Jämtlands Gymnasieförbund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jämtlands Gymnasieförbund"

Transkript

1 Jämtlands Gymnasieförbund Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan Dnr Mikael Cederberg Kirsten Johnsson

2 Innehållsförteckning 1. Inledning Planeringsförutsättningar Nya och förändrade krav Gymnasieskolan Elevutveckling Utbud och efterfrågan Genomströmningen i förbundets skolor Gymnasiesärskolan Kommunal vuxenutbildning Vision Uppdrag och syfte Mål och resultat Mål enligt gällande utbildningsplan Resultatmål för uppföljning av ägardirektiv och förbundsordning Resultatmål för utbildningsverksamheten Kunskap, bedömning och betyg Normer och värden Ansvar och inflytande Utbildningsval arbete och samhällsliv Personal Ekonomi Antaganden/förutsättningar budget Investeringar Bilagor Bilaga 1: Resultatbudget Bilaga 3: Balansbudget Intern kontrollplan j! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 2 (17)

3 1. Inledning Kommunalförbundet Jämtlands gymnasieförbund bildades den 1 juli Förbundet ägs av primärkommunerna Bräcke, Krokom, Ragunda och Östersund. Förutom nationella lagar och förordningarna består förbundets övergripande styrdokument av förbundsordning och reglemente, samt ägardirektiv från medlemskommunerna. Därtill har förbundets direktion antagit en egen Utbildningsplan, Verksamhetsplanens syfte är att styra förbundets verksamhet i enlighet med nationella styrdokument, samt i ägarnas intressen. Verksamhetsplanen ska stödja det systematiska kvalitetsarbetet på rektorsområdes- och programnivå inom organisationen, men även vara vägledande för andra förbundsövergripande riktlinjer. Planen ska årligen revideras utifrån nya förutsättningar och resultat, samt direktiv från lagstiftare och ägare. Budgeten följer kalenderåret, medan verksamhetsplanen följer utbildningsåret. 2. Planeringsförutsättningar 2.1. Nya och förändrade krav Kraven på en slutförd gymnasieutbildning har ökat och är mycket viktig för att kunna få arbete i framtiden. Arbetsmarknaden och lärosätena efterfrågar en ökad kompetens. Detta ställer nya och högre krav på den gymnasiala utbildningen. I Jämtlands län är det många branscher som uttrycker oro för att det kommer att saknas arbetskraft med rätt kompetens i framtiden. Som länets största gymnasieutbildare har Jämtlands gymnasieförbund en betydelsefull roll i länets kompetensförsörjning. De senaste åren har förbundet prioriterat införandet av den nya skollagen och den nya gymnasieskolan, vuxenutbildningen och gymnasiesärskolan. Även om de första eleverna i den nya gymnasieskolan lämnat systemet behöver förbundet fortsatt lägga huvudfokus på införandet och effekterna av den nya lagstiftningen Gymnasieskolan Elevutveckling Demografin visar en fortsatt nedgång av det totala antalet ungdomar i gymnasieåldern. Antalet beräknas vara som lägst Minskningstakten mellan 2014 och 2016 är j! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 3 (17)

4 dock väsentligt lägre än under perioden Från 2017 och framåt märks en uppgång, främst i Krokoms och Östersunds kommuner. Antalet åringar i Jämtlands län Gymnasieskolan har fler elever än vad befolkningsprognoserna för gymnasieåldrarna har visat. Det beror på ett ökat inflöde av elever med invandrarbakgrund och att fler elever går fler än tre år i gymnasiet. Under de senaste åren har Jämtlands Gymnasium tappat färre elever än beräknat. Det beror på att andelen elever i friskolor minskat och att nettotillströmningen från andra kommuner ökat. Prognosen för höstterminen 2015 pekar på att förbundet totalt sett kommer att ha 30 elever färre i gymnasieskolan jämfört med höstterminen Elevprognos för Jämtlands Gymnasium 2015/ Utbud och efterfrågan Elevernas förstahandsval avgör dimensioneringen av olika program. De senaste årens elevminskning har inneburit flera förändringar av programutbud och antal elevplatser, men gymnasieförbundet erbjuder fortfarande alla nationella program. Förklaringen till j! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 4 (17)

5 det är att andelen elever som valt en kommunal gymnasieskola har ökat något samt en ökad acceptans för att behålla utbildningar med få elever. Med färre elever totalt sett blir det dock svårt för alla nuvarande skolor att kunna behålla sitt utbud av program. Det finns idag fyra fristående gymnasieskolor i Östersundsområdet och det är tveksamt om alla kan överleva på sikt Genomströmningen i förbundets skolor Förbundet har över tid haft bättre resultat än riket vad gäller andelen elever som påbörjat ett nationellt program och lämnat med slutbetyg. I juni 2014 lämnade den första årskullen i GY11. Begreppet slutbetyg har ändrats till gymnasieexamen och eftersom GY11 har nya kursplaner och nytt betygssystem går det inte att jämföra med riksvärdena ännu. Andelen elever som slutfört ett nationellt program med examen har minskat jämfört med föregående år. Minskningen är hela 8 procent, vilket sannolikt kan förklaras med de högre kraven i GY2011. Till följd av lågt elevantal är det vanskligt att dra för stora slutsatser då det gäller utveckling på mindre skolor. Det kan dock noteras en försvagning av andelen elever med slutbetyg i Bräcke, på Wången, Torsta och på Palmcrantz. Utveckling på Wargentin och Fyrvalla är mer stabil eller på uppåtgående. Andel elever med slutbetyg/examen och på olika skolor inom JGY, årskull Eleverna på högskoleförberedande program har generellt sett klarat sig bättre än elever på yrkesprogram, även om det skiljer sig en hel del mellan programmen. Elever på det Humanistiska programmet har exempelvis väsentligt sämre genomströmning än elever på Naturvetenskapsprogrammet. j! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 5 (17)

6 Inom yrkesprogrammen kan siffrorna betecknas som goda inom Fordonsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet, medan andelen elever med yrkesexamen på Industriprogrammet, Hotell- och turismprogrammet och Restaurang- och livsmedelsprogrammet är betydligt lägre. Andelen med examen i GY2011 på olika program, resultat från juni Gymnasiesärskolan Den 1 juli 2013 infördes en ny och reformerad gymnasiesärskola. Strukturen i den nya gymnasiesärskolan är anpassad till den förändring som införts i gymnasieskolan. Gymnasieförbundets planering för de närmaste åren är att gymnasiesärskolan ska vara förlagd både i gymnasiebyn och på Torsta. Nationella och individuella program kan finnas på båda platserna. För att klara uppdraget i reformen krävs ett nära samarbete mellan gymnasiesärskolan och gymnasieskolan. Jämtlands Gymnasium är den huvudsakliga utbildaren inom gymnasiesärskolan i Jämtlands län. Sedan ett par år tillbaka har antalet elever minskat kraftigt. Till läsåret 2015/2016 fortsätter minskningen med 8 elever till cirka 77 elever. Därefter sker en stabilisering. Gymnasiesärskolan är just nu inne i en omställning där en ny struktur och läroplan införs, samtidigt som en kraftig elevminskning sker. Det kommer att vara en utmaning att kunna behålla ett brett och kvalitativt utbud med ett mindre elevantal. Personalminskningar kommer att genomföras även inför läsåret 2015/2016. j! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 6 (17)

7 Elevutvecklingen i gymnasiesärskolan 2011/ / Kommunal vuxenutbildning Jämtlands Gymnasieförbund har - genom Jämtlands Vux - huvudmannaskapet för vuxenutbildningen i Ragunda och i stora delar av Bräckes och Östersunds kommuner. Jämtlands Vux genomför även arbetsmarknadsutbildningar på uppdrag av Arbetsförmedlingen och kommuner. För närvarande har förbundet knappt 500 elever inom vuxenutbildning. Antalet elever på den grundläggande vuxenutbildningen har ökat kraftigt till följd av invandringen. Elevutvecklingen de närmaste åren beror bland annat på utvecklingen av det statliga stödet till yrkesutbildning, samt efterfrågan från elever. Förbundet prognostiserar ett minskat elevantal Vision Visionen för Jämtlands Gymnasieförbund är enligt Utbildningsplanen följande: Genom utmaningar och upplevelser i en trygg och jämställd miljö har varje elev utvecklat sina kunskaper, sin lust till livslångt lärande och sig själv som individ i vårt demokratiska samhälle. 4. Uppdrag och syfte Syftet med Jämtlands Gymnasieförbund är enligt förbundsordningen att aktivt verka för en hög utbildningsnivå i regionen, samt bidra till lokal och regional utveckling och tillväxt. j! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 7 (17)

8 Uppdraget är att ta ansvar för: 1. Medlemskommunernas skyldigheter och befogenheter vad gäller ungdomars utbildningar i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. 2. Annan verksamhet som medlemskommunerna uppdrar åt förbundet att utföra (exempelvis vuxenutbildning). 3. Åligganden som enligt gällande skolförfattningar åvilar respektive hemkommun utöver den egentliga undervisningen avseende olika elevgrupper hemmahörande i medlemskommunerna. I förbundsordningen kan man utläsa följande syfte med förbundet: Utbildningen motsvarar ungdomarnas behov och efterfrågan samt står i samklang med regionens förutsättningar. Studerande som bor i medlemskommunerna väljer förbundets utbildningar före andra alternativ och att utbildningarna har så hög kvalitet att de även attraherar studeranden från övriga länet. Bättre nyttjande av kommunernas gemensamma resurser. 5. Mål och resultat 5.1. Mål enligt gällande utbildningsplan Jämtlands Gymnasieförbunds Utbildningsplan för Lustfyllt Livslångt Lärande har 11 mål som är indelade under rubrikerna kunskap, trygghet och utveckling. Kunskap 1. Varje elev är förberedd för vidare studier och ett aktivt yrkesliv. 2. Varje elev känner till betygskriterierna och får goda förutsättningar att uppnå minst betyget E. 3. Utbildningen ska vara en naturlig del av arbetslivet och samhället i övrigt genom konkreta samarbeten. 4. Utbildningens lärmiljö är modern, flexibel, framtidsinriktad och har hög kvalitet. Trygghet 5. Alla känner sig trygga och respekterade. 6. Oavsett kön har alla samma rättigheter och möjligheter. j! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 8 (17)

9 7. Alla är olika, men lika mycket värda. Olikheter och mångfald ger styrka till våra verksamheter. 8. Gymnasiet främjar den fysiska och psykiska hälsan samt sunda matvanor. Utveckling 9. Alla har ett verkligt inflytande över verksamheten och främjar demokratiska arbetsmetoder och förhållningssätt. 10. Varje elev är förberedd för att leva och verka i en alltmer globaliserad värld. 11. Alla förstår och tar ansvar för sin egen roll i påverkan av klimat och miljö Resultatmål för uppföljning av ägardirektiv och förbundsordning Varje år fastställer förbundets medlemskommuner ägardirektiv för Jämtlands Gymnasieförbund. Direktiven anger ekonomiska förutsättningar och riktlinjer, informationskrav och speciella verksamhetskrav. De speciella verksamhetskraven för 2015 är kopplade mot miljö, förbättrad folkhälsa, arbetsmiljö, uppföljningsansvaret, samt förebyggande arbete mot extraordinära händelser. Resultatmål 2015 Fler av medlemskommunernas gymnasieelever studerar i förbundets skolor (Utgångsläge 76 %) Förbundet har minst 90 % antagna på förstahandsval i gymnasieskolan (Utgångsläge 92,7 %) Sjukfrånvaron ska vara högst 5,0 % (Utgångsläge sjukfrånvaro 4,8 %) Finansiellt ska förbundet göra ett nollresultat Varje medlemskommun ska ha lägre total gymnasiekostnad än genomsnittet (100 %) för respektive kommungrupp (Utgångsläge 2013: Bräcke 85,7 %, Krokom 95,2 %, Ragunda 93,3 %, Östersund 91,0 %) 5.3. Resultatmål för utbildningsverksamheten Förbundets utgångspunkt är att all verksamhet ständigt kan förbättras. I det statliga uppdraget åläggs varje huvudman att systematiskt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Därför antas fyra förbättringsområden för att öka måluppfyllelsen. j! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 9 (17)

10 Förbättringsområdena indelas utifrån strukturen i läroplanerna för gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, grundskolan och kommunal vuxenutbildning. Till varje förbättringsområde knyts ett antal resultatmål som årligen ska prövas utifrån uppdraget, uppnådda resultat och elevernas behov. De förbundsövergripande resultatmålen ska ligga till grund för enheterna och programmens systematiska kvalitetsarbete. Behoven varierar mellan olika skolformer, program och verksamheter. Det åligger varje rektor att årligen upprätta och följa en plan för systematiskt kvalitetsarbete på sin skolenhet enligt följande: Kunskap, bedömning och betyg Inriktningsmål i läroplanerna Resultatmål 2015/2016 Målen är bl a att varje elev på ett nationellt yrkesprogram inom gymnasieskolan ges möjlighet att uppnå kraven för en yrkesexamen som innebär att eleven har uppnått en av branschen godtagbar nivå av yrkeskunnande för att vara väl förberedd för yrkeslivet, på ett nationellt högskoleförberedande program inom gymnasieskolan ges möjlighet att uppnå kraven för en högskoleförberedande examen som innebär att eleven har tillräckliga kunskaper för att vara väl förberedd för hög- Fler elever lämnar förbundet med gymnasieexamen Utgångsläge 83 % Andelen avhopp ska minska Utgångsläge 1,9 % Avvikelsen mellan kursbetyg och resultat på nationella prov ska vara lägre än riksgenomsnittet Utgångsläge 43 % (3 av 7 jämförda j! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 10 (17)

11 Inriktningsmål i läroplanerna Resultatmål 2015/2016 skolestudier, eller som avslutat ett introduktionsprogram har en plan för och tillräckliga kunskaper för fortsatt utbildning eller uppnår en förberedelse för etablering på arbetsmarknaden kurser uppfyller kraven) Eleverna anser att de har fått rättvisa betyg Fortsättning: Se Förordningar Normer och värden Inriktningsmål i läroplanerna Resultatmål 2015/2016 Målen är bl a att varje elev kan göra medvetna ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter, respekterar andra människors egenvärde och integritet, tar avstånd från att människor utsätts för förtryck och kränkande behandling samt medverkar till att hjälpa människor, Fler elever anser att de är trygga i sin utbildningsmiljö Utgångsläge 92,6 % Eleverna anser att likabehandling lyfts fram i utbildningen Eleverna anser att demokratifrågor lyfts fram i utbildningen kan samspela i möten med andra människor utifrån respekt för skillnader i livsvillkor, kultur, språk, religion och historia, kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv Ansvar och inflytande Inriktningsmål i läroplanerna Resultatmål 2015/2016 Målen är bl a att varje elev tar personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö, aktivt utövar inflytande över sin utbildning och Fler elever anser att det går att påverka planering och arbetssätt i olika kurser Utgångsläge 64,0 % j! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 11 (17)

12 Inriktningsmål i läroplanerna Resultatmål 2015/2016 det inre arbetet i skolan, utifrån kunskap om demokratins principer vidareutvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former, utvecklar sin vilja att aktivt bidra till en fördjupad demokrati i arbetsliv och samhällsliv, och Fler elever anser att de fått information om målen i olika kurser och vad som krävs för att få ett visst betyg Utgångsläge 82,3 % Eleverna anser att de tar ansvar för sina studier stärker sin tilltro till den egna förmågan att själv och tillsammans med andra ta initiativ, ta ansvar och påverka sina villkor Utbildningsval arbete och samhällsliv Inriktningsmål i läroplanerna Resultatmål 2015/2016 Målen är att varje elev utvecklar sin självkännedom och förmåga till studieplanering, medvetet kan ta ställning till fortsatt studie- och yrkesinriktning på grundval av samlade erfarenheter och kunskaper, ökar sin förmåga att analysera olika valmöjligheter och bedöma vilka konsekvenser dessa kan ha, Fler elever anser sig nöjda med sitt arbetsplatsförlagda lärande Utgångsläge 86,1 % Fler elever anser sig nöjda med sin utbildning som helhet (mäts på sistaårselever) Utgångsläge 82,7 % har kännedom om arbetslivets villkor, särskilt inom sitt studieområde, samt om möjligheter till fortsatt utbildning, praktik och arbete i Sverige och andra länder, och är medveten om att alla yrkesområden förändras i takt med teknisk utveckling, förändringar i samhälls- och yrkesliv samt ökad internationell samverkan och därmed förstår behovet av personlig utveckling i yrket. 6. Personal De senaste årens elevminskning har krävt anpassningar av antalet medarbetare i förbundet. Utifrån nuvarande prognoser kommer förbundets rekryteringsbehov av persoj! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 12 (17)

13 nal att successivt öka, främst från 2016 och framåt. Det beror på två faktorer, dels väntas elevantalet öka, dels väntar förhållandevis stora pensionsavgångar. Redan 2014 har det funnits ett ökat rekryteringsbehov inom vissa lärargrupper. Av förbundets cirka 465 medarbetare som är anställda tills vidare beräknas 23 procent - eller över 100 personer gå i pension fram till och med Andelen pensionsavgångar är högre inom JGY än inom annan kommunal verksamhet i länet. Detta scenario ställer stora krav på JGY som arbetsgivare. Förbundet behöver uppfattas som en attraktiv och stabil arbetsgivare, både för att kunna behålla och utveckla dagens medarbetare, men också för att kunna rekrytera nya. 7. Ekonomi 7.1. Antaganden/förutsättningar budget 2015 I ägardirektiven för 2015 framgår att förbundet får räkna upp elevplatspriserna med i genomsnitt högst 2,6 %. I uppräkningen ligger en indexuppräkning med 2,9 % för personalkostnader och 1,6 % för övriga kostnader. Elevantalet i gymnasieskolans nationella program beräknas till under vårterminen 2015 och under höstterminen Inom gymnasiesärskolan bedöms elevantalet uppgå till 85 under vårterminen och 77 under höstterminen. På introduktionsprogrammen väntas elevantalet vara 232 respektive 247. Antalet vuxenelever beräknas uppgå till i genomsnitt cirka 337. Totalt beräknas förbundet att ha ungefär studerande höstterminen Beräkningarna bygger på befolkningsprognoser, samt den trend som har dokumenterats i antagningarna under de senaste två åren. Utifrån antaget elevplatspris 2015 förändras förbundets intäkter i ungdomsskolan enligt följande: Förbundets intäkter för elever på nationella program beräknas öka med tkr. Förbundets intäkter för elever på introduktionsprogram beräknas minska med 500 tkr. Förbundets intäkter för elever i gymnasiesärskolan beräknas minska med tkr. De sammantagna intäkterna bedöms således att minska med 300 tkr. Förbundets kostnadsutveckling till följd av löneökningar samt övriga kostnader beräknas uppgå till cirka tkr. I budgeten ingår även ökade hyreskostnader med tkr, varav tillfälliga omställningskostnader på tkr. I budgeten för gymnasie- och gymnasiesärskolan ligger således kostnadsreduceringar på cirka 13,8 mkr. j! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 13 (17)

14 I budgeten har antagits att åtgärder för att anpassa kostnadsmassan i relation till beräknad intäktsvolym genomförs. Inget antagande om ytterligare friskoleplatser och eventuella nyetableringar av sådana har gjorts. Vid förändringar i ovanstående prognoser, preliminärt antag den 1 februari samt faktiskt elevantal per 15 februari och 15 september, kommer budgeten att revideras. Den nu budgeterade prognosen för tillfälliga omställningskostnader 2015 uppgår till tkr. Merparten härrörs till dubbla hyreskostnader på grund av flytten från Palmcrantz till Wargentin och Fyrvalla. Ytterligare omställningskostnader kan komma att uppstå och fastställas först när förbundet ser elevutvecklingen i och med gymnasievalet 1 februari. Även intäkterna för vuxenutbildning kan påverka omställningskostnadernas storlek. Förutom gymnasieskola och gymnasiesärskola har förbundet uppdrag att bedriva vuxenutbildning i Östersund, Bräcke och Bispgården. Verksamheten innefattar flera skolformer och är budgeterad till cirka 28 miljoner kronor år 2015, en minskning med 6 mkr jämfört med beräknat utfall Investeringar De senaste åren har förbundet gjort omfattande investeringar i datorer, undervisningsinventarier och inventarier. En målsättning i arbetet har varit att utjämna de skillnader i utrustning som funnits i förbundet och skapa likvärdighet mellan programmen. De positiva erfarenheter förbundet har upplevt i samband med införandet av elevdatorer leder till en fortsatt prioritering av 1-1-lösningar. Införandet av elevdatorer medför att sammansättningen av förbundets totala investeringsutrymme förskjuts något mot anläggningstillgångar med kortare avskrivningstid (3 års avskrivning för datorer). För 2015 sätts investeringsramen till 7,5 miljoner kronor, fördelat på 3,5 miljoner kronor för investering i datautrustning (3 års avskrivning), 2,5 miljoner kronor för investeringar i undervisningsinventarier (5 års avskrivning) och 1,5 miljoner kronor i investering för maskiner och inventarier (10 års avskrivning). Exempel på datorinvesteringar är datorer (inkl. elevdatorer), skärmar och servrar. Exempel på undervisningsinventarier är svetsutrustning, smartboards och laborationsutrustning. j! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 14 (17)

15 Exempel på maskiner och inventarieinvesteringar är tunga fordon, möbler till korridorer, bord och stolar till klassrum, elevskåp till korridorer och skrivbord. Fördelning av investering i undervisningsinventarier mellan rektorsområdena kommer att göras utifrån ledningsgruppens behovsprioritering och läggas fram för direktionen. Avskrivningskostnaderna för 2015 budgeteras till 9,2 mkr. 8. Bilagor Bilaga 1: Resultatbudget (Tkr) Prognos Budget Plan Plan Verksamhetens intäkter , , , ,0 Verksamhetens kostnader , , ,0 Avskrivningar , , , ,0 Verksamhetens nettokostnader , , , ,0 Intäkter från medlemskommunerna , , , ,0 Finansiella intäkter 300,0 200,0 200,0 200,0 Finansiella kostnader -600,0-500,0-500,0-500,0 Periodens resultat 2 932,6 0,0 0,0 0,0 Bilaga 3: Balansbudget (Tkr) Prognos Budget Plan Plan Inventarier , , , ,4 j! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 15 (17)

16 Aktier 80,0 80,0 80,0 80,0 Summa anläggningstillgångar , , , ,4 Kortfristiga fordringar , , , ,0 Likvida medel , , , ,0 Summa omsättningstillgångar , , , ,0 SUMMA TILLGÅNGAR , , , ,4 Eget kapital 5 342, , , ,6 Avsättning pensioner , , , ,0 Långfristiga skulder 0,0 0,0 0,0 0,0 Kortfristiga skulder , , , ,8 SUMMA SKULDER OCH EGET KAPITAL , , , ,4 9. Intern kontrollplan 2015 Den interna kontrollplanen har utarbetats utifrån en samlad riskanalys byggd på revisionsgranskningar och den bedömning som olika processägare i förbundet har gjort. Process, rutin Riskbild Riskbedömning Åtgärd Ansvarig Ekonomi, fi- Ofullständiga Bedömningen är att Fortsätta att bygga Ekonomi- nansiell rappor- beslutsunderlag det finns en risk för och anpassa ett tydligt chef tering. vid prioriteringar att ansvariga på och säkert system för och åtgärder i olika nivåer inte får budget och uppfölj- verksamheten. tillräckligt goda ning på olika nivåer i ekonomiska be- organisationen. slutsunderlag. Ekonomi, kon- Högre priser och Bedömningen är Genomföra stick- Ekonomi- troll av ramav- sämre affärsvillkor avtalstroheten kan provskontroll av två chef tal vid inköp. förbättras inom upphandlingsområ- några inköpsområ- den. den. j! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 16 (17)

17 Ekonomi, inve- Att investerings- Risk, eftersom tidi- Fortsätta arbetet med Bitr För- steringar budgeten inte gare erfarenheter att implementera bundschef hålls har visat på över- befintliga regler och drag i fastställda system för att kvali- investeringsbudge- tetssäkra att invester- tar. ingsbudgeten hanteras på ett korrekt sätt. Personal, kost- Fel vid budget och Risk, eftersom tidi- Fortsätta arbetet med Personal- nadsfördelning uppföljning av gare erfarenheter att tydliggöra ansvar strateg kostnader för har visat felkonte- och kontroll av perso- olika program och ringar av personal, nalregistreringen i verksamheter. som i sin tur leder Heroma. till oklarheter i budgetunderlag och ekonomisk uppföljning. IT- Risk för minskad Även om Office 365 Att vid implemente- IT- personuppgifts- PUL-säkerhet i har godkänts av ringen av Office365 arkitekt lagen samband med Datainspektionen i iaktta särskild omsorg införande av nytt PUL-avseende be- vad gäller lagstiftning- kommunikations- döms det kunna en kring personupp- system. finnas säkerhetsris- gifter både för elever ker vid ett införan- och för personal. de. Per Lundgren Direktionens ordförande Mikael Cederberg Förbundschef j! Verksamhetsplan 2015/2016 och budget 2015 med flerårsplan 17 (17)

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Plan för systematiskt kvalitetsarbete på skolenhet Dnr xxx-20xx Läsår: Enhet: Rektor: Bilagor Bilaga 1 Utdrag från huvudmannens verksamhetsplan Bilaga 2 Elevenkät från.. Bilaga

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Verksamhetsplan 2013/2014 och budget 2013 med flerårsplan Dnr 43-2012 Mikael Cederberg Thomas Nilsson Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Planeringsförutsättningar... 3

Läs mer

lustfyllt livslångt lärande utbildningsplan 2012-2015

lustfyllt livslångt lärande utbildningsplan 2012-2015 Genom utmaningar och upplevelser i en trygg och jämställd miljö har varje elev utvecklat sina kunskaper, sin lust till livslångt lärande och sig själv som individ i vårt demokratiska samhälle lustfyllt

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Delårsrapport april 2012 Dnr 52-2012 Mikael Cederberg Thomas Nilsson Innehållsförteckning 1. Verksamheten januari - april... 3 1.1. Allmänt... 3 1.2. Antagning höstterminen 2012...

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Delårsrapport april 2015 Dnr 71-2015 Mikael Cederberg Kirsten Johnsson Innehållsförteckning 1. Verksamheten januari - april...3 1.1. Allmänt...3 1.2. Antagning gymnasieskolan

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Förutsättningar inför budget 2014 och flerårsplan 2015 2016 Dnr 41-2013 Mikael Cederberg Dnr 41-2013 2013-01-30 Fastställd 2013-02-07 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Gymnasieantagna i Jämtland (exkl Strömsund) per den 30 juni

Gymnasieantagna i Jämtland (exkl Strömsund) per den 30 juni Gymnasieantagna i Jämtland (exkl Strömsund) per den 30 juni 1200 1062 1000 933 929 1018 Jämtlands Gymnasium 800 Friskolor 600 400 253 267 198 177 200 215 196 176 191 0 2012 2013 2014 2015 Övriga kommunala

Läs mer

Länssamverkan YTTRANDE. 2013-03-26 Dnr: 64-2013. Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM

Länssamverkan YTTRANDE. 2013-03-26 Dnr: 64-2013. Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM 1 Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM Remissyttrande avseende ansökan från Östersunds Gymnasieskola AB om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Östersunds kommun (Skolinspektionen

Läs mer

Revisionsrapport: Granskning av bokslut och årsredovisning

Revisionsrapport: Granskning av bokslut och årsredovisning Revisorerna Direktionen Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG genomfört en granskning av bokslut och årsredovisning. Revisionen önskar att direktionen lämnar synpunkter på de slutsatser som finns

Läs mer

Kort om den svenska gymnasieskolan

Kort om den svenska gymnasieskolan Kort om den svenska gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-86529-64-2 Beställningsnummer:

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund. Årsredovisning Dnr Mikael Cederberg Kirsten Johnsson

Jämtlands Gymnasieförbund. Årsredovisning Dnr Mikael Cederberg Kirsten Johnsson Jämtlands Gymnasieförbund Årsredovisning 2015 Dnr 71-2015 Mikael Cederberg Kirsten Johnsson jämtlands gymnasieförbund årsredovisning 2015 dnr 71-2015 kontaktpersoner: mikael cederberg, förbundschef, och

Läs mer

Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015

Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015 Rapport 2015 Sökandet efter första ansökningsomgången till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan 2015 Charlott Rydén och Ulrika Pudas 2015-04-15 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1. Sökande bosatta

Läs mer

Revisionsrapport: Granskning av bokslut och årsredovisning

Revisionsrapport: Granskning av bokslut och årsredovisning Revisorerna Direktionen Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG genomfört en granskning av bokslut och årsredovisning. Revisionen önskar att direktionen lämnar synpunkter på de slutsatser som finns

Läs mer

Remissyttrande avseende ansökan från Praktiska Sverige AB om att få starta fristående gymnasieskola i Östersund (Skolinspektionen Dnr 32-2012:522)

Remissyttrande avseende ansökan från Praktiska Sverige AB om att få starta fristående gymnasieskola i Östersund (Skolinspektionen Dnr 32-2012:522) YTTRANDE 1(7) Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM Remissyttrande avseende ansökan från Praktiska Sverige AB om att få starta fristående gymnasieskola i Östersund (Skolinspektionen Dnr

Läs mer

Länssamverkan YTTRANDE 1(6) 2014-04-04 Dnr: 31-2014. Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM

Länssamverkan YTTRANDE 1(6) 2014-04-04 Dnr: 31-2014. Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM YTTRANDE 1(6) Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM Remissyttrande avseende ansökan från Fjällbyns Gymnasieskola i Funäsdalen om att få starta Restaurangoch livsmedelsprogrammet med inriktningarna

Läs mer

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2014 i Stockholms län

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2014 i Stockholms län Slutantagningen till gymnasieskolorna 2014 i Stockholms län Gymnasieantagningen Stockholms län är en verksamhet inom Kommunförbundet Stockholms län som sköter antagningen till gymnasieskolorna de kommunala

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2016 Gymnasieskolan

Södertörns nyckeltal 2016 Gymnasieskolan 1 Södertörns nyckeltal 216 Gymnasieskolan 217-9-1 Redaktörer för rapporten Heléne Rådbrink, Verksamhetschef gymnasiet, Södertälje Lena Henlöv, ledningsstrateg, Södertälje 2 SAMMANFATTNING Tillgång till

Läs mer

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2013 i Stockholms län

Slutantagningen till gymnasieskolorna 2013 i Stockholms län Slutantagningen till gymnasieskolorna 2013 i Stockholms län Gymnasieantagningen Stockholms län är en verksamhet inom Kommunförbundet Stockholms län som sköter antagningen till gymnasieskolorna de kommunala

Läs mer

52% 64% 76% 86% 84% 87% 82% 90% 90% 85% 120% 100% 80% 60% 40% 20% Åk09 Åk10 Åk11 0% NA NI SA EK ES TE HU FT VF BF EE HA BA VO HV NB RL HT IN JGY Årskull 11 100% 80% 60% 40% 20% 0% 160 140 135 138 120

Läs mer

Remissyttrande avseende ansökan från Sjölins gymnasium AB om särskild variant av gymnasieutbildning (Skolinspektionens Dnr 32-2014:603)

Remissyttrande avseende ansökan från Sjölins gymnasium AB om särskild variant av gymnasieutbildning (Skolinspektionens Dnr 32-2014:603) YTTRANDE 1(6) Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM Remissyttrande avseende ansökan från Sjölins gymnasium AB om särskild variant av gymnasieutbildning (Skolinspektionens Dnr 32-2014:603)

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Förutsättningar inför budget 2015 och flerårsplan 2016 2017 Dnr 10-2014 Mikael Cederberg Dnr 10-2014 2014-01-24 Fastställd 2014-02-03 1 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Delårsrapport Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Delårsrapport Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Delårsrapport 2019 Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 2019-09-27 Översikt nämndsmål Målområde Målområde 1 En ung, global och modern stad Målområde 2 En stad för näringsliv och arbete Målområde 3 En

Läs mer

Kort om gymnasieskolan

Kort om gymnasieskolan Kort om gymnasieskolan Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN 978-91-87115-86-8 Beställningsnummer:

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Svar på revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per 2014-08-31 Dnr 41-2014 Mikael Cederberg 1 (5) Innehållsförteckning 1. Revisionsrapporten... 3 1.1. Allmänt...

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Delårsrapport augusti 2012 Dnr 52-2012 Mikael Cederberg Thomas Nilsson Innehållsförteckning 1. Förvaltningsberättelse... 3 1.1. Verksamheten... 3 1.1.1. Sammanfattning av måluppfyllelse...

Läs mer

Länssamverkan YTTRANDE. 2012-10-17 Dnr: 93-2012. Peter Frändén. Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM

Länssamverkan YTTRANDE. 2012-10-17 Dnr: 93-2012. Peter Frändén. Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM 1 Peter Frändén Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM Remissyttrande avseende ansökan från Drottning Blankas Gymnasieskola AB om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola

Läs mer

Innehållsförteckning JGY, :00, Föredragningslista 1

Innehållsförteckning JGY, :00, Föredragningslista 1 Innehållsförteckning JGY, 2017-12-15 09:00, Föredragningslista 1-2 Omröstningar... 1 1 Verksamhetsplan 2018/2019 och budget 2018 med flerårsplan... 3 2 Bidrag till fristående skolor 2018, för fristående

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningen 1(11) 2013-04-19 Handlingsplan för studie- och yrkesorientering i alla skolformer i Åstorps kommun Pål Olsson Ulla Dahlgren Gunilla Maltesson Lizen Johansson Helena Larsson 2(11)

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ändring i förordningen (SKOLFS 2010:250) om läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall; SKOLFS

Läs mer

KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMS LÄN. Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016

KOMMUNFÖRBUNDET STOCKHOLMS LÄN. Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016 Slutantagningen till gymnasieskolan och gymnasiesärskolan i Stockholms län 2016 Innehåll... 0 Förord... 2 Sökande... 3 Sökande totalt vid slutantagningen... 3 Gymnasieutbudet i Stockholms län... 4 Antal

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet Högre krav i nya gymnasieskolan Varför reformera gymnasieskolan? För många elever hoppar av eller avslutar gymnasiet utan att ha nått målen. Det lokala friutrymmet har, alltför ofta, använts för att sänka

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning

Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Planen fastställd av bildningsnämnden 20 maj 2015 Motala kommuns plan för studie- och yrkesvägledning Entreprenörskap från förskola till vuxenutbildning 2 Vägledning från förskola till vuxenutbildning

Läs mer

Södertörns nyckeltal 2014 Gymnasieskolan

Södertörns nyckeltal 2014 Gymnasieskolan 1 Södertörns nyckeltal 2014 Gymnasieskolan 2015-09-09 Redaktörer för rapporten Peteris Smitmanis, gymnasiechef, Haninge Britt-Marie Lundberg-Björk, gymnasiechef, Tyresö Annica Sterner, Assistent, Tyresö

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:9746 Refis - Rörentreprenörernas friskola i Stockholm AB Org.nr. 556628-5994 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i Refis - Rörentreprenörernas friskola i Stockholm AB belägen

Läs mer

Hotell- och turismprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Hotell- och turismprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Hotell- och turismprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns i sin

Läs mer

Jämtlands gymnasieförbund Dnr : Beslut

Jämtlands gymnasieförbund Dnr : Beslut a rn i Skolinspektionen Beslut Jämtlands gymnasieförbund 2018-01-17 info@jgy.se Dnr 400-2016:11447 Beslut efter kvalitetsgranskning av huvudmannens styrning av gymnasieskolan mot de nationella målen i

Läs mer

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING

STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING Barn- och utbildningsförvaltningen, Simrishamns kommun Varför studie- och? Vilka inkluderas? Att göra val inför framtiden är en ständigt pågående process. Elevens studie- och

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Presentation Gymnasieskolan. Barn- och Utbildningskontoret 2019

Presentation Gymnasieskolan. Barn- och Utbildningskontoret 2019 Presentation Gymnasieskolan Barn- och Utbildningskontoret 2019 1 Ansvarsfördelning, styrning, utbud, organisation och utmaningar 2 Ansvarsfördelning inom skolan Riksdag och regering Bestämmer kunskapsmål

Läs mer

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1

Verksamhetsplan (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Verksamhetsplan - 2016 (Barn- och utbildningsnämnd) sid 1 Danderyd ska erbjuda sina invånare stor valfrihet i den kommunala servicen utifrån individens önskemål och förutsättningar. Föräldrar i Danderyd

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén-Gyllensten Uppdrag Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens uppdrag är att fullgöra kommunens uppgifter

Läs mer

Dnr: Nuvarande fristående gymnasieskolor i Jämtland. Alla fristående skolor i länet utom Fjällbyn ligger i Östersundsområdet.

Dnr: Nuvarande fristående gymnasieskolor i Jämtland. Alla fristående skolor i länet utom Fjällbyn ligger i Östersundsområdet. YTTRANDE 1(6) Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM Remissyttrande avseende ansökan från Dille gård Naturbruksgymnasium om att få starta två nya inriktningar på Naturbruksprogrammet (Skolinspektionen

Läs mer

Skolplan läsåren 2016/ / En skolkommun i utveckling KS2015/726/07 Antagen av kommunfullmäktige , 33

Skolplan läsåren 2016/ / En skolkommun i utveckling KS2015/726/07 Antagen av kommunfullmäktige , 33 Datum Sida 2016-02-22 1 (7) Skolplan läsåren 2016/2017 2018/2019 - En skolkommun i utveckling KS2015/726/07 Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21, 33 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax

Läs mer

2. Övergripande mål och riktlinjer

2. Övergripande mål och riktlinjer 2. Övergripande mål och riktlinjer I de övergripande målen anges de normer och värden samt de kunskaper som alla e lever bör ha utvecklat när de lämnar grundskolan. en anger inriktningen på skolans arbete.

Läs mer

Beredskap för förändrade förutsättningar i gymnasieverksamheten. Botkyrka kommun

Beredskap för förändrade förutsättningar i gymnasieverksamheten. Botkyrka kommun Revisionsrapport Beredskap för förändrade förutsättningar i gymnasieverksamheten Botkyrka kommun Henrik Fagerlind Sofia Regnell Marta Rivelis Innehåll 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer...

Läs mer

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända

För unga 16 20 år Gymnasieskolan. Den svenska skolan för nyanlända För unga 16 20 år Gymnasieskolan Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Grundsär- och gymnasiesärskola

Läs mer

Handels- och administrationsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019

Handels- och administrationsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Handels- och administrationsprogrammet UPPFÖLJNING AV GYMNASIESKOLAN 2019 Denna publikation är ett utdrag ur Skolverkets rapport "Uppföljning av gymnasieskolan 2019". Rapporten publiceras årligen och finns

Läs mer

Tjänsteskrivelse Resultatrapport gymnasieskolor

Tjänsteskrivelse Resultatrapport gymnasieskolor Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (1) Datum 2015-10-09 Vår referens Katarina Falk Utvecklingssamordnare Katarina.Falk@malmo.se Tjänsteskrivelse Tjänsteskrivelse 2015-10-23 Resultatrapport

Läs mer

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98 Ekologi och miljö Måldokument Lpfö 98 Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro skall prägla förskolans verksamhet. Förskolan

Läs mer

Beslut för förskdoklass och grundskob

Beslut för förskdoklass och grundskob Beslut Skolinspektionen Friskolan Öland AB anki@olandsfriskola.net Beslut för förskdoklass och grundskob efter tillsyn i Ölands Friskola i Mörbylånga kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping Beslut

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Kvalitetsrapport (läsår 2012/2013)

Kvalitetsrapport (läsår 2012/2013) 2013-02-28 1 (14) Kvalitetsrapport (läsår 2012/2013) Namn på gymnasiet Ansvarig för redovisningen (ange namn, kontaktuppgifter) Mall Kvalitetsrapport/enhet/Systematiskt kvalitetsarbete feb 2013 2013-02-28

Läs mer

Kallelse till sammanträde

Kallelse till sammanträde NÄTUPPLAGA Kallelse/Föredragningslista Kallelse till sammanträde kl 09.00 i Förbundskansliet 2 OMRÖSTNINGAR LEDAMÖTER Pelle Lundgren (C) ordförande Från/ Närv JA NEJ JA NEJ JA NEJ Leif Olsson (C), 1:e

Läs mer

Full fart mot Framtiden

Full fart mot Framtiden Strategidokument gäller from hösten 2013 Studie- och arbetsmarknadsfrågor Grundskola / Gymnasieskola Full fart mot Framtiden Strategi för Studie- och arbetsmarknadsfrågor - för utveckling i Södertäljes

Läs mer

Kallelse till sammanträde

Kallelse till sammanträde NÄTUPPLAGA Kallelse/Föredragningslista Kallelse till sammanträde kl 09.00 Wargentinrummet, JGY Wargentin 2 OMRÖSTNINGAR LEDAMÖTER Pelle Lundgren (C) ordförande Från/ Närv JA NEJ JA NEJ JA NEJ Leif Olsson

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola r% Beslut Dnr 44-2014:7787 Freinetskolan Mimer Ekonomisk Förening Org.nr. 769602-1117 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Freinetskolan Mimer belägen i Norrtälje kommun 2(10) Tillsyn

Läs mer

Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017

Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017 Ärende 11 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-09-18 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Resultatredovisning nationella program gymnasiet vårterminen 2017 Dnr: UN 17/078 Sammanfattning av ärendet Sammanfattningsvis

Läs mer

Så fungerar den svenska gymnasieskolan

Så fungerar den svenska gymnasieskolan Så fungerar den svenska gymnasieskolan Alla ungdomar i Sverige som har studerat klart på grundskolan har rätt att studera en treårig utbildning i gymnasieskolan. En utbildning i gymnasieskolan ger bra

Läs mer

Andel barn och elever i fristående skolor och förskolor Lägesrapport mars 2014

Andel barn och elever i fristående skolor och förskolor Lägesrapport mars 2014 Andel barn och elever i fristående skolor och förskolor Lägesrapport mars 2014 Gymnasieskolan oförändrad andel elever väljer fristående skolor Det totala antalet elever i gymnasieskolan fortsätter att

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Förutsättningar inför budget 2013 och flerårsplan 2014 2015 Dnr 14-2012 Mikael Cederberg Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Nuläge... 4 2.1. Aktuella verksamhetsresultat...

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

NÄTUPPLAGA. Protokoll Jämtlands Gymnasieförbund! Östersund Telefon: (växel)

NÄTUPPLAGA. Protokoll Jämtlands Gymnasieförbund! Östersund Telefon: (växel) NÄTUPPLAGA Protokoll PROTOKOLL 2 Plats och tid måndag den 23 september 2013, kl. 9.00 15.15 Wargentinrummet, JGY Wargentin Paragrafer 71 78 Beslutande Enligt tjänstgöringslista Övriga deltagare Mikael

Läs mer

Gymnasieexamen. För högskoleförberedande examen krävs 2500 poäng 2250 godkända poäng godkänt i sv/sva 3, en 2 och ma 1 godkänt gymnasiearbete

Gymnasieexamen. För högskoleförberedande examen krävs 2500 poäng 2250 godkända poäng godkänt i sv/sva 3, en 2 och ma 1 godkänt gymnasiearbete GY 2011 Betyg mm Ny betygsskala Kursbetyg Betygsskala A F fr o m ht 2011 Enligt betygspropositionen en ny betygsskala, (prop. 2008/09:66) Skolverket ska utfärda nationella kunskapskrav för betygsstegen

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola. Styrprocessen 2017

Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola. Styrprocessen 2017 Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola Styrprocessen 2017 Tyresö kommun / 2016-03-10 2 (15) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde Gymnasieskola... 3 1.1 Slutsatser - Samlad

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Utfallet tom mars månad är inte helt

Läs mer

Verksamhetsplan Gymnasium Tibro kommun

Verksamhetsplan Gymnasium Tibro kommun Barn & Utbildning Verksamhetsplan 2017-2018 Gymnasium Tibro kommun Tibro kommun, 543 80 TIBRO, Barn & Utbildning, Besöksadress: Centrumgatan 17 E-post: kommun@tibro.se, www.tibro.se, Växel: 0504-180 00

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Dnr 44-2015:9639 Framtidsgymnasiet Öst AB Org.nr. 556530-4481 Beslut för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Framtidsgymnasiet Nyköping belägen i Nyköpings kommun 2 (8) Tillsyn

Läs mer

Utbildningsnämnden Tertialrapport januari-april

Utbildningsnämnden Tertialrapport januari-april T E R T I AL 1 Utbildningsnämnden Tertialrapport januari-april Innehållsförteckning Måluppfyllelse... 3 Strategiska inriktningar... 3 Styrkort... 4 Analys - Kund/Invånare... 5 Analys - Verksamhet... 5

Läs mer

Remissyttrande avseende ansökan från HiTech gymnasiet om att få starta fristående skola i Östersund (Skolinspektionen Dnr :858) )

Remissyttrande avseende ansökan från HiTech gymnasiet om att få starta fristående skola i Östersund (Skolinspektionen Dnr :858) ) YTTRANDE 1(7) Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 STOCKHOLM Remissyttrande avseende ansökan från HiTech gymnasiet om att få starta fristående skola i Östersund (Skolinspektionen Dnr 32-2012:858)

Läs mer

BILDNINGSNÄMNDEN BUDGET 2013-2014 MED PLAN FÖR 2015-2016

BILDNINGSNÄMNDEN BUDGET 2013-2014 MED PLAN FÖR 2015-2016 89 BILDNINGSNÄMNDEN BUDGET 2013-2014 MED PLAN FÖR 2015-2016 Nämndens viktigaste mål att särskilt fokusera 2013-2014 Andelen elever i gymnasieskolan som fullföljer utbildningen/erhåller gymnasieexamen inom

Läs mer

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KS 2014-10-01 KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Ärende 13. Dnr: UN 18/28

Ärende 13. Dnr: UN 18/28 Ärende 13 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-09 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Yttrande över remiss från Skolinspektionen avseende Thoréngruppen ABs ansökan om godkännande som huvudman för nyetablering

Läs mer

NÄTUPPLAGA. Protokoll 2013-02-07. Jämtlands Gymnasieförbund! 831 82 Östersund Telefon: 063-14 02 00 (växel) info@jgy.se

NÄTUPPLAGA. Protokoll 2013-02-07. Jämtlands Gymnasieförbund! 831 82 Östersund Telefon: 063-14 02 00 (växel) info@jgy.se NÄTUPPLAGA Protokoll PROTOKOLL 2 Plats och tid Torsdag den 7 februari 2013, kl. 8.30 12.00 Jämtkrogen, Bräcke Paragrafer 1 37 Beslutande Enligt tjänstgöringslista Övriga deltagare Mikael Cederberg, förbundschef

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola rw Skolinspektionen Eksjö kommun Beslut för gymnasiesärskola efter prioriterad tillsyn i Eksjö Gymnasiesärskola belägen i Eksjö kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress:

Läs mer

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2018/19

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2018/19 Skolverket 1 (10) Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2018/19 I denna promemoria redovisas elevernas förstahandsval av gymnasieprogram inför läsåret 2018/19, samt andelen som var behöriga respektive

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av Skolinspektionens

Redovisning av åtgärder med anledning av Skolinspektionens Sid 1 (7) Gävle kommun Redovisning av åtgärder med anledning av Skolinspektionens tillsyn av Gävle kommun Skolinspektionens diarienummer 43-2011:2170 Bakgrund Skolinspektionen genomför tillsyn i Gävle

Läs mer

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden Ordförande: Catharina Malmborg Förvaltningschef: Kerstin Melén Gyllensten Uppdrag Svarar för Gymnasieutbildning Gymnasiesärskola Uppföljningsansvar för ungdomar Grundläggande

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola ein, Skolinspektionen Beslut Dnr 44-2016:9439 Bryggeriets bildnings byrå (bbb) Org.nr. 846501-7070 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i Bryggeriets Gymnasium belägen i Malmö kommun Skolinspektionen,

Läs mer

UTKAST ÄGARDIREKTIV för Jämtlands Räddningstjänstförbund

UTKAST ÄGARDIREKTIV för Jämtlands Räddningstjänstförbund Förslag -05-19 Sida: 1 (4) UTKAST ÄGARDIREKTIV 2018 för Jämtlands Räddningstjänstförbund Adress: Förbundsordning: Fyrvallavägen 4,Östersund Upprättad av ägarna 2007-05-03, reviderad 2009-12-17, rev 2011-10-25,

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram rin Beslut Dnr 44-2015:9719 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Beslut 2 (8) Dnr

Läs mer

Huvudmannabeslut för gymnasieskola

Huvudmannabeslut för gymnasieskola Dnr 43-2017:5678 Kramfors kommun Huvudmannabeslut för gymnasieskola efter tillsyn i verksamheten för gymnasieskola i Kramfors kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2

Läs mer

ÄGARDIREKTIV 2020 för Jämtlands Räddningstjänstförbund

ÄGARDIREKTIV 2020 för Jämtlands Räddningstjänstförbund Sida: 1 (6) ÄGARDIREKTIV 2020 för Jämtlands Räddningstjänstförbund Adress: Förbundsordning: Fyrvallavägen 4, Östersund Upprättad av ägarna 2007-05-03, reviderad 2009-12-17, rev 2011-10-25, rev 2014-03-12,

Läs mer

Anvisning för redovisning av kommunens budget och bidragsbelopp till fristående gymnasieskolor för 2011

Anvisning för redovisning av kommunens budget och bidragsbelopp till fristående gymnasieskolor för 2011 2010-11-08 1 (6) Anvisning för redovisning av kommunens budget och bidragsbelopp till fristående gymnasieskolor för 2011 Bakgrund Från och med kalenderåret 2010 gäller nya bestämmelser om kommunens bidrag

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5173 Föreningen Hemgårdar i Malmö Org.nr. 846000-9460 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malmö Montessoriskola belägen i Malmö kommun 2 (9) Dnr 44-2016:5173

Läs mer

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17

Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17 Avdelningen för analys Gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik 1 (5) Sökande och antagna i gymnasieskolan läsåret 2016/17 s officiella statistik över vilka gymnasieprogram ungdomar har sökt i första hand

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 44-2014:8517 Södertälje Friskola AB Org.nr. 556557-0149 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Södertälje Friskola belägen i Södertälje kommun 2(8) Tillsyn i Södertälje friskola

Läs mer

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi

Åstorps kommuns. Kommunikationsstrategi Åstorps kommuns Kommunikationsstrategi 2(15) Innehållsförteckning 1 Styrdokument... 3 1.1 Förskola... 4 1.2 Grundskola/Grundsärskola... 4 3 Ansvarsfördelning förskola/grundskola... 6 5 Handlingsplan för

Läs mer

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan år 2018

Betyg och studieresultat i gymnasieskolan år 2018 Enheten för gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik Datum: 2018-12-12 Dnr: 2018:1905 Betyg och studieresultat i gymnasieskolan år 2018 2 (26) Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 6 Andel elever som

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram Dnr 43-2017:7915 Kungsbacka kommun info@kungsbacka.se för gymnasieskola med yrkesoch introduktionsprogram efter tillsyn i Elof Lindälvs gymnasium Enhet 1 i Kungsbacka kommun Skolinspektionen Box 2320,

Läs mer

Den svenska gymnasieskolan

Den svenska gymnasieskolan Den svenska gymnasieskolan - intention och verklighet Föreläsning den 6 februari 2012 Lars Nohagen, Cesam Lars Nohagen 1 Tre föreläsningar Mån 6/2: Gymnasieskolan - intension och verklighet Mån 13/2: Bedömning

Läs mer

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna

Studie- och yrkesvägledning. Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Studie- och yrkesvägledning Inom gymnasiesärskolan och särskild utbildning för vuxna Beställningsuppgifter: Fritzes

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:9723 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet Örebro belägen i Örebro kommun 2 (7) Tillsyn i IT gymnasiet Örebro har

Läs mer

Förslag på placering av respektive nationellt program från och med läsåret 2011 / 2012

Förslag på placering av respektive nationellt program från och med läsåret 2011 / 2012 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (7) Vår handläggare Birgitta Larsson / Lars-Olof Allard Förslag på placering av respektive nationellt program från och med läsåret 2011 / 2012 Sammanfattning föreslår att den nya gymnasieskolan

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Skolinspektionen Dnr 43-2014:7972 Karlskrona kommun Beslut för gymnasiesärskola efter prioriterad tillsyn i Törnströmska gymnasiet i Karlskrona kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola IL Ån Beslut Dnr 43-2017:545 jens.holm@molndal.se Mölndals kommun Beslut för gymnasiesärskola efter tillsyn i Frejagymnasiet gymnasiesärskolan Mölndals stad belägen i Mölndals kommun 2 (9) Tillsyn i Frejagymnasiet

Läs mer

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram Dnr 44-2015:9718 IT Gymnasiet Sverige AB Org.nr. 556597-0471 Beslut för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i IT gymnasiet Uppsala belägen i Uppsala kommun 2 (7) Dnr 44-2015:9718 Tillsyn i IT

Läs mer

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2017/18

Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2017/18 Analysavdelningen Gymnasie- och vuxenutbildningsstatistik Dnr: 2017:557 1 (10) Sökande och antagna till gymnasieskolan läsåret 2017/18 I denna promemoria redovisas elevernas förstahandsval av gymnasieprogram

Läs mer