Överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Sveriges Kommuner och Landsting

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Sveriges Kommuner och Landsting"

Transkript

1 (17) Överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Sveriges Kommuner och Landsting Personer utan sjukpenninggrundande inkomst s.k. nollplacerade En arbetsgruppen bestående av Arbetsförmedlingen, Försäkringskassa, Sveriges Kommuner och Landsting och kommunerna Borlänge, Halmstad och Hässleholm samt regionförbundet i Halland, har haft i uppdrag att, sammanställa, systematisera och analysera och finna former för ett förbättrat arbetssätt inom och mellan berörda myndigheter för gruppen nollplacerade. Med nollplacerade avses enskilda som av läkare bedöms som sjuka och som inte har sjukpenninggrundad inkomst (SGI) och därmed är beroende av långvarigt ekonomiskt bistånd. Sammanfattningsvis står denna grupp för 20 procent av kostnaderna för det ekonomiska biståndet, dvs. över 2 miljarder kronor. Gruppen är uppskattningsvis upp emot individer. Syftet med arbetet har varit att stärka gruppen nollplacerades anknytning till arbetsmarknaden. De aktiviteter och övervägningar som beskrivs i bilaga 1 ställer sig samlat Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Sveriges Kommuner och Landsting bakom. Stockholm xxxx Angeles Bermudez-Svankvist Generaldirektör Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Håkan Sörman Direktör Sveriges Kommuner och Landsting

2 (17) BILAGA 1 Aktiviteter och överväganden Gemensam kartläggning Försäkringskassan har ansvaret för att bedöma en enskilds arbetsoförmåga,. Vad som däremot behövs är att i en gemensam kartläggning utarbeta en plan för återgång till arbetsmarknaden tas fram tillsammans I det arbetet ska de kompetenser som krävs för att göra allsidiga bedömningar med hög kvalitet finnas. Initiativet för att göra en gemensam kartläggning kan aktualiseras av berörda myndigheter men kan naturligtvis också aktualiseras av den enskilde via sin handläggare. Exempel på hur sådana team kan organiseras och vilka arbetsformer som kan användas är möjliga att hämta från exempelvis SAMS-projektet i Malmö (Finsam). Samordnade rehabiliteringsinsatser Insatserna måste samordnas och utgå från de kvalificerade bedömningar som görs av de samordnade bedömningsteamen. Intensiva, kunskapsbaserade insatser behövs för många av de nollplacerade. För att göra det möjligt behövs sannolikt ytterligare resurser. Kunskaperna mellan myndigheterna om varandras ansvar och resurser måste öka. För det krävs gemensam personalutbildning för berörd myndighetspersonal. Detta kan kompletteras med möjlighet till praktik hos samarbetspartners. En riktad ekonomisk satsning måste komma till stånd i avsikt att ge de nollplacerade förbättrad tillgång till rehabilitering. Hälso- och sjukvårdens roll Det finns ett omfattande behov av medicinsk kompetens både i bedömningsteamen och i de rehabiliterande insatserna. Sjukvårdens ansvar behöver förtydligas i detta avseende. Av typfallen framgår att det idag finns brister särskilt vad gäller läkarintyg (medicinska beslutsunderlag) och avseende samverkan. Försöksverksamhet med gemensam organisation Som en del i utvecklingsarbetet bör omfattande försök göras med en gemensam organisation. Försöket behöver följas och löpande utvärderas. Översyn och samordning av regelsystemet En översyn av regelverket behövs i syfte att underlätta samordningen mellan myndigheterna men också för att få till stånd en större, gemensam tydlighet gentemot den enskilda individen. Regelsystemet behöver också bli mer flexibelt så att individerna kan pröva att delta i utbildning utan att deras rätt till ersättning därefter behöver omprövas.

3 (17) Termer och begrepp En översyn och samordning behöver ske. Väsentliga begrepp har ibland olika betydelse. Exempelvis gäller detta begreppet arbetsförmåga. Utbildningssatsningar Fler former av individuellt anpassade utbildningsinsatser behöver utvecklas. Många av de nollplacerade saknar utbildning vilket radikalt minskar chanserna på arbetsmarknaden. Samtliga myndigheter måste vara informerade om de utbildningsalternativ som finns och medverka till att lämpliga utbildningsalternativ tas fram. Kommunerna har ett särskilt ansvar i denna fråga. Arbetsmarknadens attityd Det krävs en förändrad attityd till gruppen och detta gäller både den privata och de offentliga arbetsgivarna En möjlighet är att genomföra satsningar för att påverka attityderna. Stöd till en alternativ arbetsmarknad Det krävs ett kraftfullt stöd till utveckling av en alternativ arbetsmarknad. Exempelvis i form av att ge bättre förutsättningar för sociala företag. Oavsett en förbättrad samverkan, ökad kompetens och ett flexiblare regelverk kommer det att finnas individer som inte har förutsättningar att komma ut på den öppna arbetsmarknaden. Långsiktig försörjning för personer utan sjukpenninggrundande inkomst - nollplacerade För dem som medverkar i samordnad utredning och där det bedömts inte finnas möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden eller i studier bör det finnas en mer långsiktig lösning för försörjning än ekonomiskt bistånd. Ekonomiskt bistånd med dess ständiga prövning av rätten till bistånd är inte avsett för långsiktig försörjning utan bidrar till ett utanförskap. Brukarinflytande/medverkan/delaktighet Inom varje försäkringsområde/kommun bör brukarna ges möjlighet till medverkan/delaktighet. Det måste även finnas former för att ta tillvara synpunkter/delaktighet även från de brukare som inte är organiserade i brukarföreningar, exempelvis genom brukarrevision. Ett gott bemötande med individen i centrum är grundläggande för ett framgångsrikt arbete med rehabilitering. Revision En oberoende revision behöver genomföras i syfte att beskriva gruppens situation, resultatet av samhällets insatser och en översyn av hur samhällets resurser används och kommer de nollplacerade tillgodo.

4 (17) BILAGA 2 Nollplacerade och vad behöver göras? En analys av behov utifrån några typfall. Syftet Syftet med de olika typfallen är att i en diskussion mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Sveriges Kommuner och Landsting och deltagande kommuner analysera vilka förändringar som behöver göras samt beskriva problem och viktiga aspekter för att gruppen nollplacerade ska stärka sin anknytning till arbetsmarknaden. Inledning Sammanfattningsvis står de nollplacerade för 20 procent av kostnaderna för det ekonomiska biståndet, dvs. över 2 miljarder kronor. Gruppen är uppskattningsvis upp emot individer. De nollplacerade kan definieras som de som av läkare definieras som sjuka och som uppbär långvarigt ekonomiskt bistånd. Gruppen saknar sjukpenninggrundad inkomst då de oftast inte har haft någon längre anställning. Forskning och fakta Nedan ges några exempel på studier och rapporter med tonvikt på de långvariga bidragstagarna. En mer fullständig beskrivning av kunskapsläget med referenser finns i bilaga 1. Det svenska välfärdssystemet kan beskrivas som tudelat där en stor majoritet av medborgarna har ett relativt gott statligt skydd vid inkomstbortfall, medan de medborgare som inte etablerat sig på arbetsmarknaden hänvisas till kommunernas ekonomiska bistånd. Till skillnad från den statliga socialförsäkringen är detta behovsprövat. Antalet personer med ett långvarigt beroende av försörjningsstöd har ökat, hälsotillståndet för dessa kan i det närmaste beskrivas som alarmerande. Gruppen är marginaliserad och forskare ställer sig frågan om det är detta som gör att man har svårt att hitta lösningar som innebär ett slut på bidragsberoendet. Ett ökat samarbete mellan Arbetsförmedling, Försäkringskassa och psykiatri ses som ett sätt att arbeta med denna grupp.

5 (17) I en rapport 1 från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tydliggörs den stora grupp av sjuka som fastnat i ekonomiskt bistånd därför att de inte har kvalificerat sig till något annat system. Det beror på att de aldrig har haft ett arbete, eller att de inte skyddat sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Studien baseras på en genomgång av samtliga akter i tre kommuner under en tiomånadersperiod. Studien uppmärksammar särskilt det faktum att Försäkringskassan inte tar ett samordnande ansvar för rehabilitering av de nollplacerade och de små möjligheter som socialtjänsten har att arbeta med en person som kan ha varit sjukskriven under flera år utan en rehabiliteringsplan. Det finns en risk för att enskilda skickas mellan myndigheter och att olika myndigheter gör olika bedömningar av individens arbetsförmåga. I en rapport 2012 från Inspektionen för socialförsäkringen framgår att barn, vars föräldrar under längre perioder varit sjukfrånvarande löper högre risk att som vuxna själva vara långtidssjukfrånvarande. Det finns ett antal goda exempel som visar att en fungerande samverkan mellan berörda myndigheter ger positiva resultat. Flera av dessa utgår från Finsam (Finansiell Samverkan). SAMS bedrevs i samverkan mellan Malmö stad, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Region Skåne mellan åren SAMS utvecklade en samverkansmodell för fördjupad utredning och samlad bedömning av arbetsförmåga och rehabiliteringsbehov. Modellen bygger på en strukturerad arbetsprocess. Samverkan sker i ett samverkansteam med representanter för socialtjänsten, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som arbetar tillsammans med behandlande läkare samt Hälso- och sjukvården. En framgångsfaktor har varit de samlade organisationsövergripande bedömningarna, som ska syfta till att individerna får rätt insats av rätt aktör och med rätt ersättning. Några framgångsfaktorer utifrån forskning och försöksverksamhet Det behövs en tät samverkan mellan myndigheterna med utgångspunkt i individens behov. Gemensamma bedömningar och utredningsteam för långvariga bidragstagare med sjukdom. Möjlighet till individuella lösningar. Hög tillgänglighet och gott bemötande till samtliga kundgrupper. Permanentning av fungerande arbetsmetodik, kontinuitet. Stöd i regelsystem för en fungerande arbetsmetodik och till relevanta insatser för dem som inte kvalificerat sig för den statliga socialförsäkringen. Särskild uppmärksamhet avseende barnen och deras behov. 1 Gör rätt från dag ett. SKL 2010

6 (17) Fortlöpande myndighetsgemensam metodutveckling baserad på evidens och beprövad erfarenhet. Typfallen och tänkbara åtgärder I det arbete som har genomförts mellan Sveriges Kommuner och Landsting, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och de tre kommunerna Borlänge, Halmstad samt Hässleholm har diskussionen startat i ett antal konkreta karakteristiska typfall. Samtliga har en verklighetsbakgrund och kan anses representativa för de utmaningar som upplevs på lokal nivå. Samtliga typexempel har tagits fram i samarbete med alla lokala aktörer. I bilaga 2 finns en fullständig beskrivning av dem. I nästa steg fördes en diskussion om förändringar och åtgärder som behöver vidtas för att de enskilda ska komma ur sitt bidragsberoende och påbörja en rehabilitering eller stärka arbetsmarknadsanknytningen. Olika typfall A har nu varit sjukskriven sedan 2009, men är nollplacerad och har varit beroende av ekonomiskt bistånd i tre år. Vid slutet av 1990-talet insjuknade A i en svår psykisk sjukdom och har sedan dess vårdats inom sluten och öppen psykiatrisk vård. A har varit sjukskriven med sjukpenning, sedan 2007 på heltid. År 2008 ansågs A vara färdigbehandlad inom psykiatrin och det var istället aktuellt med arbetslivsinriktad rehabilitering. Då inget hände med detta bestämde sig A för att avbryta sin sjukskrivning efter ett års väntan och friskanmälde sig i slutet av år A kom inte iväg till Arbetsförmedlingen för att anmäla sig som arbetssökande, eftersom hon gick in i en ny episod av psykisk sjukdom, hon gick därför miste om sin SGI. Viktiga och tänkvärda aspekter Det behövs ett humant regelverk. I detta fall gjorde den enskilde ett misstag att inte omgående anmäla sig på Arbetsförmedlingen. Misstaget fick långgående följder. Den enskildes upplevelse var att systement straffade henne i många år. Tydlig information är av stor betydelse. Vilka regler som reglerar möjligheterna för att behålla och få SGI är betydelsefullt att ge en beskrivning av. Gemensamma informationsinsatser mellan myndigheterna om regelverket runt de olika trygghetsystemen behövs. Det ligger ett visst ansvar på myndigheter att kontrollera att informationen verkligen har gått fram till den enskilde.

7 (17) Viktigt att betona att den enskilde har ett stort och eget ansvar för sin situation. Även om regler kan vara svåra att förstå har den enskilde ett eget ansvar för att skaffa sig den information som behövs. Psykiatrins avgörande betydelse. Viktigt att utarbeta metoder och arbetssätt där psykiatrin utvecklar stödet till enskilda samtidigt som samarbetet stärks med övriga aktörer. Ett viktigt fokus är att förbättra läkarintygens kvalité. De måste utformas så att de också kan användas i ett rehabiliteringsperspektiv. En trygg försörjning är viktig för att uppnå effekter i rehabiliteringen. Försäkringskassan har ett samordningsansvar för personer ned nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom. Det innebär att olika utredningar ska samlas in och initiativ tas till att följa upp olika åtgärder under rehabiliteringsprocessen. Det måste skapas en individuell rehabiliteringsplan för dessa individer där man ser ett behov av det. B invandrade till Sverige för cirka tio år sedan. I Sverige har B bl. a haft ett eget företag och hade upparbetat SGI. Han klarar att kommunicera utan tolk. B har flera svårigheter, t ex fortsatt problem med värk, rygg- och benbesvär samt PTSD med försämrat minne, koncentrationssvårigheter, stresskänslighet, ångest och mardrömmar som följd. B blev nollplacerad 2010 efter den senaste sjukskrivningen på grund av att han inte anmälde sig som aktivt arbetssökande hos arbetsförmedlingen. Sannolikt har B sagt på Arbetsförmedlingen att han är sjukskriven och har arbetshinder och därför klassats som inte aktivt arbetssökande av AF. B har läkarintyg som styrker hans stadigvarande nedsatta arbetsförmåga. Viktiga och tänkvärda aspekter Behovet av att ge tydliga budskap. B upplever att han får dubbla budskap från samhälle, dels finns ett läkarutlåtande som styrker stadigvarande nedsatt arbetsförmåga och dels att han ska vara aktivt arbetssökande för att behålla sin sjukpenninggrundande inkomst. Det behövs en samordning av budskapen mellan myndigheterna, vilket kräver kunskaper och förståelse för andra myndigheters roll uppdrag. Det finns ett behov av flera insatser samtidigt för att rehabiliteringen ska bli effektiv. B har t ex behov av både psykisk och fysisk rehabilitering. Detta kräver ett tydligare gemensamt ansvarstagande från myndigheterna runt den enskilde.

8 (17) Stort informationsbehov. Ett betydande ansvar från myndigheter när det gäller att nå ut med information till målgrupper som kan vara analfabeter och har svaga språkkunskaper. Det behövs en gemensam samhällsinformation om Sverige. Kommunens ansvar. Det är viktigt att betona att kommunerna har ett ansvar att se sin roll i rehabiliteringen och inte enbart uttrycka att andra ska agera. Av stor betydelse är hur kommunerna utrycker sig och närmar sig samarbetspartners. Det finns en oklarhet runt Arbetsförmedlingens kategori 14. I kategorin finns de arbetslösa som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och där man gör en bedömning att den enskilde inte står till arbetsmarknadens förfogande. En tydligare beskrivning behövs vilka som återfinns i kategorin och dessutom övervägas om olika former av insatser trots allt kan sättas in. C kom till Sverige 1992 har aldrig förvärvsarbetat, varken i hemlandet eller i Sverige. Sannolikt är C lågutbildad. C behöver tolk vid alla kontakter med myndigheter eller med vården. C blev sjukskriven på heltid sedan C lider enligt läkarutlåtande av diskbråck och spinal stenos, knäartros och kraftig övervikt. Ansökan om sjukersättning är gjord 2007, 2008 och 2010, samtliga ansökningar har avslagits av FK. C:s arbetsförmåga är inte utredd. C är idag inskriven vid den finansiella samordningen (Finsam). C har nekats att skriva in sig på Arbetsförmedlingen p.g.a. sin sjukskrivning. Vården har erbjudit C smärtrehabilitering samt ryggoperation. C har tackat nej till ryggoperationen med motiveringen att hon känner en person som blev ryggopererad och därefter blev rullstolsbunden. P.g.a. sina bristande språkkunskaper behöver C omfattande information från vården, vilket hon inte fått. Därtill är det tveksamt om C kan delta i smärtrehabilitering då C har bristande språkkunskaper. Viktiga och tänkvärda aspekter Den finansiella samordningen. Den finansiella samordningen ska fungera som en arena för nytänkandet och ges ett utrymme för att pröva nya samarbetsformer. Ett stort strukturellt problem som beskrivs i detta PM måste lösas inom och mellan de lokala myndigheterna och aktörerna. En tydlighet behövs om att Arbetsförmedlingen inte kan neka någon att skriva in sig. Den enskilde måste ges en seriös bedömning och om inte Arbetsförmedlingen är lämpligast få en kontakt med andra. Sätt den enskilde i centrum för rehabiliteringen och inte myndigheterna. Arbetsförmågan måste utredas. Ett sådant förhållningssätt kräver en

9 (17) samordning av myndigheternas insatser. En utredning skulle ha gjorts i samverkan mycket tidigt. Det borde vara möjligt att skapa och testa en gemensam mottagning där insatser kan sättas in samtidigt. Arbetsgivarnas betydelse. För att rehabiliteringsinsatserna ska ges effekt är det betydelsefullt att fokusera på hur en enskild kan förstärka sin anknytning till arbetslivet. Mycket mer fokus måste ges vilket stöd myndigheter kan ge arbetsgivare och hur samhället kan skapa enklare ingångar till arbetslivet. D har fullgjorda gymnasiestudier och har sedan haft kortare tillfälliga anställningar, men inte upparbetat villkoret för SGI. D har varit aktuell inom socialtjänsten sedan D har varit sjukskriven i ett år via psykiatriska öppenvårdsmottagningen. Diagnosen är i nuläget oklar, men D har sömnstörningar, generaliserad trötthet och koncentrationssvårigheter, samt att hon inte klarar stress. D står i kö till utredning gällande NPF-utredning och för KBT-behandling. D får motstridiga budskap från de läkare hon möter på psykiatriska öppenvårdsmottagningen. Viktiga och tänkvärda aspekter Hälso- och sjukvården har en avgörande roll. Ofta upplevs att hälso- och sjukvården inte erbjuder målgruppen medicinsk utredning/behandling i tillräcklig omfattning. Flera olika förändringar behövs, som t.ex. avseende kontinuiteten, behovet av samverkan, förstärkt kunskap om samverkan och målgrupp. För D skulle det till exempel underlätta om hon fick träffa samma läkare varje gång. Landstingets roll i förhållande till det kommunala ansvaret. Att utreda en NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) är i grunden inte ett kommunalt ansvar. Det är dessutom väsentligt att utredningarna av NPF samt KBT-behandling sätts in snabbt. Ofta är väntetiderna långa till dessa utredningar och behandlingar. Initiera en gemensam kartläggning av denna grupp utifrån ovanstående problematik. Stärk möjligheterna till gemensamma verksamheter. Det kan konstateras att mer är möjligt att göra inom nuvarande regelverk. Samtliga enskilda som har nedsatt arbetsförmåga ska även finnas aktuella på Försäkringskassan. Utan en sådan ordning blir det inte möjligt att få en helhetsbild av den enskildes hälsosituation.

10 (17) E blev aktuell inom socialtjänsten år 2010 efter att han genomgått arbetslivsintroduktion på Arbetsförmedlingen. E är nollplacerad, hans inkomster är ekonomiskt bistånd och underhållsstöd. Situationen för E:s barn upplevs som problematisk. E är sedan december 2010 sjukskriven på heltid via psykiatriska öppenvården med diagnos ADHD och ospecificerad personlighetsstörning. E har utvecklat ångest och depressiva symptom. E har varit deltagare i ett av socialtjänstens projekt under 2011, Supported Employment, och fick praktik på deltid, men det fungerade inte. Han saknar sysselsättning dagtid. E har boendestöd via socialtjänsten. Viktiga och tänkvärda aspekter Nya regler. Ska sjukersättning kunna vara möjlig för detta typfall? Ge möjlighet till stadigvarande sjukersättning för de med en arbetsförmåga understigande 25 procent. Utveckla samtidiga insatser. Socialtjänsten har ett ansvar för fortsatt motivationsarbete för att få E att återuppta och behålla kontakten med projektet, samt på sikt försöka på nytt med praktik. De har även ansvaret för att undersöka möjligheterna till någon form av anpassad utbildning. En bättre utredning vad den enskilde har för arbetsförmåga. Ett ansvar för Försäkringskassan. De med liten arbetsförmåga. Finns det anledning att ge någon form av insats/sysselsättning trots att den enskilde endast har 25 % arbetsförmåga? Större uppmärksamhet bör ges till att stödja Non-profit företag och arbetsintegrerande sociala företag. Den dagliga verksamheten måste bli mer arbetslivsinriktad. Initiativ bör tas för att utveckla den dagliga verksamheten och ge den ett större inslag av insatser som syftar till att stärka arbetsmarknadsanknytningen. Familjen kom som flyktingar till Sverige under slutet av 1990-talet och har varit beroende av ekonomiskt bistånd sedan introduktionsersättningen upphörde. F skadade sitt ben i en bombexplosion innan flykten till Sverige. År 2001 skadade F sin axel i samband med en bilolycka och rörligheten är nedsatt. F hade tidsbegränsad sjukersättning t.o.m. juni 2011, deltog därefter i arbetslivsintroduktion. F fick avslag år 2011 på ansökan om sjukersättning, då det ansågs att F inte var tillräckligt prövad i sittande ställning.

11 (17) F är i dagsläget inte sjukskriven. Det ställs låga krav på aktivt arbetssökande. F saknar utbildning och annan arbetslivserfarenhet än jordbruksarbete, vilket innebär att möjligheterna att finna en lämplig anställning på den öppna arbetsmarknaden är små. Viktiga och tänkvärda aspekter Regelförändringar. Om F ansöker om sjukersättning för benskadan som uppkommit innan han kom till Sverige kan sjukersättning inte beviljas oavsett om F uppfyller alla villkor för rätten till ersättning. Det beror på att Försäkringskassan fastställer försäkringsfallet till det år skadan skedde. I detta fall fastställs försäkringsfallet för tid innan han bodde i Sverige. Om F sedan arbetar heltid i Sverige men därefter ansöker om sjukersättning för en axelskada kan Försäkringskassan fastställa ett nytt försäkringsfall och sjukersättning kan därefter beviljas. Om F inte har arbetat heltid sedan förra beslutet om sjukersättning fastställer Försäkringskassan inget nytt försäkringsfall och F kan då inte beviljas sjukersättning. Utbildningsinsatser. Personen är född 1980 med bristfällig utbildning. Det måste finnas möjlighet att med stöd erbjuda Grundvux.

12 (17) Bilaga 3 Forskning och faktarapporter Inom flera forskningsområden som statsvetenskap, socialt arbete, sociologi, nationalekonomi, socialförsäkring, men också medicin har bedrivits och bedrivs forskning om försörjningsstödet, dess syfte, organisation, utveckling, effekter och inte minst målgrupper. Nedan ges några exempel på studier och rapporter med tonvikt på de långvariga bidragstagarna. Vad utmärker gruppen långvariga bidragstagare? Syftet med det offentliga försörjningsstödet formulerades i regeringen proposition 1997: Socialbidragets syfte är inte att fungera som en långsiktig försörjningskälla utan ska endast behöva träda in tillfälligt vid kortare perioder av försörjningsproblem I en aktuell promemoria från Socialdepartementet framgår att totalt 4,4 % av alla i befolkningen, eller personer, har erhållit ekonomiskt bistånd under Av dessa var barn, motsvarande 7 % av alla barn i landet. Det konstateras att: Det ekonomiska biståndet har alltmer kommit att bli ett långvarigt stöd där andelen som fått bistånd under minst 10 månader på ett kalenderår ökat från 17 procent av alla biståndsmottagare under 1990 till 39 procent under Arnsvik presenterade 2008 en kunskapsöversikt som belyste tre områden: 1. Barnfamiljer med långvarigt bidragsmottagande med fokus på barnens situation. 2. Klienter med långvarigt bidragsmottagande som inte kommit vidare till egenförsörjning vad är utmärkande för gruppen? 3. Klienters erfarenhet av försörjningsstöd. Arnsvik konstaterar att gruppen med långvarigt beroende av försörjningsstöd har ökat samt att hälsotillståndet för gruppen i det närmaste kan beskrivas som alarmerande.

13 (17) Gruppen är marginaliserad och Arnsvik ställer sig frågan om det är detta som gör att man har svårt att hitta lösningar som innebär ett slut på bidragsberoendet. Ett ökat samarbete mellan arbetsförmedling, försäkringskassa och psykiatri ses som ett sätt att arbeta med denna grupp. Utifrån registerstudier analyserade Mörk och Liljeberg vilka som tar emot ekonomiskt bistånd samt anledningarna till behovet. Det framgår bl.a. att det är lika stor andel män som kvinnor som tar emot ekonomiskt bistånd. Kvinnorna som tar emot ekonomiskt bistånd är dock i hög utsträckning ensamstående med barn, 20 procent, jämfört med tre procent för männen. I en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tydliggörs den stora grupp av sjuka som fastnat i ekonomiskt bistånd därför att de inte har kvalificerat sig till något annat system. Det beror på att de aldrig har haft ett jobb, eller att det senaste arbetet ligger så långt tillbaka i tiden att de inte länge är berättigade till sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Studien baseras på en genomgång av samtliga akter i tre kommuner under en tiomånadersperiod. I studien har varannan aldrig haft ett arbete och av de som haft ett arbete har var femte inte arbetat under det senaste decenniet. Särskilt oroande är att det i denna grupp finns en stor andel unga som riskerar att fastna i ett livslångt bidragsberoende. Den gruppen får inte samma rehabilitering som man får inom ramen för Försäkringskassan. Studien uppmärksammar särskilt det faktum att nuvarande lagstiftning inte tillåter att socialtjänsten tar ett samordnande ansvar för rehabilitering eller ens ifrågasätter varför en person kan vara sjukskriven under flera år utan en rehabiliteringsplan. I en rapport från Socialstyrelsen 1999 undersöktes levnadsförhållanden för personer med socialbidrag (ekonomiskt bistånd) under lång tid. De uppgav oftare att de hade dålig hälsa och sämre hälsotillstånd än jämnåriga. De hade också oftare svåra besvär av långvarig sjukdom än de som inte hade socialbidrag eller fick bidrag under kortare tid. De som hade långvarigt socialbidrag hade åtta års kortare medellivslängd och mer än dubbelt så hög dödlighet jämfört med dem som inte hade socialbidrag. Det var framför allt under 1990-talet som utvecklingen mot att allt fler individer inte lyckas att etablera sig på arbetsmarknaden och därför hamnar utanför tog fart. Tapio Salonen konstaterar: Men så kom krisen i början av 1990-talet och vi fick för första gången en arbetslöshet att tala om. Då blev det tydligt att system och försäkringar som bygger på inkomstbortfallsprincipen är sårbara: De som

14 (17) inte lyckas etablera sig på arbetsmarknaden hamnar utanför. Det är vad som har skett successivt de senaste tjugo åren, visar välfärdsforskningen Myndigheterna och de långvariga bidragstagarna Det svenska välfärdssystemet kan beskrivas som tudelat där en stor majoritet av medborgarna har ett relativt gott statligt skydd vid inkomstbortfall, medan de medborgare som inte etablerat sig på arbetsmarknaden hänvisas till kommunernas försörjningsstöd. Till skillnad från den statliga socialförsäkringen är detta behovsprövat. Det är inte alltid tydligt var man som medborgare ska vända sig. Två personer med liknande problem förväntas vända sig till olika myndigheter beroende på om de har rätt till statlig ersättning eller inte. Individer kan behöva vända sig till flera myndigheter samtidigt för att få hjälp. Det finns en risk för att dessa skickas mellan myndigheter och att olika myndigheter gör olika bedömningar av individens arbetsförmåga (Mörk & Liljeberg 2011). Tapio Salonen har ett liknande perspektiv som Mörk och Liljeberg och menar att det fungerar som ett Svarte Petterspel där den enskilde slussas mellan olika system på olika nivåer. Allt fler hamnar utanför trygghetssystemen. De flesta får det bättre men det gäller inte dem som har det sämst. De utsatta måste släppas in i systemen. Upplevelser av innebörden att ha kontakt med flera myndigheter har studerats av Brunsson, Lindkvist och Petersson, De presenterade 2009 en kvalitativ intervjustudie med 15 personer som är beroende av ekonomiskt bistånd på grund av ohälsa. I studien fokuseras dessa personers upplevelser av kontakter med myndigheter (arbetsförmedlingen, försäkringskassan, socialtjänsten samt vården). I detta problematiseras flera områden som har att göra med: Samverkan mellan myndigheter, är av stor betydelse för de personer som har kontakt med flera. Man problematiserar att myndigheterna inte alltid talar samma språk. Bemötandet är centralt och studien visar på både positiva och negativa erfarenheter av myndigheters bemötande. Positiva erfarenheter av bemötande känner personerna när de inte känner sig ifrågasatta utan förstådda. Men de upplever brister i att de ibland känner sig ifrågasatta och även brister där flera inte förstår det byråkratiska språk som personalen använder. En del i detta är även att man saknar personlig kontakt med myndigheter. Ibland består kontakten enbart av brev någon gång om året. Att ta utgångspunkt i individen poängteras som ett centralt område och man menar att myndigheterna måste arbeta med lösningar som passar den enskilda individen. De måste bli mer flexibla och följa mallar och formulär

15 (17) i mindre utsträckning. Som det nu ser ut konstaterar man att myndigheterna inte är anpassade efter att arbeta med de mest utsatta. Barn i familjer med långvarigt bistånd Arnsvik konstaterar i sin kunskapsöversikt, att de studier med barnperspektiv och om barnfattigdom som har genomförts i huvudsak är kvantitativa studier. I dessa studier konstateras bland annat att banfattigdom förekommer och att den främst är koncentrerad till storstäderna samt i större utsträckning finns bland barn med utländsk bakgrund. Av de få kvalitativa studier som gjorts framgår att föräldrar som under längre tid lever på försörjningsstöd ofta prioriterar sina barns behov i första hand efter det att alla nödvändiga räkningar är betalda. Man konstaterar också att familjer som haft försörjningsstöd under lång tid är beroende av sitt privata nätverk för att klara sin vardagsekonomi. Resultat från forskning visar att föräldraskapet påverkas både av den ekonomiska situationen och av känslor av otillräcklighet samt av känslan att befinna sig i en beroendeställning. Liknande resultat redovisas i senare studier. Till exempel studerade Harju barn som lever i familjer med knappa ekonomiska resurser och hur deras vardagsliv ser ut. Studien bygger på intervjuer med barn i åldern 7-19 år samt deras föräldrar. I studien dras bland annat slutsatsen att knappa ekonomiska resurser påverkar barnens relationer till andra barn och barnens relation till sina föräldrar. Harju och Thorøds presenterade 2010 en studie som bygger på två intervjustudier, en från Sverige och en från Norge. De konstaterar att det finns en skillnad i möjligheter till utbildning, viken är beroende av familjens ekonomi. I vissa fall leder detta till att barn slutar skolan och istället börjar arbeta. Författarna lyfter också fram att det finns en maktlöshet hos fattiga barn, som hamnar mellan föräldrar och välfärdssamhällets ansvar att se till barns basala behov. Anna Angelin redovisade 2009 en studie som baserade sig på djupintervjuer med 75 ungdomar i familjer i utanförskap efter att dessa fyllt 20 år. I studien konstateras att: "Många av dem har svårt att hitta sin plats, de hamnar i arbetslöshet och socialbidrag och där har de förblivit under tio år". I en rapport 2012 från Inspektionen för socialförsäkringen framgår att barn, vars föräldrar under längre perioder varit sjukfrånvarande, löper högre risk att som vuxna själva vara långtidssjukfrånvarande. Ett gott exempel på en fungerande samverkan SAMS i Malmö Det finns ett antal goda exempel som visar att en fungerande samverkan mellan berörda myndigheter ger positiva resultat. Flera av dessa utgår från FINSAM (Finansiell Samverkan) och skulle kunna ligga till grund för mer permanenta

16 (17) förändringar av organisation och regelverk. Ett sådant exempel är SAMS (Samverkan om sjukvårdsförsäkrade) i Malmö. SAMS bedrevs i samverkan mellan Malmö stad, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Region Skåne mellan åren Av SAMS slutrapport framgår att målet var att alla personer i gruppen (sjuka och sjukskrivna försörjningsstödstagare som saknar sjukpenninggrundande inkomst) skulle erbjudas en kvalificerad, samordnad utredning av sin arbetsförmåga samt en rekommendation om kommande insatser, där arbetslinjen var prioriterad, skulle tas fram. I skedet efter utredning och bedömning skulle deltagarna erhålla adekvata rehabiliteringsåtgärder, medicinska, arbetsinriktade, sociala, skrivas in som arbetssökande på Arbetsförmedlingen (hel eller delvis arbetsförmåga) alternativt få rätt till inplacering i sjukförsäkringssystemet. SAMS utvecklade en samverkansmodell för fördjupad utredning och samlad bedömning av arbetsförmåga och rehabiliteringsbehov. Modellen bygger på en strukturerad arbetsprocess. Samverkan sker i ett samverkansteam med representanter för socialtjänsten, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som arbetar tillsammans med behandlande läkare. 151 personer skrevs in för samlade bedömningar. I mångdubbelt fler fall konsulterades samverkansteamet. Utfallet av de samlade bedömningarna visar att 88 % hade helt eller delvis nedsatt arbetsförmåga. Samtliga med nedsatt arbetsförmåga visade sig vara i behov av rehabiliteringsinsatser som ett nästa steg för att närma sig arbetsmarknaden. 99 % av personerna hade behov av medicinsk rehabilitering, 46 % av arbetsinriktad rehabilitering och 28 % av social rehabilitering. Uppföljning har hittills skett av 61 personer. Uppföljningarna visar att 38 % var helt eller delvis självförsörjande genom anställning, sjukersättning eller annat. Ytterligare 30 % genomgår rehabilitering, flera av dessa är på väg till anpassad anställning. 5 % är arbetssökande genom Arbetsförmedlingen. En framgångsfaktor har varit de samlade organisationsövergripande bedömningarna, som ska syfta till att individerna får rätt insats av rätt aktör och med rätt ersättning. Samarbetet med sjukvården och behandlande läkare har varit avgörande för framgång, liksom möjligheterna till individuella lösningar utifrån individernas behov och hög tillgänglighet till organisationernas samlade utredningsresurser. De speciellt avsatta medel som funnits för medicinska konsultationer och arbetsprövningar har också varit framgångsfaktorer tillsammans med tid, kontinuitet och hög kvalitet i bedömningarna.

17 (17) Några framgångsfaktorer utifrån forskning och försöksverksamhet Mot bakgrund av presenterad forskning och erfarenheter från försöksverksamheter går det att urskilja ett antal framgångsfaktorer. Några av de mer centrala är: En tät samverkan mellan myndigheterna med utgångspunkt i individens behov Gemensamma utredningsteam för långvariga bidragstagare med sjukdom Gemensamma bedömningar Möjlighet till individuella lösningar Hög tillgänglighet och gott bemötande, anpassa myndigheterna till de mest utsatta Permanentning av fungerande arbetsmetodik, kontinuitet Stöd i regelsystem för en fungerande arbetsmetodik och till relevanta insatser för dem som inte kvalificerat sig för den statliga socialförsäkringen Särskild uppmärksamhet avseende barnen och deras behov Fortlöpande myndighetsgemensam metodutveckling baserad på evidens och beprövad erfarenhet Slutsatser Sammanställningen visar på värdet och behovet av ytterligare forskning och utvecklingsarbete vad gäller den stora andelen långvariga bidragstagare som lider av sjukdom. Det behövs också mer forskning avseende barnen och ungdomarna i familjerna. De insatser som nu görs i form av SKL:s initiativ tillsammans med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har ett tydligt stöd i forskningen. En tät och förtroendefull samverkan är nödvändig, både på en övergripande nivå och lokalt, liksom en genomgång och revidering av regelverket. Ett positivt exempel på aktuellt utvecklingsarbete är det initiativ som Försäkringskassans ledning tagit som ett led i att skapa tydligare och bättre förutsättningar för arbetet kring gruppen 0-placerade. Det vill säga den grupp som saknar sjukpenninggrundande inkomst. Syftet med projektet är metodutveckling där ansvariga myndigheter försöker hitta gemensamma arbetsformer för personer som uppbär försörjningsstöd samtidigt som de är 0-placerade.

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Promemoria 2018-01-23 Socialdepartementet Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Inledning Våra socialförsäkringar är en central del i den svenska

Läs mer

Information ST-läkare 29 September Anette Svenningsson

Information ST-läkare 29 September Anette Svenningsson Information ST-läkare 29 September 2016 Anette Svenningsson Arbetsförmedling! Delar av uppdraget! Prioritera dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden (vanligt med samarbete med vården) Bidra till

Läs mer

Leif Klingensjö SKL. Bakgrund Överenskommelsen Aktuellt just nu

Leif Klingensjö SKL. Bakgrund Överenskommelsen Aktuellt just nu Leif Klingensjö SKL Bakgrund Överenskommelsen Aktuellt just nu Halmstad, Borlänge, Hässleholm och Regionförbundet Halland Omfattande grupp 40 0000 Långvarigt, 70 procent 44 år 46 procent aldrig arbetat

Läs mer

Inledning och sammanfattning av Stockholmsmodellen

Inledning och sammanfattning av Stockholmsmodellen Bilaga 1 Inledning och sammanfattning av smodellen 1(6) Innehåll 1. Uppdrag...3 2. Bakgrund...3 3. Metod...3 4. Målgruppen...4 5. Aktörer som möter målgruppen och strukturer...4 6. Struktur och förslag

Läs mer

Information AT-läkare 24 Augusti Anette Svenningsson

Information AT-läkare 24 Augusti Anette Svenningsson Information AT-läkare 24 Augusti 2016 Anette Svenningsson Arbetsförmedling! Delar av uppdraget! Prioritera dem som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden (vanligt med samarbete med vården) Bidra till

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande SOU 2015:21 - Mer trygghet och bättre försäkring

Yttrande över slutbetänkande SOU 2015:21 - Mer trygghet och bättre försäkring 1 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande SOU 2015:21 - Mer trygghet och bättre försäkring Bakgrund Reumatikerförbundet organiserar människor med reumatiska sjukdomar, sjukdomar

Läs mer

Information nollplacerade På rätt väg

Information nollplacerade På rätt väg Information nollplacerade 2017-01-30 På rätt väg Utvecklingsverksamheten kring personer utan sjukpenninggrundande inkomst Bakgrund - SAMS - I skuggan av välfärden - Gör rätt från dag ett - Socialförsäkringsbalken

Läs mer

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson

Information ST-läkare 21 April Anette Svenningsson Information ST-läkare 21 April 2016 Anette Svenningsson Arbetslösheten i Sverige i Feb 2016 Arbetslösheten i Sverige fortsätter att minska jämfört med förra året. 372 000 personer är arbetslösa eller inskrivna

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Kommittédirektiv Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess Dir. 2018:27 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Sammanfattning En särskild utredare en nationell samordnare

Läs mer

FRÅN KAOS TILL KAOSAM. - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund

FRÅN KAOS TILL KAOSAM. - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund FRÅN KAOS TILL KAOSAM - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund Kort bakgrund. Lunds kommun 119 000 invånare Ca. 1000 hushåll per månad, knappt 1,6 % av befolkningen får försörjningsstöd Hög andel får försörjningsstöd

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

SAMS Umeå. Projektförslag. Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten

SAMS Umeå. Projektförslag. Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten SAMS Umeå Projektförslag Initiativtagare till projektförslaget: Försäkringskassan Arbetsförmedlingen Umeå kommun: Socialtjänsten 1. BAKGRUND Gruppen som saknar sjukpenninggrundad inkomst (SG1) har historiskt

Läs mer

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i na Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Bakgrund Projektet SAMRE-samordnad rehabilitering för sjukskrivna utan

Läs mer

Åtgärder för arbetslösa bidragstagare

Åtgärder för arbetslösa bidragstagare TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-05-09 Dnr 72/2008-71 Ann Kristin Hasselsten Socialnämnden 2008-05-21 Åtgärder för arbetslösa bidragstagare Sammanfattning Socialnämnden ska utveckla verksamheten för arbetslösa bidragstagare

Läs mer

Riktlinjer och strategi för arbetslivsinriktad rehabilitering

Riktlinjer och strategi för arbetslivsinriktad rehabilitering Riktlinjer och strategi för arbetslivsinriktad rehabilitering Grundläggande uppdrag Att bedriva arbetslivsinriktad rehabilitering i form av vägledande, utredande, rehabiliterande eller arbetsförberedande

Läs mer

Försäkringsmedicin Om socialförsäkringen

Försäkringsmedicin Om socialförsäkringen Om socialförsäkringen Ansvar i Rehabiliteringsarbetet Försäkringskassan har samordningsansvar Individen har ansvar att medverka i rekommenderad Rehabilitering Arbetsgivaren för Anpassning och Rehabilitering

Läs mer

Försäkringskassan i Värmland

Försäkringskassan i Värmland Försäkringskassan Försäkringskassan i Värmland Birgitta Olsson/ Sjukpenning Caroline Elfman/sjukpenning Linnéa Eriksson/ Sjukpenning Jessica Johansson/ Sjukpenning Peter Stenebjer /Aktivitetsersättning

Läs mer

Vi är Försäkringskassan

Vi är Försäkringskassan Vi är Försäkringskassan www.forsakringskassan.se Sid 1 April 2016 Om Försäkringskassan Film? https://youtu.be/cu8xiyvt394 Sid 2 April 2016 Om Försäkringskassan Vårt uppdrag Vårt uppdrag är att utreda,

Läs mer

Socialdemokraterna. Stockholm 2010-09-03. Lex Jörg. Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser

Socialdemokraterna. Stockholm 2010-09-03. Lex Jörg. Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser Socialdemokraterna Stockholm 2010-09-03 Lex Jörg Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser 2 (6) Varje dag kommer nya exempel på personer som drabbas på ett helt orimligt sätt av det regelverk

Läs mer

Förslag till insats för personer som är sjuka och saknar en sjukpenninggrundande inkomst

Förslag till insats för personer som är sjuka och saknar en sjukpenninggrundande inkomst Förslag till insats för personer som är sjuka och saknar en sjukpenninggrundande inkomst Förslag till insats framtaget av en länsövergripande arbetsgrupp med följande representanter: Ann-Sofie Karlsson

Läs mer

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal

Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Jan Karlsson Specialist Försäkringskassan Fyrbodal Presentationstitel Månad 200X Sida 1 Gemensam kartläggning Gemensam kartläggning är

Läs mer

Frågor till patient- och brukarorganisationer om sjukskrivningsprocessen och om samverkan i processen

Frågor till patient- och brukarorganisationer om sjukskrivningsprocessen och om samverkan i processen Promemoria 2018-10-02 Komm2018/06 Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess S 2018:06 Nationell samordnare Mandus Frykman 08-4059542 072-2128658 mandus.frykman@regeringskansliet.se

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost Ansökan om medel från Samordningsförbundet Skåne Nordost Bakgrund Ovanstående Samordningsförbund bildades den 1 januari 2011, bildandet gjordes genom en ombildning av Samordningsförbundet i Kristianstads

Läs mer

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning

Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Återrapportering Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan Förstärkt stöd till unga med aktivitetsersättning Plan att redovisas senast 28 februari 2012 enligt regleringsbreven för 2012 aktivitetsersättning

Läs mer

Basutbildning november Försäkringskassan och TRISAM

Basutbildning november Försäkringskassan och TRISAM Försäkringskassan och TRISAM Vår etiska kod Den statliga värdegrunden är utgångspunkt för vår etiska kod: Vi är sakliga och opartiska Vi skyddar förtroendet för Försäkringskassan Vi är medvetna om att

Läs mer

TRIS dag för kommunen 11 december 2015

TRIS dag för kommunen 11 december 2015 TRIS dag för kommunen 11 december 2015 Ni behövs och är efterfrågade! www.forsakringskassan.se Försäkringskassans samordningsansvar gällande rehabilitering Lite smått och gott kring sjukersättning Försäkringskassans

Läs mer

Arbetsförmedlingens uppdrag gällande funktionsnedsatta

Arbetsförmedlingens uppdrag gällande funktionsnedsatta Arbetsförmedlingens uppdrag gällande funktionsnedsatta Arbetsförmedlingens uppdrag Vi arbetar på uppdrag av riksdag och regering. Vi ska: Effektivt sammanföra dem som söker arbete med dem som söker arbetskraft

Läs mer

FRÅN KAOS TILL KAOSAM. - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund

FRÅN KAOS TILL KAOSAM. - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund FRÅN KAOS TILL KAOSAM - ett samverkansprojekt inom Finsam Lund Lund 117 000 invånare 1000 hushåll per månad, knappt 1,6 % av befolkningen får försörjningsstöd Två tredjedelar är under 45 år, lika stor

Läs mer

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal

Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal www.finsam.eu Insatsredovisning, prestationer och nyckeltal Dnr. 2012.0009 Handläggare: Raéd Shaqdih Datum: 2012-02-14 1 (20) Under år 2011 har 174 individer fått arbetslivsinriktad rehabilitering via

Läs mer

Sjuk? Så gör du när du inte kan jobba

Sjuk? Så gör du när du inte kan jobba Sjuk? Så gör du när du inte kan jobba Så kan vi hjälpa dig Journalistförbundet kan hjälpa dig som är medlem med din kontakt med arbetsgivaren. Vi kan också driva eventuella tvister mot Försäkringskassan

Läs mer

Implementering av verksamhet 3.4.4

Implementering av verksamhet 3.4.4 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Datum 2013-05-27 Rev 2013-06-04 Diarienummer UAN-2013-0313 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Implementering av verksamhet 3.4.4 Förslag

Läs mer

Ansökan om bidrag för 2016

Ansökan om bidrag för 2016 2015-06-18 Till Göteborgs Stad SDN Askim-Frölunda-Högsbo samt SDN Västra Göteborg Ansökan om bidrag för 2016 Bakgrund Samordningsförbundet Göteborg Väster ansvarar för samordnad rehabilitering enligt lag

Läs mer

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Individ med ekonomiskt bistånd uppger/eller kan inte delta i planerade aktiviteter helt/delvis på grund av sjukdom* 1 Numreringen i flödesschemat följer inte någon

Läs mer

BROAR TILL ETT FRISKT OCH AKTIVT LIV.

BROAR TILL ETT FRISKT OCH AKTIVT LIV. BROAR TILL ETT FRISKT OCH AKTIVT LIV. BROAR TILL ETT FRISKT OCH AKTIVT LIV Den nya sjukförsäkringen är en viktig del i regeringens arbete att ge människor hjälp och stöd för att hitta vägar tillbaka till

Läs mer

Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen (Ds 2015:17)

Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen (Ds 2015:17) YTTRANDE Vårt dnr: 2015-06-12 Avdelningen för arbetsgivarpolitik Tina Eriksson Socialdepartementet 103 33 Stockholm s.registrator@regeringskansliet.se s.sf@regeringskansliet.se (Ds 2015:17) Sammanfattning

Läs mer

SAMS - samverkan om sjukvårdsförsäkrade

SAMS - samverkan om sjukvårdsförsäkrade Sid 1 Skellefteå konferens nollklassade 2018 SAMS - samverkan om sjukvårdsförsäkrade SAMS Start: maj 2012 Parter: AF, Försäkringskassan och socialtjänsten Bakgrund: många sjukskrivna utan SGI får inte

Läs mer

Avtal avseende innovationsvänligt upphandlade arbetsmarknadsinsatser, dnr UAN-2012-0409

Avtal avseende innovationsvänligt upphandlade arbetsmarknadsinsatser, dnr UAN-2012-0409 ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Tuomo Niemelä 2015-04-23 AMN-2015-0233 Arbetsmarknadsnämnden Avtal avseende innovationsvänligt upphandlade arbetsmarknadsinsatser, dnr UAN-2012-0409

Läs mer

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning

Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Flödesschema Rätt stöd rätt försörjning Individ med ekonomiskt bistånd uppger/eller kan inte delta i planerade aktiviteter helt/delvis på grund av sjukdom* 1 Numreringen i flödesschemat följer inte någon

Läs mer

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS

Uppdragsbeskrivningar. - de samverkande parternas uppdrag i TRIS Uppdragsbeskrivningar - de samverkande parternas uppdrag i TRIS 1 Till läsaren I TRIS ingår Landstinget Sörmland, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna (socialtjänsten) i länet. I detta

Läs mer

Vår referens 2009-10-01 Karin Fristedt

Vår referens 2009-10-01 Karin Fristedt YTTRANDE Till Tjänstemännens Centralorganisation att: Kjell Rautio 114 94 Stockholm Datum Vår referens 2009-10-01 Karin Fristedt Remissvar på departementspromemoria Ds 2009:45 Stöd till personer som lämnar

Läs mer

Uppdragsavtal. - de samverkande parternas uppdrag i Pilotmodell Samordningsteam Västerås. Naturunderstödd och kognitiv metodik med existentiell grund

Uppdragsavtal. - de samverkande parternas uppdrag i Pilotmodell Samordningsteam Västerås. Naturunderstödd och kognitiv metodik med existentiell grund BILAGA 2 Uppdragsavtal - de samverkande parternas uppdrag i Pilotmodell Samordningsteam Västerås Naturunderstödd och kognitiv metodik med existentiell grund 2013-09-13 I Pilotmodell Samordningsteam Västerås

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 8 oktober 2013 KLAGANDE OCH MOTPART AA MOTPART OCH KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings

Läs mer

Lena Flodin Samverkansansvarig Avdelningen för sjukförsäkring Västernorrland. Information Arbetsgivardagen 11 oktober 2018

Lena Flodin Samverkansansvarig Avdelningen för sjukförsäkring Västernorrland. Information Arbetsgivardagen 11 oktober 2018 Lena Flodin Samverkansansvarig Avdelningen för sjukförsäkring Västernorrland Agenda för dagen Sjukförsäkringens regelverk Sjukskriven vad händer? Olika roller i sjukskrivningsprocessen Alternativ till

Läs mer

Yttrande över Promemorian Från socialbidrag till arbete (SOU 2007:2). Slutbetänkande av utredningen från socialbidrag till arbete (S 2005:01)

Yttrande över Promemorian Från socialbidrag till arbete (SOU 2007:2). Slutbetänkande av utredningen från socialbidrag till arbete (S 2005:01) Landstingsstyrelsens förvaltning Forum för kunskap och gemensam utveckling 1 (6) Handläggare: Britt Arrelöv Landstingsstyrelsen Yttrande över Promemorian Från socialbidrag till arbete (SOU 2007:2). Slutbetänkande

Läs mer

Ansökan om medel från Finsam Lund

Ansökan om medel från Finsam Lund Ansökan om medel från Finsam Lund Projektnamn: KAOSAM - Kartläggning av (arbetsförmåga och ohälsa i) samverkan. Projektägare: Socialförvaltningen, Lunds kommun Samverkansparter: Region Skåne, Försäkringskassan,

Läs mer

Finsam Karlskoga/Degerfors Verksamhetsplan & budget 2007-2009

Finsam Karlskoga/Degerfors Verksamhetsplan & budget 2007-2009 Finsam Karlskoga/Degerfors Verksamhetsplan & budget 2007-2009 1 Verksamhetsplan & budget Finsam Karlskoga/ Degerfors för Perioden 2007 2009 Övergripande mål Förbundets ändamål är att inom Degerfors och

Läs mer

Försäkringskassans erfarenheter av rehabiliteringskedjan

Försäkringskassans erfarenheter av rehabiliteringskedjan Försäkringskassans erfarenheter av rehabiliteringskedjan Förändringar i sjukförsäkringen i Sverige Försäkringsdirektör Birgitta Målsäter Nordiskt möte i Tammerfors 2012, Birgitta Målsäter Sida 1 Varför

Läs mer

Analys av kostnadsutvecklingen vad gäller försörjningsstöd

Analys av kostnadsutvecklingen vad gäller försörjningsstöd Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-04-04 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Analys av kostnadsutvecklingen vad

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010 Dnr: 1.1 2009/294720 Dnr: 052245-2010 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i vid årsskiftet 2009/2010 eller under första kvartalet 2010 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2010

Läs mer

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Filippa Hillman Specialist sjukförsäkring

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Filippa Hillman Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer Socialförsäkringen Filippa Hillman Specialist sjukförsäkring Innehåll Fakta Ansvar i rehabiliteringsarbetet Försäkringskassans uppdrag Rehabilitering Utredningstid och negativa beslut

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Dnr: 1.1 2009/294720 Dnr: 052245-2010 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen vid årsskiftet 2009/2010 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2010 Uppdaterade siffror

Läs mer

Arbetsförmedlingen Bryggan kan anvisa vuxna arbetssökande med försörjningsstöd samt ungdomar (16-24 år) till parallella insatser på JobbMalmö.

Arbetsförmedlingen Bryggan kan anvisa vuxna arbetssökande med försörjningsstöd samt ungdomar (16-24 år) till parallella insatser på JobbMalmö. Lokal överenskommelse om samarbete mellan Arbetsförmedlingen Bryggan, JobbMalmö och Individ- och Familjeomsorgen i stadsområde Innerstaden i Malmö stad Mellan Arbetsförmedlingen Bryggan och Malmö stad

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 med budget 2015-2017

VERKSAMHETSPLAN 2015 med budget 2015-2017 VERKSAMHETSPLAN 2015 med budget 2015-2017 för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden (dnr 2014:11 / 1) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 1. Inledning Samordningsförbund

Läs mer

Foto: Mattias Ahlm. Effektiv väg tillbaka till arbete

Foto: Mattias Ahlm. Effektiv väg tillbaka till arbete Foto: Mattias Ahlm Effektiv väg tillbaka till arbete Våra socialförsäkringssystem ska handla om att rätt ersättning ska gå till rätt person. De ska vara robusta och hålla in i framtiden och de ska sätta

Läs mer

Svar på regleringsbrevsuppdrag 2014 om hur Försäkringskassan säkerställer att den enskildes rehabiliteringsbehov klarläggs i god tid

Svar på regleringsbrevsuppdrag 2014 om hur Försäkringskassan säkerställer att den enskildes rehabiliteringsbehov klarläggs i god tid 1 (10) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Punkt 2 Svar på regleringsbrevsuppdrag 2014 om hur Försäkringskassan säkerställer att den enskildes rehabiliteringsbehov klarläggs i god tid Postadress Besöksadress

Läs mer

Begreppstrappan. Verktyg för stödjande av samverkan inom arbetslivsinriktad rehabilitering. LokusTierp2017/Samordningsförbundet/Uppsala län

Begreppstrappan. Verktyg för stödjande av samverkan inom arbetslivsinriktad rehabilitering. LokusTierp2017/Samordningsförbundet/Uppsala län Begreppstrappan Verktyg för stödjande av samverkan inom arbetslivsinriktad rehabilitering 1 Begreppstrappan Begreppstrappan har utarbetats som ett stöd för medarbetare inom de fyra parterna Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Vad händer om jag blir sjuk?

Vad händer om jag blir sjuk? Vad händer om jag blir sjuk? En informationsbroschyr till alla medarbetare i Vilhelmina kommun Vad är rehabilitering? Ordet rehabilitering betyder att åter göra duglig. Rehabilitering är ett samlingsnamn

Läs mer

Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare

Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare Trygghet genom hela livet Drygt 40 olika förmåner och bidrag inom socialförsäkringen Stöd till barnfamiljer Sjukdom och rehabilitering Stöd till funktionshindrade

Läs mer

Om du blir sjuk och inte kan arbeta. Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson

Om du blir sjuk och inte kan arbeta. Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson Om du blir sjuk och inte kan arbeta Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson mona.ericsson@forsakringskassan.se Sjuklön Sjukpenning Rehabiliteringskedjan Tidsgränser sjukpenning Försäkringskassans

Läs mer

1.1 Ärenden som avser den allmänna sjukförsäkringen enligt AFL

1.1 Ärenden som avser den allmänna sjukförsäkringen enligt AFL 6 1.1 Ärenden som avser den allmänna sjukförsäkringen enligt AFL 1.1.1 Inte medgiven sjukpenning eller indragen sjukpenning Inte medgiven sjukpenning Det kan ta lång tid innan Försäkringskassan meddelar

Läs mer

Gränslandet mellan sjukdom och arbete - yttrande över Arbetsförmågeutredningens slutbetänkande (SOU 2009:89)

Gränslandet mellan sjukdom och arbete - yttrande över Arbetsförmågeutredningens slutbetänkande (SOU 2009:89) SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN AVD. FÖR ST ADSÖVERGRIPANDE SOCI ALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-09-02 Handläggare: Anette Agenmark Telefon: 508 25 008 Till Socialtjänst- och

Läs mer

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län

Plan för insats. Samverkansteamet 2014 SOFINT. Reviderad Samordningsförbundet i norra Örebro Län Plan för insats 2014 Reviderad 140423 SOFINT Samordningsförbundet i norra Örebro Län VERKSAMHETSPLAN Innehållsförteckning 1 Insatsbenämning... 1 2 Verksamhetens ägare... 1 3 Bakgrund... 1 4 Syfte och mål...

Läs mer

Re=åter. Habilis=duglig. Rehabilitering=åter göra duglig REHABILITERING OCH ARBETSANPASSNING

Re=åter. Habilis=duglig. Rehabilitering=åter göra duglig REHABILITERING OCH ARBETSANPASSNING Re=åter REHABILITERING OCH ARBETSANPASSNING Habilis=duglig Rehabilitering=åter göra duglig Siljagruppen Arbetshälsan AB Ann-Louise Hohenthal 2015 09 23 WHO definierar begreppet hälsa som ett tillstånd

Läs mer

Rehabiliteringspolicy

Rehabiliteringspolicy Rehabiliteringspolicy I detta dokument kan du läsa om Specmas förebyggande arbete, rehabiliteringsprocessens praktiska arbetsgång samt arbetsgivaren och den enskilde arbetstagarens ansvar. Innehållsförteckning

Läs mer

Projekt SGI O ETT STRUKTURPROJEKT I SAMARBETE MED SAMORDNINGSFÖRBUNDEN VÄNERSBORG/MELLERUD OCH SOFTLEG

Projekt SGI O ETT STRUKTURPROJEKT I SAMARBETE MED SAMORDNINGSFÖRBUNDEN VÄNERSBORG/MELLERUD OCH SOFTLEG Projekt SGI O ETT STRUKTURPROJEKT I SAMARBETE MED SAMORDNINGSFÖRBUNDEN VÄNERSBORG/MELLERUD OCH SOFTLEG Charlotte Hugoson (1488) Samordnare 4 januari 2016 Innehållsförteckning Inledning... 1 Projektbeskrivning...

Läs mer

Yttrande över Bättre samverkan. Några frågor kring samspelet mellan sjukvård och socialförsäkring, SOU 2009:49

Yttrande över Bättre samverkan. Några frågor kring samspelet mellan sjukvård och socialförsäkring, SOU 2009:49 1(5) Dnr 09-0406 /DE 2009-09-18 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Hörselskadades Riksförbund Box 6605, 113 84 Stockholm besöksadress: Gävlegatan 16 tel: +46 (0)8 457 55 00 texttel: +46 (0)8 457 55 01

Läs mer

Försörjningsstöd och övrigt ekonomiskt bistånd. Individ- och familjeomsorgen

Försörjningsstöd och övrigt ekonomiskt bistånd. Individ- och familjeomsorgen Försörjningsstöd och övrigt ekonomiskt bistånd Individ- och familjeomsorgen Rätten till försörjningsstöd/ekonomiskt bistånd Den som vistas i Ljusdals kommun och inte kan försörja sig kan ha rätt till försörjningsstöd

Läs mer

Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare

Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare Välkommen till försäkringsmedicin för ST-läkare Trygghet genom hela livet Drygt 40 olika förmåner och bidrag inom socialförsäkringen Stöd till barnfamiljer Sjukdom och rehabilitering Stöd till funktionshindrade

Läs mer

SAM Samordning för arbetsåtergång. Susanne Falk Kompetenscentrum för hälsa, KCH

SAM Samordning för arbetsåtergång. Susanne Falk Kompetenscentrum för hälsa, KCH SAM Samordning för arbetsåtergång Susanne Falk Kompetenscentrum för hälsa, KCH Projektets syfte ❿Det övergripande syftet är att genom samordning av insatser möjliggöra en effektiv arbetslivsinriktad rehabilitering

Läs mer

Silvija Mehrstam Verksamhetsamordnare Västra Götaland

Silvija Mehrstam Verksamhetsamordnare Västra Götaland 181016 Silvija Mehrstam Verksamhetsamordnare Västra Götaland Arbetsförmedlingens uppdrag Det övergripande målet för Arbetsförmedlingen är att verka för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt genom

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin

Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp till patienter med psykiska besvär eller långvarig

Läs mer

Remissvar på Översyn av sjukförsäkringen Ds 2011:18

Remissvar på Översyn av sjukförsäkringen Ds 2011:18 2011-06-30 Dnr Af-2011/145023 Sida: 1 av 8 Socialdepartementet cc Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar på Översyn av sjukförsäkringen Ds 2011:18 Arbetsförmedlingens yttrande begränsas

Läs mer

Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9)

Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9) ISF1007, v1.3, 2015-11-19 REMISSVAR 1 (5) Datum 2017-05-09 Enheten för sjukförmåner Nina Karnehed Forskare och utredare nina.karnehed@inspsf.se Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9)

Läs mer

godkänna årsredovisningar och revisionsberättelser för 2008 från Samordningsförbunden i Botkyrka, Haninge, Huddinge och Södertälje

godkänna årsredovisningar och revisionsberättelser för 2008 från Samordningsförbunden i Botkyrka, Haninge, Huddinge och Södertälje HSN 2009-10-22 P 5 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Barbro Hansson Årsredovisningar 2008 för Samordningsförbunden i Södertälje, Botkyrka, Huddinge och Haninge Ärendet Finansiell

Läs mer

Hel sjukersättning från 19 års ålder

Hel sjukersättning från 19 års ålder SAMMANFATTNING AV RAPPORT 2019:9 Hel sjukersättning från 19 års ålder En granskning av Försäkringskassans tillämpning efter regeländringen den 1 februari 2017 Detta är en sammanfattning av en rapport från

Läs mer

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 2013-11-26 1 (5) Kompetens- och arbetslivsnämnden Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 1. Bakgrund

Läs mer

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring

Rehabkoordinatorer. Socialförsäkringen. Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Rehabkoordinatorer Socialförsäkringen Gunnel Amonsson Specialist sjukförsäkring Innehåll Fakta Ansvar i rehabiliteringsarbetet Försäkringskassans uppdrag Underlag för beslut Rehabilitering Fall Hur kan

Läs mer

Sid Om Försäkringskassan. Om socialförsäkringen

Sid Om Försäkringskassan. Om socialförsäkringen Sid 1 2016 Om Försäkringskassan Om socialförsäkringen Snabbfakta Statlig myndighet Finansieras genom avgifter och skatter Betalar ut omkring 217 miljarder kronor per år Fattar cirka 20 miljoner beslut

Läs mer

2014-04-24. Misa Fridhemsplan. Markus, 31 år. När är man redo att arbeta?

2014-04-24. Misa Fridhemsplan. Markus, 31 år. När är man redo att arbeta? Misa Fridhemsplan Med rätt stöd kan alla som vill delta i arbetslivet. Diagnoser/tillstånd/socialmedicinska arbetshinder: Psykoser, social fobi, schizofreni, personlighetsstörning, bipolära tillstånd,

Läs mer

SAM Samordning för arbetsåtergång. Slutrapport mars 2013 Kompetenscentrum för hälsa, KCH

SAM Samordning för arbetsåtergång. Slutrapport mars 2013 Kompetenscentrum för hälsa, KCH SAM Samordning för arbetsåtergång Slutrapport mars 2013 Kompetenscentrum för hälsa, KCH Projektets syfte Det övergripande syftet: genom samordning av insatser möjliggöra en effektiv arbetslivsinriktad

Läs mer

TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA!

TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA! TID FÖR AKTIVITETS ERSÄTTNING FÖR UNGA! EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden temaunga.se TEMAGRUPPEN UNGA I ARBETSLIVET Personer med funktionsnedsättning har rätt till arbete som andra. De ska få

Läs mer

De nya riktlinjerna för sjukskrivning. Michael McKeogh Företagsläkare

De nya riktlinjerna för sjukskrivning. Michael McKeogh Företagsläkare De nya riktlinjerna för sjukskrivning Michael McKeogh Företagsläkare Nationellt beslutsstöd för sjukskrivning Regeringsuppdrag Socialstyrelsen och Försäkringskassan Kvalitetssäkrad, enhetlig, rättssäker

Läs mer

Yttrande över remiss av promemoria: Översyn av sjukförsäkringen - förslag till förbättringar (S2011/4725/SF)

Yttrande över remiss av promemoria: Översyn av sjukförsäkringen - förslag till förbättringar (S2011/4725/SF) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (4) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-06-21 p 19 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-05-19 HSN 1105-0439 Handläggare: Britt Arrelöv Elisabet Erwall Yttrande över remiss av promemoria:

Läs mer

Processtyrningsmodell FAROS

Processtyrningsmodell FAROS Processtyrningsmodell FAROS P R E - S A M V E R K A N SAMVER KAN 1 Behovsbedömning Rehab. utredning Ärende förbereds för samverkan 2 Beredning AF-FK gemensam bedömning av AR 3 Behovsanalys 4 Introduktion

Läs mer

Remissyttrande: Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, Ds 2015:17

Remissyttrande: Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, Ds 2015:17 Sida: 1 av 7 Dnr. Af-2015/171334 Datum: 2015-06-26 Avsändarens referens: Ds 2015:17 Socialdepartementet Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remissyttrande: Avskaffande av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen,

Läs mer

Re=åter. Habilis=duglig. Rehabilitering=åter göra duglig REHABILITERING OCH ARBETSANPASSNING

Re=åter. Habilis=duglig. Rehabilitering=åter göra duglig REHABILITERING OCH ARBETSANPASSNING REHABILITERING OCH ARBETSANPASSNING Siljagruppen Arbetshälsan AB Ann-Louise Hohenthal 2016 04 25 Re=åter Habilis=duglig Rehabilitering=åter göra duglig WHO definierar begreppet hälsa som ett tillstånd

Läs mer

AT-läkare Dag Om socialförsäkringen

AT-läkare Dag Om socialförsäkringen Om socialförsäkringen Snabbfakta Statlig myndighet Finansieras genom avgifter och skatter Betalar ut omkring 225 miljarder kronor per år Fattar cirka 20 miljoner beslut om bidrag och ersättningar varje

Läs mer

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen under 2010 eller under första kvartalet 2011

Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen under 2010 eller under första kvartalet 2011 Dnr: 2010/436389 Dnr: 016315-2011 Uppföljning av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäkringen under 2010 eller under första kvartalet 2011 Återrapportering enligt regleringsbrevet för 2011 Uppdaterade

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:23 1 (149) LS 0810-0994 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Årsredovisningar och revisionsberättelser 2006 för Samordningsförbunden i Södertälje och Botkyrka samt årsredovisningar och

Läs mer

Svar interpellation från Mohamad Hassan (L) om försörjningsstöd

Svar interpellation från Mohamad Hassan (L) om försörjningsstöd ARBETSMARKNADSNÄMNDEN Svar interpellation från Mohamad Hassan (L) om försörjningsstöd Mohamad Hassan (L) har väckt en interpellation om försörjningsstödet i kommunen mot bakgrund av att utbetalt ekonomiskt

Läs mer

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte

Projektplan Porten. Bakgrund. Målgrupp. Syfte Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2013-04-16 1(5) Projektplan Porten Bakgrund Bland de unga finns idag en stor grupp som är arbetslösa. Bland dem finns en eftersatt grupp ungdomar som har en

Läs mer

Utbildning i försäkringsmedicin för rehabkoordinatorer förutsättningar för rehabilitering inom socialtjänsten

Utbildning i försäkringsmedicin för rehabkoordinatorer förutsättningar för rehabilitering inom socialtjänsten Utbildning i försäkringsmedicin för rehabkoordinatorer förutsättningar för rehabilitering inom socialtjänsten Christian Brunsson Samordnare Multimodal Rehabilitering Samordningsförbundet Göteborg Hisingen

Läs mer

Ruta 1a: Individ som saknar sjukpenninggrundande inkomst kontaktar Socialtjänsten

Ruta 1a: Individ som saknar sjukpenninggrundande inkomst kontaktar Socialtjänsten Handläggarstöd smodellen bilaga 3 Förtydligande av begrepp: Begreppet Samordnad rehabilitering återkommer med olika tolkning i olika sammanhang; Socialförsäkringsbalken (30 kap. 10 SFB), Socialtjänsten,

Läs mer

Information ST-läkare 28 September Anette Svenningsson

Information ST-läkare 28 September Anette Svenningsson Information ST-läkare 28 September 2017 Anette Svenningsson VAD GÖR ARBETSFÖRMEDLINGEN? Vilka sökande jobbar vi med? Etableringen vad är det? Matcha Rehabilitera Samverkan Skyddad anställning/anpassade

Läs mer

FÖRSTUDIE - ARBETSLIVSINRIKTAD REHABILITERING

FÖRSTUDIE - ARBETSLIVSINRIKTAD REHABILITERING SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJEOMSORG SID 1 (7) 2011-10-12 Handläggare: Kibebe Tsehai Telefon: 08 508 15 327 FÖRSTUDIE - ARBETSLIVSINRIKTAD REHABILITERING Beskrivning

Läs mer

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Ett samlat IFO under samma tak. Härnösands kommun inv. 26,5 miljoner i Ekonomiskt bistånd miljoner? 2019

Ett samlat IFO under samma tak. Härnösands kommun inv. 26,5 miljoner i Ekonomiskt bistånd miljoner? 2019 solbritt.hoglund@harnosand.se Ett samlat IFO under samma tak Härnösands kommun 25 000 inv 26,5 miljoner i Ekonomiskt bistånd 2018 24 miljoner? 2019 9 soc.sekr handlägger ek bistånd, egna medel, bostäder,

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Sjukskrivna medarbetare? Nya regler fokuserar på tidiga insatser

Sjukskrivna medarbetare? Nya regler fokuserar på tidiga insatser Arbetsgivardag i Malmö 13 november Sjukskrivna medarbetare? Nya regler fokuserar på tidiga insatser Catharina Bäck, Svenskt Näringsliv och Kristina Svensson, Försäkringskassan Sjukfrånvarons utveckling

Läs mer