Fredrik Harstad. lärare i svenska, svenska som andraspråk och historia. ABF Vuxenutbildning sedan läroböcker, nationella prov, kursplaner

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fredrik Harstad. lärare i svenska, svenska som andraspråk och historia. ABF Vuxenutbildning sedan läroböcker, nationella prov, kursplaner"

Transkript

1

2 Fredrik Harstad lärare i svenska, svenska som andraspråk och historia ABF Vuxenutbildning sedan 1998 läroböcker, nationella prov, kursplaner

3

4

5

6 Kurserna inom utbildning i svenska för invandrare utgår från olika situationer, i vardags-, samhälls- och arbetsliv, som också de bygger på den gemensamma europeiska referensramen och de domäner som tas upp i denna. Kurserna utgår från dessa situationer men kurserna ska också anpassas till den vuxna elevens intressen, erfarenheter, allsidiga kunskaper och långsiktiga mål och planeras och utformas tillsammans med eleven. Utifrån detta gör läraren ett val av situationer som eleven förbereds att verka inom. Valet har stor betydelse för vilka syften, uppgifter, teman och texter läraren väljer att ta upp i undervisning, provmaterial och aktiviteter.

7 formell text och informell text återberättade händelser korta nyheter som rör bekanta ämnen tydligt tal i informella och mer formella situationer i vardags-, samhälls- och arbetsliv

8 Elevens behov, förutsättningar och mål ska ligga till grund för planeringen

9

10

11

12 Lärarna gör ett fantastiskt jobb, men

13 Vi gör ett fantastiskt jobb, men

14

15

16 Jag kommer hit varje dag, jag tänker att plötsligt kanske jag förstår någonting. Jag behöver ju lära mig. fritt översatt från elevsvar skrivet på tigrinja

17 Vi får inte en speciell bok utan vi får bara en massa papper och blanketter. Lektionerna är bra det är inte det, men problemet är att vi inte vet vad som ska hända nästa dag. Hur ska vi kunna förbereda oss då?

18 Jag har alltid drömt om att få studera. Läraren är underbar. Hon inte bara förklarar och går vidare. Hon ser på dig när du inte förstår, och hon ger sig inte, och hon förklarar på tusen sätt tills du verkligen förstår. Det enda jag saknar här i skolan är en spegel i hissen. fritt översatt från elevsvar skrivet på sorani

19 Resurser Introduktionsfilm (klicka på sfi ) Informationsmaterial Utvärderingar Studiehandledare på modersmålet

20 Vad är du bra på? Hur lärde du dig det? Vad är skillnaden mellan den inlärningen och inlärningen i skolan?

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32 Idag vet jag inte vem jag är. Det känns som jag är borta. Namnet har jag kvar men inte så mycket mer. Jag har förlorat ett liv som jag älskade: mina vänner, min yrkes- och familjestatus, min självständighet och friheten att själv bestämma över mitt liv. Men jag har inte slutat kämpa! Jag har inte slutat drömma! Jag vet att en dag kommer mitt liv att vara bättre!

33

34

35

36 Idag tränar jag ordet träd. Träd snubblar olydigt över mina läppar, när jag kommer till ä, vacklande mellan engelskans trade och tread. I am treading upon this language. Beträdar detta land. Som jag trampar vatten. Jag borde dyka. Ett träd, trädet, träden. Branches. Grenar. Jag vill säga mitt språk blir mer. Vilket kanske borde vara mitt språk förbättras. Men vad jag menar är jag blir mer. Jag skjuter ut grenar. Expanderar, samtidigt som jag förminskas.

37

38

39 Det betyder mycket på olika sätt för mig världen och vi. Man kan läsa och skriva mer svenska. Man kan lära sig mer grammatik. Man kan kännas i skolan. När kommer nya nummer jag lär sig mycket olika ämne. Därför att det finns många elever kommer från olika länder och de skriver olika artikel i tidningen. Jag tror att tidningen liknande ibland som månkultur. Det finns många elever kommer från olika länder och olika språket. När man läser världen och vi tidningen vi kan förstår vad tänker invandrarna elever för livet och hur lever de i Sverige. Vi är ibland glad, ibland ledsen, ibland nervös och vi kan inte ibland prata med annan för att vi inte vet svenska så mycket bra. Men världen och vi tidning öppnar till alla elever en dörr för att man vill pratar för sitt land, vad saknar, vad vill skriva eller lär sig mer svenska. Tidningen är ett barn som för mig. Jag aktar mycket för tidningen för att jag älskar mitt yrke. Jag har många olika projekt för tidningen men tyvärr jag måste lämna redaktören och jag måste försälja sig. Världen och vi är som floden och vi som flodbåt och vi rinner alltid till invandrar elevernas liv. Vi ska försätta studera kanske i framtiden men det kommer alttid andra och andra.

40 Det betyder mycket på olika sätt för mig världen och vi. Man kan läsa och skriva mer svenska. Man kan lära sig mer grammatik. Man kan kännas i skolan. När kommer nya nummer jag lär sig mycket olika ämne. Därför att det finns många elever kommer från olika länder och de skriver olika artikel i tidningen. Jag tror att tidningen liknande ibland som månkultur. Det finns många elever kommer från olika länder och olika språket. När man läser världen och vi tidningen vi kan förstår vad tänker invandrarna elever för livet och hur lever de i Sverige. Vi är ibland glad, ibland ledsen, ibland nervös och vi kan inte ibland prata med annan för att vi inte vet svenska så mycket bra. Men världen och vi tidning öppnar till alla elever en dörr för att man vill pratar för sitt land, vad saknar, vad vill skriva eller lär sig mer svenska. Tidningen är ett barn som för mig. Jag aktar mycket för tidningen för att jag älskar mitt yrke. Jag har många olika projekt för tidningen men tyvärr jag måste lämna redaktören och jag måste försälja sig. Världen och vi är som floden och vi som flodbåt och vi rinner alltid till invandrar elevernas liv. Vi ska försätta studera kanske i framtiden men det kommer alttid andra och andra.

41 Det betyder mycket på olika sätt för mig världen och vi. Man kan läsa och skriva mer svenska. Man kan lära sig mer grammatik. Man kan kännas i skolan. När kommer nya nummer jag lär sig mycket olika ämne. Därför att det finns många elever kommer från olika länder och de skriver olika artikel i tidningen. Jag tror att tidningen liknande ibland som månkultur. Det finns många elever kommer från olika länder och olika språket. När man läser världen och vi tidningen vi kan förstår vad tänker invandrarna elever för livet och hur lever de i Sverige. Vi är ibland glad, ibland ledsen, ibland nervös och vi kan inte ibland prata med annan för att vi inte vet svenska så mycket bra. Men världen och vi tidning öppnar till alla elever en dörr för att man vill pratar för sitt land, vad saknar, vad vill skriva eller lär sig mer svenska. Tidningen är ett barn som för mig. Jag aktar mycket för tidningen för att jag älskar mitt yrke. Jag har många olika projekt för tidningen men tyvärr jag måste lämna redaktören och jag måste försälja sig. Världen och vi är som floden och vi som flodbåt och vi rinner alltid till invandrar elevernas liv. Vi ska försätta studera kanske i framtiden men det kommer alttid andra och andra.

42 Det betyder mycket på olika sätt för mig världen och vi. Man kan läsa och skriva mer svenska. Man kan lära sig mer grammatik. Man kan kännas i skolan. När kommer nya nummer jag lär sig mycket olika ämne. Därför att det finns många elever kommer från olika länder och de skriver olika artikel i tidningen. Jag tror att tidningen liknande ibland som månkultur. Det finns många elever kommer från olika länder och olika språket. När man läser världen och vi tidningen vi kan förstår vad tänker invandrarna elever för livet och hur lever de i Sverige. Vi är ibland glad, ibland ledsen, ibland nervös och vi kan inte ibland prata med annan för att vi inte vet svenska så mycket bra. Men världen och vi tidning öppnar till alla elever en dörr för att man vill pratar för sitt land, vad saknar, vad vill skriva eller lär sig mer svenska. Tidningen är ett barn som för mig. Jag aktar mycket för tidningen för att jag älskar mitt yrke. Jag har många olika projekt för tidningen men tyvärr jag måste lämna redaktören och jag måste försälja sig. Världen och vi är som floden och vi som flodbåt och vi rinner alltid till invandrar elevernas liv. Vi ska försätta studera kanske i framtiden men det kommer alttid andra och andra.

43 Det betyder mycket på olika sätt för mig världen och vi. Man kan läsa och skriva mer svenska. Man kan lära sig mer grammatik. Man kan kännas i skolan. När kommer nya nummer jag lär sig mycket olika ämne. Därför att det finns många elever kommer från olika länder och de skriver olika artikel i tidningen. Jag tror att tidningen liknande ibland som månkultur. Det finns många elever kommer från olika länder och olika språket. När man läser världen och vi tidningen vi kan förstår vad tänker invandrarna elever för livet och hur lever de i Sverige. Vi är ibland glad, ibland ledsen, ibland nervös och vi kan inte ibland prata med annan för att vi inte vet svenska så mycket bra. Men världen och vi tidning öppnar till alla elever en dörr för att man vill pratar för sitt land, vad saknar, vad vill skriva eller lär sig mer svenska. Tidningen är ett barn som för mig. Jag aktar mycket för tidningen för att jag älskar mitt yrke. Jag har många olika projekt för tidningen men tyvärr jag måste lämna redaktören och jag måste försälja sig. Världen och vi är som floden och vi som flodbåt och vi rinner alltid till invandrar elevernas liv. Vi ska försätta studera kanske i framtiden men det kommer alttid andra och andra.

44 Världen&vi betyder mycket på olika sätt för mig. Man kan läsa och skriva mer svenska. Man kan lära sig mer grammatik. Man blir känd på skolan. När det kommer nya nummer lär jag mig mycket i olika ämnen, därför att det finns många elever som kommer från olika länder och de skriver olika artiklar i tidningen. Jag tror att tidningen är ett exempel på mångkultur. Det finns många elever kommer från olika länder med olika språk. När man läser Världen&vi vi kan man förstå vad invandrarna tänker om livet och hur de lever i Sverige. Vi är ibland glada, ibland ledsna, ibland nervösa och vi kan ibland inte prata med andra för att vi inte kan svenska så bra. Men Världen&vi öppnar för alla elever en dörr för att man vill prata om sitt land, vad man saknar, man vill skriva eller lära sig mer svenska. Tidningen är som ett kärt barn för mig. Jag aktar tidningen högt för att jag älskar mitt yrke. Jag har många olika projekt för tidningen men tyvärr måste jag lämna redaktionen i framtiden och försörja mig. Världen&vi är som floden och vi elever är som flodbåtar och vi rinner alltid ut i invandrarelevernas liv. Vi slutar skolan och studerar kanske vidare i framtiden, men det kommer alltid andra elever efter oss.

45

46 Kontakt: Fredrik Harstad

Fredrik Harstad. ABF Göteborg

Fredrik Harstad. ABF Göteborg Fredrik Harstad ABF Göteborg Idag vet jag inte vem jag är. Det känns som jag är borta. Namnet har jag kvar men inte så mycket mer. Jag har förlorat ett liv som jag älskade: mina vänner, min

Läs mer

SVENSKA FÖR INVANDRARE

SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN SVENSKA FÖR INVANDRARE KURS A ljusdal.se KURSPLAN I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURS A DU KAN PRESENTERA DIG (BERÄTTA OM DIG SJÄLV). DU KAN BERÄTTA OM: Din familj Ditt land Din lägenhet Dina kläder

Läs mer

Kursplan för svenskundervisning för invandrare

Kursplan för svenskundervisning för invandrare Kursplan för svenskundervisning för invandrare Eleven ska lära sig förstå tydligt, enkelt tal i vanliga situationer i vardags-, samhälls- och arbetsliv. Du ska kunna höra och förstå instruktioner från

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Svenska som andraspråk Studiehandledning Distanskurs i Svenska som andraspråk, "På G". Välkommen till distanskurs i svenska som andraspråk, på grundläggande nivå. Introduktion Förkunskaper Kursöversikt

Läs mer

Fredrik Harstad. pedagogisk utvecklingsledare på ABF Vuxenutbildning

Fredrik Harstad. pedagogisk utvecklingsledare på ABF Vuxenutbildning Fredrik Harstad pedagogisk utvecklingsledare på ABF Vuxenutbildning Propositionen: http://www.regeringen.se/rattsdokument/propo sition/2015/03/prop.-20141585/ GRINT-rapporten: http://www.grkom.se/download/18.30a87acd14

Läs mer

Kursplan för utbildning i svenska för invandrare

Kursplan för utbildning i svenska för invandrare Kursplan för utbildning i svenska för invandrare Utbildningens syfte Utbildningen i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare grundläggande kunskaper

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare;

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; 1 (16) Dnr 2017:953 Bilaga 1 Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; beslutade den XXX 2017. Med stöd av 2 kap. 12 förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning

Läs mer

Kursplanen i svenska som andraspråk

Kursplanen i svenska som andraspråk planens centrala innehåll för såväl dig själv som för eleven? Fundera över hur du kan arbeta med detta både i början av kursen men också under kursens gång. Lvux12, avsnitt 2. Övergripande mål och riktlinjer

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; SKOLFS 2017:91 Utkom från trycket den 21 november 2017 beslutade

Läs mer

Vuxenutbildning 2014 sfi och sfx Nacka

Vuxenutbildning 2014 sfi och sfx Nacka Vuxenutbildning 2014 sfi och sfx Samtliga 26 kommuner medverkar i den gemensamma enkätundersökningen för studerande inom i länets vuxenutbildning. Här redovisas resultat från den gemensamma studerandeenkäten

Läs mer

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén

Adam i skolan. Alla barn är lika mycket värda. Ingen får behandlas sämre. FN:s barnkonvention artikel 2 Illustrationer: Rebecca Karlén Adam i skolan Adam går i skolan. Han använder rullstol. Adam är med på alla lektioner i klassrummet. När klassen ska se på film måste de gå en trappa upp till ett annat rum. Där finns en projektor. Adam

Läs mer

KURS C Motsvarande i CEFR A2-/A2+ (Gemensam europeisk referensram för språk)

KURS C Motsvarande i CEFR A2-/A2+ (Gemensam europeisk referensram för språk) KURS C Motsvarande i CEFR A2-/A2+ (Gemensam europeisk referensram för språk) Läsförståelse Eleven ska förstå och använda enkla, vanligt förekommande texter i vardags-, samhälls- och arbetsliv, t.ex. korta

Läs mer

Utbildning i svenska för invandrare. Kursplan och kommentarer

Utbildning i svenska för invandrare. Kursplan och kommentarer vuxenutbildningen Utbildning i svenska för invandrare Kursplan och kommentarer Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Tel: 08-598 191 90 Fax: 08-598 191 91 e-post: order.fritzes@nj.se

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare VUXENUTBILDNINGEN Kommunal vuxenutbildning i svenska invandrare Kursplan och kommentarer Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Tel: 08-598 191 90 Fax: 08-598 191 91 e-post: order.fritzes@nj.se

Läs mer

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare KURSPLANER OCH KOMMENTARER REVIDERAD 2018

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare KURSPLANER OCH KOMMENTARER REVIDERAD 2018 Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare KURSPLANER OCH KOMMENTARER REVIDERAD 2018 Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare KURSPLANER OCH KOMMENTARER REVIDERAD 2018 Innehåll Inledning...

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

EN TIDNING AV OCH FÖR ELEVER MED SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

EN TIDNING AV OCH FÖR ELEVER MED SVENSKA SOM ANDRASPRÅK EN TIDNING AV OCH FÖR ELEVER MED SVENSKA SOM ANDRASPRÅK För demokrati och språkutveckling xxx xx I ett pedagogiskt sammanhang Redaktion av elever: tema, efterlysning, intervjuer Nya elevtexter bearbetas

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ändring i förordningen (SKOLFS 2009:2) om kursplan för svenskundervisning för invandrare; SKOLFS 2012:13 Utkom från trycket den 13 april

Läs mer

Information till elever och föräldrar i skolår 5

Information till elever och föräldrar i skolår 5 Information till elever och föräldrar i skolår 5 Att börja skolår 6 innebär en del förändringar jämfört med tidigare. En del av tiden i ämnena ligger på något vi kallar elevens tid och tema (ettpass).

Läs mer

Heartmaps Skriva dikter

Heartmaps Skriva dikter Heartmaps Skriva dikter Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag - Svenska/Svenska som andraspråk, Årskurs 1-3 Syfte Nyfiken på poesi

Läs mer

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE

KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE KURSPLAN FÖR KOMMUNAL VUXENUTBILDNING I SVENSKA FÖR INVANDRARE Kursplanens syfte Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare

Läs mer

Introduktion till studier på Masugnen och sfi

Introduktion till studier på Masugnen och sfi Introduktion till studier på Masugnen och sfi Innehållsförteckning Till nya studerande på sfi i Lindesberg... 3 Hej!... 3 Syfte... 3 Masugnens utbildningsverksamhet... 3 Våra kurser och spår... 3 Frånvaro...

Läs mer

Krashens monitormodell

Krashens monitormodell Krashens monitormodell INFORMELL FORMELL IMPLICIT INLÄRNING ACQUISITION EXPLICIT INLÄRNING LEARNING MENTAL GRAMMATIK MONITOR YTTRANDEN kontroll, olika stark i olika situationer Finland Norge Sverige =

Läs mer

Beslut. nme/ Skolinspektionen

Beslut. nme/ Skolinspektionen rn i nme/ Skolinspektionen Beslut Linköpings kommun utbildningsforvaltningenplinkoping.se Rektor för SFI Astar Per H Pettersson Per.H.Petterssonplinkoping.se 2017-12-13 Dnr 400-2016:6995 Beslut efter kvalitetsgranskning

Läs mer

LÄSA. Läsförståelseutveckling för sfi Kurs C. Till läraren

LÄSA. Läsförståelseutveckling för sfi Kurs C. Till läraren Kurs Till läraren Läsförmåga handlar om avkodning, uttal, läshastighet och flyt, medan läsförståelse handlar om att söka information, läsa mellan raderna, reflektera över ett innehåll och att kunna sammanfatta

Läs mer

Information till dig som vill veta mer om SFI -

Information till dig som vill veta mer om SFI - Information till dig som vill veta mer om SFI - Svenskundervisning för invandrare Vad är Sfi? Sfi-svenskundervisning för invandrare är en grundläggande utbildning i det svenska språket för vuxna som inte

Läs mer

Lärarhandledning. Modularbetet. Modulöversikt

Lärarhandledning. Modularbetet. Modulöversikt Lärarhandledning Behovet av flexibel och individualiserad undervisning ökar hela tiden. Vi har arbetat fram en lättillgänglig, användarvänlig och tydlig resurs för svenska som andraspråk baserad på formativ

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Vuxenutbildningen Skara

Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Vuxenutbildningen Skara 1(1) Utbildning i svenska för invandrare (sfi) Vuxenutbildningen Skara Vad är utbildning i svenska för invandrare (sfi)? Utbildningen i svenska för invandrare är en grundläggande utbildning i svenska språket

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare i Södertälje kommun. Skolinspektionen. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare i Södertälje kommun. Skolinspektionen. Beslut Beslut sodertalliepsodertalie.se 2018-02-05 achilles.french@sodertalie.se Dnr 400-2016:6995 Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare i Södertälje kommun 2 (6) Inledning

Läs mer

att göra enkla sammanfattningar

att göra enkla sammanfattningar Studieväg 2 Hörförståelse Betyg C Eleven visar sin förståelse för enkla och tydliga muntliga meddelanden och instruktioner genom att på ett relativt väl fungerande Betyg A genom av huvudinnehållet och

Läs mer

1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344

1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344 1 (9) Datum: 2012-11-16 Diarienr: YH2012/1344 Återrapportering av regeringsuppdrag 2012 avseende förslag på vilken nivå utbildning i svenska för invandrare och nu pågående utbildningar som leder till en

Läs mer

Lingonvägen Min bästa kompis

Lingonvägen Min bästa kompis SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Olgas bästa kompis Amira ska börja i Olgas klass och Olga är jätteglad. Men på skolgården pratar Amira med Lina, i klassrummet sitter hon bredvid Lina och på

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Vuxenutbildning Nacka kommun

Vuxenutbildning Nacka kommun Vuxenutbildning - Normer och värden Fråga : Mina lärare bemöter mig positivt Fråga föregående år: Lärarna bemöter mig på ett positivt sätt 0 0 0% % % 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 0% 2 2 2 1 2 1 1 0,,,,,, 1 Stämmer

Läs mer

Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping. Vägledning. för nyanlända barn och ungdomar

Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping. Vägledning. för nyanlända barn och ungdomar Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping Vägledning för nyanlända barn och ungdomar INLEDNING Att ge vägledning till nyanlända ungdomar tar längre tid än till svensk-födda. De har inte vuxit upp med all

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare i Härryda kommun. Skolinspektionen. Beslut

Beslut. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare i Härryda kommun. Skolinspektionen. Beslut Beslut Härryda kommun utbildning@harryda.se Rektor Ingrid Källström ingrid.kallstrom@harryda.se 2018-01-15 Dnr 400-2016:6995 Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare

Läs mer

Längta ut ORDLISTA. Arbeta med ordlistan MAGNUS LJUNGGREN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Längta ut ORDLISTA. Arbeta med ordlistan MAGNUS LJUNGGREN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN MAGNUS LJUNGGREN ORDLISTA gått i konkurs (sida 6, rad 15) tvingas stänga/lägga ner på grund av dålig ekonomi gadda sig (sida 8, rad 16) tatuera sig korkad (sida 11, rad 2) dum

Läs mer

ArbetSam Samarbete mellan utbildning och arbetsliv 2011-02-01 2013-06-30

ArbetSam Samarbete mellan utbildning och arbetsliv 2011-02-01 2013-06-30 ArbetSam Samarbete mellan utbildning och arbetsliv 2011-02-01 2013-06-30 Ett pärlband av projekt Olika kompetensutvecklingssatsningar de senaste c:a tio åren: Kompetensstegen Olika typer av grundutbildningar

Läs mer

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar

Läs mer

Läroplan /\llmän del

Läroplan /\llmän del Läroplaner 1991:70 Läroplan /\llmän del sn T? mmunal och statlig utbildning tor vuxna Tim- och kursplan för: 1991:70 Grundläggande utbildning i svenska som andraspråk Mi HJX Innehåll 1991:70 Grundläggande

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

En lärande arbetsplats. Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för omsorgsarbete

En lärande arbetsplats. Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för omsorgsarbete En lärande arbetsplats Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för omsorgsarbete Mål För lärare och deltagare: ett verktyg för kartläggning och stöd i samtal om språklig kompetens. individuell

Läs mer

Kristianstads kommun Dnr :6995 Rektor Annika Persson

Kristianstads kommun Dnr :6995 Rektor Annika Persson rin Skolinspektionen Beslut Kristianstads kommun 2017-12-07 kommun@kristianstad.se Dnr 400-2016:6995 Rektor Annika Persson Annika.persson@kristianstad.se Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisningen

Läs mer

Rätten att få vara privat på nätet

Rätten att få vara privat på nätet Rätten att få vara privat på nätet Lektionen handlar om att ge eleverna kunskaper i hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.

Läs mer

Kursplan B. Svenska kursenheten

Kursplan B. Svenska kursenheten Kursplan B Svenska kursenheten Folkuniversitetets kurser i svenska som främmande språk Värdegrund På Folkuniversitetet ses språkinlärningen som en livslång process. Begreppet Kunskap förändrar innebär

Läs mer

Digitala skriftpraktiker i vardagslivet och inom sfiutbildningen

Digitala skriftpraktiker i vardagslivet och inom sfiutbildningen Digitala skriftpraktiker i vardagslivet och inom sfiutbildningen Annika Norlund Shaswar Institutionen för språkstudier, Umeå universitet annika.norlund.shaswar@umu.se Skriftbruk i vardagsliv och i sfi-utbildning.

Läs mer

Arbetsplan - turkiska.

Arbetsplan - turkiska. Arbetsplan - turkiska. Lokal arbetsplan för Förskoleklass till Årskurs 9 Modersmålets mål är att eleven ska tala aktivt, skriva och läsa med förståelse. Min planering baserar på tema. Jag har turkiska

Läs mer

Nyanländas lärande och språkutvecklande arbetssätt. Åsa Sourander & Catharina Tjernberg Uppsala universitet 2017

Nyanländas lärande och språkutvecklande arbetssätt. Åsa Sourander & Catharina Tjernberg Uppsala universitet 2017 Nyanländas lärande och språkutvecklande arbetssätt Åsa Sourander & Catharina Tjernberg Uppsala universitet 2017 Denna studie har genomförts inom ramen för Forskningscirkeln Nyanländas lärande och språkutvecklande

Läs mer

Vi har deltagit i kommunens studiecirkel i språkutvecklande arbetssätt utifrån Gibbons Lyft språket, lyft tänkandet.

Vi har deltagit i kommunens studiecirkel i språkutvecklande arbetssätt utifrån Gibbons Lyft språket, lyft tänkandet. Genrearbete genom cirkelmodellen Tina Krantz Piret Gustavsson Rihvk Språk i alla ämnen Mdh 141202 Bakgrund Vi har deltagit i kommunens studiecirkel i språkutvecklande arbetssätt utifrån Gibbons Lyft språket,

Läs mer

Solna stad Dnr :6995 Rektor Tommy Persson Beslut

Solna stad Dnr :6995 Rektor Tommy Persson Beslut Beslut Solna stad 2017-11-09 kontakt@solna.se Dnr 400-2016:6995 Rektor Tommy Persson tommy.persson@abf.se Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare som drivs i regi av

Läs mer

Bedömning av skriftlig färdighet inom utbildning i

Bedömning av skriftlig färdighet inom utbildning i Bedömning av skriftlig färdighet inom utbildning i svenska för invandrare Symposium 2012 Stockholms universitet 4-5 oktober Helén Lindholm och Mikael Olofsson Institutionen för språkdidaktik Utbildning

Läs mer

Tara är barnskötare OM ARBETSMATERIALET OM BOKEN OM FÖRFATTAREN OM ILLUSTRATÖREN YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR LÄRAREN

Tara är barnskötare OM ARBETSMATERIALET OM BOKEN OM FÖRFATTAREN OM ILLUSTRATÖREN YLVA HEROU ARBETSMATERIAL FÖR LÄRAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄRAREN OM ARBETSMATERIALET Det här materialet hör till boken av Ylva Herou. Materialet är tänkt som ett stöd i undervisningen. Bokens arbetsmaterial utgår från målen för kurs B i läsförståelse

Läs mer

Beslut. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare vid SFY Taxi vid SweJa Kunskapscenter i Nacka kommun.

Beslut. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare vid SFY Taxi vid SweJa Kunskapscenter i Nacka kommun. Beslut Nacka Kommun vuxenutbildningen@nacka.se Rektor madeleine.mjoberg@lernia.se 2018-01-26 Dnr 400-2016:6995 Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare vid SFY Taxi vid

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken & Kay Fraser sidan 1 Författare: Beth Bracken & Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken handlar om Lucy och Soli som är bästa vänner. De har känt varandra sedan de var små, och de gör allt tillsammans. Där de bor finns

Läs mer

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket

Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Mål i mun Förslag på en plan för svenska språket Den här utredningen ger förslag på en plan för hur vi ska fortsätta att tala och skriva svenska, fast vi har börjat använda mer engelska. Texten är omskriven

Läs mer

Det som lever under oss

Det som lever under oss SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse Kapitel 1 1. David var glad att han hade fått ett sommarjobb. Vad skulle han göra? 2. Dubbel tur, tyckte David. På vilket sätt hade han dubbel tur? 3. Hur kan pyjamasen

Läs mer

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare vid yrkesspåret i Linköpings kommun.

Beslut. Skolinspektionen. efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för invandrare vid yrkesspåret i Linköpings kommun. a rn j Skolinspektionen Beslut Huvudman 2017-11-30 utbildningsforvaltningen@linkoping.se Dnr 400-2016:6995 Rektor ola.nilsson@linkoping.se Beslut efter kvalitetsgranskning av undervisningen i svenska för

Läs mer

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen Sida: 1 av 5 Svenska Ny i Sverige (textversion av filmen nyanland.arbetsformedlingen.se) Filmen Ny i Sverige Om filmen Hej och välkommen till vår guide för dig som fått uppehållstillstånd i Sverige och

Läs mer

Bedömda elevexempel i årskurs 7 9 och i gymnasieskolan

Bedömda elevexempel i årskurs 7 9 och i gymnasieskolan LÄSA 1 5 Bedömda elevexempel i årskurs 7 9 och i gymnasieskolan EN DEL AV BYGGA SVENSKA ETT BEDÖMNINGSSTÖD FÖR NYANLÄNDA ELEVERS SPRÅKUTVECKLING 1 SAMTAL OM EN SKÖNLITTERÄR TEXT 1 UPPGIFT Eleven får läsa

Läs mer

Houda Fares, lärare i förberedelseklass Usma Anil Hardas, fd elev på skolan Katarina Koto, rektor Skytteholmsskolan i Solna

Houda Fares, lärare i förberedelseklass Usma Anil Hardas, fd elev på skolan Katarina Koto, rektor Skytteholmsskolan i Solna Houda Fares, lärare i förberedelseklass Usma Anil Hardas, fd elev på skolan Katarina Koto, rektor Skytteholmsskolan i Solna Att normalisera och inkludera Mottagningen av nyanlända elever Planering av nyanlända

Läs mer

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9)

Redigering och disposition av texter med hjälp av dator. Olika funktioner för språkbehandling i digitala medier. (SV åk 7 9) JOHANNA NILSSON SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Johans stora dröm är att bli fotbollsproffs och komma nära sin stora idol Zlatan. Eftersom Johan är dyslektiker är skolan jobbig att ta sig igenom,

Läs mer

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken

De falska breven. Arbetsmaterial till. Om boken Om boken Boken handlar om en tjej som får ett brev från Erik. Erik har hon känt för länge sedan. Då var han tyst och blyg men nu är han annorlunda, mer mogen. De skriver flera brev för att till slut träffas.

Läs mer

Hej! Att tänka på innan du börjar:

Hej! Att tänka på innan du börjar: Årskurs 5 2014 Hej! Det här är ett häfte med frågor om hur du mår och hur du har det i skolan, hemma och på fritiden. Undersökningen genomförs av Landstinget Sörmland och resultaten används för att förbättra

Läs mer

Kvalitetsrapport Studiehandledning och Modersmål Läsåret

Kvalitetsrapport Studiehandledning och Modersmål Läsåret Annie-Frid Johansson, Magnus Jacobsson RAPPORT Mary Gren, Rim Dergham, Abdirahman Suleiman, Kibrom Mehari Tesfagabr, Said Raihanullah, Jarunee Phunsawat och Iana Gorbei. Kvalitetsrapport Studiehandledning

Läs mer

Programmering och begrepp

Programmering och begrepp Lektionen handlar om att få förståelse för begrepp kopplade till programmering och datorer. Lektionsförfattare: Christina Löfving Till läraren 1. Brainstorma kring begreppet kod 2. Diskutera betydelsen

Läs mer

Svenska för invandrare

Svenska för invandrare Sfi Gr Gy Svenska för invandrare Vuxenutbildningen www.sodertalje.se/vux SVENSKA FÖR INVANRARE 1 STAFFAN HOLST, biträdande rektor Vuxenutbildningen Södertälje Pontus Orre Hej! Välkommen till Sfi-studier

Läs mer

Kurskatalog för Särvux. Särskild utbildning för vuxna

Kurskatalog för Särvux. Särskild utbildning för vuxna Kurskatalog för Särvux Särskild utbildning för vuxna Läsåret 2015-2016 Särvux Särskild utbildning för vuxna Särvux är en frivillig kommunal vuxenutbildning för dig över 20 år och som har en utvecklingsstörning

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets föreskrifter om betygskriterier i svenskundervisning för invandrare; SKOLFS 2009:22 Utkom från trycket den 28 maj 2009 beslutade den 15

Läs mer

Informationsbrev oktober 2015

Informationsbrev oktober 2015 Informationsbrev oktober 2015 Hej alla föräldrar! Nu har terminen varit igång i några veckor och vi börjar lära känna varandra i de olika grupperna. Eftersom föräldramötet inte blev av så bifogar vi ett

Läs mer

Eva Skowronski Fil. Dr i migrationsvetenskap Anknuten forskare CTR, Lunds universitet

Eva Skowronski Fil. Dr i migrationsvetenskap Anknuten forskare CTR, Lunds universitet Eva Skowronski Fil. Dr i migrationsvetenskap Anknuten forskare CTR, Lunds universitet Sy#e och frågeställningar Social interaktion mellan elever Hinder och möjligheter för social inkludering, samt hur

Läs mer

Koppling till Lgr Kunskaper Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola 2.6 Skolan och omvärlden Kursplaner Bild

Koppling till Lgr Kunskaper Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola 2.6 Skolan och omvärlden Kursplaner Bild Förslag på ämne Ämnesövergripande; SO, Svenska, Bild Årskurs 3-9 Omfattning, tidsåtgång 2-3 lektioner Namn på övningen Ämnen = Yrken; Yrkesträd Övningen planerad av Jenny Norberg Randowo Koppling till

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Rätten att få vara privat på nätet

Rätten att få vara privat på nätet Lektionen handlar om integritet och olaga integritetsintrång på nätet. Lektionsförfattare: Karin Nygårds Till läraren 1. Vad gör dig ledsen, sårad eller arg? 2. Vad är integritet? En digital lektion från

Läs mer

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Beslutet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Beslutet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

Erik blir kapten. ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR Läsa, förstå och reflektera över olika texter. Skriva texter för olika syften och mottagare.

Erik blir kapten. ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR Läsa, förstå och reflektera över olika texter. Skriva texter för olika syften och mottagare. SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Erik och hans pappa är på en stor färja, där de ska sova över. Färjan gungar ganska mycket och Eriks pappa blir

Läs mer

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst

Hitta ditt nya arbete genom oss. Lättläst Hitta ditt nya arbete genom oss Lättläst Anmäl att du söker jobb När du anmäler dig till Arbetsförmedlingen för att söka jobb kallas det för att du skriver in dig på Arbetsförmedlingen. Du kan få service

Läs mer

Poeten och barnet ORDLISTA JOHANNA NILSSON ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Poeten och barnet ORDLISTA JOHANNA NILSSON ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA Kapitel 1 avundsjuk (sida 8, rad 6) vill ha samma sak själv och är därför elak synts till (sida 9, rad 17) här: har inte varit aktiv Kapitel 2 blatterevolution (sida

Läs mer

Stöd för genomförandet

Stöd för genomförandet Till varje fråga anges ett syfte, utom i de fall där frågan är självförklarande. Utöver detta finner du exempel på hur ett resonemang kring ett alternativ kan se ut. Dessa exempel kan du använda som stöd

Läs mer

Välkommen till. Särskild utbildning för vuxna i Trelleborg

Välkommen till. Särskild utbildning för vuxna i Trelleborg Välkommen till Särskild utbildning för vuxna i Trelleborg Särskild utbildning för vuxna - Särvux Våra kurser vänder sig till dig som har fyllt 20 år har en utvecklingsstörning eller en förvärvad hjärnskada

Läs mer

Språk för din framtid och fritid

Språk för din framtid och fritid Språk för din framtid och fritid BESTÄLLNINGSNUMMER 00:528 SKOLVERKETS DIARIENUMMER 99:610 M I L J Ö MÄ R K T TEXT Eva Jackert, CLEVA BILD OCH LAYOUT Viera Larsson, Visual Communication AB TRYCKERI Lenanders

Läs mer

Sfi i tiden. Maria Rydell, lektor i svenska som andraspråk Språkrådets dag 26 april 2019

Sfi i tiden. Maria Rydell, lektor i svenska som andraspråk Språkrådets dag 26 april 2019 Sfi i tiden Maria Rydell, lektor i svenska som andraspråk Språkrådets dag 26 april 2019 Sfi är en grundläggande utbildning i svenska för vuxna invandrare med målet att utbildningen ska ge språkliga redskap

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Alf drömmer alltid att han är i fara. Pappa ger honom tipset att tänka på något kul innan han somnar. Alf tänker på julen och paket och snö Men plötsligt hör

Läs mer

Lingonvägen På utflykt!

Lingonvägen På utflykt! JANINA KASTEVIK, SARAH UTAS & SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mamma, pappa, Igor och Ester åker på utflykt. När de kommer fram ska de fika, men de har glömt fikakorgen hemma. Mamma säger att

Läs mer

Sfi och flerspråkiga elever i komvux

Sfi och flerspråkiga elever i komvux Sfi och flerspråkiga elever i komvux Syfte med workshopen Att informera om uppdrag som påverkar sfi och grundläggande vuxenutbildning Att informera om förändringar i sfi-kursplanen Att möjliggöra samtal

Läs mer

FUNKTIONS- NEDSÄTTNING OCH ARBETE

FUNKTIONS- NEDSÄTTNING OCH ARBETE FORSKNING I KORTHET #10 INTELLEKTUELL FUNKTIONS- NEDSÄTTNING OCH ARBETE LÄTTLÄST VERSION I den här trycksaken skriver vi om forskning som handlar om arbete för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Läs mer

Läromedelsförteckning

Läromedelsförteckning 1 Institutionen för humaniora Läromedelsförteckning Kurskod SSA120 Dnr 03:47 Beslutsdatum 2003-05-07 Kursens benämning Svenska som andraspråk Poängtal 20 Författare/red. Titel, förlag och utgivningsår

Läs mer

STARTSKOLAN SPRÅKINTRODUKTION Läsåret 2016/17

STARTSKOLAN SPRÅKINTRODUKTION Läsåret 2016/17 STARTSKOLAN SPRÅKINTRODUKTION Läsåret 2016/17 Innehållsförteckning Välkommen till Startskolan...4 Språkintroduktion...5 Studieplan, omdömen & betyg...6 Start - Mellan - Fortsättning...7 Studiehandledning...8

Läs mer

Dagens program. SMS-frågor VÄXA FÖR FRAMGÅNG. Nyanlända elever i fokus. Stöd och förutsättningar för nyanlända elevers lärande. Allmänna råd Bedömning

Dagens program. SMS-frågor VÄXA FÖR FRAMGÅNG. Nyanlända elever i fokus. Stöd och förutsättningar för nyanlända elevers lärande. Allmänna råd Bedömning Dagens program VÄXA FÖR FRAMGÅNG Stöd och förutsättningar för nyanlända elevers lärande 10.00 Nyanlända elever i fokus Organisation för mottagande Kartläggning: Steg 1 och 2 12.00 Lunch 13.00 Kartläggning:

Läs mer

9 av 10 får jobb efter en YHutbildning MAGAZIN 24 SKRIVER OM KOMPETENSCENTERS NYA UTBILDNING. Mars 2019 Utgåva 10

9 av 10 får jobb efter en YHutbildning MAGAZIN 24 SKRIVER OM KOMPETENSCENTERS NYA UTBILDNING. Mars 2019 Utgåva 10 Ditt företag Mars 2019 Utgåva 10 MAGAZIN 24 SKRIVER OM KOMPETENSCENTERS NYA UTBILDNING Magazin 24, som är Köpings lokala gratistidning, har skrivit om Kompetenscenters nya utbildning: produktionstekniker.

Läs mer

Förslag på arbetsgång

Förslag på arbetsgång Denna lektion är hämtad ur Öva och pröva av Karin Elffors. Det är ett läromedel för deltagare med begränsad skolerfarenhet, sfi kurs C och början av kurs D samt motsvarande utbildningar. Ord och grundläggande

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare;

Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; 1 (16) Dnr 2017:953 Skolverkets föreskrifter om kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; beslutade den XXX 2017. Med stöd av 2 kap. 12 förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning

Läs mer

Betygskriterier i Moderna språk år 8 (steg 1)

Betygskriterier i Moderna språk år 8 (steg 1) Betygskriterier i Moderna språk år 8 (steg 1) Eftersom vi lever i ett mångkulturellt och rörligt samhälle och tillhör en språkminoritet är det av yttersta vikt att vi lär oss kommunicera på andra språk.

Läs mer

Fonem eller grafem? Vilket ska komma först i sfiundervisningen? Margareta Molin

Fonem eller grafem? Vilket ska komma först i sfiundervisningen? Margareta Molin Fonem eller grafem? Vilket ska komma först i sfiundervisningen? Margareta Molin Fonem är ett språkljud dvs den minsta betydelseskiljande enheten i talspråket Grafem är tecken som symboliserar språkljudet

Läs mer

ESP språkutvecklingsnivåer A1-A2, B1-B2, C1-C2

ESP språkutvecklingsnivåer A1-A2, B1-B2, C1-C2 Barn- och utbildningsförvaltningen Modersmålsundervisning Iákovos Demetriádes Europeisk Språkportfolio, verktygslådan för modersmål och svenska som andraspråk 3 ESP och modersmålsundervisningen ESP språkutvecklingsnivåer

Läs mer

Delredovisning av uppdrag om utbildning för nyanlända med kort utbildning utveckling av kommunal vuxenutbildning

Delredovisning av uppdrag om utbildning för nyanlända med kort utbildning utveckling av kommunal vuxenutbildning Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (6) Dnr 2017:01146 Delredovisning av uppdrag om utbildning för nyanlända med kort utbildning utveckling av kommunal vuxenutbildning Dnr U2017/02921/GV Härmed

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Rolf är med i en film. Han spelar en enkel roll, en man som är ute och går. Regissören Lukas är inte så nöjd med Rolf då det händer en massa saker runt honom

Läs mer