Promemoria om Schablonbeskattat investeringssparkonto

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Promemoria om Schablonbeskattat investeringssparkonto"

Transkript

1 Finansdepartementet Enheten för inkomstskatt och socialavgifter Erik Sjöstedt Stockholm Yttrande Promemoria om Schablonbeskattat investeringssparkonto och modernare beskattning av kapitalförsäkring Sammanfattning Försäkringsförbundet anser att syftet med den nya sparformen är gott. Åtgärder som kan underlätta individernas sparande i finansiella instrument är av godo. Vad gäller det nu föreliggande förslaget ställer sig förbundet tveksamt till om det fyller det syftet. Ett skäl till detta är att kalibreringen av skatten är sådan att sparformen inte kan rekommenderas för den som önskar en mer måttlig risknivå i sitt sparande. Ett högt risktagande premieras i förslaget. De problem som skulle undanröjas med den nya sparformen kvarstår därför till stor del. När det gäller förslaget om beskattning av kapitalförsäkring bygger det på den felaktiga utgångspunkten att försäkring helt kan jämställas med ett sparande. Försäkring får endast tillhandahållas av försäkringsföretag och måste innehålla försäkringsrisk. Från detta förhållande bortses helt i förslaget, något som leder till att man föreslår utvidgning av beskattningsunderlaget som strider mot systematiken i avkastningsskattelagen. Vidare delar förbundet inte uppfattningen att det nya investeringssparkontot ska utgöra jämförelsenorm för neutralitet i beskattningen vid beskattning av kapitalförsäkring. Beskattningen av kapitalförsäkring har utformats för att vara neutral i förhållande till direktägande i en tänkt portfölj av olika värdepapper. Den sammantagna beskattningen av fonder och försäkringsföretag kalibrerades för att ta hänsyn till att försäkringsföretagens tillgångsportföljer är sammansatt av instrument med varierande risknivå, och därmed avkastning. Ansatsen i promemorians förslag tycks vara att man vill införa ett sparande som domineras av aktierelaterade instrument. Det är därmed direkt olämpligt att överföra en sådan beskattning till försäkring. Försäkringsförbundet anser således inte att introduktionen av en ny, schablonbeskattat produkt i marknaden utgör skäl att ändra den neutralitetsnorm som varit bärande i skattesystemet sedan 1991 års skattereform. Om lagstiftaren väljer att byta neutralitetsnorm enligt förslaget borde det naturligt föra med sig att det är eftersträvansvärt att säkra att investeringssparkonton inte har konkurrensfördelar jämfört med beskattning av 1(7)

2 kapitalet i kapitalförsäkringar. Förbundet anser att skälen för att ändra beskattningen av kapitalförsäkringar ytterligare försvagas genom att förslaget trots byte av neutralitetsnorm väljer att ge investeringssparkontot skattemässiga fördelar jämfört med kapitalförsäkringar. Förbundet anser att man i promemorian bortser från att det inom kategorin kapitalförsäkring ryms olika produkter med sinsemellan stora skillnader. Merparten av kapitalförsäkringarna i marknaden har få likheter med investeringssparkontot om några. Förbundet ifrågasätter omfattningen av ettårsproblematiken hos merparten av aktörerna i marknaden. Vidare anser förbundet att den lösning som föreslås i promemorian leder till felaktig beskattning. Dels kommer riskpremier och de delar av en inbetald premie som försäkringsföretaget tillgodogör sig för täckande av kostnader för administration och avkastningsskatt att ingå i underlaget för avkastningsskatt. Dels kommer avkastning i delar att dubbelbeskattas. Detta är inte acceptabelt. Sammantaget anser Försäkringsförbundet att det inte finns skäl att ändra beskattningen av kapitalförsäkringar. Förbundet anser att utgångspunkten för den föreslagna beskattningen är felaktig. Försäkring är något annat och mer än sparande. Investeringssparkonto Försäkringsförbundet uppskattar syftet med investeringssparkontot. Förbundet ifrågasätter emellertid om den föreslagna modellen kommer underlätta för individernas sparande i aktier och aktiefonder och har även svårt att se hur modellen skulle kunna sänka tröskeln för att spara i värdepapper. Försäkring Försäkring är något annat och mer än sparande. För att ett försäkringsföretag ska kunna tillhandahålla en produkt måste det vara en försäkringsprodukt, dvs den måste innehålla försäkringsrisk. En försäkringsprodukt innehåller alltid ett riskmoment baserat på en icke-finansiell risk. Konsumenten betalar en premie för att täcka den risken. Inom kapitalförsäkringar finns alla grader av icke-finansiell risktäckning. I den ena ändan av skalan finns rena riskförsäkringar helt utan inslag av sparande där kunden betalar för att efterlevande ska få ut ett engångsbelopp vid dödsfall. Dessa försäkringar har 100 procent försäkringsrisk och täcker i normalfallet ett år i taget. I den andra ändan av skalan finns en produkt med dödsfallsrisk där den försäkrades efterlevande får 101 procent av sparat kapital vid dödsfall. Inom livförsäkringsområdet finns även försäkringar med livsfallsrisk, dvs försäkringar där den försäkrade garanteras utbetalningar endast om han/hon lever vid en viss tidpunkt. Den traditionella livförsäkringsprodukten har generellt både finansiella garantier och livsfallsrisk som sträcker sig över utbetalningstiden. Produkterna är väl ägnade att ge den breda allmänheten möjlighet att 2(7)

3 komplettera allmän pension och tjänstepension med ett eget ickeavdragsgillt sparande med en rimlig risknivå. Det främsta skälet till att de inte är inlåsta skattemässigt är att premierna numera inte ryms inom avdragsrätten för pensionsförsäkringar. Ett annat skäl för en konsument att spara i en kapitalförsäkring är möjligheten till förmånstagarförordnande. I Tabell 1 ges en översikt över hur kapitalförsäkringarna fördelar sig på olika typer av försäkringsprodukter. Tabell 1: Kapitalförsäkringar 2010, kapitalet i försäkringarna fördelade på typ av produkt Tradliv (ej depå) 29% Fond 51% Depå 19% Källa: Försäkringsförbundet urvalsundersökning. Beskattning av kapitalförsäkringar Idén om avkastningsskatt på kapitalförsäkringar kom till under 1991 års skattereform. I propositionen (Prop. 1989/90:110, s 493) slås fast att kapitalförsäkring inte bör ha någon skattegynnad ställning och att de därför bör beskattas med samma skattesats som direkt sparande. Såsom anförs i promemorian fördes kapitalförsäkringar in i avkastningsskattelagen för första gången i samband med introduktionen av det individuella pensionssparandet (Prop. 1992/93:187). Tanken var då att beskattningen skulle motsvara den skatt som försäkringsföretagen betalade innan införandet av schablonbeskattningen. Reglerna fick sin nuvarande utformning genom prop. 1994/95:25, där regeringen anför att Skatten på avkastning på kapitalförsäkringar bör ligga på samma nivå som gäller för hushållens kapitalinkomster i övrigt. Detta uppnås med en avkastningsskatt som utgår med 30 % av nio tiondelar av skatteunderlaget. Kalibreringen av skatten byggde även vid detta tillfälle på en analys av den genomsnittliga avkastningen i kapitalförsäkringarna och en jämförelse av innehavstider för olika finansiella instrument i direktägande och genom kapitalförsäkringar. I promemorian anges att ändringarna i beskattningen av kapitalförsäkringar är en modernisering av beskattningen. Som det enda materiella argumentet för en höjning av beskattningen anförs att kapitalförsäkringar i ökande utsträckning marknadsförts som ett fördelaktigt alternativ till direktsparande i aktier och fonder. Det görs ingen analys av hur och om detta påverkar försäkringsföretagens genomsnittliga innehavstider och avkastning i de underliggande fonderna. Vidare anförs det förhållande att kapitalförsäkringar kan innehålla endast ett obetydligt försäkringsinslag som argument för att nivån på beskattningen bör ändras. Storleken på försäkringsinslaget har dock inte någon 3(7)

4 gång varit en del av de variabler som använts för kalibrering av skatteuttaget. Tvärs om har förekomsten av ett försäkringsinslag varit en förutsättning för att avkastningsskatt kunnat tillämpas. I promemorian byter man på dessa grunder jämförelsenorm för beskattning av kapitalförsäkringar. Istället för att använda beskattningen av en blandad portfölj av tillgångar som jämförelsenorm används det schablonbeskattade direktägandet av en portfölj som till största delen består av aktier, och man antar att innehållet i kapitalförsäkringar och investeringssparkontona inte skiljer sig på något avgörande sätt. I promemorian antas en tillgångssammansättning om 83 procent aktier och 12 procent räntebärande tillgångar på investeringssparkontona. 1 Enligt våra uppgifter är detta en betydligt högre aktieandel än vad som kan observeras i olika kapitalförsäkringar. Traditionell försäkring som beskattas som kapitalförsäkring har en aktieandel på i storleksordningen 40 procent medan annan kapitalförsäkring har en aktieandel på i storleksordningen 70 procent. Om dessa kategorier av produkter kan sägas att försäkringstagaren när det gäller traditionell livförsäkring inte har någon möjlighet att påverka hur tillgångarna i försäkringen placeras. Avseende fondförsäkring är denna möjlighet avsevärt större. Försäkringstagaren kan dock inte välja de enskilda tillgångarna i värdepappersfonden. Avseende depåförsäkring är det den enskilde försäkringstagaren som, med vissa begränsningar, väljer de enskilda placeringarna. Olika beskattningssystem hos samma skattesubjekt Enligt försäkringsrörelselagen måste man ha tillstånd att bedriva försäkringsverksamhet för att tillhandahålla försäkringsprodukter. Livförsäkringsföretag i Sverige kan tillhandahålla alla typer av livförsäkringar oavsett skatteklass. I dag beräknas den schabloniserade avkastningen för de olika livförsäkringsprodukterna på samma sätt och i samma system. Med den föreslagna ändringen av beskattningen av kapitalförsäkringar kommer de olika produkterna att behöva behandlas på olika sätt skattemässigt. Detta innebär kostnader för ändringar i systemen som inte är triviala. Det bör även framhållas att dessa systemomläggningar sammanfaller i tiden med företagens förberedelser för det nya rörelseregelsystemet, Solvens 2. Det arbetet är det största regelförändringsarbete som någonsin genomförts i försäkringsbranschen. Mot denna bakgrund vill förbundet ifrågasätta tidpunkten för ikraftträdandet. Det är inte rimligt att införa lagstiftning med omfattande krav på systemändringar med den framförhållning som föreslås. 1 I texten antas en aktieandel om 71 procent, men i beräkningarna antas aktieandelen i investeringsfonder uppgå till 75 procent, vilket ger en total aktieandel om 83 procent. 4(7)

5 Effektiv beskattning av kapitalförsäkringar I förslaget ändras beräkningsgrunden för att komma till rätta med den sk ettårsproblematiken. Enligt förslaget ska under året inbetalda premier läggas till det ingående värdet på tillgångarna, varvid premier betalda under andra halvåret ska räknas med till hälften. Försäkringsförbundet vill gärna söka illustrera storleken på ettårsproblematiken så att detta kan ställas i relation till de avsteg från den grundläggande beskattningsmodellen som görs och de problem det medför för försäkringsföretag och försäkringstagare. Försäkringsförbundet har frågat de sex största aktörerna på kapitalförsäkringsmarknaden som är medlemmar i förbundet om de kan observera något återköpsbeteende på kapitalförsäkringar i sina företag. Fyra av sex försäkringsföretag i undersökningen ser inte att deras kunder har möjlighet att återköpa över årsskiftet av skatteskäl. Två av företagen uppskattar att det för i storleksordningen 1 procent av kapitalförsäkringskapitalet i det egna företaget kan röra sig om årsskiftestransaktioner i syfte att undgå avkastningsskatt. Beteendet finns inte i traditionell livförsäkring. Förekomsten i fondförsäkring är mycket låg. Mot den bakgrund ifrågasätter Förbundet behovet av så drastiska åtgärder som de förslagen medför. Till detta kommer att flera företag har återköpsavgifter och karenstider på sina produkter. Även om dessa inte är utformade för att stävja ettårsproblematiken blir effekten att lönsamheten i det skatteundandragande beteendet reduceras kraftigt. Till detta kommer att det i försäkringsavtalslagen finns ett återköpsförbud som hindrar återköp under det första året. Förbundet kan konstatera att promemorians förslag till lösning kommer medföra ytterligare en överbeskattning av avkastningen på kapitalförsäkringar. De premier som betalas in under årets första hälft kommer inte att ge ett helt års avkastning. De premier som betalas in under andra delen av året kommer inte att ge ett halvt års avkastning. Huruvida detta blir en stor eller liten överbeskattning varierar med den individuella försäkringens underliggande tillgångar och hur dessa förhåller sig till statslåneräntan med ett tillägg av 0,75 procent. För en sparare måste det dessutom framstå som märkligt att försäkringen belastas med avkastningsskatt för ett helt eller halvt år för medel som stått inne på försäkringen under kortare tid än så. Rätt skatt kommer ju i princip endast tas ut på premier som betalas 1 januari eller 1 juli. Detta leder till att en kund bör avrådas från att påbörja sparandet när slutet av en halvårsperiod närmar sig. Bättre då att vänta till års- eller halvårsskiftet har passerats. Visserligen finns detta beteende redan i dag i och med att hela årets avkastningsskatt tas ut på värdet vid årets början, vilket verkar avhållande från att påbörja eller utöka ett kapitalförsäkringssparande i slutet av året. Förslagen motverkar dock i än högre grad det sunda i ett löpande månatligt sparande och stimulerar i stället till engångsinsättningar vid av skatteskäl valda tidpunkter. 5(7)

6 Även om förbundet delar den uppfattning som kommer till uttryck i promemorian att det är bättre med ett enkelt än ett helt korrekt system, anser förbundet att två mätpunkter i den föreslagna modellen är för lite. Förbundet anser att fyra mätpunkter är ett minimum för att eftersträva att dubbelbeskattningsmomentet blir så litet som möjligt. Med flera mättidpunkter minskar även incitamenten till återköpsbeteende. Återköpsavgifter och courtage torde snabbt urholka den skattemässiga vinst som en konsument skulle kunna göra. Vid flera mättidpunkter skulle man kunna använda ingående balans vid mättidpunkten som underlag för beskattning. Det skulle innebära att den schabloniserade beskattningen skulle bli mer korrekt. Det skulle även innebära att man skulle undvika en del principiella och praktiska problem som följer med beskattningen av premieflödet. Genom den föreslagna modellen bortses helt och hållet från att inbetalda premier endast i viss del motsvarar ett sparande. Traditionell livförsäkring och fondförsäkring kombineras ofta med premiebefrielseförsäkringar. Denna typ av försäkringar beskattas enligt inkomstskattelagen. Det är naturligtvis oacceptabelt att flöden som beskattas enligt inkomstskattelagen även beläggs med avkastningsskatt. Det förutsätts därför att man i förslaget avser sådana premier som inte beskattas enligt inkomstskattelagen. Vad gäller premier för kapitalförsäkringar som är riskförsäkringar, t.ex. dödsfallsförsäkringar som inte innehåller sparande, uppstår ytterligare komplikationer. Dessa försäkringar är ofta ettåriga. Det innebär att skyddet förbrukas under året, eller i fallet med månadspremier, under den månad som följer på premien. Att beskatta försäkringstagarens kostnader för riskskydd med avkastningsskatt är främmande. Till detta kommer att de premier som inbetalas till viss del används av försäkringsföretaget till täckande av kostnader för risk, administration och den avkastningsskatt som försäkringsföretaget betalar för försäkringstagarnas räkning. En sådan ordning framstår som stridande mot systematiken i skatteregelverket och Förbundet ifrågasätter starkt om dessa delar av inbetald premie ska ligga till grund för avkastningsskatt. Sammantaget anser förbundet att den föreslagna modellen med beskattning av under året inbetalda premier medför oacceptabla kostnader för försäkringstagarna. Förbundet hemställer därför att departementet överväger alternativa sätt att komma till rätta med ettårsproblematiken. Förbundet anser att en lämplig modell är en beskattning av ingående balans vid minst fyra mätpunkter per år. Neutralitet i beskattningen Försäkring är något annat och mer än sparande. De produkter som tillhandahålls av försäkringsföretag innehåller ett skydd mot i förhand specificerade livs- eller dödsfallsrisker som försäkringstagarna betalar för. Detta är ett skäl till att försäkring fått en särskild beskattningsmodell. 6(7)

7

Investeringssparkonto med förenklad värdepappersskatt

Investeringssparkonto med förenklad värdepappersskatt Investeringssparkonto med förenklad värdepappersskatt investeringssparkonto förenklad värdepappersskatt från årsskiftet Investeringssparkonto, ISK, är en ny kontoform för investerare som är tillgänglig

Läs mer

Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring

Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/03543/S1 Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring September 2017 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2

Läs mer

Faktablad för kapitalförsäkring med depåförvaltning. Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering:

Faktablad för kapitalförsäkring med depåförvaltning. Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering: Faktablad för kapitalförsäkring med depåförvaltning Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering: 2018-01-01 Detta faktablad är framtaget efter en gemensam branschstandard för att ge en övergripande

Läs mer

REKOMMENDATION. Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde

REKOMMENDATION. Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde 2015-06-10 REKOMMENDATION Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde Svensk Försäkring Box 24043 104 50 Stockholm Karlavägen 108 Tel 08-522 785 00 www.svenskforsakring.se Inledning

Läs mer

ÅRSBESKED 2014. Lennart Andersson 00064855_00

ÅRSBESKED 2014. Lennart Andersson 00064855_00 ÅRSBESKED 2014 Lennart Andersson 00064855_00 Dina försäkringar hos Brummer & Partners Utgångspunkten för våra värdebesked är att beskriva hur ditt sparande utvecklats på ett enkelt, tydligt och transparent

Läs mer

Depå hos Strukturinvest inom ramen för olika depåförsäkringar

Depå hos Strukturinvest inom ramen för olika depåförsäkringar Depåförsäkring Depå hos Strukturinvest inom ramen för olika depåförsäkringar Gillar du enkelhet och smidighet när det handlar om ditt sparande? Då har vi en god nyhet. Nu kan du samla ditt sparande i strukturerade

Läs mer

ÅRSBESKED Lennart Andersson _00

ÅRSBESKED Lennart Andersson _00 ÅRSBESKED 2015 Lennart Andersson 00085542_00 Dina försäkringar hos Brummer & Partners Utgångspunkten för våra årsbesked är att beskriva hur ditt sparande utvecklats på ett enkelt, tydligt och transparent

Läs mer

Ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument på investeringssparkonto

Ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument på investeringssparkonto Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument på investeringssparkonto Juni 2012 1 Sammanfattning I denna promemoria lämnas förslag om ändring

Läs mer

Årsbesked 2013 Anders Andersson 00048512_00

Årsbesked 2013 Anders Andersson 00048512_00 00048512_00 Årsbesked 2013 Anders Andersson 00048512_00 Dina försäkringar hos Brummer & Partners När vi startade vårt försäkringsbolag 2011 var ambitionen att ge fler människor tillgång till en förvaltningsform

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1990:661) om avkastningsskatt på pensionsmedel; SFS 2011:1278 Utkom från trycket den 13 december 2011 utfärdad den 1 december 2011. Enligt riksdagens

Läs mer

Faktablad för kapitalförsäkring med fondförvaltning. Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering:

Faktablad för kapitalförsäkring med fondförvaltning. Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering: Faktablad för kapitalförsäkring med fondförvaltning Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering: 2018-01-01 Detta faktablad är framtaget efter en gemensam branschstandard för att ge en övergripande

Läs mer

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring BILAGA 2 Datum: Bolagslogotyp Fakta inför flytt av pensionsförsäkring - Information om en ny försäkring Här finns information om den nya försäkring som du funderar på att flytta till. Du får motsvarande

Läs mer

Promemoria Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring (Dnr. Fi2017/03543/S1)

Promemoria Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring (Dnr. Fi2017/03543/S1) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 103 33 STOCKHOLM Yttrande Stockholm 2017-10-02 Promemoria Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring (Dnr. Fi2017/03543/S1)

Läs mer

ÅRSBESKED Lennart Andersson _00

ÅRSBESKED Lennart Andersson _00 ÅRSBESKED 2016 Lennart Andersson 00095793_00 Dina försäkringar hos Brummer & Partners Utgångspunkten för våra årsbesked är att beskriva hur ditt sparande har utvecklats på ett enkelt, tydligt och transparent

Läs mer

I promemorian redogörs inte för de följdändringar i lagtexten som förslagen medför.

I promemorian redogörs inte för de följdändringar i lagtexten som förslagen medför. Promemoria 2011-04-06 Fi2010/5534 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Investeringssparkonto, tilläggspromemoria 1. Bakgrund Den 7 december 2010 remitterades promemorian Schablonbeskattat investeringssparkonto

Läs mer

Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring

Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring REMISSYTTRANDE Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för inkomstskatt och socialavgifter 103 33 Stockholm Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring

Läs mer

Faktablad för pensionsförsäkring. Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering:

Faktablad för pensionsförsäkring. Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering: Faktablad för pensionsförsäkring Försäkringsgivare: Swedbank Försäkring AB Publicering: 2018-01-01 Detta faktablad är framtaget efter en gemensam branschstandard för att ge en övergripande information

Läs mer

Direkta effekter av högre räntor på statens inkomster från kapitalskatt

Direkta effekter av högre räntor på statens inkomster från kapitalskatt Konjunkturläget oktober 2018 69 FÖRDJUPNING Direkta effekter av högre räntor på statens inkomster från kapitalskatt Ränteläget är för närvarande mycket lågt men väntas bli högre. Förändringar i ränteläget

Läs mer

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring

Fakta inför flytt av pensionsförsäkring BILAGA 1 Datum: Försäkringsnummer: Bolagslogotyp Fakta inför flytt av pensionsförsäkring - Information om din nuvarande försäkring Här finns information om den pensionsförsäkring som du funderar på att

Läs mer

Utkast till vägledning inom allmän riskbedömning framtagen av försäkringsföretagens expertgrupp

Utkast till vägledning inom allmän riskbedömning framtagen av försäkringsföretagens expertgrupp 2017-06-07 Utkast till vägledning inom allmän riskbedömning framtagen av försäkringsföretagens expertgrupp Exempel på hot och sårbarheter relaterade till försäkringsföretagens produkter Innehållsförteckning

Läs mer

REKOMMENDATION. Faktablad för livförsäkringsprodukter av sparandetyp

REKOMMENDATION. Faktablad för livförsäkringsprodukter av sparandetyp REKOMMENDATION Faktablad för livförsäkringsprodukter av sparandetyp Komplettering av Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd FFFS 2011:39 (bilaga 3 - Faktabladets innehåll) en antogs av Svensk

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1990:661) om avkastningsskatt på pensionsmedel; SFS 2011:74 Utkom från trycket den 8 februari 2011 utfärdad den 27 januari 2011. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Investeringssparkonto

Investeringssparkonto Investeringssparkonto schablonbeskattning av finansiella instrument Sofi Nyström och Erik Sjöstedt Syfte Förenkla för privatpersoner att spara i finansiella instrument faktisk inkomst på tillgångarna på

Läs mer

Finansdepartementet Stockholm. Promemoria om Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring

Finansdepartementet Stockholm. Promemoria om Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring 2011-03-07 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Promemoria om Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring Fondbolagens förening har beretts tillfälle att yttra sig

Läs mer

Försäkringsföretag Vägledning inom allmän riskbedömning exempel på hot och sårbarheter relaterade till försäkringsföretagens produkter och tjänster

Försäkringsföretag Vägledning inom allmän riskbedömning exempel på hot och sårbarheter relaterade till försäkringsföretagens produkter och tjänster Försäkringsföretag Vägledning inom allmän riskbedömning exempel på hot och sårbarheter relaterade till försäkringsföretagens produkter och tjänster Beslutad av Simpts styrgrupp i november 2017 Innehållsförteckning

Läs mer

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2015 Försäkring med och utan garanti Alternativ tjänstepension med valfri placering

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2015 Försäkring med och utan garanti Alternativ tjänstepension med valfri placering Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2015 Försäkring med och utan garanti Alternativ tjänstepension med valfri placering Tack för att du sparar i Folksam Liv Vi är glada över att du är kund hos

Läs mer

Skattskyldighet till avkastningsskatt i samband med vissa överlåtelser och överföringar av försäkringsavtal

Skattskyldighet till avkastningsskatt i samband med vissa överlåtelser och överföringar av försäkringsavtal PROMEMORIA Datum 2014-06-16 1 31 314591-14/111 Bilaga till dnr Skattskyldighet till avkastningsskatt i samband med vissa överlåtelser och överföringar av försäkringsavtal 1 1 Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör

Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör Augusti 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Lagtext... 4 2.1 Förslag till lag

Läs mer

Finansdepartementets Promemoria Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016 (Fi2015/1734)

Finansdepartementets Promemoria Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016 (Fi2015/1734) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Att. Lena Björner Via e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se Stockholm 2015-05-04 Finansdepartementets Promemoria Vissa kapitalbeskattningsfrågor

Läs mer

Sida 1 av 5 Högsta förvaltningsdomstolen HFD 2012 ref. 40 Målnummer: 674-11 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2012-07-10 Rubrik: Lagrum: När kupongskatt har tagits ut för en utländsk kapitalförsäkring får avkastningsskatten

Läs mer

Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring

Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring Lagrådsremiss Schablonbeskattat investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 12 maj 2011 Anders Borg Pia Gustafsson

Läs mer

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam Fondförsäkringsaktiebolag (publ)

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam Fondförsäkringsaktiebolag (publ) Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam Fondförsäkringsaktiebolag (publ) Tack för att du sparar i Folksam Fondförsäkring Vi är glada över att du är kund hos oss i Folksam. Här får du

Läs mer

Effektivare ränteavdragsbegränsningar

Effektivare ränteavdragsbegränsningar Finansdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande Stockholm 2012-04-25 Effektivare ränteavdragsbegränsningar Svensk Försäkring branschorganisation för de svenska försäkringsbolagen har beretts möjlighet att

Läs mer

Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Engångspremier i serie

Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Engångspremier i serie Förköpsinformation Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Engångspremier i serie Svensk Handel Pensionskassan är en pensionskassa till för alla inom Svensk Handel, såväl ägare som anställda och

Läs mer

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Detta faktablad innehåller en översiktlig beskrivning av en pensionsförsäkring med traditionell förvaltning som tecknas hos Svensk Handel Pensionskassan

Läs mer

Remiss. Vi är tacksamma om remissvaren även skickas i word-formatper e-post till registrator@finance.ministry.se.

Remiss. Vi är tacksamma om remissvaren även skickas i word-formatper e-post till registrator@finance.ministry.se. Remiss REGERINGSKANSLIET 2012-06-21 Fi2012/2385 Fi nansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Elisabeth Sheikh Telefon 08-405 36 49 SKATTEVERKET Solna ink. 2012-06- 2 5 Utdrag ur lagrådsremissen Effektivare

Läs mer

Eget sparande till pension. En konsumentvägledning

Eget sparande till pension. En konsumentvägledning Eget sparande till pension En konsumentvägledning PM 2014-12-11 1 (10) Utvecklingsavdelningen Eget sparande till pension en konsumentvägledning Sammanfattning Avsluta det avdragsgilla pensionssparandet

Läs mer

Privat pensionssparande

Privat pensionssparande Privat pensionssparande Spara själv? Ska det verkligen behövas? Vem kan behöva spara själv? Saknar tjänstepension Pluggat länge Jobbat deltid Eget företag Jobbat utomlands Låg inkomst Eller: Pensionen

Läs mer

Remissvar. Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför. budgetpropositionen för 2016 SVENSKT NÄRINGSLIV. Finansdepartementet Vår referens/dnr:

Remissvar. Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför. budgetpropositionen för 2016 SVENSKT NÄRINGSLIV. Finansdepartementet Vår referens/dnr: Skatte- och tuhavdel- Dnr 56/2015 2015-05-04 103 33 Stockholm Fi201 5/1734 Er referens/dnr: ningen Finansdepartementet Vår referens/dnr: www.svensktnaringsliv.se Org. Nr: 802000-1858 Postadress/Address:

Läs mer

Försäkrings AB Avanza Pension Försäkringstekniska riktlinjer

Försäkrings AB Avanza Pension Försäkringstekniska riktlinjer Försäkrings AB Avanza Pension Försäkringstekniska riktlinjer Gällande fr. o m 2011-05-02 1 Innehållsförteckning Försäkringstekniska riktlinjer... 3 1 Övergripande... 3 1.2 Omfattning... 3 1.3 Försäkringstekniskt

Läs mer

FARs UTTALANDEN I REDOVISNINGSFRÅGOR. RedU 14 Redovisning av kapitalförsäkringar

FARs UTTALANDEN I REDOVISNINGSFRÅGOR. RedU 14 Redovisning av kapitalförsäkringar FARs UTTALANDEN I REDOVISNINGSFRÅGOR RedU 14 Redovisning av kapitalförsäkringar FARS UTTALANDEN I REDOVISNINGSFRÅGOR RedU 14 Redovisning av kapitalförsäkringar (december 2013) Bakgrund REDU 14 REDOVISNING

Läs mer

Promemoria om vissa skattefrågor vid utbetalning från pensionsförsäkring

Promemoria om vissa skattefrågor vid utbetalning från pensionsförsäkring Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Promemoria om vissa skattefrågor vid utbetalning från pensionsförsäkring 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Lagtext...4 2 Bakgrund...6 2.1 Livförsäkringar...6

Läs mer

Försäkringar i Sverige 2012

Försäkringar i Sverige 2012 Försäkringar i Sverige 212 Trygghet för den enskilde tillväxt för samhället Risk är något som vi alla är utsatta för. Det kan handla om risken för att drabbas av en trafikolycka eller för brand i bostaden.

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar, fonder och aktier. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK Faktablad Alecta Optimal Pension Avtalsområde ITP 1 och ITPK Gäller från 30 juni 2015 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2011:30) om svenska livförsäkringsföretags

Läs mer

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 oktober 2014 Per Bolund Pia Gustafsson (Finansdepartementet)

Läs mer

Stockholm den 7 mars 2011 R-2010/1776. Till Finansdepartementet. Fi 2010/5534

Stockholm den 7 mars 2011 R-2010/1776. Till Finansdepartementet. Fi 2010/5534 R-2010/1776 Stockholm den 7 mars 2011 Till Finansdepartementet Fi 2010/5534 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 december 2010 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Schablonbeskattat

Läs mer

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier Detta faktablad innehåller en översiktlig beskrivning av en pensionsförsäkring med traditionell

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar och fonder. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt omplacera

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-09-22. Skattefrågor med anledning av tjänstepensionsdirektivet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-09-22. Skattefrågor med anledning av tjänstepensionsdirektivet 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-09-22 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Skattefrågor med anledning av tjänstepensionsdirektivet

Läs mer

REKOMMENDATION. Faktablad för livförsäkringsprodukter av sparandetyp

REKOMMENDATION. Faktablad för livförsäkringsprodukter av sparandetyp REKOMMENDATION Faktablad för livförsäkringsprodukter av sparandetyp Komplettering av Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd FFFS 2011:39 1 (bilaga 3 - Faktabladets innehåll) Den reviderade rekommendationen

Läs mer

Om placeringshorisonten är kortare vill man vanligtvis ha en tryggare placering, och då nöjer man sig med en lägre möjlig avkastning.

Om placeringshorisonten är kortare vill man vanligtvis ha en tryggare placering, och då nöjer man sig med en lägre möjlig avkastning. Vårt erbjudande Om du har möjlighet att investera minst 500 000 SEK eller motsvarande belopp i annan valuta, kan du inom ramen för Nordic Private Portfolio investera i såväl kontanta medel som i de flesta

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar, fonder och aktier. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt

Läs mer

5 skäl för att inte införa förmögenhetsskatt på vanligt fondsparande

5 skäl för att inte införa förmögenhetsskatt på vanligt fondsparande 5 skäl för att inte införa förmögenhetsskatt på vanligt fondsparande Fondbolagens förening Oktober 2011 STUREPLAN 6, SE-114 35 STOCKHOLM, SWEDEN, TEL +46 (0)8 506 988 00, INFO@FONDBOLAGEN.SE, FONDBOLAGEN.SE

Läs mer

KAPITALSPAR DEPÅ. Skattat och klart. Marknadsföringsmaterial

KAPITALSPAR DEPÅ. Skattat och klart. Marknadsföringsmaterial KAPITALSPAR DEPÅ Skattat och klart Marknadsföringsmaterial Lägre skatt kan bli verklighet När du placerar i en kapitalförsäkring betalar du ingen kapitalvinstskatt och slipper besväret med deklaration.

Läs mer

Försäkringar i Sverige 2011

Försäkringar i Sverige 2011 Försäkringar i Sverige 211 Trygghet för den enskilde tillväxt för samhället Risk är något som vi alla är utsatta för. Det kan handla om risken för att drabbas av en trafikolycka eller för brand i bostaden.

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalsområde ITP 1 och ITPK Avtalsområde ITP 1 och ITPK Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Fondspara. råd, tips & nyheter. www.fondspara.se

Fondspara. råd, tips & nyheter. www.fondspara.se Fondspara 2007 råd, tips & nyheter www.fondspara.se Välkommen till Fondspara 2007 Du håller i din hand en liten folder som innehåller det viktigaste att känna till om fondsparande. Fonder är en fantastisk

Läs mer

1. Inledning. 2. Sparande och avkastning

1. Inledning. 2. Sparande och avkastning , och tecknad före november 2012 Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16 Avtalspension PA 16 Gäller från 1 oktober 2018 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto (ISK) Investeringssparkonto hos Strukturinvest Fondkommission Samla ditt sparande i strukturerade placeringar och fonder. Med ett investeringssparkonto (ISK) kan du enkelt omplacera

Läs mer

Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör

Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör Skatteutskottets betänkande 2014/15:SkU11 Ändringar i reglerna om när ett investeringssparkonto upphör Sammanfattning I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag i proposition 2014/15:17 Ändringar

Läs mer

SVENSKA FONDHANDLARE FÖRENINGEN

SVENSKA FONDHANDLARE FÖRENINGEN SVENSKA FONDHANDLARE FÖRENINGEN Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Att. Johanna Mihaic Via e-post till: fi.registrator@regeringskansliet.se Stockholm 2017-10-02 Finansdepartementets Promemoria

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension PA 16 Avtalspension PA 16 Gäller från 1 januari 2017 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser med andra försäkringsprodukter.

Läs mer

Investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring

Investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring Bilaga 8 Investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring Bilaga till avsnitt 6.13 Bilaga 8 Investeringssparkonto och ändrad beskattning av kapitalförsäkring Innehållsförteckning Bilaga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2005:1170 Utkom från trycket den 23 december 2005 utfärdad den 15 december 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Försäkringstekniska riktlinjer. för. VFF Fondförsäkring AB Org nr 516406-0518

Försäkringstekniska riktlinjer. för. VFF Fondförsäkring AB Org nr 516406-0518 Försäkringstekniska riktlinjer för VFF Fondförsäkring AB Org nr 516406-0518 Fastställda av VFF Fondförsäkring ABs styrelse 2013-12-11 1. Tillämpas från Dessa försäkringstekniska riktlinjer gäller från

Läs mer

Regeringens skrivelse 2011/12:165

Regeringens skrivelse 2011/12:165 Regeringens skrivelse 2011/12:165 Meddelande om kommande förslag om ändringar i reglerna om beskattning av finansiella instrument som förvaras på ett investeringssparkonto Regeringen överlämnar denna skrivelse

Läs mer

Om möjligheten att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad.

Om möjligheten att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad. Om möjligheten att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad. Försäkringar under utbetalning Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du

Läs mer

Alecta Optimal Pension

Alecta Optimal Pension 6105 2010.01 Illustration Agnes Miski Török Foto Björn Keller Produktion Alecta p r e m i e b e s t ä m d t j ä n s t e p e n s i o n Alecta Optimal Pension Tjänstepensionen med hög förväntad avkastning

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP och PA-KFS

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP och PA-KFS Faktablad Alecta Optimal Pension, FTP och PA-KFS Gäller från 1 januari 2014 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta jämförelser

Läs mer

Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang. Förslag till genomförande i svensk rätt. (DS 2018:15); Ju2018/03135/L1

Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang. Förslag till genomförande i svensk rätt. (DS 2018:15); Ju2018/03135/L1 Svensk Försäkring Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Yttrande Stockholm 2018-08 30 Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang. Förslag till genomförande i svensk rätt.

Läs mer

Så här ser din försäkringssammanställning ut. Läs gärna mer på följande sidor i mappen.

Så här ser din försäkringssammanställning ut. Läs gärna mer på följande sidor i mappen. Stockholm 2010-02-23 TEST EFLY UIG3 DUMMYGATAN 99 11388 STOCKHOLM Hej! Vi på AMF är glada över att få ta hand om dina pengar, och hoppas att du känner dig trygg och nöjd med oss. Pensioner och långsiktigt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (11) meddelad i Stockholm den 19 juni 2019 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART SEB Life International Assurance Company DAC Ombud: AA och BB KPMG AB Box 382 101 27 Stockholm

Läs mer

Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016

Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016 Mars 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Lagtext... 4 1.1 Förslag till lag

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Friplan Länsplan Basplan Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du har nu möjlighet

Läs mer

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL

Faktablad Alecta Optimal Pension Traditionell försäkring med garanti Avtalspension SAF-LO, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Faktablad Alecta Optimal Pension, FTP, PA-KFS och KAP-KL/AKAP-KL Gäller från 26 november 2015 Detta faktablad ger dig övergripande information om Alecta Optimal Pension. Syftet är bland annat att underlätta

Läs mer

Livförsäkringsmatematik II

Livförsäkringsmatematik II Livförsäkringsmatematik II Produkter Erik Alm, Hannover Re 2013 Disclaimer Denna presentation är avsedd enbart som ett allmänt diskussionsunderlag. Den kan inte användas som underlag för beslut. Avsikten

Läs mer

FOLKSAM - TRADITIONELL FÖRSÄKRING

FOLKSAM - TRADITIONELL FÖRSÄKRING FOLKSAM - TRADITIONELL FÖRSÄKRING Folksam ITP Folksam ITP placerar i aktier, fastigheter, räntebärande tillgångar och även till en mindre del i alternativa tillgångsslag. Andelen aktier trappas ner när

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:28

Regeringens proposition 2017/18:28 Regeringens proposition 2017/18:28 Höjd beskattning av sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring Prop. 2017/18:28 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 19

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regleringen om tjänstepension samt beskattningen av livförsäkringsföretag. Dir. 2012:22

Kommittédirektiv. Översyn av regleringen om tjänstepension samt beskattningen av livförsäkringsföretag. Dir. 2012:22 Kommittédirektiv Översyn av regleringen om tjänstepension samt beskattningen av livförsäkringsföretag Dir. 2012:22 Beslut vid regeringssammanträde den 29 mars 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska

Läs mer

Faktablad Tjänstepensionsförsäkring med traditionell förvaltning

Faktablad Tjänstepensionsförsäkring med traditionell förvaltning Faktablad Tjänstepensionsförsäkring med traditionell förvaltning Detta faktablad innehåller en översiktlig beskrivning av en pensionsförsäkring med traditionell förvaltning som tecknas hos Svensk Handel

Läs mer

Fondförsäkring för KAP-KL Lärarfonder

Fondförsäkring för KAP-KL Lärarfonder 1/5 Fondförsäkring för Kortfattad information Fondförsäkring för i Folksam Fondförsäkringsaktiebolag är en pensionslösning för dig som omfattas av kollektivavtal mellan å ena sidan Sveriges Kommuner och

Läs mer

Trygghet för den enskilde tillväxt för samhället

Trygghet för den enskilde tillväxt för samhället FÖRSÄKRINGAR I SVERIGE STATISTIK 216 Trygghet för den enskilde tillväxt för samhället Risk är något som vi alla är utsatta för. Det kan handla om risken för att drabbas av en trafikolycka eller för brand

Läs mer

REKOMMENDATION. Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde (REV. 1)

REKOMMENDATION. Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde (REV. 1) 2017-11-24 REKOMMENDATION Informationsgivning i samband med flytt av pensionsförsäkrings värde (REV. 1) Svensk Försäkring Box 24043 104 50 Stockholm Karlavägen 108 Tel 08-522 785 00 www.svenskforsakring.se

Läs mer

Trygghet för den enskilde tillväxt för samhället

Trygghet för den enskilde tillväxt för samhället FÖRSÄKRINGAR I SVERIGE STATISTIK 213 Trygghet för den enskilde tillväxt för samhället Risk är något som vi alla är utsatta för. Det kan handla om risken för att drabbas av en trafikolycka eller för brand

Läs mer

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier

Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier Faktablad Pensionsförsäkring med traditionell förvaltning Garanterade engångspremier i serie/engångspremier Inledning Detta faktablad innehåller en översiktlig beskrivning av en Pensionsförsäkring med

Läs mer

Livförsäkringsmatematik II. Erik Alm Hannover Life Re Sweden

Livförsäkringsmatematik II. Erik Alm Hannover Life Re Sweden Erik Alm Hannover Life Re Sweden Kostnader Initial kostnad, proportionell mot försäkringens storlek. Exempel: Provision till säljare Fasta initialkostnader (inte proportionell mot försäkringens storlek).

Läs mer

AMF - TRADITIONELL FÖRSÄKRING

AMF - TRADITIONELL FÖRSÄKRING AMF - TRADITIONELL FÖRSÄKRING AMF ITP/ITPK AMF ITP/ITPK placerar i aktier, fastigheter och räntebärande tillgångar. Andelen aktier trappas ner när du närmar dig pension. AMF ITP/ITPK innehåller en garanti

Läs mer

Å R S B E S K E D

Å R S B E S K E D ÅRSBESKED 2017 Arbetsgivaren AB Kloka pensionsbeslut kräver god information Hur går det för era medarbetares pensioner? Utgångspunkten för våra årsbesked är att på ett enkelt, tydligt och transparent

Läs mer

FÖRETAGSÄGD KAPITALSPAR DEPÅ. Företagsägd Kapitalspar Depå mer än bara sparande

FÖRETAGSÄGD KAPITALSPAR DEPÅ. Företagsägd Kapitalspar Depå mer än bara sparande Företagsägd Kapitalspar Depå mer än bara sparande Kapitalspar Depå en tillgång i bolaget Kapitalspar Depå är mer än bara ett vanligt försäkringssparande. Den kan användas för att placera företagets kapital

Läs mer

Pensionen kommer ofta från olika håll. De flesta som arbetar kommer att, förutom allmän pension från staten, också att få en tjänstepension via sin

Pensionen kommer ofta från olika håll. De flesta som arbetar kommer att, förutom allmän pension från staten, också att få en tjänstepension via sin Pensionen kommer ofta från olika håll. De flesta som arbetar kommer att, förutom allmän pension från staten, också att få en tjänstepension via sin arbetsgivare. Den som vill kan också spara privat. Det

Läs mer

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam ömsesidig livförsäkring

Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam ömsesidig livförsäkring Vad visar ditt värdebesked? Värdebesked för år 2016 Folksam ömsesidig livförsäkring Tack för att du sparar i Folksam Liv Vi är glada över att du är kund hos oss i Folksam. Här får du nu ditt värde besked

Läs mer

1. Inledning. 2. Sparande och avkastning

1. Inledning. 2. Sparande och avkastning 1. Inledning Produktbeteckning och försäkringsgivare: a) Nordnet Kapitalförsäkring, tillhandahålls av, nedan kallat Nordnet Pension och värdepappersdepån som är knuten till försäkringen finns hos Nordnet

Läs mer

Förmåner kopplade till liv, ålder och hälsa

Förmåner kopplade till liv, ålder och hälsa Förmåner kopplade till liv, ålder och hälsa Bilaga A: Terminologi Version 1.1 OMFATTNING Livförsäkring, d v s försäkring som faller ut beroende av den försäkrades liv, ålder eller hälsa, kan tecknas privat

Läs mer

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning.

Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Om erbjudandet för din pensionsförsäkring med traditionell förvaltning. Reflex Pensionsförsäkring Fakta om erbjudandet att ändra villkor till vår nya traditionella förvaltning Nya Trad Du har nu möjlighet

Läs mer

KPA SmartPension. Premiebestämd tjänstepension med eller utan återbetalningsskydd

KPA SmartPension. Premiebestämd tjänstepension med eller utan återbetalningsskydd KPA SmartPension Premiebestämd tjänstepension med eller utan återbetalningsskydd Innehåll Vem är försäkringsgivare?... 3 Vem är försäkringstagare?... 3 Vem är försäkrad?... 3 Vad bestämmer den försäkrade?...

Läs mer

SKANDIA - TRADITIONELL FÖRSÄKRING

SKANDIA - TRADITIONELL FÖRSÄKRING SKANDIA - TRADITIONELL FÖRSÄKRING Skandia ITP Skandia ITP placerar i aktier, fastigheter, räntebärande tillgångar och även till en större del i alternativa tillgångsslag. Fördelningen mellan tillgångsslag

Läs mer

Anvisning för Svensk Livfaktura

Anvisning för Svensk Livfaktura Anvisning för Svensk Livfaktura Bilaga A: Terminologi Svensk Livfaktura Version 1.0 Upphovsrätt Den här anvisningen för Livfaktura BIS 5A 2.0 är baserad på PEPPOL BIS 5A 2.0 som i sin tur baseras på CEN

Läs mer