Krav på språkkunskap inom luftfarten och bedömning av språkkunskap

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Krav på språkkunskap inom luftfarten och bedömning av språkkunskap"

Transkript

1 1 (9) Utfärdad: Rättsgrund: Träder i kraft: Giltighetstid: Tills vidare Luftfartslagen (864/2014) 47 och 113 såsom 47 ändrats genom lagen om ändring av luftfartslagen (61/2016) Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: Med denna föreskrift upphävs Trafiksäkerhetsverkets föreskrifter PEL M2-91, Krav gällande språkkontrollanter och språkprov (TRAFI/14435/ /2013) och, Begränsad radiotelefonistbehörighet och tillhörande språkkrav (TRAFI/14439/ /2013), utfärdade Krav på språkkunskap inom luftfarten och bedömning av språkkunskap INNEHÅLL 1 TILLÄMPNINGSOMRÅDE DEFINITIONER RÄTTIGHETER OCH BEGRÄNSNINGAR BEVILJANDE AV RADIOTELEFONISTBEHÖRIGHET OCH SPRÅKBEHÖRIGHETSTILLÄGG UPPVISNING AV SPRÅKKUNSKAPER Allmänna krav Språkbehörighetstillägg för finska Språkbehörighetstillägg för engelska BEDÖMNING AV SPRÅKKUNSKAPER Allmänna krav Anordnande av språkprov eller språkkunskapskontroll och innehållet i dem GILTIGHETSTID, FÖRLÄNGNING OCH FÖRNYELSE AV SPRÅKBEHÖRIGHETSTILLÄGG Språkbehörighetstilläggets giltighetstid Första språkbehörighetstillägg Förlängning av språkbehörighetstilläggets giltighet Förnyelse av språkbehörighetstillägg KRAV FÖR SPRÅKKONTROLLANTER RÄTTIGHETER FÖR AUKTORISERADE SPRÅKKONTROLLANTER OCH BEGRÄNSNINGAR AV DESSA Rättigheter Begränsningar GILTIGHETEN FÖR SPRÅKKONTROLLANTENS AUKTORISATION Giltighetstid Förlängning av giltighetstiden Förnyelse SPRÅKKONTROLLANTERNAS JÄVIGHET... 8 Bilaga 1: BEDÖMNING AV SPRÅKKUNSKAP... 9 Trafiksäkerhetsverket PB 320, Helsingfors tfn , fax FO-nummer

2 2 (9) 1 TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1.1 Denna föreskrift gäller innehavare av flygcertifikat för flygplan och helikopter 1 samt flygledarelever, flygledare och AFIS-personal. I den föreskrivs även om bedömning av språkkunskap, språkprovens innehåll och krav gällande språkkontrollanter. 1.2 Föreskriften tillämpas på de innehavare av segelflyg-, ballong-, ultralätt- och autogiroflygarcertifikat som vill ha ett språkbehörighetstillägg på sitt certifikat. 1.3 För fastställande av i denna föreskrift avsedda språkkunskaper tillämpas Internationella civila luftfartsorganisationens (ICAO) behörighetsskala som publicerats i tillägg 2 till bilaga I till kommissionens förordning (EU) Nr 1178/2011 samt i tillägg 1 till bilaga I till kommissionens förordning (EU) Nr 2015/340. Hänvisningar till föreskrift PEL M2-91 eller föreskrift och dess bilaga 1 i övriga föreskrifter anses vara hänvisningar till denna föreskrift och ovan nämnda tillägg till förordningar. 2 DEFINITIONER I denna föreskrift avses med: bedömning av språkkunskap en allmän benämning som inbegriper både språkprov och språkkunskapskontroll språkprov ett av Trafiksäkerhetsverket utarbetat prov eller ett annat prov som godkänts av myndigheten, som används för att fastställa flygcertifikatsinnehavarens eller flygtrafiktjänstpersonalens språkkunskapsnivå. Språkprovet ska alltid avläggas för det första språkbehörighetstillägget eller för höjning av nivån på språkbehörighetstillägget. språkkontrollant en av Trafiksäkerhetsverket auktoriserad person som har rätt att ta emot språkprov och/eller språkkunskapskontroller språkkunskapskontroll ett muntligt prov som en kontrollflygare som auktoriserats som språkkontrollant tar emot i samband med flygprov eller kompetenskontroll, eller som en kompetensbedömare för flygtrafiktjänstpersonal som även auktoriserats som språkkontrollant tar emot i samband med flygtrafiktjänstpersonalens kompetensbedömning, utbildning eller operativa arbetsuppgifter. Vid språkkunskapskontrollen fastställs nivån på språkkunskaperna hos flygcertifikatsinnehavare eller flygtrafiktjänstpersonalen för förlängning av språkbehörighetstillägg. 3 RÄTTIGHETER OCH BEGRÄNSNINGAR 3.1 I punkt 1.1 avsedda flygcertifikatinnehavare ska ha en anteckning om begränsad radiotelefonistbehörighet i sitt certifikat. Innehavare av begränsad radiotelefonistbehörighet samt flygledarelever, flygledare och AFIS-tjänstemän har rätt att använda radiotelefon på luftfartens radiofrekvenser på de språk som antecknats som språkbehörighetstillägg på personens certifikat och vilka tillhandahållaren av flygtrafikledningstjänster angett som tillgängliga inom området. De språk som används i Finlands flygtrafikledningstjänst anges i luftfartshandboken som utges av Finavia (AIP Finland). 1 Certifikat för lätta luftfartyg (LAPL (A/H)), privatflygarcertifikat (PPL(A/H)), trafikflygarcertifikat (CPL(A/H)), trafikflygarcertifikat (ATPL(A/H)), flerpilotscertifikat (MPL(A)) samt certifikat för luftskepp och vertikalstartande flygplan.

3 3 (9) 3.2 Med avvikelse från punkten ovan får en AFIS-elev använda radiotelefon vid utbildning på sin utbildningsplats under övervakning av en instruktör. 3.3 Person i grundutbildning för ett luftfartscertifikat får vid skolflygningar och ensamflygningar inom ett godkänt utbildningsprogram öva det språk för vilket personen skaffar språkbehörighetstillägg utan att inneha det ifrågavarande språkbehörighetstillägget. 4 BEVILJANDE AV RADIOTELEFONISTBEHÖRIGHET OCH SPRÅKBEHÖRIGHETSTILLÄGG 4.1 Beviljande av begränsad radiotelefonistbehörighet och språkbehörighetstillägg förutsätter att sökanden i sin ansökan uppvisar ett intyg över ett godkänt radiotelefonistprov. Dessutom ska sökanden uppvisa ett intyg över ett godkänt språkprov eller att kraven i punkt eller uppfylls. 4.2 Begränsad radiotelefonistbehörighet och språkbehörighetstillägg beviljas av Trafiksäkerhetsverket på ansökan. Beviljade behörigheter anges på sökandens certifikat. 4.3 Sökanden ska ha genomfört utbildning på en godkänd radiotelefonistkurs hos en av Trafiksäkerhetsverket godkänd innehavare av utbildningstillstånd eller utbildning inom ett utbildningsprogram för certifiering av flygledarelever eller AFIS-personal. 5 UPPVISNING AV SPRÅKKUNSKAPER 5.1 Allmänna krav I språkprovet ska sökanden visa sig behärska engelska i luftfartens radiokommunikation på ett sätt som allmänt förstås inom luftfartsgemenskapen. Språkkunskaperna ska minst motsvara nivå 4 på ICAOs behörighetsskala För det första språkbehörighetstillägget eller höjning av nivån på språkbehörighetstilllägg ska ett språkprov som utarbetats av Trafiksäkerhetsverket eller ett annat språkprov som godkänts av myndigheten och som uppfyller de nuvarande kraven alltid avläggas För att förnya språkbehörighetstillägget eller förlänga dess giltighet ska sökanden avlägga antingen ovan avsedda språkprov, en språkkunskapskontroll för flygcertifikatsinnehavare i samband med kompetenskontroll eller en språkkunskapskontroll för flygtrafiktjänstpersonal i samband med kompetensbedömning, utbildning eller operativa arbetsuppgifter. Om språkkunskapskontroller föreskrivs närmare i punkt och Språkprovet eller språkkunskapskontrollen tas emot av Trafiksäkerhetsverket eller en av verket auktoriserad språkkontrollant Språkbehörighetstillägg till finska certifikat beviljas på basis av språkprov som avlagts i en annan medlemsstat i Europeiska unionen (EU) eller Europeiska frihandelssammanslutningen (EFTA). I dessa fall ska ett intyg över avlagt språkprov som godkänts av den ifrågavarande statens luftfartsmyndighet uppvisas vid ansökan om språkbehörighetstillägg till Trafiksäkerhetsverket.

4 4 (9) 5.2 Språkbehörighetstillägg för finska Språkbehörighetstillägg på nivå 6 för finska beviljas på ansökan: a) en person med finska som modersmål och vars utbildning och prov för ett certifikat eller en behörighet anordnats på finska eller b) en sökande som enligt ett intyg utfärdat av utbildningstillståndsinnehavaren talar finska på modersmålsnivå och vars utbildning och prov för ett certifikat eller en behörighet anordnats på finska eller c) en sökande som talar finska på modersmålsnivå och vars ansökan inkluderar ett intervjubaserat intyg över sökandens språkkunskaper i finska från en av Trafiksäkerhetsverket auktoriserad språkkontrollant eller en av Trafiksäkerhetsverket för uppgiften utsedd kontrollant För att i andra fall erhålla språkbehörighetstillägg för finska ska sökanden uppvisa ett intyg över ett intervjubaserat utlåtande om sökandens luftfartsrelaterade språkkunskaper från en språkkontrollant med finska som modersmål, enligt vilket sökandens kunskaper i finska motsvarar minst nivå 4 på ICAOs behörighetsskala. 5.3 Språkbehörighetstillägg för engelska Språkbehörighetstillägg för engelska beviljas på ansökan till en sökande som bifogar ett intyg över ett godkänt språkprov i engelska på minst nivå Språkbehörighetstillägg på nivå 6 för engelska kan dessutom beviljas en person med engelska som modersmål på basis av dokumentation och en intervju med en språkkontrollant utan separat språkprov. 6 BEDÖMNING AV SPRÅKKUNSKAPER 6.1 Allmänna krav Språkprovet eller bedömningsmetoden ska vara godkända av Trafiksäkerhetsverket. Trafiksäkerhetsverket erkänner även språkprov eller språkkunskapskontroller som godkänts av en annan medlemsstat i EU eller EFTA Språkprovet eller bedömningsmetoden ska fastställa sökandens eller certifikatinnehavarens förmåga att tala och förstå språket som används vid radiokommunikation. Språkprovet eller språkkunskapskontrollen ska undersöka den examinerades förmåga att använda både standardfraseologin för radiokommunikation och normalspråk. Den examinerade ska visa att denne med hjälp av språket kan kommunicera effektivt, hantera oväntade situationer och tillrättalägga missförstånd, och att det uttal eller den variation som används allmänt kan förstås inom luftfartsgemenskapen Språkprovet eller språkkunskapskontrollen ska fastställa den examinerades muntliga språkkunskaper, hörförståelse och förmåga till interaktivt samtal på det främmande språket. Närmare anvisningar för bedömning av språkkunskap ges i bilaga 1 till denna föreskrift Materialet som används i provet eller kontrollen ska hållas konfidentiellt.

5 5 (9) 6.2 Anordnande av språkprov eller språkkunskapskontroll och innehållet i dem De ämnen som används i språkprovets eller språkkunskapskontrollens samtalsdel ska överensstämma med den examinerades certifikatnivå. Ämnena ska inkludera hantering av avvikande situationer inom luftfarten och samtalet ska innehålla oförutsedda händelseförlopp som den examinerade inte kan förbereda sig på. Samtalet får inte enbart innehålla fraseologi för radiokommunikation, utan det ska även mäta den examinerades förmåga att diskutera allmänna och luftfartsrelaterade ämnen tillräckligt noggrant, flytande, tydligt och förståeligt Språkkunskapskontroll för flygcertifikatsinnehavare för förlängning eller förnyelse av språkbehörighetstillägget kan genomföras vid ett flygprov eller en kompetenskontroll, om kontrollflygaren även auktoriserats för kontroll av språkbehörigheten. Då ska den examinerade sköta radiokommunikationen på det kontrollerade språket. Dessutom ska hanteringen av normalspråket kontrolleras med hjälp av ett samtal som avses i 6.2.1, antingen före eller efter flygningen Språkkunskapskontrollen för flygledare eller AFIS-personal för förlängning av språkbehörighetstillägget kan utföras i samband med kompetensbedömning, utbildning eller operativa arbetsuppgifter, om kompetensbedömaren eller utbildaren för AFISpersonalen även auktoriserats för kontroll av språkbehörigheten. Dessutom ska hanteringen av normalspråket kontrolleras med hjälp av ett samtal som avses i Den examinerade ska informeras om språkkunskapskontrollen på förhand Om den examinerade vill höja nivån på sitt språkbehörighetstillägg, ska han eller hon alltid avlägga ett språkprov som utarbetats av Trafiksäkerhetsverket eller ett annat språkprov som godkänts av myndigheten. Nivån kan inte höjas under kompetenskontroll, flygprov eller i samband med flygtrafiktjänstpersonalens utbildning, kompetensbedömning eller arbetsuppgifter Den examinerade ska bevisa sin identitet vid ankomsten till språkprovet eller språkkunskapskontrollen Resultatet för språkprovet eller språkkunskapskontrollen ska anges som resultatet för det svagaste delområdet av språkkunskaperna. De delområden som bedöms är uttal, ordförråd, strukturer, talförhet, interaktion och förståelse Språkkontrollanten ska lämna ett skriftligt intyg över godkända och underkända språkprov eller språkkunskapskontroller till Trafiksäkerhetsverket. Den examinerade ska ges en kopia av intyget Om den examinerade underkänts inom ett delområde vid språkprovet eller språkkunskapskontrollen ska endast detta delområde kontrolleras på nytt av samma språkkontrollant. Om den examinerade underkänts inom två eller flera delområden ska hela provet göras om Det ska göras en upptagning av samtalsdelen i ett språkprov eller en språkkunskapskontroll för eventuell senare granskning. Anordnaren av provet eller kontrollen ska förvara relaterade dokument och upptagningar minst för det aktuella språkbehörighetstilläggets giltighetstid eller i minst 10 år för tillägg på nivå 6 för flygcertifikatsin-

6 6 (9) nehavare. Dokumenten och upptagningarna för ett underkänt prov eller en underkänd kontroll ska förvaras i sex år. Dokumenten och upptagningarna ska på begäran uppvisas för Trafiksäkerhetsverket Ändring i en språkkontrollants beslut kan sökas i enlighet med bestämmelserna i 17 kap. i luftfartslagen. 7 GILTIGHETSTID, FÖRLÄNGNING OCH FÖRNYELSE AV SPRÅKBEHÖRIGHETSTILLÄGG 7.1 Språkbehörighetstilläggets giltighetstid En begränsad radiotelefonistbehörighet gäller tills vidare. Radiotelefonistbehörigheten får användas under förutsättning att tillhörande språkbehörighetstillägg är giltiga. Språkbehörighetstilläggen gäller enligt följande: - nivå 6 gäller tills vidare för flygcertifikatsinnehavare och behöver inte förnyas; för flygtrafiktjänstpersonal gäller nivå 6 för engelska i nio år och nivå 6 för finska utan begränsning, - nivå 5 gäller i sex år för alla, - nivå 4 gäller i fyra år för flygcertifikatsinnehavare och i tre år för flygtrafiktjänstpersonal. 7.2 Första språkbehörighetstillägg Anteckningen om det första språkbehörighetstillägget görs av Trafiksäkerhetsverket på ansökan utifrån ett inlämnat intyg över språkprov. Språkkontrollanten kan på begäran av sökanden bevilja flygcertifikatsinnehavare tillfällig rätt att använda språkbehörighetstillägget genast efter att språkprovet avlagts. Anteckningen görs på Trafiksäkerhetsverkets blankett LU6002, Temporary rating / Tillfällig rätt att använda behörigheten. Det första språkbehörighetstillägget börjar gälla från datumet för ett godkänt språkprov. Tillägget gäller enligt de nivåspecifika giltighetstiderna ovan. 7.3 Förlängning av språkbehörighetstilläggets giltighet Språkbehörighetstilläggets giltighet förlängs av Trafiksäkerhetsverket eller en av verket auktoriserad språkkontrollant. På certifikatet anges ifrågavarande språk, nivån på språkkunskap, datum för genomfört språkprov eller språkkunskapskontroll, sista giltighetsdatum och certifikat- eller auktorisationsnummer för den som gör anteckningen samt underskrift. När giltighetstiden förlängs räknas förlängningen från tilläggets sista giltighetsdag, om det nya språkprovet eller språkkunskapskontrollen genomförs inom tre månader före giltighetstidens utgång. 7.4 Förnyelse av språkbehörighetstillägg Ett utgånget språkbehörighetstillägg förnyas av Trafiksäkerhetsverket eller en av verket auktoriserad språkkontrollant på ansökan.

7 7 (9) Det förnyade tillägget börjar gälla fr.o.m. datumet för ett godkänt språkprov eller en godkänd språkkunskapskontroll och anges i enlighet med punkt KRAV FÖR SPRÅKKONTROLLANTER Språkprov eller språkkunskapskontroller som krävs för att bevilja, förlänga eller förnya begränsad radiotelefonistbehörighet får endast genomföras av språkkontrollanter som auktoriserats för uppgiften av Trafiksäkerhetsverket Språkkontrollanter som genomför språkprov eller språkkunskapskontroller ska ha en för uppgiften lämplig utbildning och behörighet. Personen kan vara en luftfartsexpert med goda språkkunskaper eller en språkexpert med goda allmänna kunskaper om luftfart Luftfartsexperter som godkänns som språkkontrollanter ska inneha ett yrkesflygarcertifikat eller ett certifikat för flygledare eller AFIS-tjänsteman eller innehaft ett sådant certifikat med nödvändiga behörigheter inom fem år före det första godkännandet för uppgiften som språkkontrollant. Personen ska dessutom ha tillräcklig luftfartserfarenhet Språkexperter som godkänns som språkkontrollanter ska ha en högskoleexamen där studier i det kontrollerade språket ingår som huvud- eller biämne samt tillräcklig erfarenhet av luftfartsrelaterade uppgifter Språkkontrollanter ska delta i en språkkontrollantutbildning som anordnats eller godkänts av Trafiksäkerhetsverket och avlägga ett språkprov som anordnats eller godkänts av Trafiksäkerhetsverket. Språkkontrollantens egna språkkunskaper ska motsvara minst nivå 5 på ICAOs språkbehörighetsskala Uppfyllandet av kraven för språkkontrollanter berättigar i sig inte till auktorisering som språkkontrollant, utan vid beviljandet av auktorisationen beaktar Trafiksäkerhetsverket det regionala behovet av språkkontrollanter och sökandens lämplighet för uppgiften. 9 RÄTTIGHETER FÖR AUKTORISERADE SPRÅKKONTROLLANTER OCH BEGRÄNSNINGAR AV DESSA 9.1 Rättigheter Trafiksäkerhetsverket beviljar på ansökan en skriftlig auktorisation som anger språkkontrollantens rättigheter till en språkkontrollant som uppfyller kraven i Begränsningar När Trafiksäkerhetsverket beviljar språkkontrollantens auktorisation kan den begränsa kontrollantens rättigheter till vissa certifikatinnehavare och/eller användning av vissa språkprov utifrån språkkontrollantens egen sakkunskap. 10 GILTIGHETEN FÖR SPRÅKKONTROLLANTENS AUKTORISATION

8 8 (9) 10.1 Giltighetstid Auktorisation för språkkontrollant beviljas för viss tid, som är högst tre år Förlängning av giltighetstiden Förlängning av giltighetstiden för språkkontrollantens auktorisation förutsätter att denne under auktorisationens giltighetstid: a) tagit emot minst 10 språkprov eller språkkunskapskontroller och b) deltagit i en av Trafiksäkerhetsverket anordnad repetitionsutbildning för språkkontrollanter Om förutsättningarna för en förlängning av giltighetstiden för språkkontrollantens auktorisation inte uppfylls tillämpas kraven i Förnyelse När giltighetstiden för språkkontrollantens auktorisation gått ut inom 12 månader före förnyelsen, krävs att sökanden inom 36 månader före ankomstdagen för auktoriseringsansökan tagit emot 10 språkprov eller språkkunskapskontroller och genomfört den utbildning som Trafiksäkerhetsverket fastställt. Om sökanden inte tagit emot minst 10 språkprov eller språkkunskapskontroller tillämpas kraven i När giltighetstiden för språkkontrollantens auktorisation gått ut tidigare än 12 månader men inom 36 månader före förnyelsen, krävs att sökanden antingen genomfört den utbildning som Trafiksäkerhetsverket fastställt eller visat sin kompetens som språkkontrollant på ett sätt som Trafiksäkerhetsverket fastställt När giltighetstiden för språkkontrollantens auktorisation gått ut tidigare än 36 månader före förnyelsen, krävs att sökanden genomfört den utbildning som Trafiksäkerhetsverket fastställt och visat sin kompetens som språkkontrollant på ett sätt som Trafiksäkerhetsverket fastställt. 11 SPRÅKKONTROLLANTERNAS JÄVIGHET Pekka Henttu luftfartsdirektör Språkprovet eller språkkunskapskontrollen får inte tas emot av en språkkontrollant som - gett den examinerade språkutbildning i språket som provet gäller eller - är jävig på grund av släktskap, särskilda förmåner eller andra motsvarande orsaker. Leila Iikkanen specialsakkunnig

9 9 (9) Bilaga 1 BEDÖMNING AV SPRÅKKUNSKAP Bedömningen ska fastställa sökandens språkkunskaper på följande delområden: a) Uttal - i vilken mån uttal, betoning, rytm och intonation påverkas av sökandens modersmål eller dialekt - hur mycket detta stör förståelsen. b) Strukturer: - sökandens förmåga att använda grammatiska grundstrukturer och svårare strukturer - i vilken mån förmedlingen av budskapets innebörd påverkas av sökandens grammatiska fel. c) Ordförråd: - ordförrådets omfattning och exakthet hos sökanden - sökandens förmåga att förklara en sak med andra ord, om denne inte känner till det exakta ordet. d) Talförhet: - taltempo - tvekan, stakningar - skillnaden mellan inövat och spontant tal - användning av samtalsmarkörer och samtalskopplingar. e) Förståelse: - i allmänna, konkreta arbetsrelaterade ämnen - vid språkliga svårigheter eller svåra och överraskande situationer. Uttalet (eller uttalen) som används i provmaterialet ska vara tillräckligt begripliga för internationella lyssnare. f) Interaktioner: - svarens kvalitet (omedelbara, adekvata och informativa svar) - förmåga att inleda och föra ett samtal: - i allmänna, konkreta arbetsrelaterade ämnen - i överraskande situationer - förmåga att reda ut uppenbara missförstånd genom att kontrollera, säkerställa eller förtydliga. Sökandens språkkunskaper inom respektive delområde bedöms enligt ICAOs språkbehörighetsskala.

Begränsad radiotelefonistbehörighet och tillhörande språkkrav

Begränsad radiotelefonistbehörighet och tillhörande språkkrav 1 (6) Utfärdad: 14.11.2013 Rättsgrund: Träder i kraft: 29.11.2013 Giltighetstid: Tills vidare Luftfartslagen (1194/2009) 45, 78, 119 120 såsom 45, 119 120 ändrats genom lagen om ändring av luftfartslagen

Läs mer

Allmänna bestämmelser om flygcertifikat

Allmänna bestämmelser om flygcertifikat UTKASTutkastutkast Föreskrift 1 (5) Utfärdad: 5.9.2018 Träder i kraft: 7.9.2018 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014), 47 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: Ändringsuppgifter: Genom

Läs mer

Certifikat för flygledarelever och flygledare

Certifikat för flygledarelever och flygledare 1 (5) Utfärdad: 29.1.2013 Träder i kraft: 1.2.2013 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Denna luftfartsföreskrift har utfärdats med stöd av 45, 46, 119 och 120 i luftfartslagen (1194/2009) med beaktande

Läs mer

Föreskrift 1 (5) TRAFI/657758/ /2018 PEL M2-71

Föreskrift 1 (5) TRAFI/657758/ /2018 PEL M2-71 1 (5) Utfärdad: 5.6.2019 Träder i kraft: 6.6.2019 Rättsgrund: Lag om transportservice (320/2017) 131 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: Denna föreskrift upphäver

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; beslutade den 15 mars 2013. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 förordningen

Läs mer

Den konsoliderade elektroniska utgåvan kan innehålla fel. Observera därför att det alltid är den tryckta utgåvan som gäller.

Den konsoliderade elektroniska utgåvan kan innehålla fel. Observera därför att det alltid är den tryckta utgåvan som gäller. Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och ; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 15 mars 2013. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2018:17.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om kompletterande bestämmelser för certifikat, auktorisationer och ; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 2 förordningen (1994:1808)

Läs mer

BEHÖRIGHET FÖR ULTRALÄTTFLYGINSTRUKTÖR

BEHÖRIGHET FÖR ULTRALÄTTFLYGINSTRUKTÖR LUO Föreskrift 1 (5) Utfärdad: 10.10.2014 Träder i kraft: 14.10.2014 Rättsgrund: Luftfartslagen (1194/2009) 45 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: Denna föreskrift

Läs mer

Nationella luftfartygs bemanning

Nationella luftfartygs bemanning utkast Luftfartsföreskrift 1 (8) Utfärdad: 11.4.2013 Träder i kraft: 12.4.2013 Rättsgrund: 60 i luftfartslagen (1194/2009) Giltighetstid: Tills vidare Ändringsinformation: Genom denna föreskrift upphävs

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; beslutade den 5 mars 2018. Transportstyrelsen föreskriver följande med

Läs mer

Certifikat och utbildning för AFIS-personal

Certifikat och utbildning för AFIS-personal Föreskrift 1 (13) TRAFI/8211/03.04.00.00/2013 Utfärdad: 16.8.2013 Träder i kraft: 1.9.2013 Giltighetstid: Tills vidare Rättsgrund: Denna luftfartsföreskrift har utfärdats med stöd av 45, 46, 119 och 120

Läs mer

Anställnings- och utbildningskrav samt godkännanden gällande luftfartsskydd

Anställnings- och utbildningskrav samt godkännanden gällande luftfartsskydd 1 (5) Utfärdad: 3.3.2015 Träder i kraft: 6.3.2015 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 95 Giltighetstid: tills vidare Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 300/2008 om gemensamma skyddsregler

Läs mer

UTBILDNING FÖR BEGRÄNSAD RADIOTELEFONISTBEHÖRIGHET

UTBILDNING FÖR BEGRÄNSAD RADIOTELEFONISTBEHÖRIGHET LUO Föreskrift 1 (5) Utfärdad: 22.5.2015 Träder i kraft: 25.5.2015 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 71 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: Med denna föreskrift

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:12) om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:12) om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:12) om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; beslutade den 5 mars 2018. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 4 kap.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; beslutade den 15 mars 2013. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 1, 2, 4, 5 och 15, 5 kap. 1,

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev; beslutade den 20 juli 2016. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6 kap. 20 luftfartsförordningen

Läs mer

LUFTFARTSBESTÄMMELSE PEL M2-46 CERTIFIKAT FÖR MOTORSEGELFLVGARE

LUFTFARTSBESTÄMMELSE PEL M2-46 CERTIFIKAT FÖR MOTORSEGELFLVGARE .. LUFTFARTSBESTÄMMELSE PEL M2-46 ILMAILUHALLINTO LUFHARTSFÖAVAL T NI!\ GEN F NNISH C Vie AVIATIO All1r.:JRITY 5.5.2009 PB 186, 01531 VANDA, FINLAND, tel. 358 (0)9 4250 11, fax 358 (0)9 4250 2898 www.l

Läs mer

Giltighetstid: tills vidare. Ändringsuppgifter: Med denna föreskrift upphävs luftfartsbestämmelse OPS M1-23 om bruksflyg, utfärdad

Giltighetstid: tills vidare. Ändringsuppgifter: Med denna föreskrift upphävs luftfartsbestämmelse OPS M1-23 om bruksflyg, utfärdad lu 1 (6) Utfärdad: 11.2.2015 Träder i kraft: 15.2.2015 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 70 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: Ändringsuppgifter: Med denna föreskrift upphävs luftfartsbestämmelse

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 15 mars 2013. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2018:16. Den konsoliderade

Läs mer

Gränsbevakningsväsendets luftfart

Gränsbevakningsväsendets luftfart utkast Föreskrift 1 (5) Utfärdad: 19.8.2016 Träder i kraft: 25.8.2016 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 8, 33 och 57 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: Upphäver

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL);

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); beslutade den 15 mars 2013. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 15 mars 2013. Ändringar införda t.o.m.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFISelev (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 20 juli 2009. Ändringar införda t.o.m TSFS 2013:20.

Läs mer

Kriterier för godkännande av läroanstalter och examinatorer och om kriterier för anordnande av prov inom järnvägstrafiken

Kriterier för godkännande av läroanstalter och examinatorer och om kriterier för anordnande av prov inom järnvägstrafiken 1 (5) Utfärdad: 15.5.2018 Träder i kraft: 1.7.2018 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om transportservice (320/2017) II avd. 8 kap. 1 3 mom., 2 5 mom., 3 4 mom. och 6 3 mom. Genomförd EU-lagstiftning:

Läs mer

CERTIFIKAT FÖR ULTRALÄTTFLYGARE

CERTIFIKAT FÖR ULTRALÄTTFLYGARE 1 (8) Utfärdad: 10.10.2014 Träder i kraft: 14.10.2014 Rättsgrund: Luftfartslagen (1194/2009) 45 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: Denna föreskrift från Trafiksäkerhetsverket

Läs mer

CERTIFIKAT FÖR ULTRALÄTTFLYGARE

CERTIFIKAT FÖR ULTRALÄTTFLYGARE 1 (8) Utfärdad: 5.6.2019 Träder i kraft: 6.6.2019 Rättsgrund: Lag om transportservice (320/2017) 131 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: Denna föreskrift upphäver

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis;

Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; Transportstyrelsens föreskrifter om ömsesidigt erkännande, godkännande eller utbyte av utländskt certifikat eller behörighetsbevis; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

LUFTFARTSBESTÄMMELSE PEL M2-41 CERTIFIKAT FÖR SEGELFLVGARE

LUFTFARTSBESTÄMMELSE PEL M2-41 CERTIFIKAT FÖR SEGELFLVGARE LUFTFARTSBESTÄMMELSE PEL M2-41 ILMAILUHALLINTO LUFHAATSFÖRVALTNI NGEN FINNISH CIVIL AW'IT!ON AUlHOfiiTY 20.12.2007 PB 186, 01531 VANDA, FINLAND, tel. 358 (0)9 4250 11, fax 358 (0)9 4250 2898 www.l uftfa

Läs mer

Handbok för bedömare. Stödjande dokument Handbok (15) Dnr/Beteckning TSG

Handbok för bedömare. Stödjande dokument Handbok (15) Dnr/Beteckning TSG Version 2017-03-08 02.00 Dnr/Beteckning TSG 2017-752 Upprättad av: Lena Eriksson Bothin Sjö- och luftfartsavdelningen Bemannings- och behörighetsenheten Sektionen för flygcertifikat 1 (15) för bedömare

Läs mer

Konsekvensutredning av förslag på anpassning till nya EU-regler av föreskrifter i Luftfart, PEL-FSTD

Konsekvensutredning av förslag på anpassning till nya EU-regler av föreskrifter i Luftfart, PEL-FSTD Konsekvensutredning 1 (10) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Marie Fahlstedt Sjö- och luftfart Bemannings- och behörighetsenheten Sektionen för flygutbildning Konsekvensutredning av förslag på anpassning

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFIS-elev;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFIS-elev; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om behörighetsbevis för AFIS-personal och AFIS-elev; beslutade den 20 juli 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 30, 32 och 77 luftfartsförordningen

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:12) om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:12) om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:12) om certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis; beslutade den [Välj datum]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Registrering av fordon

Registrering av fordon Föreskrift 1 (11) Utfärdad: 16.11.2011 Träder i kraft: 16.11.2011 Giltighetstid: Tills vidare Rättsgrund: Järnvägslagen (304/2011) 75 Kommissionens beslut 107/2011/EU om ändring av beslut 2007/756/EG om

Läs mer

Giltighetstid: tills vidare

Giltighetstid: tills vidare ÖLUONNO 1 (5) Utfärdad: 19.5.2017 Träder i kraft: 22.5.2017 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 9 5 mom. och 33 2 mom. Genomförd EU-lagstiftning: Ändringsuppgifter: Genom

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska undersökningar m.m; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska undersökningar m.m; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska undersökningar m.m; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 15 mars 2013. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2018:18. Den konsoliderade

Läs mer

Villkor för beviljande av linjelotsbrev

Villkor för beviljande av linjelotsbrev 1 (6) Utfärdad: 1.5.2013 Träder i kraft: 1.5.2013 Giltighetstid: tills vidare Anvisningen grundar sig på följande lagstiftning: Lotsningslagen (940/2003), statsrådets förordning om lotsning (246/2011),

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL);

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildning för ultralätt flygplan (UL); beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 5, 7

Läs mer

EU FÖRORDNING 1178 / 2011 DEL-ARA FCL. MYNDIGHETSKRAV FÖR FLYGBESÄTTNING BILAGA Vl

EU FÖRORDNING 1178 / 2011 DEL-ARA FCL. MYNDIGHETSKRAV FÖR FLYGBESÄTTNING BILAGA Vl EU FÖRORDNING 1178 / 2011 DEL-ARA FCL MYNDIGHETSKRAV FÖR FLYGBESÄTTNING BILAGA Vl KAPITEL GEN ALLMÄNNA KRAV AVSNITT 1 ALLMÄNT ARA.GEN.105 DEFINITIONER GODTAGBART SÄTT ATT UPFYLLA KRAVEN (AMC): icke bindande

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska undersökningar m.m;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska undersökningar m.m; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om medicinska undersökningar m.m; beslutade den 15 mars 2013. Ändringar införda t.o.m. 2015:30. Den konsoliderade elektroniska utgåvan kan innehålla fel.

Läs mer

Luftfartsstyrelsens författningssamling

Luftfartsstyrelsens författningssamling Luftfartsstyrelsens författningssamling Utgivare: Maria Melchersson Tell ISSN 1652-8956 Luftfartsstyrelsens föreskrifter om ändring i Luftfartsstyrelsens föreskrifter (LFS 2008:5) om segelflygarcertifikat;

Läs mer

Allmänflygprojektets branschdag

Allmänflygprojektets branschdag Implementering av Del FCL och tillhörande föreskrifter Allmänflygprojektets branschdag Nya EU-föreskrifter för personal inom civil luftfart (EU)1178/2011 1 Implementering av Del FCL och tillhörande föreskrifter

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning av viss personal för

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning av viss personal för Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning av viss personal för flygtrafikledningstjänst; beslutade den 20 juli 2016. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 6 kap. 10

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat för flygledare och flygledarelev (konsoliderad elektronisk utgåva);

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat för flygledare och flygledarelev (konsoliderad elektronisk utgåva); Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat för flygledare och flygledarelev (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 20 juli 2009. Ändringar införda t.o.m TSFS 2013:19. Den

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om segelflygarcertifikat;

Transportstyrelsens föreskrifter om segelflygarcertifikat; Transportstyrelsens föreskrifter om segelflygarcertifikat; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 5 luftfartsförordningen (2010:770). TSFS 2013:XX Utkom från

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om segelflygarcertifikat;

Transportstyrelsens föreskrifter om segelflygarcertifikat; Transportstyrelsens föreskrifter om segelflygarcertifikat; beslutade den 15 mars 2013. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 5 och 5 kap. 1 luftfartsförordningen (2010:770). TSFS 2013:16

Läs mer

EU FÖRORDNING 1178 / 2011 DEL-FCL KRAV FÖR FLYGBESÄTTNINGAR INOM DEN CIVILA LUFTFARTEN KAPITEL J INSTRUKTÖRER

EU FÖRORDNING 1178 / 2011 DEL-FCL KRAV FÖR FLYGBESÄTTNINGAR INOM DEN CIVILA LUFTFARTEN KAPITEL J INSTRUKTÖRER EU FÖRORDNING 1178 / 2011 DEL-FCL KRAV FÖR FLYGBESÄTTNINGAR INOM DEN CIVILA LUFTFARTEN KAPITEL J INSTRUKTÖRER 2012-10-10 SEKTION 2 SÄRSKILDA KRAV FI FCL.915.FI Uppfylla kunskapskraven för CPL utom för

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 16 oktober 2013 (OR. en) 14827/13 AVIATION 181

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 16 oktober 2013 (OR. en) 14827/13 AVIATION 181 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 16 oktober 2013 (OR. en) 14827/13 AVIATION 181 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 19 september 2013 till: Rådets generalsekretariat Komm. dok. nr:

Läs mer

Förordning om yrkesutbildade personer inom socialvården

Förordning om yrkesutbildade personer inom socialvården Utkast 14.12.2015 Förordning om yrkesutbildade personer inom socialvården I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av lagen om yrkesutbildade personer inom socialvården (817/2015): 1 Yrkesbeteckningen

Läs mer

Uppgifter som ska antecknas i betyg och bilagor i yrkesutbildning och handledande utbildning

Uppgifter som ska antecknas i betyg och bilagor i yrkesutbildning och handledande utbildning FÖRESKRIFT 1 (1) 11.01.2018 OPH-54-2018 Anordnare av yrkesutbildning Giltighetstid: fr.o.m. 15.1.2018 tillsvidare Rätten att meddela föreskriften följer av: L 531/2017, 60 Upphäver Utbildningsstyrelsens

Läs mer

LUFTFARTSBESTÄMMELSE

LUFTFARTSBESTÄMMELSE LUFTFARTSBESTÄMMELSE PB 186, 01531 VANDA, FINLAND, tel. 358 (0)9 4250 11, fax 358 (0)9 4250 2898 TRG M1-7 ändring 1 5.5.2009 www.luftfartsforvaltningen.fi FLYGUTBILDNING INOM SPORTFLYGET Denna luftfartsbestämmelse

Läs mer

Sektionen för flygcertifikat

Sektionen för flygcertifikat Sektionen för flygcertifikat Lena Eriksson Bothin Anställd inom LS/TS sedan 2005 Certifikathandläggare sedan 2012 Koordinator för flygledarfrågor Anneli Hammarbäck Anställd på TS sedan 2012 och på flygcertifikat

Läs mer

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121)

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) 1.1.2016 Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Innehållsförteckning 1 Undervisningstillstånd... 1 1.1 Ansökan... 1 1.1.1 Handlingar

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 11.8.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 206/21 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 805/2011 av den 10 augusti 2011 om detaljerade bestämmelser för flygledarcertifikat samt vissa andra certifikat

Läs mer

Lotsexamina och provlotsning

Lotsexamina och provlotsning 1 (8) Utfärdad: 30.12.2016 Träder i kraft: 1.1.2017 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lotsningslagen (940/2003) 11 a 4 mom. 11 b 6 mom., 12 3 mom., 14 6 mom. och 16 7 mom. Genomförd EU-lagstiftning:

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetshandlingar;

Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetshandlingar; Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetshandlingar; beslutade den 15 juni 2016. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 3 kap. 1 och 4 och 14 kap. 16 luftfartsförordningen

Läs mer

Fartygspersonalens specialbehörigheter

Fartygspersonalens specialbehörigheter 1 (6) Utfärdad: 26.2.2013 Träder i kraft: 1.3.2013 Rättsgrund: Lagen om Trafiksäkerhetsverket (863/2009) Giltighetstid: tills vidare Ändringsuppgifter: Ändrat 14.8.2013 Fartygspersonalens specialbehörigheter

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat för flygledare och flygledarelev;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat för flygledare och flygledarelev; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om certifikat för flygledare och flygledarelev; beslutade den 20 juli 2009. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 30, 32 och 76 luftfartsförordningen

Läs mer

Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 20.9.2011 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASSERNA A1 OCH A

Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 20.9.2011 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASSERNA A1 OCH A Trafiksäkerhetsverket (Trafi) 2/2011 20.9.2011 BREDVIDLÄSNINGSMATERIAL FÖR DEN SOM ANSÖKER OM UNDERVISNINGSTILLSTÅND FÖR KLASSERNA A1 OCH A Innehåll Ansökan...3 Beviljande av körkortstillstånd...3 Giltighetstid...4

Läs mer

Studieinfo-info för ansvarsanvändarna Studieinfo.fi

Studieinfo-info för ansvarsanvändarna Studieinfo.fi Studieinfo-info för ansvarsanvändarna 30.3.2016 Gemensam ansökan till yrkesutbildning och gymnasieutbildning 76 600 sökande, 3200 mindre än i fjol Ny möjlighet att ändra ansökningsönskemål via länken i

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 301/22 18.11.2015 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/2066 av den 17 november 2015 om fastställande, i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 517/2014, av minimikrav

Läs mer

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A 1.1.2016 Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd Kategorierna A1, A2 och A Innehållsförteckning 1 Undervisningstillstånd... 1 1.1 Ansökan... 1 1.2 Beviljande... 2 1.3 Giltighet...

Läs mer

Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m Timo Repo överingenjör

Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m Timo Repo överingenjör Yrkeskompetens för förare, anvisningar för verksamheten fr.o.m. 1.1.2018 Timo Repo överingenjör Innehåll Yrkeskompetens för förare, allmänt Tillstånd som krävs för utbildningsverksamheten Yrkeskompetensutbildning

Läs mer

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning

Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Certifiering (EG-typkontroll) av personlig skyddsutrustning i kategori II och III, för CE-märkning Inledning Detta är en information, utarbetad av SP, som kan användas som hjälpmedel för att sammanställa

Läs mer

Tillgängligheten i järnvägssystemet

Tillgängligheten i järnvägssystemet 1 (5) Utfärdad: 18.12.2014 Träder i kraft: 1.1.2015 Rättsgrund: Järnvägslagen (304/2011) 74 och 75 Giltighetstid: tills vidare EU-förordning vars öppna punkter och specialfall föreskriften gäller: Kommissionens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av personal för flygtrafiktjänst;

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av personal för flygtrafiktjänst; Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning av personal för flygtrafiktjänst; beslutade den 20 juli 2009. Transportstyrelsen föreskriver 1 med stöd av 74 och 84 luftfartsförordningen (1986:171) följande.

Läs mer

Flygplans- och helikopterflygutbildning

Flygplans- och helikopterflygutbildning 1 (10) Utfärdad: 17.6.2016 Träder i kraft: 1.7.2016 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 71 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: Ändringsuppgifter: Upphäver luftfartsföreskriften om

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av luftfartslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att vissa bestämmelser om obemannade luftfartyg

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat och utbildning

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat och utbildning Remissammanställning 1 (18) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat och utbildning KSAK Ändring i TSFS 2013:12 Certifikat, auktorisationer och behörighetsbevis 2, begreppsförklaringar

Läs mer

KRAV PÅ BEHÖRIGHET HOS TEKNISK PERSONAL INOM SÖL-OMRÅDET INOM MILITÄR LUFTFART

KRAV PÅ BEHÖRIGHET HOS TEKNISK PERSONAL INOM SÖL-OMRÅDET INOM MILITÄR LUFTFART SOTILASILMAILUN VIRANOMAISYKSIKKÖ MYNDIGHETSENHETEN FÖR MILITÄR LUFTFART SOTILASILMAILUMÄÄRÄYS MILITÄR LUFTFARTSFÖRESKRIFT SIM-He-lv-002 version A, ändring 0 19.12.2008 PB 30, FI-41161 TIKKAKOSKI, FINLAND,

Läs mer

Psykisk lämplighet hos personer med säkerhetsrelaterade arbetsuppgifter i järnvägssystemet och psykologisk personbedömning

Psykisk lämplighet hos personer med säkerhetsrelaterade arbetsuppgifter i järnvägssystemet och psykologisk personbedömning 1 (7) TRAFI/8037/03.04.02.02/2011 Utfärdad: 10.05.2012 Träder i kraft: 15.05.2012 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om säkerhetsrelaterade arbetsuppgifter i järnvägssystemet(1664/2009) 21 4 mom.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetshandlingar; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetshandlingar; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetshandlingar; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 15 juni 2016. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2018:34. Den konsoliderade elektroniska

Läs mer

CC-seminarium Eurostop/Arlandastad Jonas Gavelin Transportstyrelsen /GAV 1

CC-seminarium Eurostop/Arlandastad Jonas Gavelin Transportstyrelsen /GAV 1 CC-seminarium 2012-11-13 Eurostop/Arlandastad Jonas Gavelin Transportstyrelsen 1 Innehåll Övergripande information om nya regler Regelstruktur Opt-out Gränssnitt OPS-regler Påverkan på kabinbesättningar

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om förarbevis och kompletterande intyg; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 9 juni 2011. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2013:51. TSFS 2011:58 Konsoliderad elektronisk

Läs mer

Dokumenttyp Beteckning Sida Konsekvensutredning LS 2007-3755 1(4)

Dokumenttyp Beteckning Sida Konsekvensutredning LS 2007-3755 1(4) Dokumenttyp Beteckning Sida Konsekvensutredning LS 2007-3755 1(4) Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Marie Fahlstedt, 011-415 23 03 2007-07-05 00.01 KONSEKVENSUTREDNING AV FÖRSLAG TILL INFÖRANDE

Läs mer

Luftfartsstyrelsens föreskrifter om certifikat för fri varmluftsballong och varmluftsskepp (FB);

Luftfartsstyrelsens föreskrifter om certifikat för fri varmluftsballong och varmluftsskepp (FB); Sida 1 av 9 BCL BCL-C Rubrik Certifikat för fri varmluftsballong och varmluftsskepp (FB) 2008:6 Serie PEL/FSTD Grund- LFS 2008:6 Ändring införd t o m LFS 2008:6 Bemyndigande 32, 44, 84 och 92 luftfartsförordningen

Läs mer

Finska isklasser som motsvarar erkända klassificeringssällskaps klassbeteckningar och fastställandet av isklass

Finska isklasser som motsvarar erkända klassificeringssällskaps klassbeteckningar och fastställandet av isklass 1 (11) Utfärdad: 14.11.2017 Träder i kraft: 1.12.2017 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs er och isbrytarassistans (1121/2005) 4 2 mom. och 7 2 mom. Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter:

Läs mer

ANVISNING FÖR TEORIPROV

ANVISNING FÖR TEORIPROV 1 (6) TRAFI/217025/03.04.03.01/2018 Utfärdad: 4.6.2018 Träder i kraft: 1.7.2018 Giltighetstid: Tills vidare Anvisningen grundar sig på följande lagstiftning: Lag om Trafiksäkerhetsverket (863/2009) 2 1

Läs mer

20 Utbildning av förare som transporterar farligt gods

20 Utbildning av förare som transporterar farligt gods Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter (MSBFS 206:8) om transport av farligt gods på väg och i terräng

Läs mer

Q Måste jag konvertera mitt S-cert. innan april 2015 när nu EASA medger en Opt-out tom april 2018?

Q Måste jag konvertera mitt S-cert. innan april 2015 när nu EASA medger en Opt-out tom april 2018? FAQ Allmänna frågor kring EASA FCL och konvertering av certifikat Q Måste jag konvertera mitt S-cert. innan april 2015 när nu EASA medger en Opt-out tom april 2018? A Segelflyget har för närvarande ett

Läs mer

KLUBBREGLER FÖR HALMSTAD SEGELFLYGKLUBB

KLUBBREGLER FÖR HALMSTAD SEGELFLYGKLUBB Halmstads Segelflygklubb Styrelsen KLUBBREGLER FÖR HALMSTAD SEGELFLYGKLUBB Funktionskontrollflygning Funktionskontrollflygning ska utföras t.ex. efter en normal årstillsyn, mindre reparation, mm. Flygningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildningar för fri varmluftsballong och varmluftsskepp (FB);

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildningar för fri varmluftsballong och varmluftsskepp (FB); Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat, flygskolor och instruktörsutbildningar för fri varmluftsballong och varmluftsskepp (FB); beslutade den 5 mars 2018. Transportstyrelsen föreskriver följande

Läs mer

DRIFTSRESTRIKTIONER AV BULLERSKÄL PÅ HELSINGFORS-VANDA FLYGPLATS

DRIFTSRESTRIKTIONER AV BULLERSKÄL PÅ HELSINGFORS-VANDA FLYGPLATS BESLUT Päiväys/ Datum 21.10.2015 Finavia Abp PB 50 01531 VANDA Dnro/Dnr TRAFI/8440/05.00.11.01/2012 Viite/ Referens Finavia Abp:s ansökan 9.5.2010, Dnr 10/080/2010 DRIFTSRESTRIKTIONER AV BULLERSKÄL PÅ

Läs mer

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION 29.11.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 314/41 REKOMMENDATIONER KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 22 november 2011 om erkännande av utbildningsanstalter och examinatorer för lokförare i enlighet

Läs mer

TSFS 2013:XX. Inledande bestämmelser. Definitioner och förkortningar. beslutade den DATUM ÅR.

TSFS 2013:XX. Inledande bestämmelser. Definitioner och förkortningar. beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om kompletterande bestämmelser för medicinska undersökningar för certifikat, behörigheter och kabinbesättningsintyg samt förfaranden för allmänläkare och

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetsorganisationer;

Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetsorganisationer; Transportstyrelsens föreskrifter om nationella luftvärdighetsorganisationer; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 3 kap. 4 och 14 kap. 16 luftfartsförordningen

Läs mer

Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ] om certifiering och medicinska intyg för flygledare. (Text av betydelse för EES)

Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ] om certifiering och medicinska intyg för flygledare. (Text av betydelse för EES) SV 1 1 In accordance with Article 32 (1) of the Basic Regulation, the Agency provides for translations of its Opinions. These translations may be revised and updated from time to time, depending on the

Läs mer

Giltighetstid: tills vidare

Giltighetstid: tills vidare skapa Föreskrift 1 (7) Utfärdad: 23.12.2016 Träder i kraft: 1.1.2017 Rättsgrund: Luftfartslagen (864/2014) 9, 57, 70 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: Genom denna

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare och FB-instruktör;

Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare och FB-instruktör; Transportstyrelsens föreskrifter om utbildning till instruktör i avancerad flygning med flygplan, segelflyglärare och FB-instruktör; beslutade den DATUM ÅR. Transportstyrelsen föreskriver med stöd av 4

Läs mer

Viktiga ändringar som gäller dem som bedriver godstrafik

Viktiga ändringar som gäller dem som bedriver godstrafik Meddelande till godstrafiktillstånd innehavare 13.6.2018 Innehall Viktiga ändringar som gäller dem som bedriver godstrafik 1.7.2018... 1 Obligatoriska tillstånd och anmälningar för yrkesmässig godstransport

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förarprov, gemensamma bestämmelser;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förarprov, gemensamma bestämmelser; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om förarprov, gemensamma bestämmelser; beslutade den 24 juni 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 5 och 6 körkortsförordningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat för fri varmluftsballong och varmluftsskepp (FB);

Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat för fri varmluftsballong och varmluftsskepp (FB); Transportstyrelsens föreskrifter om certifikat för fri varmluftsballong och varmluftsskepp (FB); beslutade den 15 mars 2013. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 4 kap. 5 och 5 kap. 1 luftfartsförordningen

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokförarutbildning;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokförarutbildning; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lokförarutbildning; beslutade den [DATUM ÅR]. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 8 och 9 förordningen (2011:728) om behörighet för

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 12 maj 2014 369/2014 Lag om ändring av lagen om yrkeskompetens för taxiförare Utfärdad i Helsingfors den 9 maj 2014 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Språkexamensnämnderna, examinatorerna och testkonstruktörerna kan inte lämna examensgrunderna obeaktade eller avvika från dem.

Språkexamensnämnderna, examinatorerna och testkonstruktörerna kan inte lämna examensgrunderna obeaktade eller avvika från dem. OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN DNR 24/011/2005 FÖRESKRIFT Lagstadgad, bör iakttas DATUM 30.9.2005 Giltighetstid fr.o.m. 1.10.2005 tillsvidare Rätten att meddela föreskriften följer av L 424/2003 10

Läs mer

Chefens för flygvapnet föreskrifter om flygteknikercertifikat med behörighetsbevis m m beslutade den 15 april 1993

Chefens för flygvapnet föreskrifter om flygteknikercertifikat med behörighetsbevis m m beslutade den 15 april 1993 FFS 1993:9 Utkom från trycket 1993-04-16 Chefens för flygvapnet föreskrifter om flygteknikercertifikat med behörighetsbevis m m beslutade den 15 april 1993 Chefen för flygvapnet föreskriver med stöd av

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ]

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till. KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ] EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den C Utkast till KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr / av den [ ] om ändring av kommissionens förordning (EU) nr 1178/2011 om tekniska krav och administrativa

Läs mer

Uppfyllande av krav på minimibesättning vid ambulansflygning (HEMS) under mörker

Uppfyllande av krav på minimibesättning vid ambulansflygning (HEMS) under mörker Luftfartsanvisning 1 (7) Utfärdad: 10.3.2011 Träder i kraft: 18.3.2011 Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Luftfartslagen (1194/2009) 69, luftfartsföreskrift OPS M3-14, punkt 2.1, JAR-OPS 3- bestämmelserna,

Läs mer

REGISTRERINGSANVISNING

REGISTRERINGSANVISNING REGISTRERINGSANVISNING REGISTRERINGSANVIS NING 2 (8) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Registrerarens allmänna uppgifter och skyldigheter... 3 3 Uppgifter i anslutning till registrering och identifiering

Läs mer

Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121)

Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Trafiksäkerhetsverket Helsingfors 2014 Innehållsförteckning 1.1 Ansökan... 1 1.1.1 Handlingar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Luftfartslag; utfärdad den 3 juni 2010. SFS 2010:500 Utkom från trycket den 15 juni 2010 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser Lagens

Läs mer