Minnesanteckningar nätverksmöte Skårs gård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar nätverksmöte Skårs gård 2008-11-19--20"

Transkript

1 Vi driver på utvecklingen mot ett hållbart samhälle och verkar genom samordning, nätverksbyggande och projektledning. Våra målgrupper är i första hand kommunerna i Västra Götaland, men även företag och organisationer. På uppdrag av Energimyndigheten är vi regionalt energikontor. Vi samordnar kommunernas energi- och klimatrådgivare och miljösamordnare. Minnesanteckningar nätverksmöte Skårs gård Närvarande: Diana Skoglund, Ulricehamns kommun, Sylvia Löfberg och Staffan Arvegård, Tranemo kommun, Elisabeth Ingmarsson-Nilsson, Kungsbacka kommun, Helena Grimm, Lilla Edets kommun, Renée Olsåker och Jan Sandell (onsdag), Dalslands Miljökontor, Gunvor Bergquist och Theresa Paszulewicz, Göteborgs stad (onsdag) samt Maj-Liz Hedendahl och Anne Udd, Hållbar utveckling Väst Inledning Elisabeth hälsade oss välkomna till Kungsbacka kommun och vi fick också en genomgång av Eva- Marie som driver Skårs gård. Kommunikation med bilder Gunvor Bergquist och Theresa Paszulewicz från Miljöförvaltningen i Göteborg presenterade sitt arbete med bilder i kommunikationen. Arbetet bedrivs inom ramen för ett projekt finansierat av Miljömålsrådet. De har tagit fram bildserier på olika teman: - Mat och miljö - Återvinning - Tobak och hälsa - Vårt vatten - Kosmetika och hygienprodukter - Miljön hemma - Hushållens avfall Serierna finns dels som fysiska och dels som digitala bilder och till dessa hör handledningar. Serierna kommer till viss del att finnas tillgängliga via webben och kan då användas av alla kommuner. Det är dock viktigt att tänka på att rättigheter till bilder respekteras. Vi diskutera olika användningsområden för bilder och vikten av att bilderna är lokalt anpassade. Några kommuner har haft fototävlingar för att få fram lokala bilder. Det är också viktigt att materialet uppdateras så att informationen inte blir förlegad. SFI-utbildarna är en bra kanal att sprida materialet. Göteborg är även på gång med en serie om klimat. Vi diskuterade om vi eventuellt kan samverka i detta arbete. På så sätt kan erfarenheterna från delprojektet Folkbildning om klimatfrågan tas tillvara. Vi tar på oss att planera att möte med de kommuner som medverkade i folkbildningsprojektet, Miljöförvaltningen i Göteborg och även försöka få med energi- och klimatrådgivare. Vi har fått ett förslag på miljökommunikationsutbildning från U&W. Anne ska ta fram referenser för denna utbildning och även kolla andra utbildare; Mats Lönngren, Lars Palm (Ulricehamn har inte så goda erfarenheter) Göteborgs Miljöförvaltnings miljökommunikatörer eller Green IT. Utbildningen kan ligga i april 2009 eller något senare. 1(7) Hållbar utveckling Väst Kungsgatan 56, Göteborg Telefon: PG org.nr

2 Walk and talk Walk and talk är en utomhuskonferens där vi gjorde en guidad vandring i naturen runt Skårs gård samtidigt som vi gick igenom vad som är på gång i kommunerna. Vandringen avslutades med ett avkopplande örtspa för ansikte och fötter. Foto: Maj-Liz Hedendahl Planeringsgruppen Förslag att 6 personer ingår i gruppen alla tyckte det var bra. Idag består gruppen av Elisabeth Ingmarsson-Nilsson, Kungsbacka kommun, Staffan Arvegård, Tranemo kommun, Ida Helander, Falköpings kommun och Linda Ternström, Borås stad. Det behövs alltså ytterligare två personer. Förslag på namn: Renée Olsåker, Mellerud 2 år (ev. Diana Skoglund, Ulricehamn 1 år). Anne kontaktar Sotenäs kommuns samordnare Mariette eller eventuellt Erika Andersen som nu arbetar i Marks kommun. Nästa möte i planeringsgruppen är den 15 december kl. 14:00 på Hållbar utveckling Väst i Göteborg. Margareta Hallander är med på mötet om det går. Gruppens uppgifter: Planera gemensamma träffar och utbildningar, fånga upp signaler i kommun och i omvärlden, utveckla projektidéer. Projekten skall inte avse en enskild kommun och inga konsultuppdrag. Hållbar utveckling Väst håller på att sätta samman en styrelse/styrgrupp som ska ta fram vilken inriktning vi ska arbeta efter. Anne Udd fortsätter som samordnare åtminstone fram till sommaren. 2(7)

3 Erbjudandet till kommunerna Vi gick igenom utkastet till erbjudande. Målsättningen är att få med minst 10 kommuner till. Namnförslag: Kommuner för hållbar utveckling Några saker att lyfta: Det är kommunernas behov som styr innehållet. Bra med en bild från tidigare projekt (ex från workshopen om Uthållig kommun i Ulricehamn). Lyfta upp syftet i erbjudandet (bakgrunden kan göras kortare eller läggas i bilagan). Det är viktigt att peka på vad detta arbete gör för skillnad ex. i jämförelse med andra nätverk (ekokommuner, klimatkommuner ) Vi konkurrerar inte! Lägga till miljöstrateger under nätverk/miljösamordnare. Kostnaden: Förslaget innebär en grundprincip på 1 kr/kommuninv. och kommun, men med gräns nedåt på kr och uppåt på kr. De små kommunerna kan tycka att det blir väl dyrt, eftersom kr kan innebära en kostnad på 2 kr/inv för de mindre medan de stora får betydligt billigare per inv. Ett förslag är att lägga samman kostnaderna för de kommunerna som har ett gemensamt strategiskt arbete (Dalslandskommuner, Mariestad-Gullspång-Töreboda m.fl.), men då lägga taket högre ex kr. Vi lägger fram två förslag som alla får ha synpunkter på. Sen skall detta dras för energi- och klimatrådgivarna på julträffen den 2 december. Andra grupper som vi kan vända oss till inom kommunerna är inköpare, ekonomichefer, näringslivssamordnare m.fl. När det gäller finansiering bör vi gå vidare med kontakterna inom VGR. Projekt och projektidéer Klimatkonventet nov 250 ungdomar är anmälda och ungefär 25 politiker. I programmet ingår konvent, att göra workshops, projektarbete i 3:an för gymnasiet (föreläsning, teater, etc. på hemmaplan), forum och nätverk blir till våren (vi hoppas hitta finansiering för detta). Genom LEADER kan man ansöka om Ungdomscheckar på kr. Ungdomarna söker dessa pengar själva. Detta är en väg för att finansiera fortsättningen på ungdomarnas arbete. Globala gymnasiet skall fota och intervjua. Ljud- och bildskolan ska filma. Verktyg för hållbar planering Hemsidan håller på att byggas upp. Där läggs både våra egna och andras verktyg och metoder upp. Det skall finnas olika sökvägar för att hitta de olika verktygen. Om någon vecka kommer arbetslänken att skickas ut för synpunkter till planerarnätverket. Verktyg för att beräkna utsläpp av koldioxidutsläpp bör läggas till. Verktygslådan kommer att lanseras på Energisessionen i februari. Green Lean förstudie Den 10 december genomförs en workshop inom ramen för förstudien. Vi har klart med några kommuner och en arbetsplats från VG-regionen men vill gärna ha med något företag också. 3(7)

4 Vindkraftsplanering ett nytt projekt??? Hållbar utveckling Väst samordnar Dalslandskommunernas gemensamma planering för vindkraft. Planeringsgruppen får ta tag i frågan om hur man kan styra för vindkraftutbyggnaden. Vilka styrande verktyg finns för kommunerna (i synnerhet i områden för riksintressen för vindkraft). Vi skulle kunna arrangera ett halvdagsseminarium för kommunerna med Lennart Värmby, Vindkraftsdialogen m.fl. Delegationen för hållbara städer Detta är ett nytt program för att stötta utvecklingen av ett hållbart samhälle. Kan kanske jämföras med LIP och KLIMP men innehåller hittills inte så mycket pengar. Kommer att presenteras på energisession. Peter Örn är ordförande i delegationen. Delegationen sorterar under näringslivsdepartementet. Trafiksnål samhällsplanering Vägverket tycker att kommunalförbundet skall driva detta. Vi för en dialog med Vägverket och hoppas att vi kan få igång ett samarbete under Genus-projekt inom energi På gång.. Erik André på Hållbar utveckling Väst vet mer. Marknadsöversikt av energieffektiva villor På gång.. Lisa Ossman på Hållbar utveckling Väst vet mer. Info skickas senare. Mentors- och Profetprojekt Sedan tidigare finns det förslag på någon form av mentorsprojekt där nya miljöstrateger/-samordnare får stöd av erfarna. Vi har också talat om att åka till varandra för att lyfta och marknadsföra varandra. Visa på allt bra som görs men som inte alltid lyfts. Detta har vi kallat profetprojektet. Här är det viktigt att inte åka till grannkommunen och att ta fram ett tema som är intressant för båda parter. Det ska vända sig både till politiker och tjänstemän. KASK Vi har tagit fram en skiss till ansökan, bilaga 1. Tanken är att genom ett samarbete med danska kommuner få till stånd ett utbyte inom våra frågor och samtidigt skapa en bra ekonomisk bas för de närmaste årens arbete. Vi diskuterar nu med olika intressenter i Mittjylland och kommer att försöka lämna in en ansökan under den kommande ansökningsperioden (19 febr till 19 mars). Idéer till nya projekt Vattenförvaltningen kan ligga som en underrubrik på verktyg för hållbar planering? Nätverk för Naturvård? Det finns fungerade samverkan i Fyrbodal och Sjuhärad. Etiska och miljöanpassade inköp Projekt för att knyta samman miljöstrategernas och energi- och klimatrådgivarnas arbete. 4(7)

5 Andra vägar till finansiering Kan vi skapa en fond för finansiering av enskilda projekt? Studiebesök Eksta Bostads AB Vi besökte Sveriges mest energisnåla förskola, vårdcentralen som producerar sin egen el och fick se solvärmeanläggningar från 1970-talet och framåt. En mycket intressant guidning av Christer Kilersjö som är förvaltare inom bolaget. Maj-Liz Hedendahl och Anne Udd förde anteckningar 5(7)

6 Bilaga 1 Projektidé KASK 1. Titel på projektidén Networking for sustainability 2. Programområde Kattegatt/Skagerrak 3. Prioriterat område Främja hållbar ekonomisk tillväxt Binda samman regionen - transportområdet 4. Projektets syfte Projektet syftar till att genom nätverksarbete utveckla kommunernas arbete för hållbar utveckling. Detta gör vi genom att ha processerna i fokus ej de olika sakområdena även om dessa berörs indirekt. De medverkande kommunernas olika erfarenheter används som bas för utvecklingsarbetet. 5. Möjliga projektaktiviteter Nätverksträffar för miljösamordnare eller motsvarande tjänstemän Nätverksträffar för planerare Nätverksträffar för energi- och klimatrådgivare Gemensamma utbildningsaktiviteter inom områden som tas fram genom nätverksarbetet Samordnad omvärldsbevakning Utbildningsaktiviteter inom olika områden som inköp, ekonomi, näringsliv och naturvård Gemensamma delprojekt för att utveckla arbetsmetoder. Förslag; o Mentorsprojekt samverkansprojekt för att stödja nyanställda tjänstemän o Kampanjprojekt samverkansprojekt för att överföra kompetens mellan kommunerna o Projekt för beslutsfattare utveckling av modell för att stimulera kommunerna att utnyttja den egna kompetensen på ett bättre sätt o Green Lean utveckling av verktyg för att skapa delaktighet på arbetsplatsnivå o Verktyg för hållbar planering utveckling av verktyg för att på ett tydligt sätt få med hållbarhetsfrågorna i den fysiska planeringen o Förslag från Midtjylland Kommunikationsplattform via Internet (informations- och kunskapsutbyte, samt webbkonferenser) Dokumentation via Internet 6(7)

7 6. Möjliga projektresultat Aktiva nätverk (antal) Höjd kompetens (antal kommuner som medverkar, antal genomförda utbildningar, antal genomförda delprojekt) Nya arbetsmetoder (antal, typ) Kommunikation och dokumentation via Internet (ja/nej) Kvalitativ analys av projektet genom intervjuer ev. i samverkan med Göteborgs Universitet. 7. Varför vi vill arbeta med de här frågorna gränsöverskridande Vi vill lära av varandra, utnyttja den kompetens som finns i regionen på bästa sätt. Kommunerna inom Västra Götaland och Midtjylland är offensiva inom området hållbar utveckling men arbetar med olika sakfrågor. Detta ger nya infallsvinklar, olika utgångspunkter för nya konkreta metoder samt ett större genomslag och status för arbetet med hållbar utveckling. 8. Projektpartners som redan finns Hållbar utveckling Väst; Vi driver på utvecklingen mot ett hållbart samhälle och verkar genom samordning, nätverksbyggande och projektledning. Våra målgrupper är i första hand kommunerna i Västra Götaland, men även företag och organisationer. På uppdrag av Energimyndigheten är vi regionalt energikontor. Vi samordnar kommunernas energi- och klimatrådgivare och miljösamordnare. De kommuner som redan medverkar i Hållbar utveckling Väst (se ) Samsø Energiakademi Referensorganisationer: HUT Skåne, Länsstyrelsen Västra Götalands län, Västra Götalandsregionen 9. Projektpartner som önskas Regional partner från Midtjylland (samordnande partner) Kommuner från Midtjylland Referensorganisationer från Danmark 10 Möjlig projektstart Kontaktinformation Kontaktperson: Organisation/Myndighet: Dalslandskommunernas kommunalförbund Avdelning/ansvarsområde: Hållbar utveckling Väst Telefon: Mobil: E-post: Postadress: Kungsgatan 56, , Göteborg, Sverige3(3) 7(7)

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Ny personal. Magnus Wettergren, praktikant, tom 6 mars. Vik Kommunikatör/IT- Administratör

Ny personal. Magnus Wettergren, praktikant, tom 6 mars. Vik Kommunikatör/IT- Administratör Ny personal Therese Näsman, from 1 april Joakim Friedrich, from 1 april Magnus Wettergren, praktikant, tom 6 mars Vik Kommunikatör/IT- Administratör Ny webbsida Mer lättillgänglig sida med mer fokusering

Läs mer

Nätverksdag samordnare

Nätverksdag samordnare Nätverksdag samordnare Deltagare: se bifogad anmälningslista Möte: 22 september 2011 kl 9-12 (lunch 12-13) Plats: Bohusläns museum, Spisrummet 1. Disa Hansson, från Fyrbodals kommunalförbund hälsade välkomna

Läs mer

Välkommen! Linda Ternström

Välkommen! Linda Ternström Inbjudan till nätverksmöte för Hållbar utveckling Västs kommunnätverk för hållbar utveckling 17-18 april på Öckerö 17-18 april 2012, Hönö, Öckerö kommun Välkomna till vårens kommunnätverksträff på Öckerö!

Läs mer

Referensgrupp möte 2010:1

Referensgrupp möte 2010:1 Kallade: Roger Fredriksson, Karin Steen, Lise-Lotte Boldt, Håkan Wedlund, Folke Göransson, Gunnar Lennermo,, och Maj-Liz Hedendahl Närvarande: Karin Steen, Lise-Lotte Boldt, Håkan Wedlund, Jonas Wedebrand,

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Referensgrupp möte 2010:2

Referensgrupp möte 2010:2 Kallade: Lise-Lotte Boldt, Håkan Wedlund, Folke Göransson, Gunnar Lennermo, Jonas Wedebrand, Mats Danielsson,, Annelie Fredriksson och Maj-Liz Hedendahl Närvarande: Håkan Wedlund, Mats Danielsson, och

Läs mer

Samverkan för en miljöanpassad offentlig upphandling

Samverkan för en miljöanpassad offentlig upphandling Samverkan för en miljöanpassad offentlig upphandling - En rapport om samverkan mellan miljöstrateger och upphandlare i upphandlingsprocessen i Västra Götaland 2010-09-14 Kommunnätverket för hållbar utveckling

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet Handlingsplan för fortsatt arbete 27 april 2016 Arbetsgruppens fortsatta arbete På kort sikt: Fortsätta arbeta med idé och erfarenhetsutbyte i nätverks- och seminarieform.

Läs mer

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun

Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun MBN/-0044 Kommunal energi- och klimatrådgivning i Strömstads kommun VERKSAMHETSPLAN FÖR Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Aktiviteter... 4 Telefonrådgivning... 4 Kvalitativa,

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

Projekt: Uppstart Giftsamverkan Skåne Inledning, syfte och mål

Projekt: Uppstart Giftsamverkan Skåne Inledning, syfte och mål Projekt: Uppstart Giftsamverkan Skåne Inledning, syfte och mål Kemikalieproduktionen i världen ökar kraftigt. På cirka 50 år har den ökat från under tio miljoner ton till över 400 miljoner ton per år.

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet 22 augusti Syfte med arbetsgruppens arbete Främja social hållbarhet i Göteborgsregionen Detta sker genom kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och metodutveckling Vad

Läs mer

Välkomna till Skolmatsakademins nätverksträff! Tema: Framgångsrika hållbara skolmåltider Göteborg

Välkomna till Skolmatsakademins nätverksträff! Tema: Framgångsrika hållbara skolmåltider Göteborg Välkomna till Skolmatsakademins nätverksträff! Tema: Framgångsrika hållbara skolmåltider Göteborg 2018-11-15 1 2018-11-14 Dagens program: 9.30. Välkomna, nytt från offentliga måltider på RISE 10.15. Föreläsningar,

Läs mer

92 miljoner i EU-stöd med fokus på tillverkningsindustrin i Västsverige

92 miljoner i EU-stöd med fokus på tillverkningsindustrin i Västsverige 92 miljoner i EU-stöd med fokus på tillverkningsindustrin i Västsverige Kompetensutveckling, flexicurity och förbättrad integration. Det är några av satsningarna som strukturfondspartnerskapet i Västsverige

Läs mer

Energieffektiva byggnader

Energieffektiva byggnader Energieffektiva byggnader byggregler, finansiering och regionala mål Lena Eckerberg, Energikontor Sydost Tommy Lindström, Energikontor Sydost Kalmar 20 april 2018 Twitter: @EnergikontorSO Energikontor

Läs mer

Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014

Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014 Presentation av projektet Östra sjukhuset framtidens hållbara sjukhusområde 5 feb 2014 Västra Götalandsregionen Östra sjukhuset Byggnadsplan 2011 Framtidens hållbara sjukhusområde Hållbar samhällsutveckling

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Välkomna till GR cykelmöte!

Välkomna till GR cykelmöte! Program Välkomna till GR cykelmöte! 09.00-09.20 Inledning Nikolina och Lisa, GR 09.20-10.05 Presentation av innehåll från kartläggningen, Annika Nilsson och Julia Emqvist, Trivector 10.05 10.20 Frågor

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Karin Jansson

Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: Karin Jansson Beredningen Utbildning Minnesanteckningar Beredningsansvarig: 2014-11-11 Tid: Tisdagen den 11 november 2014, kl. 13.00-16.00 Plats: Närvarande: Fyrbodals kommunalförbund, Riverside, Uddevalla Peter Heie,

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2010 Till Länsstyrelsen Västra Götalands län 403 40 Göteborg Sökande Huvudman Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Adress Postnummer Box 5073 402 22

Läs mer

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen

Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB. Verksamhetsår 2013. Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Verksamhetsplan för Energikontoret i Mälardalen AB Verksamhetsår 2013 Energikontoret verkar för en hållbar energiutveckling i Mälardalen Energikontoret i Mälardalen AB Syfte Energikontoret i Mälardalen

Läs mer

Upphandling för förnyelse

Upphandling för förnyelse Upphandling för förnyelse Introduktionsseminarium 14 juni 10.00-12.00, Hornsgatan 15 Inledning och moderator, Annika Wallenskog, chefsekonom SKL 10.00-10.15 SKL:s satsning Upphandling för förnyelse, Lena

Läs mer

Skåne får 144 miljoner för att minska sin klimatpåverkan

Skåne får 144 miljoner för att minska sin klimatpåverkan PRESSMEDDELANDE 2007-05-24 Skåne får 144 miljoner för att minska sin klimatpåverkan Helsingborg, Hässleholm, Kristianstad, Malmö och Trelleborg får tillsammans 144 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket

Läs mer

Sprid skolmatsglädje med oss!

Sprid skolmatsglädje med oss! Sprid skolmatsglädje med oss! Skolmatsakademin en samlande kraft för skolmatsfrågor i Västra Götalandsregionen. Måltiderna inom skola och förskola är en fantastisk resurs! De ger tillfälle till social

Läs mer

Referensgrupp möte 2010

Referensgrupp möte 2010 Kallade: Mats Danielsson, Jonas Wedebrand, Martin Johansson, Anneli Fredriksson, Jerker Persson, Dag Svensson, Iwona Kozakowska, Roger Stenström och Maj-Liz Hedendahl Närvarande: Mats Danielsson, Jonas

Läs mer

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) EU-strategi för Sala kommun INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 4 2 SYFTE... 4 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 4 STRATEGI... 5 5 BESLUTSNIVÅER ANSVAR OCH ORGANISATION...

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Ansö kan öm fö rla ngning av pröjektet Tillsynsutveckling i Va st, dnr 2011-3050030 Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansöker om förlängning av projektet Tillsynsutveckling i Väst. Nuvarande projekttid

Läs mer

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld EU-Forum Västra Götaland Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld Program Charlotta Lundström, Chef Externa Relationer - Välkomna, vad vill vi få ut av dagen? Melissa

Läs mer

Regional vätgassamverkan öppnar för f r deltagande i FP7

Regional vätgassamverkan öppnar för f r deltagande i FP7 Regional vätgassamverkan v öppnar för f r deltagande i FP7 Erfarenheter och planer från n SamVäte, J Vätgasgruppen V ETC Agenda Presentation av projektet SamVäte och Vätgasgruppens verksamhet Planerna

Läs mer

Samordning av Dalslandskommunernas klimatinsatser 2015-2018

Samordning av Dalslandskommunernas klimatinsatser 2015-2018 DALS-EDS KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE Kommunledningskontoret Datum: 2015-09-07 Christian Nilsson D.nr: Samordning av Dalslandskommunernas klimatinsatser 2015-2018 Bakgrund Det särskilda energieffektiviseringsstöd

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Vad innebär konventionen för Sverige? När Sverige ansluter sig till landskapskonventionen åtar

Läs mer

Översyn av Energikontoret Östra Götaland AB

Översyn av Energikontoret Östra Götaland AB BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Mats Helander 2016-11-24 Dnr: TSN 2015-190 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Översyn av Energikontoret Östra Götaland AB Energikontoret Östra Götaland AB startade

Läs mer

Mötesanteckningar. Kommunfullmäktiges presidium. Datum och tid: 7 oktober, kl. 10:00-12:00 Plats: Linden

Mötesanteckningar. Kommunfullmäktiges presidium. Datum och tid: 7 oktober, kl. 10:00-12:00 Plats: Linden MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) 2016-10-07 Kommunfullmäktiges presidium Mötesanteckningar och tid: 7 oktober, kl. 10:00-12:00 Plats: Linden Deltagare Lennart Wassenius (C), kommunfullmäktiges ordförande Renée

Läs mer

Hela Sverige ska leva

Hela Sverige ska leva Hela Sverige ska leva 50 Medlemsorganisationer 5000 Lokala utvecklingsgrupper 100 Kommunbygderåd 24 Länsbygderåd Landsbygdsriksdag vart annat år Hållbara Bygder sedan 2003 Omställning Sverige start 2009

Läs mer

På gång på Göteborgsplattformen

På gång på Göteborgsplattformen På gång på Göteborgsplattformen Utgångspunkter Vision: Hållbar stadsutveckling med tillgängliga, gröna och rättvisa städer. Mission: Att gemensamt och med ett reflekterande förhållningssätt utveckla och

Läs mer

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län

Aktivitetplan år Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Bilaga 1. Aktivitetplan år 2016. Fastighetsnätverket för energi- och miljöfrågor i Örebro län Aktivitet Budget/ år Period A. Administration av nätverk Administration, planering av aktiviteter, samordning

Läs mer

Välkommen till Mötesplats social hållbarhet. Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten Jonas Frykman, Sveriges Kommuner och Landsting

Välkommen till Mötesplats social hållbarhet. Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten Jonas Frykman, Sveriges Kommuner och Landsting Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten Jonas Frykman, Sveriges Kommuner och Landsting Några praktikaliteter www.mötesplatssocialhållbarhet.se WiFi: choiceguest

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Energikontor Värmland

Energikontor Värmland Energikontor Värmland Olof Edén, Projektledare Regionalt kunskapscentrum för energifrågor Vi arbetar på Energikontoret Dag Hallén verksamhetsledare Pia Gustavsson informatör Siv Jansson projektledare Olof

Läs mer

Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund

Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund Miljönämnden 26 Januari 2011/ Ny Dinau Malin Englund Klimatstrategi för r Västra V GötalandG Sex fokusområden 1. Effektiv energianvändning ndning i bostäder och lokaler 2. Effektiva godstransporter - grön

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden Regionala tillväxtnämnden Peter Askman Miljöstrateg 044-309 32 93 Peter.Askman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1300749 1 (5) Regionala tillväxtnämnden Fördjupad handlingsplan för Skånes kust

Läs mer

PROGRAM. 09.30 12.00 Inledning. Diskussion "Hur når vi längre tillsammans Föreläsning Dagens unga. Vad vill de och hur kommer de resa imorgon?

PROGRAM. 09.30 12.00 Inledning. Diskussion Hur når vi längre tillsammans Föreläsning Dagens unga. Vad vill de och hur kommer de resa imorgon? PROGRAM 09.30 12.00 Inledning 12.00 13.00 Lunch Diskussion "Hur når vi längre tillsammans Föreläsning Dagens unga. Vad vill de och hur kommer de resa imorgon? 13.00 15.00 Föreläsning Kollektivtrafiken

Läs mer

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen

KUL, Kreativa Unga Ledare Leader journalnr: 2009 7324 Sälenvägen 2 780 67 Sälen Leader DalÄlvarna Slutrapport 1. Projekt Journalnr: 2009 7324 Projektnamn: Ledarskapsutbildning för ungdomar, förstudie Stödmottagare: Föreningen KUL, Kreativa Unga Ledare 2. Kontaktperson Jonas Wikström,

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG

TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG 20110909 TILLVÄXTPROGRAM FYRBODAL HANDLEDNING/DISKUSSIONSUNDERLAG Tillväxtprogram Fyrbodal Prioriterade programområden Projekt Förstudier Verksamheter t med programområdenas prioriteringar och insatser

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Rapport från tre år med Cultural Planning Laboratory

Rapport från tre år med Cultural Planning Laboratory Eid 25.10 2013 HUR FÅNGADE VI PLATSENS SJÄL? Rapport från tre år med Cultural Planning Laboratory Irrgången är viktigare än målet Varför startade CPL? Många intresserade av metoden Behov av kunskap Behov

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2009-10-08 1(5) Plats och tid: Seglora, hos Jan kl: 18:00 21:00 Beslutande: Jan Vinkvist Sassi Wemmer Tina Yngvesson Utses att justera: Paragraferna: 42 63 Underskrifter: Sekreterare:.. Sassi Wemmer Ordförande:..

Läs mer

Vi kopplar samman stad och land.

Vi kopplar samman stad och land. Vi kopplar samman stad och land. LAB190 en samverkansplattform LAB190 är en samverkansplattform för att skapa ett modellområde för hållbar utveckling. Vi fokuserar på gröna näringar, hållbar besöksnäring

Läs mer

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan, Göteborg kl 13:00-16:00

Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Plats: Norra Hamngatan, Göteborg kl 13:00-16:00 Sociala Ekonomins Råd i Västra Götaland (SER) Sammanträde Plats: Norra Hamngatan, Göteborg 2014-11-21 kl 13:00-16:00 NÄRVARANDE Ledamöter: Ulrika Frick, VGR ordförande Roland Karlsson, VGR Anders Perme,

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och välfärd Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Regionala aktiviteter i Sydost Kalmar, Kronoberg och Blekinge

Regionala aktiviteter i Sydost Kalmar, Kronoberg och Blekinge Regionala aktiviteter i Sydost Kalmar, Kronoberg och Blekinge Nedan beskrivna aktiviteter kompletterar punkten 6. Genomförande sidan 11 i projektbeskrivningen KNUT 3 6.1 Utveckling och spridning av koncept

Läs mer

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR

Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå Uthållig tillväxt Per Kristersson, GR Ökad Kollektivtrafikandel -en strategi för att nå "Uthållig tillväxt" Per Kristersson, GR Så här kan det vara... Regionala Kollektivtrafik-rådet Delregionala Kollektivtrafik-rådet Kollektivtrafik Nämnden

Läs mer

Kommunikationsplan. Antagen av Ledningsgruppen Vuxna

Kommunikationsplan. Antagen av Ledningsgruppen Vuxna Kommunikationsplan Antagen av Ledningsgruppen Vuxna 2016-04-25 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Mål för kommunikationsarbetet... 2 Kommunikationsprocessens komplexitet... 2 2.1 Ambitionstrappan...

Läs mer

Regional utvecklingsledare

Regional utvecklingsledare 1 (5) Avdelningen för energieffektivisering Regional utvecklingsledare Energimyndigheten utlyser nu 17 miljoner kronor för de regionala energikontoren i rollen som regional utvecklingsledare (RUL). Sista

Läs mer

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång?

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Petter Kjellgren, Projektledare Biogas Väst, Västra Götalandsregionen Avstamp Jönköping

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-09-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

Genom att arbeta tillsammans i industriell symbios är de gemensamma fördelarna större än summan av de enskilda.

Genom att arbeta tillsammans i industriell symbios är de gemensamma fördelarna större än summan av de enskilda. Ordet symbios kommer från den biologiska symbiosen i naturen där två eller fler arter utbyter material, energi eller information på ett ömsesidigt fördelaktigt sätt. I en industriell symbios utbyter de

Läs mer

Vi kopplar samman stad och land.

Vi kopplar samman stad och land. Vi kopplar samman stad och land. LAB190 en samverkansplattform LAB190 är en samverkansplattform för att skapa ett modellområde för hållbar utveckling. Vi fokuserar på gröna näringar, hållbar besöksnäring

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten.

Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Presentation av Framtidsveckan i Norrbotten. Bakgrund till projektet Den ekologiska krisen, klimatkrisen, energikrisen och den ekonomiska Vi ser att dessa kriser hänger ihop och att lösningarna på dem

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Inriktning Program social ekonomi inför 2014?

Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Inriktning Program social ekonomi inför 2014? Program för social ekonomi 2012-2015 Beslut regionstyrelsen 2012 Övergripande mål Att främja den sociala ekonomin och dess aktörer samt stärka den sociala

Läs mer

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6.

1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. 1. Energikontor Norr AB 2. Energikontoret Jämtland Härjedalen 3. Energikontor Västernorrland 4. Energikontor Gävleborg 5. Energikontor Dalarna 6. Energikontor Värmland 7. Energikontor Region Örebro län

Läs mer

1 (5) Verksamhetsplan 2012

1 (5) Verksamhetsplan 2012 1 (5) Verksamhetsplan 2012 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring betydelsen

Läs mer

Citylab - What s in it for me?

Citylab - What s in it for me? Citylab - What s in it for me? Vad är Citylab? Citylab är ett forum för delad kunskap inom hållbar stadsutveckling, organiserad av Sweden Green Building Council (SGBC). Som medverkande får du tillgång

Läs mer

Tid: Torsdagen den 4 september kl Plats: Kajutan och Saras Hus, Henån

Tid: Torsdagen den 4 september kl Plats: Kajutan och Saras Hus, Henån 1 (5) 2008-09-04 Beredningsgruppen Kultur MINNESANTECKNINGAR Tid: Torsdagen den 4 september kl 13.30 16.45 Plats: Kajutan och Saras Hus, Henån Närvarande Beredning kultur Lars G Blomgren, ordförande Gerd

Läs mer

Keep my earth clean. Örebro län

Keep my earth clean. Örebro län Keep my earth clean Örebro län Framtidsveckan startade i Söderhamn 2009 och har spridit sig över hela landet. Under vecka 40 visas ett smörgåsbord av spännande, lokala initiativ i Örebro läns kommuner.

Läs mer

Hållbart resande väst. Fyrbodals infra/koll nätverk

Hållbart resande väst. Fyrbodals infra/koll nätverk Hållbart resande väst Fyrbodals infra/koll nätverk 2019-01-25 Agenda HRV 2019 HRVväxer KomiLand Frågor? Syfte Hållbart resande väst syfte är att få fler människor att resa hållbart. Vi vill få fler att

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Varmt välkomna till uppstartsmötet

Varmt välkomna till uppstartsmötet Varmt välkomna till uppstartsmötet Övergripande syfte för dagen: Lära känna varandra Få en gemensam bild av KNÄT och miljöstrateggruppen Starta upp årets arbete vad och vart. Vilka är här? Presentationsrunda

Läs mer

Nationell besökshantering

Nationell besökshantering Nationell besökshantering Access Days Besöksprogram Anna Sjöström, Miljöstrateg anna.sjostrom@tyrens.se 070 279 30 68 Miljöteknik vad menar vi? Miljöteknik innefattar sådana produkter, system, processer

Läs mer

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV

Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan Halland efter TUV Överenskommen vid gemensamt styrgruppsmöte för båda miljösamverkan 20 maj, efter förankring på chefsmötet 6 maj i Varberg Avsiktsförklaring för samarbetet mellan Miljösamverkan Västra Götaland och Miljösamverkan

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel mellan fysisk planering och näringslivsutveckling

Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel mellan fysisk planering och näringslivsutveckling Regeringsbeslut I 3 REGERINGEN 2013-03-14 N2013/1492/RT Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona W4 2013-03- 2 6 Dnr. Uppdrag att genomföra ett program för stärkt lokalt och regionalt samspel

Läs mer

Mötesplats social hållbarhet

Mötesplats social hållbarhet Mötesplats social hållbarhet Invigning 11 mars 2014 #socialhallbarhet Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Cecilia Garme moderator Johan Carlson Generaldirektör, Folkhälsomyndigheten Ulrika Johansson

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Delar i projektet som tillsammans

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi

Handlingsplan för. Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mitt emellan. Handlingsplan för Skara kommuns landsbygdsstrategi 2019-2020 Skara

Läs mer

Protokoll från sammanträde med regionutvecklingsnämnden. 23 juni 2011

Protokoll från sammanträde med regionutvecklingsnämnden. 23 juni 2011 Protokoll från sammanträde med regionutvecklingsnämnden 23 juni 2011 1/3 VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Regionutvecklingssekretariatet Förteckning över beslut fattade på delegation anmälda vid

Läs mer

Skolbiorapport kommuner uppgett att man har skolbio.

Skolbiorapport kommuner uppgett att man har skolbio. Skolbiorapport 2014 Varje år frågar Kultur i Väst hur Västra Götalandsregionens 49 kommuner om man har en skolbioverksamhet under förgående år. Vi har skickat en kort enkät till varje kommun att svara

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan Fastställt av styrgruppen den 7 september 2012 Britt Carlsson c/o Karlstads Kommun tel. 054 540 4655 651 84 Karlstad e-post: britt.carlsson@karlstad.se www.miljosamverkanvarmland.se Inledning

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

GR:s uppdrag

GR:s uppdrag GR:s uppdrag Social hållbarhet på agendan i flera nätverk Samhällsbyggnadschefer Socialchefer Nätverket för EU-samordnare Mistra Urban Futures-nätverket Nätverket för hållbart resande Förslag på inriktning

Läs mer

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Västra Götalandsregionens uppdrag 1. Hälso och sjukvård 2.

Läs mer

Energi, klimat och miljö

Energi, klimat och miljö Värmland kraftsamlar inför EU:s nästa programperiod 2014-2020: Energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén Från turnén i Värmland våren 2014 Värmlandsstrategin

Läs mer

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi

Ta ansvar för miljö och ekonomi. - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Ta ansvar för miljö och ekonomi - spara energi Framtagen av Länsstyrelsen i Skåne län 2012 Foton: Roza Czulowska och Björn Olsson Energihushållning är allas

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Miljö- och hälsorådet (7)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 2. Miljö- och hälsorådet (7) Nr 2 Miljö- och hälsorådet 2013-05-13 1(7) Tid och plats Måndagen den 13 maj 2013, klockan 13.00 16.00, i Bolstadsrummet Beslutande Ledamöter Robert Svensson, ordf. (C) Kommunstyrelsen Daniel Jensen (KD)

Läs mer

Inkvarteringsstatistik december 2004

Inkvarteringsstatistik december 2004 Inkvarteringsstatistik december 2004 Gästnätter december 2004, län (tusen) 1 600 1 524 1 400 1 200 1 000 800 600 400 200 223 422 138 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 22/02/2005 www.vastsverige.com

Läs mer

Inledning. Syfte. Personalbehov 2019

Inledning. Syfte. Personalbehov 2019 Inledning Västra Götalands Bildningsförbund är en organisation för den samlade folkbildningens aktörer i Västra Götaland. Folkhögskolor och studieförbund utgör basen i Bildningsförbundet. Inför verksamhetsåret

Läs mer

Energiting Sydost Småland och Öarna. program/smaland och oarna.html

Energiting Sydost Småland och Öarna.   program/smaland och oarna.html Småland och Öarna https://tillvaxtverket.se/eu program/smaland och oarna.html 1 Vi öppnar dörrar och river barriärer för ett Sverige med fler företag som vill, kan och vågar Nationell myndighet med regional

Läs mer

Beslut Bifoga föregående anteckningar i samband med utskick av handlingar till nya möten.

Beslut Bifoga föregående anteckningar i samband med utskick av handlingar till nya möten. Anteckningar SSVIT Strategiska styrgruppen för verksamhetsutveckling med stöd av IT 2015-11-25. kl. 09.15-12.00 Lokal: Banvallen, Gullbergsvass, Göteborg Närvarande: Per-Olof Hermansson Helena Söderbäck

Läs mer

Senaste nytt från Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland

Senaste nytt från Biogas Väst Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Senaste nytt från Kraftsamling för biogas i Västra Götaland Hanna Jönsson, Västra Götalandsregionen Processledare Agenda Introduktion till programmet Vad har hänt sedan 1 mars? Vad är på gång framöver?

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

Utvärdering av projekt Tillsynsutveckling i Väst PM nr 3 Datum:

Utvärdering av projekt Tillsynsutveckling i Väst PM nr 3 Datum: Utvärdering av projekt Tillsynsutveckling i Väst PM nr 3 Datum: 30820 Inriktning i detta PM: Effektundersökning Innehåll Sammanfattning... 3. Projektets förutsättningar... 4 2. Målgrupp... 5 3. Effektundersökning...

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2004

Inkvarteringsstatistik september 2004 Inkvarteringsstatistik september 2004 Gästnätter september 2004, län (tusen) 2 500 2 000 2 256 1 500 1 000 667 500 359 233 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 11/11/2004 www.vastsverige.com

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer