Spela V75 med liten insats

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Spela V75 med liten insats"

Transkript

1 Spela V75 med liten insats V75 är ett oerhört svårt spel. En normal omgång startar i genomsnitt elva hästar i varje lopp. Antalet olika kombinationer som kan utgöra den rätta raden är ca En del rader är dock fullständigt osannolika. En vinnande V75-rad som består av den minst streckade hästen i varje lopp kommer aldrig att inträffa. Det är heller inte troligt att favoriten vinner varje lopp. Faktiskt har det aldrig inträffat. Antalet sannolika kombinationer är, trots ett större antal osannolika dito, tillräckligt många för att knäcka även storspelarnas plånböcker. Det du som spelare måste bestämma dig för är egentligen hur mycket du vill vinna när systemet sitter. Det är inte alls så konstigt som det låter. Med hjälp av ett reducerat system så kan du ordna att du inte får 7 rätt när utdelningen är 500.-, men kanske också tvingas acceptera att vissa omgångar helt enkelt är för svåra. Ska du spela V75 finns två alternativ. Antingen spelar du för en mindre summa och bestämmer dig för hur mycket pengar, sju rätt ska ge när du prickar rätt eller så deltar du i andelsspel. Det finns fördelar och nackdelar med bägge alternativen. Spelar du för mindre belopp så har du inte råd att ta med särskilt många hästar, men du slipper dela vinsterna med andra. Tvärtom gäller för andelsspel. Den här artikeln handlar om vad du bör göra om du spelar för en mindre insats och vill maximera din vinstchans när 7 rätt på V75 ger mer än :- V75 är mycket svårt- reducera systemet Jag råder dig att inte spela V75 för mindre än 200:-/ vecka. Tycker du att det är för mycket pengar så ska du hellre spela V4, V5 eller DD. Du ska naturligtvis spela reducerade system. Det är fullständigt överlägset om du vet hur du ska reducera. När du reducerar rätt minskar systemets radantal mer än vinstchansen. Det finns flera bra dataprogram för reducering som du kan handla för rimliga pengar. Det som du betalar för att köpa programmet bör du få tillbaka om du följer råden i artikeln.

2 Jag tycker bäst om Jokersystemet. Det kostar 495:- och då ingår ett års uppdatering av startlistor och Travguru. Du kan köpa det hos Travronden.se. Jag har även provat Copema ( som är snarlikt Jokersystemet, men enligt mitt tycke något mindre användarvänligt. Det är dock min subjektiva åsikt. Copemaanvändare håller kanske inte med mig. Båda programmen har en inbyggd funktion så att du enkelt kan lämna in system via ATG.se, vilket gör att du inte betalar någon kupongavgift och inte riskerar att tappa spelkvitton och förlora din eventuella vinst. Vinstpengar överförs automatiskt till ditt konto. Väljer du att inte använda ett reducerat system så behöver du tre spikar Har en häst bra vinstchans (stor favorit) så vinner den drygt 50% av gångerna. En normalstreckad favorit vinner bara var tredje gång. Anta att du spikar dagens tre största favoriter. Chansen för att alla tre vinner är 50%* 50% * 40%= 10%. Du kommer alltså bara att sätta spikarna var tionde gång och när du gör det så är risken stor för att utdelningen blir dålig. När de tre största favoriterna vinner så blir utdelningen, sju gånger av tio, :- Då ska du också veta att det är sällan som tre hästar har 40-50% vinstchans. Mer normalt är att de förlorar klart oftare än de vinner och att dina tre spikar kanske bara sitter var tjugonde gång eller mindre. Att spela V75 med tre spikar är inte bra. Då är det bättre att spela V4 eller V5 och använda sig av en spik! Välj bort rader som ger dåligt betalt V75 är så pass svårt att fyrsiffriga vinster inte är något som du bör söka. Det är betydligt lättare att t.ex. spela DD och vinna de summorna. Charmen med V75 är ju möjligheten att göra stora pengar. Det första som du bör göra är alltså att försöka sortera bort rader som ger dåligt betalt. Det är svårt att göra det med ett vanligt matematiskt system, men en baggis med ett reducerat. Artikeln är skriven av Johan Lindvall. Han driver webbplatsen och är spelteoriexpert på spelforumet Det är tillåtet att fritt sprida artikeln. Inga ändringar får göras

3 Skapa ett effektivt reducerat system Vi börjar med att titta hur V75-utdelningarna sett ut de senaste åren och bestämmer grundförutsättningarna för systemet. Drygt 30% av omgångarna är för lätta, d.v.s. V75 ger under kronor. Cirka 5% av omgångarna är för svåra. Det kan t.e.x. vara så att ingen favorit vinner eller att fem överraskningar som spelarna rankat fem eller lägre vinner. Jag använder gärna begreppet spelarrank, men för att inte förvirra dig så måste du veta att det är samma sak som strecklistan som visar hur många streck räknat i procent som varje häst har. Du gör en systemram med en spik. Du kommer att reducera bort ca 85% av raderna om du följer instruktionerna nedan. Din ram kan vara 7 till 7.5 gånger större än radantalet för ett vanligt matematiskt system. Ska du t.ex. spela för 300:- så blir ramen 600 rader* 7= 4200 rader I snudd på hälften av alla V75-omgångar vinner 2-3 favoriter, samtidigt som V75 betalar minst :-. Det är en bra utgångspunkt när du börjar reducera din systemram. I Jokersystemet går du in på fliken utgångar och markerar streckfavoriten i varje lopp, även din spik om den är favorit. Därefter sätter du kravet min 2 och max 3 vinnare. Innehåller din systemram flera lopp där du har med hästar som är femtehandare eller lägre på spelarranken så kan du lugnt sätta villkor för att max fyra av dem vinner. Det inträffar så gott som aldrig att femterankade eller lägre vinner mer än fyra lopp. Du klickar på det lilla plustecknet som finns under din tidigare reducering (2-3 a-hästar) och bockar i alla hästar som är rankade fem eller lägre. Kolla så att du inte glömmer någon. Det får du bara betala extra för, utan att det kommer att ge dig något. Har du flera lopp som innehåller hästar som är niondehandare eller lägre på spelarranken så kan du ställa villkor för att högst två av dem får vinna. Fler än så vinner i princip aldrig. Har du bara två eller möjligen tre lopp med såna rysare så kan du ställa krav på att max en av dem får vinna. Återigen klickar du på plustecknet och bockar i hästar rankade nio eller lägre och fyller i villkoret. Sätt också ett villkor för att minst två hästar som är streckade på 1-21% av kupongerna ska vinna. Det inträffar alltid när 2-3 favoriter vinner och utdelningen blir mer än :- och reducerar ditt system en aning. Klicka på plustecknet och bocka för varje häst som har 1-21% streck och ange minst två vinnare. Ange inte något maxantal.

4 Så här långt har du använt statistik för att reducera. Vi behöver en utgång till. Sätt krav för att minst en av två idéer som du tror på ska vinna. Du kan givetvis också sätta en av tre som villkor. Det blir dyrare, men chansen för att villkoret sitter ökar. Klicka på plustecknet och bocka i dina idéer och sätt min 1 och max 2. Väljer du att använda dagens största favorit som en av dina idéer så är det minst 50% chans att någon av dina två (eller tre) hästar vinner. Skulle dagens största förlora så har du förhoppningsvis garderat med vinnaren och slipper stå med byxorna nere. Det finns ju alltid en möjlighet att din andra idé vinner. Det sista villkoret som du bör använda kallas för poäng i Jokersystemet. Varje häst tilldelas poäng beroende på hur spelarna rankat dem. Favoriten i varje lopp får en poäng, andrahandsfavoriten får två poäng o.s.v. En rad där vinnarna återfinns som 1,5,4,11,1,1,2 får ranksumman 25. Du adderar helt enkelt de poäng som varje vinnare har. Gå in under fliken poäng i Jokersystemet och ange min 17 och max 33 poäng. Ca 90% av alla omgångar där 2-3 favoriter vinner finns inom det intervallet. Här försvinner de vinstrader som ger riktigt uselt betalt. Ranksumman när det blir låg utdelning, når inte upp till 17. Lite förenklat så kan man säga att låg ranksumma innebär dålig utdelning och hög summa följaktligen hög utdelning. Se bara upp så att du inte ändrar någon hästs poäng. I ett lopp kanske du väljer att ta med fyra hästar, de tre mest betrodda och en jätterysare. Du måste då ändra jätterysarens poäng så att det stämmer med spelarranken. Är hästen tiondehandare så ska den ha tio poäng och inte något annat. Du ändrar poäng genom att klicka på de små pilarna som finns på varje markerad häst. Var noga med att det blir rätt. Det vore tråkigt om du missade en storvinst för att du slarvat med detta. Du kan givetvis också göra ett smalare intervall, t.ex poäng. Reduceringen blir större och ditt system blir billigare, men samtidigt minskar chansen att ranksumman stämmer. När V75 ger miljonutdelning så är ranksumman i 94% av fallen 26 eller högre. Det finns enormt många andra funktioner som du kan använda i Jokersystemet. Du kan t.ex. välja att kräva att minst två vinnare ska starta med spår 1 och 3 eller att vinnarna finns inom ett visst spårintervall. Jag nöjer mig med att presentera de viktigaste funktionerna. Köper du Jokersystemet så följer det med en utmärkt manual där du kan botanisera bland alla finesser. En tumregel oavsett vad man håller på med, är dock att inte krångla till saker och ting i onödan och det gäller för reducerade system också.

5 En liten sammanfattning innan jag visar ett skarpt exempel kan vara på sin plats: 1) Du gör en systemram med en spik. Du kommer att reducera bort ca 85% av raderna om du följer instruktionerna ovan. Din ram kan vara 7 till 7.5 gånger större än vad du har tänkt att betala. Ska du spela för 500:- så blir ramen 1000 rader* 7= 7000 rader. Reducera inte för mycket, max 90% 2) Du sätter krav på att 2-3 streckfavoriter ska vinna. Om din spik är streckfavorit så ska den inkluderas. 47% av alla V75-omgångar kommer kravet att stämma. 3) Du sätter krav för att max fyra vinnare får vara rankade fem eller lägre. Kravet kommer att stämma ca 98% av alla omgångar. 4) Har du hästar som är rankade nio eller lägre i flera lopp så ställer du krav på att högst en av dem får vinna (eller max 2 om det är fler än tre lopp med lågt rankade hästar). Du klarar kravet ca 98% av alla omgångar 5) Du väljer att sätta krav för att 1 av 2 av dina egna idéer ska vinna. Du kan också välja 1 av 3. Det ökar chansen att du ska lyckas pricka rätt, men också kostnaden för systemet. Innehåller kravet dagens största favorit så har du minst 50-60% chans att klara det. Annars är det lägre. 6) Sätt krav för att minst två vinnare som är streckade på 1-21% vinner. Det inträffar 100% av alla omgångar när 2-3 favoriter vinner och V75 ger över :- 7) Du ställer krav för min 17 och max 33 poäng. Ca 90% av gångerna klarar du kravet. Vad är då procentchansen för att klara alla krav enligt exemplet ovan? 47% * 98% * 98% * 60% * 100% * 90%= 24.3% I exempelomgången nedan reducerade vi bort 86% av alla rader men vinstchansen minskade inte i samma omfattning. Det är därför som du ska använda reducerade system. Var fjärde V75-omgång stämmer alla krav och då är det upp till din systemram om det ska bli sju rätt eller inte! Eftersom systemramen blir mycket större än om du spelar matematiskt så kommer du också att belönas med fem och sex rätt oftare. För varje krav som inte stämmer blir det normalt ett rätt mindre än systemramens antal rätt. Även om kraven ovan stämmer relativt ofta så är det trots allt så att spiken bränner minst 50% av gångerna och att systemramen långt ifrån alltid är rätt komponerad, men chansen för att få med alla vinnande hästar ökar givetvis med en större ram.

6 Nu ska vi titta på Årjängs V75-omgång lördag den 14 juli 2007 Anta att du lyckats pricka in rätt hästar inom systemramen. De står enligt spelarranken. Favoriten först, andrahandaren därefter o.s.v. Vinnarna är markerade med fet, röd stil V V V = a-häst V V V = a-häst V Antal rader (matematiskt): 6720 Reducerat: 86% Rader efter reducering: 949 Kostnad :- Tre favoriter vann (kravet stämmer) Två vinnare var rankade fem eller högre (kravet stämmer) Going Kronos (avd 3) vann inte, men det gjorde Dunder Kap (avd 6). (kravet stämmer) I avd 2,3 och 4 vann hästar med 1-21% streck (kravet stämmer) Det var bara i avd 4 som niondehandare eller lägre fanns med. Inget krav ställdes för det. Spelarnas rank var 1,5,4,11,1,1,2, vilket ger ranksumman (poängsumman) 25. (kravet stämmer). En sån här omgång är mycket vanlig. Storfavoriten Going Kronos var ny i eliten och startade från ett uselt sjundespår som ruskigt överstreckad. Överraskningen var fjärderankad. De är sällan som riktiga smällkarameller vinner i guld. Skrällen kom, inte oväntat, i stoloppet. Stolopp med tillägg är givna helgarderingsobjekt utom när favoriten är mycket hårt betrodd. Då ska man spika. Övriga vinnare var mycket lätta att hitta! Omgångens näst största favorit spikades i exemplet ovan. Sju rätt betalade :-. Vårt exempelsystem hade gett :- med sexor och femmor. Inte illa!

7 Spelar man V75 för varje vecka så satsar man :- per år. Så mycket måste man alltså vinna för att gå jämnt upp. Med en välkomponerad systemram som reduceras så är det inte alls omöjligt att lyckas med. Storavinster.se har andelsspel på V75. Systemramen byggs med statisik och kunskap. Sedan reduceras ramen på liknande sätt som ovan. Eftersom vi har många andelsägare så siktar vi bara på att vinna sexsiffriga eller högre belopp. Jag brukar säga till andelsägarna att ha uthållighet. V75 är ju mycket svårt och det kan gå lång tid innan större vinster kan kontoföras. Som med alla skicklighetsspel så spelar slumpen en viss roll i enskilda lopp eller omgångar, men i längden vinner den skicklige spelaren, medan Harry Boy-spelarna och de mindre insatta får betala. Ett exempel på hur svårt V75 är enligt en statistisk beräkning. Systemram 1* 1* 2* 4* 7* 7* 10. En procentuell uträkning kan då ge följande chans att ha sju rätt inom ramen. 50% *20% *60% * 80%* 90%*90%*90%= ca 3.5% 3.5% (!) och då har jag förmodligen räknat aningen högt vad gäller chansen att klara sig i ett par lopp! Eftersom du nu också vet att kraven sitter var fjärde gång så är det rimligt att anta att man kan få sju rätt en gång vartannat år med ovanstående ram, men då kommer den att ge mer än :-. Du får ju också fem och sex rätt ett stort antal gånger. Det är bra att känna till V75-spelets svårighetsgrad. Nästa gång du spricker, oavsett om du spelar andelsspel med oss eller är med på ett system som någon annan komponerar, så ska du inte klaga allt för högljutt. Hur skicklig systemkonstruktören än är så är det normalt att inte få sju rätt. Det gäller helt enkelt att ha uthållighet. Har du inte det så bör du överväga att sluta spela V75 och istället ägna tid och pengar åt enklare spelformer.

8 Matnyttigheter när du konstruerar ditt system Som V75-spelare så ställs du ofta inför valsituationer. Vilken häst bör jag "ta med" och vilken ska jag plocka bort? Antalet olika kombinationer är ju som tidigare nämnts enormt. Nedan finns lite tips som kan hjälpa dig att skapa en effektivare systemram. När du t.ex. står i valet och kvalet mellan hästar i öppna lopp så finns det en del statistik som kan vara bra att känna till. Chansa bort hästar som står med spår 9-12 på startvolten i tilläggslopp. De vinner oerhört sällan Chansa bort hästar som har spår 4 och 5 i lägre klasser om loppet startas med voltstart. Galopprisken är 50% I autostartslopp ska man strecka hästar från spår 1-5 om loppet är öppet. Hästar med de spåren vinner 67% av loppen Högst två nionderankade eller sämre vinner Spår 4 och 5 är bäst med autostart Spår 1 är överlägset bäst i voltstart. Spår 2 underskattas ofta av spelarna. Det är ett bra spår. Andra bra spår är 3,6 och 7. Spår 8 är inte så tokigt. Ofta får hästarna som startar därifrån en spårsnål resa. Är både 1:an och 8:an snabba ut, så bör 8:an streckas. Spår 8 är särskilt intressant på banor som har s.k. open stretch Plocka bort de tre fattigaste hästarna i silverdivisionen, särskilt om de har dåliga lägen. De vinner mycket sällan. I stolopp där deltagarna tjänat lite pengar ska du alltid ha med dem som får en invändig löpning. Spår 1 och 8 i voltstart är givna. Läs dig till vilka som hamnar invändigt. De vinner mycket ofta loppen. Utvändig löpning innebär längre väg. Du måste räkna ca sekunder/kurva. Fyra kurvor (2140) gör att hästar som springer i andraspår måste vara 0.9 sekunder bättre än de som slickar sargen. Hästar som springer hinner i genomsnitt 12 meter på 0.9 sekunder! Dessutom blir hästarna i andraspår aningen tröttare på grund av att de har haft längre väg att springa När V75 ger miljonutdelning är ranksumman (poängsumman) alltid högre än 24 poäng Det är oerhört ovanligt att en häst som spelarna rankat 8 eller sämre vinner gulddivisionen Sju gånger av tio räcker de fyra mest spelade hästarna i bronsdivisionen för att du ska överleva loppet Spika INTE favoriter som har spår 6-8 i autostartslopp. Helst ska de ha spår 2-5

9 Hästar som är streckade på 83% eller mindre förlorar oftare än de vinner Spika hellre i guld, silver eller kallblodslopp än i övriga klasser. Favoriterna vinner oftare där. Hårt streckade kallblodsfavoriter är de klart bästa spikobjekten 10:e- rankade eller lägre vinner bara 5% av V75-loppen (men när de vinner betalar 7 rätt oftast bra) Spika inte i brons eller klass 1. Favoriterna vinner på tok för sällan 15% av stoloppen med tillägg vinns av hästar som spelarna rankat En fräck systemkonstruktör sparar pengar genom att strecka de som är femtrerankade och sämre och lämnar de mer betrodda! Undantaget är när favoriten är hårt streckad och har ett bra utgångsläge. Då ska du spika! Har du råd bör du helgardera Bakspårsfavoriter som är hårt streckade vinner lika ofta som framspårsdito Norska kallblod undervärderas ofta av spelarna. De vinner påfallande ofta när inte Järvsöfaks deltar 3-åringar vinner sällan på V75. Det brukar bara vara rena undantagshästar som duger Hingstar och vallacker är generellt sett bättre än ston. Passa särskilt ston som bara mött andra ston i tidigare starter och vunnit mycket. När de möter hingstar/vallacker blir de ofta överstreckade. Hästar som inte tävlat på en månad eller mer är ofta ringrostiga (dock inte alltid!). Normalt sett krävs en häst i bra form för att vinna på V75 Kuskens betydelse överskattas ganska ofta. Att en del kuskar vinner så frekvent beror mest på att de kör många lopp och bra hästar. Det gör att hästar med toppkuskar ofta överstreckas, trots att vinstchansen en del gånger är snudd på obefintlig. Statistikunderlaget i den här artikeln bygger dels på Storavinsters egen statistik, men också på material ur Jens Sjödéns "Travbibel". Den innehåller värdefull information från alla V75-lopp som körts. Du kan köpa den på Artikeln är skriven av Johan Lindvall. Han driver webbplatsen och är spelteoriexpert på spelforumet Det är tillåtet att fritt sprida artikeln. Inga ändringar får göras

Utgångar. Att jobba med Utgångar och Intervaller

Utgångar. Att jobba med Utgångar och Intervaller Utgångar Att jobba med Utgångar och Intervaller Summorna kan skifta en del beroende på det aktuella oddset och på vilka hästar du väljer som Utgångar. Se detta som ett lärodokument och kom ihåg det är

Läs mer

Spela. Galopp! DEL 5 SYSTEMSPEL PÅ V5, KOMB, TRIPPEL, DAGENS DUBBEL

Spela. Galopp! DEL 5 SYSTEMSPEL PÅ V5, KOMB, TRIPPEL, DAGENS DUBBEL Spela på Galopp! SYSTEMSPEL PÅ V5, KOMB, TRIPPEL, DAGENS DUBBEL GaloppMagasinets spelexpert Geir Stabell har nu kommit till systemspel. Hur du ökar dina vinstchanser och minskar dina insatser. Inte minst

Läs mer

L-Advantage Solutions AB. WinMore Systems Hippo PC & MAC Start

L-Advantage Solutions AB. WinMore Systems Hippo PC & MAC Start L-Advantage Solutions AB WinMore Systems Hippo PC & MAC Start Reducerade trav och galoppsystem Copyright 2011 Introduktion OBSERVERA! Ny manual är på gång, men denna fungerar så länge. Vi vill börja med

Läs mer

Välkommen till V4-bibeln

Välkommen till V4-bibeln Välkommen till V4-bibeln Här kommer jag försöka visa hur du kan bli en bättre spelare på just spelet V4 genom att känna till de statistiska grunderna i spelet. V4 har jag valt för att det är ett spel med

Läs mer

Välkommen som användare av RADsoft s PC-produkter. Sätt spelet i system Vinn mer! manual. Det kompletta programmet för Trio- V4 V5 V64 V65 V75 och V86

Välkommen som användare av RADsoft s PC-produkter. Sätt spelet i system Vinn mer! manual. Det kompletta programmet för Trio- V4 V5 V64 V65 V75 och V86 Välkommen som användare av RADsoft s PC-produkter. manual Användare Det kompletta programmet för Trio- V4 V5 V64 V65 V75 och V86 Licensrättigheter/Avtal Den här programvaran är licensierad till den person

Läs mer

Allt du behöver veta för att. Vinna på. Outsiders. En konkret handbok från Storavinster.se. Johan Lindvall

Allt du behöver veta för att. Vinna på. Outsiders. En konkret handbok från Storavinster.se. Johan Lindvall Allt du behöver veta för att Vinna på Outsiders En konkret handbok från Storavinster.se Johan Lindvall Innehållsförteckning Visst går det att vinna på travspel 3 Lär dig snabbt 4 Hur du inte ska spela

Läs mer

Välkommen som användare av RADsofts PC-produkter. Sätt spelet i system Vinn mer! manual. Det kompletta PC-systemet för V4 V5 V64 V65 V75

Välkommen som användare av RADsofts PC-produkter. Sätt spelet i system Vinn mer! manual. Det kompletta PC-systemet för V4 V5 V64 V65 V75 manual användar Det kompletta PC-systemet för V4 V5 V64 V65 V75 Licensrättigheter Den här programvaran är licensierad till den person som har installerat produkten genom www.radsoft.se och registrerat

Läs mer

Copéma för V75. Bruksanvisning till version 10. Copéma, Box 14005, 700 14 Örebro. www.copema.se info@copema.se. PC-program för Windows

Copéma för V75. Bruksanvisning till version 10. Copéma, Box 14005, 700 14 Örebro. www.copema.se info@copema.se. PC-program för Windows Copéma för V75 Bruksanvisning till version 10 PC-program för Windows Copéma, Box 14005, 700 14 Örebro www.copema.se info@copema.se 1 Installation Installera programmet från www.copema.se, nedladdningssidan.

Läs mer

WinMore Systems Hippo Hippo Tips

WinMore Systems Hippo Hippo Tips L-Advantage Solutions AB WinMore Systems Hippo Hippo Tips Hur man gör i Hipposystemet Copyright 2012 Introduktion Välkommen till hur man gör i Hipposystemet. Här kommer vi att ta upp mer anvancerade sätt

Läs mer

BRONSDIVISIONEN, FÖRSÖK 1 I MEETING 2 (FINAL SOLVALLA 2 April 2016) JÄGERSRO 2640, V Avd 1) 1 Panoramic. En fantastisk fin häst som har gjort 2

BRONSDIVISIONEN, FÖRSÖK 1 I MEETING 2 (FINAL SOLVALLA 2 April 2016) JÄGERSRO 2640, V Avd 1) 1 Panoramic. En fantastisk fin häst som har gjort 2 v75info.sev75 Jägersro Fredag kväll info BRONSDIVISIONEN, FÖRSÖK 1 I MEETING 2 (FINAL SOLVALLA 2 April 2016) JÄGERSRO 2640, V Avd 1) 1 Panoramic. En fantastisk fin häst som har gjort 2 starter i brons

Läs mer

Standard print manual template

Standard print manual template Standard print manual template Dundret 823 m.ö.h Travstat Iphone Travstat Iphone av Hennix Data Med denna app har du alltid den senaste informationen i handen. Oddsen du ser är aldrig för gamla. Med en

Läs mer

Copéma Tips, extra om version 9

Copéma Tips, extra om version 9 Copéma Tips, extra om version 9 Programmet kan installeras från www.copema.se. När programmet installeras får du en ikon på skrivbordet och kan starta programmet därifrån. Om du inte har en giltig licensnyckel

Läs mer

Copema Supertoto, manual

Copema Supertoto, manual Copema Supertoto, manual Innehåll Sidan Bättre vinstchanser 2 Starta programmet 3 Create system, exempel 1 4 exempel 2 7 exempel 3 10 Ladda upp systemet 12 Rätta systemet 12 Odds 14 Print 15 Supertoto

Läs mer

Välkommen som användare av RADsoft s PC-produkter. Sätt spelet i system Vinn mer! manual. Det kompletta programmet för Trio- V4 V5 V64 V65 V75 och V86

Välkommen som användare av RADsoft s PC-produkter. Sätt spelet i system Vinn mer! manual. Det kompletta programmet för Trio- V4 V5 V64 V65 V75 och V86 Välkommen som användare av RADsoft s PC-produkter. manual Användare Det kompletta programmet för Trio- V4 V5 V64 V65 V75 och V86 Licensrättigheter/Avtal Den här programvaran är licensierad till den person

Läs mer

Standard print manual template

Standard print manual template Standard print manual template Dundret 823 m.ö.h Travstat Android Mobile App Travstat Android Mobile App av Hennix Data Med denna app har du alltid den senaste informationen i handen. Oddsen du ser är

Läs mer

Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet

Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet Tips vid propositionsskrivning inom ponnytravet Inledning Det är en konst att skriva bra propositioner, men med fantasi och god kännedom om materialet som kan tänkas anmäla kommer man långt! Börja med

Läs mer

Copéma Tips. Sidan 2. Om tipset Matematiskt system Reducerat system

Copéma Tips. Sidan 2. Om tipset Matematiskt system Reducerat system Copéma Tips Om tipset Matematiskt system Reducerat system Mitt första system med Copéma Tips Hämta kupong Gardera med procent Konstruera systemet Spara systemet Lämna in systemet Egna rader, filöverföring

Läs mer

PROPOSITIONER JANUARI 2014

PROPOSITIONER JANUARI 2014 PROPOSITIONER JANUARI 2014 2 STARTANMÄLNINGAR DECEMBER 23 måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 27 fredag 28 lördag 29 söndag 30 måndag 31 tisdag JANUARI 1 onsdag 2 torsdag 3 fredag 4 lördag 5 söndag 6

Läs mer

Smart insatsplan. Bifogat den här artikeln finns en enkel A4 där du kan bokföra insatsplanens spel. Använd den!

Smart insatsplan. Bifogat den här artikeln finns en enkel A4 där du kan bokföra insatsplanens spel. Använd den! Smart insatsplan Artikel är skriven av Johan som äger www.storavinster.se. Vi ger professionella råd om hur du ska spela för att vinna i längden. Du hittar fler artiklar om spel om du besöker hemsidan.

Läs mer

PROPOSITIONER JANUARI 2015

PROPOSITIONER JANUARI 2015 PROPOSITIONER JANUARI 2015 STARTANMÄLNINGAR NOVEMBER 23 tisdag 24 onsdag 25 torsdag 26 fredag 27 lördag 28 söndag Bergsåker, Åby Solvalla Färjestad Jägersro, Umåker, Örebro DAGS ATT FÖRNYA LICENSEN Nästa

Läs mer

Copéma för V75 version 11

Copéma för V75 version 11 Copéma för V75 version 11 Copéma-programmen för travet fungerar alla på likartat sätt. Innehåll Sid Knappar i huvudsidan 3 Mitt första system 4 Om system och spel på V75 8 Konstruktionsmetoder 10 Verktyg

Läs mer

Lotto, ett skicklighetsspel!

Lotto, ett skicklighetsspel! 79 Lotto, ett skicklighetsspel! Jan Grandell KTH 1. Inledning. Du håller nog med om att om man köper en lott så är det bara en fråga om tur om man vinner och hur mycket man vinner. På samma sätt håller

Läs mer

Så spejlar diu. Allt du behöver veta för att sätta lite guldkant på vardagen.

Så spejlar diu. Allt du behöver veta för att sätta lite guldkant på vardagen. Så spejlar diu. Allt du behöver veta för att sätta lite guldkant på vardagen. FOTO: PETER OREVI Keno är ett unikt spel. Vinn ofte. Ellar riktigt stort. Det som gör Keno så speciellt är kombinationen av

Läs mer

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1.

UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. UPPGIFT 1 V75 FIGUR 1. Varje lördag året om spelar tusentals svenskar på travspelet V75. Spelet går ut på att finna sju vinnande hästar i lika många lopp. Lopp 1: 5 7 Lopp 2: 1 3 5 7 8 11 Lopp 3: 2 9 Lopp

Läs mer

PROPOSITIONER MARS 2015

PROPOSITIONER MARS 2015 PROPOSITIONER MARS 2015 FEBRUARI 20 fredag 21 lördag 22 söndag STARTANMÄLNINGAR 23 måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 27 fredag 28 lördag MARS 1 söndag 2 måndag 3 tisdag 4 onsdag 5 torsdag 6 fredag

Läs mer

PROPOSITIONER NOVEMBER 2014

PROPOSITIONER NOVEMBER 2014 PROPOSITIONER NOVEMBER 2014 2 STARTANMÄLNINGAR OKTOBER 23 torsdag 24 fredag 25 lördag 26 söndag 27 måndag 28 tisdag 29 onsdag 30 torsdag 31 fredag NOVEMBER 1 lördag 2 söndag 3 måndag 4 tisdag 5 onsdag

Läs mer

Pottstorleksfilosofin ett exempel

Pottstorleksfilosofin ett exempel Kapitel fem Pottstorleksfilosofin ett exempel Säg att du spelar ett no limit-spel med mörkar på $2-$5 och $500 stora stackar. Du sitter i stora mörken med Någon inleder satsandet ur mittenposition med

Läs mer

Blir det bättre betalt med egen ranking?

Blir det bättre betalt med egen ranking? Innehåll Specialanalyser x 2 gällande Ranking Ny Kategori V75-vinnare med mest pengar på kontot i Finaler Nuläge bok 4 Två nya kategorier i korthet Brons i Norrland & Kronor / start Sensommar REA på böckerna/audion

Läs mer

7-2 Sammansatta händelser.

7-2 Sammansatta händelser. Namn: 7-2 Sammansatta händelser. Inledning Du vet nu vad som menas med sannolikhet. Det lärde du dig i kapitlet om just sannolikhet. Nu skall du tränga lite djupare i sannolikhetens underbara värld och

Läs mer

SportSvensson. Hej på er! Hoppas ni hade en trevlig och behaglig påsk med mycket godis och trav!

SportSvensson. Hej på er! Hoppas ni hade en trevlig och behaglig påsk med mycket godis och trav! Hej på er! Hoppas ni hade en trevlig och behaglig påsk med mycket godis och trav! Den här veckan är det dags för tävlingar på Solvalla i Stockholm och höjdpunkten är givetvis försöket till Olympiatravet,

Läs mer

Mörkpoker Strategi. 2003 Christian Eriksson och Mikael Knutsson Uppdaterad 2004-01-26

Mörkpoker Strategi. 2003 Christian Eriksson och Mikael Knutsson Uppdaterad 2004-01-26 Mörkpoker Strategi 2003 Christian Eriksson och Mikael Knutsson Uppdaterad 2004-01-26 Innehåll 1 GRUNDLÄGGANDE VISDOM...2 1.1 SATSNINGSRUNDOR...3 1.2 TÄNK IGENOM SITUATIONEN!...4 1.3 DISCIPLIN...5 1.4 BLUFFANDE/VARIERAT

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Avd. Matematisk statistik Anders Björkström

STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Avd. Matematisk statistik Anders Björkström STOCKHOLMS UNIVERSITET 2001-10-22 MATEMATISKA INSTITUTIONEN Avd. Matematisk statistik Anders Björkström GRUNDLÄGGANDE MATLAB-TRÄNING för den som aldrig har arbetat med Matlab förut A. Matlabs allmänna

Läs mer

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration.

Orienteringsteknik. Steg 1: Att förstå kartans symboler. Steg 2: Att förstå kompassen. Steg 3: Att förstå kartan. Steg 4: Koncentration. Orienteringsteknik Orientering är egentligen världens enklaste sport. Man får facit redan vid start och får kolla på det hur ofta man vill under hela loppet. Trots detta har majoriteten av orienterarna

Läs mer

Poänglördag. Hästar i utländsk träning senast kl.09:00 vardag före startanmälan.

Poänglördag. Hästar i utländsk träning senast kl.09:00 vardag före startanmälan. BERGSÅKER Tisdag 2 oktober Startanmälan: senast onsdag 26 september kl. 09:00 Utländsk anmälan samt övrig tid (0046 60) 66 96 01. Häst som startar senast tisdag 25 september har företräde till start. Idag

Läs mer

Den som säger sig vara slutlärd, är mer slut än lärd.

Den som säger sig vara slutlärd, är mer slut än lärd. Innehåll 3 Nya kategorier från Speedanalysen Ny Kategori & Reduceringskategori Hästar som övernattar i Norrland Ny funktion i Speedanalysen (spelförslag) Specialanalys Oftare överpace på Åby? Specialanalys

Läs mer

Prop. 9. Klass II Kategori B högst 4.000 pp, körda av C- eller D- licensinnehavare. 1640 m. Tillägg 20 m vid vunna 800 pp, 40 m vid 1.

Prop. 9. Klass II Kategori B högst 4.000 pp, körda av C- eller D- licensinnehavare. 1640 m. Tillägg 20 m vid vunna 800 pp, 40 m vid 1. AXEVALLA Söndag 14 september Startanmälan: senast måndag 8 september kl. 9.00 1140 m. Tillägg 20 m vid vunna 200 pp, 40 m vid 500 pp, 60 m vid 800 pp, 80 m vid 1.100 pp, 100 m vid 1.400 pp, 120 m vid 1.700

Läs mer

Hjälp och manual till Webbprogrammet

Hjälp och manual till Webbprogrammet Hjälp och manual till Webbprogrammet BombSt@tion Bäste kund. Detta program är utvecklat som en webbklient att kunna användas på vilken dator som helst, oberoende vart du är. Programmet är mycket enkelt

Läs mer

Tema Förväntat värde. Teori Förväntat värde

Tema Förväntat värde. Teori Förväntat värde Tema Förväntat värde Teori Förväntat värde Begreppet förväntat värde används flitigt i diskussioner om olika pokerstrategier. För att kunna räkna ut det förväntade värdet så tar du alla möjliga resultat,

Läs mer

Det här är ett system där vi tjänar pengar på ett av de lagen vi spelar på gör mål, gärna många mål!

Det här är ett system där vi tjänar pengar på ett av de lagen vi spelar på gör mål, gärna många mål! System - Mera Mål! Copyright 2013 Digital Solutions AB www.fotbollspengar.se www.inzideinfo.com www.inthemoneysystem.com Vi vill ha mål, mål, mål mera mål Och mål det kommer det att bli Vi vill ha mål,

Läs mer

Så spelar du Keno. Spelhandboken för både nya och rutinerade spelare

Så spelar du Keno. Spelhandboken för både nya och rutinerade spelare Så spelar du Keno Spelhandboken för både nya och rutinerade spelare Massor av vinster Så spelar du Keno Keno är spelet där du har chans att bli miljonär varje dag. Det handlar om att pricka in några av

Läs mer

PROPOSITIONER APRIL 2016

PROPOSITIONER APRIL 2016 PROPOSITIONER APRIL 2016 STARTANMÄLNINGAR MARS 21 måndag 22 tisdag 23 onsdag 24 torsdag 25 fredag 26 lördag 27 söndag Dannero, Eskilstuna, Gävle, Halmstad, Umåker Axevalla, Jägersro, Örebro Bergsåker,

Läs mer

Copéma Tips v. 11. Sidan. Mitt första system med Copéma Tips. Om tips och systemkonstruktion Olika systemtyper

Copéma Tips v. 11. Sidan. Mitt första system med Copéma Tips. Om tips och systemkonstruktion Olika systemtyper Copéma Tips v. 11 Sidan Mitt första system med Copéma Tips Om tips och systemkonstruktion Olika systemtyper Verktyg för att välja bort rader Villkor Gruppvillkor Procentprodukt Procentsumma Teckensorter

Läs mer

SPETSSTRIDEN Det ser onekligen ut som att 1 Global Trader har en jättechans att behålla ledningen.

SPETSSTRIDEN Det ser onekligen ut som att 1 Global Trader har en jättechans att behålla ledningen. V75 Datum: 2017-12-09 Tid: 16:20 Spelstopp: 16:20 (2017-12-09) Skotvång och open stretch - nycklar på Åby! FINA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GLOBAL TRADER! Avdelning 1 A: 1-5 B: 3-4-6-11-12-10-2-7 C: 9-8 Det ser

Läs mer

PROPOSITIONER MARS 2014

PROPOSITIONER MARS 2014 PROPOSITIONER MARS 2014 2 STARTANMÄLNINGAR FEBRUARI 20 torsdag 21 fredag 22 lördag 23 söndag 24 måndag 25 tisdag 26 onsdag 27 torsdag 28 fredag MARS 1 lördag 2 söndag 3 måndag 4 tisdag 5 onsdag 6 torsdag

Läs mer

1 Mätdata och statistik

1 Mätdata och statistik Matematikcentrum Matematik NF Mätdata och statistik Betrakta frågeställningen Hur mycket väger en nyfödd bebis?. Frågan verkar naturlig, men samtidigt mycket svår att besvara. För att ge ett fullständigt

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

5Chans och risk. Mål. Grunddel K 5. Ingressen

5Chans och risk. Mål. Grunddel K 5. Ingressen Chans och risk ål När eleverna har studerat det här kapitlet ska de kunna: förklara vad som menas med begreppet sannolikhet räkna ut sannolikheten för att en händelse ska inträffa känna till hur sannolikhet

Läs mer

Metoder att träna kondition på!

Metoder att träna kondition på! Metoder att träna kondition på! På vilket sätt kan du träna kondition och vilket sätt är effektivast? Träna kondition! Det finns flera olika sätt att träna kondition på som jag nämnt under de lektioner

Läs mer

En föräldramanual om läxläsning

En föräldramanual om läxläsning En föräldramanual om läxläsning Martin Karlberg Carola Alm Anja Åhman Carola Åstrand Institutionen för didaktik, Uppsala universitet Denna manual riktar sig till föräldrar som vill ha hjälp med att få

Läs mer

Copéma Tips version 6

Copéma Tips version 6 Copéma Tips version 6 Innehåll Kort om tips 2 Huvudskärmbild 3 Info-delen i huvudskärmbilden 4 Folkets tips, odds mm 5 Komma igång 6 Gardera med procent 6 Begränsa rader 7 Konstruera systemet 8 Spara systemet

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

SANNOLIKHET OCH SPEL

SANNOLIKHET OCH SPEL SANNOLIKHET OCH SPEL I ÖVNINGEN INGÅR ATT: Formulera, analysera och lösa matematiska problem samt värdera valda strategier, metoder och resultat (MA) Tolka en realistisk situation och utforma en matematisk

Läs mer

framåt, han blir mycket intressant på lördag och lite bort glömd. Kan öppna om han vill. Volt start är minus.

framåt, han blir mycket intressant på lördag och lite bort glömd. Kan öppna om han vill. Volt start är minus. v75info.sev75 Axevalla Torsdag kväll info V75-1)23 JAN 2016 KL 16:20 HUVUDSPONSORERNAS LOPP - BRONSDIVISIONEN, FÖRSÖK 6 I MEETING 1 (FINAL SOLVALLA 13 FEBRUARI 2016) AXEVALLA2140 METER VOLTSTART 1 DIGGERS

Läs mer

Manual till Tims löneprogram Version 2

Manual till Tims löneprogram Version 2 Manual till Tims löneprogram Version 2 Fliken Inmatning använder du för att mata in huvuddelen av all information som skall behandlas av löneprogrammet. Du kan endast knappa in information i de vita cellerna.

Läs mer

! "# # # $ # " % & # # '(") " " )## (")"#*+*(, ( - " ' # (") #. % % /

! # # # $ #  % & # # '()   )## ()#*+*(, ( -  ' # () #. % % / ! "# # # $ # " % & # # '(") " " )## (")"#*+*(, ( - " ' # (") #. % % / Hageltal Problem ID: hageltal Tänk dig att du skriver upp alla positiva heltal på ett oändligt stort papper. Från varje tal n>1 ritar

Läs mer

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans.

En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och balans. 1. Innebandyspelaren 1.1 De två grundpelarna hos en innebandyspelare: Fysik Spelsinne En innebandyspelare består av två olika grundpelare. Den ena är fysik som består av styrka, snabbhet, kondition och

Läs mer

spelstrategier 76 GALOPP MAGASINET

spelstrategier 76 GALOPP MAGASINET 76 GALOPP MAGASINET 76-81 Spelstratergier-del-2.indd 76 08-01-16 14.04.19 Spela på Galopp! BLI RIK PÅ ATT KUNNA MER ÄN ANDRA Åldersvikter... utveckling... tränarstall... och födelsedag viktiga faktorer

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Seriespel 2015 Tävlingen läggs ut av SGF och finns i arrangerande klubbars tävlingslista.

Seriespel 2015 Tävlingen läggs ut av SGF och finns i arrangerande klubbars tävlingslista. Seriespel 2015 Tävlingen läggs ut av SGF och finns i arrangerande klubbars tävlingslista. Vissa uppgifter är förinställda på tävlingen, några saker måste klubbarna själva ställa in på respektive tävling.

Läs mer

Spel. 1 mot 1 på en spelplan som omfattar ca 2 m². Endast fingerslag (eller bagger) är tillåtet. Alternativt kan man tillåta tre beröringar "per lag".

Spel. 1 mot 1 på en spelplan som omfattar ca 2 m². Endast fingerslag (eller bagger) är tillåtet. Alternativt kan man tillåta tre beröringar per lag. Spel (! = även lämplig för nybörjare) 1. Spel som tvingar till val av snabba utvägar (minst 8 spelare). Med extra antenner två meter in från sidantennerna d v s man använder 4 antenner. 5 mot 5 (eller

Läs mer

Användarhandbok Jokersystemet

Användarhandbok Jokersystemet Användarhandbok Jokersystemet innehåll Del 1 Allmänt 4 Inledning 4 Rättigheter 4 Support 4 Jokersystemet 4 Om handboken 4 Systemkrav 4 Del 2 Komma igång 5 Köp Jokersystemet 5 Installera Jokersystemet 6

Läs mer

Innehåll Ny Kategori Dödensprestation Audion är klar! Nya finesser i Speedanalysen Tekniska nyheter

Innehåll Ny Kategori Dödensprestation Audion är klar! Nya finesser i Speedanalysen Tekniska nyheter Innehåll Ny Kategori Dödensprestation Audion är klar! Nya finesser i Speedanalysen Tekniska nyheter Hej, Jag hade för ett antal år sedan en föreläsning i ett sammanhang som inte hade någonting med trav

Läs mer

Implicita odds och omvända implicita odds

Implicita odds och omvända implicita odds Kapitel sju Implicita odds och omvända implicita odds Under de tidiga satsningsrundorna och satsningsrundorna i mitten sänks vanligtvis pottoddset avsevärt om du behöver syna framtida satsningar, och du

Läs mer

PROPOSITIONER JULI 2015

PROPOSITIONER JULI 2015 PROPOSITIONER JULI 2015 2 STARTANMÄLNINGAR JUNI 22 måndag 23 tisdag 24 onsdag 25 torsdag 26 fredag 27 lördag 28 söndag 29 måndag 30 tisdag JULI 1 onsdag 2 torsdag 3 fredag 4 lördag 5 söndag 6 måndag 7

Läs mer

Hemligheten med framgång är att veta hur man ska förmå andra att ändra sig. Det är en stor skillnad mellan att vara dirigent eller solist.

Hemligheten med framgång är att veta hur man ska förmå andra att ändra sig. Det är en stor skillnad mellan att vara dirigent eller solist. Hemligheten med framgång är att veta hur man ska förmå andra att ändra sig. En chef måste man följa, en ledare vill man följa. Det är en stor skillnad mellan att vara dirigent eller solist. De stora ledarna

Läs mer

INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare

INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare 1 INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare Nästan alla ägare av aktiebolag betalar privat mera skatter och avgifter än vad de egentligen är skyldiga att göra. Pensionsförsäkring är det

Läs mer

Allmänt om Pidro. Spelets uppbyggnad

Allmänt om Pidro. Spelets uppbyggnad Allmänt om Pidro Pidro är ett kortspel för fyra personer där ett par spelar mot ett annat par. Lagmedlemmarna sitter mittemot varandra. Pidro liknar t.ex. Bridge i det avseendet att spelet är uppdelat

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

Så här spelar du reducerade system på vår speciella systemkupong.

Så här spelar du reducerade system på vår speciella systemkupong. :e upplagan reviderad nov 0 SYSTEMBROSCHYR Så här spelar du reducerade system på vår speciella systemkupong. R- och U-system med tillägg av matematiska garderingar samt garantitabeller. möjligheter att

Läs mer

Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt!

Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt! Nyanställd som course manager, banchef, En manual för att komma rätt! Detta är i första hand ett HGU arbete för att belysa dom fällor, tricks som finns, vi är alltid väldigt skickliga på att visa upp våra

Läs mer

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9

Antal svarande: Totalt: 125 Tjejer: 74 Killar: 51. Ålder: 13-14 år: 43 15-16 år: 37 17-18 år: 27 19-20 år: 9 Över 20 år: 9 1 Vi har under tre veckor (20/6 8/7 2011) fått arbeta med att göra en marknadsundersökning om vad ungdomar tycker om biblioteken i Mjölby kommun. Det har inneburit att vi har intervjuat ungdomar på olika

Läs mer

1. Klicka en gång eller tryck på en tangent, vilken som helst, och en inloggningssida visas. Skriv ditt lösenord, klicka på pilen eller tryck Enter.

1. Klicka en gång eller tryck på en tangent, vilken som helst, och en inloggningssida visas. Skriv ditt lösenord, klicka på pilen eller tryck Enter. 2. Windows 10 Starta Windows logga in När du startar datorn, startar också Windows. Men för att du ska kunna använda systemets möjligheter, måste du i de allra flesta fall logga in. Det innebär att du

Läs mer

Copyright 2013 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson SYSTEMET förklarat:

Copyright 2013 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson SYSTEMET förklarat: Copyright 2013 Digital Solutions AB - Mikael Eriksson Inga delar av detta material får kopieras i någon form utan speciellt tillstånd från ansvarig utgivare. Detta material är skyddat av upphovsrättslagen.

Läs mer

Tävlingsdatabasen (TDB)

Tävlingsdatabasen (TDB) Tävlingsdatabasen (TDB) Anvisningar för ryttare, hästägare, föräldrar och företag som anmäler via tävlingsdatabasen (TDB). Senast uppdaterad 10-01-08 Inloggning För att kunna internetanmäla till tävling

Läs mer

KOM IGÅNG MED EN LATHUND TILL DE VANLIGASTE FUNKTIONERNA

KOM IGÅNG MED EN LATHUND TILL DE VANLIGASTE FUNKTIONERNA KOM IGÅNG MED EN LATHUND TILL DE VANLIGASTE FUNKTIONERNA INNEHÅLL Sida 1. Översikt 3 2. Sökfunktionen 4 2.1. Fritextsökning 5 2.2. Ämnessökning 6 3. Att bli medlem 7 3.1. Mitt konto 10 3.2. Inställningar

Läs mer

Travankan Ynnil s 2017

Travankan Ynnil s 2017 Travankan Ynnil s 2017 Innehållsförteckning TRAVANKAN... 3 RANKVY - HELSIDA... 4 RÖDMARKERAT STARTNUMMER... 4 RANKBILD... 5 ODDSHISTORIK - LIVE... 5 RANKVY - VÄNSTER SIDA - RANKBILD - ODDSHISTORIK... 6

Läs mer

AXEVALLA BODEN BOLLNÄS NORDISKT MÄSTERSKAP 2015 - BJERKE. Söndag 14 juni (Bj) Lördag 13 juni (Bj) Lördag 13 juni (BO) Söndag 7 juni

AXEVALLA BODEN BOLLNÄS NORDISKT MÄSTERSKAP 2015 - BJERKE. Söndag 14 juni (Bj) Lördag 13 juni (Bj) Lördag 13 juni (BO) Söndag 7 juni Lördag 13 juni (Bj) Startanmälan: Svensktränade ponny anmäls till rikard.sjoberg@travsport.se senast måndag 18 maj kl. 9.00. P R O P O S I T I O N E R P O N N Y T R A V NORDISKT MÄSTERSKAP 2015 - BJERKE

Läs mer

Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99

Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99 Sommarträning 2014 AIK Innebandy P99 Du ska träna minst 2-3 pass i veckan från och med v31 (28 juli). Passen tränar fyra olika områden; Uthållighet, Snabbhet, Styrka och Teknik. Kombinera gärna uthållighetspass

Läs mer

SYSTEMBROSCHYR. Så här spelar du reducerade system på vår speciella systemkupong.

SYSTEMBROSCHYR. Så här spelar du reducerade system på vår speciella systemkupong. 0:e upplagan SYSTEMBROSCHYR Så här spelar du reducerade system på vår speciella systemkupong. Match... Match... Match... Match... Match... Match... Match... Match... Match... Match 0... Match... Match...

Läs mer

Regler för: getsmart Grön

Regler för: getsmart Grön -6 Regler för: getsmart Grön 8 Hele tall 3 4 Hele tall -6-6 3-6 3 Hele tall 8 Hele tall 3 4 Det rekommenderas att man börjar med att se på powerpoint-reglerna när man ska lära sig olika spel med kortleken!

Läs mer

Squash gruppspel i Spånga

Squash gruppspel i Spånga Squash gruppspel i Spånga Spelform: Gruppspel, nio spelare i varje grupp, alla möter alla en gång under 9 veckor. Varje spelare har en spelledig vecka. Rak räkning till 11, efter 10-10 gäller vinst med

Läs mer

Just another WordPress site

Just another WordPress site Online Casino betyg för Sverige Just another WordPress site MENU INTRODUKTION TILL ONLINE- BONUSAR Online Poker Bonus Online poker är lite annorlunda från de online-kasinon och bookmakers, eftersom du

Läs mer

Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet?

Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet? Petra Aittola Unghästchampionat, en led i utbildningen eller det enda målet? Inledning I Sverige finns det årligen två olika stora championat för de unga hästarna. Den ena har blivit kallad som utomhuschampionat

Läs mer

Utförliga regler för TRAX

Utförliga regler för TRAX Utförliga regler för TRAX Innehållsförteckning Vad är TRAX? Sid 2 Grundregler för TRAX Sid 3 Vad är en tvingad yta? Sid 4 Vad är en vinnande ögla? Sid 6 Vad är en vinnande linje? Sid 7 Grundläggande strategiska

Läs mer

OK Orions Elitskola. Vägen till teknisk perfektion. OK Orions Elitskola Sidan 1 av 24

OK Orions Elitskola. Vägen till teknisk perfektion. OK Orions Elitskola Sidan 1 av 24 OK Orions Elitskola Sidan 1 av 24 OK Orions Elitskola Orienteringsteknik...3 Steg 1: Att förstå kartans symboler...3 Steg 2: Att förstå kompassen...3 Steg 3: Att förstå kartan....4 Steg 4: Koncentration...4

Läs mer

PROPOSITIONER FEBRUARI 2015

PROPOSITIONER FEBRUARI 2015 PROPOSITIONER FEBRUARI 2015 JANUARI 23 fredag 24 lördag 25 söndag STARTANMÄLNINGAR 26 måndag 27 tisdag 28 onsdag 29 torsdag 30 fredag 31 lördag FEBRUARI 1 söndag 2 måndag 3 tisdag 4 onsdag 5 torsdag 6

Läs mer

Skidskytteträning för ungdomar

Skidskytteträning för ungdomar Skidskytteträning för ungdomar - ett förslag på hur ungdomsträningen kan bedrivas. 1 Innehållsförteckning: Årsplanering 3 Grundträningsperiod 4 Grundträningsperiod -plan 5 Kombinationsträning, Tävlingsförberedelser

Läs mer

I färgspel ska träkarlen alltid lägga trumffärgen till höger, sett från träkarlens synvinkel.

I färgspel ska träkarlen alltid lägga trumffärgen till höger, sett från träkarlens synvinkel. KURSMATERIAL 3 ÖVERSIKT AVSNITT Termer - Termer i färgspel (trumfspel) - Exempel på vår förenklade budgivning Trumfspel - Tips till spelföraren - Motspel mot trumf passivt försvar - Motspel mot trumf offensivt

Läs mer

JavaScript del 3 If, Operatorer och Confirm

JavaScript del 3 If, Operatorer och Confirm JavaScript del 3 If, Operatorer och Confirm Under förra uppgiften så kollade vi på hur användaren kan ge oss information via promt(), vi använde den informationen både för att skriva ut den och för att

Läs mer

Mästarna har vaknat! STORVINST I TISDAGS! Kolla in Bomben

Mästarna har vaknat! STORVINST I TISDAGS! Kolla in Bomben Mästarna har vaknat! Lördag November Växjö hade det riktigt jobbigt i början av säsongen men den senaste tiden har det lossnat med råge. I den senaste matchen blev det vinst borta mot Linköping och nu

Läs mer

Kom igång med Smart Bokföring

Kom igång med Smart Bokföring Innehåll Hogia-ID... 3 Guide - Smart - Registrera dina uppgifter... 4 Startsidan... 7 Guide 2 Bokföring... 8 Inställningar... 10 Organisation... 10 Kontoinställningar... 11 Bokföring... 12 Ingående balans...

Läs mer

Matematik. Delprov C. Vårterminen 2009 ÄMNESPROV ÅRSKURS. Elevens namn

Matematik. Delprov C. Vårterminen 2009 ÄMNESPROV ÅRSKURS. Elevens namn ÄMNESPROV Matematik ÅRSKURS 9 Prov som ska återanvändas omfattas av sekretess enligt 4 kap. 3 sekretesslagen. Avsikten är att detta prov ska kunna återanvändas t.o.m. 2009-06-30. Vid sekretessbedömning

Läs mer

Instruktion för laboration 1

Instruktion för laboration 1 STOCKHOLMS UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Avd. för matematisk statistik MD, ANL, TB (rev. JM, OE) SANNOLIKHETSTEORI I Instruktion för laboration 1 De skriftliga laborationsrapporterna skall vara

Läs mer

PROPOSITIONER MAJ 2014

PROPOSITIONER MAJ 2014 PROPOSITIONER MAJ 2014 APRIL 22 tisdag 23 onsdag 24 torsdag 25 fredag 26 lördag 27 söndag STARTANMÄLNINGAR 28 måndag 29 tisdag 30 onsdag D-ro, F-stad, K-mar, M-torp, Romme, Solvalla, Umåk, Åmål Eskilstuna,

Läs mer

Propositioner Hamburg Bahrenfeld

Propositioner Hamburg Bahrenfeld Propositioner Hamburg Bahrenfeld Maj 2016 Startprissummor är i svenska kronor och priser i Euro. Växelkurs ca 9,35:1. Torsdag 5 maj Första start 14.00 Startanmälan: senast måndag 2 maj kl 08.30 11.00.

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

PROPOSITIONER JANUARI 2017

PROPOSITIONER JANUARI 2017 PROPOSITIONER JANUARI 2017 STARTANMÄLNINGAR DECEMBER 23 fredag 24 lördag 25 söndag Färjestad, Åby 26 måndag 27 tisdag 28 onsdag 29 torsdag 30 fredag 31 lördag Axevalla, Mantorp (V75), Romme Eskilstuna,

Läs mer