UPPDRAGSLEDARE. Maria Vabulis UPPRÄTTAD AV. Marie Ernström. Bergvik Skog AB Bergvik Skog AB Bergvik Skog AB. Sweco Sweco.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UPPDRAGSLEDARE. Maria Vabulis UPPRÄTTAD AV. Marie Ernström. Bergvik Skog AB Bergvik Skog AB Bergvik Skog AB. Sweco Sweco."

Transkript

1 UPPDRAG Vindkraftpark Ödmården UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Maria Vabulis UPPRÄTTAD AV Marie Ernström DATUM PLATS Ljusne Folkets Hus DATUM TID 17:00-20:00 NÄRVARANDE Peter Svantesson Anders Ljunggren Sture Björk Maria Vabulis Olle Viotti Marie Ernström Johan Scheuer Inbjudna deltagare (se närvarolista, bilaga 1) Bergvik Skog AB Bergvik Skog AB Bergvik Skog AB Sweco Sweco Sweco WSP PS AL SB MV OV ME JS ID Samrådsmöte ang vindkraftpark Ödmården PE och MV visar presentation om projekt Ödmården, se bilaga 2. Frågor och svar efter presentationen ID: Vad har Bergvik respektive Sweco för uppgifter i projektet? PS/MV: Bergvik är markägare och söker tillstånd för att få uppföra en vindkraftpark. När tillstånd erhållits överlåter Bergvik projektet till annan part som bygger och driver parken, men Bergvik är fortfarande markägare och kommer bedriva skogsbruk som vanligt på dessa marker. Sweco är konsulter till Bergvik under tillståndsprocessen och hjälper till med att ta fram handlingar, hålla i kontakter med myndigheter, särskilt berörda mm, som behövs i samband med ansökan om tillstånd enligt miljöbalken. De som finns med vid samrådsmötet idag är följande: Maria Vabulis projektledare Sweco Peter Svantesson vindkraftansvarig Bergvik Skog AB Sture Björk fastighetsexpert Bergvik Skog AB Anders Ljunggren - projektansvarig Bergvik Skog AB 1 (9) Sweco Parkgatan 3 Box 1902, Falun Telefon Telefax Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Marie Ernström Projektledare Telefon direkt Mobil marie.ernstrom@sweco.se

2 Olle Viotti vindkraftkonsult, Sweco Johan Scheuer ljudkonsult, WSP Marie Ernström - miljökonsult, Sweco ID: Är det värt alla dessa satsningar och ingrepp i naturen om vindkraftverken enbart får stå år och därefter måste tas bort/förnyas? Kommer de att stå där och skräpa i naturen efter dessa år? AL: De tillstånd som myndigheterna beviljar för vindkraftparker brukar vara tidsbegränsade till ca år. Visst slitage av verken blir det så att maskineriet kan behöva bytas ut etc. Andrahandsvärdet för skrot brukar vara rätt högt. Det kan även nämnas att på Gotland håller man just nu på att byta ut första generationens vindkraftverk och en del av dessa äldre verk kan även återanvändas på andra ställen. För att överhuvudtaget få ett tillstånd för en vindkraftpark måste sökanden ställa en s k ekonomisk säkerhet för att dessa medel ska kunna nyttjas av myndigheterna utifall verksamhetsutövaren inte längre kan driva anläggningen och verken därför måste tas omhand. Inga verk kommer alltså att bara lämnas i naturen om de inte används detta regleras i tillståndsbesluten. Inget beslut kommer erhållas om inte Bergvik avsätter medel till Länsstyrelsen för ekonomisk säkerhet. ID: Varför bygger inte Bergvik vindkraft ute till havs istället för i skogen? PS: Vindkraftparker byggs ute till havs där det finns bra vindar, men Bergvik äger inga marker ute till havs och därför är detta inte möjligt. I och med att Bergvik är en mycket stor markägare så har bolaget stora möjligheter att bidra till att uppnå de ställda miljömålen för vindkraft och att samtidigt kunna fortsätta bedriva skogsbruket som vanligt på dessa marker. Kostnaderna för att bygga vindkraftparker till havs är generellt högre än att bygga på land. Bakgrunden till att Ödmården-området visat sig vara lämplig för vindkraftsutbyggnad i de förstudier som Bergvik genomfört är just närheten till havet och de goda vindförhållanden som råder där. Bergvik har dock valt att placera den planerade parken en bra bit in från kusten av hänsyn till den relativt täta bebyggelsen invid kustlinjen. ID: Kommer vindkraftverken synas utifrån havet? MV: Ja, det kommer de att göra. ID: Kommer taxeringsvärdena att försämras p g a vindkraftutbyggnaden? SB: Det är svårt att se att uppförandet av vindkraftverken skulle medföra att 2 (9)

3 taxeringsvärdet påverkas. ID: Hur nära intill fastigheten kommer verken att stå? MV: När layouterna (verksplaceringarna) tas fram används inga specifika generella avstånd mellan verk och hus. Då används istället Naturvårdsverkets riktvärden för buller som inte får överskrida 40 db(a) vid bostäder. När dessa riktvärden används så innebär det ofta ett avstånd som ligger runt ca 1500 meter mellan närmaste verk och hus. ID: Hur höga blir verken? MV/AL: Utvecklingen går snabbt. Verken blir högre och högre för att kunna nyttja de goda vindarna som finns högre upp. Med anledning av detta kommer Bergvik att troligtvis ansöka om en verkshöjd på maximalt 220 meter, trots att det i dagsläget inte finns så höga verk ute på marknaden. Vid framtagande av fotomontage etc kommer denna höjd (220 m) att användas i miljökonsekvensbeskrivningen för parken. ID: Hur kommer det rörliga friluftslivet att påverkas av vindkraftparken? MV/AL: Friluftsliv kan bedrivas som tidigare, men naturupplevelsen kan möjligen bli en annan sedan verken uppförts. Vägar inom området kommer att förbättras vid byggnation av parken. Vägarna planeras inte att stängas av, åtminstone inte sommartid. ID: Är det risk för isbildning på verken och kan det vara en fara om man vistas i närheten av verken? AL: Risk för isbildning finns. Nedisningsproblem går att lösa på olika sätt och det sker en teknisk utveckling inom området för att försöka lösa problemet. Varningsskyltar kommer att sättas upp på lämpliga avstånd från verken, men ingen avspärrning kommer att ske. Bärplockare behöver inte oroa sig för risk för nedisning, men däremot kan till viss del vinterjakt kan komma att påverkas. ID: Hur kommer ljudet bli ifrån parken? MV: När layouterna tas fram på verksplaceringarna så är det Naturvårdsverkets riktvärde på högst 40 db(a) vid bostäder som använts, så bilderna på layouterna visar den ackumulerade ljudnivån inom hela parken, d v s den totala påverkan. Hur man upplever ljudnivån är mycket individuellt. Ljudillustration visas av WSP i rum intill denna lokal, så gå gärna dit och lyssna efter frågestunden. ID: Den störning som kommer bli störst från parken är troligen ljudet. Flera studier visar på det och då är det parker som till och med har färre antal verk än den som nu planeras i Ödmården. En studie (Chalmers) visar att 30% av de tillfrågade störs av ljud vid 30 db(a) och 50% får 3 (9)

4 problem med bl a nattsömnen vid 40 db(a). AL: Det finns ett antal studier gjorda inom detta område, men just dessa siffror är inte bekanta. Man bör även ta i beaktande att detta ändå är låga ljudnivåer och att människor som bor i städer ständigt lever med betydligt högre ljudnivåer än dessa. Givetvis kan det tänkas att människor som flyttat ut i skogen kan uppleva ljudet som ett problem. ID: De hus som kommer innanför 40dB(A)-området blir det aktuellt med inlösen av de husen? MV/AL: När projektering av parken sker kommer verken placeras så att inte något hus hamnar över 40 db(a). Tillståndet från Miljöprövningsdelegationen kommer reglera vilka ljudnivåer som är tillåtna och tillståndet kommer även innehålla villkor hur detta ska mätas. De som kommer bygga parken kommer att räkna med säkerhetsmarginaler så att ljudnivåerna inte riskerar att överskridas. Kontrollmätningar kommer att göras av oberoende konsult både före och under drift av verken och resultat från dessa mätningar kommer att skickas till tillsynsmyndigheten. ID: Kan vindriktningen påverka ljudnivån? MV: Ja, ljudet hörs mer om vindriktningen ligger mot fastigheten. Hänsyn tas till detta i den beräkningsmodell som används. ID: Varför har Bergvik valt att satsa på vindkraftparker? PS: Bergvik vill vara med och bidra till omställningen till ett nytt energisystem. Utbyggnad av vindkraft på bolagets marker kan kombineras på ett bra sätt med skogsbruket, som kan bedrivas precis som vanligt men med förbättrat vägsystem tack vare vindkraftutbyggnaden. Vindkraften är också en bra ekonomisk affär för bolaget. Vindkraften kan även bidra till nya arbetstillfällen för lokalbefolkningen. ID: Hur stor del av energin produceras av vindkraft idag? PS/MV: Ca 5 %, vilket motsvarar produktionen i en kärnkraftreaktor förra året. ID: Många är positiva till förnyelsebar energi som produceras via vindkraften, men varför måste parkerna byggas där det finns boende i närheten? Det finns ju så mycket landområden där det inte finns bebyggelse som skulle lämpa sig bättre och där ingen skulle behöva störas av ljudet. AL: Bergvik har i sina förstudier på lämpliga områden haft som ett av kriterierna att välja områden med så lite bebyggelse som möjligt och där det finns goda vindförhållanden. Men, trots att vi har stora landarealer är det alltid någon/några som har hus någonstans runt omkring. 4 (9)

5 ID: Teoretiska skuggtider visades i presentationen vad innebär det? MV/AL: Vid beräkningar av teoretisk skuggtid baserar man dessa på väderstatistik för området och får på så vis fram en sannolik skuggeffekt med hänsyn tagen till relativ solskenstid och verkets beräknade drifttid. Skuggtiden anges som värst fall, d v s om solen alltid skiner, vinden alltid blåser och det från ett håll som ger maximal skugga, d v s att rotorn står parallellt med huset. Den teoretiska skuggtiden för störningskänslig bebyggelse bör inte, enligt Boverket, överstiga 30 timmar/år och den faktiska skuggtiden bör inte överstiga 8 timmar/år och 30 minuter om dagen. I tillståndsbeslut enligt miljöbalken brukar det finnas villkor angående detta och följs inte dessa kan tillsynsmyndigheten besluta att verket stängas av vissa tider. I denna park är det inget hus som riskerar att påverkas av skuggor. ID: Hur är det med lågfrekvent buller från parken? JS: Gränsvärden för inomhusmiljö finns utgivna av Socialstyrelsen. Inför en vindkraftsetablering kan man göra en beräkning på lågfrekvent buller för att titta på parkens eventuella påverkan p g a detta. ID: Vi vill kunna sova med öppet fönster som vanligt utan att behöva störas av ljud från vindkraftverk. JS/AL: 40 db(a) är ett lågt ljud som vi har i bakgrunden för det mesta. Mätte ljudet utanför Folkets Hus-lokalen när jag kom och bakgrundsnivån låg då runt 40 db(a). Kom gärna och lyssna på ljudillustrationen i rummet bredvid efter frågestunden. Troligen är ljudet från sågverket i trakten på en högre nivå än 40 db(a). Är det många som störs av det? ID: Förstärks ljudet över sjöar? JS: Ljudet förstärks inte, men det finns inget som bromsar ljudet över sjöar och det kan på så vis färdas längre ifrån ljudkällan. ID: Påverkar höjden på verken ljudet som alstras? MV/AL: Nej, verkshöjden påverkar inte ljudet speciellt mycket. Rent teoretiskt kommer ett högre verk längre bort från punkten där ljudet mäts än ett lägre verk. I utvecklingen av nyare och högre verk tittar man även på att ljudnivåerna inte försämras jämfört med dagens verk. ID: Var exakt kommer verken att placeras? MV/AL: Bergvik söker tillstånd på en s k boxmodell, vilket innebär att några exakta verksplaceringar inte kommer anges i ansökan om tillstånd. I ansökan kommer exempellayouter finnas redovisade och Bergvik kommer att redovisa 5 (9)

6 vilka restriktioner som bolaget kommer använda vid den slutliga projekteringen av parken, som kommer ske efter det att tillstånd erhållits. Restriktioner kan t ex vara att Bergvik tar på sig att inte placera verk så att 40 db(a) riskerar att överskridas, att inte placera verk i höga natur- och kulturvärden etc etc. ID: Vilka inventeringar har gjorts? ME: Hittills har en spelflyktsinventering av örn genomförts och nu under sommaren kommer häckfågelinventering ske liksom fladdermusinventering, naturvärdesinventering, kulturvärdesinventering, landskapsanalys och geohydrologisk utredning. ID: Örn finns det gott om i området. Studerar ni flyktmönster hos dessa och andra arter och hur de kan komma att påverkas? ME/AL: Ja, det ingår i fågelinventeringarna att studera aktuella flygmönster också. ID: Kommer parken att störa mobil/radiolänkar i området? MV/AL: Mobil/radiolänkar utgör restriktionsområden vid layoutarbetet, d v s vi får inte bygga för nära dessa så att länktrafiken riskerar att påverkas. Olika operatörer kräver olika avstånd, vilket framgår av restriktionskartan på skärmutställningen. TV eller mobiltrafik kommer inte störas av parken. Bergvik kan tänka sig att bygdemedlen kan användas för att sätta upp mobilsändare för att ytterligare förbättra dagens situation. ID: Kommer Kustvägen att behöva förbättras för att transporter ska kunna ske till vindparken? Kustvägen körs sönder redan idag av den trafik som går där. Kommer transporterna att öka? MV: Inget tyder i dagsläget på att Kustvägen kommer behöva förbättras p g a transporter som behövs in till parkområdet. En framkomlighetsanalys kommer att finnas med i miljökonsekvensbeskrivningen. En hel del transporter kommer det att bli under byggnationen av parken, så då kommer trafikmängden att öka i området jämfört med idag. ID: Finns det några undersökningar gjorda på hur påverkan på omgivningen har blivit efter uppförande av Bergviks vindparker? PS: Nej, eftersom parken i Jädraås är den första större parken som har börjat byggas (påbörjades hösten 2011) så finns det ännu inga studier från just Bergviks egna projekt. ID: Kan Bergvik kolla upp om det finns studier från andra parker där det kan finnas erfarenhet att ta del av hur påverkan har blivit efter 6 (9)

7 byggnation/drift av en vindpark? AL: Bergvik har tanke om att till hösten eventuellt anordna en studieresa för intresserade för att titta på en vindkraftpark. Bergvik återkommer om det längre fram. ID: Hur lång tid tar det innan parken är byggd? PS: Svårt att exakt säga då det bland annat beror på hur snabbt ett tillstånd kan erhållas från Länsstyrelsen. Själva byggtiden för parken kan röra sig om 2-3 år. För Jädraås vindpark gick det relativt fort att få tillstånd och börja bygga. Där lämnades tillståndsansökan in år 2008 och byggnation av parken startade hösten ID: Hur sker finansieringen av att bygga parken och söka tillstånd? PS: Bergvik står för kostnaden fram till dess ett tillstånd erhålls, d v s det är kostnader för arbete med att ta fram allt material så som diverse inventeringar och utredningar som behövs inför ansökan och miljökonsekvensbeskrivningen. Det rör sig om en kostnad på ca 5-10 miljoner kr. När ett tillstånd erhållits överlåter Bergvik projektet till extern köpare som sedan bygger och driver parken, så den kostnaden står inte Bergvik för. ID: Vem är det som kommer bygga parken? PS: Det vet vi ännu inte, men det finns många intressenter ute på marknaden. ID: Det finns många jaktlag i området och det kommer sannolikt bli begränsningar i jakten p g a vindkraftparken, vilket inte är önskvärt. Inom området bedrivs jakt med hund eftersom det är det enda området som är vargfritt. PS: I vindkraftparken i Jädraås funkar jakten som vanligt. Finns det frågor/funderingar specifikt om jakten inom Ödmården-området så är ni välkomna att ta dessa direkt med Stora Enso s distriktskontor i Bollnäs (Mikael Jonsson). ID: Hur stort är riskområdet kring ett verk? Is och vingar kan lossna. MV/AL: Riskavstånd för iskast beräknas med en formel (d = (D + H) x 1.5 där d är riskavstånd [m], D rotordiameter [m] och H navhöjd [m]). I praktiken rör det sig om några hundra meter, men det gäller alltså under de perioder under året då det finns risk för isbildning. Det är en mycket liten risk att rotorblad skulle lossna. Det har skett i vissa extrema fall på några platser runt om i världen, vilket bland annat kan ses på filmer på t ex YouTube. När det blåser extremt mycket finns en viss risk att något sådant kan inträffa, men verken stängs av vid vindar på 25 m/s eller 7 (9)

8 högre så att detta inte ska kunna ske. ID: Varför bygger inte Bergvik vindparker i områden där boende är positiva till vindkraft? AL: Erfarenheten är att det finns alltid någon/några som inte vill ha vindkraft i närheten trots att områden väljs på platser där det finns förhållandevis lite bebyggelse. En mycket viktig aspekt vid val av vindparksområden är också möjligheten att koppla upp parken på nätet. ID: Kommer hänsyn tas till nyckelbiotoper och andra skyddsvärda naturområden? AL: Ja, nyckelbiotoper kommer att undantas från verksplaceringar. Vissa undantag kan dock eventuellt komma att bli aktuella invid vissa vägdragningar som kanske tangerar nyckelbiotoper. I sådana fall kommer detta att framgå av ansökan/miljökonsekvensbeskrivningen (MKB). ID: Hur kommer ni lösa fåglarnas problem? Vid vindkraftparken vid Smöla i Norge har de fått plocka en massa döda fåglar vid verken. Mycket örnfågel och smålom finns i området där Ödmården-parken planeras och dessa kan komma att påverkas negativt. Fiskgjuse finns också. Kommer skyddszoner att upprättas för t ex smålom, som behöver breda flygstråk för att kunna flyga från boställe till födoställe? AL/ME: Omfattande fågelinventeringar håller på att genomföras av Grouse Expeditions (Martin Rydberg-Hedén) för att få en kartläggning av fågellivet inom och i närområdet kring den planerade parken. Martin har även kontakter med lokala ornitolger samt med GLOF (Gävleborgs Ornitiolgiska förening) och örngruppen för att erhålla fakta om området. Ett särskilt möte har bokats in den 11 juli med representanter för GLOF och lokala ornitologer för att diskutera planerna. Skyddszoner kan bli aktuella vid vissa verk för att få till lämpliga flygzoner för arter som smålom, detta har t ex skett i Lingbo vindpark i samråd med GLOF (Gävleborgs ornitologiska förening). ID: Viktigt med uppföljning av vilken påverkan parken kommer ge på fågellivet. Kan det bli aktuellt att utbilda personer för sök med hundar? AL: Kan troligen komma att ställas krav på kontroll/uppföljning av påverkan på fågellivet som en del av det s k kontrollprogrammet. Det gjordes i Lingboparken. 8 (9)

9 Vid anteckningarna Marie Ernström Bilagor 1. Närvarolista 2. Power-Point-presentation 9 (9)

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark

Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall informationsmöte Bruzaholm vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB 26 maj 2014 1 Bruzaholm Vindkraftprojekt Informationsmöte 2014.05.26 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till informationsmöte för vindkraftprojekt

Läs mer

Velinga vindkraftpark

Velinga vindkraftpark Velinga vindkraftpark Samråd med allmänheten 2011.04.07 Områdesbeskrivning Området domineras av ett kuperat skogslandskap, starkt påverkat av skogsbruk. Skogen består till större delen av barrskog med

Läs mer

Välkomna till samråd angående Hån vindpark

Välkomna till samråd angående Hån vindpark Välkomna till samråd angående Hån vindpark Syftet med samrådsmötet är att delge aktuell information om det planerade projektet samt att samla in information och synpunkter. Skriv gärna upp er på deltagarförteckningen.

Läs mer

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning Åmot-Lingbo vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ÅMOT-LINGBO 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Lokalisering. figuren till höger syns förväntade vindförhållanden i de olika områdena.

Lokalisering. figuren till höger syns förväntade vindförhållanden i de olika områdena. Lokalisering Bergvik Skog AB avser att ansökan om tillstånd att uppföra vindkraftverk i södra delen av Vansbro kommun. Projektet går under namnet Kajsberget och består av flera möjliga vindkraftsområden

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården

Gråtanliden vindkraftsprojekt. Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken , Järjagården Gråtanliden vindkraftsprojekt Samrådsmöte enligt 6 kap 4 miljöbalken 2016-04-21, Järjagården 1 Välkomna! till GHGs samråd för vindkraftsprojektet Gråtanliden! Viktigt: Samrådet ikväll är en del av den

Läs mer

S: Vi utgår från riktvärdena som är satta av Boverket kring maximal skuggtid och håller oss till dessa.

S: Vi utgår från riktvärdena som är satta av Boverket kring maximal skuggtid och håller oss till dessa. Mötesanteckningar informationsmöte Vindkraftprojekt Örserum Smålandsgården, Örserum 2011 12 06 Klockan 18:00 22:00 Innan mötet inleds har deltagarna möjlighet att lyssna på en ljuddemonstration av Johan

Läs mer

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar

Storflohöjden Bräcke kommun. Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk. Bygglovshandlingar Storflohöjden Bräcke kommun Projektbeskrivning för etablering av vindkraftverk Bygglovshandlingar Mars 2011 www.jamtvind.se 1 Innehållsförteckning Innehåll Inledning 3 Lokalisering 3 Vägar 4 Vindförutsättningar

Läs mer

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --."

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --. BORAS STAD PROTOKOLL Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai

Läs mer

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav.

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav. 2012-06-07 1(14) Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken inför Bergvik Skog AB:s ansökan om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftpark Ödmården inom Söderhamns kommun. Inledning Bergvik Skog

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage Ljud Skugga Säkerhet

Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage Ljud Skugga Säkerhet Välkomna Utformning Lokalisering och placering Vindförutsättningar Vindkraftverk Fundament, väg och elnät Områdesbeskrivning Naturområden Djur och växter Inventeringar Kultur Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 8 störningar och risker

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 8 störningar och risker del 8 störningar och risker 63 8 STÖRNINGAR OCH RISKER Etablering av vindkraftverk kan medföra störningar och risker. Många problem kan begränsas tack vare ny teknik och ökad kunskap om vindkraftens påverkan

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK

SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK SAMRÅDSUNDERLAG ÄNDRINGSTILLSTÅND FÖR GÅXSJÖ-RAFTSJÖHÖJDEN VINDKRAFTPARK Raftsjö Vind AB 2018-11-19 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER 3 3 GÄLLANDE TILLSTÅND,

Läs mer

Samråd 2 i Axmar, med allmänheten angående Ödmården Vindkraftpark

Samråd 2 i Axmar, med allmänheten angående Ödmården Vindkraftpark UPPDRAG Ödmården vindkraftpark UPPDRAGSLEDARE Maria Vabulis DATUM 16 KUND UPPRÄTTAD AV Maria Brolin DOKUMENTNUMMER 331012500_00 PLATS Axmar Brygga DATUM 16 april 2013 TID 17.00-20.30 NÄRVARANDE Peter Svantesson

Läs mer

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län

STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län Samråd enligt miljöbalken med anledning av utbyggnad av vindkraft vid STORHÖGEN Östersunds kommun, Jämtlands län STATKRAFT SCA VIND AB 2011-10-11 Dagordning Statkraft SCA Vind AB Samråd Lokalisering och

Läs mer

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark!

Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! Välkomna på informationsmöte om tillståndsansökan för Stormyrberget vindkraftpark! 2106-02-29 Syfte med informationsmötet Informera om: - Hur tillståndsansökan har tagits fram - Innehållet i tillståndsansökan

Läs mer

www.bergvikskog.se Välkommen!

www.bergvikskog.se Välkommen! Välkommen! Vindkraftpark Ödmården Samråd steg 2 Samrådsmöten Axmar Brygga 16 april Ljusne Folkets Hus 17 april Medverkande: Sweco ÅF Skogsstyrelsen Grouse Expeditions Agenda 1. Bergvik Skog och vindkraft

Läs mer

Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04

Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04 Informationsträff Vattenfalls nya vindkraftsplaner i Sorsele och Storuman: Sandselehöjderna 2014.03.04 INFORMATIONSMÖTE Välkommen till Vattenfall Vindkrafts informationsmöte för vindkraftprojektet Sandselehöjderna!

Läs mer

Allmänhet. Ca 50 personer deltog på mötet, varav 41 skrev upp sig på deltagarlistan.

Allmänhet. Ca 50 personer deltog på mötet, varav 41 skrev upp sig på deltagarlistan. Vindkraftprojekt Fjällbohög Samrådsmöte med allmänheten Tid och plats: Edsele bygdegård, måndag den 8 juni 2015, kl. 18.00. Deltagare: Markus Nordén, projektledare, Kraftö AB Johan Granlöf, vice projektledare,

Läs mer

Samrådsunderlag - allmänheten. Hössna Vindkraftverk

Samrådsunderlag - allmänheten. Hössna Vindkraftverk Samrådsunderlag - allmänheten Hössna Vindkraftverk December 2010 2 Greenextreme AB planerar att bygga ett vindkraftverk vid Hössna i Ulricehamns kommun. Greenextreme AB kommer i den här informationsbroschyren

Läs mer

UPPRÄTTAD AV. Johnny Carlberg. Mönsterås kommun Mönsterås kommun

UPPRÄTTAD AV. Johnny Carlberg. Mönsterås kommun Mönsterås kommun Bilaga C8B Statkraft Södra Vindkraft AB UPPDRAGSLEDARE DATUM UPPRÄTTAD AV PLATS Länsstyrelsen Kalmar DATUM TID 13-16 NÄRVARANDE Mikael Nilsson (MN) Länsstyrelsen i Kalmar län Lars Engström Länsstyrelsen

Läs mer

Samråd om vindpark Sögårdsfjället

Samråd om vindpark Sögårdsfjället Till Fastighetsägare och föreningar i närområdet kring Vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede 2014-01-14 Samråd om vindpark Sögårdsfjället Rabbalshede Kraft med dotterbolaget Sögårdsfjällets Vind AB erhöll

Läs mer

GrouseExpeditions Martin Rydberg Hedén finns här idag för att svara på dina frågor!

GrouseExpeditions Martin Rydberg Hedén finns här idag för att svara på dina frågor! Fågel- samt fladdermusinventering Grouse Expeditions har på uppdrag av Bergvik Skog genomfört en inventering samt sammanställt känd information om förekomsten av örn i Hälsingeskogen. En spelflyktsinventering

Läs mer

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning

Tönsen vindpark. Projektbeskrivning Tönsen vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING TÖNSEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

Bilaga: Sammanställning av frågor och synpunkter under möten med Bänkerträsk/Bänkerudden samt Manjärvträsk 4-5 dec 2013

Bilaga: Sammanställning av frågor och synpunkter under möten med Bänkerträsk/Bänkerudden samt Manjärvträsk 4-5 dec 2013 Upprättad: 20131220 Projekt: Markbygden etapp 2 Reviderad: Ärende: Byggnader Bilaga: Sammanställning av frågor och synpunkter under möten med Bänkerträsk/Bänkerudden samt Manjärvträsk 4-5 dec 2013 1. Vad

Läs mer

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 Innehåll GreenExtreme AB Samrådsmöte Vindkraft i Sverige Projektet Larsbo/Valparbo Vindkraftspark GreenExtreme AB Startades 2007 Kontor i Göteborg

Läs mer

Samråd 2 i Ljusne, med allmänheten angående Ödmården Vindkraftpark

Samråd 2 i Ljusne, med allmänheten angående Ödmården Vindkraftpark UPPDRAG Ödmården vindkraftpark UPPDRAGSLEDARE Maria Vabulis DATUM 17 KUND UPPRÄTTAD AV Maria Brolin DOKUMENTNUMMER 331012500_00 PLATS Ljusne Folkets Hus DATUM 17 april 2013 TID 17.00-20.45 NÄRVARANDE Peter

Läs mer

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta Sveriges målsättning 50 % av Sveriges totala energianvändning ska komma från förnybara energikällor till år 2020. Produktionen från förnyelsebara energikällor ska år 2020 vara 25 TWh. Det ska finnas planeringsförutsättningar

Läs mer

Vindkraft. Sara Fogelström 2011-05-04

Vindkraft. Sara Fogelström 2011-05-04 Vindkraft Sara Fogelström 2011-05-04 Historik Vindkraft i världen (MW) 200 000 180 000 160 000 140 000 120 000 100 000 MW 80 000 60 000 40 000 20 000 0 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 I slutet på 2010

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Ljud från vindkraftverk Naturvårdsverkets arbete Forskning om miljöeffekter 2012-10-17 Miljöbalken 1 Värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas Mark, vatten och fysisk miljö ska användas så att en

Läs mer

SAMRÅDSSMÖTE KULLBOARP VINDKRAFTSPARK

SAMRÅDSSMÖTE KULLBOARP VINDKRAFTSPARK SAMRÅDSSMÖTE KULLBOARP VINDKRAFTSPARK 2013-09-05 Innehåll GreenExtreme AB Samrådsmöte Vindkraft i Sverige Projektet Kullboarp Vindkraftspark GreenExtreme AB Startades 2007 Kontor i Göteborg 5 anställda

Läs mer

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun

Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Vårgårda 2011-10-10 Alingsås kommun Samhällsbyggnadskontoret Bygglovavdelningen 441 81 Alingsås Ansökan om bygglov för vindkraftverk på Upplo 1:1 i Alingsås kommun Sökanden Eolus Vind AB (publ) Huvudkontor

Läs mer

Tillståndsprocess. Håkan Lindroth, Sweco

Tillståndsprocess. Håkan Lindroth, Sweco Tillståndsprocess Håkan Lindroth, Sweco Moskogens vindpark Cirka 50 vindkraftverk spridda över området, främst på höjder Vindparkens totala area: cirka 30 km 2 Verkens tornhöjd: 105 m Rotordiameter: 90

Läs mer

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken

Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Till: Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen Ansökan om ändringstillstånd enligt miljöbalken Sökande: Kontaktperson: Saken: Fred. Olsen Renewables AB Västra Norrlandsgatan 29 903

Läs mer

LJUD. fall -beräkning.

LJUD. fall -beräkning. VKS Vindkraft Sverige AB LJUD Ljud från vindkraftverk Ljudet från ett vindkraftverk kommer från rotorbladen och består av ett aerodynamiskt, svischande ljud. För vindkraft tillämpas i Sverige som regel

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

SAMMANFATTNING: VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN FALLSTUDIE AV VINDKRAFTVERK I BOENDEMILJÖ

SAMMANFATTNING: VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN FALLSTUDIE AV VINDKRAFTVERK I BOENDEMILJÖ SAMMANFATTNING: VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN FALLSTUDIE AV VINDKRAFTVERK I BOENDEMILJÖ Angelica Widing Gunilla Britse Tore Wizelius Förord Denna studie har genomförts vid, Högskolan på Gotland under år 2003-2005

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017

Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 Välkomna till informationsmöte Norra Gotland 2017 18.00 Dörrarna öppnar 18.30 Välkommen önskar Siral med bakgrund till satsningen och visionen med projektet. Triventus Consulting beskriver sedan processen

Läs mer

Om området. Vem upplåter marken som är aktuell för vindkraftparken?

Om området. Vem upplåter marken som är aktuell för vindkraftparken? Om området Vem upplåter marken som är aktuell för vindkraftparken? Det är huvudsakligen Bergvik Skogs egen mark. Även de kraftledningar som behövs för att få den producerade elen ut på stamnätet kommer

Läs mer

Västra Derome vindkraftpark i Varbergs kommun Kontroll av ljud från vindkraftverk

Västra Derome vindkraftpark i Varbergs kommun Kontroll av ljud från vindkraftverk RAPPORT 1 (7) Handläggare Elis Johansson Tel +46 10 505 84 22 Mobil +46 70 184 74 22 Fax +46 10 505 30 09 elis.johansson@afconsult.com Datum 2014-12-05 Varberg Energi AB Håkan Svensson Box 1043 432 13

Läs mer

Triventus Consulting AB Rapportdatum: Uppdragsansvarig: Katharina Kanth

Triventus Consulting AB Rapportdatum: Uppdragsansvarig: Katharina Kanth 2010-04-26 Beställare: Vindkraft Nord AS Konsult: Triventus Consulting AB Rapportdatum: 2010-04-26 Projekt: Maurneset Uppdragsansvarig: Katharina Kanth Författare: Lovisa Engdahl Granskad av: Daniel Marmander

Läs mer

VINDPARK BOGE Anteckningar från samrådsmöte i Boge församlingshus den 21 januari 2012

VINDPARK BOGE Anteckningar från samrådsmöte i Boge församlingshus den 21 januari 2012 VINDPARK BOGE Anteckningar från samrådsmöte i Boge församlingshus den 21 januari 2012 Anteckningar från fortsatt samråd om Vindpark Boge Inför mötet hade de inbjudna deltagarna möjlighet att ta del av

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

Bilaga E. Vindpark Östra Frölunda

Bilaga E. Vindpark Östra Frölunda Bilaga E Miljötillståndsansökan Detaljstudie Huvudlayout och alternativa layouter i förhållande till detaljplanelagda områden Vindpark Östra Frölunda Detaljstudie huvudlayout och alternativa layouter i

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 Gällande detaljplan för Vindkraftverk på Nöteberg 2:1 m.fl. Lysekils Kommun Närvarande: 23 berörda sakägare Måns Hagberg, planförfattare

Läs mer

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl.

Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna Bockekulla 1:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Eva-Lena Larsdotter 2014-02-25 KS 2013/0985 Kommunstyrelsen Tillstånd till etablering och drift av vindkraftsanläggning med upp till åtta verk på fastigheterna

Läs mer

Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget

Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget Samrådsunderlag om vindkraft på Broboberget wpd Onshore Broboberget AB planerar för en vindkraftsanläggning längs en höjdrygg på gränsen mellan Rättviks kommun i Dalarnas län och Ovanåkers kommun i Gävleborgs

Läs mer

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning Hornamossens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HORNAMOSSEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Elanslutning Inom parkområdet: Markförlagda kablar Längs väg Anslutning till regionala elnätet Utreds

Elanslutning Inom parkområdet: Markförlagda kablar Längs väg Anslutning till regionala elnätet Utreds Transporter till vindparken Stora/långa/tunga transporter: Rotorblad upp till 60 m långa Maskinhus upp emot 100 ton Torndelar över 4 m diameter Transport från hamn på allmänna vägar med följebil Nära till

Läs mer

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN www.statkraftsodra.com Bilaga E Maj 2013 Statkraft Södra Vindkraft AB 1 (9) Titel Författare Komplettering tillståndsansökan vindpark Örken Maj 2013 Martin Löfstrand och Hulda Pettersson, SWECO Uppdragsnummer

Läs mer

RAPPORT Markbygden vindkraftpark Bullerutredning Etapp 1

RAPPORT Markbygden vindkraftpark Bullerutredning Etapp 1 Bilaga 2 Bullerutredning RAPPORT Bullerutredning Etapp 1 2010-07-06 Upprättad av: Johanna Thorén Granskad av: Bengt Simonsson Uppdragsnr: 10137843 Vindkraftpark Markbygden Daterad: 2010-07-06 Bullerutredning

Läs mer

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00

Uppgifter i denna broschyr kan inte åberopas i enskilda fall. G:\Mbn\Arkiv\Vindkraft\Vindkraft, broschyr.doc TEL VÄXEL 0512-310 00 Bygga vindkraftverk I den här broschyren finns kortfattad information om hur Vara kommun handlägger vindkraftverksärenden och vilka uppgifter som krävs för prövningen. Uppgifter i denna broschyr kan inte

Läs mer

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning

Åmot-Lingbo vindpark. Projektbeskrivning Åmot-Lingbo vindpark Projektbeskrivning 2 projektbeskrivning tönsen projektbeskrivning åmot-lingbo 3 Åmot - Lingbo Om projektet Åmot - Lingbo OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar

Läs mer

www.bergvikskog.se Välkommen!

www.bergvikskog.se Välkommen! Välkommen! Vindkraftpark Hälsingeskogen Samråd steg 2 Samrådsmöte Bygdegården Svabensverk 16 maj Medverkande Bergvik Skog: Peter Svantesson, Anders Ljunggren & Sture Björk Pöyry: Annie Jacobsson, Stina

Läs mer

Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället

Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället En utredning utförd av Rabbalshede Kraft på uppdrag av Power Väst 2016-11-22 Fiktiv nybyggnad av vindpark Töftedalsfjället 1 (12) Fiktiv nybyggnad av vindpark

Läs mer

Röbergsfjällets vindpark. Projektbeskrivning

Röbergsfjällets vindpark. Projektbeskrivning Röbergsfjällets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING RÖBERGSFJÄLLET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

Vindpark Lyrestad. Komplettering av tillståndsansökan enligt MB. Kompletteringsdatum 2012-04-27. Prövningskod 40.90. D.

Vindpark Lyrestad. Komplettering av tillståndsansökan enligt MB. Kompletteringsdatum 2012-04-27. Prövningskod 40.90. D. D.nr: 551-34334-2011 Vindpark Lyrestad Komplettering av tillståndsansökan enligt MB Kompletteringsdatum 2012-04-27 Prövningskod 40.90 Rabbalshede Kraft AB (publ) Telefon Telefax Reg.nummer Sida 1 av 9

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda Samrådsredogörelse 2011-12-19 Vindpark Östra Frölunda Innehåll INNEHÅLL... 1 1. INLEDNING... 2 1.1. SAMMANFATTNING AV SAMRÅDSPROCESSEN... 2 2. TIDIGA REMISSFÖRFRÅGNINGAR... 3 3. SAMRÅD MED SVENLJUNGA KOMMUN

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Med anledning av föreläggandet och inkomna yttranden justerar Bergvik sitt yrkande och yrkar nu enligt följande.

Med anledning av föreläggandet och inkomna yttranden justerar Bergvik sitt yrkande och yrkar nu enligt följande. Till Länsstyrelsen i Dalarnas län Miljöprövningsdelegationen 791 84 Falun Vindkraftprojekt Hälsingeskogen: komplettering Dnr 551-7900-2013 Bergvik Skog AB (nedan Sökanden eller Bergvik) får inkomma med

Läs mer

Informationsmöte Rögle och Västraby vindkraftsparker 2014-09-10

Informationsmöte Rögle och Västraby vindkraftsparker 2014-09-10 Informationsmöte Rögle och Västraby vindkraftsparker 2014-09-10 Vi beklagar att vi inte lyckades ordna ett informationsmöte innan start av anläggningsarbetena. Presentation Kallade (genom inbjudan) Vardar

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

Vindpark Kånna, minnesanteckningar från samrådsmöte 2012-11-29

Vindpark Kånna, minnesanteckningar från samrådsmöte 2012-11-29 Vindpark Kånna, minnesanteckningar från samrådsmöte 2012-11-29 Bakgrund Den 29 november 2012 hölls det andra samrådsmötet för Vindpark Kånna i församlingshemmet i Kånna. Mötet genomfördes som ett öppet

Läs mer

Projekt Tritteboda Vindkraftpark

Projekt Tritteboda Vindkraftpark Projekt Tritteboda Vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB Informationsmöte Kännestubba Bygdegård 22 augusti 2013 1 Dagordning Välkomna Projektstatus Miljötillståndsprocessen Vind Ljud Fika Frågor Projektstatus

Läs mer

Möte Torsås Ljudmätning vindpark Kvilla. Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-04-08

Möte Torsås Ljudmätning vindpark Kvilla. Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-04-08 Möte Torsås Ljudmätning vindpark Kvilla Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-04-08 ÅF - Division Infrastructure Skandinaviens ledande aktörer inom samhällsbyggnad AO Ljud och Vibrationer

Läs mer

Rättspraxis avseende vindkraft. Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars

Rättspraxis avseende vindkraft. Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars Rättspraxis avseende vindkraft Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars 1 Rättsfall om vindkraft Rättsfall i allmänhet Tillåtlighet Talerätt jämfört med samrådskretsen? Vindkraft och ÖP Vindkraft

Läs mer

Vindkraftsprojekt Laxåskogen i Laxå & Askersunds kommun, Örebro län

Vindkraftsprojekt Laxåskogen i Laxå & Askersunds kommun, Örebro län VKS Vindkraft Sverige AB Vindkraftsprojekt i Laxå & Askersunds kommun, Örebro län Beskrivning av utförda skuggberäkningar Bilaga 7 till miljökonsekvensbeskrivning Ansökan om tillstånd enligt 9 kapitlet

Läs mer

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Samrådsunderlag Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Ärende Kalmarsund Vind driver två vindkraftverk på fastigheterna Nedra Vannborga

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning

Orrbergets vindpark. Projektbeskrivning Orrbergets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING ORRBERGET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Yttrande om uppförande av 6 st vindkraftverk på fastigheten Östkinds häradsallmänning S:1 Morkulleberget

Yttrande om uppförande av 6 st vindkraftverk på fastigheten Östkinds häradsallmänning S:1 Morkulleberget Norrköpings kommun Bygg och miljökontoret Jenny Andersson 601 81 Norrköping jenny.a.andersson@norrkoping.se 13 april 2015 Yttrande om uppförande av 6 st vindkraftverk på fastigheten Östkinds häradsallmänning

Läs mer

Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering

Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering Protokoll informationsmöte Söderhamns kommun angående vindkraftetablering Vindkraftprojekt: Gullberg Kommun: Söderhamns kommun Län: Gävleborgs län Datum: 2008-12-15 Plats: Kommunhuset Deltagare: Söderhamns

Läs mer

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande:

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande: 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan. Med vindbruk i den större skalan menas verk i grupper

Läs mer

Kontrollprogram för ljud från Hjuleberg vindkraftpark i Falkenbergs kommun

Kontrollprogram för ljud från Hjuleberg vindkraftpark i Falkenbergs kommun PM 1 (5) Handläggare Martin Almgren Tel +46 (0)10 505 84 54 Mobil +46 (0)70 184 74 54 Fax +46 10 505 44 38 martin.almgren@afconsult.com Datum 2014-10-27 Vattenfall Vindkraft AB Ivette Farias Uppdragsnr

Läs mer

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter

Rosenholm, Uppvidinge kommun - fotopunkter Tillståndsprocessen Miljötillstånd av länsstyrelsen krävs om vindparken består av minst sju vindkraftverk, eller om total- höjden överstiger 150 m Miljöanmälan till kommunen krävs om vindparken består

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning.

Miljökonsekvensbeskrivning. Miljökonsekvensbeskrivning www.enetjarnnatur.se Miljökonsekvensbeskrivning Beslutsunderlag för länsstyrelsen Konsekvensbedömning Samrådet ligger till grund för arbetet MKB:ns syfte Att beskriva direkta

Läs mer

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V

Vindkraftsprojektet. Vindkraftprojekt. Dals Ed. Midsommarberget. Samrådsunderlag - myndighetssamråd Samrådsunderlag V Vindkraftsprojektet Vindkraftprojekt Dals Ed Midsommarberget Samrådsunderlag - myndighetssamråd 2011-09-20 Samrådsunderlag 2010-08-14 V-1109-13 Innehåll 1 INLEDNING... 3 2 PROJEKTBESKRIVNING... 3 3 UTFORMNING...

Läs mer

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 2017-03-03 1/7 Länsstyrelsen Stockholm Box 22067 104 22 Stockholm Diarienummer 5511-31985-2016 Vindbolaget i När AB, Gotlands kommun, ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet Vindbolaget i När

Läs mer

FJÄLLBERGET SAXBERGET

FJÄLLBERGET SAXBERGET Antagen av Kf 2007-10-25 214 Laga kraft 2007-11-19 tillhörande fördjupad översiktsplan för Upprättad i juni 2007 Vindkraftverk på Fjällberget Foto: Jan Larspers, Länsstyrelsen Dalarnas län Postadress Besöksadress

Läs mer

Samrådsprotokoll Jädraås och Svärdsjö den 21-22 oktober 2008

Samrådsprotokoll Jädraås och Svärdsjö den 21-22 oktober 2008 Datum Dnr 2008-10-30 Vår beteckning Samrådsprotokoll Jädraås och Svärdsjö den 21-22 oktober 2008 Öppet samrådsmöte för särskilt berörda och allmänhet samt myndigheter och organisationer. Samrådsmötena

Läs mer

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning

Hornamossens vindpark. Projektbeskrivning s vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HORNAMOSSEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Tillståndsprocessen. Allmänt om vindkraft 2009-11-02. Vindkraft Sätila

Tillståndsprocessen. Allmänt om vindkraft 2009-11-02. Vindkraft Sätila Vindkraft Sätila - samråd enligt Miljöbalken med anledning av planerad vindkraftpark på fastigheterna Lygnersvider 1:31, Svansjökulle 1:9, 1:5, Ryda 1:32, Sätila 3:3, 4:2, 5:1 och Sätila Hede 1:5, 1:10,

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10

Vindkraftprojekt Palsbo, Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-05-10 Agenda: Bakgrund Tillstånd och samråd Tidplan Vägar och markarbeten Elanslutning Natur-, kultur- och

Läs mer

Mätprogram ljud under byggtiden Ögonfägnaden och Björkhöjden vindparker, Sollefteå, Strömsunds och Ragunda kommuner

Mätprogram ljud under byggtiden Ögonfägnaden och Björkhöjden vindparker, Sollefteå, Strömsunds och Ragunda kommuner Author Paul Appelqvist Phone +46 10 505 60 24 Mobile +46701845724 Paul.Appelqvist@afconsult.com Date 2014-11-20 Project ID 593868 Recipient Statkraft SCA Vind II AB Urban Blom Mätprogram ljud under byggtiden

Läs mer

Smultronet 4, Nyköping

Smultronet 4, Nyköping RAPPORT 14109 C 1 (5) Kund EUU Jens Albrektsson Box 545 611 10 Nyköping Datum Uppdragsnummer 14109 Bilagor C01 2015-02-26 Rapport C Smultronet 4, Nyköping Buller- och vibrationsutredning för detaljplan

Läs mer

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr Energimyndigheten registrator@energimyndigheten.se Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr 2012-2103 Naturskyddsföreningen Gotland anser att Energimyndighetens

Läs mer

Gabrielsbergets vindkraftpark - kontrollprogram med avseende på fåglar Kontrollprogrammet kommer att behandla habitatförluster och störningar för häckande fåglar samt påverkan på flyttande fåglar. Nedan

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3E, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR ÅMÅLS KOMMUN Planhandlingen består

Läs mer

2 Diskussion om kontrollmätning av ljud

2 Diskussion om kontrollmätning av ljud PM 1 (5) Handläggare Tel +46 10 505 84 54 Mobil +46 (0)70 184 74 54 Fax +46 10 505 44 38 martin.almgren@afconsult.com Datum 2014-09-10 Rabbalshede Kraft AB Karolina Tisell Marknadsvägen 1 457 55 Rabbalshede

Läs mer

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB

Närvarande. Agenda för mötet presenterades. Presentation av konsult: Triventus Consulting AB Bror Norberg, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommunn (BN) Ida Dahl, Miljö- och byggkontoret, Härjedalens kommun (ID) Cecilia Danebäck, Triventus Consulting AB (CD) (För anteckningar) Sven Levin,

Läs mer