Ett studiehäfte sammanställt 2018 av Bo Samuelsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett studiehäfte sammanställt 2018 av Bo Samuelsson"

Transkript

1 Ett studiehäfte sammanställt 2018 av Bo Samuelsson

2 Lärandets lov Lär dig det enklaste! Gör det nu, ty nu är stunden här det är aldrig försent! Lär dig ditt ABC, det är inte nog men lär det! Inget får hejda dig, börja nu Allting bör du veta! Du skall ta ledningen och makten Lär dig, du som är arbetslös! Lär dig, du som är fängslad! Lär dig, kvinna i köket! Lär dig, sextioårige! Du skall ta ledningen och makten Skynda till skolan, du som hemlös är! Öka din kunskap, du som fryser! Du som är hungrig, grip efter boken: den är ett vapen! Du skall ta ledningen och makten Var inte rädd för att fråga, kamrat Låt ingen lura dig, se efter själv! Vad du inte själv vet vet du ej! Granska din räkning, du ska ju betala. Sätt ditt finger på varje siffra, fråga: Hur kom den hit? Du skall ta ledningen och makten Bertold Brecht

3 1 Inledning Politisk ekonomi hör till samhällsvetenskapen, kommer från Grekiskan och betyder ordagrant översatt poleteia=samhällsordning och oikonomia=hushållningslag. Den utforskar lagarna för den samhälleliga produktionen och fördelningen av de materiella nyttigheterna på olika stadier av det mänskliga samhället. Grundvalen för varje samhälle är sättet att producera de nyttigheter människan behöver för sin existens. Mat, kläder, bostäder, transport-system etc. När människan övergick från kringströvande till bofast liv, kunde människan övergå från att leva ur hand i mun till att utveckla förmågan att så småningom producera överskott. Och organisera samhällen med arbetsdelning. Några, kanske de vapenskickliga?, började lägga beslag på överskottet. Klassamhället började ta form. Överskott av nyttigheter medför att ekonomin utvecklades. Från slavsamhälle, feodalsamhälle till kapitalism. Under historiens gång har kunskapen och tekniken att producera utvecklats. När nya sätt att producera utvecklas, ökar motsättningar mellan gammalt och nytt. "Utvecklingen är motsatsernas 'kamp". Lenins kommentar till den dialektiska materialismen. Bilden kan ses som en grafisk beskrivning av Marx och Engels dialektiska riska materialism.

4 2 Övergång från ursamhälle till slavsamhälle skedde mellan 4000 till 2000 milj år f v t. Från Slavsamhälle till Feodalsamhälle i Europa från ca 500. f v t. I Kina, långt tidigare. Övergången från Feodal till Kapitalistiskt produktionssätt från 1700 talet i Västeuropa. I Ryssland, betydligt senare. I dag kan man producera mer än någonsin, i stort sett allt vi alla behöver. Med minskande behov av antal lönearbetare. Ändå är samhället indelat i klasser, där några är ofantligt rika och många är fattiga. Fortfarande en ojämlik värld. Vi behöver förstå vad som driver ekonomi och produktion. Titta på bilderna nedan! Den vänstra bilden beskriver hur det borde vara och den högre hur det ser ut idag. Det kapitalistiska sättet att producera nyttigheter, dvs, varor som har ett bruksvärde, är minst sagt anarkistiskt. Här, där produktionen drivs av spridda producenter, med maximal profit som drivkraft och som arbetar mot en marknad de inte känner, så är dessa inbördes förhållanden utsatta för ständiga störningar.

5 3 Den Politiska Ekonomin Del 1 Vad bestämmer en varas pris? Den totala samhälleliga arbetstiden som nedlagts under varans framställning. Det brukar anges, i pengar, som cirkapris. För att börja från grunden: Varans bytesvärde Utgörs av den totala samhälleliga arbetstiden som nedlagts under varans framställning jämfört med motsvarande nedlagda arbete för andra typer av varor Ex. För framställning av t ex. 20 m bomullstyg åtgår, säg 10 timmars arbete, inkl bomullsodling, plockning, vävning etc. För framställning av 140 kg vetemjöl åtgår också 10 timmars arbete, inkl sådd, skörd och malning. Hur mycket mjöl ska bonden byta mot 1 m tyg? Med pengar som mellanhand. Pengar används av praktiska skäl som betalningsmedel och mellanled i byteshandeln. Penningvolymen som motsvarar varans bytesvärde har sitt "ursprung" i bytesvärdet för guld. Låt utgå från att tiden för framställning av 10 gram guld motsvara tiden för framställning av 20 m tyg. Alltså 10 timmars arbete. Om vi istället för guld använder mynt av "enklare" metall, så kan vi, förenklat, säga att 1000 mynt motsvarar 10 gram guld. Då skulle 10 timmars mervärdesskapande arbete motsvara 1000 mynt. För att förenkla hanteringen av pengar som mellanhand så kan vi använda papper och skriva 1000 på lappen och som får symbolisera ursprunget guld. Resultatet blir att det åtgår 1 timmes arbete för framställning av 7 kg mjöl. Och 1 timme för framställning av 2 m bomullstyg. Och 100 kr för 1 arbetstimme.

6 4 Varor-pengar-andra varor Om bonden i stället för att byta direkt med bomullsvävaren, säljer mjöl på öppna marknaden. Hur mycket mjöl måste bonden sälja sälja för för att kunna köpa 1 m bomullstyg? Om nu vävaren slöar lite, tar lite längre tid på sig att producera sitt bomullstyg, säg att det istället tar 15 timmar att väva 20 m tyg. Hur mycket pengar skulle han, vävaren få av bonden då? Under det kapitalistiska ekonomiska systemet. Uppenbart är att det krävs pengar som mellanhand för att den kapitalistiska produktionen ska fungera. Vi har ju försökt förstå hur mycket pengar motsvarar en viss tids mervärdesskapande arbete. För att penningcirkulationen ska fungera i samhället, för att varor ska kunna säljas och köpas, måste det finnas tillräckligt med pengar/sedlar. Värdet på den totala sedelmängden som måste finnas i samhället borde ju motsvara totala samhälleliga produktionsvärdet? Mer om det längre fram. Nu har tekniken medfört att "vi" kan producera varor i stor skala. då inträffar detta: Istället: Pengar-varor-mera pengar Var kommer mera pengar från? Låt oss försöka förstå! Varans totala värde bestäms av den samhälleligt totala nedlagda arbetstiden för varans framställning omräknat i pengar, som vi tidigare försökt visa. För den enskilde kapitalisten t ex bomullsvävaren så innebär det att han får betala för tidigare nedlagt arbete, då han investerar i maskiner, dvs. vävstolar, lokaler, energi och råvaror. Dessa kostnader kallar Marx konstant kapital, K Vidare har vår kapitalist kostnader för arbetarlöner, vilket är variabelt kapital v, eftersom löner varierar, främst beroende på tillgång på arbetskraft. Mera pengar kallar Marx mervärde förkortat till m. Vilket är den samhälleliga totala arbetstiden som nedlagts då varan förädlats minus konstant kapital och minst variabelt kapital.

7 5 Alltså är varans totala värde w=k+v+m Arbetskraftens värde bestäms av den arbetstid som åtgår för att producera de varor som arbetaren och hans familj behöver för uppehälle och reproduktion Ex: Säg att det åtgår 4 timmar för denna produktion för att ge arbetaren och hans familj möjligheter att överleva och reproducera sig. Om arbetsdagen är 8 timmar så betyder det att arbetaren arbetar 4 timmar för att överleva och resterande 4 timmar jobbar han gratis. De sistnämnda 4 timmarna utgör själva mervärdet. Mervärdeskvot=(m/v)*100 Alltså i vårt fall blir mervärdeskvoten (4/4)*100 =100%. Mervärdeskvoten är ett mått på utnyttjandegraden/utsugningen av arbetaren. Verktyg, maskiner, kunskap, utvecklas hela tiden. Det kallas Produktivkrafter. Processen minskar behovet av arbetskraft i förhållande till volymen som produceras, Detta på grund av att konkurrerande väverier också vill sälja bomullstyg. Men då, för att få övertag, större marknadsandelar än konkurrenten, så tvingas han producera sitt bomullstyg lite billigare. dvs, producera mer på kortare tid än sin konkurrent. Han måste investera i ny teknik. Dvs. Konstanta kapitalet K ökar gentemot det variabla, v. Om han inte vill bli utkonkurrerad. Ett värde på förhållandet mellan det konstanta kapitalet och det variabla kallas profitkvot. (OBS! kolla "Och kapitalistens sätt att räkna räntabiliteten".) Profitkvot P`=(m/K+v)*100 Ökar konstanta kapitalet i förhållande till lönekostnader, det variabla kapitalet, så minskar profitkvoten. Vi får en fallande profitkvot. som brukar benämnas: Profitkvotens fallande tendens. (Se artikel sid 20). Eftersom kapitalisten tvingas, på grund av konkurrens, med jämna mellanrum investera i mer teknik, dvs bättre teknik och maskiner. Vilket benämns produktivkrafter. Det medför att produktionen blir allt mer automatiserad och behovet av arbetskraft minskar. Vilket är lönenedpressande.

8 6 Betänk följande: "en långt driven automatisering, frikopplad från välfärden, har medfört att behovet av arbete aldrig varit mindre." (Roland Paulsen)

9 7 Arbetskraftens värde uttryckt i pengar=arbetskraftens pris, kallad nominell lön. Reallön arbetslönen=arbetarens existensmedel. Vad bestämmer reallönens storlek? Relativ lön =arbetslönens storlek i förhållande till profiten. Lönens utveckling Som statistik kan vi se den som andel av nationalinkomsten. Som ex var relativa lönekostnaden 60% av nationalinkomsten. Hur stor var relativa lönekostnaden 2016? Något att Googla på! Nu har vi gått från hantverksproduktion varor-pengar-andra varor till industriell produktion dvs. pengar-varor-mera pengar. Vi har också förstått hur konkurrensen mellan tillverkare har drivit på utvecklingen av tekniken för varuproduktion. Produktivkrafternas utveckling Ett begrepp till: Kapitalets organiska sammansättning är förhållandet mellan konstanta kapitalet och variabelt kapitalet.. K/v

10 8 Bara några små uppgifter Vid tillverkning av t ex. bromsskivor och bromsok till fordon. För verksamheten har investerats i lokaler, maskiner, råvaror etc. till ett värde av 1000 miljoner kronor. Avskrivningstid bedöms till 10 år. Dvs 1000 milj/10=100 milj. kr /år Maskiner etc. 100 milj.kr/år Energikostnader 2 milj.kr/år Inköp av råvaror för förädling 50 milj. kr/år Fasta kostnader som Marx benämner K Totalt 152 milj kr/år Här arbetar 80 personer med mervärdesskapande förädlingsarbete. Produktionen beräknas till par bromsskivor och bromsok/år. Arbetstiden är 8 timmar per dag. Månadslön för arbetaren är kr/månad med tilläget 42% för sociala utgifter. Alltså kr *1.4=33000 kr. Totalt för 80 arbetare=33 milj/år. Det som Marx kallar variabelt kapital, v. Priset måste sättas till 2500 kr/par bromsskivor och bromsok. Totalt intäkter= *2500=375 milj.. Vad blir mervärdet? w=k+v+m m=. Vad blir mervärdeskvoten? m =(m/v)*100 i % m = m` är den tid som arbetaren jobbar gratis.för sin egen försörjning arbetar hen 8 timmar -m =2,25 timmar Praxis att redovisa i % alltså m+*100= % Vad blir profitkvoten? P =(m/c+v)*100 P = % Nu har efterfrågan på bromsskivor ökat och marknaden kan klara minst par bromsskivor och bromsok/år. Råvarokostnaderna dubleras till 100 milj. Energikostnader " " 4 milj Tvåskift införs vilket innebär ytterligare 80 anställda. Med samma lön. Variabla kapitalet blir då det dubbla. alltså 66 milj. kr.

11 9 Beräkna totala intäkterna. Priset / par bromsskiva och bromsok är fortfarande 2500 kr. w=k+v+m Beräkna mervärdet. m= Vad blir mervärdeskvoten nu? m =(m/v)*100 m = % Vad blir profitkvoten nu? P =(m/c+v)*100 P = % Nu har ägaren, kapitalisten, utsatts för konkurrens. En annan tillverkare säljer bromsskivor och bromsok för 1250 kr paret. Nu måste han bestämma sig, investera eller bli utkonkurrerad. Företaget tvingas automatisera tillverkningen. Kostnad 840 miljoner med avskrivning på 5 år. De nya maskinerna har en kapacitet på / par bromsok och bromsskivor./år. Det krävs att maskinerna producerar dygnet runt. Nu behövs bara 5 anställda. En per skift/5skift. Fast kostnad för maskiner =320 mijl/år Råvaror 200 milj/år energi 8 milj/år Tot 528 milj/år Arbetskostnaden, med samma lön som tidigare blir 5* =2 milj kr. För att kunna konkurrera beräknas priset till 1900 kr/par bromsok och skivor Inkomsterna för bromsdetaljer*1200=600 milj.kr. Beräkna mervärdet w=k+v+m m`= Vad blir då mervärdeskvoten? m =(m/v)*100 m`=3500%

12 10 Och vad blir profitkvoten? P =(m/c+v)*100 P = % Begreppet den genomsnittliga profitkvoten innebär att på grund av konkurrens jämnar "överpriser ut sig. Ska vi gemensamt försöka sammanfatta vad som påverkar varans pris, lönens inverkan, mervärdes och profitkvoten? När profitkvoten faller: vad kan kapitalisten göra för att motverka tendensen och vad händer om kapitalisten automatiserar helt. Alltså producerar helt utan lönearbetare? Se artikel sidan.20 Kan vi se ett samband mellan mervärdeskvotens ökning och profitkvotens fall? Ytterligare några begrepp som behöver belysas. Pengar blir kapital När pengar investeras i produktionsmedel Kapitalisten har även andra kostnader utöver kostnader som ingår i det Konstanta kapitalet. Det är administrativa kostnader, såsom t ex bokföring, lönehantering, inköp och utbetalningar. Dessutom kostnader för reklam och försäljning av varorna. Handlarens omkostnader och vinst. Dessa kostnader tillför tyvärr inte varans totala pris något. Omkostnaderna påverkar ju inte varan på något vis. Kostaderna finns i det som brukar anges som cirkapris/ordinarie pris. Dvs. W som är summan av k+v+m Alltså måste vår kapitalist betala med det mervärde, dvs värdet på den tid arbetaren jobbat gratis. Alltså med produktionsöverskottet. Här tillkommer ytterligare en sak. Transport från fabrik till affären.

13 11 Hur är det med denna kostnad. Tillför transporten ytterligare höjning av varans pris? Dvs. är transport mervärdesskapande arbete? Från lönearbete dras skatt till staten. I Sverige får staten 95% av inkomsterna från lönearbetet. 5% från produktionsöverskottet/mervärdet. Kapitalistiska kriser, Om vi nu tänker vidare: kapitalisterna, de som äger t ex. bomullsväverierna, och/eller bromsskivefabriken, kommer ju att, för att kunna sälja sina produkter, i konkurrens med andra tillverkare av samma varor tvingas investera sitt produktionsöverskott i nytt kapital i all oändlighet. Vilket ju borde leda till att bomullstyger bara blir billigare och billigare. Oh my gud. Va fiffigt. Eller? finns hinder på vägen? I så fall, kan du förklara? Kapitalackumulation Under den kapitalistiska epoken. Kan vi diskutera oss fram till varför kapital och pengar ackumuleras? Ytterligare några diskussionsfrågor: kapitalisten har ibland behov att låna pengar. Orsaken är att det uppstår behov, för att hålla produktionen igång under tiden som varorna säljs. först då kommer pengar in. D vs "mera pengar" än han satsade. Därför kan han behöva låna under tiden. (Här har kapitalisterna utvecklat något man kallar "kapitalets rationella användning" Populärt kallat just in time.)

14 12 Här uppstår Bankernas roll i det kapitalistiska systemet. Var kommer pengarna ifrån, som banken lånar ut till kapitalisten? Här behöver vi fundera över vad som är oklarheter med det vi hittills berört.

15 13 Del 2 Den speciella varan pengar Pengar som 1 värdemåttt. 2 Pengar som cirkulationsmedel 3 ackumulationsmedel 4 betalningsmedel 5 internationella pengar 6 reservvaluta 1 Värdemått Värdet på papperspengar försökte vi tidigare visa, motsvarar en viss mängd guld, som i sin tur motsvarar en viss mängd arbete. 2 Pengar som cirkulationsmedel. För att förklara/förstå så utgår vi från värdet på alla varor som produceras i samhället under ett år. Eftersom varorna inte produceras samtidigt så kan vi tänka oss att en fjärdedel av varorna cirkulerar samtidigt. Se diagram nedan. (Då inser vi att även gamla pengar har kvar sitt värde.) Här ska inte räknas in krediter, d vs lån på värdet av framtida produktion. Hur mycket sedlar behövs för att upprätthålla varucirkulationen Värdet på alla varor som produceras under ett år Penningvärdet som krävs för varucirkulationen under ett år, i vårt fall 1/4 av årsproduktionen. 750 Värdet på alla varor som produceras under ett år Penningvärdet som krävs för varucirkulationen under ett år 750, ,00

16 14 Inflation Hur mycket papperspengar som än ges ut representerar de bara referensvärdet av den guldmängd som behövs för varucirkulationen. Om staten av olika anledningar bestämmer sig för att trycka upp mer sedlar än vad vi visat ovan, så minskar reallönen. Alltså går det åt mer sedlar för samma mängd guld, för samma mängd/tid för arbete. Dvs. arbetarklassens (löntagarens) köpkraft minskar då den får ut samma lön som tidigare. Åtgärden är ett sätt att genom statens skuld öka utsugningen av arbetarklassen. Åtgärden kallas inflation. Ett annat sätt att åstadkomma försämring av penningvärdet är att staten devalverar. Dvs. minskar värdet på den inhemska valutan gentemot utländska valutor. Utrymme för diskussion. Kapitalets ackumulation och proletariatets utarmning. Var kom pengar/kapital från då industrialismen/kapitalismen växte fram? Hur ackumuleras kapital/pengar idag? Låt oss prata om innebörden av ordet finnansialisering. Pengar som betalningsmedel Som betalningsmedel används pengar vid köp på kredit. Och vid betalning av skatt. Förbindelserna mellan de olika varuproducenterna gör dem beroende av varandra. Med pengarnas funktion, när många varuproducenter köper t ex råvaror på kredit, eller är underleverantörer och några inte kan återbetala i tid inverkar det på hela kedjan. Så stärks möjligheten av kriser som ligger i pengars funktion som cirkulationsmedel.

17 15 Internationella pengar Pengar används som cirkulationsmedel i omsättningen/cirkulationen mellan länder. Här uppträder pengar i sin ursprungsform. Som guldstänger. Men stämmer detta idag? Se artikel sid 23. Hur fungerar handeln mellan länder? Reservvaluta (Läs artikel sid 23) Vad är själva vitsen med reservvaluta? Reallönens fall Marx har alltid utgått från arbetarklassen i sin helhet inklusive den ökande andelen utan arbete. Den borgerliga statistiken räknar inte in arbetslösa, sjukskrivna, lågavlönade, timanställda i sin statistik. Där räknas in direktörslöner, högavlönade och "välavlönade" lönearbetare. Marx påpekar att "kapitalisten hela tiden strävar efter att sänka lönen". Så sker per automatik i takt med den fortgående effektiviseringen. Där färre händer utför allt mer. Så, tolkar vi Marx rätt så betyder det att arbetarklassen som helhet får sänkta löner. Som exempel: Under 50-talet var som regel bara mannen lönearbetare och familjeförsörjare. I dag, i parförhållande, arbetar båda som lönearbetare för att försörja familjen. Statsskuld och Privatskulder en tillgång för vem? (Mer under del 3.) Nationalinkomsten Den samhälleliga totalprodukten och följaktligen också nationalinkomsten, skapas av arbetare, som är sysselsatta i grenar av den materiella produktionen. Till dessa hör alla grenar där det skapas materiella nyttigheter: industri, jordbruk, byggnadsverksamhet, transport, energiproduktion osv. Den samlade massan av materiella nyttigheter som produceras i samhället under loppet av t ex. ett år, utgör den samhälleliga totalprodukten. Bruttoprodukten. (Apropå jordräntan i den grafiska bilden nedan, så är det jordbruksarende som bonden betalar för annans mark som han brukar.)

18 16 Fördelningen av nationalinkomsten. (OBS! Siffrorna är hittepåvärden.) Hur ser fördelningen ut i dagens Sverige? Kan vi undersöka? Samhällelig Nationalprodukt 3000 miljarder Variabelt kapital 300 Lön till industriarbetarna 300 Nationalinkomst 1000 Profit åt industrikapitalisterna 300 Ersättning av förbrukat konstant kapital 2000 Mervärde 670 Handelsprofit 100 Räntor 65 Jordränta 165

19 17 Graferna nedan visar en tydlig gräns för vad som är lönsamt att producera. Gränsen bestäms av köpkraften. Det som produceras över denna gräns betalas dels med mervärde och dels med skatteintäkter. Vad betalas med skatteintäkter (indirekt lönearbete) och vad som betalas med mervärdet.( Lönearbetarnas gratisarbete)?

20 18 Den grundläggande motsättningen i det kapitalistiska produktionsättet. Den kapitalistiska produktionsordningen har utvecklats över nationsgränserna. Produktionen är global. Där många produktionsenheter är beroende av varandra. De ekonomiska förbindelserna mellan enskilda fabriker och hela länder ökar. Produktionen socialiseras. Samtidigt som ägandet/makten över produktionsmedel koncentreras till stora monopol. I takt med monopolisering så kan monopol inom olika sektorer sätta högre priser än produktionskostnaden. Frågan blir då: Påverkas högre prissättning på grund av monopolställning, nationalinkomsten/ det totala mervärdet i världsmåttstock? Ja Nej Motivera! Enligt borgerliga ekonomer så används begreppet BNP (bruttonationalprodukten). Vad räknas in i BNP-värdet?

21 19 1 Handelsprofiten 2 Cirklationskostnaderna Del 3 Handel, kredit och penningcirkulation 3 Formerna för den kapitalistiska handeln 4 Utrikeshandeln 5 Lånekapital 6 Ränta och företagaren-räntefoten och dess tendens att sjunka 7 Kreditens former. Bankerna 8 Aktiebolag. fiktivt kapital 9 Penningcirkulationen i mellan de kapitalistiska länderna.

22 20 Ett praktiskt fall, beträffande profitkvotens fallande tendens LEDARE.KAJSA EKIS EKMAN :14 Därför faller lönsamheten för ägarna Vad som händer är inget annat än den gamla lagen om profitkvotens fallande tendens, skriver Kajsa Ekis Ekman om krisen för mediebranschen. Plötsligt har ett helt samhälle upptäckt att de som äger våra tidningar är kapitalister. Medan författare, politiker och lokala tidningsläsare talar om värdet av lokaljournalistik och demokrati, talar Mittmedias ägare om produkter. Deras produkter ger inte den önskade vinsten, alltså lägger de ner. Hur många människor som än med darrande röst åberopar humanistiska värden, kan inte förändra det faktum att ägarna är kapitalister och att deras mål är vinst. Detta märktes inte under de goda åren då kunde tidningschefer som Herbert Tingsten och Olof Lagercrantz skriva volymer om sitt redaktionella arbete utan att en enda gång nämna pengar. De levde och tänkte som fristående intellektuella; om än inte politiskt, så åtminstone ekonomiskt. Men nu faller tidning efter tidning. Över hela väst är informationsbranschen i kris mitt i den ålder som döpts till informationens. Vad är egentligen denna tidningskris? Hur kan man förstå det paradoxala faktum att ju mer en bransch anammar teknisk utveckling, desto sämre går det för den? Borde det inte vara tvärtom?

23 21 Vad som händer är inget annat än den gamla lagen om profitkvotens fallande tendens. Denna marxistiska lag har varit frånvarande från debatten om tidningskrisen, och när den debatteras annars är den ofta missförstådd (delvis på grund av att man ofta missar att Karl Marx talade om en mängd motverkande faktorer som gör att denna ekonomiska lag inte är så total som dess uttolkare velat tro). Vad är då grejen? Jo, det som skapar värde i ett kapitalistiskt samhälle, och det som ger kapitalisten hans vinst, är arbete. Pengar är inget annat än ett mått på mänskligt arbete när vi säljer eller köper något byter vi arbetstimmar med varandra. Tidningar brukade vara dyra och därmed vinstbringande eftersom det låg så mycket arbete nerlagt i dem. För att medborgarna skulle kunna veta vad som hänt i världen behövdes inte bara journalister, utan typografer, sättare, tryckeriarbetare, transportarbetare och många fler. Tidningens värde bestod alltså i det genomsnittliga priset på allt detta arbete sammanlagt. När den digitala revolutionen kom, blev hela distributionen så gott som gratis. Tidning efter tidning anammade detta då det till en början innebar konkurrensfördelar att även finnas på nätet. Men efter ett tag sjönk naturligtvis värdet på nyhetsartikeln. En produkt som inte innehåller arbete kan inte heller säljas dyrt. Precis som i musikbranschen. Det är därför teknisk utveckling gör att lönsamheten faller. Ju mer maskiner (konstant kapital) som används i produktionen av en vara jämfört med mänskligt arbete (variabelt kapital), desto mindre går att tjäna på denna vara. Varför tenderar då företag att ersätta arbetare med maskiner så fort de kan? Jo, därför att den första kapitalist som gör detta tjänar multum. Priset på produkten är ju fortfarande baserat på att folk antar att den görs manuellt, och den första som tillverkar den med en maskin kan hålla ett högt pris. Men nästa kapitalist som köper maskinen sänker priset ytterligare, nästa ännu mer och så vidare. Snart tjänar man inte mer än för att betala inköpet av maski

24 22 nen. Och maskiner går inte att suga ut. Att fortsätta tillverka manuellt går inte heller då folk nu förväntar sig ett pris baserat på att det görs automatiskt, och ingen mer än finsmakare vill betala skyhöga priser bara för att något är handgjort. Detta är precis vad som hänt tidningarna. Det går ju inte att exploatera en dator, och i stort sett det enda arbete som i dag ligger nerlagt i en artikel är journalistens. Det har inte gått snabbare att utföra. Det tar fortfarande lika lång tid att åka till ett krigshärjat område, sätta sig in vad som händer, lära sig språket eller skaffa tolk och ta ställning till alla skiftande utsagor. Men det utbildas fler journalister än någonsin och alla tycker sig vara journalister i en tid när det tekniska blivit så enkelt. Sidor dyker upp på nätet som görs helt gratis och som säger sig vara journalistiska arbeten. Vilket gör att tidningarna härmar dem och avskedar ännu fler: bort korrespondenter, korrläsare, redaktörer, redigerare och fotografer. Snart ser våra äldsta tidningar ut som skoltidningar från 8:an. Alltså: om man kan göra hela arbetet i stort sett gratis, kan man inte längre tjäna på det. Tidningsläsare vill inte byta sin arbetskraft mot något som inte innehåller arbetskraft. Annonsörerna sviker därmed också. Och så sjunker vinsten, och när den sjunker har produkten inget existensberättigande för kapitalisten. På samma sätt skulle taxibilar som kör sig själva knappt löna sig: de skulle till slut inte inbringa mycket mer än vad det kostade att köpa en bil och underhålla den. Så långt ekonomiska lagar. Sedan kan vi ju tycka att vi har rätt till kunskap om vår omvärld. Bara en sådan sak som att veta vilka som bestämmer i kommunen, om våra företag släpper ut miljöfarligt avfall eller om en skola ska läggas ner. Vi kanske menar att detta har ett värde utöver vad ett företag kan tjäna på att sälja den informationen till oss. Men då måste tidningarna tas över av det allmänna. Eller så får SVT:s uppdrag utökas till att gälla tryckt media. Att böna och be kapitalisten att inte agera som en kapitalist är dock ganska lönlöst.

25 23 Världens reservvaluta. Dollarn är ännu världens reservvaluta och har en dominerande roll i IMFs valutapolitik sedan "Ska Kina och Ryssland knäcka dollarn med Petroyuan knuten till guld"? För USA och dess strävanden för global hegemoni har dollarns ställning avgörande betydelse. Det beror på dess ställning som petrodollar, dess roll som reservvaluta och Nixons beslut 1971 att inte längre göra dollarn konvertibel till guld skedde avtal mellan OPEC, Saudiarabien och USA att sälja olja uteslutande i dollar. Den globala efterfrågan på dollar är kopplad till andra länders behov att äga dollar för att kunna köpa olja och andra varor. Läget med dollarn som världsvaluta har lett till stor instabilitet och till en katastrofal ekonomisk politik, som krascherna år 2000 och Dessutom kan USA:s Federal Reserve att trycka dollar praktiskt taget utan gränser och med detta finansiera USA:s krig. De upprepade misslyckade försök att erövra och kontrollera länder som Afghanistan, Georgien, Irak, Libyen, Syrien, Donbass, Nordkorea, Egypten, Tunisien, Jemen och Venezuela har haft betydande effekt på bedömningen av USA:s militära makt. För Kina, Iran och Ryssland, liksom för andra länder, har dollarisering blivit en pressande fråga. Iran, Indien och Ryssland, har ofta handlat fossila bränslen i utbyte mot varor och därigenom kringgått amerikanska sanktioner. Den största förändringen under de senaste 40 åren är att Peking köper gas och olja från Ryssland genom att betala i yuan, som Moskva snabbt kan konvertera till guld tack vare Shanghai International Energy Exchange. Denna gas-yuan-guldmekanism signalerar en revolutionerande ekonomisk förändring genom att dollarna överges som handelsvaluta. Kadaffi, Lybiens förre ledare, hade före landet bombades av USA-alliansen världens största guldreserv. Och Kadiffi hade ambitionen att skapa en Afrikansk valuta som motvikt mot Petrodollarn. Likadant Irak och Husein började handla olja med Euro. Båda staterna nu slagna i spillror. Orsak USA:s desperata krigföring för att behålla världsherraväldet.

26 Kort sammanfattning om den politikka ekonomin under kapitalismen. Pengar- varor-mera pengar. Mera pengar kommer från mänskligt arbete där arbetaren arbetar del av dagen grätis åt kapitalisten. Konkurrens mellan kapitalister medför att varje kapitalist strävar efter att korta tillverkningstiden med ny teknik. Resultatet blir att "fasta" kostader ökar och behovet av arbetskraft minskar. Vilket påverkar profiten negativt för kapitalisten. Kapitalismen kräver ständig tillväxt, vilket leder till överproduktion. Nationalinkomsten består endast av produktionen av materiella nyttigheter som skapats av mänskligt arbete.

Ekonomi betyder hushållning. Att hushålla med pengarna på bästa sätt

Ekonomi betyder hushållning. Att hushålla med pengarna på bästa sätt Ekonomi betyder hushållning Att hushålla med pengarna på bästa sätt Familjeekonomi Det är många saker man behöver i en familj, t ex kläder, men hyran höjs! Kanske kommer företaget att dra ner på skiftarbete

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Ekonomi Sveriges ekonomi

Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi = Att hushålla med det vi har på bästa sätt Utdrag ur kursplanen för grundskolan Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall Ha kännedom

Läs mer

Samhällsekonomiska begrepp.

Samhällsekonomiska begrepp. Samhällsekonomiska begrepp. Det är väldigt viktigt att man kommer ihåg att nationalekonomi är en teoretisk vetenskap. Alltså, nationalekonomen försöker genom diverse teorier att förklara hur ekonomin fungerar

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

Ekonomiskt kretslopp

Ekonomiskt kretslopp Samhällets ekonomi Ekonomiskt kretslopp Pengar, varor och tjänster flödar genom samhället Enkel förklaringsmodell (så här såg det ut innan banker och den offentliga sektorn dök upp): Större förklaringsmodell

Läs mer

SAMSAM 1b 01 ekonomi.notebook. January 16, 2015. Vad är ekonomi?

SAMSAM 1b 01 ekonomi.notebook. January 16, 2015. Vad är ekonomi? Vad är ekonomi? 1 Vi har bara en jord. Dess resurser är begränsade. Ekonomi är hushållning av begränsade resurser. pengar, arbetskraft, miljö, råvaror, energi Vad ska produceras? Vad ska vi lägga vår energi

Läs mer

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi Institutionen för ekonomi Rob Hart Facit Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. OBS! Här finns svar på räkneuppgifterna, samt skissar på möjliga svar på de övriga uppgifterna. 1. (a) 100 x 70 + 40 x 55 100 x

Läs mer

Samhällsekonomin handlar om: Vad som ska produceras Hur det ska gå till Vem som ska producera Hur resultatet ska fördelas

Samhällsekonomin handlar om: Vad som ska produceras Hur det ska gå till Vem som ska producera Hur resultatet ska fördelas Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushållning. Samhällsekonomin handlar om: Vad som ska produceras Hur det ska gå till Vem som ska producera Hur resultatet ska fördelas Ulrika Rosqvist-Lindahl,

Läs mer

Internationell Ekonomi

Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Nationalekonomi på högskolan består av: Mikroekonomi producenter och konsumenter Makroekonomi hela landet Internationell ekonomi handel mellan länder Varför

Läs mer

Hur förhåller sig miljarderna som försvunnit i börsrasen till resten av det kapitalistiska systemet?

Hur förhåller sig miljarderna som försvunnit i börsrasen till resten av det kapitalistiska systemet? Hur förhåller sig miljarderna som försvunnit i börsrasen till resten av det kapitalistiska systemet? Joseph Choonara återgår till Marx för att förklara. Stackars pengar. De senaste månaderna har de injicerats

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

Politisk ekonomi. Kommunistisk grundkurs 2

Politisk ekonomi. Kommunistisk grundkurs 2 Politisk ekonomi Kommunistisk grundkurs 2 Politisk ekonomi Kommunistisk grundkurs 2 HS-Offset AB Göteborg 1993 Förord När Karl Marx formulerade sin teori och förklaringsmodell för den kapitalistiska ekonomin,

Läs mer

Vad gör Riksbanken? S V E R I G E S R I K S B A N K

Vad gör Riksbanken? S V E R I G E S R I K S B A N K Vad gör Riksbanken? S V E R I G E S R I K S B A N K Tillägg den 7 september 2017 KPIF målvariabel för penningpolitiken Sedan september 2017 använder Riksbanken KPIF, konsumentprisindex med fast ränta,

Läs mer

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen.

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen. Arbetsblad 1 Vad gör Riksbanken? Här följer några frågor att besvara när du har sett filmen Vad gör Riksbanken? Arbeta vidare med någon av uppgifterna under rubriken Diskutera, resonera och ta reda på

Läs mer

OLIKA SÄTT ATT RÄKNA

OLIKA SÄTT ATT RÄKNA OLIKA SÄTT ATT RÄKNA Man brukar utgå från en s k fullkostnadskalkyl där alla kostnader (både direkta och indirekta) och en viss vinst är medräknad. En sådan modell tar inte hänsyn till marknadspris och

Läs mer

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron Ett naturligt steg för Sverige 2002 Dags för euron Produktion: Herlin Widerberg Tryck: Tryckmedia Stockholm Tolv länder i Europa har infört den gemensamma valutan euro. 300 miljoner människor har därmed

Läs mer

Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet:

Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet: Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet: o Stor industriell expansion i slutet 1900talet. USA hade passerat både GB och Tyskland. Världskriget hade betytt ett enormt uppsving.

Läs mer

Sverige i siffror Snabba och enkla fakta med övningar för dig som läser SFI

Sverige i siffror Snabba och enkla fakta med övningar för dig som läser SFI Sverige i siffror Snabba och enkla fakta med övningar för dig som läser SFI SCB Sverige i siffror 1 Innehåll SCB beskriver Sverige med statistik 4 Människorna i Sverige 6 Utbildning, jobb och pengar 14

Läs mer

MAKROEKONIMI. Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet

MAKROEKONIMI. Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet MAKROEKONIMI Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet MAKROEKONOMISKA MÅL Makroekonomi är en analys av samhället som helhet. Den aggregerade (totala) effekten i fokus; de totala utgifterna,

Läs mer

b. Företag A: Mo = 6, Md = 6, m = 6.25333..., Ql = 4, Q3 = 8 c. Företag A: s = 2.2856 Modellsvar uppgift 2. a. histogram eller frekvenspolygon

b. Företag A: Mo = 6, Md = 6, m = 6.25333..., Ql = 4, Q3 = 8 c. Företag A: s = 2.2856 Modellsvar uppgift 2. a. histogram eller frekvenspolygon Modellsvar uppgift 2. a. histogram eller frekvenspolygon b. Företag A: Mo = 6, Md = 6, m = 6.25333..., Ql = 4, Q3 = 8 Företag B: Mo = 4, Md = 6, m = 5.34666..., Ql = 4, Q3 = 6 c. Företag A: s = 2.2856

Läs mer

Provtentasvar. Makroekonomi NA0133. Maj 2009 Skrivtid 5 timmar. 10 x x liter mjölk. 10 x x 40. arbete för 100 liter mjölk

Provtentasvar. Makroekonomi NA0133. Maj 2009 Skrivtid 5 timmar. 10 x x liter mjölk. 10 x x 40. arbete för 100 liter mjölk Institutionen för ekonomi Våren 2009 Rob Hart Provtentasvar Makroekonomi NA0133 Maj 2009 Skrivtid 5 timmar. 1. (a) 10 x 60 + 100 liter mjölk - arbete för 100 liter mjölk 10 x 100 (b) (c) BNP är 1000 kronor/dag,

Läs mer

PENNINGSYSTEMET 1. I det moderna systemet har pengar tre funktioner (minst): Betalningsmedel Värde lagring Värderingssystem/måttstock

PENNINGSYSTEMET 1. I det moderna systemet har pengar tre funktioner (minst): Betalningsmedel Värde lagring Värderingssystem/måttstock PENNINGSYSTEMET 1 I det moderna systemet har pengar tre funktioner (minst): Betalningsmedel Värde lagring Värderingssystem/måttstock Text till kort 1 Pengarnas tre funktioner Dagens pengar har fler funktioner

Läs mer

Samhällsekonomi. Ekonomi = Hushållning. Betalning = Hur hänger din, familjens och Sveriges ekonomi ihop? Pengar, varför då?

Samhällsekonomi. Ekonomi = Hushållning. Betalning = Hur hänger din, familjens och Sveriges ekonomi ihop? Pengar, varför då? Samhällsekonomi = Hur hänger din, familjens och Sveriges ekonomi ihop? Ekonomi = Hushållning eller En vetenskap uppfunnen av överklassen för att komma åt frukten av underklassens arbete / August Strindberg?

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2528. Beredskap för utebliven ekonomisk tillväxt. Förslag till riksdagsbeslut. Bakgrund.

Motion till riksdagen: 2014/15:2528. Beredskap för utebliven ekonomisk tillväxt. Förslag till riksdagsbeslut. Bakgrund. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2528 av Valter Mutt och Annika Lillemets (MP) Beredskap för utebliven ekonomisk tillväxt Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen

Läs mer

Övningar i Handelsteori

Övningar i Handelsteori Övningar i Handelsteori 1. Figuren nedan visar marknaden för en viss vara i Land A och Land B. a) Antag att de båda länderna börjar handla med varandra. Härled exportutbud och importefterfrågekurvorna.

Läs mer

Inledning SÅ HÄR GÅR ÖVNINGEN TILL:

Inledning SÅ HÄR GÅR ÖVNINGEN TILL: T I L L V Ä X T Inledning Ekonomisk tillväxt är något vi nästan kommit att ta för givet. Vi är vana vid att lönerna stiger, att arbetsmarknaden hela tiden skapar nya typer av jobb och att företagen utvecklar

Läs mer

Samhällsekonomi. Ekonomi = Hushållning. Begrepp = Hur hänger din, familjens och Sveriges ekonomi ihop?

Samhällsekonomi. Ekonomi = Hushållning. Begrepp = Hur hänger din, familjens och Sveriges ekonomi ihop? Samhällsekonomi = Hur hänger din, familjens och Sveriges ekonomi ihop? Ekonomi = Hushållning eller En vetenskap uppfunnen av överklassen för att komma åt frukten av underklassens arbete / August Strindberg?

Läs mer

Rada upp de olika aktörerna efterhand, berätta lite om varje aktör:

Rada upp de olika aktörerna efterhand, berätta lite om varje aktör: Jeansens pris Deltagare: 3-15 personer Tid: Ca 20 min Jeansens pris är en övning som vidareutvecklats från inspirationsövningen Jeansen vad är de värda? som finns i Fairtrade Sverige och Rena Kläders bok

Läs mer

OBS!!! Studenter som läste kursen läsåret 2017 och tidigare år svarar på frågorna som finns på de två sista sidorna.

OBS!!! Studenter som läste kursen läsåret 2017 och tidigare år svarar på frågorna som finns på de två sista sidorna. Samhällsekonomi Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: skriftlig tentamen 21SH1A Offentlig förvaltning 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2018-10-22 Tid: 14:00 17:00 Hjälpmedel: Miniräknare,

Läs mer

Varför fanns det ett stort uppsving från talet:

Varför fanns det ett stort uppsving från talet: Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920- talet: o Stor industriell expansion i slutet 1900talet. USA hade passerat både GB och Tyskland. Världskriget hade betytt ett enormt uppsving.

Läs mer

Internationell Ekonomi

Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Handelshinder När varor säljs till ett land från ett annat utan att staten tar ut tull eller försvårar handeln så råder frihandel Motsatsen kallas protektionism Protektionism Med

Läs mer

2 Vad räknas inte in i ett företags förädlingsvärde? A) vinst B) utgifter på insatsvaror C) löner D) ränteutgifter

2 Vad räknas inte in i ett företags förädlingsvärde? A) vinst B) utgifter på insatsvaror C) löner D) ränteutgifter 1. Vad räknas inte till privata investeringar? A) Nyproduktion av bostäder B) En ökning av lager C) Nyproducerade fabriker D) Företags inköp av begagnade maskiner 2 Vad räknas inte in i ett företags förädlingsvärde?

Läs mer

Helsingfors universitet Urvalsprovet 26.5.2014 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten

Helsingfors universitet Urvalsprovet 26.5.2014 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten Helsingfors universitet Urvalsprovet 26.5.2014 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten PROV 1 Konsumentekonomi Lantbruksekonomi och företagande Livsmedelsekonomi och företagande Marknadsföring Skogsekonomi

Läs mer

Den onda cirkeln. -räntor, skuldsättning och tillväxt. Nils Fagerberg

Den onda cirkeln. -räntor, skuldsättning och tillväxt. Nils Fagerberg Den onda cirkeln -räntor, skuldsättning och tillväxt Nils Fagerberg Samhällsproblem som vi ska lösa idag Se till att förmögenhetsklyftorna slutar att öka och i stället börjar minska Se till att skuldsattheten

Läs mer

Nationalekonomiska teorier Samhällskunskap årskurs 1. Innehållsförteckning

Nationalekonomiska teorier Samhällskunskap årskurs 1. Innehållsförteckning Nationalekonomiska teorier Samhällskunskap årskurs 1. Innehållsförteckning Keynes sid. 2 Friedman (monetarismen) sid. 4 Smith sid. 5 Marx sid. 6 6 KONJUNKTURER OCH EKONOMISK POLITIK 93 JOHN MAYNARD KEYNES

Läs mer

LRF Konsults Lönsamhetsbarometer

LRF Konsults Lönsamhetsbarometer LRF Konsults Lönsamhetsbarometer APRIL 1 Sjunkande lönsamhet bland landets småföretag 9 av Sveriges företag har färre än 1 anställda. Det gör dem till en grupp med en betydande roll för den svenska ekonomins

Läs mer

Det cirkulära flödet

Det cirkulära flödet Del 3 Det cirkulära flödet 1. Kokosnötsön Här bygger vi upp en enkel ekonomi med företag och hushåll som producerar respektive konsumerar, och lägger till en finansiell sektor, en centralbank, och en stat.

Läs mer

Vem vinner på en bra arbetsmiljö?

Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Vem vinner på en bra arbetsmiljö? Illustration: Robert Nyberg. Är arbetsmiljö viktigt? Vilka är de viktigaste fackliga områdena? Är det anställningstrygghet och uppenbara plånboksfrågor om lön och skydd

Läs mer

Mycket kort repetition av mikrodelen på kursen Introduktion till nationalekonomi. Utbud och efterfrågan

Mycket kort repetition av mikrodelen på kursen Introduktion till nationalekonomi. Utbud och efterfrågan Mycket kort repetition av mikrodelen på kursen Introduktion till nationalekonomi Utbud och efterfrågan 1 Exempeluppgift 1: Elasticiteter När inkomsterna ökade med 7 % ökade efterfrågan på bussresor med

Läs mer

URVALSPROVET FÖR AGRIKULTUR-FORSTVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 2014

URVALSPROVET FÖR AGRIKULTUR-FORSTVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 2014 URVALSPROVET FÖR AGRIKULTUR-FORSTVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 2014 PROV 2 Miljöekonomi Man ska få minst 14 poäng i urvalsprovet så att han eller hon för vardera A- och B-delen får minst 10 poäng. Om det poängtal

Läs mer

Åldersfördelningen i föreningen, uppdelat i 5-årsintervall. Rött är kvinnor, blått är män. Alla medlemmar är medräknade, totalt 236 stycken.

Åldersfördelningen i föreningen, uppdelat i 5-årsintervall. Rött är kvinnor, blått är män. Alla medlemmar är medräknade, totalt 236 stycken. 1 Åldersfördelningen i föreningen, uppdelat i 5-årsintervall. Rött är kvinnor, blått är män. Alla medlemmar är medräknade, totalt 236 stycken. 2 Utvecklingen de senaste 12 åren av driftkostnader (förvaltning,

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer

Tentamen Nationalekonomi A HT 2015

Tentamen Nationalekonomi A HT 2015 Tentamen Nationalekonomi A Samhällsekonomisk analys Globala & nationella perspektiv HT 2015 Hjälpmedel: Miniräknare Totalpoäng: 20 För betyget G krävs: 10 För betyget VG krävs: 15 Skriv din kod på samtliga

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Orsakerna till den industriella revolutionen

Orsakerna till den industriella revolutionen Modelltexter Orsakerna till den industriella revolutionen Industriella revolutionen startade i Storbritannien under 1700-talet. Det var framför allt fyra orsaker som gjorde att industriella revolutionen

Läs mer

Uppgift 1 (Företagsekonomi):

Uppgift 1 (Företagsekonomi): Uppgift 1 (Företagsekonomi): Beskriv kapitalvärdemetoden. (5 p) Beskriv kapitalvärdemetoden (5p) s326 Kapitalvärdemetoden kallas också för nuvärdemetoden. Vid användning av metoden jämförs en investerings

Läs mer

Bonusövningsuppgifter med lösningar till första delen i Makroekonomi

Bonusövningsuppgifter med lösningar till första delen i Makroekonomi LINKÖPINGS UNIVERSITET Ekonomiska Institutionen Nationalekonomi Peter Andersson Bonusövningsuppgifter med lösningar till första delen i Makroekonomi Bonusuppgift 1 Nedanstående uppgifter redovisas för

Läs mer

Kursens innehåll. Ekonomin på kort sikt: IS-LM modellen. Varumarknaden, penningmarknaden

Kursens innehåll. Ekonomin på kort sikt: IS-LM modellen. Varumarknaden, penningmarknaden Kursens innehåll Ekonomin på kort sikt: IS-LM modellen Varumarknaden, penningmarknaden Ekonomin på medellång sikt Arbetsmarknad och inflation AS-AD modellen Ekonomin på lång sikt Ekonomisk tillväxt över

Läs mer

Rikedom - länder. Merkurius vt 19

Rikedom - länder. Merkurius vt 19 Rikedom - länder Merkurius vt 19 Lpp Vilka konsekvenser fick förändringarna av jordbruket under 1700-1800-talet? (skifte, befolkningsökning, arbetslöshet) Vad bidrog till den industriella revolutionen?

Läs mer

Tentamen på kurs Makroekonomi delkurs 2, 7,5 ECTS poäng, 1NA821

Tentamen på kurs Makroekonomi delkurs 2, 7,5 ECTS poäng, 1NA821 Försättsblad Tentamen (Används även till tentamenslådan.) Måste alltid lämnas in. OBS! Eventuella lösblad måste alltid fästas ihop med tentamen. Institution Ekonomihögskolan Skriftligt prov i delkurs Makro

Läs mer

Föreläsning 7 - Faktormarknader

Föreläsning 7 - Faktormarknader Föreläsning 7 - Faktormarknader 2012-09-14 Emma Rosklint Faktormarknader En faktormarknad är en marknad där produktionsfaktorer prissätts och omsätts. Arbetsmarknaden Individen Hela marknaden Efterfrågan

Läs mer

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Save the world Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Olika indelningar av världen Olika indelningar av världen Första, andra och tredje världen Olika indelningar av världen Första, andra

Läs mer

Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014

Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014 Marknad och Politik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen B1AMO1 Administratörsprogrammet HT2014 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 23-05-2016 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Totalt

Läs mer

Byråkonferens Hur blir en byrå lönsam? srfkonsulterna.se

Byråkonferens Hur blir en byrå lönsam? srfkonsulterna.se Byråkonferens 2016 Hur blir en byrå lönsam? 2016-11-23 srfkonsulterna.se Framtidens marknad och tjänster Mikael Carlson ..vad händer i framtiden?..vilka tjänster kommer att överleva?..hur blir byrån lönsam?

Läs mer

3. Det finns i princip två huvudsakliga sätt att öka den ekonomiska tillväxten. Vilka? Vad är skillnaden mellan dessa? s

3. Det finns i princip två huvudsakliga sätt att öka den ekonomiska tillväxten. Vilka? Vad är skillnaden mellan dessa? s Faktafrågor 1. Den ekonomiska tillväxten i ett land kan studeras på kort och lång sikt. Vad kallas den förändring som sker: s. 167 168 a) på lång tid (mer än fem år) b) på kort tid (mindre än fem år) 2.

Läs mer

Miljö- och livsmedelsekonomi: Urvalsprovets modellsvar 2019

Miljö- och livsmedelsekonomi: Urvalsprovets modellsvar 2019 1 Miljö- och livsmedelsekonomi: Urvalsprovets modellsvar 2019 DEL 1: Uppgifter i företagsekonomi (0 30 poäng) Uppgift 1.1 (0 6 poäng) Vad avses med halvfasta kostnader? (s.237) Halvfasta kostnader är oförändrade

Läs mer

Monopol. Monopolets vinstmaximering

Monopol. Monopolets vinstmaximering Monopol Marginalintäktskurvan för en monopolist har högre lutning än efterfrågekurvan eftersom för att konsumenterna skall vilja köpa flera produkter måste priset på varan sänkas. Konsumenterna har en

Läs mer

Aktuell Analys från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi

Aktuell Analys från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi Aktuell Analys från FöreningsSparbanken Institutet för Privatekonomi 2005-05-03 Räkna med amortering Svenska hushåll ökar sin skuldsättning, framförallt vad gäller lån på bostäder. När räntan är låg är

Läs mer

Introduktion till Simpler Management

Introduktion till Simpler Management Introduktion till Simpler Management Innehåll Introduktion Simpler Management Makrosituationen kan beskrivas med åtta drivkrafter som påverkar företag Marknad Infrastruktur Produkter Regler & lagstiftning

Läs mer

Grundkurs i nationalekonomi, hösten 2014, Jonas Lagerström

Grundkurs i nationalekonomi, hösten 2014, Jonas Lagerström Wall Street har ingen aning om hur dåligt det är därute. Ingen aning! Ingen aning! Dom är idioter! Dom förstår ingenting! Jim Cramer, programledare CNN (tre veckor före finanskrisen) Grundkurs i nationalekonomi,

Läs mer

Världen idag och i morgon

Världen idag och i morgon Världen idag och i morgon Det är många stora problem som måste lösas om den här planeten ska bli en bra plats att leva på för de flesta. Tre globala utmaningar är särskilt viktiga för mänskligheten. Den

Läs mer

2. Konsekvenser och problem med nuvarande system

2. Konsekvenser och problem med nuvarande system 2. Konsekvenser och problem med nuvarande system Vad påverkas av penningsystemet? Penningsystemet 2 Vad påverkas av penningsystemet? Brist på pengar Inflation Ökande penningmängd Penningsystemet Överföring

Läs mer

Källorna till vinsterna i ekonomin - Del I - Nettokonsumtionen

Källorna till vinsterna i ekonomin - Del I - Nettokonsumtionen 1 Källorna till vinsterna i ekonomin - Del I - Nettokonsumtionen av Richard Johnsson 1 Hur kommer det sig att företagen generellt kan gå med vinst? Hur kommer det sig att försäljningsintäkterna generellt

Läs mer

Internationell Ekonomi. Lektion 4

Internationell Ekonomi. Lektion 4 Internationell Ekonomi Lektion 4 Varför uppstår internationell handel? Är det inte bättre att behålla allt man producerar inom landet istället för att exportera? Att vi i Sverige importerar olja och apelsiner

Läs mer

NEGA01, Mikroekonomi 12 hp

NEGA01, Mikroekonomi 12 hp TENTAMEN NEGA01, Mikroekonomi 12 hp Datum: Tisdag 15mars 2016 Tid: 14.00-18.00 Lärare: Dinky Daruvala Tentamen omfattar totalt 40 poäng. För G krävs 20 poäng och för VG krävs 30poäng OBS! Svaren ska vara

Läs mer

Ifylles av examinator Namn: Uppgift 1: poäng Personbeteckning: GALLRINGSFSÖRHÖR 11.6.1999. Uppgift 1 (10 poäng)

Ifylles av examinator Namn: Uppgift 1: poäng Personbeteckning: GALLRINGSFSÖRHÖR 11.6.1999. Uppgift 1 (10 poäng) Ifylles av examinator Namn: Uppgift 1: poäng Personbeteckning: Uppgift 1 (10 poäng) 1. Betrakta följande enkla modell av arbetsmarknaden. Antag att företagens efterfrågan på arbete är 0 om lönen är större

Läs mer

Uppdraget - att värna det fackliga löftet. (kopieupplaga)

Uppdraget - att värna det fackliga löftet. (kopieupplaga) Uppdraget - att värna det fackliga löftet (kopieupplaga) LO För mer läsning beställ boken: Löftet löntagarna och makten på arbetets marknad från Bilda Distribution i Stockholm, telefon 08-709 05 00, e-post

Läs mer

Bo Dahlbom. www.viktoria.se/dahlbom. Professor vid IT-universitetet i Göteborg. Forskningschef på Interactive Institute. Medlem av Regeringens IT-råd

Bo Dahlbom. www.viktoria.se/dahlbom. Professor vid IT-universitetet i Göteborg. Forskningschef på Interactive Institute. Medlem av Regeringens IT-råd Bo Dahlbom Professor vid IT-universitetet i Göteborg Forskningschef på Interactive Institute Medlem av Regeringens IT-råd Makten över framtiden, Liber 2003 Sveriges framtid, Liber 2007 www.viktoria.se/dahlbom

Läs mer

EKONOMIKUNSKAP FÖR GYMNASIET

EKONOMIKUNSKAP FÖR GYMNASIET EKONOMIKUNSKAP FÖR GYMNASIET TILLÄGGSMATERIAL Christer Lindholm ÖVNINGAR till del 1 1. Placera in följande ekonomiska beslut i rätt kategori (privatekonomi, företagsekonomi, samhällsekonomi). a) Att köpa

Läs mer

Ett företag ägnar sig åt att hyra ut båtar: Företagens kostnader för en total uthyrningstid på mellan och timmar ser ut som följer:

Ett företag ägnar sig åt att hyra ut båtar: Företagens kostnader för en total uthyrningstid på mellan och timmar ser ut som följer: UPPGIFT 1-1 RÖRLIGA OCH FASTA KOSTNADER (BLOCK 2:4) Ett företag ägnar sig åt att hyra ut båtar: Företagens kostnader för en total uthyrningstid på mellan 5.000 och 8.000 timmar ser ut som följer: Total

Läs mer

Administratörprogrammet

Administratörprogrammet Samhällsekonomi Provmoment: Ladokkod: 21SH1A Tentamen ges för: skriftlig tentamen Administratörprogrammet 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-10-31 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel: Miniräknare,

Läs mer

Kalkyl för Grön Omsorg Förklaringar och kommentarer

Kalkyl för Grön Omsorg Förklaringar och kommentarer Kalkyl för Grön Omsorg Förklaringar och kommentarer Inledning Det här är ett kalkylunderlag gjort för dig som har tankar på att starta Grön omsorg på gården eller redan är igång. I den kan du göra beräkningar

Läs mer

Är det lönsamt att satsa på kvalificerade insatser för invandrade akademiker?

Är det lönsamt att satsa på kvalificerade insatser för invandrade akademiker? Statistik Är det lönsamt att satsa på kvalificerade insatser för invandrade akademiker? Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Sammanfattning Det

Läs mer

Lång sikt: Arbetslöshet

Lång sikt: Arbetslöshet Del Lång sikt: Arbetslöshet Arbetslöshet. Varför finns den? Varför är det ett problem? Vi kommer att lära oss att det finns olika typer av arbetslöshet, och olika anledningar. Tänk på att det här kapitlet

Läs mer

Tabell 7 Nettoförlust efter 100 dagarna vid arbetslöshet

Tabell 7 Nettoförlust efter 100 dagarna vid arbetslöshet Tabell 7 Nettoförlust efter 100 dagarna vid arbetslöshet Månadsinkomst Nettoförlust vid arbets-löshet, dagens system Nettoförlust vid arbetslöshet, moderaternas förslag Skillnad 12 500 1 596 3 599-2 003

Läs mer

Facit till frågorna finns i slutet av skrivningen.

Facit till frågorna finns i slutet av skrivningen. UPPSALA UNIVERSITET Nationalekonomiska institutionen Skr nr. SKRIVNING I A/GRUNDLÄGGANDE MIKRO- OCH MAKROTEORI 5 december 2015 Skrivtid: Hjälpmedel: 5 timmar Miniräknare ANVISNINGAR Sätt ut skrivningsnummer,

Läs mer

Nyckeltalsrapport 3L Pro 2014. Nyckeltalsrapport. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Nyckeltalsrapport 3L Pro 2014. Nyckeltalsrapport. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Nyckeltalsrapport Innehåll NYCKELTAL... 3 REGISTRERA NYCKELTAL... 3 Variabler... 4 Konstanter... 5 Formler... 6 NYCKELTALSRAPPORTEN... 9 ALLMÄNT OM NYCKELTAL... 10 Avkastningsnyckeltal... 10 Likviditetsnyckeltal...

Läs mer

1. PÅ MARKNADEN FÖR EKONOMER GES UTBUDET AV KU= 15P 250 OCH EFTERFRÅGAN AV KE= 150 5P. P BETECKNAR TIMLÖNEN. IFALL DET INFÖRS EN MINIMILÖN PÅ 22 /H.

1. PÅ MARKNADEN FÖR EKONOMER GES UTBUDET AV KU= 15P 250 OCH EFTERFRÅGAN AV KE= 150 5P. P BETECKNAR TIMLÖNEN. IFALL DET INFÖRS EN MINIMILÖN PÅ 22 /H. 1. PÅ MARKNADEN FÖR EKONOMER GES UTBUDET AV KU= 15P 250 OCH EFTERFRÅGAN AV KE= 150 5P. P BETECKNAR TIMLÖNEN. IFALL DET INFÖRS EN MINIMILÖN PÅ 22 /H. VAD KOMMER DET ATT LEDA TILL? I VILKET LAND KOSTAR DET

Läs mer

Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen. Sammanfattning, mejeri & ägg

Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen. Sammanfattning, mejeri & ägg Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen Sammanfattning, mejeri & ägg KF granskar: den svenska marknaden för mejeri och ägg I ett omfattande granskningsprojekt kommer KF att belysa hur olika livsmedelsmarknader

Läs mer

Pengar, kapital, inflation

Pengar, kapital, inflation 1 Ur Fjärde internationalen 4/74. Ernest Mandel Pengar, kapital, inflation Inget ekonomiskt problem har visat sig så svårt att greppa för den ekonomiska teorin som problemet pengar. Orsaken till detta

Läs mer

Sverige idag, i morgon. Hägringar. och därefter. Björn Lindgren Växjö 24 mars 2010

Sverige idag, i morgon. Hägringar. och därefter. Björn Lindgren Växjö 24 mars 2010 Sverige idag, i morgon Hägringar och därefter Björn Lindgren Växjö 24 mars 2010 onomiska läget Svenskt Näringsliv September 2009 Tänkt innehåll DEN SVENSKA EKONOMISKA UTVECKLINGEN AVTALSRÖRELSEN VALET

Läs mer

Industrirobotar utveckling och användning utifrån ett danskt perspektiv

Industrirobotar utveckling och användning utifrån ett danskt perspektiv Industrirobotar utveckling och användning utifrån ett danskt perspektiv Världsmarknaden över industrirobotar har ökat kraftigt under senare år och är på väg att hämta sig från tiden efter 2001. Året före

Läs mer

Lösningsförslag tentamen 31 maj Flervalsfrågorna 10 st 10. D 2. D 3. A 4. B 5. D 6. D 7. B 8. D 9. A

Lösningsförslag tentamen 31 maj Flervalsfrågorna 10 st 10. D 2. D 3. A 4. B 5. D 6. D 7. B 8. D 9. A Lösningsförslag tentamen 31 maj 2011 Flervalsfrågorna 10 st 1. D 2. D 3. A 4. B 5. D 6. D 7. B 8. D 9. A 10. D Essäfrågor Fråga 1 a) Hur mycket kommer att konsumeras av varan i landet? Läs av efterfrågan

Läs mer

(1)Ekonomi betyder Hushållning Kallas också den mörka vetenskapen.

(1)Ekonomi betyder Hushållning Kallas också den mörka vetenskapen. (1)Ekonomi betyder Hushållning Kallas också den mörka vetenskapen. (2)Marknadsekonomi: Marknaden bestämmer pris och utbud. (3)Planekonomi: Staten bestämmer pris och utbud. (4) a) Marknadshushållning: Det

Läs mer

UPPLEVELSE- INDUSTRIN 2004

UPPLEVELSE- INDUSTRIN 2004 UPPLEVELSE- INDUSTRIN 24 Statistik Sida 1 (14) STATISTIK UPPLEVELSE- INDUSTRIN 24 INLEDNING DETTA ÄR EN UPPDATERING AV RAPPORTEN Upplevelseindustrin 23 Statistik och jämförelser, utgiven av KK stiftelsen

Läs mer

Riksbankens Företagsundersökning MAJ 2014 SMÅ STEG MOT STARKARE KONJUNKTUR OCH STIGANDE PRISER

Riksbankens Företagsundersökning MAJ 2014 SMÅ STEG MOT STARKARE KONJUNKTUR OCH STIGANDE PRISER Riksbankens Företagsundersökning MAJ 2014 SMÅ STEG MOT STARKARE KONJUNKTUR OCH STIGANDE PRISER Riksbankens företagsundersökning i maj 2014 Enligt Riksbankens företagsundersökning i maj 2014 har konjunkturen

Läs mer

Nominell vs real vinst - effekten av inflation -

Nominell vs real vinst - effekten av inflation - 1 Nominell vs real vinst - effekten av inflation - av Richard Johnsson 1 I det som följer ska jag beskriva hur inflationen påverkar de bokföringsmässiga vinsterna i företagen. Det kommer att framgå att

Läs mer

Arbetstidsförkortning - en dålig reglering

Arbetstidsförkortning - en dålig reglering Arbetstidsförkortning - en dålig reglering Sammanfattning: Många tror att arbetstidsförkortning är den rätta metoden att minska arbetslösheten. Men problemet är snarare för mycket regleringar, inte för

Läs mer

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Blue Ocean Strategy Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Artikeln belyser två olika marknadstillstånd som företag strävar efter att etablera sig inom. Dessa kallar författarna för Red Ocean

Läs mer

Konjunkturutsikterna 2011

Konjunkturutsikterna 2011 1 Konjunkturutsikterna 2011 Det går bra i vår omgivning. Hänger Åland med? Richard Palmer, ÅSUB Fortsatt återhämtning i världsekonomin men med inslag av starka orosmoment Världsekonomin växer men lider

Läs mer

Tid är inte pengar utan pengar är tid.

Tid är inte pengar utan pengar är tid. Published by Erik Dahlén at Smashwords Copyright Erik Dahlén This copy is for your private use only, no distribution is allowed without consent from the author. Denna kopian är enbart för ditt privata

Läs mer

ca Utkik Historia Gleerups 2016 red: Mikael C. Svensson Bellevueskolan Malmö

ca Utkik Historia Gleerups 2016 red: Mikael C. Svensson Bellevueskolan Malmö ca1780-1890 Utkik Historia Gleerups 2016 red: Mikael C. Svensson Bellevueskolan Malmö Efter det här blir världen aldrig sig lik! Så har människor säkert sagt många gånger under historiens gång. Ibland

Läs mer

ABC Ekonomiska termer

ABC Ekonomiska termer Ekonomiska begrepp I den ekonomiska redovisningen finns det ett antal termer som är viktiga att känna till som egen företagare. Drivhuset hjälper dig att reda ut begreppen på de allra vanligaste och beskriver

Läs mer

F7 Faktormarknader Faktormarknader Arbetskraft. Kapital. Utbud av arbetskraft. Efterfrågan på arbetskraft

F7 Faktormarknader Faktormarknader Arbetskraft. Kapital. Utbud av arbetskraft. Efterfrågan på arbetskraft F7 Faktormarknader 2011-11-21 Faktormarknader Arbetskraft Utbud av arbetskraft Individen Samhället Efterfrågan på arbetskraft Kapital Efterfrågan på kapital Investeringsbeslut 2 1 Antaganden Rationalitetsantagandet

Läs mer

Skatter, sysselsättning och tillväxt.

Skatter, sysselsättning och tillväxt. 2006-09-12 Mats Morin, LO Skatter, sysselsättning och tillväxt. Allmänt samt kommentar till Timbrorapporten Häftig skatt eller sexig tillväxt Inledning Detta papper ger först en allmän bakgrund och därefter

Läs mer

Klassisk nationalekonomi Politisk ekonomi den klassiska skolan. Framväxande industrikapitalism reaktion mot merkantilismen

Klassisk nationalekonomi Politisk ekonomi den klassiska skolan. Framväxande industrikapitalism reaktion mot merkantilismen Klassisk nationalekonomi Politisk ekonomi den klassiska skolan Heterogen samling inte ekonomer Adam Smith (1776) J S Mill (1848), Marx (1868) Malthus, Ricardo, Say Framväxande industrikapitalism reaktion

Läs mer

Tidsperiod: vecka 49-50, 2-4. Strävan mot G Strävan mot HM 1 Strävan mot HM 2

Tidsperiod: vecka 49-50, 2-4. Strävan mot G Strävan mot HM 1 Strävan mot HM 2 1 Samhällsekonomi Strävansmål: Du skall efter kursen ha kunskaper om hur beslut om ekonomi kan påverka dig, det svenska samhället och i förlängningen resten av världen Tidsperiod: vecka 49-50, 2-4 Bedömningsmatris

Läs mer