Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg"

Transkript

1 Diarienummer UN 2015:170 Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 1 november 2015 Postadress: Partille kommun, Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post: utbildningsforvaltningen@partille.se Telefon: Webbplats: Facebook:

2 Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Förskola ska erbjudas barn från 1 år till dess de börjar förskoleklass eller skola. Fritidshem ska erbjudas på den skola eleven går så snart det framkommer att barnet har behov av plats, till och med vårterminen det år då eleven fyller 13 år. Förskola Fritidshem/ Fritidsklubb Från och med höstterminen det år eleven fyller 10 år erbjuds öppen fritidsverksamhet - i Partille i form av fritidsklubb - istället för fritidshem, om eleven inte på grund av fysiska, psykiska eller andra skäl är i behov av sådant särskilt stöd i sin utveckling som endast kan erbjudas i fritidshem (se 14 kap. 7 skollagen 2010:800) Pedagogisk omsorg (familjedaghem) kan erbjudas istället för förskola. Pedagogisk omsorg Partille kommun, Utbildningsförvaltningen 2 (9)

3 Rätt till plats Partille kommun ansvarar för att barn som är folkbokförda i kommunen får plats i förskola om deras vårdnadshavare önskar det. Förskola Plats i förskola erbjuds barn från 1 år till dess de börjar förskoleklass i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.( 8 kap. 5 skollagen) Barn, vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga (enligt föräldraledighetslagen (1995:584)) för vård av annat barn, erbjuds förskola 15 timmar per vecka. Samma rätt gäller barn vars föräldrar har sjukersättning eller ålderspension. Föräldraledighet Arbetslösa Sjukersättning, ålderspension Om ett barn har behov av utökad tid kan en individuell prövning ske. Beslut fattas av förskolechefen. Barn ska erbjudas förskola om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola. ( 8 kap. 7 skollagen.) Avgift tas ut för den tid som överstiger 15 timmar i veckan. Barn i åldern 3 till 5 år erbjuds plats i allmän förskola 15 timmar per vecka (eller 525 timmar per år) från och med höstterminen det år barnet fyller 3 år. Allmän förskola ingår som en del av förskolans verksamhet. Den allmänna förskolan följer skolans terminer. I Partille är tiden för allmän förskola förlagd till tisdag- torsdag Allmän förskola Partille kommun, Utbildningsförvaltningen 3 (9)

4 Fritidshem/ fritidsklubb erbjuds elever från och med augusti det år barnet börjar förskoleklass eller grundskola i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om eleven har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Plats kan också erbjudas om eleven av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av fritidshem. Barn som har plats på förskola överflyttas till plats på fritidshem i samband med start i förskoleklass eller skola utan nyanmälan Omsorg enbart på lov kan sökas på fritidshem/klubb. Anmälan som visar på vilka behov som finns skall göras på blankett en månad i förväg till elevens skola. Om barnets vårdnadshavare önskar pedagogisk omsorg (tex familjedaghem) ska kommunen så långt det är möjligt erbjuda det på samma villkor som gäller för förskola. Familjer som har behov av omsorg på obekväm arbetstid kan efter ansökan, erbjudas plats i pedagogisk omsorg. Ansökan ska vara skriftlig och skickas till Utbildningsförvaltningen. Med obekväm arbetstid menas på vardagar. Fritidshem Från förskola till fritidshem Tillfällig lovomsorg Pedagogisk omsorg Obekväm arbetstid Föräldrar som önskar omsorg på natten kan ansöka via särskild blankett, som lämnas till Utbildningsförvaltningen. Nattomsorg Partille kommun, Utbildningsförvaltningen 4 (9)

5 Ansökan Ansökan till förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg görs av barnets vårdnadshavare. Man kan ansöka om plats i god tid men får bara tillgodoräkna sig max sex månaders kötid. Ansökan görs via e-tjänst på Partille kommuns webbplats. Ansökan till fritidshem kan göras så snart behov finns. Det görs till respektive skola där barnet är elev. Vårdnadshavare med barn folkbokförda i Partille kan söka plats i annan kommun. Ansökan görs till den kommun där man vill ha plats. Det är den mottagande kommunen som avgör om barnet får en plats där. Vårdnadshavare med barn som är folkbokförda i annan kommun kan ansöka om plats i Partille kommun. Barnet turordnas efter att barn boende i kommunen erbjudits plats. Om det finns särskilda skäl har barnet rätt till plats på samma villkor som ett barn folkbokfört i kommunen. Plats i annan kommun Barn folkbokförda i annan kommun Placering Plats ska erbjudas inom fyra månader från det att vårdnadshavare anmält behov av plats. ( 8 kap. 14 skollagen 2010:800) Platserbjudande Om kommunen inte kan erbjuda plats på önskad förskola eller pedagogisk omsorg ska vårdnadshavare erbjudas ett annat alternativ. Barnet står då kvar i kö till sitt förstahandsval även om barnet har erbjudits, eller börjat på en annan plats. Omplaceringar görs i regel vid höstterminens start. Partille kommun, Utbildningsförvaltningen 5 (9)

6 Barnet placeras i kö efter ansökningsdatum. Vid samma ansökningsdatum turordnas barn efter ålder, äldre före yngre. Särskild hänsyn tas till syskon. Det innebär att om två eller flera barn söker samma plats lämnas platsen i första hand till det barn som har syskon på samma förskola. Tackar du nej till ditt första handsval, raderas köplatsen och du får ställa dig i kö igen Inskolning påbörjas från den dagen platsen står till förfogande. Turordning Tacka nej Inskolning Öppettider Ramtiden för öppettider är Avvikelse från ramtiden beslutas av förskolechef eller rektor. Öppettider Fritidsklubben har öppet efter skolans slut. Verksamheten har begränsat öppethållande upp till fem dagar per läsår för kompetensutveckling. Blankett finns på hemsidan om behov finns för omsorg förskolan/fritidshemmet under dessa kompetensutvecklingsdagar. Under sommaren är öppethållandet begränsat. Då ordinarie verksamhet har sommarstängt erbjuds alternativ placering till de föräldrar som behöver plats för sina barn på grund av arbete eller studier. Kompetensutveckling Sommaröppet Vistelsetider Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg erbjuds i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier plus skälig restid. Vid gemensam vårdnad och växelvis boende har barnet rätt till vistelsetid utifrån respektive vårdnadshavares behov. Ett barn har inte rätt till två platser. Vistelsetider Växelvis boende Partille kommun, Utbildningsförvaltningen 6 (9)

7 Vid föräldraledighet i samband med syskons födelse får platsen behållas 15 timmar per vecka för äldre syskon om så önskas. Den begränsade tiden träder i kraft en månad efter syskonets födelse eller tidigare om så önskas. Föräldraledighet förskola Förälder som istället för att ta ut föräldraledighet fortsätter arbeta/studera kan behålla plats i förskoleverksamhet för det äldre syskonet mer än 15 timmar i veckan. Intyg ska lämnas från arbetsgivare/skola som visar omfattningen av arbete eller studier till förskolechef. Barn vars vårdnadshavare är arbetslös får behålla sin plats och ordinarie schema en månad. Därefter har barnet rätt till förskola i 15 timmar i veckan. Hänsyn ska tas till vårdnadshavarens behov av utökad tid. Tiden utökas när vårdnadshavare får arbete eller börjar studera. Arbetslös med barn i förskola Barn i fritidshem vars vårdnadshavare är arbetslös har rätt att ha kvar sin plats upp till 10 timmar i veckan. Den begränsade tiden träder i kraft en månad efter det att vårdnadshavaren blivit arbetslös. Föräldraavgift tas ut enligt taxa. Barn i fritidshem vars vårdnadshavare är föräldralediga, får behålla platsen en månad efter syskonets födelse. Därefter avslutas placeringen. Arbetslös med barn i fritidshem Föräldraledig fritidshem Schema Vårdnadshavare ska lämna ett schema över vistelsetiden. Om schemat ska ändras görs det via e-tjänst på Partille kommuns webbplats. Schemat ska omfatta och gälla minst två månader. Schema etjanst_forskolafritidshem Partille kommun, Utbildningsförvaltningen 7 (9)

8 Inkomstuppgift För att beräkna rätt avgift ska vårdnadshavare lämna inkomstuppgift för hushållet. Uppgift lämnas första gången då barnet får en plats. Vårdnadshavare är skyldiga att snarast anmäla ändrad inkomst. Inkomstuppgifter kan kontrolleras hos arbetsgivare och skattemyndighet. Utbildningsförvaltningen går årligen ut med en förfrågan om inkomst till hushåll med inkomstuppgifter som är äldre än ett år. Om inkomstuppgift inte lämnas, debiteras den högsta avgiften för respektive verksamhet och tidsnivå. Ändring av inkomstuppgifter kan göras via e- tjänst på Partille kommuns webbplats. Inkomst etjanst_forskolafritidshem Avgifter Avgiften grundar sig på den samlade bruttoinkomsten i det hushåll barnet/barnen tillhör. Personer som är folkbokförda på samma adress räknas som ett hushåll och deras inkomster ligger till grund för avgiften, även om de sammanboende inte har gemensamma barn. Bor barnet växelvis hos vårdnadshavarna och båda har behov av plats rekommenderar vi att de har var sin plats och betalar var sin avgift utifrån den sammanlagda inkomsten för respektive hushåll. Avgiften tas ut för innevarande månad och 12 månader om året. Om avgiften inte betalas kan barnet/barnen sägas upp från sin plats. Undantag kan gälla barn som omfattas av allmän förskola eller barn i behov av stöd. Beräkning av avgift Obetalda avgifter Partille kommun, Utbildningsförvaltningen 8 (9)

9 Samverkan GR* Vid flytt från Partille till annan GR-kommun, som deltar i GR:s samverkansavtal, har vårdnadshavaren rätt att behålla platsen i Partille till dess att den nya hemkommunen (folkbokföringskommunen) har erbjudit en plats. Förutsättningen är att vårdnadshavarna har ansökt om plats i den nya hemkommunen. När plats erbjudits där, upphör rätten till plats i Partille kommun, såvida det inte finns särskilda skäl för barnet att behålla platsen i kommunen. Flytt från kommunen till annan GR kommun * Göteborg, Lerum, Härryda, Alingsås, Mölndal, Stenungsund, Öckerö, Lilla Edet, Tjörn, Ale, Kungälv, Kungsbacka Uppsägning Uppsägningstiden för en plats är 30 dagar. Avgift betalas under uppsägningstiden oavsett om platsen utnyttjas eller inte. Uppsägning av plats görs via e-tjänst på Partille kommuns webbplats. Uppsägningstid En plats får behållas i 2 månader utan att utnyttjas under förutsättning att avgiften betalas enligt taxa. Vid nyplacering gäller inte rätten till två månaders ledighet förrän efter tre månaders nyttjande av platsen. Partille kommun, Utbildningsförvaltningen 9 (9)

Regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk

Regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk 2011-12-29 Regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med den 1 januari 2012 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille Besöksadress: Gamla Kronvägen 34 E-post:

Läs mer

Regler och placeringsföreskrifter förskola, fritidshem/fritidsklubb och pedagogisk omsorg

Regler och placeringsföreskrifter förskola, fritidshem/fritidsklubb och pedagogisk omsorg 2018-05-18 Regler och placeringsföreskrifter förskola, fritidshem/fritidsklubb och pedagogisk omsorg Partille kommun reglerar, i enlighet med gällande lagstiftning, barnomsorg och skolbarnsomsorg enligt

Läs mer

Regler och placeringsföreskrifter förskola, fritidshem/fritidsklubb och pedagogisk omsorg

Regler och placeringsföreskrifter förskola, fritidshem/fritidsklubb och pedagogisk omsorg Föreliggande dokument är antaget av utbildningsnämnden 2019-02-06, 14 (UN/2019:50) Reviderad: Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att

Läs mer

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg KS beslut 2015-09-23 Göteborgs Stads regler för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 2016-01-01 2 INNEHÅLL Förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet...

Läs mer

Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Beslut KS 2011-06-08 Regler för kommunal förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Tillämpas från och med 2011-07-01 2 INNEHÅLL Förskola, förskoleklass, fritidshem och annan pedagogisk

Läs mer

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg Förskoleförvaltningen Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 2018-11-01 Göteborgs Stad, Göteborgs stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg

Läs mer

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 januari 2010.

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 januari 2010. 1(7) Sektorn för utbildning och kultur PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 januari 2010. Förskoleverksamhet Skolbarnsomsorg SEKTORN FÖR UTBILDNING OCH KULTUR HÄRRYDA KOMMUN 2(7) Innehåll: Rätt till

Läs mer

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg. Antagen av förskolenämnden N /18

Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg. Antagen av förskolenämnden N /18 Göteborgs Stads regler för kommunal förskola och pedagogisk omsorg Antagen av förskolenämnden 2019-02-11 44 N608-0870/18 2 Definition Förskola vänder sig till barn från 1 år till dess de börjar förskoleklassen

Läs mer

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag?

Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Vad är förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, lovverksamhet och vårdnadsbidrag? Förskola erbjuds barn från ett år till dess de börjar förskoleklass eller grundskola/grundsärskola.

Läs mer

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Gällande från och med 2009-11-01

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Gällande från och med 2009-11-01 Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Gällande från och med 2009-11-01 2 INNEHÅLL Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg... 3 FÖRSKOLEVERKSAMHET... 3 SKOLBARNSOMSORG... 3 Rätt till

Läs mer

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg

Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Beslut KS 2010-02-10 Regler för kommunal förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg Gällande från och med 2010-04-01 2 INNEHÅLL Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg... 3 FÖRSKOLEVERKSAMHET... 3 SKOLBARNSOMSORG...

Läs mer

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år.

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. OXL100 v 1.0 2006-11-13 1 (11) Fastställd UN 29 2013-05-02 Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. Postadress Besöksadress Telefon/Fax

Läs mer

Placeringsföreskrifter

Placeringsföreskrifter Fastställda i kommunfullmäktige 2018-03-26 68. Gäller fr.o.m. 2018-04-01. Placeringsföreskrifter Placeringsföreskrifter för familjedaghem, förskola, fritidshem och öppen fritidsverksamhet som har Härryda

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor UN.2013.30 Dokumentinformation Riktlinje för förskola, pedagogisk

Läs mer

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (5)

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (5) 1 (5) UTBILDNINGSKONTORET Handläggare Margareta Wängdahl 2019-03-06 BUN-2013-05367 710 Antagen av nämnd 2018-03-13, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget

Läs mer

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7)

Antagen av nämnd , 36 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BUN Handläggare Margareta Wängdahl 1 (7) 1 (7) UTBILDNINGSKONTORET Handläggare Margareta Wängdahl 2019-01-11 Dnr BUN 2013-05367-710 Antagen av nämnd 2018-03-13, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget

Läs mer

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 februari 2012. (Beslutade i kommunfullmäktige 8/2012, 2012-01-30)

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från den 1 februari 2012. (Beslutade i kommunfullmäktige 8/2012, 2012-01-30) PLACERINGSFÖRESKRIFTER Förskola Fritidshem Annan pedagogisk verksamhet - pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola - omsorg under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds - öppen förskola

Läs mer

Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund

Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund Fastställd av Utbildningsnämnden 2011-11-16 76 Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund Tillämpningsföreskrifter Innehåll INNEHÅLL... 2 VAD ÄR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH FAMILJEDAGHEM?...

Läs mer

Riktlinjer och information om förskola

Riktlinjer och information om förskola BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN RIKTLINJER Datum 2019-06-28 Sida 1(9) Referens BUN 2013-05367 Riktlinjer och information om förskola Antagen av nämnd 2019-06-11, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon

Läs mer

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem

Regler och information. förskola pedagogisk omsorg fritidshem Regler och information förskola pedagogisk omsorg fritidshem Handläggare: Britt-Marie Rastman Datum: 2011-06-07 Reviderad 2014-03-31 Ytterligare formalia BoU-nämnden 2011-06-09 37 BoU-nämnden 2014-04-16

Läs mer

RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN RÄTT TILL PLATS Rätt till plats i förskola eller fritidshem har barn som är folkbokförda

Läs mer

Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns.

Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns. Uppdaterad 2014-11-01 Gäller från och med 2015-02-01 Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns. Ljungby kommun och friskolan erbjuder plats i förskola

Läs mer

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-13 Dnr GFN 2018/109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-12 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM

REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM REGLER OCH AVGIFTER FÖR FÖRSKOLA, ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET OCH FRITIDSHEM Dokumenttyp: Diarienummer: Beslutande nämn: Beslutsdatum: Giltighetstid: Riktlinjer UN-2019/339 2019-06-12 Tillsvidare 1 Innehåll

Läs mer

Regler och information

Regler och information Regler och information Förskola Pedagogisk omsorg Fritidshem Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och utbildningsnämnden 2017-12-21 161 Barn- och utbildningsnämnden 2018-02-15 17 (öppethållande) Barn-

Läs mer

Regler och tillämpningsföreskrifter för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och tillämpningsföreskrifter för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Skolförvaltningen Regler och tillämpningsföreskrifter för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg För tillämpningen gäller i första hand bestämmelser i skollagen, därefter av KF antagen taxa

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb.

Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb. Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg/ familjedaghem, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb. 1 2 Innehållsförteckning Inledning Regler förskola och pedagogisk omsorg barn 1-5 år Förskola

Läs mer

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m. 2012-07-01

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m. 2012-07-01 Reviderad KUN 2012-05-15 65 KF 2012-06-18 109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun Fr. o m. 2012-07-01 2 1. Allmänt Dessa riktlinjer har fastställts av Kommunfullmäktige för

Läs mer

Beslut BSN Gäller från och med Regler för placering i förskola

Beslut BSN Gäller från och med Regler för placering i förskola Beslut BSN 2019-05-27 Gäller från och med 2019-09-01 Regler för placering i förskola 1 (8) Innehåll Allmänt........ s.2 Öppettider...s.2 Barn i åldern 1-6 år som har rätt till förskola......s.2 Allmän

Läs mer

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2016-02-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Erik Edwardsson Castor UN.2016.8

Läs mer

Regelverk för förskola

Regelverk för förskola Regelverk för förskola Ur Skollagen (2010:800) Hemkommunen ansvarar för att utbildning i förskola kommer till stånd för alla barn i kommunen som ska erbjudas förskola och vars vårdnadshavare önskar det.

Läs mer

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun SÄTERS KOMMUN 1 Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun 2018-01-01 SÄTERS KOMMUN 2 Innehåll RÄTT TILL PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG... 3 ANSÖKAN OM PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-19, 139 Gäller from 2013-08-01 Barnomsorgstaxa och tillämpningsregler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet i Värnamo

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) F. 4.1.1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG (FAMILJEDAGHEM) Rätt till omsorgsplats Kommunen erbjuder förskoleverksamhet, familjedaghem och

Läs mer

Barn & Utbildning i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2016-02-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Innehåll Regler för kommunal förskoleverksamhet... 3 Rätt till plats i förskola och pedagogisk omsorg... 3 Plats

Läs mer

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet för de barn som bor i kommunen,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR PLATS

RIKTLINJER FÖR PLATS RIKTLINJER FÖR PLATS inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Eksjö kommun Fastställda av kommunstyrelsen 2015-06-02, 193 och gäller från och med 2015-08-01. Innehållsförteckning Rätt till plats

Läs mer

Dnr 2015/183

Dnr 2015/183 2016-03-11 Dnr 2015/183 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2016-04-01 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige och

Läs mer

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m Reviderad 2016-10-24 65 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun Fr. o m. 2017-01-01 2 1. Allmänt Dessa riktlinjer har fastställts av Kommunfullmäktige för att reglera förskola

Läs mer

INFORMATION OCH REGLER

INFORMATION OCH REGLER INFORMATION OCH REGLER TILL DIG SOM HAR BARN I KOMMUNAL FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM Barn och utbildningsförvaltningen Reviderad 20110727 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KOMMUNENS SKYLDIGHET...3 2

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Under revidering Sidan 2 av 6 Riktliner för

Läs mer

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01. Innehåll Verksamhetsformer... 3 Rätt till plats...

Läs mer

förskola, pedagogisk omsorg och fritidsverksamhet

förskola, pedagogisk omsorg och fritidsverksamhet Tillämpningsföreskrifter för förskola, pedagogisk omsorg och fritidsverksamhet Foto Nagy-bagoly Ilona TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden 2007-10-10

Läs mer

Regler och tillämpningsföreskrifter för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och tillämpningsföreskrifter för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Skolförvaltningen Regler och tillämpningsföreskrifter för kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg För tillämpningen gäller i första hand bestämmelser i skollagen, därefter av KF antagen taxa

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2017-01-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Gäller från och med den 1 maj 2012 I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer för barn från ett års ålder. Förskolan,

Läs mer

Regler för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg i Strängnäs kommun

Regler för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg i Strängnäs kommun 1/6 Beslutad när: 173 Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden Diarienummer: BUN/2016:496-640 Ersätter: Gäller fr o m: 2017-01-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: för placering i barnomsorg i Strängnäs kommun

Läs mer

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb 2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08 Avgifter och regler Förskola Familjedaghem Fritidshem Fritidsklubb Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01 Innehållsförteckning

Läs mer

Regler för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg i Strängnäs kommun

Regler för placering i förskola, fritidshem och annan pedagogisk omsorg i Strängnäs kommun 1/7 Beslutad när: 2017-12-19 185, reviderad 2018-02-28 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Barn- och utbildningsnämnden BUN/2017:508-003 Gäller fr o m: 2018-01-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: för placering

Läs mer

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01

Arboga kommun. Regler och avgifter för förskola och fritidshem. Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01 Arboga kommun Regler och avgifter för förskola och fritidshem Regler och avgifter fastställda av kommunfullmäktige 2013-06-13 Gäller från 2013-07-01 Innehåll 1 Förskola, fritidshem och annan pedagogisk

Läs mer

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Så fungerar Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2011-12-21 Senast reviderad 2014-11-18 Hej förälder! I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Sidan 2 av 6 Riktliner för tillhandahållande

Läs mer

Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg

Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg 1 (7) Antaget av kommunfullmäktige 2005-06-14, 112, med ändring 2007-09-10, 134, 2011-09-12, 166 samt den 16 januari 2012 14, 2012-05-07 6 samt 2013-05-13 13 Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun

Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun 1 (5) BILAGA 1 ÄRENDE 4 DNR 2019/596 Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG Förskoleverksamhet för barn i ålder 1-5 år bedrivs

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg och skolbarnomsorg i Sölvesborgs kommun

Riktlinjer för barnomsorg och skolbarnomsorg i Sölvesborgs kommun Sid 1 (6) Dokumenttyp Riktlinjer Dokumentansvarig Åsa Gerthsson-Nilsson Beslutad av (datum och ) BUN 81, 2018-02-28 Gäller för BUN Giltig fr o m 2018-03-01 Senast reviderad BUN 81, 2018-02-28 Riktlinjer

Läs mer

Regler för barns placering i förskola

Regler för barns placering i förskola Regler för barns placering i förskola 2014-02-07 I den här broschyren får du veta det du behöver veta när du ska ansöka om plats för ditt barn i Piteå kommuns förskolor och pedagogisk omsorg. Broschyren

Läs mer

Riktlinjer för erbjudande av plats i kommunal förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Riktlinjer för erbjudande av plats i kommunal förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Syfte Fastställa hur reglerna för kommunens skyldighet att erbjuda plats i kommunal förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem ska tillämpas Gäller för Referensdokument Skollagen 2010:800 Ansvar och genomförande

Läs mer

Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun

Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun 1 (5) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 2017-12-13 116 Sidan 2 av 5 Riktlinjer för tillhandahållande

Läs mer

Att ansöka om plats på förskola i Malmö

Att ansöka om plats på förskola i Malmö Bild: Colourbox Att ansöka om plats på förskola i Malmö Populärversion av de nya reglerna för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg. Malmö stad Förskoleförvaltningen Förskoleverksamhet

Läs mer

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Dessa regler gäller både för kommunal och fristående förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad. Definitioner 1. Förskola bedrivs främst för barn

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2015-07-01 Avgiften grundar sig på hushållets

Läs mer

Information till föräldrar om förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Information till föräldrar om förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Information till föräldrar om förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem För alla verksamheter Vilka barn har rätt till förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem? Skollagen säger att: Alla barn har från

Läs mer

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun. Antagen av kultur och bildningsnämnden 2014-02-25 Dnr: 13KUB241

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun. Antagen av kultur och bildningsnämnden 2014-02-25 Dnr: 13KUB241 Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun Antagen av kultur och bildningsnämnden 2014-02-25 Dnr: 13KUB241 Innehåll 1 Barnomsorg i Lekebergs kommun... 3 2 Verksamhetsformer i Lekebergs kommun...

Läs mer

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter Förskola i Landskrona - regler och avgifter Familjeportalen - expeditionen som alltid är öppen I denna broschyr hänvisas du ofta till Familjeportalen, vilket är en webbaserad tjänst för bland annat förskola.

Läs mer

Avgifter och regler. Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb

Avgifter och regler. Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Avgifter och regler Förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Innehåll Verksamheter...3 Rätt till plats...4 Att söka plats...5 Turordningsregler...6 Närvarotid...7 Uppsägning av plats...7

Läs mer

Information om barnomsorg. Framtagen av: Bildningsförvaltningen Reviderad:

Information om barnomsorg. Framtagen av: Bildningsförvaltningen Reviderad: Framtagen av: Reviderad: 2019-02-10 Barnomsorg Omsorgsbehovet för barn mellan 1-5 år tillgodoses genom förskola. Skolbarnomsorg, det vill säga fritidshem, erbjuds elever från det år de fyller 6 år t.o.m.

Läs mer

Placeringsregler för fritidshem Säters kommun

Placeringsregler för fritidshem Säters kommun 1 Placeringsregler för fritidshem Säters kommun 2018-01-01 SÄTERS KOMMUN 2 Innehållsförteckning RÄTT TILL PLATS I FRITIDSHEM... 3 ANSÖKAN OM PLATS I FRITIDSHEM... 3 ANSÖKAN OM FERIEPLATS... 3 ÖPPETTIDER...

Läs mer

UtKI ö 6C- A rek."-- C

UtKI ö 6C- A rek.-- C a KOMMUN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN UtKI ö 6C- A rek."-- C Handläggare Datum Diarienummer Carlsson Karin 2015-04-30 UBN-2015-2105 Utbildningsnämnden Regler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2018-02-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Regler för förskola och fritidshem i Ljungby kommun

Regler för förskola och fritidshem i Ljungby kommun tu LJUNGBY KOMMUN TJAN STESKRIVELSE 2018-01-31 Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och ntbildningskontor Marie Steneland 0372-78 94 03 marie. steneland@ljungby. se Barn- och utbildningsnämnden Regler

Läs mer

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun

Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun Taxor och regler för barnomsorgen i Lekebergs kommun Fastställd av: Kultur- och bildningsnämnden Datum: 2015-11-03 Ansvarig för revidering: Kultur- och bildningsnämnden Ansvarig tjänsteman: Förskolechef

Läs mer

REGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET

REGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET REGLER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH ANNAN PEDAGOGISK VERKSAMHET Regler, inom ramen för 8, 14 och 25 kap. skollagen Barn- och ungdomsnämnden 2013-01-23, reviderade 2014-12-11 ALLMÄNT Reglerna tillämpas

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) Ansök om plats F TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) F. 4.1.1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet

Läs mer

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 Styrdokument Avgifter för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.12) Senast reviderad av kommunfullmäktige,

Läs mer

REGELVERK FÖR BARN- OCH SKOLBARNOMSORG I SÖLVESBORGS KOMMUN

REGELVERK FÖR BARN- OCH SKOLBARNOMSORG I SÖLVESBORGS KOMMUN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 4.15 Sid 1 (10) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2016/53 2017-01-01 BUN 81, 2016-10-26 REGELVERK FÖR BARN- OCH SKOLBARNOMSORG I SÖLVESBORGS KOMMUN Sid 2 (10)

Läs mer

Förskola Pedagogisk omsorg. Foto: Patricia Hagelin. Regler för placering. Enköpings kommun

Förskola Pedagogisk omsorg. Foto: Patricia Hagelin. Regler för placering. Enköpings kommun Förskola Pedagogisk omsorg Foto: Patricia Hagelin Regler för placering Enköpings kommun REGLER 2012-11-22 SKN2012/338 Fastställd av skolnämnden 2012-11-22 Aktuell tillämpning av maxtaxa fastställd av

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Styrdokument 1 (5) 2014-05-12 Fastställd: Barn- och utbildningsnämnden 2014-06-16 55 Gäller för: Barn- och utbildningsnämnden Dokumentansvarig: Reviderad: Dnr : BUN2014/60-4 Regler och avgifter för förskola,

Läs mer

Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404

Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404 Uppdaterad 2011-07-01 1 Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404 Kultur- och utbildningsnämnden är ansvarig för kommunens barnomsorg. Verksamhetens mål, är

Läs mer

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från 1 mars 2007

PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från 1 mars 2007 1 (4) PLACERINGSFÖRESKRIFTER Giltiga från 1 mars 2007 Förskoleverksamhet Skolbarnsomsorg Allmän förskola SEKTORN FÖR UTBILDNING OCH KULTUR HÄRRYDA KOMMUN 2 (4) Förskoleverksamhet Skolbarnsomsorg Allmän

Läs mer

Riktlinjer för omsorg på kvällar, nätter och helger

Riktlinjer för omsorg på kvällar, nätter och helger helger Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Riktlinjer Reviderat 2019-03-15 Dokumentansvarig Förvaring Dnr 2019:5 Dokumentinformation helger 2 (6) Innehåll Inledning... 3 Öppettider... 3 Ansökan... 3

Läs mer

Avgifter och regler för BARNOMSORG

Avgifter och regler för BARNOMSORG Avgifter och regler för BARNOMSORG Antagen av Barn- och familjenämnden i Eslövs kommun 2017-02-15 1 INNEHÅLL Barnomsorg i Eslövs kommun...3 Rätt till plats...3 Öppettider...4 Ansökan om barnomsorg...4

Läs mer

Sidan 1(9) Riktlinjer för Förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Sandvikens kommun

Sidan 1(9) Riktlinjer för Förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Sandvikens kommun Sidan 1(9) Riktlinjer för Förskoleverksamhet och pedagogisk omsorg i Sandvikens kommun Verksamheten omfattar kommunal förskola samt pedagogisk omsorg (dagbarnvårdare) Fastställd av Kunskapsnämnden februari

Läs mer

2. RÄTT TILL FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I KOMMUNAL OCH FRISTÅENDE REGI

2. RÄTT TILL FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I KOMMUNAL OCH FRISTÅENDE REGI 2015-06-08 1 (6) RIKTLINJER FÖR FÖRSKOLE- OCH FRITIDSHEMSVERKSAMHET SAMT PEDAGOGISK OMSORG I 1. VERKSAMHETSFORMER 1.1 Förskola för barn 1-5 år, i kommunal eller enskild regi. Verksamheten är till för barn

Läs mer

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem Avgifter & regler förskola förskoleklass fritidshem Gäller from 1 juli 2018 INNEHÅLL Verksamhetsformer... 2 Förskola och familjedaghem 1 5 år... 2 Allmän förskola för 3 5-åringar... 2 Förskoleklass...

Läs mer

Information om fritids

Information om fritids Information om fritids Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-01-02 Var finns fritids? Fritids finns i skolans lokaler. Barnet går på det fritids som tillhör den skola där barnet är placerat. När har

Läs mer

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter Förskola i Landskrona - regler och avgifter Familjeportalen - expeditionen som alltid är öppen I denna broschyr hänvisas du ofta till Familjeportalen, vilket är en webbaserad tjänst för bland annat förskola.

Läs mer

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg och pedagogisk omsorg Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Riktlinjer Reviderat Dokumentansvarig Förvaring Dnr 2019:5 Dokumentinformation omsorg 2 (6) Innehåll Inledning... 3 Verksamheter... 3 Öppettider...

Läs mer

Förskola och Fritidshem

Förskola och Fritidshem Barn- och ungdomsnämnden Förskola och Fritidshem Regler 2013-01-01 2 I N N E H Å L L sid FÖRSKOLA 3 ERBJUDANDE AV PLATS 4 Barn till förvärvsarbetande och studerande Barn till arbetssökande och föräldralediga

Läs mer

Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun

Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun Regler och avgiftstaxa för förskoleverksamhet och fritidshem i Kumla kommun Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Allmänna

Läs mer

Regelverk för förskola

Regelverk för förskola Regelverk för förskola Alvesta kommun 2019-01-10 Regelverk för förskola Ur Skollagen (2010:800) Hemkommunen ansvarar för att utbildning i förskola kommer till stånd för alla barn i kommunen som ska erbjudas

Läs mer

REGLER & AVGIFTER. för förskolor

REGLER & AVGIFTER. för förskolor REGLER & AVGIFTER för förskolor Familjeportalen I denna broschyr hänvisas du ofta till Familjeportalen, vilket är en webbaserad tjänst för bland annat förskola. Familjeportalen når du via familjeportalen.landskrona.se

Läs mer

Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från

Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från Gällivare kommun Tillämpningsanvisningar för Maxtaxa av föräldraavgifter inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Gäller från 2017-01-01 1 Platsinnehavare Det är vårdnadshavare som ansöker om plats

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg riktat till barn i åldrarna 1-5 år.

Tillämpningsföreskrifter för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg riktat till barn i åldrarna 1-5 år. förskolenämndens tillämpningsföreskiftertillämpningsföreskrifter Malmö stad Förskoleförvaltningen Tillämpningsföreskrifter för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg riktat till barn i

Läs mer

Tillämpningsregler för Falkenbergs kommuns förskolor och annan pedagogisk verksamhet

Tillämpningsregler för Falkenbergs kommuns förskolor och annan pedagogisk verksamhet Datum 2015-04-21 Barn- och utbildningsförvaltningen Tillämpningsregler för s förskolor och annan pedagogisk verksamhet Tillämpningsregler för förskola/familjedaghem Barn- och utbildningsnämnden är huvudman

Läs mer

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem Avgifter & regler förskola förskoleklass fritidshem INNEHÅLL Verksamhetsformer... 2 Förskola och familjedaghem 1 5 år... 2 Allmän förskola för 2 5-åringar... 2 Förskoleklass... 2 Skolbarnsomsorg (fritidsverksamhet)...

Läs mer

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och avgifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Styrdokument 1 (5) 2015-05-19 Fastställd: BON 2015-06-16 68 Gäller för: Bildning- och omsorgsnämnden Dokumentansvarig: Helen Petersson Reviderad: Dnr : BON2015/196 Regler och avgifter för förskola, fritidshem

Läs mer

BARNOMSORG Förskola Pedagogisk omsorg Fritidshem

BARNOMSORG Förskola Pedagogisk omsorg Fritidshem Information om BARNOMSORG Förskola Pedagogisk omsorg Fritidshem Gäller fr.o. m. 2013-03-01 2 (7) BARNOMSORG Omsorgsbehovet för barn mellan 1-5 år tillgodoses genom förskola och pedagogisk omsorg. Skolbarnsomsorg

Läs mer

Avgifter och regler för barnomsorg

Avgifter och regler för barnomsorg Avgifter och regler för barnomsorg Antagen av Barn och familjenämnden i Eslövs kommun 2017-02-15 Barnomsorgsverksamhet i Eslövs Kommun Rätt till plats 2 Ansökan om barnomsorg 3 Placering 3 Schema 5 Inkomstanmälan

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN Innehållsförteckning 1. REGLER FÖR KOMMUNAL FÖRSKOLEVERKSAMHET... 3 VEM REGLERNA GÄLLER... 3 ÖPPETTIDER... 3 VISTELSETID...

Läs mer