Eva Skowronski Fil. Dr i migrationsvetenskap Anknuten forskare CTR, Lunds universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Eva Skowronski Fil. Dr i migrationsvetenskap Anknuten forskare CTR, Lunds universitet"

Transkript

1 Eva Skowronski Fil. Dr i migrationsvetenskap Anknuten forskare CTR, Lunds universitet

2 Sy#e och frågeställningar Social interaktion mellan elever Hinder och möjligheter för social inkludering, samt hur eleverna hanterar eventuella hinder Mottagningssystemets konsekvenser för social inkludering Sociala positioner elever emellan och vad som bestämmer dessa positioner Den religiösa/ickereligiösa tillhörighetens betydelse för den sociala interaktionen mellan elever

3 Metod Empirisk studie i Malmö mellan Kvalitativa intervjuer med 29 elever från 4 högstadieskolor och 10 gymnasieskolor Uppföljningsintervjuer med 11 av eleverna efter 1-1 ½ år Fältstudier ca 100 heldagar + flertal kortare besök på skolor IVIK = Individuella programmets introduktionskurser för invandrare IV = Individuella programmet IM språkintroduktion = nuvarande term för tidigare IVIK IM = nuvarande term för tidigare IV

4 Elevernas bakgrunder Länder i Mellanöstern: 13 elever Ostasiatiska länder: 6 elever Västafrikanska länder: 5 elever Östafrikanskt land: 1 elev Europeiska länder: 3 elever Sydamerikanskt land: 1 elev

5 Anledning <ll fly> Krigssituation, hot eller liknande: 15 elever Familjeskäl: 11 elever Föräldrar som flyttar till jobb i Sverige: 2 elever Tre av eleverna kom som ensamkommande barn, två av dem på grund av hot, en av dem av oklara skäl.

6 Förberedande undervisningsnivåer Vid sista kontakttillfället 2012 hade tio av eleverna gått minst tre år på förberedande undervisningsnivåer, och fler skulle förmodligen i framtiden ha gått minst tre år. Några av eleverna hade gått fem sex år på förberedande undervisningsnivåer.

7 Barrys skolkarriär Enbart i förberedelseklass: 1 år (två olika skolor) IVIK: 2 år (två olika skolor) IV: 2 år (två olika skolor) Det kan vara energikrävande för eleverna att hamna i nya sociala grupper hela tiden och det kan ta en del fokus från studierna. Å andra sidan lyckades eleverna ofta skapa starka vänskapsband på förberedande undervisningsnivåer som varade långt efter att de slutat gå i samma klass.

8 Vidare <ll ordinarie undervisning Nyanlända elever tydde sig ofta till varandra eller till personer som tidigare invandrat. Positiva sidor: Tryggheten att dela erfarenheten av att vara ny i Sverige och i klassen. Om den ena eleven varit i Sverige längre kunde den nykomna eleven ofta få mycket stöd i studierna av den som varit här längre. Negativa sidor: Att nyanlända elever sökte sig till andra med liknande erfarenheter verkade också till stor del bero på att de inte blev insläppta i någon annan gemenskap.

9 Ghost: Men först tänkte jag att om jag svarar fel så kommer de att skratta, för de såg inte mig. De trodde att jag var ingenting. Men nu är det en annan sak. Eva: Det kändes så i början, att de trodde? Ghost: Alltså, de bara, typ, de tittade inte på mig. [ ] Eva: Men de tog inte kontakt med dig, så i början, de första månaderna? Ghost: Nej, nej. Eva: Hur kändes det då, de första månaderna? Ghost: Det var jättesvårt. De hade inga problem med att kontakta mig, men det var jag som hade problem. Det var jag som var blyg. Och till vissa ämnen gick jag lite för sent, för att jag inte ville vara med dem. Jag ville inte sitta och vänta med dem där. Så jag kom för sent. (Kille 15 år. Förberedelseklass + år 9. FL: Libanon)

10 Språket som frigör och tystar Rädsla för att göra bort sig kan göra att man blir tyst i klassen, framför allt i ordinarie undervisning.

11 Rahmin: De flippade för mycket. De visste att jag inte kunde svenska så bra, de flippade för mycket. Eva: De flippade för mycket, hur då flippade? Vad gjorde de då? Rahmin: Till exempel, varje lektion när de [lärarna] frågar eleverna Till exempel, lärarna skriver något på tavlan som de frågar eleverna om de kan. Och innan, när det var min tur, när jag skulle svara, så började de plötsligt skratta och så, du vet. Eva: Okej, så de skrattade redan innan du hade börjat? Rahmin: Ja. Eva: Hur kändes det då? Rahmin: Det kändes inte bra. Eva: Vad gjorde du då? Pratade du i alla fall, eller struntade du i att prata då? Rahmin: Jag sa: Jag kan inte. [ ] Eva: Men kunde du egentligen? Rahmin: Ja. (Kille 15 år. Grundskolan år 8. FL: Afghanistan)

12 Dacia: Nja, typ (skrattar lite), det var bättre för mig att fråga mina kompisar om vad ett ord betydde än att fråga läraren. Eva: Ja, varför var det bättre att fråga dina kompisar? Dacia: Ja, då behövde jag inte skämmas. När jag gick till läraren skämdes jag när jag frågade: Vad betyder det ordet?. (Kille 16 år. Grundskolan år 9. FL: Polen)

13 S<gma<sering p.g.a. språket Skratta med och skratta åt Skratt åt varandras språkbruk var ganska vanligt förekommande på vissa skolor. Christopher Stroud (2004): risk för stigmatisering av personer som inte talar standardversionen av ett språk. Goffman (1963): en stigmatiserad person kan försöka höja sin egen position genom att avskilja sig från dem med ännu tydligare stigman. Stroud, Christopher (2004). Halvspråkighet och rinkebysvenska som språkideologiska begrepp. I: K. Hyltenstam& I. Lindberg (red), Svenska som andraspråk: I forskning, undervisning och samhälle. Lund: Studentlitterratur. Goffman, Erving (1963/2011). Stigma: Den avvikandes roll och identitet. Stockholm: Norstedts Akademiska förlag.

14 Statusskillnader mellan förberedande och ordinarie utbildningsnivåer Det kan vara stigmatiserande att förknippas med förberedande undervisningsnivåer.

15 Eva: Men annars, skolkompisar när du har kommit till vanlig klass, hur har det funkat med det? Har du snabbt fått kompisar i vanliga klassen också? Rocky: Nej, det var riktigt svårt. De bara Första gången jag träffade dem, började de kalla mig flykting och sånt. Men sen efter fyra månader, fem månader blev vi riktigt bra kompisar. När jag lärde känna dem, tyckte jag att de var såna snejkar [eng. snake?], de var dåliga och allt möjligt, men sen efter fyra månader tyckte jag att de har bra sidor. [ ] Eva: Men de tyckte att du var flykting, vad menade de med det? Rocky: Att jag inte är svensk medborgare. Eva: Menade de att det var något dåligt med det? Rocky: Nej, jag vet inte, kanske. Men de sa, de retades samtidigt. Om en ny kille kommer till skolan och han inte är svensk medborgare, så kallar de honom jävla flykting. (Kille 16 år. Förberedelseklass + år 9. FL: Palestina)

16 Eva: Hur tycker du att det funkar här i skolan om du tänker på de andra eleverna som inte går i IVIK och ni som går i IVIK. Hur fungerar kontakten där, tycker du? Taqi: Det känns väldigt konstigt när man går på IVIK- programmet, för att där ser man bara invandrare. Det betyder inte att invandrare är sämst, men det känns som att man är man har inget resultat alltså så. [ ] Eva: Hur tror du att de andra tänker på skolan, som inte går på IVIK? Har du nån kontakt med dem? Taqi: Jag har inte kontakt med dem, men jag känner alltså, jag känner själv att de tycker att vi är de sämsta eleverna i skolan. Vi är de som inte kan lära oss nåt, och, ja, det känner jag själv. Eva: Varför känner du det, tror du? Är det någon som har sagt det till dig, eller? Taqi: Nej, alltså, det är lite svårt att förklara, men när man ser på deras ögon, de kollar inte på mig, på nåt sätt alltså. De kollar som om vi har gjort något fel. Jag har inte gjort något fel. Det jag har gjort fel är att jag går på IVIK. (Kille 16 år. IVIK år 1. FL: Afghanistan)

17 Eva: Du ville egentligen gå i vanlig klass, men du gick i den här förberedelseklassen i tre år. Hur kändes det för dig? Johan: (Djup suck) Jag var mycket ledsen och jag var mycket arg. Ibland sa jag att jag vill fortsätta med musik, men ibland säger jag att jag har ingen framtid här i Sverige. Och de har fel. [ ] Johan: Ibland när jag blir arg, pallar jag inte, jag gör ingenting. Jag kunde det, jag fattade när de pratade med mig, jag fattade när jag läste. Och de sa till mig: Du behöver läsa mer svenska och du ska gå till IV. Jag blev arg och jag skiter i Eva: Så du gick från skolan då, när de sa att du skulle gå på IV? Johan: Ja, direkt så läste jag ingenting. Därför att jag skulle gå till IV, varför ska jag då läsa här? Visst, så jag sa okej, jag ska inte läsa. Jag bara går och sitter där i skolan. Eva: Så du gick och satt i skolan? Du skolkade inte i alla fall? Johan: Nej, jag skolkade inte. (Kille 17 år. IV. FL: Irak)

18 Sammanfa>ning: hinder för och möjligheter <ll social inkludering av nyanlända elever i skolan Nyanlända elevers skam inför sitt språkbruk och rädsla för andra elevers skratt kan göra att de tystnar. En stigmatisering av nyanlända elever kan ske av flera skäl: 1) för att de har invandrat (och därmed blir förknippade med en viss kategori), 2) för att de inte har hunnit lära sig så mycket svenska och 3) för att de går i avskild undervisning och därmed betraktas som avvikande. Det finns en risk att fastna i en stigmatiserande position om man inte kommer vidare till ordinarie undervisning. Den stigmatiserande positionen behöver inte vara låst utan kan förändras. Förutsättningen är dock att elever får chansen att mötas. De flesta av eleverna i undersökningen blev med tiden socialt inkluderade också inom ordinarie undervisning och fick nya vänner där.

19 Avslutande tankar: Nyanlända elever i limbo Behörighetsregler till gymnasiet gör att många nyanlända elever fastnar på förberedande utbildningsnivåer. Hur kan skolan bli mer inkluderande (socialt och kanske även undervisnings- mässigt) för nyanlända elever, även på gymnasienivå?

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

Det var jobbigt, men jag är nöjd med hur det var

Det var jobbigt, men jag är nöjd med hur det var MITTUNIVERSITETET Institutionen för humaniora Svenska språket B Sommaren 2011 Helen Jonsson Det var jobbigt, men jag är nöjd med hur det var En redovisning av vad elever och lärare tycker om placering

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja?

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Nu & Framtiden INFÖR GYMNASIET Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Hur ska jag kunna välja? Tarek Arnaout Vi har alla fått frågor som Vad vill du bli när du blir stor?, Vad

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri

TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 Psykiatri TÖI ROLLSPEL G 007 Sidan 1 av 6 iatri Ordlista remittera gynekolog neurolog underliv koncentrera sig psykiskt betingat kroppstillstånd psykisk barn- och ungdomsvård, PBU motivera någon Detta rollspel handlar

Läs mer

Information till patienter som har en klamydiainfektion - med förfrågan om deltagande i en studie.

Information till patienter som har en klamydiainfektion - med förfrågan om deltagande i en studie. Bilaga 1 Information till patienter som har en klamydiainfektion - med förfrågan om deltagande i en studie. Klamydiainfektionerna har under senaste åren ökat i antal i Sverige. Bakterien, chlamydia trachomatis,

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKOD STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER I

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Barn i familjer med knapp ekonomi. 2011-01-20 Anne Harju 1

Barn i familjer med knapp ekonomi. 2011-01-20 Anne Harju 1 Barn i familjer med knapp ekonomi 2011-01-20 Anne Harju 1 Dagens upplägg Allmänt om barnfattigdom Barnperspektiv Barns erfarenheter, upplevelser och strategier 2011-01-20 Anne Harju 2 Barnfattigdom Samhällelig

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Friendsrapporten 2014

Friendsrapporten 2014 Friendsrapporten 2014 INNEHÅLL Innehåll OM RAPPORTEN 3 12 & FRIENDS TRYGGHET I SKOLAN 4 RESULTATEN I KORTHET 14 SKOLANS OTRYGGA PLATSER 5 INLEDNING 16 LÄRARNAS KUNSKAP OM MOBBNING 6 KRÄNKNINGAR I SKOLAN

Läs mer

Agneta, 20 år. grundskolan

Agneta, 20 år. grundskolan Agneta, 20 år Vi flyttade till Belgien när jag var två år gammal så jag var trespråkig från tvåårsåldern. Hemma talade vi alltid svenska och båda mina föräldrar är svenskspråkiga. Svenska är mitt modersmål.

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Bengt Svensson - tio år som generalsekreterare. Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter som generalsekreterare?

Bengt Svensson - tio år som generalsekreterare. Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter som generalsekreterare? Bengt Svensson - tio år som generalsekreterare Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter som generalsekreterare? - Det är väldigt varierande. När jag började så menade de som anställde mig att jag skulle

Läs mer

Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping. Vägledning. för nyanlända barn och ungdomar

Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping. Vägledning. för nyanlända barn och ungdomar Tanja Nyholm Berzeliusskolan Linköping Vägledning för nyanlända barn och ungdomar INLEDNING Att ge vägledning till nyanlända ungdomar tar längre tid än till svensk-födda. De har inte vuxit upp med all

Läs mer

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen.

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Om ungdomars självkänsla Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Inledning Om ungdomars självkänsla är en film om att vara ung i dag. Det är en kort film drygt tio minuter lång som berör stora

Läs mer

Havana Marcus. Det ska fungera både socialt och språkligt

Havana Marcus. Det ska fungera både socialt och språkligt Linköpings universitet Lärarprogrammet Havana Marcus Det ska fungera både socialt och språkligt - Några lärares syn om modersmålsundervisning och andraspråksinlärning Examensarbete 15 hp LIU-LÄR-L-A--12/95--SE

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

Möten mellan olika kulturer

Möten mellan olika kulturer Institutionen för Tematisk Utbildning och Forskning Campus Norrköping Möten mellan olika kulturer Shanis Amid Monica Hinz Pontus Pfeiffer Arsim Zekaj En antologi från Samhälls- och kulturanalys år 2005

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ...

... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER ... KVALITETSPLAN FÖR KUNG SAGAS ELEVER 1 Vi på Kung Saga gymnasium har som mål att arbeta med att ni elever ska få en bra förberedelse för ert vuxenliv, det tycker vi är det viktigaste. Andra mål som vi arbetar

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Datum HK (4100) 2012-11-23 Dnr 69161-2011. en studie av situationen för unga med aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga

Datum HK (4100) 2012-11-23 Dnr 69161-2011. en studie av situationen för unga med aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga Datum HK (4100) 2012-11-23 Dnr 69161-2011 1 (1) Underlagsrapport till Tio år med aktivitetsersättning en studie av situationen för unga med aktivitetsersättning på grund av nedsatt arbetsförmåga 1 Augur

Läs mer