Utvärdering av samverkan för att förebygga social oro i Järvaområdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utvärdering av samverkan för att förebygga social oro i Järvaområdet"

Transkript

1 With the financial support from the Prevention of and Fight aganist Crime Programme of the European Union European Commission - Directorate-General Home affairs This publication reflects the views only of the author, and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information conained therein Projekt-id Dokument-id AA (6) Abstract Utvärdering av samverkan för att förebygga social oro i Järvaområdet Del 1/3 i Projektet Metodhandbok för samverkan i segregerade områden för ökad integration Författare Nina Axnäs & Annica Nord

2 Samverkan för ökad integration (6) 1.1 Projektet Detta är en sammanfattning av rapporten Utvärdering av samverkan för att förebygga social oro i Järvaområdet. Rapporten är den första delen i projekt Samverkan i segregerade områden för ökad integration. Projektet, som är ett samverkansarbete mellan Västerorts Polismästardistrikt och Stadsdelsförvaltningen i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, består av tre delar och sträcker sig över tre år. Den första delen av projektet är en utvärdering av samverkansarbetet i Järvaområdet samt inventering av andra goda erfarenheter i övriga Sverige och Europa. Detta arbete genomfördes under hösten Studieresor har gjorts till Uppsala, Göteborg och Malmö inom Sverige samt London, Köpenhamn och Paris utanför Sverige. Gemensamt för dessa städer är att de har upplevt liknande problem och därmed har erfarenhet av att hantera social oro och upplopp. Den andra delen innehåller upprättande av metodhandbok för samverkan som syftar till att befrämja integration och förhindra segregation genom att i första hand minska ungdomskriminalitet i utanförskapsområden. Den tredje delen innebär att genom metodhandboken sprida den kunskap som erhållits, dels via Internet, dels via konferenser. 1.2 Bakgrund till projektet I Rinkeby, Tensta och Husby är andelen invånare med utländsk bakgrund högre än i staden som helhet. Utanförskapet är större och den socioekonomiska statusen väsentligt lägre än genomsnittet i Stockholm. Områdena omnämns inte sällan i sammanhang där social oro och upplopp diskuteras eller debatteras. I områden där utanförskap redan är påtagligt är ett tidigt inträde i kriminalitet mer förekommande. Sedan flera år tillbaka har det förekommit bränder i byggnader och bilar samt stenkastning mot polis och räddningstjänst. De som arbetar med ungdomar i området uppfattar att ungdomarnas attityd mot främst polisen, men även andra myndighetspersoner har hårdnat. Polispersonal och andra aktörer som arbetar i stadsdelarna har de senaste åren sett en tendens till att allt fler ungdomar avskärmar sig från det etablerade samhället och bildar subkulturer där andra regler, normer och lagar gäller. Företagare undviker att driva sina företag i området och myndigheter och annan samhällsservice flyttar sina verksamheter från området. Detta medför en självsegregering som drivs av de dåliga krafterna i området, vilket försvårar integration för nyanlända personer. På så sätt ökar också klyftan mellan myndigheter och boende i området. Att som polis arbeta enskilt i områden med en hög social oro kan upplevas som nästintill omöjligt då polisen inte alltid är de som äger lösningen av problemet. Järvaområdet har därför byggt upp ett brett nätverk bestående av samverkansaktörer bestående av olika myndigheter, organisationer, nätverk, föreningar, religiösa samfund etc. Dessa träffas under olika konstellationer och samverkar med varandra i strävan efter ett tryggare och mer välmående samhälle.

3 Samverkan för ökad integration (6) 1.3 Definition av samverkan Någon eller några tillför sina specifika resurser, kompetenser och/eller kunskaper till en uppgift som man gemensamt har att genomföra Syfte Projektet syftar till att beskriva uppstart och utveckling på alla nivåer av samverkansarbete i Järvaområdet. Det syftar även till att identifiera vilka faktorer som enligt samverkansaktörerna lett till en bättre samverkansprocess samt vilka hinder som bidragit till att samverkan inte fallit väl ut. Inom ramen för projektet har fältstudier genomförts och omvärldsbesök gjorts för att ta del av andra städers positiva och negativa erfarenheter av samverkansarbete. Syftet med omvärldsbesöken är främst att styrka eller eventuellt avfärda påstådda framgångsfaktorer i Järvaområdet. I rapporten besvaras följande frågeställningar: 1) Ser vi en positiv utveckling avseende minskad ungdomsbrottslighet i Järvaområdet? Skiljer den sig från utvecklingen i andra områden? 2) Ser vi en positiv utveckling avseende integration i Järvaområdet? Skiljer den sig från utvecklingen i andra områden? 3) Vilka är framgångsfaktorerna för samverkansarbetet? Vilka farhågor och brister kan vi se? Ser vi en positiv utveckling avseende minskad ungdomsbrottslighet i Järvaområdet? Skiljer den sig från utvecklingen i andra områden? Statistiken uppvisar inte någon positiv utveckling avseende avtagande ungdomsbrottslighet i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. Utvecklingen i skiljer sig från Bromma och Stockholms stad/län så till vida att den anmälda brottsligheten går mer upp och ner i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. I Bromma är utvecklingen mer konstant över tid, alternativt har en tydlig uppåtgående trend. Andelen elever i årskurs 9 bosatta i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta som uppger att de snattat/stulit eller använt hot eller våld har ökat de senaste åren. I Bromma är utvecklingen mer konstant eller minskande. Ser vi en positiv utveckling avseende integration i Järvaområdet? Skiljer den sig från utvecklingen i andra områden? Statistiken visar inte någon positiv utveckling avseende integration i Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta under 2000-talet. De flesta variablerna uppvisar en negativ utveckling. Medelinkomsten har visserligen ökat, men det har samtidigt andelen låginkomsttagare också. Avståndet mellan Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta å ena sidan och Bromma och staden å andra sidan har ökat och blivit större om man ser till medelinkomsten och andelen låginkomsttagare. 1 Myndigheten för skolutveckling, Rikspolisstyrelsen och Socialstyrelsen (2007), Strategi för samverkan kring barn och unga som far illa eller riskerar att fara illa, sid. 11.

4 Samverkan för ökad integration (6) 1.5 Metod Fältstudien utgår ifrån kvalitativa semistrukturerade intervjuer med personer som projektgruppen tillsammans med styrgruppen identifierat som nyckelpersoner. Det har även utförts observationsstudier av samverkansarbetet samt en enkätstudie. Omvärldsbesöken utgår från studieresor till Uppsala, Göteborg och Malmö samt London, Köpenhamn och Paris. Gemensamt för dessa städer är att de har upplevt liknande problem och därmed har erfarenhet av att hantera social oro och upplopp. I de olika städerna har vi träffat olika myndigheter och organisationer. Information från respektive stad präglas därför till stor del av hur studiebesöket planerats, vilka personer vi har träffat samt vilken roll de personerna haft i sin organisation. 1.6 Resultat Vi har under arbetet med den här rapporten, både i intervjuer med nyckelpersoner i Järvaområdet och under studiebesöken i andra städer, sett flera goda exempel på framgångsrikt och strukturerat samverkansarbete. Samtidigt kan vi konstatera att det finns en del kvar att göra. I resultatet lyfts fyra huvudkategorier i samverkansarbetet fram: grundförutsättningar, värdeadderande faktorer, komplexa faktorer samt ett förbättringsområde. Vilka är framgångsfaktorerna för samverkansarbetet? Till grundförutsättningar räknas faktorer som anses vara nödvändiga för att samverkan överhuvudtaget ska fungera. Dit hör en gemensam lägesbild, regelbundna samverkansmöten på flera nivåer, mogen organisation, tid, kontinuitet, personliga relationer, engagemang och stöd från ledningen. För en gynnsam samverkan krävs det ett starkt engagemang från deltagande aktörer och ett stöd från ledningen inom varje organisation. Vidare bör de deltagande organisationerna vara mogna för att bygga upp ett samverkansarbete. Samverkan bygger på relationer som bör bestå av intresse, hänsyn och ödmjukhet inför varandras roller. Därför måste uppbyggnaden få ta tid och ske kontinuerligt med regelbundna möten för att vara hållbar över tid. Vidare bör samverkansarbetet även vara målinriktat utifrån en gemensam skapad lägesbild. Den kulturella förståelsen och förankringen är av stor vikt. Samverkan med moskéer anses vara en stor framgångsfaktor då man genom dem bland annat når ut till många boende i området. Till de värdeadderande faktorer räknas faktorer som utvecklat samverkan till det bättre. Till dessa räknas eldsjälar och drivande krafter, rekrytering i lokalsamhället, kulturell förståelse och förankring, kommunikation och uppmuntran. Att involvera de boende i området anses göra samverkan mer behovsanpassad. Information är en viktig faktor inom samverkansarbetet, både samverkansaktörer emellan men även ut till medborgarna, strävan bör vara att ha en så öppen dialog som möjligt utåt.

5 Samverkan för ökad integration (6) I och med det breda nätverk av samverkansaktörer som etablerats i Järvaområdet anser man idag att det går smidigare att nå ut till berörd aktör. Genom att ungdomarna ser att olika myndigheter samverkar visar man även att man har förtroende för samhällets system. Polisen anses ha blivit en större del av samhället i Järvaområdet. Känslan av vi och dem har minskat, vilket samverkansaktörerna bidragit starkt till. Vilka farhågor och brister kan vi se? Det finns vissa faktorer i samverkan som både kan vara till fördel och nackdel. Vi har valt att kalla dem för komplexa faktorer. Bland dem återfinns bland annat ungdomarnas delaktighet, ungdomsgårdar och överarbetning, Samtidigt som kontinuitet är en grundförutsättning är det även en riskfaktor om det leder till att det blir för många mötesforum, att samverkan överarbetas och övertar den dagliga linjeverksamheten. Media är en annan komplex faktor. Det är viktigt att samverkansaktörerna har en tydlig mediestrategi och att rätt information kommuniceras. En annan viktig faktor att ha i bakhuvudet i samverkansarbetet är att inte uppfinna hjulet igen utan ta hjälp, råd och erfarenheter från andra städer med liknande problematik. Slutligen har vi identifierat ett förbättringsområde: Föräldrars deltagande. Föräldrarna anses ha en stark påverkan för lugn i området. Deras medverkan i samverkansarbetet är därför av stor vikt. Även om de förekommer i samverkansarbetet måste engagemanget öka. Först då kan samverkan bli optimal. 1.7 Slutsatser Samverkan i Västerort har byggts upp successivt. Både i projektform och i den dagliga linjeverksamheten. En del projekt har varit framgångsrika, andra inte. Fältstudien i Järvaområdet och omvärldsanalysen visar att de arbetsmetoder som använts i de olika städerna i Sverige liknar varandra i mångt och mycket. Faktorer som lyfts fram som framgångsrika går igen, både inom Sverige och i Köpenhamn och London. Det finns också en samstämmighet i vad som saknas. Den främsta anledningen till detta tror vi står att finna i att det dels saknas ett nationellt samverkansforum för organisationerna, dels att effekterna av brottsförebyggande samverkansarbetet inte låter sig mätas så lätt. Den naturliga fortsättningen på rapporten blir att utveckla samverkansmått som kan visa om samverkansaktörerna arbetar med rätt saker och att arbetet därmed bör prioriteras hårdare, eller om det är slöseri med samhällets resurser och tid och kraft bör läggas på annat. Polisen, Stadsdelsförvaltningen och kommun är myndigheter som har förutsättningar att vara motorn i det utvecklingsarbetet.

6 Samverkan för ökad integration (6) 1.8 Deltagare i projektet Projektets styrgrupp består av kommissarie Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista närpolisområde, Per Granhällen, säkerhets- och brottsförebyggande strateg inom Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning och Eva-Britt Leander, samordnare för samverkan kring barn och unga inom Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning. Projektgruppen består från Västerortspolisen av kommissarie Johnny Lindh, projektledare för projektet, analytikerna Nina Axnäs och Annica Nord, tillika författare av rapporten samt Bilger Ulug-Calisir, administratör och Anette Behm, ekonom. Från Stadsdelsförvaltningen i Rinkeby-Kista och Spånga- Tensta har Dejan Stankovic och Michael Frejd deltagit. Övriga deltagare är Amina Qvist, brandinformatör vid Kista Brandstation och Roger Roffey från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i egenskap av sakkunnig.

Utvärdering av samverkan för att förebygga social oro i Järvaområdet

Utvärdering av samverkan för att förebygga social oro i Järvaområdet With the financial support from the Prevention of and Fight aganist Crime Programme of the European Union European Commission - Directorate-General Home affairs This publication reflects the views only

Läs mer

Metodhandbok för samverkan mot social oro

Metodhandbok för samverkan mot social oro #Samverkansocialoro www.polisen.se https://polisen.azurewebsites.net Polisen Samverkan social oro Metodhandbok för samverkan mot social oro Syftet med huvudrapporten Utvärdera samverkan i Järvaområdet

Läs mer

Samverkan mot Social oro

Samverkan mot Social oro Samverkan mot Social oro Metodhandbok Jesper Lindblom Västerorts Polismästardistrikt www.polisen.se Förord Social oro är ett relativt nytt begrepp för ett fenomen som under de senare åren drabbat socioekonomiskt

Läs mer

Stöd till trygghetsvärdar i Tensta

Stöd till trygghetsvärdar i Tensta SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-05-06 Handläggare: Michael Frejd Telefon: 08-508 03 254 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till

Läs mer

Samverkan mot Social oro

Samverkan mot Social oro Samverkan mot Social oro Metodhandbok Jesper Lindblom En sammanfattning från Västerorts Polismästardistrikt Förord Social oro är ett relativt nytt begrepp för ett fenomen som under de senare åren drabbat

Läs mer

Samverkan mot Social oro

Samverkan mot Social oro Samverkan mot Social oro Metodhandbok Jesper Lindblom En sammanfattning från Västerorts Polismästardistrikt www.polisen.se Förord Social oro är ett relativt nytt begrepp för ett fenomen som under de senare

Läs mer

Malmö Trygg och säker stad

Malmö Trygg och säker stad Malmö Trygg och säker stad Samverkansöverenskommelse mellan Malmö stad och Polisområde Malmö 2012-2016 Malmö trygg och säker stad Samverkansöverenskommelse mellan Malmö stad och Polisområde Malmö 2012-2016

Läs mer

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen

Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Trygg i Göteborg överenskommelser om samverkan mellan Göteborgs Stad och polisen Gunilla Henningsson Social resursförvaltning, enheten för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande Jag kommer berätta om

Läs mer

Drogförebyggande arbete i Rinkeby- Kista och Spånga- Tensta 2014

Drogförebyggande arbete i Rinkeby- Kista och Spånga- Tensta 2014 Drogförebyggande arbete i Rinkeby- Kista och Spånga- Tensta 2014 stockholm.se Drogförebyggande arbete 2 (9) Projekt: {Projektnamn} Författare: Kajsa Björnsson, Michael Frejd Förvaltning/avdelning: Rinkeby-Kista,

Läs mer

Agreement No: UK/10/LLP-LdV/TOI-328

Agreement No: UK/10/LLP-LdV/TOI-328 Agreement No: UK/10/LLP-LdV/TOI-328 This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2018-05-17, 75 För revidering ansvarar:

Läs mer

Handlingsplan mot våldsbejakande

Handlingsplan mot våldsbejakande Handlingsplan mot våldsbejakande extremism November 2015 2 (6) Inledning Våldsbejakande extremism har blivit allt mer synligt i samhället de senaste åren och uppfattas ibland som ett hot mot vår demokrati.

Läs mer

Older Women in Learning and Enterprise 50+

Older Women in Learning and Enterprise 50+ Older Women in Learning and Enterprise 50+ This project has been funded with support from the European Commission. This presentation reflects the views only of the author, and the Commission cannot be

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer

SSPFR/ Sociala insatsgrupper

SSPFR/ Sociala insatsgrupper SSPFR/ Sociala insatsgrupper En del av västbasarbetet på Tjörn Handläggare: Strategisk samverkansgrupp Datum: 2014-01-27 Tjörn Möjligheternas ö Bakgrund Tjörns kommun har en tradition samarbete över förvaltningsgränserna.

Läs mer

Integrationsutskottet

Integrationsutskottet Integrationsutskottet Motion gällande: Hur kan Stockholms stad öka integrationen mellan olika stadsdelar och därmed minska känslan av utanförskap? Problemformulering Det finns extrema skillnader mellan

Läs mer

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Policy mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:392 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Trygg i Norrtälje kommun

Trygg i Norrtälje kommun Trygg i Norrtälje kommun Verksamheten Trygg i Norrtälje kommun - TiNk Norrtälje ska vara Sveriges tryggaste kommun att bo, leva och verka i. För att nå dit bildades Trygg i Norrtälje kommun (TiNk), som

Läs mer

Medborgarbudget. Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner att genomföra en medborgarbudget under 2016/2017 som ett pilotprojekt.

Medborgarbudget. Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner att genomföra en medborgarbudget under 2016/2017 som ett pilotprojekt. Sida 1 (5) Revision 1 2016-08-01 Handläggare Inger Cronlund Telefon: 0850803354 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Medborgarbudget Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner att genomföra

Läs mer

Sociala insatsgrupper

Sociala insatsgrupper Sociala insatsgrupper Ett samverkansarbete med fokus på unga som riskerar att utveckla en kriminell livsstil Christina Kiernan projektledare, Rikspolisstyrelsen Anna Sjöstrand Arnell Socialförvaltningen

Läs mer

Samverkan vid Social oro. - en implementeringsstudie om samverkan vid oroligheterna i Husby 2013

Samverkan vid Social oro. - en implementeringsstudie om samverkan vid oroligheterna i Husby 2013 Samverkan vid Social oro - en implementeringsstudie om samverkan vid oroligheterna i Husby 2013 Författare: Handledare: Dan Hansén Examinator: Edward Deverell Försvarshögskolan HT 2013 Statsvetenskap inriktning

Läs mer

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i..

Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Trygg i Göteborg - Trygg i Angered - Trygg i V Hisingen - Trygg i.. Långsiktig samverkan mellan Polisen och SDF inom Göteborgs stad 1 Arbetsprocessen 6. Uppföljning 1. Lägesbild 5. Aktivitet Åtgärd 4.

Läs mer

In-Diversity Nyhetsbrev 3

In-Diversity Nyhetsbrev 3 Nyhetsbrev 3 APRIL 2012 This project has been funded with support from the European Commission. This communication reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Våldsbejakande extremism att arbeta förebyggande och utbilda är rätt väg

HANDLINGSPLAN. Våldsbejakande extremism att arbeta förebyggande och utbilda är rätt väg HANDLINGSPLAN Våldsbejakande extremism att arbeta förebyggande och utbilda är rätt väg Sammanfattning INGEN FÖDS TILL EXTREMIST. Den våldsbejakande extremismen breder ut sig. Även i Svalövs kommun syns

Läs mer

JÄRVA RENT OCH SNYGGT

JÄRVA RENT OCH SNYGGT SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) 2013-02-13 Under 2012 har Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta stadsdelsförvaltningar organiserat och administrerat föreningsstäd i stadsdelarna Akalla, Husby, Kista,

Läs mer

Riktlinjer för Markaryds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism

Riktlinjer för Markaryds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism Antaget av Kommunstyrelsen 2017-04-11, 51 Gäller från: 170401 Ansvarig: Utvecklingsledare Revideras: Vid behov Riktlinjer för Markaryds kommuns arbete mot våldsbejakande extremism Regeringen utsåg i juli

Läs mer

! I Upploppet följer vi kompisgänget infria drömmen.! ! men till vilket pris?

! I Upploppet följer vi kompisgänget infria drömmen.! ! men till vilket pris? I en förort där utanförskapet skapat egna regler, föds drömmen om ett samhälle där varken polis eller politiker vågar sig in.!! I Upploppet följer vi kompisgänget infria drömmen.!! men till vilket pris?

Läs mer

Datum 2012-08-01. Slutrapport angående avtal om lokalt utvecklingsarbete i Gottsunda- Valsätra

Datum 2012-08-01. Slutrapport angående avtal om lokalt utvecklingsarbete i Gottsunda- Valsätra KS 8 5 SEPT 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Morén Åsa Datum 2012-08-01 Diarienummer KSN-2010-0321 Kommunstyrelsen Slutrapport angående avtal om lokalt utvecklingsarbete i Gottsunda- Valsätra Förslag

Läs mer

2014-03-26. Samordning av operativt trygghetsskapande arbete i Ö rebro.

2014-03-26. Samordning av operativt trygghetsskapande arbete i Ö rebro. Samordning av operativt trygghetsskapande arbete i Ö rebro. 1 Samordning fo r trygghet och brottsfo rebyggande arbete i Ö rebro. En gemensam målsättning för kommunen, polisen och fastighetsägare är att

Läs mer

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism

Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Riktlinjer för arbetet mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS 2016/392 Dokumentet är beslutat av: Kommunstyrelsen Dokumentet beslutades den: xx september

Läs mer

13.11.2012 Esityksen otsikko, pitäjä

13.11.2012 Esityksen otsikko, pitäjä 13.11.2012 Esityksen otsikko, pitäjä This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Motverka i Borås Stad Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder i riktning

Läs mer

Enkät om medborgarlöftesarbete (exempel)

Enkät om medborgarlöftesarbete (exempel) Enkät om medborgarlöftesarbete (exempel) Viktig information I enkäten används följande begrepp. Medborgarlöftesarbete Detta inkluderar allt arbete kopplat till medborgarlöften, exempelvis operativt arbete

Läs mer

Projektrapport Förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby- Kista

Projektrapport Förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby- Kista Projektrapport Förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby- Kista Januari 2018 stockholm.se Kontaktperson: John Joyce, biträdande enhetschef, telefon: 508 01 398 mejl: john.joyce@stockholm.se 2 (10)

Läs mer

Ökning av ärenden kopplat till hedersvåld

Ökning av ärenden kopplat till hedersvåld Rinkeby - Kista stadsdelsförvaltning Socialtjänst - Vuxna Sida 1 (6) 2017-10-04 Handläggare Linda Lantz Telefon: 08-508 01 449 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-10-26 Skrivelse av Benjamin Dousa m.fl.

Läs mer

Fem Fokus för ökad trygghet i Malmö

Fem Fokus för ökad trygghet i Malmö Fem Fokus för ökad trygghet i Malmö överenskommelse mellan Malmö stad och Polisområde Malmö Det brottsförebyggande arbetet handlar i hög grad om att minska fattigdom och orättvisor, bryta segregation och

Läs mer

Projektdirektiv OP-1, Den lokala polisverksamheten

Projektdirektiv OP-1, Den lokala polisverksamheten Projektdirektiv 2013-04-25 Ju 2012:16/2013/13 Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten Ju 2012:16 Projektdirektiv OP-1, Den lokala polisverksamheten Den nya Polismyndigheten ska inleda sin verksamhet

Läs mer

Lokal Välfärdsrapport 2007. för Klockaretorpet. Norrköpings kommun - lokal välfärdsrapport 2007 för Klockaretorpet 1

Lokal Välfärdsrapport 2007. för Klockaretorpet. Norrköpings kommun - lokal välfärdsrapport 2007 för Klockaretorpet 1 Lokal Välfärdsrapport 27 för s kommun - lokal välfärdsrapport 27 för 1 Inledning Kommunens arbete för välfärd och hållbar utveckling innebär ett aktivt arbete för att alla invånare ska kunna leva i ett

Läs mer

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism

Strategi och handlingsplan mot våldsbejakande extremism POLICY Datum 2019-07-01 Beslutande Dnr Beteckning Sida 1(6) Giltighetstid Aktualitetsprövning/revidering senast Dokumentkategori Författningssamling Övergripande styrdokument Verksamhetseget dokument Strategi

Läs mer

1.Syfte och Mål 2.Målgruppen 3. Upplevelser hos målgruppen 4. Förslag till verksamhet 5. Metod och arbetssätt 6. Lokalen 7. Verksamhet och aktivitet

1.Syfte och Mål 2.Målgruppen 3. Upplevelser hos målgruppen 4. Förslag till verksamhet 5. Metod och arbetssätt 6. Lokalen 7. Verksamhet och aktivitet TENSTA 1.Syfte och Mål 2.Målgruppen 3. Upplevelser hos målgruppen 4. Förslag till verksamhet 5. Metod och arbetssätt 6. Lokalen 7. Verksamhet och aktivitet 8. Förutsättning för att lyckas 9. Projektorganisation

Läs mer

Program Bensträckare Erfarenheter och goda exempel från arbete med sociala risker

Program Bensträckare Erfarenheter och goda exempel från arbete med sociala risker Program Tid Aktivitet Föredragshållare/ansvarig 8.30 9.00 Fika 9.00 9.20 Inledning Johan von Knorring, Försvarsdirektör 9.20 9.50 Sociala risker och social oro i Uppsala län Natalie Grimsby Torpman, Projektledare

Läs mer

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Rinkeby-Kista SDF Socialtjänst Vuxna Projektansökan Sida 1 (5) 2017-11-30 inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Ansökan avser I stadens budget för 2018 har förebyggande insatser

Läs mer

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Regeringsuppdraget Regeringsuppdrag till Skolverket och Socialstyrelsen 2017-2020 Syftet är att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården

Läs mer

Handlingsplan Samverkan Polismyndigheten i Jönköpings län - Gnosjö Kommun

Handlingsplan Samverkan Polismyndigheten i Jönköpings län - Gnosjö Kommun Handlingsplan 2011 - Samverkan Polismyndigheten i Jönköpings län - Gnosjö Kommun 2011-08-30 1. Bakgrund I januari 2008 presenterade Rikspolisstyrelsen en handlingsplan kallad Samverkan polis och kommun

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga Verksamhetsplan 2015-2018 Brottsförebyggande rådet i Arboga Brottsförebyggande rådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Brottsförebyggande rådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 3 1.3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Förslag till Vision Järva 2030

Förslag till Vision Järva 2030 ÄLDREFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DPLNR 106 DNR 255/2008 SID 1 (5) 2008-09-29 Handläggare: Lars B Strand Telefon: 508 36 205 Till Äldrenämnden den 14 oktober 2008 Äldreförvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19

Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19 2 Överenskommelse om samverkan för ökad trygghet i Landskrona 2018/19 Denna överenskommelse är Landskrona stads och lokalpolisområde

Läs mer

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54)

Åtgärder för ett säkrare och tryggare Stockholm för alla, motion (2017:54) Socialförvaltningen avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2017-11-17 Handläggare Niklas Roth Telefon: 08-508 43 024 Till Socialnämnden 2018-01-30 Åtgärder för ett säkrare och tryggare

Läs mer

Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller

Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller Trygghetsfrämjande och brottsförebyggande metoder/modeller Gunilla Henningsson Social resursförvaltning, enheten för trygghetsfrämjande och brottsförebyggande Innehåll Politisk förankring. Trygg i Göteborg

Läs mer

Polisiärt arbete i Gottsunda/Valsätra. Trygghet, relation och förtroende. Roger Hellström, Insatsledare.

Polisiärt arbete i Gottsunda/Valsätra. Trygghet, relation och förtroende. Roger Hellström, Insatsledare. Polisiärt arbete i Gottsunda/Valsätra. Trygghet, relation och förtroende Roger Hellström, Insatsledare. 1 Vision: Öka känslan av trygghet hos boende i Gottsunda. Ge Gottsunda ett bättre anseende. 2 Fakta,

Läs mer

Sammanfattande rapport från nationella läroplansanalyser

Sammanfattande rapport från nationella läroplansanalyser Perception, Attitude, Movement Identity Needs Action (PAM-INA) - 502077-LLP-1-2009-1-DE-COMENIUS-CMP WP3 Läroplansanalys Sammanfattande rapport från nationella läroplansanalyser av Stavroula Philippou

Läs mer

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från:

Handlingsplan. mot våldsbejakande extremism. Diarienummer: Ks2016/ Gäller från: Diarienummer: Ks2016/0142.074 Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller från: 2017-07-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunledningsgrupp Utarbetad av: Förvaltningsövergripande grupp

Läs mer

Framställande till Stadsdelsnämnden Rinkeby- Kista angående:

Framställande till Stadsdelsnämnden Rinkeby- Kista angående: Framställande till Stadsdelsnämnden Rinkeby- Kista angående: Etablering av Fryshusets trygghetsskapande verksamhet i Husby och samarbete med Stadsdelsnämnden i Husby Syfte Minska destruktivt utanförskap

Läs mer

Torsdagsfika Tomas Tobé Elisabeth Svantesson

Torsdagsfika Tomas Tobé Elisabeth Svantesson Torsdagsfika 2016-09-01 Tomas Tobé Elisabeth Svantesson Sveriges utanförskapsområden Statistiska Centralbyrån (SCB) har på uppdrag av Moderaterna tagit fram statistik vad gäller befolkningen på stadsdelsnivå,

Läs mer

Trygghetsmätningen 2017

Trygghetsmätningen 2017 Avdelningen för förskola och fritid Sida 1 (7) 2017-11-10 Handläggare: Gabriella Luoma 08 508 18 129 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-12-14 Trygghetsmätningen 2017 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden godkänner

Läs mer

Islamisk kultur center i Rinkeby

Islamisk kultur center i Rinkeby Islamisk kultur center i Rinkeby 2015-05-13 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Vi är den största organisationen i Somaliska gruppen i Sverige, detta innebär att våra medlemmar är mer än 3000. Majoriteten

Läs mer

Arbete mot cannabis i Hägersten- Liljeholmen Projektplan Februari 2014

Arbete mot cannabis i Hägersten- Liljeholmen Projektplan Februari 2014 Arbete mot cannabis i Hägersten- Liljeholmen Projektplan Februari 2014 stockholm.se Arbete mot cannabis i Hägersten-Liljeholmen Projektplan 2 (8) Projekt: Arbete mot cannabis i Hägersten-Liljeholmen Författare:

Läs mer

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet

Ett stadsövergripande handlingsprogram för minskad nyrekrytering till brottslighet Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-01-11 Handläggare Rebecka Pomering Telefon: 08-50833011 Till Utbildningsnämnden 2018-02-01 Ett stadsövergripande handlingsprogram

Läs mer

Kommunikationsplan för nytt regeringsuppdrag med sociala insatsgrupper

Kommunikationsplan för nytt regeringsuppdrag med sociala insatsgrupper Christina Kiernan A001.937/2013 1 (8) Kommunikationsplan för nytt regeringsuppdrag med sociala insatsgrupper Christina Kiernan A001.937/2013 2 (8) 1 INLEDNING...3 1.1 Syfte med kommunikationsplanen...3

Läs mer

Bruksanvisning till Historiana

Bruksanvisning till Historiana Bruksanvisning till Historiana Historiana är en miljö för e-lärande, som har tagits fram av historielärare i och utanför Europa, i syfte att hjälpa sina kollegor och engagera studenterna med innovativ

Läs mer

1. Strängnäs kommun tillsammans med Polismyndigheten avger medborgarlöften 2017.

1. Strängnäs kommun tillsammans med Polismyndigheten avger medborgarlöften 2017. TJÄNSTEUTLÅTANDE Stabsavdelningen Handläggare Annica Strandberg Tel. 0152-291 63 Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:9-106 2017-01-09 1/2 Medborgarlöfte Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att 1. Strängnäs

Läs mer

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Bilden av förorten så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Författare: Mats Wingborg Bilden av förorten är skriven på uppdrag av projektet Mediebild

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism (Ju 2014:18) Dir. 2016:43 Beslut vid regeringssammanträde den 2 juni 2016 Utvidgning

Läs mer

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR YTTERSTADSPROJEKT

ANSÖKAN OM MEDEL FÖR YTTERSTADSPROJEKT Ansökan Sida 1 (6) 2014-02-24 ANSÖKAN OM MEDEL FÖR YTTERSTADSPROJEKT Namn på projekt: Medborgarvärdar i Hässelby-Vällingby Sökande Nämnd: Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Adress: Hässelby torg 20-22

Läs mer

Projektförslag. Barn till föräldrar som har en kognitiv begränsning i Eslöv.

Projektförslag. Barn till föräldrar som har en kognitiv begränsning i Eslöv. Barn till föräldrar som har en kognitiv begränsning i Eslöv. Författare: Camilla Petersson Thomas Larsen Godkänt av (förvaltningschefer):eva Åström Kerstin Melen-Gyllensten Datum för godkännande: 1. Bakgrund

Läs mer

Innehåll

Innehåll Innehåll Handlingsplan för att värna demokratin mot den våldsbejakande extremismen... 2 Syfte... 2 Mål... 2 Ansvar... 3 Ansvarig förvaltning och funktion... 3 Medarbetaransvar... 3 Chefsansvar... 4 Kontaktperson

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN SID 1 (6) 2009-12-02 Bilaga till VP 2010 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 Box 4066, 163 04 SPÅNGA. Besöksadress Fagerstagatan 15 Telefon 508

Läs mer

Förslag på verksamhetsplan 2008

Förslag på verksamhetsplan 2008 Förslag på verksamhetsplan 2008 VISION Centrala Hisingen en levande stadsdel mitt i Göteborg. VERKSAMHETSIDÉ FCH samverkar och driver utvecklingen av Centrala Hisingen, för att stärka området som en omtyckt

Läs mer

Reviderad handlingsplan 2018

Reviderad handlingsplan 2018 1 Samverkansöverenskommelse Götene kommun och lokalpolisområde västra Skaraborg 2017-2018 Reviderad handlingsplan 2018 Samverkan för ökad trygghet Götene kommun och Polismyndigheten region väst, lokalpolisområde

Läs mer

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet.

Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Blad 15 8 Strategi för ökad trygghet Beslut Stadsdelsnämnden godkänner strategin för ökad trygghet. Ärendet Stadsdelsnämndens verksamhetsplan för 2016 ger ett uppdrag att utveckla en strategi för att öka

Läs mer

Videdal för Framtida Malmö

Videdal för Framtida Malmö Videdal för Framtida Malmö Vi har varit med om en resa. Kanske en annan resa än vad som var tänkt från början. Det har blivit annorlunda än om det inte funnits något projekt. Men vi vet inte ännu vad det

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun 1. Inledning Denna samverkansöverenskommelse syftar till att formalisera och ytterligare utveckla samarbetet mellan

Läs mer

TRYGG I STOCKHOLM? Brottsförebyggande arbete i Stockholms stad Trygghetsmätning 2011

TRYGG I STOCKHOLM? Brottsförebyggande arbete i Stockholms stad Trygghetsmätning 2011 TRYGG I STOCKHOLM? Brottsförebyggande arbete i Stockholms stad Trygghetsmätning 2011 Stockholm Sveriges huvudstad 847 073 invånare Staden har c:a 42 000 anställda 14 stadsdelsnämder 16 facknämnder 16 bolagstyrelser

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

NetQues Projektrapport Utbildning till logoped i Europa Förenade i mångfald

NetQues Projektrapport Utbildning till logoped i Europa Förenade i mångfald NetQues Projektrapport Utbildning till logoped i Europa Förenade i mångfald Network for Tuning Standards and Quality of Education Programmes in Speech and Language Therapy/Logopaedics across Europe (NetQues):

Läs mer

Strategisk plan mot våldsbejakande extremism

Strategisk plan mot våldsbejakande extremism Strategisk plan mot våldsbejakande extremism Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-29 252 1 Inledning... 3 2 Lägesbilder... 3 2.1 Nationell lägesbild... 3 2.2 Lägesbild i Värmdö kommun... 3 3 Värmdö kommuns

Läs mer

Ärende 5 - Sammanfattning av genomförda dialoger. Rapport från dialogerna Hälso och sjukvårdsstrategin

Ärende 5 - Sammanfattning av genomförda dialoger. Rapport från dialogerna Hälso och sjukvårdsstrategin Ärende 5 - Sammanfattning av genomförda dialoger Rapport från dialogerna Hälso och sjukvårdsstrategin Uppdrag från regionstyrelsen till lokala nämnder De lokala nämnderna ska under mars och/eller april

Läs mer

Satsningar på ökad fysisk aktivitet för ungdomar i Järvaområdet

Satsningar på ökad fysisk aktivitet för ungdomar i Järvaområdet Idrottsförvaltningen Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning IDF Dnr 03.01/199/2015 R-K SDF Dnr 5.-104-2015 S-T SDF Dnr 1.2.5-104/2015 Sida 1 (6) 2015-02-26 Handläggare IDF

Läs mer

Sociala insatsgrupper

Sociala insatsgrupper Sociala insatsgrupper Ett samverkansarbete med fokus på unga som riskerar att utveckla en kriminell livsstil Christina Kiernan projektledare, Rikspolisstyrelsen 1 Ett uppdrag fyra delar I mars 2011 fick

Läs mer

Rädda Barnens arbete mot barnfattigdom, socioekonomisk utsatthet och strukturell diskriminering

Rädda Barnens arbete mot barnfattigdom, socioekonomisk utsatthet och strukturell diskriminering Rädda Barnens arbete mot barnfattigdom, socioekonomisk utsatthet och strukturell diskriminering 1 Du är 13 år. Du bor i ett socioekonomiskt utsatt område i 2018 års Sverige. 2 Erik Westling Det område

Läs mer

Västerortspolisen informerar

Västerortspolisen informerar Västerortspolisen informerar januari 2010 Västerorts gemensamma sida 2011 är här och jullovet har avlöpt lugnt i Västerorts polismästardistrikt. Ett stort antal poliser har arbetat för att öka tryggheten

Läs mer

Kopia. Uppdrag till Polismyndigheten och andra berörda myndigheter att utveckla den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet

Kopia. Uppdrag till Polismyndigheten och andra berörda myndigheter att utveckla den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet Kopia Regeringsbeslut II:2 2015-12-01 Ju2015/09350/PO Justitiedepartementet Polismyndigheten Box 12256 102 26 Stockholm Uppdrag till Polismyndigheten och andra berörda myndigheter att utveckla den myndighetsgemensamma

Läs mer

Kommunikationsplan. Bilaga till lokal samverkansöverenskommelse mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen

Kommunikationsplan. Bilaga till lokal samverkansöverenskommelse mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen Bilaga 6 Bilaga till lokal samverkansöverenskommelse mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen Bakgrund och syfte Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Södermanlands län och Eskilstuna kommun Bakgrund I februari 2007 beslutade Rikspolisstyrelsen om nationella direktiv angående samverkan mellan Polismyndigheter

Läs mer

Kompletterande beskrivning av planerade utvecklingsinsatser i Spånga-Tensta 2013

Kompletterande beskrivning av planerade utvecklingsinsatser i Spånga-Tensta 2013 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-05-06 Handläggare: Eva-Britt Leander Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Kompletterande beskrivning

Läs mer

Sammanfattning av Malmö Stads erfarenheter av samarbetet med Lugna gatan/fryshuset 2006-2009

Sammanfattning av Malmö Stads erfarenheter av samarbetet med Lugna gatan/fryshuset 2006-2009 2009-09-16 Sammanfattning av Malmö Stads erfarenheter av samarbetet med Lugna gatan/fryshuset 2006-2009 Inledning Denna rapport baseras på de erfarenheter av samarbetet med Lugna gatan 2006-2009 som stadsdelsförvaltningarna

Läs mer

Kommunikationsplan. Bilaga till lokal samverkansöverenskommelse mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen

Kommunikationsplan. Bilaga till lokal samverkansöverenskommelse mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen Bilaga 6 Bilaga till lokal samverkansöverenskommelse mellan Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen Bakgrund och syfte Skärholmens stadsdelsförvaltning och lokalpolisområde Skärholmen

Läs mer

Uppföljning medborgarlöfte 2017

Uppföljning medborgarlöfte 2017 Uppföljning medborgarlöfte 2017 Löfte Aktiviteter 2017 1. Kommunen och polisen ska utveckla samverkan med civilsamhället och övriga aktörer. 2. Kommunen och polisen ska utveckla arbetet med trygghetsvandringar,

Läs mer

Västerortspolisen informerar:

Västerortspolisen informerar: Polismyndigheten i Stockholms län Västerorts polismästardistrikt Information Västerortspolisen informerar: Vi är glada att kunna presentera månadsbrevet i ett nytt format. Varje utskick inleds med övergripande

Läs mer

Sociala risker. Ett exempel på lokalt säkerhetsarbete och dess effekter

Sociala risker. Ett exempel på lokalt säkerhetsarbete och dess effekter Sociala risker. Ett exempel på lokalt säkerhetsarbete och dess effekter Ulf Lundström Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap Umeå universitet Vad ska jag prata om? Ett exempel på lokalt säkerhetsarbete:

Läs mer

Medborgarlöften SKL Jörgen Nilsson, polisen NOA, Utvecklingscentrum Syd

Medborgarlöften SKL Jörgen Nilsson, polisen NOA, Utvecklingscentrum Syd Medborgarlöften SKL Jörgen Nilsson, polisen NOA, Utvecklingscentrum Syd 1 2 Medborgarlöften ett åtagande gentemot medborgarna som polis och kommun gör i samverkan En utveckling och förstärkning av samverkansöverenskommelsen.

Läs mer

Samverka för att motverka

Samverka för att motverka En inspirationsskrift från Skånesamverkan mot droger Samverka för att motverka - om samverkan kring ungdomar i samband med risktillfällen Risktillfällen är ett samlingsnamn för kvällar, helger och perioder

Läs mer

Stödinsatser i skolan

Stödinsatser i skolan Stödinsatser i skolan Kompetensutveckling inom specialpedagogik Regeringen: Fler lärare än speciallärare och specialpedagoger får ökade kunskaper om specialpedagogiska förhållningssätt, metoder och arbetssätt

Läs mer

Co-funded by the Prevention of and Fight against Crime Program of the European Union.

Co-funded by the Prevention of and Fight against Crime Program of the European Union. Co-funded by the Prevention of and Fight against Crime Program of the European Union. ISEC-projektet "administrativ ansats till organiserad brottslighet; Stöd europeiska lokala myndigheter i att bekämpa

Läs mer

Kommunfullmäktige 11 juni

Kommunfullmäktige 11 juni KOMMUNFULLMÄKTIGE PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 11 juni 2013 33 Paragraf Diarienummer KS-2013/705.173 Sociala insatsgrupper - bordläggning av svar på interpellation ställd av Emil

Läs mer

Skillnadernas Stockholm svar på remiss från kommunstyrelsen

Skillnadernas Stockholm svar på remiss från kommunstyrelsen Kungsholmens stadsdelsförvaltning Ekonomiavdelningen Tjänsteutlåtande 1.5.1.-342-2015 Sida 1 (6) 2015-10-07 Handläggare Jan Francke Telefon: 08-508 08 000 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Skillnadernas

Läs mer

Rapport Team Samagera

Rapport Team Samagera Torshälla stads nämnd 2016-08-19 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning/administration TSN/2016:86 Annette Johansson 016-710 70 28 Torshälla stads nämnd Rapport Team Samagera Förslag till beslut 1.

Läs mer

Svar på motion om kameraövervakning i brottsutsatta bostadsområden

Svar på motion om kameraövervakning i brottsutsatta bostadsområden Kommunstyrelsen 2016-07-07 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:119 Sara Molander 016-710 25 16 1 (3) Kommunstyrelsen Svar på motion om kameraövervakning i brottsutsatta bostadsområden

Läs mer

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Överenskommelsen bygger på fem steg... 3 Inledning...

Läs mer

Metodhandbok för samverkan i segregerade områden för ökad integration. Erfarenheter av fokusgruppen från SFI-Tensta vår- och höstterminen

Metodhandbok för samverkan i segregerade områden för ökad integration. Erfarenheter av fokusgruppen från SFI-Tensta vår- och höstterminen Bakgrund Erfarenheter av fokusgruppen från SFI-Tensta vår- och höstterminen 2012 1 I projektgruppen har förslag framkommit om att tillsammans med Spånga-Tensta SDF och SFI bilda en fokusgrupp med nyanlända

Läs mer