halmstads kommuns webbplats: www.halmstad.

Målen finns i läroplanen för förskolan (Lpfö98). Läroplanen kan laddas ned på Halmstads kommuns webbplats: www.halmstad. 1 Familjedaghemmens uppdrag Pedagogisk omsorg, som är det nya namnet för familjedaghem, styrs av andra kapitlet i skollagen. Verksamheten bedrivs enligt förskolans läroplan (Lpfö 98) med tillägg för familjedaghem.

Läs mer

Information till målsman

Information till målsman Information till målsman Uppdaterad 2013-08-09 1(8) ORGANISATION Förskolan Pärlan drivs av Centrumkyrkans församling (ideell förening, utan vinstsyfte) och i samarbete med Mora Kommun enligt avtal. Antagning

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Sörgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Sörgården BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Sörgården Malin Henrixon Camilla Arvidsson Lena Svensson Carolin Buisson Normer och värden Lpfö 98 Förskolan

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2017-01-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

ÖVRIGA TELEFONNUMMER Lapphärberget 55060 Måndagar 13.00-16.00 Torsdagar 08.00-11.30

ÖVRIGA TELEFONNUMMER Lapphärberget 55060 Måndagar 13.00-16.00 Torsdagar 08.00-11.30 DAGBARNVÅRDARE GÄLLIVARE Gunilla Nordvall Mandolinstigen 23 14107, 070-351 54 95 Rita Carlsson Kyrkallén 12 C 14127, 070-365 93 53 Helen Larsson Söderåsvägen 1 14770, 070-288 61 87 REKTOR Tel. arb. Eva-Marie

Läs mer

Bra att veta när ditt barn börjar i kommunal förskola/pedagogisk omsorg

Bra att veta när ditt barn börjar i kommunal förskola/pedagogisk omsorg Bra att veta när ditt barn börjar i kommunal förskola/pedagogisk omsorg Information från Förskola & Grundskola 2012-12-01 Välkommen till kommunal förskola i Kungsbacka I den här broschyren kan Du läsa

Läs mer

Vi följer kommunernas regler för vistelsetid för barn till arbetssökande. Lyssna med din förskola vad som gäller för er.

Vi följer kommunernas regler för vistelsetid för barn till arbetssökande. Lyssna med din förskola vad som gäller för er. 1 (7) A Allergier När ditt barn har en allergi eller intolerans meddelar du personalen på förskolan. För att få annan mat behöver förskolan ett läkarintyg undantaget vegetarisk kost. Arbetsplatsträff APT

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Välkommen till fritidshemmen Hajen och Valen!

Välkommen till fritidshemmen Hajen och Valen! 1 ht 2013 vt 2014 2008 Välkommen till fritidshemmen Hajen och Valen! Hajens telefonnummer: 240466 Hajens mobil: 076/7688595 Valens telefonnummer: 240465 Valens mobil: 070/3642466 Venhaga förskola avd.

Läs mer

Vår förskola består av sex avdelningar

Vår förskola består av sex avdelningar Vår förskola består av sex avdelningar Olika ädelstenar har fått ge namn till våra avdelningar, eftersom vi känner att detta är, vad era barn är för oss. Bärnstenen: 0303/330562 Diamanten: 0303/330561

Läs mer

när jag möter andra lär jag mig

när jag möter andra lär jag mig Vrena förskola är en liten verksamhet på landet som erbjuder en lugn miljö och en vacker natur - När jag blir sedd blir jag trygg, när jag är trygg vågar jag möta andra, när jag möter andra lär jag mig

Läs mer

Gullspång. Bra att veta om regler och avgifter för förskolan i Gullspångs kommun

Gullspång. Bra att veta om regler och avgifter för förskolan i Gullspångs kommun Gullspång Bra att veta om regler och avgifter för förskolan i Gullspångs kommun VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Snart är det dags för ditt barn att börja på förskola. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Innehåll Regler för kommunal förskoleverksamhet... 3 Rätt till plats i förskola och pedagogisk omsorg... 3 Plats

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal HT 2015 Arbetsplan för Östra förskolan Inledning: Östra förskolans arbetsplan bygger på de olika styrdokumenten som läroplanen, bildningsnämndens mål samt vårt

Läs mer

Förskola och fritidshem. Förskola- och fritidsverksamheten riktar sig till barn från 1-12 år.

Förskola och fritidshem. Förskola- och fritidsverksamheten riktar sig till barn från 1-12 år. Förskola och fritidshem Förskola- och fritidsverksamheten riktar sig till barn från 1-12 år. Välkomna till förskola och fritidshem i Aneby kommun Vireda skola Förskoleklass-Årskurs 5 Vireda fritidshem

Läs mer

Adress: Skogsbovägen 2, Avesta Hemsidan: Välkommen. till förskolan Hattstugan

Adress: Skogsbovägen 2, Avesta Hemsidan:  Välkommen. till förskolan Hattstugan Adress: Skogsbovägen 2, 774 60 Avesta Hemsidan: www.avesta.se Välkommen till förskolan Hattstugan.. Förskolan Hattstugan Det finns fyra avdelningar: Stubben, 1-3 år Tfn: 64 53 68 Tuvan, 1-3 år Tfn: 64

Läs mer

Välkommen till Bryggans förskola

Välkommen till Bryggans förskola Välkommen till Bryggans förskola Innehållsförteckning ATT BÖRJA I FÖRSKOLAN... 3 Förälderns roll under inskolningen... 3 Pedagogens roll under inskolningen... 3 Lämning... 3 Uppföljning... 3 LÄMNING OCH

Läs mer

Välkommen till barnomsorgen!

Välkommen till barnomsorgen! BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN INFORMATION 2015-07-01 Välkommen till barnomsorgen! HÄR HITTAR DU INFORMATION OM REGLER OCH AVGIFTER KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet för de barn som bor i kommunen,

Läs mer

Välkommen till Eklundaskolan F 3. Läsåret 2015/2016. Örebro kommun Eklundaskolan orebro.se/eklundaskolan 019-21 10 00

Välkommen till Eklundaskolan F 3. Läsåret 2015/2016. Örebro kommun Eklundaskolan orebro.se/eklundaskolan 019-21 10 00 Välkommen till Eklundaskolan F 3 Läsåret 2015/2016 Örebro kommun Eklundaskolan orebro.se/eklundaskolan 019-21 10 00 Välkommen till oss! Eklundaskolan är en F 3-skola i Ängens skolområde. På Eklundaskolan

Läs mer

Välkommen till oss på Fjordens förskola!

Välkommen till oss på Fjordens förskola! Välkommen till oss på! Viktoria gatan 9 169 69 Solna Tel: 08-83 49 63 Vi är en av tre kommunala förskolor i Hagalunds förskoleenhet. Förskolans öppettider: 07.00-17.30 Förskolechef: Jennie Andersson-Smiljanic

Läs mer

Regler och avgifter Förskola Allmän förskola Fritidshem

Regler och avgifter Förskola Allmän förskola Fritidshem Regler och avgifter Förskola Allmän förskola Fritidshem Foto Nina Hallin Fastställd av kommunfullmäktige 2001-09-24 Uppdaterad oktober 2013 Sid 2 - Regler och avgifter Förskola, Allmän förskola och Fritidshem

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL.

VÄLKOMMEN TILL. VÄLKOMMEN TILL www.rackarbergetsforskola.uppsala.se INNEHÅLL Övergripande information om förskolan Introduktion på förskolan Vår värdegrund Grön Flagg Föräldrasamverkan Övergripande information om förskolan

Läs mer

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7)

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7) 1 (7) UTBILDNINGSKONTORET Handläggare Margareta Wängdahl 2019-01-11 Dnr BUN 2013-05367-710 Antagen av nämnd 2018-03-13, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget

Läs mer

KVARNDUNGENS FÖRÄLDRAKOOPERATIV

KVARNDUNGENS FÖRÄLDRAKOOPERATIV KVARNDUNGENS FÖRÄLDRAKOOPERATIV Kvarndungens föräldrakooperativ ligger naturskönt beläget med dungen och Borgundaberget alldeles inpå knuten. Föräldrakooperativ startade 1988. Vår förskola har den lilla

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Välkommen. till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet

Välkommen. till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet Välkommen till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet Innehållsförteckning Förskoleklassen Första steget in i skolan 7 Att välja skola 7 En smidig övergång till skolan 7 En typisk dag för en förskoleklassare

Läs mer

VÄLKOMMEN. till förskola, fritidshem och pedagogisk verksamhet i Alingsås kommun. Information om våra regler

VÄLKOMMEN. till förskola, fritidshem och pedagogisk verksamhet i Alingsås kommun. Information om våra regler VÄLKOMMEN till förskola, fritidshem och pedagogisk verksamhet i Alingsås kommun Information om våra regler Vem kan få plats Vårdnadshavare som har barn från 1 års ålder till och med årskurs 6, kan ansöka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skutan 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg Barn- och ungdomsnämnden Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2010-07-01 2 I N N E H Å L L sid HAPARANDA STADS FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG 3 RÄTT TILL PLATS 4 Barn till förvärvsarbetande och

Läs mer