Asylsökande, kvotflyktingar och anhöriginvandrare riktlinje vid hälsoundersökning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Asylsökande, kvotflyktingar och anhöriginvandrare riktlinje vid hälsoundersökning"

Transkript

1 Sida 1(28) Handläggare Giltigt till och med Reviderat Processägare Iwona Jacobsson (ijn018) Iwona Jacobsson (ijn018) Fastställt av Granskare Anders Johansson (ljn043) Thomas Lundberg (plg002), Hans Boman (hbn007) Gäller för Ytterligare information Landstingsgemensamt Ersätter dokumentnummer anhöriginvandrare riktlinje vid Innehållsförteckning sida Inledning 2 Landstingets ansvar och mål 2 Rättigheter för asylsökande 3 Definition av målgrupperna 3 Hälsoundersökning 4 BVC/Skolhälsovård/Vaccination 7 Läkarintyg 7 Ersättning för genomförd 8 Information vid Bilaga 1 10 Hur bedömer man tidigare vaccinationsstatus Bilaga 2 12 Barn och skolhälsovård Bilaga 3 18 Provtagning Bilaga 4 20 Smittskyddsanmälan Bilaga 4 23 Avvikelsehantering, uppföljning av kostnader, Bilaga 5 24 Varaktig vård Bilaga 5 24 Patientavgifter asylsökande, sjukresa, tolk, läkemedel Bilaga 6 25 Hemsjukvård till asylsökande Bilaga 7 27 Hälso- och sjukvård till papperslösa/gömda Bilaga 7 27 Kontaktuppgifter Bilaga 8 28

2 Sida 2(28) Inledning Det medicinska ansvaret för asylsökandes hälso- och sjukvård i landstinget Västernorrland åvilar i första hand vård- och hälsocentralerna. Vård till asylsökande skall ske enligt lagen (2008:344) om hälso- och sjukvård för asylsökande m.fl. Kvotflyktingar och anhöriginvandrare, som är folkbokförda i Sverige har samma rättigheter till sjukvård som övriga folkbokförda i landet. Nyanlända asylsökande och flyktingar skall erbjudas hälsosamtal och så snart som möjligt från ankomsten till bostadsorten. Personer med uppehållstillstånd som varit inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem och inte är hälsoundersökta under asyltiden har i vissa fall rätt till en enligt förordning 2010: Hälsoundersökningen skall utföras enligt landstingets rutiner samt enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd SOSFS 2011:11 Hälsoundersökning av asylsökande m.fl. SOSFS2011:11 Staten kompenserar Landstinget med en schablonersättning. I denna ersättning ingår kostnader för hälso- och sjukvård, tandvård, sjukresor, hjälpmedel samt tolk. Alla statliga medel registreras inom Vårdval- och Folkhälsoenheten. Vård av asylsökande ersätts enligt regional prislista Norra sjukvårdregionen. Kostnader för hälso- och sjukvård till asylsökande debiteras kostnadsställe Landstingets ansvar och mål Senast fyra veckor efter att den aktuella hälso- vårdcentralen fått vetskap om personen skall vuxna nyanlända asylsökande, kvotflyktingar och anhöriginvandrare som uppfyller anknytningsregeln erbjudas en. Barnen bör kallas till inom två veckor. I hälsosamtalet skall ingå en information om sjukvården i Landstinget Västernorrland. Arbeta för att 95 % genomgår. Följa upp antalet ar för alla invandrargrupper. Alla invandrade barn har rätt till avgiftsfri. Att ge papperslösa rätt till sjukvård på samma villkor som asylsökande.

3 Sida 3(28) Rättigheter för asylsökande Asylsökande som ej fyllt 18 år - Hälso- och sjukvård samt tandvård på samma villkor som barn och ungdomar bosatta inom landstinget. Asylsökande som fyllt 18 år - Akutsjukvård och tandvård samt vård och tandvård som inte kan anstå - Fri mödravård - Förlossningsvård - Preventivmedelsrådgivning - Vård vid abort - Vård och åtgärder enligt smittskyddslagen. Landstinget bör erbjuda föräldrabehandling för barnets vård, inom barn- och ungdomspsykiatrin. Definition av målgrupperna Asylsökande En utländsk medborgare som kommit till Sverige och begärt skydd mot förföljelse, men som ännu inte fått sin ansökan slutligt prövad av Migrationsverket och/eller migrationsdomstol. Kvotflykting Utländsk medborgare som före resan till Sverige beviljats uppehållstillstånd inom den flyktingkvot som regeringen fastställt. Resan hit organiseras och betalas av Migrationsverket. Anhöriginvandring anknytningsinvandring Familjeband/anhörig (som en sökande hänvisar till när han eller hon söker uppehållstillstånd). Anhörig har varit inskriven vid Migrationsverket.

4 Sida 4(28) Papperslös Papperslös är en person som befinner sig i Sverige utan tillstånd att vistas här. Det kan vara både någon som sökt och nekats asyl (ibland kallad gömd) och någon som aldrig gett sig tillkänna för myndigheterna. Hälsoundersökning Ett Hälsosamtal skall erbjudas målgrupperna enligt definitionerna ovan. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd SOSFS 2011:11 innehåller föreskrifter och allmänna råd om av asylsökande m.fl. Dessa föreskrifter skall också tillämpas vid av kvotflyktingar och anhöriginvandrare. På författningens startsida finns också länkar till värdefull information om vård av asylsökande. Syftet med en är Att uppmärksamma asylsökande som är i behov av omedelbar vård eller vård som inte kan anstå, ge dem introduktion i hälso- och sjukvård samt vid behov hänvisa dem till lämplig vårdgivare. Att i förekommande fall ge medicinskt underlag vid prövning av den asylsökandes ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Att uppmärksamma kvotflyktingar och anhöriginvandrares vårdbehov och identifiera personer som är kroniskt sjuka vid ankomsten till Sverige och som uppfyller kriterierna för varaktig vård. Att uppmärksamma eventuella behov av smittskyddsåtgärder.

5 Sida 5(28) Kallelse till Enligt Socialstyrelsens föreskrifter skall ett erbjudande om påminnas en gång om inte erbjudandet antagits eller avböjts. Enligt Socialstyrelsens allmänna råd bör påminnelsen upprepas minst en gång. Kallelsen bör innehålla information om syftet med en, att en är frivillig, att tolk anlitas vid behov samt kontaktuppgifter till den vårdgivare som ska göra en. Socialstyrelsen har tagit fram ett exempel på en kallelseblankett till. Den finns också översatt till olika språk. Se nedan länken till Socialstyrelsens hemsida för ar: Exempel på kallelser till ar på arabiska, engelska m.fl.: Hälsoundersökningen utförs av Distriktssköterska alt familjeläkare på vårdcentral Om det lokalt anses mer lämpligt - sköterska alt läkare på barnmottagning för barn och ungdomar. Hälsoundersökningens innehåll Information Hälsosamtal/intervju med vaccinationsanamnes och vaccinationsplan Provtagning PPD-test och i förekommande fall lungröntgen. Information vid en Bilaga 1. Anamnes vid Geografiska, kulturella och sociala frågor exempelvis hemland, språk, religion, studier/yrke, familjeförhållanden, skolgång, utbildning, yrkeserfarenhet, arbetssituation, tidigare flyktingförläggning, slumbebyggelse och sanitära förhållanden.

6 Sida 6(28) Hälso- och sjukvård Medicinska frågor som rör tillgänglighet till hälso- och sjukvård i ursprungslandet, vaccinationer, tidigare sjukdomar, aktuella sjukdomar, aktuell medicinering, allergier samt aktuella symtom. Exponering för smittrisk. Tandstatus, eventuellt problem i munhålan är viktigt att ta reda på med tanke på HIV-infektion. Var uppmärksam på hörsel och/eller synproblem. Det är av speciell vikt att uppmärksamma barns behov när det gäller välbefinnande, sömnbesvär, utvecklingsbedömning men även tidiga tecken på uppgivenhetssymtom. Frågor som rör traumatiska händelser, krigsförhållanden, tortyr och övergrepp. Det är av stor betydelse att kunna känna igen reaktioner på posttraumatisk stress syndrom (PTSD). Misstanke om hedersrelaterat våld (HRV). Provtagningar Provtagning bör erbjudas personer från Asien, Afrika, Latinamerika samt östra och södra Europa. Se för övrigt under bilaga 4. Kroppsundersökning Med hänsyn till resultatet av det individuella hälsosamtalet bör läkare utföra kroppsundersökning och om det finns anledning eller vid misstanke om sjukdom bör ytterligare provtagning och undersökningar initieras. Särskild uppmärksamhet skall ägnas barn < 18 år och gravida kvinnor vilka bör erbjudas läkarundersökning. Dokumentation Ett standardiserat intervjuformulär för finns i SYSteam Cross. Kontakta vid behov SYSteam Cross support för anpassning. Adoptivbarnsundersökningar Det finns väl inarbetade rutiner för hälsobedömningar av adoptivbarn på landstingets barnmottagningar, ofta med omfattande provtagningar och uppföljningar. En sådan kan anpassas till de provtagningsråd som föreligger i detta dokument.

7 Sida 7(28) Kontakt med BVC/skolhälsovård Förmedla kontakter med aktuella BVC-enheter och skolhälsovård. Bilaga 3. Vaccination Barnens vaccinationsstatus skall följas upp och kompletteras vid behov. Tänk speciellt på BCG-vaccination som bör erbjudas invandrarbarn från riskländer med hög förekomst av TBC. Skolhälsovården ansvarar för att vaccinera alla skolbarn förutom BCG- vaccination som utförs på den vårdcentral som utfört PPD testet. Då det gäller barn och ungdomar är det viktigt att upprätta dokument/meddelande som skall skickas till BVC respektive skola, där den vaccinationsanamnes och vaccinationsplan som är ordinerad av läkare skall vara tydlig. Alla barn och ungdomar har rätt till adekvat vaccinering enligt det svenska vaccinationsprogrammet, inkluderande de vacciner som rekommenderas till riskgrupper. För barn under 6 år svarar landstinget för dessa kostnader. För råd angående bedömning av vaccinationsstatus. Bilaga 2. Läkarintyg Läkare som skriver utlåtanden eller intyg för personer med ärenden om uppehållstillstånd hos Migrationsverket har möjlighet att använda det standardiserade formulär som Migrationsverket tagit fram. För att ett läkarintyg i ett asylärende skall kunna tillmätas något egentligt bevisvärde bör det innehålla: * Uppgifter om läkarens tjänsteställning. * Varför intyget utfärdas. * Bedömningsunderlaget och vilka medicinska slutsatser som kan dras av detta underlag skall vara förhållandevis nyligen utfärdat. * Förutom diagnos innehålla framtida prognos om vilket vårdbehov eller psykosocialt stöd som kan finnas och om det i så fall är långvarigt samt även konsekvenserna av utebliven vård. För övrigt se Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2005:29) om Utfärdande av intyg inom hälso- och sjukvården. Migrationsverket betalar för intyg om det är Migrationsverket som gör beställningen. Det kan till exempel handla om en utredning av den asylsökandes ålder.

8 Sida 8(28) Om Migrationsverket beställer ett intyg finns det alltid information om vart fakturan ska skickas (mottagare Migrationsverket). Patienten betalar själv (enligt avgiftshandboken Landstinget Västernorrland) om han/hon själv beställer intyget. Om det står timtaxa i avgiftshandboken gäller 1000 kronor/timme. Ersättning för genomförd Asylsökande Migrationsverket ersätter landstinget för en genomförd med för närvarande 2070 kronor, inklusive tolkkostnad. Ersättningen varierar år från år. Ansökan om denna ersättning sker kvartalsvis till Migrationsverket. På ansökan skall anges LMA-nummer, personnummer, namn och vilken enhet som genomfört en samt datum när denna gjordes /halsounders_asyls_4491_sv.pdf Underlag för genomförd av asylsökande skickas till landstingets ekonom i asylfrågor. Bilaga 8. Ansökan om ersättning skall ha inkommit till Migrationsverket senast vid utgången av det kvartal som är närmast efter en. Kvotflyktingar och anknytningsinvandrare Hälsoundersökningar av kvotflyktingar ersätts av Migrationsverket. Hälsoundersökning av anhöriginvandrare ersätts av Migrationsverket. Den så kallade tvåårsregeln har utökats tillfälligt från och med 1 februari 2013 och gäller även anhöriga som har anknytning till en person som togs emot i en kommun från 1 januari 2009 ansöker om uppehållstillstånd senast 31 december 2013 den anhörige ska ha tagits emot i en kommun tidigast den 1 januari Ersättningen varierar år från år och är för närvarande 2070 kr /ers_halsounders_4483.pdf Underlag för genomförd skickas till landstingets ekonom i flyktingfrågor.

9 Sida 9(28) Invandrade barn där Migrationsverket inte ersätter för Alla barn som vistats i vårt län har rätt att bli hälsoundersökta. När det gäller dessa barn ersätter landstinget för med samma belopp som asylsökande. Fakturaunderlag skickas till Landstinget Västernorrland, Ekonomiservice, Box 67, Sollefteå. Kostnadsställe Externa och interna fakturor. Information finns även på Intranätet under fakturaregistrering.

10 Information vid Hälso- och sjukvård Sida 10(28) Bilaga 1 Informera översiktligt om det svenska sjukvårdssystemet samt den tystnadsplikt vi omfattas av. Vilka rättigheter till sjukvård man har beroende på vilken invandrargrupp man tillhör. Hur man söker vård beroende på vart man bor och vikten av att man söker vård på rätt vårdnivå. Informera om de åtgärder som den enskilde själv kan vidta vid enklare och vanliga sjukdomar. Hänvisa till Fysisk aktivitet Uppmuntra till rörelse/vardagsmotion. Alla individer bör, helst varje dag, vara fysiskt aktiva i sammanlagt minst 30 minuter. Fysisk aktivitet har bevisad effekt att främja hälsa samt förebygga eller förbättra många olika sjukdomstillstånd, till exempel högt blodtryck, kärlkramp, diabetes, benskörhet, reumatiska sjukdomar, ont i ryggen och depression. Kostinformation Bra matvanor är en viktig faktor för att må bra, både nu och i framtiden. Se allmänna rekommendationer kostråd Läkemedel Asylsökande som visar upp giltigt LMA kort alternativt kvitto på betalar 50 kr för receptförskrivna läkemedel under förutsättning att de ingår i läkemedelsförmånen samt att det är samma förskrivare och samma datum. Apoteket fakturerar Migrationsverket för resterande läkemedelskostnader. Relaterad information Förskrivning av e-recept för patienter med reservnummer i SYSteam Cross datajournal Hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd (papperslösa/gömda) querysearchstring=21893

11 Sida 11(28) Sexuell hälsa Informera om omskärelse av pojkar och flickor så att den svenska inställningen blir känd. Kvinnlig omskärelse är enl. lag SFS 1982:316 förbjuden i Sverige. Se också PM på barnhälsovårdens och mödrahälsovårdens hemsidor på intranätet. Sexuellt överförbara sjukdomar STI. Preventivmedelsrådgivning samt information om kondomanvändning. För stöd vid samtal om sexuell hälsa och hiv-/sti finns ett kunskapsunderlag med tillhörande samtalspunkter. Dokumenten kan användas som komplement till befintliga riktlinjer. Dokumenten finns under Aktuella dokument, se länk nedan. Graviditet Tandvård Informera om vilken Barnmorskemottagning som är aktuell vid graviditet och preventivmedelsrådgivning. Asylsökande under 18 år har rätt till all tandvård som ges inom folktandvården och den är kostnadsfri. Från 18 år har asylsökande rätt till nödvändig tandvård och betalar 50 kr för varje besök hos tandläkare inom folktandvården. Folktandvården är numera kontantfritt och besöken betalas med betalkort alternativt med faktura. Landstingsfullmäktige beslutade den oktober 2012 om införande av Vårdval tandvård för barn och ungdom i Västernorrland.

12 Hur bedömer man tidigare vaccinationsstatus. Sida 12(28) Bilaga 2 Allmänna synpunkter avseende enskilda vacciner. Information om hemländernas vaccinationsprogram kan erhållas från länkar på landstingets intranät, PPD. Tuberkulinprövning och BCG vaccination Tuberkulinprövning och/eller IGRA-test bör erbjudas snarast efter ankomst till Sverige till: Person från område med hög tuberkulosförekomst. Se tabell: Riskländer avseende Tuberkulos och Hepatit B. Källa: Folkhälsomyndigheten. Till riskområden räknas länder med en rapporterad tuberkulosincidens på 100 fall per invånare och år, dvs. huvudsakligen Afrika söder om Sahara, centralasiatiska f.d. sovjetrepubliker, södra och sydöstra Asien förutom Kina, i Sydamerika Bolivia och Peru, samt i Europa Rumänien. Personer som vistats mer än 1 år i högendemiskt område och haft tät kontakt med lokalbefolkningen. Vid andra misstankar om exponering för TBC. BCG-vaccin ges om PPD <6 mm till ovaccinerat barn under 18 år som tillhör riskgrupp. Se för övrigt anvisningar i Bilaga 4., samt sid Bilaga 4, prover. Difteri, Tetanus, Kikhosta Om tre DPT-vaccinationer kan dokumenteras (skriftligt) under första levnadsåret, bör barnet erbjudas boosterdos vid en. Har ex två doser givits tidigare kan man räkna ihop dessa doser till en, ge ytterligare en till och sedan en booster efter 6 månader. Möjligen kan överväga att börja om med tre doser, men det kan finnas risk för kraftiga lokalreaktioner. Man kan ibland ha hjälp av att ta serologi mot T,D och Polio 1-3 för att bedöma behovet av antal doser. Hemofilus influenzae Barn 0-12 mån rekommenderas 3 sprutor om de inte fått detta vaccin. Över 1 års ålder är det tillräckligt med 1 spruta. Barn över 6 år behöver inget vaccin. Det är dock inte skadligt om barn äldre än 6 år skulle få hemofilusvaccin i samband med att kombinationsvaccin ges.

13 Sida 13(28) Poliovaccination I de flesta länder ges polio i form av droppar, polio oral (PO). Gastroenterit vid vaccinationstillfället kan försvaga anslaget och barn från områden med dålig hygienisk standard har ofta tarminfektioner. a) ingen dokumentation föreligger: - ge fullständig vaccinationsserie med 3 injektioner på sedvanligt sätt och med en 4:e efter cirka 4-5 år. b) dokumentation på att PO har givits: En injektion kan ges om det är troligt att 3 doser PO har givits under goda hygieniska förhållanden och gastroenterit ej förekommit vid vaccinationstillfället. Annars vaccination enligt a.) Mässlingsvaccination Alla barn bör MPR-vaccineras (mässling, påssjuka, röda hund) oavsett om tidigare mässlingsvaccination givits eller ej. Vaccination enligt svenska normer vid 18 månaders ålder och förnyelsedos i skolan (i åk 6 för barn födda före år 2002 och i åk 2 för barn födda år 2002 och senare). För äldre barn får intervallen modifieras. Mässlingsvaccin ges i många länder vid 6-10 månaders ålder, vilket ger ett tidigt skydd, men i längden osäker effekt. Dessutom är mässlingsvaccinet levande och mycket känsligt för störningar i den s.k. kylkedjan. Finns ingen eller osäker dokumentation om givna doser och barnet är i skolåldern så skall 2 doser ges med minst 2 månaders mellanrum. Hepatit B-vaccination I många länder i världen erbjuds barn vaccination mot hepatit B. Barn som är hepatit B negativa serologiskt, men med hepatit B positiva föräldrar eller syskon skall vaccineras. Barn som kommer från riskområden bör erbjudas hepatit B vaccination, då vi vet att resor till hemländerna i många fall äger rum så småningom. BVC bekostar dessa vaccin för barn i förskoleåldern eftersom de numera ingår i BVC:s vaccinationsprogram för alla barn i Västernorrland sedan 1 maj 2012.

14 Sida 14(28) Pneumokockvaccin Pneumokockvaccin kan vara aktuellt att ge till mindre barn som invandrar. I många utsatta länder förekommer inte denna vaccination. Spädbarn i åldern 6 veckor till 6 månader vaccineras enligt det svenska vaccinationsprogrammet. Om man börjar mellan 12 och 23 månaders ålder ges 2 doser med minst 2 månaders intervall av Synflorix (eller Prevenar 13 ).. Om man börjar fr.o.m. 2 års ålder eller senare ges 2 doser med minst 2 månaders intervall (Synflorix ) eller 1 dos (Prevenar13 ). I Västernorrland är det upphandlat Synflorix för pneumokockvaccinering till barn. Vad kan ges samtidigt? Som regel gäller: Man kan ge fler avdödade vacciner samtidigt. Man kan ge avdödade vacciner samtidigt med levande vacciner. Man bör inte ge flera levande vacciner samtidigt, men undantag kan göras efter individuell bedömning och kräver läkarordination. - Man kan ge MPR och BCG samtidigt, men om det är möjligt är det bättre vänta 4 veckor. - MPR-bör inte ges samtidigt med vaccin mot Gula febern. Efter blodtransfusion bör man vänta 3 månader med MPR. Blod kan innehålla antikroppar, som försvagar effekten av levande vaccin. Efter BCG vaccination ska man vänta tre månader innan man ger annat vaccin i samma arm. PPD går bra att sätta innan eller samtidigt med MPR. Om inte samtidigt bör man vänta 6 veckor innan PPD sätts eftersom, eftersom PPD-reaktion tillfälligt kan nedsättas av MPR-vaccinet. Vaccinationsråd i samband med av nyanlända < 18 år Många gånger kan det innebära svårigheter att skapa ett vaccinationsschema som är 100 % täckande. Bakgrundsinformationen är osäker och man får försöka ge barnet-ungdomen ett så gott skydd som möjligt utifrån den information man tycker sig ha.

15 Sida 15(28) Men vaccinationsverksamheten fungerar allt bättre i de flesta länder. Ett synligt BCG-ärr gör det sannolikt att det funnits vaccinationsverksamhet där barnet vuxit upp. Undantaget är länder med mycket långvariga krig (Afghanistan, Somalia exempelvis) uppväxt i isolerad landsbygd, utan skolgång. Trots avsaknad av dokument, men med vederhäftiga utsagor om att vaccinationer givits, så kan vaccinationskompletteringarna ibland begränsas till följande som föreslås i tabell 1. Vid stor osäkerhet kan serologisk analys göras och titrar mätas mot exempelvis tetanus, difteri och polio. Är barnet Hepatit B negativt, och man undrar om barnet ändå kan ha blivit hepatit B-vaccinerat, kan detta i så fall analyseras med att mäta anti-hbs. Följande scheman på de 2 närmaste sidorna skall ses som riktlinjer och rimliga förslag på hur man kan ordinera vaccinationer och kompletteringar av vaccinationsstatus, dels då informationen är något ofullständig eller barnet är ofullständigt vaccinerat (tabell 1) och dels då barnet-ungdomen är helt ovaccinerat (tabell 2). Barnets behov av kompletterande vaccinationer skall bedömas individuellt. För att vaccinationerna skall kunna fungera, får ansvarig läkare ordinera off label. Det kan saknas dokumentation i FASS kring vissa kombinationsvacciner och åldersgrupper, men där nationell erfarenhet ändå talar för att ett vaccin fungerar.

16 Sida 16(28) 1. Ordinationer för barn som sannolikt fått vaccin tidigare. ell 1 DTP Polio Hemofilus DTP Polio Tab 0-2 år 3-5 år 6-15 år Pentavac x (1)-2 * För barn under 3 år gäller särskilda överväganden då det bör vara möjligt att få mer säkra uppgifter år Infanrix-polio (alt Tetravac) x2 dtp Polio Boostrix-polio x 1 Pneumokocker Synflorix, 2 doser med minst två 2 mån. intervall. (alt. Infanrix-polio x 1-2, om högre ag.dos eftersträvas) MPR Priorix x 1 Priorix x 1-2 Priorix 1-2 Hepatit B Ev. HBVAXPRO x 3 ** Ev. HBVAXPRO Ev. HBVAXPRO x3 x 3 BCG ja ja ja (om PPD neg, samt avsaknad av vaccinationsärr) HPV flickor Gardasil x 3 Gardasil x 3 OBS *Många barn kan ha fått 1. För barn i skolåldern skall hänsyn För yngre barn grundvaccinering (DTP-polio) i också tas till ordinarie under 3 år får hemlandet första året. Men skolvaccinationer. man ta sedan ej fått ngt mer. Föreslås ställning 2 sprutor med 6 månaders 2. För fullgott skydd mot Mässling, i varje fall, se intervall. Påssjuka, Röda hund krävs 2 doser sid för generella råd. Priorix med minst 2 mån. intervall. **.Skall barnet ges vaccin mot Hep B också kan Pentavac bytas till Infanrix Hexa. Sedan ges Hep B-vaccspruta nr 3 med enbart HBVAXPRO 3. Vacc.schema för HBVAXPRO: < 16 år: 5 mikrogr/dos, 0, 1-2, 6-8 mån. 16 år: 10 mikrogr/dos, 0, 1-2, 6-8 mån. 4. Gardasil ges enligt gängse skolvaccinationsprogram. Kommentar: För barn i åldern 6-15 som skall vaccineras med Infanrix-polio och HbVaxpro, kan detta bytas till Infanrix-Hexa (off label). I åldersspannet över 15 år bör ej Infanrix-Hexa användas då hep B-komponenten är för svag.

17 Sida 17(28) 2. Ordinationer för ovaccinerat barn Tabell år 3-5 år 6-15 år år DTP Hib Polio Hep B Infanrix hexa x 3 Infanrix hexa x 3 DTP Polio Infanrix-polio x 3 (alt Tetravac) Infanrix-polio x 3 Alternativt: (Imovax Polio x 3 Difterivaccin (SSI) x 3 Tetanusvaccin (SSI)x3 Pneumokocker Synflorix x 3, barn mån: 2 doser med minst 2 mån. intervall Synflorix: 2 doser med minst 2 mån. intervall MPR Priorix vid 18 mån. Priorix x 1 Priorix x 2 Priorix x 2 Hepatit B HBVAXPRO x3 HBVAXPRO x 3 BCG (om PPD neg, inget BCG-ärr) ja ja ja ja HPV flickor, enligt skolschema och catch-uprutiner OBS Pneumokocker ges till 5 års ålder. Hib- i princip ej till barn över 6 år. Barn 1-6 år i princip bara 1 Hib. Men mest praktiskt och kostnadseffektivt att ge barnet Infanrix hexa x 3.( Offlabelordination av läkare ) Vaccinationsintervall: Infanrix-hexa: 0, 2, 8 mån. Synflorix: 0, 2, 8 mån. Efter uppvaccinering, följer barnet det allmänna vaccinationsprogrammet. Gardasil x 3 Gardasil x 3 Vacc.intervall: Vacc.intervall: Infanrix - Infanrix-polio: 0, 2, polio 8 mån. Imovax-Polio, Difteri och (efter 3-5 år aktuellt Tetanus: 0, 2, 8 mån. med boosterdos av (informeras om behov av DTP-Polio) boosterdos mot DTP- Polio efter 3-5 år) För fullgott skydd mot Mässling, Påssjuka, Röda hund krävs 2 doser Priorix med minst 2 mån. intervall. Vacc.schema för HBVAXPRO: < 16 år: 5 mikrogr/dos, 0, 1-2, 8 mån. 16 år: 10 mikrogr/dos, 0, 1-2, 8 mån. DT+Polio kan ges som Infanrix-polio, för att minska antalet injektioner. (off label ordination av läkare) Kommentar: För barn i åldern 6-15 som skall vaccineras med Infanrix-polio och HbVaxpro, kan detta bytas till Infanrix-Hexa (off label). I åldersspannet över 15 år bör ej Infanrix-Hexa användas då hep B-komponenten är för svag. Man kan också välja att vaccinera mot polio, difteri, och stelkramp i åldersgruppen över 13 år, med separata licenspreparat.

18 Sida 18(28) Synpunkter gällande skola och BVC Barnhälsovården Bilaga 3 Stödja föräldrarna i ett aktivt föräldraskap. Bevaka behovet av särskilt stöd enligt socialtjänstlagen paragraf 15 där barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver stöd i sin utveckling i tid får anvisad plats i förskola/dagis. Samtala om barnsäkerhet i förhållande till barnets ålder samt på ett respektfullt sätt förmedla informationen om förbudet mot aga. För mörkhyade barn är det viktigt med D-vitamin eftersom den mörka huden försvårar bildandet av D-vitamin. Därför rekommenderas D-vitamin till 5-års ålder. Bevaka syn, hörsel, språk, utveckling samt tillväxt. Uppmärksamma tandhälsoproblem och kostavvikelser. Genomföra kompletterande vaccinationer enligt upprättad plan. Se också Rikshandboken/BHV Skolhälsovården Enligt Socialstyrelsens vägledning (2014) och Skollagen (2010:800) skall skolhälsovården: Främst arbeta förebyggande och hälsofrämjande. Arbeta för att bevara och förbättra elevernas fysiska och psykiska hälsa samt verka för sunda levnadsvanor hos eleverna. Tidigt upptäcka hälsoproblem hos elever som kan innebära behov av medicinska insatser och/eller särskilt stöd och anpassning i skolan. Stödja elevernas utveckling mot utbildningens mål. HC/VC skall snarast informera skolhälsovården om genomförd samt om de kompletterande vaccinationer som rekommenderats av HC/VC-läkaren och som skall ges till barnet av skolhälsovården. Skolläkaren ansvarar dock för själva ordinationen av vacciner inom skolhälsovården, om man inte lokalt kommit överens om annan ordning. Enligt Socialstyrelsen kan barn inte avkrävas som villkor för att börja eller gå i förskolan/skolan.

19 Sida 19(28) Vaccinationsrekommendation för nyanlända barn Namn.Kön Pnr/reservnr..Ursprungsland VC/HC. Tidigare vaccinationer, anamnes/dokument BCG DTP Antal doser Polio oralt Antal doser Polio IPV Antal doser Mässling Antal doser MPR Antal doser Hep B Antal doser Övrigt Övrigt Ärr? Följande vaccinationsschema föreslås: Vaccin Dos 1, mån/år Dos 2, mån/år Dos 3, mån/år BCG (ges av HC/VC) BCG har givits/planeras ges: Föreslaget av (ansvarig läkare).. datum. För skolbarn/-ungdomar (fr.o.m. förskoleklass) sänds förslaget på vaccinationer tillsammans med hälsoformulär och övrig adekvat information (ex lab.info) till barnets/ungdomens skolsköterska. Själva ordinationen av vaccinationerna skall göras av skolhälsovårdens skolläkare, pga olika huvudmannaskap. För barn under 6 år (förskolebarn) skickas rekommendationen/ordinationen till BVC-sköterska på HC/VC för verkställande.

20 Sida 20(28) Bilaga 4 Provtagning Provtagning för vuxna Hiv Hepatit B (HBsAg) Syfilis (VDRL eller annan screeningmetod) Tuberkulos testas för migranter från länder med hög incidens av tuberkulos med PPD och/eller IGRA. Till riskområden räknas länder med en rapporterad tuberkulosincidens på 100 fall per invånare och år, dvs. huvudsakligen Afrika söder om Sahara, centralasiatiska f.d. sovjetrepubliker, södra och sydöstra Asien förutom Kina, i Sydamerika Bolivia och Peru, samt i Europa Rumänien. Rubella-serologi (röda hund) för kvinnor i fertil ålder Provtagning för barn Hiv Hepatit B (HBsAg och antihbs) Hepatit C (antihcv) Hb PKU (< 8 år), se separat PM angående provtagningsanvisningar. F-cystor och maskägg/giardiainfektion (barn upp till 6 år) Tuberkulos (PPD och/eller IGRA (barn>5 år)) för barn från länder med hög incidens av tuberkulos. Ang riskländer, se ovan. Om TBC-symtom, röntgenundersökning direkt, TB-odla från eventuella abscesser, steril pyuri. Lungröntgen Om PPD är 6 mm röntgas alla barn 5 år och ovaccinerade barn äldre än 5 år. Hos friska vuxna och hos vaccinerade barn >5 år, om PPD >10 mm. Vid symtom Se för övrigt Socialstyrelsens riktlinjer: Rekommendationer för preventiva insatser mot tuberkulos

21 Sida 21(28) Provtagning efter individuell bedömning Ytterligare provtagning kan vara aktuell efter individuell bedömning av läkare efter uppgifter som framkommer vid hälsosamtalet Blodstatus Blodsocker Urin F-odling F-mikro PKU S-ALAT Hepatit A Hepatit C Bärarskap av multiresistenta bakterier (MRSA, ESBL, VRE)

22 Sida 22(28) Angående PKU-provtagning på hälsocentral/vårdcentral i samband med ar av asylsökande barn. Indikation: identifiering av metabola tillstånd som kan dämpas med behandling och kostkorrigeringar. (ex PKU, hypothyreos) I det uppdaterade PM som vi har avseende ar av asylsökande m.fl. så ingår nu också i provtagningen att barn under 8 år erbjuds PKU-prov. Bakom rekommendationen finns råd från socialstyrelsen. Provet tas kapillärt, och samma remiss används som den hos spädbarn. Instruktioner om provtagning finns på PKU-labbets hemsida, se länken nedan. Alternativt kan man ringa dit också för råd angående provtagning, se tfn nedan. Universitetslaboratoriet/Kliniker/CMMS/PKU-laboratoriet/Information-omprovtagning/ Varje enhet (HC/VC) som tar provet skall skaffa sig en sk kombikakod för identifiering av provtagande enhet. Remisser beställs via PKU-labbets hemsida ovan, samt svarsetiketter. Kostnad per prov är 230 kronor. Provsvar kommer snabbt vid avvikelse, annars dröjer det c:a 1 månad. Tel pku-lab: Härnösand Thomas Lundberg

23 Sida 23(28) Smittskyddsanmälan Enligt gängse rutiner vid smittsam sjukdom, se smittskyddslagen Smittskyddslagen querysearchstring=rutin+g%c3%a4llande+blodsmitta+hos+asyls%c3%b6kande+ och+flyktingar Rutin gällande blodsmitta hos asylsökande och flyktingar. Se högerkant på externwebben och intranätet, länkar nedan. Externwebben Intranätet

24 Sida 24(28) Avvikelsehantering Avvikelserapportering sker i Avvikelsesystemet i Platina. Bilaga 5 Uppföljning av kostnader Uppföljning av kostnader för hälso- och sjukvård till asylsökande sker kontinuerligt via Enheten för Folkhälsa och Vårdvals budgetuppföljning. Kvartalsvis uppföljningar över antalet ar samt den ersättning som Migrationsverket utbetalar efter ansökan. Vårdkostnaderna för asylsökande följs upp kontinuerligt. Vid kostnader som överstiger kr ansöks om ersättning från Migrationsverket. Årligen sammanställs en enkät på uppdrag av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) där man jämför kostnader i de olika landstingen. Varaktig vård av flyktingar m.fl. Landstinget kan ansöka om ersättning för varaktig vård av flyktingar m.fl. Ersättningen utgår endast om vården bedöms ha en varaktighet av tre år och vårdkostnaderna uppgår till lägst kr under en tolvmånaders period. Kravet för ersättning är också att sjukdomen/funktionshindret fanns vid ankomsten till Sverige. Det är viktigt att det uppmärksammas vid en när en flykting har en sjukdom som faller inom ramen för varaktig vård. Kontakta lanstingets ekonom i flyktingfrågor som ansvarar för att söka ersättningen från Migrationsverket. Bilaga 8.

25 Sida 25(28) Bilaga 6 Övrigt Patientavgifter asylsökande Barn och ungdomar under 20 år har kostnadsfri sjukvård. Alla besök inom sjukvården betalas med kort eller via faktura. För att underlätta möjligheterna för dem som kräver att betala kontant för sina besök på hälso- vårdcentraler och inom specialistvården finns fyra enheter som erbjuder det: ekonomiservice vid hälsocentralen Centrum i Sundsvall, Kramfors Hälsocentral, ekonomiservice vid sjukhuset i Sollefteå, löneservice vid sjukhuset i Örnsköldsvik. Kostnader för personer över 20 år Distriktssköterskebesök på vårdcentral 25 kr. Läkarbesök på vårdcentral 50 kr. Läkarbesök efter remiss från läkare inom offentliga sjukvården 50 kr. Övriga besök på sjukhuset kostar 300 kr. Om besöket avser akut sjukvård kan asylsökande återsöka ersättning om 250 kr från Migrationsverket. Vård enligt Smittskyddslagen är gratis. Asylsökande betalar ingen vårdavgift vid sluten vård Mer information finns i avgiftshandboken under flik 10 Avgiftshandboken Vård till asylsökande, flyktingar med flera. Sjukresa Egenavgiften vid sjukresa med taxi är olika beroende på vilken invandrargrupp man tillhör. Asylsökande betalar 40 kr förutom vid tåg och bussresa där egenavgiften är 0 kr. Tåg- och bussbiljetter skickas till Sjukresekontoret, Härnösand som betalar ut ersättning via bankgiro. Samma regelverk gäller som för bosatta. Avgiftshandboken Flik 8 Sjukresor Tolk Enligt Förvaltningslagen 1986: När en myndighet har att göra med någon som inte behärskar svenska bör myndigheten vid behov anlita tolk. Se även HSL (1982:763 2)

26 Sida 26(28) Läkemedel Asylsökande som visar upp giltigt LMA kort alternativt kvitto på betalar 50 kr för receptförskrivna läkemedel under förutsättning att de ingår i läkemedelsförmånen samt att det är samma förskrivare och samma datum. Apoteket fakturerar Migrationsverket för resterande läkemedelskostnader. Relaterad information Förskrivning av e-recept för patienter med reservnummer i SYSteam Cross datajournal Hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd (papperslösa/gömda) querysearchstring=21893

27 Hemsjukvård till asylsökande Sida 27(28) Bilaga 7 Asylsökande patienter som är utskrivningsklara men som har kvarstående vårdbehov som inte kan anstå. Det är ett ansvar för landstingen och inte kommunerna att tillhandahålla all sjukvård åt asylsökande i enlighet med lagen 2008:344. Ett landsting är därför finansiellt ansvarigt för denna vård oavsett om den tillhandahålls av landstinget självt eller köps av en kommun när landstinget inte kan bedriva hemsjukvården i egen regi. Detta motsvarar en situation när ett landsting köper och ersätter en privatgivare inom exempelvis primärvården för en vårdtjänst i stället för att tillhandahålla tjänsten i egen regi (SKL 2006). Statlig ersättning för detta regleras i gällande avtal och i förordningen vilket i praktiken innebär ryms inom ramen för schablonersättningen och i de fall de för en och samma vårdkontakt överstiger 100tkr får återsökas från Migrationsverket. Hälso-och sjukvård till papperslösa/gömda Från 1 juli 2013 får utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd samma rätt till hälso- och sjukvård och tandvård som asylsökande. Den nya lagen heter Lag (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd. Lagen till papperslösa ger rätt till: * hälso- och sjukvård och tandvård som inte kan anstå, * mödrahälsovård, * preventivmedelsrådgivning, * vård i samband med abort. Barn som lever som papperslösa i Sverige har rätt till subventionerad fullständig hälso- och sjukvård och regelbunden tandvård på samma sätt som bofasta barn. Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Lag om-halso--och-s_sfs /?bet=2013:407

28 Sida 28(28) Bilaga 8 Kontaktuppgifter Ekonomiska frågor Elisabet Söderberg Ekonomiservice Sundsvall Länssjukhuset Sundsvall elisabet.soderberg@lvn.se , Övriga frågor Iwona Jacobsson Enheten Folkhälsa och Vårdval Sollefteå sjukhus Sollefteå iwona.jacobsson@lvn.se ,

Hälsoundersökning av asylsökande med flera Rev

Hälsoundersökning av asylsökande med flera Rev Hälsoundersökning av asylsökande med flera Rev. 2014-02-06 Inledning Denna information vänder sig till vårdgivare i primärvården och ska förtydliga vad som ingår i en hälsoundersökning av asylsökande med

Läs mer

Vägledning för vaccination

Vägledning för vaccination Vägledning för vaccination Föreskrifter och rekommendationer Kompletterande vaccinationer Utbildningsdag om vaccinationer Oktober 2017 Tiia Lepp Adam Roth Föreskrifter om vaccination av barn (HSLF-FS 2016:51)

Läs mer

Hälsoundersökning av asylsökande med flera Rev. 2015-10-12

Hälsoundersökning av asylsökande med flera Rev. 2015-10-12 Hälsoundersökning av asylsökande med flera Rev. 2015-10-12 Inledning Denna information vänder sig till vårdgivare i primärvården och ska förtydliga vad som ingår i en hälsoundersökning av asylsökande med

Läs mer

Komplettering av ofullständigt vaccinerade barn inom skolhälsovården

Komplettering av ofullständigt vaccinerade barn inom skolhälsovården Komplettering av ofullständigt vaccinerade barn inom skolhälsovården epidemiolog/sjuksköterska Helena Hervius Askling bitr.smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm Seminarium Elevhälsa september2014 Sidan

Läs mer

Hälsoundersökningar av barn från andra länder

Hälsoundersökningar av barn från andra länder Hälsoundersökningar av barn från andra länder Bakgrund Avgiftsfri hälso- och sjukvård Hälsoundersökning för nyanlända barn till Sverige Behov och om fattning kan variera Om möjligt före skolstart Målgrupp

Läs mer

Vaccinations- ordination. Lena Simonson Garsbo Skolhälsovårdsöverläkare

Vaccinations- ordination. Lena Simonson Garsbo Skolhälsovårdsöverläkare Vaccinations- ordination Lena Simonson Garsbo Skolhälsovårdsöverläkare Målsättning Skydd mot sjukdomen för den enskilde Begränsa spridning i samhället Förebygga allvarlig sjukdom minska sequele minska

Läs mer

Komplettering av ofullständigt vaccinerade barn inom elevhälsan. Mona Insulander

Komplettering av ofullständigt vaccinerade barn inom elevhälsan. Mona Insulander Komplettering av ofullständigt vaccinerade barn inom elevhälsan Epidemiolog / Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Stockholm mona.insulander@sll.se 2015 Sidan 1 Vilka vacciner har barnet fått hittills?

Läs mer

Vaccinationsbehov hos asylsökande. Eva Netterlid Sakkunnig Enheten för vaccinationsprogram

Vaccinationsbehov hos asylsökande. Eva Netterlid Sakkunnig Enheten för vaccinationsprogram Vaccinationsbehov hos asylsökande Eva Netterlid Sakkunnig Enheten för vaccinationsprogram eva.netterlid@folkhalsomyndigheten.se RU KAVA Regeringsuppdrag Kartläggning och analys av behovet av vaccin hos

Läs mer

Nyanlända- hälsoundersökningar(hu)

Nyanlända- hälsoundersökningar(hu) Nyanlända- hälsoundersökningar(hu) Höstmöte för lokal smittskydds-och stramaansvariga 160928 Bitr.smittskyddsläkare Hälsoundersökningar(HU) Frågor på det? Huvudbudskap Allas ansvar att ge den vård som

Läs mer

NYHETER FRÅN SOCIALSTYRELSEN

NYHETER FRÅN SOCIALSTYRELSEN Nr: 2/2007 Sid:1 NYHETER FRÅN SOCIALSTYRELSEN 1. FÖRESKRIFTER OM VACCINATION AV BARN Nyheter: Åldern för difteri- stelkramp- och kikhostevaccindos 4 sänks från 10 år till 5-6 år och ges då tillsammans

Läs mer

Barnvaccinationsprogrammet

Barnvaccinationsprogrammet Historik: 1300-talet - variolisering 1796 första smittkoppsvaccinationen 1801 första vaccinationen i Sverige 1815 lag om obligatorisk smittkoppsvaccination 1901 Mjölkdroppen grundas 1930-talet Barnavårdscentraler

Läs mer

Vaccinationsprogrammet

Vaccinationsprogrammet Vaccinationsprogrammet Avvikelser - ofullständigt vaccinerade Hur kan man resonera? Socialstyrelsen ansvarar * för regelverket SOSFS 2006:22 om vaccination av barn allmänna vaccinationsprogrammet Eva Netterlid,

Läs mer

Vaccinationer på BVC

Vaccinationer på BVC Vaccinationer på BVC Nya föreskrifter om vaccination av barn gäller från 1 juni 2016 (HSLF-FS 2016:51) Vaccination av barn och ungdomar. Vägledning för vaccination enligt föreskrifter och rekommendationer

Läs mer

Flöde Hälsosamtal/undersökning Barn och ungdomar från andra länder

Flöde Hälsosamtal/undersökning Barn och ungdomar från andra länder Flöde Hälsosamtal/undersökning Barn och ungdomar från andra länder Vårdcentral Vid behov smittspårning och informera om provsvar. BCG-vaccination vid behov Information om provsvar till Remiss till Folktandvård

Läs mer

Asylsökande/anhöriginvandrare/kvotflyktingar allmänt om hälso- och sjukvård, hälsoundersökning, provtagning, vaccination samt ekonomi

Asylsökande/anhöriginvandrare/kvotflyktingar allmänt om hälso- och sjukvård, hälsoundersökning, provtagning, vaccination samt ekonomi kvotflyktingar, allmänt om hälsooch sjukvård, hälsoundersökning, provtagning, vaccination samt ekonomi Sida 1(27) Dokumenttyp Fastställt Diarienr / Dokumentnr / Version Riktlinje 2012 05 14 /71429 / Version

Läs mer

Vägledning vid kompletterande vaccinationer av barn från andra länder, 0-18 år.

Vägledning vid kompletterande vaccinationer av barn från andra länder, 0-18 år. 2016-02-18 Vägledning vid kompletterande vaccinationer av barn från andra länder, 0-18 år. Målsättningen för det nationella barnvaccinationsprogrammet är att alla barn i Sverige ska ha skydd mot difteri,

Läs mer

Riktlinjer för vaccination av migranter

Riktlinjer för vaccination av migranter 1(13) Riktlinjer för vaccination av migranter 2015-11-11 Innehåll Sid. Omfattning 2 Bakgrund och syfte 2 Lagar och andra krav 2 Ansvar och befogenheter 2 Beskrivning genomförande vaccination barn 0-17

Läs mer

Dokumentrubrik Asylsökande, kvotflyktingar och anhöriginvandrare riktlinje vid hälsoundersökning

Dokumentrubrik Asylsökande, kvotflyktingar och anhöriginvandrare riktlinje vid hälsoundersökning Sida 1(28) Handläggare Giltigt till och med Reviderat Processägare Anna Karin Öberg (aog005) 2017 11 30 2016 05 30 Anna Karin Öberg (aog005) Fastställare Granskare Inger Bergström (ibm013) Hans Boman (hbn007),

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxhslf Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Folkhälsomyndighetens

Läs mer

Hur vaccinerar vi inflyttade/ ofullständigt vaccinerade barn

Hur vaccinerar vi inflyttade/ ofullständigt vaccinerade barn Hur vaccinerar vi inflyttade/ ofullständigt vaccinerade barn SMI-dag 051012 Rose-Marie.Carlsson@smi.ki.se Avvikelser från vaccinationsprogrammet 1. Vad har eleven fått hittills? 2. Vad fattas jämfört vaccinationsprogrammet?

Läs mer

Flyktingdagen Hälsosamtalsprocessen. 2011-03-16 Smittskyddsenheten

Flyktingdagen Hälsosamtalsprocessen. 2011-03-16 Smittskyddsenheten 1 Flyktingdagen Hälsosamtalsprocessen Beviljade uppehållstillstånd i Sverige 2010 Totalt 91 458 Flyktingar 13 % Anhöriginvandrare 27 % Gäststuderande 16 % Arbetskraftsinvandrare 24 % EES avtalet 20 %.

Läs mer

Mall för hälsoundersökning Barn och ungdomar under 18 år

Mall för hälsoundersökning Barn och ungdomar under 18 år Sid. 1 (6) Rev. 2014-05-19 A Fogels, L Dotevall, T Arvidsson Mall för hälsoundersökning Barn och ungdomar under 18 år Information ska ges om den undersöktes möjlighet att få del av hälso- och sjukvård

Läs mer

VACCINATIONER AV VUXNA NYANLÄNDA INVANDRARE

VACCINATIONER AV VUXNA NYANLÄNDA INVANDRARE VACCINATIONER AV VUXNA NYANLÄNDA INVANDRARE VAD SÄGER LANDSTINGET? Ur Hälsoundersökning av vuxna asylsökande och nyanlända invandrare Vaccinationsstatus kontrolleras och alla vuxna erbjuds vaccination

Läs mer

Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination, migranter 0-17 år

Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination, migranter 0-17 år Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination, migranter 0-17 år För vissa äldre ungdomar kan det ibland vara bättre att använda frågorna i Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination migranter

Läs mer

Hälsoundersökning för nyanlända- Erfaringer fra Sverige

Hälsoundersökning för nyanlända- Erfaringer fra Sverige Hälsoundersökning för nyanlända- Erfaringer fra Sverige Jenny Malmsten enhetschef, fil. dr. internationell migration och etniska relationer Kunskapscentrum Migration och Hälsa Liv Lyngå von Folsach Barnhälsoöverläkare,

Läs mer

Vaccin - Folkhälsans mest framgångsrika medicinska insats. Komplettering av vaccinationer för ofullständigt vaccinerade barn och unga.

Vaccin - Folkhälsans mest framgångsrika medicinska insats. Komplettering av vaccinationer för ofullständigt vaccinerade barn och unga. Vaccin - Folkhälsans mest framgångsrika medicinska insats Komplettering av vaccinationer för ofullständigt vaccinerade barn och unga Ann Sofie Cavefors 22 okt 2013 Vaccinationer räddar 3 miljoner liv årligen

Läs mer

Vaccinationer inom barnhälsovården. Kunskapscentrum barnhälsovård

Vaccinationer inom barnhälsovården. Kunskapscentrum barnhälsovård Vaccinationer inom barnhälsovården Kunskapscentrum barnhälsovård Det nationella vaccinationsprogrammet Allmän del 10 olika sjukdomar 9 till alla 1 till flickor (HPV) Riktad del hepatit B och Tuberkulos

Läs mer

Hälsoundersökning av Barn och Unga. Ann Lindstrand Barnläkare Folkhälsomyndigheten

Hälsoundersökning av Barn och Unga. Ann Lindstrand Barnläkare Folkhälsomyndigheten Hälsoundersökning av Barn och Unga Ann Lindstrand Barnläkare Folkhälsomyndigheten Varifrån kom de asylsökande/ invandrade till Sverige år 2013? 5 störst asylsökande grupperna (54259) 5 största invandrade

Läs mer

Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination migranter från 18 år

Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination migranter från 18 år Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination migranter från 18 år 2016-10-04 För vissa äldre ungdomar, under 18 år, kan det ibland vara bättre att använda frågorna i denna mall Hälsocentral.. Datum...

Läs mer

Ny föreskrift och vägledning

Ny föreskrift och vägledning Ny föreskrift och vägledning Avvikelser ofullständigt vaccinerade Dokumentation, vaccinationsregistret Eva Netterlid Utbildningsdag med inriktning på barnvaccinationsprogrammet Linköping 7 november 2016

Läs mer

2015-01-27. Ofullständigt vaccinerade barn och unga 150120 ann-sofie.cavefors@vgregion.se. Upphandling 2015. Under 5 mortality rate 1990-2013

2015-01-27. Ofullständigt vaccinerade barn och unga 150120 ann-sofie.cavefors@vgregion.se. Upphandling 2015. Under 5 mortality rate 1990-2013 Upphandling 2015 Ofullständigt vaccinerade barn och unga 150120 ann-sofie.cavefors@vgregion.se Pneumokocker MPR DTaP-IPV (4-val.) DTaP-IPV-Hib (5-val.) DTaP-IPV-Hib-HBV (6-val.) Hepatit B HPV dtap Överprövning

Läs mer

» 9 till alla» 1 till flickor (HPV) » BCG vaccination vid 6 månaders ålder» Hepatit B vid 3,5 och 12 månaders ålder

» 9 till alla» 1 till flickor (HPV) » BCG vaccination vid 6 månaders ålder» Hepatit B vid 3,5 och 12 månaders ålder Vaccinationer inom barnhälsovården Vid alla åtgärder som rör barn skall barnets bästa kommer i främsta rummet (artikel 3) Det nationella vaccinationsprogrammet Allmän del 10 olika sjukdomar» 9 till alla»

Läs mer

2012-06-21. Följt hemlandets vaccinationspolicy? http://apps.who.int/immunization_monitoring/en/globalsummary/ CountryProfileSelect.

2012-06-21. Följt hemlandets vaccinationspolicy? http://apps.who.int/immunization_monitoring/en/globalsummary/ CountryProfileSelect. Vaccination av till Sverige inflyttade barn Bedömning av vaccinationstatus: Uppgifter från förälder ev Hälsokort med? följt hemlandets vaccinations policy? http://apps.who.int/immunization_monitoring/

Läs mer

Basprogram för skolhälsovården i Uppsala kommun

Basprogram för skolhälsovården i Uppsala kommun Basprogram för skolhälsovården i Uppsala kommun Bakgrund Skolhälsovårdens mål är enligt Skollagen att: Främja och bevara elevernas fysiska och psykiska hälsa samt att verka för sunda levnadsvanor. Skolhälsovården

Läs mer

Barnvaccinationer. Vaccinationer inom barn- och skolhälsovård

Barnvaccinationer. Vaccinationer inom barn- och skolhälsovård 1(5) Utlåtande från expertgruppen för vaccinationer Barnvaccinationer Vaccinationer inom barn- och skolhälsovård Information om det allmänna vaccinationsprogrammet Det svenska barnvaccinationsprogrammet

Läs mer

Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination, migranter 0-17 år

Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination, migranter 0-17 år Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination, migranter 0-17 år För vissa äldre ungdomar kan det ibland vara bättre att använda frågorna i Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination migranter

Läs mer

Hälsoundersökning - Asylsökande / nyanlända invandrarbarn 0-17 år (ej fyllda 18) Version: 1. Ansvarig:

Hälsoundersökning - Asylsökande / nyanlända invandrarbarn 0-17 år (ej fyllda 18) Version: 1. Ansvarig: Hälsoundersökning - Asylsökande / nyanlända invandrarbarn 0-17 år (ej fyllda 18) Version: 1 Ansvarig: 2(16) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2010-11-02 Nyutgåva 2. 2011-08-30

Läs mer

Ofullständigt vaccinerade nyanlända barn-vad är skolans resp. landstingets ansvar inom

Ofullständigt vaccinerade nyanlända barn-vad är skolans resp. landstingets ansvar inom Ofullständigt vaccinerade nyanlända barn-vad är skolans resp. landstingets ansvar inom Stockholm Landsting samt Stockholm Stad? Marie Johannesson Skolöverläkare, Stockholms Stad Ledningsdagarna 22-23 september

Läs mer

Vaccination mot influensa och lunginflammation

Vaccination mot influensa och lunginflammation Vaccination mot influensa och lunginflammation Vaccination mot influensa och Grundavgift Vaccin kostnad lunginflammation Grundavgiften vid vaccinering 1 kr enligt prislista Influensavaccin 1 kr enligt

Läs mer

Mariette Derwig, barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum barnhälsovård Läkemedel i Skåne Nyheter i barnvaccinationsprogrammet

Mariette Derwig, barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum barnhälsovård Läkemedel i Skåne Nyheter i barnvaccinationsprogrammet Mariette Derwig, barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum barnhälsovård Läkemedel i Skåne 2017 Nyheter i barnvaccinationsprogrammet Nya Föreskrifter för barnvaccinationsprogrammet och ny Vägledning från

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård för asylsökande och flyktingar m fl. fr. o. m. 2007-04-01. Asylsökande: Vård som ingår i schablonersättningen:

Riktlinjer för hälso- och sjukvård för asylsökande och flyktingar m fl. fr. o. m. 2007-04-01. Asylsökande: Vård som ingår i schablonersättningen: Hälso- och sjukvårdsledning Hälsopolitisk ledning Kansli- och utredningsavdelningen Lena Persson Datum 2006-11-28 046-15 32 44 Rev. 2007-02-28 lena.c.persson@skane.se Rev 2007-03-08 Riktlinjer för hälso-

Läs mer

Asylsökande samt papperslösa flyktingar

Asylsökande samt papperslösa flyktingar Lednings- och verksamhetsstöd 1 H A N D L Ä G G A R E D A T U M FLIK Avgiftshandboken 2012-04-26 28 B samt papperslösa flyktingar Innehåll Inledning sidan 2 Landstingets åtagande sidan 2 LMA-kort sidan

Läs mer

Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige

Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige Handboken Vård av personer från andra länder, som kan laddas ner eller beställas gratis ger dig bra kunskap vid vård av personer från

Läs mer

Cosmos. Eleonor Arén Hoda Abou El Oula Cosmos asyl- och integrationshälsan , Märstagatan 2 Uppsala

Cosmos. Eleonor Arén Hoda Abou El Oula Cosmos asyl- och integrationshälsan , Märstagatan 2 Uppsala Cosmos Eleonor Arén Hoda Abou El Oula Cosmos asyl- och integrationshälsan 018-611 89 17, 611 89 90 Märstagatan 2 Uppsala Asylsökande En asylsökande är en utländsk medborgare som tagit sig till Sverige

Läs mer

MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Avdelning för hälso- och sjukvårdsstyrning, Koncernkontoret Rev 140325 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Asylsökande... 4

Läs mer

Flyktingmedicinska enheten Björknäs HC

Flyktingmedicinska enheten Björknäs HC Flyktingmedicinska enheten Björknäs HC 3 sjuksköterskor 0,75 läkare och akuta mottagningstider 1 undersköterska 1 sekreterare 1 barnmorska 0,5 BHV-sköterska 0,5 kurator (vakant) Migrationsverket Bodens

Läs mer

Välkomna till. Vaccinationer, Läkemedelskommitténs utbildningar Mats Erntell, smittskyddsläkare. Mars 2013

Välkomna till. Vaccinationer, Läkemedelskommitténs utbildningar Mats Erntell, smittskyddsläkare. Mars 2013 Välkomna till Vaccinationer, Läkemedelskommitténs utbildningar Mats Erntell, smittskyddsläkare Mars 2013 Aktuellt vaccinationer Läkemedelskommittén Halland, mars 2013 Vaccinationer grundvaccinationsprogram

Läs mer

Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination, migranter 0-17 år

Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination, migranter 0-17 år Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination, migranter 0-17 år För vissa äldre ungdomar kan det ibland vara bättre att använda frågorna i Mall för hälsosamtal, provtagning och vaccination migranter

Läs mer

Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa)

Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa) Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa) Begrepps förklaring Asylsökande En person som benämns asylsökande har kommit till Sverige

Läs mer

Fakturahantering i primärvården 2014-02-03

Fakturahantering i primärvården 2014-02-03 Fakturahantering i primärvården 2014-02-03 Inledning Denna information vänder sig till vårdgivare i primärvården och ska förtydliga hur fakturering av läkarbesök, sjukvårdande behandling och hälsoundersökning

Läs mer

Vaccination av barn 131121

Vaccination av barn 131121 Vaccination av barn 131121 Vaccination av barn 131121 Lagar, vaccinologi, tidpunkter för doser och dosintervall Vacciner i det nationella programmet; fokus på polio, mässling och BCG Vaccinationer utanför

Läs mer

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm

Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version su/adm Doknr. i Barium Dokumentserie Giltigt fr o m Version 21606 su/adm 2018-03-19 7 Vaccination och immunitetstest för nyanställd personal och Innehållsansvarig: Marianne Jertborn, Överläk/Professor, Läkare

Läs mer

Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige

Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige 1 H A N D L Ä G G A R E D A T U M Avgiftshandboken 2017-01-01 FLIK Asylsökande samt personer utan giltigt tillstånd att vistas i Sverige Innehåll Inledning sidan 2 Landstingets åtagande sidan 2 LMA-kort

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens ansvar, skyldigheter och möjligheter Lag 2013: 407 Ett etiskt perspektiv

Hälso- och sjukvårdens ansvar, skyldigheter och möjligheter Lag 2013: 407 Ett etiskt perspektiv Hälso- och sjukvårdens ansvar, skyldigheter och möjligheter Lag 2013: 407 Ett etiskt perspektiv 2018-02-08 Flykting Någon som har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av ras, nationalitet,

Läs mer

Tuberkulos. Tuberkulos, hiv och hepatit. Vanliga frågeställningar: Varför undersökning? Vem ska provtas? Från vilka länder?

Tuberkulos. Tuberkulos, hiv och hepatit. Vanliga frågeställningar: Varför undersökning? Vem ska provtas? Från vilka länder? Tuberkulos, hiv och hepatit Vaccination av nyanlända barn och ungdomar Uddevalla 22 oktober 2013 Tuberkulos Leif Dotevall Smittskydd Västra Götaland Avhandling om asylsökandes syn på hiv/aids och tuberkulos

Läs mer

Riktlinjer för hälsoundersökning av barn och ungdomar från andra länder

Riktlinjer för hälsoundersökning av barn och ungdomar från andra länder Riktlinjer för hälsoundersökning av barn och ungdomar från andra länder Detta dokument kommer att revideras kontinuerligt. På uppdrag av Programgrupp Barn, Landstinget i Jönköpings län Reviderat maj 2007

Läs mer

Vaccinationer - av till Sverige inflyttade barn

Vaccinationer - av till Sverige inflyttade barn Vaccinationer - av till Sverige inflyttade barn 2016 Januari 19 Leif Ekholm BHV-öl Vaccination av till Sverige inflyttade barn Rikshandboken Barnhälsovård inkl Elevhälsan! NVP kan variera inom enskilda

Läs mer

HÄLSOUNDERSÖKNING AV ASYLSÖKANDE MICAEL WIDERSTRÖM SMITTSKYDDSENHETEN

HÄLSOUNDERSÖKNING AV ASYLSÖKANDE MICAEL WIDERSTRÖM SMITTSKYDDSENHETEN HÄLSOUNDERSÖKNING AV ASYLSÖKANDE MICAEL WIDERSTRÖM SMITTSKYDDSENHETEN UPPDRAG SME fick 2009 uppdrag att se över rutiner och riktlinjer Arbetsgrupp bildats feb 2010 Mia Krylén Integrationssamordnare, Länsstyrelsen

Läs mer

Vårdstrategier i barntandvården Hur prioriterar vi? 60 miljoner människor på flykt globalt

Vårdstrategier i barntandvården Hur prioriterar vi? 60 miljoner människor på flykt globalt Vårdstrategier i barntandvården Hur prioriterar vi? 60 miljoner människor på flykt globalt Gunilla Klingberg gunilla.klingberg@mah.se DN 150426 http://www.manskligarattigheter.se/ http://www.unhcr.org/

Läs mer

Riktlinjer för vaccination av barn och ungdomar från andra länder

Riktlinjer för vaccination av barn och ungdomar från andra länder BILAGA Riktlinjer för vaccination av barn och ungdomar från andra länder (Komplettering och anpassning till det svenska vaccinationsprogrammet) Christina C Fåhraeus Barnläkare Hälsans vårdcentrum Juni

Läs mer

Sms frågor från Utbildningarna vaccinationer för barn och ungdomar 21/11 och 13/

Sms frågor från Utbildningarna vaccinationer för barn och ungdomar 21/11 och 13/ Sms frågor från Utbildningarna vaccinationer för barn och ungdomar 21/11 och 13/12 2016 Vilka vaccinationer kan man ge när eleven har positiv tuberkulos och är under behandling. Skall man vänta tills de

Läs mer

Det nationella vaccinationsprogrammet. Allmän del 10 olika sjukdomar. Riktad del hepatit B och Tuberkulos

Det nationella vaccinationsprogrammet. Allmän del 10 olika sjukdomar. Riktad del hepatit B och Tuberkulos Det nationella vaccinationsprogrammet Allmän del 10 olika sjukdomar 9 till alla 1 till flickor (HPV) Riktad del hepatit B och Tuberkulos Kunskapscentrum för Barnhälsovård ålder 3 mån Det allmänna vaccinationsprogrammet

Läs mer

BHVi. Bakgrund. BHVi 2013:1. Sedan länge. avstått från. (se bilaga). Rörande de. överläkare. barnkliniken, Datumm

BHVi. Bakgrund. BHVi 2013:1. Sedan länge. avstått från. (se bilaga). Rörande de. överläkare. barnkliniken, Datumm BHVi 2013:1 Datumm 2013-03-05 BHVi Råd och information från barnhälsovårdsöverläkaren Angående hälsoundersökning avv asylsökande m.fl. (Ersätterr BHVi 2012:4) Bakgrund Sedan länge har hälsoundersökning

Läs mer

Välkommen till Västmanland! Vår guide till dig som är asylsökande eller nyanländ till Sverige och Västmanland och behöver komma i kontakt med

Välkommen till Västmanland! Vår guide till dig som är asylsökande eller nyanländ till Sverige och Västmanland och behöver komma i kontakt med Välkommen till Västmanland! Vår guide till dig som är asylsökande eller nyanländ till Sverige och Västmanland och behöver komma i kontakt med sjukvården eller tandvården. Asyl- och integrationshälsan är

Läs mer

Asylsökande, m. fl., ensamkommande barn, gode män, tillståndssökande/tillståndslösa. Hälso- och sjukvård, sekretess.

Asylsökande, m. fl., ensamkommande barn, gode män, tillståndssökande/tillståndslösa. Hälso- och sjukvård, sekretess. Asylsökande, m. fl., ensamkommande barn, gode män, tillståndssökande/tillståndslösa. Hälso- och sjukvård, sekretess. 2018 Lag och förordning Rätten till hälso- och sjukvård regleras i lag, medan frågor

Läs mer

Flyktingmedicinsk mottagning. Hälsoundersökning av asylsökande Allt du behöver veta Britt Tallhage verksamhetschef Neda Zakeri barnmorska

Flyktingmedicinsk mottagning. Hälsoundersökning av asylsökande Allt du behöver veta Britt Tallhage verksamhetschef Neda Zakeri barnmorska Hälsoundersökning av asylsökande Allt du behöver veta Britt Tallhage verksamhetschef Neda Zakeri barnmorska Flyktingmedicinsk mottagning Vi utför hälsoundersökningar för nyanlända asylsökande, vuxna/barn

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård för asylsökande och flyktingar m fl. fr.o.m. 2006-01-01

Riktlinjer för hälso- och sjukvård för asylsökande och flyktingar m fl. fr.o.m. 2006-01-01 Hälso- och sjukvårdsledning Hälsopolitisk ledning Kansli- och utredningsavdelningen Lena Persson Datum 2006-01-16 046-15 32 44 Rev. 2006-04-10 lena.c.persson@skane.se Riktlinjer för hälso- och sjukvård

Läs mer

Infektionssjukdomar hos nyanlända

Infektionssjukdomar hos nyanlända Infektionssjukdomar hos nyanlända Leif Dotevall Smittskydd Västra Götaland Göteborg 20 januari 2015 G-P 20 juni 2014 Avhandling om asylsökandes syn på hiv/aids och tuberkulos (Umeå 2013) Antal rapporterade

Läs mer

SOSFS 2006:22 (M) Föreskrifter. Vaccination av barn. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2006:22 (M) Föreskrifter. Vaccination av barn. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:22 (M) Föreskrifter Vaccination av barn Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter är

Läs mer

Upphandlade vacciner

Upphandlade vacciner Avsändarens tjänsteställe/handläggare Ulf Lindahl Datum Dnr Sida 2015-05-29 1(7) Upphandlade vacciner VACCINAVTAL Avtalsperiod: 20150601-20170531 Landstinget Västernorrland har tillsammans med Landstingen

Läs mer

Vård av personer från andra länder

Vård av personer från andra länder 1/9 Ledningsstaben Vård av personer från andra länder Personer som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd (gömda och papperslösa) Den 1 juli 2013 trädde en ny lag i kraft gällande hälso- och sjukvård

Läs mer

Hiv, hepatit och tuberkulos

Hiv, hepatit och tuberkulos Hiv, hepatit och tuberkulos Vaccination av nyanlända barn och ungdomar Göteborg, 12 april 2013 Leif Dotevall Smittskydd Västra Götaland www.migrationsverket.se www.vgregion.se/asylenheten Bildspel om hälsoundersökningen

Läs mer

1(1) YTTRANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden

1(1) YTTRANDE Hälso- och sjukvårdsnämnden YTTRANDE 2006-06-27 1(1) Hälso- och sjukvårdsnämnden Förslag om anslutning till överenskommelse om hälsooch sjukvård för asylsökande m fl Landstingsförbundets styrelse har den 19 maj 2006 godkänt överenskommelse

Läs mer

Vaccinationsfall, barnhälsovården FACIT

Vaccinationsfall, barnhälsovården FACIT Vaccinationsfall, barnhälsovården 2017-01-26 FACIT 1. Vera- Adoptivbarn från Indien, 18 månader. Barnhem, goda förhållanden, dokumentation. DTP polio 2,3,4mån Hep B 0,1,6 mån MPR 6 mån BCG födelse- har

Läs mer

Innehåll och kvalitet i hälsoundersökningar för nyanlända migranter en guide för berörd vårdpersonal

Innehåll och kvalitet i hälsoundersökningar för nyanlända migranter en guide för berörd vårdpersonal Projektet Förbättrade hälsoundersökningar för migranter (MIG-projektet) - Landsting i samverkan, maj 2014 Innehåll och kvalitet i hälsoundersökningar för nyanlända migranter en guide för berörd vårdpersonal

Läs mer

Ersätter tidigare Riktlinjer för Primärvården avseende Hälso- och sjukvård till Asylsökande m.fl. Drnr: HN-HOS08-254

Ersätter tidigare Riktlinjer för Primärvården avseende Hälso- och sjukvård till Asylsökande m.fl. Drnr: HN-HOS08-254 1 Ersätter tidigare Riktlinjer för Primärvården avseende Hälso- och sjukvård till Asylsökande m.fl. Drnr: HN-HOS08-254 Rev 2010 2009-12-10 2 Innehåll Riktlinjernas syfte sid. 3 Kulturmöten sid. 3 Migration

Läs mer

VÅRD AV PERSONER FRÅN ANDRA LÄNDER

VÅRD AV PERSONER FRÅN ANDRA LÄNDER Språkproblem? Appen SIV (språk i vården) innehåller användbara fraser på 13 språk som kan vara till hjälp vid samtal med personer som inte talar svenska. Vem är patienten? VÅRD AV PERSONER FRÅN ANDRA LÄNDER

Läs mer

SOSFS 2011:11 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Hälsoundersökning av asylsökande m.fl. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2011:11 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Hälsoundersökning av asylsökande m.fl. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2011:11 (M) Föreskrifter och allmänna råd Hälsoundersökning av asylsökande m.fl. Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter

Läs mer

Publicerat för enhet: Barn- och ungdomsklinik Version: 10

Publicerat för enhet: Barn- och ungdomsklinik Version: 10 Publicerat för enhet: Barn- och ungdomsklinik Version: 10 Innehållsansvarig: Johan Robinson, Överläkare, Barn- och ungdomsklinik läkare (johro1) Giltig från: 2017-07-20 Godkänt av: Ulrika Mattsson Kölfeldt,

Läs mer

Vaccinationsprogrammet

Vaccinationsprogrammet Folkhälsomyndigheten ansvarar * för regelverket Vaccinationsprogrammet avvikelser - ofullständigt vaccinerade Eva Netterlid 2015-09-22 Vissa bilder från R-M Carlsson Hur kan man resonera? HSLF-FS 2015:6

Läs mer

ALLMÄNT OM VACCINATIONER

ALLMÄNT OM VACCINATIONER ALLMÄNT OM VACCINATIONER Målet för skolans vaccinationsverksamhet är att alla barn som lämnar grundskolan skall ha ett fullständigt vaccinationsskydd. Detta uppnås genom det grundprogram som gäller med

Läs mer

Barnvaccinationer Elevhälsans medicinska insatser

Barnvaccinationer Elevhälsans medicinska insatser LÄNSNÄTVERKET FÖR MEDICINSKA ELEVHÄLSAN I VÄRMLAND Barnvaccinationer Elevhälsans medicinska insatser Riktlinjer och rutiner I samarbete med Smittskydd Värmland 2016-02-04 Länssamordnare Lisbet Engh Kraft

Läs mer

Asylsökande sjukvård och tandvård

Asylsökande sjukvård och tandvård Asylsökande sjukvård och tandvård Rätt till vård Barn och ungdomar: Asylsökande barn och ungdomar under 18 år har enligt lag rätt till sjukvård och tandvård i samma omfattning som barn bosatta i Sverige.

Läs mer

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning Tjänsteskrivelse 2016-0 9-28 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Utbildningsnämnden Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Läs mer

Vaccinationsprogrammet

Vaccinationsprogrammet Vaccinationsprogrammet Avvikelser - ofullständigt vaccinerade Hur kan man resonera? Leif Ekholm BHV-öl, ÖLL 2013-11-28 Modifierad efter presentation tillsammans med Eva Netterlid, SMI, 2013-10-08. Socialstyrelsen

Läs mer

Asylsökanden och fattiga EU-migranter - perspektiv på regelverk och praktik. Svensk Samhällsodontologisk förening 20151001

Asylsökanden och fattiga EU-migranter - perspektiv på regelverk och praktik. Svensk Samhällsodontologisk förening 20151001 Asylsökanden och fattiga EU-migranter - perspektiv på regelverk och praktik Svensk Samhällsodontologisk förening 20151001 Vem är vi? Birgitta Gunnarsson, Folktandvården VG, verksamhetsutvecklare Gunnar

Läs mer

Vaccinationsfall för elevhälsan - Facit

Vaccinationsfall för elevhälsan - Facit Nya barnvaccinationsföreskriften, Kungsporten Huskvarna 2017-01-26 Vaccinationsfall för elevhälsan - Facit 1. Kim 14 år från Vietnam. Bodde i Saigon, en stor stad i Vietnam och gick i skolan där. Kom till

Läs mer

Vaccinationsstatistik från skolhälsovården gällande elever i årskurs 6 (12 år), läsåret 2003/2004.

Vaccinationsstatistik från skolhälsovården gällande elever i årskurs 6 (12 år), läsåret 2003/2004. 1 (6) Vaccinationsstatistik från skolhälsovården gällande elever i årskurs 6 (12 år), läsåret 2003/2004. Sammanfattning: Rapporter inlämnades från 3 152 skolor med totalt 120 931 elever, vilket motsvarar

Läs mer

Projektet Förbättrade hälsoundersökningar för migranter (MIG projektet) Landsting i samverkan, maj 2014. Adlon kunskapscenter

Projektet Förbättrade hälsoundersökningar för migranter (MIG projektet) Landsting i samverkan, maj 2014. Adlon kunskapscenter Projektet Förbättrade hälsoundersökningar för migranter (MIG projektet) Landsting i samverkan, maj 2014. Adlon kunskapscenter Innehåll och kvalitet i hälsoundersökningar för nyanlända migranter en guide

Läs mer

SOSFS 2008:31 (M) Föreskrifter. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2006:22) om vaccination av barn. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2008:31 (M) Föreskrifter. Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2006:22) om vaccination av barn. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:31 (M) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna (SOSFS 2006:22) om vaccination av barn Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter

Läs mer

Hälso- och sjukvård åt asylsökande under år 2014

Hälso- och sjukvård åt asylsökande under år 2014 2015-09-17 Vårt dnr 15/0431 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Olle Olsson Avdelningen för ekonomi och styrning Jonas Eriksson Hälso- och sjukvård åt asylsökande under år

Läs mer

Introduktion och Hur smittar det?

Introduktion och Hur smittar det? Introduktion och Hur smittar det? 160210 bitr smittskyddsläkare Smittskydd Stockholm eller ring oss: 08-123 143 00 Smittskydd Sthlm/Smittskyddsläkaren både en person och en myndighet Medarbetare (ca 30

Läs mer

Vad händer när vaccin tar slut?

Vad händer när vaccin tar slut? Vad händer när vaccin tar slut? Läkemedel i Skåne 9-10 mars 2016 Mariette Derwig, Barnhälsovårdsöverläkare Helena Isberg Kornfält, Barnhälsovårdsöverläkare Andreas Lövquist, Strategisk inköpare Per Hagstam,

Läs mer

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning Tjänsteskrivelse 2016-09-28 Handläggare Marie Lindström Utredningsenheten Kommunstyrelsen Svar på motion (SD) om att utreda kommunens förebyggande arbete och dess åtgärdsplan för att förhindra smittspridning

Läs mer

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder

Datum Dnr Policy och riktlinjer gällande vård för personer från andra länder Regionstyrelsen Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 25 pia.landgren@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-04-07 Dnr 1100466 1 (3) Regionfullmäktige Policy och riktlinjer gällande vård för personer från

Läs mer

Hur vaccinerar vi inflyttade/ ofullständigt vaccinerade barn

Hur vaccinerar vi inflyttade/ ofullständigt vaccinerade barn Avvikelser från vaccinationsprogrammet Hur vaccinerar vi inflyttade/ ofullständigt vaccinerade barn SMI-dagar Örebro 070927 och Sthlm 071121 Rose-Marie.Carlsson@smi.ki.se 1. Vad har barnet fått hittills?

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande, tillståndssökande, bevispersoner, personer med uppehållstillstånd av medicinska skäl samt förvarstagna (Observera att det här är informationsmaterial

Läs mer

MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN MANUAL FÖR REGISTRERING I PASiS AV FLYKTINGAR INOM HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning, Koncernkontoret Rev 150401 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Asylsökande...

Läs mer

Information om barnvaccinationer, som ej ingår, eller nyligen införts, i ordinarie program på BVC

Information om barnvaccinationer, som ej ingår, eller nyligen införts, i ordinarie program på BVC Barnhälsovården i Göteborg, 2011-10-04 Thomas Arvidsson barnhälsovårdsöverläkare mail: thomas.arvidsson@vgregion.se Information om barnvaccinationer, som ej ingår, eller nyligen införts, i ordinarie program

Läs mer

Testning för latent tuberkulos med tuberkulin (PPD) och/eller IGRA (Quantiferon )

Testning för latent tuberkulos med tuberkulin (PPD) och/eller IGRA (Quantiferon ) Smittskyddsläkaren Rev 2015-02-19 Testning för latent tuberkulos med tuberkulin (PPD) och/eller IGRA (Quantiferon ) Riktlinjer för testning i öppen vård Målsättning Att identifiera de personer i en högriskpopulation

Läs mer