Yttrande om Trafikverkets planering: Ostlänken Malmskogen Glyttinge i Linköpings kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande om Trafikverkets planering: Ostlänken Malmskogen Glyttinge i Linköpings kommun"

Transkript

1 Yttrande om Trafikverkets planering: Ostlänken Malmskogen Glyttinge i Linköpings kommun diarienummer 2013/73929 Storstad Linköping november 2013 Kontaktperson: Hans Stålner hans.stalner@storstadlinkoping.se

2 1 En förutsättningslös utredning? Synpunkter på Trafikverkets fyra utredningsalternativ, korridor (A) - (D) Om man nu ska genomföra en ny utredning och riva upp all den planering som gjorts sedan 2007, varför då inte göra en göra en förutsättningslös utredning? Angående sträckningar, tunnelalternativ och broalternativ. Det är lätt att se att de givna exemplen kan om man saå önskar konstrueras för att stödja en tunnel: korridor (D) är enbart till för att korridor (C) ska framstå i bättre dager. Och på ett liknande sätt med korridor (B) jämfört med korridor (A). Det leder in beslutsfattaren på argumenten mellan korridor (B) och korridor (C), mellan bro och tunnel. Sedan kan det visas att skillnaden i kostnad inte nödvändigt måste vara så stor mellan korridor (B) och korridor (C). På så sätt kan en tunnel möjligtvis försvaras. Eller tvärtom med andra jämförelser. Det måste gå att konstatera att det finns fler möjligheter än de alternativ som givits. Några exempel: Stångådalsbanan behöver inte ansluta till bro utan kan ligga i markplan. Steningeviaduktens trafikapparat kan sänkas ner till marknivå eller förläggas i korsning, så att en bro kan passera. osv. osv. Istället för att bygga en åtta kilometer lång tunnel i korridoren, så skulle man kunna bygga en tio till elva kilometer lång tunnel under hela staden med ett par adderade stationer (t.ex. Linköping C och Universitetet). Förslagen kan mångfaldigas. osv. osv. Och framförallt: Godsspår kan läggas i den korridor som finns norr om E4:an. Även persontåg som inte stannar i Linköping kan färdas på spåren i denna korridor. Vilket bör påverka ställningstaganden om spårgeometri vid resecentrum. osv. osv. Storstad Linköping har argumenterat för att Ostlänken ska gå upphöjd på prefabricerade betongpelare genom hela Östergötland åtminstone som en utredningsmöjlighet. Höga och långa broar minskar barriäreffekten och förbättrar visuella kontakter och rörelsemönster. Det är resurseffektivt och man slipper att bygga passager i form av nya broar och tunnlar, och man slipper att flytta på annan infrastruktur. Trafikverket borde utreda den möjligheten och ta fram en alternativ kostnadskalkyl för jämförelse. Denna upphöjda bana fortsätter och binder samman Linköping C och Norrköping C. Städerna kan bygga upphöjda resecentrum, de kan profilera sig. Tågresan blir angenäm med utsikt över främst städerna, men också över landskapet. Slutsats: genomför en mer förutsättningslös utredning kring alla alternativ och testa rimliga kostnadskalkyler på dessa alternativ. Korridor (D) är ett alternativ som skapar dubbla nackdelar, med tunnel och bibehållen fysisk barriär som omintetgör stadsutvecklingen.

3 2 All erfarenhet säger att tunnel oavsett teknik blir dyrare än bro. Varför ska staten satsa en massa extra resurser på en tunnel under just Linköping? När det finns en korridor (stambanan) där spår kan läggas på en bro, så kan det vara svårt att motivera att man hellre ska bygga en tunnel. På annat sätt är det när korridor saknas, eller när man ska bygga under en stadsbebyggelse med en eller ett par till tre centrala stationer. Men det senare kan väl inte vara aktuellt i Linköping? Om en tunnel ska byggas under någon stad så bör det göras i Norrköping där stambanan och korridoren slingrar sig in mot och i centrala staden, med tidsförluster och längre bana som resultat. Det är högst inkonsekvent att anlägga en tunnel i Linköping men låta den gå ovan jord genom Norrköping ur ett statligt perspektiv. Och irrationellt med tanke på tids- och hastighetsaspekten. Det ska också sägas att två tunnlar under respektive stad lägger Östergötland i total skugga längs den nya höghastighetsjärnvägen mellan Stockholm och Göteborg. Det vore extremt olyckligt regionalt, Östergötland upplevs som identitetslöst. På samma sätt läggs respektive stad i skugga. Trafikverket har ett ansvar att se till att resan blir attraktiv, att passagerarna ser olika städer. Den här aspekten ska inte undervärderas, utan istället tas på största allvar. All erfarenhet säger att tunnel oavsett teknik blir dyrare än bro. Varför ska Linköpings kommun och dess skattebetalare satsa en massa extra resurser på en tunnel? Det finns inte hur mycket resurser som helst i en liten kommun som Linköping med invånare. Det är orimligt att tänka sig att kommunen ska lägga extra resurser för att gräva ner Ostlänken i en tunnel. Staten måste betala tunneln själv. Riskerna är mycket tydliga: främst innebär det att Linköpings ekonomi försämras, men i förlängningen innebär det att satsningar på själva resecentrum förminskas. Detsamma gäller stadsutvecklingen öster om Stångån, en utveckling som förr eller senare måste komma till stånd. Det finns alltså stor risk att man köper en tunnel till priset för en sund stadsutveckling som måste vara det primära för Linköpings kommun i samband med byggnationen av Ostlänken. Här gäller det att jämföra olika kostnader med vad man skulle kunna få för samma pengar. Bara kreativiteten sätter gränserna för vad det kan innebära. Tänk bara på möjligheten att kunna delfinansiera spårvagnstrafik i Linköping i framtiden. Svårt att säga om jämförelsen med Citybanan och Citytunneln, som är helt andra typer av projekt, är relevant, men den förra kostar 20 miljarder och den senare kostade 8,6 miljarder i 2001 års prisnivå. I Malmö bidrog kommunen med 1 miljard och regionen med 700 miljoner. Det kan vara ett argument att staten delfinansierar spårvagnar istället för att lägga resurserna på en tunnel.

4 3 Om man nu inte vill göra någon förutsättningslös utredning med fler alternativ Låt oss då se vidare på argumenten. Och låt oss framförallt bemöda oss om att verkligen ta fram alla för- och nackdelar med en tunnel och en bro. Det är främst kommunens och Trafikverkets sak att ta fram dem och presentera dem objektivt, samt att presentera lösningarna med eventuella problem. Det är också viktigt att ha en lång beslutshorisont. Vilka positiva och negativa värden finns? Inte bara ekonomiska och funktionella värden, utan även konceptuella värden, i ett långt framtidsperspektiv? Ett exempel: en tunnel skär av utsikten mot staden, Linköping läggs i skugga och uppfattas som det mörka hålet längs Götalandsbanan. Det gäller för all framtid! Eller om nu inte kostnaden spelar någon roll Om staten tar hela kostnadsbördan så spelar det ingen direkt roll för Linköpings kommun. Men det kan spela en indirekt roll för kommunen då finansieringen av andra projekt i samband med Ostlänken och resecentrum kan komma att utebli. Att kostnaden inte skulle spela någon roll för kommunen är högst osannolikt. Det handlar dessutom alltid om prioriteringar. Eller om nu kostnaden är likvärdig för (B) och (C) Det går att med fog hävda att även om (B) och (C) på det stora hela är likvärdiga, att en bro med resecentrum ovan jord kostar lika mycket som en tunnel med resecentrum under jord, så finns det så stora nackdelar med (C) att (B) framstår som bättre. Eller tvärtom. Det går inte att hävda att om kostnaden kan reduceras för ett dyrare alternativ så är detta alternativ automatiskt bättre.

5 4 Samma funktionella kvaliteter med bro som med tunnel Det går att åstadkomma exakt samma funktionella kvaliteter om järnvägen förläggs på en bro genom hela staden, som i en tunnel i föreslagna korridorer (B) och (C). Flera förslagsställare i arkitekttävlingen visar just detta. Om Ostlänken förläggs på betongpelare på hela sin sträckning genom Östergötlands slättland, så innebär det ju att järnvägen kommer att gå upphöjd ända in till resecentrum öster ifrån. Priset för att förlägga järnvägen vidare söderut på betongpelare lär inte vara i närheten lika dyr som att gräva ner allt i en tunnel. Så bygger man in järnvägsbron, som från platsen där befintliga stationen är idag bara kommer att bestå av fyra parallella spår, i bebyggelsestrukturen så kommer vi knappt att märka järnvägen från gatuplan. Och de delar som är synliga bidrar till staden som ett stadsbyggnadselement. Vad man ser uppifrån himlen är ju helt irrelevant för 99.9% av befolkningen. Endast de som flyger ser järnvägen. Kontentan är att tunnelalternativet inte ger någon som helst fördel (kanske marginellt), mot broalternativet, när det gäller funktionella kvaliteter.

6 5 En visuell barriär? En opinion i Linköping har hakat upp sig på att en bro kan bli en visuell barriär. Man är rädd för att bygga något som är synligt. Man går i tron att staden, stadskärnan och Domkyrkan ska hamna i någon slags skugga. Att staden ska delas i två delar. osv. Det är en felaktig trosföreställning. Visuellt och upplevelsemässigt kommer inte Domkyrkan att drabbas; lika lite som Drottningtornet drabbade den småskaliga bebyggelsen i det medeltida gatunätet runt Stora Torget. Avstånden är här så pass långa att skalan inte påverkas. Staden kommer inte heller att delas med en tågbro och upphöjt resecentrum. Ett upphöjt resecentrum som stadsbyggnadselement på bro knyter istället samman den framtida staden. Sedan ska man inte heller glömma att det är en oerhört stark visuell barriär i en tunnel utifrån resenärens perspektiv. Synfältet klipps av under hela åtta kilometer och man får aldrig se staden. På samma sätt är det för pendlaren till och från Linköping. För många personer innebär det en slags psykologisk visuell barriär att behöva ta sig ner i underjorden för att resa det är definitivt inte lika attraktivt som att befinna sig ovan jord, rent upplevelsemässigt. Speciellt den inneslutna känslan tillsammans med närheten till spår och buller på en perrong. En tunnel innebär inte att en visuell barriär trollas bort helt och hållet, den kommer att finnas vid tunnelmynningarna (motsvarande ramperna till bro i samma läge).

7 6 En fysisk barriär? Det kan hävdas att en bro blir en fysisk barriär som hindrar stadsutveckling och passager. Jämfört med spår i ytläge är inte detta argument relevant, men kan möjligtvis vara det i jämförelse med en tunnel. Ett syfte med arkitekttävlingen var att visa att en bro inte blir en fysisk barriär. Och flera av arkitektteamen kan sägas ha visat detta på ett bra sätt. Resecentrum och bro blir ett stadsbyggnadselement, som kan passeras under. Bron kan vidare byggas in i strukturen av ny bebyggelse, samt att man kan utnyttja ytor under bron till intressant bebyggelse. Sammantaget kan det hävdas att en bro, ett resecentrum ovan mark med en upplyft station istället bidrar som ett incitament att bygga staden öster om Stångån, en första start. Då är inte bron en barriär utan snarare en förutsättning för fysisk integration. Perronger och spårområde under jord är en fysisk barriär för tågresenärer och pendlare. De flesta känner motvilja mot att gå ner i urberget för att t.ex. pendla. Det blir en social barriär och många kommer att välja bilen och bussen i dagsljuset. Ekonomiskt är det dåligt för regionen Östergötland. Och som sagt: en tunnel innebär inte att en barriär försvinner, den kommer att finnas vid tunnelmynningarna, som blir relativt kraftigt avspärrade områden (motsvarande ramperna till bro i samma läge).

8 7 Linköping är en riktig stad, det är varken en flygplats eller en förort! Ta detta argument på största allvar! En tunnel lägger hela Linköping i skugga. Förbipasserande upplever Linköping som det stora svarat hålet längs den nya tågbanan mellan Stockholm och Göteborg. För all framtid! Norrköping och Jönköping visar upp sin respektive stad, från järnvägsbanan, vilket även Stockholm och Göteborg gör. Städerna kan profilera sig som samtida och levande. Linköping ligger där trist och mörk. En tunnel mellan Malmskogen och Glyttinge innebär att resenären som kommer norrifrån först ser Torvinge industriområde med förorten Tallboda i fonden, för att sedan gå ner i en mörk tunnel. När resenären återigen kommer upp i marknivå så ser denne Skäggetorp på ena sidan och Ryd på den andra. Tillsammans med spårområdet med perronger vid Linköping C blir detta bilden av staden för all framtid. Andra stora värden går förlorade med en tunnel jämfört med en bro. Ingen utblick finns över staden, staden kan inte profilera sig, vare sig med Domkyrkan eller andra profilbyggnader. Linköping kan komma att uppfattas som en förort till antingen Stockholm eller till Norrköping. Ta detta argument på största allvar. För ekonomisk utveckling. Linköping kan aldrig få bättre marknadsföring återigen för alla framtid än vad man kan få från en upphöjd tågbana genom staden. Då kan man visa upp sig på ett sätt som inga färgbroschyrer någonsin kan göra istället tvärtom: staden kan även reproduceras från ett upphöjt resecentrum, med nya perspektiv, med ny bebyggelse. Den eventuella tunneln ska inte jämföras med Citytunneln eller Citybanan, dessa två banor går genom större bebyggda städer och har centralt placerade stationer. Det är en väsentlig skillnad. Linköping kommer bara att ha en station det behövs ingen mer. Inte heller ska Linköping jämföras med Landvetter, som är en flygplats.

9 8 Vems intresse väger tyngst? Några fastighetsägare har befarat att en bro ger upphov till lägre värde på fastigheter och en svagare investeringsvilja. Stämmer verkligen detta? Ett motargument kan gå ut på att fastighetsägarna ska vara väldigt ödmjuka och glada att Ostlänken överhuvudtaget ska bli verklighet. Ett annat kan visa att Linköping i en tunnel ger staden dålig reklam, medan Linköping från en bro ger oerhört bra reklam man ser staden i ett nytt perspektiv när man reser till, från eller via ett upphöjt resecentrum. För övrig ska det sägas att det skapas ytor även med en bro, möjligheten finns att bygga staden runt bron och resecentrum. I båda av fallen kommer fastigheters värde att öka i staden. Sedan måste vi fråga oss huruvida det verkligen är fastighetsägarnas, i det här fallet missriktade, intresse som ska tillåtas att väga tyngst? Nej, det är givetvis resenärernas intresse som ska väga tyngst. Med den genomströmning som ett nytt resecentrum kommer att få i framtiden, så talar allt för ett broalternativ. Man vill se staden, man vill inte gå ner i urberget, man söker upplevelse och undviker otrygghet. Bytesmöjligheterna blir oftast krångligare när en station är nedgrävd då det är lättare att bygga smidigare lösningar i luften än i marken. Med insikten att det är viktigt att stimulera kollektivtrafiken ska allt i samband med tågresan i stället göras så attraktivt som möjligt. Detta är en viktig drivkraft i planeringen av Ostlänken. Detta handlar inte bara om Linköping utan om hela landets resenärer.

10 9 Vems perspektiv väger tyngst? Är det perspektivet i staden eller är det perspektivet på och över staden? Är det Linköpingsborna i staden, eller är det Linköpingsbor som resenärer och pendlare? Ska vi räkna med övriga förbipasserande, från och mellan andra städer? Och även om perspektivet i staden skulle ha en viss tyngd, så ska det inte förutsättas det som ska bevisas, nämligen det att en upphöjd bro måste vara anskrämlig, eller inkräkta i stadsrummet ett stadsrum som ännu inte är byggt. Inget i arkitektförslagens modeller tyder på detta, bron kan istället bli en tillgång för staden, både som vy ifrån och som vy på. Trafikverket och kommunen måste lägga fokus på själva resan, från station till station, för att skapa attraktivitet för resenären. Generationer efter oss kommer att leva än mer i en tid präglad av upplevelse och komfort.

11 10 Nere i det gråsvarta berget Spårområdet borde rimligtvis bli lika omfattande under som över jord? Blir riktigt massivt i urberget. Hur djupt ner är ett minimum rent praktiskt? Hur långt ner är ett maximum för resenären? Det är sålunda inte schysst att tvinga ner resenärer och pendlare i underjorden för sin resa, från en stad till en annan stad, eller till en pendlingsort längs stambanan. Risken är att en sådan underjordisk anläggning blir mycket otrevlig att vistas i det känner alla till som rest med tunnelbanan i Stockholms urberg. Konsekvensen blir att färre passagerare väljer tåg för sin dagliga resa då attraktiviteten försvinner, bil eller buss i dagsljuset blir de givna färdmedlen. Det är inte heller så enkelt att det gråsvarta berget i underjorden står mot buller ovan jord, som nackdelar. Buller kan nämligen reduceras på olika sätt med samtida teknik kan vara mycket gynnsamt att pröva och utveckla för svenska staten med tanke på framtiden. Med rätt åtgärder så behöver det knappt bli något buller alls ovan jord. Dessutom ska man ha i åtanke att bullret måste reduceras även under mark i urberget, och det kräver minst lika kraftiga åtgärder. Om man bygger perronger under jord kommer man antagligen skärma av spåren från perrongerna med glasväggar som ger viss ljuddämpning för väntande passagerare när godståg rullar förbi. Hur blir luften? Måste dyra anordningar till för att luftkvaliteten ska var godtagbar? Jämför nu inte med Citytunneln i Stockholm som av nödvändighet går riktigt långt ner i urberget det är inte ett alternativ för Linköping. Det är inte irrationellt att tycka lite synd om de dagliga pendlarna i Stockholms framtida pendeltågssystem.

12 11 Bro och möjligheten till byggnation Arkitekttävlingen var till för att visa på en struktur för byggnation av resecentrum och kring resecentrum, samt längs tågbron. Och vidare i Kallerstad. Ett sätt att ta ett stag över Stångån. En del av förslagen visade på ett utmärkt sätt att det går att bygga inte bara vid tågbron, utan även under tågbron. Är det verkligen så att väldigt mycket yta för byggnation går förlorad med en bro? När man även kan bygga under bron i flera lägen? Finns det verkligen stora ekonomiska värden som förloras med en bro jämfört med en tunnel? Kan dessa värden isåfall vägas upp av den ökade kostnaden för en bro? Är det isåfall byggherrar som ska betala merkostnaden för tunnel, eller är det staten? Kommunen? En slags subvention för byggherrar? Tunnel och möjligheten till byggnation Om man anlägger en tunnel. Vilka är möjligheterna till att bygga bostadshus ovanpå? Hur är möjligheten till pålning? I korridoren? Går det att bygga höga byggnader? Kan man bygga med källarplan, t.ex. för boendeparkering av bilar? Hur långt ner i marken kan man gå? Vilken typ av byggnader utesluts? Om det mot all förmodan inte skulle gå att bygga bostadshus i korridoren, är det då så lyckat med att lägga järnvägen i tunnel, får vi då inte en ny slags barriär för bebyggelse? Blir det då inte omöjligt att knyta ihop staden till Kallerstad, blir det inte omöjligt att bedriva en sund stadsutveckling? Eller tänker man sig att bygga bostäder och kontor utan källarvåning? Vilka byggherrar vill göra det i framtiden? Hur kommer framtidens byggande att se ut? Vi vet knappt svaret på dessa frågor. Det gör tunnelalternativet till ett stort riskprojekt. Buller Med samtida och framtida teknik går det att bullersanera så att eventuella ljud inte upplevs som buller i markplanet. Det kan på goda grunder antas att ljudet inte blir starkare än biltrafiken på en vanlig stadsgata. Godsspår kan förläggas i korridoren norr om E4:an. Det blir billigare än tunnel.

13 12 Ett regionalt centrum Jag vill påminna om att det alltid blir tal om tunnel så snart en väg eller järnväg ska byggas genom en tätort eller i anslutning till en tätort. Ibland kan det tyckas att Linköpings kommun vill komma undan med (att underlåta) att bygga en innerstadsbebyggelse med högre skala rädslan för urbana miljöer är påtaglig. Det kan man göra genom att förlägga Ostlänken i en tunnel. Innerstadsbebyggelse var dock delvis en förutsättning för att få en station längs Ostlänken. Ett nytt resecentrum upphöjt på en bro är i sin tur förutsättningen för att denna innerstadsbebyggelse ska komma till stånd. Annars bygger man på sin höjd vidare på småstaden. Ett regionalt centrum uteblir. Arkitekttävlingen har visat att det går att bygga en upphöjd bana och en upphöjd station, med avseende på både fysiska och visuella barriärer. Bron blir ett stadsbyggnadselement och det går att använda utrymmen under spåren för en samtida och spännande byggnation (se t.ex. Åstad eller Roxseine där man tillför staden ordentliga värden under spåren - för framtiden). Med en tunnel är risken att det motsatta blir fallet: stadsutvecklingen får inget riktigt incitament, eller att den försenas under decennier. Linköping förlorar den oerhört stora möjlighet som Ostlänken ger. Kommunen kan förstås insistera på tunnel, men då finns det en stor risk att regeringen svarar med att försena Ostlänken med flera år, eller att Ostlänken får sluta i Norrköping tills vidare. Ett regionalt centrum i Östergötland borde vara ett nationellt statligt intresse.

14 Slutsats A Arbeta vidare enligt det som kommunen och trafikverket tidigare kommit överens om. Alltså, med målet att Ostlänken och stambanan ska gå på en bro genom tätorten. Linköpings kommun och Trafikverket måste förhandla. Man har den tiden på sig, att undersöka alla möjligheter allt som respekterar staden och dess värden. Banan måste inte byggas med en spårgeometri för att tåg ska kunna köras med 160 km/h genom staden. Så snabbt ska inte tåg gå genom någon stad någonstans. Byggteknik och kurvradier kan då anpassas till verkligheten. Vidare måste man få med Trafikverket på att man bygger med en teknik som reducerar bullret ordentligt den senaste tekniken som finns även om tågen ska gå i 90 km/h utan stopp genom staden. Istället för att kortsiktigt lägga flera miljarder på en tunnel så borde man utreda korridoren norr om E4:an för godståg. Godståg med farlig last ska inte gå genom städer i framtiden. Så det är lika bra att satsa på detta direkt. Denna bana kan även förberedas för regionaltåg som inte ska stanna i vid Linköping C. Sedan behöver inte Stångådalsbanan nödvändigtvis anslutas upp på en bro. Denna bana har inga stora passagerarströmmar. Tveksamt om någon vill satsa några summor på denna bana i framtiden. På så sätt kan man undersöka om det inte går att få ned antalet spår/perronger på ett upphöjt resecentrum. Och vidare: man kan låta tågbanan gå upphöjd på en bro genom hela tätorten. Det kan räcka med två spår. Vidare bör möjligheten med Ostlänken på en bana med prefabricerade betongpelare undersökas, så att banan kan gå upphöjd genom hela Östergötland. * Norra korridoren (gods/tåg som inte stannar).(premisser) + Smalare RC (spårområde) + RC öster om Stångån + Ändrade förutsättningar spår, hastigheter, kurvradie mm (alltså) * Upphöjt Linköping RC....(slutsats) + Urban stadsutveckling öster om Stångån + Kallerstad

15 Slutsats B Om Storstad Linköping skulle förorda något alternativ så skulle det vara korridor (B). Skälen för detta har angivits i texten i det här dokumentet. De viktigaste argumenten utan inbördes rangordning är följande: 1. Kostnaden 2. Svarta hålet 3. Otrivsamheten Tunnel fungerar både tekniskt och stadsbyggandsmässigt, men kostar mycket. Det är inte rimligt att bygga en tunnel i när det finns en korridor utanför stadsbebyggelse. Broalternativet fungerar också både tekniskt och stadsbyggnadsmässigt (förutsatt vissa åtgärder) och kostar betydligt mindre (inkl. dessa åtgärder) än vad tunneln kostar. Kontentan blir att man givetvis ska bygga järnvägen på bro. Bara dessa åtgärder görs samtidigt: Bron ska sträcka sig genom hela tätorten, dvs. från Glyttinge till Malmskogen. Bron ska byggas in i täta kvarter i en relativt hög skala (två sockelvåningar och minst fyra-fem våningar på detta), så att den visuellt kan döljas i vissa lägen från gatuperspektivet. Bebyggelsen runt omkring ska ha samma skala som kvarteren kring järnvägsbron. Bullerhantering ska ske med någon slags avskärning och med en samtida tekniks lösning för järnvägsspår. Broalternativet, som är betydligt mindre kostsamt och "tvingar" upp skalan på den utvidgade innerstaden norrut och österut. Om Linköping ska växa så måste man acceptera en högre skala för de nya innerstadsdelarna. Det räcker inte att bygga med två-trevåningshus i Kallerstad eller Södra Tornby. Vi måste ha åtminstone 6-8 våningar på bebyggelsen utmed större stadsgator för att få en exploateringsgrad som ger det underlag av boende och arbetande som krävs för att stadsdelarna ska upplevas som levande under den största delen av dygnet.

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg JÄRNA VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM

Här börjar framtiden. Ostlänken den nya tidens järnväg VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING STOCKHOLM Här börjar framtiden Ostlänken den nya tidens järnväg STOCKHOLM VAGNHÄRAD SKAVSTA NYKÖPING NORRKÖPING LINKÖPING En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Sverige växer, storstadsregionerna expanderar

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

RESECENTRUM 2.0 RESECENTRUM 2.0 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER IDESKISS 2013 08 28

RESECENTRUM 2.0 RESECENTRUM 2.0 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER IDESKISS 2013 08 28 RESECENTRUM 2.0 JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER NYA MÖJLIGHETER SKISSEN VILL VISA PÅ MÖJLIGHETER SOM EN JÄRNVÄG I TUNNEL SKULLE GE. Några möjligheter som borde

Läs mer

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Vad är Ostlänken? 15 mil ny dubbelspårig järnväg mellan Järna

Läs mer

Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg

Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Vad är Ostlänken? 15 mil ny dubbelspårig järnväg mellan

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Yttrande om tre översiktsplaner

Yttrande om tre översiktsplaner Yttrande om tre översiktsplaner (Gemensam Öp Linköping/Norrköping, Öp Staden och Öp Kallerstad) Storstad Linköping 2010-02-19 www.storstadlinkoping.se INLEDNING Det här yttrandet gäller samtliga tre aktuella

Läs mer

Komplettering till järnvägsutredning Ostlänken genom centrala Linköping, sträckan Malmskogen - Glyttinge Linköpings kommun, Östergötlands län

Komplettering till järnvägsutredning Ostlänken genom centrala Linköping, sträckan Malmskogen - Glyttinge Linköpings kommun, Östergötlands län BILAGA 4 ÖVERGRIPANDE GESTALTNINGSPROGRAM Komplettering till järnvägsutredning Ostlänken genom centrala Linköping, sträckan Malmskogen - Glyttinge Linköpings kommun, Östergötlands län Februari 2014 UTSTÄLLNINGSHANDLING

Läs mer

RESECENTRUM 2.1 RESECENTRUM 2.1 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER IDESKISS 2013 09 23

RESECENTRUM 2.1 RESECENTRUM 2.1 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER IDESKISS 2013 09 23 RESECENTRUM 2.1 JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER OCH NYA FRAMTIDSMÖJLIGHETER NYA MÖJLIGHETER SYFTE MED LINKÖPINGS RESECENTRUM 2.1 NÅGRA KONSEKVENSER AV JÄRNVÄG I TUNNEL SOM JÄMFÖRELSE TILL

Läs mer

Tranås stationsläge på HH

Tranås stationsläge på HH 11 mars 2016 Tranås stationsläge på HH En knutpunkt mellan Södra stambanan och Götalandsbanan anders.rosen@tranas.se 1 Sverigeförhandlingens bud I budet ingår även medfinansiering 300 mkr, förskottering

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 25 maj 2016 2 Inledning Höghastighetsjärnväg Göteborg Borås Planläggningsprocessen och tidplan Pågående

Läs mer

Projekt Ostlänken. Vi tar de första stegen mot en ny generation järnväg i Sverige. Anna Forslund Hållbarhetschef Bitr Projektchef

Projekt Ostlänken. Vi tar de första stegen mot en ny generation järnväg i Sverige. Anna Forslund Hållbarhetschef Bitr Projektchef Projekt Ostlänken Vi tar de första stegen mot en ny generation järnväg i Sverige. Anna Forslund Hållbarhetschef Bitr Projektchef En del av ny generation järnväg Byggandet av höghastighetsjärnväg är det

Läs mer

RESECENTRUM 1.4 RESECENTRUM 1.4 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER I CENTRUM IDESKISS 2013 09 19

RESECENTRUM 1.4 RESECENTRUM 1.4 LINKÖPING JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER I CENTRUM IDESKISS 2013 09 19 RESECENTRUM 1.4 JÄRNVÄG I TUNNEL FÖR ATTRAKTIVA STADSMILJÖER I CENTRUM NYA MÖJLIGHETER SYFTE MED LINKÖPINGS RESECENTRUM 1.4 NÅGRA KONSEKVENSER AV JÄRNVÄG I TUNNEL SOM JÄMFÖRELSE TILL BROALTERNATIVET Vi

Läs mer

Reflektion från seminarium 3

Reflektion från seminarium 3 Reflektion från seminarium 3 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Stationslägenas betydelse ur resenärssynpunkt och ur stadsbyggnadsperspektiv - PG Andersson, Trivector Stationsnärhetsprincipen:

Läs mer

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över - Förslag till nationell plan för transportsystemet Yttrande 1 (5) Kommunstyrelsen 2017-11-21 Dnr KS 2017-649 Ert Dnr: N2017/05430/TIF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Yttrande över - Förslag till

Läs mer

Förstudie Linköping C Mantorp Sammanfattning av remisshandling

Förstudie Linköping C Mantorp Sammanfattning av remisshandling Nytt resecentrum i Linköping Ny pendeltågsstation i Malmslätt Götalandsbanan mellan Linköping och Mantorp Förstudie Linköping C Mantorp Sammanfattning av remisshandling En region att växa i Götalandsbanan

Läs mer

Arkitekttävling om en ny struktur för Linköpings innerstad.

Arkitekttävling om en ny struktur för Linköpings innerstad. Linköping Innerstaden växer över ån Arkitekttävling om en ny struktur för Linköpings innerstad. Linköpings kommun linkoping.se/innerstaden Arbetet hittills Redan 2001 påbörjades en förstudie för Ostlänken

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0141 Presentation v 1.0 Projekt Göteborg Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 6 december 2016 Inledning Åsa Lindell, moderator Göteborg Borås, en

Läs mer

Därför behöver vi Götalandsbanan

Därför behöver vi Götalandsbanan Därför behöver vi Götalandsbanan Mindre tid till resan. Mer tid till annat. De nya höghastighetsjärnvägarna kretsar mycket kring tid: 320 km/h, 45 minuter dit, en timme hit, Stockholm Göteborg inom loppet

Läs mer

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare

Tre minuter om Citybanan. pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare Tre minuter om Citybanan pendeltågstunneln som gör livet enklare och grönare 1. Bra för dig Din genväg i vardagen Förseningar och trängsel i tågtrafiken beror på att dagens järnvägsspår i Stockholm inte

Läs mer

PM Akustik - Bagartorp

PM Akustik - Bagartorp Sida: 1 av 7 PM Akustik - Bagartorp Utvärdering av trafikbullernivåer för alternativ 1 och 2 ACAD har på uppdrag av Besqab Projekt och Fastigheter AB beräknat trafikbullernivåer från väg- och spårtrafik

Läs mer

3 Utredningsalternativ

3 Utredningsalternativ 3 U T R ED N I N GS A LT ER N AT I V O CH U R VA L SPRO CESS 3 Utredningsalternativ Det finns tre korridorer (Röd, Blå och Grön) för Ostlänken mellan Norrköping och Linköping som skiljer sig åt genom att

Läs mer

Reflektion från seminarium 5

Reflektion från seminarium 5 Reflektion från seminarium 5 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Erfarenheter från forskningsprojekten Klimatsmarta och attraktiva transportnoder och Urbana stationssamhällen - Ulf Ranhagen,

Läs mer

Ådalsbanan. - den viktiga länken

Ådalsbanan. - den viktiga länken Ådalsbanan - den viktiga länken Tunnelborrning i Svedjetunneln, norr om Härnösand. Länken mellan norr och söder När Ådalsbanan nyinvigs 2011 skapas helt nya förutsättningar för järnvägstrafiken i regionen.

Läs mer

Bullersituationen i Göteborg

Bullersituationen i Göteborg Bullersituationen i Göteborg Bullerövervakning Framför allt övervakar vi trafikbuller eftersom det är den typen av buller som människor i städer störs mest av Vägtrafik är mest störande av de olika trafikslagen

Läs mer

Reflektion från seminarieserien

Reflektion från seminarieserien Reflektion från seminarieserien Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Erfarenheter från GOS projektets 6 seminarier Sammanhängande fysisk struktur Integration av marknader beror helt på hur systemet

Läs mer

2015-08-10 Rev. 2015-10-22 Projekt Norrköpings Resecentrum

2015-08-10 Rev. 2015-10-22 Projekt Norrköpings Resecentrum 2015-08-10 Rev. 2015-10-22 Projekt Norrköpings Resecentrum PM Funktionella krav körspår Innehåll Bilagor... 2 Uppdraget... 3 Utgångspunkter... 3 Funktionella krav och disposition... 3 Tågplattformar i

Läs mer

Till Trafikverket. YTTRANDE avseende Trafikverkets järnvägsplan Huvudsta Duvbo TRV 2015/ ingivet av Nätverket Trivsam Stadskärna i Sundbyberg

Till Trafikverket. YTTRANDE avseende Trafikverkets järnvägsplan Huvudsta Duvbo TRV 2015/ ingivet av Nätverket Trivsam Stadskärna i Sundbyberg 2017-03-28 Till Trafikverket För Kännedom: Sundbybergs stad, Solna Stad, Storstockholms lokaltrafik, Trafikkontoret Stockholms läns landsting, YTTRANDE avseende Trafikverkets järnvägsplan Huvudsta Duvbo

Läs mer

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare 2014-07-01 Bakgrund Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare 150 000 människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare Älvstaden - ca 4,6 milj m² - 25 000 bostäder - 45 000 arbetsplatser

Läs mer

Mer människor, mindre trafik

Mer människor, mindre trafik Mer människor, mindre trafik Nyckeln till ett större och mer hållbart Göteborg Västlänken En storstad med trivsel och nära till det mesta Året är 2026 och Göteborgsregionen beräknas ha 1,6 miljoner invånare,

Läs mer

Sveriges största satsningar på infrastruktur

Sveriges största satsningar på infrastruktur Sveriges största satsningar på infrastruktur 2015 Sveriges allra största satsningar på infrastruktur Trafikverket är samhällsutvecklaren som varje dag utvecklar och förvaltar smart infrastruktur. Vi gör

Läs mer

Västlänken vad är det?

Västlänken vad är det? VÄSTLÄNKEN Station Centralen Västlänken vad är det? Station Haga Station Korsvägen Vänersborg En åtta kilometer lång ny järnvägsförbindelse, varav sex kilometer i tunnel, som ska ge Göteborg en genomgående

Läs mer

2 kommuner, fem regioner och näringslivet i samverkan

2 kommuner, fem regioner och näringslivet i samverkan 2 kommuner, fem regioner och näringslivet i samverkan Antal tåg i Sverige per år / 2015 Trafikering 958 000 tåg/år Stockholm Malmö 508 000 tåg/år 52% Övriga banor 450 000 tåg/år 48% 1. Underhållet-dagens

Läs mer

Yttrande över förslag till ny bangårds- och älvförbindelse

Yttrande över förslag till ny bangårds- och älvförbindelse Yttrande över förslag till ny bangårds- och älvförbindelse YimbyGBG YimbyGBG är ett politiskt obundet nätverk av medborgare som vill se mer tät, levande blandstad i Göteborg. Vi vill genom positiv, konstruktiv

Läs mer

Nivå 1400 enheter (1400 1800 lgh), ca 3100-3600 boende. Trafikkonsekvenser. Exploateringskostnader. Diagram: Exploateringskostnader/enhet

Nivå 1400 enheter (1400 1800 lgh), ca 3100-3600 boende. Trafikkonsekvenser. Exploateringskostnader. Diagram: Exploateringskostnader/enhet Nivå 1400 enheter (1400 1800 lgh), ca 3100-3600 boende Nivå 1400 enheter Ingen ny bilbro erfordras. Öbron (B) nyttjas enbart för biltrafik. Två nya gång- och cykelbroar anläggs. En mot Östteg (C) och en

Läs mer

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg Västlänken En pulsåder för det moderna Göteborg HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2 Morgondagens Göteborg Regionen beräknas växa med en och en halv miljon invånare till 2035 Enligt prognoser är vi år 2035

Läs mer

varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station

varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station varbergs tunneln Nu fortsätter resan mot dubbelspår och ny station Klartecken för Varbergstunneln Utbyggnaden av Västkustbanan till dubbelspår har pågått i många år. Den 21 mars 2013 kom regeringens tillåtlighetsbeslut

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

ANALYS B20 B21 B22. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. Lynch, K.,

ANALYS B20 B21 B22. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. Lynch, K., vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping I d e n t i t e t - H e l h e t - R ö r e l s e ANALYS B20 B21 B22 För att få en förståelse av Norra Munksjö-området och dess karaktär

Läs mer

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet

Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn Yttrande till Socialdepartementet TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) 2014-04-30 UTBILDNINGSKONTORET Dnr BOU 2014-171 Klas Lind Dnr KS 2014-345 Barn- och ungdomsnämnden Socialstyrelsens rekommendation om införande av hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet

Läs mer

Samråd 5-19 maj. Nyköpings Resecentrum

Samråd 5-19 maj. Nyköpings Resecentrum Samråd 5-19 maj Nyköpings Resecentrum Nyköpings resecentrum - Samråd Övergripande information om Ostlänken Samrådets syfte Syftet med projektet - ändamål Järnvägsplan Nyköpings kommun informerar Miljöförutsättningar

Läs mer

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande.

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande. STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 2009-10-29 DNR 314-2120/2009 DNR E2009-000-01681 DNR T2009-000-03390 DNR 2009-011868-217 Kontaktperson stadsledningskontoret

Läs mer

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg.

Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. 2015-08-27 Q&A Skeppsbron Med Skeppsbron återfår göteborgarna kontakten med vattnet. Staden får en ny spännande mötesplats vid älven mitt i centrala Göteborg. Detta händer just nu I augusti i år invigdes

Läs mer

s : Vändplats Alme

s : Vändplats Alme s. 84-89: Vändplats Alme dal Vändplats Almedal Jag har redan vittnat om min oro för Olskroken. Vid gränsen till Mölndal finns en annan plats som, trots att den ligger ljusår ifrån i komplexitet, förtjänar

Läs mer

Beskrivning av Kista korridor Inre Korridorernas namn och indelning

Beskrivning av Kista korridor Inre Korridorernas namn och indelning 5. A LT E R AT I V Beskrivning av Kista korridor Inre Korridorernas namn och indelning Delen Tomteboda Solna E18 Spårområde Hagalund Kallhäll Jakobsberg Frösunda Kista Barkarby Spånga E4 Solna Sundbyberg

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

ANALYS & SAMMANFATTNING. Konsekvensanalys Alternativ Oscarsleden Norra Masthugget Oktober 2011

ANALYS & SAMMANFATTNING. Konsekvensanalys Alternativ Oscarsleden Norra Masthugget Oktober 2011 ANALYS & SAMMANFATTNING Konsekvensanalys Alternativ Oscarsleden Norra Masthugget Oktober 2011 Analys Utgångspunkter Utgångspunkter Programförslag Överdäckning Nedgrävning Göteborgs stads budget I allt

Läs mer

Säker och estetisk utformning av spårvägssystem. Presentation vid Spårvagnsstädernas konferens 2015-03-27

Säker och estetisk utformning av spårvägssystem. Presentation vid Spårvagnsstädernas konferens 2015-03-27 1 Säker och estetisk utformning av spårvägssystem Presentation vid Spårvagnsstädernas konferens 2015-03-27 2 Lars H Ericsson Säkerhetsdirektör Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting (också känt

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 2011-08-04 Kommunstyrelsen Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 Trafikverket har fått i uppdrag

Läs mer

En ny generation järnväg

En ny generation järnväg En ny generation järnväg Aktuellt om höghastighetsjärnväg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Nordic Rail 2017-10-12 Peter Uneklint Programchef Dagens presentation En ny generation järnväg Varför

Läs mer

Sydvästra delen: söder om Kulltorp till Havsbadsvägsrondellen

Sydvästra delen: söder om Kulltorp till Havsbadsvägsrondellen Sida 1 av 6 2013-02-25 (3) Förslag på ENGELHOLMSRINGLED runt Ängelholms innerstad Vägstandard som nuvarande Kungssgårdsleden d.v.s. för trafik med 90 km/tim. Hög hastighet motiveras med att trafikanterna

Läs mer

Mälarbanan delen Tomteboda-Kallhäll. järnvägen byggs ut för tätare och snabbare förbindelser för fler resenärer

Mälarbanan delen Tomteboda-Kallhäll. järnvägen byggs ut för tätare och snabbare förbindelser för fler resenärer Kallhäll Barkarby Ulriksdal Sundbyberg Tomteboda Mälarbanan delen Tomteboda-Kallhäll järnvägen byggs ut för tätare och snabbare förbindelser för fler resenärer Information om Banverkets två förslag till

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Hässleholm höghastighetstågstation - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Höghastighetstågstation i Hässleholm En ny stambana för höghastighetståg planeras Stockholm Göteborg/Malmö. Sträckningen

Läs mer

8.14 Samlad bedömning

8.14 Samlad bedömning 8.14 Samlad bedömning I detta och tidigare kapitel har förutsättningarna för och effekterna av en dragning av Norrbotniabanan inom respektive korridor redovisats. För att ge en mer helhetlig bild görs

Läs mer

Yttrande över förslag till Program för Sahlgrenska och Medicinareberget Diarienummer SBK: BN0361/12

Yttrande över förslag till Program för Sahlgrenska och Medicinareberget Diarienummer SBK: BN0361/12 Yttrande över förslag till Program för Sahlgrenska och Medicinareberget Diarienummer SBK: BN0361/12 Yimby Göteborg ser positivt på en förtätning i det aktuella området. Planförslaget innehåller många bra

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby

Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby Inbjudan till granskning av järnvägsplan för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Spånga Barkarby Granskning 26 januari 23 februari 2015 Öppet hus: tisdag den 10 februari 2015 kl. 17 20 Plats: Trafikverket,

Läs mer

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta

Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Inbjudan till samråd för Mälarbanans utbyggnad, sträckan Tomteboda-Huvudsta Trafikverkets järnvägsplan Solna stads detaljplan, Spårområde vid kv Tegen Samrådstid: 8 augusti 19 september 2012 Öppet hus:

Läs mer

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum

Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum 2008-xx-xx x PM Effektredovisning för BVGb_015 Varberg, dubbelspår (tunnel) inklusive resecentrum Handläggare: Telefon: e-post: Innehåll 1 Effektbeskrivning av åtgärd...3 1.1 Allmänt...3 1.2 Trafikering...3

Läs mer

Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan

Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan 2017-08-30 1 av 10 Sammanställning etapper Nya Ostkustbanan Korta beskrivningar, nyttor, längder, kostnader och restider för Nya Ostkustbanans etapper utifrån Trafikverkets utredningsmaterial - samrådshandlingar

Läs mer

De flesta känner otrygghet i storstäder och nattetid

De flesta känner otrygghet i storstäder och nattetid Forfatter(e): Ingunn Stangeby Oslo 2004, 34 sider Sammanfattning: Trygg kollektivtrafik Trafikanters upplevelse av kollektivtrafikresor och åtgärder for att öka tryggheten. Sammanfattningsrapport Om man

Läs mer

Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan

Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan Sektorn för samhällsbyggnad Henrik Yngve Trafikverket 405 33 Göteborg TRV 2015/23954 Datum 2016-12-06 2016KS620 530 Dnr Yttrande över lokaliseringsutredning Almedal Mölnlycke, en del av Götalandsbanan

Läs mer

Borås HH-bana genom staden

Borås HH-bana genom staden Borås HH-bana genom staden Trafikverket planerar en höghastighetsbana Göteborg-Borås med olika möjliga korridorer, se Youtube-film. Två av dessa korridorer leder till en station 5-10 km från Borås stadscentrum.

Läs mer

Väg E20 delen förbi Hova

Väg E20 delen förbi Hova VÄGPLAN Väg E20 delen förbi Hova Gullspångs kommun, Västra Götalands län Samrådsredogörelse 2014-05-23 Projektnummer: V85631195 Dokumenttitel: Samrådsredogörelse - Vägplan för E20 förbi Hova Skapat av:

Läs mer

ÅVS stråken Kalmar-Linköping Västervik- Linköping. Peter Linnskog

ÅVS stråken Kalmar-Linköping Västervik- Linköping. Peter Linnskog ÅVS stråken Kalmar-Linköping Västervik- Linköping. Peter Linnskog 2 2014-05-13 Stråken Låg standard på Stångådalsbanan Tjustbanan Behoven längs stråken är lågt prioriterade av Trafikverket Sträckningen

Läs mer

Regeringens motorväg mot klimatförändringar

Regeringens motorväg mot klimatförändringar Regeringens motorväg mot klimatförändringar Inledning Vår tids stora utmaning är att komma tillrätta med klimatförändringarna. Gör vi ingenting nu så kommer våra barn och kommande generationer att få betala

Läs mer

Reflektion från seminarium 4

Reflektion från seminarium 4 Reflektion från seminarium 4 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Från Trafikverkets stationshandbok till goda exempel i verkligheten - Henrik Rundquist & Rundquist Stationen behöver planeras

Läs mer

En ny generation järnväg

En ny generation järnväg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 En ny generation järnväg Trafikverkets arbete med höghastighetsjärnväg Peter Uneklint Programchef, En ny generation järnväg 2016 Infrastrukturpropositionen 11 oktober

Läs mer

MEDEL# 3. Kvartersplan Funktionsplan Trafikplan. urban symbios 089

MEDEL# 3. Kvartersplan Funktionsplan Trafikplan. urban symbios 089 MEDEL# 3 Kvartersplan Funktionsplan Trafikplan urban symbios 089 KVARTERSPLAN HPL BANGÅRD PARKERING Planen visar på förhållandet mellan bebyggd yta och öppna ytor. Enligt principen med en ny struktur över

Läs mer

Västlänken Underlagsrapport Linjesträckningar

Västlänken Underlagsrapport Linjesträckningar BRVT 2006:03:09 2006-02-09 Järnvägsutredning inklusive miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Västlänken en tågtunnel under Göteborg Underlagsrapporter 03 Byggskedet 04 Gestaltning 05 Grundvatten 06 Kapacitet

Läs mer

Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum

Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum LULEÅ KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Version 1 (5) Projektdirektiv för Kommunens inriktning för resecentrum i Luleå centrum Bakgrund Resecentrums betydelse som en attraktiv punkt i staden Resecentrum i modern

Läs mer

Norrbotniabanan JU150 Piteå - Gäddvik

Norrbotniabanan JU150 Piteå - Gäddvik Norrbotniabanan JU150 Piteå - Gäddvik Planeringsprocessen Järnvägsutredningar - Överblick Pågående : - Piteå-Södra Gäddvik (JU 150) Planeras vara färdigställd årsskiftet 2011/2012 - Umeå-Robertsfors (JU

Läs mer

Järnvägslyftet. Bygg ihop Sverige

Järnvägslyftet. Bygg ihop Sverige Järnvägslyftet Bygg ihop Sverige 28 september 2017 2 3 Inledning Oavsett om man bor på landsbygden, i mindre orter, i städernas förorter eller i innerstaden ska man ha likvärdiga möjligheter att leva,

Läs mer

Befintlig förbindelse och passage i plan väster om stationshuset ersätts med planskild passage.

Befintlig förbindelse och passage i plan väster om stationshuset ersätts med planskild passage. Etapp 1c Flyttat stationshus och passage (G1c) Utrymmet mellan stationshuset och spår 1 är för smalt för att uppfylla dagens krav på plattform och används därför bara som gångpassage. Om huset flyttas

Läs mer

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm

Hässleholm höghastighetstågstation. - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Hässleholm höghastighetstågstation - ny station för höghastighetståg i Hässleholm Höghastighetstågstation i Hässleholm En ny stambana för höghastighetståg planeras Stockholm Göteborg/Malmö. Sträckningen

Läs mer

Studie Transportkorridor. Mölndalsåns dalgång Underlag till Fördjupad Översiktsplan. BILAGA Transportkorridoren

Studie Transportkorridor. Mölndalsåns dalgång Underlag till Fördjupad Översiktsplan. BILAGA Transportkorridoren Studie Transportkorridor Mölndalsåns dalgång Underlag till Fördjupad Översiktsplan BILAGA Transportkorridoren Februari 2012 INNEHÅLL 1 NORRA DELEN 2 2 MELLERSTA DELEN 6 3 SÖDRA DELEN 10 Beställare: Trafikverket

Läs mer

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet 29 maj 2013 Syfte med Västsvenska paketet Att skapa förutsättningar för och bidra till att uppfylla politiskt antagna

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

Ostlänken och trafikutvecklingen. Jan Forsberg Vd SJ AB 2006-03-10

Ostlänken och trafikutvecklingen. Jan Forsberg Vd SJ AB 2006-03-10 Ostlänken och trafikutvecklingen Jan Forsberg Vd SJ AB 2006-03-10 1 SJ AB:s resultat 2005 +566 Mkr Snabbtåg 2 SJ:s goda resultat beror på Kraftigt minskade kostnader Ökade intäkter trots Kraftigt ökad

Läs mer

PROJEKTRAPPORT. Rapport doc Antal sidor: 5 Bilagor: 6

PROJEKTRAPPORT. Rapport doc Antal sidor: 5 Bilagor: 6 PROJEKTRAPPORT Jönköpings Tändsticksfabrik 1 Rapport -16102700.doc Antal sidor: 5 Bilagor: 6 Uppdragsansvarig Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson Datum www.soundcon.se Rapport -16102700 Innehåll 1. Bakgrund

Läs mer

Hur bör vi investera i kollektivtrafiken?

Hur bör vi investera i kollektivtrafiken? Hur bör vi investera i kollektivtrafiken? Jonas Eliasson Professor Transportsystemanalys, KTH Föreståndare Centrum för Transportstudier Vår region behöver ny infrastruktur för 30 miljarder När det reser

Läs mer

Linköpings utmaningar inför framtidens kollektivtrafik Vilka planer finns för Linköpings stadsutveckling

Linköpings utmaningar inför framtidens kollektivtrafik Vilka planer finns för Linköpings stadsutveckling Linköpings utmaningar inför framtidens kollektivtrafik Vilka planer finns för Linköpings stadsutveckling Ostlänken, nytt resecentrum och Innerstaden växer över ån Översiktsplan och Trafikstrategi Stadsutvecklingsstråk

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap

Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap Stadsbyggnadskvaliteter i Malmö, Gynnar byggemenskap Josephine Nellerup Planeringsarkitekt FRP/MSA PLANCHEF Stadsbyggnadskontoret Josephine.nellerup@malmo.se PRIOTERADE INRIKTNINGAR Regional motor för

Läs mer

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030

Staden möter havet. Strategier för staden Ystad 2030 Staden möter havet Strategin går ut på att bättre utnyttja Ystads unika läge vid havet och bättre koppla ihop staden med havet. Att koppla staden till havet handlar om att flytta ut hamnverksamheten till

Läs mer

Forsåker. central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö. Socialdemokraterna i Mölndal

Forsåker. central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö. Socialdemokraterna i Mölndal Forsåker En ny central stadsdel omgiven av gammal stadsmiljö Socialdemokraterna i Mölndal Inledning Mölndals stad köpte 2009 området där det gamla pappersbruket Papyrus låg. Idag benämns området Forsåkersområdet.

Läs mer

Bostäder. FörslagTofta. Identitet Där stad möter natur(skog och sjö)/rekreation (friluftsliv, bad, golf)

Bostäder. FörslagTofta. Identitet Där stad möter natur(skog och sjö)/rekreation (friluftsliv, bad, golf) FörslagTofta Identitet Där stad möter natur(skog och sjö)/rekreation (friluftsliv, bad, golf) Karaktär Tofta östra - föreslås utvecklas som ett stugområde med inslag av bostadshus. Utmed väg 23 är området

Läs mer

2 Förutsättningar marknad och trafik

2 Förutsättningar marknad och trafik 2 F Ö RU T S ÄT T N I N G A R M A R K N A D O CH T R A FIK 2 Förutsättningar marknad och trafik Ostlänkens trafikering på sträckan Norrköping Linköping definieras utifrån den marknad som finns för nationella

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo genom Solna, Sundbyberg och Stockholm Välkommen! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för

Läs mer

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården.

Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Analys av placering inför eventuell tillbyggnad på Södertorpsgården. Södertorpsgården är ett seniorboende i nördöstra Hyllie. Inför en eventuell utökning med trygghetsboende studeras olika placeringar

Läs mer

Stationens roll för lokal och regional utveckling. Christer Ljungberg, Trivector AB

Stationens roll för lokal och regional utveckling. Christer Ljungberg, Trivector AB Stationens roll för lokal och regional utveckling Christer Ljungberg, Trivector AB Station centralt eller externt? Uppdrag till Trivector att studera: Vad betyder det för: Resandet Staden Regionen? Jämförelse

Läs mer

Rapport med slutsatser och fortsatt arbetsinrikning efter workshop om överdäckning

Rapport med slutsatser och fortsatt arbetsinrikning efter workshop om överdäckning Rapport med slutsatser och fortsatt arbetsinrikning efter workshop om överdäckning På idéseminarium med professionella aktörer samt på möte med allmänheten i början av mars, fick vi många synpunkter hur

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer