MARIA FORSHUFVUD VD, SVENSKT KÖTT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "MARIA FORSHUFVUD VD, SVENSKT KÖTT"

Transkript

1

2 Svenskt kött är framtidens kött. Vi har i Sverige unikt goda förutsättningar för produktion av kött med bra tillgång till vatten, marker och bete. Vi har duktiga djuruppfödare och vi har tidigt inrättat oss efter det som nu kommer i resten av världen: resursmedvetenhet, god djuromsorg och hänsyn till klimat och miljö. VI VET ATT konsumenterna gillar kött. Men det betyder nödvändigtvis inte att man vill äta mer utan snarare bättre kött. Att kunna välja kött med omsorg och ha kunskap om såväl uppfödning som tillagning står högt i alla trendspaningar. Till exempel är ursprung ett viktigt kvalitetsvärde för de flesta av oss. Svenskt kött har många värden. Det ger arbetstillfällen, framför allt på landsbygden. Betande djur ger oss biologisk mångfald. Köper vi svenskt kött så vet vi också att det kommer från djur som har fötts upp enligt de djurskyddsregler som vi har kommit överens om i det här landet. Ett konkret exempel är att svenska grisar får behålla sina knorrar till skillnad mot hur det fungerar i många andra länder. Konsumenterna säger i undersökningar att de hellre väljer svenskt kött än utländskt, samtidigt fortsätter importen att öka. Det beror på att vi konsumenter är ganska trogna det svenska köttet när vi köper helt kött ute i butiken. Men när vi kommer till förädlade produkter som charkuterier och färdigmat tappar vi fokus. Då går vi mera på varumärken och pris än råvarans ursprung. Men hälften av alla konsumenter tycker att det är svårt att se var köttet i charkuterivarorna kommer ifrån och över 70 procent vill se en tydligare märkning. I dag använder livsmedelshandeln och många tillverkare Svenskt kött-märket. Vi för dialog med företagen och kedjorna om att lyfta fram märkningen därför att vi ser i undersökningar att ju tydligare märkningen är, desto bättre motsvarar den konsumenternas önskemål. Märkningen fyller en viktig funktion. Under det första halvåret 203 åt vi mer nöt- och griskött än under samma period förra året, främst i form av importerat kött. Mer än hälften av allt nötkött vi äter är importerat. Av grisköttet står importen för 40 procent och av lammköttet kommer hela 66 procent från ett annat land. Följaktligen fortsatte också den inhemska köttproduktionen att minska, med undantag för nötköttet som ökade något. Jag är medveten om att det kommer att krävas ett fortsatt intensivt arbete för att inte svensk djuruppfödning ska fortsätta att minska. Det handlar om att förutsättningar måste finnas för lönsamhet i hela kedjan. Konkurrenstrycket är hårt och billigt kött är i slutändan ett hot mot den svenska produktionen. Svenskt Kötts uppgift är att lyfta fram och tydliggöra det svenska köttets värden. Vi gör det med kunskap och inspiration. Valet bör vara enkelt. Att välja kött med omsorg innebär att välja svenskt kött. MARIA FORSHUFVUD VD, SVENSKT KÖTT

3 URSPRUNG ÄR EN VIKTIG DEL AV KÖTTETS KVALITET. Maria Forshufvud, vd, Svenskt Kött Ur innehållet: Utmärkt och svenskmärkt Det svenska köttets klimatfördelar Konsumenterna vill ha ursprungsmärkning Det anonyma köttet i charkuterier och färdigmat Svenskt kött på menyn Svenskt kött i skolan Friska djur är lönsamma djur Svenskar äter allt mer lamm Biologisk mångfald Svenska charkuterimästare Återskapad renad rök Kampanj lyfter svenska charkuterier Kunniga medarbetare hjälper kunden rätt Klassificering av köttets marmorering Breddat sortiment av griskött Grundcertifiering gris Avelns betydelse för köttkvaliteten Slakt med etik, moral och kontroller Mörning Märket Svenskt kött är viktigt Styckningsscheman för nöt, gris och lamm Produktion och konsumtion av svenskt kött Handla gott! Handla svenskt. Kött ger kraft och näring Kunskap och inspiration Branschorganisationen Svenskt Kött inspirerar, utbildar och kommunicerar om nyttan med svenskt kött och svensk djuruppfödning. PROJEKTLEDARE: Elisabet Qvarford, Svenskt Kött. SKRIBENTER: Karin Aase, Annika Hamrud, Ann-Helen Meyer von Bremen, Anna K Sjögren. FOTOGRAFER: Fabian Björnstjerna, Tomas Carlén, Magnus Gotander, Eva Hildén Smith, Fredrik Hjerling, Hans Jonsson, Michael Jönsson, Malin Lauterbach, Lars Jansson, Jimmy Millblad, Lasse Modin, Fredrik Persson, Linda Prieditis, Ryno Quantz, Joel Wåreus. PAPPER: omslag Munken Polar 300 g, inlaga Munken Polar 30 g. TRYCK: Åtta.45, Solna. PRODUKTION OCH GRAFISK FORM: Lewander & Co.

4 4 UTMÄRKT OCH SVENSKMÄRKT svensktkott.se rapport 203 Svenska folket äter kött. Och de flesta av oss har förmåga att utöva konsumentmakt och ställa krav på att köttet vi äter är schysst producerat. En medveten matproduktion skapas av medvetna konsumenter. En bra början är att köpa kött- och charkuteriprodukter med märket Svenskt kött. Utmärkt & svenskmärkt KUNSKAPEN OM MAT ökar och allt fler vill göra medvetna val, både för sin egen hälsas skull och för miljön. Idag är trenden att allt fler svenska konsumenter köper råvaror som har ett tydligt ursprung och som representerar värden som man kan stå för. Undersökningar visar att sju av tio konsumenter letar efter svenskt kött i matbutiken. Märket Svenskt kött är branschens sätt att hjälpa till. AXFOOD, BERGENDAHLS, ICA, COOP, LRF och Svenskt Kött är tillsammans initiativtagare till märket Svenskt kött, som registrerades i augusti 20 och började användas på svenska charkuteri- och köttprodukter. 30 företag är godkända användare av märket Svenskt kött (203). MÄRKET SVENSKT KÖTT Märket Svenskt kött betyder att köttet i produkten kommer från djur som är födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige. Produkten ska också vara tillverkad och packad i Sverige. Företag som använder märket ska vara livsmedelscertifierade enligt lägst IP Livsmedel. Företag som uppfyller kriterierna och har avtal med Svenskt Kött och därmed rätt att använda märket offentliggörs på Svenskt Kötts hemsida. VILLKOREN FÖR ATT FÅ ANVÄNDA MÄRKET SVENSKT KÖTT ÄR FÖLJANDE: Djuren ska vara födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige. Definitionen av kött är den som gäller i aktuell EU-lagstiftning angående kött. Alla köttråvaror som ingår i en sammansatt produkt ska utgöras av svenskt kött från gris, nöt, häst och/eller får och lamm. Produkter som märks med Svenskt kött ska vara tillverkade/beredda och packade i Sverige. Företaget som använder märket Svenskt kött ska vara certifierat enligt lägst IP Livsmedel eller motsvarande. Märkningen ska följa de grafiska riktlinjerna och färgkoderna som Svenskt Kött anvisar. Märkningen får inte användas för att vilseleda konsumenterna och tillverkare som använder märket har att följa såväl marknadsföringslagen som gällande livsmedelslagstiftning. På svensktkott.se hittar du avtalsunderlag, rapportmallar och information kring vilka företag som har rätt att använda märket Svenskt kött.

5 Om det svenska köttet Svenska djuruppfödare följer med stolthet den svenska djurskyddslagen. Den är världens strängaste och helt unik i sitt slag. Det handlar om respekt för djurens behov av naturligt beteende. Svenska djur är friskare än vad djuren är i många andra länder. Svenskt kött är fritt från hormoner och antibiotika. När du köper svenskt kött får du mer än en god köttbit för pengarna. Du får en unik matprodukt att vara stolt över. I priset för köttbiten ingår: RESPEKT FÖR DJURENS BEHOV AV NATURLIGT BETEENDE VÄRLDENS STRÄNGASTE DJURSKYDDS- LAGSTIFTNING HÖG LIVSMEDELS- SÄKERHET ÖPPNA LANDSKAP ARBETSTILLFÄLLEN I SVERIGE BIOLOGISK MÅNGFALD EN LEVANDE SVENSK LANDSBYGD Märket Svenskt kött innebär att all köttråvara i produkten är från gris, nöt, får, lamm eller häst som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige och att hela produkten är tillverkad och förpackad i Sverige. Företag som använder märket ska också vara anslutna till en livsmedels- eller butikscertifiering, lägst IP Livsmedel.

6 6 SVENSKT KÖTT OCH KLIMAT svensktkott.se rapport 203 Köttproduktion som bidrar till regnskogsskövling och köttproduktion som bidrar till biologisk mångfald är två helt olika saker. Hilda Runsten, klimatexpert, LRF Det svenska köttets klimatfördelar Alla idisslande djur släpper ut växthusgasen metan. Men effekten på klimat och miljö beror också på hur djuren föds upp. 80 PROCENT AV klimateffekten orsakas av koldioxid från fossila bränslen och från bland annat skövlade regnskogar. 5 procent av effekten beror på metangas och av metanet svarar djuren för cirka fem procent. Men all köttproduktion har inte samma effekt. Svensk nötköttsproduktion påverkar mindre och är samtidigt viktig för den biologiska mångfalden. Fler och fler menar nu att vi måste äta mindre kött för att minska påverkan på klimatet. Samtidigt finns forskare som menar att det vore fullt möjligt att ändra djurhållningen till en produktion som samtidigt binder kol. Hilda Runsten är expert på klimatfrågor på LRF. Hon tycker att man ska titta på hela produktionskedjan när man talar om hur köttproduktionen påverkar klimatet. Som exempel tar hon att det brasilianska köttet bidrar med mer än procent mer utsläpp av växthusgaser än svenskt kött. Svensk köttproduktion bidrar till biologisk mångfald medan till exempel sydamerikanska köttdjur föds upp på bekostnad av regnskogen. Svenskt kött kan också bidra till kolbildning och faktiskt produceras klimatneutralt. När man studerar klimatpåverkan bör man titta på konsumtion och produktion separat. I Sverige har konsumtionen av kött ökat, samtidigt har produktionen i Sverige sjunkit, säger Hilda Runsten. Hon påpekar också att det finns fler miljöfaktorer än klimateffekten som man bör ta hänsyn till när man väljer kött och vill agera miljömedvetet. I Sverige har vi överskott på vatten, det finns länder där brist på vatten inte gör det lämpligt i längden att ha stor köttdjursuppfödning. I Sverige behöver vi kor om vi vill behålla hagmarkerna, och gräsodlingen är betydelsefull för fåglar och insekter. Det finns också anledning att variera mellan olika köttsorter. Grisar, kycklingar och kalkoner gynnar inte den biologiska mångfalden, men är effektivare foderomvandlare än idisslarna (de kräver mindre mängd foder för att producera samma mängd kött) och de släpper inte ut metangas. Däremot äter de idag samma mat som vi människor: fisk, soja och spannmål. Även nötdjur utfodras idag med soja och spannmål, men äter framför allt grovfoder (ensilage) och skulle kunna födas upp enbart på det. En annan aspekt är att kor och lamm kan leva av det som växer på mark som inte kan användas för att odla annat. Hilda Runsten menar att det finns en risk med en debatt kring klimatfrågan som enbart handlar om att minska köttätandet. Köttproduktion som bidrar till regnskogsskövling och köttproduktion som bidrar till biologisk mångfald är två helt olika saker. Om debatten ensidigt fokuserar på en konsumtionsminskning finns risken att det mest hållbara köttet väljs bort på grund av okunskap. SVENSK KÖTTPRODUKTION LIGGER bra till ur klimatsynpunkt, bland annat tack vare hög effektivitet och god djurhälsa. Det betyder inte att Sverige inte skulle kunna minska sina klimatgasutsläpp från köttproduktionen ytterligare, bönderna jobbar mycket med det, precis som andra miljöåtgärder vilket också ger ett dyrare kött. Utsläppen kan också påverkas på konsumtionssidan. En viktig åtgärd är att vi äter upp den fullt ätbara mat som idag kastas. Som konsumenter kan vi också aktivt välja de mest klimatsmarta alternativen inom varje livsmedelskategori. TEXT: ANNIKA HAMRUD

7 0 siffror om kött och klimat ton CO 2 -ekvivalenter per år släpper varje svensk ut. Målet är att minska till 2 ton per år. Varje hushåll släpper i genomsnitt ut 8 ton, varav mat står för drygt 2 ton. Kött står för cirka 0,7 ton av dessa, om man inte räknar in markeffekterna från importerat kött. Godis/läsk står för 0,5 ton % minskar du utsläppen orsakade av nötköttsproduktion genom att välja svenskt kött. 80 % av klimateffekten orsakas av koldioxid. Av det kommer 60 % från fossila källor och 20 % från ändrad markanvändning, t ex skövlade regnskogar. Av återstående 20 % är 5 % metan och 5 % lustgas. Av metanet svarar djuren för cirka /3 eller 5 % % mer växthusgasutsläpp bidrar det brasilianska köttet med i jämförelse med svenskt kött. 5 % kan utsläppen från livsmedel minskas genom att inte slänga mat som går att äta. 32 % av utsläppen i Sverige kommer från inrikestransporter. 3 % av utsläppen i Sverige kommer från jordbruket. 800 mil/år kan du köra på biogasen som kommer från en kossas gödsel. 40 % har köttkonsumtionen i Sverige ökat med sedan 990, samtidigt har den inhemska produktionen minskat. 20 % kan svenskt lantbruk minska sina klimatgasutsläpp med inom tio år om rätt förutsättningar ges, t ex satsningar på biogas, kväveeffektivitet och förnybara bränslen. Arbetet pågår just nu. Källa: LRF 202

8 8 NOTERAT svensktkott.se rapport 203 Ökad förståelse för produktionen av svenskt kött Andelen konsumenter som är beredda att betala mer för svenskt kött har ökat med nio procent, visar en undersökning. ALLT FLER KONSUMENTER ÄR beredda att betala mer för svenskt kött. Andelen har stigit från 53 procent 20 till 62 procent 203. FÖRSTÅELSEN FÖR VARFÖR svenskt kött kostar mer ökar också bland konsumenter, från 43 procent 202 till 5 procent 203. DET ÄR FLER konsumenter som tycker att svenskt kött håller högre kvalitet än utländskt, stigande trend från 20 då 4 procent höll med och 46 procent 203. DET FINNS EN högre andel konsumenter som kopplar samman högre priser för svenskt kött med högre kostnader för det svenska djurskyddet. Det är också allt fler konsumenter som tycker att djuruppfödningen i Sverige är bättre än i övriga världen. SAMMANTAGET STÄRKS ATTITYDEN till svenskt kött på flera områden under 203 i förhållande till de senaste två åren. Källa: Attitydundersökning, YouGov 203, på uppdrag av Svenskt Kött På Axfood gillar vi märket Svenskt kött för att det är så lätt för konsumenten att förstå. Den märkta varan är svensk, hela vägen från bondgården till butiken. Ulf Renée, marknadschef, Axfood Svenska bönders värdegrund Sveriges bönders värdegrund för livsmedelsproducerande djur är en viktig del i den svenska modellen för en hållbar livsmedelsproduktion:. ANSVAR. Vi anser att djur kan nyttjas för mänskliga syften under ansvar. Vårt ansvar är att tillförsäkra en god djuromsorg. 2. SKYLDIGHET. Vi har en moralisk skyldighet att behandla djuren ansvarsfullt och med respekt. Våra ambitioner och målsättningar med djurhållningen ska uttryckas och förverkligas med hänsyn till djurens behov. 3. RESPEKT. Djur ska respekteras som kännande varelser oavsett produktionsförmåga och egenskaper. 4. SAMSPEL. Det finns ett samspel mellan djur och människa. Vi har ömsesidigt behov och nytta av varandra. Källa: LRF Hög kännedom 70% av svenskarna känner till märket Svenskt kött. Sedan 20 har kännedomen om märket Svenskt kött ökat starkt från en redan hög nivå (64 procent 20). Kännedomen är ännu högre bland kvinnor (74 procent) och gruppen år (79 procent) samt bland de som senast köpte svenskt respektive alltid köper svenskt kött (77 procent respektive 80 procent). Källa: Attitydundersökning, YouGov 203, på uppdrag av Svenskt Kött

9 83% av konsumenterna vill ha ursprungsmärkning på kött Idag finns det många förvirrande märkningar på exempelvis korv som marknadsförs med en svensk flagga på, trots att köttråvaran kommer från Danmark. Dessa oärliga marknadsföringsmetoder är helt oacceptabla. Både lagstiftare och företag har ett stort ansvar i att hjälpa konsumenten att kunna välja, säger Jan Bertoft, generalsekreterare, Sveriges Konsumenter. EN MAJORITET AV svenska konsumenter vill veta varifrån maten kommer. Särskilt intresserad är man av produkter av kött, mjölk, frukt och fisk. Det visar en undersökning om ursprungsmärkning som har genomförts i Sverige och tre andra EU-länder. Undersökningen som utförts av den europeiska konsumentorganisationen BEUC visar att sex av tio svenskar tycker att produktens ursprung är bland de viktigaste faktorerna när de väljer mat, tillsammans med faktorer som smak, pris och kvalitet. KÖTT HAMNAR HÖGST upp på listan över produktgrupper där konsumenter vill ha mer information om ursprung. Hela 83 procent anger det som viktigt. Tätt därefter följer produktkategorierna mjölk (79 procent), mjölkprodukter (77 procent), fisk (75 procent) samt färsk frukt och grönsaker (74 procent). Konsumenterna som försöker göra medvetna matval hindras idag av bristen på information. Det här är egentligen en självklarhet, människor vill veta vad de stoppar i sig. Ursprungscensuren måste upphöra, säger Jan Bertoft. Källa: Sveriges Konsumenter

10 OM DET ANONYMA KÖTTET Knaperstekt svenskt bacon med syltad pumpa, bakad tomat och äggdipp.

11 svensktkott.se rapport 203 ANONYMT KÖTT Vår bedömning är att bara hälften av de svenska charkuterierna består av svenskt griskött. Och i färdigmaten är det främst importerat kött. Magnus Lagergren, vd, Dalsjöfors Slakteri Importen av griskött har fördubblats under de senaste tio åren och 40 procent av det griskött vi äter kommer från ett annat land. Det handlar framför allt om det mer anonyma köttet, det kött som blir råvara i charkuterier och färdigmat. IMPORTEN HAR ÖKAT snabbt. I slutet av 990-talet var Sverige självförsörjande på griskött. För bara tre år sedan var 80 procent av allt griskött vi åt svenskt. 203 har den siffran sjunkit till 60 procent. Den huvudsakliga orsaken till de senaste årens ökning av importerat kött är att länder som Danmark, Tyskland och Polen kan konkurrera med betydligt lägre priser. Våren 203 stängde Ryssland och Asien sina gränser för importerat kött för att säkra sin egen köttproduktion. Det har lett till att det finns gott om billigt griskött från bland annat Tyskland och Danmark. Det köttet söker sig in på andra marknader, som exempelvis Sverige. Enligt Jordbruksverkets siffror från 202 var Tyskland följt av Danmark de två största exportörerna till Sverige. Tyskland stod för 38 procent av exporten till Sverige och Danmark för 36 procent. Det finns ingen statistik som visar till vilka produkter som det importerade köttet används. Däremot är en gemensam uppfattning i branschen att mycket av den senare tidens importerade griskött har hamnat i korv och andra charkuterier. I huvudsak har importen gått till charkproduktion och färdigmat och vår bedömning är att bara hälften av de svenska charkuterierna består av svenskt griskött. I färdigmaten är det i främst importerat kött, säger Magnus Lagergren, vd, Dalsjöfors Slakteri. Enligt honom är förklaringen enkel: Importerat kött är helt enkelt billigare, på charkuteriråvara kan det handla om en prisskillnad på 0 20 procent. Patrik Mårtensson, som arbetar med att analysera konsumentmarknaden hos HKScan, bekräftar bilden. Det är framför allt i charkuterier och färdigmat som det importerade köttet har ökat. När det gäller helt kött som säljs i butik är det framför allt svenskt kött som säljs. Undantaget är fläskfilén, vilket kanske inte är så konstigt eftersom den danska fläskfilén kan kosta mellan 39,90 59,90 kronor kilot, medan den svenska kan ligga på 29,90 kronor kilot, säger Patrik Mårtensson.

12 2 ANONYMT KÖTT svensktkott.se rapport 203 Det finns ett genuint intresse att möta konsumentens behov och förväntningar på svensk råvara. Magnus Lagergren, vd, Dalsjöfors Slakteri PRISET SPELAR GIVETVIS en stor roll, liksom en stark krona som gör Sverige till en attraktiv marknad att sälja till. Men en annan orsak är också att köttet i charkuterierna och den färdiga maten blir mera anonymt. Konsumenterna har hittills visat att de i stor utsträckning är beredda att välja svenskt när de köper kött i butiken, även om det svenska köttet är dyrare. Men för charkuterierna och de färdiga maträtterna gäller inte samma logik. Preferensen för svenskt är stor hos konsumenterna men när det gäller mer anonyma produkter som korv, bacon och färdigmat, är det en annan sak. Vi har själva en del i detta för charkuterierna har varit lite anonyma för oss också. Därför är det viktigt att vi jobbar mer med produktutveckling, säger Magnus Lagergren. MAGNUS LAGERGREN FRAMHÄVER att det därför är oerhört viktigt att fortsätta jobba med Svenskt kött-märkningen, även på charkuterier och på den färdiga maten. Det finns ett genuint intresse att möta konsumentens behov och förväntningar på svensk råvara inom hela kedjan, säger Magnus Lagergren. HANDELNS EGNA VARUMÄRKEN inom charkuterier har också ökat. Enligt Svensk Dagligvaruhandel hade handelns egna märken under förra året nästan 9 procent av all charkuteriförsäljning och den siffran fortsätter att öka. I EN KONSUMENTUNDERSÖKNING som Svenskt Kött lät genomföra hösten 202* var det mycket tydligt att konsumenterna även bryr sig om ursprunget i charkuterierna. Drygt 70 procent av de tillfrågade är intresserade av ursprungsmärkning på charkuterier. Över 60 procent tycker att köttet i charkvarorna ska komma från Sverige. Samtidigt menar 42 procent att de tycker att det är svårt att se på korven, baconet eller de andra charkuterierna, varifrån köttet egentligen kommer. Det kan man ha stor förståelse för. Det ska nog mycket till att du hinner titta på innehållsförteckningen när du står och ska handla mat med trötta barn, säger Patrik Mårtensson. För att ytterligare komplicera bilden finns det också ett antal charkuterier med regionala svenskklingande namn som inte alls innehåller svenskt kött. * Attitydundersökning charkuterier hösten 202, United Minds, på uppdrag av Svenskt Kött. SAMMANFATTNING: Konsumenterna är beredda att välja svenskt när de köper helt kött i butiken, även om det svenska köttet är dyrare. För köttet i charkuterier och färdigmat gäller inte samma logik, det är mer anonymt. 40 procent av det griskött vi äter Tyskland står för 38 procent av är importerat. Den huvudsakliga exporten av griskött till Sverige och orsaken till de senaste årens ökning Danmark för 36 procent. av import är att länder som Danmark, 70 procent av konsumenterna är TEXT: ANN-HELEN MEYER VON BREMEN Tyskland och Polen konkurrerar med intresserade av ursprunget på köttet betydligt lägre priser. i svenska charkuterier.

13 Rökt svensk skinka med ostkräm, champinjoner, ättiksbetor och smulade potatischips. Recept till charkuteribrickan från kocken Viktor Westerlind hittar du på svensktkott.se.

14 SVENSKT KÖTT PÅ MENYN

15 Gothia Towers i Göteborg är Sveriges första hotell att Svenskt kött-märka sina roomservicemenyer. Tidigare har hotellets restaurang West Coast med Krister Dahl och köksmästare Fredrik Andersson i spetsen fått använda märket Svenskt kött i sina menyer. SVENSKT KÖTT PÅ MENYN 5 Svenskt kött är inte bara en råvara, det är dessutom ett försäljningsargument för svenska restauranger. Flera krogar använder det svenska köttet i sin marknadsföring och märket Svenskt kött fungerar som en kvalitetsstämpel på menyn. Fyra svenska kockar förklarar varför de väljer svenskt kött före importerat. Ingen skulle acceptera att dricka anonymt vin. Det borde vara samma med kött. FREDRIK MALMSTEDT GRUNDARE AV 50 KVADRAT SAMT VD, FABRIKEN FURILLEN, GOTLAND FREDRIK MALMSTEDT ÄR en stor förespråkare av märkningen Svenskt kött: Det är viktigt med bra märkning som inte kan vilseleda, som ger en tydlig signal om hur djuren har fötts upp, hur de har levt och slaktats. Tänk om du skulle gå in på systembolaget och köpa en flaska vin och inte få veta något om vare sig vilket land det kommer från, vilken druva, region, smaksammansättning och så vidare. Ingen skulle acceptera det, men lite så är det med kött idag, säger kocken Fredrik Malmstedt. Trots att det kan smaka så olika så bryr man sig inte om att veta mer än att det är en bit nötkött. Inte varifrån den kommer, vilken sorts djur, marmoreringsgrad eller någonting. För mig är det självklart att vi ska jobba med svenskt kött, för det ger arbetstillfällen i Sverige och det är tack vare de svenska bönderna som vårt kulturlandskap ser ut som det gör. Utan bönder, inga ängar. Dessutom har vi i Sverige världens bästa djurhållning, och den får vi vara beredda att betala lite för. Idag sitter folk och förfasar sig i tv-soffan när de ser hur illa djuren behandlas utomlands, sedan köper de ändå det köttet för att det är billigare. Vi använder svenskt kött och kan följa hela kedjan. Vi vet att djuren har haft det bra och kan servera vår mat utan att skämmas, säger Fredrik. Alla Nobiskoncernens restauranger kommer att servera svenskt kött, som styckats i Köttbutiken i Visby. Nobiskoncernen driver förutom Fabriken Furillen även bland annat Stallmästaregården, Operakällaren, Café Opera, Nobis Hotel, Hotel J, Hotel Skeppsholmen samt Restaurant J. Köttbutiken kommer också att vara den plats där koncernens kockar träffas för vidareutbildning.

16 6 SVENSKT KÖTT PÅ MENYN svensktkott.se rapport 203 Gästerna reagerar mycket positivt på Svenskt kött-märket i menyn. De känner igen märket från matbutikerna. De vet vad det står för och känner sig säkra på att det verkligen är svenskt kött de får. Det är klart att vår egen hängmörade entrecote blir lite dyrare när den är svensk, men trots det är det nästan den som säljer bäst. HELA VÅR INRIKTNING är att erbjuda så mycket lokala råvaror som möjligt, och då blev det naturligt för oss att vilja visa vad vi står för. Så jag tog kontakt med Svenskt Kött för att fråga om vi inte kunde ta fram ett koncept för att sätta Svenskt kött-märket på vår meny. JAG TYCKER VERKLIGEN att det är viktigt att vi har möjlighet att åka ut till gårdarna som djuren kommer från och kunna se var de har bott och betat, för att vi på så sätt ska kunna garantera gästerna att det som står på menyn är det de får. Står det kött så serverar vi svenskt kött. GÄSTERNA, FRAMFÖRALLT VÅRA internationella, är jättepositiva. Och det är klart att vår egen hängmörade entrecote blir lite dyrare när den är svensk, men trots det är det nästan den som säljer bäst. Annars jobbar vi mycket med udda styckdetaljer, som till exempel griskind, vilket både gör det hela mer ekonomiskt och miljösmart eftersom du tar vara på hela djuret. Något som gästerna också gillar, de säger att filé kan de steka själva, men griskind kan de bara äta här. JOAKIM PETTERSSON KÖKSMÄSTARE PÅ WALLERS KROG, VISBY Det vore helt sjukt att köpa in importerat kött, när vi har så bra kött här hemma. HÄR PÅ GOTLAND finns allt vi behöver inom tio mils radie, och när vi har så bra råvaror här känns det fruktansvärt onödigt att inte använda dem. Dessutom känns det helt sjukt att köpa in kött från till exempel Nya Zeeland när man tänker på hur långt det ska fraktas. Står det kött på menyn är det svenskt kött vi serverar. NU ÄR VI DESSUTOM som andra krog i Sverige godkända för användning av märket Svenskt kött, vilket betyder att vi får använda märkningen på menyerna. Kunderna har reagerat mycket positivt på det här, de känner igen märket Svenskt kött från matbutikerna, vet vad det står för och känner sig säkra på att det verkligen är svenskt kött de får. FREDRIK ANDERSSON KÖKSCHEF PÅ WEST COAST, GÖTEBORG DÄREMOT HAR PRISBILDEN knappt påverkats alls. Vi jobbar med att hitta användningsområden för alla delar på djuret, till exempel långkok och andra tekniker, vilket gör att vi både kan hålla hög kvalitet och bra priser.

17 svensktkott.se rapport 203 SVENSKT KÖTT PÅ MENYN 7 Vi vet att djuren blir bra behandlade och vi vill handla lokalt. ANDERS LAURING KÖKSCHEF PÅ PM & VÄNNER, VÄXJÖ VI ÄR KRAV-MÄRKTA och miljödiplomerade, och dessutom ligger vi i ett lite dyrare prissegment. Det gör att de gäster som äter här är mycket medvetna, och jag tror faktiskt inte att de skulle komma hit om vi inte använde oss av lokala råvaror i så stor utsträckning som vi gör. Sedan skulle jag önska att det fanns fler småslakterier som bara köpte upp djur från närliggande gårdar och sålde till lokala restauranger och butiker. I DAGSLÄGET ANVÄNDER vi svenskt kött till cirka 90 procent eftersom vi vet att djuren blir bra behandlade och för att det är bättre för miljön att handla lokalt. Visst kan det bli lite dyrare att handla svenskt kött, men det sparar vi in på att ha duktiga kockar som inte behöver använda sig av dyra halvfabrikat när de lagar mat. JAG HAR VÄLDIGT bra kontakt med våra leverantörer, de vet vad vi vill ha och plockar ut det allra bästa åt oss. Sedan skulle jag önska att det fanns fler småslakterier som bara köpte upp djur från närliggande gårdar och sålde till lokala restauranger och butiker. Svenskt kött i färdigmat Gooh är ett samarbete mellan bondeägda Lantmännen och en av Sveriges mest anrika restauranger, Operakällaren, med hovtraktören Stefano Catenacci i spetsen. FÄRDIGRÄTTERNA SOM SÄLJS av Gooh ska fungera för dem som inte hinner eller har lust att laga mat, men ändå inte vill kompromissa med smak eller kvalitet. Gooh står för Gott och hälsosamt och om man köper en Gooh-portion ska man kunna lita på att maten är tillagad av bra råvaror. Rätterna lagas från grunden som på en restaurang och vi använder svenska råvaror så långt det går. Vi vill att kunderna ska känna sig trygga med vad de köper, säger Jonas Regnér, vd, Gooh. För Gooh är Svenskt kött-märkningen en del av konceptet och varumärket. Jonas Regnér säger att upplevelsen av premium ska höjas med ursprungsmärkningen. Gooh har vuxit snabbt sedan starten 2005 och är nu marknadsledande i kategorin färdigmat. Populäraste Gooh-rätterna är korv stroganoff samt köttbullar med gräddsås och potatismos. Med märket Svenskt kött är det lätt att se varifrån köttet kommer utan att man behöver lusläsa innehållsdeklarationen. Svensk råvara är dyrare för oss att köpa in och märket motiverar det lite högre priset i butiken. Maria Skårberg, vd, Jakobsdals Charkuterier TEXT: KARIN AASE

18 8 SVENSK SKOLMAT svensktkott.se rapport 203 Att köttet är svenskt i skolmaten är något vi arbetar för hela tiden. Problemet med att få svenskt kött i skolan är att man som upphandlare inte får hänvisa direkt till svenska djurskyddsregler, säger Ola Håkansson. Det viktiga är dock att man kan hänvisa till strängare krav än vad som följer av EU-rätten. Den springande punkten är om kraven går att följa upp! OLA HÅKANSSON ARBETAR på upphandlingsavdelningen i Huddinge kommun, med livsmedel som specialitet. Han har tidigare jobbat som kock på bland annat Tumba gymnasium. När han började jobba där var det cirka 400 av 200 elever som åt i matsalen. När han slutade, tre år senare, hade matsalen 50 gäster. Skolmat ska lagas från grunden då blir den god, näringsriktig och då kommer gästerna. Jag ser eleverna som våra gäster, som på vilken annan restaurang som helst. Skillnaden är kanske att vi som är kockar i skolan lagar mat för så många. Och att vi behöver 300 kg till köttfärsgrytan. Men den ska smaka lika bra som om vi lagade den för fyra, det är inget man kan tumma på. OLA MENAR ATT hans bakgrund som kock är en stor fördel som upphandlare av livsmedel. Jag har tack vare det en stor förståelse för flera olika delar av processen. En spännande del av jobbet är att få kostchefer, kostkonsulenter och skolkockar att förstå varandra. På Tumba gymnasium drev Ola ett ekologiskt livsmedelsprojekt, där man använde så mycket som 67 procent ekologiska råvaror i matlagningen. När vi skulle göra kalops kom det svenska köttet i 50 kilos bitar av högrev. Och vi skar upp, brynte köttet och kokade det. Det tog tid, men det är mycket roligare att laga mat från grunden tillsammans än att sprätta kartonger! NÄR DET GÄLLER utvecklingen av skolmaten finns det mycket kvar att göra och där tror Ola att samordnade transporter kan vara en del av lösningen. Då kan även små, lokala livsmedelsproducenter vara med på anbuden. Att köttet är svenskt i den svenska skolmaten är något vi arbetar med hela tiden, säger Ola. Det gäller att löpande samtala med kommunens upphandlade grossister och våra kökschefer. Ola vill, i sin roll som upphandlare, bidra till att Huddinge ses som en gastronomisk kommun. Han vet att man, för att kunna förändra och skapa nytänkande, måste ha med sig ledningen på resan. Rektorerna är en viktig del av detta. De måste förstå betydelsen av skolmåltiden och våga satsa på den, menar Ola. Bra mat gör att eleverna orkar mer och får bättre betyg. OLA HÅKANSSON Efter 30 år som kock arbetar Ola nu som upphandlare hos kommunen med ansvar för livsmedel och med mål att höja kvaliteten på den offentliga maten. På fritiden är han en del av OM, Gruppen för offentliga måltider, och driver Matpoden tillsammans med Andreas Hammarstedt. Följ Ola på: och offentligamaltider.blogspot.se MATLANDET Olas förslag om hur visionen för Matlandet Sverige kan bli bättre i skolan utsågs till ett av två vinnande bidrag. Den 3 oktober 203 presenterades det för landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Läs mer på regeringen.se. VISSTE DU ATT: 9,80 KR I SNITT Varje år serveras det cirka 260 miljoner En portion i grundskolan (per inskriven elev) kostade 9,80 kronor i snitt. måltider i de svenska skolrestaurangerna och cirka 200 miljoner i förskolorna. Gymnasiematen kostade något mer, i snitt,24 kronor. Källa: Skolmatens Vänner, 202 Källa: Skolmatens Vänner, 202

19 SVENSK SKOLMAT 9 Skolmatens Vänner genomförde 203 en kartläggning av skolmåltidsverksamheten i landets kommuner. Svensk mat i skolan viktigt för kostchefer RESULTATEN FRÅN UNDERSÖKNINGEN visar att kostcheferna tycker att det är oerhört viktigt att den skolmat som serveras i de kommunala grundskolorna är näringsriktig. Näst viktigaste egenskapen (av fem uppräknade) är att skolmaten är svensk. Att maten är ekologisk och närproducerad anses också ganska viktigt. Minst viktig av de uppräknade egenskaperna men för den skull inte oviktig är att skolmaten är rättvisemärkt. 74 procent av kostcheferna tycker att det är ganska eller mycket viktigt att skolmaten är svensk en ökning från 20, då denna andel låg på 68 procent, säger Annika Unt Widell, projektledare Skolmatens Vänner. Jag upplever att allt fler kommuner försöker få svenskt kött i sin upphandling. Många önskar dessutom lokalt och gärna färskt kött. NÄSTAN ÅTTA AV tio (79 procent) kostchefer anser att det är mycket viktigt att känna till skolmatens ursprung. Idag upplever kostcheferna att det är svårare att skaffa sig information om råvarornas ursprung och mycket svårare att skaffa sig information om hel- och halvfabrikatens ursprung. ANNIKA UNT WIDELL PROJEKTLEDARE PÅ SKOLMATENS VÄNNER, EN VERKSAMHET SOM DRIVS AV LRF FÖRSÄLJNINGSSIFFROR BEKRÄFTAR TRENDEN MED SVENSKT KÖTT I SKOLAN Restauranggrossisten Martin & Serveras tolkning av de egna försäljningssiffrorna för försäljning till skolrestauranger (mottagningskök och tillagningskök) visar att den utveckling som många av Sveriges föräldrar söker på sina skolor redan är på gång. Inköpen av svenska produkter ökar. Inköpen av färska produkter ökar. Det tyder också på att matlagning från grunden ökar inom Sveriges skolor. Martin & Serveras egen säljutveckling vad gäller skolor (jfr april 203 med april 20, försäljningssiffror i kg) visar bland annat att: HAR FÖRSÄLJNINGEN AV SVENSKT FÄRSKT KÖTT ÖKAT Försäljningen påverkas av många faktorer som när lovdagar ligger, vilka och hur många upphandlingar Martin & Servera levererar till, kampanjer och mycket annat, men ovanstående siffra visar på en tydlig trend. SVENSKA FOLKET VILL att barnen ska äta svenskt kött i skolan. En stor majoritet 83 procent tycker att det är viktigt att köttet vid skolluncherna är svenskt, enligt en undersökning som Svenskt Kött låtit göra. Resultatet visar att det är viktigt att kommunerna ställer krav på svenskt kött i sin upphandling och glädjande nog ökar intresset hos kommunerna, säger Maria Forshufvud, vd, Svenskt Kött. Elevernas mat måste få kosta. Om maten som serveras inte är bra, kommer barnen att äta mindre och prestera sämre i skolan, menar Maria Forshufvud. Källa: Martin & Servera-rapporten: Den viktiga skolmåltiden 203. Källa: Skolmatsundersökningen, United Minds, 202, på uppdrag av Svenskt Kött.

20 Friska djur är lönsamma djur

21 svensktkott.se rapport 203 FRISKA DJUR 2 WHO menar att det globalt sett används mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. 80 procent av antibiotikan i USA används på djur. I Sverige är det tvärtom. Den stora skillnaden är att man i Sverige länge arbetat förebyggande för att djuren ska vara friska. MIRAKEL. DET KALLADES de nya medlen som kunde hjälpa människor att bli friska från dödliga infektionssjukdomar. Inom djurhållningen började man också använda mirakelmedlet antibiotika. Antibiotikan visade sig även hjälpa kor och grisar att växa snabbare. När fler och fler sjukdomsbakterier blev motståndskraftiga mot penicillin kom nya typer av antibiotika fram. Men till slut gick det inte att hitta fler varianter av antibiotika. Ju mer antibiotika man använde desto fler bakterier blev motståndskraftiga. I SVERIGE FÖRBJÖDS användningen av tillväxtantibiotika i djurfoder redan 986. Danmark kom tio år senare och 2006 infördes förbudet i hela EU. Att få ner användningen av antibiotika för såväl människor som djur har blivit en överlevnadsfråga. Överanvändning ökar risken för spridning av multiresistenta bakterier som orsakar svårbehandlade infektioner. Det är en enorm utmaning, säger Sten- Olof Dimander, vd, Svenska Djurhälsovården. För även om vi i Sverige gör mycket rätt så lever vi i en värld där rörligheten av människor och djur ökar och med dessa följer bakterierna. Jag vill inte ha fri rörlighet för sjukdomar. Därför är det internationella arbetet viktigast, de som jobbar med det måste kämpa på, även om det är tungrott. Christina Greko är en av dem som arbetar med frågan internationellt. Hon är antibiotikaexpert på Statens veterinärmedicinska anstalt. Greko menar att antibiotika är den allra mest värdefulla läkemedelsgruppen och att vi håller på att förlora den på grund av resistensen. Hon säger att om vi inte gör något nu är det faktiskt bara en fråga om tid innan det värsta kommer att ske: att antibiotikan inte längre fungerar. Världshälsoorganisationen WHO beskriver resistensen som ett av de största hoten mot folkhälsan. Vi kan förlora antibiotikan som effektiv behandling för djur och människor. Dessutom kan resistenta bakterier röra sig mellan djur, människa och miljö så vad vi gör på en kant påverkar helheten. FLER OCH FLER länder arbetar nu med att få ner antibiotikaanvändningen. En framgång är att allt fler länder inom EU tar fram statistik. Statistiken visar tydligt hur olika man använder antibiotika inom djurhållningen. I den senaste statistiken finns 25 länder med, 23 från EU plus Norge och Island. Nya länder i statistiken är bland annat Tyskland och Italien, som har stor djuruppfödning. Christina Greko berättar att det mått man använder för att mäta antibiotikaanvändningen än så länge är trubbigt. Det går ännu inte att skilja på olika djurarter, siffrorna redovisas som den totala försäljningen delat med den sammanlagda vikten av alla djur. Har man till exempel mycket lamm som ofta inte får så mycket antibiotika så kan det maskera en hög användning av antibiotika på till exempelvis gris. Men en sak är säkert. Hur man än mäter så ligger Sverige mycket bra till i jämförelse med de andra länderna. De länder som har lägst antibiotikaanvändning i Europa är Sverige, Norge, Island och Finland. I EU ligger Sverige allra lägst, 3,6 mg per kg slaktad vikt. Christina Greko förklarar att den stora skillnaden är att man i Sverige länge arbetat förebyggande med sikte på att djuren ska vara friska. Om antibiotika behövs så behandlar vi i Sverige oftast enbart de sjuka djuren istället för att ge hela djurbesättningen antibiotika. Med ditt köp kan du gynna en produktionsform som inte överanvänder antibiotika. Christina Greko, antibiotikaexpert, Statens veterinärmedicinska anstalt I många EU-länder ges 90 procent av antibiotikan till större eller mindre grupper av djur. I Sverige används bara 0 5 procent på det viset. Förklaringen till Sveriges lägre nivå av antibiotikaanvändning är enligt Christina Greko att Sverige ligger år före många andra länder i att få ner antibiotikaanvändningen. Många länder vill, men alla länder har inte kommit lika långt.

22 22 FRISKA DJUR svensktkott.se rapport 203 Vi har förmånen att ha en modell där alla jobbar mot samma mål. Vi har bönder med mycket höga ambitioner. Fördelen är att Sverige förbjöd tillväxtantibiotika långt tidigare än EU. Men hur ser det ut i resten av världen? Det vet vi inte så mycket om. Enligt Christina Greko finns ingen jämförbar statistik över exempelvis antibiotikaanvändningen i USA. Vi räknar helt enkelt inte på samma sätt. Regelverken skiljer sig också åt. Vad vi vet är att det i EU finns ett förbud mot tillväxtantibiotika som inte finns i USA. Vi vet också att uppfödarna i USA kan köpa tillväxtbefrämjande och allmänt förebyggande antibiotika utan recept som de kan ha i fodret. Hur stor andel som säljs på det sättet vet man inte. Internationellt sett är de tre djurslag man använder mest antibiotika till kyckling, gris och gödkalv. För nöt går den största delen till mjölkkor och vid lammuppfödning används vanligen väldigt lite antibiotika även om ett lamm förstås också kan bli sjukt. grisarna kan smitta människor så har den danska Sundhetsstyrelsen nu klassificerat grisbönder som en riskgrupp för MRSA. I Nederländerna har man upptäckt att MRSA finns på upp till 80 procent av de holländska grisgårdarna. Grisarna blir inte sjuka av bakterierna, men det kan människor bli, och mellan 30 och 60 procent av de bönder vars grisar bär på MRSA blir själva smittade. Svenska bönder har länge jobbat förebyggande med miljö och hygien eftersom man vet att ett friskt djur är ett lönsamt djur. Margareta Åberg, Sveriges Grisföretagare Margareta Åberg, som är verksamhetsledare för Sveriges Grisföretagare, slår fast att svenska grisar är de allra friskaste. Svenska grisproducenter är skickliga på att hålla sina djur friska. Sverige har också andra utrymmeskrav, säger Margareta. GRISBÖNDERNA HAR I många år jobbat med förebyggande hälsovård för att hålla Jag vill inte ha fri rörlighet för sjukdomar. köpa in alla smågrisar från en besättning i stället för att köpa grisar från flera olika, säger Sten-Olof Dimander, vd, Svenska Djurhälsovården. För att säkerställa detta arbetar många bönder med så kallade mellangårdsavtal. De gårdar som föder upp smågrisar och de gårdar som köper smågrisar har avtal med varandra och anpassar sig till varandras behov. Mellangårdsavtal finns också för nötuppfödning. Margareta Åberg menar att vi i Sverige i princip är nere på den nivå man hamnar om bara de djur som trots allt blir sjuka får den penicillin de behöver och inget annat. Att vi har ett gott hälsoläge beror på att bönderna jobbar hårt. De har länge jobbat med miljön och hygienen eftersom man vet att ett friskt djur är ett lönsamt djur. Antibiotika är också dyrt. Svenska grisar föds upp enligt svenska djurskyddsregler som ställer högre krav på uppfödningsmetoden än vad EU gör. Det innebär att svenska grisar inte har det lika trångt som många andra grisar och att de till skillnad från många andra grisar får behålla sina svansar. Den svenska djurskyddslagen säger att suggorna ska få gå fritt och utöva sitt bobyggnadsbeteende i samband med grisning. Ett naturlig beteende som är SVERIGE HAR I särklass den lägsta användningen av antibiotika för kycklingar. Enligt Christina Greko är det många sjukdomar som man har i andra länder som inte finns i Sverige. Och att föda upp gödkalv på enbart mjölk är inte tillåtet i Sverige. Förutom statistiken över hur mycket antibiotika som används kan man också se att det i Sverige fortfarande är ovanligt att man finner multiresistenta bakterier hos djur. I Danmark presenterades i våras en studie som visade att 77 procent av grisarna som kom in till danska slakterier bar på den antibiotikaresistenta bakterien MRSA. Bara ett år tidigare var det 44 procent. Eftersom smittrycket nere. En av framgångsfaktorerna som såväl hon som Sten-Olof Dimander för fram är att man i Sverige jobbar med att hålla ihop kullarna och att man ser till att de smågrisar som förmedlas kommer från så få gårdar som möjligt Vi veterinärer och uppfödare vet, precis som förskollärarna, att när man träffar många nya individer så blandar sig och sprids infektionerna. Vi försöker slippa dagissyndromen genom att sträva mot att Sten-Olof Dimander, Svenska Djurhälsovården viktigt för suggan. Smågrisarna ska ha en egen plats där det är varmt och tryggt och där de inte kommer i vägen för suggan. Att arbeta på detta vis leder till bättre djurhälsa. Jag tycker att vi kan sträcka på oss och vara stolta för att våra bönder tillsammans med veterinärerna tagit ett stort ansvar, säger Margareta Åberg. Det är klart att det finns de som jobbar så i andra länder också, men här är det en tradition över hela linjen. SAMMANFATTNING: Sverige använder minst antibiotika inom djurhållningen i hela Europa. De länder som ligger i topp i EU använder mer än 25 gånger så mycket antibiotika som Sverige. Världshälsoorganisationen WHO beskriver antibiotikaresistensen som ett av de största hoten mot folkhälsan. De svenska bönderna arbetar med förebyggande djurhälsovård och behandlar enbart enskilda djur. Överanvändning av antibiotika ökar risken för spridning av multiresistenta bakterier som orsakar svårbehandlade infektioner. Genom att välja svenskt kött bidrar du till att minska risken för en hotande antibiotikaresistens för såväl djur som TEXT: ANN-HELEN MEYER VON BREMEN människor.

23 MINST ANTI- BIOTIKA I EU LRF skriver i en rapport om villkoren för de svenska uppfödarna att det krävs en god djurmiljö och skötsel för att djur ska må bra. En dålig miljö med till exempel bristfällig sysselsättning och små ytor riskerar att leda till att djuren blir sjuka och får beteendestörningar, grisar kan till exempel börja bita varandra i svansen. Det finns två lösningar på dessa problem. Djurhållaren kan investera i god djurmiljö och arbeta förebyggande. Det andra alternativet är att svanskupera grisarna. Ofta är antibiotikaanvändningen högre i dessa system. Sverige har valt det första alternativet att arbeta förebyggande. Konsumenterna förstår inte alltid kopplingen mellan att våra grisar har kvar sin knorr och att vi har friska djur. Men det finns ANTIBIOTIKAFÖRSÄLJNING Mg per kg skattad levande vikt, livsmedelsproducerade djur. SVENSKT KÖTT 203. KÄLLA: EUROPEISKA LÄKEMEDELSMYNDIGHETEN 203 Antibiotika, mg per kg skattad levande vikt, livsmedelsproducerade djur SVERIGE FINLAND DANMARK IRLAND ett direkt samband mellan en hög antibiotikaanvändning och en avknipsad knorr, säger Margareta Åberg. Christina Greko skulle önska att konsumenterna oftare ställde frågor till handlarna om antibiotikaanvändningen. Med ditt köp kan du gynna en produktionsform som inte överanvänder antibiotika. Att det inte finns så mycket resistenta bakterier i Sverige är ett kvitto på att de svenska gårdarna använder lite antibiotika och har ett bra smittskydd. Alltså kan man välja svenskt kött. En importör kan också ställa höga krav på en producent i ett annat land, säger Christina Greko. NEDERLÄNDERNA POLEN BELGIEN TEXT: ANNIKA HAMRUD TYSKLAND SPANIEN ITALIEN CYPERN om antibiotika: Källa: Europeiska läkemedelsmyndigheten, 203 Antibiotika botar bakteriesjukdomar och är livräddande läkemedel för människor och djur. Bakterier kan bli motståndskraftiga, resistenta, mot antibiotika och då fungerar inte läkemedlet. Problemen med antibiotikaresistenta bakterier ökar snabbt runt om i världen. Antibiotikaresistenta bakterier kan smitta mellan människor, mellan djur och mellan djur och människor. Utvecklingen påverkas av hur och hur mycket antibiotika som används, men också av smittskydd och hygien. Dessa faktorer påverkas i sin tur av allt från kunskap och attityder till system för djurhållning. I Sverige användes 64 ton antibiotika till människor och tolv ton till djur under ANTIBIOTIKAFÖRSÄLJNING Mg per kg skattad levande vikt, livsmedelsproduc SVENSKT KÖTT 203. KÄLLA: EUROPEISKA LÄKEMEDELSMYNDIGHE SVERIGE FRISKA DJUR 23 Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt, 203 FINLAND DANMARK IRLAND NEDERLÄNDERNA POLEN BELGIEN TYSKLAND SPANIEN VAD BETYDER ANTIBIOTIKAAVTRYCK? Sommaren 203 lanserade Nätverket mot antibiotikaresistens begreppet antibiotikaavtryck. Jenny Lundström, antibiotikaexpert på Svenska Djurhälsovården, förklarar innebörden. All användning av antibiotika, både till människor och till djur, ökar risken för att antibiotikaresistens utvecklas och sprids. Man kan säga att varje gång man använder antibiotika så ger man ett avtryck i vår miljö som kan göra att bakterierna blir mer resistenta, säger Jenny Lundström. Tidigare finns begrepp som ekologiska fotavtryck och klimatavtryck ; handlingar som får effekter som inte är direkt synbara men som ändå finns och får konsekvenser. Hur kan man minska antibiotikaavtrycket? Alla kan göra det på sitt sätt. I Sverige gör vi det främst genom att satsa på att hålla djuren friska så att de inte behöver antibiotika. Antibiotikaresistenta bakterier kan smitta mellan människor, mellan djur och mellan djur och människor. Att vara noga med hygien och ha koll på att de djur man köper till gården inte bär på antibiotikaresistens är viktigt för att minimera antibiotikaavtrycket. Både folk och fä kan få sjukdomar där antibiotika är nödvändigt för att rädda liv, säger Jenny Lundström. Men problemet idag är att man i många EU-länder ofta behandlar stora grupper av djur istället för att behandla djuren individuellt. Därigenom får både djur som är sjuka och djur som är friska antibiotika detta ger ett mycket stort antibiotikaavtryck. Varje gång man använder antibiotika så ger man ett avtryck i vår miljö som kan göra att bakterierna blir mer resistenta. Jenny Lundström, antibiotikaexpert, Svenska Djurhälsovården

24 24 LAMMKÖTT svensktkott.se rapport 203 Svenskarna äter allt mer lamm Efterfrågan på lammkött i Sverige ökar snabbare än tillgången. Tomas och Anna Olsson på Norrby gård jobbar för att få fram mer och bättre svenskt lammkött till krogar och konsumenter. NORRBY GÅRD UTANFÖR Kungsör är med sina 900 tackor en av de största lammgårdarna i Sverige, där medeltalet per gård annars ligger runt 30 tackor. Tillsammans med fyra andra gårdar är Norrby med i Strängnäsgruppen, som levererar Fällmans restaurangsortiment. Alla lamm som Tomas Olsson producerar hamnar alltså till slut i kockhänder. Det jag uppskattar mest är kontakten med krögarna. De är hela tiden mitt bollplank när det gäller att leverera bra kvalitet. Det krävs en viss förståelse för att vi inte kan ge några leveransgarantier långt i förväg. Det är levande djur vi arbetar med, och förra sommaren då det regnade så mycket så växte djuren långsammare. TOMAS BERÄTTAR ATT konsumtionen av lammkött i Sverige har fördubblats under de senaste tio åren. Jag tror att det beror på att folk har ätit gott lamm på restaurang och sedan går hem och provlagar själva. Och till skillnad mot exempelvis nötkött har Tomas inga problem när det gäller avsättningen av mindre ädla styckdetaljer. Många kockar vill gärna jobba med framdelsköttet, och även inälvor som lever och bräss från primörlamm verkar vara på väg tillbaka, säger han. Men den inhemska produktionen har inte hängt med i svängarna. 66 procent av lammköttet i Sverige är importerat, och den siffran har varit stabil under många år. Tomas skulle utan problem kunna få avsättning för fler lamm, men yta och tillgång till betesmarker sätter gränser för gårdens kapacitet. Det behövs fler större aktörer så att vi kan säkra upp kvaliteten och konkurrera med utländskt lammkött. Det har hänt mycket på tio år men för många är lammuppfödning fortfarande en hobbyverksamhet, säger Tomas. Berätta om vårlamm och höstlamm, primörlamm och beteslamm? Primörlammen föds i januari-februari och slaktas på våren när de är cirka tre månader gamla. De går med tackan inomhus och får både mjölk och vanligt foder. Lammköttets smak hänger mycket ihop med ålder och foder, så givetvis smakar primörlammen mildare och får ett ljusare, mörare kött. När det gäller beteslammen, som är aktuella under höstsäsongen, rör det sig om lamm som föds på våren och som namnet antyder, får gå ute och beta. De slaktas när de är mellan fyra och sex månader, då hinner vi skilja lammet från tackan och de får beta gräs. Precis som med nötkött ger gräsbete en speciell smak på köttet som vissa uppskattar mer än andra, säger Tomas. JUST KVALITETEN PÅ höstlamm är något som Tomas jobbat mycket med. Det handlar om att pricka in rätt foder och rätt raskombination. Lammen måste växa bra på gräsfoder. Tackan måste ha goda modersinstinkter och mjölka bra. Därför har vi valt att korsa den svenska rasen Finull, som har bra modersegenskaper med köttrasen Dorset. Baggen är renrasig och av köttrasen Texel. SAMMANFATTNING: Konsumtionen av lammkött i Sverige har fördubblats under de senaste tio åren. 66 procent av lammköttet i Sverige är importerat (helår 202). 30 tackor är medeltalet per gård i Sverige.

Korta fakta om. svensk grisuppfödning. Så skapas en hållbar. svensk grisuppfödning

Korta fakta om. svensk grisuppfödning. Så skapas en hållbar. svensk grisuppfödning Så skapas en hållbar svensk grisuppfödning lever upp till de gemensamma regler och lagar som beslutats. gör upp handlingsplaner för att skapa hög djurhälsa. säkerställer en minskad antibiotikaanvändning.

Läs mer

Korta fakta om. svensk grisuppfödning. Så skapas en hållbar. svensk grisuppfödning

Korta fakta om. svensk grisuppfödning. Så skapas en hållbar. svensk grisuppfödning Så skapas en hållbar svensk grisuppfödning Verka för att alla EU:s medlemsstater lever upp till de gemensamma regler och lagar som beslutats. Verka för att alla EU:s medlemsstater gör upp handlingsplaner

Läs mer

Korta fakta om. svensk grisuppfödning. Så skapas en hållbar. svensk grisuppfödning

Korta fakta om. svensk grisuppfödning. Så skapas en hållbar. svensk grisuppfödning Så skapas en hållbar svensk grisuppfödning Verka för att alla EU:s medlemsstater lever upp till de gemensamma regler och lagar som beslutats. Verka för att alla EU:s medlemsstater gör upp handlingsplaner

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

Grafisk manual för märkesanvändare

Grafisk manual för märkesanvändare Grafisk manual för märkesanvändare 1 Innehållsförteckning Till er som är märkesanvändare 3 Kriterier för Svenskt kött 4 Ursprungsmärkningen Svenskt kött 6 Versioner av märket 7 Märkets färger 8 Märkets

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! FAKTABLAD Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! sida 2 Så här producerar vi mat så att djuren samtidigt ska må bra! Friska

Läs mer

#AntibiotikaSkolan. Antibiotika och djuruppfödning

#AntibiotikaSkolan. Antibiotika och djuruppfödning #AntibiotikaSkolan Antibiotika och djuruppfödning 2 Antibiotika och djuruppfödning Antibiotika och djuruppfödning Friska djur behöver inte antibiotika. Sverige är det land i EU som använder minst antibiotika

Läs mer

Korta fakta om. svensk lammuppfödning. Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig. svensk lammuppfödning

Korta fakta om. svensk lammuppfödning. Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig. svensk lammuppfödning Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig svensk lammuppfödning Gör en översyn av svensk djurskyddslagstiftning för att skapa en bättre balans mellan djuromsorg och konkurrenskraft. Utforma ersättningar

Läs mer

Christl Kampa-Ohlsson

Christl Kampa-Ohlsson Christl Kampa-Ohlsson Mat som förbättrar världen om sambandet mellan mat miljö - hälsa !!????!! Hushållens utsläpp av växthusgaser 27 % Mat 25 % Rekreation och fritid 16 % Transporter 16 % Bostad 6 % Kläder

Läs mer

TORKAN påverkan och effekter på svenskt kött.

TORKAN påverkan och effekter på svenskt kött. TORKAN 2018 påverkan och effekter på svenskt kött BRANSCH- OCH UTVECKLINGSBOLAG FÖR HÅLLBART SVENSKT NÖT-, GRIS-, OCH LAMMKÖTT KUNSKAP & UTVECKLING AV SVENSKA GÅRDAR OCH EN LÅNGSIKTIG LÖNSAMHET FÖR HELA

Läs mer

Korta fakta om svensk nötköttsproduktion. Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig svensk nötköttsproduktion

Korta fakta om svensk nötköttsproduktion. Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig svensk nötköttsproduktion Så skapas en hållbar och konkurrenskraftig svensk nötköttsproduktion Gör en översyn av svensk djurskyddslagstiftning för en bättre balans mellan djuromsorg och konkurrenskraft. Utforma ersättningar som

Läs mer

TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter.

TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter. TITTA EFTER MÄRKET NÄR DU HANDLAR NÄSTA GÅNG! Svensk ursprungsmärkning för livsmedel, råvaror och växter. svenskproducerad mat står högt i kurs hos de svenska konsumenterna. märket "från sverige" visar

Läs mer

Skatt på importerat fulkött. Förslag till ny skatt för att främja minimal antibiotikaanvändning i djuruppfödningen inom EU och globalt

Skatt på importerat fulkött. Förslag till ny skatt för att främja minimal antibiotikaanvändning i djuruppfödningen inom EU och globalt Skatt på importerat fulkött Förslag till ny skatt för att främja minimal antibiotikaanvändning i djuruppfödningen inom EU och globalt Sammanfattning Svenska bönder är idag ledande inom EU för en sund djurhållning,

Läs mer

Frågor och svar om Köttguiden 2016

Frågor och svar om Köttguiden 2016 Frågor och svar om Köttguiden 2016 Vad är nytt i 2016 års version av Köttguiden? Den främsta nyheten är att vi i år bedömer allt kött utifrån nya kriterier för ansvarsfull användning av antibiotika i djurhållningen.

Läs mer

Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen. Sammanfattning

Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen. Sammanfattning Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen Sammanfattning KF granskar den svenska marknaden för kött En välfungerande marknad är en förutsättning för att konsumenten ska kunna påverka utbudets kvalitet

Läs mer

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös

Miljöpåverkan från mat. Elin Röös Miljöpåverkan från mat Elin Röös Jordbruk är väl naturligt? De svenska miljömålen Växthuseffekten Källa: Wikipedia Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

ICA-kundernas syn på djuromsorg och ursprung

ICA-kundernas syn på djuromsorg och ursprung ICA-kundernas syn på djuromsorg och ursprung Rapport ICAs kundpanel November 2014 Om ICAs kundpanel ICAs kundpanel rekryterades under sommaren 2011 och innehöll vid undersökningstillfället cirka 2900 kunder.

Läs mer

Femkamp i hållbar grisuppfödning Sverige utklassar resten av EU

Femkamp i hållbar grisuppfödning Sverige utklassar resten av EU Femkamp i hållbar grisuppfödning Sverige utklassar resten av EU 1. Friska djur behöver inte antibiotika! Sverige var först i världen då riksdagen 1986 förbjöd användning av antibiotika i foder i syfte

Läs mer

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER

FAKTABLAD. Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER FAKTABLAD Ekologiska livsmedel - Maträtt FODER Ekologiska livsmedel - Maträtt sida 2 Ekologiska livsmedel - Maträtt Här beskriver vi ekologisk produktion av mat. Det finns många varianter av matproduktion

Läs mer

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet

Klimatsmart mat myter och vetenskap. Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Klimatsmart mat myter och vetenskap Elin Röös, forskare Sveriges lantbruksuniversitet Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Sveriges bönder om djur och etik.

Sveriges bönder om djur och etik. Våra värderingar och vårt sätt att handla ska leda till att djuren får en god djurhälsovård, sina grundläggande fysiologiska behov tillgodosedda, möjlighet att bete sig naturligt, skydd mot smärta, lidande

Läs mer

Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick

Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick Produktion och konsumtion av kött i Sverige och Västra Götaland med en internationell utblick Christel Cederberg, Institutionen Energi & Miljö, Chalmers Birgit Landquist, Miljö & Uthållig Produktion, SIK

Läs mer

Bra mat en fråga om obligatorisk ursprungsmärkning

Bra mat en fråga om obligatorisk ursprungsmärkning Maj 2006 Bra mat en fråga om obligatorisk ursprungsmärkning Rapport inför miljöpartiets kongress 25-28 maj Innehåll Inledning. 3 Om ursprungsmärkning.. 5 Om betydelsen av att kunna göra medvetna val..

Läs mer

Svar på motion om kött från grisar

Svar på motion om kött från grisar 1 (2) 2014-09-21 DIARIENR: 2014/756 KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp Kommunstyrelsens förvaltning Ink. 2014-10- 1 4 Svar på motion om kött från grisar Carola Gunnarsson (C) inkom den 22 maj 2014 med rubricerad

Läs mer

Stärk djurskyddet i Europa

Stärk djurskyddet i Europa Stärk djurskyddet i Europa Europas förenta krafter maj 2009 www.centerpartiet.se Centerpartiet vill: 1. Förbättra skyddet för EU:s grisar 2. Att djur ska bedövas före slakt 3. Införa max åtta timmar långa

Läs mer

Gotlands Slagteri ABs (GSAB) krav på kvalitetssäkring i uppfödningen

Gotlands Slagteri ABs (GSAB) krav på kvalitetssäkring i uppfödningen Allmänna leveransvillkor Gotlands Slagteri ABs (GSAB) krav på kvalitetssäkring i uppfödningen Nedan följer det program i nio punkter som ligger till grund för det långsiktiga arbetet för en god djuromsorg.

Läs mer

Ditt antibiotikaavtryck. Jenny Lundström, VMD Almedalen 2014

Ditt antibiotikaavtryck. Jenny Lundström, VMD Almedalen 2014 Ditt antibiotikaavtryck Jenny Lundström, VMD Almedalen 2014 Antibiotikaresistens Medicinen slutar fungera! Infektionen läker inte/tar längre tid att läka Komplikationer Kan försvåra andra behandlingar

Läs mer

Från jord till bord varför välja närproducerat? Helena Fabritius, SLC Åboland

Från jord till bord varför välja närproducerat? Helena Fabritius, SLC Åboland Från jord till bord varför välja närproducerat? Helena Fabritius, SLC Åboland 1. Minst antibiotika i världen 1. Minst antibiotika i världen Globalt är ökande antibiotikaresistens ett växande problem. De

Läs mer

KLIMATSMARTA MATTIPS

KLIMATSMARTA MATTIPS KLIMATSMARTA MATTIPS RÄDDA RÅVARAN För de allra flesta livsmedelsprodukter så sker det största bidraget till miljöpåverkan tidigt i produktionskedjan (i odling, djurhållning och fiske). Därför är det extra

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2075. Bättre livsmedel. Förslag till riksdagsbeslut. Kommittémotion

Motion till riksdagen 2015/16:2075. Bättre livsmedel. Förslag till riksdagsbeslut. Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2075 av Runar Filper m.fl. (SD) Bättre livsmedel Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att intensifiera arbetet

Läs mer

Schysst kött. För djuren, för människorna och för miljön

Schysst kött. För djuren, för människorna och för miljön Schysst kött För djuren, för människorna och för miljön Sverige har en världsledande djurhållning! Det är stor skillnad för djur att födas upp i Sverige jämfört med många andra länder. Svenska djur har

Läs mer

Maten och Miljön. Strängnäs 24 November. Hans Andersson

Maten och Miljön. Strängnäs 24 November. Hans Andersson Maten och Miljön Strängnäs 24 November Hans Andersson Mitt företag Haga Tillsammans med 3 anställda bedriver jag ekologisk mjölkproduktion med ca 70 kor och 100 ungdjur. Vi brukar 200 ha åker och 50 ha

Läs mer

POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer och inriktningar. Exempel: Uteserveringspolicy, Livsmedelspolicy.

POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer och inriktningar. Exempel: Uteserveringspolicy, Livsmedelspolicy. LIVSMEDELSPOLICY Beslutad i: KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-12-16 Ansvarig samt giltighetstid: Kommunledningskontoret, tillsvidare POLICY Uttrycker ett övergripande förhållningssätt. Policyn handlar om principer

Läs mer

Hållbar köttkonsumtion finns det? Hållbara måltider i Örebro Gymninge Gård 16 juni Anna Jamieson

Hållbar köttkonsumtion finns det? Hållbara måltider i Örebro Gymninge Gård 16 juni Anna Jamieson Hållbar köttkonsumtion finns det? Hållbara måltider i Örebro Gymninge Gård 16 juni Anna Jamieson Anna Jamieson Verksamhetsledare för Naturbeteskött i Sverige www.naturbete.se Turism och Naturvårdsentreprenör

Läs mer

Matens klimatpåverkan

Matens klimatpåverkan Matens klimatpåverkan Den här restaurangen har valt att beräkna och visa upp växthusgasutsläppen från maten de serverar, så gäster som är klimatintresserade kan ta hänsyn till utsläppen när de väljer vad

Läs mer

Varför handla ekologiskt?

Varför handla ekologiskt? 100519 Varför handla ekologiskt? Ida Wreifält, 9B Handledare: Fredrik Alven Innehållsförteckning: Inledning sid 1 Bakgrund sid 1-2 Syfte sid 2 Metod sid 2 Resultat sid 2-4 Slutsats sid 4 Felkällor sid

Läs mer

Svensk Fågel - hur man som bransch gemensamt kan vända en trend

Svensk Fågel - hur man som bransch gemensamt kan vända en trend Svensk Fågel - hur man som bransch gemensamt kan vända en trend Branschorganisationen + cirka 160 kycklingbönder & kalkonbönder Öka produktionen av svensk kyckling och kalkon med lönsamhet och gott samvete!

Läs mer

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2)

Interpellationssvar KSKF/2019:58 1 (2) KSKF/2019:58 1 (2) Interpellationssvar Marielle Lahti (MP) har till Servicenämndens ordförande Arne Jonsson (C) ställt en interpellation angående KRAV-mat. Är du missnöjd med hur KRAV fungerat i Eskilstuna

Läs mer

Schysst kött. För djuren, för människorna och för miljön.

Schysst kött. För djuren, för människorna och för miljön. Schysst kött För djuren, för människorna och för miljön. DE Sverige har en världsledande djurhållning! Det är stor skillnad för djur att födas upp i Sverige jämfört med många andra länder. Svenska djur

Läs mer

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012

Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 2012 Lokalproducerade livsmedel Konsumentundersökning, våren 12 Niklas Gustafsson och Yulia Rokotova Innehåll Sammanfattning av resultat 3 Undersökningens syfte och genomförande 4 Vad spelar störst roll när

Läs mer

MATENS KLIMATPÅVERKAN

MATENS KLIMATPÅVERKAN MATENS KLIMATPÅVERKAN - VILKEN FÖRBÄTTRINGSPOTENTIAL FINNS? Britta Florén VGR miljönämnd 1 mars 2018, Mariestad Research Institutes of Sweden BIOVETENSKAP OCH MATERIAL JORDBRUK OCH LIVSMEDEL Vad är stort

Läs mer

Mat, miljö och myterna

Mat, miljö och myterna Mat, miljö och myterna Kansliet 2007-03-08 1 Naturskyddsföreningen en grön konsumentrörelse! Handla Miljövänligt-nätverket - 88 Egen miljömärkning BRA MILJÖVAL 89 Miljövänliga veckan - 90 Butiksundersökningar

Läs mer

Kommunala nötkreatur. i Ludvika kommun. Ludvika kommun ludvika.se

Kommunala nötkreatur. i Ludvika kommun. Ludvika kommun ludvika.se Kommunala nötkreatur i Ludvika kommun Ludvika kommun 0240-860 00 ludvika.se Bakgrund Ludvika kommun har mindre än en procent jordbruksmark. I takt med att kommunen får allt färre jordbrukare och betande

Läs mer

Ny skatt för att främja minimal antibiotikaanvändning i djuruppfödningen inom EU och globalt

Ny skatt för att främja minimal antibiotikaanvändning i djuruppfödningen inom EU och globalt Enskild motion MP1701 Motion till riksdagen 2018/19:2299 av Maria Gardfjell m.fl. (MP) Ny skatt för att främja minimal antibiotikaanvändning i djuruppfödningen inom EU och globalt Förslag till riksdagsbeslut

Läs mer

Smakstarts folder, version för utskrift, sidan 1.

Smakstarts folder, version för utskrift, sidan 1. Smakstarts folder, version för utskrift, sidan 1. Själva grundtanken är att det ska bli mindre krångligt att handla lokalt producerad mat. Det ska inte behövas bil, en stor frys och att man råkar känna

Läs mer

Vad ska man äta egentligen? Matens hållbarhetsutmaningar Haninge, 21 augusti 2012 Anna Richert

Vad ska man äta egentligen? Matens hållbarhetsutmaningar Haninge, 21 augusti 2012 Anna Richert Vad ska man äta egentligen? Matens hållbarhetsutmaningar Haninge, 21 augusti 2012 Anna Richert Vad vi äter och hur det är producerat: Vem äter nyttigast? Vilken familj orsakar mest belastning på miljön?

Läs mer

Klimatpåverkan av livsmedel

Klimatpåverkan av livsmedel Klimatpåverkan av livsmedel Olof Blomqvist MSc miljö och hållbar utveckling 2010.04.12 - Malmö - HUT - Matgruppen Hur mycket växthusgaser släpper vi i Sverige ut? Utsläpp av växthusgaser i ton per person

Läs mer

Offentlig upphandling

Offentlig upphandling Offentlig upphandling -Kommungruppernas kunskapslyft Axel Hansson Marknadsutvecklare offentlig upphandling LRF Den offentliga måltiden Den offentliga måltiden yttersta syfte är att ge hälsa och välbefinnande

Läs mer

Vad är grejen med kött & klimat? Läget och möjligheter. Britta Florén och Ulf Sonesson SP Food and Bioscience

Vad är grejen med kött & klimat? Läget och möjligheter. Britta Florén och Ulf Sonesson SP Food and Bioscience Vad är grejen med kött & klimat? Läget och möjligheter Britta Florén och Ulf Sonesson SP Food and Bioscience Klimatklassen på Chark-SM 2016 Kort om: Varför en klimatklass för chark? Vad gjorde att vinnarna

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2573 av Annie Lööf m.fl. (C) Sund och säker mat

Motion till riksdagen: 2014/15:2573 av Annie Lööf m.fl. (C) Sund och säker mat Partimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2573 av Annie Lööf m.fl. (C) Sund och säker mat Sammanfattning Den svenska maten är något vi ska vara stolta över. Sverige är bland de länder som har högst djurskydd

Läs mer

Attityder kött Svenskt Kött i Sverige AB. Februari 2017

Attityder kött Svenskt Kött i Sverige AB. Februari 2017 Attityder kött Svenskt Kött i Sverige AB Februari 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Om undersökningen o Metod o Bakgrundsvariabler 3. Resultat 4. Slutsatser och rekommendationer 5. Att läsa

Läs mer

ursprungsmärkning av livsmedel

ursprungsmärkning av livsmedel Frivillig ursprungsmärkning av livsmedel Martin & Servera arbetar, tillsammans med restaurang- och storköksbranschen, för att initiera en frivillig ursprungsmärkning för livsmedel, något som många kunder

Läs mer

2013-03- 28. Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös. Enkla råd är svåra att ge. Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsum8onens klimatpåverkan

2013-03- 28. Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös. Enkla råd är svåra att ge. Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsum8onens klimatpåverkan Jordbruk är väl naturligt? Elin Röös Enkla råd är svåra att ge Matproduktion genom tiderna Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 8, Konsum8onens klimatpåverkan 1 Växthuseffekten De

Läs mer

Så upphandlar du klimatsmart Elin Röös Institutionen för energi och teknik Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, EPOK SLU, Uppsala

Så upphandlar du klimatsmart Elin Röös Institutionen för energi och teknik Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, EPOK SLU, Uppsala Så upphandlar du klimatsmart Elin Röös Institutionen för energi och teknik Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, EPOK SLU, Uppsala Klimatutmaningen Konsumtionens klimatpåverkan Klimatpåverkan

Läs mer

Mervärden från anonymitet till identitet Åsa Odell vice förbundsordförande LRF

Mervärden från anonymitet till identitet Åsa Odell vice förbundsordförande LRF Mervärden från anonymitet till identitet Åsa Odell vice förbundsordförande LRF Konsumenten vill veta ursprung, produktionsmetoder, egenskaper och om maten är schysst och säker Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund

Läs mer

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala

Klimatsmart mat. Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Klimatsmart mat Elin Röös Institutionen för energi och teknik Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala Jordbruk är väl naturligt? Klimatpåverkan från olika sektorer Källa: Naturvårdsverket, 2008, Konsumtionens

Läs mer

Den hållbara maten konsumenten i fokus

Den hållbara maten konsumenten i fokus Den hållbara maten konsumenten i fokus Frukostseminarium, 10 april 2013 Produktion av livsmedel står för ungefär en fjärdedel av svenskarnas totala utsläpp av växthusgaser. Maten påverkar också miljön

Läs mer

Hans Kungliga Höghet Landsbygdsministern Bästa Guldmedaljörer, Årets Mjölkbonde Mina Damer och Herrar

Hans Kungliga Höghet Landsbygdsministern Bästa Guldmedaljörer, Årets Mjölkbonde Mina Damer och Herrar 2015-04-13 Det talade ordet gäller! Palle Borgströms inledningstal Guldmedaljen 2015 Hans Kungliga Höghet Landsbygdsministern Bästa Guldmedaljörer, Årets Mjölkbonde Mina Damer och Herrar Det är en ära

Läs mer

Internationella rapporten 2015

Internationella rapporten 2015 Internationella rapporten 2015 Gård & Djurhälsan deltar i ett internationellt nätverk, InterPIG. I nätverket jämförs produktionsresultat från medlemsländerna och ekonomiska parametrar. Nätverket fungerar

Läs mer

Svenskmärkning AB

Svenskmärkning AB Svenskmärkning AB Kriterier för förtroende Alla djur är födda, uppfödda och slaktade i Sverige Odling sker i Sverige All förädling och packning sker i Sverige För varor med flera ingredienser gäller särskilda

Läs mer

Projektplan. Sjuhäradskött ut på marknaden

Projektplan. Sjuhäradskött ut på marknaden Projektplan Sjuhäradskött ut på marknaden Projektplan Sjuhäradskött ut på marknaden Projektnamn Sjuhäradskött ut på marknaden Projektidé Vi är ett nätverk sedan flera år tillbaka. Nätverket består av 8

Läs mer

DEN RESURSKLOKA SVENSKA GRISEN

DEN RESURSKLOKA SVENSKA GRISEN DEN RESURSKLOKA SVENSKA GRISEN SÅ TAR VI HAND OM ALLT FRÅN TRYNE TILL KNORR SVENSK GRIS DET HÅLLBARA VALET Den svenska modellen bygger på god djuromsorg, minimal användning av antibiotika, unikt friska

Läs mer

MINSKAT MATSVINN - vad kan man göra för att minska matsvinnet? Webbinar 27 november Sanna Due Sjöström, Naturvårdsverket

MINSKAT MATSVINN - vad kan man göra för att minska matsvinnet? Webbinar 27 november Sanna Due Sjöström, Naturvårdsverket MINSKAT MATSVINN - vad kan man göra för att minska matsvinnet? Webbinar 27 november Sanna Due Sjöström, Naturvårdsverket Presentationen fokuserar på följande: Vad är matsvinn? Varför är det ett problem?

Läs mer

Mer än hälften av lammköttet som äts är får

Mer än hälften av lammköttet som äts är får Sida 1 av 6 En utskrift från Dagens Nyheter, 11:22 Artikelns ursprungsadress: http://www.dn.se/ekonomi/mer-an-halften-av-lammkottet-som-ats-ar-far/ Ekonomi Mer än hälften av lammköttet som äts är får Uppdaterad

Läs mer

Vaddå ekologisk mat?

Vaddå ekologisk mat? Vaddå ekologisk mat? Klöver i hyllorna! Vår egen miljösignal, treklövern, är inte en officiell miljömärkning, utan en vägvisare i butiken som gör det lättare för dig att hitta de miljömärkta varorna.

Läs mer

Karlstads kommuns Livsmedelspolicy

Karlstads kommuns Livsmedelspolicy Karlstads kommuns Livsmedelspolicy Dnr KS-2011-256 Dpl 01 Postadress: Upphandlingsenhetn, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra Torggatan 26 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-186768 E-post: upphandling@karlstad.se

Läs mer

djurhållning Med KRAV på grönbete tema:

djurhållning Med KRAV på grönbete tema: tema: djurhållning Med KRAV på grönbete Det är sommar och smågrisarna busar med varandra i gröngräset medan suggorna bökar i jorden eller tar sig ett gyttjebad. På en annan gård går korna lugnt och betar.

Läs mer

RESULTAT MEDLEMSPANEL OM GENMODIFIERAT FODER, FEBRUARI 2004

RESULTAT MEDLEMSPANEL OM GENMODIFIERAT FODER, FEBRUARI 2004 RESULTAT MEDLEMSPANEL OM GENMODIFIERAT FODER, FEBRUARI 2004 Bakgrund Enkäten genomfördes mellan den 2 och 25 februari. Syftet var att ta reda på medlemmarnas inställning till genmodifierat foder och hur

Läs mer

Kommun- och landstingspolitik ur ett djurrättsperspektiv Valet 2014

Kommun- och landstingspolitik ur ett djurrättsperspektiv Valet 2014 Kommun- och landstingspolitik ur ett djurrättsperspektiv Valet 2014 Frågor 1. Sedan 1990 har köttkonsumtionen ökat med över 40% vilket har lett till en i stort sett motsvarande ökning av antalet individer

Läs mer

Antibiotikabehandlad kyckling serveras i vården

Antibiotikabehandlad kyckling serveras i vården Svensk Fågels kartläggning över kycklingens ursprung i landstings och ers upphandlingar Juli 2018 Antibiotikabehandlad kyckling serveras i vården Medan många sjukhus runt om i Sverige kämpar med att bekämpa

Läs mer

Internationella rapporten 2013

Internationella rapporten 2013 Internationella rapporten 2013 Ingvar Eriksson, Svenska Pig Svenska Pig deltar i ett internationellt nätverk, InterPIG. I nätverket jämförs produktionsresultat från medlemsländerna och ekonomiska parametrar.

Läs mer

Klimatpåverkan från konsumtion och produktion av animaliska livsmedel i Sverige

Klimatpåverkan från konsumtion och produktion av animaliska livsmedel i Sverige Klimatpåverkan från konsumtion och produktion av animaliska livsmedel i Sverige Christel Cederberg Greppa Näringen Utbildning Jordbruket och klimatet Nässjö 12 mars 214 Resultat och diskussion från forskningsprojekt

Läs mer

Världen har blivit varmare

Världen har blivit varmare Klimatsmart mat Hur vi genom vårt matval kan bidra till att minska effekterna av klimatförändringarna - Samtidigt som vi äter bra för oss Världen har blivit varmare Vad har hänt? Människans utsläpp av

Läs mer

Hållbar mat i offentliga kök

Hållbar mat i offentliga kök Hållbar mat i offentliga kök För hälsan och miljön Anna-Karin Quetel Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg Hållbar livsmedelskonsumtion Skapa ett samhälle som främjar bra matvanor

Läs mer

Det svenska jordbruket läggs ner i tysthet medan allt mer mat importeras!

Det svenska jordbruket läggs ner i tysthet medan allt mer mat importeras! amtiden r f h c o n e t a M? Vart är vi på väg Susanne Gäre Gunnar Lyckhage Det svenska jordbruket läggs ner i tysthet medan allt mer mat importeras! Sverige saknar en livsmedelsstrategi! Jordbrukarna

Läs mer

Nötkreatur och grisar, hur många och varför

Nötkreatur och grisar, hur många och varför Miljontal På tal om jordbruk och fiske fördjupning om aktuella frågor 2016-10- 24 Nötkreatur och grisar, hur många och varför Svenskt jordbruk blir allt extensivare. Mjölkkrisen har lett till att antalet

Läs mer

Sammanfattning av utställningen. En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun

Sammanfattning av utställningen. En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun Sammanfattning av utställningen Vår härliga matresa En del i projektet Minska matsvinnet i Knivsta kommun Projektet Minska matsvinnet Produktion och konsumtion av livsmedel står för en stor miljöpåverkan,

Läs mer

Hållbar mat produktion och konsumtion Landet Lär 11 dec 2018

Hållbar mat produktion och konsumtion Landet Lär 11 dec 2018 Hållbar mat produktion och konsumtion Landet Lär 11 dec 2018 Elin Röös, biträdande lektor i miljösystemanalys för livsmedel, Institutionen för energi och teknik, SLU Uppsala Sommaren 2018 gav en försmak

Läs mer

Välj godare råvaror till ditt kök

Välj godare råvaror till ditt kök KRAV-CERTIFIERA DIN RESTAURANG Välj godare råvaror till ditt kök Receptet på godare mat VASA ALLÉ GÖTEBORG Restaurang Wasa Allé ligger mitt i Vasastaden i Göteborg. Här är ambitionsnivån skyhög, inte minst

Läs mer

TACK SLU! Samhällsdebattör-häftigt! Tillsammans, Omsorg, säkra svensk Mat

TACK SLU! Samhällsdebattör-häftigt! Tillsammans, Omsorg, säkra svensk Mat TACK SLU! Samhällsdebattör-häftigt! Tillsammans, Omsorg, säkra svensk Mat GE INTE UPP! Djurskyddslag 1988:534 Grundläggande bestämmelser om hur djur skall hållas och skötas 2 Djur skall behandlas väl

Läs mer

Vem får vad? Matkronan Bondens andel av matkassen

Vem får vad? Matkronan Bondens andel av matkassen Vem får vad? Bondens andel av matkassen När vi handlar livsmedel i butik så hamnar endast 9 procent av vår köpesumma hos den svenska bonden. Staten tar väl så mycket, 11 procent, i moms. En betydligt större

Läs mer

Offentlig upphandling

Offentlig upphandling Offentlig upphandling -Luleå 24 april 2014 Axel Hansson LRF Marknadsutvecklare offentlig upphandling Offentlig upphandling av livsmedel Omsätter totalt 8,9 miljarder kronor 3 miljoner måltider per dag

Läs mer

Organisation Kvalitet

Organisation Kvalitet 1(6) 2(6) I Svedala kommun är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla, den har stor betydelse ur många aspekter. Den är helt nödvändig, i rätt mängd och rätt sammansättning,

Läs mer

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat!

FAKTABLAD. Matproducenter bidrar till mer än mat! FAKTABLAD Matproducenter bidrar till mer än mat! Matproducenter bidrar till mer än mat! sida 2 Matproducenter bidrar till mer än mat! Ekosystemtjänster är produkter och tjänster som naturen ger oss människor.

Läs mer

Vad ska vi äta? Elin Röös

Vad ska vi äta? Elin Röös Vad ska vi äta? Elin Röös Forskare på Sverige lantbruksuniversitet Även knuten till EPOK, Centrum för ekologisk produktion och konsumtion University of Oxford Food Climate Research Network www.fcrn.org.uk

Läs mer

Förutsättningar för ökad konsumtion av lokalt producerad mat i våra offentliga kök

Förutsättningar för ökad konsumtion av lokalt producerad mat i våra offentliga kök Förutsättningar för ökad konsumtion av lokalt producerad mat i våra offentliga kök Processledare för offentlig upphandling Det finns förutsättningar för ökad livsmedelsproduktion och konsumtion av lokalt

Läs mer

vill svenska konsumenter Gunnela Ståhle Vi Konsumenter

vill svenska konsumenter Gunnela Ståhle Vi Konsumenter vill svenska konsumenter Gunnela Ståhle Vi Konsumenter MERVÄRDEN HANDLAR OM FÖRTROENDE OCH TILLIT Man måste kunna lita på Politiska beslut, som underlättar för konsumenterna att göra hållbara val Myndigheternas

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum 2014-11-11. Motion om kött från grisar med knorr och utan antibiotika i kroppen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN. Sammanträdesdatum 2014-11-11. Motion om kött från grisar med knorr och utan antibiotika i kroppen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN 27(36) Sammanträdesdatum 2014-11-11 213 Motion om kött från grisar med knorr och utan antibiotika i kroppen Dnr 2014/756 INLEDNING Carola Gunnarsson (C} inkom den

Läs mer

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521

Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 Linnea Björck 9c Handledare Senait Bohlin 100521 1 Innehållsförteckning Inledning...S.2 Bakgrund...S.2 Syfte/frågeställning...S.3 Metod...S.3 Resultat...S3,4 Slutsats...S.4 Felkällor...S. 4 Avslutning...S.4

Läs mer

Gott och saftigt griskött från svenska gårdar. Från svenska gårdar sedan 1899

Gott och saftigt griskött från svenska gårdar. Från svenska gårdar sedan 1899 Gott och saftigt griskött från svenska gårdar. Från svenska gårdar sedan 1899 Scan Piggham antagligen världens bästa griskött Sveriges befolkning föredrar svenskt griskött framför utländskt. Och det är

Läs mer

Mål resurshushållning i kursplanen

Mål resurshushållning i kursplanen RESURSHUSHÅLLNING Mål resurshushållning i kursplanen Ha kunskaper om resurshushållning för att kunna välja och använda metoder, redskap och teknisk utrustning för matlagning Kunna planera, tillaga, arrangera

Läs mer

KRAV-MÄRKT ÄR. Godare för djuren. Receptet på godare mat

KRAV-MÄRKT ÄR. Godare för djuren. Receptet på godare mat KRAV-MÄRKT ÄR djuren Receptet på godare mat ATT FÅ BÖKA OCH BETA KRAV-godkända djur får gå ute för att beta, få frisk luft och motion. Målet är att de ska få leva ett så naturligt djurliv som möjligt.

Läs mer

Mat och livsmedel med hög kvalitet

Mat och livsmedel med hög kvalitet Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2447 av Runar Filper m.fl. (SD) Mat och livsmedel med hög kvalitet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN

ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN ÅRETS HÅLLBARA SKOLMATSKOMMUN Kommun Kontaktperson E-post Telefonnummer Skicka ifylld enkät till ulrika@bergkvistpublishing.se WWF och White Guide Junior letar efter Sveriges mest hållbara skolmatskommun

Läs mer

Guide: Så använder du märket i butik, direktreklam och print

Guide: Så använder du märket i butik, direktreklam och print Guide: Så använder du märket i butik, direktreklam och print Här är en enkel guide för hur du använder ursprungsmärkningarna Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige i butik, direktreklam

Läs mer

Schysst Kött. Hållbar livsmedelsproduktion ur veterinärens perspektiv

Schysst Kött. Hållbar livsmedelsproduktion ur veterinärens perspektiv Schysst Kött Hållbar livsmedelsproduktion ur veterinärens perspektiv Vad menas med hållbarhet? En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose

Läs mer

Vi är fyra sommarjobbare från Agenda 21, år 2009, som har gjort en jämförelse mellan vanliga och rättvisemärkta/ekologiska produkter på ICA Kvantum.

Vi är fyra sommarjobbare från Agenda 21, år 2009, som har gjort en jämförelse mellan vanliga och rättvisemärkta/ekologiska produkter på ICA Kvantum. Vi är fyra sommarjobbare från Agenda 21, år 2009, som har gjort en jämförelse mellan vanliga och rättvisemärkta/ekologiska produkter på ICA Kvantum. Vi samlade ihop olika konventionella varor som brukar

Läs mer

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne

Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skånerapporten 2017 En kartläggning av KRAV-märkt matproduktion i Skåne Skåne är Sveriges kornbod. Här finns landets bästa jordbruksmark. Här odlas också 70 procent av Sveriges grönsaker, frukt och bär.

Läs mer

VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL.

VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL. VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL. Informationscentrum för Ekologiska Produkter Informationsmaterial Kursverksamhet Studiebesök Rådgivning Marknadsutveckling

Läs mer

Först några siffror som sätter kött i ett sammanhang:

Först några siffror som sätter kött i ett sammanhang: Om kött och klimat Först några siffror som sätter kött i ett sammanhang: Genom den mat varje svensk äter under ett år ger hen i genomsnitt upphov till utsläpp av cirka 2 ton växthusgaser (koldioxidekvivalenter).

Läs mer