Samråd 2 i Axmar, med allmänheten angående Ödmården Vindkraftpark

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samråd 2 i Axmar, med allmänheten angående Ödmården Vindkraftpark"

Transkript

1 UPPDRAG Ödmården vindkraftpark UPPDRAGSLEDARE Maria Vabulis DATUM 16 KUND UPPRÄTTAD AV Maria Brolin DOKUMENTNUMMER _00 PLATS Axmar Brygga DATUM 16 april 2013 TID NÄRVARANDE Peter Svantesson (PS) Sture Björk Olle Viotti (OV) Maria Brolin (MB) Marie Ernström Kristina Thuresson Martin Rydberg Hedén Petter Ohlsson Paul Appelquist Se bifogad deltagarförteckning Skogsstyrelsen Grouse Expeditions Grouse Expeditions ÅF Allmänheten KOPIA TILL Peter Svantesson Anders Ljunggren Björn Risby Maria Vabulis Olle Viotti Marie Ernström Elin Karlsson Samråd 2 i Axmar, med allmänheten angående Ödmården Vindkraftpark A Samrådet hölls mellan kl 17 och 20.30, dels i form av en utställning dels genom en gemensam presentation från kl Peter Svantesson och Olle Viotti informerar om projektet, se bifogad Power Point presentation. B Fortlöpande frågor och diskussioner under presentationen är följande 1. Fråga: Vindkraftverken låter och har olika frekvenser. Vilka frekvenser har man tittat på? Djur och människor uppfattar olika frekvenser. Påverkas älg av ljudet? Finns regler? a. Svar: Vi har tittat på det som mänskliga örat kan uppfatta och det som är standard i branschen när vi har analyserat ljudnivåer. Man har i befintliga 1 (7) S w e co Kungsgatan 62 SE Uppsala, Sverige Telefon +46 (0) Fax +46 (0) S we c o En er gui d e A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm M a r i a Br ol i n Telefon direkt +46 (0) Mobil +46 (0) maria.brolin@sweco.se

2 parker inte sett att älg påverkas negativt av ljudet. Det finns få riktlinjer för tillåtna ljudnivåer för djur. Ett exempel gäller ventilationsljud i stall vilket är reglerat som max 65 db(a). 2. Fråga: Vad menas med 8 h skugga? Hur långt når skuggan? a. Svar: Den tidsangivelsen är den sammanlagda totala tid som skugga får påverka närboende. Efter några km blir skuggan mer och mer diffus och vid ca 2 km är skuggan fortfarande uppfattbar. För att inte överskrida tillåtna skuggtider finns teknisk utrustning som gör att vindkraftverken automatiskt stängs av. 3. Fråga: Närliggande projekt, Storgrundet, har en ledningsdragning som passerar. Sker samordning? Tål stamnätet allt som ska anslutas? a. Svar: Det förs diskussioner om ledningsdragningarna. Det kommer behövas en ledningsdragning per projekt. Det finns olika alternativ. Stamnätet tål detta. Den planerade stationen i Grönviken tar 1000 MW. 4. Fråga: Banverket är negativ till denna ledning har vi hört. Hur påverkas deras planer av vindkraftsprojektet? Påverkas nya E4 av projektets utformning? a. Svar: För att undvika problem har vi tagit hänsyn till Banverkets alternativa stråk för Ostkustbanan och placeringen av vindkraftverk har flyttats så att Banverkets samtliga alternativa stråk kan förverkligas utan påverkan från parken. 5. Fråga: Hur lång arrendetid är det för en sådan här park? Vad händer sen? a. Svar: Det är 40 års arrendetid. Tillståndsprocessen kan ta tid och tillståndet gäller i år. Sedan när det första tillståndet har gått ut kan man söka ett nytt tillstånd. Då kan det bli aktuellt med ny arrendetid. Det beror på hur situationen är då om man väljer detta alternativ eller inte. 6. Fråga: Hur lång livslängd har vindkraftverken? a. Svar: Livslängden räknas på år. Fundament och torn håller längre. 7. Fråga: Hur mycket avsätts för att avveckla vindkraftsparken? a. Svar: Summan kr per vindkraftverk har hitintills beslutats av länsstyrelsen vid tillståndsgivningen. Det är miljöprövningsdelegationen på Länsstyrelsen som beslutar detta. 8. Fråga: Vem är ansvarig om den som driver vindkraftverken, går i konkurs? Det blir väl som vanligt att vi vanligt folk får betala? Projektägaren står för fiolerna, men om inget finns kvar där (inga pengar kvar) så får väl kommunen ansvara, dvs vi vanligt folk? a. Svar: Markägaren är ytterst ansvarig för verksamhet på sin mark. Den som driver verksamheten har också någon som är finansiär, ofta en bank. Banken står risken att förlora sina utlånade medel varför det är i deras intresse också 2 (7)

3 att se till att projektet är säkrat och att det avsatts resurser så att konkurser undviks. 9. Fråga: Hur lång tid tog det att bygga ut Jädraåsprojektet? a. Svar: Anläggningsskedet där tog 1,5 år. 10. Fråga: Danskarna gör torn, kranarna kommer från Finland. Det är inte mycket arbetstillfällen som skapas lokalt i Sverige? a. Svar: Det stämmer att mycket kommer från utlandet. Men det finns exempel där det är lämpligast att ta resurser lokalt såsom drift- och underhåll. Vissa branscher anpassar sig allteftersom arbetstillfällen ges. Arise som är svenskt har till exempel egna kranar. 11. Fråga: Vad är produktionskostnaden för 1 kwh? a. Svar: I dagsläget är den under 60 öre/kwh (inklusive investeringskostnader). 12. Diskussioner om bygdemedel följer där någon anser att det låter som en muta och någon frågar om hur det kan utformas. Information ges om fond, stiftelse och exempel ges från Jädraås. 13. Fråga: Varför har ni ändrat er, flyttat och minskat projektet så fort? a. Svar: Parken var utspridd i norra delen. Det är bättre få en samlad park i södra delen också för att få längre avstånd till bebyggelse i norr även om det alltid är några som kommer att bo nära. Hänsyn togs också till Banverket planer. Syftet med samråd är att lyssna in och göra förändringar efter en sammanvägd bedömning. 14. Fråga: Vindkraft kan inte konkurrera med vattenkraft även om vindkraftsägare slipper betala skatt och moms. Vindkraft är dyrare än produktion av andra elproduktionsanläggningar. a. Svar: Det är inte dyrare att bygga vindkraft än andra produktionsslag. 15. Fråga: Om livslängden är år så är det väl en piss i Mississippi? Är det försvarbart bygga då? Det (20 25 år) är ingen tid, det går fort. Kan det löna sig? a. Svar: Ja det är försvarbart. Den som investerar gör en noggrann kalkyl och kommer bara investera om kalkylen går ihop. 16. Fråga: Finns reglerkraft i Sverige? a. Svar: Ja, vattenkraften fungerar som reglerkraft. 17. Fråga: Hur mycket ska det blåsa? Jag såg en handfull vindkraftverk och ett av dem stod stilla, varför det? a) Svar: Vindkraftverken slår på vid 3-4 meter per sekund och producerar fullt vid ca 12 meter per sekund. Sannolikt utfördes service på det stillastående vindkraftverket eller så hade det råkat ut för ett fel. 3 (7)

4 18. Fråga: Hur mycket mer blåser det på höjden än på marknivån? a. Svar: Det beror på markytan, som bromsar vinden, samt på vädret. Generellt blåser det betydligt bättre högre upp i luften. (Tillagt efter mötet: Söderhamns flygplats hade åren 2004 till 2011 en medelvind på ca 2 meter per sekund på 10 m höjd. I Ödmården är den långsiktiga medelvinden ca 6,8 meter per sekund på 120 m höjd.) 19. Fråga: Hur mycket av våra synpunkter skriver ni ner? a. Svar: Vi skriver ner allt vi hinner. Målet är att alla synpunkter ska tas med. 20. Fråga: Ni ser inga nackdelar i vindkraft? Har ni inga? Ni säger bara de positiva? a. Svar: Vi ser till förnybar energiproduktion och tycker att det är bra. Vägarna förbättras i området. Vindkraftverken utgör inte hinder mot att skogen brukas. Jägare kan fortsätta jaga. 21. Fråga: Förstärker ni vägarna? Vi har en gammal bro över en liten å. Den kommer bli förstörd. a. Svar: Vi har samråd med Trafikverket och logistiken planeras noggrant. De hänvisar till vilka vägar vi kan använda. Sedan ska diskussioner med vägföreningarna genomföras så att hänsyn kan tas till olika förhållanden. 22. Fråga: Blir detta (vindkraftsområdet) ett skyddsområde? Får man gå in i området på egen risk då det kan finnas risk för iskast? Det är inte ett litet område. Vi bor i Sverige där det råder risk för is fem månader om året. Det är is på vintern. a. Svar: Jämför med radiomaster där det också varnas för iskast. Vi kommer sätta upp varningsskyltar på grund av risk för iskast. Vid fuktiga väderförhållanden och vid vissa temperaturförhållanden ökar risk för iskast. 23. Fråga: Kommer jakten begränsas? a. Svar: Det går att kombinera jakt och vindkraft. 24. Fråga: Länkstråk går tätare i norr. Har vindkraftverken stört länkstråken? a. Svar: Hänsyn tas till länkstråk och inga verk placeras inom dessa. 25. Fråga: I kommunens översiktsplan från 2009 är målet 75 vindkraftverk. Ni på Bergvik planerar 200 vindkraftverk i kommunen. Hur vågar ni? a. Svar: Det sker en revidering av översiktsplanen. Vi har fått intrycket att kommunen tror på vindkraft. Det är egentligen en global fråga att få mer förnybar energi. Då planerar vi där det är möjligt. Vi tror på vindkraft. 26. Fråga: Var ska all el användas? a. Svar: Det är sant att Sverige periodvis har elöverskott. Sverige exporterar el till andra länder. 4 (7)

5 27. Fråga: Varför bygger ni inte vindkraftverken i Polen istället? a. Svar: Polen bygger vindkraft själva liksom Tyskland, andra länder i Europa och världen. 28. Fråga: Nu planerar de att avveckla kärnkraften. Hur tänker de? Tyskland har fattat beslut att satsa på vindkraft och avveckla kärnkraften. Tyskland bygger koleldade verk. a. Svar: I Tyskland har de byggt mycket vindkraft och annat. 29. Fråga: Om politiska företrädare i kommunen säger nej så blir det inget av projektet? a) Svar: Kommunen måste tillstyrka projektet. Det stämmer. Ordföranden för Bygg- och miljönämnden i Söderhamns kommun, Lennart Gard, förklarar hur processen går till och vad kommunen har för uppdrag. Gard svarar på frågor nedan. 30. Fråga: Jag är ordförande i bygdeförening. Varför ska vår livsmiljö förstöras för att Bergvik ska profitera? Vi är mängder här som får betala priset i form av massa negativa a. Svar: Det är en global fråga egentligen, denna om förnybar energi. Kommunen är ibland positiv och ibland har man sagt nej beroende på vilket projekt det gällt. Diskussion uppstår om för och nackdelar med vindkraft, klimatförändringar, stolthet över att arbeta med förnybar energi, att vindkraft kan jämföras med ett parasoll som går att tas ned utan nämnbara spår efter sig sedan man har lånat en plats i vinden med mera. Någon från allmänheten uttryckte att förnybar energi är bra. 31. Fråga: Det måste finnas en bättre plats att bygga vindkraft, en plats där det blåser bättre? Svar: Vi behöver arbeta parallellt med våra vindkraftsprojekt då det är svårt att komma fram i ett vindkraftsprojekt. Ofta uppstår någon fråga som gör att ett projekt faller bort. Vi arbetar med alternativa lokaliseringar och söker alltid den mest lämpliga platsen för vindkraft. En plats där det blåser bra är utgångspunkten och där vi inte stör för mycket. 32. Fråga: Hur lång byggtid är det? Svar: I Jädraås tog det 1,5 år för 66 st vindkraftverk. 33. Fråga: Jag blir störd när det åker förbi 15 st långtradare idag (på E4an). Ni kommer att störa mer? Det blir som att bo på en byggarbetsplats? Svar: Vid byggnation kommer det att låta mer, än under drift. Ljudet från vindkraftverken kommer också att maskeras av andra ljud. Vår bullerberäkning har tagit hänsyn till värsta tänkbara förutsättningar så att vi säkert klarar gällande regler. 34. Fråga: Vilken hamn blir aktuell? Måste ni förstärka hamnen? Svar: Det finns alternativa hamnar såsom exempelvis Ljusne Hamn eller Gävle hamn. 5 (7)

6 35. Fråga: Jag måste säga att ni har gjort fina utredningar med fina kartor. När kommer landskapsanalys och örninventeringar på nätet? Svar: Rovfågelinventeringens rapport är under arbete nu och förväntas bli klar om ca 2-3 veckor. Landskapsanalysen skall anpassas till det nya området. Vi lägger upp allt material på hemsidan. 36. Fråga: Har vindmätning skett? Vilken medelvind är det? Svar: Ja, i snart två år har vinden mätts på 120 meters höjd. Den har korrelerats mot en 30 års tidsserie för att få långsiktig medelvind utifall dessa år var särskilt blåsiga eller dylikt. Medelvinden ligger på 6,7 meter per sekund. Ser man till helheten i parken är medelvinden 6,8 meter per sekund och vid verksplaceringarna är medelvinden 6,9 meter per sekund. 37. Fråga: Är Söderhamns kommun positiva till planerna? Kan ni kalla in politikerna till såna här möten så de får höra vad vi tycker? Svar: Vi har haft särskilda möten med politikerna och de får del av era synpunkter via vår samrådsredogörelse där alla synpunkter ingår. Bygg- och miljöordföranden Gard påtalar att grundinställningen hos kommunen är positiv hos kommunen för vindkraft men att varje fall bedöms. Han är här för att lyssna in synpunkter nu bland annat. 38. Fråga: Jag har gjort en rundfrågning i Sunnäs. De var 100 % negativa. Jag ifrågasätter er demoundersökning. Som man frågar får man svar. Svar: Frågor ställdes slumpvis till kommuninnevånare. Den positiva inställningen kan bero på att många yngre som vill ha vindkraft och arbeten i branschen, svarat positivt. Inställningen hos närboende har en tendens att vara som mest negativ i början och bli mer positiv sedan information getts. Sedan vindkraftsparken har byggts brukar inställningen inte alls vara negativ. Många är förvånade att det inte blev så illa som man trodde. Ta exempelvis Horns Rev och Nystedts havsbaserade vindkraftparker i Danmark. Där var det massdemonstrationer innan byggnation och när det byggdes vändes opinionen till att bli till och med positiv. 39. Fråga: Varför byggs inte Storgrundet? Har man fått problem? Vad är det som händer där? Svar: Vad som händer i andra projekt får de som är insatta i dessa svara på. 40. En person berömmer Söderhamns kommuns tidigare arbete med yttranden och planarbete. I Vallvik har det byggts stugor, där finns en bra vision. Älvdalarna och kustlandskapet ska hållas fritt. Men vindkraftverken syns mycket bra till havs. Det kan störa skärgårdsturismen. Hur kan man få det att gå ihop ekonomiskt? Svar: Att ifrågasätta de ekonomiska intressena för investeringar i elproduktionsanläggningar är slöseri med energi. Om det inte förväntas löna sig så kommer ingen investera. Det löser sig själv och bör inte vara problemet. 6 (7)

7 41. Fråga: Turister, fritidshusköpare kommer hit efter kampanjer i Stockholm. De är idag dystra och känner sig lurade. Fråga till Gard; Hur ser du på detta när ni svarar på vindkraftsansökningar? Svar: Vi väger för och emot. Vi prövar enligt praxis. Vi ser turismen som en näringsgren och det här kommer att vara en annan näringsgren. Detta kan ge årsarbetskrafter. Man får göra en sammanvägning. Vi ska satsa på skärgårdsturismen. Enligt demoundersökningen är 62 % i kommunen för vindkraft. 42. Fråga: Har ni pratat om detta projekt i Byggnadsnämnden ännu? Svar: Nej, det har vi inte gjort. Margareta Örn Liljedahl reviderar Översiktsplanen med tema vindkraft och den 30 maj 2013 ska det ut på samråd med allmänheten. 43. Fråga: Det fanns i Översiktsplanen för 2009 två riksintresseområden. Det var bra att de togs bort. Finns Ödmården med idag som förslag i kommunens översiktsplan? Jag representerar fem byföreningar där jag är ordförande i en av dem. Vi har skrivit till Energimyndigheten och yttrat oss gällande förslagen på de nya riksintresseområdena. Svar: Det som finns nu är ett arbetsmaterial som ska ut på samråd. Området Ödmården finns med i detta underlag som kommunalt intresseområde för vindkraft. Kommunen är i princip positiv till vindkraft. 44. Fråga: Ni kanske har sett tassavtryck av mina hundar i området. Jag tränar dem där. Det kommer bli helt stopp för mig att träna mina hundar under byggperioden. Svar: Om detta är ett problem för dig kan vi undersöka om vi kan hitta annat ställe som passar. Vi har mer mark. C Mötet avslutas Sekreterare Maria Brolin Granskas av Olle Viotti och Peter Svantesson 7 (7)

Samråd 2 i Ljusne, med allmänheten angående Ödmården Vindkraftpark

Samråd 2 i Ljusne, med allmänheten angående Ödmården Vindkraftpark UPPDRAG Ödmården vindkraftpark UPPDRAGSLEDARE Maria Vabulis DATUM 17 KUND UPPRÄTTAD AV Maria Brolin DOKUMENTNUMMER 331012500_00 PLATS Ljusne Folkets Hus DATUM 17 april 2013 TID 17.00-20.45 NÄRVARANDE Peter

Läs mer

S: Vi utgår från riktvärdena som är satta av Boverket kring maximal skuggtid och håller oss till dessa.

S: Vi utgår från riktvärdena som är satta av Boverket kring maximal skuggtid och håller oss till dessa. Mötesanteckningar informationsmöte Vindkraftprojekt Örserum Smålandsgården, Örserum 2011 12 06 Klockan 18:00 22:00 Innan mötet inleds har deltagarna möjlighet att lyssna på en ljuddemonstration av Johan

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

TROLLEBODA VINDKRAFTPARK

TROLLEBODA VINDKRAFTPARK TROLLEBODA VINDKRAFTPARK VINDKRAFTPARK I TROLLEBODA Vi undersöker möjligheten att bygga mer vindkraft i Kalmarsund. Våren 2008 fick vi tillstånd av miljödomstolen att bygga 30 vindkraftverk med totalhöjden

Läs mer

www.bergvikskog.se Välkommen!

www.bergvikskog.se Välkommen! Välkommen! Vindkraftpark Ödmården Samråd steg 2 Samrådsmöten Axmar Brygga 16 april Ljusne Folkets Hus 17 april Medverkande: Sweco ÅF Skogsstyrelsen Grouse Expeditions Agenda 1. Bergvik Skog och vindkraft

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Maria Vabulis UPPRÄTTAD AV. Marie Ernström. Bergvik Skog AB Bergvik Skog AB Bergvik Skog AB. Sweco Sweco.

UPPDRAGSLEDARE. Maria Vabulis UPPRÄTTAD AV. Marie Ernström. Bergvik Skog AB Bergvik Skog AB Bergvik Skog AB. Sweco Sweco. UPPDRAG Vindkraftpark Ödmården UPPDRAGSNUMMER 5462815000 UPPDRAGSLEDARE Maria Vabulis UPPRÄTTAD AV Marie Ernström DATUM PLATS Ljusne Folkets Hus DATUM 2012-06-26 TID 17:00-20:00 NÄRVARANDE Peter Svantesson

Läs mer

Others 9.2 % Nordex 4.3 % Senvion (RePower) 4.3 % Frisia 5.1 % Enercon 42.6 % Siemens/ AN Bonus 11.0 % Vestas/NEG Micon 23.5 %

Others 9.2 % Nordex 4.3 % Senvion (RePower) 4.3 % Frisia 5.1 % Enercon 42.6 % Siemens/ AN Bonus 11.0 % Vestas/NEG Micon 23.5 % Informationsmöte Aldermyrberget Storklinta 2018-06-26 Vindkraftspark Aldermyrberget Agenda Om wpd Aldermyrberget - bakgrund Preliminär tidplan byggnation Utformning av vindkraftsparken inkl. vägar & andra

Läs mer

Vindkraft. Sara Fogelström 2011-05-04

Vindkraft. Sara Fogelström 2011-05-04 Vindkraft Sara Fogelström 2011-05-04 Historik Vindkraft i världen (MW) 200 000 180 000 160 000 140 000 120 000 100 000 MW 80 000 60 000 40 000 20 000 0 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 I slutet på 2010

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

alltifrån det komplexa arbetet med arbetsmiljö - och säkerhetsfrågor i en vindkraftspark, till

alltifrån det komplexa arbetet med arbetsmiljö - och säkerhetsfrågor i en vindkraftspark, till Power for good Nordisk Vindkraft är ett privatägt och finansiellt starkt företag som står för en solid och lönsam vindkraft med utgångspunkten att påverka naturen så lite som möjligt och samtidigt tillföra

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav.

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav. 2012-06-07 1(14) Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken inför Bergvik Skog AB:s ansökan om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftpark Ödmården inom Söderhamns kommun. Inledning Bergvik Skog

Läs mer

Lillgrund vindkraftpark

Lillgrund vindkraftpark Lillgrund vindkraftpark I juni 2008 invigdes Lillgrund vindkraftpark. Den ligger en knapp mil utanför den skånska kusten, strax söder om Öresundsbron. Lillgrund är med sina 48 vindkraftverk Sveriges största

Läs mer

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län Samråd enligt miljöbalken med anledning av utbyggnad av vindkraft vid STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län STATKRAFT SCA VIND AB 2011-10-11 Dagordning Statkraft SCA Vind AB Samråd Lokalisering och

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-02-17 Varför bygga ut vindkraft? Ca 80 procent av världens produktion är fossil. Klimatproblemet är globalt.

Läs mer

Röbergsfjällets vindpark. Projektbeskrivning

Röbergsfjällets vindpark. Projektbeskrivning Röbergsfjällets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING RÖBERGSFJÄLLET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 Gällande detaljplan för Vindkraftverk på Nöteberg 2:1 m.fl. Lysekils Kommun Närvarande: 23 berörda sakägare Måns Hagberg, planförfattare

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Agenda: Bakgrund Tillstånd och samråd Tidplan Vägar och markarbeten Elanslutning Natur-, kultur- och

Läs mer

Om området. Vem upplåter marken som är aktuell för vindkraftparken?

Om området. Vem upplåter marken som är aktuell för vindkraftparken? Om området Vem upplåter marken som är aktuell för vindkraftparken? Det är huvudsakligen Bergvik Skogs egen mark. Även de kraftledningar som behövs för att få den producerade elen ut på stamnätet kommer

Läs mer

Vind. Från projektering till elproduktion vindkraft med wpd.

Vind. Från projektering till elproduktion vindkraft med wpd. Vind Från projektering till elproduktion vindkraft med wpd. Vi ser till att tankarna byter riktning Världens energibehov bara ökar. Samtidigt har miljön sagt ifrån på allvar. Vi står inför en av vår tids

Läs mer

Vindenergi. Holger & Samuel

Vindenergi. Holger & Samuel Vindenergi Holger & Samuel Hur utvinns elenergi ur vinden? Ett vindkraftverk består av ett torn med rotorblad samt en generator. Vinden får rotorbladen att snurra, varpå rotationen omvandlas till el i

Läs mer

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16 Bröcklingbergets Vindkraftpark Samråd med myndigheter 2009-12-16 Ownpower Projects Projekteringsbolag för vindkraft Utvecklar projekt för egen portfölj, för andra och tillsammans med partner Konsultuppdrag

Läs mer

Rättspraxis avseende vindkraft. Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars

Rättspraxis avseende vindkraft. Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars Rättspraxis avseende vindkraft Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars 1 Rättsfall om vindkraft Rättsfall i allmänhet Tillåtlighet Talerätt jämfört med samrådskretsen? Vindkraft och ÖP Vindkraft

Läs mer

Vindkraftens roll i omställningen av energisystemet i Sverige

Vindkraftens roll i omställningen av energisystemet i Sverige Vindkraftens roll i omställningen av energisystemet i Sverige 100% förnybart 2040 Energikommissionens arbete ledde 2016 fram till en energiöverenskommelse i Sverige. Målet i den är att Sverige ska ha 100%

Läs mer

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015

Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Det perfekta mötet med politiker och media finns det? 4 februari 2015 Före mötet Om jag hade 6 timmar på mig att fälla ett träd, skulle jag använda 4 av dem till att slipa yxan Vem vill ni träffa och varför?

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK Raftsjö Vind AB 2018-11-19 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 GÄLLANDE TILLSTÅND,

Läs mer

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 Innehåll GreenExtreme AB Samrådsmöte Vindkraft i Sverige Projektet Larsbo/Valparbo Vindkraftspark GreenExtreme AB Startades 2007 Kontor i Göteborg

Läs mer

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010

Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 Vindkraftsplaner i Abild. Hallands Nyheter 29 juni 2010 ABILD. Vattenfall planerar för en vindkraftspark i skogarna sydost om Abilds kyrkby. Men kommunen vill ha en samlad bild innan man har någon åsikt

Läs mer

Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet

Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet Tid: 22 september 2015, kl. 18.00-21.00 Plats: Abilds bygdegård, Falkenberg Från Vattenfall: Staffan Snis Projektledare

Läs mer

Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04

Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04 Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till Vattenfall Vindkrafts informationsmöte för vindkraftprojektet Sandselehöjderna!

Läs mer

Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun. Den 14/6 kl 18.00

Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun. Den 14/6 kl 18.00 Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun Den 14/6 kl 18.00 Agenda för mötet: Agenda 1. Presentation av sökande 2. Presentation av Triventus Consulting

Läs mer

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården Gråtanliden vindkraftsprojekt Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken 2016-04-21, Järjagården 1 Välkomna! till GHGs samråd för vindkraftsprojektet Gråtanliden! Viktigt: Samrådet ikväll är en del av den

Läs mer

Säliträdbergets vindpark. Projektbeskrivning

Säliträdbergets vindpark. Projektbeskrivning Säliträdbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING SÄLITRÄDBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

Energi för framtiden Vindkraftparken Rödsand 2

Energi för framtiden Vindkraftparken Rödsand 2 Energi för framtiden Vindkraftparken Rödsand 2 Radie: 46,5 m Rotordiameter: 93 m Fakta Rotorn: 60 ton Nacellen (maskinhuset): 82 ton Torn: 100 ton Fundamentent: 1900 ton Startvind 4 m/s och stoppvind 25

Läs mer

Vinden. En framtidskraft.

Vinden. En framtidskraft. Vinden. En framtidskraft. Skellefteå Kraft tar tillvara en oändlig naturresurs Skellefteå Kraft ser vindkraft som ett betydelsefullt energislag i den framtida svenska elproduktionen. Vinden är en oändlig

Läs mer

Allmänhet. Ca 50 personer deltog på mötet, varav 41 skrev upp sig på deltagarlistan.

Allmänhet. Ca 50 personer deltog på mötet, varav 41 skrev upp sig på deltagarlistan. Vindkraftprojekt Fjällbohög Samrådsmöte med allmänheten Tid och plats: Edsele bygdegård, måndag den 8 juni 2015, kl. 18.00. Deltagare: Markus Nordén, projektledare, Kraftö AB Johan Granlöf, vice projektledare,

Läs mer

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Vårgårda 2011-10-10 Alingsås kommun Samhällsbyggnadskontoret Bygglovavdelningen 441 81 Alingsås Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Sökanden Eolus Vind AB (publ) Huvudkontor

Läs mer

Vindkraft. Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång!

Vindkraft. Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång! Vindkraft Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång! Klimatförändring är ett faktum V i t ä n k e r p å m o r g o n d a g e n s e n e r g i b e h o v -

Läs mer

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta Sveriges målsättning 50 % av Sveriges totala energianvändning ska komma från förnybara energikällor till år 2020. Produktionen från förnyelsebara energikällor ska år 2020 vara 25 TWh. Det ska finnas planeringsförutsättningar

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ETT ANDRA SAMRÅD OM VINDKRAFTPARK HÄLSINGESKOGEN COPYRIGHT PÖYRY

VÄLKOMMEN TILL ETT ANDRA SAMRÅD OM VINDKRAFTPARK HÄLSINGESKOGEN COPYRIGHT PÖYRY VÄLKOMMEN TILL ETT ANDRA SAMRÅD OM VINDKRAFTPARK HÄLSINGESKOGEN COPYRIGHT PÖYRY PÖYRY POWERPOINT 2010 TEMPLATE 1 17 JANUARY 2012 VÄLKOMMEN TILL SAMRÅD OM VINDKRAFTSPROJEKT HÄLSINGESKOGEN Bergvik Skog är

Läs mer

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk Vindkraftverk Vad är ursprungskällan? Hur fångar man in energi från vindkraftverk? Ett vindkraftverk består utav ett högt torn, högst upp på tornet sitter en vindturbin. På den vindturbinen sitter det

Läs mer

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB Bror Norberg, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommunn (BN) Ida Dahl, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommun (ID) Cecilia Danebäck, Triventus Consulting AB (CD) (För anteckningar) Sven Levin,

Läs mer

Vad driver vindkraftsutbyggnaden i Sverige?

Vad driver vindkraftsutbyggnaden i Sverige? Vad driver vindkraftsutbyggnaden i Sverige? Lars Thomsson, Vindkraftssamordnare Region Mitt Lars Thomsson - Mitt Vindkraftsamordnare region mitt sen 1 maj 2011 Kommunalråd samhällsbyggnad och byggnadsnämndens

Läs mer

Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun

Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun Vindkraftteknik Daniel Johannesson, Johan Bäckström och Katarina Sjöström Kajoda AB presenterar Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun Underlag till miljökonsekvensbeskrivning Sammanfattning Kajoda

Läs mer

Header. Body Text. Svensk vindkraftförening. Ideell förening med ca 2000 medlemmar. Verkar för en långsiktigt hållbar vindkraftanvändning

Header. Body Text. Svensk vindkraftförening. Ideell förening med ca 2000 medlemmar. Verkar för en långsiktigt hållbar vindkraftanvändning Innehåll: Vad är en andel vindkraft? Olika sätt att bli andelsägare Starta ett vindkraftskooperativ Olika modeller för vindkooperativ Köpa vindkraftverk Uttagsskatten, vad hände? Om du vill veta mer...

Läs mer

Vindkraft, innehåll presentation

Vindkraft, innehåll presentation Vindkraft. Vindkraft, innehåll presentation Vad är vindkraft? Vad är el? Energiläget i Sverige och mål Typer av verk Projektering Byggnation Äga Planerade etableringar i Sverige Projektgarantis erbjudande

Läs mer

Informationsmöte, vindkraftsmöjligheter vid Sexdrega. Välkomna! Tobias Bogeskär Projektledare

Informationsmöte, vindkraftsmöjligheter vid Sexdrega. Välkomna! Tobias Bogeskär Projektledare Informationsmöte, vindkraftsmöjligheter vid Sexdrega Välkomna! Tobias Bogeskär Projektledare Agenda Göteborg Energi korta fakta Sveriges uttalade mål med vindkraft Genomgång av möjligheter för vindkraft

Läs mer

Vindkraft. Sara Fogelström 2013-10-25

Vindkraft. Sara Fogelström 2013-10-25 Vindkraft Sara Fogelström 2013-10-25 Historik Vindkraft i världen (MW) I slutet på 2012 var totalt cirka 280 000 MW installerat världen över. Källa: EWEA och GWEC Vindkraft i världen Totalt installerad

Läs mer

Vindbruk - en möjlighet för landsbygden

Vindbruk - en möjlighet för landsbygden Vindbruk - en möjlighet för landsbygden Global vindkraft Installerad effekt i MW 2010 Land Installerad effekt totalt, MW Utbyggnad 2010, MW Tyskland 27 214 1.493 Spanien 20 676 1.516 Italien 5 797 948

Läs mer

Minnesanteckningar från samrådsmöte med allmänheten i Bygdsiljum den 14 april kl 18-21, gällande vindkraftsprojekt Högaliden 2 och Blisterliden.

Minnesanteckningar från samrådsmöte med allmänheten i Bygdsiljum den 14 april kl 18-21, gällande vindkraftsprojekt Högaliden 2 och Blisterliden. Minnesanteckningar från samrådsmöte med allmänheten i Bygdsiljum den 14 april kl 18-21, gällande vindkraftsprojekt Högaliden 2 och Blisterliden. Vid samrådet medverkade följande personer. Ola Fängmark

Läs mer

Välkommen! Utredning om vindkraft på Lygnersvider. Jonas Cognell Per Carlson Anne Kodeda

Välkommen! Utredning om vindkraft på Lygnersvider. Jonas Cognell Per Carlson Anne Kodeda Välkommen! Utredning om vindkraft på Lygnersvider Jonas Cognell Per Carlson Anne Kodeda Göteborg Energi 2007 Ägare Antal kunder Antal anställda Rörelsens intäkter Investeringar Göteborg Stad Ca 300 000

Läs mer

Hjuleberg Vindkraftpark

Hjuleberg Vindkraftpark Hjuleberg Vindkraftpark Hjuleberg vindkraftpark Hjuleberg vindkraftpark byggdes under 2013-2014 och ligger i Falkenbergs kommun i Hallands län. Vindkraftparken består av tolv Siemens turbiner med en effekt

Läs mer

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande:

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande: 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan. Med vindbruk i den större skalan menas verk i grupper

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

www.bergvikskog.se Välkommen!

www.bergvikskog.se Välkommen! Välkommen! Vindkraftpark Hälsingeskogen Samråd steg 2 Samrådsmöte Bygdegården Svabensverk 16 maj Medverkande Bergvik Skog: Peter Svantesson, Anders Ljunggren & Sture Björk Pöyry: Annie Jacobsson, Stina

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

Bilaga 13. PM - Riskanalys brand Duvhällen vindpark

Bilaga 13. PM - Riskanalys brand Duvhällen vindpark Bilaga 13. - Riskanalys brand Duvhällen vindpark UPPDRAG Riskanalys_brand_Duvhallen UPPDRAGSNUMMER 5473789000 UPPDRAGSLEDARE Gabriella Nilsson UPPRÄTTAD AV Gabriella Nilsson DATUM GRANSKAD AV Martin Bjarke

Läs mer

Hur utvecklas vindbranschen i Sverige? Eric Birksten

Hur utvecklas vindbranschen i Sverige? Eric Birksten Hur utvecklas vindbranschen i Sverige? Eric Birksten Varför vindkraft? Möjligheter Utbyggnaden Ekonomi Våra frågor 2 Våra budskap Billigaste förnybara energikällan som finns att tillgå Bidrar till försörjningstrygghet

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

Vindkraften i Sverige en snabb överblick!

Vindkraften i Sverige en snabb överblick! Vindkraften i Sverige en snabb överblick! SABO 22 mars 2012 Lars Thomsson Vindkraftssamordnare Region Mitt Lars Thomsson - Mitt Vindkraftsamordnare region mitt sen 1 maj 2011 Kommunalråd samhällsbyggnad

Läs mer

Vilka är Lau Vind AB?

Vilka är Lau Vind AB? Vilka är Lau Vind AB? Lau Vind AB Är bildat av 20 markägare. Markområdet rymmer sex vindkraftverk. Området ligger på gränsen mellan Lye och Lau, ca 2 km söder om Garda. VD: Lars Petrén Lau Ordförande:

Läs mer

Utförd av IUC Sverige AB Juni 2012

Utförd av IUC Sverige AB Juni 2012 Utförd av IUC Sverige AB Juni 2012 SEK - Samhällsekonomisk kalkyl Beräkningen omfattas av verklig sysselsättning och dess ekonomiska effekter vid investering i Havsbaserad vindkraft Modell som använts:

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Hästar, buller och vindkraft. My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren

Hästar, buller och vindkraft. My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren Hästar, buller och vindkraft My Helin 15/3-19/3 2010 vid PRAO årkurs 8 på ÅF-Ingemansson Handledare Martin Almgren Hur hästen påverkas av ljud? Hästen är ett väldigt känsligt djur när det gäller ljud och

Läs mer

Så här byggdes Torkkola vindkraftspark

Så här byggdes Torkkola vindkraftspark Så här byggdes Torkkola vindkraftspark Merikartvägen N Torkkola Lillkyro 7 Torkkola vindkraftspark finns i Vasa längs med Merikartvägen, söder om Kyrö älv. Yta: ca 1 000 hektar Skiften: över 200 Markägare:

Läs mer

Samråd om vindpark Sögårdsfjället

Samråd om vindpark Sögårdsfjället Till Fastighetsägare och föreningar i närområdet kring Vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede 2014-01-14 Samråd om vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede Kraft med dotterbolaget Sögårdsfjällets Vind AB erhöll

Läs mer

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun

VINDKRAFT i Eskilstuna kommun VINDKRAFT i Eskilstuna kommun RIKTLINJER för placering av vindkraftverk Version 2012-12-04 Målsättning för vindkraft i Eskilstuna Eskilstuna kommun har som mål att kraftigt reducera utsläppen av växthusgaser,

Läs mer

Angående yttrande över Remiss av Statens energimyndighets rapport om havsbaserad vindkraft, M 2017/00518/Ee

Angående yttrande över Remiss av Statens energimyndighets rapport om havsbaserad vindkraft, M 2017/00518/Ee YTTRANDE 16 juni 2017 M 2017/00518/Ee Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Angående yttrande över Remiss av Statens energimyndighets

Läs mer

Planeringsprojekt för Vindkraft Planeringsprojekt för Vindkraft inom Krokoms inom Krokoms kommun kommun

Planeringsprojekt för Vindkraft Planeringsprojekt för Vindkraft inom Krokoms inom Krokoms kommun kommun Planeringsprojekt för Vindkraft Planeringsprojekt för Vindkraft inom Krokoms inom Krokoms kommun kommun Rapport 2008-12-02 Rapport 2008-12-02 Kommungemensamt projekt för lokalisering av vindkraft Planeringen

Läs mer

Välkomna till samråd angående Hån vindpark

Välkomna till samråd angående Hån vindpark Välkomna till samråd angående Hån vindpark Syftet med samrådsmötet är att delge aktuell information om det planerade projektet samt att samla in information och synpunkter. Skriv gärna upp er på deltagarförteckningen.

Läs mer

Vindkraft i Halland - möjligheter och problem

Vindkraft i Halland - möjligheter och problem Halmstad 2011-02-17 Vindkraft i Halland - möjligheter och problem Göran Sidén Lektor i elkraftteknik Högskolan i Halmstad Bild: www.svif25ar.se Halländsk pionjär Roland Bengtsson i Tågarp, Falkenberg,

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

byter Vi ser till riktning att tankarna

byter Vi ser till riktning att tankarna Sverige Vi ser till att tankarna byter riktning Världens energibehov bara ökar. Samtidigt har miljön sagt ifrån på allvar. Vi står inför en av vår tids största globala utmaningar. Sida 2 Till stor del

Läs mer

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 18.00 Dörrarna öppnar 18.30 Välkommen önskar Siral med bakgrund till satsningen och visionen med projektet. Triventus Consulting beskriver sedan processen

Läs mer

Samrådsunderlag - allmänheten. Hössna Vindkraftverk

Samrådsunderlag - allmänheten. Hössna Vindkraftverk Samrådsunderlag - allmänheten Hössna Vindkraftverk December 2010 2 Greenextreme AB planerar att bygga ett vindkraftverk vid Hössna i Ulricehamns kommun. Greenextreme AB kommer i den här informationsbroschyren

Läs mer

Vattenfall Vindkraft Norrbäck. MarkCheck Juni 2012

Vattenfall Vindkraft Norrbäck. MarkCheck Juni 2012 Vattenfall Vindkraft Norrbäck MarkCheck Juni 2012 4. Resultatredovisning Bakgrundsuppgifter Kön Man Kvinna 0% 47% 53% Ålder Yngre än 45 år 45-64 år 65 år eller äldre 34% 34% 33% Kategori Storuman Vilhelmina

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? Sida 1/5 BESTÄLLARSKOLAN #4: VEM SKA GÖRA MIN FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du bäst väljer produktionsbolag Hur du bedömer ett bolags kompetens Hur du undviker att bli lurad

Läs mer

Vindkraft i Örebro län

Vindkraft i Örebro län Vindkraft i Örebro län 2011-11-10 Lars Thomsson Vindkraftssamordnare Region Mitt Gotlands kommun, kommunalråd samhällsbyggnad 2006-2010 Gotlands kommun, byggnadsnämndens ordförande 2006-2010 Partistyrelsen

Läs mer

Energi för framtiden Vindkraftparken Kårehamn

Energi för framtiden Vindkraftparken Kårehamn E.ON Vind Energi för framtiden Vindkraftparken Kårehamn Radie: 56 m Rotordiameter: 112 m Fakta Nacellen (maskinhuset): 170 ton Torn: 170 ton Ett rotorblad: 13,5 ton Fundamentent: 1800 ton utan ballast

Läs mer

SAMRÅDSMÖTE ENLIGT MILJÖBALKEN 6 KAP 4 AVSEENDE DE PLANERADE VINDKRAFTSPARKERNA I JÄMTLANDS OCH VÄSTERNORRLANDS LÄN STATKRAFT SCA VIND AB 2008-07-01

SAMRÅDSMÖTE ENLIGT MILJÖBALKEN 6 KAP 4 AVSEENDE DE PLANERADE VINDKRAFTSPARKERNA I JÄMTLANDS OCH VÄSTERNORRLANDS LÄN STATKRAFT SCA VIND AB 2008-07-01 SAMRÅDSMÖTE ENLIGT MILJÖBALKEN 6 KAP 4 AVSEENDE DE PLANERADE VINDKRAFTSPARKERNA I JÄMTLANDS OCH VÄSTERNORRLANDS LÄN STATKRAFT SCA VIND AB 2008-07-01 Agenda Vindkraft som energikälla Statkraft SCA Vind

Läs mer

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB 26 maj 2014 1 Bruzaholm Vindkraftprojekt Informationsmöte 2014.05.26 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till informationsmöte för vindkraftprojekt

Läs mer

2014-06-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå

2014-06-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå 2014-06-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 4 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 2:4

Läs mer

Vattenfall Vindkraft Boarp. MarkCheck December 2013

Vattenfall Vindkraft Boarp. MarkCheck December 2013 Vattenfall Vindkraft Boarp MarkCheck December 2013 4. Resultatredovisning Bakgrundsuppgifter Kön Man Kvinna 0% 39% 61% Ålder Yngre än 45 år 45-64 år 65 år eller äldre 21% 41% 37% Är du... Permanent boende

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Vindkraft ur markägarens synpunkt

Vindkraft ur markägarens synpunkt Examensarbete 15 P Datum (2012-03-17) Vindkraft ur markägarens synpunkt Elev: Peter Söderlund Handledare: Anna Josefsson 1 Sammanfattning I denna rapport får du som är markägare, veta vilka fördelar vindkraften

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling av: Emilia Nordstrand från Jäderforsskola Energianvändning När jag såg filmen så tänkte jag på hur mycket energi vi egentligen använder. Energi är det som gör att te.x. lamporna

Läs mer

Lokal vindkraftsatsning i Uppvidinge.

Lokal vindkraftsatsning i Uppvidinge. Lokal vindkraftsatsning i Uppvidinge. Fyra markägare från bygden har tillsammans med prästlönetillgångar i Växjö stift bildat UppVind ekonomisk förening som avser att uppföra nio vindkraftverk norr och

Läs mer

Ekonomiska förutsättningar för gårdsvindkraftverk. Sven Ruin

Ekonomiska förutsättningar för gårdsvindkraftverk. Sven Ruin Ekonomiska förutsättningar för gårdsvindkraftverk Sven Ruin EXEMPEL PÅ VÄRDET AV ELENERGI El man köper från nätet kr/kwh El* 0,40 Energiskatt 0,29 Elnätsöverföring 0,16 Moms 0,21 SUMMA 1,06 Lantbruk som

Läs mer

Vattenfall Vindkraft Grönhult. MarkCheck Maj 2013

Vattenfall Vindkraft Grönhult. MarkCheck Maj 2013 Vattenfall Vindkraft Grönhult MarkCheck Maj 2013 Sammanfattning (1/2) Kännedom Var femte tillfrågade känner spontant till att Vattenfall har planer på att bygga vindkraftverk i närheten där de bor eller

Läs mer

Vindkraftens affärshemligheter

Vindkraftens affärshemligheter Vindkraftens affärshemligheter Omställningen till ett förnybart energisystem och fokus på klimatsituationen har bidragit till en snabb utveckling av vindkraft i landet. Efterfrågan på förnybar energi ökar

Läs mer

Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 2002

Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 2002 Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 22 Vid konferensen VIND-22 i Malmö 6-7 november, 22 presenterade Julija Sveca resultatet av en studie om konsekvenserna

Läs mer

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning Orrbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ORRBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Den ändrar sig hela tiden och därför är det viktigt att gå in och kolla när det händer.

Den ändrar sig hela tiden och därför är det viktigt att gå in och kolla när det händer. Nordpoolspot och Statnett Postad av Stefan Ericson - 02 feb 2015 14:04 Startar en tråd om vår elmarkna och hur den fungerar. Den ändrar sig hela tiden och därför är det viktigt att gå in och kolla när

Läs mer

Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage Ljud Skugga Säkerhet

Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage Ljud Skugga Säkerhet Välkomna Utformning Lokalisering och placering Vindförutsättningar Vindkraftverk Fundament, väg och elnät Områdesbeskrivning Naturområden Djur och växter Inventeringar Kultur Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Hej mitt namn är... och jag ringer från SIFO. Jag skulle vilja ställa några korta frågor till dig. Går det bra nu? Intervjun tar cirka 5-10 minuter.

Hej mitt namn är... och jag ringer från SIFO. Jag skulle vilja ställa några korta frågor till dig. Går det bra nu? Intervjun tar cirka 5-10 minuter. PROJEKTNAMN: Inställning till vindkraftpark i Falkenberg PROJEKTNUMMER: 1524610 ANSVARIG: Johan Orbe/Caroline Theorell DATUM: mars-april 2012 Hej mitt namn är... och jag ringer från SIFO. Jag skulle vilja

Läs mer

Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen

Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen Utställningen ger aktuell information om projektet - Vad har skett sedan samrådet - Utförda inventeringar och undersökningar - Kommande inventeringar

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Liselotte Aldén Ljud från vindkraftverk Av Annika Melin Det sista öppna seminariet kring vindkraft under 2012 hölls måndagen den 15 oktober i en hörsal på Högskolan på Gotland. Temat var ljud från vindkraft

Läs mer

Korpfjällets vindpark. Projektbeskrivning Etapp I

Korpfjällets vindpark. Projektbeskrivning Etapp I Korpfjällets vindpark Projektbeskrivning Etapp I PROJEKTBESKRIVNING KORPFJÄLLET I 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

Vindkraft i Sverige. - Möjligheter och hinder för vindkraftutbyggnad i Sverige. Eric Birksten Svensk Vindenergi

Vindkraft i Sverige. - Möjligheter och hinder för vindkraftutbyggnad i Sverige. Eric Birksten Svensk Vindenergi Vindkraft i Sverige - Möjligheter och hinder för vindkraftutbyggnad i Sverige. Eric Birksten Svensk Vindenergi Svensk Vindenergi 125 medlemsföretag Internationella kraftbolag Kommunala kraftbolag Projekteringsföretag

Läs mer