Promemoria Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring (Dnr. Fi2017/03543/S1)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Promemoria Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring (Dnr. Fi2017/03543/S1)"

Transkript

1 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen STOCKHOLM Yttrande Stockholm Promemoria Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring (Dnr. Fi2017/03543/S1) Svensk Försäkring har beretts tillfälle att yttra sig om rubricerade remiss. Svensk Försäkring avstyrker förslaget om höjd beskattning. Skälen utvecklas närmare nedan. Sammanfattning Svensk Försäkring avstyrker förslaget om höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring. Svensk Försäkring anser att: Det saknas en analys av hur återkommande skattehöjningar på sparande påverkar inställningen till sparande respektive lån. Det gäller inte minst det långsiktiga sparandet då många kommer att få en låg pension i förhållande till slutlönen och dessutom kan vara skuldsatta vid pensioneringen. Det saknas en analys av hur de senaste årens sammantagna skattehöjningar på motsvarande närmare 9 miljarder kronor per år har, och kommer att, påverka sparandet. I promemorian analyseras endast mycket översiktligt vilka effekter på sparandet den nu föreslagna höjda beskattningen kan leda till. Förslaget riskerar att drabba låginkomsttagare hårdast i förhållande till deras ekonomiska situation. Det följer av att de oftast har mindre marginaler i hushållsekonomin. Detta beaktas inte i den fördelningspolitiska analysen. Det kan dessutom ställas i fråga om det inte finns mer effektiva sätt att uppnå ekonomisk jämlikhet och jämställdhet i det svenska samhället än att höja skatten på sparande. Det kan ifrågasättas vilka offentligfinansiella skäl som ligger bakom den föreslagna skattehöjningen. I budgetpropositionen för 2018 lyfter regeringen nämligen fram Sveriges urstarka statsfinanser och överskottet i de offentliga finanserna. Den analys som görs i promemorian fokuserar alltför ensidigt på hur den schablonberäknade avkastningen förhåller sig till avkastningen på aktier. Obligationer och andra tillgångar med lägre risk är en viktig del av Svensk Försäkring Box Stockholm Karlavägen 108 Tel

2 sparandet, särskilt för dem som har små marginaler i sitt sparande och för dem som närmar sig pensionen. Det saknas en analys av konsekvenserna av ett minskat försäkringsskydd som riskerar att bli effekten av en minskad efterfrågan på kapitalförsäkringar till förmån för andra sparformer. Det snarast bör införas ett subventionerat privat pensionssparande för lågoch medelinkomsttagare. Det finns ett stort behov av eget sparande Stort eget ansvar för pensionen men inga drivkrafter till sparande Sverige har ett finansiellt stabilt pensionssystem. Det innebär att det är pensionärerna som drabbas genom lägre pensioner istället för statens budget om inte pensionsåldern höjs, inträdesåldern på arbetsmarknaden sänks eller tillväxten ökar kraftigt. Under de närmaste åren går de första årskullarna som omfattas i sin helhet av det nya pensionssystemet i pension. Vi kan konstatera att det allmänna pensionssystemet och tjänstepensionssystemet i många fall ger en sammanlagd pension som är betydligt lägre än slutlönen. Flertalet låg- och medelinkomsttagare kommer att få en pension som motsvarar procent av slutlönen. Det gäller förutsatt att de har tjänstepension och ett privat pensionssparande. För dem med enbart allmän pension landar pensionen på omkring procent av slutlönen. Samtidigt är spridningen mellan olika individer stor. De som har arbetat heltid under stora delar av sitt yrkesliv, kan arbeta upp långt i åldrarna och har tjänstepension kommer oftast att få en förhållandevis bra pension. De har ett mindre behov att spara än de som har arbetat deltid, varit borta från arbetsmarknaden, saknar tjänstepension och inte förmår att jobba långt upp i åldrarna. Med ett stort eget ansvar för pensionen behövs drivkrafter och utrymme för att komplettera sin allmänna pension med ett eget privat sparande. Dagens höga privata skuldsättning innebär dessutom att många pensionärer kommer att ha skulder vid pensioneringen, vilket ökar behovet av sparande till pensionen. Förutsättningarna för sparande måste vara långsiktiga och förutsägbara. När avdragsrätten för privat pensionssparande slopades lyfte regeringen fram investeringssparkonto och kapitalförsäkring som alternativ till privat pensionssparande. När människor sedan har börjat spara i dessa sparformer höjs den schablonberäknade intäkten, även på tidigare insatt kapital som har sparats under andra förutsättningar. Svensk Försäkring ifrågasätter därför förslaget till höjd beskattning av sparande och anser att regeringen i stället bör skapa förutsättningar för ett ökat privat pensionssparande. Privat sparande högprioriterat inom Europa utom i Sverige Inom EU är privat pensionssparande högprioriterat. En åldrande befolkning, en ökad försörjningsbörda och ett behov av att sluta gapet mellan nivån på lön och 2 (7)

3 pension (pensionsgapet) har lett till att EU uppmuntrar medlemsländerna att införa skattestimulanser för pensionssparande. I Norge införs från och med 2017 ett nytt individuellt pensionssparande samtidigt som det årliga sparbeloppet höjs från kronor till kronor. Samma skattesats (24 procent) tillämpas för insättning och uttag för att undvika risk för marginalskatteförlust på sparandet. Sparandet utgör inte underlag för vare sig löpande beskattning eller förmögenhetsskatt. Den norska regeringens motivering till förslaget är att den vill öka sparandet till pensionen då det är en del i det reformerade norska pensionssystemet. 1 Det är slående hur Sverige avviker från övriga Europa när det kommer till synen på långsiktigt sparande till pensionen. Höjd skatt på sparande skickar fel signaler Det nya svenska pensionssystemet innebär att individen har getts ett större ansvar för sin egen pension. Därför behövs det fler, inte färre, möjligheter till eget sparande för att på så sätt skapa utrymme för enskilda individer att ta ansvar och vid behov spara för att öka sin pension. Istället har förutsättningarna för sparande gång på gång försämrats sedan det nya pensionssystemet infördes. Förslaget om höjd schablonintäkt för kapitalförsäkringar och investeringssparkonton är bara ett i en lång rad skattehöjningar på sparande under senare år som försämrat möjligheterna för pensionssparande: År 2008 sänktes avdragsrätten för privat pensionssparande från kronor till kronor per år. Skatteintäkterna beräknades öka med 1,3 miljarder kronor. År 2012 höjdes skatten på kapitalförsäkringar från 27 till 30 procent i samband med att investeringssparkonton infördes. Skatteintäkterna beräknades öka med 0,2 miljarder kronor. År 2015 sänktes avdragsrätten för privat pensionssparande från kronor till kronor per år. Skatteintäkterna beräknades öka med 3,1 miljarder kronor. År 2016 höjdes den schablonmässigt beräknade avkastningen för investeringssparkonton och kapitalförsäkring med 0,75 procentenheter. Skatteintäkterna beräknades öka med 2 miljarder kronor. År 2016 slopades avdragsrätten för privat pensionssparande helt. Skatteintäkterna beräknades öka med 1 miljard kronor. År 2017 infördes ett golv på statslåneräntan på 1,25 procent. Skatteintäkterna beräknades med öka 0,5 miljarder kronor. För 2018 förslås en höjning av den schablonmässigt beräknade avkastningen för investeringssparkonton och kapitalförsäkringar med 0,25 procentenheter. Skatteintäkterna beräknas öka med 800 miljoner kronor (7)

4 Dessa skattehöjningar motsvarar sammantaget närmare 9 miljarder kronor per år. Vid varje höjning har slutsatsen i konsekvensanalysen varit att effekterna på sparande kommer att vara begränsade. Svensk Försäkring anser att konsekvensanalysen i promemorian när det gäller skattehöjningens effekter på sparande är alltför begränsad. Det följer dels av att varje skattehöjning ses som en isolerad företeelse utan att ta hänsyn till hur det totala skattetrycket på sparande har förändrats, dels av att det helt saknas en beteendeekonomisk analys, exempelvis hur individers sparbeteende påverkas av beskattning/subventioner av sparande. Svensk Försäkring anser att det faktum att regeringen gång på gång skickar ut signaler om att sparande är oviktigt samtidigt som lån subventioneras riskerar att påverka människors inställning till sin egen försörjning, skuldsättning och utrymmet för konsumtion i helt fel riktning. Tveksamma motiv till skattehöjningen Svensk Försäkring anser att motiven till den föreslagna höjningen är högst tveksamma. I promemorian anförs offentligfinansiella och fördelningspolitiska skäl. I budgetpropositionen för 2018 uppger regeringen att Sverige och svensk ekonomi är i en styrkeposition.,...urstarka statsfinanser, Statsskuldskvoten är på sin lägsta nivå sedan 1977., Sverige har de senaste två åren haft en av de allra högsta BNP-tillväxttakterna i Europa., De offentliga finanserna visar överskott alla år fr.o.m Mot den bakgrunden är det svårt att förstå vilka de offentligfinansiella skälen kan vara för en skattehöjning som ger knappt 800 miljoner kronor till statsbudgeten. Vad gäller de fördelningspolitiska skälen framförs i promemorian att sparandet i investeringskonto på individnivå är koncentrerat i den övre delen av inkomstfördelningen samt att sparandet i genomsnitt är högre hos män än hos kvinnor. För kapitalförsäkringar saknas uppgifter om fördelningen på individnivå. I promemorian dras slutsatsen att eftersom individer med höga inkomster sparar i aktier och fonder i större utsträckning än individer med låga inkomster så kan de antas inneha kapitalförsäkring i högre utsträckning än individer med lägre inkomster. När det gäller effekterna på jämlikhet och jämställdhet anser Svensk Försäkring att den analys som görs i promemorian har brister. Att kapitalunderlaget är koncentrerat till den övre delen av inkomstfördelningen säger ingenting om hur ekonomiskt kännbar skattehöjningen blir för dem som drabbas. Skattehöjningen drabbar såväl dem med höga som låga inkomster. Svensk Försäkrings statistik visar att det i dag finns 3,6 miljoner kapitalförsäkringar. Det är en sparform som tilltalar individer med olika höga inkomster och föräldrar använder kapitalförsäkring som ett sätt att spara till sina barn. För exempelvis en kvinna med låg inkomst och små marginaler som sparar för att ha en buffert för oförutsedda händelser eller för att dryga ut sin pension innebär en aldrig så liten skattehöjning en kännbar minskning av det sparade kapitalet. Om hon sparar till sin pension går hon dessutom miste om en del av 4 (7)

5 ränta-på-ränta-effekten på sitt sparande då den föreslagna skattehöjningen kommer äta upp en del av denna effekt. Svensk Försäkring anser att slutsatsen om att en höjd schablonbeskattning leder till en ökad ekonomisk jämlikhet och jämställdhet inte stämmer. Den konsekvensanalys som görs i promemorian är alltför begränsad och tar inte hänsyn till att individer med låga inkomster har mindre marginaler i sin hushållsekonomi. Analysen beaktar inte heller långsiktiga fördelningseffekter, vilket är högst relevant när det handlar om långsiktigt sparande. Dessutom bygger analysen på antaganden som det inte finns några uppgifter om, såsom inkomstfördelningen för dem som har kapitalförsäkringar. Även om Svensk Försäkring instämmer i att det är viktigt med ekonomisk jämlikhet och jämställdhet i det svenska samhället så ställer vi oss frågande till om höjd skatt på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar är ett effektivt sätt att uppnå det. Det är ett mycket trubbigt instrument som är förknippat med en lång rad osäkra faktorer kring kapitalförsäkringar, exempelvis vilka som sparar, hur mycket och varför, samt hur de investerar. Svensk Försäkring anser att det finns andra, mer träffsäkra, sätt att uppnå ekonomisk jämlikhet och jämställdhet i samhället. Förslaget innebär ett skattemässigt missgynnande av räntesparande I promemorians analys av skattehöjningen görs en jämförelse mellan å ena sidan skatten på sparande på investeringssparkonto respektive i kapitalförsäkring, och å den andra sidan konventionell kapitalbeskattning. Slutsatsen är att de förra är skattegynnade när placeringarna sker i aktier. Svensk Försäkring menar att det finns brister i den analys av sparande som görs i promemorian. En skatt som beräknas utifrån en schablonberäknad avkastning med ett tillägg på 1,0 procentenheter är till sin natur inte densamma som en skatt som beräknas på en faktisk avkastning. Att avkastningen beräknas enligt schablon med utgångspunkt i statslåneräntan innebär att den avspeglar den riskfria långa marknadsräntan. Det förslag som lämnas i promemorian om en höjd schablonberäknad avkastning innebär att sparande som ger en avkastning som understiger den schablonberäknade avkastningen (statslåneräntan plus 0,75+0,25 procentenheter) kommer vid rådande statslåneränta om 0,55 procent 2 att beskattas 3 gånger 3 högre på ett investeringssparkonto och i en kapitalförsäkring än ett likadant sparande som beskattas konventionellt. För aktiesparande har det många gånger varit fördelaktigt att beskattas utifrån en schablon med ett tillägg som motsvarar statslåneräntan i stället för att beskattas konventionellt. En högre förväntad avkastning är dock normalt förknippat med en högre risk. Förslaget innebär sålunda att placeringar i tillgångar med låg risk i fler fall än i dag blir oförmånligt. 2 Per den 15/ Skatteunderlag för avkastningsskatt enligt förslaget blir 1,55 % x sparkapitalet. Skatteunderlag för konventionell beskattning blir 0,55 % x sparkapitalet. Kvoten däremellan är 2,8. 5 (7)

6 Dessutom kan vid konventionellt sparande i aktier förluster kvittas mot vinster. Det är inte möjligt med investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Det är därför inte givet att det alltid är mer fördelaktigt att beskattas utifrån schablonen vid aktieinnehav. Därmed blir också investeringssparkonto och kapitalförsäkring för dem som sparar i aktier mindre attraktivt med den föreslagna höjningen av beskattningen. De senaste åren har räntorna varit låga. Det har lett till en låg avkastning på investeringar med låg risk såsom penningmarknadsfonder. Det innebär att en individ, som väljer att ta mindre risk i sitt sparande och investerar i penningsmarknadsfonder, exempelvis för att marginalerna i hushållsekonomin är små, straffas för det. En individ som väljer en blandad portfölj riskerar att få en avkastning som är lägre än den schablonberäknade avkastningen. Svensk Försäkring ställer sig frågande till varför regeringen väljer att försämra incitamenten för sparande i tillgångar med låg risk. Det är vidare en brist att det saknas en analys i promemorian av vilka effekter den föreslagna skattehöjningen kan få för sparkapitalets riskprofil och hushållens samlade risker. Försäkringssparande skiljer sig från annat sparande I en kapitalförsäkring kan sparande kombineras med ett försäkringsinslag, vilket inte är möjligt inom sparformer som exempelvis investeringssparkonto eller värdepapperskonto: Försäkring mot placeringsrisk innebär ett skydd mot låg avkastning på sparandet. Det är fallet för traditionella pensionsförsäkringar och vissa fondförsäkringar, där det finns en garanti om ett lägsta pensionsbelopp. Garantin kan innebära att utbetalt belopp minst motsvarar insatt kapital. Om avkastningen har varit högre än det garanterade beloppet får man ett högre belopp. Efterlevandeskydd innebär att sparkapitalet tillfaller förmånstagarna om den försäkrade personen dör. Upp till 101 procent av försäkringens värde kan betalas ut till förmånstagarna. Premiebefrielseförsäkring innebär att försäkringen kombineras med en betalningsbefrielse. Det innebär att om den försäkrade råkar ut för en sjukdom eller ett olycksfall som minskar arbetsförmågan betalar försäkringen inbetalningarna. Det går att koppla på ett dödsfallsbelopp till en kapitalförsäkring. Det tillfaller förmånstagarna om den försäkrade avlider under försäkringstiden. Vid dödsfall tillfaller en kapitalförsäkring en förmånstagare istället för dödsboet, vilket annars är det normala. En konsekvens av förslaget kan bli ett minskat intresse att teckna kapitalförsäkringar. Svensk Försäkring saknar en analys av konsekvenserna av ett minskat försäkringsskydd som riskerar att bli följden av förslaget. 6 (7)

7

Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring

Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/03543/S1 Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring September 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2

Läs mer

Direkta effekter av högre räntor på statens inkomster från kapitalskatt

Direkta effekter av högre räntor på statens inkomster från kapitalskatt Konjunkturläget oktober 2018 69 FÖRDJUPNING Direkta effekter av högre räntor på statens inkomster från kapitalskatt Ränteläget är för närvarande mycket lågt men väntas bli högre. Förändringar i ränteläget

Läs mer

Privat pensionssparande

Privat pensionssparande Privat pensionssparande Spara själv? Ska det verkligen behövas? Vem kan behöva spara själv? Saknar tjänstepension Pluggat länge Jobbat deltid Eget företag Jobbat utomlands Låg inkomst Eller: Pensionen

Läs mer

Finansdepartementets Promemoria Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016 (Fi2015/1734)

Finansdepartementets Promemoria Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016 (Fi2015/1734) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Att. Lena Björner Via e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se Stockholm 2015-05-04 Finansdepartementets Promemoria Vissa kapitalbeskattningsfrågor

Läs mer

5 skäl för att inte införa förmögenhetsskatt på vanligt fondsparande

5 skäl för att inte införa förmögenhetsskatt på vanligt fondsparande 5 skäl för att inte införa förmögenhetsskatt på vanligt fondsparande Fondbolagens förening Oktober 2011 STUREPLAN 6, SE-114 35 STOCKHOLM, SWEDEN, TEL +46 (0)8 506 988 00, INFO@FONDBOLAGEN.SE, FONDBOLAGEN.SE

Läs mer

SVENSKA FONDHANDLARE FÖRENINGEN

SVENSKA FONDHANDLARE FÖRENINGEN SVENSKA FONDHANDLARE FÖRENINGEN Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Att. Johanna Mihaic Via e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se Stockholm 2017-10-02 Finansdepartementets Promemoria

Läs mer

Allemanspension för att fler ska få 80 procent av lönen i pension

Allemanspension för att fler ska få 80 procent av lönen i pension Allemanspension för att fler ska få procent av lönen i pension Förord Vi på Skandia vill spänna bågen för bättre pensioner för alla, gärna procent av lönen. För att uppnå detta behövs en sparform för ändamålet,

Läs mer

Remissvar. Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför. budgetpropositionen för 2016 SVENSKT NÄRINGSLIV. Finansdepartementet Vår referens/dnr:

Remissvar. Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför. budgetpropositionen för 2016 SVENSKT NÄRINGSLIV. Finansdepartementet Vår referens/dnr: Skatte- och tuhavdel- Dnr 56/2015 2015-05-04 103 33 Stockholm Fi201 5/1734 Er referens/dnr: ningen Finansdepartementet Vår referens/dnr: www.svensktnaringsliv.se Org. Nr: 802000-1858 Postadress/Address:

Läs mer

Depå hos Strukturinvest inom ramen för olika depåförsäkringar

Depå hos Strukturinvest inom ramen för olika depåförsäkringar Depåförsäkring Depå hos Strukturinvest inom ramen för olika depåförsäkringar Gillar du enkelhet och smidighet när det handlar om ditt sparande? Då har vi en god nyhet. Nu kan du samla ditt sparande i strukturerade

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:28

Regeringens proposition 2017/18:28 Regeringens proposition 2017/18:28 Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring Prop. 2017/18:28 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 19

Läs mer

Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring

Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring Skatteutskottets betänkande 2017/18:SkU6 Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring Sammanfattning Utskottet tillstyrker regeringens förslag om höjd beskattning av sparande

Läs mer

Investeringssparkonto med förenklad värdepappersskatt

Investeringssparkonto med förenklad värdepappersskatt Investeringssparkonto med förenklad värdepappersskatt investeringssparkonto förenklad värdepappersskatt från årsskiftet Investeringssparkonto, ISK, är en ny kontoform för investerare som är tillgänglig

Läs mer

ETT NYTT PRIVAT PENSIONSSPARANDE. Svensk Försäkring föreslår ett pensionssparande riktat till låg- och medelinkomsttagare

ETT NYTT PRIVAT PENSIONSSPARANDE. Svensk Försäkring föreslår ett pensionssparande riktat till låg- och medelinkomsttagare ETT NYTT PRIVAT PENSIONSSPARANDE Svensk Försäkring föreslår ett pensionssparande riktat till låg- och medelinkomsttagare Sverige har ett i grunden bra pensionssystem Det svenska pensionssystemet är utformat

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar, fonder och aktier. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt

Läs mer

Om man nu har rätt till allmän pension och en tjänstepension, finns det överhuvudtaget någon anledning att spara på egen hand?

Om man nu har rätt till allmän pension och en tjänstepension, finns det överhuvudtaget någon anledning att spara på egen hand? 1 Om man nu har rätt till allmän pension och en tjänstepension, finns det överhuvudtaget någon anledning att spara på egen hand? 2 Ja, det kan finnas olika anledningar till att man behöver fylla på med

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Privat Pension Pensionskonto LRF MedlemsPension Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya

Läs mer

Om möjligheten att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad.

Om möjligheten att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad. Om möjligheten att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad. Försäkringar under utbetalning Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du

Läs mer

Ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument på investeringssparkonto

Ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument på investeringssparkonto Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument på investeringssparkonto Juni 2012 1 Sammanfattning I denna promemoria lämnas förslag om ändring

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Friplan Länsplan Basplan Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du har nu möjlighet

Läs mer

Eget sparande till pension. En konsumentvägledning

Eget sparande till pension. En konsumentvägledning Eget sparande till pension En konsumentvägledning PM 2014-12-11 1 (10) Utvecklingsavdelningen Eget sparande till pension en konsumentvägledning Sammanfattning Avsluta det avdragsgilla pensionssparandet

Läs mer

Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension

Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2018/02415/S1 Ett ytterligare steg för att ta bort skillnaden i beskattning mellan löneinkomst och pension Juni 2018 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring BILAGA 2 Datum: Bolagslogotyp Fakta inför flytt av pensionsförsäkring - Information om en ny försäkring Här finns information om den nya försäkring som du funderar på att flytta till. Du får motsvarande

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du har nu möjlighet att ändra villkor till

Läs mer

Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016

Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016 Mars 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Lagtext... 4 1.1 Förslag till lag

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar, fonder och aktier. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt

Läs mer

Splittrad marknad och lågt risktagande

Splittrad marknad och lågt risktagande Splittrad marknad och lågt risktagande Svenskarnas sparande och pension 2019 Inledning Vikten av privat sparande för att trygga sin egen framtid och sitt liv som pensionär ökar. Trots politiska initiativ

Läs mer

Finansdepartementet. Sänkt skatt för pensionärer

Finansdepartementet. Sänkt skatt för pensionärer Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/01434/S1 Sänkt skatt för pensionärer Mars 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Lagtext... 4 3 Bakgrund... 7 4 Överväganden och förslag...

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Reflex Pensionsförsäkring Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du har nu möjlighet

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Avtalspension Kompletterande pension Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du har

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Fakta om erbjudandet Räntan som det garanterade värdet och framtida premieinbetalningar räknas upp med sänks till 1 procent före

Läs mer

Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år

Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2019/02411/S1 Ytterligare skattesänkningar för personer över 65 år Juni 2019 1 1 Sammanfattning Inför budgetpropositionen för 2020 är det angeläget att

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK Avtalsområde ITP 1 och ITPK Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

De som saknar tjänstepension har i genomsnitt cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera

De som saknar tjänstepension har i genomsnitt cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera De som saknar tjänstepension har i genomsnitt cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera för detta är eget sparande. Sätten att spara på är många

Läs mer

Statens budget och de offentliga finanserna November 2016

Statens budget och de offentliga finanserna November 2016 Prognos Statens budget och de offentliga finanserna November 216 Sammanfattning Stark men avtagande BNP-tillväxt Finansiellt sparande runt nollstrecket trots stark sysselsättningsökning och stora skattehöjningar

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16 Avtalspension PA 16 Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Spara till pension som företagare

Spara till pension som företagare Spara till pension som företagare 1 (13) PM 2016-10-19 Analysavdelningen Inger Söderbom Spara till pension som företagare 1 Sammanfattning och vägledning Ta ut lön eller överskott från företaget och betala

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar och fonder. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt omplacera

Läs mer

Promemoria om Schablonbeskattat investeringssparkonto

Promemoria om Schablonbeskattat investeringssparkonto Finansdepartementet Enheten för inkomstskatt och socialavgifter Erik Sjöstedt 103 33 Stockholm Yttrande 2011-03-07 Promemoria om Schablonbeskattat investeringssparkonto och modernare beskattning av kapitalförsäkring

Läs mer

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring BILAGA 1 Datum: Försäkringsnummer: Bolagslogotyp Fakta inför flytt av pensionsförsäkring - Information om din nuvarande försäkring Här finns information om den pensionsförsäkring som du funderar på att

Läs mer

De som saknar tjänstepension har i medeltal cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera för

De som saknar tjänstepension har i medeltal cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera för De som saknar tjänstepension har i medeltal cirka 25 procent lägre pension i jämförelse med de som har en tjänstepension. Ett sätt att kompensera för detta är eget sparande. Sätten att spara på är många

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK Faktablad Alecta Optimal Pension Avtalsområde ITP 1 och ITPK Gäller från 30 juni 2015 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser

Läs mer

Finansdepartementet Stockholm. Promemoria om Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring

Finansdepartementet Stockholm. Promemoria om Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring 2011-03-07 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Promemoria om Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring Fondbolagens förening har beretts tillfälle att yttra sig

Läs mer

FÖRETAGSÄGD KAPITALSPAR DEPÅ. Företagsägd Kapitalspar Depå mer än bara sparande

FÖRETAGSÄGD KAPITALSPAR DEPÅ. Företagsägd Kapitalspar Depå mer än bara sparande Företagsägd Kapitalspar Depå mer än bara sparande Kapitalspar Depå en tillgång i bolaget Kapitalspar Depå är mer än bara ett vanligt försäkringssparande. Den kan användas för att placera företagets kapital

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar och fonder. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt omplacera

Läs mer

Välfärdstendens Delrapport 6: Trygghet vid pension

Välfärdstendens Delrapport 6: Trygghet vid pension Välfärdstendens 2016 Delrapport 6: Trygghet vid pension Inledning Folksam har sedan år 2007 publicerat en årlig uppdatering av rapporten Välfärdstendens. Syftet med rapporten är att beskriva och granska

Läs mer

Samla dina försäkringar. Välkommen att flytta till Handelsbanken

Samla dina försäkringar. Välkommen att flytta till Handelsbanken Samla dina försäkringar Välkommen att flytta till Handelsbanken Samla dina försäkringar på ett och samma ställe Har du ett pensionssparande eller sparande i kapitalförsäkring på annat håll? Flytta dem

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16 Avtalspension PA 16 Gäller från 1 januari 2017 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

1. Inledning. 2. Sparande och avkastning

1. Inledning. 2. Sparande och avkastning , och tecknad före november 2012 Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring

Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring Lagrådsremiss Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 12 maj 2011 Anders Borg Pia Gustafsson

Läs mer

Finansdepartementet. Begränsad uppräkning av skiktgränserna för statlig inkomstskatt för 2018

Finansdepartementet. Begränsad uppräkning av skiktgränserna för statlig inkomstskatt för 2018 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/01365/S1 Begränsad uppräkning av skiktgränserna för statlig inkomstskatt för 2018 Mars 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till

Läs mer

I promemorian redogörs inte för de följdändringar i lagtexten som förslagen medför.

I promemorian redogörs inte för de följdändringar i lagtexten som förslagen medför. Promemoria 2011-04-06 Fi2010/5534 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Investeringssparkonto, tilläggspromemoria 1. Bakgrund Den 7 december 2010 remitterades promemorian Schablonbeskattat investeringssparkonto

Läs mer

ÅRSBESKED 2014. Lennart Andersson 00064855_00

ÅRSBESKED 2014. Lennart Andersson 00064855_00 ÅRSBESKED 2014 Lennart Andersson 00064855_00 Dina försäkringar hos Brummer & Partners Utgångspunkten för våra värdebesked är att beskriva hur ditt sparande utvecklats på ett enkelt, tydligt och transparent

Läs mer

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts tillfälle att avge yttrande över angivna promemoria och får anföra följande.

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts tillfälle att avge yttrande över angivna promemoria och får anföra följande. Finansdepartementet Vår referens/dnr: Skatte- och tullavdelningen 190/2014 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Fi2014/3383 2015-02-16 Remissyttrande avseende betänkande Förenklade skatteregler för enskilda

Läs mer

Bra utveckling av premiepensionen 2013 för sparare och pensionärer

Bra utveckling av premiepensionen 2013 för sparare och pensionärer Pressmeddelande 1 (5) Pressekreterare Mattias Bengtsson Byström Tfn 010 454 21 78 Mobil 0736 27 53 83 Bra utveckling av premiepensionen 2013 för sparare och pensionärer 2013 blev ett av de bästa åren för

Läs mer

ÅRSBESKED Lennart Andersson _00

ÅRSBESKED Lennart Andersson _00 ÅRSBESKED 2016 Lennart Andersson 00095793_00 Dina försäkringar hos Brummer & Partners Utgångspunkten för våra årsbesked är att beskriva hur ditt sparande har utvecklats på ett enkelt, tydligt och transparent

Läs mer

FlexLiv Överskottslikviditet

FlexLiv Överskottslikviditet FlexLiv Överskottslikviditet 2 5 Förvaltning av överskottslikviditet Regelverket för fåmansföretag i Sverige begränsar nyttan av kapitaluttag genom lön och utdelning. Många företagare väljer därför att

Läs mer

ÅRSBESKED Lennart Andersson _00

ÅRSBESKED Lennart Andersson _00 ÅRSBESKED 2015 Lennart Andersson 00085542_00 Dina försäkringar hos Brummer & Partners Utgångspunkten för våra årsbesked är att beskriva hur ditt sparande utvecklats på ett enkelt, tydligt och transparent

Läs mer

Slutbetänkande om åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25)

Slutbetänkande om åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande Stockholm 2013-08-29 Slutbetänkande om åtgärder för ett längre arbetsliv (SOU 2013:25) Svensk Försäkring har beretts möjlighet att yttra sig över slutbetänkandet

Läs mer

Välfärdstendens 2014. Delrapport 4: Tryggheten som pensionär

Välfärdstendens 2014. Delrapport 4: Tryggheten som pensionär Välfärdstendens 2014 Delrapport 4: Tryggheten som pensionär Inledning Folksam har sedan år 2007 publicerat en årlig uppdatering av rapporten Välfärdstendens. Syftet med Välfärdstendens är att beskriva

Läs mer

Yttrande över Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016

Yttrande över Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016 Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016 Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 28 maj 2015 Magdalena Andersson Johanna Mihaic (Finansdepartementet)

Läs mer

Finansdepartementet. Höjd särskild inkomstskatt för utomlands bosatta

Finansdepartementet. Höjd särskild inkomstskatt för utomlands bosatta Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/01368/S1 Höjd särskild inkomstskatt för utomlands bosatta Mars 2017 Innehåll 1 Sammanfattning... 3 2 Lagtext... 4 2.1 Förslag till lag om ändring

Läs mer

Så sparar vi till barnen. Rapport från Länsförsäkringar våren 2019

Så sparar vi till barnen. Rapport från Länsförsäkringar våren 2019 Så sparar vi till barnen Rapport från Länsförsäkringar våren 2019 Innehåll Sammanfattning...3 Så mycket sparar föräldrar...4 Sparbelopp...5 Sparkapital...6 Sparformer...7 Räkneexempel...8 2 Sammanfattning

Läs mer

Din tjänstepension heter ITP 2

Din tjänstepension heter ITP 2 Talarstöd Din tjänstepension heter ITP 2 Aktuella basbelopp se sista sidan Bra att veta. Startbild Alecta - Tjänstepensionsförvaltaren Syftet med denna bild är att berätta varför tjänstepensionen finns

Läs mer

Ta ut lön eller överskott. Lönen du tar ut från ditt aktiebolag eller överskottet du har i din enskilda firma gör att du tjänar in till din allmänna

Ta ut lön eller överskott. Lönen du tar ut från ditt aktiebolag eller överskottet du har i din enskilda firma gör att du tjänar in till din allmänna Ta ut lön eller överskott. Lönen du tar ut från ditt aktiebolag eller överskottet du har i din enskilda firma gör att du tjänar in till din allmänna pension. Vid en lön eller överskott på 504 375 kronor

Läs mer

Vad blev det för pension 2011? En jämförelse mellan pension och slutlön för årskullarna 1938 till 1943

Vad blev det för pension 2011? En jämförelse mellan pension och slutlön för årskullarna 1938 till 1943 Vad blev det för pension 211? En jämförelse mellan pension och slutlön för årskullarna 1938 till 1943 S1197 11-4 Sammanfattning Vad blev det för pension 211? är den tredje rapporten i Folksam rapportserie

Läs mer

Pensionsrapport Dan Adolphson Björck Trygghetsekonom AMF. pensionsbloggen.se

Pensionsrapport Dan Adolphson Björck Trygghetsekonom AMF. pensionsbloggen.se Pensionsrapport 2017 Dan Adolphson Björck Trygghetsekonom AMF 070-249 31 54 dan.adolphson.bjorck@amf.se media.amf.se @Trygghetsekonom pensionsbloggen.se Pensionsrapporten fyller 8 år Statistik, aktuella

Läs mer

Lika lön ger olika pension! En pensionsprognos för kvinnor som är födda på 70-talet

Lika lön ger olika pension! En pensionsprognos för kvinnor som är födda på 70-talet Lika lön ger olika pension! En pensionsprognos för kvinnor som är födda på 70-talet Sammanfattning Kvinnor som är födda på 70-talet kan inte räkna med att få samma pension som sina manliga kollegor trots

Läs mer

Folksam har varit valbart inom traditionell försäkring sedan DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA FRÅN DEN 1 OKTOBER 2018

Folksam har varit valbart inom traditionell försäkring sedan DE VIKTIGASTE FÖRÄNDRINGARNA FRÅN DEN 1 OKTOBER 2018 FOLKSAM Folksam har varit valbart inom traditionell försäkring sedan 2013. I KORTHET Folksam Liv är ett ömsesidigt försäkringsbolag med god solvens och cirka 86 miljarder i tillgångar inom premiebestämd

Läs mer

Faktablad för kapitalförsäkring med fondförvaltning. Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering:

Faktablad för kapitalförsäkring med fondförvaltning. Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering: Faktablad för kapitalförsäkring med fondförvaltning Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering: 2018-01-01 Detta faktablad är framtaget efter en gemensam branschstandard för att ge en övergripande

Läs mer

Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP)

Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP) Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP) Särskild löneskatt slår hårt mot seniorer Vart femte företag i Sverige skulle minska antalet anställda över 65 år om

Läs mer

Pensionen kommer ofta från olika håll. De flesta som arbetar kommer att, förutom allmän pension från staten, också att få en tjänstepension via sin

Pensionen kommer ofta från olika håll. De flesta som arbetar kommer att, förutom allmän pension från staten, också att få en tjänstepension via sin Pensionen kommer ofta från olika håll. De flesta som arbetar kommer att, förutom allmän pension från staten, också att få en tjänstepension via sin arbetsgivare. Den som vill kan också spara privat. Det

Läs mer

Myter och sanningar om pensionen

Myter och sanningar om pensionen Myter och sanningar om pensionen TNS Gallup för Nordea 5 myter om pensionen Kvinnor och låginkomsttagare är mer oroliga för sin pension Vi vet vad vi får i pension från staten Vi har inte råd att pensionsspara

Läs mer

2015-09-10 Dnr 2015:1392

2015-09-10 Dnr 2015:1392 2015-09-10 Dnr 2015:1392 Vad är den offentligfinansiella effekten av att både avskaffa uppskovsräntan på kapitalvinstskatten, samt maxgränsen för uppskov vid försäljning av privatbostäder? Anta att förändringen

Läs mer

Din tjänstepension heter ITP 1

Din tjänstepension heter ITP 1 Talarstöd Din tjänstepension heter ITP 1 Bild 2 Alecta - Tjänstepensionsförvaltaren Syftet med denna bild är att berätta varför tjänstepensionen finns hos Alecta. Alecta har blivit utvalt att hantera vissa

Läs mer

Viktigt att veta om Alecta Optimal Pension

Viktigt att veta om Alecta Optimal Pension Avtalsområde PA 16 Gäller från 1 januari 2017 Här får du kortfattad, men viktig information om din nya. Om du vill läsa de fullständiga villkoren kan du ladda ner dem på alecta.se. Närmare upplysningar

Läs mer

Remiss. Vi är tacksamma om remissvaren även skickas i word-formatper e-post till registrator@finance.ministry.se.

Remiss. Vi är tacksamma om remissvaren även skickas i word-formatper e-post till registrator@finance.ministry.se. Remiss REGERINGSKANSLIET 2012-06-21 Fi2012/2385 Fi nansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Elisabeth Sheikh Telefon 08-405 36 49 SKATTEVERKET Solna ink. 2012-06- 2 5 Utdrag ur lagrådsremissen Effektivare

Läs mer

Årsbesked 2013 Anders Andersson 00048512_00

Årsbesked 2013 Anders Andersson 00048512_00 00048512_00 Årsbesked 2013 Anders Andersson 00048512_00 Dina försäkringar hos Brummer & Partners När vi startade vårt försäkringsbolag 2011 var ambitionen att ge fler människor tillgång till en förvaltningsform

Läs mer

Promemoria om vissa skattefrågor vid utbetalning från pensionsförsäkring

Promemoria om vissa skattefrågor vid utbetalning från pensionsförsäkring Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Promemoria om vissa skattefrågor vid utbetalning från pensionsförsäkring 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Lagtext...4 2 Bakgrund...6 2.1 Livförsäkringar...6

Läs mer

Din tjänstepension heter ITP 2

Din tjänstepension heter ITP 2 Talarstöd Din tjänstepension heter ITP 2 Aktuella basbelopp se sista sidan Bra att veta. Bild 2 Alecta - Tjänstepensionsförvaltaren Syftet med denna bild är att berätta varför tjänstepensionen finns hos

Läs mer

Statens budget och de offentliga finanserna April 2017

Statens budget och de offentliga finanserna April 2017 Prognos Statens budget och de offentliga finanserna April 217 Sammanfattning Tillväxt och arbetsmarknad på högvarv Offentliga finanser starkare än väntat Låg beskattning av förmånsbilar BNP-tillväxt Procent

Läs mer

Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring

Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring REMISSYTTRANDE Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för inkomstskatt och socialavgifter 103 33 Stockholm Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring

Läs mer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer

En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer 2010-03-27 En tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer Sverige ser ut att ha klarat sig igenom finanskrisen bättre än många andra länder. Aktiva insatser för jobben och välfärden, tillsammans med

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP och PA-KFS

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP och PA-KFS Faktablad Alecta Optimal Pension, FTP och PA-KFS Gäller från 1 januari 2014 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser

Läs mer

KAP-KL/ AKAP-KL. Så här påverkar villkorsförändringen dig.

KAP-KL/ AKAP-KL. Så här påverkar villkorsförändringen dig. KAP-KL/ AKAP-KL Så här påverkar villkorsförändringen dig. Så här påverkar villkorsförändringen dig AMFs uppdrag är att se till så du ska få en så trygg och enkel tjänstepension som möjligt. Därför genomför

Läs mer

Vad blev det för pension 2014? En jämförelse mellan pension och slutlön för årskullarna 1938 till 1946

Vad blev det för pension 2014? En jämförelse mellan pension och slutlön för årskullarna 1938 till 1946 Vad blev det för pension 2014? En jämförelse mellan pension och slutlön för årskullarna 1938 till 1946 S12260 14-03 Sammanfattning Vad blev det för pension 2014? är den fjärde rapporten i Folksam rapportserie

Läs mer

Effektivare ränteavdragsbegränsningar

Effektivare ränteavdragsbegränsningar Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande Stockholm 2012-04-25 Effektivare ränteavdragsbegränsningar Svensk Försäkring branschorganisation för de svenska försäkringsbolagen har beretts möjlighet att

Läs mer

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Detta faktablad innehåller en översiktlig beskrivning av en pensionsförsäkring med traditionell förvaltning som tecknas hos Svensk Handel Pensionskassan

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser

Läs mer

Ta ut lön eller överskott. Lönen du tar ut från ditt aktiebolag eller överskottet du har i din enskilda firma gör att du tjänar in till din allmänna

Ta ut lön eller överskott. Lönen du tar ut från ditt aktiebolag eller överskottet du har i din enskilda firma gör att du tjänar in till din allmänna Ta ut lön eller överskott. Lönen du tar ut från ditt aktiebolag eller överskottet du har i din enskilda firma gör att du tjänar in till din allmänna pension. Vid en lön eller överskott på 519 703 kronor

Läs mer

Jämför privat pensionsförsäkring Här kan du bland annat jämföra bolagens sätt att hantera utbetalning av pensionskapitalet, livslängdsantaganden och

Jämför privat pensionsförsäkring Här kan du bland annat jämföra bolagens sätt att hantera utbetalning av pensionskapitalet, livslängdsantaganden och Jämför privat pensionsförsäing Här kan du bland annat jämföra bolagens sätt att hantera utbetalning av pensionskapitalet, livslängdsantaganden och avgifter och som är öppna för nyteckning. Allmänt Traditionell

Läs mer

reflex livränta Reflex Livränta Gäller från 2011-04-01

reflex livränta Reflex Livränta Gäller från 2011-04-01 reflex livränta FÖRKÖPSINFORMATION Reflex Livränta Gäller från 2011-04-01 Så fungerar Reflex Livränta Reflex Livränta är en engångsbetald kapitalförsäkring som du kan komplettera med ett återbetalningsskydd.

Läs mer

Vissa inkomstskatte- och socialavgiftsfrågor inför budgetpropositionen 2015

Vissa inkomstskatte- och socialavgiftsfrågor inför budgetpropositionen 2015 1/6 Remissvar Datum Ert datum Finansdepartementet 2014-10-13 2014-10-06 ESV Dnr Er beteckning 3.4-969/2014 Fi2014/3347 Handläggare Lalaina Hirvonen 103 33 Stockholm Vissa inkomstskatte- och socialavgiftsfrågor

Läs mer

Din tjänstepension heter ITP 1

Din tjänstepension heter ITP 1 Talarstöd Din tjänstepension heter ITP 1 Aktuella basbelopp se sista sidan Bra att veta. Bild 2 Alecta - Tjänstepensionsförvaltaren Syftet med denna bild är att berätta varför tjänstepensionen finns hos

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Faktablad Alecta Optimal Pension, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Gäller från 26 november 2015 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta

Läs mer

Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör

Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör Augusti 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Lagtext... 4 2.1 Förslag till lag

Läs mer

Din tjänstepension i Alecta

Din tjänstepension i Alecta premiebestämd tjänstepension, itp1 Din tjänstepension i Alecta I den här broschyren kan du läsa om hur det fungerar att ha en premiebestämd tjänstepension itp 1 i Alecta. Innehåll Din tjänstepension är

Läs mer

Din ekonomi nu och i framtiden. För ett tryggare och friare liv

Din ekonomi nu och i framtiden. För ett tryggare och friare liv Din ekonomi nu och i framtiden För ett tryggare och friare liv 1 2 Ha koll på ekonomin Att ha koll på ekonomin och att spara kan göra ditt liv tryggare. Det gör också chansen större att du får råd att

Läs mer

Fondspararundersökningen 2014

Fondspararundersökningen 2014 Fondspararundersökningen 2014 TNS Sifo Prospera har genomfört 1 500 telefonintervjuer, i ett slumpmässigt urval av svenskar i åldern 18-76 år med deklarerad inkomst, genomförda under perioden 9 januari

Läs mer

Fondspara 2010. råd, tips & nyheter FONDSPARA.SE

Fondspara 2010. råd, tips & nyheter FONDSPARA.SE Fondspara 2010 råd, tips & nyheter FONDSPARA.SE 1 Välkommen till Fondspara 2010 Du håller i din hand en liten folder som innehåller det viktigaste att känna till om fondsparande. Alla kan genom att spara

Läs mer