Verksamhetsberättelse 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2011"

Transkript

1 Habilitering & Hälsa - Verksamhetsberättelse 2011 Dokumentnamn: Regnr: Gäller fr.o.m. Habilitering & Hälsa Verksamhetsberättelse Handläggare: Carina Hjelm, Habiliteringschef

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av det gångna året Verksamhet Mål och uppdrag Uppdrag & verksamhet Värdegrund Vision Befolkning/patient Hög brukarupplevd vårdkvalitet & gott bemötande God tillgänglighet/begriplig information Process & utveckling Habiliteringsplanering Kunskapsbaserade insatser Samverkan och samarbete på brukarens villkor Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt patientsäkerhetsarbetet Tekniskt stöd Medarbetarperspektivet Ledarskap Medarbetarskap Arbetsmiljö och hälsa Utveckling och lärande Lön och anställningsförmåner Jämställdhet/mångfald Ekonomi Resultaträkning Investeringar, anskaffningsutgifter Verksamhetens omfattning och innehåll Verksamhetsförändringar Vårdproduktion Miljö Transporter Energiförbrukning Läkemedel Ekologiska måltider (19)

3 9.5 Miljökonsekvenser Kemikalier och kemiska produkter Framtidsplaner (19)

4 Sammanfattning av det gångna året Habilitering & Hälsa är en verksamhet inom Stockholms läns sjukvårdsområde som erbjuder råd, stöd och behandling till personer med omfattande funktionsnedsättningar. Under 2011 har vi mött drygt brukare, som har fått besök/insatser av olika slag. Antalet nya brukare fortsätter att öka personer, motsvarande 39 % av totala antalet brukare, är nya och har fått insatser under 2011 men inte under Nettoökningen är 5 %. Den största tillströmningen gäller personer med Aspergers syndrom. Handikapp & Habilitering bytte namn till Habilitering & Hälsa. Vi reviderade även vår verksamhetsidé, värdegrund och vision. Under året har vi haft följande fokusområden: Fortsatt satsning på implementering av vår nya verksamhetsidé, värdegrund och vision i verksamheterna. Alla enheter ska genomföra minst en aktivitet för att förverkliga visionen. Särskilt fokus på delaktighetsaspekterna med utveckling av kognitivt stöd och barnens delaktighet i sin habilitering. Satsning på att utveckla hälsofrämjande aktiviteter. Fortsatt arbete med Lean. Verksamhet Habilitering & Hälsa är en länsövergripande verksamhet med ca 750 medarbetare. Vi driver habiliteringscenter och habiliteringsteam i hela länet. Dessutom finns flera kompletterande habiliteringsmottagningar, boende, förmedling av tolktjänster samt informations- och kunskapscenter. Vi verkar i hela Stockholms län. Boende i Norrtälje får i första hand habilitering från Tiohundra AB, men erbjuds kompletterande stöd från Habilitering & Hälsa. Vi erbjuder råd, stöd och behandling till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar och vi ger stöd till anhöriga. Vi ger information och utbildning om funktionsnedsättningar och dess konsekvenser, samt information om samhällets stöd, till såväl personer med funktionsnedsättningar som till anhöriga. Föräldrar och anhöriga kan även få psykosocialt stöd. Vi förmedlar dessutom kunskap och ger instruktion till personal i den enskildes närmiljö. Tolkcentralen förmedlar tolktjänster till barndomsdöva, dövblinda, vuxendöva samt hörselskadade personer i Stockholms län. Habilitering & Hälsa erbjuder habiliteringsinsatser till de ungdomar med rörelsehinder som genomför sina gymnasiestudier vid riksgymnasiet i Skärholmen. Habilitering & Hälsa erbjuder även boende för medicinskt sköra barn vid boendeenheten Safiren. Habilitering & Hälsas verksamhet regleras av Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) samt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). 4 (19)

5 Habiliteringens insatser Habilitering är en specialiserad verksamhet som ger kvalificerat stöd när insatser från exempelvis kommun eller primärvård inte är tillräckliga för att möta den enskildes behov av särskilt expertstöd. Den som söker insatser från oss har fått sin funktionsnedsättning utredd och diagnostiserad inom exempelvis barnsjukvård, rehabiliteringskliniker eller psykiatri. När vi medverkar i utredningar/diagnostik är detta ett särskilt uppdrag utöver vår huvuduppgift. I samarbete med den enskilde gör vi vanligtvis en inledande kartläggning för att se vilka konsekvenser i vardagen funktionsnedsättningen ger för personen och för att klargöra vilka behov som finns av habiliterande insatser. Kartläggningen syftar även till att upptäcka risk för tillkommande ohälsa och funktionsnedsättningar samt aktualisera behov av insatser hos annan habiliteringsenhet eller vårdgivare. Habiliteringsinsatserna kan handla om att utveckla den motoriska, psykiska, språkliga och sociala förmågan, samt att förbättra möjligheterna att kommunicera och samspela med andra. Det kan också handla om att se till att miljön runt den enskilde blir så lite hindrande som möjligt. I det arbetet sker ofta samverkan med personal i närmiljön för att bidra till en anpassning av miljö, bemötande och aktiviteter utifrån den enskildes förutsättningar. Även hjälpmedel förskrivs som kan göra det lättare att röra sig, att utföra vardagsaktiviteter och att kommunicera. Mål och uppdrag Handikapp & Habilitering bytte namn till Habilitering & Hälsa. Vi reviderade då även vår verksamhetsidé, värdegrund och vision. Alla enheter har diskuterat visionen på planeringsdagar och många har också genomfört olika aktiviteter för att uppnå visionen. Uppdrag & verksamhet Uppdraget för Habilitering & Hälsa är att ge råd, stöd och behandling till personer med funktionsnedsättningar och deras närstående samt att verka för att kunskapen om funktionsnedsättningar ökar i samhället. Vi arbetar för att i samspel med den enskilde och dennes nätverk främja fysiskt och psykiskt välbefinnande samt bästa möjliga funktionsförmåga. Vi är med och skapar förutsättningar för ökad gemenskap och delaktighet i samhället. Värdegrund Vi arbetar utifrån en humanistisk grundsyn och ser varje människa som unik och värdefull. Detta synsätt kommer till uttryck genom att: Vi möter människor med respekt och ser till varje persons möjligheter till utveckling. Vi har ett förhållningssätt som skapar delaktighet utifrån varje persons egna förutsättningar i utformningen av habiliteringen. Vi tar alla ansvar för vårt gemensamma uppdrag. Vi delar med oss av våra erfarenheter, lär av varandra och omvärlden. Vi främjar öppen dialog och nytänkande. 5 (19)

6 Vision Vi erbjuder en mångfald av insatser Vi har ett rikt och flexibelt utbud av råd, stöd och behandling som bygger på forskning, beprövad erfarenhet samt individens kunskap och erfarenheter. Insatserna utgår från en helhetssyn på varje persons situation och kan vara tvärprofessionella och omfattande eller avgränsade utifrån ett specifikt behov. Vi skapar inflytande & delaktighet Allas delaktighet är en självklarhet. Insatser ges med respekt för individens önskemål och förutsättningar. Tillsammans verkar vi för att skapa goda möten och ett öppet klimat. Vi är tillgängliga & effektiva Det är enkelt att få kontakt med oss. Vi har ett tydligt erbjudande, är kända och efterfrågade i samhället och samverkar med andra. Våra insatser ger resultat och gör skillnad för individen och nätverket. Vår kunskap ligger i framkant Vi är med och skapar framtidens utbud av råd, stöd och behandling. Vi har engagerade medarbetare med breda kunskaper och spetskompetens. Vi leder utvecklingen av ny kunskap, tar tillvara de tekniska framstegen och omsätter det i praktiskt arbete. Befolkning/patient Det strategiska målet har varit: Trygg och delaktig brukare Hög brukarupplevd vårdkvalitet & gott bemötande Delaktighet och inflytande är viktiga förutsättningar för att upprätthålla en god kvalitet i habiliteringsarbetet och utgör områden som prioriterats under året. MPOC-enkäten (MPOC measurement processes of care) till föräldrar inom barnverksamheterna har under flera år varit en av utgångspunkterna för vårt kvalitetsarbete. Under 2010 genomfördes i stället en patientenkät på uppdrag av hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Samma enkät har gått ut Prioriterade aktiviteter har under året varit: Satsning på att ta fram nya arbetsmetoder för att utveckla hälsofrämjande insatser. Ett inspirationsseminarium för all personal genomfördes under hösten. Arbete med att ta fram ett måldokument för Habilitering & Hälsas arbete med alternativ, kompletterande kommunikation, AKK. Fortsatt satsning på kognitivt stöd för att öka brukarens delaktighet i sin habilitering, t.ex. vid kartläggningen och utvärdering av habiliteringsplanen. Särskilt fokus på barns delaktighet. Fortsatt arbete med informationsmaterial om habilitering för barn. Ett häfte Undra undersöker mätningen har tagits fram. Det är en berättelse för barn som ska göra CPUP-mätning. Undra finns även som animerad film. 6 (19)

7 Implementering av policyn Bemötande & Delaktighet för barn & ungdomar samt att utarbeta motsvarande policy för vuxna. Resultat (från utvärdering av samordnad habiliteringsplan): Andel brukare som är nöjda med påverkansmöjligheter. Mål 90%. Resultat: 94% Andel brukare som är nöjda med habiliteringens insatser. Mål: 90%. Resultat: 95 % Andel brukare som är nöjda med måluppfyllelse. Mål 90%. Resultat: 90% God tillgänglighet/begriplig information God tillgänglighet innefattar såväl fysisk som kognitiv tillgänglighet, öppettider som tillgodoser brukarnas behov, att komma fram på telefonerna, korta väntetider samt att erbjuda hembesök. Målgruppsanpassad information är en viktig förutsättning för en god tillgänglighet. Habilitering & Hälsa driver tre externa webbplatser och producerar tryckt material samt verksamhetstidningen Habilitering Nu. Vi har en plan för tillgänglig tryckt information och en guide för webbplatserna för att säkerställa att de är användarvänliga och tillgängliga. Alla enheter har en funktionsbrevlåda och alla habiliteringscenter är anslutna till Mina Vårdkontakter. Forum Funktionshinder, ett informationscenter med bibliotek, rådgivning, utbildning och andra arrangemang, har utvecklats och blivit ett viktigt tillskott för verksamheten. Under 2011 har Habilitering & Hälsa via Forum mött ca personer genom rådgivning per telefon eller mail, och via utbildningar. Därtill kommer andra verksamheter som Idétorget, Öppet hus hos Klara Mera, utbildningar inom Aspergercenter och ADHD-center som är öppna för alla intresserade. I samarbete med några habiliteringscenter har en modell för lokala informationskiosker tagits fram. Även Idétorget där man kan titta, prova och få information och råd om datorteknik och tekniska anpassningar för personer med funktionsnedsättningar har blivit en etablerad verksamhet. Klara Mera har varje vecka öppen visning av sin lägenhet med kognitiva hjälpmedel och Dövteamet har drop-in en gång i veckan. Dessutom erbjuder Puffa träningscenter och Lagunen öppna tider för personer som tidigare fått insatser från verksamheterna. En checklista för kognitiv tillgänglighet används av alla enheter. Ett arbete med att ta fram internetbaserad habilitering till unga personer med Aspergers syndrom har pågått under året. Resultat: Antal dagar till erbjudet första besök. Mål: 30 dagar. Resultat: 91% 7 (19)

8 Andelen enheter anslutna till Mina Vårdkontakter. Mål: 100%. Resultat: 100% Process & utveckling Strategiska mål har varit: Säkra och tillgängliga insatser med goda resultat Samordnande habiliteringsprocesser Hållbar utveckling Habiliteringsplanering Habiliteringsplanering innebär att brukare och behandlare tillsammans kommer överens om hur habiliteringen ska genomföras, vilka mål som sätts upp för insatserna, hur samarbetet ska se ut och på vilket sätt den enskilde vill vara delaktig. I habiliteringsplanen framgår tydligt vem som gör vad och när den ska utvärderas. Kognitivt stöd ska vid behov användas i habiliteringsplaneringen. Samarbete utifrån brukarens behov ska ske mellan habiliteringscentren, de kompletterande habiliteringsverksamheterna och habilitering i skola vid habiliteringsplanering. Målet är att samtliga brukare ska erbjudas en habiliteringsplan (ej aktuellt för brukare vid ADHD-center, Aspergercenter och Dövteamet) och att alla brukare som har en habiliteringsplan ska erbjudas att svara på frågeformuläret Samlad utvärdering av habiliteringsplan. Den samlade utvärderingen av habiliteringsplan har ökat inom barnverksamheterna till (2009: 333 och 2010: 1092) och inom vuxenverksamheterna till 289 (2009: 127 och 2010: 260). Resultat: Andel brukare som gjort tre besök eller fler och som har en habiliteringsplan. Mål: 100%. Alla enheter ska ligga över 86%. Resultat: 87% Andelen utvärderade habiliteringsplaner. Mål: 100%. Alla enheter ska ligga över 70%. Resultat: 60% Kunskapsbaserade insatser Sedan september 2010 samordnas allt utvecklingsarbete/projekt i ett nytt forum - Utvecklingsrådet för att förbättra samspelet mellan det verksamhetsnära utvecklingsarbetet och forskningen. Vi har tre forskningsledare som bistår verksamhetsledningen med vetenskaplig sakkunskap och sakkunniga som bistår med sakkunskap inom respektive professionsområde. En av forskningsledarna är adjungerad professor i pediatrisk vetenskap med inriktning mot habilitering vid KI. Vi har samverkat med berörda yrkesutbildningar och tagit emot studenter för praktik: 71 sjukgymnaststuderande 38 logopedstuderande 15 arbetsterapeutstuderande 8 (19)

9 1 socionomstuderande 6 psykologstuderande 3 psykoterapeutstuderande Kliniska adjunkter finns inom områdena sjukgymnastik och arbetsterapi. Åtta vetenskapliga artiklar har författats samt en FoU-rapport. Kvalitetsregistret CPUP (uppföljningsprogram för cerebral pares) CPUP, uppföljningsprogram för barn med cerebral pares, används av Habilitering & Hälsa för att säkerställa att barn med cerebral pares (CP) upptäcks och får behandling i tid. Ledrörlighet och eventuella muskelförkortningar kontrolleras regelbundet för att bland annat förebygga höftluxationer. Täckningsgrad för barn födda år 2002 och senare är 86 % (år 2009:65 %, år 2010:84%). 353 unika barn har bedömts av sjukgymnast och arbetsterapeut. Utav dessa har 83 barn fått mer än en bedömning. Uppdrag kring vuxna med flerfunktionshinder som har kontakt med habiliteringscenter att erbjuda en funktionsbedömning under 2011 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har gett Habilitering & Hälsa i uppdrag att utveckla arbetet kring vuxna med flerfunktionsnedsättning genom att erbjuda dem man har kontakt med en sjukgymnastisk funktionsbedömning. Totalt under 2011 har 104 personer fått en funktionsbedömning genomförd inom H & H och denna grupp har då erhållit 5-10 besök vardera. Sammanlagt är det 750 besök som gruppen fått under året. Funktionsbedömningen görs med stöd av CPUP:s vuxenformulär, men ingen registrering i CPUP kvalitetsregister görs eftersom åldersgruppen för Stockholm ännu inte ingår i kvalitetsregistret. Detta kan ske först 2015 om beslut fattas och nya resurser tillskapas för registrering för vuxna inom olika delar av sjukvården, exempelvis habilitering, ortopedi och den neurologiska verksamheten. Ovanstående funktionsbedömningar har medfört olika behov av insatser såsom: Förskrivning av hjälpmedel, justering av hjälpmedel, råd om skötsel av hjälpmedel Kontakter med ortopedteknisk verkstad Förnyelse av rörelse- och stretchingträningsprogram Intensifierad kontakt med sjukgymnast, samt instruktioner till nätverk Behandling av smärtproblematik Behandling av inskränkt rörlighet i handfunktion (kontrakturer) Behov av kontakt med andra yrkesgrupper såsom arbetsterapeut och logoped. Habiliteringsinsatser som inte kunnat erbjudas är exempelvis önskemål om kontinuerlig individuell sjukgymnastisk behandling på HC och/eller i hemmet, ortostillverkning, bassängträning p.g.a. tids-och personalbrist. Arbetet med habiliteringsprogram I augusti påbörjades ett arbete med att ta fram habiliteringsprogram för sex målgrupper: Autismspektrumtillstånd (AST) med utvecklingsstörning, AST utan utvecklingsstörning, rörelsenedsättning, flerfunktionsnedsättning, utvecklingsstörning och förvärvad 9 (19)

10 hjärnskada. Programmen ska ge en tydlig beskrivning av H & H:s breda utbud och vara förankrade i vetenskap och beprövad erfarenhet. Syftet är att öka möjligheterna för brukare och deras nätverk att välja insatser och vara delaktiga i dessa insatser medarbetare att lägga mer tid på direkt brukararbete förbättrat samarbete med vårdgrannar lägga en grund för fortsatt arbete med ledningssystemet och prioriteringar av H & H:s utbud. Programmen leds av särskilt utsedda interna projektledare som arbetar halvtid med detta. I projektgrupperna deltar medarbetare med en bred kompetens och förankring i verksamheten. Intresseorganisationerna har utsett deltagare i referensgrupper. Programmen ska granskas av personer med vetenskaplig kompetens. Programarbetet fortsätter under första kvartalet Samverkan och samarbete på brukarens villkor Habiliteringens uppdrag är att bidra till en utformning av vardagslivet som allsidigt gynnar brukaren och främjar en ökad delaktighet i samhället. I det arbetet är vi beroende av en god samverkan internt och externt samt att resurser och kompetens finns hos våra vårdgrannar. Samordning av insatser för enskilda brukare har initierats. Vi har medverkat i arbetet med att ta fram rutiner för samordning mellan kommun och landsting av insatser för habilitering och rehabilitering (enl. SOSFS 2008:20). Vi har ca 20 avtal med samarbetspartners. Därtill kommer ca 100 individuella överenskommelser med kommuner kring insatser för små barn med autism. Vi har deltagit aktivt i BUS-samverkan. Forum Funktionshinder prioriterar särskilt information och utbildningsinsatser till samarbetspartners i sitt arbete. Den främsta målgruppen för verksamhetstidningen Habilitering Nu är vårdgrannar. Vi har medverkat i kompetensutvecklingsprojektet Carpe tillsammans med flertalet kommuner i länet. Carpe har dessutom köpt platser på Habilitering & Hälsas föreläsningar. Samverkan med brukarorganisationerna har genomförts. Vi har ett ungdomsråd som bidrar med synpunkter och kunskap. Ungdomar med funktionsnedsättningar har använts som mentorer i verksamheten. Systematiskt kvalitetsarbete Lokala verksamhetsplaner som konkretiserar delar av verksamhetsplanen har upprättats för varje lokal enhet. Vårt kvalitetsarbete har under året fördjupats med tonvikt på lokalt förbättringsarbete enligt Lean. Under året har 21 enheter fått metodstöd och kommit igång med lean-arbete. Väntetider har följts upp på lokal och central nivå varje kvartal. Arbete har påbörjats för att certifiera vårt ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet samt arbetsmiljö- och miljöfrågor. En dokumenthanteringsplan har tagits fram. Ett projekt har genomförts för att gallra pappersjournaler äldre än 1998 då databaserad journalhantering infördes. Journalerna ska överföras till Landstingsarkivet. 10 (19)

11 Patientenkäten En patientenkät har på nytt genomförts under hösten 2011 av Indikator, på uppdrag av hälsooch sjukvårdsförvaltningen, men resultatet är ännu inte publicerat. Enheterna inom Habilitering & Hälsa har tagit fram handlingsplaner för sitt förbättringsarbete med anledning av resultatet från enkäten NYSAM Arbetet med att ta fram och analysera nyckeltal för habilitering och tolkverksamhet tillsammans med andra landsting genom deltagandet i NYSAM (nyckeltalssamverkan) har fortsatt. NYSAM:s nyckeltal ger oss en karta över våra resurser, produktivitet och kvalitet. Utmärkande för Habilitering & Hälsa i förhållande till andra habiliteringar är exempelvis hög omsättning med stort inflöde av nya brukare och aktivt avslutade brukare. Trots det höga inflödet av nya brukare, så ligger vår barnhabilitering exempelvis 33 % under medianen på antalet brukare per 1000 invånare i jämförelse med andra habiliteringar. Jämför vi oss med landsting med en mer utbyggd ung/vuxenhabilitering, så skulle vi kunna ha kontakt med ytterligare cirka 1700 brukare. Även Tolkcentralen ingår i Nysam och i dag deltar samtliga 21 landsting/regioner i detta arbete. Nysams utvecklingsgrupp för tolkcentraler etablerades våren Utgångspunkten är verksamhetens eget behov av kunskap och jämförelser. Den statistik som tas fram nyttjas internt i tolkcentralernas egen organisation och används som led i kommunikationen mellan tolkcentralen och beställare eller överordnade i landsting, region och stat publicerades den första offentliga rapporten som finns tillgänglig på Nysams hemsida, Systematiskt patientsäkerhetsarbetet Rapportering av avvikelser inom verksamheten sker i det databaserade systemet HändelseVis. Alla avvikelser rapporteras. Det ger möjlighet till lärande och ger underlag för förbättringsarbete. En patientsäkerhetskulturmätning genomfördes under hösten och resultatet därifrån ska användas i förbättringsarbete i verksamheterna. Resultat: Mål: Antalet uppmärksammade och rapporterade avvikelser inom verksamheten ska öka. Resultat: Antalet rapporterade avvikelser har ökat från 109 år 2010 till 131. Mål: Vi ska bli bättre på att upptäcka risker i verksamheterna. Resultat: Antalet bedömda risker har minskat från 55 år 2010 till 44. Tekniskt stöd En av målsättningarna i vår vision är att ta tillvara den tekniska utvecklingen och omsätta den i praktiskt arbete. IT-rådet har fortsatt att, i dialog med SLSO, ta fram regler, riktlinjer och nödvändig dokumentation för att säkerställa kvalitet och säkerhet. Nytt IT-baserat bokningssystem för Tolkcentralen har införts. Arbete har pågått för att förbereda plattformsbyte för våra externa webbplatser. Riktlinjer och strategi för användning av sociala medier inom Habilitering & Hälsa har tagits fram. Ett kursadministrativt system (PingPong) finns som stöd till verksamheterna. 11 (19)

12 Medarbetarperspektivet Strategiska mål har varit: Kompetenta och stolta medarbetare som aktivt bidrar till att verksamhetens mål uppfylls. Tydligt och resultatinriktat ledarskap. Ledarskap Ledarskapsutveckling i form av chefsutbildning och handledning har fortsatt. Nyanställda chefer har fått introduktionsstöd. Vi har haft regelbundna träffar med alla chefer. Chefsbrev har utkommit varannan vecka. Plan för framtida chefsförsörjning tas fram. Alla chefer som har ett ledarskapsindex under 60 har en åtgärdsplan. Resultat: Totalindex för ledarskapet enligt medarbetarenkät. Mål: lägst 70. Alla enheter ska ligga över 60. Resultat: 79 ( 2010: 80 ). Två enheter ligger under 60 (spridningen är 95 46). Index för det resultatorienterade ledarskapet enligt medarbetarenkät. Mål: lägst 70 för hela Habilitering & Hälsa. Alla enheter ska ligga över 55 Resultat: 71,4 ( 2010: 71,7 ). Två enheter ligger under 55 (spridningen är 90 46). Medarbetarskap En analys av medarbetarenkäten har genomförts på de lokala enheterna och på övergripande nivå. Åtgärdsprogram har tagits fram. Resultat: Totalindex för medarbetarskapet enligt medarbetarenkät. Mål: minst 70. Alla ligger över 55. Resultat: 77. ( 2010: 78 ) Alla ligger över 55 (spridningen är 89 61). 12 (19)

13 Arbetsmiljö och hälsa Det genomsnittliga antalet sjukdagar per anställd har kontinuerligt sjunkit de senaste fyra åren, men har nu ökat med 3 dagar. ( 17,3 dagar jfr med 14,3 dagar). Det är långtidssjukskrivningen som ökat ( 9,6 dagar jfr med 6,5 dagar). Korttidsfrånvaron fortsätter att minska. Information och stöd till chefer om rehabiliteringsåtgärder och kontakt med Försäkringskassan har fortsatt liksom uppföljning och utveckling av samarbetet med företagshälsovården. 1/1-31/ /1-31/ SJUKFRÅNVARO Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Antal sjukfrånvarodagar/anställd och år 14,6 10,5 14, ,5 14,3 Varav 1-14 dagar 4,9 4,8 4,9 5,5 5,1 5, dagar 3,0 1,1 2,8 2,5 0,7 2,4 mer än 90 dagar 10,,30 4,3 9,6 6,6 4,7 6,5 En tredje Örebroenkät, som mäter medarbetarnas upplevelse av arbetsmiljön, har genomförts vid verksamheterna på Rosenlunds sjukhus. En Örebroenkät har även gemomförts på HC-verksamheterna i Sollentuna. Många medarbetare har utnyttjat möjligheten att ta ut friskvårdsersättning. Kostnaderna för detta har ökat med kr och uppgår nu till 1,2 mkr. Resultat: Index för stress enligt medarbetarenkät. Mål: Alla enheter ska ligga över 60. Resultat: 68. (2010: 68). Sex enheter har stressindex under 60 och har gjort handlingsplaner som innefattar bl.a. utbildning i stresshantering, diskussioner om prioriteringar etc. (spridningen är 87 56,5) Utveckling och lärande En gemensam planering görs årligen av personalutbildning inom Habilitering & Hälsa. Utbildningen är uppdelad i Introduktions-, Bas- och Fördjupningsutbildning. Basutbildningen är antingen gemensam för alla yrkesgrupper, yrkesspecifikt riktad till flera yrkesgrupper eller yrkesspecifik. Alla nyanställda erbjuds mentorer. Det finns en organisation och stödfunktion för mentorskapet. Policydokument kring lärande har använts som grund för hur vi arbetar med kunskapsutveckling. Den interna hemsidan Habnet har utvecklats vidare som ett verktyg för utveckling och lärande. 13 (19)

14 Introduktionsutbildning i kognitivt stöd som e-utbildning har tagits fram. Utbildningen är ett pilotprojekt för att pröva utbildningskonceptet. Resultat: Index för lära av varandra enligt medarbetarenkät Mål: lägst 70. Alla enheter ska ligga över 60. Resultat: 80. (2010: 80) Alla enheter ligger över 60. Lön och anställningsförmåner Ambitionen har varit att minska antalet deltidstjänster till förmån för heltidstjänster. När en vakans uppstår ska möjligheten att omreglera deltidstjänst till heltidstjänst prövas. Även tjänstens funktion/yrkesprofession ska omprövas vid vakanser. I lönerevisionen har vi haft målsättningen att ligga i nivå med psykiatrin och primärvården inom Stockholms läns sjukvårdsområde. Vi har höjt personalens löner med 2,44% (2010: 3,06%) men vår lönenivå ligger fortfarande lägre än nämnda vårdgrenar. Jämställdhet/mångfald Vår jämställdhets- och mångfaldsplan har reviderats. Vi har fortfarande en ojämn könsfördelning och åldersspridning varför vi måste arbeta vidare med att beakta jämställdhets- och mångfaldsperspektivet i rekryteringsprocessen. Antal personal Resultatenheten Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt ANTAL ÅRSARBETARE 666,1 48,6 714,6 639,7 47,7 687,5 Ekonomi Strategiska mål har varit: Effektivt resursutnyttjande mesta möjliga brukarnytta. Ekonomi i balans. Habilitering och Hälsa har sedan 2009 ett prestationsrelaterat ersättningssystem. En förutsättning för att budgeten 2011 är i balans är att vi klarar miljöcertifieringen samt bonusnivåerna på kvalitetsmått. Kvalitetsmåtten har varit: Mått: 86% av brukarna som varit på minst tre besök ska ha en habiliteringsplan. Resultat: 87% Mått: 70% av habiliteringsplanerna ska vara utvärderade. Resultat: 60%. Mått: Alla barn inom Habilitering & Hälsa med CP ska erbjudas att delta i kvalitetsregistret CPUP. Resultat: 100% 14 (19)

15 Andel brukare som anser att deras aktuella behov av behandling/insatser är helt och hållet tillgodosedda (mäts i patientenkät 2010) Mål: 51% %. Resultat: 55% Andel brukare som känner sig helt och hållet delaktiga i beslut om behandling/insats (mäts i patientenkät 2010). Mål: 69%. Resultat: 71%. Analys av produktionstal avseende såväl över- som underproduktion har gjorts varje kvartal. En analys görs av möjligheten att minska antalet uteblivna habiliteringsbesök och tolkuppdrag. Detta genomförs på alla enheter. H & H uppfyller sina prestationskrav. H & H har hållit sina kostnader inom den budgeterade ramen. Resultaträkning Resultaträkning 2011 RESULTATRÄKNING (Tkr) Bokslut Bokslut Budget Förändring Avvikelse (per fratyp) utfall mot budget VERKSAMHETETNS INTÄKTER Patientavgifter Såld hälso- och sjukvård 1) Utskrivningsklara patienter Utomlänsintäkter Övrig såld hälso- och sjukvård FOUU-bidrag Övriga intäkter S:A VERKSAMHETENS INTÄKTER VERKSAMHETENS KOSTNADER Förändring av semesterskuld Personalkostnader Köpta primärtjänster Verksamhetsanknutna tjänster Läkemedel Material och varor Hyreskostnader IT-tjänster Kostnader inhyrd personal Övriga kostnader S:A VERKSAMHETENS KOSTNADER Avskrivningar VERKSAMHETENS RÖRELSERESULTAT Finansiella intäkter Finansiella kostnader ÅRETS RESULTAT Resultat i % av intäkterna 1,4% 1,4% 0,0% -2,9% -655,7% 15 (19)

16 Jämfört med föregående år är intäkterna 7 mkr högre Habilitering & Hälsa har i 2011 års avtal med Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning fått nya uppdrag och därmed ny resursförstärkning för att bl.a. utföra nivåbedömningar på vuxna personer med förvärvad hjärnskada samt ge utökat stöd till personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Totalt har det kommit in mindre intäkter än vad som är budgeterat. Skillnaden avser främst intäkter för sålda insatser till andra landsting som inte har fakturerats. En annan faktor som har påverkat intäkterna är att 20% av den målrelaterade ersättningen motsvarande 1,5 mkr betalats tillbaka i slutet av året då ett av de fyra huvudmålen beträffande utvärdering av habiliteringsplaner inte uppnåtts. Trots detta har Habilitering & Hälsa lämnat ett överskott på cirka 6,5 mkr varav 5 mkr avser Tolkcentralen. Investeringar, anskaffningsutgifter Bokslut Bokslut Budget Förändring Avvikelse Belopp i tkr utfall mot budget Utrustning Ny- /ombyggnader, externa fastigheter Ny- /ombyggnader, Locum fastigeheter Summa Habiliteringscenter Mörby barn samt Mörby ung/vux (f.d. Täby barn och Täby ung/vux) har flyttat in i nya lokaler under året, vilket har medfört kostnader för ombyggnation och inventarier. På Safirens boende har en tillbyggnad till lokalerna och ombyggnad av ventilationen gjorts för 450 tkr. Ombyggnationerna har gjorts av fastighetsägarna och betalas genom hyresjusteringar. Verksamhetens omfattning och innehåll Verksamhetsförändringar Habilitering & Hälsa sade upp avtalet om att bedriva elevhemsboende och habilitering inom riksgymnasieverksamheten fr.o.m SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten) har tecknat avtal med Stockholms stad om att bedriva såväl gymnasieverksamhet som elevhemsboende och habilitering. Staden köper habiliteringsverksamheten av Habilitering & Hälsa. Avtalet med hälso- och sjukvårdsförvaltningen innebar en uppräkning om 1,5% p.g.a. befolkningsökning. Därutöver tillkom tkr till följande satsningar: Utökat antal sjukgymnastinsatser till vuxna med flerfunktionshinder Start av nytt team för barn/ungdom med varaktig kognitiv funktionsnedsättning efter förvärvad hjärnskada Tillskott med anledning av vårdprogrammet för personer med autismspektrumtillstånd och ADHD. Sammantaget innebar satsningen ett tillskott på ca 30 befattningar. 16 (19)

17 Under hösten fick Habilitering & Hälsa därutöver ett tilläggsavtal som innebar uppdrag att utföra max besök till en kostnad av max 3,5 mkr för barn och ungdom inom området autismspektrumtillstånd och ADHD. Ersättningen bygger på statliga stimulansmedel. Avstämning skedde i december och 3 mkr kommer att faktureras under I tilläggsavtalet ingick även att förskriva s.k. tunga täcken till barn med ADHD. Vårdproduktion I huvudavtalet med beställarna ökade kravet på antalet besök med 1,8 % vilket motsvarade den prognostiserade befolkningsökningen mellan åren. Till detta kom extra besök med anledning av de statliga stimulansmedlen, samt ytterligare i en tilläggsbeställning. Produktionstal Bokslut Budget Avvikelse Utfall Hälsa & Habilitering Antal % 2010 Antal brukare % Antal besök ###### % Antal nätverk utan brukare % Antal telefonkontakter % Under 2011 har vi mött drygt brukare, som fått besök/insatser av olika typer. Antalet nya brukare ökar. Under perioden var nettoökningen 26 %. Under 2010 var nettoökningen personer, vilket motsvarar en ökning på 11 %. Under 2011 var nettoökningen 5 %. De målgrupper som ökar mest är personer med Aspergers syndrom och ADHD. Antalet nya förskolebarn med autismspektrumstörning ligger på fortsatt hög nivå. Antalet uteblivna besök är fortfarande stort. Införandet av SMS-påminnelser är en åtgärd som vi har stora förhoppningar om att den ska förbättra situationen. Antalet remisser för motorisk bedömning i samband med neuropsykiatrisk utredning av barn år 2011 Habilitering & Hälsa har genomfört 190 motoriska utredningar av barn med misstänkta neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, efter remiss från barn- och ungdomspsykiatrin. Verksamhets område VO Norr VO Stockholm VO Söder Totalt Kön Födelsår Summa Remiss kommer från BUP Barnläkare Pojke Flicka Pojke Flicka Pojke Flicka Pojke Flicka (19)

18 Tolkcentralen Produktionstal Bosklut Budget Avvikelse Utfall Teckentolk Antal % 2010 Antal utförda uppdrag HSN % Antal utförda uppdrag ej HSN % 987 Antalet utförda tolkuppdrag är oförändrat jämfört med förra året men utfallet är högre än vad som är budgeterat. Tolkcentralen har under året inte kunnat utföra uppdrag p.g.a. tolkbrist motsvarande 5 % av beställda uppdrag, vilket är en försämring jämfört med föregående år. Antal kontakter inom öppna verksamheter Utfall 2011 Rådgivning per telefon Forum Funktionshinder - Antal besvarade samtal 2200 Rådgivning per e-post Forum Funktionshinder - Antal besvarade mail 579 Antal svar på anonyma frågor till Vårdguiden Forum Funktionshinder 109 Besökare Forum Funktionshinder 1367 Besökare Idétorget 917 Besökare Öppet Hus Klara Mera 1109 Antal deltagare på anhörigutbildningar Forum Funktionshinder 1540 Antal deltagare på öppna temaföreläsningar för anhöriga vid Aspergercenter 1162 Antal deltagare på öppna storföreläsningar ADHD-center 2460 Antal deltagare på öppna storföreläsningar Forum Funktionshinder 2350 Antal deltagare på utbildningar för yrkesverksamma 443 Tabellen visar antal kontakter i verksamheten som inte kassaregistrerats. Miljö Miljöarbetet under året har styrts av Handlingsplan för miljöarbetet inom Habilitering & Hälsa Ledningens genomgång har genomförts vid två tillfällen. Vi är miljöcertifierade inom ramen för SLSO:s certifikat. Transporter Förstahandsvalet för våra persontransporter är att åka kollektivt med SL. Vid leasing av bilar väljs miljöfordon. Idag drivs 65 % av våra leasingbilar med förnybart bränsle. Verksamheterna vid Rosenlund är anslutna till en bilpool. Vår ambition är att minska användandet av privata bilar i tjänsten. Vid taxiresor efterfrågas miljöfordon. Resor samplaneras där så är möjligt. Ingen uppgift finns om dubbdäck. Energiförbrukning Datorer inklusive kringutrustning ska stängas av efter arbetsdagens slut. Uppföljning sker två ggr/år och andelen avstängd utrustning ligger idag på 83 %. Belysningen ska släckas i arbetsrummen när de inte används. 18 (19)

19 Läkemedel Habilitering & Hälsa förskriver inte läkemedel. Ekologiska måltider Inom Habilitering & Hälsa serveras endast undantagsvis måltider till brukare. Inköp av ekologiskt kaffe, ekologisk mjölk och ekologisk frukt väljs i möjligaste mån och har ökat något. Miljökonsekvenser Att göra miljökonsekvensanalyser är ett förbättringsområde för oss. För finns detta omnämnt i vår miljöhandlingsplan. Kemikalier och kemiska produkter Habilitering & Hälsa har infört stopp för inköp av varor som innehåller kemikalier på SLL:s utfasningslista. Framtidsplaner Tillströmningen av nya brukare med Aspergers syndrom fortsätter, vilket innebär risk för att vi inte klarar vårdgarantin inom våra ung/vux-verksamheter samt vid habiliteringscenter för små barn med autism. Tillströmningen av nya brukare är också stor till ADHD-centret. Nya resurser behövs för att dessa brukare ska få sina behov av habilitering tillgodosedda. Habilitering & Hälsa har fortfarande ett löneläge som ligger under andra vårdgrannar och privata aktörer. Vi står de närmaste åren inför ett stort rekryteringsbehov. Vi behöver noga följa möjligheten att med nuvarande löneläge behålla och rekrytera kompetent personal. Arbetet med habiliteringsprogram är ett mycket viktigt område som påbörjats under 2011 och som kommer att ha stor påverkan på habiliteringsarbetet under kommande år. Utvecklingen av internetbaserade insatser till unga vuxna med Aspergers syndrom är också ett mycket viktigt område som vi tror kommer att ha stor betydelse som stödinsats till målgruppen i framtiden. Utvecklingsviljan är stor hos våra medarbetare och den ska användas i förbättringsarbetet. Samtidigt är det en stor utmaning att bibehålla engagemanget bland medarbetarna samtidigt som ambitionerna måste anpassas till våra ekonomiska förutsättningar. Carina Hjelm Resultatsenhetschef 19 (19)

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplan 2014 Habilitering & Hälsa E-post: habilitering@sll.se Telefon: 08-123 350 00 Habiliteringschef Carina Hjelm Datum: 2014-01-24 Diarienummer SLSO 2014-280 Värdegrund Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 för Habilitering & Hälsa

Verksamhetsberättelse 2012 för Habilitering & Hälsa Verksamhetsberättelse 2012 för Habilitering & Hälsa Med årsbokslut Handläggare: Regnr: Gäller fr.o.m.: Carina Hjelm SLSO 13-380 2013-02-12 Godkänd/Signatur: Ersätter tidigare dokument: Gäller t.o.m.: Carina

Läs mer

Avtal med Habilitering & Hälsa 2012

Avtal med Habilitering & Hälsa 2012 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- NÄMNDEN 2011-12-20 p 9 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Lena Johnsson Avtal med Habilitering & Hälsa 2012 Ärendebeskrivning Förhandlingen med Habilitering & Hälsa,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan 2015 Habilitering & Hälsa Habiliteringschef Carina Hjelm Datum: 2015-01-01 Diarienummer SLSO 2014-280 Verksamhetsbeskrivning Habilitering & Hälsa Uppdrag & verksamhetsidé Habilitering &

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Habilitering & Hälsa : Habiliteringschef Carina Hjelm Datum: 2015-01-23 Diarienummer SLSO 2014-589 Verksamhetsbeskrivning Habilitering & Hälsa Uppdrag & verksamhetsidé Habilitering

Läs mer

ÅRSBOKSLUT per 2013-12-31. VERKSAMHETSBERÄTTELSE för Habilitering & Hälsa

ÅRSBOKSLUT per 2013-12-31. VERKSAMHETSBERÄTTELSE för Habilitering & Hälsa ÅRSBOKSLUT per 2013-12-31 VERKSAMHETSBERÄTTELSE för Habilitering & Hälsa 2014-01-27 2 (17) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning av det gångna året... 3 2 Mål och uppdrag... 3 3 Patientsäkerhetsarbetet...

Läs mer

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet

Habiliteringen. Info om Habiliteringen, H&H till gruppen. Mitt i livet Habiliteringen Info om Habiliteringen, H&H till gruppen Mitt i livet 2017-10-31 Habiliteringens kännetecken är utredande och behandlande åtgärder som har sin utgångspunkt i funktionshinder med fokus på

Läs mer

Avtal med Habilitering & Hälsa, Stockholms läns sjukvårdsområde,

Avtal med Habilitering & Hälsa, Stockholms läns sjukvårdsområde, HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- NÄMNDEN 2011-03-08 p 7 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare Lena Johnsson Avtal med Habilitering & Hälsa, Stockholms läns sjukvårdsområde, 2011 Ärendebeskrivning

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Handikapp och habilitering

Handikapp och habilitering 8 Handikapp och habilitering Handikapp och Habilitering Habilitering ett stöd för att leva ett gott och självständigt liv Habiliteringsverksamheten erbjuder habilitering enligt hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Svar på skrivelse från Helene Öberg (MP) om resursbrist vad gäller habilitering av barn och unga inom AST 0-7 år

Svar på skrivelse från Helene Öberg (MP) om resursbrist vad gäller habilitering av barn och unga inom AST 0-7 år Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Lena Johnsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-05-20, P 23 1 (4) HSN 1310-1129 Svar på skrivelse från Helene Öberg (MP) om resursbrist

Läs mer

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget 2012 10 17 Dnr 2012 110 Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan Inklusive årsbudget Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar kundperspektivet 2 Processperspektivet 2 Medarbetarperspektivet

Läs mer

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 114 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad av Upprättad 2014-06-26 Reviderad 2015-05-04

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Särtryck Kvalitetsbokslut med fokus på Habilitering & Hälsa Heide Benser/Image Source/All Over Press Stockholms läns sjukvårdsområde Hälso- och sjukvård i landstingets regi Heide Benser/Image Source/All

Läs mer

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning MISSIV 2015-08-28 RJL 2015/1138 Kommunalt forum Överenskommelse om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och kommun överlämnar bilagd

Läs mer

1 Specifik Uppdragsbeskrivning

1 Specifik Uppdragsbeskrivning 1 Specifik Uppdragsbeskrivning 1.1 Inledning I enlighet med Socialstyrelsens definition innebär habilitering insatser som skall bidra till att en person med medfödd eller tidigt förvärvad funktionsnedsättning,

Läs mer

Psykisk funktionsnedsättning

Psykisk funktionsnedsättning Ärendenr 1 (6) Handlingstyp Överenskommelse Psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och avseende samverkan kring barn, unga och vuxna personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

Habiliteringsprogram Cerebral pares

Habiliteringsprogram Cerebral pares Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 1(5) Habiliteringsprogram cerebral pares Habiliteringsprogram Syftet med programmet är att möta målgruppens specifika behov med ett anpassat utbud av insatser. Habiliteringsprogrammet

Läs mer

Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa

Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa Styrdokument för Västra Götalandsregionens verksamheter inom Habilitering & Hälsa Beslutad av regionfullmäktige 2010-02-02 Redaktionella justeringar p g a namnbyte 2 Bakgrund Grunden för Västra Götalandsregionens

Läs mer

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos

Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Stöd till vuxna med en autismspektrumdiagnos Information om Habilitering & Hälsas stöd till dig som har en autismspektrumdiagnos (ASD) utan intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara autism, Aspergers

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN. Leva som andra

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN. Leva som andra BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN Leva som andra Habilitering, råd och stöd Barn- och ungdomshabiliteringen i erbjuder habilitering samt råd och stöd till barn och ungdomar med utvecklingsstörning, autism,

Läs mer

Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra

Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra Barn- och ungdomshabiliteringen Leva som andra Habilitering, råd och stöd Barn- och ungdomshabiliteringen i Västerbotten erbjuder habilitering samt råd och stöd till barn och ungdomar med utvecklingsstörning,

Läs mer

Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering. Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län

Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering. Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län Innehållet i denna överenskommelse är framtaget av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen,

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2011 Samrehabnämnden 1 Samrehabnämnden Brukar/medborgarperspektiv Grunduppdrag Samrehabnämnden ska bedriva och utveckla rehabilitering och habilitering avseende arbetsterapi, sjukgymnastik

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE MELLAN JÖNKÖPINGS LÄNS LANDSTING OCH KOMMUNER AVSEENDE HABILITERING

ÖVERENSKOMMELSE MELLAN JÖNKÖPINGS LÄNS LANDSTING OCH KOMMUNER AVSEENDE HABILITERING ÖVERENSKOMMELSE MELLAN JÖNKÖPINGS LÄNS LANDSTING OCH KOMMUNER AVSEENDE HABILITERING 1 Innehåll Uppdraget... 4 Syfte... 4 Målgrupp... 4 Definitioner... 5 Habiliteringsbegreppet Som gemensam beskrivning

Läs mer

Mål och inriktning 2014

Mål och inriktning 2014 Förslag Mål och inriktning 2014 Driftnämnden öppen specialiserad vård Hälsa och funktionsstöd I detta dokument redovisas driftnämndens mål och inriktningar för att genomföra det uppdrag för 2014 som nämnden

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA HABILITERINGSPROGRAM för barn och ungdomar med Asperger syndrom Information till föräldrar www.ltdalarna.se/hab Barn- och ungdomshabiliteringen i Dalarna.. ger

Läs mer

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson

Samarbete kring personer med psykiska funktionsnedsättningar. Överenskommelser Marie Gustafsson Förvaltning Ägare Reviderat datum Ann-Louise Gustafsson 2018-06-08 Verksamhet Välfärd och folkhälsa Slutgranskare Marie Gustafsson Diarienr Dokumentkategori Fastställare Giltigt datum fr o m Överenskommelser

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 P 5 Handläggare: Gunnel Wikström Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Ärendebeskrivning

Läs mer

Habilitering: Anpassa, Göra duglig, Göra skicklig

Habilitering: Anpassa, Göra duglig, Göra skicklig Habilitering: Anpassa, Göra duglig, Göra skicklig Rehabilitering: Återanpassa Habilitering: Namn på organisationen Namn på innehåll /metod Namn på individens egen process/att skickliggöra sig Verksamhetsidé

Läs mer

Utskottet för funktionshinder och samverkan. Funktionshinder Nationella minoriteter

Utskottet för funktionshinder och samverkan. Funktionshinder Nationella minoriteter Utskottet för funktionshinder och samverkan Funktionshinder Nationella minoriteter Funktionsnedsättning Tillgänglighet Delaktighet Funktionshinder Brukare https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=f3_v9udl1km

Läs mer

Överenskommelse avseende habilitering

Överenskommelse avseende habilitering RJL 2015/1843 Överenskommelse avseende habilitering 2(7) Parter Parter i överenskommelsen är Region Jönköpings län och kommunerna i Jönköpings län. Överenskommelsen är ett komplement till Avtal mellan

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida

Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida Patientsäkerhetsberättelse för Norrköping Psykiatri Nytida År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-03-19 Fredric Tesell Sammanfattning Norrköping Psykiatri bedriver omsorg för personer med bl.a.

Läs mer

Äldrenämndens. inriktningsmål

Äldrenämndens. inriktningsmål Äldrenämndens inriktningsmål Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning Sid 3 Verksamhetsidé Sid 4-5 Vision Sid 6 Uppdrag Sid 7 Ekonomi Sid 8 Verksamhet Sid 9-11 Personal/Organisation Sid 12 Inledning

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum

Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum 050207 Vuxenhabiliteringens program för vuxna personer med funktionshinder inom autismspektrum VUXENHABILITERINGENS PROGRAM FÖR VUXNA PERSONER MED FUNKTIONSHINDER INOM AUTISMSPEKTRUM Bakgrund Vuxenhabiliteringen

Läs mer

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern Vårt olika, gemensamma uppdrag Den här policyn beskriver samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare. Detta samspel måste fungera för att vi ska nå våra mål och

Läs mer

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016

SVANEN HEMTJÄNST AB KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 KVALITETSBERÄTTELSE 2015/2016 Verksamheten leds av verksamhetsansvarig, fyra enhetschefer, fyra arbetsledare och två samordnare. Kompetenserna inom företagets ledning är socionom, jurist, ekonom och IT.

Läs mer

Habiliteringen i Dalarna

Habiliteringen i Dalarna Habiliteringen i Dalarna Läs gärna mer på Habiliteringens webbsida www.ltdalarna.se/hab Där hittar du också kartor till de olika enheterna inom Habiliteringen i Dalarna. FOTO: MOSTPHOTOS. TRYCK: PRINTELIEN

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Habiliterings- och rehabiliteringsenheten (HabRehab) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Habiliterings- och rehabiliteringsenheten (HabRehab) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Habiliterings- och rehabiliteringsenheten (HabRehab) HabRehab Habilitering (Barn, ungdom och vuxna, hjälpmedel för barn) Rehabenhet (arbetsterapi och sjukgymnastik, hjälpmedel för vuxna) Syncentral Hörcentral

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA

BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA BARN- OCH UNGDOMSHABILITERINGEN I DALARNA HABILITERINGSPROGRAM för barn och ungdomar med autism Information till föräldrar www.ltdalarna.se/hab Barn- och ungdomshabiliteringen i Dalarna.. ger stöd och

Läs mer

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län

Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län Samverkansöverenskommelse om personer med psykisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa i Kronobergs län 2016-05-23 Överenskommelse för socialtjänst, hälso- och sjukvårdens verksamhet och skolan gällande

Läs mer

Frågor om landstingets/regionens habiliteringsverksamhet

Frågor om landstingets/regionens habiliteringsverksamhet Ort. datum Frågor om landstingets/regionens habiliteringsverksamhet Er familj har sedan 1-2 år haft kontakt med barn- och ungdomshabiliteringen. För att vi ska kunna utveckla verksamheten är det viktigt

Läs mer

Svar till socialstyrelsen angående beslut gällande handläggning och diagnos av neuropsykiatriska tillstånd (SoS Dnr 978/2008)

Svar till socialstyrelsen angående beslut gällande handläggning och diagnos av neuropsykiatriska tillstånd (SoS Dnr 978/2008) HSN 2009-01-27 p 11 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-12-19 HSN 0811-1330 Handläggare: Eva Bohlin Svar till socialstyrelsen angående beslut gällande handläggning och

Läs mer

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF

Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM MAGNUS FRITHIOF Patiensäkerhetsberättelse PSYKIATRICENTRUM 171227 MAGNUS FRITHIOF Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier... 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 3 Struktur

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

Överenskommelse mellan Region Jönköpings län och kommuner avseende habilitering

Överenskommelse mellan Region Jönköpings län och kommuner avseende habilitering Överenskommelse mellan Region Jönköpings län och kommuner avseende habilitering 2015-02-05 Bakgrund Komplement till Avtal mellan Landsting och kommunerna i Jönköpings län om överlåtelse av skyldighet att

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk Hörsel Syn Tolk VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 Våra fem servicelöften 1. Det är lätt att få kontakt med oss. Vår information är korrekt och lätt att förstå. 2. Våra väntrum erbjuder möjlighet till personlig

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Bilaga 2 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser...

Läs mer

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan

Socialförvaltningen Sida 0 (5) Verksamhetsplan Sida 0 (5) Forum CARPE 2017-04-01 Verksamhetsplan 2017-04-01 2018-03-31 Forum Carpe - kompetens- och verksamhetsutveckling inom funktionshinderområdet i Stockholm län Sida 1 (5) Verksamhetsidé och övergripande

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser Bilaga 3 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Habilitering för ungdomar & vuxna med funktionsnedsättningar

Habilitering för ungdomar & vuxna med funktionsnedsättningar Habilitering för ungdomar & vuxna med funktionsnedsättningar Vad är habilitering? Det är lätt att blanda ihop habilitering med rehabilitering. Vad är egentligen skillnaden? Habilitering riktar sig till

Läs mer

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:10 (M och S) och allmänna råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

AUTISMFORUM. Ett kunskapscenter för autism, Aspergers syndrom och andra autismspektrumtillstånd. www.autismforum.se

AUTISMFORUM. Ett kunskapscenter för autism, Aspergers syndrom och andra autismspektrumtillstånd. www.autismforum.se AUTISMFORUM Ett kunskapscenter för autism, Aspergers syndrom och andra autismspektrumtillstånd www.autismforum.se Autism och Aspergers syndrom Autism och Aspergers syndrom är funktionsnedsättningar som

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Handlingsplan 2018 Trisam

Handlingsplan 2018 Trisam Handlingsplan 2018 Trisam Angelica Gabrielsson, processledare Trisam 2018-02-02 1. Grundläggande information 1.1 Bakgrund Trisam 1 är en struktur och arbetsmetod att arbeta med rehabilitering i samverkan

Läs mer

Svårigheter att få tolkar till döva och hörselskadade

Svårigheter att få tolkar till döva och hörselskadade Handläggare: Agneta Calleberg PaN 2013-12-10 P 5 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-05 PaN A1303-00111-30 SLSO 13-098 SLSO 12-2099 HSN 1305-0579 Återföring Svårigheter att få tolkar till döva och hörselskadade Ärendet

Läs mer

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011

Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 2010-12-08 HSN förvaltning Genomförandeplan för utvecklingsarbetet av missbruksoch beroendevården i Stockholms län år 2011 Mål med utvecklingsarbetet Målet för utvecklingsarbetet är att den missbruks-

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Desirée Sjölin Lundberg desiree.sjolin-lundberg@ksl.se

Desirée Sjölin Lundberg desiree.sjolin-lundberg@ksl.se Hälso- och sjukvårdsinsatser i bostad med särskild service och i daglig verksamhet enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Desirée Sjölin Lundberg desiree.sjolin-lundberg@ksl.se

Läs mer

Policy för specialistområdet habilitering i Sverige Maj 2006

Policy för specialistområdet habilitering i Sverige Maj 2006 Policy för specialistområdet habilitering i Sverige Maj 2006 Reviderat: 2009-09-22 2014-03-13 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund till dokumentet... 3 Definitioner... 3 ICF och funktionshinderbegreppet...

Läs mer

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten

Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten Omsorgsnämnden Verksamhetsplan/Kvalitetsredovisning 2009 Bemanningsenheten 1 2009-04-28 Innehållsförteckning 1 Omsorgsnämndens kvalitetsarbete 1.1 Metod. 4 1.2 Enkäter 4 2 Verksamhetsinformation 2.1 Presentation

Läs mer

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa

Nationell överenskommelse Psykisk hälsa Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationell överenskommelse 2018 - Psykisk hälsa Sida 2 (6) Bakgrund Psykisk hälsa har de senaste åren varit en av statens mest prioriterade områden inom hälso-

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri

Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemål för PTP inom vuxenpsykiatri Lärandemålen eftersträvas under PTP-året och kan anpassas/revideras för att bättre passa dig och din tjänstgöring. De ska inte användas som en checklista. Definiera

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

17/09 Bilaga 1 Avrapportering mål och specifika uppdrag 2009 Handikapp & Habilitering och Sjukresor Habilitering & Hjälpmedel och Sjukresor 1) Måluppfyllelse 3 Målet är helt uppfyllt (vid tidpunkten för

Läs mer

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde

Verksamhetsplan för Bryggarens hemtjänstområde Verksamhetsplan2009-2011 för Bryggarens hemtjänstområde Reviderad 20110104 Till grund för enhetens verksamhet är Förvaltningen för omsorg och hälsas verksamhetsplan 2009-2011 Vision Vi är till för att

Läs mer

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse.

Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2013 2013-12-30 Catharina Johansson Denna patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens Patientsäkerhetsberättelse. Mallen är

Läs mer

Årsbokslut/verksamhetsberättelse 2014

Årsbokslut/verksamhetsberättelse 2014 Årsbokslut/verksamhetsberättelse 2014 Resultatenhet: 314 Beroendecentrum Stockholm (BCS) Sammanfattning av det gångna året Inom sektionen för akut- och heldygnsvård har delningen av avdelning 52/54 genomförts.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB

Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB Patientsäkerhetsberättelse Ledarskapsutveckling i Norden AB År 2013 2014-02-09 Helene Stolt Psykoterapeut, socionom Verksamhetsansvarig Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting Verksamhetens

Läs mer

Hjälpredan. Utvecklingsstörning

Hjälpredan. Utvecklingsstörning Hjälpredan 2015 Utvecklingsstörning Hjälpredan är ett stöd till dig som arbetar med barn med funktionsnedsättningarna autism, dövblindhet, hörselnedsättning, rörelsehinder, synnedsättning och utvecklingsstörning.

Läs mer

Dnr NiF Vårdcentralen Skärblacka Närsjukvården i Finspång Verksamhetsplan 2014

Dnr NiF Vårdcentralen Skärblacka Närsjukvården i Finspång Verksamhetsplan 2014 -11-15 Dnr NiF -66 Vårdcentralen Skärblacka Närsjukvården i Finspång Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar - kundperspektivet 2 Processperspektivet 3 Medarbetarperspektivet 4 Ekonomiperspektivet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-02-17 SN-2014/48 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning för Synverksamheten inom Habilitering & Hälsa

Verksamhetsbeskrivning för Synverksamheten inom Habilitering & Hälsa Verksamhetsbeskrivning för Synverksamheten inom Habilitering & Hälsa 2 Synverksamheten Synverksamheten riktar sig till personer i alla åldrar med en varaktig måttlig till svår synnedsättning eller blindhet,

Läs mer

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY Man kan se det som att vi alla har två arbeten - ett arbete där vi utför de arbetsuppgifter vi är utbildade för, och ett arbete där vi aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Vi Omsorg i Sverige AB 556042-8517 Kvalitetsdeklarationen gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015

PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 PLAN FÖR DEN KOMMUNALA HANDIKAPPOMSORGEN 2010-2015 Dnr 2009-KS0423/739 Antagen av kommunfullmäktige 25010-05-26, KF 49 VARJE MÄNNISKA ÄR UNIK Alla människor är lika i värde och rättigheter. Varje individ

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser n Bilaga 2 Dnr 13-401/6081 Sida 1 (7) 2013-09-10 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för specialpedagog/speciallärare... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse

Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Veroma Omsorgs kvalitetsberättelse Enhetens namn: Veroma Omsorg VD: Veronica Forsberg-Meurling Enhetschefens namn: Eva Torgestad/ Veronica Forsberg-Meurling Telefonnummer till enheten: 0705850067 E-post

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Habiliteringen i Dalarna

Habiliteringen i Dalarna ,.. Habiliteringen i Dalarna "Övergripande mål för habiliterande insatser är att brukare med funktionsnedsättning och deras närstående ska kunna delta i samhället utifrån egna val. Varken funktionsnedsättning,

Läs mer

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Sid 1 (6) 2018-03-20 Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Gävle kommun Kommunledningskontoret 801 84 Gävle Besök Drottninggatan 22 Kundtjänst 026-17 80 00 Fax 026-12 54 56 gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012

ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT. Målrelaterad ersättning inom specialistvården. Nätverkskonferensen 2012 ERSÄTTNINGSSYSTEM FÖR RESULTAT Målrelaterad ersättning inom specialistvården Nätverkskonferensen 2012 kerstin.petren@lul.se niklas.rommel@lul.se LANDSTINGET I UPPSALA LÄN 2012 Uppsala medelstort landsting:

Läs mer

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Regional åtgärdsplan 2006-2008 Denna åtgärdsplan är en överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götaland. Mer

Läs mer